Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhempainilta, osa 60

Kuinka vanha on vastasyntynyt lapsi?
Vanhempainilta, osa 60

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 74 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Salamannopea kärpänen 11.11.2021 0:25
   Tulos: +302 (378 ääntä)
   Onpas Tanja varsinainen vitsiniekka.

   Lainaa

  2. Honottava huuhkaja 11.11.2021 0:42
   Tulos: +386 (454 ääntä)
   Tanjan vitsi oli melkein yhtä hauska kuin ikivihreä taisteluhelikopteri.

   Lainaa

  3. Tulos: +355 (371 ääntä)
   Onkohan Heidille tullut sähkötkin Olkiluoto kolmosesta jo 16 vuotta?

   Lainaa

  4. Tulos: +116 (130 ääntä)
   Heidi on ihanan pihalla. Jaiks.

   Lainaa

  5. Syyntakeeton mustikkamehukeitto 11.11.2021 0:49
   Tulos: +298 (316 ääntä)
   Heidillä kieltämättä uusi näkökulma vanhahtaneeseen syntymäpäiväjuhlintaan, voitaisiin jatkossa viettää kyllä hedelmöittymispäivää!

   Lainaa

  6. Syytön gorilla 11.11.2021 0:59
   Tulos: -61 (153 ääntä)
   Syyntakeeton mustikkamehukeitto: Heidillä kieltämättä uusi näkökulma vanhahtaneeseen syntymäpäiväjuhlintaan, voitaisiin jatkossa viettää kyllä hedelmöittymispäivää!
   Ei kun isän kivesten päivää.

   Lainaa

  7. Tulos: +216 (230 ääntä)
   Eikös se ollut Etelä-Korea jossa lasketaan vatsassa vietetty aika ikään mukaan, jolloin korealainen ikä on vuoden enemmän kuin kansainvälinen. En osaa sanoa mielipidettä käytäntöön, mutta ainakin Heidillä on jossain päin maailmaa samanmielisiä ihmisiä. :D

   Lainaa

  8. Vanhentumaton kotka 11.11.2021 1:28
   Tulos: +413 (429 ääntä)
   On tainnut Heidillä mennä termin _syntymä_päivä merkitys hieman ohi..

   Lainaa

  9. Tulos: -34 (70 ääntä)
   Heidille tiedoksi, että ainakin 1,4 miljardia ihmistä (kiinalaiset).

   Lainaa

  10. Tulos: +246 (266 ääntä)
   Se onkin kiva Heidin esitellä vajaaälyistä 1-vuotiasta, joka ei osaa edes ryömiä

   Lainaa

  11. Tulos: +312 (322 ääntä)
   Vanhentumaton kotka: On tainnut Heidillä mennä termin _syntymä_päivä merkitys hieman ohi..
   Meneeköhän Heidi kuinka pahasti tilttiin jos kysyy lapsen syntymäpainoa?

   Lainaa

  12. Tyydyttävä aprikoosi 11.11.2021 2:16
   Tulos: +62 (66 ääntä)
   Wtf: Heidille tiedoksi, että ainakin 1,4 miljardia ihmistä (kiinalaiset).
   Tosin kaikki kiinalaisetkaan eivät vanhene samassa vaiheessa elämäänsä, siellä kun perinteisesti lisätään kaikille yksi ikävuosi kiinalaisena uutena vuotena.

   Lainaa

  13. Harteeton tomaatti 11.11.2021 2:39
   Tulos: -86 (146 ääntä)
   Vanhentumaton kotka: On tainnut Heidillä mennä termin _syntymä_päivä merkitys hieman ohi..
   Sinulta taisi mennä Heidin pointti ohi.
   Ei hän sanonut, että haluaisi viettää ensimmäistä syntymäpäivää, kun lapsi on 3 kuukautta vanha. Hän kyseenalaistaa miksi ikä lasketaan syntymästä eikä hedelmöttymisestä.
   Jos ikä laskettaisiin niin, silloin sitä luultavasti kutsuttaisiin muulla nimellä kuin syntymäpäivä. 

   Lainaa

  14. Sukka seppä 11.11.2021 2:51
   Tulos: +282 (290 ääntä)
   Heidin muksun on sit kiva pyytää koulukavereita siitospäiväjuhliin

   Lainaa

  15. Ärsyttävä lihapiirakka 11.11.2021 4:30
   Tulos: +156 (196 ääntä)
   Kaikki lapset eivät vietä kohdussa 9 kk eli 40 viikkoa. Omani tuli ulos 30 viikon jälkeen, joten sekaannusta tulisi siitäkin. Mitä tulee autistisiin lapsiin, vanhemmuuden rankkuuteen ja vaikka yllättävään rahapulaan, niin vittuakos valitatte, sillä KUKAAN EI OSAA ENNUSTAA, eivät edes persut. Jos joku kuvitelee osaavansa, häneltä pitäisi tutkia pää.

   Lainaa

  16. Tulos: +3 (19 ääntä)
   La Llorona: Eikös se ollut Etelä-Korea jossa lasketaan vatsassa vietetty aika ikään mukaan, jolloin korealainen ikä on vuoden enemmän kuin kansainvälinen. En osaa sanoa mielipidettä käytäntöön, mutta ainakin Heidillä on jossain päin maailmaa samanmielisiä ihmisiä. :D
   Pitää paikkansa

   Lainaa

  17. Hännällinen hylje 11.11.2021 6:59
   Tulos: +123 (135 ääntä)
   Harteeton tomaatti: Sinulta taisi mennä Heidin pointti ohi. Ei hän sanonut, että haluaisi viettää ensimmäistä syntymäpäivää, kun lapsi on 3 kuukautta vanha. Hän kyseenalaistaa miksi ikä lasketaan syntymästä eikä hedelmöttymisestä. Jos ikä laskettaisiin niin, silloin sitä luultavasti kutsuttaisiin muulla nimellä kuin syntymäpäivä. 
   Ei kyseenalaista. Ei ainakaan tuossa kommentissa. Hän ei ymmärrä hedelmoittymisen ja syntymän eroa. Siksi hän mainitsee tuon 8-vuotissyntymäpäivänkin.

   Lainaa

  18. Tulos: +123 (125 ääntä)
   Onko Heidi itsekin siis 9kk vanhempi ja viettää synttäreitään aina 9kk etuajassa? 🤔

   Lainaa

  19. Tulos: +65 (153 ääntä)
   Ei liene yllätys kenellekään että Tanja on mielensäpahoittaja homofoobikko persu, joka yökkäilee erilaisille ihmisille.

   Lainaa

  20. Perinnötön appelsiini 11.11.2021 8:16
   Tulos: +67 (75 ääntä)
   Hyväksyyköhän Minna mun tutun kaksi autistista lasta, joiden huoltamisesta ei kiistellä?

   Lainaa

  21. Tulos: -80 (120 ääntä)
   Tanjahan se vasta näppärästi pilasi lapsensa ajatteluketjut.. olisko edes termit kuntoon.. ja kyllä sukupuoli kaikilla on, vaikka ituhipit sitä pelkääkin..

   Lainaa

  22. Notkumaton valas 11.11.2021 8:51
   Tulos: +25 (69 ääntä)
   Honottava huuhkaja: Tanjan vitsi oli melkein yhtä hauska kuin ikivihreä taisteluhelikopteri.
   Mua naurattaa aina toi taisteluhelikopteri. Ei tosin mitenkään liity tuohon sukupuolikeskusteluun vaan koska se on jostain syystä sanana hervottoman hauska. Joo, en kulje ihan täysillä valoilla.

   Lainaa

  23. Tulos: +92 (108 ääntä)
   Heidi on taas näitä että minä sain lapsen niin nyt olen hänen kanssaan koko maailman napa ja muutan kaikki fysiikan laitkin koska mielestäni ne on näin...

   Lainaa

  24. Parraton kalkkuna 11.11.2021 8:58
   Tulos: +94 (102 ääntä)
   Niin, se on nimenomaan s y n t y m ä p ä i v ä josta se ikä lasketaan, ei paljaanavetopäivästä...

   Lainaa

  25. Tunnistamaton myyrä 11.11.2021 9:17
   Tulos: +167 (171 ääntä)
   Heidin logiikalla, onkohan tuo mun 3 v 4 kk vanha lapsi nyt sitten 4 vai jo peräti 6-vuotias? Alkio oli pakastettuna pari vuotta ennen siirtoa, ja syntyi n. 8 kk siirron jälkeen.

   Lainaa

  26. Vastuuton hämähäkki 11.11.2021 10:22
   Tulos: +57 (61 ääntä)
   Eli Heidin mielestä se ei olekkaan syntymäpäivä vaan hedelmöityspäivä?

   Lainaa

  27. Tulos: +56 (58 ääntä)
   La Llorona: Eikös se ollut Etelä-Korea jossa lasketaan vatsassa vietetty aika ikään mukaan, jolloin korealainen ikä on vuoden enemmän kuin kansainvälinen. En osaa sanoa mielipidettä käytäntöön, mutta ainakin Heidillä on jossain päin maailmaa samanmielisiä ihmisiä. :D
   Ilmeisesti siis lapsi on 1v syntyessään. Tämän lisäksi kaikki korealaiset täyttää vuosia uutenavuotena. Eli jos sun lapsi syntyy joulukuun lopulla, on se korealaisen kaavan mukaan tammikuussa 2v ikäinen

   Lainaa

  28. Arkkienkeli 11.11.2021 10:37
   Tulos: +58 (68 ääntä)
   Sukka seppä: Heidin muksun on sit kiva pyytää koulukavereita siitospäiväjuhliin
   Siitospäiväjuhlissa ei sitten tarjoilla mitään kakkuja. Niissä on jokaiselle tarjolla nakki ja pari hillosipulia karjalan piirakan päällä, jotka kuvaavat itse tapahtumaa.

   Lainaa

  29. Harteeton tomaatti 11.11.2021 10:58
   Tulos: +21 (39 ääntä)
   Hännällinen hylje: Ei kyseenalaista. Ei ainakaan tuossa kommentissa. Hän ei ymmärrä hedelmoittymisen ja syntymän eroa. Siksi hän mainitsee tuon 8-vuotissyntymäpäivänkin.
   Hmm. Miksi en vieläkään osaa nähdä, ettei Heidi ymmärtäisi eroa hedelmöittymisellä ja syntymäpäivällä, vaikka luin julkaisun useamman kerran. 
   Minusta tuosta saa vain kuvan, ettei Heidi pidä siitä, kuinka tapana on aloittaa iän laskeminen syntymästä, vaan haluaisi aloittaa sen jo aikaisemmin. Ja sen vuoksi, kun viettää lapsen 8-vuotissynttäreitä 8 vuotta syntymän jälkeen, haluaa itsepäisesti ajatella lapsen olevankin jo 8v 9kk. 
   Ei sillä, typerää se minusta olisi jos ikä niin laskettaisiin. Helpompi tietää tarkka syntymäpäivä kuin hedelmöityspäivä. 

   Lainaa

  30. Viraali taikuri 11.11.2021 11:10
   Tulos: +97 (105 ääntä)
   Mitäs se Minna meinasi että asialle voi tehdä? Esimerkiksi autismi huomataan yleensä vasta syntymän jälkeen. Suoraan vaan nappi otsaan kaikille kehitysvammaisille vauvoille, niin ei Minnan tuttavineen tarvitse kauhistella miten paljon rahaa menee? Kertoo kyllä aivan tarpeeksi ihmisestä jos kehtaa valittaa veronmaksajien rahoista kun puhutaan vammaisten hoidosta.

   Lainaa

  31. Harmaa kivi 11.11.2021 11:24
   Tulos: +74 (84 ääntä)
   Viraali taikuri: Mitäs se Minna meinasi että asialle voi tehdä? Esimerkiksi autismi huomataan yleensä vasta syntymän jälkeen. Suoraan vaan nappi otsaan kaikille kehitysvammaisille vauvoille, niin ei Minnan tuttavineen tarvitse kauhistella miten paljon rahaa menee? Kertoo kyllä aivan tarpeeksi ihmisestä jos kehtaa [...]
     Ei autismia havaita vastasyntyneelläkään, joten ilmeisesti Minna olisi pistämässä nappia otsaan esikouluikäisille tai sitä vanhemmille. No, on näitä ennenkin nähty, ehkäpä Minnan mielestä työ kuitenkin tekisi vapaaksi?
     (Hedelmöityspäivän viettäminen olisi ihan kivaa, onhan se iso juhla vanhemmille, jotka kauan ovat toivoneet, paha vain että kun yritetään kovasti, sitä on vaikea tarkasti tietää. Ehdotan, että ryhdymme viettämään testipäivää; se aamu, kun monen vuoden yrittämisen jälkeen siinä pahuksen testissä todella on kaksi viivaa, on ikimuistoinen. Olen melkein vakavissani, joskin ehkä sitä päivää vietettäisiin vanhempien kesken yksityisesti :) ) 

   Lainaa

  32. Morbidi sarvikuono 11.11.2021 11:25
   Tulos: -28 (68 ääntä)
   Viraali taikuri: Mitäs se Minna meinasi että asialle voi tehdä? Esimerkiksi autismi huomataan yleensä vasta syntymän jälkeen. Suoraan vaan nappi otsaan kaikille kehitysvammaisille vauvoille, niin ei Minnan tuttavineen tarvitse kauhistella miten paljon rahaa menee? Kertoo kyllä aivan tarpeeksi ihmisestä jos kehtaa [...]
   Toisaalta ymmärrän Minnan viestin ja toisaalta en. Jos suvussa on geenirasite jonka takia pitää tehdä useita abortteja tai useampi lapsi syntyy vammaisena. Miksi tehdä lisää lapsia, joiden elämän laatu ei ole hyvä tai elämä on lyhyt?

   Lainaa

  33. Tulos: +43 (49 ääntä)
   Saattaa Heidin lapsella olla edessä pieni järkytys kun täysi-ikäisenä alkaa hoitamaan omia asioitaan ja hakee syntymätodistukset ja muut itselleen.

   Lainaa

  34. Kovakoodattu tonttu 11.11.2021 12:10
   Tulos: +43 (55 ääntä)
   Jonnan juttu oli hyvä, tai oikeammin lapsi oli fiksu kuin mikä. Yleensä laiska ihminen keksii äärimmäisen hyviä keinoja miten välttää ähryäminen. Ja ei, laiskuus ei välttämättä tarkoita sitä, että lusmuaa sossun rahoilla kun ei työnteko maita. Tunnen paljon ihmisiä, jotka kotona ei tee yhtään mitään ja laistavat kaikesta tekemisestä jos mahdollista, mutta töissä pakertavat kuin sata muurahaista.

   Lainaa

  35. Kajoava hylje 11.11.2021 12:37
   Tulos: -72 (90 ääntä)
   Huokaus: Ei liene yllätys kenellekään että Tanja on mielensäpahoittaja homofoobikko persu, joka yökkäilee erilaisille ihmisille.
   Tosin Tanjan kommenttia vastaavia ulostulojahan on totuttu kuulemaan lähinnä politiikan vasemmalta laidalta. Vai yritätkö kertoa meille että Vasemmistoliitto on vain persujen apupuolue ja joukko mielensäpahoittavia homofoobikkoja jotka yökkäilevät erilaisille ihmisille?

   Lainaa

  36. Harmaa kivi 11.11.2021 12:55
   Tulos: +48 (60 ääntä)
   Morbidi sarvikuono: Toisaalta ymmärrän Minnan viestin ja toisaalta en. Jos suvussa on geenirasite jonka takia pitää tehdä useita abortteja tai useampi lapsi syntyy vammaisena. Miksi tehdä lisää lapsia, joiden elämän laatu ei ole hyvä tai elämä on lyhyt?
     Mistä lähtien autismi johtaa keskenmenoon tai vammaisuuteen? Tosi vakavia tapauksia lukuunottamatta, useimmat spektrumilla seikkailevat pärjäävät ihan mukavasti, jos se heille mahdollistetaan. (Ja jos johtaisikin, niin eiköhän tätä ihmisten lisääntymiskelpoisuuden päättämistä heidän puolestaan ole ennenkin yritetty. Tulokset vihjaisivat lähinnä, että ihmisten, jotka pyrkivät sääntelemään muiden ihmisten lisääntymistä, vanhempien lisääntymistä olisi pitänyt rajoittaa. Mutta ilman aikakonetta se ei oikein onnistu).

   Lainaa

  37. Elämäm kova koulu 11.11.2021 13:31
   Tulos: -15 (49 ääntä)
   Jonna, onneksi lapsesi on fiksumpi kuin sinä. Meinaa, mitä järkeä on kerätä lisää marjoja, jos kerran pakastimessa on vielä edellisiä jäljellä?

   Lainaa

  38. Tulos: +56 (58 ääntä)
   Elämäm kova koulu: Jonna, onneksi lapsesi on fiksumpi kuin sinä. Meinaa, mitä järkeä on kerätä lisää marjoja, jos kerran pakastimessa on vielä edellisiä jäljellä?
   No ne pakkasessa olevat marjat saatetaan haluta säästää vaikka siihen ajankohtaan, kun ulkoa ei voi enää kerätä. Ei ole ainakaan itsellä ollut tapana vielä sulatella pakastemarjoja, jos on ollut pihalla tuoretta tarjolla. Eikä viinimarjojen keräämisessä omalta pihalta ole kova vaiva, jotenkin vielä ymmärtäisin jos "neiti 11v" olisi käsketty vaikka mustikkametsään aterian päätteeksi.

   Lainaa

  39. Viihtyisä kirahvi 11.11.2021 15:59
   Tulos: +10 (22 ääntä)
   Joku sen jo sanoikin, Etelä-Koreassa on käytössä tämä ns ”Korean age” joka tarkoittaa sitä, että ikä on vuoden enemmän kuin mitä se meidän kalenterin mukaan on. Turha alapeukuttaa, google kertoo jos et usko. :D

   Lainaa

  40. Estynyt blah 11.11.2021 19:21
   Tulos: -29 (41 ääntä)
   Nimi: No ne pakkasessa olevat marjat saatetaan haluta säästää vaikka siihen ajankohtaan, kun ulkoa ei voi enää kerätä. Ei ole ainakaan itsellä ollut tapana vielä sulatella pakastemarjoja, jos on ollut pihalla tuoretta tarjolla. Eikä viinimarjojen keräämisessä omalta pihalta ole kova vaiva, jotenkin vielä [...]
   Enemmän kysymyksiä herättää, miksi kukaan söisi noita kamaluuksia jälkiruoaksi. Leukaperiin sattuu jo ajatuskin.

   Lainaa

  41. Pesty oppilas 11.11.2021 19:34
   Tulos: +41 (45 ääntä)
   Heidi kuitenkin laskee iän epämääräisesti käyttäen syntymäpäivää ja lisäämällä siihen 9kk. Onko tarkka hedelmöittymispäivä tiedossa. Usein ei välttämättä ole. Syntymähetki on aika tarkaan tiedosaa

   Lainaa

  42. Äiti ja mummo 11.11.2021 20:28
   Tulos: +31 (33 ääntä)
   Viraali taikuri: Mitäs se Minna meinasi että asialle voi tehdä? Esimerkiksi autismi huomataan yleensä vasta syntymän jälkeen. Suoraan vaan nappi otsaan kaikille kehitysvammaisille vauvoille, niin ei Minnan tuttavineen tarvitse kauhistella miten paljon rahaa menee? Kertoo kyllä aivan tarpeeksi ihmisestä jos kehtaa [...]
   Autistinen lapsi voi mennä terveen kirjoilla jopa pari- kolmevuotiaaksi. Harvoin sitä vauvalla vielä huomataan.

   Lainaa

  43. Sitkas karjalanpiirakka 11.11.2021 22:05
   Tulos: 0 (22 ääntä)
   Kovakoodattu tonttu: Jonnan juttu oli hyvä, tai oikeammin lapsi oli fiksu kuin mikä. Yleensä laiska ihminen keksii äärimmäisen hyviä keinoja miten välttää ähryäminen. Ja ei, laiskuus ei välttämättä tarkoita sitä, että lusmuaa sossun rahoilla kun ei työnteko maita. Tunnen paljon ihmisiä, jotka kotona ei tee yhtään mitään [...]
   Ei ollut tarpeeksi fiksu, kun jäi huijauksesta kiinni. Ja huijareita en kyllä kutsuisi mitenkään laiskureita paremmiksi. Päinvastoin.

   Lainaa

  44. Tunteeton raadonsyöjä (pluri) 11.11.2021 23:45
   Tulos: -12 (22 ääntä)
   Ärsyttävä lihapiirakka: Kaikki lapset eivät vietä kohdussa 9 kk eli 40 viikkoa. Omani tuli ulos 30 viikon jälkeen, joten sekaannusta tulisi siitäkin. Mitä tulee autistisiin lapsiin, vanhemmuuden rankkuuteen ja vaikka yllättävään rahapulaan, niin vittuakos valitatte, sillä KUKAAN EI OSAA ENNUSTAA, eivät edes persut. Jos joku kuvitelee osaavansa, häneltä pitäisi tutkia pää.
   Itse en persuna tiedä edes mitä pitäisi ennustaa tämän kommentin perusteella. Vaikka osaisinkin niin minulla Ilmeisesti ei ole kompetenssia.

   Lainaa

  45. Apea mandariini 12.11.2021 0:21
   Tulos: +33 (37 ääntä)
   Iloista alullepanopäivää! Toivottavasti vanhemmat ovat muistaneet pitää tarkkaa kirjaa yrityksistään koska "+9kk" ei koske läheskään kaikkia. Jos lasta on yritetty panna alulle ihan joka päivä, menee arviointi melko vaikeaksi joten voikin sitten juhlia vaikka alullepanoviikkoa... Tai sitten hyväksyä että tämä ei ole mikään Etelä-Korea ja jos tahtoo juhlistaa olemassaolonsa vuosipäivää ja pitää kirjaa eletystä elämästä, se on yksinkertaisesti helpointa ja tarkinta tehdä sen päivän perusteella kun on tullut ulos äidistään. Ei minun ainakaan edes tee mieli laskea "eletyksi elämäksi" sitä että olen ensimmäiset 8 viikkoa ollut pelkkä simppeli alkio ja sittenkin vasta sikiö joka on ylipäätään ulkomaailmaan välttävästi elinkelpoinen aikaisintaan n. viikolla 23 ja senkin jälkeistä paria kuukautta joista on muistoina vain kuvia äidin isosta mahasta ja ultrakuvia joissa on vauvanmuotoinen läntti. Syntymän korostaminen ei kyllä mitenkään nollaa raskausajan arvoa, se kun on vähän niin kuin syntymälle välttämätön osuus. Raskauskuukausien lisääminen ikään on minusta vähän sama asia kuin sanoisi että "ruoka on ollut valmis jo kaksi tuntia" kun silloin kaksi tuntia sitten on tosiasiassa vasta laitettu uuni lämpiämään ja otettu ainekset kaapista.

   Lainaa

  46. Pomminvarma vesinokkaeläin 12.11.2021 1:49
   Tulos: -14 (16 ääntä)
   Minna on jotenkin asian ytimessä

   Lainaa

  47. Tulos: -32 (38 ääntä)
   La Llorona: Eikös se ollut Etelä-Korea jossa lasketaan vatsassa vietetty aika ikään mukaan, jolloin korealainen ikä on vuoden enemmän kuin kansainvälinen. En osaa sanoa mielipidettä käytäntöön, mutta ainakin Heidillä on jossain päin maailmaa samanmielisiä ihmisiä. :D
   On se jännä maa kun lapsetkin kasvavat vatsassa. Onneksi täällä Pohjolan perukoilla vielä kohdussa kasvetaan.

   Lainaa

  48. Tulos: -10 (30 ääntä)
   Kaikki takertuvat nyt syntymäpäivä-sanaan. Minusta Heidin jutussa on olennaista se huomio, että lapsi on kyllä vahvasti olemassa jo ennen ns. syntymäänsä, ja on hassua, että me tietyissä yhteyksissä suhtaudumme kuin näin ei olisi. On muistaakseni tutkittu, että kohdussa oleva lapsi esim. kuulee musiikin ja hahmottaa siitä jotain. Aika vahvasti elossa sellainen yksilö jo on. Sitten, jos ajatellaan vaikka tilannetta, jossa kaksi naista on yhtä aikaa raskaana, mutta toisen vauva syntyy keskosena 2 kk etuajassa... Ollaan tilanteessa, joissa molempien vauvojen kehitys on samassa vaiheessa (noin 7 kk hedelmöityksestä), mutta toisen elämä ei ole vielä mukamas alkanut, kun taas toisella alla kello raksuttaa. Kun toinenkin sitten syntyy, hän tulee lopun ikänsä olemaan toista vanhempi, vaikka saivat alkunsa samalla hetkellä. Onhan se erikoinen ajatus. Tuosta päästään siihen, ettei oikein ole mitään yksiselitteistä kohtaa, mistä lähtien ihminen olisi ihminen, ja mitä ennen ei. Abortinvastustajahörhöt pitävät hedelmöitystä sellaisena, mutta se taas tuntuu yliampuvalta ja vähän keinotekoiseltakin. Onhan sukusoluissa elämää jo ennen hedelmöitystä, ja toisaalta, eikä se muutaman solun möykky heti hedelmöityksen jälkeen tunnu niin erilaiselta niihin verrattuna.

   Lainaa

  49. Hännällinen harakka 12.11.2021 5:52
   Tulos: -22 (26 ääntä)
   Temmi: Se onkin kiva Heidin esitellä vajaaälyistä 1-vuotiasta, joka ei osaa edes ryömiä
   Tätä plussataan, mutta autismi juttua pidetään asiattomana..

   Lainaa

  50. Moitittava metsämarja 12.11.2021 11:04
   Tulos: +42 (42 ääntä)
   Pekka Kana: On se jännä maa kun lapsetkin kasvavat vatsassa. Onneksi täällä Pohjolan perukoilla vielä kohdussa kasvetaan.
   Olen törmännyt aiemminkin tähän outoon väitteeseen, että vatsa tarkoittaisi vain vatsalaukkua. Ehkä jossakin murteessa, mutta yleiskielessä vatsa on koko se alue, joka on kehon etupuolella rintakehän ja lantion välissä. Muun muassa kohtu on vatsassa, eli silloin kun sikiö on normaalisti kohdussa, hän ei voi olla olematta vatsassa.

   Lainaa

  51. Putketon Pihti 12.11.2021 11:26
   Tulos: +19 (25 ääntä)
   Viraali taikuri: Mitäs se Minna meinasi että asialle voi tehdä? Esimerkiksi autismi huomataan yleensä vasta syntymän jälkeen. Suoraan vaan nappi otsaan kaikille kehitysvammaisille vauvoille, niin ei Minnan tuttavineen tarvitse kauhistella miten paljon rahaa menee? Kertoo kyllä aivan tarpeeksi ihmisestä jos kehtaa [...]
   Minna on kusipää. 
   T. Autistin ja todennäköisen autistin isä.

   Lainaa

  52. Tulos: +5 (7 ääntä)
   La Llorona: Eikös se ollut Etelä-Korea jossa lasketaan vatsassa vietetty aika ikään mukaan, jolloin korealainen ikä on vuoden enemmän kuin kansainvälinen. En osaa sanoa mielipidettä käytäntöön, mutta ainakin Heidillä on jossain päin maailmaa samanmielisiä ihmisiä. :D
   Jep näin on, mulla oli nuorempana eteläkorealainen kirjekaveri, joka kertoi että siellä vauva on syntyessään jo yksivuotias =D

   Lainaa

  53. Tulos: +10 (12 ääntä)
   La Llorona: Eikös se ollut Etelä-Korea jossa lasketaan vatsassa vietetty aika ikään mukaan, jolloin korealainen ikä on vuoden enemmän kuin kansainvälinen. En osaa sanoa mielipidettä käytäntöön, mutta ainakin Heidillä on jossain päin maailmaa samanmielisiä ihmisiä. :D
   Siellä laskenta taidetaan aloittaa nollan sijaan ykkösestä eli vastasyntynyt juhlii 1. syntymäpäiväänsä ja vuoden päästä 2. syntymäpäiväänsä.

   Lainaa

  54. Harmaa kivi 12.11.2021 13:24
   Tulos: +7 (17 ääntä)
   Kyöpeli: Kaikki takertuvat nyt syntymäpäivä-sanaan. Minusta Heidin jutussa on olennaista se huomio, että lapsi on kyllä vahvasti olemassa jo ennen ns. syntymäänsä, ja on hassua, että me tietyissä yhteyksissä suhtaudumme kuin näin ei olisi. On muistaakseni tutkittu, että kohdussa oleva lapsi esim. kuulee [...]
     Kyllähän keskosten vanhemmille kerrotaan, että lapseen pitäisi suhtautua kuin hän olisi "lasketun päivän ikäinen" -ie jos ryömiminen tai jokin on myöhässä niin se kuuluu asiaan, koska hän on "oikeasti" kehitykseltään nuorempi kuin mitä paperissa lukee. 
     On kaikille selvää, että keskonen on lapsi, ja kaikille paitsi hörhöimmille, että alkio ei ole. Omasta mielestäni vanhanaikainen "quickening" (en tiedä, mitä se on suomeksi) on paras määritelmä. Alkuraskaudessahan usein ei edes tiedä olevansa raskaana, ja moni raskaus menee kesken, ennen kuin nainen on edes huomannut mitään. Munasolu hedelmöittyi, munasolu ei kiinnittynyt, nainen oli viikon pari "raskaana" tietämättä koko jutusta ikinä mitään. Selvästikään edes hörhöimmät eivät väitä, että kyseessä olisi hätätila jossa kasoittain lapsia kuolee meidän siitä tietämättä, se on silkkaa nippelitietoa jonka oppii, jos raskaus kiinnostaa. Joten hedelmöittynyt solu = ei lapsi. Mutta quickening on se hetki, siinä 18. viikon tienoilla, kun lapsi alkaa liikehtiä -eli muuttuu omaksi olennokseen, joka yrittää tehdä jotain (vaikka sitten vain potkia äitiään). Silloin raskaus ainakin itselleni muuttui tilasta "minä, yksilö, olen terveydentilassa jossa odotellaan tuloksia, ja pitää syödä ja juoda tosi varovasti" tilaan "!!!, kehossani asuu joku muukin!". 

   Lainaa

  55. Kirjailtu mustikka 12.11.2021 13:26
   Tulos: +38 (38 ääntä)
   Äiti ja mummo: Autistinen lapsi voi mennä terveen kirjoilla jopa pari- kolmevuotiaaksi. Harvoin sitä vauvalla vielä huomataan.
   Monen naiseksi kasvatetun autismi saatetaan tunnistaa vasta aikuisena, moni oire sivuutetaan vain "tytölle ominaisella herkkyydellä", itse sain diagnoosin vasta 23-vuotiaana.

   Lainaa

  56. Tulos: +6 (10 ääntä)
   Heidi ei taida tietää mitä SYNTYMÄPÄIVÄ tarkoittaa

   Lainaa

  57. Tulos: -24 (36 ääntä)
   Honottava huuhkaja: Tanjan vitsi oli melkein yhtä hauska kuin ikivihreä taisteluhelikopteri.
   No kyllähän mm. Harry Potterin kirjailijan kirjat ja kirjailija vaadittiin roviolle, kun tämä erehtyi sanomaan kuinka vain naisilla on kuukautiset. 
   Eli ei se nyt ihan hakuammuntaa ole

   Lainaa

  58. Tulos: +18 (20 ääntä)
   Moitittava metsämarja: Olen törmännyt aiemminkin tähän outoon väitteeseen, että vatsa tarkoittaisi vain vatsalaukkua. Ehkä jossakin murteessa, mutta yleiskielessä vatsa on koko se alue, joka on kehon etupuolella rintakehän ja lantion välissä. Muun muassa kohtu on vatsassa, eli silloin kun sikiö on normaalisti kohdussa, hän ei voi olla olematta vatsassa.
   Täällä korvessa puhutaan "mahassa kasvamisesta". Kyllä jokainen ymmärtää mitä tällä tarkoitetaan

   Lainaa

  59. Tulos: +17 (21 ääntä)
   Tulee lapsella kiinnostavat hetket sitten aikanaan kun juhlii ensin kotona "18 v synttäreitä", mutta sit kun siitä koittaa baariin jatkoille..😥

   Lainaa

  60. Harmaa kivi 12.11.2021 17:47
   Tulos: +16 (40 ääntä)
   Tyly karhu: No kyllähän mm. Harry Potterin kirjailijan kirjat ja kirjailija vaadittiin roviolle, kun tämä erehtyi sanomaan kuinka vain naisilla on kuukautiset. Eli ei se nyt ihan hakuammuntaa ole
     Meni sanomaan, että nainen = henkilö jolla on kuukautiset. Raskaana olevilla, menopaussin ohittaneilla, ja niin, transnaisilla ei ole. Eikä heilläkään, jotka käyttävät hormonaalista ehkäisyä jota voi syödä kuukausi- tai jopa vuositolkulla putkeen. Ei se ole roviolle vaatimista kysyä, miksi pitää liittyä kuukautiskerhoon ollakseen nainen, ja miksi joku sellaista menisi vaatimaan. "Olen julkaissut satamiljoonaa kirjaa ja olen nyt rikas, joten saan määritellä kuka olet, koska jouduit kohdunpoistoon syövän takia!!!" Tosiaanko? Vai menikö etuoikeutettu asema ihan hiukan överiksi?

   Lainaa

  61. Pumaska marsu 13.11.2021 5:36
   Tulos: +17 (27 ääntä)
   Harmaa kivi:   Meni sanomaan, että nainen = henkilö jolla on kuukautiset. Raskaana olevilla, menopaussin ohittaneilla, ja niin, transnaisilla ei ole. Eikä heilläkään, jotka käyttävät hormonaalista ehkäisyä jota voi syödä kuukausi- tai jopa vuositolkulla putkeen. Ei se ole roviolle vaatimista kysyä, miksi pitää [...]
   No ei se kyllä ihan noin sanonut. Hän sanoi toisin päin eli "henkilö, jolla on kuukautiset, on nainen". Eli ole siis väittänyt, että vain ne, joilla on kuukautiset, ovat naisia. Kyse oli siitä, että jossain otsikossa oli viitattu naisiin kuvauksella "ihmiset, joilla on kuukautiset". Rowling sitten vain ihmetteli, miksei voi sanoa yksinkertaisemmin "naiset". Enemmänkin voisi tulkita hänen väittäneen siis sitä, että miehillä ei voi olla kuukautisia, mikä voi loukata transmiehiä, jotka eivät siis koe olevansa naisia, vaikka olisikin kuukautiset.

   Lainaa

  62. Sitkas karjalanpiirakka 13.11.2021 13:49
   Tulos: -8 (18 ääntä)
   Pumaska marsu: No ei se kyllä ihan noin sanonut. Hän sanoi toisin päin eli "henkilö, jolla on kuukautiset, on nainen". Eli ole siis väittänyt, että vain ne, joilla on kuukautiset, ovat naisia. Kyse oli siitä, että jossain otsikossa oli viitattu naisiin kuvauksella "ihmiset, joilla on kuukautiset". Rowling sitten [...]
   Jos kaikki nyt ylipäätään on pakko tulkita jonkinlaiseksi loukkaukseksi.

   Lainaa

  63. Tyydyttävä aprikoosi 14.11.2021 2:12
   Tulos: +6 (8 ääntä)
   Minä kun luulin, että on ihan yleisessä tiedossa kuinka raskausviikot lasketaan viimeisimpien kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Mikäli siis lapsi syntyy täsmälleen laskettuna päivänä, on hedelmöittymisestä n. 38 viikkoa kierron pituudesta riippuen. https://www.terveyskirjasto.fi/odk00008

   Lainaa

  64. Tulos: +16 (16 ääntä)
   Moitittava metsämarja: Olen törmännyt aiemminkin tähän outoon väitteeseen, että vatsa tarkoittaisi vain vatsalaukkua. Ehkä jossakin murteessa, mutta yleiskielessä vatsa on koko se alue, joka on kehon etupuolella rintakehän ja lantion välissä. Muun muassa kohtu on vatsassa, eli silloin kun sikiö on normaalisti kohdussa, hän ei voi olla olematta vatsassa.
   Joo, ei kukaan sano raskaana olevalle, että onpa sulla jo iso kohtu.

   Lainaa

  65. Sairastava siili 15.11.2021 18:30
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   Oon näköjään kaikki nää vuodet tehny lapsia väärin. Olisko kellään reseptia miten tehdään ei autistisia lapsia?

   Lainaa

  66. Tulos: -3 (5 ääntä)
   Raskauskuukausien lisääminen ikään on minusta vähän sama asia kuin sanoisi että "ruoka on ollut valmis jo kaksi tuntia" kun silloin kaksi tuntia sitten on tosiasiassa vasta laitettu uuni lämpiämään ja otettu ainekset kaapista.
   Ei ole. Ainekset pitäisi nimenomaan olla sekoitettu ja laitettu uuniin että asia olisi sama.
   Kyöpeli: Kaikki takertuvat nyt syntymäpäivä-sanaan. Minusta Heidin jutussa on olennaista se huomio, että lapsi on kyllä vahvasti olemassa jo ennen ns. syntymäänsä, ja on hassua, että me tietyissä yhteyksissä suhtaudumme kuin näin ei olisi. On muistaakseni tutkittu, että kohdussa oleva lapsi esim. kuulee [...]
   Olen samoilla linjoilla kanssasi! Hyvä teksti! Minua tämä asia on mietityttänyt sen kautta kun tuttavapariskunnan kanssa saimme suunnilleen yhtä aikaa tiedot raskauksista ja meillä oli laskettu aika hieman ennemmin. No, siinä pientä kilpailua oli totta kai (leikkimielistä) että kumpi syntyy ennemmin. Kävi niin että tuttavilla lapsi syntyi pari viikkoa etuajassa ja meidän tyyppi köllötteli yliaikaa. Hedelmöittyminen oli kuitenkin laskettu about samoille ajoille. Mietinkin asiaa myöhemmin niin että periaatteessa lapset on hyvin samanikäisiä vaikka ikäero nykyisellä laskutavalla on yli kuukauden (mikä ei tietenkään sekään ole mikään iso ero). Syntymäpäivä on hyvin looginen ja järkevä tapa mitata asiaa mutta kuten täällä on kirjoitettu, menee se "pieleen" jo keskosten kohdalla ja asiaa täytyy tarkentaa. 1-vuotias keskonen ei ole sama kuin ajallaan syntynyt 1-vuotias ja se täytyy ottaa aika monessa kohtaa huomioon. Samalla logiikalla Heidin pohdinta on vähintään mielenkiintoinen, joskin en silti kannattaisi syntymäpäivän muuttamista mihinkään, olkoonkin että esim. tuttavapariskuntamme lapsen päästessä autolla ajamaan täytyy oikeasti samanikäisen lapsemme odottaa reilu kuukausi että pääsee samaan vaikka oikeastaan ovat samanikäisiä. Olettaisin myös että Heidi ei ole täysin tosissaan asiansa kanssa mutta kai se on jokin tapa ottaa kaikki kirjaimellisesti. Pyrin itse tässä kohtaa olettamaan positiivisen kautta, eli Heidi ei ole sekaisin vaan lähinnä pohtinut asiaa ja nyt humoristisesti julistaa asian olevan jatkossa näin. Teen joskus samaa enkä todellakaan ole tosissani.

   Lainaa

  67. Hilpeä suolistotulehdus 18.11.2021 0:10
   Tulos: -9 (15 ääntä)
   Tanjan kommentin paheksujat ovat räkäsontaa. Wokeroskaväki hakataan.

   Lainaa

  68. Eräs äiti 18.11.2021 11:51
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Mielestäni tuo syntymäpäivä on ihan kelpo yleinen määrittelytapa laskea ihmisen olemassaoloa omana erillisenä henkilönään. Toki voihan sitä juhlistaa mitä tahansa merkkipaaluja tykkää. Jokseenkin asiattomana lisäyksenä olen huomannut että lapsen siittänyt henkilö harvemmin inhoaa ideaa tällaisen tapahtuman vuosipäivän juhlistamisesta.

   Lainaa

  69. Tulos: -3 (3 ääntä)
   Hauskaa nussimapäivää sitten taaperolle. Nami nami.

   Lainaa

  70. Kaloriton liitu 21.11.2021 21:53
   Tulos: 0 (4 ääntä)
   La Llorona: Eikös se ollut Etelä-Korea jossa lasketaan vatsassa vietetty aika ikään mukaan, jolloin korealainen ikä on vuoden enemmän kuin kansainvälinen. En osaa sanoa mielipidettä käytäntöön, mutta ainakin Heidillä on jossain päin maailmaa samanmielisiä ihmisiä. :D
   Mulle tuli myös tää mieleen! Tosiaan siellä Etelä-Koreassa jos kysyy joltain ikää niin se on vuoden vanhempi, jos haluaa kuulla "oikean" iän niin pitää tarkentaa että haluaa tietää kansainvälisen iän. Vähän hämmentävää mutta tavallaan kyllä ymmärrän sen logiikan.

   Lainaa

  71. Rottanpää 24.11.2021 19:04
   Tulos: 0 (4 ääntä)
   Heidi ei ehkä tullut ajatelleeksi, ettei ikä varsinaisesti kerro kuinka vanha on. Siis tarkoitan sitä, että iän laskutapa on oikeastaan vain kulttuurinen tapa/sopimus. Se ei siis ilmaise sitä, kuinka kauan on ollut elossa vaan sitä, kuinka kauan aikaa sitten on esim. syntynyt (kuten ainakin meillä länsimaissa lasketaan.) Heidi siis yrittää nyt suotta sekoittaa kaksi eri käsitettä toisiinsa: raskauskuukaudet eli elossaoloajan ja iän eli syntymisen jälkeisen ajan.

   Lainaa

  72. Rottanpää 24.11.2021 19:58
   Tulos: +12 (18 ääntä)
   Kajoava hylje: Tosin Tanjan kommenttia vastaavia ulostulojahan on totuttu kuulemaan lähinnä politiikan vasemmalta laidalta. Vai yritätkö kertoa meille että Vasemmistoliitto on vain persujen apupuolue ja joukko mielensäpahoittavia homofoobikkoja jotka yökkäilevät erilaisille ihmisille?
   No nyt on kyllä melkoinen olkiukko.
   Välillä ihmettelen, että onko sukupuolen moninaisuus todella näin vaikea konsepti, vai mistä näitä ideoita oikein tulee. 
   Siis nyt summaten niille, jotka ovat vähän hukassa näiden juttujen kanssa:
   Pimpit on edelleen pimppejä ja pippelit on edelleen pippeleitä. Miehet on miehiä, ja naiset on naisia, ja kaikilla vapaus ilmaista itseään ja sukupuoltaan ihan juuri niin perinteisesti kuin haluaa. Miehiä myös saa kutsua miehiksi ja naisia naisiksi. Kaikilla tulee olla myös ihan yhtä suuri vapaus perinteitä rikkovaan ilmaisuun. Miesten ja naisten lisäksi on myös muunsukupuolisia, joiden ulkonäöllinen itseilmaisu on myös ihan yhtä vapaata kuin kaikilla muillakin.
   Transsukupuolisen syntymässä määritelty sukupuoli on eri kuin henkilön kokema sukupuoli eli sukupuoli-identiteetti. Esim. transmies=syntymässä määritelty tytöksi, identifioituu mieheksi. Transnainen=sama homma toisin päin. Cissukupuolisen identiteetti vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta.
   Koska sukupuoli on arkielämässä ja ihmisten välisessä kanssakäymisessä ainoastaan sosiaalinen konstruktio, sukupuoli-identiteetti on se, minkä mukaan mennään. Tieteessä on sitten omat, paljon moninaisemmat määritelmänsä, joilla ei ole merkitystä arjessa, kun mietitään kehen pitäisi viitata milläkin sukupuolisanalla. 
   Koska ihmisten muoto ja koko vaihtelee rajusti, ei ihmisen ulkonäöstä voi päätellä, kuka on trans ja kuka cis. Keskiarvot eivät kuvasta todellisia ihmisiä kovin hyvin. Koska me mennään identiteetti edellä, niin esim. transmies on mies riippumatta siitä, millaisia sukupuolenkorjaushoitoja hän on käynyt läpi tai onko käynyt mitään. Tähän pohjautuu koko sukupuolen olettamattomuuden idea: vaikka joku "näyttää ja kuulostaa" naiselta, hän voi silti olla mies tai muunsukupuolinen.
   Suurimman osan sukupuoli toki on juuri se minkä sen oletettaisiikin olevan. Kuitenkin, koska olettamattomuus ei vahingoita ketään, mutta olettaminen voi vahingoittaa, on tärkeää opetella olettamisesta pois. Olettajalle kyseessä on vain joskus tai harvoin väärään osuva arvaus, mutta se, joka arvataan väärin joutuu sen väärinarvauksen kohteeksi koko ajan. Eli ei yksi väärinolettaminen mitään tee, mutta kun se toistuu pitkään joka päivä, se voikin olla jo psykologisesti vahingollista. Varsinkin, kun se yhdistyy usein ihan suoranaiseen transsukupuolisen sukupuolen kiistämiseen. Koska transfobia on ihan todellinen ongelma, sisältyy olettamattomuuteen siten myös viesti turvallisuudesta: se, joka ei oleta, on transsukupuoliselle todennäköisesti myös turvallinen.
   Sitten, kun *tiedät* jonkun sukupuolen, on aivan sallittua kutsua tätä oikealla sukupuolisanalla. Jos tiedät naapurisi olevan mies, niin kaikin mokomin voit kutsua häntä mieheksi. Joskus tietämiseen vaaditaan henkilö itse kertomaan, joskus se taas on laajemmassa kontekstissa ilmeistä ilmankin. Esim. ahtaisiin sukupuolirooleihin uskova tuskin itse rikkoo ko. rooleja omalla habituksellaan.
   En kyllä muuten näin pitkää vastausta aikonut kirjoittaa! 

   Lainaa

  73. Rottanpää 24.11.2021 20:04
   Tulos: +1 (5 ääntä)
   Ainiin intersukupuolisia en muistanut maininita. Intersukupuolinen voi muidenkin tavoin olla ainakin nainen, muu tai mies. Mutta en tiedä, onko "intersukupuolinen" vain sateenvarjotermi biologisille ominaisuuksille vai myös identiteettiä kuvaava termi.

   Lainaa

  74. Tulos: +3 (3 ääntä)
   Äiti ja mummo: Autistinen lapsi voi mennä terveen kirjoilla jopa pari- kolmevuotiaaksi. Harvoin sitä vauvalla vielä huomataan.
   Jep. Minulla huomattiin "erikoisuuksia" vasta jossain myöhemmässä tarhaiässä. Aluksi minut diagnosoitiin väärin MBD:ksi (nykyään ADHD), sitten neuropsykiatri diagnosoi uudestaan ja korjasi sen Aspergeriksi.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: 9 kk, autismi, ikä, kuva, lapsi, lällättää, marjat, pakastemarjat, pakastin, synnyttää, synnytys, vauva