Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhempainilta, osa 125

En hyväksy nykyaikaa. Täytyykö perustaa oma päiväkoti?
Vanhempainilta, osa 125

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 143 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +553 (641 ääntä)
   Janina: "Miksi olette niin negatiivisia ja toksisia,te kusipäät ja epänormaalit paska-aivot? En hyväksy teitä!"

   Lainaa

  2. Turmeltu alpakka 31.10.2023 0:14
   Tulos: +354 (528 ääntä)
   Hyi ko tekee Janitan lapsen puolesta pahaa ennen ko lapsiparka edes on syntynyt.

   Lainaa

  3. Käsittelemätön orava 31.10.2023 0:30
   Tulos: -427 (685 ääntä)
   Kyllähän esimerkiksi miesten täytyy saada peruukki päässä ja stringit jalassa keinutella itseään koululaisten edessä. Mitä se sellainen nykyaika olisi missä tuo olisi jotenkin epänormaalia

   Lainaa

  4. Odiöösi puhveli 31.10.2023 0:33
   Tulos: +49 (197 ääntä)
   Turmeltu alpakka: Hyi ko tekee Janitan lapsen puolesta pahaa ennen ko lapsiparka edes on syntynyt.
   Jeps, harmi että joku on mennyt harrastamaan Janinan kanssa suojaamatonta seksiä. Toivoa saattaa että asenteet kehittyisi ennen äidiksi tulemista niin lapsella voisi olla jokin tulevaisuus. Tolla aggressiivisyydellä ja asennemaailmalla lasut tulee tutuiksi.

   Lainaa

  5. Niin kai se on 31.10.2023 0:44
   Tulos: -225 (635 ääntä)
   Kyllä se sillä tavalla on, että vaikka suomen lain mukaan voi vuoden välein vaihtaa nykyään sukupuolta, ei poista faktaa ettei sukupuoli oikeasti mihinkään muutu. Kromosomit (xy, yy) määrittää sukupuolen. Jos kromosomieissa on joku häiriö niin sitten se on kai se muun sukupuolinen.

   Lainaa

  6. Pikkutarkka vuohi 31.10.2023 0:52
   Tulos: +131 (183 ääntä)
   Mikä tää Kanahuone oikein on? Mukava ja leppoisa ryhmä missä konservatiivi-Janina riehuu ja aikoo kostaa kaikille? Kai se pääsi banaanisaarille?

   Lainaa

  7. Tulos: +219 (269 ääntä)
   Mun kokemukseni mukaan suurin osa naisista(itseni mukaan lukien)inhoaa sitä, kun olet raskaana ja jokin asia ärsyttää/ kismittää/ rehdisti vituttaa ja avaudut asiasta, niin muut vaan hymistelee, että voi voi ne hormonit. Mutta näköjään niiden avulla voi puolustella omaa ahdasmielisyyttään ja raivoamistaan. Kaikkea sitä oppii. Tosin nähtävästi Janinan kohdalla kyseessä ovat Jylläävät raskaushorminit, että ehkä siinä on se ero. Ps. Mihin ylös? Mikä?

   Lainaa

  8. Viljava keiju 31.10.2023 1:20
   Tulos: +259 (281 ääntä)
   Niin kai se on: Kyllä se sillä tavalla on, että vaikka suomen lain mukaan voi vuoden välein vaihtaa nykyään sukupuolta, ei poista faktaa ettei sukupuoli oikeasti mihinkään muutu. Kromosomit (xy, yy) määrittää sukupuolen. Jos kromosomieissa on joku häiriö niin sitten se on kai se muun sukupuolinen.
   Muuten hyvä, mutta ne sukupuolikromosomit taitaa olla xy ja xx...

   Lainaa

  9. Vanhahtava luumu 31.10.2023 1:43
   Tulos: +278 (372 ääntä)
   Niin kai se on: Kyllä se sillä tavalla on, että vaikka suomen lain mukaan voi vuoden välein vaihtaa nykyään sukupuolta, ei poista faktaa ettei sukupuoli oikeasti mihinkään muutu. Kromosomit (xy, yy) määrittää sukupuolen. Jos kromosomieissa on joku häiriö niin sitten se on kai se muun sukupuolinen.
   On aivan ok olla eri mieltä, mutta se, että tahallasi väärinymmärrät vastapuolen argumentteja ja väittelet sitten kivasti niitä itse kokoamiasi olkiukkoja vastaan, ei ole rakentavaa keskustelua.
   Kukaan ei ole koskaan missään asiayhteydessä väittänyt, että ihmisten biologinen sukupuoli voisi muuttua. Kromosomit ovat mitä ovat (ja kaikilla sekään ei ole niin kauniin mustavalkoista kuin sinun maailmankuvassasi).
   Ihmisen fyysinen sukupuoli sen sijaan voi muuttua jos ihmiselle tehdään sukupuolenkorjausleikkaus.
   Ja sitten on vielä sosiaalinen sukupuoli, joka perustuu suurelta osin ihmisen itsensä kokemiin sukupuolirooleihin, mihin luonnollisesti vaikuttaa lähipiiri ja ympäröivä kulttuuri ylipäätään. Sosiaalinen sukupuoli muovautuu käytännössä kaikilla ainakin jonkin verran elämän kuluessa, vaikka sen vaihtelu aivan äärilaidasta toiseen onkin epätyypillistä. Hyvin todennäköisesti ajatusmallisi siitä, mitä on olla mies (tai nainen) oli teini-ikäisenä varsin erilainen kuin aikuisena.
   Suurin osa ihmisistä on sikäli onnekkaita, että biologinen, fyysinen ja sosiaalinen sukupuoli vastaavat olennaisesti täysin toisiaan, mutta se ei oikeuta tuota enemmistöä syrjimään, pilkkaamaan ja kaltoinkohtelemaan niitä, joiden kohdalla asiat eivät ole yhtä kätevästi osuneet yksiin.

   Lainaa

  10. Ihmeitätekevä monni 31.10.2023 1:44
   Tulos: +118 (216 ääntä)
   Viljava keiju: Muuten hyvä, mutta ne sukupuolikromosomit taitaa olla xy ja xx...
   Ei kyllä muutenkaan hyvä…

   Lainaa

  11. Kivenkova mustikka 31.10.2023 2:39
   Tulos: -169 (371 ääntä)
   En voi käsittää kuinka tää maailmanmeno meni tämmöiseksi näin lyhyessä ajassa. Tiktokin kasvattama sukupolvi ei osaa edes määritellä mikä on NAINEN, kun sekin otetaan jonkin sortin hyökkäyksenä. Odotan vaan sitä päivää kun tämä hulluus loppuu, luultavasti silloin kun nykysukupolvi aikuistuu, tosin siihen voi mennä kauan.

   Lainaa

  12. Pakastettu hampurilainen 31.10.2023 2:42
   Tulos: +206 (262 ääntä)
   Käsittelemätön orava: Kyllähän esimerkiksi miesten täytyy saada peruukki päässä ja stringit jalassa keinutella itseään koululaisten edessä. Mitä se sellainen nykyaika olisi missä tuo olisi jotenkin epänormaalia
   Missähän tällaista tapahtuu... se on aina hyvä ymmärtää asiat väärin ja jakaa sitä totuutena!

   Lainaa

  13. Vitsikäs hirmulisko 31.10.2023 3:16
   Tulos: +129 (153 ääntä)
   Käsittelemätön orava: Kyllähän esimerkiksi miesten täytyy saada peruukki päässä ja stringit jalassa keinutella itseään koululaisten edessä. Mitä se sellainen nykyaika olisi missä tuo olisi jotenkin epänormaalia
   Niin, kun tottahan nainenkin saa noin tehdä.

   Lainaa

  14. Suonensisäinen lokki 31.10.2023 3:26
   Tulos: -84 (198 ääntä)
   Ihmeitätekevä monni: Ei kyllä muutenkaan hyvä…
   Miten niin? Ei ne sun kromosomit muutu, vaikka söisit mitä hormoneja, kävisit läpi leikkauksen tai vaihdat sukupuolesi juridisesti.

   Lainaa

  15. Kalarikas pingviini 31.10.2023 4:06
   Tulos: +169 (265 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Miten niin? Ei ne sun kromosomit muutu, vaikka söisit mitä hormoneja, kävisit läpi leikkauksen tai vaihdat sukupuolesi juridisesti.
   Kromosomit ei muutu, mutta sukupuolen redusoiminen niihin on aika kapea-alainen, mustavalkoinen ja pelkistetty näkemys sukupuolesta. Omien perehtymättömien näkemystensä julistaminen ”faktana” ei myöskään ole kovin hyvää argumentaatiota. Vaikka kuinka ei suostuisi hyväksymään transsukupuolisuutta ilmiönä, pitäisi jo pelkästään intersukupuolisuuden olemassaolon todistaa se, ettei sukupuoli ole niin vain mustavalkoisesti redusoitavissa kromosomeihin tai vaikka lisääntymiselimiin. 
   Ps. Hormoneja ei syödä. 

   Lainaa

  16. Kirkas piikkisika 31.10.2023 4:26
   Tulos: +126 (160 ääntä)
   Janinan mainostama korkeakoulutus ei nyt kyllä näy noissa viesteissä.

   Lainaa

  17. Tulos: +30 (110 ääntä)
   Voi Janina, sun ei ois pitäny lisääntyä.

   Lainaa

  18. Nafti oppilas 31.10.2023 5:23
   Tulos: +184 (218 ääntä)
   Mä oon aika väsynyt näihin sukupuolijuttuihin. Just ja just voi sietää ihmistä, jolle oma sukupuoli on loputtoman tärkeä, koska mitä se mulle kuuluu, minkä varaan se identiteettinsä rakentaa. Se porukka, joka menettää yöuniaan miettiessä muiden sukupuolta, vie kuitenkin voimat. Tuntuu että ne vänkää vain vänkäämisen takia. Hirveen raskaita kohtaamisia.

   Lainaa

  19. Hempeä koira 31.10.2023 5:40
   Tulos: -43 (177 ääntä)
   En ihan ymmärrä tätä sukupuolileskustelua ja niiden vaihtamista, ehkä osittain siksikin etten tunne ketään sukupuoltaan vaihtanutta. Saa siis valaista, jos olen ymmärtänyt asian aivan väärin. Eikö myös se ole aika ahdasmielistä, että pitää sukupuolielimet operoida toisiksi, että voi vapaasti ajatella miten haluaa. Eikö unelma yhteiskunta olisi ennemmin sellainen, jossa sukupuoli tosiaan tarkoittaisi vain biologista sukupuolta, ja oli se mikä tahansa saa ajatella, käyttäytyä ja rakastaa oman mielensä mukaan (lain rajoissa toki🤓). Biologinen sukupuoli kuitenkin vaikuttaa siihen miten keho toimii ja miten sitä joissain tapauksissa kuuluu hoitaa. Jolloin olisi hyvä voida kiertelemättä ja asiaa liikaa monimutkaistamatta voida sanoa onko tyttö vai poika ( tai hyvin harvoissa tapauksissa jotain siltä väliltä).

   Lainaa

  20. Tukintolvana 31.10.2023 5:52
   Tulos: +89 (167 ääntä)
   Niin kai se on:  Kromosomit (xy, yy) määrittää sukupuolen. Jos kromosomieissa on joku häiriö niin sitten se on kai se muun sukupuolinen.
   Jos kromosomit määrittää sukupuolen, siinä tapauksessa downin syndrooma on sukupuoli tällä logiikalla. Kromosomihäiriö ei tarkoita muunsukupuolisuutta.
   Kromosomit määrittävät biologisen sukupuoli-ilmentymän. Ei sitä kukaan olekaan kiistämässä. Sen sijaan biologinen sukupuoli ei mene aina yksi yhteen ihmisen oman sukupuolen kanssa. Ihmisellä on myös sosiaalinen, kulttuurillinen, juridinen ja jossain määrin biologisesta eroava myös lääketieteellinen sukupuoli.

   Lainaa

  21. Kylän kaunein majava 31.10.2023 5:57
   Tulos: +91 (125 ääntä)
   Korkeasti koulutettu Janina, salli mun nauraa. Ihmettelen näitä tyyppejä, jotka somessa uhittelevat "kostavansa" erimielisille. Millaisia hermokimppuja he ovat irl? Enpä haluaisi oman lapseni joutuvan janinoiden vaikutuspiiriin. Liekö esim. koulun keittäjä? Kylmäävää.

   Lainaa

  22. Ihan ookoo hedelmä 31.10.2023 5:58
   Tulos: -65 (169 ääntä)
   En kyllä ymmärrä miksei saisi käyttää sanaa normaali kuvaamaan tavanomaista, koska sitähän se sana tarkoittaa. Ei se dissaa niitä muita jotka eivät siihen suurimpaan eli tavanomaisimpaan tai normaaliin luokkaan kuulu.

   Lainaa

  23. Tulos: -97 (143 ääntä)
   Niin kai se on: Kyllä se sillä tavalla on, että vaikka suomen lain mukaan voi vuoden välein vaihtaa nykyään sukupuolta, ei poista faktaa ettei sukupuoli oikeasti mihinkään muutu. Kromosomit (xy, yy) määrittää sukupuolen. Jos kromosomieissa on joku häiriö niin sitten se on kai se muun sukupuolinen.
   No sehän se fakta onkin, mutta pitää muistaa, että me elämme aikaa totuuden jälkeen. Vanhan testamentikin tarinoissa oli enemmän fakta pohjaa, kun nyky-ajan uskomuksissa. Et kyllähän se maapallokin litteä on kunhan tarpeeksi uskoo. Miljardeja vuosia kestänyt evoluutio ei sitten pidäkkään paikkaansa jne...
   Mut jokainen ihmis elämä on tärkeä ja tasavertainen, vaikka enää ei eletä todellisuudessa.
   Ja sitten odotetaan miinusta ja vasta kommenteja, kuinka minun elämä ei enää olekkaan elämisen arvoinen, vaan minulle aletaan toivoa pelkkää pahaa :D Koska en sanonun muuta kun totuuden, mutta se ei nykypäivänä käy. Minut tullaan lynkaamaan kun "noidat" keskiajalla ;)

   Lainaa

  24. Pilkkopimeä joutsen 31.10.2023 6:08
   Tulos: +137 (153 ääntä)
   Hempeä koira: En ihan ymmärrä tätä sukupuolileskustelua ja niiden vaihtamista, ehkä osittain siksikin etten tunne ketään sukupuoltaan vaihtanutta. Saa siis valaista, jos olen ymmärtänyt asian aivan väärin. Eikö myös se ole aika ahdasmielistä, että pitää sukupuolielimet operoida toisiksi, että voi vapaasti [...]
   Ymmärtääkseni sukuelimet operoidaan sen vuoksi, että henkilö kokee niin perustavanlaatuisesti olevansa väärässä kehossa, että on hänen hyvinvointinsa kannalta parempi operoida sukuelin vastaamaan kokemusta, jotta kehodysforia loppuu. Pelkistä ajatuksista ei siis ole kyse. Saa korjata, jos olen väärässä.

   Lainaa

  25. Sukkela kuguaari 31.10.2023 6:15
   Tulos: +117 (161 ääntä)
   Käsittelemätön orava: Kyllähän esimerkiksi miesten täytyy saada peruukki päässä ja stringit jalassa keinutella itseään koululaisten edessä. Mitä se sellainen nykyaika olisi missä tuo olisi jotenkin epänormaalia
   Ai sinulla on tällaisia fantasioita? Kumpi tässä on se kink sulle, mies stringeissä vai ne lapset? Vai molemmat? Kuulostaa aika oudolta.

   Lainaa

  26. Tahmainen leopardi 31.10.2023 6:22
   Tulos: -104 (130 ääntä)
   Sukkela kuguaari: Ai sinulla on tällaisia fantasioita? Kumpi tässä on se kink sulle, mies stringeissä vai ne lapset? Vai molemmat? Kuulostaa aika oudolta.
   Mistä päättelit että tuossa on "kink"? Taisi sinulla vähän värähtää kun moisia ajattelet.

   Lainaa

  27. Kukkea kobra 31.10.2023 6:53
   Tulos: -165 (229 ääntä)
   Sukupuolia on kaksi, mies ja nainen. Jos esim mies tuntee itsensä naiseksi ja on kiinnostunut miehistä niin silloin hän on homoseksuaali. Naisellinen sellainen

   Lainaa

  28. Tulos: +122 (140 ääntä)
   Ihmiset, jotka vouhottavat muiden ihmisten seksuaalisuudesta ja tekemisistä = kuraa. Katse kenttään ja oman pään peli kuntoon, ja sillä eteenpäin. Jos oma seksuaalisuutesi on mielestäsi priimaa, niin nauti siitä. Älä yritä estää muita.

   Lainaa

  29. Tulos: +72 (104 ääntä)
   Viljava keiju: Muuten hyvä, mutta ne sukupuolikromosomit taitaa olla xy ja xx...
   Tämän lisäksi pieleen meni tämä peruskoulun biologian oppi; jostain syystä kouluissa opetetaan, että kromosomeja on vain kaksi, kun todellisuudessa niitä voi olla 1-5. Tähän päälle vielä psykologiset tekijät, niin ei se olekaan ihan niin mustavalkoista

   Lainaa

  30. Tulos: -118 (186 ääntä)
   Vanhahtava luumu: On aivan ok olla eri mieltä, mutta se, että tahallasi väärinymmärrät vastapuolen argumentteja ja väittelet sitten kivasti niitä itse kokoamiasi olkiukkoja vastaan, ei ole rakentavaa keskustelua. Kukaan ei ole koskaan missään asiayhteydessä väittänyt, että ihmisten biologinen sukupuoli voisi muuttua. Kromosomit ovat [...]
   Sosiaalista sukupuolta ei ole olemassa, eikä ole muutoinkaan normaalia. Sukupuolia on kaksi, ei kaksisataa.

   Lainaa

  31. Tulos: -62 (114 ääntä)
   Tukintolvana: Jos kromosomit määrittää sukupuolen, siinä tapauksessa downin syndrooma on sukupuoli tällä logiikalla. Kromosomihäiriö ei tarkoita muunsukupuolisuutta. Kromosomit määrittävät biologisen sukupuoli-ilmentymän. Ei sitä kukaan olekaan kiistämässä. Sen sijaan biologinen sukupuoli ei mene aina yksi yhteen ihmisen oman [...]
   Se ylimääräinen kromosomi ei vaikuta sukupuoleen. Myös downin syndroomaa sairastavat ovat joko miehiä tai naisia.

   Lainaa

  32. Kolmas Peruna 31.10.2023 7:51
   Tulos: +45 (73 ääntä)
   Niin kai se on: Kyllä se sillä tavalla on, että vaikka suomen lain mukaan voi vuoden välein vaihtaa nykyään sukupuolta, ei poista faktaa ettei sukupuoli oikeasti mihinkään muutu. Kromosomit (xy, yy) määrittää sukupuolen. Jos kromosomieissa on joku häiriö niin sitten se on kai se muun sukupuolinen.
   Sulla on jäänyt asia peruskoulun oppimäärän tasolle.

   Lainaa

  33. Tulos: +88 (130 ääntä)
   Pitäis varmaan perustaa päiväkoti, missä tytöt opetetaan pienestä lähtien siivoamaan ja kokkaamaan ja lämmittämään miehen tohvelit ja pojat sitten korjailee leluja ja repsottavia jalkalistoja. Lounaalla tytöt tuo ruuan pojille jne.

   Lainaa

  34. Kolmas Peruna 31.10.2023 8:18
   Tulos: +73 (111 ääntä)
   Ja tässä vähän laajemmin biologisesta sukupuolesta. Se "xy on mies ja xx on nainen" on ihan kiva yksinkertaistus ala-asteelle, mutta tiede on tässä välissä mennyt vähän eteenpäin vuodesta 1905. https://www.scientificamerican.com/article/sex-redefined-the-idea-of-2-sexes-is-overly-simplistic1/

   Lainaa

  35. Tulos: +117 (149 ääntä)
   Hempeä koira: En ihan ymmärrä tätä sukupuolileskustelua ja niiden vaihtamista, ehkä osittain siksikin etten tunne ketään sukupuoltaan vaihtanutta. Saa siis valaista, jos olen ymmärtänyt asian aivan väärin. Eikö myös se ole aika ahdasmielistä, että pitää sukupuolielimet operoida toisiksi, että voi vapaasti [...]
     Sitä ei vaihdeta, vaan korjataan. 
     Itse tunnen useitakin sukupuoltaan korjannutta (yksi on lähisukulainen, ja he usein liikkuvat samoissa porukoissa, juurikin siksi, että tätä "Mies! Nainen! Perkele!!!" jankutusta on vaikea ihan koko ajan jaksaa, tulee hakeuduttua seuraan jossa sitä ei tarvitse kuunnella. Joten kun tuntee yhden, tuntee helposti monta).   
     Ei ole välttämätöntä korjata kaikkea, moni on ihan tyytyväinen kunhan sosiaalisesti ei väärinsukupuoliteta, mihin juridinen korjaus usein auttaa jo aika paljon. Sehän ei ole iso asia -laittaa leima paperiin, ja olla kutsumatta toisia "kuolleella nimellä". Joitain pitää korjata enemmän, ja ei ole kyse siitä ettei saisi ajatella, mitä haluaa, vaan siitä, että tuntuu niin pahalta elää kehossa, jonka kokee perustavanlaatuisesti vääräksi. Kai se on samanlaista, kuin jos itse heräisin aamulla ja olisi vaikka kaksi oikeaa käsivartta, eikä siinä kaikki, vaan kaikki haluaisivat kutsua minua kaksioikeaksi ja kohdella minua perustavasti eri tavalla. Kyllähän siinä hermo menisi. Vaikka ilmeisesti on cis-sukupuolisen aika mahdotonta kuvitella, miltä tuntuu jos ei ole. Yksi transtyyppi kertoi, että me "normaalit" emme huomaa sukupuolta samasta syystä kuin kala ei huomaa vettä.
     Olkiukkoargumenttejä ja "ajatelkaa lapsia!!!" en tajua ollenkaan -hilluvatko cisnaiset päiväkodissa peruukki päässä stringeissä? Eivät? Miksi transnaiset sitten tekisivät niin? Enemmän se on "sukupuolen tuputtamista" hillua tuollaisista asioista. Janina: "Et voi mennä samaan päiväkotiin kuin kaverisi, koska miehet ovat naisia ja trans ja seksiä on kaikkialla ja miehiä stringeissä ja!!!" Oma lapseni ei ole transporukoista kuullutkaan  -tavannut kyllä, mutta en ole tuntenut tarvetta selventää enempää kuin "tässä on täti/ setä x". 
     Ihmettelen, mitä nuo Nainen isolla N'llä -selostajat oikein ovat hakemassa. Jos oma pieni poikaoletettuni vetäisi hameen päälleen, toteaisin "jaha, hame tänään" eikä siitä sen enempää. Jos oletetaan, että sukupuoli on luontainen ominaisuus (ja melkein kaikissa tapauksissa se on, transporukoita on, varsinkin siihen nähden miten paljon heistä metelöidään, häviävän vähän) -niin eihän minun tarvitse jatkuvasti jankuttaa pojalleni että hän On Sitten POIKA ja ahdistua jos joku poikaoletettu ei olekaan. Miksi ahdistua ominaisuudesta joka on harvinainen, harmiton, ja ei tartu? Miksei voi ihan vain olla kohtelias ja sukupuolittaa ihmiset kuten he itse toivovat, vaikkei ihan ymmärtäisikään mistä on kyse? Mikä oikea epävarmuus siitä, mitä sukupuoli on, siinä on taustalla? Tajuan että sukupuolesta tulee isompi asia jos se menee jotenkin väärin, ie tulee väärinsukupuolitetuksi synnärillä, mutta jos ei, niin miksi yleensä pitäisi kiinnostaa, muuten kuin yleisten ihmisoikeuksien ja peruskohteliaisuuden kannalta?

   Lainaa

  36. Sammutettu hevonen 31.10.2023 8:46
   Tulos: -124 (158 ääntä)
   Pilkkopimeä joutsen: Ymmärtääkseni sukuelimet operoidaan sen vuoksi, että henkilö kokee niin perustavanlaatuisesti olevansa väärässä kehossa, että on hänen hyvinvointinsa kannalta parempi operoida sukuelin vastaamaan kokemusta, jotta kehodysforia loppuu. Pelkistä ajatuksista ei siis ole kyse. Saa korjata, jos olen väärässä.
   Mielisairaala olisi tämmöiselle henkilölle oikea paikka.

   Lainaa

  37. Sammutettu hevonen 31.10.2023 8:48
   Tulos: -99 (145 ääntä)
   Kolmas Peruna: Sulla on jäänyt asia peruskoulun oppimäärän tasolle.
   Se mitä jo peruskoulussa on opetettu, kumotaan jatko-opinnoissa? No niinhän se taitaa nykyään olla. Woke levinnyt joka paikkaan ja mielenterveyspotilaat levittää uskontoaan.

   Lainaa

  38. Spesifi noita 31.10.2023 8:53
   Tulos: +67 (91 ääntä)
   Kivenkova mustikka: En voi käsittää kuinka tää maailmanmeno meni tämmöiseksi näin lyhyessä ajassa. Tiktokin kasvattama sukupolvi ei osaa edes määritellä mikä on NAINEN, kun sekin otetaan jonkin sortin hyökkäyksenä. Odotan vaan sitä päivää kun tämä hulluus loppuu, luultavasti silloin kun nykysukupolvi aikuistuu, tosin siihen voi mennä kauan.
   Ei ole vissiin tullut koskaan mieleen että itse saattaisit kaivata sitä "aikuistumista"? Joskus itse kullekin tekee hyvää katsoa peiliin ja miettiä onko vika enemmänkin sinussa itsessäsi kuin kaikissa muissa. Toki kun itse olin se joku kuusitoistavuotias niin aika ahdasmielisesti sitä ajatteli muita ihmisiä, mutta se on vähän se kun empatiakyky ei synny sormia napsauttamalla ja se on enemmänkin aikuistumisen seurausta. Ei siis niin että aikuistuminen poistaisi kyvyn kokea empatiaa. Ei mun tuttavapiireillä ole mitään ongelmia näiden asioiden kanssa (lasken tähän porukkaan satoja ihmisiä) ja me kaikki ollaan yli nelikymppisiä.

   Lainaa

  39. Tulos: +94 (136 ääntä)
   Miten nää öyhöt on nyt tännekin löytäneet. Yleensä täällä kommenttikentässä on ollut ihan suvaitsevaista ja täysjärkistä porukkaa lukuunottamatta paria provoajaa joista kukaan ei jaksa enää välittää. Mutta nyt kommenttiosio on pelkkää tietämätöntä öyhöämistä kahdesta sukupuolesta. Menkää muualle ölisemään joutavia juttujanne.

   Lainaa

  40. Tulos: +90 (116 ääntä)
   ...jäin vielä pohtimaan, onko mahdollisesti transvastaisuus jonkinlaista yleisempää asiantuntijuusvastaisuusoireilua? Nykyisinhän on kovasti muodissa uskoa "vaihtoehtoisiin faktoihin" ja erilaiseen höpöhöpöön, koska "minusta tuntuu siltä". Samaa oireilua kuin vaikkapa rokotevastaisuus. No, minusta tuntuu siltä, että olen nainen, joskaan se ei tunnu erityisesti miltään, koska en osaa kuvitella millaista olisi olla olematta, joten minun maailmassani transsukupuolisuutta ei ole. Mutta lääketiede -seksologit, psykologit, leikkauksia tekevät kirurgit, transpolin asiantuntijat jne. -tuntuu olevan sitä mieltä, että transsukupuolisuus on asia, ja olen vielä sen koulukunnan ilmeisesti katoavia kannattajia, jonka mielestä olisi syytä kuunnella niitä, joilla on asiasta tutkinto, ennemmin kuin omaa vatsaani.

   Lainaa

  41. Ennakkoluuloton mestari 31.10.2023 9:04
   Tulos: +62 (92 ääntä)
   Ihan ookoo hedelmä: En kyllä ymmärrä miksei saisi käyttää sanaa normaali kuvaamaan tavanomaista, koska sitähän se sana tarkoittaa. Ei se dissaa niitä muita jotka eivät siihen suurimpaan eli tavanomaisimpaan tai normaaliin luokkaan kuulu.
   No siis. Jos sulle joku tulee sanomaan että "naamasi on tosi epänormaalin näköinen" niin olisiko kiva? Sulla on vaikka "normaalia" isompi nenä, tai "normaalia" tuuheammat kulmakarvat, hampaasi harittavat "normaalia" enemmän tai otsasi on "normaalia" korkeampi. Onko naamasi silloin epänormaali, vai onko se kuitenkin normaali koska et varmasti ole maailman tai edes kaupungin ainoa ihminen jolla on tällaiset piirteet. Miten määrittelet "normaalin"? Onko joku "normaali" silloin kun se on täysin samanlainen kuin sinä itse, vai onko mahdollista että erilaisetkin ihmiset ovat normaaleja? Tästähän nyt pääsee vaikka siihen ihonväriinkin.. Jos asun pitäjässä jossa 99% väestöstä on valkoihoisia, ovatko he normaaleja ja sitten se 1% muita etnisyyksiä epänormaaleja.

   Lainaa

  42. karvaton peruna 31.10.2023 9:10
   Tulos: -53 (107 ääntä)
   Pilkkopimeä joutsen: Ymmärtääkseni sukuelimet operoidaan sen vuoksi, että henkilö kokee niin perustavanlaatuisesti olevansa väärässä kehossa, että on hänen hyvinvointinsa kannalta parempi operoida sukuelin vastaamaan kokemusta, jotta kehodysforia loppuu. Pelkistä ajatuksista ei siis ole kyse. Saa korjata, jos olen väärässä.
   Kannattaa tutustua mustan orkidean blogiin/utubeen. Tuo dysforiakin voi olla harhaa tai väärin ymmärretty, ja sulle kaupataan siihen lääkkeeksi itsesi mutiloiminen mitä sitten loppuiän kadut.

   Lainaa

  43. Punnittu mehiläinen 31.10.2023 9:13
   Tulos: -88 (128 ääntä)
   Kertoo nykyajasta kun janiinan kimppuun hyökättiin syyttä. Jos ei halua lapsensa menevän muodin mukana on se ihan ok, vanhemmilla on se oikeus. On törkeää hyökätä toisen kimppuun vai sen takia että hän jäytti sanaa "normaali" ja tästä joku ei pitänyt

   Lainaa

  44. Tulos: +57 (85 ääntä)
   Naurattaa miten väkisin vääntämällä Janina yrittää puhua asiallisesti ja näyttää hyvikseltä. Sen postaus on niin väkinäinen että vaikuttaa että se tuntee ihan fyysistä kipua puhuessaan asiallisesti, mutta verho on silti pidettävä yllä vaikka väkisin. Mutta kuten joka kerta näiden kanssa, kulissi hajoaa heti pienimmänkin haasteen edessä.

   Lainaa

  45. Maksuunpantu maahinen 31.10.2023 9:38
   Tulos: +37 (65 ääntä)
   Sam: No sehän se fakta onkin, mutta pitää muistaa, että me elämme aikaa totuuden jälkeen. Vanhan testamentikin tarinoissa oli enemmän fakta pohjaa, kun nyky-ajan uskomuksissa. Et kyllähän se maapallokin litteä on kunhan tarpeeksi uskoo. Miljardeja vuosia kestänyt evoluutio ei sitten pidäkkään paikkaansa jne... Mut [...]
   Mitä :D nykypäivänä maailmankuvaa ohjaa tiede, kannattaa laittaa se raamattu alas ja lukaista sitä tiedettä välillä. Asiat ja käsitykset muuttuvat, kun tiede kehittyy. Näin saatiin myös evoluutioteoria aikanaan, nykytiede on todennut muuan muassa sukupuolen moninaisuuden ja vanhojen ahtaiden sukupuoliroolien haitat. 
   Noista uhriutumisfantasioista kannattaa kans käydä juttelemassa jollekin ammattilaisen. Kaikkea hyvää ja tsemppiä lukuhetkiin!

   Lainaa

  46. Tymäkkä mandariini 31.10.2023 9:44
   Tulos: +41 (49 ääntä)
   Kolmas Peruna: Sulla on jäänyt asia peruskoulun oppimäärän tasolle.
   Peruskoulussa ei toivottavasti opeteta että sukupuolikromosomit ovat yy.

   Lainaa

  47. Tymäkkä mandariini 31.10.2023 9:45
   Tulos: -19 (63 ääntä)
   karvaton peruna: Kannattaa tutustua mustan orkidean blogiin/utubeen. Tuo dysforiakin voi olla harhaa tai väärin ymmärretty, ja sulle kaupataan siihen lääkkeeksi itsesi mutiloiminen mitä sitten loppuiän kadut.
   Jännä että tätä alapeukutetaan. Kannattaa oikeasti tutustua mainittuun blogiin jos aihepiiri kiinnostaa.

   Lainaa

  48. Tulos: +21 (29 ääntä)
   Pikkutarkka vuohi: Mikä tää Kanahuone oikein on? Mukava ja leppoisa ryhmä missä konservatiivi-Janina riehuu ja aikoo kostaa kaikille? Kai se pääsi banaanisaarille?
   Ei tainnut banaania tulla mutta muistaakseni väitti ottaneensa jälkiehkäisypillerin koska kanalauma väitti hänen olevan huono äiti.

   Lainaa

  49. Yllätyksetön banaani 31.10.2023 9:58
   Tulos: +43 (87 ääntä)
   karvaton peruna: Kannattaa tutustua mustan orkidean blogiin/utubeen. Tuo dysforiakin voi olla harhaa tai väärin ymmärretty, ja sulle kaupataan siihen lääkkeeksi itsesi mutiloiminen mitä sitten loppuiän kadut.
   Musta Orkidea on moniongelmainen natsi. Sitä en kiellä, etteikö hän varmasti olisi tässä sukupuoliseikkailussaan aiheuttanut itselleen kärsimystä, mutta hänen koko ideologiansa perustuu kärsimyksen maksimoimiseen elämän kaikilla osa-alueilla, eli en häntä pitäisi minään kategorisena esimerkkinä detransitioitujista (joita on olemassa, kyllä, mutta häviävän pieni määrä suhteessa transitioonsa tyytyväisiin transihmisiin).

   Lainaa

  50. Säälittävä apina 31.10.2023 10:04
   Tulos: +65 (79 ääntä)
   Ihmisillä menee edelleen sekaisin biologia ja identiteetti. Kiitos kysymästä, mutta en halua tulla kohdatuksi kävelevänä kohtuna, vaikka biologisesti olenkin nainen. Onko biologialla väliä, ennen kuin kyseeseen tulee lisääntyminen? (Ei, en ala nyt väittelemään urheilusta). Sosiaalinen sukupuoli (identiteetti) on merkityksellisempi kuin se, mitä sisäelimiä sinulla on tai ei ole.

   Lainaa

  51. karvaton peruna 31.10.2023 10:07
   Tulos: -43 (67 ääntä)
   Yllätyksetön banaani: Musta Orkidea on moniongelmainen natsi. Sitä en kiellä, etteikö hän varmasti olisi tässä sukupuoliseikkailussaan aiheuttanut itselleen kärsimystä, mutta hänen koko ideologiansa perustuu kärsimyksen maksimoimiseen elämän kaikilla osa-alueilla, eli en häntä pitäisi minään kategorisena esimerkkinä detransitioitujista [...]
   Transitioonsa tyytyväisiin, vai siihen tyytyneisiin?

   Lainaa

  52. Tulos: +51 (59 ääntä)
   Pakkaisin noi pleikka4:t marraskuussa pois ja joulupaketoisin ne laatikoihinsa odottaan pukkia, saisivat ketkut pennut samat pleikat takas kun yrittivät kerta huijata mamaa..

   Lainaa

  53. Reseptivapaa Dinosaurus 31.10.2023 10:26
   Tulos: +61 (73 ääntä)
   Jaa-a, ei tuo nyt taida ihan pelkillä raskaushormoneilla selittyä. Veljen viimeisillään raskaana oleva vaimo tahtoo hormonihöyryissään syödä jäätelöä suolakurkkujen kanssa ja hössöttää loputtomiin lastenhuoneen tapeteista, mutta ei kyllä ole vielä ruvennut ketään uhkailemaan.
   Sammutettu hevonen: Se mitä jo peruskoulussa on opetettu, kumotaan jatko-opinnoissa? No niinhän se taitaa nykyään olla. Woke levinnyt joka paikkaan ja mielenterveyspotilaat levittää uskontoaan.
   Ei, vaan yksinkertaisesti peruskoulussa opitaan asioista hyvin pintapuolisesti vain yleistietoa, joka ei riitä asiantuntijatasolle millään ilveellä. Vertautuu siihen, kun ekalla luokalla opitaan, että 1+1=2 ja jatko-opinnoissa, eli tokalla ja kolmannella luokalla selviää, että on olemassa myös muita matematiikan ilmiöitä, kuin pelkkä yhteenlasku, kuten vaikka kertolasku, eikä siinä vielä kaikki. Samalla lailla peruskoulun biologiassa hädin tuskin raapaistaan pintaa. Siellä opitaan vain sen verran, mitä keskivertokansalainen tarvitsee suoriutuakseen elämästä. Jatko-opinnoissa tähdätään ammattilaispätevyyteen, eli hankitaan opiskelluista asioista asiantuntijan tasoiset tiedot. Ei se sen vaikeampi ilmiö ole.

   Lainaa

  54. Tulos: +92 (104 ääntä)
   Mistä ihmiset saa päähänsä näitä "sukupuoli agenda" juttuja? Ainoa mahdollinen muutos päiväkotiarjessa verrattuna vanhoihin aikoihin on, että jos poika haluaa pukeutua prinsessamekkoon tai tyttö haluaa leikkiä autoilla, niin sitä ei kommentoida, ihmetellä tai yritetä estää (ehkä ei yritetty myöskään ns. ennen vanhaan ja hyvä niin). Sitten siellä päiväkodissa voi olla myös esimerkiksi kahden äidin lapsi, jolla on oikeus olla olemassa ja kokea, että hänen perheensä on ihan yhtä arvokas ja normaali kuin muidenkin.

   Lainaa

  55. Ansaitsematon poro 31.10.2023 10:30
   Tulos: +78 (88 ääntä)
   Nanne: Miten nää öyhöt on nyt tännekin löytäneet. Yleensä täällä kommenttikentässä on ollut ihan suvaitsevaista ja täysjärkistä porukkaa lukuunottamatta paria provoajaa joista kukaan ei jaksa enää välittää. Mutta nyt kommenttiosio on pelkkää tietämätöntä öyhöämistä kahdesta sukupuolesta. Menkää muualle ölisemään joutavia juttujanne.
   Ylilauta muuttui maksulliseksi, ne joilla ei oo varaa perseillä siellä tulivat etsimään ilmaista oksennusalustaa.

   Lainaa

  56. Uskoton gaselli 31.10.2023 11:05
   Tulos: -31 (71 ääntä)
   Yllätyksetön banaani: Musta Orkidea on moniongelmainen natsi. Sitä en kiellä, etteikö hän varmasti olisi tässä sukupuoliseikkailussaan aiheuttanut itselleen kärsimystä, mutta hänen koko ideologiansa perustuu kärsimyksen maksimoimiseen elämän kaikilla osa-alueilla, eli en häntä pitäisi minään kategorisena esimerkkinä detransitioitujista [...]
   Tämäkin vaikuttaa hyvin yleiseltä, että kun joku ei ole tyytyväinen tai puhuu yleistä mielipidettä vastaan, hän on natsi ja ällöttävä ihminen. Ikäänkuin trans-yhteisöä ei saisi missään asiassa kritisoida, koska silloin voi aiheuttaa hallaa yhteisölle. Joten sellaiset ihmiset pitää lytätä ja tuhota.
   On onneksi maltillisempaakin keskustelua kaikista näkökulmista, mutta turhan usein käy niin, että transitiotaan katuva onkin yhtäkkiä kaiken vihan ansaitseva natsisika.

   Lainaa

  57. Säteilevä unikeko 31.10.2023 11:14
   Tulos: +67 (75 ääntä)
   Keneltä se on pois, jos joku muu tuntee olevansa väärässä kehossa ja haluaa asian korjata oman itsensä vuoksi? Tai pukeutua eri tavalla (mies naisten vaatteisiin ja toisinpäin). En ole ikinä ymmärtänyt että miksi se olisi jotenkin väärin tai miksi sitä vastaan pitää hyökätä kovin. Itse elän mentaliteetilla antaa kaikkien kukkien kukkia, ei se itseltäni ole pois jos joku nainen kokee olevansa mies tai mies nainen tai joku vielä etsii itseään tai ihan mitä tahansa. En itse pysty edes kuvittelemaan millaista olisi kokea olevansa väärässä kehossa, mutta tiedän millaista on kokea olevansa vääränlainen tähän yhteiskuntaan, ehkä se auttaa vähän ymmärtämään. Ehkä. Antakaa kaikkien kukkien kukkia, ihmisten olla mitä he ovat, ei se teiltä ole pois :)

   Lainaa

  58. Lottoava norppa 31.10.2023 11:33
   Tulos: +57 (67 ääntä)
   Uskoton gaselli: Tämäkin vaikuttaa hyvin yleiseltä, että kun joku ei ole tyytyväinen tai puhuu yleistä mielipidettä vastaan, hän on natsi ja ällöttävä ihminen. Ikäänkuin trans-yhteisöä ei saisi missään asiassa kritisoida, koska silloin voi aiheuttaa hallaa yhteisölle. Joten sellaiset ihmiset pitää lytätä ja tuhota.On onneksi [...]
   en tiiä tästä yksilöstä, mutta itte ainaki olen mustan orkidean blogissa jonkun kerran vieraillut ja ihan maahanmuuttonäkemystensä perusteella luokittelisin kyllä vähintäänkin rasistiksi jos nyt en natsiksi, transsukupuolisuudella ei sen kans ole mitään tekemistä
   se kyl on jännä, että sukupuolenkorjausta katuva nähdään aina jonain yleispätevänä totuuden torvena, mut katumaton on määritelmällisesti pysyvästi harhainen. confirmation bias, anyone

   Lainaa

  59. Tulos: +31 (37 ääntä)
   Kyllä oikein mieltä lämmittää ajatella kuinka nämä tulevaisuuden lapset voivat laittaa Janina-äidin nimen hakukoneeseen ja ihmetellä sitä töryn määrää mitä mammakullan näppäimistöltä on julkisuuteen päätynyt.

   Lainaa

  60. Itseasiassa 31.10.2023 11:47
   Tulos: +39 (47 ääntä)
   Kivenkova mustikka: En voi käsittää kuinka tää maailmanmeno meni tämmöiseksi näin lyhyessä ajassa. Tiktokin kasvattama sukupolvi ei osaa edes määritellä mikä on NAINEN, kun sekin otetaan jonkin sortin hyökkäyksenä. Odotan vaan sitä päivää kun tämä hulluus loppuu, luultavasti silloin kun nykysukupolvi aikuistuu, tosin siihen voi mennä kauan.
   Me joilla on välttämätön tarve määritellä nainen, yleensä ovat sitä mieltä että naisella on tissit, pillu, tykkäävät olla keittiössä ja eivät koskaan näytä negatiivisia tunteita. Paitsi tietysti itkua, mutta sekin on kiristystä kjs tähän kunnon röhönaurua). Joten ei määritellä toisia, se kun on yksi vallankäytön väline.

   Lainaa

  61. Itseasiassa 31.10.2023 11:58
   Tulos: +42 (48 ääntä)
   Nanne: Miten nää öyhöt on nyt tännekin löytäneet. Yleensä täällä kommenttikentässä on ollut ihan suvaitsevaista ja täysjärkistä porukkaa lukuunottamatta paria provoajaa joista kukaan ei jaksa enää välittää. Mutta nyt kommenttiosio on pelkkää tietämätöntä öyhöämistä kahdesta sukupuolesta. Menkää muualle ölisemään joutavia juttujanne.
   Voi olla että jossain on pyydetty kavereita kommentoimaan. Mutta lohduttavaa on, että pääosin kommentit ovat hyvin perusteltuja ja asiaan todella perehdytty. Todennäköisesti moni hiljainen osallistuja oppii niistä, vaikka öyhöjen pinnan läpi niillä ei pääse. Öyhöt ovat tippuneet sinne Hommafoorumi ja MV-lehti todellisuuteen, josta ei pääse pois, koska kuvitellaan olevan jotenkin muiden yläpuolella kun "tiedetään" muita enemmän ja voidaan määrätä toisia ihmisiä lokeroihin. Oikean tiedon omaksuminen kun olisi huomattavasti vaikeampaa sekä yksilön tiedon sisäistämisen kannalta että henkisesti.

   Lainaa

  62. Kyvykäs päärynä 31.10.2023 12:04
   Tulos: -60 (80 ääntä)
   Kivi: ...jäin vielä pohtimaan, onko mahdollisesti transvastaisuus jonkinlaista yleisempää asiantuntijuusvastaisuusoireilua? Nykyisinhän on kovasti muodissa uskoa "vaihtoehtoisiin faktoihin" ja erilaiseen höpöhöpöön, koska "minusta tuntuu siltä". Samaa oireilua kuin vaikkapa rokotevastaisuus. No, [...]
   Nämä itse keksityt sukupuolet vaihtoineen sitä "minusta tuntuu siltä" uskontoa ovat. Ja kuten uskonnoilla on tapana, eri lailla uskovia vastaan hyökätään säälimättä.

   Lainaa

  63. Itseasiassa 31.10.2023 12:06
   Tulos: +14 (16 ääntä)
   Yipdu: Pakkaisin noi pleikka4:t marraskuussa pois ja joulupaketoisin ne laatikoihinsa odottaan pukkia, saisivat ketkut pennut samat pleikat takas kun yrittivät kerta huijata mamaa..
   Jotenkin näihin vanhemmat kuitenkin menevät. Yksi vanhempi tosissaan mietti, pitääkö lapselle ostaa hänen toivomansa tietokone, koska huonompi ei riitä lapsen peleihin. Kone vain oli niin kallis, että siihen olisi mennyt koko perheen (vanhemmat ja 3 lasta) joulubudjetti. Luulen että lapsi oli joko vetänyt tietämättömyyttään arvion vähän överiksi tai yritti kusettaa itselleen jotain todella tarpeetonta. Itse en osannu sanoa muuta, kuin että kannattaa ehkä laskea paljonko tulee maksamaan kolmen lapsen lahjat, jos kaikille ostaa samalla arvolla. Tää vanhempi on koulukselta tietotekniikan insinööri, joten en tiedä miksei vaikka kasannut sitä toivottua konetta itse, niin muutkin ovat tehneet eikä maksa maltaita.

   Lainaa

  64. Solmioton lepakko 31.10.2023 12:07
   Tulos: +5 (9 ääntä)
   Ei PS4 tietenkään ole menossa kiinni, mutta joidenkin pelien, joita muksut pelaavat, julkiset PS4-serverit voivat hyvinkin olla sulkeutumassa. Silloin pitää joko hankkia PS5 (tai PC) tai pelata vain yksinpeliä. Esimerkiksi ARKin serverit sulkeutuvat lähiaikoina (vuoden vaihteessa?), kun uusi versio pelistä julkaistiin tässä kuussa, ja pelaajia yritetään painostaa siirtymään siihen. Samoin PD2-servereiden sulkemista oli ilmeisesti suunniteltu, mutta se peruuntui, kun pelaajat eivät innostuneet PD3:sta.

   Lainaa

  65. Tulos: +32 (36 ääntä)
   Sam: No sehän se fakta onkin, mutta pitää muistaa, että me elämme aikaa totuuden jälkeen. Vanhan testamentikin tarinoissa oli enemmän fakta pohjaa, kun nyky-ajan uskomuksissa. Et kyllähän se maapallokin litteä on kunhan tarpeeksi uskoo. Miljardeja vuosia kestänyt evoluutio ei sitten pidäkkään paikkaansa jne... Mut [...]
   Kannatat arvoja joiden mukaan toisin ajattelevat lynkataan noitina ja vertaat vasta argumentteja siihen ja uhriudut. Vai ymmärsinkö väärin? Tuollainen kuva mulle tästä avautumisesta nimittäin tuli. Ja jännästi meidän pitäisi suvaita sinun satukirjasta revityt "totuudet" mutta sinun ei tarvitse suvaita mitään tai ketään jos eväti sovi omaan maailmankuvaan?  Usko mitä uskot ja anna toisten elää kuten haluavat jos ja kun eivät satuta muita tahi liity mitenkään omaan elämääsi. Jookos.

   Lainaa

  66. Kyvykäs päärynä 31.10.2023 12:26
   Tulos: -55 (67 ääntä)
   S: Mistä ihmiset saa päähänsä näitä "sukupuoli agenda" juttuja? Ainoa mahdollinen muutos päiväkotiarjessa verrattuna vanhoihin aikoihin on, että jos poika haluaa pukeutua prinsessamekkoon tai tyttö haluaa leikkiä autoilla, niin sitä ei kommentoida, ihmetellä tai yritetä estää (ehkä ei yritetty [...]
   Tämä olisikin just hyvä. Kannatan 100% vanhahtavien sukupuoliroolien jättämistä historiankirjoihin. Mutta kun ei se ole "ainoa mahdollinen muutos," vaan seuraavaksi sitä mekkoon pukeutuvaa poikaa aletaan kutsumaan tytöksi. Ehkä sanotaan vielä että älä kerro isille ja äidille, nehän voisi olla eri mieltä. Helpompi houkutella lapsi "hoitoihin" kun ei ole kukaan sanomassa vastaan. Ideologit eivät ole poistamassa sukupuolirooleja, vain kääntävät ne ympäri niin että rooli määrääkin nyt sukupuolen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tätä tapahtuu jo niin paljon että järkevissä osavaltioissa siihen on alettu puuttumaan lainsäädännöllä.

   Lainaa

  67. Kumma paprika 31.10.2023 12:44
   Tulos: +52 (60 ääntä)
   Käsittelemätön orava: Kyllähän esimerkiksi miesten täytyy saada peruukki päässä ja stringit jalassa keinutella itseään koululaisten edessä. Mitä se sellainen nykyaika olisi missä tuo olisi jotenkin epänormaalia
   Kertoo sinusta aika paljon, että kuvittelet sukupuolten moninaisuuden hyväksymisen johtavan tähän. Kertoo paljon, eikä mitään hyvää.

   Lainaa

  68. Kumma paprika 31.10.2023 12:46
   Tulos: +32 (36 ääntä)
   Niin kai se on: Kyllä se sillä tavalla on, että vaikka suomen lain mukaan voi vuoden välein vaihtaa nykyään sukupuolta, ei poista faktaa ettei sukupuoli oikeasti mihinkään muutu. Kromosomit (xy, yy) määrittää sukupuolen. Jos kromosomieissa on joku häiriö niin sitten se on kai se muun sukupuolinen.
   Semmosta asiantuntijuutta, eikä tiedä edes että yleisimmät sukupuolikromosomit ovat xy ja xx. Varmaan ihmettelet, miksei sinua oteta vakavasti.

   Lainaa

  69. Aukea hauki 31.10.2023 13:01
   Tulos: +27 (29 ääntä)
   Olisi selkeästi pitänyt sitten pahoitella ja kerätä ps4 kaappiin piiloon,kerran eivät enää toimi. Voi olla, että pari kuukautta ilman voisi muuttaa tarinaa. Trans-keskustelu menee taas sfääreihin, jossa öyhöt eivät kuuntele asioita lainkaan. Nin paras olla koskematta

   Lainaa

  70. Tulos: +42 (54 ääntä)
   Kyvykäs päärynä: Nämä itse keksityt sukupuolet vaihtoineen sitä "minusta tuntuu siltä" uskontoa ovat. Ja kuten uskonnoilla on tapana, eri lailla uskovia vastaan hyökätään säälimättä.
     Usko nyt, sinä ja muut trollit, että asiasta ei tule totta sillä, että jankutat sitä. Tämänhetkinen tutkittu lääketiede on sitä mieltä, että transsukupuolisuus on asia. Ei se muuksi muutu vaikka miten et tykkää. Uskonto /= paras saatavilla oleva tutkittu tieto.
     On varmaankin ahdistavaa, kun on noin vaikea hyväksyä todellisuutta, mutta se nyt vain on todellisuus jossa me kaikki joudumme yhdessä elämään, ei sitä sinun kiusaksesi ole keksitty. Maailma ei muutu kuvitelmiesi mukaiseksi -jos muuttuisi, en vaivautuisi tässä kirjoittelemaan, vaan istuisin raivokkaasti kuvittelemassa että olen rikas, kaikilla maailman kissoilla on hyvä koti, ilmastonmuutosta ei tapahdu, ja ihmiset uskoisivat tutkittuun tietoon (no, yritys materialisoida viimeisintä olisi vähän ristiriitaista). 
     Sen sijaan että uhriudutte noin naurettavasti siitä, että harhoistanne huomautetaan (esim. tätä Janinan päiväkotia, jossa miehet tanssivat stringeissä naisiksi pukeutuneina ja poikia ei saa sanoa pojiksi, ei ole olemassa. Oma lapseni on päiväkoti-ikäinen, joten tiedän aika hyvin, mitä opetussuunnitelmaan kuuluu -ei puolta sanaa mistään seksiin tai sukupuoleen liittyvästä. Jos nyt mielestäsi värien tunnistaminen ei ole sateenkaariagendaa) -voisitte ottaa ihan tyynesti ja muistaa, että muiden ihmisten identiteetti ei vaikuta teihin yhtään mitenkään. 
     Epäilemättä viha on suojatunne, ja voi olla helpompi meuhkata ja jankuttaa kuin myöntää, että ei oikein ymmärrä. Mutta en minäkään ymmärrä puoliakaan siitä mitä tapahtuu, se on ihan ok, meillä on koulutetut tutkijat sitä varten. Ja vaikka lukisin koko sukupuolentutkimuksen maisteritutkinnon, en silti ymmärtäisi millaista on olla trans. Ei sinunkaan tarvitse. Joskus voi ihan vaan antaa olla ja keskittyä ajattelemaan ja tekemään jotain rakentavaa, mistä tulee hyvä mieli. 

   Lainaa

  71. Tulos: +42 (46 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Miten niin? Ei ne sun kromosomit muutu, vaikka söisit mitä hormoneja, kävisit läpi leikkauksen tai vaihdat sukupuolesi juridisesti.
   Osa niistä, joilla on poikkeavat sukupuolikromosomit, ei edes tiedä asiaa, koska kromosomeja ei mitenkään rutiininomaisesti testata. Piilokiveskin voi löytyä vasta aikuisiällä.

   Lainaa

  72. Tulos: +57 (63 ääntä)
   Lottoava norppa: en tiiä tästä yksilöstä, mutta itte ainaki olen mustan orkidean blogissa jonkun kerran vieraillut ja ihan maahanmuuttonäkemystensä perusteella luokittelisin kyllä vähintäänkin rasistiksi jos nyt en natsiksi, transsukupuolisuudella ei sen kans ole mitään tekemistä se kyl on jännä, että sukupuolenkorjausta katuva [...]
   Jep, tilastollisestihan esimerkiksi tekonivelleikkauksia kadutaan useammin kuin sukupuolenkorjausleikkausta. Tekolonkka on nykyajan luonnotonta woketusta?

   Lainaa

  73. Tulos: +39 (49 ääntä)
   Kyvykäs päärynä: Nämä itse keksityt sukupuolet vaihtoineen sitä "minusta tuntuu siltä" uskontoa ovat. Ja kuten uskonnoilla on tapana, eri lailla uskovia vastaan hyökätään säälimättä.
   Edustat juuri sellaista mutu-ääriuskovaista, kun puhut asiasta halventavasti pohjautuen siihen äärimmilleen yksinkertaistettuun tietoon mitä ala-asteella opetetaan ja jätät huomioimatta mitenkä äärettömän monimutkainen asia ihmiskeho ja sukupuoli on niin biologian kuin psykologian ja filosofiankin kannalta. Sen sijaan että paneutuisit tähän biologiaan, psykologiaan ja filosofiaan, huutelet vain löysiä sen perusteella mikä itsestäsi tuntuu parhaalta.

   Lainaa

  74. Kidukseton seuraeläin 31.10.2023 13:47
   Tulos: +43 (53 ääntä)
   Sukupuolikromosomit löydettiin vuonna 1905 ja silloin näytti siltä että XX=nainen, XY=mies selittää kaiken kivasti. Sen jälkeen päälle sadassa vuodessa tiede on mennyt huomattavasti eteenpäin ja kromosomit eivät todellakaan kerro koko totuutta edes siitä biologisesta sukupuolesta. Jostain syystä nämä "tiäteellä" sukupuolibinääriä puolustavat kieltäytyvät perehtymästä siihen tieteeseen sitä peruskoulun oppimäärää enempää.

   Lainaa

  75. Tulos: +47 (55 ääntä)
   Kyvykäs päärynä: Tämä olisikin just hyvä. Kannatan 100% vanhahtavien sukupuoliroolien jättämistä historiankirjoihin. Mutta kun ei se ole "ainoa mahdollinen muutos," vaan seuraavaksi sitä mekkoon pukeutuvaa poikaa aletaan kutsumaan tytöksi. Ehkä sanotaan vielä että älä kerro isille ja äidille, nehän voisi olla eri mieltä. Helpompi [...]
   Noh, mulla on 3 lasta isoilla ikäeroilla, olen näitä mekoissa leikkiviä poikia nähnyt (ja yksi omistanikin on sitä jonkin aikaa tehnyt) eikä heitä ole kyllä alettu kutsumaan tytöiksi lainkaan :D ihan on annettu leikkiä mitä sitten mekoissa leikkivätkin ja kohdeltu ihan normaalisti omana itsenään. Noin yleisesti ottaen, voin vakuuttaa että päiväkodeissa ei ole aikaa eikä kiinnostusta minkäänlaiseen systemaattiseen indoktrinaatioon. Ainakaan Suomessa, ja suhtaudun varauksella myös noihin "Amerikassa käännytettiin lapsia päiväkodissa translapsiksi" juttuihin, en ole niitä koskaan luotettavasta lähteestä kuullut.

   Lainaa

  76. Nukkainen liitu 31.10.2023 14:18
   Tulos: -29 (43 ääntä)
   Kidukseton seuraeläin: Sukupuolikromosomit löydettiin vuonna 1905 ja silloin näytti siltä että XX=nainen, XY=mies selittää kaiken kivasti. Sen jälkeen päälle sadassa vuodessa tiede on mennyt huomattavasti eteenpäin ja kromosomit eivät todellakaan kerro koko totuutta edes siitä biologisesta sukupuolesta. Jostain [...]
   No jaa. Sitten kun kaksineuvoisuus on vallitseva lisääntymistapa ihmisillä niin voidaan heittää sukupuoliin perustuva lajittelu roskiin. Se miten päänsä sisällä tuntee oman sukupuolisuutensa on taasen aivan eri asia kuin biologiseen lisääntymiseen liittyvä. Tai miten sosiaalinen normisto sukupuolet tulkitsee.

   Lainaa

  77. Käsittelemätön orava 31.10.2023 14:22
   Tulos: -48 (56 ääntä)
   Pakastettu hampurilainen: Missähän tällaista tapahtuu... se on aina hyvä ymmärtää asiat väärin ja jakaa sitä totuutena!
   Montako videoo haluat missä tällaista tapahtuu ihan esikoulu ikäisten edessä?
   Ja sen pitäisi olla vielä ihan normaalia. Strippiklubille on 18 ikäraja mutta kun laitetaan miehelle peruukki päähän niin voidaan esitellä bikineissä kuinka hienoa tämä touhu on

   Lainaa

  78. Käsittelemätön orava 31.10.2023 14:25
   Tulos: -40 (48 ääntä)
   Sam: No sehän se fakta onkin, mutta pitää muistaa, että me elämme aikaa totuuden jälkeen. Vanhan testamentikin tarinoissa oli enemmän fakta pohjaa, kun nyky-ajan uskomuksissa. Et kyllähän se maapallokin litteä on kunhan tarpeeksi uskoo. Miljardeja vuosia kestänyt evoluutio ei sitten pidäkkään paikkaansa jne... Mut [...]
   On hyvä huomata että tolkun ihmisiäkin on vielä olemassa

   Lainaa

  79. Tulos: -43 (61 ääntä)
   Niin. Kyllähän trans mies on edelleen mies mutta se meikkaa ja käyttää naisten vaatteita. Ei siitä naista saa millään.

   Lainaa

  80. Veljetön raataja 31.10.2023 14:38
   Tulos: +24 (34 ääntä)
   jukkapalmu: Niin. Kyllähän trans mies on edelleen mies mutta se meikkaa ja käyttää naisten vaatteita. Ei siitä naista saa millään.
   Saanko puhua suoraan LGBT-vähemmistöön kuuluvana? Olet oikeassa, vaikka termit meni nyt sekaisin. Tarkoitit sanoa transnainen. Transnainen on biologisesti mies. En ymmärrä, miksi yhtäkkiä pitäisi esittää, että transnainen on Nainen isolla N:llä. Transnainen on transnainen, eikä siinä ole mitään pahaa. Jostain on nyt tullut tämä ajatus, ettei voi olla oma itsensä, vaan kaikkien pitää leikkiä, että transnaisen ja biologisen naisen välillä ei ole mitään eroa. Katsokaa YouTubesta The Offensive Tranny. Hän on tanskalainen transmies (puhuu täydellistä amerikanenglantia) ja puhuu faktoista faktoina. 👍🏻

   Lainaa

  81. Lommoton liitu 31.10.2023 15:03
   Tulos: +17 (21 ääntä)
   Viljava keiju: Muuten hyvä, mutta ne sukupuolikromosomit taitaa olla xy ja xx...
   Sepolla on yy kromosomisto ja ulosantikin sen mukaista

   Lainaa

  82. Käsittelemätön orava 31.10.2023 15:05
   Tulos: -33 (43 ääntä)
   Sukkela kuguaari: Ai sinulla on tällaisia fantasioita? Kumpi tässä on se kink sulle, mies stringeissä vai ne lapset? Vai molemmat? Kuulostaa aika oudolta.
   Enemmänkin ihmetyttää mikä saa jonkun ihmisen haluamaan esiintyä näissä asusteissa pienille lapsille

   Lainaa

  83. Pakastettu hampurilainen 31.10.2023 15:20
   Tulos: +38 (48 ääntä)
   Käsittelemätön orava: Enemmänkin ihmetyttää mikä saa jonkun ihmisen haluamaan esiintyä näissä asusteissa pienille lapsille
   Missä tämmöistä on tapahtunut, mikset kerro, jos et voi todistaa tätä väitettäsi, niin jaat disinformaatiota.

   Lainaa

  84. Kaino Vieno 31.10.2023 15:22
   Tulos: -51 (59 ääntä)
   Onpa huono ketju. Ja suurin osa peukuttajista täysin pölhöjä satumaailmassa asujia. Tulis jo muslimit ja Sharia-laki.

   Lainaa

  85. Loistelias lokki 31.10.2023 15:31
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Yipdu: Pakkaisin noi pleikka4:t marraskuussa pois ja joulupaketoisin ne laatikoihinsa odottaan pukkia, saisivat ketkut pennut samat pleikat takas kun yrittivät kerta huijata mamaa..
   Vähän huonosti täs muksut suunnitelleet huijauksen, kun vaikka se olisi onnistunut, ne joutuisivat olemaan ilman pleikkaria melkein 2kk 😅 (tai ottaa sen riskin että jäävät pelaamisesta kiinni ja totuus selviää vanhemmille) Olisi kannattanut sanoa että servut sulkeutuu vasta tammikuussa 😛

   Lainaa

  86. Tyylikäs krokotiili 31.10.2023 15:55
   Tulos: +35 (45 ääntä)
   Itsestäni erittäin hyvä, jos sukupuoliroolit hälventyvät päiväkodeissa yms. Lapsena olin ihan tyytyväinen, että mulla oli nukkeja joita piti syöttää, oli lelu peuskoneita ja ruokasettejä. Pojat sai leikkiä autoilla ja dinoilla. Nyt mietin, miten surullisen ahdas malli ja mitä se opettaa tytöille jo pienestä pitäen. Eikä kotiinkaan tietenkään ostettu mitään poikien leluja. Pokemonkin tullessaan oli "poikien juttu". Sitten sai niitä pocket family leluja ja perhettä leikkimään vaan..

   Lainaa

  87. Tulos: +34 (44 ääntä)
   Käsittelemätön orava: Montako videoo haluat missä tällaista tapahtuu ihan esikoulu ikäisten edessä?Ja sen pitäisi olla vielä ihan normaalia. Strippiklubille on 18 ikäraja mutta kun laitetaan miehelle peruukki päähän niin voidaan esitellä bikineissä kuinka hienoa tämä touhu on
   Aloita nyt vaikka yhdestä. Ja ei, joku kummeli sketsi ei käy lähteestä.

   Lainaa

  88. Tukintolvana 31.10.2023 16:31
   Tulos: +30 (36 ääntä)
   Nanne: Miten nää öyhöt on nyt tännekin löytäneet. Yleensä täällä kommenttikentässä on ollut ihan suvaitsevaista ja täysjärkistä porukkaa lukuunottamatta paria provoajaa joista kukaan ei jaksa enää välittää. Mutta nyt kommenttiosio on pelkkää tietämätöntä öyhöämistä kahdesta sukupuolesta. Menkää muualle ölisemään joutavia juttujanne.
   Ylilauta on nykyään maksullinen, pesiytyvät muualle.

   Lainaa

  89. Käsittelemätön orava 31.10.2023 17:46
   Tulos: -15 (25 ääntä)
   Höpö: Aloita nyt vaikka yhdestä. Ja ei, joku kummeli sketsi ei käy lähteestä.
   https://m.youtube.com/watch?v=Eqc3nLZucR4
   Tuosta nyt vaikka alkuun

   Lainaa

  90. Monenlaenen sotilas 31.10.2023 18:00
   Tulos: -9 (29 ääntä)
   Mihin vaikuttaa juridinen sukupuoli? Itsellä tulee mieleen isyyden tunnustaminen ja asevelvollisuus. Mihin muuhun on suora vaikutus? Entäpä sitten sosiaalinen sukupuoli? Mihin ihmeeseen moista tarvitaan? Miksi ei kohdata ja kohdella ihmisiä ihan vain ihmisinä? Mitä väliä asialla on suurimmassa osassa arkisia kanssakäymistilanteita ihan lähinpiä kontakteja lukuunottamatta? Biologiselle sukupuolelle ei kukaan taas mahda mitään.

   Lainaa

  91. Monenlaenen sotilas 31.10.2023 18:03
   Tulos: -11 (17 ääntä)
   Ja sitten pitää heti parsia vähän edellistä kommenttiani. Sukupuolitetut saniteetti/pukutilat on tietysti asia, johon törmätään. Nekin on kuitenkin ihan sosiaalinennormi Suomessa, ei niitä mikään pakko olisi olla jos ihmiset olisivat siivosti.

   Lainaa

  92. Tulos: +14 (24 ääntä)
   Käsittelemätön orava: Kyllähän esimerkiksi miesten täytyy saada peruukki päässä ja stringit jalassa keinutella itseään koululaisten edessä. Mitä se sellainen nykyaika olisi missä tuo olisi jotenkin epänormaalia
   Sulla taitaa olla ongelmia jos haluat toimia noin. Erilaiset ongelmat ovat normaaleja mutta noin pitkällä olevat ongelmat ovat kyllä melko epänormaaleja tänäkin päivänä. Sinun ja muutaman kaltaisesi takia osa pelkää kun lapsia opetetaan suvaitsevaisiksi kun heillä on ongelmia ymmärtää ero siinä opetetaankö ymmärtämään erilaisuutta vai käännytetäänkö homoiksi. Tällä osalla ongelma on vähän vähemmän epänormaali mutta ongelma silti.
   Outoa ajatella että joku haluaa oman lapsensa tuntevan mieluummin vihaa muita kohtaan kuin että siitä kasvaisi terveellä ajatusmallilla varustettu aikuinen. Ketään tuskin käännytetään opetuksella homoksi eli jos lapsesi on home tai muuta mitä et hyväksy niin mielestäni silti on hänelle parempi että oppii että isolle osalle se on hyväksyttävä asia eikä tarvitse olla asiasta ahdistunut ja kaapissa koko elämäänsä. Jostain syystä valtavan moni toivoo omalle lapselle vihaa ja ennakkoluuloja sekä sitä että jos hän onkin erilainen niin mahdollisimman vaikeaa elämänkulkua. Outoa.

   Lainaa

  93. Tulos: +20 (36 ääntä)
   Janinalle sukupuolten moninaisuus on hämmentävää, ja hän pelkää sen olevan sitä myös lapsille. Janinaa se ehkä hämmentää, koska se on jotain muuta, kun mitä hän itse on oppinut lapsena, mutta miksi se olisi lapselle hämmentävää? Miksi se olisi sen hämmentävämpää, kuin tieto siitä, että ylipäänsä on olemassa sukupuolia? Sitten Janinan lapsi varmasti olisi hämmentynyt, jos syntyisi transsukupuoliseksi, mutta Janina yrittäisi kiivaasti kieltää hänen olemassaolonsa.

   Lainaa

  94. Tukintolvana 31.10.2023 18:59
   Tulos: +9 (19 ääntä)
   Kidukseton seuraeläin: Sukupuolikromosomit löydettiin vuonna 1905 ja silloin näytti siltä että XX=nainen, XY=mies selittää kaiken kivasti. Sen jälkeen päälle sadassa vuodessa tiede on mennyt huomattavasti eteenpäin ja kromosomit eivät todellakaan kerro koko totuutta edes siitä biologisesta sukupuolesta. Jostain [...]
   Nämä samat tyypit myös uskovat Freudin teorioiden olevan edelleen paikkansapitäviä sellaisenaan.

   Lainaa

  95. Työkyvytön karjalanpiirakka 31.10.2023 19:30
   Tulos: +10 (12 ääntä)
   Nytkö Tyyne-täti on ongelma? Pimpeli Pom..

   Lainaa

  96. Heikko marja 31.10.2023 20:06
   Tulos: +19 (35 ääntä)
   Monenlaenen sotilas: Mihin vaikuttaa juridinen sukupuoli? Itsellä tulee mieleen isyyden tunnustaminen ja asevelvollisuus. Mihin muuhun on suora vaikutus? Entäpä sitten sosiaalinen sukupuoli? Mihin ihmeeseen moista tarvitaan? Miksi ei kohdata ja kohdella ihmisiä ihan vain ihmisinä? Mitä väliä asialla on [...]
   Transsukupuolisena, joka joutuu olemaan ihmisten kanssa tekemisissä "epänormaalin" linssin läpi, voin luvata sinulle erittäin harvan ihmisen kohtaavan ihmisiä vain ihmisinä. Parhaiten siinä omien kokemusteni mukaan onnistuu ne, joilla on jo valmiiksi monimutkaisempi suhde oman sosiaalisen sukupuolensa kanssa. Valitettavasti ihmisillä tulee aina olemaan asioita jotka vahvistavat identiteettiä. Tavallisia tällaisia on esimerkiksi harrastus, oma urheilulaji, ammatti, synnyinmaa, ja sosiaalinen sukupuoli. Jos sanoisit naistenvaateosastolla shoppailevalle naiselle, että "miksi et kohtaa vaatteita vain vaatteina?" olisi vaikutelma kummallinen. Huolimatta siitä, että minustakin vaatteiden ei kuuluisi olla voimakkaasti sukupuolitettuja. Sosiaalisella sukupuolella on väliä myös hyvin arkisissakin tilanteissa vieraiden ihmisten kanssa. Voimakkaasti yhteen sukupuoleen kuuluvan näköinen henkilö kerää katseita jos hän kävelee "väärään" julkiseen vessaan, ihan vain koska vehkeet ovatkin vaatteiden alla erit. Ja mitä se kenellekään loppujen lopuksi kuuluu, mitä housuissa on kun joku käy lukitussa vessassa tarpeillaan? Toisekseen, ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä, ja esimerkiksi työpaikoilla saattaa taukoporukkaa jakautua mielenkiinnonkohteiden mukaan jotka ovat yhteiskunnassamme sukupuolitettuja (esim ompeleminen ja autourheilu) ja se transsukupuolinen saattaa kokea omakseen enemmän sen toisen sosiaalisen sukupuolen keskustelut (ei aina, mutta näin esimerkkinä). Ihmiset nyt vain ovat kovin pinnallisia otuksia, ja pukeutuminen, hiustyyli, ihonväri, ikä ja se sukupuoli aiheuttavat ennakkoluuloja toisesta ihmisestä. Kärjistettynä esimerkkinä heteromies ei ikinä katselisi miesporukkaa etsien mahdollista kiinnostavaa henkilöä lähestyä tapailumielessä. Tämä samainen mies todennäköisesti saattaisi katsella tätä miesporukkaa miettien kuka heistä näyttää eniten uudelta kivalta bändikaverilta. Kummassakin tapauksessa tämä esimerkin mies tuskin juttelee kaikille aiheesta, vaan arviointi on tehty puhtaasti ulkonäön perusteella ja "jatkoon päässeille" jutellaan sitten kohdatakseen se persoona. Lisäksi, monelle on tärkeää pukeutua oman persoonan, iän, ammatin, ja sitten sen sukupuolen mukaisesti. Jos katselee ympärilleen, huomaa että loppujen lopuksi aika harva on kopio toisesta, mutta kaveriporukassa on usein saman tyylin mukaisesti pukeutuvia. Se on sitä sanatonta viestintää itsestä, ja se on tärkeää yhtälailla cis- että transsukupuolisille ihmisille. Uskallan väittää, että sinäkin olet joskus ostanut jonkun sukupuolitetun vaatekappaleen, kuten vaikka mekon tai kauluspaidan, ja tuntenut itsesi mukavaksi siinä. Jos kekemuksesi kuulua johonkin sukupuoleen ei ole tuottanut itsellesi ikinä mitään iloa vaatteen tai hiustyylin muodossa, ehkäpä olet ostanut itsellesi uudet kivat lenkkarit ja tuntenut itsesi urheilulliseksi niissä. Ne ihmiset, joita on koko elämä yritetty tunkea väärään muottiin, joskus väkisinkin, tuntevat voimakkaammin sukupuolesta ja siihen kuuluvasta keskustelusta. Niitä on niitäkin, joille sukupuoli on aina ollut "oikea", mutta vanhemmat ovat päättäneet pukeutumisesta, harrastuksista ja menoista aina, ja sitten aikusuudella ovat ihan hukassa koettaen löytää sitä oikeaa minää. Silloin helposti jonkun kivan löytäessään tekee siitä asiasta itselleen todella tärkeän. Loppujen lopuksi, kohtaa ihmiset ihmisinä, ja ennen kaikkea kohtaa heidät semmoisina kuin he ovat tai kertovat sinulle millaisia he ovat. Sukupuoli usein vaikuttaa siihen millaisia ihmiset ovat, mutta ei rajaa heitä mihinkään. Tulipas romaani, mutta jos tämä auttoi yhtäkään ymmärtämään maailmaa enempää, niin oli se sen arvoinen.

   Lainaa

  97. Surumielinen mäyrä 31.10.2023 20:25
   Tulos: +29 (35 ääntä)
   Eikös ihan "normaalit" naiset ja miehet teetä näitä sukupuolta vahvistavia hoitoja huomattavasti enemmän? Jatkuvasti mainostetaan kaikkia leikkauksia, fillereitä, testoja, hiusistuksia ja niin edelleen. Sitten, kun sellaisia haluaa tehdä transihminen ja oikeasti parantaisi hänen elämäänsä, niin yhtäkkiä se onkin syntiä haluta näyttää enemmän naiselta tai mieheltä. En tajua, mutta en varmaan mieti muiden ihmisten pissavehkeitä niin maanisesti kuin foobikot.

   Lainaa

  98. Valittu mestari 31.10.2023 20:59
   Tulos: -8 (18 ääntä)
   Pitääkö perhepäivähoitajan olla setä korkokengissä ja peruukissa?

   Lainaa

  99. Käsittelemätön orava 31.10.2023 21:24
   Tulos: -28 (44 ääntä)
   Pluri: Sulla taitaa olla ongelmia jos haluat toimia noin. Erilaiset ongelmat ovat normaaleja mutta noin pitkällä olevat ongelmat ovat kyllä melko epänormaaleja tänäkin päivänä. Sinun ja muutaman kaltaisesi takia osa pelkää kun lapsia opetetaan suvaitsevaisiksi kun heillä on ongelmia ymmärtää ero siinä opetetaankö [...]
   Minulle on ihan sama vaikka lapsestani tulisi homo tai mitä vaan haluaakaan. Mutta nykyään jos poikalapsi vaikka leikkii nukeilla niinkuin itse kuulemma lapsena tein, ollaan hänelle suunnilleen jo pukemassa mekkoa päälle kun ollaan et jaa sinä haluatkin olla tyttö. Suvaitsevaiseksi opettaminen on ihan eri kuin tuo mitä nykyään tehdään.

   Lainaa

  100. Tulos: -28 (42 ääntä)
   Saa kyllä nuo mielisairaat pitää mielipiteensä ja ”norminsa” ihan itsellään. Kyllä se on ihan ok että 15-vuotiaana haluat silpoa kyrpäsi mutta tatuointia et saa ottaa ilman vanhempien lupaa.

   Lainaa

  101. Hempeä koira 31.10.2023 22:31
   Tulos: -1 (17 ääntä)
   Kivi:   Sitä ei vaihdeta, vaan korjataan.   Itse tunnen useitakin sukupuoltaan korjannutta (yksi on lähisukulainen, ja he usein liikkuvat samoissa porukoissa, juurikin siksi, että tätä "Mies! Nainen! Perkele!!!" jankutusta on vaikea ihan koko ajan jaksaa, tulee hakeuduttua seuraan jossa sitä ei tarvitse kuunnella. Joten [...]
   Kiitos selvityksestä. Mutta kuinka paljon tuo tunne väärästä kehosta tulee ulkopuolisesta paineesta, siitä että yleisen mielipiteen mukaan esim. naisen kehon omaavan ihmisen ajatellaan olevan tietynlainen. Eli tuntisiko henkilö olevansa väärässä kehossa myös maailmassa, jossa naisen tai miehen ei oletettaisi olevan tietynlaisia?
   Jolloin "väärä" ei olisikaan keho, vaan ilmapiiri, jonka koetaan painostavan tiettyyn käyttäytymiseen. Eikö pysyvämpi ratkaisu (koko yhteiskunnan mittakaavassa) olisi se, että sukupuoli ei tarkoittaisi muuta kuin sitä, miten henkilön on mahdollista lisääntyä. Kun nyt annetaan ymmärtää, että ihminen on jotenkin vääränlainen, jos keho ja mieli eivät  "vastaa toisiaan".

   Lainaa

  102. Väsynyt Pupu 31.10.2023 22:40
   Tulos: +30 (36 ääntä)
   Antelias: Saa kyllä nuo mielisairaat pitää mielipiteensä ja ”norminsa” ihan itsellään. Kyllä se on ihan ok että 15-vuotiaana haluat silpoa kyrpäsi mutta tatuointia et saa ottaa ilman vanhempien lupaa.
   Hei! Kukaan ei missään ole silpomassa alaikäisten kyrpiä, paitsi siis ne uskontokunnat ketkä ympärileikkauksiin uskoo :)

   Lainaa

  103. Väsynyt Pupu 31.10.2023 23:01
   Tulos: +29 (39 ääntä)
   Tää on niin hassua miten porukka luulee et ihmiset "vaan toteaa" olevansa toista sukupuolta, ja sit haetaan hormoonit apteekista ja leikkausjonoihin. Ja sit että transsukupuolisuus olis joku mielenterveysongelma. Siis todellisuudessahan, edes ennen hormoonien myöntämistä täytyy käydä puolesta vuodesta pariin vuoteen terapiassa juurikin selvittämässä dysforian perinpohjaiset syyt, lopulta voi tehdä diagnoosin transsukupuolisuudesta. Eli psykologian ammattilaiset- ei me tavan tallaajat keittiöpsykologit- tekevät lääketieteellisen diagnoosin jolloin hormoonien reseptikin voidaan myöntää. No entäs sit ne leikkaukset? Siihen vaaditaan x aika sosiaalista transitiota, hormonit ja säännölliset käynnit transpolilla. Sosiaalinen transitio siis meinaa että elää elämäänsä avoimesti siinä sukupuolessa mitä kokee olevansa, kun monet transihmiset ovat joutuneet piiloutua ja esittää olevansa cis, ei sitä tosta noin vaan hypätä kaapista suoraan leikkaussaliin. Tai edes kaapista suoraan hormooneihin. Transitio on pitkä ja raskas matka, sitä ei tehdä huvikseen ja se ei tapahdu nopeasti. Leikkaukset on suuri päätös mitä käydään läpi ammattilaisten kanssa paaaljon ennen leikkausta, ja niitäkin on monia erilaisia- toiset haluaa vaikka kasvojen feminisaatioleikkauksen mutta ei "alapääleikkausta" ja toiset sit haluaa kaikki- ja nekin tapahtuu hitaasti usean vuoden ajan. Leikkaukset on suuri trauma keholle ja kehon täytyy rauhassa palautua siitä, se on mielelle myös erittäin rankkaa. Kukaan ei lähde tähän kevyistä syistä, he ketkä tähän ryhtyvät todella tarvitsevat sitä parantaakseen elämänlaatuaan. Pahoittelen jos nyt unohdin jotain ja on aika yksinkertaisesti selitetty. Itse en ole trans, mutta ystäväpiirissäni olen päässyt seuraamaan tätä prosessia ja nähnyt omin silmin sen onnen mitä tämä rankka prosessi tuo mukanaan. Sen sijaan että mutuilisitte omien tuntemuksienne pohjalta miten sukupuoliasiat menee, kuunnelkaa ammattilaisia sekä niitä ketkä elävät erilaista elämää kuin te, kulkevat erilaista polkua kuin te. Se rikastaa maailmankuvaa kuulla eri kokemuksia ja eri näkökulmia ja se lisää ymmärrystä ja sympatiaa.

   Lainaa

  104. Seurannut papaija 1.11.2023 2:55
   Tulos: -13 (31 ääntä)
   Kumma paprika: Kertoo sinusta aika paljon, että kuvittelet sukupuolten moninaisuuden hyväksymisen johtavan tähän. Kertoo paljon, eikä mitään hyvää.
   Sehän on johtanut jo! Jenkeissä paljon tapauksia, jotka uutisissa siellä jatkuvasti. "Veispuukin" Reels-videoissa satoja videoita, joista käy ilmi mihin se on JO johtanut. Ja hullummaksi menee koko ajan, jos voi identifioitua ihan miksikä vaan.

   Lainaa

  105. Selkeä kiivi 1.11.2023 4:51
   Tulos: -18 (30 ääntä)
   Haluaisin niin tykätä Janinan kommenteista. Täysin asiaahan hän puhui. Miksi sitä biologisia faktoja alkaisi kieltämään?

   Lainaa

  106. Pilkkopimeä ämpäri 1.11.2023 5:37
   Tulos: +14 (14 ääntä)
   Viljava keiju: Muuten hyvä, mutta ne sukupuolikromosomit taitaa olla xy ja xx...
   mahtaako tuo yy olla se sellainen lumbersexual-tyyppinen superäijjjä?

   Lainaa

  107. Pilkkopimeä ämpäri 1.11.2023 6:01
   Tulos: +15 (17 ääntä)
   Hempeä koira: En ihan ymmärrä tätä sukupuolileskustelua ja niiden vaihtamista, ehkä osittain siksikin etten tunne ketään sukupuoltaan vaihtanutta. Saa siis valaista, jos olen ymmärtänyt asian aivan väärin. Eikö myös se ole aika ahdasmielistä, että pitää sukupuolielimet operoida toisiksi, että voi vapaasti [...]
   Hempeä koira: Kiitos selvityksestä. Mutta kuinka paljon tuo tunne väärästä kehosta tulee ulkopuolisesta paineesta, siitä että yleisen mielipiteen mukaan esim. naisen kehon omaavan ihmisen ajatellaan olevan tietynlainen. Eli tuntisiko henkilö olevansa väärässä kehossa myös maailmassa, jossa naisen tai miehen ei oletettaisi olevan [...]
   en ole trans, mutta kuten moni muukin sinulle vastannut, tunnen pari ja olen heidän ongelmistaan asiaan liittyen saanut kuulla.
   en ala esittämään tietäväni kaikkea mitä tulee transihmisten ongelmiin ja henkiseen hyvinvointiin, mutta sen tiedän että joillain tuo stereotyyppinen sosiaalinen cis sukupuolirooli tuottaa henkisiä vaivoja. joten siinä mielessä olet oikeassa, että maailmassa, jossa näitä tiettyjä stereotypioita ei olisi, voisi joidenkin transihmisten elämä olla helpompaa. kerran kaveri kertoi, miten ahdistaa kun hän juo niin paljon kahvia, ja miten hän ei koe sitä maskuliinisena (transmies). totesin, että ei se kahvinjuonti sun miehuuteen vaikuta, se on mitä *sinä* ihmisenä teet. toivon, että se auttoi häntä muistamaan, että kaikki mitä tekee, ei todellakaan ole sukupuolesta kiinni. kaikki ollaan yksilöitä, mitkä tekee mitä tekeekään riippumatta sukupuolesta, oli sitten biologinen tai sosiaalinen.
   jokatapauksessa, usein se oman kehon kokeminen vääräksi lähtee jo paljon syvemmältä, biologiselta puolelta kuin vain henkiseltä. mutta se on niin monimutkainen ja yksilökohtainen juttu, että suosittelen aina näistä keskustellessa muistaa, että yksityiskohdat jokaisella ovat erilaisia, ja kaikkia tulee kohdella yksilöinä.

   Lainaa

  108. Kohtikatsova koala 1.11.2023 6:35
   Tulos: -26 (38 ääntä)
   Veljetön raataja: Saanko puhua suoraan LGBT-vähemmistöön kuuluvana?
   Et saa. Et ole mikään erityinen lumihiutale. Huomaat sen aikanaan, vaikket nyt sitä uskoisikaan. Lopeta esittäminen.

   Lainaa

  109. Tulos: +23 (25 ääntä)
   Käsittelemätön orava: Minulle on ihan sama vaikka lapsestani tulisi homo tai mitä vaan haluaakaan. Mutta nykyään jos poikalapsi vaikka leikkii nukeilla niinkuin itse kuulemma lapsena tein, ollaan hänelle suunnilleen jo pukemassa mekkoa päälle kun ollaan et jaa sinä haluatkin olla tyttö. Suvaitsevaiseksi opettaminen on ihan eri kuin tuo mitä nykyään tehdään.
     Missä ihmeessä. Omaa poikaani (no, luulisin) olen pukenut vaaleanpunaiseen -en tahallani, vaan siksi, että ostan kaiken enimmäkseen käytettynä koska planeetta. Eli ensin katsotaan hyvä laatu, tarkoituksenmukaisuus, oikea koko ja muu sellainen, ja sitten, jos tarjonnasta löytyy sopivan värinen (pidän enemmän mustasta ja sinisestä, eli "poikien väreistä", puen itsenikin niihin), niin sitten se vielä. Mutta jos parhaimman laatuinen ja puhtain ulkoilupuku on vaaleanpunainen, niin sitten on, puolessa vuodessa se jää pieneksi kuitenkin. 
     Ei tarha ole koskaan höpöttänyt mitään hänen sukupuolestaan, poika hän on, ainakin ellei muuta itse joskus hamassa tulevaisuudessa sano. Ei häneltä otettaisi nukkea pois, mutta kun leikkii mieluiten autoilla, ei sitä ole estämässä tarhan täti eikä minä. 
     Omassa lapsuudenperheessäni tyttöjen/ poikien roolit olivat tiukat, ja kyllä ketutti. Velioletettuni sai tietokoneen, minä mikroaaltouunin ja keittokirjan. Sisarus sai GameBoyn, minä satiiniyöpaidan. Olin kateellinen kaiken aikaa, ja todella vihasinkin sukupuoltani. En siksi että olisin poika, vaan siksi, että tyttönä oli niin kurjaa, kaikki kiva oli "poikien juttu". Onneksi aikuisena saan kaikessa rauhassa pelata mustissa maastohousuissani, eikä kukaan epäile sukupuoltani (jos joutuisin todistamaan, a'la transpoli, että olen nainen, niin voisi osoittautua haastavaksi, vaan onneksi ei tarvitse).   
     Aion siis todellakin jatkaa linjalla "saa leikkiä millä ikinä tahtoo, tämä ei ole ikä jossa sukupuolta tarvitsee ylipäänsä ajatella. Poikien/ tyttöjen asioita ei ole" -tarha tuntuu olevan samaa mieltä. 
     Vanhempani eivät ilahtuneet kun velioletettuni ei ollutkaan, eli se siitä sukupuolen tuputuksesta, pieleen meni. Ei sellaista voi tuputtaa, enempää kuin ketään "aivopestä" homoksi. Tai heteroksi sen puoleen. Voi vain tehdä ahdistuneita/ kettuuntuneita niistä, jotka eivät sovi kulloinkin tuputettavaan muottiin. Valehtelisin, jos sanoisin, etten ollut vahingoniloinen (siis vanhempia kohtaan, en siskoa toki). 

   Lainaa

  110. Ponne Jarkka 1.11.2023 9:26
   Tulos: -18 (30 ääntä)
   Janinan aloitus oli ihan ok mutta sitten lähti laukalle niin kommentoijilla kuin aloittajallakin. Itsekin katsoisin vinoon jos päiväkodissa tai koulussa alettaisiin (kai konditionaali vielä pätee?) opettamaan että ei ole miehiä ja naisia vaan on kaikenlaisia sukupuolia esim. joku voi olla kumpaakin tai joku voi olla ettei ole kumpaakaan. Joku on pöytälamppu ja joku reptiliaani. Tai että enää ei saisi kutsua lapsia tytöiksi tai pojiksi koska he eivät välttämättä sellaisia ole. Miten toimitaan sitten uimahallissa kun päiväkotiryhmä sinne lähtee? Kaikki samaan koppiin?. Entäs oman sukupuolensa määrittäminen ilmoittamalla siitä? Kuinka monta kertaa sitä nyt saikaan vaihtaa? Miten selitetään lapsille että "meidän talkkari Pentti on tällä viikolla nainen joten hän ei saa tulla miesten vessaan" tms. Lisäksi mielestäni turhaa takertua keskustelussa kohtaan "normaali ja epänormaali" kun se on joissakin asioissa liian mustavalkoista (vrt. 5 % ihmisistä kärsii peräpukamista joten vastaavasti loput 95 % nauttii niistä?). Aivan sama mitä muut kokevat olevansa mutta pitäkää nämä tiedot itsellänne älkääkä tuputtako vakaumustanne muille älkääkä varsinkaan opettako näitä asioita herkässä oppimisiässä oleville.

   Lainaa

  111. Nurja vesimeloni 1.11.2023 9:52
   Tulos: -23 (35 ääntä)
   Tää sukupuolikysymys on aika helppo, kerron nyt tässä ku joillekkin tää tuntuu olevan aika hankala homma käsittää. Sukupuolia on kaksi, mies ja nainen. Se että esimerkiksi joku nainen haluaa olla mies, ei tee hänestä miestä. Haluan minäkin olla miljardööri mutta vaikka kuinka identifioidun sellaiseksi niin silti olen tavan duunari. Elämä on kovaa hommatkaa kypärä ja tyytykää siihen mitä olette.

   Lainaa

  112. Sukkahousuton karpalo 1.11.2023 11:42
   Tulos: +12 (16 ääntä)
   Niin kai se on: Kyllä se sillä tavalla on, että vaikka suomen lain mukaan voi vuoden välein vaihtaa nykyään sukupuolta, ei poista faktaa ettei sukupuoli oikeasti mihinkään muutu. Kromosomit (xy, yy) määrittää sukupuolen. Jos kromosomieissa on joku häiriö niin sitten se on kai se muun sukupuolinen.
   https://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/sukupuolten-biologia-on-monimutkainen-juttu/ Tuolla selitetään vähän kattavammin näistä kromosomeista ja niiden vaikutuksesta sukupuoleen.

   Lainaa

  113. Tulos: -9 (17 ääntä)
   Kalarikas pingviini: Kromosomit ei muutu, mutta sukupuolen redusoiminen niihin on aika kapea-alainen, mustavalkoinen ja pelkistetty näkemys sukupuolesta. Omien perehtymättömien näkemystensä julistaminen ”faktana” ei myöskään ole kovin hyvää argumentaatiota. Vaikka kuinka ei suostuisi hyväksymään transsukupuolisuutta ilmiönä, pitäisi jo [...]
   Ihan mielenkiinnosta, jos jaksat tällaista dinosaurusta valistaa, että miksi kromosomeista ei näkisi biologista sukupuolta? Kouluajoistani alkaa olla pitkä, mutta silloin vallinneen tieteellisen käsityksen mukaan kromosomit kertoivat 100 % varmuudella sukupuolen. Interseksuaalisuuden näkee myös kromosomeista. Nopealla haulla en löytänyt mitään viitettä, että asiassa olisi tullut esiin jotain mullistaa.

   Lainaa

  114. Käsittelemätön orava 1.11.2023 12:42
   Tulos: -12 (22 ääntä)
   Kivi:   Missä ihmeessä. Omaa poikaani (no, luulisin) olen pukenut vaaleanpunaiseen -en tahallani, vaan siksi, että ostan kaiken enimmäkseen käytettynä koska planeetta. Eli ensin katsotaan hyvä laatu, tarkoituksenmukaisuus, oikea koko ja muu sellainen, ja sitten, jos tarjonnasta löytyy sopivan värinen (pidän enemmän [...]
   Siis tottakai saa leikkiä millä tahtoo. Täällä vain nykyään on näitä henkilöitä jotka ovat heti sitä mieltä että jos lapsena satut joskus vaikka pukemaan äidin mekon päällesi niin se tarkoittaa että nyt haluat olla tyttö. Ja jos lapselle jotakin asiaa hoetaan niin kyllä hän siihen alkaa uskoa. Ja on varmasti aikuisena sitten ihan sekaisin. Kun katsoo niin aikuisetkin saadaan uskomaan mitä halutaan niin pienet lapset vielä helpommin

   Lainaa

  115. Madoton seuraeläin 1.11.2023 12:44
   Tulos: +19 (23 ääntä)
   Vanhahtava luumu: On aivan ok olla eri mieltä, mutta se, että tahallasi väärinymmärrät vastapuolen argumentteja ja väittelet sitten kivasti niitä itse kokoamiasi olkiukkoja vastaan, ei ole rakentavaa keskustelua. Kukaan ei ole koskaan missään asiayhteydessä väittänyt, että ihmisten biologinen sukupuoli voisi muuttua. Kromosomit ovat [...]
   Jatketaan tästä vielä, että sukupuolen määrittymiseen vaikuttaa Y-kromosomissa tyypillisesti sijaitseva SRY-geeni, mikä käynnistää mieheksi kehittymisen sikiössä. Mutta koska kromosimien jakautumisessa vai sattua kaiken näköistä, SRY-geeni saattaa siirtyä myös X-kromosomiin tai jäädä puuttumaan Y-kromosomista tai siinä on yhden aminohapon virhe, jolloin prosessi ei käynnisty. 
   Näistä muutoksista johtuen, X- ja Y-kromosomit yleensä määrittävät sukupuolen, mutta on todettu, että sukupuoli on spektrumi, missä esimerkiksi XX-kromosominen henkilö, jolla onkin SRY-geeni, voi kokea itsensä mieheksi tai hänellä voi olla maskuliinisempia piirteitä tai se ei vaikuta ollenkaan. Radiojuontaja Sara Forsberg kertoi vasta intersukupuolisuudestaan, missä hänellä on XY-kromosomit, mutta SRY-geeni ei sikiövaiheessa aktivoitunut, joten ulkoisesti hänestä kehittyi nainen, mutta hänellä oli myös kehittymättömät kivekset (Swyerin syndrooma).
   Tästä johtuen olisi parempi käsitellä sukupuolta ihmisen oman kokemuksen pohjalta ulkoisista piirteistä tai geeneistä riippumatta. Sukupuolella ei ole meillä käytännössä mitään väliä yhteiskunnan kannalta. Lääkärissä sen voi mainita, kuten mainitaan nykyinen lääkitys tai vaikkapa diabetes, kun suunnitellaan hoitoa.

   Lainaa

  116. Tulos: +23 (25 ääntä)
   Zekko: Ihan mielenkiinnosta, jos jaksat tällaista dinosaurusta valistaa, että miksi kromosomeista ei näkisi biologista sukupuolta? Kouluajoistani alkaa olla pitkä, mutta silloin vallinneen tieteellisen käsityksen mukaan kromosomit kertoivat 100 % varmuudella sukupuolen. Interseksuaalisuuden näkee myös [...]
    Kyllä niistä yleensä näkeekin, Terry Pratchett kutsuu tätä nimellä "lies to children". Että jos ollaan opettamassa vaikkapa kellon lukemista, niin ei aloiteta siitä, ettei aika välttämättä, painovoimasta ja nopeudesta riippuen, kuljekaan samalla tavalla, vaan siitä, että kun iso viisari osoittaa kohti numero yhdeksää niin kello on jossain yhdeksän tienoilla. Tottahan sen on. Sitä, mitä tapahtuisi jos kello olisi valon nopeudella liikkuvassa raketissa, ei aloiteta, koska siinä sekoaisi pieni pää. 
     Samaan tapaan lapsille opetetaan että kyllä poika voi leikkiä nukella, ja ketään ei saa kiusata, transasiaa ei tarvitse mitenkään avata, eikä ole syytäkään. Sitten peruskoulussa opetetaan xy- ja xx -kromosomit, jotka useimmilla ihmisillä pätevät. Siitä, että esim. joku naisurheilija joka oli synnyttänyt, itse, lapsenkin, todettiinkin kromosomimieheksi koska kyseessä oli joku xxy -hörhellys, ei aloiteta, koska perusasiat ensin. 
     Tai juuri nyt opetan lapselleni, että pitää pissata pottaan. En hämmennä häntä selittämällä, että jotkut aikuiset pitävät kultaisista suihkuista, ja joissain paikoissa on tosi hankalaa pissata pottaan, kun kunnon sanitaatiota ei ole, ja intialaiset naiset saattavat joutua raiskatuiksi koska joutuvat olemaan housut (sari) alhaalla jossain puskissa kun naisten vessoja ei ole, jne. Kaikki tämä on täysin totta, mutta ikätaso huomioon ottaen ei relevanttia, nyt on relevanttia -ja totta -että pitää pissata pottaan. 
     Suhteellisuusteoria on testattu ja toimiva, kehittyvissä maissa sanitaatio on iso juttu joka tahtoo unohtua, ja sukupuoli ei ole yksinkertainen. Mutta nämä eivät ole perustietoja joita -olkiukoista, akoista, tai muista huolimatta -kukaan ei ole esittänytkään, että lapsille pitäisi avata. Tarhaikäiselle riittää, että kukin valitsee mieleisensä lelut ja kiusata ei saa, sitten puberteetin tullessa on hyvä sisällyttää, että useimmilla se menee näin, muttei kaikilla, eikä ole syytä ahdistua jos ei mene. Kukaan ei ole yrittänyt opettaa lapsille suhteellisuusteoriaa, ei matikassa eikä biologiassa. Tietysti joku hörhö jossain on, koska kaikkea mahdollista mitä voidaan ajatella on joku kokeillut, mutta ei sukupuolen moninaisuus kuulu tarhan opetussuunnitelmaan, eivätkä sukupuoliasiat muutenkaan, vain se, että kiusata ei saa. Ihme, että näin monella jo tarhan opetukset ovat pahasti hakusessa...

   Lainaa

  117. Uneton meduusa 1.11.2023 14:58
   Tulos: +16 (22 ääntä)
   Ponne Jarkka: Janinan aloitus oli ihan ok mutta sitten lähti laukalle niin kommentoijilla kuin aloittajallakin. Itsekin katsoisin vinoon jos päiväkodissa tai koulussa alettaisiin (kai konditionaali vielä pätee?) opettamaan että ei ole miehiä ja naisia vaan on kaikenlaisia sukupuolia esim. joku voi olla [...]
   Et ehkä tiedosta tätä, joten kerron sen sinulle: tekstiisi mahtuu ällistyttävän monta niistä kliseisistä vitseistä ja olkiukoista, jotka transoikeuskeskustelussa on heitelty ilmaan tuhansia kertoja.
   Olemme kuulleet tämän kaiken jo. Lähtien siitä "sukupuoli taisteluhelikopteri" ja "eikö enää saa puhua tytöistä ja pojista!!!!" aina tähän "mitäs jos joku vaihtaa sukupuolta joka päivä" ja tähän "miehet pääsee naisten vessaan/pukkariin".
   Edelleenkään millään näistä argumenteista ei oikeastaan ole tarttumapintaa siihen todellisuuteen, missä esimerkiksi transihmiset, intersukupuoliset tai ei-binääriset oikeasti elävät. Niitä heitellään "mutta entä jos???" -argumentteina ja, valitettavasti, usein myös transfobisina vitseinä.
   (Klassikkoainesta on toki myös "won't someone please think of the childreeen!" mitä vasta jokunen vuosi sitten kyseltiin muodossa "miten selitän lapselle sen että kaksi miestä...")

   Lainaa

  118. Tulos: -12 (26 ääntä)
   Kivi:  Kyllä niistä yleensä näkeekin, Terry Pratchett kutsuu tätä nimellä "lies to children". Että jos ollaan opettamassa vaikkapa kellon lukemista, niin ei aloiteta siitä, ettei aika välttämättä, painovoimasta ja nopeudesta riippuen, kuljekaan samalla tavalla, vaan siitä, että kun iso viisari osoittaa kohti numero [...]
   Ihan hyviä pointteja.
   Mutta vielä ihmettelen, että mitä monimutkaista sukupuolessa mahtaa olla? Tuntuu äärimmäisen yksinkertaiselta ja oikeastaa täysin yksiseliiteiseltä asialta. Ihminen lisääntyy naaraan ja uroksen välisellä hedelmöityksellä.

   Lainaa

  119. Validi nektariini 1.11.2023 16:24
   Tulos: -7 (15 ääntä)
   Uneton meduusa: Et ehkä tiedosta tätä, joten kerron sen sinulle: tekstiisi mahtuu ällistyttävän monta niistä kliseisistä vitseistä ja olkiukoista, jotka transoikeuskeskustelussa on heitelty ilmaan tuhansia kertoja. Olemme kuulleet tämän kaiken jo. Lähtien siitä "sukupuoli taisteluhelikopteri" ja "eikö enää saa puhua tytöistä ja [...]
   Pallo on pyöreä vaikka sitä hokisi kuinka ja vaikka sinä olisit kuullutkin sen moneen kertaan.

   Lainaa

  120. Taipuisa päärynä 1.11.2023 16:25
   Tulos: -12 (22 ääntä)
   Mies. Nainen. Olipas helppoa.

   Lainaa

  121. Kuulu kurkku 1.11.2023 17:17
   Tulos: +23 (25 ääntä)
   Madoton seuraeläin: Jatketaan tästä vielä, että sukupuolen määrittymiseen vaikuttaa Y-kromosomissa tyypillisesti sijaitseva SRY-geeni, mikä käynnistää mieheksi kehittymisen sikiössä. Mutta koska kromosimien jakautumisessa vai sattua kaiken näköistä, SRY-geeni saattaa siirtyä myös X-kromosomiin tai jäädä puuttumaan Y-kromosomista tai [...]
   Tämä oli hyvä selitys. Ja Sara Forsberg hyvä ja tuore esimerkki. Siinä on konservatiivit XY/XX-tason tiedoillaan ihmeissään.

   Lainaa

  122. Tulos: +15 (17 ääntä)
   karvaton peruna: Kannattaa tutustua mustan orkidean blogiin/utubeen. Tuo dysforiakin voi olla harhaa tai väärin ymmärretty, ja sulle kaupataan siihen lääkkeeksi itsesi mutiloiminen mitä sitten loppuiän kadut.
   Mustalle orkidealle oli transpolilla kerrottu, etteivät hänen ongelmansa parane sukupuolenkorjauksella. Siitä huolimatta hän päätti niin toimia ja nyt levittää omaa paskaansa pitkin maata väittäen, ettei transsukupuolisuutta ole tjsp.

   Lainaa

  123. Tulos: +13 (13 ääntä)
   Hempeä koira: Kiitos selvityksestä. Mutta kuinka paljon tuo tunne väärästä kehosta tulee ulkopuolisesta paineesta, siitä että yleisen mielipiteen mukaan esim. naisen kehon omaavan ihmisen ajatellaan olevan tietynlainen. Eli tuntisiko henkilö olevansa väärässä kehossa myös maailmassa, jossa naisen tai miehen ei oletettaisi olevan [...]
   Totta kai se osaa voisi auttaa, mutta transihmiselle ei yleensä ole kysymys pelkästään noista asioista, vaan ihan fyysisestä kropasta, joka on vääränlainen. Eli monelle transmiehelle rinnat, kohtu yms. aiheuttavat suuren osan ahdistuksesta, tai vastaavasti transnaiselle esim. penis ja aataminomena. Kyse on samasta asiasta kuin cisihmisten kohdalla, eli kokemuksesta, että oma sukupuoli on tietynlainen. Transihmisellä se kokemus ei vain vastaa fyysistä todellisuutta, eikä siihen ole muuta hoitoa kuin sukupuolenkorjaus. Terapialla ei voida muuttaa sen enempää ihmisen seksuaalista suuntautumista kuin sukupuoltakaan.

   Lainaa

  124. Tulos: +14 (16 ääntä)
   Zekko: Ihan hyviä pointteja. Mutta vielä ihmettelen, että mitä monimutkaista sukupuolessa mahtaa olla? Tuntuu äärimmäisen yksinkertaiselta ja oikeastaa täysin yksiseliiteiseltä asialta. Ihminen lisääntyy naaraan ja uroksen välisellä hedelmöityksellä.
    Nokunei. Se urheilija. jonka mainitsin, oli kromosomimies -ja joutui siksi vaikeuksiin. https://apnews.com/general-news-81de352b13d4409d8e3e05d44b417078 
     Eli omasta mielestäsi tuossa oli kahden uroksen välinen hedelmöitys, koska kromosomi sanoi mies, vaikka tyyppi itse sanoi nainen? -Toki, kuten aikaisempi sanoi, en koe, että naiseuteni koostuu siitä, että voin hedelmöittyä ja synnyttää. En ole kävelevä kohtu -pitkään luulin, etten voi, ja jotkut cisnaiset eivät voikaan. Kukaan menopaussin läpikäynyt nainen ei voi. Ovatko he sitten epänaisia, neutreja, Orjattaresi-romaanin tyyliin?

   Lainaa

  125. Uneton meduusa 1.11.2023 19:25
   Tulos: +15 (17 ääntä)
   Leevi: Totta kai se osaa voisi auttaa, mutta transihmiselle ei yleensä ole kysymys pelkästään noista asioista, vaan ihan fyysisestä kropasta, joka on vääränlainen. Eli monelle transmiehelle rinnat, kohtu yms. aiheuttavat suuren osan ahdistuksesta, tai vastaavasti transnaiselle esim. penis ja aataminomena. Kyse on samasta [...]
   Tähän kuitenkin voisi lisätä - kaikki transihmiset eivät kuitenkaan halua käydä läpi esimerkiksi alapääkirurgiaa tai kohdunpoistoa. Ihan siksi, että ne ovat kuitenkin isoja operaatioita, joissa on omat riskinsä, kipunsa ja pitkät toipumisajat. Lisäksi silloinkin kun operoidaan, no, yksityiskohtiin menemättä, prosessi on usein yhdenlainen kompromissi, kun valitaan muutamasta eri leikkaus- ym. hoitovaihtometodista yksilölliseen tilanteeseen sopivin. Jokaisessa niistä on huonot puolensa, ja toisaalta myös etunsa.
   Ja transihmisetkin ovat yksilöitä - jollekin esimerkiksi rintakehän alueen kirurgia tai hormonihoidot voivat olla tärkeämpiä kuin juuri nimenomaan alapäkirurgia. 

   Lainaa

  126. Tulos: -6 (14 ääntä)
   Kivi:  Nokunei. Se urheilija. jonka mainitsin, oli kromosomimies -ja joutui siksi vaikeuksiin. apnews.com/general-news-81de352b13d4409d8e3e05d44b417078   Eli omasta mielestäsi tuossa oli kahden uroksen välinen hedelmöitys, koska kromosomi sanoi mies, vaikka tyyppi itse sanoi nainen? -Toki, kuten aikaisempi sanoi, en koe, [...]
   Nokunjoo. Ihminen on tyystin yksiselitteisesti seksuaalisesti dimorfinen laji. Naaraan munasolu hedelmöittyy uroksen siittiöstä ja siten laji jatkaa olemassaoloaan. Toki on lajin edustajia, joilla tämä mekanismi ei toimi syystä tai toisesta, mutta eivät nämä poikkeukset lajin kuvaa muuta.

   Lainaa

  127. Uneton meduusa 1.11.2023 20:26
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   Uneton meduusa: Tähän kuitenkin voisi lisätä - kaikki transihmiset eivät kuitenkaan halua käydä läpi esimerkiksi alapääkirurgiaa tai kohdunpoistoa. Ihan siksi, että ne ovat kuitenkin isoja operaatioita, joissa on omat riskinsä, kipunsa ja pitkät toipumisajat. Lisäksi silloinkin kun operoidaan, no, yksityiskohtiin menemättä, prosessi [...]
   (... hoitovaihtometodista? tarkoitin luultavasti hoitovaihtoehdosta/metodista. sorry)

   Lainaa

  128. Tulos: +9 (13 ääntä)
   Kyllä on taas vaihteeksi monenlaista "asiantuntijaa" liikkeellä. Jos trans-asiat eivät kosketa omaa elämääsi, niin ole hyvä ja keskity sellaisiin asioihin jotka koskettavat. Et siten tee itsestäsi aivan pelleä.

   Lainaa

  129. Tulos: -16 (22 ääntä)
   Janinan juttu ei kuulu feissarimokiin, sillä eihän tuo ole mikään moka, jokaisen normaalin äidin kuuluisi ajatella juurikin tuolla tavalla, jos välittää lapsestaan. Nykypäivä on kaukana normaalista ja hyväksyttävästä meiningistä.

   Lainaa

  130. Tulos: -15 (19 ääntä)
   Öm: Kyllä on taas vaihteeksi monenlaista "asiantuntijaa" liikkeellä. Jos trans-asiat eivät kosketa omaa elämääsi, niin ole hyvä ja keskity sellaisiin asioihin jotka koskettavat.Et siten tee itsestäsi aivan pelleä.
   Pellejä ovat ne, jotka löytävät noista asioista minkäänlaista puolusteltavaa.

   Lainaa

  131. Tulos: -13 (19 ääntä)
   Janinalla on kirjoituksessaan erittäin hyvät pointit, jokaisen suomalaisäidin pitäisi ajatella noin.

   Lainaa

  132. Viiksetön kärpänen 2.11.2023 11:16
   Tulos: -1 (5 ääntä)
   Lisääntymismielessä asia on simppeli: tarvitaan kaksi eri sukupuolen sukusolua että ihminen pystyy lisääntymään. Ihmisen neitseellinen lisääntyminen on perintötiedon mukaan viimeksi onnistunut vähän yli 2000 vuotta sitten. Sukupuolirooleista keskusteleminen on sitten eri asia ja liittyy enemmänkin aikansa moraalinormeihin. https://www.duodecimlehti.fi/duo99919

   Lainaa

  133. Leppeä menninkäinen 2.11.2023 16:06
   Tulos: +5 (9 ääntä)
   Asiat ei oo niin yksinkertaisia. Jokainen saa titenkin olla sukupuolesta huolimatta mitä haluaa, tehdä mitä haluaa ja pukeutua miten haluaa. Intersukupuolisuus on tosijuttu mutta hyvin harvinaista, sukupuolidysforia on tosijuttu ja joillekkin se on parhaaksi transitioitua koska joissain tapauksissa muuta toimivaa hoitoa tähän ei ole. Turhat sukupuolistereotypiat pitää voida murtaa rauhassa jos haluaa. On kuitenkin ongelma, että tyttöjen/naisten dysforiat ja toiveet mieheksi korjaamisesta, rintojen poistosta ja muunsukupuolisuudesta ovat räjähdysmäisesti lisääntyneet. Osa tätä ongelmaa on ennenkaikkea some ja tiktok mistä nimenomaan tämmöinen ideologinen ajatus on levinnyt erityisesti nuorien tyttöjen keskuuteen. Ajatus vapautumisesta toteutetaan nurinkurisesti. Se, että et ole tyypillinen nainen ei tarkoita että olet mies tai muunsukupuolinen, vaan että naisia on erilaisia. Nuoret naiset ovat aina olleet hyvin altis ihmisryhmä tämmöisille vaikutuksille, esim anoreksia on hyvin samankaltainen sosiaalisesti leviävä kehonkuvahäiriö. Samaan aikaan transvestiitteina ennen pidetyt ihmiset, jotka haluavat fetissin takia pukeutua hyvin seksualisoidusti vastakkaiseksi sukupuoleksi (lähinnä vanhemmat miehet) lasketaan nykyään transsukupuolisiksi, vaikka he eivät ole sama asia. Asia on monimutkainen ja oikeutetusti vaarallinen ilmiö erityisesti murrosiässä oleville nuorille. Kaikki me olemme hukassa sukupuolemme kanssa kun kasvamme. Tästäkin asiasta pitäisi pystyä esittämään mielipiteitä ja käymään asiallista keskustelua.

   Lainaa

  134. Ikivanha mato 2.11.2023 22:15
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Niin kai se on: Kyllä se sillä tavalla on, että vaikka suomen lain mukaan voi vuoden välein vaihtaa nykyään sukupuolta, ei poista faktaa ettei sukupuoli oikeasti mihinkään muutu. Kromosomit (xy, yy) määrittää sukupuolen. Jos kromosomieissa on joku häiriö niin sitten se on kai se muun sukupuolinen.
   Primäärisukupuoli kyllä perustuu noihin x-ja y-kromosomeihin mutta ei ihan noin suoraviivaisesti. Jokaisella elävällä ihmisellä on vähintään yksi x-kromosomi mutta muutoin variaatiota voi olla monenlaista, esim. xxy, xyy, xxyy jne. Henkilö jolla on vähintään yksi y-kromosomi voi olla primäärisukupuoleltaan uros mikäli y-kromosomi on aktivoitunut sikiöaikana ja käynnistänyt munasarjojen mutaation kiveksiksi, virtsaputken siirtymisen keskelle klitorista, kohdun surkastumisen, jne. mutta näissä urosmutaatioissa kaikki ei aina tapahdu oletetulla tavalla. Kivekset voivat esimerkiksi jäädä lantion sisäpuolelle ns. "piilokiveksiksi", jolloin uroslapsi saatetaan syntymässä määritellä naaraaksi. Tällaista primäärisukupuolen variaatiota kutsutaan intersukupuolisuudeksi, muunsukupuolisuus taas viittaa eräänlaiseen transidentiteettiin. Toki intersukupuolinen henkilö voi olla myös muunsukupuolinen mutta nämä ovat kaksi hyvin eri käsitettä.

   Lainaa

  135. Ikivanha mato 2.11.2023 22:23
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   Sukupuolen "korjaaminen" kuulostaa näin dysforisena erittäin paljon pahemmalta kuin "vaihtaminen" joka on lähinnä vähän hassu. En koe, että sukupuoleni olisi rikki tai viallinen, eikä sitä täten voi korjata. Muut transihmiset saavat toki määritellä omat hoitonsa mielensä mukaan, mutta arvostaisin jos cisväki puhuisi mieluummin sukupuolen uudelleenmäärityksestä kuten englanniksikin sanotaan (gender reassignement).

   Lainaa

  136. Ikivanha mato 2.11.2023 23:38
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   *reassignment

   Lainaa

  137. Tuoksuton bataatti 3.11.2023 7:01
   Tulos: -11 (13 ääntä)
   Ikivanha mato: Sukupuolen "korjaaminen" kuulostaa näin dysforisena erittäin paljon pahemmalta kuin "vaihtaminen" joka on lähinnä vähän hassu. En koe, että sukupuoleni olisi rikki tai viallinen, eikä sitä täten voi korjata. Muut transihmiset saavat toki määritellä omat hoitonsa mielensä mukaan, mutta [...]
   Tai mielisairaudesta, kuten jokainen järkevä ihminen tekee. (mielisairaus)

   Lainaa

  138. Tulos: +12 (12 ääntä)
   Käsittelemätön orava: m.youtube.com/watch?v=Eqc3nLZucR4 Tuosta nyt vaikka alkuun
   Ja totako luulet että kaikki LGBT- oikeuksia kannattavat haluaa? Se että jossain jenkkilässä tollainen yksi tapaus on ollut ei tarkoita että kaikki maailman transsukupuoliset toimii noin.

   Lainaa

  139. Ikivanha mato 3.11.2023 18:13
   Tulos: -1 (7 ääntä)
   Tuoksuton bataatti: Tai mielisairaudesta, kuten jokainen järkevä ihminen tekee. (mielisairaus)
   Dysforia on stressiperäinen oireyhtymä jollaisia mielisairauksiksikin kutsutaan (itse en pidä mielisairautta rakentavana terminä yhtään minkään oireyhtymän kuvaamiseen) mutta sukupuolen uudelleenmäärityksen kutsuminen sairaudeksi tekee suurin piirtein yhtä paljon järkeä kuin perunan kuorimisen kutsuminen näläksi.

   Lainaa

  140. Digitaalinen katkarapu 3.11.2023 21:31
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   En nyt ihan ensimmäiseksi alkaisi syyttämään lapsia valehtelusta. Minun tietääkseni myös lapset kykenevät ymmärtämään asioita väärin. Internetissä nimenomaan liikkui huhu että playstation 4:n serverit suljettaisiin, en pitäisi sitä mitenkään mahdottomana että jotkut lapset olisivat uskoneet näihin huhuihin.

   Lainaa

  141. Tulos: -6 (8 ääntä)
   Janina on oikeassa.

   Lainaa

  142. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Käsittelemätön orava: Minulle on ihan sama vaikka lapsestani tulisi homo tai mitä vaan haluaakaan. Mutta nykyään jos poikalapsi vaikka leikkii nukeilla niinkuin itse kuulemma lapsena tein, ollaan hänelle suunnilleen jo pukemassa mekkoa päälle kun ollaan et jaa sinä haluatkin olla tyttö. Suvaitsevaiseksi opettaminen on ihan eri kuin tuo mitä nykyään tehdään.
   Minulla ei ole lapsia mutta tutuilla on ja tuollaista tilannetta ei ole tullut ainakaan minun tutuillani vastaan. Onko jossain koulussa sitten toimittu näin? Jos on tietoa että noin on tosiaan käynyt niin kannattaa laittaa asia eteenpäin koska ei tuollainen toiminta varmasti kuulu opetussuunnitelmaan. En tosiaan koulussa pyöri kun ei niitä lapsiakaan ole mutta jotenkin vaikea uskoa että toiminta olisi missään kuvailemasi kaltaista. Eli kerrothan missä näin toimitaan tai vaihtoehtoisesti myönnä rehellisesti että nyt puhuttiin hieman muunneltua totuutta.

   Lainaa

  143. Tulos: +2 (6 ääntä)
   Zekko: Nokunjoo. Ihminen on tyystin yksiselitteisesti seksuaalisesti dimorfinen laji. Naaraan munasolu hedelmöittyy uroksen siittiöstä ja siten laji jatkaa olemassaoloaan. Toki on lajin edustajia, joilla tämä mekanismi ei toimi syystä tai toisesta, mutta eivät nämä poikkeukset lajin kuvaa muuta.
     Ja mitä sitten? Mitä helvetin väliä on lajin kuvauksella, ellei ole jostain lajinmäärityksestä kysymys? Miten se kuuluu asiaan?
     Joko transsukupuolisuus on tieteellisesti todistettu asia, tai kaikki transpolilla työskentelevät lääkärit ovat vilkkaan mielikuvitukseni tuotetta. Tai mahdollisesti Suomen yliopistot eivät pysty kouluttamaan lääkäreitä jotka tietäisivät mistään mitään, missä tapauksessa on parasta kieltäytyä muustakin lääketieteellisestä hoidosta ja luottaa vaikkapa kristalleihin tai Maria Nordiniin. 
     Valitse yksi, ja katso sitten, miten tärähtäneeltä kuulostat.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: joululahja, konservatiivinen, nykyaika, palvelin, playstation, ps4, ps5, päiväkoti, serveri, servut kiinni, sukupuolineutraali