Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Naistenhuoneen ovi jäi auki, osa 236

Voiko näillä seteleillä ostaa mitään?
Naistenhuoneen ovi jäi auki, osa 236

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 87 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Halukas etana 11.10.2022 1:05
      Tulos: +324 (376 ääntä)
      Miten pitää todistaa olevansa elossa? Oon hyvin hämmentynyt tästä.

      Lainaa

    2. Tulos: +579 (599 ääntä)
      Voi kun siellä yhteiskuntaopin tunnilla oikeesti ees opetettaisiin ratkomaan näitä aikuisten maailman mysteereja. Ihan paikalla olin ja hereillä, mutta ei meille ainakaan koskaan mitään käytännön tasolla hyödyllistä opetettu, kuten laskujen maksamista, veroilmoituksen tulkintaa, saati sitten jotain sähläämistä kiinteistövälitysfirmojen kanssa...

      Lainaa

    3. Aurinkolasiton Noita 11.10.2022 1:18
      Tulos: -76 (84 ääntä)
      Satu. Google.

      Lainaa

    4. Tyydyttävä aprikoosi 11.10.2022 1:31
      Tulos: +249 (253 ääntä)
      Halukas etana: Miten pitää todistaa olevansa elossa? Oon hyvin hämmentynyt tästä.
      Ennen puhuttiin virkatodistuksesta. Elossaolotodistus tilataan Digi- ja väestötietovirastosta (entiseltä nimeltään Maistraatti).
      https://dvv.fi/elossaolotodistus

      Lainaa

    5. Kaveriton kauris 11.10.2022 1:34
      Tulos: +131 (193 ääntä)
      Halukas etana: Miten pitää todistaa olevansa elossa? Oon hyvin hämmentynyt tästä.
      Tämä. Ja miten se liittyy siihen, että kuuluuko kirkkoon? Ja miten se edes todistetaan? Lääkärinlausunnolla? Hyvin hämmentävää.

      Lainaa

    6. Sievistelevä mansikka 11.10.2022 1:43
      Tulos: +84 (122 ääntä)
      Tyydyttävä aprikoosi: Ennen puhuttiin virkatodistuksesta. Elossaolotodistus tilataan Digi- ja väestötietovirastosta (entiseltä nimeltään Maistraatti).dvv.fi/elossaolotodistus
      Joskus olisin ihmetellyt virastojen ja virallisten asiakirjojen nimien vaihtamista joksikin lähinnä teinien somehömpötyksiä muistuttavaksi, mutta valitettavasti ilmiöön on tähän aikaan jo turtunut.

      Lainaa

    7. Massiivinen ilonpilaaja 11.10.2022 1:48
      Tulos: +105 (111 ääntä)
      Sievistelevä mansikka: Joskus olisin ihmetellyt virastojen ja virallisten asiakirjojen nimien vaihtamista joksikin lähinnä teinien somehömpötyksiä muistuttavaksi, mutta valitettavasti ilmiöön on tähän aikaan jo turtunut.
      En asu Suomessa ja pakko aina ihmetellä, kun virastojen nimet vaihtuvat niin tiheään tahtiin.

      Lainaa

    8. Kaksipitkä muovipussi 11.10.2022 2:52
      Tulos: +90 (108 ääntä)
      Voitaisiinko Suomeen perustaa Hupsun nimienvaihtamisen virasto? Sille sitten tukea muutama satatuhatta euroa näin ensialkuun ELY-keskukselta, EU:lta tai Ekumeenisen edunvalvonnan kansainväliseltä etujärjestöltä.

      Lainaa

    9. Vesitiivis rätti 11.10.2022 3:19
      Tulos: +96 (114 ääntä)
      Elina, ne setelit ovat molemmat erilaisia. Ei se oikein toimi niin, että alempi on erilainen kuin ylempi, mutta ylempi on samanlainen kuin alempi.

      Lainaa

    10. Vesitiivis rätti 11.10.2022 3:34
      Tulos: +34 (130 ääntä)
      Nimi: Voi kun siellä yhteiskuntaopin tunnilla oikeesti ees opetettaisiin ratkomaan näitä aikuisten maailman mysteereja. Ihan paikalla olin ja hereillä, mutta ei meille ainakaan koskaan mitään käytännön tasolla hyödyllistä opetettu, kuten laskujen maksamista, veroilmoituksen tulkintaa, saati sitten jotain sähläämistä kiinteistövälitysfirmojen kanssa...
      Johtuisikohan siitä, että yhteiskuntaopin tarkoitus on antaa oppilaille yleissivistystä yhteiskunnan toiminnasta (edustuksellisen demokratian toimintaperiaate, vallan kolmijako, valtiontalouden perusasiat, jne.), eikä siitä miten yksilön tulee huolehtia omista asioistaan.
      En sinänsä vastustaisi jos tuollaisia käytännön asioitakin opetettaisiin koulussa, mutta en silti valittaisi siitä, ettei yhteiskuntaopin tunneilla opeteta jotain mikä ei kyseiseen oppiaineeseen kuulu. Ei historiantunneillakaan opeteta polkupyörän korjausta vaikka sen osaamisesta olisi (lähes) kaikille hyötyä jossain vaiheessa elämää.

      Lainaa

    11. Tulos: +118 (120 ääntä)
      Kaveriton kauris: Tämä. Ja miten se liittyy siihen, että kuuluuko kirkkoon? Ja miten se edes todistetaan? Lääkärinlausunnolla? Hyvin hämmentävää.
      Virkatodistus. Jos kuulut kirkkoon, sen saa kirkon kautta. Jos taas et, se mikä lie digivirasto toimittaa sen. En kyllä ymmärrä miksi niitä kiinteistönmyynnissä tarvii jos kyseessä ei ole mikään kuolinpesään kuuluva kiinteistö. Tosin sillon koko perunkirjotusta varten tarvii todistukset.

      Lainaa

    12. Tahdikas sika 11.10.2022 4:53
      Tulos: -14 (104 ääntä)
      Kai lesbotkin jonkinlaista jortikkaa saattaa käyttää. Siinä ei vaan saa olla miestä jatkeena.

      Lainaa

    13. Veneetön maksamakkara 11.10.2022 6:49
      Tulos: +44 (70 ääntä)
      Vesitiivis rätti: Johtuisikohan siitä, että yhteiskuntaopin tarkoitus on antaa oppilaille yleissivistystä yhteiskunnan toiminnasta (edustuksellisen demokratian toimintaperiaate, vallan kolmijako, valtiontalouden perusasiat, jne.), eikä siitä miten yksilön tulee huolehtia omista asioistaan. En sinänsä [...]
      Ja sitten takaisin reaalimaailmaan: Wikipedia: "Yhteiskuntaoppi tai yhteiskuntatiede (lyhenne YH, YT tai harvoin myös YO) on peruskoulun ja lukion oppiaine, jonka tarkoituksena on avartaa oppilaiden näkemystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja ohjata oppilasta toimimaan vastuullisesti ja aktiivisesti yhteiskunnassa" Tuolta vähän pidemmin: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/perusopetus/419550/oppiaineet/478972

      Lainaa

    14. Suonensisäinen lokki 11.10.2022 6:51
      Tulos: +36 (40 ääntä)
      Jepulis: Virkatodistus. Jos kuulut kirkkoon, sen saa kirkon kautta. Jos taas et, se mikä lie digivirasto toimittaa sen. En kyllä ymmärrä miksi niitä kiinteistönmyynnissä tarvii jos kyseessä ei ole mikään kuolinpesään kuuluva kiinteistö. Tosin sillon koko perunkirjotusta varten tarvii todistukset.
      Oletan että nämä sisarukset ovat myymässä isovanhempien taloa eli kuulostaa

      Lainaa

    15. Suonensisäinen lokki 11.10.2022 7:00
      Tulos: -8 (44 ääntä)
      Vesitiivis rätti: Johtuisikohan siitä, että yhteiskuntaopin tarkoitus on antaa oppilaille yleissivistystä yhteiskunnan toiminnasta (edustuksellisen demokratian toimintaperiaate, vallan kolmijako, valtiontalouden perusasiat, jne.), eikä siitä miten yksilön tulee huolehtia omista asioistaan. En sinänsä [...]
      Ennen olis sellainen oppiaine kuin Kansalaistaito. Veronmaksua siellä ei taidettu opetella, mutta käytöstapoja ja sen sellaista. Se oli ala-asteella.
      Sit yläasteella meillä oli ysillä sellainen oppiaine kuin Perhekasvatus, siinä käytiin sit läpi kodin perustamista ja parisuhdeasioita.
      Nykyään tuo lienee terveyskasvatus/seksuaalikasvatus tjsp 
      Laskujen maksaminen, aikuisuudessa eläminen ja budjetointi ja veroilmoitusten tulkitseminen - niiden opettaminen kuuluu sit vanhemmille. Ei kaikkea voi ulkoistaa. Vanhemmilla on se pääasiallinen vastuu opettaa ne elämäntaidon.
      Toki virkatodistus ei taida tulla vastaan kuin vasta ensimmäisessä perinnönjaossa.

      Lainaa

    16. Tulos: -14 (30 ääntä)
      Nimi: Voi kun siellä yhteiskuntaopin tunnilla oikeesti ees opetettaisiin ratkomaan näitä aikuisten maailman mysteereja. Ihan paikalla olin ja hereillä, mutta ei meille ainakaan koskaan mitään käytännön tasolla hyödyllistä opetettu, kuten laskujen maksamista, veroilmoituksen tulkintaa, saati sitten jotain sähläämistä kiinteistövälitysfirmojen kanssa...
      Ehkä itselle sattu hyvät opettajat aikoinaan. Kyllä noita opetettiin ja opittiin. Se, että jäikö siitä mitään mieleen on eri asia. Tosin loppujen lopuksi pääpaino oppimisessa on itseoppiminen ja tiedonhaku. Ja varsinkin tuota jälkimmäistä on harjoiteltu ihan ensimmäisestä luokasta lähtien, joten luulisin osaavani löytää vastauksen noihinkin pulmiin.

      Lainaa

    17. Boom boom boomeri, jauhojengin looseri! 11.10.2022 7:08
      Tulos: -37 (51 ääntä)
      Vilmalla on "makkara kastiketta" korvien välissä, Emilialla ei sitäkään.

      Lainaa

    18. Hempeä bataatti 11.10.2022 7:33
      Tulos: +39 (41 ääntä)
      Suonensisäinen lokki: Ennen olis sellainen oppiaine kuin Kansalaistaito. Veronmaksua siellä ei taidettu opetella, mutta käytöstapoja ja sen sellaista. Se oli ala-asteella.Sit yläasteella meillä oli ysillä sellainen oppiaine kuin Perhekasvatus, siinä käytiin sit läpi kodin perustamista ja parisuhdeasioita. Nykyään [...]
      OT, mut vihdoin joku muistaa perhekasvatuksen! Mun frendit väittää että muistelen omiani, kun mainitsin tuon ysiluokan oppiaineen

      Lainaa

    19. Takimmaisempi varis 11.10.2022 7:35
      Tulos: +79 (97 ääntä)
      En ole koskaan kuullut elossaolotodistuksesta, vaikka 40 kilahtaa ikämittariin tänä vuonna enkä kuulu kirkkoon. Nyt olen, kiitos FM.

      Lainaa

    20. Ilmava orava 11.10.2022 7:41
      Tulos: +31 (97 ääntä)
      Miksi ihmiset on noin pahastuneita Digi- ja väestötietoviraston nimestä maistraatin sijaan? Onhan se nyt paljon onnistuneempi kuin joku latinalaisperäinen sana, josta ei yhtään tiedä mitä se tarkoittaa jos ei ole ennen kuullut. Sitä paitsi maistraatti-nimeä käytettiin näköjään 1600-luvun alusta, joten ei sitä kovin tiuhaan vaihdettu. Joo, Trafi ja Traficom on pöljiä nimiä, mutta ei se sitä tarkota että tästä lähtien joka ikinen nimenmuutos on sama asia. (Ai niin ja tähän tulee tietysti jotain letkautuksia että oon joku DVV:n sometyöntekijä koska en puhu siitä paskaa, joten lisään vielä että joo hauska juttu mut ehin eka)

      Lainaa

    21. Tulos: +14 (26 ääntä)
      Hauska ajattelutapa kun on kaksi erilaista asiaa niin se toinen on erilainen :)

      Lainaa

    22. Altis kantojuhta 11.10.2022 7:47
      Tulos: +39 (45 ääntä)
      Vesitiivis rätti: Johtuisikohan siitä, että yhteiskuntaopin tarkoitus on antaa oppilaille yleissivistystä yhteiskunnan toiminnasta (edustuksellisen demokratian toimintaperiaate, vallan kolmijako, valtiontalouden perusasiat, jne.), eikä siitä miten yksilön tulee huolehtia omista asioistaan. En sinänsä [...]
      Yhteiskuntaopintunnilla on kuitenkin turha opettaa esim. työttömän asioiden hoitoa, kun siihen amiksen/lukion päättymiseen mennessä asiat ovat kuitenkin jo muuttuneet.

      Lainaa

    23. Pikku keiju 11.10.2022 7:48
      Tulos: +32 (44 ääntä)
      Jepulis: Virkatodistus. Jos kuulut kirkkoon, sen saa kirkon kautta. Jos taas et, se mikä lie digivirasto toimittaa sen. En kyllä ymmärrä miksi niitä kiinteistönmyynnissä tarvii jos kyseessä ei ole mikään kuolinpesään kuuluva kiinteistö. Tosin sillon koko perunkirjotusta varten tarvii todistukset.
      Mun piti tilata lapsille "elossaolotodistukset" kun heille perustettiin rahastot, vaikka molemmat (valitettavasti) kuuluvat kirkkoon...
      Ja tosta rahasta, en ymmärrä miten ihmiset ei muista vanhaa eurosarjaa vaikka ei noi uudet ees oo niin montaa vuotta vielä ollu käytössä? Vasta joku aika sitten pari teiniä kävi nostaas multa kakskymppiä, sattui olemaan "vanha" siinä päällimmäisenä, niin kuulin vaan kun ne keskenään ihmetteli et "mikä tää on?" 

      Lainaa

    24. Hatara lehmä 11.10.2022 7:51
      Tulos: +55 (69 ääntä)
      Veneetön maksamakkara: Ja sitten takaisin reaalimaailmaan: Wikipedia: "Yhteiskuntaoppi tai yhteiskuntatiede (lyhenne YH, YT tai harvoin myös YO) on peruskoulun ja lukion oppiaine, jonka tarkoituksena on avartaa oppilaiden näkemystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja ohjata oppilasta toimimaan vastuullisesti ja aktiivisesti yhteiskunnassa.”
      Niin, eli esimerkiksi opettaa miksi äänestäminen tai lakien noudattaminen on tärkeää, tai mitä haittaa sekä yksilölle että yhteiskunnalle on harmaasta taloudesta.
      Ei yhteiskuntaopin tarkoitus ole koskaan ollut opettaa oppilaita hoitamaan elämisen perusasioita, vaan opettaa nimenomaan sitä, miten yhteiskunta toimii.

      Lainaa

    25. Tulos: +57 (59 ääntä)
      Eipä nuo elossaolotodistukset välttämättä tule tutuksi, jos ei ole (vielä) kukaan läheinen kuollut, jonka perinnönjaossa olisi osallisena. Mutta sellainen tosiaan tarvitaan, ja on erikseen tilattava Digi- ja väestötietovirastosta, jos ei kuulu kirkkoon.

      Lainaa

    26. Kahvia juova hiiri 11.10.2022 8:08
      Tulos: +32 (92 ääntä)
      Jonkun pitäis kertoa Satulle että queer ei ole synonyymi biseksuaalille. Lesbo voi olla queer. Queer on joko kattotermi kaikille lgbtiqa+ -ihmisille, tai sitten queer viittaa poliittiseen toimijuuteen jossa lgbtiqa+ on ratkaisevana osana, vrt. anarkistinen pinkkimustablokki pridella. Queer on poliittinen identiteetti joka aktiivisesti vastustaa kaikkea heteronormatiivisuutta. Terveisin queer.

      Lainaa

    27. Suippo kilpikonna 11.10.2022 8:15
      Tulos: +33 (51 ääntä)
      Veneetön maksamakkara: Ja sitten takaisin reaalimaailmaan: Wikipedia: "Yhteiskuntaoppi tai yhteiskuntatiede (lyhenne YH, YT tai harvoin myös YO) on peruskoulun ja lukion oppiaine, jonka tarkoituksena on avartaa oppilaiden näkemystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja ohjata oppilasta toimimaan vastuullisesti ja [...]
      Yhteiskuntaopissa...
      ...opetetaan, miten verotus toimii (mitä verovaroilla tehdään, millä perusteilla niitä kerätään), ei miten täytetään veroilmoitus.
      ...opetetaan, miten kauppa toimii (alkutuottajat, välikädet, toimitusketjut, hinnanmuodostus), ei miten tehdään kauppalista ja käydään Prismassa.
      ...opetetaan, miten politiikka toimii (eduskunta, hallitus, vaalit, puolueet, presidentin rooli), ei miten konkreettisesti asetutaan vaaleissa ehdolle.

      Lainaa

    28. Puli paarma 11.10.2022 8:16
      Tulos: +23 (25 ääntä)
      Takimmaisempi varis: En ole koskaan kuullut elossaolotodistuksesta, vaikka 40 kilahtaa ikämittariin tänä vuonna enkä kuulu kirkkoon. Nyt olen, kiitos FM.
      Et ole vielä ole ollut edunsaajana kenenkään kuolinpesässä.

      Lainaa

    29. Horjahtava keiju 11.10.2022 9:18
      Tulos: -9 (15 ääntä)
      Satu on mielenterveydeltään hyvin tasapainoinen yksilö.

      Lainaa

    30. Käyrä karjalanpiirakka 11.10.2022 9:27
      Tulos: +41 (63 ääntä)
      "Et kuulu kirkkoon joten tarvitsemme elossaolotodistuksen" kuulostaa kyllä aika epämääräiselle vaatimukselle. Muutenkin tuntuu varsin erikoiselta että joudut käyttämään rahaa siihen että voit todistaa olevasi elossa (eihän toki tuollainen virallinen paperi ilmainen ole), sen sijaan että kävisit vaikka heidän toimipisteellä voimassaolevan henkilötodistuksen kanssa. Mutta miksi tehdä asiat liian helpoiksi.

      Lainaa

    31. Sisustettu appelsiini 11.10.2022 9:36
      Tulos: +81 (85 ääntä)
      Kaveriton kauris: Tämä. Ja miten se liittyy siihen, että kuuluuko kirkkoon? Ja miten se edes todistetaan? Lääkärinlausunnolla? Hyvin hämmentävää.
      Kirkkoon kuuluvasta vainajasta tilataan sukuselvitys perunkirjoitusta varten joka sisältää kaikki kirkkoon kuuluvat jälkeläiset. Mikäli joku ei kuulu kirkkoon, on hänen tilattava virkatodistus tai elää-todistus Digi- ja Väestötietovirastosta (entinen Maistraatti). T. kirkkoherranviraston täti

      Lainaa

    32. Kykenemätön peura 11.10.2022 9:56
      Tulos: +39 (41 ääntä)
      Ei ihme, että näitä asioita on vaikea hoitaa, kun läheisen kuolema ensimmäisen kerran osuu kohdalle. Tässäkin ketjussa on jo paljon ristiriitaista tietoa. Oman kokemuksen mukaan elossaolotodistus piti toimittaa perinnönjakoa varten, kun olin testamentissa edunsaajana, vaikka kuulunkin kirkkoon. Se oli vain virallinen (sähköinen) dokumentti, jossa todettiin, että olen elossa. Sisälsi nimen, hetun ja asuinpaikan. Vainajan historiasta piti sitten saada tarkempi dokumentti ja siitä puhuttiin virkatodistuksena. Se ei kuitenkaan ole yksiselitteinen termi vaan dvv:n mukaan sillä voidaan tarkoittaa eri todistuksia tai niiden yhdistelmää.

      Lainaa

    33. Impotentti kurkku 11.10.2022 9:56
      Tulos: +5 (11 ääntä)
      Veeti: Ehkä itselle sattu hyvät opettajat aikoinaan. Kyllä noita opetettiin ja opittiin. Se, että jäikö siitä mitään mieleen on eri asia. Tosin loppujen lopuksi pääpaino oppimisessa on itseoppiminen ja tiedonhaku. Ja varsinkin tuota jälkimmäistä on harjoiteltu ihan ensimmäisestä luokasta lähtien, [...]
      Tätä olen myös ihmetellyt, koska meillä opetettiin kyllä aivain kaikkea palkoista aina veroihin ja lainoihin. Tietenkin on vaikea opettaa veroista nuorille jotka eivät tienaa vuodessa verorajan yli mutta silti sitä hieman avattiin ja kerrottiin mistä löytää lisätietoja. Enkä kyllä pidä sitä mitenkään niin rakettitieteenä että sitä olisi tarvinnut vuosia opetella. Laskujen maksaminen on nykyään pitkälti netissä joka on ihan vain tilisiirto ja näihinkin ohjeet ja vastaukset löytää netistä, esimerkiksi oman pankin sivuilta.
      Peruskoulusta valmistuin vuonna 2015 jolloin yhteiskuntaoppia oli vain ysiluokalla, mutta nykyäänhän yhteiskuntaoppi alkaa jo alakoulussa.

      Lainaa

    34. Kykenemätön peura 11.10.2022 10:12
      Tulos: +17 (29 ääntä)
      Käyrä karjalanpiirakka: "Et kuulu kirkkoon joten tarvitsemme elossaolotodistuksen" kuulostaa kyllä aika epämääräiselle vaatimukselle. Muutenkin tuntuu varsin erikoiselta että joudut käyttämään rahaa siihen että voit todistaa olevasi elossa (eihän toki tuollainen virallinen paperi ilmainen ole), sen sijaan että [...]
      Elossaolotodistus maksaa digitaalisena 10 euroa ja paperisena 14 euroa. Ei ole kallis siihen nähden, että pitäisi käyttää aikaa jossain käymiseen, etenkään jos vainaja on kauempaa. Voihan sitä ajatella vaikka sijoituksena, kun noin pienellä panostuksella varmistat perintöosuutesi.

      Lainaa

    35. Massiivinen ilonpilaaja 11.10.2022 10:25
      Tulos: +46 (58 ääntä)
      Ilmava orava: Miksi ihmiset on noin pahastuneita Digi- ja väestötietoviraston nimestä maistraatin sijaan? Onhan se nyt paljon onnistuneempi kuin joku latinalaisperäinen sana, josta ei yhtään tiedä mitä se tarkoittaa jos ei ole ennen kuullut. Sitä paitsi maistraatti-nimeä käytettiin näköjään 1600-luvun [...]
      Mitä se digi-sana siinä tekee? Eikö riitä väestötietovirasto? Ja mitä vikaa oli väestörekisterikeskuksessa, johon maistraatit yhdistettiin?
      Kun toimikuvaan perehtyy, niin uusi nimi ei ole siltäkään kannalta onnistunut, sillä virasto pitää rekisteriä myös rakennuksista. Uusi nimi olisi siis voinut olla yksinkertaisesti Rekisterikeskus. 
      Digi- ja väestötietovirasto? 🤢

      Lainaa

    36. Massiivinen ilonpilaaja 11.10.2022 10:43
      Tulos: +60 (64 ääntä)
      Massiivinen ilonpilaaja: Mitä se digi-sana siinä tekee? Eikö riitä väestötietovirasto? Ja mitä vikaa oli väestörekisterikeskuksessa, johon maistraatit yhdistettiin? Kun toimikuvaan perehtyy, niin uusi nimi ei ole siltäkään kannalta onnistunut, sillä virasto  pitää rekisteriä myös rakennuksista. Uusi nimi olisi siis [...]
      Lisään vielä, että ainakaan minulle digi-sanan tunkemiseen nimeen ei perusteluksi riitä, että virasto vastaa myös digitaalisista palveluista. Digitaaliset palvelut ovat nykypäivää, pitääkö kohta kaikki muukin nimetä digi-alkuiseksi? Postin uudeksi nimeksi Digi- ja postivirasto?

      Lainaa

    37. Tulos: +34 (38 ääntä)
      Vesitiivis rätti: Elina, ne setelit ovat molemmat erilaisia. Ei se oikein toimi niin, että alempi on erilainen kuin ylempi, mutta ylempi on samanlainen kuin alempi.
      Ei hän väittänytkään että toisinpäin olisivat samanlaisia. Tuollainen ilmaisutyyli viittaa siihen että pitää ensimmäistä normina, eli tässä tapauksessa aitona setelinä ja ihmettelee miksi toinen ei näytä normien mukaiselta tai aidolta seteliltä.

      Lainaa

    38. Muodokas sateenvarjo 11.10.2022 12:40
      Tulos: -13 (43 ääntä)
      Kahvia juova hiiri: Jonkun pitäis kertoa Satulle että queer ei ole synonyymi biseksuaalille. Lesbo voi olla queer. Queer on joko kattotermi kaikille lgbtiqa+ -ihmisille, tai sitten queer viittaa poliittiseen toimijuuteen jossa lgbtiqa+ on ratkaisevana osana, vrt. anarkistinen pinkkimustablokki pridella. Queer [...]
      Aika höperöä.

      Lainaa

    39. Kuteeton taikuri 11.10.2022 13:01
      Tulos: -16 (20 ääntä)
      Takimmaisempi varis: En ole koskaan kuullut elossaolotodistuksesta, vaikka 40 kilahtaa ikämittariin tänä vuonna enkä kuulu kirkkoon. Nyt olen, kiitos FM.
      Et ole sitten koskaan perinyt ketään Suomesta, kun et itse asu Suomessa. Meiltä sellainen vaaditaan joka kerta.

      Lainaa

    40. Triviaali pähkinä 11.10.2022 13:30
      Tulos: +8 (30 ääntä)
      Tietenkään kirkkoon kuuluvalta ei vaadita elossaolotodistusta. Koko instituution oppi perustuu siihen, että ihminen voi elossa, kuollut, ylösnoussut ja mitä näitä nyt on vapaassa järistyksessä tai vaikka samanaikaisesti.

      Lainaa

    41. Tyydyttävä aprikoosi 11.10.2022 13:49
      Tulos: +31 (31 ääntä)
      Ilmava orava: Miksi ihmiset on noin pahastuneita Digi- ja väestötietoviraston nimestä maistraatin sijaan? Onhan se nyt paljon onnistuneempi kuin joku latinalaisperäinen sana, josta ei yhtään tiedä mitä se tarkoittaa jos ei ole ennen kuullut.
      Eräässä lehtihaastattelussa virallinen kielenkääntäjä kertoi, kuinka monissa maissa herättää hämmennystä se, että Suomessa avioliittotodistuksen mukaan ihminen on vihitty joko kirkollisesti tai Digi- ja väestötietovirastossa entisen kirkko/maistraattivihkimisen sijaan.

      Lainaa

    42. Harmaa kivi 11.10.2022 14:22
      Tulos: +12 (34 ääntä)
      Kahvia juova hiiri: Jonkun pitäis kertoa Satulle että queer ei ole synonyymi biseksuaalille. Lesbo voi olla queer. Queer on joko kattotermi kaikille lgbtiqa+ -ihmisille, tai sitten queer viittaa poliittiseen toimijuuteen jossa lgbtiqa+ on ratkaisevana osana, vrt. anarkistinen pinkkimustablokki pridella. Queer [...]
        Queer on vähän mitä milloinkin, mutta kyllä ainakin itselleni käytän sitä ihan vain helpompana tapana sanoa "ei-normatiivinen", jotta pääsee selittämästä että tässä on nyt kyseessä polyamorinen monisukupuolinen se- ja tämäpositiivinen blablabla, kun ihmisiä, joita ei ole ajatellut siihen viritelmään ottaa mukaan, ei kiinnosta vähääkään, tai jos kiinnostaakin, ei asia heille kuulu. Sitä paitsi ei ole minun asiani selittää normeille kaikkia ei-normin hienompia yksityiskohtia, varsinkin kun en ole mikään Setan virallinen puhehenkilö. Eli aikalailla asian aktiivisen keskustelun vastakohtana. Jos pitää vastata jotain ystävällisempää, selitän että juttu on queer. Helpoin vastaus kaikkiin "pakko kertoa, näin kun miehesi oli senjasen seurassa ja..." -selostuksiin on toki "tiedän, eikä oikeastaan taida kuulua sinulle". 

      Lainaa

    43. Tulos: +44 (48 ääntä)
      Eka kerta kun kuulen elossaolotodistuksesta 😅 Tulee mieleen Pasila: "Tarkoitatko onko elossa siinä mielessä, että kokee elämän ainutkertaisena mahdollisuutena? Vai onko elossa siinä mielessä, ettei ole fyysisesti kuollut?"

      Lainaa

    44. Tulos: 0 (32 ääntä)
      Hatara lehmä: Niin, eli esimerkiksi opettaa miksi äänestäminen tai lakien noudattaminen on tärkeää, tai mitä haittaa sekä yksilölle että yhteiskunnalle on harmaasta taloudesta. Ei yhteiskuntaopin tarkoitus ole koskaan ollut opettaa oppilaita hoitamaan elämisen perusasioita, vaan opettaa nimenomaan sitä, miten yhteiskunta toimii.
      Yhteiskunnan toimimisen kannalta ne elämän perusasiat ovat äärettömän tärkeitä, joten perustelusi ontuu, vaikka se pohjautuisi myös niiden ajatusmaailmaan, jotka tuon oppiaineen ovat suunnitelleet... Veikkaan, että olisi muutenkin toimivampaa opettaa ihmisiä ihan käytännönläheisesti "miten äänestetään, mistä saat tietoa ehdokkaista, miten se vaikuttaa mihinkään", kuin vain kertoa teineille jotain kaukaiselta vaikuttavia asioita jostain Eduskunnan muodostamisesta. Niinkuin viime EU -vaalien aikaan oli uutisia, ettei monikaan ole niistä edes tietoinen, saati siitä mistä niistä oikeasti äänestetään. Tai olisiko yksilön helpompi myös olla sekaantumatta harmaaseen talouteen, jos hänellä itsellään on tiedossa vaikka millainen työsopimuksen kuuluu olla ja miten selvittää, onko tarjottu palkka sopiva? 
      Yhteiskuntaoppi on erittäin turha aine nykyisellään, meidän saamamme opetus vastaa jotain muutaman tunnin Wikipedia - surffailua ja se on ihan ihmisen kotijoukoista kiinni, miten valmis hän on selviytymään yhteiskunnan osana olosta muuttaessaan omaan kotiinsa ja aikuistuessaan, ne joille ei vanhemmat opeta mitään rahan käytöstä, kaikenmaailman sopimuksista ja virastojen kanssa vaadittavista asioista, ovat ikävässä asemassa. Voitaisiin aivan hyvin pistää tässä oppiaineessa painopiste sinne, missä niistä kansalaisista oikeasti tehdään kunnollisia kansalaisia. 

      Lainaa

    45. Tulos: +26 (30 ääntä)
      Massiivinen ilonpilaaja: Mitä se digi-sana siinä tekee? Eikö riitä väestötietovirasto? Ja mitä vikaa oli väestörekisterikeskuksessa, johon maistraatit yhdistettiin? Kun toimikuvaan perehtyy, niin uusi nimi ei ole siltäkään kannalta onnistunut, sillä virasto pitää rekisteriä myös rakennuksista. Uusi nimi olisi siis [...]
      Dthl - digi-, terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Digi- ja poliisihallitus. Joo, tämä on tulevaisuutta!

      Lainaa

    46. Tulos: +19 (23 ääntä)
      Impotentti kurkku: Tätä olen myös ihmetellyt, koska meillä opetettiin kyllä aivain kaikkea palkoista aina veroihin ja lainoihin. Tietenkin on vaikea opettaa veroista nuorille jotka eivät tienaa vuodessa verorajan yli mutta silti sitä hieman avattiin ja kerrottiin mistä löytää lisätietoja. Enkä kyllä pidä sitä [...]
      Minä valmistuin kai 2013? Ehkä teillä sitten tosiaan oli parempi opettaja, mutta meillä ei kyllä tosiaan käyty noita läpi. Opetus oli muutenkin tasoa "selailkaa kirjaa". Eihän nuo asiat tietenkään kaikille ole vaikeita ja harvalle varmaan rakettitiedettä, mutta kyllä se minusta olisi järkevää, että näitä käytäisiin kaikkien kanssa edes jotenkin läpi, kun kerta sitä koulunkäyntiäkin vaaditaan. Ei minullekaan moni aine tuottanut mitään haastetta, mutta osalle tuotti, ja ne samat asiat täytyi kaikkien kuitenkin opetella, vaikka kaikki eivät niitä edes koskaan tule myöhemmin elämässä tarvitsemaan. Verot, laskut, erilaiset eri elämäntilanteissa tehtävät ilmoitukset, näitä taas tulee jokainen kohtamaan myöhemmin, joten olisi fiksua opettaa niitä myös jossain. Veroilmoituksen täyttämistähän ei ole vaikea opettaa, voitaisiin aivan hyvin tulostaa kuvitteellinen veroilmoitus kuvitteelliselle henkilölle, ja sitten käydä oppilaiden kanssa läpi sitä, että miten selvitetään onko ne tiedot oikein ja miten ne korjataan.

      Lainaa

    47. Itseasiassa 11.10.2022 14:50
      Tulos: +17 (25 ääntä)
      Löytyikö niille kengille ikinä paria? Ja auttoiko siihen makkarakastike? On muuten ihmisiä, joilla on eri kokoiset jalat ja joku on voinut ihan siitä syystä ottaa eri kokoiset kengät.

      Lainaa

    48. Tulos: +10 (20 ääntä)
      Suippo kilpikonna: Yhteiskuntaopissa......opetetaan, miten verotus toimii (mitä verovaroilla tehdään, millä perusteilla niitä kerätään), ei miten täytetään veroilmoitus....opetetaan, miten kauppa toimii (alkutuottajat, välikädet, toimitusketjut, hinnanmuodostus), ei miten tehdään kauppalista ja käydään [...]
      ... Kauppalistan muodostus ja päivällien suunnittelu varmaan kuuluu enemmän sinne kotitaloustuntien puolelle kuitenkin. Ne oli muuten paljon hyödyllisempiä tunteja kuin yhteiskuntaoppi, ehkä pitäisikin siirtää ideointi sinne.
      ... Rahankäyttöä tosin varmaan olisi järkevää opetella myös yksilön näkökulmasta. 
      ... Ehdolle asettuva on toivottavasti tutustunut asiaan muutenkin kuin peruskoulupohjalla, mutta äänestäjyyden toivotaan koskettavan jokaista peruskoulun oppilasta aikanaan. Olisiko tässä yksi tapa lisätä nuorten kiinnostusta politiikaan, kun ei yrittettäisi tehdä siitä moninutkaisen ja kaukaisen koneen kuuloista, vaan lähestyttäisiin käytännön tasolla sitä, milloin äänestetään, missä äänestetään, miten äänestetään ja mistä äänestetään?

      Lainaa

    49. Hartiakas vadelma 11.10.2022 16:23
      Tulos: +7 (9 ääntä)
      Nimi: Voi kun siellä yhteiskuntaopin tunnilla oikeesti ees opetettaisiin ratkomaan näitä aikuisten maailman mysteereja. Ihan paikalla olin ja hereillä, mutta ei meille ainakaan koskaan mitään käytännön tasolla hyödyllistä opetettu, kuten laskujen maksamista, veroilmoituksen tulkintaa, saati sitten jotain sähläämistä kiinteistövälitysfirmojen kanssa...
      Ihan mielenkiinnosta, mitä yhteiskuntaopin tunneilla nykyään opetetaan?

      Lainaa

    50. Kirpeä Ahven 11.10.2022 16:26
      Tulos: +18 (22 ääntä)
      Impotentti kurkku: Tätä olen myös ihmetellyt, koska meillä opetettiin kyllä aivain kaikkea palkoista aina veroihin ja lainoihin. Tietenkin on vaikea opettaa veroista nuorille jotka eivät tienaa vuodessa verorajan yli mutta silti sitä hieman avattiin ja kerrottiin mistä löytää lisätietoja. Enkä kyllä pidä sitä [...]
      On sinänsä ihmeellistä, että itse kävin ekonomian kurssin ylä-asteella valinnaisena, eikä sielläkään puhuttu mitään veroista, velkataloudesta tai koroista. Sen sijaan käytiin läpi rahan historia jonka jälkeen opeteltiin manuaalista kirjanpitoa, yritystoimintaa ja leikittiin pörssisijoittamista... Mitä järkeä on opetella yrityksen varastokirjanpitoa, jos ei ensin käsitellä niinkin perustavanlaatuista asiaa, kuin miten tuloverotus toimii?

      Lainaa

    51. Sievistelevä mansikka 11.10.2022 16:43
      Tulos: +35 (39 ääntä)
      Ilmava orava: Miksi ihmiset on noin pahastuneita Digi- ja väestötietoviraston nimestä maistraatin sijaan? Onhan se nyt paljon onnistuneempi kuin joku latinalaisperäinen sana, josta ei yhtään tiedä mitä se tarkoittaa jos ei ole ennen kuullut. Sitä paitsi maistraatti-nimeä käytettiin näköjään 1600-luvun [...]
      Ei mistään sanasta tiedä mitä se tarkoittaa, jos ei ole ennen kuullut. Minä menen näissä asioissa ihan "jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä" -periaatteella, eli koska Maistraatissa ei ollut mitään vikaa nimeä ei olisi pitänyt vaihtaa.

      Lainaa

    52. Tyvekäs seepra 11.10.2022 17:00
      Tulos: -3 (21 ääntä)
      Nimi: Yhteiskunnan toimimisen kannalta ne elämän perusasiat ovat äärettömän tärkeitä, joten perustelusi ontuu, vaikka se pohjautuisi myös niiden ajatusmaailmaan, jotka tuon oppiaineen ovat suunnitelleet... Veikkaan, että olisi muutenkin toimivampaa opettaa ihmisiä ihan käytännönläheisesti "miten äänestetään, mistä saat tietoa ehdokkaista, miten se vaikuttaa mihinkään", kuin vain kertoa teineille jotain kaukaiselta vaikuttavia asioita jostain Eduskunnan muodostamisesta. Niinkuin viime EU -vaalien aikaan oli uutisia, ettei monikaan ole niistä edes tietoinen, saati siitä mistä niistä oikeasti äänestetään. Tai olisiko yksilön helpompi myös olla sekaantumatta harmaaseen talouteen, jos hänellä itsellään on tiedossa vaikka millainen työsopimuksen kuuluu olla ja miten selvittää, onko tarjottu palkka sopiva? 
      Yhteiskuntaoppi on erittäin turha aine nykyisellään, meidän saamamme opetus vastaa jotain muutaman tunnin Wikipedia - surffailua ja se on ihan ihmisen kotijoukoista kiinni, miten valmis hän on selviytymään yhteiskunnan osana olosta muuttaessaan omaan kotiinsa ja aikuistuessaan, ne joille ei vanhemmat opeta mitään rahan käytöstä, kaikenmaailman sopimuksista ja virastojen kanssa vaadittavista asioista, ovat ikävässä asemassa. Voitaisiin aivan hyvin pistää tässä oppiaineessa painopiste sinne, missä niistä kansalaisista oikeasti tehdään kunnollisia kansalaisia.
      Yhteiskuntaoppi on turha aine, koska sinä et sattunut koulussa pitämään siitä ja luulet oppivasi samat asiat nopeammin (ja oikein?) Wikipediasta ilman mitään pohjatietoja? Päteekö sama fysiikkaan? Tai äidinkieleen? Mitä aineita et pysty opiskelemaan omasta mielestäsi riittävällä tasolla Wikipediasta?
      Jos kouluaineet ja niiden opetussisällöt suunniteltaisiin sen mukaan, mitä teinit haluavat opiskella tai mitä luulevat tarvitsevansa, ei siellä opiskeltaisi yhtäkään hyödyllistä asiaa koko 9 vuoden aikana.
      En usko, että sinäkään oikeasti kuvittelet, ettei kansalaisten tarvitse tietää onko Suomi tasavalta vai monarkia tai miten päätöksenteko eduskunnassa suurin piirtein toimii tai mistä asioista valtio ja kunnat huolehtivat verovaroilla.
      Totta kai on paljon asioita, joiden oppimisesta olisi hyötyä, mutta joita ei silti opeteta koulussa. Toki oppivelvollisuus voitaisiin pidentää 46 vuoteen ja venyttää kaikki koulupäivät 12 tuntisiksi, niin ehdittäisiin opiskella kaikki asiat, joiden osaamisesta on elämän aikana hyötyä, mutta tuskinpa olisit tyytyväinen siihenkään. Koulun tarkoitus on yleissivistää ja yksi varsin olennainen osa yleissivistystä on osata selvittää asioita, joita ei satu valmiiksi osaamaan/tietämään.
      Perusmuotoisen veroilmoituksen täyttö on muuten maailman yksinkertaisin asia: Jos maksoit edellisenä vuonna mätkyjä, nosta tulorajaasi. Jos sait kovin paljon veronpalautusta, laske tulorajaasi. Ei tuota tarvitse opettaa koulussa.
      Jos veroasioihisi liittyy Leasing-autoja, kryptovaluuttoja tai hevostalleja, etkä tiedä miten ne kuuluu ilmoittaa, kysy verotoimistosta.

      Lainaa

    53. Tulos: +5 (17 ääntä)
      Tyvekäs seepra: Yhteiskuntaoppi on turha aine, koska sinä et sattunut koulussa pitämään siitä ja luulet oppivasi samat asiat nopeammin (ja oikein?) Wikipediasta ilman mitään pohjatietoja? Päteekö sama fysiikkaan? Tai äidinkieleen? Mitä aineita et pysty opiskelemaan omasta mielestäsi riittävällä tasolla [...]
      En kyllä tietääkseni sanonut, että se on turha aine, koska en pidä siitä... Sanoin, että siellä (ainakin meille) opetettavat asiat olivat enimmäkseen turhia, koska ne olisi saanut selville lyhyellä, itsenäisellä Wikipedian selaamisella. Sitten taas joku äidinkieli tai fysiikka, ainakin omassa koulussa noihin aineisiin syvennyttiin enemmän ja opetus oli laadukkaampaa kuin jos olisin itse vain netistä lukenut. Fysiikassa jopa tehtiin käytännön kokeita!
      En ymmärrä miksi sinulla on hirveä kapinahinku sitä vastaan, että joku sanoo, että olisi kiva kun opetettaisiin käytännössä toimimaan yhteiskunnan osana. Ei tarvitse tehdä 12 tuntisia koulupäiviä, eikä opiskella 46 vuotta, ei minullakaan mennyt vuosikymmeniä niiden asioiden opiskeluun itsenäisesti, mutta olisi ollut helpompaa, jos olisi voinut kysyä joltain näitä asioita vaikka sitä ensimmäistä veroilmoitusta täyttäessä. Ei siihen varmaan tarvitsisi käyttää edes yhtä kokonaista oppituntia. Mistä luulet, että jokainen tuore aikuinen tietää vaikka nuo mainitsemasi asiat? Kaikki syntyy sen tiedon kanssa, että pitääkö tulorajaa nostaa tai laskea ja kuinka paljon? 

      Lainaa

    54. Tulos: +6 (12 ääntä)
      Hartiakas vadelma: Ihan mielenkiinnosta, mitä yhteiskuntaopin tunneilla nykyään opetetaan?
      Mun kokemukset alkaa siis jo olemaan kymmenisen vuotta vanhoja (tunnenpa nyt itseni ikälopuksi), että en tiedä nykytilanteesta, mutta meillä ainakin käsiteltiin hirveän pitkästi Suomen hallinnollisia elimiä, miten ne muodostetaan, sit just jotain tuotantoketjuja, yhteiskunnan palveluita tosi ympäripyöreästi ja jollen ihan väärin muista, niin Suomen väestöryhmiä ja - rakennetta myös. Ja siis joo, saa näitä opettaa, ihan sama se mulle on eikä ollut edes tylsin oppiaine, mutta kyllä sinne väliin jotain hyödyllisempääkin olisi voinut sujauttaa.

      Lainaa

    55. Sillaton mäyrä 11.10.2022 18:32
      Tulos: +12 (18 ääntä)
      En ymmärrä mihin tuossa kenkäasiassa tarvittiin sitä tietoa että lapsi on tullut koulusta? Vaihtuiko kengät koulussa vai jo kaupassa ja vasta kouluun menon jälkeen huomattiin että on erikokoiset?

      Lainaa

    56. Ilmava orava 11.10.2022 18:38
      Tulos: -5 (29 ääntä)
      Sievistelevä mansikka: Ei mistään sanasta tiedä mitä se tarkoittaa, jos ei ole ennen kuullut. Minä menen näissä asioissa ihan "jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä" -periaatteella, eli koska Maistraatissa ei ollut mitään vikaa nimeä ei olisi pitänyt vaihtaa.
      Nyt et ollut ihan niin nokkela kuin kuvittelit. Kyllä sanasta "väestötietovirasto" tietää ihan jokainen, että se on virasto, joka on vastuussa väestötiedoista, vaikka ei olisi ennen kuullut sitä. Sanasta "maistraatti" ei voi tietää oikein mitään.

      Lainaa

    57. Tulos: +12 (18 ääntä)
      Nimi: Minä valmistuin kai 2013? Ehkä teillä sitten tosiaan oli parempi opettaja, mutta meillä ei kyllä tosiaan käyty noita läpi. Opetus oli muutenkin tasoa "selailkaa kirjaa". Eihän nuo asiat tietenkään kaikille ole vaikeita ja harvalle varmaan rakettitiedettä, mutta kyllä se minusta olisi [...]
      Yhteiskuntaoppi ja seksuaalivalistus on ehkä tärkeimmät asiat, joita koulussa käydään läpi. (tai siis sellaiset joista on ihan oikeasti hyötyä siellä "oikeassa elämässä")
      Ja silti (ainakin minun aikana, ainakin minun koulussani), ne käytiin todella pintapuolisesti ja tiivistetysti läpi, jättäen paljon asioita kokonaan mainitsematta. 
      Todella toivon että nykyään tämäkin on paremmin. 

      Lainaa

    58. Kuuro hanhi 11.10.2022 20:49
      Tulos: -7 (11 ääntä)
      Tyvekäs seepra: Yhteiskuntaoppi on turha aine, koska sinä et sattunut koulussa pitämään siitä ja luulet oppivasi samat asiat nopeammin (ja oikein?) Wikipediasta ilman mitään pohjatietoja? Päteekö sama fysiikkaan? Tai äidinkieleen? Mitä aineita et pysty opiskelemaan omasta mielestäsi riittävällä tasolla [...]
      Hyvä Tyvekäs seepra! 
      Tuloraja määritellään verokorttiin. Ilmoitusvaiheessa on jo myöhäistä. 
      Että mitenkä oli sen opetuksen kanssa? Oisko kuitenkin syytä vielä harkita asiaa.. ;) 

      Lainaa

    59. Impotentti kurkku 11.10.2022 21:52
      Tulos: 0 (4 ääntä)
      Nimi: Minä valmistuin kai 2013? Ehkä teillä sitten tosiaan oli parempi opettaja, mutta meillä ei kyllä tosiaan käyty noita läpi. Opetus oli muutenkin tasoa "selailkaa kirjaa". Eihän nuo asiat tietenkään kaikille ole vaikeita ja harvalle varmaan rakettitiedettä, mutta kyllä se minusta olisi [...]
      Tämä olisi kyllä todella hyvä tapa opettaa verotuksesta. Meillä ei tuolla tavalla niitä opetettu, enemmänkin selitettiin että miten nämä toimii ja onhan esimerkiksi kahden työn verotuskin jo ehtinyt muuttua tässä välissä. Lukiossa näihin vielä palattiin ja kaikille abiturienteille kerrottiin käytännön asioista kuten asunnon hankkimisesta ja tukien hakemisesta.

      Lainaa

    60. Impotentti kurkku 11.10.2022 21:58
      Tulos: +6 (8 ääntä)
      Kirpeä Ahven: On sinänsä ihmeellistä, että itse kävin ekonomian kurssin ylä-asteella valinnaisena, eikä sielläkään puhuttu mitään veroista, velkataloudesta tai koroista. Sen sijaan käytiin läpi rahan historia jonka jälkeen opeteltiin manuaalista kirjanpitoa, yritystoimintaa ja leikittiin [...]
      Inventaariohan on aivan eri asia kun verotus, mutta muutenkin yritysten verotus on erilaista kuin yksityisten ihmisten ja varmaan koululaisille on ensisijaisesti tärkeämpää opettaa yksityisten ihmisten verotuksesta.
      Ja itse ainakin koen että meillä yhtälailla laiminlyötiin opetuksessa monia asioita. Olin sellainen oppilas että halusin aina selityksen kaikelle mitä en ymmärtänyt ja suurin osa opettajista ei pitänyt tästä joten osa koulutuksestani on ollut "siksi kun minä sanon niin" -tyyppistä opetusta.

      Lainaa

    61. Tulos: +3 (5 ääntä)
      Elossaolotodistusta haluttiin iteltäkin juuri, perunkirjotusta varten. Mietin että eikö sitä muuten pysty selvittämään olenko elossa, mutta eihän se ihan helppoa ole ja aukasis mahdollisuuden monille petoksille :)

      Lainaa

    62. Nuutunut kivi 11.10.2022 22:13
      Tulos: +4 (10 ääntä)
      Sievistelevä mansikka: Joskus olisin ihmetellyt virastojen ja virallisten asiakirjojen nimien vaihtamista joksikin lähinnä teinien somehömpötyksiä muistuttavaksi, mutta valitettavasti ilmiöön on tähän aikaan jo turtunut.
      Mielestäni elossaolotodistus on kuvaavampi nimi ko. asiakirjalle, kuin virkatodistus.

      Lainaa

    63. Nuutunut kivi 11.10.2022 22:22
      Tulos: -1 (15 ääntä)
      Suonensisäinen lokki: Ennen olis sellainen oppiaine kuin Kansalaistaito. Veronmaksua siellä ei taidettu opetella, mutta käytöstapoja ja sen sellaista. Se oli ala-asteella.Sit yläasteella meillä oli ysillä sellainen oppiaine kuin Perhekasvatus, siinä käytiin sit läpi kodin perustamista ja parisuhdeasioita. Nykyään [...]
      "Laskujen maksaminen, aikuisuudessa eläminen ja budjetointi ja veroilmoitusten tulkitseminen - niiden opettaminen kuuluu sit vanhemmille. Ei kaikkea voi ulkoistaa. Vanhemmilla on se pääasiallinen vastuu opettaa ne elämäntaidon."
      Samaa mieltä. Ei voida olettaa, että yhteiskunta opettaa kaiken lapsille ja nuorille. Sitä paitsi säännöt ja systeemit muuttuvat. Se mitä opetettiin yläkoulussa ei välttämättä päde viiden vuoden päästä. 

      Lainaa

    64. Sievistelevä mansikka 11.10.2022 23:11
      Tulos: -9 (19 ääntä)
      Ilmava orava: Nyt et ollut ihan niin nokkela kuin kuvittelit. Kyllä sanasta "väestötietovirasto" tietää ihan jokainen, että se on virasto, joka on vastuussa väestötiedoista, vaikka ei olisi ennen kuullut sitä. Sanasta "maistraatti" ei voi tietää oikein mitään.
      Väestötietovirasto on kolme sanaa. Ja kyllä, jos olet kuullut mitä tarkoittaa "väestö," "tieto" ja "virasto" erikseen niin voi niiden yhdistelmänkin päätellä. Mutta täytyy ne sanat joka tapauksessa ensin tietää ihan samalla lailla kuin "maistraatti."

      Lainaa

    65. Ilmava orava 11.10.2022 23:35
      Tulos: -8 (14 ääntä)
      Sievistelevä mansikka: Väestötietovirasto on kolme sanaa. Ja kyllä, jos olet kuullut mitä tarkoittaa "väestö," "tieto" ja "virasto" erikseen niin voi niiden yhdistelmänkin päätellä. Mutta täytyy ne sanat joka tapauksessa ensin tietää ihan samalla lailla kuin "maistraatti."
      Väestötietovirasto kirjoitetaan yhteen joten se on yksi sana..... vai trollaatko?

      Lainaa

    66. Rusehtava sateenvarjo 11.10.2022 23:38
      Tulos: +20 (28 ääntä)
      Ilmava orava: Miksi ihmiset on noin pahastuneita Digi- ja väestötietoviraston nimestä maistraatin sijaan? Onhan se nyt paljon onnistuneempi kuin joku latinalaisperäinen sana, josta ei yhtään tiedä mitä se tarkoittaa jos ei ole ennen kuullut. Sitä paitsi maistraatti-nimeä käytettiin näköjään 1600-luvun [...]
      Samalla ajatuksella myös ”Poliisi” tulisi olla esim. Lainvalvontavirasto. Eihän vierasperäistä poliisi-sanaakaan voi tietää jos ei ole ennen kuullut.

      Lainaa

    67. Mustanpuhuva lihapiirakka 11.10.2022 23:46
      Tulos: -4 (20 ääntä)
      Sievistelevä mansikka: Joskus olisin ihmetellyt virastojen ja virallisten asiakirjojen nimien vaihtamista joksikin lähinnä teinien somehömpötyksiä muistuttavaksi, mutta valitettavasti ilmiöön on tähän aikaan jo turtunut.
      Kommunikoinnin tarkoitus on välittää viesti eteenpäin, Digi- ja väestötietovirasto kertoo itsessään paljon enemmän kuin maistraatti, joka monelle ei varmasti nykyään tarkoita yhtään mitään. Kaikki eivät nimittäin ole kiinnostuneita kielitieteistä, olen huomannut.

      Lainaa

    68. Villi hyönteinen 12.10.2022 0:22
      Tulos: +14 (20 ääntä)
      Mustanpuhuva lihapiirakka: Kommunikoinnin tarkoitus on välittää viesti eteenpäin, Digi- ja väestötietovirasto kertoo itsessään paljon enemmän kuin maistraatti, joka monelle ei varmasti nykyään tarkoita yhtään mitään. Kaikki eivät nimittäin ole kiinnostuneita kielitieteistä, olen huomannut.
      Mutta oliko maistraatin kanssa käytännössä jotain ongelmaa? 
      "Hei, mistä saan virkatodistuksen?"
      "Maistraatista?"
      Vs. 
      "Digi- ja väestötietovirastosta"
      Onpas taas iso ongelma ratkaistu. 🥱

      Lainaa

    69. Mäntylahti-Piiras 12.10.2022 0:27
      Tulos: +10 (16 ääntä)
      Ilmava orava: Miksi ihmiset on noin pahastuneita Digi- ja väestötietoviraston nimestä maistraatin sijaan? Onhan se nyt paljon onnistuneempi kuin joku latinalaisperäinen sana, josta ei yhtään tiedä mitä se tarkoittaa jos ei ole ennen kuullut. Sitä paitsi maistraatti-nimeä käytettiin näköjään 1600-luvun [...]
      käypä katsomassa mitä kaikkea esimerkiksi Ruokavirasto tekee, jonka jälkeen voisit pysähtyä hetkeksi kuvittelemaan tilannetta jossa Suomeen muuttamista suunnitteleva lemmikinomistaja haluaa tuoda  lemmikkinsä mukanaan ja saa viranomaisilta ohjeen olla yhteydessä Ruokavirastoon.

      Lainaa

    70. Oikea pähkinä 12.10.2022 1:07
      Tulos: +4 (16 ääntä)
      Villi hyönteinen: Mutta oliko maistraatin kanssa käytännössä jotain ongelmaa?  "Hei, mistä saan virkatodistuksen?""Maistraatista?" Vs. "Digi- ja väestötietovirastosta" Onpas taas iso ongelma ratkaistu. 🥱
      Digi- ja väestöviraston toimenkuva ei ole sama kuin vanhan maistraatin. Siihen on yhdistetty sekä Väestörekisteri että eräät lupapalvelut.

      Lainaa

    71. Villi hyönteinen 12.10.2022 1:20
      Tulos: -22 (22 ääntä)
      Oikea pähkinä: Digi- ja väestöviraston toimenkuva ei ole sama kuin vanhan maistraatin. Siihen on yhdistetty sekä Väestörekisteri että eräät lupapalvelut.
      Ja kiviäkin kiinnostaa, mitä joku maistraatti-niminen julkinen virasto tekee.

      Lainaa

    72. Tulos: +16 (16 ääntä)
      Laura: Eka kerta kun kuulen elossaolotodistuksesta 😅 Tulee mieleen Pasila: "Tarkoitatko onko elossa siinä mielessä, että kokee elämän ainutkertaisena mahdollisuutena? Vai onko elossa siinä mielessä, ettei ole fyysisesti kuollut?"
      No awws tämä Pasila-sitaatti, sopipa hyvin niihin fiiliksiin joita oli kun hoitelin näitä elossaolotodistusasioita äidin kuoleman jälkeen.

      Lainaa

    73. Selkeä nektariini 12.10.2022 8:16
      Tulos: +1 (3 ääntä)
      Suonensisäinen lokki: Ennen olis sellainen oppiaine kuin Kansalaistaito. Veronmaksua siellä ei taidettu opetella, mutta käytöstapoja ja sen sellaista. Se oli ala-asteella.Sit yläasteella meillä oli ysillä sellainen oppiaine kuin Perhekasvatus, siinä käytiin sit läpi kodin perustamista ja parisuhdeasioita. Nykyään [...]
      No sepä se, jos oliskin sanottu virkatodistukseksi, mutta kun pyydettiin elossaolotodistusta! Jos siis kerta pitää paikkaansa että sen nimi on nykyään elissaolotodistus. Hyvä tietää tämäkin, näköjään jää nyt feissarimokien harteille opettaa tällaset uudistukset.

      Lainaa

    74. Ilmava orava 12.10.2022 9:00
      Tulos: +4 (8 ääntä)
      Mäntylahti-Piiras: käypä katsomassa mitä kaikkea esimerkiksi Ruokavirasto tekee, jonka jälkeen voisit pysähtyä hetkeksi kuvittelemaan tilannetta jossa Suomeen muuttamista suunnitteleva lemmikinomistaja haluaa tuoda  lemmikkinsä mukanaan ja saa viranomaisilta ohjeen olla yhteydessä Ruokavirastoon.
      Ikävä juttu jos olet tuosta hämmentynyt, mutta en tiedä miksi avaudut siitä minulle. En ole sanallakaan maininnut Ruokavirastoa enkä puolustanut sen nimeä. Sen sijaan sanoin, että muita epäonnistuneita nimenmuutoksia on kyllä olemassa.

      Lainaa

    75. Vyölaukkuun pukeutunut lisko 12.10.2022 9:15
      Tulos: +3 (7 ääntä)
      Käyrä karjalanpiirakka: "Et kuulu kirkkoon joten tarvitsemme elossaolotodistuksen" kuulostaa kyllä aika epämääräiselle vaatimukselle. Muutenkin tuntuu varsin erikoiselta että joudut käyttämään rahaa siihen että voit todistaa olevasi elossa (eihän toki tuollainen virallinen paperi ilmainen ole), sen sijaan että [...]
      Nimestään huolimatta elossaolotodistus todistaa ensisijaisesti, että ihminen on osa perintökaarta/sukua. Eli että vanhemmilla on tämän niminen lapsi. Mokan tapauksessa kyllä tarvittaisiin varmaan sukuselvitys, koska siinä näkyisi useampi sukupolvi. Eli ihminen todistaa sillä olevansa osa sukua, johon väittää kuuluvansa.

      Lainaa

    76. Kylmänkostea hauki 12.10.2022 9:17
      Tulos: +8 (14 ääntä)
      Nimi: En ymmärrä miksi sinulla on hirveä kapinahinku sitä vastaan, että joku sanoo, että olisi kiva kun opetettaisiin käytännössä toimimaan yhteiskunnan osana.
      Ei minulla ole lähtökohtaisesti mitään sitä vastaan, että koulussa opetettaisiin myös tuollaisia käytännön taitoja - tosin se varmasti vaatisi meitä viisaammilta ihmisiltä linjanvetoa, että mitä käytännön asioita on tarpeen opettaa, huomioiden sen, että 95% koululaisista ehtii unohtaa suurimman osan niistä aikuisten elämään liittyvistä asioista ennen kuin joutuvat itse ensimmäisen kerran niihin törmäämään.
      Sitä minä sen sijaan vastustan, että tuo Elämisen perusteet -opintokokonaisuus tungettaisiin osaksi sellaista oppiainetta, johon se ei mitenkään kuulu. Kuten joku aiemmin totesi, ei historiantunneillakaan opetella pyörän korjausta, vaikka siitä olisi hyötyä.
      Yhteiskuntaopissa opiskellaan yhteiskunnan toimintaan liittyviä asioita, ei yksilön. Toki ne jossain kohtaa sivuavat toisiaan läheltäkin, mutta ei esimerkiksi politiikan toimintaa voi opettaa vain siitä näkökulmasta, että miten yksilö etsii vaalikoneesta ehdokkaan ja käy äänestyskopissa.
      Käytännön elämään liittyviä asioita opiskellaan muutenkin osana lähes kaikkia oppiaineita. Jos ei nuku, huomaa että matematiikan tunneilla käsitellään korkojen laskentaa ja muita talousasioita. Äidinkielessä (ainakin vielä muutama vuosi sitten) tehtiin yhtenä harjoituksena CV ja työhakemuksia. Opinto-ohjauksessa käydään läpi opiskelupaikkojen hakemisen lisäksi työllistymiseen liittyviä asioita. Kotitaloudessa opetellaan selviämään elossa senkin jälkeen kun on muutettu omilleen.
      Miksi tuo kaikki pitäisi siirtää nimenomaan yhteiskuntaopin sisälle?

      Lainaa

    77. Mäntylahti-Piiras 12.10.2022 9:31
      Tulos: +2 (4 ääntä)
      Ilmava orava: Ikävä juttu jos olet tuosta hämmentynyt, mutta en tiedä miksi avaudut siitä minulle. En ole sanallakaan maininnut Ruokavirastoa enkä puolustanut sen nimeä. Sen sijaan sanoin, että muita epäonnistuneita nimenmuutoksia on kyllä olemassa.
      ymmärsin jotain väärin, sain sen kuvan että puolustelit älyttömiä nimenvaihdoksia.

      Lainaa

    78. Kirpeä Ahven 12.10.2022 9:47
      Tulos: +3 (13 ääntä)
      Nuutunut kivi: "Laskujen maksaminen, aikuisuudessa eläminen ja budjetointi ja veroilmoitusten tulkitseminen - niiden opettaminen kuuluu sit vanhemmille. Ei kaikkea voi ulkoistaa. Vanhemmilla on se pääasiallinen vastuu opettaa ne elämäntaidon." Samaa mieltä. Ei voida olettaa, että yhteiskunta opettaa kaiken [...]
      Ei kai kukaan ole vaatinut, että jotain veroilmoituksen täyttöä pitäisi opetella koulussa, vaan sitä että perusteet siihen miten verotus käytännössä toimii ja miten tuo lisärvoa yhteiskunnalle, pitäisi opettaa. Tuo kun ei tunnu olevan selvää edes valtakunnan poliitikoille...

      Lainaa

    79. Kykenemätön peura 12.10.2022 10:05
      Tulos: +10 (10 ääntä)
      Vyölaukkuun pukeutunut lisko: Nimestään huolimatta elossaolotodistus todistaa ensisijaisesti, että ihminen on osa perintökaarta/sukua. Eli että vanhemmilla on tämän niminen lapsi. Mokan tapauksessa kyllä tarvittaisiin varmaan sukuselvitys, koska siinä näkyisi useampi sukupolvi. Eli ihminen todistaa sillä olevansa osa sukua, johon väittää kuuluvansa.
      Elossaolotodistus ei ota mitään kantaa sukulaisuusuhteisiin, vaan todistaa ainoastaan sen että kyseinen henkilö on elossa. Jos vaikka naapurin Pertti testamenttaa sinulle omaisuuttaan, niin sinun pitää todistaa olevasi elossa saadaksesi perintöosuuden. Tuo sukuselvitys on tarvittava dokumentti, kun selvitetään vainajan rintaperillisiä tai edesmenneen perillisen perillisiä.

      Lainaa

    80. Peruuttamaton riikinkukko 12.10.2022 10:11
      Tulos: +3 (3 ääntä)
      Suonensisäinen lokki: Ennen olis sellainen oppiaine kuin Kansalaistaito. Veronmaksua siellä ei taidettu opetella, mutta käytöstapoja ja sen sellaista. Se oli ala-asteella.Sit yläasteella meillä oli ysillä sellainen oppiaine kuin Perhekasvatus, siinä käytiin sit läpi kodin perustamista ja parisuhdeasioita. Nykyään [...]
      Meillä oli ainakin ala-asteella kansalaistaitoa ja yläasteella sekä perhekasvatusta että terveystietoa oppiaineina. Kävin kouluni ysärillä.

      Lainaa

    81. Jääkaapissa on luovuttaja 12.10.2022 13:12
      Tulos: -4 (6 ääntä)
      Halukas etana: Miten pitää todistaa olevansa elossa? Oon hyvin hämmentynyt tästä.
      No mutta sehän on siellä yhteiskuntaopin tunnilla opetettu! :D

      Lainaa

    82. Tulos: +3 (5 ääntä)
      Kylmänkostea hauki: Ei minulla ole lähtökohtaisesti mitään sitä vastaan, että koulussa opetettaisiin myös tuollaisia käytännön taitoja - tosin se varmasti vaatisi meitä viisaammilta ihmisiltä linjanvetoa, että mitä käytännön asioita on tarpeen opettaa, huomioiden sen, että 95% koululaisista ehtii unohtaa [...]
      No, se tässä jakaakin mielipiteitä, että mikä on kenenkin mielestä tärkeä asia opettaa ja mikä on prioriteettien järjestys. Oma pointtini on se, että jossain niitä taitoja pitäisi opettaa, ja koska minäkään en varsinaisesti halua lisää oppiaineita tai pitempiä koulupäiviä nuorille, niin yhteiskunnassa toimimisen taidot sisällytettynä yhteiskuntaoppiin kuulostaa loogiselta ratkaisulta. En kuvittele olevani niin viisas, että voisin yksinäni kertoa mitkä aiheet tarkalleen ovat niin tärkeitä että ne tulisi jollekin opettaa, mutta avaamalla keskustelun aiheesta alkaa saamaan aika kattavan kuvan, miten muut ovat asian kokeneet. Minä sain tästä sellaisen käsityksen, että etenkin ne, joille oli opetettu edes jotain esim. verotuksesta kokevat sen helpompana asiana ja jopa vähän ihmettelevät tätä keskustelunavausta. 
      Ja miten joku pyörän korjaus edes kaukaisesti liittyy historiaan, en ymmärrä vertausta? Polkupyörä on kulkuväline ihan nykypäivänäkin, parhaimmillaan sen korjausta voisi opettaa ehkä jossain käsityötunneilla, ja silloinkin mieluummin valinnaisena. 
      Tässä on selkeästi alueellisia ja ajallisia eroja, mutta ei, meillä kästelty mitään CV:n tekoa koskaan. Matematiikassa toki opitaan muuallakin tarvittavia taitoja, mutta sielläkään ei kyllä koskaan harjoiteltu soveltamaan niitä taitoja muihin arkielämän tilanteisiin, kuin johonkin kaupassa käytiin. Olisi muuten hyvä idea tuoda kaikkiin oppiaineisiin esimerkit lähempää käytännön elämästä, eli mikseipä matematiikan tunnillakin voisi harjoitella prosenttilaskuja vaikka sen veroilmoituksen avulla. Opinto-ohjaus oli meillä pelkkää jatko-opintopaikan mietintää. Kotitalous on mielestäni oikein hyvä ja hyödyllinen aihe jo nykyisellään, mutta totta kai sitäkin voisi laajentaa tai järkeistää jos hyviä ideoita tulee. 
      Enkä siis ole vaatimassa mitään teoriaopetuksen kieltämistä tai että kaikki pitäisi opettaa yksilön näkökulmasta ja pelkästään näyttää vaalikoneita politiikan oppitunneilla, ei missään nimessä. :) Mutta toinenkaan ääripää, jossa oppilaat vain ulkoaopettelevat isoja kokonaisuuksia ei ole hyvä. 

      Lainaa

    83. Pehmeä jänis 13.10.2022 9:52
      Tulos: -2 (4 ääntä)
      Halukas etana: Miten pitää todistaa olevansa elossa? Oon hyvin hämmentynyt tästä.
      Silleen että käyt alasti vuihahtaa kaupassa niin että skytät vie maijalla talteen. Niin oot virallisesti elossa

      Lainaa

    84. Hontelo kivi 14.10.2022 10:51
      Tulos: -1 (3 ääntä)
      Veneetön maksamakkara: Ja sitten takaisin reaalimaailmaan: Wikipedia: "Yhteiskuntaoppi tai yhteiskuntatiede (lyhenne YH, YT tai harvoin myös YO) on peruskoulun ja lukion oppiaine, jonka tarkoituksena on avartaa oppilaiden näkemystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja ohjata oppilasta toimimaan vastuullisesti ja [...]
      Eli justiinsa kuten tuossa Vesitiivis rätti sanoi, vai etkö oikein kykene hahmottamaan, mitä tuossa sanotaan?

      Lainaa

    85. Ulkoneva kesyaasi 15.10.2022 1:48
      Tulos: +1 (1 ääni)
      Tyydyttävä aprikoosi: Ennen puhuttiin virkatodistuksesta. Elossaolotodistus tilataan Digi- ja väestötietovirastosta (entiseltä nimeltään Maistraatti).dvv.fi/elossaolotodistus
      Kiitos tiedosta. Virkatodistus oli vielä tuttu sana (yhteiskuntaoppi käyty 80-90 luvuilla), muttei tuo. Ja entisenä kirkon jäsenenä varmasti joskus tarttee tuotakin

      Lainaa

    86. Neuvoihin kyllästynyt henkilö 17.10.2022 8:24
      Tulos: 0 (2 ääntä)
      Hontelo kivi: Eli justiinsa kuten tuossa Vesitiivis rätti sanoi, vai etkö oikein kykene hahmottamaan, mitä tuossa sanotaan?
      Väärin arvasit. Etkö ymmärrä lukemaasi?

      Lainaa

    87. Ulkoneva kesyaasi 29.10.2022 20:44
      Tulos: -1 (1 ääni)
      Nimi: Voi kun siellä yhteiskuntaopin tunnilla oikeesti ees opetettaisiin ratkomaan näitä aikuisten maailman mysteereja. Ihan paikalla olin ja hereillä, mutta ei meille ainakaan koskaan mitään käytännön tasolla hyödyllistä opetettu, kuten laskujen maksamista, veroilmoituksen tulkintaa, saati sitten jotain sähläämistä kiinteistövälitysfirmojen kanssa...
      Juu sama vaikka yhteiskuntaoppi tuli 90 luvulla käytyy. Kiva se on huomata päälle 40 v että ois voinu tehä veroissa työhuonevähennyksen viimeset 20v

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: 50 euroa, elossa, eripari, eurot, kengät, kirkko, koko, kokoaikalesbo, kuva, käteinen, lesbot, raha, resepti, setelit, todistaa, uni