Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Mitä tänään syötäisiin? Osa 52

Kun yrität huomioida vieraiden erityisruokavaliot...
Suurenna näkymä
Mitä tänään syötäisiin? Osa 52

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 107 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +638 (650 ääntä)
   Ah, vanha kunnon 'allergia ei yht'äkkiä ole niin paha, jos ruoka näyttää riittävän herkulliselta'. Kyllä ottaa päähän kun näkee paljon vaivaa erikseen titeuttaakseen jonkun erinkoisruokavalion ja kyseinen hahmo sitten ottaa sen sijaan tavallisen kappaleen, koska 'vähän ei haittaa'.

   Lainaa

  2. Poikkeava etana 16.6.2022 0:43
   Tulos: +271 (329 ääntä)
   Karoliina: Ah, vanha kunnon 'allergia ei yht'äkkiä ole niin paha, jos ruoka näyttää riittävän herkulliselta'. Kyllä ottaa päähän kun näkee paljon vaivaa erikseen titeuttaakseen jonkun erinkoisruokavalion ja kyseinen hahmo sitten ottaa sen sijaan tavallisen kappaleen, koska 'vähän ei haittaa'.
   Tässä syystä myös "mua joskus vähän turvottaa joten nettipalstan suosituksesta vaihdoin gluteenittomalle"-porukka saisi mennä palamaan syvimpään nokkospuskaan hämmentämästä ja tuhoamasta oikeiden keliaakikoiden sisuskaluja.
   Ps. Useimmille wannabekeliaakikoille oikea ruokavalion muutos olisi karkit herkut ja valkoinen pullamössövilja pois, usein pieniä annoksia ja rutkasti kaikenlaisia kasviksia kaiken perustaksi. Eli kaikki hyötyisivät kun he heräisivät järkiinsä.

   Lainaa

  3. Tulos: +358 (378 ääntä)
   Ärsyttää tollaset mukamas allergiset kun tahraavat meidän oikeasti vaikearuokavalioisten maineen. Varmaan noiden takia ei aina ravintoloissakaan oteta tosissaan vaikka kuinka korostais et saatan joutua sairaalaan jos ruokaan lipsahtaa väärää tavaraa ja silti sitä sieltä löytyy ja sit tarjoilijat vaan kattoo kun kitisisin turhasta ku pyydän uuden ruoan ilman sitä myrkkyä.

   Lainaa

  4. Kykenemätön peura 16.6.2022 0:58
   Tulos: +320 (324 ääntä)
   Itse olen toiminut erikoisruokavalioni kanssa siten, että pakko ei ole tarjota mitään ja voin tuoda omat eväät, mutta jos tarjoat niin ei näitä. Sekin kun on noloa jos joku on tehnyt tarjoilut, eikä sitten voikaan syödä mitään. Joskus on kyllä ottanut päähän, kun olen nähnyt kauheasti vaivaa jonkun muun ruokavalion eteen, mitä se toinen ei sitten oikeasti noudatakaan. Ei tulisi mieleenkään pyytää esim. vegaanista, jos edes satunnaisesti syön eläinperäistä. Ne satunnaisuudet on juuri sitä varten, kun joku muu näkee vaivaa ja kotona voi sitten olla niin tiukka kuin haluaa.

   Lainaa

  5. Maanalainen ylioppilas 16.6.2022 1:05
   Tulos: +174 (178 ääntä)
   Toivottavasti Marianne ei oleluvannut tehdä noita leipomuksia juhliin ja vasta sitten kyselee mitä niistä voisi pyytää. On nimittäin kohtalaisen kallis satsi.

   Lainaa

  6. Vankkumaton harakka 16.6.2022 1:10
   Tulos: -43 (73 ääntä)
   Oiskohan ruokarauha mitään

   Lainaa

  7. Tulos: +28 (100 ääntä)
   Itsellä on laktoosi-intoleranssi, mutta syystä tai toisesta se esiintyy erittäin lievänä. Saan juoda muutaman lasillisen puhdasta maitoa ennen kuin maha tulee kipeäksi, mutta laktooisa sisältävät ruuat tai maitovalmisteet, kuten jäätelö ja jugurtit ei tunnu aiheuttavan mitään oireita. Ilmavaivoja ei tule ollenkaan, kuten monilla muilla intolerantikoilla. Tämän takia en koskaan viitsi ilmoittaa omasta erityisruokavaliosta, kun riittää että vettä saa hanasta juotavaksi. Olen joskus vahingossa ajatuksissaan ilmoittanut ruokavaliosta ja aina tullut paska fiilis kuin olisin valehdellut jossain elämän ja kuoleman kysymyksessä.

   Lainaa

  8. Tulos: +177 (181 ääntä)
   Mulle on muuten ihan se ja sama mitä kukin syö mutta näitä mä en ymmärrä ketkä on "allergisia" vain koska on kivaa olla erikoinen tai vaan ovat nirsoja. Ex oli tuollainen ja kyllä muutakin vaivaa keksi usein. Muutossa jos pyydettiin auttaa niin eiköhän selässä ollut synnynnäinen ongelma josta lääkäri on sanonut että just laatikoiden kanto on pahinta mutta muuttokaljat kyllä auttaa. Niin läpinäkyvää toimintaa ettei mitään rajaa ja sit ne kenellä on oikeasti allergia tai laatikoita kestämätön selkä saa kohtelua kuin olisivat terveitä, kiitos näiden kusipäiden. Tai vähintään epäillään et onkohan näin ku sanoo. Vitun prinsessat ja prinssit kasvakaa aikuisiksi.

   Lainaa

  9. Kuppis-fani123 16.6.2022 2:17
   Tulos: +203 (207 ääntä)
   Toj Karin: Itsellä on laktoosi-intoleranssi, mutta syystä tai toisesta se esiintyy erittäin lievänä. Saan juoda muutaman lasillisen puhdasta maitoa ennen kuin maha tulee kipeäksi, mutta laktooisa sisältävät ruuat tai maitovalmisteet, kuten jäätelö ja jugurtit ei tunnu aiheuttavan mitään oireita. Ilmavaivoja ei [...]
   Mun äidillä on paha laktoosi-intoleranssi mutta sitä ei oteta tosissaan, aina väitetään että asia on laktoositon ja silti siihen on tungettu kerman pohjat tai jotain, minkä seurauksena äiti on tosi kipeä... Ja tämä vain koska "on minunkin miehellä/siskolla/Alma-tädillä paha laktoosi-intoleranssi ja kyllä hän pystyy tätä syömään".

   Lainaa

  10. Tulos: +71 (73 ääntä)
   Ite oon keliaakkikko, en koskaan odota mitään, aina melkein omat eväät mukana ja/tai rafla katsottuna valmiiksi. D1 nyt aiheuttaa ongelmaa kun säännöllisesti pitää jotain vetää mutta jälleen kerran! Ihanat omat eväät. Tiedän että oon vaikea, no parempi tuoda omat. Jotkut osaa ja toiset ei. Eniten kyllä vituttaa nää tekosairaat. Ne vie meiltä jotka oikeesti tarvii asiat sen uskottavuuden pois.. allergiapaddk anyone?

   Lainaa

  11. Tulos: -266 (324 ääntä)
   huutista kun eräällä kesäleirillä tarjottiin eräs päivä soijaa ja tofua ruokana. eihän sitä kukaan poika suostunut syömään koska kasvispaskaa. ens kesälle kirjotettiin kaikki ilmottautumislappuun että ollaan allergisia näille aineille ja saatiin lihaa. sori allergigolot : D

   Lainaa

  12. Kehittymätön kirsikka 16.6.2022 6:54
   Tulos: +204 (218 ääntä)
   nirso: huutista kun eräällä kesäleirillä tarjottiin eräs päivä soijaa ja tofua ruokana. eihän sitä kukaan poika suostunut syömään koska kasvispaskaa. ens kesälle kirjotettiin kaikki ilmottautumislappuun että ollaan allergisia näille aineille ja saatiin lihaa. sori allergigolot : D
   Sitten heräsit ja päästit kissan ulos.

   Lainaa

  13. Tulos: -93 (157 ääntä)
   Sannalle, tuo vegaaninen ruokavalio on vain elämän tapa, eikä kukaan tätä ruokavaliota noudattava saa mitään oireita, jos syövät eläinperaisiä tuotteita.

   Lainaa

  14. Tulos: +109 (169 ääntä)
   Toj Karin: Itsellä on laktoosi-intoleranssi, mutta syystä tai toisesta se esiintyy erittäin lievänä. Saan juoda muutaman lasillisen puhdasta maitoa ennen kuin maha tulee kipeäksi, mutta laktooisa sisältävät ruuat tai maitovalmisteet, kuten jäätelö ja jugurtit ei tunnu aiheuttavan mitään oireita. Ilmavaivoja ei [...]
   Oliko tää satiiria?😅 Eli olet ”laktoosi-intolerantikko”, mutta voit syödä maitovalmisteita ja juoda normi maitoakin useamman lasillisen? Tuossahan on varmaan määrällisesti enemmän laktoosia kuin kukaan normaaliruokavalioinen ei-intolerantikko päivän aikana syö. Miten tuollainen on edes voinut käydä ilmi niin säännönmukaisesti, että intoleranssia on alettu epäillä?😅

   Lainaa

  15. Morbidi mehiläinen 16.6.2022 7:16
   Tulos: +167 (171 ääntä)
   Kuppis-fani123: Mun äidillä on paha laktoosi-intoleranssi mutta sitä ei oteta tosissaan, aina väitetään että asia on laktoositon ja silti siihen on tungettu kerman pohjat tai jotain, minkä seurauksena äiti on tosi kipeä... Ja tämä vain koska "on minunkin miehellä/siskolla/Alma-tädillä paha laktoosi-intoleranssi ja kyllä hän pystyy tätä syömään".
   Tuttavallani on paha maitoallergia. Silti yritetään tuputtaa laktoosittomia tuotteita tai ei ymmärretä että voi on tehty maidosta.

   Lainaa

  16. Numeroitu alokas 16.6.2022 7:19
   Tulos: -23 (79 ääntä)
   Aikoinaan olin armeijassa toimisto-AU:n hommissa ja vääpelihän se tietenkin pisti minut omiin nakkihommiinsa. Yhtenä tehtävänä oli selvitellä jokaisen allergiat, jotta metsässä ei menisi "pakki sekaisin" sanan toisessa merkityksessä. Vähemmän yllättäen minulle tunnustettiin kaiken maailman allergioita ja jopa yksittäisiä ruokalajeja, joita todennäköisesti ei olisi varsinaiselle vääpelille kehdannut mainita. Yksi suurimmista "allergioista" oli kala, joka onnistuttiin aina metsässä tarjoamaan muhennoksen ja keiton välimuotona, jonka jämät hautuivat kuumina kesäpäivinä sellaisiksi kulinaristisiksi kokeiluiksi, että voisi jo puhua bioaseesta. Eipä vääpelikään tätä pelleilyä oikein sulatellut vaan näytti metsässä olevan aina samat pöperöt allergioista huolimatta. Jos oli kalaa niin sitten sai paastota. Ja näin kaikkiruokaisena ihmisenä hieman välillä ihmettelenkin kuinka nirsoja osa oli ruuankin suhteen. Energiajuomat ja karkeilla korvattiin kaikki eväät ja metsässä pidäteltiin ulostamista niin, että osa oli jäykkänä asennossa jo muustakin kuin periaatteesta.

   Lainaa

  17. Kimakka paprika 16.6.2022 7:41
   Tulos: +70 (78 ääntä)
   Vankkumaton harakka: Oiskohan ruokarauha mitään
   Syökööt rauhassa sen mukaista ruokaa, mitä on ilmoittanut syövänsä.

   Lainaa

  18. Puuton alpakka 16.6.2022 7:41
   Tulos: +96 (128 ääntä)
   En koskaan vaadi tai odota kenenkään tekevän ja tarjoavan minun (nirson) ruokavalioni mukaista ruokaa. Suorastaan ahdistaa, jos joku näkee sen takia vaivaa. Mielelläni söisin omia eväitä, saisinpa ainakin mitä haluaisin. Mutta vielä enemmän ahdistaa, kun joku vaatii tai odottaa minun syövän kohteliaisuuttani jotain, mistä en pidä tai mikä jopa ällöttää. Miksi minun pitäisi kohteliaisuuttani yökkiä kylässä yrittäessäni niellä pahoja ruokia, mutta toisten ei tarvitse olla kohteliaita ja antaa minun syödä tai olla syömättä mitä haluan?

   Lainaa

  19. Vakuudeton alokas 16.6.2022 7:46
   Tulos: -56 (164 ääntä)
   Ymmärrän vegaaninuorta. Juhlissa kaikille muille on tarjolla kakkua, mutta hänelle ei, kun "en ehtinyt tehdä". Jos ei ehdi tehdä, niin kaupasta saa kyllä nopeasti haettua vegaanille sopivaa makeaa tarjottavaa. Tarina ei kerro, olivatko nämä juhlat pelkät kakkukahvihenkiset pikkuilottelut työajalla. Mutta jos olivat, oli tämän vegaaninuoren kakutta jättäminen tympeän vittumaista toimintaa. Teki ihan oikein vastaamalla samalla vittumaisuudella ja ottamalla tissimaitokakkua.

   Lainaa

  20. Tulos: +72 (82 ääntä)
   Juiola: Oliko tää satiiria?😅 Eli olet ”laktoosi-intolerantikko”, mutta voit syödä maitovalmisteita ja juoda normi maitoakin useamman lasillisen? Tuossahan on varmaan määrällisesti enemmän laktoosia kuin kukaan normaaliruokavalioinen ei-intolerantikko päivän aikana syö. Miten tuollainen on edes voinut käydä [...]
   En tiedä oliko hänen tapauksessa satiiria, mutta jotkut kestää enemmän laktoosia. Mulle on aina se normi maito ollut ehdoton ei, mutta jugurtit/yms riippuu tuotteesta, että kuinka paljon kestää. Siksi esim. on vähälaktoosista maitoa ja laktoositonta maito(juomaa). Eri määrä laktoosia aiheuttaa eri tason oireita: pieni määrä joskus ei mitään, tai on vähän vatsa kipeä vs. suurempi määrä laittaa vatsan kokonaan sekaisin, ja sitten istutaan pöntöllä 😂

   Lainaa

  21. Tulos: +123 (125 ääntä)
   Morbidi mehiläinen: Tuttavallani on paha maitoallergia. Silti yritetään tuputtaa laktoosittomia tuotteita tai ei ymmärretä että voi on tehty maidosta.
   Jotkut ei ymmärrä eroa, jos on laktoosi-intoleranssi vs maitoallergia. Täysin eri asioita!

   Lainaa

  22. Sinervä myyrä 16.6.2022 7:59
   Tulos: +70 (124 ääntä)
   Vakuudeton alokas: Ymmärrän vegaaninuorta. Juhlissa kaikille muille on tarjolla kakkua, mutta hänelle ei, kun "en ehtinyt tehdä". Jos ei ehdi tehdä, niin kaupasta saa kyllä nopeasti haettua vegaanille sopivaa makeaa tarjottavaa. Tarina ei kerro, olivatko nämä juhlat pelkät kakkukahvihenkiset pikkuilottelut työajalla. [...]
   Tämä nuori osoitti erittäin hyvää sosiaalista pelisilmää tilanteessa eikä uhriutunut. Kas kun vegaani ei siitä tissimaitokakusta kärsi, ja kun se on jo tehtynä, voi sitten punnita hävikin ja puhdasoppisuuden välimaastossa, että kumpi se isompi juttu on.

   Lainaa

  23. Tulos: +52 (58 ääntä)
   Kuppis-fani123: Mun äidillä on paha laktoosi-intoleranssi mutta sitä ei oteta tosissaan, aina väitetään että asia on laktoositon ja silti siihen on tungettu kerman pohjat tai jotain, minkä seurauksena äiti on tosi kipeä... Ja tämä vain koska "on minunkin miehellä/siskolla/Alma-tädillä paha laktoosi-intoleranssi ja kyllä hän pystyy tätä syömään".
   Tuokin on minulle tuttua, kun äiti on keliaakikko. Nykyään ihmiset tuntuu ymmärtävän keliakiaa paremmin, mutta joskus ennen oli aina arpapeliä onko gluteenittomana pyydetty ruoka oikeasti gluteenitonta. Äitin keliakia on kanssa niin paha että melkein mikä tahansa määrä gluteenia saa  elimistön sekaisin.

   Lainaa

  24. Tulos: +11 (31 ääntä)
   Poikkeava etana: Tässä syystä myös "mua joskus vähän turvottaa joten nettipalstan suosituksesta vaihdoin gluteenittomalle"-porukka saisi mennä palamaan syvimpään nokkospuskaan hämmentämästä ja tuhoamasta oikeiden keliaakikoiden sisuskaluja. Ps. Useimmille wannabekeliaakikoille oikea ruokavalion muutos olisi karkit [...]
   Hyvä kommentti, kannatan. Paitsi yhtä kohtaa en; usein pienten annosten syömisessä ei ole näiden oireiden kannalta merkitystä, ellei sitten aniharvalla jostain syystä. Kiinnittäisin tähän huomiota vasta jos oikeasti kaikkea muuta on kokeiltu. Maha ja suolisto kyllä säätelee sitä ruoan kulkemista joka tapauksessa, ei sitä ruoan kulkemista tahdita se suuhun menevä haarukka. ”Usein pieniä annoksia” on sellainen nykyaikainen käärmeöljy vähän joka asiaan (mm. verensokerin säätelyyn, kylläisyyden tunteeseen, aineenvaihdunnan tehokkuuteen, laihtumiseen, vireystilaan…) jolla ei oikein ole mitään pohjaa. Tieteelliset vertailut harvoin syöviin eivät ole ottaneet huomioon muita elämäntapoja jotka harvoin ja paljon syömisesn usein kytkeytyvät mikä on saanut harvoin syömisen itsessään näyttämään huonolta tavalta, vaikka niin ei ole. Harvoin syömisen hyötylista on sen sijaan pitkähkö, jos pitää samalla huolta muutenkin elämästä siitä ruoan sisällöstä.

   Lainaa

  25. Kukkakaali 16.6.2022 8:35
   Tulos: +64 (94 ääntä)
   Sam: Sannalle, tuo vegaaninen ruokavalio on vain elämän tapa, eikä kukaan tätä ruokavaliota noudattava saa mitään oireita, jos syövät eläinperaisiä tuotteita.
   Oon varmaan sitten oikea lumihiutale kun mulle todellakin tulee pahat vatsaoireet jos vahingossa jotain eläinperäistä menen syömään.

   Lainaa

  26. Lucky happy rider 16.6.2022 8:40
   Tulos: +70 (78 ääntä)
   "Mua joskus vähän turvottaa" tarkoittaa mun läheisen kohdalla, että gluteenia syödessä maha turpoaa niin että näyttää kuin olisi seitsemännellä kuulla raskaana. Sitten ihmiset kyselee, että ai teille on tulossa vauva, joko pian syntyy. Ei ole keliakiaa (tutkittu on), mutta noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, koska voitte kuvitella että tuon laatuinen turvotus on jo todella kivuliastakin. Gluteeniyliherkkyys on olemassa oleva ongelma, ja pienikin määrä gluteenia riittää joillain laukaisemaan pahat oireet muutamiksi päiviksi. Toki nämä ihmiset ei sitten oikeasti todellakaan ota sitä ei-gluteenitonta, edes juhlissa tai vaikka kuinka mieli tekis, vaan poikkeuksetta nää vahingot tapahtuu ravintoloissa, joissa ei oo toimittu riittävän tarkasti, vaan esimerkiksi tehty "gluteeniton" pitsa samalla pöydällä mistä on häthätää pyyhkäisty vehnäjauhot veke.

   Lainaa

  27. Tulos: +106 (116 ääntä)
   FODMAP-hommat ne vasta hauskoja on selittää. Joku taho kysyy ruokavaliotani jotain tarjoilua varten, noniin okei: laktoositon, paitsi jos on tosi vähän jossain ruuassa niin ei haittaa, mut enemmän sit haittaa. Sipuliton ja valkosipuliton, tai siis koskee vain kypsentämätöntä, niin ja vihreitä eli ruohosipulia yms. voin syödä. Gluteeniton, koska viljat on paha, mutta ei se ole siis se gluteeni vaan se tärkkelyspuoli, eli gluteeniton vehnä ei käy. Mutta kauraleivässä ei haittaa vehnägluteeni, niin ja pieni määrä vehnäjauhoa vaikka kastikkeessa ei haittaa, mut leipäpala tai muu jauhomöntti ei sovi. Olut käy, kun se on fermentoitunu se vilja siinä. Banaani käy, jos se on melko raakaa, vähänkään kypsempi ei käy. FODMAP-hommassa on hauskinta se, että et voi vain ilmoittaa ruokavalioksi FODMAP:ia, kun niiden sietokyky on yksilöllistä.

   Lainaa

  28. Aivoton ankka 16.6.2022 9:01
   Tulos: +44 (48 ääntä)
   Karoliina: Ah, vanha kunnon 'allergia ei yht'äkkiä ole niin paha, jos ruoka näyttää riittävän herkulliselta'. Kyllä ottaa päähän kun näkee paljon vaivaa erikseen titeuttaakseen jonkun erinkoisruokavalion ja kyseinen hahmo sitten ottaa sen sijaan tavallisen kappaleen, koska 'vähän ei haittaa'.
   Tää mua niin ärsyttää! Itsellä on pahat allergiat ja yliherkkyydet niin, että pienikin määrä jotain tiettyä ainetta laukaisee todella ikävän reaktion. Kyllä todellakin haittaa että mielummin jätän kokonaan syömättä sitten.

   Lainaa

  29. Läikikäs lihapiirakka 16.6.2022 9:04
   Tulos: +7 (11 ääntä)
   Toj Karin: Itsellä on laktoosi-intoleranssi, mutta syystä tai toisesta se esiintyy erittäin lievänä. Saan juoda muutaman lasillisen puhdasta maitoa ennen kuin maha tulee kipeäksi, mutta laktooisa sisältävät ruuat tai maitovalmisteet, kuten jäätelö ja jugurtit ei tunnu aiheuttavan mitään oireita. Ilmavaivoja ei [...]
   Minulla on sama, ihan lääkärissä todettut testein vieläpä voimakkaaksi. Mutta olen saanut pahan ripulin laktiisittomasta jäätelöstä, kun taas tavallista jäätelöä voin pieniä annoksia syödä. Jugurteista on tähän mennessä syömistäni Valion Olo- jugurtti ollut ainoita, mistä on tullut oireita  huomionarvoista on, että suomalaiset maitotuotteet on pshempua kuin esim . saksalaiset.

   Lainaa

  30. Tulos: +26 (38 ääntä)
   Kukkakaali: Oon varmaan sitten oikea lumihiutale kun mulle todellakin tulee pahat vatsaoireet jos vahingossa jotain eläinperäistä menen syömään.
   Mulle riitti se, että vaihdoin vegetaristista takaisin sekasyöjäksi. Tuli hirveät vatsaoireet, kunnes vatsa tottui "uuteen" ruokavalioon.

   Lainaa

  31. Aivoton ankka 16.6.2022 9:13
   Tulos: +30 (38 ääntä)
   Puuton alpakka: En koskaan vaadi tai odota kenenkään tekevän ja tarjoavan minun (nirson) ruokavalioni mukaista ruokaa. Suorastaan ahdistaa, jos joku näkee sen takia vaivaa. Mielelläni söisin omia eväitä, saisinpa ainakin mitä haluaisin. Mutta vielä enemmän ahdistaa, kun joku vaatii tai odottaa minun syövän [...]
   Samaa mieltä! Ja ahdistaa mennä ravintolaan ainakin ex tempore koska silloin joudun kyselemään kylmiltään ruoista onko sitä, onko tätä jne. yleensä kun tiedän ravintolan etukäteen niin laitan sähköpostia ja kyselen hyvissä ajoin mitä voin syödä tai mitä ruokia mahdollisesti voi minulle modifoida.

   Lainaa

  32. Kilokalori 16.6.2022 9:15
   Tulos: +48 (54 ääntä)
   Omat periaatteeni: - jokainen saa syödä mitä haluaa. - jos menee vieraaksi, syö sitä mitä on tarjolla, tai sitten ei syö. - vieraan ei pidä pahastua tarjoiluista, eikä tarjoajan siitä jos vieras ei halua maistaa esim. sitä suvun perinnereseptillä tehtyä herne-kala-maitohyydykettä. Jotain suht yksinkertaisia "maidoton" "tässä ei ole kalaa" "tämä on lihaton" "jotain gluteenitonta" "vegaaninen piirakka"-tyyppisiä ruokia voi juhliin helposti tehdä tarjolle jos vieraita on muutenkin paljon, mutta sitten jos on fennovegaaninen viljaton gluteeniton ja sokeriton, niin kannattaisi jo ihan oman hyvinvoinnin takia ottaa omat eväät mukaan.

   Lainaa

  33. Heleä rätti 16.6.2022 9:20
   Tulos: +24 (26 ääntä)
   Juiola: Oliko tää satiiria?😅 Eli olet ”laktoosi-intolerantikko”, mutta voit syödä maitovalmisteita ja juoda normi maitoakin useamman lasillisen? Tuossahan on varmaan määrällisesti enemmän laktoosia kuin kukaan normaaliruokavalioinen ei-intolerantikko päivän aikana syö. Miten tuollainen on edes voinut käydä [...]
   Ihan vaikuttaa tuo aiemman kertoma normaalilta ja vaihtelua esiintyy siinä, miten kukakin kestää erilaisia maitotuotteita.
   Lisäähän asiasta voit lukea vaikkapa täältä: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00038

   Lainaa

  34. Tulos: +31 (33 ääntä)
   Mimmi: FODMAP-hommat ne vasta hauskoja on selittää. Joku taho kysyy ruokavaliotani jotain tarjoilua varten, noniin okei: laktoositon, paitsi jos on tosi vähän jossain ruuassa niin ei haittaa, mut enemmän sit haittaa. Sipuliton ja valkosipuliton, tai siis koskee vain kypsentämätöntä, niin ja vihreitä eli [...]
   Itse olen juuri vastikään aloittanut FODMAP-ruokavalion ja olen itsekin aika kujalla siitä vielä. Pääasiallisesti pyydän gluteenitonta ja välttelen sitten kaaleja ja sipuleita yms mutta on tuota tullut virheliikkeitä tehtyä kun esim kauraleivässä ja -makaronissa onkin ollut vehnää, ravintolassa tuotiin väärä annos ja tuollaisia. Mutta tiedostan näissä tilanteissa sen seurauksen, se ei poista minun suolisto-ongelmia että joskus syön väärin. Sitten vain pysytellään vessaa lähellä. Tottakai syön sitä oikeasti gluteenitonta jos vain mahdollista ja myös jos menen jonnekin juhliin, ilmoitan nuo laktoosittomat ja gluteenittomat erityisruokavalioni, mutta sipuleista, sienistä ym pidän itse huolen - en halua aiheuttaa liikaa vaivaa varsinkaan kun minulla on näiden lisäksi myös paljon allergioita.

   Lainaa

  35. Tulos: +25 (31 ääntä)
   Lucky happy rider: "Mua joskus vähän turvottaa" tarkoittaa mun läheisen kohdalla, että gluteenia syödessä maha turpoaa niin että näyttää kuin olisi seitsemännellä kuulla raskaana. Sitten ihmiset kyselee, että ai teille on tulossa vauva, joko pian syntyy. Ei ole keliakiaa (tutkittu on), mutta noudattaa gluteenitonta [...]
   Neuvoisin kokeilemaan FODMAP-ruokavaliota.
   Mulla on IBS ja tuhannen muun asian lisäks se vehnä ei sovi, mutta ei gluteenin vuoksi vaan vehnätärkkelyksen, jota voi btw olla myös gluteenittomissa ruuissa.
   Ennemmin ottaisin keliakian, olis hitosti paljon helpompi löytää sopivaa syötävää ja selittää muille.

   Lainaa

  36. Suhdanneherkkä lohikäärme 16.6.2022 9:39
   Tulos: +12 (16 ääntä)
   Toj Karin: Itsellä on laktoosi-intoleranssi, mutta syystä tai toisesta se esiintyy erittäin lievänä. Saan juoda muutaman lasillisen puhdasta maitoa ennen kuin maha tulee kipeäksi, mutta laktooisa sisältävät ruuat tai maitovalmisteet, kuten jäätelö ja jugurtit ei tunnu aiheuttavan mitään oireita. Ilmavaivoja ei [...]
   Itselläni todettiin laktoosi-intoleranssi joskus kymmenvuotiaana mutta en ole ikinä saanut oireita mistään muusta kuin "pelkästä" maidosta. Siis jos maidosta tekee jotain muuta esim. jogurttia tai jäätelöä, tai käyttää sitä ruoan valmistukseen niin ei ole ikinä ollut mitään oireita. Toki jäätelö taidetaan useimmiten tehdä kermasta, en ole perehtynyt asiaan onko sekin normaalisti sitten ongelma. Satunnaisesti voin jopa muroja syödä tavan maidon kanssa (en ikinä ole oppinut juomaan hyla-maitoa koska se oli niin makeaa) eikä siinäkään ole ongelmaa. Mutta jos erehdyn juomaan lasillisen maitoa niin jo on vatsa sekaisin. Toinen on ne "maitokahvijuomat" joita kaupoissa myydään, ne on vähän arveluttavia kun niissä on vain 5% kahvia ja loput jotain maitovalmistetta niin satunnaisesti käy köpelösti niiden kanssa.

   Lainaa

  37. Tulos: -7 (43 ääntä)
   Sinervä myyrä: Tämä nuori osoitti erittäin hyvää sosiaalista pelisilmää tilanteessa eikä uhriutunut. Kas kun vegaani ei siitä tissimaitokakusta kärsi, ja kun se on jo tehtynä, voi sitten punnita hävikin ja puhdasoppisuuden välimaastossa, että kumpi se isompi juttu on.
   Kiva kun arvotat toisen puolesta hänen eettisiä valintojaan ja kerrot, mitä vegaaniin pitäisi ajatella. Tai siis ei kiva, mutta näytät tekevän sitä silti.

   Lainaa

  38. Lainsuojaton lohikäärme 16.6.2022 10:47
   Tulos: +16 (18 ääntä)
   Itsellä suolistosairaus ja pari ruoka-aineallergiaa, sekä lääkeaineallergioita. Ruoka-aineista pyrin välttämään niitä, joille olen allerginen, vaikka ei tule muuta kuin iho-oireita, joskus kotona saatan maistaa. Suolistosairaus on sitten sitä, että pitää testata että mikä käy ja mikä ei, tässä ei FODMAP-ruokavaliota käytetä. Joskus on maha niin pirun kipeä, ettei ole tosikaan, esimerkiksi ihan kunnon aito ruisleipä vaan ei käy, siitä tulee niin järkyttävän kovat kivut ettei liikkumaan pysty. Ja se, mikä olisi suolistosairauden kannalta hyväksi, sille olen allerginen, niin ruoassa, kuin lääkkeissäkin. Välillä balanssia on vaikea löytää, mutta ei mahda minkään.

   Lainaa

  39. Tulos: +20 (38 ääntä)
   Kilokalori: Kiva kun arvotat toisen puolesta hänen eettisiä valintojaan ja kerrot, mitä vegaaniin pitäisi ajatella. Tai siis ei kiva, mutta näytät tekevän sitä silti.
   Sinertävä myyrä kyllä sanoi, miten ”VOI” tehdä ja lähinnä kertoi oman mielipiteensä eikä kaikkien mielipidettä. Hän nimenomaan toi asiaan lisää huomioon otettavaa eikä rajannut erilaisia huomioon otettavia asioita pois, eli loi nimenomaan pohjaa yhä sallivammalle keskustelulle eikä toisin päin.
   Btw, KAIKKI arvottavat toisten eettisiä valintoja, koko ajan. Sinäkin juuri arvotit hänen tapansa ajatella :) se kuuluu asiaan, ja se onkin yksi hyvä syy sille miksi herkkähipiäisyydelle elämäntapavalintoja koskevissa aiheissa ei saa antaa yhä vain enemmän liikkumatilaa. Ihan kuin olisi uhri jos joku ”arvottaa” jotain valintojasi, huhhuh hankalaa olisi elämä.

   Lainaa

  40. Tulos: +44 (50 ääntä)
   Ai että nämä "allergiset" on keittiötyön ~suola -.- Toki kaikki ilmotetut allergiat otetaan tosissaan ja tehään vakaalla ammattitaidolla, mut kyllähän se korpeaa, että oot vääntäny ruuaksi allergiavapaan annoksen ja sitten tää asiakas syötyään kurvaa jälkkäripöytään ja ottaa sieltä sen vaihtoehdon jossa on ne kaikki allergeenit jotka mitätöit ruuasta >.<

   Lainaa

  41. Itseasiassa 16.6.2022 11:38
   Tulos: +21 (25 ääntä)
   Lucky happy rider: "Mua joskus vähän turvottaa" tarkoittaa mun läheisen kohdalla, että gluteenia syödessä maha turpoaa niin että näyttää kuin olisi seitsemännellä kuulla raskaana. Sitten ihmiset kyselee, että ai teille on tulossa vauva, joko pian syntyy. Ei ole keliakiaa (tutkittu on), mutta noudattaa gluteenitonta [...]
   Mullakasn ei todettu keliakiaa, mutta vatsaoireet olivat niin pahat, että kokeilin itse gluteenitonta. Tästähän eivät kaikki lääkärit tykkää, mutta en riskeeraa terveyttäni heidän mieliksi syömällä jotain mikä ei todellakaan sovi. Muutaman pienen kontaminaation kokeillut ja sen saannin tietää joka kerta. Olisihan se kiva saada oikea paperi vaikka yliherkkyydestä, mutta minkäs teet, kun niille ei ole testejä. Joillakin keliakiaa on testattu vuosia ennen positiivistä tulosta ja silloin ollaan terveysongelmen kanssa jo todella pitkällä, siihen kuitenkin liittyy pitkä liuta muita sairauksia.
   Mutta olisi se ihanaa itsestäkin mennä mihin tahansa ravintolaan ilman pelkoa, että saa oireita. Tai ostaa kaupasta huolettomasti mitä vain. Nyt kun syynää aika joka saatanan paketin ja käy vain varmoissa ravintoloissa, niin kyllä se aika paljon rajoittaa elämää. 

   Lainaa

  42. Itseasiassa 16.6.2022 11:40
   Tulos: +33 (39 ääntä)
   Helenan kommentista päätellen pitää nähtävästi pyytää puolisoa ostamaan itselleen oma uuni. Ehkä varmuudeksi myös oma keittiö? Apua tässähän asutaan pian eri osoitteissa :O

   Lainaa

  43. Tulos: +51 (53 ääntä)
   Mun pähkinä allergia ei edes ole mitenkään "ihmeellinen" tai harvinainen - ja silti kaikki aina hämääntyy jos esim suklaan tuotetiedoissa lukee "saattaa sisältää pähkinää",mutta syön sitä silti. Sehän on vaan varmuudeksi se varoitus, että samassa tehtaassa käsitellään myös pähkinää. Toki todella vaikeasti allergisten on tätäkin vältettävä.

   Lainaa

  44. Tulos: +22 (30 ääntä)
   Itseasiassa: Helenan kommentista päätellen pitää nähtävästi pyytää puolisoa ostamaan itselleen oma uuni. Ehkä varmuudeksi myös oma keittiö? Apua tässähän asutaan pian eri osoitteissa :O
   Muista kaikki erilliset astiat! Ja varmaan oma tiskiallas ja tiskiharja myös. Ja jääkaappi.

   Lainaa

  45. Tuoksuva pöllö 16.6.2022 13:59
   Tulos: +25 (29 ääntä)
   Toj Karin: Itsellä on laktoosi-intoleranssi, mutta syystä tai toisesta se esiintyy erittäin lievänä. Saan juoda muutaman lasillisen puhdasta maitoa ennen kuin maha tulee kipeäksi, mutta laktooisa sisältävät ruuat tai maitovalmisteet, kuten jäätelö ja jugurtit ei tunnu aiheuttavan mitään oireita. Ilmavaivoja ei [...]
   Tästä tuli mieleen isäni, jolla ns.tavallinen lehmänmaito aiheutti vatsavaivoja, mutta homogenoimaton ei. Eli ongelma ei ollutkaan laktoosi, vaan pilkottu rasva. En siis väitä, et sulla olis näin. Mut jos joku epäilee laktoosi-intoleranssia juurikin tuon maidon takia, eikä ole käynyt diagnoosia hakemassa, niin ainakin kannattaa kokeilla josko olisikin siitä homogenoinnista kiinni.

   Lainaa

  46. Tulos: +66 (76 ääntä)
   Ei oo helppoo olla vegaani. Ihmiset nurisee, kun olet niin ehdoton yhyy et voi koskaan joustaa, "arvostan vegaaneita jotka voivat joustaa" jne. Mutta jos joskus joustat, tulee raivo kaikista niistä kerroista kun ollaan hommattu sulle vegaanista ruokaa TURHAAN. Oletus siis on, että jos joskus joustat voit joustaa aina, ja silloinhan et noudata mitään ruokavaliota. Eli oikeastaan ihmiset vain toivovat, että kukaan ei vegaani olisikaan.

   Lainaa

  47. Harmaa kivi 16.6.2022 15:12
   Tulos: +40 (44 ääntä)
   Sam: Sannalle, tuo vegaaninen ruokavalio on vain elämän tapa, eikä kukaan tätä ruokavaliota noudattava saa mitään oireita, jos syövät eläinperaisiä tuotteita.
     Saa, nimittäin raivarin (ja jos söisi isomman köntin eläinproteiinia, niin tulisi vatsa kipeäksi, mutta sitä luultavasti ei voi tapahtua vahingossa). 
     Itse kyllä korostan kun kysytään erikoisruokavalioista, että kyse on näkemyksellisestä asiasta, siis _ei_ allergiasta, -kun tunnen yhden oikeasti keliaakikon, ja siinä tosiaan pitää olla eri leikkuulauta ja eri leipäveitsi ja gluteenittomat sipsit eri pöydällä ison lapun kanssa, ettei kukaan räplää niitä gluteenipölyisin sormin (luulisi että perunalastut olisivat kaikki gluteenittomia, vaan ei. Siinä kuluu sisällysluetteloa tavaillessakin mukavasti aikaa). Näen toki kaiken sen vaivan, kun ystävällisen tarjoilun tarkoituksena ei ole tuttavaani myrkyttää, mutta en haluaisi, että kukaan ryhtyisi koko keittiötään pesemään minun takiani, koska tosiaan en kuole. 
     Sen sijaan, jos joku piittaamattomuuttaan tai ilkeyttään tahallaan piilottaisi ruokaan jotain, mitä olen päättänyt olla syömättä, niin katsoisin sen kyllä aggressioksi eikä niin vähäiseksikään. Ärsyttää myös ihmiset jotka lupaavat että juujuu, kyllä on sopivaa ruokaa kaikille, kun tarjoudut tuomaan omat eväät, ja sitten kun päästään jonnekin hevonkuuseen: "kyllä tämä sopii kaikille, älä ole hankala". Olen hankala, kiitos, ja jos ei kelpaa, sopisi varoittaa ajoissa niin voin tuoda ne eväät tai vaikka jäädä kotiin.
     En tiedä kumpi on enemmän saatanasta, olemattomia allergioita kehittelevät vai toisille ei-syötävää syötäväksi tuputtavat. 

   Lainaa

  48. Impotentti varis 16.6.2022 15:12
   Tulos: +30 (50 ääntä)
   "Maito ruokajuomana" on yksi ovelimmista markkinointitempauksista, mitä Suomessa on elintarvikepuolella saatu ujutettua kansantajuntaan. Kun laajan mittakaavan maidonvienti itärajan yli loppui itsenäistymisen myötä, tuli tuottajille hätä käteen, että mihinkäs nyt saadaan maito myytyä. Ei missään muualla maailmassa juoda maitoa lasitolkulla, eikä sitä aikuisen elimistö oikein kestäisikään, vaikkei edes olisi intoleraatikko tai maidolle allerginen.

   Lainaa

  49. Koemaistettu kesyaasi 16.6.2022 15:36
   Tulos: +23 (29 ääntä)
   Itse joudun pyytämään vegaanisen ruoan vaikka välillä syön maitotuotteitakin pieniä määriä jos nyt seassa sattuu olemaan. Minulle vaan on tarjottu parikin kertaa kasvisruokana pelkkää kananmunaa ja sekin kyllä menee pienenä määränä leivonnaisen seassa mutta muuten pelkästään ei missään nimessä. Älkää tarjotko kasvisruokalijoille kananmunaa, se ei ole kasvis.

   Lainaa

  50. Koemaistettu kesyaasi 16.6.2022 15:40
   Tulos: +59 (65 ääntä)
   nirso: huutista kun eräällä kesäleirillä tarjottiin eräs päivä soijaa ja tofua ruokana. eihän sitä kukaan poika suostunut syömään koska kasvispaskaa. ens kesälle kirjotettiin kaikki ilmottautumislappuun että ollaan allergisia näille aineille ja saatiin lihaa. sori allergigolot : D
   Tämä on sitä kaikista pahinta nirsoilua ja asennevammaa

   Lainaa

  51. Tulos: -26 (50 ääntä)
   Unis: Ai että nämä "allergiset" on keittiötyön ~suola -.- Toki kaikki ilmotetut allergiat otetaan tosissaan ja tehään vakaalla ammattitaidolla, mut kyllähän se korpeaa, että oot vääntäny ruuaksi allergiavapaan annoksen ja sitten tää asiakas syötyään kurvaa jälkkäripöytään ja ottaa sieltä sen vaihtoehdon jossa on ne kaikki allergeenit jotka mitätöit ruuasta >.<
   Vinkki: haaveile vaikka päivänkakkaroista, jos töissä tulee hiljaisempi hetki. Asiakkaiden jälkiruokavalintojen kyttääminen antaa sinusta aika hassun vaikutelman.

   Lainaa

  52. Koemaistettu kesyaasi 16.6.2022 15:43
   Tulos: +26 (40 ääntä)
   Sam: Sannalle, tuo vegaaninen ruokavalio on vain elämän tapa, eikä kukaan tätä ruokavaliota noudattava saa mitään oireita, jos syövät eläinperaisiä tuotteita.
   Väärin. Todellakin tulisi oireita, varmasti pahojakin. Vatsa ja suoli täysin tukkoon ja allergista ihottumaa saattaa tulla myös. Mutta sekasyöjän pitäisi pystyä kasvisruokaa syömään ilman nurinoita sillä fyysisiä oireita ei varmasti tule.

   Lainaa

  53. Kaino hauki 16.6.2022 15:47
   Tulos: 0 (34 ääntä)
   Sinervä myyrä: Tämä nuori osoitti erittäin hyvää sosiaalista pelisilmää tilanteessa eikä uhriutunut. Kas kun vegaani ei siitä tissimaitokakusta kärsi, ja kun se on jo tehtynä, voi sitten punnita hävikin ja puhdasoppisuuden välimaastossa, että kumpi se isompi juttu on.
   Kyllä kärsii. Ei kestä maha lehmän lapsille tarkoitettua eritemössöä

   Lainaa

  54. Tulos: +9 (19 ääntä)
   Meillä kävi toisin päin noiden allergioiden kanssa... mummolla oli kala-allergia, mutta piti kalasta sen verran että söi sitä aina kun sitä oli tarjolla. Sitten eräänä jouluna hän saikin allergisen reaktion isän tekemästä savulohesta ja vietti jouluaaton sairaalassa. Itse en ole millekään ruoalle allerginen, mutta minulta löytyy yliherkkyys sorbitolille. Siitä ei onneksi ole juuri haittaa, sillä inhoan makeaa ja karkit jäävät silloin syömättä. Äidiltä löytyy myös laktoosi-intoleranssi, itseltä ei. Päätimme kuitenkin vaihtaa tavallisen maidon Eilaan, sillä silloin pystyisimme kummatkin juomaan sitä. Joitakin kuukausia vaihdon jälkeen ostin purkin tavallista maitoa ja huomasin saavani siitä ilmavaivoja... joten joko minulla olikin piilevä intoleranssi tai sitten tuo Eilaan vaihtaminen laukaisi sen. Miten lie... minulle käy kyllä paremman puutteessa laktoosipitoinen maito, tosin ympärillä olevat ihmiset saavat sitten haistella pieruja lopun päivää.

   Lainaa

  55. Tulos: +16 (22 ääntä)
   Saman verran siinä on leipää/ taikinaa vaikka onkin reikä. Ärsyttävähän tota on voidella kuitenkin.

   Lainaa

  56. Stressitön etana 16.6.2022 17:25
   Tulos: +35 (39 ääntä)
   Sam: Sannalle, tuo vegaaninen ruokavalio on vain elämän tapa, eikä kukaan tätä ruokavaliota noudattava saa mitään oireita, jos syövät eläinperaisiä tuotteita.
   Mä olen ”vain” kasvispainotteinen sekasyöjä, mutta tuli muuten ihan hitonmoiset vatsanväänteet kun vetäisi pitkän tauon jälkeen naudanlihapihvin. Selvästi ainakaan puoliraaka lihaköntti ei sula suosiolla tottumattoman suolistossa, ja tuntuisi ihan loogiselta että maitotuotteiden kohdalla tilanne on sama.

   Lainaa

  57. Elämätön kesyhanhi 16.6.2022 17:29
   Tulos: +51 (53 ääntä)
   Unis: Ai että nämä "allergiset" on keittiötyön ~suola -.- Toki kaikki ilmotetut allergiat otetaan tosissaan ja tehään vakaalla ammattitaidolla, mut kyllähän se korpeaa, että oot vääntäny ruuaksi allergiavapaan annoksen ja sitten tää asiakas syötyään kurvaa jälkkäripöytään ja ottaa sieltä sen vaihtoehdon jossa on ne kaikki allergeenit jotka mitätöit ruuasta >.<
   Näin maitoallergisena, joskus olen lähes kyyneliin liikuttunut kun olen saanut niin huolella ja ammattitaidolla tehtyä ruokaa. Suuri kiitos siis kaltaisillesi, vaikka taatusti välillä kiittämättömältä työltä tuntuu.

   Lainaa

  58. Kirpeä Ahven 16.6.2022 18:44
   Tulos: -19 (45 ääntä)
   Juiola: Oliko tää satiiria?😅 Eli olet ”laktoosi-intolerantikko”, mutta voit syödä maitovalmisteita ja juoda normi maitoakin useamman lasillisen? Tuossahan on varmaan määrällisesti enemmän laktoosia kuin kukaan normaaliruokavalioinen ei-intolerantikko päivän aikana syö. Miten tuollainen on edes voinut käydä [...]
   Koemaistettu kesyaasi: Tämä on sitä kaikista pahinta nirsoilua ja asennevammaa
   Rehellisesti sanottuna nuo tofu- ja soijatuotteet on niin pahanmakuisia, että ymmärrän. Ei minulla sinänsä mitään vegaanista ruokaa vastaan ole. Kyllähän nyt jotkin perunat ja kasviswokki, papusoppa tai vaikka lihaton hernekeitto on hyvää. Mutta ketään ei pitäisi pakotta syömään niitä lähinnä sahanpurulta maistuvia lihankorvikemössöjä, mitä liian usein tarjotellaan vegaanisena vaihtoehtona.

   Lainaa

  59. Kirpeä Ahven 16.6.2022 18:49
   Tulos: -30 (42 ääntä)
   Kaino hauki: Kyllä kärsii. Ei kestä maha lehmän lapsille tarkoitettua eritemössöä
   Juu. Vasikat jää ilman maitoa kun ilkeät ihmiset juo ne. Sitä samaa puhdasta maitoa ne lehmänkin lapset juo. Lehmä itse sen sijaan kärsii, jos sitä ei lypsetä.

   Lainaa

  60. Pomminvarma viinirypäle 16.6.2022 19:00
   Tulos: -5 (23 ääntä)
   Onpahan tullut vastaan sellainenkin henkilö, jolla oli alati muuttuva lista "allergioistaan".

   Lainaa

  61. Kimakka paprika 16.6.2022 19:56
   Tulos: +29 (35 ääntä)
   Eräällä piknikillä kaikki kertoi tuomiensa ruokien ainekset, jotta seurueen erityisruokavalioiset tiesivät, mitä sopii ottaa. Kaveri aloitti tekemiensä taikinakääröjen esittelyn kertomalla, että taikina on vegaanista. Seuraavaksi sanoi sisällä olevan jauhelihaa. Nauratti erityisesti porukan vegaaneja, vaikka eivät sitten ottaneetkaan vegaanisia jaihelihakääröjä 😄

   Lainaa

  62. Tulos: +19 (37 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Juu. Vasikat jää ilman maitoa kun ilkeät ihmiset juo ne. Sitä samaa puhdasta maitoa ne lehmänkin lapset juo. Lehmä itse sen sijaan kärsii, jos sitä ei lypsetä.
   Ei, vaan lehmä lopettaa maidontuotannon parissa päivässä, kun lypsäminen lopetetaan. Kuten kaikki nisäkkäät lopettavat maidontuotannon, kun poikanen lakkaa imemästä. Keinotekoisesti se lehkä lypsää, kun sitä jatkuvasti lypsetään.

   Lainaa

  63. Tulos: +48 (54 ääntä)
   Nyt täytyy kyllä pitää tuon vegaanin puolia. Joku sen jo sanoikin: tuo ei mene koskaan oikein. Jos joustaa, käy noin, ja jos ei jousta, on tärkeilevä niuho. Tuossa ihminen itse jätti erikoisruokavalion järjestämättä ja sitten kehtaa uhriutua, kun toinen ottaa sitä mitä saa? Hänelläkö olisi aiempien tekemisiensä perusteella jonkin moraalinen oikeus päsmäröidä, mitä toinen syö? Tiedän, että monet ovat täysin ehdottomasti vegaaneja. On kuitenkin myös paljon ihmisiä, jotka pyrkivät noudattamaan vegaanista ruokavaliota tai vaikkapa pelkästään suosimaan kasvisruokaa SILLOIN KUN SE ONNISTUU, koskapa heidän etiikkansa niin sanoo. Nämä saattavat kotona kokata vegaanista mutta muualla joustaa tilanteen mukaan, ettei elämä mene liian hankalaksi. On myös ihmisiä, jotka voivat paremmin, jos välttävät laktoosia, mutta tilanteen mukaan sitä kuitenkin syövät - lääkkeiden turvin tai kärsien oireet. Osa ruokarajoituksista on ehdottomia, osa ei ole. Jos ruokavaliota kysytään, ruokavalio ilmoitetaan. Ei mitään tarvetta nöyristellä asian kanssa ja "huomaavaisesti" pureskella riisikakkuja omasta taskusta. Ja saa ilmoittaa, vaikkei rajoite olisi täysin ehdoton. Mielestäni olisi absurdia, jos esim. kiivistä oireita saava ystäväni olisi jotenkin velvoitettu syömään kiiviä vain siksi, että hän JOSKUS on sitä syönyt oireista huolimatta. Eiköhän hän itse päätä! Juhlien emäntä/isäntä puolestaan päättää sen, minkä verran ruokavalioita on valmis ottamaan tarjoilussa huomioon. Toki huomaavainen vieras voi kenties etukäteen ilmoittaa, minkä verran siitä ruokavaliosta pystyy joustamaan. Ja ennen kuin kukaan vetää ad hominemin, niin tiedoksi: en ole itse vegaani, allergikko enkä muka-allergikko. Syön aivan kaikkea, koiranlihasta alkaen.

   Lainaa

  64. Alice Wonderland 16.6.2022 20:56
   Tulos: +10 (14 ääntä)
   EK: Meillä kävi toisin päin noiden allergioiden kanssa... mummolla oli kala-allergia, mutta piti kalasta sen verran että söi sitä aina kun sitä oli tarjolla. Sitten eräänä jouluna hän saikin allergisen reaktion isän tekemästä savulohesta ja vietti jouluaaton sairaalassa. Itse en ole millekään ruoalle [...]
   Ensimmäisen kerran minulle tehtiin laktoositoleranssitesti lapsena ja silloin piti juoda iso lasillinen maitosokeria tms inhaa. Sitten aikuisena todella pahojen suolistovaivojen vuoksi otettiin vain verikoe ja todettiin että minulle löytyy se geeni, minkä kantajat ei siedä laktoosia, mutta se ei ole aktivoitunut. Eli käsittääkseni se aktivoituminen voisi tapahtua milloin vain, mutta en ole tarkemmin tutkinut asiaa että voisin totuudeksi tätä väittää.
   Itsellänikin on tosiaan noita mystisiä turvotuksia, minkä johdosta saan säännöllisesti onnitteluja raskauden johdosta tai vauvaonnitteluja (kun on ns normaali tila), enkä ihmettele. Mittasin joskus aamun ja iltapäivän vyötärönympäryksen kasvavan 25 cm, ja se vatsa on pinkeä ja kova kuin kivi. Sehän tarkoittaa esim että takki ei mahdu kiinni, ja olen joutunut kipeää pötsiäni kannattelemaan kaksin käsin, että pystyn liikkumaan vaivaisesti. Foodmapin avulla jonkinlainen rauha on tullut elämään, mutta valitettavasti vältettävien listalla on paljon herkkujani. En ole niiden välttämisessä.ehdoton, mutta puntaroin todella tarkkaan missä tilanteessa haluan ottaa riskin tästä todella kivuliaasta tilasta. Se harvoin on mikään julkinen tilanne, vaan kun olen kotona varmasti pari päivää sohvan ja vessan välillä "turvassa". Mahdollisissa juhlissa ilmoitan muutaman pahimman oireen aiheuttajan, joita toivoisin vältettävän mahdollisuuksien mukaan. Arvostan vaivaa, mutta olen tottunut että ei edes niitä pahimpia tuotteita ole tarjoiluista poistettu ja tällöin nielen pettymykseni välipalaksi.

   Lainaa

  65. Römeä opas 16.6.2022 21:03
   Tulos: +13 (15 ääntä)
   Mimmi: FODMAP-hommat ne vasta hauskoja on selittää. Joku taho kysyy ruokavaliotani jotain tarjoilua varten, noniin okei: laktoositon, paitsi jos on tosi vähän jossain ruuassa niin ei haittaa, mut enemmän sit haittaa. Sipuliton ja valkosipuliton, tai siis koskee vain kypsentämätöntä, niin ja vihreitä eli [...]
   Sama homma! 
   Juuri tästä syystä en ole koskaan pyytänyt mitään erityiskohtelua esim sukujuhlissa. Mieluummin valikoin syömisiäni paikan päällä ja yleensä myös syön kotoa lähtiessä, jotta pärjään vaikka ilman ruokaa jos niikseen tulee. Silti ”tieto” ruokarajoitteistani on tulkittu laktoosittomana ja gluteenittomana, ehkä äitini on virheellisesti tätä eteenpäin laittanut, eikä asian selittäminen 30. kerran auta mitään. Kiltisti syön aina minulle tehdyt tarjoilut, mutta aina hävettää, että joku näkee erityistä vaivaa tähteni, eikä se edes osu maaliin ja lopputulos voi olla sama vaikka olisin syönyt normitarjoiluja...

   Lainaa

  66. Tulos: +16 (18 ääntä)
   Mimmi: FODMAP-hommat ne vasta hauskoja on selittää. Joku taho kysyy ruokavaliotani jotain tarjoilua varten, noniin okei: laktoositon, paitsi jos on tosi vähän jossain ruuassa niin ei haittaa, mut enemmän sit haittaa. Sipuliton ja valkosipuliton, tai siis koskee vain kypsentämätöntä, niin ja vihreitä eli [...]
   Mie otin eliminaatiovaiheessa eväät aina kaikkialle :D Oli niin vaikeaa löytää mitään sopivaa. Olin se juhlien outo hiihtäjä joka ottaa vain kupin kahvia eikä muuta. 
   Onneksi nyt vuosia myöhemmin suolistoni on armeliaampi. 

   Lainaa

  67. Tulos: +11 (13 ääntä)
   Pöljä: Itse olen juuri vastikään aloittanut FODMAP-ruokavalion ja olen itsekin aika kujalla siitä vielä. Pääasiallisesti pyydän gluteenitonta ja välttelen sitten kaaleja ja sipuleita yms mutta on tuota tullut virheliikkeitä tehtyä kun esim kauraleivässä ja -makaronissa onkin ollut vehnää, ravintolassa [...]
   Sinulle ja muillekin jotka aloittelee FODMAP-ruokavaliota niin Monashin appi on ihan kultaa. Se maksaa noin viisi euroa kerta maksuna ja on helppo käyttää. 
   Sieltä löytyy siis ruoka-aineet miten paljon arviolta voi syödä. Erityisen hyvä se oli kun katsoi mitä ei voi syödä. 

   Lainaa

  68. Muodokas hyeena 16.6.2022 21:45
   Tulos: +9 (19 ääntä)
   Itsellä on todettu laktoosi-intorelanssi 15-vuotiaana, mutta 30-vuotiaana tarkemmissa tutkimuksissa todettiin maitoallergia 😁 Kun maidon jätti päivittäisestä ruokavaliosta pois, hämmästyin kuinka fyysinen olo parani. Totesin, että maidottomat kermankorvikkeet leivonnaisissa eivät maistu omaan suuhun hyviltä. Juhliin oon todennut, että palan kakkua uskallan syödä, en kuole siihen 😊 Rennossa suhtautumisessani on se huono puoli, etteivät kaikki läheiset ota maitoallergiaa tosissaan. Jos vedän suuren määrän maitotuotteita tai parina peräkkäisenä päivänä pienen määrän, oma olo on kehno 😔

   Lainaa

  69. Tervetullut undulaatti 16.6.2022 21:52
   Tulos: +5 (21 ääntä)
   First world problems. Nirsoilijat. Allergiset ja entsyymipuutteiset ymmärrän.

   Lainaa

  70. Harmaa kivi 16.6.2022 22:07
   Tulos: +17 (39 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Juu. Vasikat jää ilman maitoa kun ilkeät ihmiset juo ne. Sitä samaa puhdasta maitoa ne lehmänkin lapset juo. Lehmä itse sen sijaan kärsii, jos sitä ei lypsetä.
     Älä nyt herrantähden sekoile, vai trollaatko? Ne "lehmän lapset" eivät saa emon maidosta tippaakaan (no, luomutapauksessa muutaman tipan). Ne erotetaan emostaan joko tuntien, tai luomutapauksessa päivien, päästä (luullakseni päivien olisi pahempi jos itse olisin lehmä). Mullit tapetaan samantien ja tulevia lypsylehmiä ruokitaan tuttilaitteella, vaikka lehmä luonnostaan imettäisi vasikkaansa vaikka kuinka kauan. (Siksi muuten jätin maitotuotteet pois; synnytyssairaalassa kun poikavauvaani varten alkoi maito nousta, tajusin, että jos joku veisi pienen pois ja pistäisi hengiltä saadakseen maitoni, niin olisi oikeastaan mukavampi itse lähteä teuraaksi. Enpä kadehdi lypsylehmää). 
     En ole edelleenkään kertomassa muille, mitä syödä, semminkin kun se toimii tarkoitustaan vastaan, mutta kehotan kuitenkin olemaan puhumatta täyttä puutaheinää.

   Lainaa

  71. Tunteeton raadonsyöjä (pluri) 16.6.2022 22:21
   Tulos: +6 (10 ääntä)
   Toj Karin: Itsellä on laktoosi-intoleranssi, mutta syystä tai toisesta se esiintyy erittäin lievänä. Saan juoda muutaman lasillisen puhdasta maitoa ennen kuin maha tulee kipeäksi, mutta laktooisa sisältävät ruuat tai maitovalmisteet, kuten jäätelö ja jugurtit ei tunnu aiheuttavan mitään oireita. Ilmavaivoja ei [...]
   Itsellä täysin sama. Tenavana oireita ja testeissä todettiin. Muistaakseni väittävät että siitä ei voi parantua mutta en edes muistanut ennen kommenttiasi että minulla on se. En toki juo maitoa muuta kuin kahvissa ja ruuassa. Ehkä joskus teen lasin tai kaksi maitokaakaota mutta en silti huomaa mitään.

   Lainaa

  72. Tulos: +20 (24 ääntä)
   Mua vaivaa maitoallergia sekä ahneus. Jos juhlissa on vain maidollista kakkua, niin sitä on syötävä ja sitten seuraavana yönä oksennetaan. Mutta niin se menee, tyhmästä päästä kärsii koko kroppa.

   Lainaa

  73. Mietteliäs järvisieni 16.6.2022 23:18
   Tulos: +6 (10 ääntä)
   Juiola: Oliko tää satiiria?😅 Eli olet ”laktoosi-intolerantikko”, mutta voit syödä maitovalmisteita ja juoda normi maitoakin useamman lasillisen? Tuossahan on varmaan määrällisesti enemmän laktoosia kuin kukaan normaaliruokavalioinen ei-intolerantikko päivän aikana syö. Miten tuollainen on edes voinut käydä [...]
   Ei tuo nyt niin ihmeellistä ole. Itselläni on sama, lapsena oireilin vatsakivulla ja ilmavaivoilla ja kävin testeissä joissa laktoosi intoleranssi todettiin. Nykyään en kuitenkaan saa oireita maitotuotteista vaikka niissä laktoosia olisikin.

   Lainaa

  74. Rutikuiva vesinokkaeläin 16.6.2022 23:23
   Tulos: -13 (25 ääntä)
   Karoliina: Ah, vanha kunnon 'allergia ei yht'äkkiä ole niin paha, jos ruoka näyttää riittävän herkulliselta'. Kyllä ottaa päähän kun näkee paljon vaivaa erikseen titeuttaakseen jonkun erinkoisruokavalion ja kyseinen hahmo sitten ottaa sen sijaan tavallisen kappaleen, koska 'vähän ei haittaa'.
   95% tämän päivän ruoka-allergioista tuntuu olevan itsensä tärkeäksi tekemistä.

   Lainaa

  75. Vieras piimä 17.6.2022 4:24
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Sam: Sannalle, tuo vegaaninen ruokavalio on vain elämän tapa, eikä kukaan tätä ruokavaliota noudattava saa mitään oireita, jos syövät eläinperaisiä tuotteita.
   Tuo ei oikeastaan pidä ihan paikkansa. Todella monet sellaiset, jotka ovat pitkään olleet lihatta, saavat sillä kyllä pakkinsa sekaisin jos alkavat sitä taas syödä. Liittyy ymmärtääkseni juurikin siihen, että keho tottuu lihattomuuteen, jolloin sen keholle vieraan asian syöminen  herättää vastareaktion – kuten täällä siis joku kertoi, että oli tullut vatsaoireita kunnes kroppa oli sitten taas tottunut uuteen ruokavalioon.

   Lainaa

  76. Päheä lammas 17.6.2022 7:30
   Tulos: -2 (16 ääntä)
   Karoliina: Ah, vanha kunnon 'allergia ei yht'äkkiä ole niin paha, jos ruoka näyttää riittävän herkulliselta'. Kyllä ottaa päähän kun näkee paljon vaivaa erikseen titeuttaakseen jonkun erinkoisruokavalion ja kyseinen hahmo sitten ottaa sen sijaan tavallisen kappaleen, koska 'vähän ei haittaa'.
   Näin on. Tiedän pari ihmistä joilla on keliakia, mutta kun omat kaljat loppuu maistuu hyvin ne normaali kaljat ja kun synttäreille ei ole hänen takiaan leivottu gluteenitonta kakkua kelpaa kyllä hyvin normaalikin. Aina muistaa vaan olla kertomassa, että on keliakia ja ei voi käyttää gluteenia. Samat tyypit syö myös seitania, joka on pelkkää gluteenijauhoa ja ei koskaan tule oireita.

   Lainaa

  77. Tulos: +13 (27 ääntä)
   Harmaa kivi:   Älä nyt herrantähden sekoile, vai trollaatko? Ne "lehmän lapset" eivät saa emon maidosta tippaakaan (no, luomutapauksessa muutaman tipan). Ne erotetaan emostaan joko tuntien, tai luomutapauksessa päivien, päästä (luullakseni päivien olisi pahempi jos itse olisin lehmä). Mullit tapetaan samantien [...]
   Pakko nyt vähän korjata asiavirheitä. Vasikat saavat aina ternimaidon emolta, ellei nyt mitään ihmeitä tapahdu (esim. emo kuolee poikimisessa). Monissa tapauksissa vasikat saavat myös kasvaessaan ihan lehmänmaitoa, eivätkä korviketta, koska lypsylehmä on jalostettu tuottamaan enemmän maitoa kuin vasikka tarvitsee, jolloin sitä riittää sekä myyntiin että vasikoille.
   Mulleja eli sonnivasikoita ei myöskään tapeta samantien, ei ainakaan Suomessa.
   Tuottajalle elämet ovat arvokkaita niin työtovereina kuin rahallisestikin, koska ne ovat osa yritystoimintaa. Ja vaikka haluaisit agendasi läpi ajatella tuottajat pelkkinä rahanahneina eläinten riistäjinä, ei tuossa kuvailemassasi toimintatavassa olisi siltäkään kantilta mitään järkeä. Vasikka tarvitsee emonsa ternimaidon saadakseen hyvän alun elämään. Vasikat eivät ole sukupuolestaan riippumatta mitään "ylijäämäroskaa", jotka vaan tapetaan pois tieltä. Se ei olisi millään mittapuulla kannattavaa tai järkevää. Ne kasvatetaan aikuisiksi, jonka jälkeen ne päätyvät lihaksi, uusiksi lypsylehmiksi tai jalostukseen.
   Liharotuisilla eli emolehmillä homma toimii sitten ihan eri tavalla. Vasikka on emon alla noin puoli vuotta, usein kesällä laitumella. Vieroituksen jälkeen ne jäävät joko omalle tilalle tai lähtevät välitystiloille kasvatukseen, tai niistä tulee emolehmiä.

   Lainaa

  78. Kilokalori 17.6.2022 8:02
   Tulos: +19 (21 ääntä)
   Vieras piimä: Tuo ei oikeastaan pidä ihan paikkansa. Todella monet sellaiset, jotka ovat pitkään olleet lihatta, saavat sillä kyllä pakkinsa sekaisin jos alkavat sitä taas syödä. Liittyy ymmärtääkseni juurikin siihen, että keho tottuu lihattomuuteen, jolloin sen keholle vieraan asian syöminen  herättää [...]
   No ei varsinaisesti vastareaktio, vaan pitkään kasvissyöjänä olleen suolistosta vaan pääosin puuttuu ne lihaproteiinia hajottamaan erikoistuneet bakteerit, koska niillä ei ole ollut ruokaa jolla menestyä. Eli liha tulee sulamatta läpi - ripuli.
   Ruuansulatus toimii pääosin suoliston biomassan eli bakteerien avulla. Vasta viime vuosina on alettu ymmärtää miten suurta osaa suolistobakteerit näyttelevät ihmisen terveydessä. Kasviskuidut pitävät bakteereja elossa koko suolen matkalla, yksipuolinen ja kuiduton ruoka vähentää bakteerien määrää suolistossa. Vakavasti suolistosairaillehan jopa siirretään terveen ihmisen ulostetta suolistoon, jotta bakteerit tasaantuisivat hyväksi.

   Lainaa

  79. Kilokalori 17.6.2022 8:05
   Tulos: +12 (22 ääntä)
   Gluteenittomista "nirsoilijoista" vielä kommentoin, että osa gluteenitonta ruokavaliota noudattavista voi olla esim. kilpirauhaspotilaita, joille olisi hyväksi elää ilman gluteiinia sairauden pitkäaikaisen hoitotasapainon takia, mutta he eivät saa mitään akuutteja oireita, vaikka söisivätkin nälissään gluteiinia, jos muuta ei ole tarjolla. Eli edelleen sama mitä aiemminkin sanoin, ei puututa muiden ruokavalioihin, ruokarauha ja antaa ihmisten syödä vaikka pikkukiviä jos haluavat. Muiden ihmisten ruokavalion nälviminen kertoo enemmän siitä nälvijästä.

   Lainaa

  80. Kaikkitietävä ahven 17.6.2022 20:52
   Tulos: +7 (21 ääntä)
   Ammu: Pakko nyt vähän korjata asiavirheitä. Vasikat saavat aina ternimaidon emolta, ellei nyt mitään ihmeitä tapahdu (esim. emo kuolee poikimisessa). Monissa tapauksissa vasikat saavat myös kasvaessaan ihan lehmänmaitoa, eivätkä korviketta, koska lypsylehmä on jalostettu tuottamaan enemmän maitoa kuin [...]
   Juuri noin! Vasikoille annetaan ehdottomasti ternimaitoa (siis sitä ensimmäisinä päivinä poikimisen jälkeen tulevaa hyvin ravinnepitoista maitoa), koska se parantaa niiden vastustuskykyä,  ja niille voidaan antaa maitoa pitempäänkin. Vasikat ovat arvokkaita, ei niitä noin vain tapeta tai niiden hyvinvointia vaaranneta huonolla ruokkimisella. Jos tilalla ei ole niille käyttöä, ne myydään aikanaan eteenpäin esim. lihantuotantotilalle. Ei kuitenkaan vastasyntyneenä: liian pieni vasikka ei kestä siirtämistä, joten vasikkaa hoidetaan ainakin pari viikkoa tilalla, jossa se on syntynyt. 
   Harmaan kiven ei ole pakko juoda maitoa, jos ei halua. Kannattaisi kuitenkin tutustua asioihin, ettei pahoittaisi mieltään perättömistä asioista.

   Lainaa

  81. Pramea kauris 18.6.2022 1:27
   Tulos: -20 (24 ääntä)
   Laktoosivammailijat ovat pahimpia, koska 1) ovat aina kovaan ääneen tinkaamassa "onko tässä LAKTOOSIA???" ihan joka tarjottavasta 2) läheskään kaikkia maitotuotteita ei saa vähälaktoosisina, yllättäen tämä(kin) ongelma näyttää koskevan lähinnä suomalaisia 3) laktoosittomat tuotteet ovat todella paljon normaalituotteita kalliimpia (vaikka normaalituotteessakin olisi laktoosia todella vähän, kuten voissa) 4) laktaasientsyymitabletteja myydään rapeaan parinkymmenen sentin kappalehintaan, vammailijat voisivat siis syödä ihan normaaleita tarjottavia mitättömällä kertapanostuksella 5) ne "laktoosittomina" markkinoidut tuotteet, joiden hinta on tavallisiin maitotuotteisiim verrattuna vähintään 1,5-kertainen, ovat tasan niitä samoja laktoosituotteita laktaasientsyymillä höystettynä. Että silleen.

   Lainaa

  82. Kirpeä Ahven 18.6.2022 1:37
   Tulos: +12 (18 ääntä)
   Harmaa kivi:   Älä nyt herrantähden sekoile, vai trollaatko? Ne "lehmän lapset" eivät saa emon maidosta tippaakaan (no, luomutapauksessa muutaman tipan). Ne erotetaan emostaan joko tuntien, tai luomutapauksessa päivien, päästä (luullakseni päivien olisi pahempi jos itse olisin lehmä). Mullit tapetaan samantien [...]
   Kyllä muuten vasikoita juotetaan ihan sillä maidolla, mitä auton kyytiin laitetaan, ainakin kaikissa navetoissa missä minä olen käynyt. Eikä mullivasikoita tosiaan tapeta... Eihän siinä mitään järkeä olisi: Ne myydään ulos lihakarjaa kasvattaville. Kotona pari vuosikymmentä sitten mekin noita mullikoita kasvatimme.

   Lainaa

  83. Tulos: +15 (19 ääntä)
   Tämä on raivostuttavaa. Itse tein kerran baby showereihin kakun ja yhdeltä osallistujalta tuli pitkä lista mitä ei voi syödä. Gluteeni, mansikat, laktoositon, sitrushedelmät... Lopulta pitkän pohdinnan jälkeen tein kinuskijuustokakun ilman liivatetta koska sekin oli EI-listalla. Lopputulos? Henkilö ei edes osallistunut. Kiitos vaan.

   Lainaa

  84. Tulos: -3 (23 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Kyllä muuten vasikoita juotetaan ihan sillä maidolla, mitä auton kyytiin laitetaan, ainakin kaikissa navetoissa missä minä olen käynyt. Eikä mullivasikoita tosiaan tapeta... Eihän siinä mitään järkeä olisi: Ne myydään ulos lihakarjaa kasvattaville. Kotona pari vuosikymmentä sitten mekin noita mullikoita kasvatimme.
   Noin se meni - pari vuosikymmentä sitten. Nykyisin munakanojen miessukupuoliset tiput murskataan parin päivän ikäisinä, ja maitonautojen miespuoliset poikaset menevät nekin minkinruuaksi.
   Miksikö? Koska viimeisen parin vuosikymmenen aikana tuotantoeläinten lajeja on jalostettu niin rajusti, että maidontuotantoon jalostetun lehmän lihakset ei kasva turhaan, ja toisaalta lihakarjalehmät eivät tuota maitoa tarpeeksi edes omille poikasilleen. Maitolehmän poikaa ei kannata viedä lihatilalle syömään kallista viljaa, koska se ei tuota yhtä paljon kuin lihakarjan poikanen. Broilerikanat munisivat surkeita pikkumunia jos edes ikinä siihen ikään ehtivät, munakanat munii isoja munia päivittäin.
   Maidon-ja lihantuotanto ei ole enää mitään pikkuyksiköiden ja kiltin Narsissi-lehmän kanssa puuhastelua, vaan ihan täysin teollistettua tehotuotantoa. Asia on muuttunut ihan parissa vuosikymmenessä koko maailmassa, myös meillä.
   Ternimaitoa ei anneta vasikalle kuin ehkä vähän maidon sekaan sotkettuna, siitä kamasta saa lähes 100e/kg kilohintaa kun paistaa uunijuustoksi ja myy paikallisille hipstereille tilamyynnin sivussa.
   T: myös maitotilalla kasvanut

   Lainaa

  85. Kaikkitietävä ahven 18.6.2022 16:30
   Tulos: +5 (13 ääntä)
   Kilokalori: Noin se meni - pari vuosikymmentä sitten. Nykyisin munakanojen miessukupuoliset tiput murskataan parin päivän ikäisinä, ja maitonautojen miespuoliset poikaset menevät nekin minkinruuaksi. Miksikö? Koska viimeisen parin vuosikymmenen aikana tuotantoeläinten lajeja on jalostettu niin rajusti, että [...]
   Tähän ei saa liitettyä linkkiä, mutta käypä etsimässä yle.fi:stä juttu "Sonnit teurastetaan luultavasti puolitoistavuotiaana, lehmät olisivat eläneet viitisen vuotta - näin navettasuoran vasikoille käy". Kolme vuotta vanha juttu. Ehkä sinun tietosi ovat vanhentuneita? Tai peräisin jostain muualta kuin Suomesta?

   Lainaa

  86. Tulos: +6 (8 ääntä)
   Juiola: Oliko tää satiiria?😅 Eli olet ”laktoosi-intolerantikko”, mutta voit syödä maitovalmisteita ja juoda normi maitoakin useamman lasillisen? Tuossahan on varmaan määrällisesti enemmän laktoosia kuin kukaan normaaliruokavalioinen ei-intolerantikko päivän aikana syö. Miten tuollainen on edes voinut käydä [...]
   Oliko sinun kommentti satiiria? Kerrompa sulle jotain mitä et selvästikään ole vielä ymmärtänyt. Hyvin harva sairaus tai elimistön tila on joko 100% tai 0%, vaan oikeiden voimakkuus voi vaihdella henkilöiden välillä mutta myös samalla henkilöllä ajan kanssa. Pentuna minun oireet olivat pahempia ja tuli paljon herkemmin kuin nykyään. 
   Lueppa muutamien ihmisten vastauksia minulle. En näytä olevan ainoa ihminen, jolla oireet ovat suhteellisen lieviä, mikä on täysin odotettavaa. Sulla on aivot, oletettavasti. Käytä niitä asioiden oppimiseen valheisiin perustuvan vittuilun sijaan.

   Lainaa

  87. Komia dinosaurus 18.6.2022 23:14
   Tulos: +9 (11 ääntä)
   Sam: Sannalle, tuo vegaaninen ruokavalio on vain elämän tapa, eikä kukaan tätä ruokavaliota noudattava saa mitään oireita, jos syövät eläinperaisiä tuotteita.
   Voi saada, jos elimistö on tottunut täysin vegeruokaan.
   Itse periaatteen miehenä ostan aina kasvisruokaa, mutta jos joku tarjoaa jotain muuta niin saatan sitäkin satunnaisesti syödä. 
   En julistaudu vegaaniksi tai kasvissyöjäksi, otan lounaalla / ravintolassa / ostan kaupasta kasvisaterian ja that’s it.  Yleensä kysyttäessä kerron etten oikein pidä lihasta tai useimmista muista eläinperäisistä tuotteista. Enkä edes valehtele, vaikka syy on pääosin eettinen.

   Lainaa

  88. Hallava tuhatjalkainen 18.6.2022 23:15
   Tulos: +7 (11 ääntä)
   Kilokalori: Noin se meni - pari vuosikymmentä sitten. Nykyisin munakanojen miessukupuoliset tiput murskataan parin päivän ikäisinä, ja maitonautojen miespuoliset poikaset menevät nekin minkinruuaksi. Miksikö? Koska viimeisen parin vuosikymmenen aikana tuotantoeläinten lajeja on jalostettu niin rajusti, että [...]
   Kaikilla tiloilla millä itse olen ollut töissä, niin sonnivasikat on kyllä menneet kasvatettavaksi lihaksi. Useimmiten ne lehmät, joilta ei jälkeläistä haluta karjaan, siemennetäänkin liharodulla.
   Samoin vasikat on saaneet ihan ehtaa ternimaitoa kyllä; jos ei emältä niin sitten pakasteesta. 
   Sen sijaan maitoauton kyytiin kelpaavaa maitoa ei kannata vasikoille juottaa, vaan yleensä se on joko antibioottimaitoa tai sellaista jossa tulehdusarvot on niin korkealla, ettei sitä voi lypsää tankkiin. Lisäksi ternimaidossa on kolmen päivän varoaika, jonka ajan maito menee vasikoille. Juoma-automaatteihin sekoitetaan maito yleensä jauheesta, vähintäänkin osittain. Riippuu hävikkimaiodon määrästä ja siitä kuinka pitkälle navetta on automatisoitu.

   Lainaa

  89. Komia dinosaurus 18.6.2022 23:18
   Tulos: +8 (12 ääntä)
   Vakuudeton alokas: Ymmärrän vegaaninuorta. Juhlissa kaikille muille on tarjolla kakkua, mutta hänelle ei, kun "en ehtinyt tehdä". Jos ei ehdi tehdä, niin kaupasta saa kyllä nopeasti haettua vegaanille sopivaa makeaa tarjottavaa. Tarina ei kerro, olivatko nämä juhlat pelkät kakkukahvihenkiset pikkuilottelut työajalla. [...]
   Kyllä. Ja on tosi pikkumaista valittaa siitä että hän sitten otti kakkua. Ehkä tuossa ei tulisi kutsua itseään vegaaniksi vaan ”pääosin vegaaniruokaa suosivaksi” tms., mutta ymmärrän hyvin että jatkuva eläinperäisten ruokien syöminen tuntuu jonkun mielestä raskaalta ja rasittavalta. Joku harvoin nautittu juhlapäivän kakunpala on eri asia kuin jatkuva eläintuotteiden syöminen.

   Lainaa

  90. Vieras piimä 19.6.2022 4:09
   Tulos: -2 (18 ääntä)
   Ammu: Pakko nyt vähän korjata asiavirheitä. Vasikat saavat aina ternimaidon emolta, ellei nyt mitään ihmeitä tapahdu (esim. emo kuolee poikimisessa). Monissa tapauksissa vasikat saavat myös kasvaessaan ihan lehmänmaitoa, eivätkä korviketta, koska lypsylehmä on jalostettu tuottamaan enemmän maitoa kuin [...]
   Totta on, että lypsylehmien vasikoita ei tapeta. 
   Selvää silti on, että tehotuotannossa elävien lypsylehmien (kuten ihan kaikkien muidenkin tuotantoeläinten) elämä on aika kurjaa. 
   Jotta maidon saanti on taattu, lehmät laitetaan tiineeksi kerran vuodessa. Poikaset kuitenkin erotetaan emästään heti synnyttyään, tai parin päivän päästä. Sekä vasikat että lypsylehmät elävät pienissä aitauksissa, joissa ei ole tilaa liikkua juurikaan. Lypsylehmille on jalostettu valtavan kokoiset utareet, jotka aiheuttavat lehmälle kipua – huolimatta siitä, että utareita kannatellaan lehmään sidottavalla kannattimella. Jatkuva maidontuotanto on raskasta elimistölle, ja lehmät ovat alttiita utaretulehduksille. 
   Vasikan nopea vierottaminen emosta on haitallista molemmille. Vasikan riistäminen emoltaan aiheuttaa lehmille stressiä, joka voi aiheuttaa myös fyysisiä oireita, sillä emolla luonnollisesti on suuri tarve hoitaa poikastaan. Vasikka taas paitsi kaipaa emonsa seuraa, kokee myös luonnollista tarvetta imeä. 
   Eläimet, jotka voisivat elää parikymmentä vuotta, viedään teuraalle 5-vuotiaina. Minkäänlainen lajityypillinen elämä ei ole pienissä karsinoissa eläville lypsylehmille mahdollista. Emästään erotetut poikaset laitetaan usein yksittäiskarsinoihin, estäen poikasten luonnollisen tarpeen sosialisoida ja leikkiä lajitovereidensa kanssa. 
   Eli tosiaan: vaikka tuolla ylempänä olikin virheellistä tietoa, ei tehotuotantoeläinten elämänlaatua voi puolustaa, ainakaan puhtaalla omatunnolla. 

   Lainaa

  91. Tulos: +6 (8 ääntä)
   Pomminvarma viinirypäle: Onpahan tullut vastaan sellainenkin henkilö, jolla oli alati muuttuva lista "allergioistaan".
   Voin itse IBS-vammaisena kertoa, että oireita laukaisevat ruuat voivat riippua kuukautiskierrosta tähtien asentoon. Joskus vehnä ja maitotuotteet menevät ongelmitta, joskus saa puoli tuntia syömisestä olla ripaskalla. Joskus tulisista mausteista ei tule mitään, riippuen, minkälaisessa ruuassa niitä syö - toisinaan koko seuraava päivä menee pöntöllä hikoillen.
   Minä tosin olen niin ruualle ahne ja vieraskorea, että pyydettäessä syön vaikka pikkukiviä. Etenkin kun minut(kin) on kasvatettu suomalaisesti sillä asenteella, että mistään ei saa valittaa, lautanen pitää syödä tyhjäksi ja kärsimys kaunistaa.

   Lainaa

  92. Kaikkitietävä ahven 19.6.2022 20:28
   Tulos: +3 (11 ääntä)
   Vieras piimä: Totta on, että lypsylehmien vasikoita ei tapeta. Selvää silti on, että tehotuotannossa elävien lypsylehmien (kuten ihan kaikkien muidenkin tuotantoeläinten) elämä on aika kurjaa. Jotta maidon saanti on taattu, lehmät laitetaan tiineeksi kerran vuodessa. Poikaset kuitenkin erotetaan emästään heti [...]
   Taas täytyy täsmentää. Vasikat saattavat elää pienissä aitauksissa eli karsinoissa, mutta lehmät eivät ole pienissä aitauksissa kuin ehkä poikkeuksellisesti esim. sairauden vuoksi muista eristettynä. Lehmät elävät joko parsi- tai pihattotyyppisissä navetoissa. Pihatossa lehmä pääsee vapaasti liikkumaan toisten lehmien joukosssa ja usein sillä on myös mahdollisuus päästä vapaasti ulkotarhaan. Valion ilmoituksen mukaan 2/3 sen maitoa tuottavista lehmistä elää pihattonavetoissa, Juustoportin "vapaista lehmistä" kaikki. 
   On tärkeää keskustella eläinten hyvinvoinnista ja vaatia vastuullisten tuotantomenetelmien käyttöä. Eläinsuojelua eivät kuitenkaan edistä virheelliset ja selvää tietämättömyyttä osoittavat väitteet, jotka syövät uskottavuutta myös perustelluita huolenaiheilta ja helposti kääntyvät tarkoitustaan vastaan. 

   Lainaa

  93. Tulos: -7 (7 ääntä)
   Komia dinosaurus: Kyllä. Ja on tosi pikkumaista valittaa siitä että hän sitten otti kakkua. Ehkä tuossa ei tulisi kutsua itseään vegaaniksi vaan ”pääosin vegaaniruokaa suosivaksi” tms., mutta ymmärrän hyvin että jatkuva eläinperäisten ruokien syöminen tuntuu jonkun mielestä raskaalta ja rasittavalta. Joku harvoin [...]
   Ehkä ei kannata kutsua itseään vegaaniksi? Ehkä ei kannata kutsua itseään yhtään miksikään kun kaikenmaailman urpot dinot tulee kertomaan miksi saat itseäs nimittää ja kuinka sinun tulee syödä jos haluat olla vge. No, itsehän olen nälkäinen. Se on sellainen ruokavalio missä syödään sitä mitä on tarjolla. Mutta joskus kyllä hairahdun ja olen syömättä. Se huono puoli tässä on ettei pääse leikkimään lumihiutaletta kun syön jopa märkää halkaistua majavaa, jos tarjotaan.

   Lainaa

  94. Tulos: +5 (7 ääntä)
   Syön pääosin vegaanisti (ensisijaisesti ilmastosyistä, mutta myös oman terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi, sekä vähän eläinten oikeuksien takia). En ole kuitenkaan ehdoton minkään suhteen. Toisin sanoen siis syön töissäkin vegaaniruokaa, koska miksi sielläkään päivittäisin söisin lihaa, kun en muutenkaan sitä käytä kuin satunnaisesti. En kuitenkaan odota kenenkään tekevän esim. kakkua minua varten vegaaniksi, sillä juuri satunnaisesti syön kaikkea. En myöskään siis ilmoita ystävien juhliin yms. ruokavaliota erikseen. Isot tilaisuudet tai ravitolat, joissa oletettavasti on valmius tarjota vegaania ruokaa tai sitä on tarjolla luultavasti muutenkin sitten taas ovat eri asia.

   Lainaa

  95. Saivartelija 20.6.2022 18:45
   Tulos: +9 (11 ääntä)
   Mun äidillä oli pahoja ruoka-aine allergioita. Sillä oli juhliin mentäessä aina omat pullat ja keksit mukana laukussaan, iloisia yllätyksiä oli hänelle ne, kun sukulaiset ja ystävät sanoi: "Me muistettiin." Ja sit he oli ostanut äidille oman leivoksen ja keksejä tms. Eikä hänen tarvinnut syödä omia eväitään ja äiti sai sit ottaa kotiin sen mitä jäi. 🙏🏻💗

   Lainaa

  96. Saivartelija 20.6.2022 19:02
   Tulos: +4 (8 ääntä)
   Ja myös mulla on lievä laktoosi-intoleranssi. Luomumaitoa voin juoda, mut en sitä "tavallista", jätskiä, jugurtteja jne voin syödä. Meillä sattui olemaan kahdella naapurilla lehmiä, toinen naapuri syötti lehmilleen jotain luomurehua, josta syystä kykenin juomaan hänen lehmiensä maitoa. Toinen naapuri taas syötti jotain aiv rehua ja hänen lehmiensä maidosta tuli jäättävän kovat vatsakivut. Joskus teini kun olin, join tavalliseen maitoon tehdyn kaakaon ja unohdin ottaa laktoositabletin ja yöllä heräsin omaan itkuuni, kun oli niin kipee maha. Kun kauppoihin tuli luomumaidot, niin sitä oon sit aina voinu juoda. Mut ostan aina kermat ja voit ja kermaviilit vähälaktoosisina tai laktoosittomina, ei huvita testata kestäisköhän maha, koska joistain maitotuotteista aiheutuva kipu on ihan jäätävää. Kyl mä aina ilmotan että laktoosi-intoleranssi jos johonki pitää ilmottaa ruoka-aine allergiat.

   Lainaa

  97. Tulos: +3 (3 ääntä)
   Pöljä: Itse olen juuri vastikään aloittanut FODMAP-ruokavalion ja olen itsekin aika kujalla siitä vielä. Pääasiallisesti pyydän gluteenitonta ja välttelen sitten kaaleja ja sipuleita yms mutta on tuota tullut virheliikkeitä tehtyä kun esim kauraleivässä ja -makaronissa onkin ollut vehnää, ravintolassa [...]
   Vinkki! Fazerin pehmeä 100kaura on hyvää, ja siinä vehnää vain gluteenin muodossa!

   Lainaa

  98. Tulos: +5 (5 ääntä)
   Pomminvarma viinirypäle: Onpahan tullut vastaan sellainenkin henkilö, jolla oli alati muuttuva lista "allergioistaan".
   Itse olen juuri tällainen. Oli pitkään vatsavaivoja, joita yritin hillitä oikeaa ruokavaliota löytämällä. Toisinaan löytyi oikea kombo, jota noudattamalla vatsavaivat pysyivät poissa. Mutta pidemmän ajan kuluessa ne palasivat ja taas piti palata miettimään, mitä karsitaan ja ehkä lisätään seuraavaksi. Ulospäin varmasti näyttänyt siltä, että lista vaihtuu jatkuvasti. Nykyään olen vielä kasvissyöjäkin, joten sukulaisten tarjoilupöytiin olen varmasti se epätoivotuin vieras

   Lainaa

  99. Tulos: +5 (5 ääntä)
   Juiola: Oliko tää satiiria?😅 Eli olet ”laktoosi-intolerantikko”, mutta voit syödä maitovalmisteita ja juoda normi maitoakin useamman lasillisen? Tuossahan on varmaan määrällisesti enemmän laktoosia kuin kukaan normaaliruokavalioinen ei-intolerantikko päivän aikana syö. Miten tuollainen on edes voinut käydä [...]
   Oliko tämä satiiria? Etkö ymmärrä, että laktoosinsieto ei ole mikään joko-tai-asia? Laktoositoleranssi johtuu laktaasientsyymin määrästä suolistossa. Imeväisikäisellä laktaasigeenit ovat aina aktiivisia koska heidän ruokavalionsa koostuu maidosta. Laktaasiaktiivisuus yleensä hiipuu imeväisiän jälkeen, mutta Pohjois-eurooppalaisessa väestössä on yleistynyt laktaasigeenimutaatio joka estää laktaasierityksen loppumisen
   Joillain tuota entsyymiä ei erity lainkaan, ja he saavat oireita jo hyvin pienestä määrästä laktoosia (täysin laktoosi-intolerantti, laktaasigeeni ei toimi ollenkaan).
   Joillain toisilla entsyymiä erittyy paljon, he voivat syödä melkein miten paljon laktoosia tahansa (täysin laktoositolerantti, laktaasigeeni toimii kuin imeväisellä). 
   Ja sitten on kaikkea tuolta väliltä, ihmisiä joilla aikuisena erittyy vähän laktaasia, "puoliteholla", mutta ei niin paljon että laktoosipitoista ruokaa voisi nauttia rajattomasti. On sellaisia jotka eivät saa oireita suullisesta maitoa mutta saavat suuremmasta määrästä, ja sellaisia jotka voivat juoda lasin tai pari ennen kuin saavat oireita. Nämä ovat silti laktoosi-intolerantteja koska saavat oireita laktoosista

   Lainaa

  100. Hööpölööpö Murmeli Tähtimansikka 22.6.2022 13:08
   Tulos: +5 (5 ääntä)
   Sitten kun ihmiset vielä lopettaisivat toisten arvostelun sen takia ettei esimerkiksi tykkää jostakin ruoasta, niin voisi olla käyttämättä allergiaa tekosyynä. Ei jaksa tuota vääntämistä siitä miksi ei syö jotakin. Olisi paljon pienempi vaiva itselle olla syömättä, kuin joutua kuullusteltavaksi tai syyllistetyksi "nirsoilusta". Samaa sarjaa kuin se, ettei joisi alkoholia tai kahvia.

   Lainaa

  101. Tilattava tuhatjalkainen 22.6.2022 22:20
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Karoliina: Ah, vanha kunnon 'allergia ei yht'äkkiä ole niin paha, jos ruoka näyttää riittävän herkulliselta'. Kyllä ottaa päähän kun näkee paljon vaivaa erikseen titeuttaakseen jonkun erinkoisruokavalion ja kyseinen hahmo sitten ottaa sen sijaan tavallisen kappaleen, koska 'vähän ei haittaa'.
   Tai ilmoittaa saman päivän aamuna, ettei pääsekään paikalle, kun kissan kaiman serkut on kipeänä.

   Lainaa

  102. Tilattava tuhatjalkainen 22.6.2022 22:36
   Tulos: -2 (6 ääntä)
   Puuton alpakka: En koskaan vaadi tai odota kenenkään tekevän ja tarjoavan minun (nirson) ruokavalioni mukaista ruokaa. Suorastaan ahdistaa, jos joku näkee sen takia vaivaa. Mielelläni söisin omia eväitä, saisinpa ainakin mitä haluaisin. Mutta vielä enemmän ahdistaa, kun joku vaatii tai odottaa minun syövän [...]
   Ainakaan minä en kutsuisi sinua kylään. Anteeksi vain, mutta minusta on epäkohteliasta kieltäytyä, jos toinen on tehnyt suurella vaivalla ruokaa. Voi ottaa vähän, syödä, ja olla ottamatta lisää. Voi sanoa; kiitos ruoasta, en jaksa ottaa enää lisää. Jos yökit ja kakoat pöydässä hyi en syö! Niin sillä loukkaat vaan muiden tunteita. 
   Itse syön kylässä mitä tarjotaan, ja kotona voit syödä vain niitä omia rajoittuneita lempiruokia. Ja jos kerran kylässä on sinusta niin pahaa ruokaa, miksi edes menet kenenkään luo syömään? 

   Lainaa

  103. Lenko raparperi 23.6.2022 13:01
   Tulos: +4 (4 ääntä)
   Ihan eläinoikeuksien takia pyydän aina sen vegaanisen vaihtoehdon enkä minkään allergioiden vuoksi. Jos vegaanista ei olekaan tarjolla ja nälkä on niin syön sitten sitä epävegaanista pöperöä, polttoainetta kun on kuitenkin saatava. Mikä siinä on niin ihmeellistä?

   Lainaa

  104. Pennitön pähkinä 23.6.2022 16:25
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   Karoliina: Ah, vanha kunnon 'allergia ei yht'äkkiä ole niin paha, jos ruoka näyttää riittävän herkulliselta'. Kyllä ottaa päähän kun näkee paljon vaivaa erikseen titeuttaakseen jonkun erinkoisruokavalion ja kyseinen hahmo sitten ottaa sen sijaan tavallisen kappaleen, koska 'vähän ei haittaa'.
   Tuollainen on melkoista haistattelua oikeasti allergisille.

   Lainaa

  105. Komia dinosaurus 23.6.2022 19:07
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Höpö: Ehkä ei kannata kutsua itseään vegaaniksi? Ehkä ei kannata kutsua itseään yhtään miksikään kun kaikenmaailman urpot dinot tulee kertomaan miksi saat itseäs nimittää ja kuinka sinun tulee syödä jos haluat olla vge. No, itsehän olen nälkäinen. Se on sellainen ruokavalio missä syödään sitä mitä on [...]
   Mun puolesta saa kutsua itseään vegaaniksi vaikka joskus poikkeaakin linjasta. 
   Itse asiassa täysvegaanit ovat se osapuoli joilta olen kuullut ettei tulisi sanoa olevansa vegaani jos ei sitä 100% ole.

   Lainaa

  106. Primaari banaani 27.6.2022 0:55
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Mimmi: FODMAP-hommat ne vasta hauskoja on selittää. Joku taho kysyy ruokavaliotani jotain tarjoilua varten, noniin okei: laktoositon, paitsi jos on tosi vähän jossain ruuassa niin ei haittaa, mut enemmän sit haittaa. Sipuliton ja valkosipuliton, tai siis koskee vain kypsentämätöntä, niin ja vihreitä eli [...]
   Tämä. Ite saan pahat IBS-oireet vehnästä, mutta on helpompi sanoa olevansa gluteeniton kuin vehnätön. Harmillisesti se vaan ei aina tarkoita samaa, ja meinaan ihan itse unohtaa sen. Mut toki ihan pieni määrä ei haittaa ja joskus oireet tulee jostain minkä on aiemmin todennut turvalliseksi 🙃 ihana ihana vaiva.

   Lainaa

  107. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Kiiwi: Ärsyttää tollaset mukamas allergiset kun tahraavat meidän oikeasti vaikearuokavalioisten maineen. Varmaan noiden takia ei aina ravintoloissakaan oteta tosissaan vaikka kuinka korostais et saatan joutua sairaalaan jos ruokaan lipsahtaa väärää tavaraa ja silti sitä sieltä löytyy ja sit tarjoilijat vaan [...]
   Tämä!!!!!!!

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: eri uunissa, erityisruokavalio, gluteeni, gluteeniton, juhlat, kuva, leipomo, leipä, palmuöljy, reikä, ruoka, ruokavalio, vegaanit, yo-juhlat