Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Mitä tänään syötäisiin? Osa 24

Tästä erityisruokavaliosta et ole vielä kuullutkaan.
Mitä tänään syötäisiin? Osa 24

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 94 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Terhakka preeriasusi 3.8.2021 0:11
   Tulos: +45 (95 ääntä)
   Paske kamera

   Lainaa

  2. Vieno karhu 3.8.2021 0:22
   Tulos: +238 (244 ääntä)
   Vielä annos 'Syöt mitä tarjotaan' Kala/kana/kasviskeitto

   Lainaa

  3. Tulos: +8 (280 ääntä)
   Laura, kiitos, olet sankarini. :)

   Lainaa

  4. Tulos: +139 (143 ääntä)
   Ei tiedä miten brisket valmistetaan ja itkee siitä netissä.

   Lainaa

  5. Vastarannan kiiski 3.8.2021 0:58
   Tulos: -93 (263 ääntä)
   Laura: se pieni ihminen tekee tuolle asialle aivan kuten muillekin, ehkä jopa tärkeämmille asioille. Alkaa toimia omien ajatustensa ja tahtonsa mukaan. Saattaa jooa haluta syödä sitä lihaakin edelleen. Tai valita kasvisruokavalion. Mikään muu ei ole niin ärsyttävää kuin ehdoton omien asioiden, tapojen / tottumusten ja valintojen yksisilmäinen tyrkyttäminen. Oli nyt kyse vaikkapa liha vs kasvis -asetelmasta.

   Lainaa

  6. Tulos: +123 (309 ääntä)
   Mitä ihmiset kuvittelee vegaanien tekevän lapsilleen kun tämä herättää näin paljon aggressiota? Sitäpaitsi, jos maailmassa ei olisi niitä vegaaneja/kasvissyöjiä, se liha voi äkkiä loppua sekasyöjien suustakin.

   Lainaa

  7. Tulos: -11 (67 ääntä)
   Wiltsu: Ei tiedä miten brisket valmistetaan ja itkee siitä netissä.
   Vantaalaiselle juntille ei pitäisi myydä kuin einesmaksalaatikkoa.

   Lainaa

  8. Kuitti panda 3.8.2021 1:53
   Tulos: +342 (398 ääntä)
   Vastarannan kiiski: Laura: se pieni ihminen tekee tuolle asialle aivan kuten muillekin, ehkä jopa tärkeämmille asioille. Alkaa toimia omien ajatustensa ja tahtonsa mukaan. Saattaa jooa haluta syödä sitä lihaakin edelleen. Tai valita kasvisruokavalion. Mikään muu ei ole niin ärsyttävää kuin ehdoton omien asioiden, [...]
   Lihan syöminen on valinta siinä missä sen syömättömyyskin. Eivätkö lihaa syövät sitten tuputa valintojaan lapsilleen? Ei ole olemassa mitään Yhtä Neutraalia ruokavaliota tai tapaa elää, josta poiketessaan muuttuu tuputtajaksi.

   Lainaa

  9. Säväyttävä ahma 3.8.2021 1:55
   Tulos: +262 (264 ääntä)
   En tiennykään että mulla on erikoisruokavalio, syön nimittäin vain luteetonta ruokaa!

   Lainaa

  10. Karoliina 3.8.2021 1:58
   Tulos: -180 (326 ääntä)
   Kuitti panda: Lihan syöminen on valinta siinä missä sen syömättömyyskin. Eivätkö lihaa syövät sitten tuputa valintojaan lapsilleen? Ei ole olemassa mitään Yhtä Neutraalia ruokavaliota tai tapaa elää, josta poiketessaan muuttuu tuputtajaksi.
   Paitsi että ihminen on sekasyöjä, että kyllä sitä Yhtä Neutraalia ruokavaliota on olemassa ja se on mallia 'kaikkea'.

   Lainaa

  11. Sprinkles 3.8.2021 2:12
   Tulos: +90 (102 ääntä)
   En saa Kriden perunakuvasta selvää, mutta kommentoin silti. Marmoroitu liha (eli läskipitoinen file) voi olla hyvinkin paljon maukkaampaa kuin lean meat. Riippuen miten ja mihin ruokaan sen valmistaa. Jos sitä rasvaa ei halua sellaisenaan syödä valmistettavan lihan kanssa, paistorasvan voi säilöä (ihan niin kuin voin) ja käyttää muiden pannuruokien kypsennyksessä voin korvikkeena. Ihraisen lihan paiston jälkeen antaa pannulle jääneen silavan hetken jäähtyä ja kaataa/kaapii erilliseen purkkiin ja hyödyntää seuraavassa ruuanlaitossa. Helpompaa ja maukkaampaa kuin käyttää pannurasvaa ja/tai maustenappeja. Ruokahävikki kiittää!

   Lainaa

  12. Orpo satuhahmo 3.8.2021 4:55
   Tulos: +229 (267 ääntä)
   Niin. Ihminen on myös alunperin metsästäjä-keräilijä. Siinä mielessä kaikki viljelty ruoka, sekä ennen kaikkea karjaeläinten liha pitäisi kyllä poistaa siitä Yhdestä Neutraalista ruokavaliosta. No ei vaan. Onneksi lajimme on kehittynyt; oppi ensin sen viljelyn taidon, sitten kesytti karjaeläimet. Erilaisten sääolosuhteiden ja maantieteen takia ympäri maailmaa erilaiset ruokavaliot kehittyivät ja muuntuivat. Nyt olemme päässeet jopa sellaiseen kehityksen pisteeseen, että sekasyöjäihminen saa kyllä kaikki tarvittavat ravintoaineet, vaikkei lihaa söisikään. Jossain kohtaa oli se läppä, että vegaani ei pysty viittä minuuttia olemaan puhumatta vegaaniudestaan. Nykyään kuitenkin tuntuu, että se on ennen kaikkea nuo fundamentaalisekaanit, joiden on pakko arvostella muiden syömisiä ihan alvariinsa. Vaikeinta on ymmärtää, että mikä ihme siinä asiassa voi niin paljon jonkun persettä kutittaa. Se rinnakkaiselo olis meinaan ihan mahdollista. Vaikka ite en oo vegaani, niin kyllä kaikki vegaanikaverit puhuu mulle silti. Tosin ei koskaan siitä, että oon huono ihminen kun syön juustoa. Ja vaikka en lihaa syökään, niin yhtään ei haittaa se, että aina kun kaverit vanhasta kotikaupungista tulee kylään, ne tilaa wingsejä jostain raflasta, jota ei sieltä kotikylältä löydy. Onhan se selvä et jos on harvinainen herkku niin sitä täytyy saada. Että pitäisiköhän ihmisten vähän relata näiden syömishommien (ja varmaan monien muidenkin hommien) suhteen. Fundamentalismi jossain helkkarin ruokavalioasiassa on jo aika huurusta, söi itse sitä lihaa tahi ei.

   Lainaa

  13. Orpo satuhahmo 3.8.2021 4:56
   Tulos: +50 (62 ääntä)
   Karoliina: Paitsi että ihminen on sekasyöjä, että kyllä sitä Yhtä Neutraalia ruokavaliota on olemassa ja se on mallia 'kaikkea'.
   Ja tähän tekstiin vastaukseksi tuo äskeinen kommentti piti tietty mennä, mutta mokasin.

   Lainaa

  14. Pingviini (ent. Soinniton ananas) 3.8.2021 5:36
   Tulos: +124 (130 ääntä)
   Orpo satuhahmo: Niin. Ihminen on myös alunperin metsästäjä-keräilijä. Siinä mielessä kaikki viljelty ruoka, sekä ennen kaikkea karjaeläinten liha pitäisi kyllä poistaa siitä Yhdestä Neutraalista ruokavaliosta. No ei vaan. Onneksi lajimme on kehittynyt; oppi ensin sen viljelyn taidon, sitten kesytti karjaeläimet. [...]
   Oon niin samoilla linjoilla. Poteroituminen suuntaan tai toiseen tuntuu vähän lapselliselta. Taikasana tässä on näkökulmien laajentuminen ja vaihtoehtojen kirjon hahmottaminen, ei sosiaalinen lynkkaaminen ja kyräily. Kauppalihaa syön kylässä jos on tarjolla, kalaa tai hirveä jos satun jostain saamaan, mutta kasviksilla pötkin vallan mainiosti valtaosan ajasta. Maitosuklaata ja juustoa, toisaalta kauramaitosmoothieta ja kauradippiä. Hyvin pyyhkii.

   Lainaa

  15. Pehmeä jänis 3.8.2021 6:48
   Tulos: -188 (232 ääntä)
   Orpo satuhahmo: Niin. Ihminen on myös alunperin metsästäjä-keräilijä. Siinä mielessä kaikki viljelty ruoka, sekä ennen kaikkea karjaeläinten liha pitäisi kyllä poistaa siitä Yhdestä Neutraalista ruokavaliosta. No ei vaan. Onneksi lajimme on kehittynyt; oppi ensin sen viljelyn taidon, sitten kesytti karjaeläimet. [...]
   Ei, kyllä se edelleen pitää paikaansa kaikinpuolin vegaanien tarve ilmoittaa itsensä urpoudesta

   Lainaa

  16. Uusittava sotilas 3.8.2021 6:59
   Tulos: +132 (132 ääntä)
   Toivottavasti joka kuppilasta ja ravintolasta saa luteetonta ruokaa.

   Lainaa

  17. Vetelä papukaija 3.8.2021 7:03
   Tulos: -171 (245 ääntä)
   Mä en kyllä vieläkään ymmärrä miks ihmiset pitää yllä valhetta, että vegaaniruoka olisi hyvää.

   Lainaa

  18. Myötätunnoton hilleri 3.8.2021 7:10
   Tulos: -59 (169 ääntä)
   Kirsikka: Mitä ihmiset kuvittelee vegaanien tekevän lapsilleen kun tämä herättää näin paljon aggressiota? Sitäpaitsi, jos maailmassa ei olisi niitä vegaaneja/kasvissyöjiä, se liha voi äkkiä loppua sekasyöjien suustakin.
   Itse ainakin törmännyt liian usein siihen, et ku kysyy tämmöiseltä, että muistaako ottaa B12 vitamiinin purkista niin tulee vastaus "ööö mikä se on?" Keski-ikäinen ei sitä välttämättä tarvi, jos on syönyt lihaa vuosikymmeniä , mutta kasvava lapsi ja nuori tarvii.
   Ts. Jos lapsesta tekee vegaanin niin se homma täytyy todella osata, valitettavasti on liikaa niitä jotka ei osaa
   Ja toisaalta, sitten on niitä joille vegaanius on uskonto ja uskonnon tuputtaminen ei ole koskaan ollut lapsille hyväksi.

   Lainaa

  19. Vastuuton hämähäkki 3.8.2021 7:59
   Tulos: -87 (149 ääntä)
   Miksi Vegaanit on aina nii äkäsiä?

   Lainaa

  20. Lorvaileva kilpikonna 3.8.2021 8:05
   Tulos: +132 (142 ääntä)
   Kuitti panda: Lihan syöminen on valinta siinä missä sen syömättömyyskin. Eivätkö lihaa syövät sitten tuputa valintojaan lapsilleen? Ei ole olemassa mitään Yhtä Neutraalia ruokavaliota tai tapaa elää, josta poiketessaan muuttuu tuputtajaksi.
   Ja lapsen puolesta kun nyt vaan on pakko tehdä päätöksiä. Ei esim. alle kouluikäiseltä voi kysyä että mitä hän haluaa syödä ja mennä täysin lapsen valintojen mukaan. Ellei sitten halua että lapsi syö joka ruoalla pelkkää karkkia tai mansikoita.

   Lainaa

  21. Välitön robotti 3.8.2021 8:17
   Tulos: +115 (119 ääntä)
   Myötätunnoton hilleri: Itse ainakin törmännyt liian usein siihen, et ku kysyy tämmöiseltä, että muistaako ottaa B12 vitamiinin purkista niin tulee vastaus "ööö mikä se on?" Keski-ikäinen ei sitä välttämättä tarvi, jos on syönyt lihaa vuosikymmeniä , mutta kasvava lapsi ja nuori tarvii. Ts. Jos lapsesta tekee vegaanin niin [...]
   B12 vitamiinia saa useista kaurapohjaisista maitotuotteiden korvikkeista, koska niihin on tarkoituksella lisätty pitkälti samat ravintosisällöt kuin mitä tavallisissa maitotuotteissa on. Mutta kieltämättä kuulostaa vähän oudolta, että joku on vegaani, mutta ei ole perehrynyt aiheeseen sen vertaa että tietäisi, että on olemassa tärkeä vitamiini jota periaatteessa saa vain eläinperäisestä ruoasta...

   Lainaa

  22. Mäntylahti-Piiras 3.8.2021 8:49
   Tulos: -43 (99 ääntä)
   Vastuuton hämähäkki: Miksi Vegaanit on aina nii äkäsiä?
   jos ne on niinsanotusti "hangry"?

   Lainaa

  23. Tulos: +44 (46 ääntä)
   Mun ymmärtääkseni brisket on rasvaisempi osa, jos ainakin johonkin sisä/ulkopaistiin vertaa. Eli kannattaisi tietää, mitä ostaa.

   Lainaa

  24. Vastarannan kiiski 3.8.2021 9:11
   Tulos: -125 (169 ääntä)
   Kuitti panda: Lihan syöminen on valinta siinä missä sen syömättömyyskin. Eivätkö lihaa syövät sitten tuputa valintojaan lapsilleen? Ei ole olemassa mitään Yhtä Neutraalia ruokavaliota tai tapaa elää, josta poiketessaan muuttuu tuputtajaksi.
   Hyvä kun osasit lukea. Olet varmasti vegaani. Edustat juuri mainitsemasni rasittavaa ihmistyyppiä kuten kaikki muutkin miinustajat.

   Lainaa

  25. Tulos: +126 (144 ääntä)
   Karoliina: Paitsi että ihminen on sekasyöjä, että kyllä sitä Yhtä Neutraalia ruokavaliota on olemassa ja se on mallia 'kaikkea'.
   Sekayöjyys ei tarkoita sitä, että kaikkea on pakko syödä. Se vain tarkoittaa, että ollaan sopeuduttu monenlaisiin ravinnonlähteisiin.
   Sekasyöjyys ei myöskään tarkoita, että lihaa pitäisi missään tapauksessa vetää sellaisia määriä, kuin on länsimaalaisittain nykykisin tapana. Tämmöisiä määriä lihatuotteita on vedetty alle sata vuotta, mutta sinä selität sitä viimeisen muutaman miljoonan vuoden evoluutiolla? 
   Lisäksi harva vetää lihaa kovin puhtaassa muodossa. Prosessoidut lihatuotteet ovat terveydellisesti oma lukunsa, siinä ei auta edes olla sekasyöjä.
   Ennen, kuin julistat nykylänsimaalaisen sekaruokavalion Neutraaliksi, voisit tutustua esimerkiksi suolistosyöpä- sekä sydän- ja verisuonisairaustilastoihin mallia Jenkki vs mallia Kreikka tai Japani. 
   Tai voit tutustua siihen, mikä ylipäänsä on tehnyt ihmisestä sekasyöjän, ja kuinka nykyään on muitakin vaihtoehtoja samojen hyötyjen saavuttamiseen niin, että samalla vältetään tiettyjä haittoja. Eläinproteiinit koostuvat aminohapoista siinä missä kasvienkin, ja vaikka niiden väliset suhde-erot ovatkin merkityksellistä huomioida, riittää, että kasvisruokavalio koostetaan oikeista kasviksista, jolloin saadaan ihan samat aminohapot kuin lihastakin.
   Ihmisestä kehittyi sekasyöjä silloin, kun piti juosta nelisenkymmentä vuotta toisia eläimiä kiinni ja toisia karkuun ja kuolla sitten. Nykyään kun halutaan puolestaan elää vähän kauemmin, on tiettyjä asioita tilastollisesti järkevää ratkaista hieman toisin. 

   Lainaa

  26. Pohjattu timantti 3.8.2021 9:44
   Tulos: +30 (80 ääntä)
   Kuitti panda: Lihan syöminen on valinta siinä missä sen syömättömyyskin. Eivätkö lihaa syövät sitten tuputa valintojaan lapsilleen? Ei ole olemassa mitään Yhtä Neutraalia ruokavaliota tai tapaa elää, josta poiketessaan muuttuu tuputtajaksi.
   Meidän kaksivuotias on lakto-ovo-vege kuten vanhempansa. Maitotuotteista tosin lähinnä jugurtti ja raejuusto käytössä. Hyvin on kasvanut ja pysynyt terveenä. On sovittu, että kun on tarpeeksi vanha ymmärtääkseen mitä teurastamoissa tapahtuu ja mitä tappaminen on, voi itse valita haluaako ottaa lihat ja kalat ruokavalioon.
   P.S. Ei käytetä soijaa (sademetsät) ja kananmunat on "ohne Kükentoten" eli kukkotipuja murskaamattomilta tiloilta. 

   Lainaa

  27. Piparjuuri 3.8.2021 9:45
   Tulos: +93 (115 ääntä)
   Orpo satuhahmo: Niin. Ihminen on myös alunperin metsästäjä-keräilijä. Siinä mielessä kaikki viljelty ruoka, sekä ennen kaikkea karjaeläinten liha pitäisi kyllä poistaa siitä Yhdestä Neutraalista ruokavaliosta. No ei vaan. Onneksi lajimme on kehittynyt; oppi ensin sen viljelyn taidon, sitten kesytti karjaeläimet. [...]
   Jotain tämän tapaista tulin tänne kirjoittamaan, mutta sanoit asian jo niin hyvin, että tyydyn antamaan paljon plussaa < 3 Ilokseni huomaan myös kommenttien plus-miinusjakauman olevan näillä linjoilla.
   Nykyään kaikilla uskoisi olevan jo tiedossa, että kasvispainotteinen ruokavalio on paras niin terveyden, ympäristön, kuin eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta. Vaikkei vegaani olisikaan, olisi silti järkevää pitää liha harvinaisena herkkuna jos sitä haluaa syödä, ja korvata maito kauramaidolla edes joskus.
   Ja tosiaan, päätös syöttää lapselle lihaa on tietoinen päätös siinä missä kasvisruoan syöttäminenkin, ja ihan yhtä lailla "oman ruokavalion tuputtamista". Jos itse joskus hankin lapsia, niin aion syöttää heille kasvisruokaa jota itsekin syön, ja jos kysyvät asiasta, niin keskustella heidän kanssaan asiasta ja kertoa miksi olen tällaisen valinnan tehnyt. En kuitenkaan halua tehdä lihasta 'kiellettyä hedelmää', vaan jos lapsi haluaisi koulussa tai kavereilla sitä kokeilla, niin siitä sitten vain.

   Lainaa

  28. Levyttämätön persoona 3.8.2021 9:53
   Tulos: +96 (98 ääntä)
   Kiinnostavin keskustelu, jossa olen ollut mukana oli, kun vegaani ja metsästäjä keskustelivat ruuasta sopuisasti. Opin, että molemmilta kannattaa kysellä hyviä reseptejä, koska tietävät kyllä omien ruokavalioidensa parhaimmiston.

   Lainaa

  29. Taitettu lehmä 3.8.2021 10:01
   Tulos: +81 (87 ääntä)
   Pohjattu timantti: Meidän kaksivuotias on lakto-ovo-vege kuten vanhempansa. Maitotuotteista tosin lähinnä jugurtti ja raejuusto käytössä. Hyvin on kasvanut ja pysynyt terveenä. On sovittu, että kun on tarpeeksi vanha ymmärtääkseen mitä teurastamoissa tapahtuu ja mitä tappaminen on, voi itse valita haluaako ottaa lihat [...]
   Sademetsätöntäkin soijaa on hyvin tarjolla. Esim. Jalotofun soijat taitaa tulla Itävallasta, eli ihan EU-kamaa. Tämä vaan tarkentavana tietona, ei ole kenenkään pakko vasten tahtoaan syödä soijaa!

   Lainaa

  30. Tulos: -34 (88 ääntä)
   Mitä jos Susie viet vaikka lapsesi syömään jonnekin vegeystävällisempään paikkaan kuin jollekkin hassulle pienelle nakkikioskille. Kasvissyönti on ihan jees, mut siinä kohtaa kun siitä aletaan vinkumaan tilanteissa joihin se ei liity niin alka v*tuttamaan. Uskon että juuri tähän liittyyison osan kansasta vege/vegaanivastasuus.

   Lainaa

  31. Tulos: +89 (91 ääntä)
   Mikä siinä on että toisten ihmisten ruokavalio ja seksi on niin pirun kiinnostava aihe? Ja jos se vähänkin poikkeaa omastani on vain pakko päästä kertomaan miten se on väärin jne. Samalla voi tietysti yrittää uhriutua kuinka muut tyrkyttävät sitä väärää mielipidettä, samalla tyrkyttäen omaansa ainoana oikeana. Ei aina pysty ymmärtää ihmisten logiikka tai sen puutetta. Mun persettä ei kutita muiden syömiset tai naimiset. Onneksi. NI.

   Lainaa

  32. Evätön puuma 3.8.2021 11:24
   Tulos: +33 (53 ääntä)
   Paitsi että ihminen ei ole alunperin sekasyöjä, vaan nimenomaan kasvissyöjä, korkeintaan hyönteissyöjä lisäksi. Mm Meidän poskihampaat ja ruuansulatusjärjestelmä viittaavat entisen vanhan käsityksen kumoten siihen, että ollaan syöty raakoja hedelmiä ja juuria sekä juureksia ennen tulen keksimistä. Vasta tulentekotaito teki meistä oikeasti sekasyöjiä ja mahdollisti metsästys-keräilykulttuurin.

   Lainaa

  33. Kuitti panda 3.8.2021 12:02
   Tulos: +42 (46 ääntä)
   Vastarannan kiiski: Hyvä kun osasit lukea. Olet varmasti vegaani. Edustat juuri mainitsemasni rasittavaa ihmistyyppiä kuten kaikki muutkin miinustajat.
   Oikeestaan en ole vegaani, en edes kasvissyöjä.

   Lainaa

  34. Lahoava pupu 3.8.2021 12:04
   Tulos: -34 (74 ääntä)
   Onhan tuossa ruokavaliojutussa se ero että lapselle sanotaan "et saa syödä tätä asiaa koska olet vegaani" sama asia toisin päin olisi "et saa syödä kasviksia koska olet lihansyöjä". Itse ehkä miellän tuputuksena sen että lapselta kielletään jokin normaali asia jonkin ideologian perusteella. Tähän voidaan ottaa mukaan myös uskonnot. Ehkä parasta olisi tarjota lapselle vaihtoehtoja monipuolisesti ja kasvaessaan ja maailmasta oppiessaan saisi alkaa tehdä omat valinnat. Ehkä tällaisesta lapsesta kasvaisi sellainen joka osaisi tehdä omat valinnat mutta myös kunnioittaa niitä toisten valintoja.

   Lainaa

  35. Paidaton hyeena 3.8.2021 12:14
   Tulos: +89 (97 ääntä)
   Mielestäni on ihan järkevää, että jos itse on kasvissyöjä, niin sitten tarjoaa lapsille myös kasvisruokaa kotona. Ei tarvitse mennä muuttamaan omaa ruokavaliota tai kokkaamaan erikseen liharuokia lapsille, vaan kaikki voivat syödä samaa ruokaa. Se ei tarkoita, että lastenkin täytyy olla täysin kasvissyöjiä. Kotona voidaan syödä kasvisruokaa, ja lapset voivat esim. koulussa, ravintolassa tai kavereiden luona syödä liharuokaa, jos sitä tekee mieli. En ymmärrä, miksi tällaisesta pitäisi alkaa kiistelemään.

   Lainaa

  36. Siivottu paprika 3.8.2021 12:18
   Tulos: +45 (61 ääntä)
   Lahoava pupu: Onhan tuossa ruokavaliojutussa se ero että lapselle sanotaan "et saa syödä tätä asiaa koska olet vegaani" sama asia toisin päin olisi "et saa syödä kasviksia koska olet lihansyöjä". Itse ehkä miellän tuputuksena sen että lapselta kielletään jokin normaali asia jonkin ideologian perusteella. Tähän [...]
   Vanhemman tehtävä on opettaa lapselleen että mikä on oikein ja mikä väärin. Tämä tuntuu unohtuvan usein, kun "annetaan vaihtoehtoja ja mahdollisuus päättää itse." Lapsella ei ole useinkaan kapasiteettia tehdä päätöksiä muuta kuin sen perusteella mikä tuntuu just sillä hetkellä kivalta ja mitä muut kaverit tekevät. Asioiden "normaaliuskin" on subjektiivinen käsite. Se mikä sinusta on täysin normaalia, voi jonkun toisen mielestä olla epänormaalia ja sama tietenkin toisin päin.

   Lainaa

  37. Reseptivapaa dinosaurus 3.8.2021 12:31
   Tulos: +56 (58 ääntä)
   Kummilapset ovat molemmat omaehtoisia kasvissyöjiä. Vanhemmat ja isovanhemmat yrittävät tuputtaa lihaa ties missä muodossa, mutta nämä söisivät pelkkiä rehuja. Parsakaalia myöten kaikki kasvikset uppoavat, paitsi keitetty paprika on jostain syystä maailman kammottavin asia.

   Lainaa

  38. Lahoava pupu 3.8.2021 12:55
   Tulos: -11 (39 ääntä)
   Siivottu paprika: Vanhemman tehtävä on opettaa lapselleen että mikä on oikein ja mikä väärin. Tämä tuntuu unohtuvan usein, kun "annetaan vaihtoehtoja ja mahdollisuus päättää itse." Lapsella ei ole useinkaan kapasiteettia tehdä päätöksiä muuta kuin sen perusteella mikä tuntuu just sillä hetkellä kivalta ja mitä muut [...]
   Tässä nyt oli kuitenki kyse vain ruokavaliosta ei siitä että lasten annetaan elää kuin pellossa ja päättää kaikki itse. En tietenkään tarkoita ettei opeteta oikeaa ja väärää. Pointti oli että kun syöminen nyt on aikalailla normaalisti omiin mieltymyksiin ja valintoihin perustuva asia ei oikeaan ja väärään niin ei tuputeta mitään oma ideologiaa ja kielletä sen nojalla. Syömistä ei voi jakaa oikeaan ja väärään ja siksi voisi lapsen antaa löytää omat mieltymykset eikä pakottaa. Jos lapsi ei halua syödä lihaa niin onhan se nyt aika kyseenalaista sanoa että meillä ei mitään rehuja syödä. Versus sama toisin päin.

   Lainaa

  39. Kuuro konna 3.8.2021 12:57
   Tulos: -62 (90 ääntä)
   Kirsikka: Mitä ihmiset kuvittelee vegaanien tekevän lapsilleen kun tämä herättää näin paljon aggressiota? Sitäpaitsi, jos maailmassa ei olisi niitä vegaaneja/kasvissyöjiä, se liha voi äkkiä loppua sekasyöjien suustakin.
   No varmaan lähinnä ajatellaan että ei anneta lapselle mahdollisuutta valita itse vegaaniuttaan. Jos pienestä pitäen pöydässä ei ole esimerkiksi liha- tai maitotuotteita ollenkaan niin eihän se ihminen itse tee sitä päätöstä ruokavaliostaan vaan vanhemmat tekevät sen. Onko se moraalisesti oikein? Omasta mielestäni se on sitä "tuputtamista" nimenomaan. Pahimmillaan "pelotellaan" lapsi vegaaniksi; Pikkukaritsat menevät teuraalle että ilkeät ihmiset saavat syödäkseen. Vähän sama kuin jotkut ala-asteen uskonnonopettajat pelottelevat lapsia helvetillä ja ikuisella kärsimyksellä jos eroat kirkosta tai et usko jumalaan. Eihän nyt tietenkään jokaikinen (toivon että todella harva) vegaani tai uskonnonopettaja ole tällainen, mutta molemmat antamani esimerkit ovat ihan oikeasti tapahtuneet. Valinnanvapaus tulisi aina olla ja jos sitä ei anneta niin mielestäni kaikista ideologeista putoaa pohja.

   Lainaa

  40. Lahoava pupu 3.8.2021 13:01
   Tulos: +29 (33 ääntä)
   Tuo uskontoheitto lähinnä siitä mieleen on jäänyt video missä kyseltiin lapsilta mielipiteitä asioita ja kun tuli puhe homoseksuaalisuudesta lapsi sanoi heti "gay is wrong gay is bad". Se tuli automaattisesti kuin mantra eikä lapsi ollut kuin maksimissaan 5v. Siitä jäi jotenki pahamieli kun tuli kuva että nyt on opetettu tämä mielipide kun se tuli kuin apteekin hyllyltä. Ja no oletib että kyse uskonnollisesta kasvatuksesta kun jenkkilästä tuo video oli, tokien voi olla varma oliko uskonnollisuus se syy

   Lainaa

  41. Karmia maito 3.8.2021 14:54
   Tulos: -48 (62 ääntä)
   Tää on epäortodoksinen näkemys tähän lihansyöntiin, mutta koen että lihattomuus vie ihmisen kauemmas luonnosta. Ollaan tultu näin pitkälle eläinten kanssa ja niiden avulla ja niitä syöden. (hui!) Kaikki kasvissyöjiksi ja lehmät, kanat, siat yms. voi kuolla sukupuuttoon. Kai se on parempi niin. Ps. olen kyllä sitä mieltä että lihaa pitäisi syödä tosi paljon vähemmän kaikkien. Pari kolme annosta viikossa on ihan riittävästi nykyajan toimistorotille.

   Lainaa

  42. Itseasiassa 3.8.2021 15:07
   Tulos: +48 (62 ääntä)
   Karoliina: Paitsi että ihminen on sekasyöjä, että kyllä sitä Yhtä Neutraalia ruokavaliota on olemassa ja se on mallia 'kaikkea'.
   Vielä kun monille sekasyöjille se ryoka tarkoittaa käytännössä jauhelihaa ja makarooonia, leipää kinkkuviipaleilla. Sen lisäksi roskaruokaa. Olisivat edes sekasyöjiä, mutta kaikki vihannekset ovat unohtuneet lautaselta ja niiden syöminen on lähinnä rangaistus.

   Lainaa

  43. Tuhti ananas 3.8.2021 15:22
   Tulos: +95 (101 ääntä)
   Kuuro konna: No varmaan lähinnä ajatellaan että ei anneta lapselle mahdollisuutta valita itse vegaaniuttaan. Jos pienestä pitäen pöydässä ei ole esimerkiksi liha- tai maitotuotteita ollenkaan niin eihän se ihminen itse tee sitä päätöstä ruokavaliostaan vaan vanhemmat tekevät sen. Onko se moraalisesti oikein? [...]
   Sekasyöjien lapsetko sitten itse valitsevat ruokavalionsa? Pöydässä on aina sekä lehmänmaitoa että kauramaitoa, sekä jauhelihamakaronilaatikkoa että nyhtökauramakaronilaatikkoa, ja niistä sitten jokainen perheenjäsen itse valitsee mieluisimman vaihtoehdon? Enpä usko.

   Lainaa

  44. Tulos: +17 (35 ääntä)
   Karoliina: Paitsi että ihminen on sekasyöjä, että kyllä sitä Yhtä Neutraalia ruokavaliota on olemassa ja se on mallia 'kaikkea'.
   Ai ihan kaikkea vai? Syöt sitten varmaankin myös esim. hyönteisiä ja puun lehtiä?

   Lainaa

  45. Itseasiassa 3.8.2021 17:00
   Tulos: +64 (70 ääntä)
   Karmia maito: Tää on epäortodoksinen näkemys tähän lihansyöntiin, mutta koen että lihattomuus vie ihmisen kauemmas luonnosta. Ollaan tultu näin pitkälle eläinten kanssa ja niiden avulla ja niitä syöden. (hui!) Kaikki kasvissyöjiksi ja lehmät, kanat, siat yms. voi kuolla sukupuuttoon. Kai se on parempi niin. Ps. [...]
   Eipä meillä ilman jalostusta olisi kanoja, jotka eivät käytännössä pysty kävelemään, tai sikoja, jotka eivät koskaan ole pääseet ulos parin neliön karsinasta. Tai mitään muutakaan eläimiä, jotka pitää synnytyksen jälkeen erottaa jälkeläisistään, jotta eivät pistä niitä hengiltä. Nämä eläimet ovat olemassa ihmisiä varten, ei itse eläinten vuoksi. Ja todellisuudessa meillä on menossa ilmastonmuutoksen vuoksi massasukupuutto joten näiden teuraalle tarkoitettujen eläinten lopettaminen suojelisi luonnonvaraisia eläimiä. Siinäpä vasta paradoksi.

   Lainaa

  46. Kovera kirjohylje 3.8.2021 18:20
   Tulos: -9 (27 ääntä)
   Evätön puuma: Paitsi että ihminen ei ole alunperin sekasyöjä, vaan nimenomaan kasvissyöjä, korkeintaan hyönteissyöjä lisäksi. Mm Meidän poskihampaat ja ruuansulatusjärjestelmä viittaavat entisen vanhan käsityksen kumoten siihen, että ollaan syöty raakoja hedelmiä ja juuria sekä juureksia ennen tulen keksimistä. [...]
   Viite?

   Lainaa

  47. Pirteä nektariini 3.8.2021 20:25
   Tulos: +43 (55 ääntä)
   Vegaaninen ruoka on terveellistä, eettistä ja ympäristöystävällistä. Kun haluaa herkutella, on myös vegaanille olemassa hampurilaista, pizzaa, jäätelöä, karkkia ym. Vegaaniruoka on erilaista kuin Suomessa sotien jälkeen syöty maito ja karjalanpaisti, mutta erilaisuus ei tee ruuasta huonoa. Söin itse ennen lähinnä neljää eläintä + maitoa proteiininlähteenä. Sain samalla myös huonoja rasvoja ja ensimmäisen luokan karsinogeenejä elimistööni. Prosessoitu liha aiheuttaa suöpää. (Lähde WHO, https://www.who.int/news-room/q-a-detail/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat) Nyt vegaanina proteiininlähteeni ovat mm: tofu (Eurooppalaisesta soijasta), soija-, kidney-, musta-, valko-, härkäpavut, herneet, linssit, kvinoat, kaura, vehnä, palkokasvivalmisteet, kaalit, siemenet ja pähkinät. Eli hyvin paljon monipuolisempaa kuin lohi, broileri, sika ja nauta. Ainoa mitä otan purkista, on B12 vitamiini ja D vitamiini talvella (jota otin myös sekasyöjänä). Olo on hurjasti parempi nyt vegaanina, kuin mitä oli sekasyöjänä. Paino on pudonnut ja väsymys kaikonnut sekä krooninen ihosairaus parantunut lähes täysin, josta kärsin yli 20v (lehmänmaidon jättäminen oli tässä ratkaiseva tekijä, sillä se piti elimistössäni yllä tulehdustilaa). Yli 95 % maahan tuotavasta soijasta käytetään rehuteollisuudessa, lähinnä sikojen ja siipikarjan rehuihin. (Lähde WWF, tämä lukee myös Lihatiedotuksen sivuilla), eli ihmisten soijan syönti ei aiheuta sademetsien tuhoa vaan eläinten syönti joille soijarehua syötetään. Monipuolinen ja hyvin koostettu vegaaniruokavalio sopii kaikkiin elämänvaiheisiin, myös lapsille. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille. Tampere:THL Kide 26, 2016. Kun lapsi ymmärtää mistä liha tulee, tietenkin hän voi syödä sitä jos tahtoo. Mutta jos tietää nämä asiat, miksi haluaisi? Soijanakki maistuu samalta, mutta eläin saa elää. Soija-, kaura ym "maidot" maistuvat hyvältä, jugurteissa ei huomaa eroa lehmänmaitopohjaisiin. Tofusta tehty "lohihyvä", vegaaninen kaviaari (merilevästä), vegaaninugetit, herneproteiinistä tehty "jauheliha" ym tuovat eläinperäisten tuotteiden maut ilman eettistä ongelmaa mahdollisiksi.

   Lainaa

  48. Leipäressu 3.8.2021 21:36
   Tulos: -41 (63 ääntä)
   Itseasiassa: Vielä kun monille sekasyöjille se ryoka tarkoittaa käytännössä jauhelihaa ja makarooonia, leipää kinkkuviipaleilla. Sen lisäksi roskaruokaa. Olisivat edes sekasyöjiä, mutta kaikki vihannekset ovat unohtuneet lautaselta ja niiden syöminen on lähinnä rangaistus.
   Tasapuolisuuden vuoksi laitetaan siis kuvitelmani siitä, mitä moni vegaani syö: jauhelihaksi naamioituneita kalliita eineksiä, tuontisoijaa, tuontisuperfoodia, maidoksi väitettyä vesikauralitkua. Olisivat edes kasvissyöjiä ja opettelisivat kokkaamaan maukasta ruokaa kauden kasviksista. 
   Menikö oikein? 

   Lainaa

  49. Leipäressu 3.8.2021 21:41
   Tulos: +3 (11 ääntä)
   Vuohi: Ai ihan kaikkea vai? Syöt sitten varmaankin myös esim. hyönteisiä ja puun lehtiä?
   Olen kyllä sekasyöjänä syönyt puun lehtiä. Ja eiköhän hyönteisiä ole tullut syötyä myös, tosin vahingossa. Ihminen on kautta aikojen syönyt vaikka mitä ympäri maapallon, silloin kun syötiin henkensä pitimeksi.

   Lainaa

  50. Pirteä nektariini 3.8.2021 21:51
   Tulos: +36 (38 ääntä)
   Leipäressu: Tasapuolisuuden vuoksi laitetaan siis kuvitelmani siitä, mitä moni vegaani syö: jauhelihaksi naamioituneita kalliita eineksiä, tuontisoijaa, tuontisuperfoodia, maidoksi väitettyä vesikauralitkua. Olisivat edes kasvissyöjiä ja opettelisivat kokkaamaan maukasta ruokaa kauden kasviksista. Menikö oikein? 
   Sekä sekaani että vegaani voivat elää eineksillä. Usein vegaaniksi siirryttäessä on helppo käyttää "lihankorvikkeita", jotta voi tehdä tuttuja ruokia vegaanisesti. Aika pian useimmat alkavat kuitenkin syödä kasvikunnan tuotteita alkuperäisemmässä muodossaan, kun oppivat uusia ruuanlaittotapoja.

   Lainaa

  51. Kostutettu tomaatti 3.8.2021 22:16
   Tulos: +55 (57 ääntä)
   Siis jos perheessä ei syödä lihaa niin pitääkö sille muksulle sitten ostaa oma lihapaketti joka ruualle ettei vaan "tuputeta omaa arvomaailmaa"?

   Lainaa

  52. Kenkku lokki 3.8.2021 22:43
   Tulos: +12 (24 ääntä)
   Täälläkin ihmetellään miksi jotkut jaksaa välittää "jostain ruokavaliosta", ihan kuin keskustelun aiheena olisi tyyliin omenien syöminen. Jotkut katsoo jauhelihaa ja näkevät kätevän ja makoisan ruoka-aineen. Toiset katsoo jauhelihaa ja näkevät lyhyen elämän onnettomissa oloissa eläneen eläimen. Itsekin välillä ihmettelen mikä mussa on vialla kun olen muuten niin eläinrakas, mutta syön kuitenkin lihaa. Se on vaan niin hyvää. Olen kyllä kokeillut kaikkia markkinoiden lihankorvikkeita. Ne eivät vaan todellakaan vedä vertoja lihalle. Odotan että laboratoriossa soluista kasvatettu liha saapuu ruokakauppoihin.

   Lainaa

  53. Pelkäämätön soturi 3.8.2021 22:48
   Tulos: +59 (63 ääntä)
   Tuhti ananas: Sekasyöjien lapsetko sitten itse valitsevat ruokavalionsa? Pöydässä on aina sekä lehmänmaitoa että kauramaitoa, sekä jauhelihamakaronilaatikkoa että nyhtökauramakaronilaatikkoa, ja niistä sitten jokainen perheenjäsen itse valitsee mieluisimman vaihtoehdon? Enpä usko.
     Koko "tuputus" -idea on naurettava. Kaikki vanhemmat valitsevat sellaista lapsilleen, minkä uskovat hyväksi ja oikeaksi. Tai no, kaikki asialliset vanhemmat, en ajattele kauhean paljoa sellaisista vanhemmista, jotka jättävät kasvatustehtävänsä kokonaan väliin. Kun vien lapseni muskariin ja kirjastoon, koska uskon, että musiikki ja kirjallisuus tekee ihmisen onnelliseksi, ja toivon hänen olevan onnellinen, niin olenko sitten huono äiti, tuputanhan omia käsityksiäni? 
     Itse järkytyin syvästi kun sain lopulta selville mistä liha tulee: vanhempani valehtelivat, ja väittivät, että "lihaeläin" ei ole eläin sellaisena kuin sen tunnen, vaan eräänlainen kasvi, jotka elävät kaukana maaseudulla ja kasvavat pellolla (koska arvasivat, oikein, että eläinrakkaana en muuten söisi). Epäilin, mutta kilttinä lapsena uskoin kouluikään asti. Sain totuuden selville eräänä iltapäivänä televisiosta. En sitten syönyt kuukausitolkulla oikein muuta kuin salaattia (koska vanhempani uskoivat että kyllä routa porsaan kotiin ajaa, ja nälkä lapsen ruokapöytään. Ei ajanut, laihduin). Kysyin myöhemmin heiltä että mikäköhän tässä oli motiivi, ja he selittivät luulleensa, että lihaa täytyy syödä. Ymmärrän että he ajattelivat parastani, mutta en toivoisi omalle lapselleni sellaista traumaa. Jos lapsi haluaa syödä lihaa myöhemmin niin ainahan hän voi tehdä niin, mutta sitä on vaikea saada syömättömäksi.
     Voi tietysti olla, että lapseni isompana päättää paiskata viulunsa nurkkaan, kääntyä helluntalaiseksi, ja käyttää kaikki viikkorahansa lihanuggetteihin, ja jos niin käy, niin sitten käy niin. Jotain sentapaista tapahtuu varmasti, tai ainakin, että hän ryhtyy johonkin mitä en voi käsittää. Niin kauan kun hän omasta tahdostaan tahtoo vetää kissoja hännästä, syödä vain ja ainoastaan mandariineja, ja hyppiä pää edellä ulos ikkunasta, joudun valitsemaan hänen puolestaan parhaan ymmärrykseni mukaan. 

   Lainaa

  54. Tulos: +29 (31 ääntä)
   Kuuro konna: No varmaan lähinnä ajatellaan että ei anneta lapselle mahdollisuutta valita itse vegaaniuttaan. Jos pienestä pitäen pöydässä ei ole esimerkiksi liha- tai maitotuotteita ollenkaan niin eihän se ihminen itse tee sitä päätöstä ruokavaliostaan vaan vanhemmat tekevät sen. Onko se moraalisesti oikein? [...]
   Miksi sitä faktaa pitäisi toisaalta kieltääkään, että me ihmiset tapamme kyllä niitä söpöjä karjaeläimiä ruoaksi? 

   Lainaa

  55. Kaksipitkä vesinokkaeläin 4.8.2021 2:15
   Tulos: +15 (17 ääntä)
   Reseptivapaa dinosaurus: Kummilapset ovat molemmat omaehtoisia kasvissyöjiä. Vanhemmat ja isovanhemmat yrittävät tuputtaa lihaa ties missä muodossa, mutta nämä söisivät pelkkiä rehuja. Parsakaalia myöten kaikki kasvikset uppoavat, paitsi keitetty paprika on jostain syystä maailman kammottavin asia.
   Sulla on fiksut kummilapset. Keitetty/paistettu paprika on saatanasta. Se pitää syödä sellaisenaan. En ehkä tiedä mitään ihanampaa kuin makea paprika. Nojoo, varovasti voit pikaseen sen kuullottaa ja vaikka muutaman suolakiteen ripsasta päälle. Ehkä.

   Lainaa

  56. Orpo satuhahmo 4.8.2021 3:49
   Tulos: +43 (51 ääntä)
   Kuuro konna: No varmaan lähinnä ajatellaan että ei anneta lapselle mahdollisuutta valita itse vegaaniuttaan. Jos pienestä pitäen pöydässä ei ole esimerkiksi liha- tai maitotuotteita ollenkaan niin eihän se ihminen itse tee sitä päätöstä ruokavaliostaan vaan vanhemmat tekevät sen. Onko se moraalisesti oikein? [...]
   Niin, aivan kuten teidän perheessä pöydästä ei ilmeisesti löydy kauramaitoa, nyhtökauraa tai härkäpaputuotteita: et siis anna lastesi itse valita, vaan heidän on pakko syödä niitä liha- ja maitotuotteita, eli ”tuputat” omaa ruokavaliotasi lapsillesi. 
   Nyt hei joku tolkku tähän argumentointiin. Ei pieni lapsi koskaan tee sitä valintaa mitä kotona ruokapöytään kannetaan, sen tekee aina aikuinen. Ja kyllä, tämä on moraalisesti aivan oikein, sillä pieni lapsi ei ole kykenevä tekemään tällaisia päätöksiä itse. Päättää itse sitten kun on vanhempi.  Näin ollen valinnanvapauskeskustelu ei kuulu tähän mitenkään; lapsilla toki on vapaus valita tiettyjä asioita elämässään (esim mitä haluaa harrastaa), mutta ruokavalio ei ole asia, jonka vastuullinen aikuinen antaa lapsen päätettäväksi. Valinnanvapauskeskustelun termein sanottuna lapsi ei siis ole täysivaltainen agentti. 
   Muutenkin puhe tuputtamisesta on argumentatiivisesti aika ongelmallista tuon tunteisiin vetoavan retoriikan takia, jota ”tuputtaminen” edustaa antamalla sellaisen kaiun, että lapselle syötetään jotain vastentahtoisesti. Sitähän tuputtaminen oikeasti on. Siitä tietenkään ei ole kyse, vaan siitä, että yleensä lapset syövät sitä mitä vanhemmatkin. 
   Vähän myös kyseenalaistan, onko se lapsen ”vegaaniksi pelottelua” jos kertoo rehellisesti, joskin lapsentasoisesti, mistä se liha todella tulee. Toki kuulostaa osin kärkkäältä tuo, minkä kerroit kuulleesi lapselle sanottavan, mutta mitään vääräähän siinä ei ole, että lasta ikätasoisesti informoi siitä, mistä se ruoka lautaselle oikein tulee. 
   Kylläpä tämä väistämätön (koska ilmastonmuutos, planeetan kantokyky, ruuantuotannon kriisi) lihansyönnin väheneminen tuntuu joitakin pelottavan. Kertokaa nyt: mikä siinä on niin ahdistavaa? Ahdistus usein helpottaa kun siitä puhuu ääneen jollekin toiselle ihmiselle. 

   Lainaa

  57. lihapää 4.8.2021 4:18
   Tulos: -31 (35 ääntä)
   miks täällä puhutaan vaan vegaaneista ja sekasyöjistä? on meitä pelkkää lihaa syöviäki koska kasvikset on pahaa!

   Lainaa

  58. Kummikäki 4.8.2021 6:20
   Tulos: +34 (36 ääntä)
   lihapää: miks täällä puhutaan vaan vegaaneista ja sekasyöjistä? on meitä pelkkää lihaa syöviäki koska kasvikset on pahaa!
   Miten olet välttynyt keripukilta?

   Lainaa

  59. Dorka valas 4.8.2021 8:37
   Tulos: -37 (41 ääntä)
   Ah, tulihan sieltä olen kasvissyöjä kommentti

   Lainaa

  60. Tulos: +19 (23 ääntä)
   Pirteä nektariini: Vegaaninen ruoka on terveellistä, eettistä ja ympäristöystävällistä. Kun haluaa herkutella, on myös vegaanille olemassa hampurilaista, pizzaa, jäätelöä, karkkia ym. Vegaaniruoka on erilaista kuin Suomessa sotien jälkeen syöty maito ja karjalanpaisti, mutta erilaisuus ei tee ruuasta huonoa. Söin [...]
   Ihan huomautuksena vain, noudatit sekasyöjänä erittäin huonoa ruokavaliota. Sitä voi olla sekasyöjä ja syödä noita kaikkia mainitsemasiasi asioita (pl. tofu ja soija esim. omasta ruokavaliostani) ja välttää esim. prosessoitua lihaa. Rapakuralla oleva sekaani ruokavalio vs. hyvin mietitty vegaaniruokavalio eivät ole hyviä verrattavia keskenään terveyden puolesta, kuten ei olisi hyvin mietitty, monipuolinen sekaani ruokavalio ja sipsikaljavegaani -vastaava.

   Lainaa

  61. Pohjattu timantti 4.8.2021 10:16
   Tulos: +18 (20 ääntä)
   Taitettu lehmä: Sademetsätöntäkin soijaa on hyvin tarjolla. Esim. Jalotofun soijat taitaa tulla Itävallasta, eli ihan EU-kamaa. Tämä vaan tarkentavana tietona, ei ole kenenkään pakko vasten tahtoaan syödä soijaa!
   Tämä on hyvä tarkennus, lähinnä laitoin tuon loppukaneetin kun usein kuulee kasvissyöjäfoobikoilta huomautuksia sademetsän tuhoamisista jne. Jalotofu on ihan hyvä tuote kyllä, mutta valitettavasti ei tämänhetkisestä asuinpaikasta Saksasta löydy. Paljon eurooppalaisesta soijasta tehtyjä tuotteitta kyllä:)

   Lainaa

  62. Tulos: -16 (24 ääntä)
   Levyttämätön persoona: Kiinnostavin keskustelu, jossa olen ollut mukana oli, kun vegaani ja metsästäjä keskustelivat ruuasta sopuisasti. Opin, että molemmilta kannattaa kysellä hyviä reseptejä, koska tietävät kyllä omien ruokavalioidensa parhaimmiston.
   Sopuisasti pitäisi pystyä keskustelemaan kaikesta, mutta se on harvinaista herkkua nykyään. Ihmettelen kuitenkin miksi vegaani kysyisi liharuokien reseptejä itselleen?

   Lainaa

  63. Ontto vesimeloni 4.8.2021 10:25
   Tulos: +18 (22 ääntä)
   lihapää: miks täällä puhutaan vaan vegaaneista ja sekasyöjistä? on meitä pelkkää lihaa syöviäki koska kasvikset on pahaa!
   Huono provo. Aivan luokaton.

   Lainaa

  64. Hurja tuhatjalkainen 4.8.2021 11:18
   Tulos: +13 (13 ääntä)
   Toj Karin: Sopuisasti pitäisi pystyä keskustelemaan kaikesta, mutta se on harvinaista herkkua nykyään. Ihmettelen kuitenkin miksi vegaani kysyisi liharuokien reseptejä itselleen?
   Kyllä minäkin olen töissä kysynyt drinkkivinkkejä asiantuntijalta kaverille kerrottavaksi.
   Kaipa samanlainen pätee sinun kysymykseen.

   Lainaa

  65. Tulos: -4 (14 ääntä)
   Hurja tuhatjalkainen: Kyllä minäkin olen töissä kysynyt drinkkivinkkejä asiantuntijalta kaverille kerrottavaksi. Kaipa samanlainen pätee sinun kysymykseen.
   Kertomasi esimerkki on verrannollinen ainoastaan silloin, jos olet itse absolutisti.

   Lainaa

  66. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Toivoa sopii, että ovat tapettuja..?

   Lainaa

  67. Tahdistamaton keiju 4.8.2021 17:00
   Tulos: +4 (4 ääntä)
   Saman tapaisia ruokalistoja lapsille on muissakin ravintoloissa.

   Lainaa

  68. Tulos: -2 (10 ääntä)
   Kuitti panda: Lihan syöminen on valinta siinä missä sen syömättömyyskin. Eivätkö lihaa syövät sitten tuputa valintojaan lapsilleen? Ei ole olemassa mitään Yhtä Neutraalia ruokavaliota tai tapaa elää, josta poiketessaan muuttuu tuputtajaksi.
   Eiköhän se n.s. "virallinen" lautasmalli ole melkoisen neutraali. Eihän se ole "woke", eikä "pupun ruokaa en syö", jne. mutta melko neutraali, niin hyvässä kuin pahassa.

   Lainaa

  69. Tulos: +11 (15 ääntä)
   Orpo satuhahmo: Että pitäisiköhän ihmisten vähän relata näiden syömishommien (ja varmaan monien muidenkin hommien) suhteen. Fundamentalismi jossain helkkarin ruokavalioasiassa on jo aika huurusta, söi itse sitä lihaa tahi ei. [...]
   Minusta kavereiden kanssa ruokailu on sosiaalinen tapahtuma. Joku kannattaa puoluetta X, toinen Y, uskontomielipiteitäkin on, jne. Jos joku ottaa viiniä, ei kukaan pahastu, kuten ei vegaaniannoksesta tai pihvistä. Ainoa yhteinen piirre on, että sää on lähes poikkeuksetta huono :-)

   Lainaa

  70. Tulos: +6 (10 ääntä)
   Banaani: Sekayöjyys ei tarkoita sitä, että kaikkea on pakko syödä. Se vain tarkoittaa, että ollaan sopeuduttu monenlaisiin ravinnonlähteisiin. Sekasyöjyys ei myöskään tarkoita, että lihaa pitäisi missään tapauksessa vetää sellaisia määriä, kuin on länsimaalaisittain nykykisin tapana. Tämmöisiä määriä [...]
   Herranen aika! Täysjärkinen kommentti "klassiseen" vegaani vai murhaaja keskusteluun. Kiitos!

   Lainaa

  71. Tulos: -26 (30 ääntä)
   Paidaton hyeena: Mielestäni on ihan järkevää, että jos itse on kasvissyöjä, niin sitten tarjoaa lapsille myös kasvisruokaa kotona. Ei tarvitse mennä muuttamaan omaa ruokavaliota tai kokkaamaan erikseen liharuokia lapsille, vaan kaikki voivat syödä samaa ruokaa. Se ei tarkoita, että lastenkin täytyy olla täysin [...]
   Nuorille naisille kannattaa tehdä ruokaa lihasta, raudan takia. Toki sitä voi saada pillereistä, mutta miksi? Ei varmasti ole terveempiä.

   Lainaa

  72. Tulos: -2 (18 ääntä)
   Taitettu lehmä: Sademetsätöntäkin soijaa on hyvin tarjolla. Esim. Jalotofun soijat taitaa tulla Itävallasta, eli ihan EU-kamaa. Tämä vaan tarkentavana tietona, ei ole kenenkään pakko vasten tahtoaan syödä soijaa!
   Niin on luontoa tuhoamatonta lihaakin. Täällä Oulun korkeudella ei pysty tuottamaan kasvisperäistä ruokaa tarpeeksi, lehmät tuottavat lihaa ruohosta.

   Lainaa

  73. Tulos: -12 (20 ääntä)
   Evätön puuma: Paitsi että ihminen ei ole alunperin sekasyöjä, vaan nimenomaan kasvissyöjä, korkeintaan hyönteissyöjä lisäksi. Mm Meidän poskihampaat ja ruuansulatusjärjestelmä viittaavat entisen vanhan käsityksen kumoten siihen, että ollaan syöty raakoja hedelmiä ja juuria sekä juureksia ennen tulen keksimistä. [...]
   VMP. Mistä ihminen sai raudan ennen kuin oli ssekasyöjä?

   Lainaa

  74. Tulos: -6 (20 ääntä)
   Itseasiassa: Vielä kun monille sekasyöjille se ryoka tarkoittaa käytännössä jauhelihaa ja makarooonia, leipää kinkkuviipaleilla. Sen lisäksi roskaruokaa. Olisivat edes sekasyöjiä, mutta kaikki vihannekset ovat unohtuneet lautaselta ja niiden syöminen on lähinnä rangaistus.
   Ja VITUT! Ihan sama kuin sanoisit, että vegaanit pureksii vain nokkosia ja tofua, ihan yhtä paskaa.

   Lainaa

  75. Tulos: -22 (32 ääntä)
   Pirteä nektariini: Vegaaninen ruoka on terveellistä, eettistä ja ympäristöystävällistä. Kun haluaa herkutella, on myös vegaanille olemassa hampurilaista, pizzaa, jäätelöä, karkkia ym. Vegaaniruoka on erilaista kuin Suomessa sotien jälkeen syöty maito ja karjalanpaisti, mutta erilaisuus ei tee ruuasta huonoa. Söin [...]
   Vegaaninen ruoka ei ole yhtään sen "eettisempää" kuin vaikka kannibalismi. Ympäristöystävällisyyskin on "vähån" niin ja näin, Oulun korkeudella ei selviä ilman märehteviä, viljaa ei tule tarpeeksi. Eettisyys riippuu täysin omasta näkemyksestä, ostaakko Australiasta tofua vai lihaa.

   Lainaa

  76. Kintsana kala 4.8.2021 23:02
   Tulos: -1 (3 ääntä)
   Väsynyt: Ja VITUT! Ihan sama kuin sanoisit, että vegaanit pureksii vain nokkosia ja tofua, ihan yhtä paskaa.
   Jep, mun vegaani kaveri ei muuta syökkään kuin herkkuja.

   Lainaa

  77. Pirteä nektariini 5.8.2021 6:26
   Tulos: +21 (23 ääntä)
   Väsynyt: Nuorille naisille kannattaa tehdä ruokaa lihasta, raudan takia. Toki sitä voi saada pillereistä, mutta miksi? Ei varmasti ole terveempiä.
   Rautaa saa mm. seuraavista ruuista, ei vain lihasta:
   Leseet, kuitupitoiset hiutaleet ja suurimot
   Kurpitsansiemen 10,3 mg, seesaminsiemen 9,1 mg ja hampunsiemen 13 mg
   Linssit 7,6-11,1 mg
   Mustapavut 8,7 mg, valkoiset pavut 6,1 mg, ruskeat pavut 5,2 mg, soijapavut 8,4 mg ja härkäpapu 6,7 mg
   Pähkinät (erityisesti cashew-pähkinä 6 mg) ja manteli 5,2 mg
   Kikherneet 5,5 mg
   • Kvinoa 4,6 mg
   • Pinaatti, nokkonen ja rucola
   • Pasta, peruna ja riisi
   • Parsakaali, herne, maa-artisokka ja mustajuuri
   • Kuivattu basilika ja oregano
   • Luumut
   Rauta imeytyy vähän paremmin eläinkunnan tuotteista, mutta kasvikunnan tuotteistakin voi aivan hyvin saada tarvitsemansa raudan.

   Lainaa

  78. Pirteä nektariini 5.8.2021 6:34
   Tulos: +16 (22 ääntä)
   Väsynyt: Niin on luontoa tuhoamatonta lihaakin. Täällä Oulun korkeudella ei pysty tuottamaan kasvisperäistä ruokaa tarpeeksi, lehmät tuottavat lihaa ruohosta.
   Soijajuoman ja lehmänmaidon hiilijalanjälki voi olla suunnilleen sama, jos lehmä on ruokittu nurmella. Kuitenkin hiilidioksidipäästö on vain yksi osa ympäristövaikutuksista. Noin 70% maailmalla viljellystä soijasta syötetään suoraan eläimille. Ihmisravinnoksi päätyy n. 6% viljellystä soijasta. Vaikka lehmät eivät syö soijaa suomessa, syövät sitä kalat, kanat ja siat. Vuonna 2017 Suomeen tuodusta soijasta 95% syötettiin eläimille.
   Lehmien laiduntila nurmella ruokittuna on paljon suurempi kuin soijan viljelyala ja maidon tuotantoon kuluu 5 kertaa enemmän vettä kuin soijajuoman tuotantoon. Lisäksi lehmä tuottaa metaanipäästöjä ilmakehään. Yksi lehmä päästää vuodessa 100kg metaania ilmakehään, joka vastaa   haitaltaan henkilöautoa, jolla ajetaan 10 000km vuodessa. Metaani on lähes 30 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.
   Tässä nyt puhun maidon ympäristövaikutuksista, mutta yhtälailla lihatuotanto kuluttaa paljon enemmän maata ja vettä kuin esimerkiksi kauran tuotanto, jota voi Suomessakin kasvattaa. Metsät ovat hyviä hiilinieluja, mutta niitä on kaadettu lehmien nurmien takia. Nurmi ei sido yhtä paljon hiiltä ja lehmä päästää metaania ilmakehään.

   Lainaa

  79. Lymfoidi käärme 5.8.2021 9:28
   Tulos: +13 (13 ääntä)
   Eikös brisketti just ole jotain niskalihaa tai jotain sellaista, pitkään kypsytettyä, just tuollaista läskistä mössöä jonka on pehmeää ja sulaa suussa?

   Lainaa

  80. Puli luumu 5.8.2021 15:02
   Tulos: -24 (26 ääntä)
   Ranskassa lapsi otetaan huostaan jos sille syötetään pelkkää vegaaniruokaa, pitäisi olla sama täälläkin.

   Lainaa

  81. Puli luumu 5.8.2021 15:03
   Tulos: -15 (19 ääntä)
   Pirteä nektariini: Rautaa saa mm. seuraavista ruuista, ei vain lihasta: Leseet, kuitupitoiset hiutaleet ja suurimotKurpitsansiemen 10,3 mg, seesaminsiemen 9,1 mg ja hampunsiemen 13 mgLinssit 7,6-11,1 mgMustapavut 8,7 mg, valkoiset pavut 6,1 mg, ruskeat pavut 5,2 mg, soijapavut 8,4 mg ja härkäpapu 6,7 mgPähkinät [...]
   Saattaa sopia joillekin, joillekin ei. Monien suolisto ei vaan siedä pelkkiä rehuja, jos et usko niin menepä kysymään lekureilta.

   Lainaa

  82. Puli luumu 5.8.2021 15:06
   Tulos: -26 (32 ääntä)
   Pohjattu timantti: Tämä on hyvä tarkennus, lähinnä laitoin tuon loppukaneetin kun usein kuulee kasvissyöjäfoobikoilta huomautuksia sademetsän tuhoamisista jne. Jalotofu on ihan hyvä tuote kyllä, mutta valitettavasti ei tämänhetkisestä asuinpaikasta Saksasta löydy. Paljon eurooppalaisesta soijasta tehtyjä tuotteitta kyllä:)
   Se puputtamasi soija on epäterveellisempää kuin yksikään kotimainen lihatuote.

   Lainaa

  83. Pirteä nektariini 5.8.2021 17:50
   Tulos: +15 (21 ääntä)
   Puli luumu: Saattaa sopia joillekin, joillekin ei. Monien suolisto ei vaan siedä pelkkiä rehuja, jos et usko niin menepä kysymään lekureilta.
   Suolistoa joutuu opettamaan papuihin ym. Kaikilla ei ole suolistosairautta joka vaatii fodmap ruokavaliota, toki joillakin ihmisillä on. Jos alat nyt yhtäkkiä syömään paljon palkokasveja, saat todennäköisesti ilmavaivoja. Mutta kun niitä alkaa lisäämään pikkuhiljaa ruokavalioon, tottuu vatsakin.

   Lainaa

  84. laimentamaton soijamaito 5.8.2021 21:15
   Tulos: +14 (14 ääntä)
   Väsynyt: Eiköhän se n.s. "virallinen" lautasmalli ole melkoisen neutraali. Eihän se ole "woke", eikä "pupun ruokaa en syö", jne. mutta melko neutraali, niin hyvässä kuin pahassa.
   virallisessa lautasmallissakin on kaikissa kategorioissa kasvisvaihtoehdot.

   Lainaa

  85. laimentamaton soijamaito 5.8.2021 21:16
   Tulos: +14 (20 ääntä)
   Vastarannan kiiski: Hyvä kun osasit lukea. Olet varmasti vegaani. Edustat juuri mainitsemasni rasittavaa ihmistyyppiä kuten kaikki muutkin miinustajat.
   ehkä kannattaisi ottaa vinkistä vaari. jos tulee paljon miinusta, ehkä olet itse se rasittava osapuoli keskustelussa.

   Lainaa

  86. St. Vitus Dance 6.8.2021 6:24
   Tulos: +4 (10 ääntä)
   Vetelä papukaija: Mä en kyllä vieläkään ymmärrä miks ihmiset pitää yllä valhetta, että vegaaniruoka olisi hyvää.
   Mielipiteesi on väärä ja huono.

   Lainaa

  87. Lässy meduusa 6.8.2021 10:40
   Tulos: -2 (6 ääntä)
   St. Vitus Dance: Mielipiteesi on väärä ja huono.
   Mikä mielipide?

   Lainaa

  88. Ehompi pähkinä 9.8.2021 23:00
   Tulos: -4 (6 ääntä)
   Orpo satuhahmo: Niin, aivan kuten teidän perheessä pöydästä ei ilmeisesti löydy kauramaitoa, nyhtökauraa tai härkäpaputuotteita: et siis anna lastesi itse valita, vaan heidän on pakko syödä niitä liha- ja maitotuotteita, eli ”tuputat” omaa ruokavaliotasi lapsillesi.  Nyt hei joku tolkku tähän argumentointiin. Ei [...]
   Lapsi ahdistuu asioista jotka hänelle ahdistavina esitetään. Luonnosta vieraantuneille kaupunkilaislapsille on väistämättä pakko kertoa mistä ruoka tulee, kun eivät sitä itsekkään näe. Se riippuu sitten esitystavasta miltä asia lapsen silmissä näyttää. Ihmiset ovat syöneet eläimiä maailman sivu ja se on ollut ihan normaali osa elämää. Vasta siinä vaiheessa kun tuotanto on ulkoistettu sinne kauas maaseudulle pois silmistä, on siitä tullut joillekkin ahdistuksen aihe.

   Lainaa

  89. Tueton marja 10.8.2021 13:29
   Tulos: +2 (4 ääntä)
   Ontto vesimeloni: Huono provo. Aivan luokaton.
   Voi olla provokin, mutta kyllä tuollaisia ihmisiä oikeasti on olemassa. Tunnen henkilön joka tilaa kebabbinsakin ilman ranskalaisia koska "suotta perunoilla mahaa täyttää." Salaatista turha puhuakkaan. Mutta ei hän muiden syömisistä huomauttele, joten en minäkään hänen.

   Lainaa

  90. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Kaksipitkä vesinokkaeläin: Sulla on fiksut kummilapset. Keitetty/paistettu paprika on saatanasta. Se pitää syödä sellaisenaan. En ehkä tiedä mitään ihanampaa kuin makea paprika. Nojoo, varovasti voit pikaseen sen kuullottaa ja vaikka muutaman suolakiteen ripsasta päälle. Ehkä.
   Eivät kaikki paprikat ole maukkaampia raakana. Esim valkoinen paprika on mauton raakana mutta grillattuna todella hyvää. Makea punainen joo sellaisenaan mutta on muunlaisiakin. Tuli vaan mieleen että kandee kokeilla, ehkä opit jotain uutta samalla kun toivottavasti saat hyvää ruokaa.

   Lainaa

  91. Tulos: -4 (4 ääntä)
   Nimi: Ihan huomautuksena vain, noudatit sekasyöjänä erittäin huonoa ruokavaliota. Sitä voi olla sekasyöjä ja syödä noita kaikkia mainitsemasiasi asioita (pl. tofu ja soija esim. omasta ruokavaliostani) ja välttää esim. prosessoitua lihaa. Rapakuralla oleva sekaani ruokavalio vs. hyvin mietitty [...]
   Niinpä. Tämän takia suhtaudun lähtökohtaisesti erittäin skeptisesti vegaanien väitteisiin vegaaniruokavalion ylivertaisesta terveellisyydestä; tutkimukset joilla tätä väitettä tuetaan tuppaavat olemaan valtaväestö (keskimäärin huono ja yksipuolinen ruokavalio ja elämäntavat muutenkin pielessä) vs vegaani (keskimäärin paremmin harkittu ruokavalio ja muutenkin paljon terveystietoisempia kuin valtaväestö). Jos laitettaisiin vastakkain monipuolista ja tasapainoista vegaaniruokavaliota noudattava, tupakoimaton, riittävästi liikkuva joukko ja monipuolista ja tasapainoista sekaruokavaliota (esim välimeren tai japanilainen ruokavalio) noudattava, tupakoimaton riitävästi liikkuva joukko, niin eroa näiden ryhmien terveydessä ei juuri olisi

   Lainaa

  92. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Evätön puuma: Paitsi että ihminen ei ole alunperin sekasyöjä, vaan nimenomaan kasvissyöjä, korkeintaan hyönteissyöjä lisäksi. Mm Meidän poskihampaat ja ruuansulatusjärjestelmä viittaavat entisen vanhan käsityksen kumoten siihen, että ollaan syöty raakoja hedelmiä ja juuria sekä juureksia ennen tulen keksimistä. [...]
   Väite "ihminen ei ole alunperin sekasyöjä" on totta samalla tavalla kuin väite "delfiini ei alun perin ole vesieläin". Australopitheus eli etelänapina, varhaisin ihmislaji, oli tosiaan täyskasvissyöjä. Sitä myöhäisempi laji, Homo Habilis eli käteväihminen söi jo lihaa, lähinnä raatoja koska metsästys ei sujunut, ja Homo Erectus eli pystyihminen oli jo metsästäjä joka sai noin 20% ravinnostaan lihasta. 
   Eli siis pelkästään tai lähes pelkästään kasviravinnolla elävästä apinaihmisestä kehittyi miljoonien vuosien aikana sekaravinnolla elävä nykyihminen, samalla tavalla kuin delfiinin esilajista, osittain vedessä elävästä maanisäkkäästä, kehittyi yksinomaan vedessä elävä laji. Sitä sanotaan evoluutioksi.

   Lainaa

  93. Tulos: +3 (3 ääntä)
   Levyttämätön persoona: Kiinnostavin keskustelu, jossa olen ollut mukana oli, kun vegaani ja metsästäjä keskustelivat ruuasta sopuisasti. Opin, että molemmilta kannattaa kysellä hyviä reseptejä, koska tietävät kyllä omien ruokavalioidensa parhaimmiston.
   Mä olen käynyt samantyyppisiä keskusteluja vuosien varrella. Ei se ole lainkaan niin vaikeaa, kun muistaa peruskäytöstavat ja puhuu asioista asioina. Toisaalta en lähde lainkaan näihin turhiin provoihin mukaan, vaan sanon varsin nopeasti, että koska mä en puutu sun syömisiisi, niin älä säkään puutu mun.

   Lainaa

  94. It's a deal 12.1.2023 11:35
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Kummikäki: Miten olet välttynyt keripukilta?
   Samalla tavoin kuin arktisten alueiden asukit, mm. imeskelemällä riistalintujen suolia. Valitettavasti lihansyöjiä syrjitään, niitä ei ole tarjolla kovinkaan monessa ravintolassa ja kun pyytää peuran mahalaukkua niin taas katsotaan vinoon.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: gluteeni, gluteeniton, kamera, keliakia, kuva, laatu, lapset, lasten annokset, lastenannokset, liha, luteeton, menu, porvoo, ruoka, ruokalista