Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Naistenhuoneen ovi jäi auki, osa 106

Jos joku toimii kuin junan vessa, toimiiko se hyvin?
Suurenna näkymä
Naistenhuoneen ovi jäi auki, osa 106

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 46 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +737 (743 ääntä)
   Sanonta junan vessasta on niiltä ajoilta, kun tarpeet laskettiin suoraan raiteille pohjan luukku avaamalla. Silloin toimi hyvin. Nykyään saattaa olla toisin.

   Lainaa

  2. eääääh 12.5.2020 6:20
   Tulos: -224 (294 ääntä)
   Käsi pystyyn, kenen mielestä Mirvan kysymys oli moka joka kuuluu edes tänne, jos ei nyt oteta huomioonkirjoittelu tapaa? Siitä on jo aikaa kun junan vessoista tuotokset menio suoraan raiteille joten hän ei ehkä tiedä sanonna alku perää ja siksi hämmästelee. Ja muutenkin oli naitenhuoneella kevyttä kamaa tällä kertaa, uusia odottaen.

   Lainaa

  3. Lihavaämmä 12.5.2020 6:30
   Tulos: +425 (447 ääntä)
   eääääh: Käsi pystyyn, kenen mielestä Mirvan kysymys oli moka joka kuuluu edes tänne, jos ei nyt oteta huomioonkirjoittelu tapaa? Siitä on jo aikaa kun junan vessoista tuotokset menio suoraan raiteille joten hän ei ehkä tiedä sanonna alku perää ja siksi hämmästelee. Ja muutenkin oli naitenhuoneella kevyttä kamaa tällä kertaa, uusia odottaen.
   Moka oli varmaan kun suurinosa oli tykännyt kommentista "huonosti". Eli suurinosa kujalla sanonnasta.

   Lainaa

  4. Tulos: +143 (209 ääntä)
   Sanonnan merkitys voi muuttua, kun asia johon se pohjaa muuttuu, junien vessat ei taida olla enää niin luotettavia. Oon kans miettinyt tuota sanontaa joskus, tarkoittaako se nykyään hyvää vai huonoa. Menee sekavaksi kun ihmiset tulkitsee sen eri tavoin :D

   Lainaa

  5. Kummallista 12.5.2020 7:21
   Tulos: +187 (191 ääntä)
   Ei ehkä hulluinta, mutta hulluutta on yrittää käydä liikkeessä olevan onnibussin vessassa tarpeilla ja pestä lopuksi kädet aseptiikkaa noudattaen.

   Lainaa

  6. Isä neljän, joka olet töissä 12.5.2020 7:29
   Tulos: -102 (134 ääntä)
   Siis miten voi epäonnistua kurkun viiltämisessä? Terävä puukko läpäisee hirven nahan helposti ilman voimaa. Sovitaan että Veera pelleili, jooko?

   Lainaa

  7. Tulos: +183 (189 ääntä)
   Toimii kuin junan vessa on aikanaan tarkoittanut yksinkertaista, varma toimista ratkaisua. Vetämällä vessan sai pöntön sisällön suoraan kiskoille (ei saa käyttää junan ollessa asemalla). Toimii siis pirun hyvin... vaikka ei ehkä ole esteettisesti kaunista...

   Lainaa

  8. Tulos: +131 (139 ääntä)
   eääääh: Käsi pystyyn, kenen mielestä Mirvan kysymys oli moka joka kuuluu edes tänne, jos ei nyt oteta huomioonkirjoittelu tapaa? Siitä on jo aikaa kun junan vessoista tuotokset menio suoraan raiteille joten hän ei ehkä tiedä sanonna alku perää ja siksi hämmästelee. Ja muutenkin oli naitenhuoneella kevyttä kamaa tällä kertaa, uusia odottaen.
   Mirvan hämmästely tuskin koskenut omaa tietämättömyyttään, vaan kyselyllä ihmetellyt mitä muut kuvittelee sanonnan tarkoittavan. Olen itse myös hämmästellyt toisten tapaa liittää sanonta huonosti toimiviin asioihin, ja monesti epäillyt enkö itse tiedä sanonnan todenperää... En tiedä koska juniin on tullut ns. saniteettisäiliöt, todennäköisesti jo ennen omaa syntymääni, silti olen tietoinen jätöksien laskemisesta raiteille ja sanonnan viitanneen tähän.

   Lainaa

  9. Tulos: -25 (59 ääntä)
   No sehän liukuportaistui ja äkäseen!

   Lainaa

  10. Tulos: +7 (75 ääntä)
   Nykyään suurin osa taitaa nimenomaan tarkoittaa että huonosti, junan vessat kun tuntuu olevan koko ajan tukossa tai joku muu asia on vialla. Eli aikakausi ja henkilön ikä vaikuttaa. Ei oo mitenkään uutta, että sanonnan merkitys muuttuu

   Lainaa

  11. Bodvåihsojeåve 12.5.2020 14:46
   Tulos: +107 (119 ääntä)
   Vaakku: Nykyään suurin osa taitaa nimenomaan tarkoittaa että huonosti, junan vessat kun tuntuu olevan koko ajan tukossa tai joku muu asia on vialla. Eli aikakausi ja henkilön ikä vaikuttaa. Ei oo mitenkään uutta, että sanonnan merkitys muuttuu
   Olen tässä viime aikoina pohtinut sanontaa "helppoa kuin heinänteko". Yleensä sitä kai käytetään ihan tosissaan, vaikka eihän heinänteko ole (entisaikaan) mitään helppoa ollut.

   Lainaa

  12. Bodvåihsojeåve 12.5.2020 14:48
   Tulos: +103 (115 ääntä)
   Bodvåihsojeåve: Olen tässä viime aikoina pohtinut sanontaa “helppoa kuin heinänteko”. Yleensä sitä kai käytetään ihan tosissaan, vaikka eihän heinänteko ole (entisaikaan) mitään helppoa ollut.
   Pääsi kommentti karkaamaan! Piti siis vielä lisätä, että uskoisin sanonnan olleen alunperin sarkasmia ja tarkoitettu kuvaamaan asioita, jotka ovat työläitä tai vaikeampia kuin miltä ensisilmäyksellä vaikuttavat.

   Lainaa

  13. Makaronivelli 12.5.2020 14:57
   Tulos: +59 (61 ääntä)
   eääääh: Käsi pystyyn, kenen mielestä Mirvan kysymys oli moka joka kuuluu edes tänne, jos ei nyt oteta huomioonkirjoittelu tapaa? Siitä on jo aikaa kun junan vessoista tuotokset menio suoraan raiteille joten hän ei ehkä tiedä sanonna alku perää ja siksi hämmästelee. Ja muutenkin oli naitenhuoneella kevyttä kamaa tällä kertaa, uusia odottaen.
   Ei siitä kovin kauaa ole kun nämä poistettiin käytöstä. YLE:n jutun mukaan 2016 ja itsekin muistan tällaisen n. 10 vuoden takaa kun kuljin Vaasa-Jyväskylä väliä useamman kerran kuussa. https://yle.fi/uutiset/3-9220945

   Lainaa

  14. Jarno Lehtonen 13.5.2020 1:16
   Tulos: -72 (94 ääntä)
   Hiphei: Sanonta junan vessasta on niiltä ajoilta, kun tarpeet laskettiin suoraan raiteille pohjan luukku avaamalla. Silloin toimi hyvin. Nykyään saattaa olla toisin.
   Oletko sherlock?

   Lainaa

  15. Minäminä 13.5.2020 5:05
   Tulos: +78 (80 ääntä)
   Isä neljän, joka olet töissä: Siis miten voi epäonnistua kurkun viiltämisessä? Terävä puukko läpäisee hirven nahan helposti ilman voimaa. Sovitaan että Veera pelleili, jooko?
   Missään ei kerrota, että Veera yritti terävällä puukolla tai puukolla yleensäkään. Hirven kurkun viiltämistä helpottaa myös se, että hirvi on silloin jo kuollut eikä tappele vastaan. Ei ollut Veeran exäkään onnistunut Veeran kurkun viiltämisessä, vaikka oli sitä kuulemma yrittänyt ensin.

   Lainaa

  16. Kummikäki 13.5.2020 5:10
   Tulos: +81 (97 ääntä)
   Jos minä joskus muutan palvelutaloon niin aion toimia ihan samalla tavalla. Vaikka kuulossa ei olekaan mitään vikaa.

   Lainaa

  17. Hattarapilvi 13.5.2020 6:19
   Tulos: +62 (64 ääntä)
   Kummallista: Ei ehkä hulluinta, mutta hulluutta on yrittää käydä liikkeessä olevan onnibussin vessassa tarpeilla ja pestä lopuksi kädet aseptiikkaa noudattaen.
   Hulluutta on käydä ylipäätään Onnibussin vessassa oli se bussi liikkeessä tai ei. Helvetin saastaisia joka kerta ja varsinkin kesällä tukossa ja täynnä uloste&virtsa-keittoa joka läikkyy yli sieltä kannen alta kun avaa oven. Enkä valitettavasti liioittele yhtään,ei todellakaan tarvitse ikävä kyllä.

   Lainaa

  18. Hattarapilvi 13.5.2020 6:21
   Tulos: -4 (38 ääntä)
   Isä neljän, joka olet töissä: Siis miten voi epäonnistua kurkun viiltämisessä? Terävä puukko läpäisee hirven nahan helposti ilman voimaa. Sovitaan että Veera pelleili, jooko?
   Uskaltaako edes kysyä... Onko sulla jotain omakohtaista kokemusta ihmisen kurkun viiltämisestä?

   Lainaa

  19. Tulos: +38 (40 ääntä)
   ville: Toimii kuin junan vessa on aikanaan tarkoittanut yksinkertaista, varma toimista ratkaisua. Vetämällä vessan sai pöntön sisällön suoraan kiskoille (ei saa käyttää junan ollessa asemalla). Toimii siis pirun hyvin… vaikka ei ehkä ole esteettisesti kaunista…
   Tässä ennen korona-aikaa vielä IC-junassa istuessa aika äskettin kun joku kävi vessassa junan ollessa asemalla, mummo ja pappa -pariskunta paheksui, että ei vessassa saisi käydä, kun juna on asemalla. Harvemmi matkustavat vanhukset eivät ole ehkä sisäistäneet, miksi niissä vanhoissa junissa ei saanut käydä. Jotkut kävi kyllä silti niissäkin. Näissä uudemmissa välillä vessa saattaa olla pitkään varattu, taitaa pummilla matkustavat varailla niitä, eli aina ne ole rikki. aika usein kyllä on.

   Lainaa

  20. Toi jätkä 13.5.2020 7:09
   Tulos: +42 (50 ääntä)
   Bodvåihsojeåve: Pääsi kommentti karkaamaan! Piti siis vielä lisätä, että uskoisin sanonnan olleen alunperin sarkasmia ja tarkoitettu kuvaamaan asioita, jotka ovat työläitä tai vaikeampia kuin miltä ensisilmäyksellä vaikuttavat.
   Olen kyllä vahvasti eri mieltä, heinänteko on entisaikain maataloustöistä taatusti helpointa ja mukavinta

   Lainaa

  21. Tulos: -21 (33 ääntä)
   Olen aina ihmetellyt miten jokin joka pläjäyttää paskat ympäriinsä (tai asemalle) toimii "hyvin".

   Lainaa

  22. Tulos: +71 (71 ääntä)
   Ihmiset eri niin erilaisissa maailmoissa - toinen antaa esimerkin maidon juomisesta ja toinen kirjoittaa kurkun viiltämisestä.

   Lainaa

  23. Tulos: +31 (35 ääntä)
   Isä neljän, joka olet töissä: Siis miten voi epäonnistua kurkun viiltämisessä? Terävä puukko läpäisee hirven nahan helposti ilman voimaa. Sovitaan että Veera pelleili, jooko?
   Olisiko Veeran puukko sitten mahtanut olla tylsä?

   Lainaa

  24. Tulos: -5 (15 ääntä)
   Itse tarjoan tuota sanontaa muodossa: ”Toimii kuin junan (ei Pendolinon) vessa.”

   Lainaa

  25. Tulos: +16 (18 ääntä)
   Makaronivelli: Ei siitä kovin kauaa ole kun nämä poistettiin käytöstä. YLE:n jutun mukaan 2016 ja itsekin muistan tällaisen n. 10 vuoden takaa kun kuljin Vaasa-Jyväskylä väliä useamman kerran kuussa. https://yle.fi/uutiset/3-9220945
   Taitavat itseasiassa edelleen olla käytössä pohjoisen liikenteeseen, esim. Lapin junissa ruuhka-aikoina kuten hiihtolomaviikoilla ja pääsiäisenä.

   Lainaa

  26. Tulos: +75 (79 ääntä)
   Merq: Sanonnan merkitys voi muuttua, kun asia johon se pohjaa muuttuu, junien vessat ei taida olla enää niin luotettavia. Oon kans miettinyt tuota sanontaa joskus, tarkoittaako se nykyään hyvää vai huonoa. Menee sekavaksi kun ihmiset tulkitsee sen eri tavoin
   Ja sanontojen merkitykset muuttuu. Ihmettelin itse lapsena sanontaa "Poimii rusinat pullasta" ja järkeilin sen niin, että poimitaan ne pahat rusinat pois että voi syödä sen hyvän pullan, mutta oikeastihan ne rusinat ovat olleet aikoinaan sitä herkkua.

   Lainaa

  27. Tulos: +33 (37 ääntä)
   Jarno Lehtonen: Oletko sherlock?
   No kyllähän tuo nyt ilmiselvästi vaati avaamista, koska suurin osa naistenhuoneessa oli ymmärtänyt sanonnan väärin.

   Lainaa

  28. Tulos: +49 (55 ääntä)
   Maidossa on parastaan ennen päiväys, ei viimeinen käyttöpäivä, eikä sitä kuulukaan heittää heti pois sinä päivänä...

   Lainaa

  29. Tulos: +61 (61 ääntä)
   Palmupuu: Ja sanontojen merkitykset muuttuu. Ihmettelin itse lapsena sanontaa “Poimii rusinat pullasta” ja järkeilin sen niin, että poimitaan ne pahat rusinat pois että voi syödä sen hyvän pullan, mutta oikeastihan ne rusinat ovat olleet aikoinaan sitä herkkua.
   Tämä ei liity sanonnan muuttumiseen, mutta lapsena järkeilin että jos jostain "otetaan ilo irti" niin siitä tulee sitten tylsää, koska ilo on otettu pois. :)

   Lainaa

  30. Dynamiitti Tommi 13.5.2020 12:20
   Tulos: +18 (18 ääntä)
   Bodvåihsojeåve: Olen tässä viime aikoina pohtinut sanontaa “helppoa kuin heinänteko”. Yleensä sitä kai käytetään ihan tosissaan, vaikka eihän heinänteko ole (entisaikaan) mitään helppoa ollut.
   Vaari aina puhui kaupunkilaisisserkuista, jotka tulivat kesällä heinätöihin. Kovin kuulemma heiluivat, mut kunnon lappoja eivät aikaan saaneet sitten millään. Tekniikkalaji enemmän kuin voimalaji. Ehkä siitä seuraava askel, eli pieni kovapaali vaati voimaa enemmän, kun heinäpaaleja kerättiin käsin kärryille. Vaan kyllä siinäkin se oikea tekniikka säästi voimia huomattavasti. Nykyään ei ehkä niin voinaa tarvita isojen pyöröpaalien ja kanttiopaalien kanssa, mutta tekniikkaa sitäkin enemmän. En usko, että tulen ikinä löytämään sellaista kokematonta ihmistä kuskiksi, joka karkean opastuksen jälkeen alkaa traktorilla ajamaan kuin vanha tekijä. Ammattilaiselle tietty asiansa on helppoa. Mutta tämä sananlasku on yhtä pitävä kuin lehmän hermot. Lehmän hermot nimittäin ovat erittäin huonot, ja uudet tilanteet stressaavat paljon.

   Lainaa

  31. ............... 13.5.2020 13:52
   Tulos: +28 (30 ääntä)
   Itse olen koko pienen ikäni tiennyt että sanonta "toimii kuin junan vessa" tarkoittaa sitä, että asiat toimivat hyvin, mutta olen aina ihmetellyt mihin sanonta perustuu, kun vr:n junien vessat ainakin toimivat ihan paskasti :D mutta nyt selvisi sillekin syy. Taas sivistyin feissarimokissa!

   Lainaa

  32. Tulos: +20 (22 ääntä)
   Maitotölkkiin ei merkata viimeistä käyttöpäivää.

   Lainaa

  33. Tulos: +10 (12 ääntä)
   Itelle tulee tuosta junan vessa -jutusta vaan mieleen entisen Saunalahden(?) mainos, jostain ehkä 10-15 vuoden takaa? Siinä oli videota huonosti toimivasta junan vessasta sloganilla "Toimiiko liittymäsi kuin junan vessa?" ja jotain siitä, et ei enää, ku ostat tämän ja tämän hirmu hyvän Saunalahden(?) liittymän. Liekö tuolla jopa vaikutusta siihen, kuin tuo sanonta ymmärretään? Itestä ainankii tuntuu et oisin tuosta mainoksesta ylipäänsä ekaa kertaa kuullu koko sanonnan ja viime aikoina vasta havahtunu miettimään, et kumpaahan tolla oikeesti tarkotetaan. Korjatkaa toki jos meikäläisen muisti teki tepposet ton mainoksen suhteen :D

   Lainaa

  34. Tulos: -20 (20 ääntä)
   Joo harmi että lakia ei kunnioiteta tuossa kohtaa. Liikkuvassa ajoneuvossa on pidettä turvavyö kiinni eli vaikeaa on käydä vessassa turvavyö kiinni. Näin sanoo laki.
   Kummallista: Ei ehkä hulluinta, mutta hulluutta on yrittää käydä liikkeessä olevan onnibussin vessassa tarpeilla ja pestä lopuksi kädet aseptiikkaa noudattaen.

   Lainaa

  35. Elämän totuudet 13.5.2020 18:02
   Tulos: -15 (17 ääntä)
   jukkapalmu: Maitotölkkiin ei merkata viimeistä käyttöpäivää.
   Maidossa parasta ennen on viimeinen käyttöpäivä. Maito kyllä tietää päiväyksensä ja heti vuorokauden vaihduttua paskoo alleen.

   Lainaa

  36. Tulos: +19 (25 ääntä)
   Ei tuo Veeran juttu mitenkään tavaton tai edes harvinainen ole, valitettavasti. Mä tunnen sekä naisen joka onnistui, että naisen joka yritti. Ensimmäiseksi mainittu suoritti viimeistä puolivuotistaan yhdyskuntapalvelussa. Hän oli täynnä arpia, puukon iskuja, viiltoja, suurin osa kaulan alueella. En osannut mitenkään tuomita tai moralisoida tekoaan, eikä hän mitenkään pyrkinyt sitä salaamaan. Tuomionsa oli saanut ja lusinut ja se siitä. Eiköhän ole Veerakin kun avoimesti siitä kirjoittaa. Valtaosa naisvangeista istuu tuomiotaan nimenomaan siksi, että ovat lopulta antaneet takaisin väkivaltaiselle miehelle. Poliisit ovat näissä jutuissa itse asiassa hyvin voimattomia ja lähestymiskielloilla voi liian usein pyyhkiä hanurinsa.

   Lainaa

  37. Tulos: -13 (17 ääntä)
   lapanen: Tämä ei liity sanonnan muuttumiseen, mutta lapsena järkeilin että jos jostain “otetaan ilo irti” niin siitä tulee sitten tylsää, koska ilo on otettu pois.
   Eikö tätä "rusinat pullasta" usein käytetä kuvaamaan jonkinlaista argumentaatiovirhettä tai ajattelutapaa? Hyväksytään vain omaan näkemykseen sopivat ajatukset, tai valitaan vain haluttavin osa jostakin kokonaisuudesta. Ikäänkuin vastineeksi englannin "cherry picking" -sanonnalle. Alunperin rusinoilla lienee tarkoitettu juuri niitä hyviä osia, mutta nykyisin jotkut käyttänevät rusinoita kuvaamaan näitä ei-haluttavia osia, jotka "poistetaan hyvästä pullasta."

   Lainaa

  38. Tulos: -4 (8 ääntä)
   Jaaa: Eikö tätä “rusinat pullasta” usein käytetä kuvaamaan jonkinlaista argumentaatiovirhettä tai ajattelutapaa? Hyväksytään vain omaan näkemykseen sopivat ajatukset, tai valitaan vain haluttavin osa jostakin kokonaisuudesta. Ikäänkuin vastineeksi englannin “cherry picking” -sanonnalle. Alunperin rusinoilla lienee [...]
   Ja sanonnan merkitys ainakaan abstraktimpana konseptina ei ehkä sinällään ole muuttunut, mutta se miten tämä merkitys tulkitaan siitä, on saanut alkuperäiselle merkitykselle vastakkaisen näkemyksen.

   Lainaa

  39. Tulos: +3 (3 ääntä)
   Isä neljän, joka olet töissä: Siis miten voi epäonnistua kurkun viiltämisessä? Terävä puukko läpäisee hirven nahan helposti ilman voimaa. Sovitaan että Veera pelleili, jooko?
   Toisin kuin elokuvat antavat ymmärtää, kurkun auki viiltäminen edestäpäin ei ole kovin hyvä tapa, kun tulee luu tielle. Sivusta pitää viiltää että tulee hyvää jälkeä.

   Lainaa

  40. Tulos: +9 (9 ääntä)
   Kyllä Kolarin yöjunissa vielä tänä keväänä oli säännöllisesti vanhoja vaunuja sekä raiteille laskevia vessoja. Toimi.

   Lainaa

  41. Tulos: +5 (5 ääntä)
   Nora: Kyllä Kolarin yöjunissa vielä tänä keväänä oli säännöllisesti vanhoja vaunuja sekä raiteille laskevia vessoja. Toimi.
   tätä minäkin mietin, että ei siitä nyt niin pitkä aika ole kun olen tuollaisessa junan vessassa käynyt. toki ulkomailla niihin saattaa myös törmätä.

   Lainaa

  42. Tulos: +1 (7 ääntä)
   Ehkä "toimii kuin junan vessa" tulee vielä vanhemmalta ajalta? Ennen kuin oli VR:n sinisten vaunujen vessoja, joissa jätökset lasketaan kiskoille polkimen avulla, junan vessoissa ei ollut läppää ollenkaan. Niissä oli suora putki kiskoille ilman esteitä. Sellaisen luulisi toimivan.

   Lainaa

  43. Tulos: +5 (5 ääntä)
   Hiphei: Sanonta junan vessasta on niiltä ajoilta, kun tarpeet laskettiin suoraan raiteille pohjan luukku avaamalla. Silloin toimi hyvin. Nykyään saattaa olla toisin.
   Niin ja Helsinki-Kolari juna ajetaan vielä vanhalla sinisellä kalustolla. Siellä on tuollainen "suoraan raiteille" systeemi vielä.

   Lainaa

  44. Tulos: +2 (4 ääntä)
   2 päivää vanhaa maitoa? Sehän on vaan parasta ennen :D

   Lainaa

  45. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Hiphei : Sanonta junan vessasta on niiltä ajoilta, kun tarpeet laskettiin suoraan raiteille pohjan luukku avaamalla. Silloin toimi hyvin. Nykyään saattaa olla toisin.
   Kyllähän vieläkin jokunen pikajuna löytyy, joissa tarpeet edelleen tippuu suoraan lattian läpi. Etelän liikenteessä kyseisiä laitteita vaan ei ole enään aikoihin näkynyt

   Lainaa

  46. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Jeppe: Näissä uudemmissa välillä vessa saattaa olla pitkään varattu, taitaa pummilla matkustavat varailla niitä, eli aina ne ole rikki. aika usein kyllä on.
   Itse olen jostain syystä aina juuri silloin vessassa, kun lippua tullaan kyselemään. Ja aina konnari on siinä näköyhteydessä vessaan ja olen käynyt lippuni leimauttamassa.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Avainsanat: maito, päiväys, parasta ennen, tunnustus, mummo, kylpy, palvelutalo, junan vessa