Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kielletyt sanat, osa 13

Kammottava sana tuli vastaan. Toivottavasti en näe enkä kuule toiste!
Suurenna näkymä
Kielletyt sanat, osa 19

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 64 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +114 (262 ääntä)
   Orkkis vakkari käytössä

   Lainaa

  2. Tulos: -332 (480 ääntä)
   ”Orkkishan” on ihan normi-suomea jo. Kö täällä saa kohta kommunikoida ollenkaan

   Lainaa

  3. Lohikäärme 27.6.2019 1:38
   Tulos: +460 (612 ääntä)
   Orkkispakkauksesta tulee enemmän mieleen joku orgia-pakkaus. Kasa kondomeja ja käsineitä ja sillee. En ois yhdistänyt sanaan "original" ilman Ninan mainintaa.

   Lainaa

  4. Tulos: +378 (482 ääntä)
   Orkkispakkaus kuulostaa lähinnä dildon, vibraattorin ja/tai tekopimpin lahjapakkauksen brändiltä.

   Lainaa

  5. Tulos: -178 (220 ääntä)
   En älyä mikä crispseissä on väärin.

   Lainaa

  6. Tulos: +250 (252 ääntä)
   Apua, tuo pimutsu-botski-safga-postaus on varmaan mun entisen työkaverin, jolla oli kova tarve todistella, kuin stadilainen hänestä oli vuosien saatossa tullut. :D

   Lainaa

  7. Bodvåihsojeåve 27.6.2019 7:43
   Tulos: +124 (158 ääntä)
   Ämmäm: En älyä mikä crispseissä on väärin.
   Ainakin tuplamonikko: crisps on jo monikossa, ja pitäisi suomentaa crispit. Sama muffinssit vs. muffinit.

   Lainaa

  8. Tulos: -186 (314 ääntä)
   Orkkis on ihan perus sana kun puhutaan että joku on alkuperäinen. Jos siitä tulee jotain muuta mieleen, niin kannattaa katsoa peiliin ja etsiä vikaa sieltä.

   Lainaa

  9. Tulos: +159 (173 ääntä)
   Banaani: ”Orkkishan” on ihan normi-suomea jo. Kö täällä saa kohta kommunikoida ollenkaan
   Ei sellaista asiaa ole olemassakaan kuin "normi-suomi". On olemassa kirjakieli, yleiskieli ja sitten elilaiset murteet. Sitten on myös paljon uusiosanoja, mitä varsinkin nuoret kehittelee jatkuvasti, mutta ne eivät kuulu mihinkään edellä mainittuun ryhmään ennen kuin ne on selkeästi vakiintuneet tarpeeksi suuren ihmismassan käyttöön.

   Lainaa

  10. Tulos: -108 (198 ääntä)
   Toj Karin: Ei sellaista asiaa ole olemassakaan kuin “normi-suomi”. On olemassa kirjakieli, yleiskieli ja sitten elilaiset murteet. Sitten on myös paljon uusiosanoja, mitä varsinkin nuoret kehittelee jatkuvasti, mutta ne eivät kuulu mihinkään edellä mainittuun ryhmään ennen kuin ne on selkeästi vakiintuneet tarpeeksi suuren ihmismassan käyttöön.
   Orkkis on ollut olemassa jo ihan vähintään kakskytä vuotta (silloin itse tutustuin sanaan) ja ihan perussanastoa mun mielestä. Ainakin jos on minkäänlaisissa tekemisissä minkään elektroniikkateollisuuden, -kaupan tai mihinkään siihen suuntaan viittaavankaan tahon kanssa.

   Lainaa

  11. Tulos: +24 (96 ääntä)
   Nyt täytyy sanoa, että ainakin vanhojen autonosien ja muiden tavaroiden kaupassa puhutaan "orkkispakkauksesta". Eli joku vanha, mutta mahdollisesti jopa käyttämätön asia, on alkuperäisessä pakkauksessaan = se on orkkispakkauksessa. Orkkispakkaus nostaa tavaran arvoa.

   Lainaa

  12. Tulos: -15 (75 ääntä)
   Ainakin tuo "gluteniittomat on uusi väännös. Herättää vain huvitusta, siinä misssä "gluteiinittomat" vain herättää ihmetystä siitä, kuinka tyhmiä ihmiset voivat olla.

   Lainaa

  13. Tulos: +123 (193 ääntä)
   JannaS: Orkkis on ollut olemassa jo ihan vähintään kakskytä vuotta (silloin itse tutustuin sanaan) ja ihan perussanastoa mun mielestä. Ainakin jos on minkäänlaisissa tekemisissä minkään elektroniikkateollisuuden, -kaupan tai mihinkään siihen suuntaan viittaavankaan tahon kanssa.
   Jos se on sun perheen käytössä ollut vaikka 89 vuotta, ei se tarkoita, että sana on yleisessä käytössä saati tiedossa.

   Lainaa

  14. Tulos: +81 (95 ääntä)
   ärsyttää tää markkinointikikkailu kun yritetään uudelleenbrändätä sanoja. Mysli > Granola, Sipsit > Crispit. Yäk! Ärsyttää se Muffinssit > Muffinit muutoskin joka valitettavasti on google-hakujen määriä tulkiten mennyt läpi.

   Lainaa

  15. Tulos: +35 (57 ääntä)
   Bodvåihsojeåve: Ainakin tuplamonikko: crisps on jo monikossa, ja pitäisi suomentaa crispit. Sama muffinssit vs. muffinit.
   Beatlesit vs. Beatlet. Tuli muuten mieleen. Sipsihän on ”chip”. Joten julistan sipsit täten SIPEIKSI.

   Lainaa

  16. yli opisto hörhö 27.6.2019 11:11
   Tulos: +55 (87 ääntä)
   Banaani: ”Orkkishan” on ihan normi-suomea jo. Kö täällä saa kohta kommunikoida ollenkaan
   Jos meinaa originalia niin sittenhän sen pitäisi olla "orggis", eikä sekään ole mitään "normi-suomea" nähnytkään.

   Lainaa

  17. yli opisto hörhö 27.6.2019 11:15
   Tulos: +46 (72 ääntä)
   joojoojoo: ärsyttää tää markkinointikikkailu kun yritetään uudelleenbrändätä sanoja. Mysli > Granola, Sipsit > Crispit. Yäk! Ärsyttää se Muffinssit > Muffinit muutoskin joka valitettavasti on google-hakujen määriä tulkiten mennyt läpi.
   Granola ei itseasiassa ole perinteistä mysliä. Sille ei käsittääkseni ole muuta suomenkielistä termiä kuin "muromysli", mutta mielestäni granola on parempi sana.

   Lainaa

  18. Tulos: +37 (49 ääntä)
   Luulin että orkkispakkauksella tarkotetaan jotain hyvännäköstä ihmistä ja oon oikeesti helpottunut siitä mitä se oikeesti tarkotti.

   Lainaa

  19. Tulos: +12 (24 ääntä)
   joojoojoo: ärsyttää tää markkinointikikkailu kun yritetään uudelleenbrändätä sanoja. Mysli > Granola, Sipsit > Crispit. Yäk! Ärsyttää se Muffinssit > Muffinit muutoskin joka valitettavasti on google-hakujen määriä tulkiten mennyt läpi.
   Muuten täysin samaa mieltä, mutta granola on kyllä eri tuote kuin mysli. Ehkä muromysli olisi sille hyvä käännös.

   Lainaa

  20. Tulos: +38 (42 ääntä)
   Bodvåihsojeåve: Ainakin tuplamonikko: crisps on jo monikossa, ja pitäisi suomentaa crispit. Sama muffinssit vs. muffinit.
   Ja nyt ne on alkanu tyrkyttää dumplingsseja...

   Lainaa

  21. Tulos: -10 (64 ääntä)
   Toj Karin: Ei sellaista asiaa ole olemassakaan kuin “normi-suomi”. On olemassa kirjakieli, yleiskieli ja sitten elilaiset murteet. Sitten on myös paljon uusiosanoja, mitä varsinkin nuoret kehittelee jatkuvasti, mutta ne eivät kuulu mihinkään edellä mainittuun ryhmään ennen kuin ne on selkeästi vakiintuneet tarpeeksi suuren ihmismassan käyttöön.
   Kohtalaisen vakiintunut ilmaisu kauppatilanteessa, ja nimenomaan pakkauksien kohdalla käytössä.

   Lainaa

  22. Tulos: +31 (61 ääntä)
   joojoojoo: ärsyttää tää markkinointikikkailu kun yritetään uudelleenbrändätä sanoja. Mysli > Granola, Sipsit > Crispit. Yäk! Ärsyttää se Muffinssit > Muffinit muutoskin joka valitettavasti on google-hakujen määriä tulkiten mennyt läpi.
   Crisps ei oo kyllä mitään uudelleenbrändäämistä kun ihan brittienglantia vaan. Siellä kun chips viittaa ranskiksiin ja crisps sipseihin.

   Lainaa

  23. Hämmentynyt 27.6.2019 12:56
   Tulos: +15 (75 ääntä)
   Hämmästyin kyl miten paljon miinusta on saanu tollaset kommentit, missä puhutaan "orkkis" -sanasta normaalina, koska itsekkin sen niin miellän :D Tyyliin, orkkis vanteet, orkkis kuoret ja tämä orkkispaketti + monia muitakin. Vai onko tämä tosiaankin "suosiossa"/käytössä vain näillä, ketkä em. kanssa enempi tölskää, vaiko jossain tiettyä osaa Suomea käytössä? Valaiskaa toki :D

   Lainaa

  24. Tulos: +34 (78 ääntä)
   Lohikäärme: Orkkispakkauksesta tulee enemmän mieleen joku orgia-pakkaus. Kasa kondoⅿeja ja käsineitä ja sillee. En ois yhdistänyt sanaan “original” ilman Ninan mainintaa.
   Mulle tuli mieleen orgasmipakkaus. Voisi sisältää seksileluja ym. Mut siis joo, sana orkkis kieltoon ehdottomasti. Fy fan...

   Lainaa

  25. Tulos: -2 (26 ääntä)
   Ihimemies: Ja nyt ne on alkanu tyrkyttää dumplingsseja…
   Ja legginsejä.

   Lainaa

  26. Tulos: +33 (79 ääntä)
   HooVee: Nyt täytyy sanoa, että ainakin vanhojen autonosien ja muiden tavaroiden kaupassa puhutaan “orkkispakkauksesta”. Eli joku vanha, mutta mahdollisesti jopa käyttämätön asia, on alkuperäisessä pakkauksessaan = se on orkkispakkauksessa. Orkkispakkaus nostaa tavaran arvoa.
   Alkuperäispakkaus on ilmeisesti liian vaikea sana teille autoalalla työskenteleville. Tulkaa nyt joku muu kaupan/elektroniikan alalla työskentelevä sanomaan ettei tämä ole vakiosanastoa, eihän?

   Lainaa

  27. Tulos: +19 (37 ääntä)
   Bodvåihsojeåve: Ainakin tuplamonikko: crisps on jo monikossa, ja pitäisi suomentaa crispit. Sama muffinssit vs. muffinit.
   Beatlesit vs. Beatlet. Muutes. Sipsihän on ”chip”. Joten julistan sipsit täten SIPEIKSI. Että joko muffinssi on muffinssi, tai sitten sipsi on sipi.

   Lainaa

  28. Tulos: +13 (41 ääntä)
   Kyllä se "orkkis" on myös (kevyen) musiikin alalla aika yleisessä käytössä tarkoittaen kappaleen alkuperäistä julkaisua tai sovitusta.

   Lainaa

  29. Tulos: +31 (45 ääntä)
   Kaaleppi: Beatlesit vs. Beatlet. Muutes. Sipsihän on ”chip”. Joten julistan sipsit täten SIPEIKSI. Että joko muffinssi on muffinssi, tai sitten sipsi on sipi.
   Shortsit pitäis kans muuttaa sitten shorteiksi. Saattais olla hankalahkoa.

   Lainaa

  30. Tulos: +18 (34 ääntä)
   Kaaleppi: Beatlesit vs. Beatlet. Muutes. Sipsihän on ”chip”. Joten julistan sipsit täten SIPEIKSI. Että joko muffinssi on muffinssi, tai sitten sipsi on sipi.
   Eri asia, koska Beatles on erisnimi.

   Lainaa

  31. Tulos: +34 (40 ääntä)
   Kaaleppi: Beatlesit vs. Beatlet. Muutes. Sipsihän on ”chip”. Joten julistan sipsit täten SIPEIKSI. Että joko muffinssi on muffinssi, tai sitten sipsi on sipi.
   Vaikea on muuttaa sellaisia, joita on kymmeniä vuosia muffinsseiksi ja sipseiksi kutsuttu. Soisi kuitenkin käyttää järkeä uusien sanojen lanseerauksessa ja välttää typeryyksiä.

   Lainaa

  32. Pekka Kainuusta 27.6.2019 16:52
   Tulos: -13 (17 ääntä)
   Anon: Orkkis on ihan perus sana kun puhutaan että joku on alkuperäinen. Jos siitä tulee jotain muuta mieleen, niin kannattaa katsoa peiliin ja etsiä vikaa sieltä.
   Anon takapuolen kaivajaa Pölyneeseiltä. HÄH?! Vitsin nöösihiiri!

   Lainaa

  33. Tulos: +36 (78 ääntä)
   En tiedä mistä päin Suomea nämä orkkis sanan puolustelijat ovat, mutta itse olen työskennellyt pitkän aikaa satakunnassa asiakaspalveluläheisissä töissä (kaupat, logistiikka, ym), enkä ole ikinä kuullut käytettävän sanaa orkkis.

   Lainaa

  34. Tulos: -17 (71 ääntä)
   Orkkis oli ihan kyllä käytössä jo joskus 90-luvulla. Nää nykyteinit nyt mistään mitään tiedä. KVG, jonnet ja pissikset.

   Lainaa

  35. Arkkienkeli 27.6.2019 18:18
   Tulos: -12 (16 ääntä)
   Ämmäm: En älyä mikä crispseissä on väärin.
   Ei siinä olekaan ja "crips" on samanlainen kutsumanimi kuin "sipsit" suomessa, jossa kukaan ei kutsu Chipseiksi. Tai perunalastuiksi; Wikipedia: "Potato chips (often just chips), or crisps, are thin slices of potato that have been deep fried or baked until crunchy."

   Lainaa

  36. Arkkienkeli 27.6.2019 18:25
   Tulos: +7 (21 ääntä)
   Aapeli: Orkkispakkaus kuulostaa lähinnä diIdon, vibraattorin ja/tai tekopimpin lahjapakkauksen brändiltä.
   Miten niin "ja/tai"? Tottahan siinä pitää olla kaikki mukana, sekä myös rengastus-setti ja tappi. Enkä nyt tarkoita ammeen tappia...

   Lainaa

  37. Arkkienkeli 27.6.2019 18:37
   Tulos: +4 (40 ääntä)
   Ll: Jos se on sun perheen käytössä ollut vaikka 89 vuotta, ei se tarkoita, että sana on yleisessä käytössä saati tiedossa.
   Turhapa tuosta on saivarrella. Ja luulo ei ole tiedon väärti. Itse muistan lapsuudestani 70-luvun Torniosta (paljon on vettä virrannut Tornionjoessa sen jälkheen) sen, että "orkkis" sanaa käytettiin jo silloin puhuttaessa originaalista tuotteesta. Varsinkin kun haettiin Haaparannan puolelta Airfixin koottavia lentskareita. Suomesta ostettu oli aito ja ruotsista ostettu ei :)

   Lainaa

  38. Arkkienkeli 27.6.2019 18:39
   Tulos: -15 (21 ääntä)
   Ihimemies: Ja nyt ne on alkanu tyrkyttää dumplingsseja…
   Tuo on herkullinen. Joka aamu päästän muutaman "dumplingsin" pönttöön...

   Lainaa

  39. Arkkienkeli 27.6.2019 18:45
   Tulos: -22 (36 ääntä)
   riesa: Shortsit pitäis kans muuttaa sitten shorteiksi. Saattais olla hankalahkoa.
   Suomeksi ne ovat polvihousut...

   Lainaa

  40. Tulos: +15 (49 ääntä)
   JannaS: Orkkis on ollut olemassa jo ihan vähintään kakskytä vuotta (silloin itse tutustuin sanaan) ja ihan perussanastoa mun mielestä. Ainakin jos on minkäänlaisissa tekemisissä minkään elektroniikkateollisuuden, -kaupan tai mihinkään siihen suuntaan viittaavankaan tahon kanssa.
   Oon kolmekympin paremmalla puolella enkä oo koskaan kuullukaan orkkiksesta. Mulle tuli vaan mieleen orgasmi eli orkku! :D

   Lainaa

  41. Tulos: +22 (30 ääntä)
   Monikoista tuli mieleen, olen tällä hetkellä lomalla ESPANJASSA, ja juuri eilen tuli otettua google esiin, kun äiti ja isä jatkuvasti puhuivat että mennään "churroksille". Alkukäsitykseni mukaisesti "churros" viittasi useaan churroon, siis olin itse puhunut niistä ihan oikein. Piti vaan tarkistaa, ettei mua kuulu korjata siinä asiassa, annoin vanhempien nyt kuitenkin sanoa ihan miten halusivat. :D

   Lainaa

  42. Tulos: +9 (29 ääntä)
   joojoojoo: ärsyttää tää markkinointikikkailu kun yritetään uudelleenbrändätä sanoja. Mysli > Granola, Sipsit > Crispit. Yäk! Ärsyttää se Muffinssit > Muffinit muutoskin joka valitettavasti on google-hakujen määriä tulkiten mennyt läpi.
   Granola on eri asia kuin mysli. Granola paistetaan, mysliä ei. "Crispit" on kyllä ihan turhake, koska se tarkoittaa tasan samaa asiaa kuin sipsit. Muffini on minusta ihan positiivinen muutos. Se on vähemmän työläämpikin kuin alkuperäinen suomennos. Sanat "donitsi" ja "muffinssi" on muodostettu niiden kantasanojen monikkomuodoista (donuts, muffins) mutta viittaavat yksikköön. Donitsille en tosin keksi mitään mukavan kuuloista muunnosta, joka olisi uskollisempi kantasanalle. "Doniti?" Kuulostaa oudolta.

   Lainaa

  43. Tulos: +16 (28 ääntä)
   Joo Beatles meni mönkään. Mutta ehdottomasti MUFFINI-ihmisille sipit pöytään ja shortit jalkaan!

   Lainaa

  44. Tulos: +13 (25 ääntä)
   yli opisto hörhö: Jos meinaa originalia niin sittenhän sen pitäisi olla “orggis”, eikä sekään ole mitään “normi-suomea” nähnytkään.
   Kyllä sana "orggis" kääntyy suomessa sanaan orkkis. Yleensäkin lainasanoissa g käänetään lähes poikkeusetta k:ksi, c taas taipuu s:n tai k:hon, sekä esimerkiksi tieteessä ph - kirjain suomessa f:ksi.

   Lainaa

  45. Tulos: -5 (33 ääntä)
   yli opisto hörhö: Jos meinaa originalia niin sittenhän sen pitäisi olla “orggis”, eikä sekään ole mitään “normi-suomea” nähnytkään.
   Kyllä sana "orggis" kääntyy suomessa sanaan orkkis. Yleensäkin lainasanoissa g käänetään lähes poikkeusetta k:ksi, c taas taipuu s:n tai k:hon, sekä esimerkiksi tieteessä ph - kirjain suomessa f:ksi.
   Janskuli: En tiedä mistä päin Suomea nämä orkkis sanan puolustelijat ovat, mutta itse olen työskennellyt pitkän aikaa satakunnassa asiakaspalveluläheisissä töissä (kaupat, logistiikka, ym), enkä ole ikinä kuullut käytettävän sanaa orkkis.
   Itä-Suomessa "orkkis" on äärimmäisen yleinen sana puhutussa kielessä kuvaamaan alkuperäistä. Laajemmin ainakin lääketieteessä käytetäön sanaa kuvaamaan alkuperää tai esimerkiksi tieteellisen tiedon lähdettä. Farmasia käyttää sanaa yksinkertaisesti korvaamaan sanaa "alkuperäinen". Tämä siis koko kansallisella tasolla, eli aika vakiintunut sana kyseessä.

   Lainaa

  46. Mustalaisnaamio 27.6.2019 23:25
   Tulos: -27 (33 ääntä)
   HooVee: Nyt täytyy sanoa, että ainakin vanhojen autonosien ja muiden tavaroiden kaupassa puhutaan “orkkispakkauksesta”. Eli joku vanha, mutta mahdollisesti jopa käyttämätön asia, on alkuperäisessä pakkauksessaan = se on orkkispakkauksessa. Orkkispakkaus nostaa tavaran arvoa.
   Ei viherpunikit vanhojen autojen päälle ymmärrä...

   Lainaa

  47. Pertsa Valkuainen 27.6.2019 23:29
   Tulos: -6 (30 ääntä)
   Anon: Orkkis on ihan perus sana kun puhutaan että joku on alkuperäinen. Jos siitä tulee jotain muuta mieleen, niin kannattaa katsoa peiliin ja etsiä vikaa sieltä.
   Ehkä jossain aidanmaalausjengissä, mutta ei muualla.

   Lainaa

  48. Tulos: +34 (36 ääntä)
   Ihimemies: Vaikea on muuttaa sellaisia, joita on kymmeniä vuosia muffinsseiksi ja sipseiksi kutsuttu. Soisi kuitenkin käyttää järkeä uusien sanojen lanseerauksessa ja välttää typeryyksiä.
   Ei onnistu, KOTUS usein yrittää, tulokset vaihtelevat. Esim. globalisaatiosta piti tulla "maapalloistuminen", moni journalisti ja muu kirjoittaja sitä kiltisti jonkin aikaa käyttikin, mutta minkäs teet jos useimmat ihmiset sanovat "globalisaatio" (tai "klopalisaatio" jos g ei suju) -ei heitä estääkään voi. Mitä shortseihin tulee, ei niitä voi kääntää polvihousuiksi, niitä on niin montaa pituutta: "minishorts" = "minipolvihousut"? Minipolville? Ehkä "lyhyet housut" sietäisi enemmän muuntelua -lyhyet housut, hyvin lyhyet housut, lyhyehköt housut jne. -mutta jos onnistutte saamaan ihmiset sanomaan "keskipitkät uintilyhyethousut" eikä "uimasortsit" niin osaatte enemmän kuin kielen ammattilaiset osaavat.

   Lainaa

  49. Tulos: -1 (21 ääntä)
   Mä jostain syystä yhdistin orkkispakkauksen rakkauspakkaukseen. Olisi melkein voinut ottaa käyttöön tossa merkityksessä :D

   Lainaa

  50. Pertsa Valkuainen 27.6.2019 23:31
   Tulos: +9 (15 ääntä)
   …..: Alkuperäispakkaus on ilmeisesti liian vaikea sana teille autoalalla työskenteleville. Tulkaa nyt joku muu kaupan/elektroniikan alalla työskentelevä sanomaan ettei tämä ole vakiosanastoa, eihän?
   En työskentele kaupan alalla, vaan ihan toisella, mutta meidän piireissä kyllä tiedetään, että orkkis tarkoitaa Subutexiä.

   Lainaa

  51. Vanhanaikainen 28.6.2019 0:01
   Tulos: -20 (58 ääntä)
   Orkkis on tosiaan ollut käytössä kymmeniä vuosia, ja sillä tarkoitetaan orignaalia, eli alkuperäistä. Suomalaisittain orkkis. (ei sen kummempi, kun nykyajan samantyyliset "suomennokset") Ja kaikki keräilijät ja wanhan harrastajat on tiennyt sanan aina. Nykyajan pullamössösukupolvi ei tunnista siksi, ettei ole tarvinnut vanhaa alkuperäistä osaa esim. johonkin entisöintiprojektiin. Vanha roskiin ja uutta tilalle.

   Lainaa

  52. Vanhanaikainen 28.6.2019 0:10
   Tulos: -7 (13 ääntä)
   Joku näistä nykyajan ilmaisuista enemmän tietävä voisi vaikka listata niitä tähän. :)

   Lainaa

  53. Tulos: +8 (26 ääntä)
   Orkkis todellakin on ollut käytössä ainakin muusikkopiireissä (esim. orkkis sävellaji) varmasti 1950-luvulta alkaen, tai milloin nyt viimeistään alkoikaan se ameriikan iskelmien vääntäminen suomeksi. Ja edelleen tapana merkitä alkuperäinen sävellaji transponoidun biisin alkuun, esim. ”Orig. D-molli”.

   Lainaa

  54. Tulos: +19 (19 ääntä)
   Joo: Ei onnistu, KOTUS usein yrittää, tulokset vaihtelevat. Esim. globalisaatiosta piti tulla “maapalloistuminen”, moni journalisti ja muu kirjoittaja sitä kiltisti jonkin aikaa käyttikin, mutta minkäs teet jos useimmat ihmiset sanovat “globalisaatio” (tai “klopalisaatio” jos g ei suju) -ei heitä estääkään voi. Mitä [...]
   Shortseille esitettiin aikanaan ilmeisen huonolla menestyksellä nimitystä lyhät.

   Lainaa

  55. Tulos: +22 (26 ääntä)
   Topitii: monikko
   Topitii: Granola on eri asia kuin mysli. Granola paistetaan, mysliä ei. “Crispit” on kyllä ihan turhake, koska se tarkoittaa tasan samaa asiaa kuin sipsit. Muffini on minusta ihan positiivinen muutos. Se on vähemmän työläämpikin kuin alkuperäinen suomennos. Sanat “donitsi” ja “muffinssi” on muodostettu niiden kantasanojen [...]
   Sehän on itse asiassa johdonmukaista lainata vieraasta kielestä monikkomuoto ja vääntää se sellaiseen muotoon että se sopii suomeen, tavallisesti lisäämällä perään -i. Näinhän meillä on tehty aina: donitsit, muffinsit, ribsit, kännyköiden äppsit (hyi helvetti), munaskuukkeleita hellivät aluspäntsit... Jopa niinkin arkinen ja virallisen kielenkäytön statusta nauttiva lainasana fakta on peräisin latinan monikkomuodosta facta. Yksikkömuoto on factum.

   Lainaa

  56. Tulos: -4 (20 ääntä)
   Jos orkkiksesta saa orkun, on pakko olla runkkari.

   Lainaa

  57. Tulos: -12 (20 ääntä)
   Asuin vuosikausia Briteissä. Sipsit ovat siellä CRISPS ja ranskanperunat on CHIPS. Ameriikoissa chips on sipsit ja ranskikset on french fries. Crisps on aivan täysin oikea sana, ja toi sipsimerkki on brittiläinen.

   Lainaa

  58. Tulos: -2 (2 ääntä)
   Lohikäärme: Orkkispakkauksesta tulee enemmän mieleen joku orgia-pakkaus. Kasa kondoⅿeja ja käsineitä ja sillee. En ois yhdistänyt sanaan “original” ilman Ninan mainintaa.
   Ainahan se orgasmi on mielessä

   Lainaa

  59. Tulos: -2 (2 ääntä)
   Dummy87: Sehän on itse asiassa johdonmukaista lainata vieraasta kielestä monikkomuoto ja vääntää se sellaiseen muotoon että se sopii suomeen, tavallisesti lisäämällä perään -i. Näinhän meillä on tehty aina: donitsit, muffinsit, ribsit, kännyköiden äppsit (hyi helvetti), munaskuukkeleita hellivät aluspäntsit… Jopa niinkin [...]

   Lainaa

  60. Tulos: +9 (11 ääntä)
   Tämä orkkis-keskustelu on mielenkiintoinen, selvästi suurin osa ei sanaa ole kuullut, mutta silti monin paikoin hyvin yleisessä käytössä. Itse käytän mieluummin orggis-sanaa, mutta molempia kuulee. Olisi mielenkiintoista tietää onko tämä jotenkin paikkakuntakohtainen sana vai miten se jakautuu.

   Lainaa

  61. Tulos: +13 (13 ääntä)
   ex-britti: Asuin vuosikausia Briteissä. Sipsit ovat siellä CRISPS ja ranskanperunat on CHIPS. Ameriikoissa chips on sipsit ja ranskikset on french fries. Crisps on aivan täysin oikea sana, ja toi sipsimerkki on brittiläinen.
   Mutta crispsi ei ole suomea. Sipsi on.

   Lainaa

  62. Tulos: -1 (15 ääntä)
   Riippumatta siitä onko orkkis sana ollut käytössä iät ajat vai ei, olen samaa mieltä, että se pitäisi kieltää. Mikä oli alunperin pointti. Myös maha-asukkia oon kuullut pitkään, mutta senkin kieltäisin.

   Lainaa

  63. Tulos: +1 (7 ääntä)
   Lohikäärme: Orkkispakkauksesta tulee enemmän mieleen joku orgia-pakkaus. Kasa kondoⅿeja ja käsineitä ja sillee. En ois yhdistänyt sanaan “original” ilman Ninan mainintaa.
   Mun mielikuvitus lähti heti samaan suuntaan. Tosin mun mielessäni "orkkispakkaus" viittaa kuumaan henkilöön. Sellaiseen, et jo sen katselustakin saa melkein orgasmin.

   Lainaa

  64. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Pölyääkö Esterin perseestä!

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kielletty, sanonnat, sipsit, crispsit, kuva, gluteeni, gluteeniton, botski, kauppa, orkkispakkaus, polyester