Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Syvillä vesillä

Sukupuolineutraali päiväkoti sukeltaa uudelle tasolle.
Syvillä vesillä

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 63 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Hölöpö 5.3.2019 0:19
   Tulos: +610 (618 ääntä)
   Nyt Eero selkeesti pisti parastaan xD

   Lainaa

  2. Tulos: +1028 (1060 ääntä)
   Sekavahkoa selitystä, mutta selkeästi miesten pitää kehittää laitteet ja testata niitä etukäteen, ennen kuin naiset voivat koskeakaan niihin. Olen haistavinani sovinismia

   Lainaa

  3. Pylynalle 5.3.2019 0:41
   Tulos: +81 (131 ääntä)
   Tuo Antin kommentti sai mut repeämään. :D Antti my man!

   Lainaa

  4. Piisamirotta 5.3.2019 0:43
   Tulos: +157 (167 ääntä)
   No nyt on dadaismia kerrakseen!

   Lainaa

  5. Tulos: +642 (642 ääntä)
   Nyt jäi kyllä aasinsilta niin pahasti rakennsuvaiheeseen että aasi ei päässyt yli.

   Lainaa

  6. Tulos: +685 (731 ääntä)
   Eero vois tutustua niihin Nasan naiskoodareihin jotka olivat isossa roolissa niiden ekojen rakettien laukasussa. ps. Sukupuolineutraalisuus ei oo vieläkään kieltämässä tyttöjä tai poikia vaan tarkotus on ymmärtää että voi olla jotakin muutakin ja kohdella näitä kaikkia samalla lailla.

   Lainaa

  7. Tulos: +447 (465 ääntä)
   Niin eli naiset voivat tehdä jotain vasta sen jälkeen kun miehet ovat sen tehneet? Eero ei taida olla ihan se penaalin terävin kynä.

   Lainaa

  8. Tulos: +206 (228 ääntä)
   "Me ihmiset halutaan yleensä olla joko poikia tai tyttöjä". Mä nyt Eeron mieliksi haluan vesittää hänen kommenttinsa. :D Sinänsä Eeron väittämä pitää ihan paikkansa, että _yleensä_ se kai näin on, koska muunsukupuoliset ym. ovat vähemmistöä. Eerohan ei väittänyt tässä esim. sitä, että ollaan poikia kun ollaan synnytty pojaksi (vaikka tätä varmasti tarkoitti) vaan että halutaan olla poikia, tai tyttöjä. Eli on siis varmasti tosi ok Eeronkin mielestä (ai ei vai?) jos se poika sitten haluiskin olla tyttö, tai toisinpäin. :)

   Lainaa

  9. Semmottia 5.3.2019 2:40
   Tulos: +582 (592 ääntä)
   Onkohan miesten pitäny ekana testiksi synnyttää, että naiset ovat varmasti siihen kykeneväisiä?

   Lainaa

  10. Tulos: +517 (519 ääntä)
   Semmottia: Onkohan miesten pitäny ekana testiksi synnyttää, että naiset ovat varmasti siihen kykeneväisiä?
   Aika monet naispuoliset synnyttäjät ovat menettäneet henkensä, mutta he uskalsivat kuitenkin yrittää, koska tarpeeksi moni mies oli ensin koesynnyttänyt.

   Lainaa

  11. Semmottia 5.3.2019 2:53
   Tulos: +104 (114 ääntä)
   Spindel: Aika monet naispuoliset synnyttäjät ovat menettäneet henkensä, mutta he uskalsivat kuitenkin yrittää, koska tarpeeksi moni mies oli ensin koesynnyttänyt.
   Kiitos kuuluu siis miehille!! Ps. Leikkimielistä heittelyä. Ei yleistetä miehiä! Nämä Eeron kaltaiset nyt vaan on vähän kuutamolla.

   Lainaa

  12. Mitävittuanyttaas 5.3.2019 6:14
   Tulos: +65 (81 ääntä)
   Voi vittu sentään, Eero!

   Lainaa

  13. Tulos: +171 (171 ääntä)
   Polonen: Nyt jäi kyllä aasinsilta niin pahasti rakennsuvaiheeseen että aasi ei päässyt yli.
   Joo tais upota sinne 6000 metriin tää aasi.

   Lainaa

  14. Joku ukko 5.3.2019 7:51
   Tulos: -67 (145 ääntä)
   bleb: Eero vois tutustua niihin Nasan naiskoodareihin jotka olivat isossa roolissa niiden ekojen rakettien laukasussa. ps. Sukupuolineutraalisuus ei oo vieläkään kieltämässä tyttöjä tai poikia vaan tarkotus on ymmärtää että voi olla jotakin muutakin ja kohdella näitä kaikkia samalla lailla.
   Toisaalta koska kyseessä on sukupuoliNEUTRAALI kasvatusmalli, kyseessä on juuri sukupuolierojen häivytys eli ns. sukupuoleton kasvatus jossa vältetään jakamista eri sukupuoliin. Sen sijaan sukupuoliSENSITIIVINEN kasvatusmalli pyrkii sukupuoliroolien tunnistamiseen ja rajojen rikkomiseen. Eli JOS Eeron tarkoitus on tällä hyvin syvällä kahlaavassa näkemyksessä kritisoida sukupuolten "kieltämistä", on kritiikki ihan paikallaan, joskin asian olisi voinut paremmin esittää :D Uusi opetussuunnitelmakin pohjaa tasa-arvosuunnitelmansa

   Lainaa

  15. Joku ukko 5.3.2019 7:52
   Tulos: +43 (53 ääntä)
   Hups lähetin jo ... nimenomaan sukupuolisensitiiviseen kasvatukseen sukupuolineutraalin sijaan.

   Lainaa

  16. Tulos: +98 (104 ääntä)
   Jopa natseilla oli naisia koelentäjinä.

   Lainaa

  17. Tulos: +294 (298 ääntä)
   Ja eikös ensimmäisenä avaruuteen lähetetty koira? Eli miehet uskaltaa tehdä jotain kunhan koira on sen ensin testannut turvalliseksi. Tosin se koirahan kuoli, joten ei sillä niin väliä onko se turvalliseksi todettua.

   Lainaa

  18. Kilokalori 5.3.2019 8:44
   Tulos: +142 (148 ääntä)
   Hosuli: Ja eikös ensimmäisenä avaruuteen lähetetty koira? Eli miehet uskaltaa tehdä jotain kunhan koira on sen ensin testannut turvalliseksi. Tosin se koirahan kuoli, joten ei sillä niin väliä onko se turvalliseksi todettua.
   Naiset ja lapset (sekä koirat) ensin, vaikka heikoille jäille. En ole kuullut tätä "kansanviisautta" kuin miesten suusta.

   Lainaa

  19. Tulos: +53 (67 ääntä)
   K: Sekavahkoa selitystä, mutta selkeästi miesten pitää kehittää laitteet ja testata niitä etukäteen, ennen kuin naiset voivat koskeakaan niihin. Olen haistavinani sovinismia
   Uhrataan vähemmän tärkeät ensin? ;)

   Lainaa

  20. Tulos: +128 (138 ääntä)
   Eiks ne ollu naisia jotka oli tehny ne tärkeimmät laskelmatki ku valmistauduttiin ekaan miehitettyyn kuulentoon -69? :'D

   Lainaa

  21. Tulos: -137 (181 ääntä)
   bleb: ps. Sukupuolineutraalisuus ei oo vieläkään kieltämässä tyttöjä tai poikia vaan tarkotus on ymmärtää että voi olla jotakin muutakin
   Ei voi olla. Jos nyt vaikka luotettaisiin biologiaan eikä ideologiaan.

   Lainaa

  22. Tulos: -98 (136 ääntä)
   Hieman hämmentää tämä sukupuolineutraalin päiväkodin Aurora, jonka nimi ei mitenkään ole sukupuolineutraali.

   Lainaa

  23. Tulos: +141 (171 ääntä)
   Sain: Ei voi olla. Jos nyt vaikka luotettaisiin biologiaan eikä ideologiaan.
   No voi olla vaikka luotettaisiin vain biologiaankin. Vai onko sinulla pätevyyttä määritellä vaikka kromosomein XXY syntynyt henkilö hänen puolestaan jompaan kumpaan sukupuoleen?

   Lainaa

  24. Tulos: -47 (137 ääntä)
   Pohjoismaissa on maailman huippuluokkaa olevat erot miesten ja naisten töiden sukupuolijakaumissa. Selitys on se, että kun kaikki muut työpaikan valintaan liittyvät asiat minimoidaan (käytännössä siis kulttuuri ja perhetaustan vaikutus) tai poistetaan jopa kokonaan, ero tulee biologiasta. Kaikkien miesten ja kaikkien naisten ominaisuudet keskimäärin poikkeavat toisistaan varsin vähän. Suurin ero keskimäärin on ominaisuusjakaumien muoto: oli ominaisuus mikä hyvänsä, on sen jakauma miehillä leveämpi kuin naisilla. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä kauemmas ääripäihin mennään sen epätaisaisempi on sukupuolijakauma. Mutta takaisin töiden jakautumiseen, jolla on kuitenkin varsin vähän tekemistä ääripäiden poikkeuksien kanssa. Henkiseltä puolelta on löytynyt yksi kiinnostuksen kohdistumisen ero, jossa (kaikkien) miesten ja (kaikkien) naisten keskimääräinen ero on merkittävän suuri. Ja se on kiinnostuminen asioista tai kiinnostuminen ihmisistä. Ero on niin iso, että ei tarvitse mennä mihinkään äärijuttuihin sen havaitakseen. Tämä ero näkyy komeasti esimerkiksi Suomessa(miesinsinöörit ja naissairaanhoitaja/opettaja), jossa ihmiset saavat varsin valita ammattinsa henkilökohtaisten kykyjensä ja kiinnostustensa perusteella. Myös lääkäreissä asioiden parissa työskentelevät (patologit, kirurgit) ovat yliedustuksellisesti miehiä ja ihmisten parissa työskentelevät (lastenlääkärit, psykiatrit) yliedustuksellisesti naisia. Havaitun kulttuurista riippumattoman ilmiön voisi muotoilla seuraavasti: mitä tasa-arvoisemmaksi lähtökohdat menevät sen enemmän ihmiset alkavat valikoida töitä henkilökohtaisten kykyjensä ja kiinnostustensa mukaan. Eero on siis intuitiivisesti oikeassa, mutta muotoilee kommenttinsa aivan päättömästi, suorastaan myötähäpeää aiheuttavan huonosti. Kaikissa mainituissa kokeilutapahtumissa on koehenkilöksi päätynyt ääriporukkaa ja siellä miehet ovat (tietysti) rajusti yliedustettuina. Oli se ääriominaisuusyhdistelmä siis mikä hyvänsä. Yllä esittämäni on siis vakiintuneen tieteellisen näkemyksen mukaista, eikä sisällä mitään poliittista. Hassuksi asian tekee se, että asia on politisioitunut ja on jopa olemassa ideologioita (esim. vaikkapa tuo jo otsikossa mainittu sukupuolineutraalisuus) jotka kieltävät erot sukupuolten välillä, jotkut ideologiat kieltävät jopa sukupuolet. Todellisuus pesee ideologian kuitenkin mennen tullen.

   Lainaa

  25. Tulos: +60 (60 ääntä)
   Eero veti nyt muitta mutkitta suoraan syvään päätyyn.

   Lainaa

  26. Tulos: +111 (121 ääntä)
   Eikös ne varhaset tietokoneohjelmoijat jo 40-luvulla olleet lähinnä naisia? Mut hyvä että taputtelivat tien valmiiksi että miehetkin voi nyt koodailla ja Eerokin löytää netistä kaikkea jännää faktaa logiikkansa tueksi.

   Lainaa

  27. Itsellenauraja 5.3.2019 12:38
   Tulos: +59 (59 ääntä)
   Myös koiria ja apinoita on kuollut avaruudessa, vaan siksi että naiset olis turvassa!!!!

   Lainaa

  28. Neutraalisti sensitiivistä 5.3.2019 12:49
   Tulos: +86 (90 ääntä)
   Sukupuolineutraaliudesta ja -sensitiivisyydestä. Nuo on vielä melko uusia käsitteitä, mutta kuitenkin jossain määrin määriteltyjä. Sukupuolineutraaliuden idea on, että (Wikipediasta lainaten:) "yhteiskunnallisten instituutioiden tulisi välttää sellaista sukupuoliroolien korostamista, joka voi johtaa syrjintään." Siinä EI ole ideana, että kiellettäisiin tytöt ja pojat. Vaan pohjalla on ajatus, että sukupuoli ei määrittäisi kohtelua (koulu, armeija tms.) tai etenemistä uralla. Jotkut erittäin harvat vissiin haluavat pyrkiä kasvattamaan lapsensa sukupuolineutraalisti, mutta nämä on perheiden sisäisiä asioita ja sukupuolineutraaliuden idea on kuitenkin valtakunnallisempi, eikä siinä tosiaan kielletä yksilöä olemasta mitään! Yritetään vain ohjata siihen, ettei ihmistä yhteiskunnassa määritettäisi sukupuolensa mukaan. Sukupuolisensitiivisyys taas meinaa sitä, että nähdään erot ja sallitaan ne ja kukin voi olla, mitä haluaa. Eli toimivampi malli just koteihin, kouluihin yms. Harmittaa, kun molemmilla käsitteillä on paikkansa ja ne on eri asioita. Niiden ei tarvitse kilpailla keskenään paremmuudesta. Ja höpsöä on kritisoida toista siten, että sekoittaa nämä keskenään ja puhuukin toisesta.

   Lainaa

  29. Tulos: +80 (88 ääntä)
   Neutraalisti sensitiivistä: Sukupuolineutraaliudesta ja -sensitiivisyydestä. Nuo on vielä melko uusia käsitteitä, mutta kuitenkin jossain määrin määriteltyjä. Sukupuolineutraaliuden idea on, että (Wikipediasta lainaten:) “yhteiskunnallisten instituutioiden tulisi välttää sellaista sukupuoliroolien korostamista, joka voi johtaa [...]
   Kiitos! Keskeistä olisi ymmärtää, että mitään ei olla keneltäkään kieltämässä, vaan päinvastoin halutaan varmistaa, että se oletko tyttö, poika tai jotain muuta, ei kiellä tai rajoita sitä mitä muuta voit olla. Tyttö voi leikkiä pikkuautoilla ja olla isona koodari, bussikuski tai kirvesmies aivan yhtä hyvin kuin poika voi leikkiä barbeilla ja olla isona lähihoitaja, siivooja tai tarhantäti.

   Lainaa

  30. Tulos: +40 (40 ääntä)
   Eero on joko erittäin onnistunut rölli, tai sitten... ööö... no, toivottavasti Eero on rölli.

   Lainaa

  31. Tulos: +52 (52 ääntä)
   Eerolla itsellään on epäilemättä vyöllään merkittäviä saavutuksia.

   Lainaa

  32. Tulos: -7 (47 ääntä)
   Murmeli: No voi olla vaikka luotettaisiin vain biologiaankin. Vai onko sinulla pätevyyttä määritellä vaikka kromosomein XXY syntynyt henkilö hänen puolestaan jompaan kumpaan sukupuoleen?
   Sinänsä hassua viitata asiaan, joka on jo määritelmällisesti ”kromosomaalinen sukupuolikehityksen häiriö”. Klinefelter- eli 47,XXY-kromosomiston ihminen on määritelmällisesti miespuolinen. Y-kromosomin SRY-geeni ohjaa sukupuolikehitystä miehen suuntaan, joskin osalla gonadit jäävät kehittymättä normaalisti. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että biologisesti tuo ihminen on mies. Täysin oma lukunsa on sitten se, minä hän kokee itsensä, mutta biologisesti näin. Hankalampia tapauksia ovat sitten kromosomiston mosaikismit ja -kimerismit, jossa yksilöllä voi olla sekä munasarja- että kiveskudosta. Näissä puhutaan kuitenkin aika harvinaisista tapauksista, ja kyse on siitä että sikiöaikainen munasarjan alkujuoste ei kehityshäiriön vuoksi ole surkastunut. Biologisesti ihminen on kromosomistonsa perusteella joko miespuolinen tai naispuolinen, kromosomipoikkeavuudet, lue solunjakautumisen häiriöt tai sikiöaikaiset kehityshäiriöt sekoittavat tätä siltäosin, että fenotyyppi ei välttämättä ole yksiselitteinen. Mikäli joku haluaa näitä kutsua sitten ”muunsukupuolisina”, on se ehkä korrektimpaa kuin kehityshäiriöisinä. Tätä faktaa se ei kuitenkaan muuta.

   Lainaa

  33. Tulos: -25 (43 ääntä)
   Eniten ihmettelen nimeä Railey. Eikä Raili kelvannut?

   Lainaa

  34. Arkkienkeli 5.3.2019 17:03
   Tulos: +42 (44 ääntä)
   Eerolle pitäisi kertoa että IBM PC:n keksi ja kehitti nainen.

   Lainaa

  35. Tulos: +29 (31 ääntä)
   Taateli: Eniten ihmettelen nimeä Railey. Eikä Raili kelvannut?
   Raili ei taida olla Ruotsissa kovinkaan paljon Raileyta yleisempi nimi.

   Lainaa

  36. Tulos: +105 (107 ääntä)
   Jimbo: Hieman hämmentää tämä sukupuolineutraalin päiväkodin Aurora, jonka nimi ei mitenkään ole sukupuolineutraali.
   Eihän tässä olla sukupuolettomuutta hakemassakaan. Oma kokemus: en saanut jouluksi pyytämääni tietokonetta vaikka miesoletettu sisarukseni sai pyytämättä koska "tietokoneet ovat pojille" (ja en ole tässä "oletetussa" ylettömän poliittisesti korrekti: kävi ilmi että hän on transnainen, joten niin hyvin se sukupuoliroolin tyrkytys meni). Itse sain keittokirjan. Mieheni kokemus: kiusattiin poskettomasti viulutunneilla käymisestä vaikka on musikaalinen ja pitää klassisesta, koska moinen nynnyily on tytöille. Sitten kun itse koodaan ja hän soittaa ja monilla muilla on 10+ vuotta etumatkaa niin hiukkasen ketuttaa. Luulen että monet meistä kolmekymppisistä laittaisimme ilman muuta lapsemme tuollaiseen päiväkerhoon, ei siksi että ei saisi olla tyttöjä, poikia, ja muita, vaan siksi että on oma turhautumisen kokemus siitä kun vaikka gameboy (game_boy_?) otetaan pois ja lyödään barbi käteen koska "olet tyttö. Säännöt". Tai viulu pois ja saha käteen koska "olet poika. Säännöt". Voi olla että jotain tilastollista erilaisuutta on, mutta yksilölle se on hiton turhauttavaa jos ei saa leikkiä miten haluaa koska "tytöt ja pojat ja säännöt". Seksuaalisuus on aikuisten asia; lapsia ei pitäisi määritellä sillä vaan katsoa yksilön luontaisia taipumuksia.

   Lainaa

  37. Tulos: +35 (35 ääntä)
   No Eero tykkää enemmän miehistä! Ei kai se ketään enää V. 2019 haittaa!?

   Lainaa

  38. Tulos: +43 (43 ääntä)
   Eerolle tiedoksi, että esim. miehen Kuun kamaralle vievän teknologian kehittämisessä oli mukana myös naisinsinöörejä keskeisissäkin rooleissa, eikä se tietenkään ole historian ensimmäinen eikä viimeinen tapaus, jolloin naiset olisivat olleet keksimässä tai kehittämässä mitään teknologiaa. Eikä astronautteilu muutu riskittömäksi siitä, että mies on kokeillut sitä ensin. Sitä paitsi ovat miehetkin niin nynnyjä, että ensimmäiset kokeiluvaiheen raketit lastattiin ensin koe-eläimillä ja sitten vasta heillä.

   Lainaa

  39. Tulos: -4 (18 ääntä)
   Joo: Luulen että monet meistä kolmekymppisistä laittaisimme ilman muuta lapsemme tuollaiseen päiväkerhoon, ei siksi että ei saisi olla tyttöjä, poikia, ja muita, vaan siksi että on oma turhautumisen kokemus siitä kun vaikka gameboy (game_boy_?) [...]
   Game boy tulee muuten Sonyn walkmanista. Nintendo halusi tehdä peleistä kannettavia siinä missä Sony teki musiikista. Walkman-nimitys taas nousi tuotteen yleisimmäksi nimitykseksi ihan vaan kuluttajien ansiosta. Tuotetta myytiin alun perin monilla eri nimikkeillä, mutta walkmanista tuli äkkiä suosituin yleisnimitys.

   Lainaa

  40. Tulos: -31 (41 ääntä)
   .. mutta ehkä Eero tarkoittikin asian niin, että naisia tulee varjella ja antaa miesten testata kaikki vaaralliset asiat ensin? Ja jokaisen tulisi tietää kumpi on, jotta muut osaavat huomioida sen seikan? Tämän voi tulkita myös monella tavalla ja kääntää negatiivissävytteiseen "naiset ovat muka heikkoja" -ajatukseen, tai sitten voi nähdä ajatuksen, että on tarkoitettu hyvää. En tiedä, enimmistö taitaa nyt nähdä sen negatiivisen puolen ja ymmärtäähän senkin toki tasa-arvon yhteiskunnassa. Haluan kuitenkin korostaa, että myös omista eriävien mielipiteiden suvaitseminen on taito, ainaskin tapauksissa missä ne eivät satuta ketään.

   Lainaa

  41. Tulos: +26 (26 ääntä)
   Semmottia: Kiitos kuuluu siis miehille!! Ps. Leikkimielistä heittelyä. Ei yleistetä miehiä! Nämä Eeron kaltaiset nyt vaan on vähän kuutamolla.
   Ei vaan merenpohjassa! xD

   Lainaa

  42. Tulos: +32 (50 ääntä)
   Kerubi: Pohjoismaissa on maailman huippuluokkaa olevat erot miesten ja naisten töiden sukupuolijakaumissa. Selitys on se, että kun kaikki muut työpaikan valintaan liittyvät asiat minimoidaan (käytännössä siis kulttuuri ja perhetaustan vaikutus) tai poistetaan jopa kokonaan, ero tulee biologiasta. Kaikkien miesten ja [...]
   Paitsi että pohjoismaissa tämä sukupuolijaottelu alkaa viimeistään päiväkodissa, jos ei kotona jo aivopestä tyttöjä leikkimään nalleilla ja poikia ajamaan traktorilla. Niin kauan, kun lasten ei anneta olla lapsia, vaan on tyttöjä, poikia ja muita, niin sukupuolierottelua on ja se näkyy kasvussa. Keskustellaan sitten uudestaan, kun tämä varhaiskasvatuksen ja peruskoulun todellinen jaottelu loppuu.

   Lainaa

  43. Tulos: -8 (18 ääntä)
   K: Sekavahkoa selitystä, mutta selkeästi miesten pitää kehittää laitteet ja testata niitä etukäteen, ennen kuin naiset voivat koskeakaan niihin. Olen haistavinani sovinismia
   Kunnon mies kyllä testaa vehkeensä ennenkun antaa naisen siihen koskea.

   Lainaa

  44. Tulos: +46 (46 ääntä)
   Henkari: .. mutta ehkä Eero tarkoittikin asian niin, että naisia tulee varjella ja antaa miesten testata kaikki vaaralliset asiat ensin? Ja jokaisen tulisi tietää kumpi on, jotta muut osaavat huomioida sen seikan? Tämän voi tulkita myös monella tavalla ja kääntää negatiivissävytteiseen “naiset ovat muka heikkoja” -ajatukseen, [...]
   Sehän nimenomaan satuttaa tulkinnasta riippuen aina jompaa kumpaa sukupuolta, jos sukupuolen vuoksi pidetään sopivana uhrattavaksi koekanina tai vaihtoehtoisesti liian heikoksi tekemään mitään ensimmäistä kertaa. Paljon järkevämpää lähettää kylmähermoisin henkilö 6000 kilometriin sen sijaan, että lähetetään ominaisuuksista riippumatta mies vain, koska se on mies.

   Lainaa

  45. Vihreä kuvake 6.3.2019 0:00
   Tulos: +28 (36 ääntä)
   Teivo: Sinänsä hassua viitata asiaan, joka on jo määritelmällisesti ”kromosomaalinen sukupuolikehityksen häiriö”. Klinefelter- eli 47,XXY-kromosomiston ihminen on määritelmällisesti miespuolinen. Y-kromosomin SRY-geeni ohjaa sukupuolikehitystä miehen suuntaan, joskin osalla gonadit jäävät kehittymättä normaalisti. Tämä ei [...]
   Juuh... Mutta taas toisaalta. Erilaisia poikkeamia kromosomistoissa riittää. Myös juuri noita, että esim. SRY voi pompata x kromosomiin ja siten joko puuttua xy-tyypiltä tai ilmetä xx:llä yms. Olisi todella kiinnostavaa tietää, löytyykö kaikilta niiltä, jotka ei tunnista itsessään virallista sukupuoltaan, joku kromosomimuunnos tms. Itse kyllä näkisin, että koska luonnossa kaikki variaatiot on ennemmin sääntö kuin poikkeus, niin häiriöstä tai sairaudesta ei tulisi puhua kuin silloin, jos tilanne haittaa kyseistä henkilöä. Ja tarkennetaan vielä, että nimenomaan niin, että haitta tulee suoraan siitä asiasta, eikä siitä, mitä yhteiskunnassa pidetään normaalina! Esim. Vasenkätisyyttä on pidetty poikkeamana ja jopa haitallisena. Varmaan kuitenkin nykypäivänä Suomessa kaikki näkevät sen ominaisuutena eikä poikkeamana.

   Lainaa

  46. Tulos: -22 (26 ääntä)
   tiril: Kiitos! Keskeistä olisi ymmärtää, että mitään ei olla keneltäkään kieltämässä, vaan päinvastoin halutaan varmistaa, että se oletko tyttö, poika tai jotain muuta, ei kiellä tai rajoita sitä mitä muuta voit olla. Tyttö voi leikkiä pikkuautoilla ja olla isona koodari, bussikuski tai kirvesmies aivan yhtä hyvin kuin poika voi leikkiä barbeilla ja olla isona lähihoitaja, siivooja tai tarhantäti.
   Ehkä jossain vaiheessa kun konevoima korvaa kokonaan lihasvoiman. Joissain ammateissa miehiä suositaan pelkästään siksi että lihasmassaa on tarvittavissa määrin enemmän.

   Lainaa

  47. Tulos: -13 (15 ääntä)
   K: Sekavahkoa selitystä, mutta selkeästi miesten pitää kehittää laitteet ja testata niitä etukäteen, ennen kuin naiset voivat koskeakaan niihin. Olen haistavinani sovinismia
   Mulle käy kyllä, että tasa-arvon nimissä ainakin testaajista tulisi olla vähintään 45% naisia ja 10% muita sukupuolia. Loput 45% voisi sitten olla miehiä.

   Lainaa

  48. Tulos: -14 (34 ääntä)
   Joo: Eihän tässä olla sukupuolettomuutta hakemassakaan. Oma kokemus: en saanut jouluksi pyytämääni tietokonetta vaikka miesoletettu sisarukseni sai pyytämättä koska “tietokoneet ovat pojille” (ja en ole tässä “oletetussa” ylettömän poliittisesti korrekti: kävi ilmi että hän on transnainen, joten niin hyvin se [...]
   Ymmärrän pointtisi, ja jaan ajatuksesi siitä ettei leluja yms. harrastuksia kuuluisi jaotella sukupuolen mukaan. Tosin, esim. viulunsoitto ei kyllä ole tyttömäistä ollut ikinä, korkeintaan sukupuolineutraalia. En myöskään ole sukupuolenkorjauksia vastaan, eräs parhaista ystävistäni on trans-mies. Mutta aluksi ainakin näissä uutisissa Ruotsin sukupuolineutraaleissa päiväkodeissa mentiin niin pitkälle että sukupuoleen viittaavia pronomineja piti korvata. Jos ihmisestä ei voi pronominillä "hen", on outoa että tämä voidaan silti ristiä niinkin sukupuolipainotteisella nimellä kuin Aurora. Oman näkemykseni mukaan jos lapsi haluaa leikkiä jollain, leikkiköön sillä (olettaen että se on leluksi tarkoitettu). Lapsen kieltäminen leikkimästä ei ole tervettä. Mutta ei tähän sukupuolineutraalia päiväkotia tarvita, (rikä sukupuoliväritteisten persoonapronominien hävittämistä) vaan tervettä järkeä.

   Lainaa

  49. Tulos: -38 (38 ääntä)
   Hihi: Eerolle tiedoksi, että esim. miehen Kuun kamaralle vievän teknologian kehittämisessä oli mukana myös naisinsinöörejä keskeisissäkin rooleissa, eikä se tietenkään ole historian ensimmäinen eikä viimeinen tapaus, jolloin naiset olisivat olleet keksimässä tai kehittämässä mitään teknologiaa. Eikä astronautteilu muutu [...]
   Niin ja esim Apollo ohjelmassa ensimmäiset "nynnyt miehet" paloivat elävältä ahtaaseen alukseen jonka luukku ei auennut ja kuolivat kaikki. Tottakai avaruuteen ensin lähetettiin eläimiä, ei siihen aikaan ollut hajuakaan mitä tapahtuu kun menee avaruuteen, ja moni eläimistä kuolikin. Harmi että ei useampi mies kuollut täyttääkseen sun vaatimukset rohkeudesta. Sun logiikalla se on naisilta hieno saavutus olla insinööri mutta mies lakkaa olemasta nynny vasta kun uhraa henkensä.

   Lainaa

  50. Tulos: -7 (29 ääntä)
   Kaira: Paitsi että pohjoismaissa tämä sukupuolijaottelu alkaa viimeistään päiväkodissa, jos ei kotona jo aivopestä tyttöjä leikkimään nalleilla ja poikia ajamaan traktorilla. Niin kauan, kun lasten ei anneta olla lapsia, vaan on tyttöjä, poikia ja muita, niin sukupuolierottelua on ja se näkyy kasvussa. Keskustellaan sitten [...]
   Tästä on tehty tutkimuksia ja alle 1 vuotiaissa vauvoissa on jo selviä eroja millä leluilla leikkivät ilman vanhempien läsnäoloa ja sen ikänen vauva ei varmaan vielä ymmärrä mitä sukupuoli edes tarkoittaa. Pojat leikkivät enemmän esim. autoilla ja tytöt enemmän pehmoleluilla yms. Täsmälleen samaa käytöstä on huomattu reesusapinoilla ja muilla kädellisillä joilla ei ainakaan ole mitään käsitystä siitä mikä on ihmisten mukaan "poikien lelu" tai "tyttöjen lelu". Vauvoista: https://www.city.ac.uk/news/2016/july/infants-prefer-toys-typed-to-their-gender,-says-study Apinoista: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2583786/

   Lainaa

  51. Tulos: -3 (23 ääntä)
   Jimbo: Ymmärrän pointtisi, ja jaan ajatuksesi siitä ettei leluja yms. harrastuksia kuuluisi jaotella sukupuolen mukaan. Tosin, esim. viulunsoitto ei kyllä ole tyttömäistä ollut ikinä, korkeintaan sukupuolineutraalia. En myöskään ole sukupuolenkorjauksia vastaan, eräs parhaista ystävistäni on trans-mies. Mutta aluksi ainakin [...]
   Tämä juuri! En ymmärrä, miksi tämä on saanut miinuksia, kun vaikuttaa olevan harvinaisen tervejärkinen kommentti. Minut ainakin kasvatettiin tyttönä, mutta ei kukaan estänyt ottamasta vaikka leluautoja leikkiin. Miksi olisi? Kyllä leikin molempien leluilla. Sukupuolen kieltäminen tai se, jos sitä venytetään tarkoittamaan, millä lelulla saa leikkiä on väärin. Sukupuoli on fyysinen ominaisuus, mutta ei sen perusteella leluja tai ammattia valita.

   Lainaa

  52. Se on justiinsa näin 7.3.2019 0:55
   Tulos: +10 (10 ääntä)
   Kyllä, Eero oot ihan oikeessa. Miehet ensin heikoille jäille. Enste lihas, sitten järki.

   Lainaa

  53. Ruma Elsa 7.3.2019 1:26
   Tulos: +36 (50 ääntä)
   …..: Tästä on tehty tutkimuksia ja alle 1 vuotiaissa vauvoissa on jo selviä eroja millä leluilla leikkivät ilman vanhempien läsnäoloa ja sen ikänen vauva ei varmaan vielä ymmärrä mitä sukupuoli edes tarkoittaa. Pojat leikkivät enemmän esim. autoilla ja tytöt enemmän pehmoleluilla yms. Täsmälleen samaa käytöstä on huomattu [...]
   Vai niin. Oma empiirinen tutkimukseni ei tue tällaista väitettä. Kun minun nuorin tyttäreni vei 3-vuotisneuvolaan lempileluautonsa, neuvolantäti voihki: -Mikä sinulla on siinä! Kenen pojan auton sä oikein olet ottanu? Tarhaan tyttäreni otti ensimmäisenä lelupäivänä leikkirevolverinsa, josta tädit olivat piinanneet tyttöä koko päivän: "Miksi tyttö haluaa leikkiä pyssyllä? Aiotko sä ampua muiden tyttöjen vauvanuket? Kaikilla muilla on nuket täällä mukana!" Kyllä meidän tyttö oppi olemaan sen jälkeen leikkimättä autoilla ja aseilla. Ostimme apealle tytölle tämän pyynnöstä lelukaupasta ensimmäisen Baby Bornin, samana päivänä kun tarhassa kerrottiin millä kuuluu leikkiä. Episodista on aikaa nyt 9 vuotta.

   Lainaa

  54. Vihreä kuvake 7.3.2019 9:41
   Tulos: +25 (29 ääntä)
   Ruma Elsa: Vai niin. Oma empiirinen tutkimukseni ei tue tällaista väitettä. Kun minun nuorin tyttäreni vei 3-vuotisneuvolaan lempileluautonsa, neuvolantäti voihki: -Mikä sinulla on siinä! Kenen pojan auton sä oikein olet ottanu? Tarhaan tyttäreni otti ensimmäisenä lelupäivänä leikkirevolverinsa, josta tädit olivat piinanneet [...]
   Tää kommentti on yhtä lailla Ruma Elsalle kuin triplapisteellekin. Mä olen kanssa siinä käsityksessä, että on olemassa ominaisuuksia, esim. leikkimieltymyksissä tai ruumiinvoimassa ja vaikka missä, jotka keskimäärin ovat yleisempiä tytöillä kuin pojilla ja päin vastoin. Ja sitten on paljon niitä, jotka tykkääkin just niistä toisista asioista. Eli keskimäärin ei tosiaan tarkoita kaikki. Mutta kaikki on kuitenkin normaslivaihteluun kuuluvaa! Ja vähän samaa asiaa vielä tuosta tliden jakautumisesta. Joku tuolla puhui, että tiettyihin töihin tarvitaan lihasvoimaa. Keskimäärin joo miehillä on enemmän voimaa, mutta tunnen myös herkkiä ja melko heiveröisiä miehiä ja toisaalta tosi haboja mimmejä, jotka ihan varmasti pärjäis hyvin fyysisesti rankassa työssä. Pointti olisikin, jälleen kerran, valita esim. työntekijät sillä perusteella, miten he ominaisuuksiltaan soveltuu ko työhön.

   Lainaa

  55. Tulos: -4 (20 ääntä)
   bleb: Eero vois tutustua niihin Nasan naiskoodareihin jotka olivat isossa roolissa niiden ekojen rakettien laukasussa. ps. Sukupuolineutraalisuus ei oo vieläkään kieltämässä tyttöjä tai poikia vaan tarkotus on ymmärtää että voi olla jotakin muutakin ja kohdella näitä kaikkia samalla lailla.
   No se vähän riippuu keltä kysytään. Jos sukupuolta ei saa ”olettaa” siksi että oletus voi olla ristiriidassa toisen henkilön subjektiivisen kokemuksen kanssa niin kyllä siinä vähän silloin kielletään tytön ja pojan käsitteiden takana olevaa ... no, biologiaa ja kulttuuria nyt ainakin.

   Lainaa

  56. Tulos: +1 (7 ääntä)
   Piisamirotta: No nyt on dadaismia kerrakseen!
   Et selkeästi tiedä mitä se edes tarkoittaa.

   Lainaa

  57. Tulos: +23 (23 ääntä)
   K: Sekavahkoa selitystä, mutta selkeästi miesten pitää kehittää laitteet ja testata niitä etukäteen, ennen kuin naiset voivat koskeakaan niihin. Olen haistavinani sovinismia
   Väitän että hän on aikamatkaaja! Joskus muinoin naiset ei saaneet käyttää hissiä yksin, kun se oli niin tekninen laite. Mitäs siitäkin nyt tulee jos sitä painaa vaikka väärää kerrosta ja sit tulee hysteria?

   Lainaa

  58. Tulos: -12 (30 ääntä)
   Ruma Elsa: Vai niin. Oma empiirinen tutkimukseni ei tue tällaista väitettä. Kun minun nuorin tyttäreni vei 3-vuotisneuvolaan lempileluautonsa, neuvolantäti voihki: -Mikä sinulla on siinä! Kenen pojan auton sä oikein olet ottanu? Tarhaan tyttäreni otti ensimmäisenä lelupäivänä leikkirevolverinsa, josta tädit olivat piinanneet [...]
   Onkohan tässä nyt vähän uhriutumista äidiltä? Mitä ihmettä niiden neukkarin tai päikyn tätien mielipiteet vaikuttavat siihen millä tyttö kotona leikkii? Jos nuo aikuisten kommentit jäävät lasta vaivaamaan, lapselle voi selittää ikätasoisesti, että tädeillä on erilaiset lelumieltymykset ja lapsella omansa ja kumpikaan ei ole väärin. Se sen sijaan on väärin, että arvostellaan sitä, millaisilla leluilla toiset leikkivät. Oma tyttäreni rakastaa merirosvoleikkejä. Hänestä tulee kuulemma merirosvoprinsessa. Itse mielummin leikkisin lapsen kanssa nukeilla, mutta en ohjaile lapsen leikkejä ja pääsääntöisesti ostan leluja, joita lapsi itse haluaa. Mm. autoja, rakennussarjoja ja rooliasuja. Pyssyjä en ole ostanut, koska en näe mitään kehittävää tai järkevää siinä, että lapsi simuloi tappamista tai asioiden vahingoittamista. Pyssyleikit ja pyssysankarit myös romantisoivat aseväkivaltaa, vaikka koenkin korniksi sanoa noin kun ennen lasta möykkäsin siitä, että miten jotkut aikuiset voivat olla niin elämänilottomia ja takakireitä, etteivät anna lasten leikkiä lelupyssyillä.

   Lainaa

  59. Tulos: +3 (3 ääntä)
   Kyllä on eerolla pehmeet jutut menossa

   Lainaa

  60. Tulos: +22 (22 ääntä)
   Janni: Eerolla itsellään on epäilemättä vyöllään merkittäviä saavutuksia.
   Eeron ainoa saavutus taitaa kyllä löytyä sieltä vyön alta. On kromosomisto siihen kasvattanut ulokkeen jonka perusteella hän kokee voivansa ottaa kunnian muiden miesten tekosista. Että ähäkutti vaan kaikki naisastronautit, Eero on parempi ja rohkeampi.

   Lainaa

  61. Erkki Posti 9.3.2019 18:16
   Tulos: +7 (7 ääntä)
   Eerolla taitaa olla melkoinen sukupuoli-identiteettikriisi päällä.

   Lainaa

  62. Tulos: +7 (7 ääntä)
   juuh: Niin eli naiset voivat tehdä jotain vasta sen jälkeen kun miehet ovat sen tehneet? Eero ei taida olla ihan se penaalin terävin kynä.
   Hosuli: Ja eikös ensimmäisenä avaruuteen lähetetty koira? Eli miehet uskaltaa tehdä jotain kunhan koira on sen ensin testannut turvalliseksi. Tosin se koirahan kuoli, joten ei sillä niin väliä onko se turvalliseksi todettua.
   Ensimmäinen elävä asia jonka ihmiset lähettivät avaruuteen oli banaanikärpänen ( x monta). Sitä seurasi kavalkadi koiria, jäniksiä, hiiriä ja apinoita. Erilaisia testauksia ja tutkimuksia tehtiin senkin jälkeen vielä eläimillä, kun ihmisetkin jo pakenivat maan painovoimaa. Mutta niin, kyllähän ne elossa takaisin tulleet eläimet merkitsivät että ihminenkin voisi yrittää.

   Lainaa

  63. Villiväkkärä 15.5.2019 16:52
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Hosuli: Ja eikös ensimmäisenä avaruuteen lähetetty koira? Eli miehet uskaltaa tehdä jotain kunhan koira on sen ensin testannut turvalliseksi. Tosin se koirahan kuoli, joten ei sillä niin väliä onko se turvalliseksi todettua.
   Ja simpanssi... :’D

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kuva, sukupuoli, sukupuolineutraali, sukellusvene, miehet, naiset, aiheen vierestä, avaruus, päiväkoti, Valentina Tereškova, sukellusalus