Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.
 • Uusimmat

 • Kategoriat

 • RSS Osaatko vastata?


 • Kesä- vai talviaika?

  Suurenna näkymä

  86 kommenttia

  1. Sanna kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +532 (600 ääntä)

   Okei. Nyt on taas saatu tänne kunnolla päräyttävä sekopää. Just se aito elämys, jota on vaikea kuvata muuten kuin kuluneilla anglismeilla. (“Mitä, siis… Mitä…” tai “mitä vittua mä just luin” tai “sehän eskaloitui nopeasti” ).

     Lainaa

  2. Sami Kuupas kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +355 (359 ääntä)

   No tää oli kyl jo kaiken huippu!

     Lainaa

  3. Ziimind kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +889 (905 ääntä)

   Talviaika on normaaliaika, koska nukuin kerran Viruhotellissa..

     Lainaa

  4. Ansku kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +549 (555 ääntä)

   Kun ei osata perustella vedetään ”mieti vähän kelle puhut” kortti, vaikka ihan sillä perusteella että on joskus yöpynyt kalliimmassa hotellissa

     Lainaa

  5. Normaaliaika kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +420 (604 ääntä)

   Normaaliaika tarkoittaa sitä, että siinä ajassa aurinko paistaa etelästä klo 12 ja vuorokausi vaihtuu keskiyöllä. Kun aikavyöhykkeet aikoinaan historiassa otettiin käyttöön, määriteltiin kunkin alueen oikea aikavyöhyke tähän perustuen, että keskipäivä ja keskiyö ovat oikeasti keskellä. Myös kellotaulun idea on normaaliajan mukainen.

   Kannatan itse normaali- eli talviaikaa, loogisuuden lisäksi myös kansanterveyssyistä. Valoisaan aamun on hyväntuntuista nousta ja se myös tutkimuksin todistettu terveellisemmäksi kuin valoisat illat. Kesäaika on ainoastaan erittäin aamuvirkuille hyvä, mutta ne, jotka tahtovat nukkua niin pitkään, että aurinko ehtii nousta, hyötyvät talviajasta.

     Lainaa

  6. Normaaliaika kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +74 (252 ääntä)

   Pysyvä kesäaika toisi täsmälleen saman vaikutuksen kuin koulujen alkaminen kahdeksalta vaihtaminen seitsemäksi. Joo toki olisi enemmän valoisaa aikaa koulun jälkeen, mutta itse en kyllä tykkäisi.
   (lisäys edlliseen viestiin)

     Lainaa

  7. Normaaliaika kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -19 (127 ääntä)

   Siis kahdeksalta alkamiSen vaihtaminen seitsemäksi. Kirjoitusvirhe mokoma. Joka tapauksessa, jos nykyisellä aikavyöhykkeellä et nauttisi nousemisesta tuntia aikaisemmin, et nauttisi myöskään pysyvästä kesäajasta. Vaikutus valoisuuteen on täsmälleen sama.

     Lainaa

  8. Voi luoja kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +296 (300 ääntä)

   “Mä oon oikeassa koska mulla on rahaa!” Joskus minäkin vielä voitan lotossa ja voin viimeinkin päteä koska mulla on rahaa olla oikeassa!

     Lainaa

  9. Banaani kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +225 (227 ääntä)

   Voi luoja:
   “Mä oon oikeassa koska mulla on rahaa!” Joskus minäkin vielä voitan lotossa ja voin viimeinkin päteä koska mulla on rahaa olla oikeassa!

   Ja tarinan heidillä tuskin edes on rahaa, koska muuten varmaan olis pistäny tiskiin muutakin kun kalliin hotelliyön. Luultavasti siis senkin joko voittanut, saanut tuurilla halvalla tai ollut jonkun rahakkaan seuralaisena/vieraana.

   Toki se yöpyminen ylipäänsäkin riittää jo siihen, että muiden sopii olla hiljaa kun aikavyöhukkeistä puhutaan. Ite ainakaa en rupeis kunnon hotellissa yöpyneelle urputtaa.

     Lainaa

  10. Karpalo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +91 (177 ääntä)

   Normaaliaika:
   Normaaliaika tarkoittaa sitä, että siinä ajassa aurinko paistaa etelästä klo 12 ja vuorokausi vaihtuu keskiyöllä. Kun aikavyöhykkeet aikoinaan historiassa otettiin käyttöön, määriteltiin kunkin alueen oikea aikavyöhyke tähän perustuen, että keskipäivä ja keskiyö ovat oikeasti keskellä. Myös kellotaulun idea on [...]

   “Kesäaika on ainoastaan erittäin aamuvirkuille hyvä, mutta ne, jotka tahtovat nukkua niin pitkään, että aurinko ehtii nousta, hyötyvät talviajasta.” Siis hetkinen nyt, tästä väitteestäsi en kyllä ole lainkaan samaa mieltä.

   Kesällä kesäajassa auringon nousuaika esim. Helsingissä 1.7. on klo 3:59. Jos siirryttäisiin pysyvästi normaali- eli talviaikaan, silloin aurinko nousisi Helsingissä 1.7. jo klo 2:59.

   Mä nimenomaan EN ole erittäin aamuvirkku ja mä tahtoisin nukkua vähän pidempään, joten ainakin kesäisin pysyvä talviaika ei todellakaan hyödyttäisi minua. Päinvastoin, talviaika vain pahentaisi kesäisiä univaikeuksiani, jotka johtuvat juuri auringon nousemisesta niin aikaisin.

     Lainaa

  11. Dipoli kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +78 (88 ääntä)

   Itse olen oikeassa olemisessa miinuksen puolella, joten lainasin vähän oikeassa olemista vanhemmiltani, jotka ovat erittäin oikeassa.

     Lainaa

  12. Väsynyt kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +56 (114 ääntä)

   Ei ole mitään “normaaliaikaa”, aika on täysin ihmisen keksintö.
   Ensinnäkin aurinko on itäisessä Suomessa etelän suunnassa eri aikaan kuin läntisessä.
   Toisekseen googlatkaa analemma
   Ja auringon nousun muutos syys- ja kevätpäiväntasauksen aikoihin on paljon suurempi muutamassa viikossa kuin vaikka tuo tunnin kellonsiirto.

     Lainaa

  13. Mr D:n kaveri kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +106 (112 ääntä)

   Älä ala mulle, Mä oon yöpyny hotellissa! Niih.

     Lainaa

  14. Jaakko kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +44 (70 ääntä)

   Itse kannatan sille aikavyöhykkeelle siirtymistä, millä on vuorokaudessa eniten valoisaa.

     Lainaa

  15. Mäsä kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +92 (118 ääntä)

   Olen törmännyt tuohon samaan, että pädetään sillä, että talviaika on normaaliaika ja siksi pitäisi olla pysyvä. Meina tympiä todella, kun kerrankin olisi mahdollisuus vaikuttaa asiaan ja melkein aina perusteluna on tuo sama, jolla ei ole mitään merkitystä.
   On toki joitain järkeviäkin perusteluja tullut. Minulle jatkuva kesäaika olisi ehdottomasti parempi, kun olen sisällä töissä ja harrastan ulkoliikuntaa.

   Järkeviä perusteluja jatkuvalle talviajalle eli ns. normaaliajalle, saa käyttää:
   - Valoisammat aamut
   - Pimeämmät illat, auttaa nukahtamista.
   - Helpompi herätä edellä mainituista syistä
   - Turvallisemmat koulu- ja työmatkat, kun on aamulla valoisampaa
   - Lämpimämmät aamut, kun aurinko ehtii nousta

   Kaikkiin voisi lisätä, että keväisin ja syksyisin. Kesällä ja keskitalvella asialla ei ole juuri vaikutusta, koska silloin on melkein koko päivän joko pimeää tai valoisaa varsinkin Pohjois-Suomessa.

     Lainaa

  16. Ronde kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +228 (250 ääntä)

   Kyllä se niin on, että kun kello on kahdeksan aamulla, se on kahdeksan aamulla riippumatta siitä, onko kesä- vai talviaika. Ja saman verran vituttaa.

     Lainaa

  17. Katastrofi tilauksessa kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +8 (20 ääntä)

   Juuri tämän vuoksi rakastan naamakirjaa

     Lainaa

  18. NipaMan kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +42 (122 ääntä)

   Normaaliaika:
   Normaaliaika tarkoittaa sitä, että siinä ajassa aurinko paistaa etelästä klo 12 ja vuorokausi vaihtuu keskiyöllä. Kun aikavyöhykkeet aikoinaan historiassa otettiin käyttöön, määriteltiin kunkin alueen oikea aikavyöhyke tähän perustuen, että keskipäivä ja keskiyö ovat oikeasti keskellä. Myös kellotaulun idea on [...]

   Ei ollut valoisaa aamulla ei, mutta kotiin lähtiessä on jo pimeää. On siinä sitten hyvä kertoa pojalle, ettei mennä tuonne pimeään pelaan futista, vaan sen sijaan voi pelata futista vaikka tabletilla.

   Talviaika on normaaliaika joo, mutta onko oikeasti jotain hyvää perustetta sille, että sen tarvisi olla se käytettävä aika jatkossakin? Itse ainakin tykkään harrastaa ulkona jopa keväisin ja syksyisin ja useimmmiten harrastukset sijoittuu duunipäivän jälkeiseen hetkeen. Voisihan sitä toki mennä pojan kanssa potkimaan valoisina aamuina kesällä auringon noustessa joskus kahden aikaan.

     Lainaa

  19. niimpä niin kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +93 (125 ääntä)

   Ihan sama mikä aika valitaan, kunhan tuo älytön kellojen veivaaminen vain loppuisi. Normaaliaika olisi sinänsä “oikein”, koska niinkuin ylempänä kerrottiin, tällöin oltaisiin ns. luonnon aikataulussa. Itselle on aivan sama mitä kelloa noudatetaan. Pimeää täällä on joka tapauksessa. Jokaista vipeltäjää, jos aletaan kuuntelemaan niin tästä tapellaan vielä 50 vuoden päästäkin.

   Ainiin ja olen sitten joten kuten oikeassa, koska olen keskituloinen. Tai sitten jos hotellien hinnat on se mittari niin vain “vähän oikeassa”, kun suosin halvempia hotelleja tai kämppiä. Kuka oikeasti kerskailee jollain hotelliöillä? Varmaan ihminen, joka ei osaa mitään muuta kuin varata sen “all inclusive”-loman jostain Kroatiasta?

     Lainaa

  20. vyöhyke kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +39 (79 ääntä)

   Mäkin olisin kovasti kesäajan puolella, mutta oonkin siinä mielessä ehkä omituinen tyyppi että musta pimeissä talviaamuissa on hauska oma tunnelmansa. Se on toinen peruste, että kesäaikana vuorokauden pimeä aika on myös fiksummin. Näin myös taannoin uutisen selvityksestä, jonka mukaan käytettäessä kesäaikaa kolareita tulisi olemaan keskimäärin vähemmän, kun ruuhka-aikaan olisi valoisampaa. Tiedä sitten, kuinka totta tuo on, mutta talviajalle ei minusta vain löydy tarpeeksi hyviä perusteita. Aamut on pimeitä, oli kumpi vain, ja ennemmin olisin vapaa-ajalla ne muutamat valoisat tunnit tai edes säästäisin ne siihen vaiheeseen päivää virkistämään kun muutenkin rupeaa jo ramasemaan.

     Lainaa

  21. Kansanterveys kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +25 (93 ääntä)

   Normaaliaika:
   Normaaliaika tarkoittaa sitä, että siinä ajassa aurinko paistaa etelästä klo 12 ja vuorokausi vaihtuu keskiyöllä. Kun aikavyöhykkeet aikoinaan historiassa otettiin käyttöön, määriteltiin kunkin alueen oikea aikavyöhyke tähän perustuen, että keskipäivä ja keskiyö ovat oikeasti keskellä. Myös kellotaulun idea on [...]

   Eli kansanterveyttä edistävää kun elokuussa pimeä alkaa tulla tuntia aiemmin ja mitä lähemmäs joulua mennään sen aiemmin se pimeys tulee. Kuinka monta lasta saat pistettyä pimeällä pihalle leikkimään? Meillä ei edes taskulampun kanssa aina suostuta menemään. Kesäaikaa kannatan, että illalla töiden/koulun/päiväkodin jälkeen jää sitä valoisaa aikaa touhuta pihalla kuin käpertyä sisälle, jossa helpommin aletaan tuijottamaan erilaisia ruutuja.

     Lainaa

  22. N kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +10 (100 ääntä)

   Eihän talviajasta ole kellekään muulle hyötyä kuin pimeästä nauttivalle. Suurin osa taas on riskissä sairastua masennukseen pimeyden johdosta, eli en kyllä keksi mitään syytä jäädä talviaikaan. Nytkin olisi tunti enemmän valoa iltapäivästä, jos oltaisiin kesäajassa.

     Lainaa

  23. Esa Lindqvist kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +13 (27 ääntä)

   Oisin hyväksyny perustelun, että normaaliajassa keskipäivä on klo 12 tai jotain siihen suuntaan. Kai tämäkin käy.

     Lainaa

  24. Jepujee. kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +96 (96 ääntä)

   Tiedätkö kuinka halvassa hotellissa olen yöpynyt?

   Niin halvassa, että kannatan ajan mittaamisen lopettamista ihan kokonaan ja ensin luolaan vetäytymistä, sen jälkeen puuhun kiipeämistä, sieltä laskeutumista ja mereen muuttamista!

     Lainaa

  25. Äitee kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +25 (99 ääntä)

   N:
   Eihän talviajasta ole kellekään muulle hyötyä kuin pimeästä nauttivalle. Suurin osa taas on riskissä sairastua masennukseen pimeyden johdosta, eli en kyllä keksi mitään syytä jäädä talviaikaan. Nytkin olisi tunti enemmän valoa iltapäivästä, jos oltaisiin kesäajassa.

   Tutkimusten mukaan nimenomaan aamuvalo vaikuttaa ihmisen mielialaan, jaksamiseen ja fyysiseen terveyteen. Kansanterveydellisistä syistä siis nimenomaan talviaika on parempi.

   Pidän myös merkityksellisempänä sitä, että pikkukoululaisten ei pääsääntöisesti tarvitse kulkea koulumatkojaan pilkkopimeässä. Talviaika antaa useammalle koululaiselle valoisan koulumatkan kuin kesäaika.

     Lainaa

  26. Metsien haravoija kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +41 (65 ääntä)

   Tässä kesäaika/talviaika -keskustelussa on se jännä piirre, että monet ovat todella jyrkästi oman kantansa puolella ja kieltäytyvät kategorisesti edes pohtimasta toisen puolen argumentteja. Oman ulkoilun ja vireystilan kannalta on se ja sama missä ajassa ollaan, mutta lasten kanssa aamut ovat todennäköisesti helpompia talviajassa ja heidät laittaisin koulumatkalle mieluiten mahdollisimman valoisina aamuina. Ymmärrän toki kyllä valoisampien iltojenkin kannattajia.

     Lainaa

  27. Joo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +63 (73 ääntä)

   Miten olisi liukuva työaika tai jotain sananvaltaa vuoroihin? Meillä saa aloittaa välillä 7-11 (ilmestyn minuuttia vaille 11, olen sitten tietysti vastaavasti pidempään). Koululaisillekin on musiikkiluokkia, urheiluluokkia, ja vaikka mitä erikoisluokkia, miksei sitten “ei voi sietää aamuja” luokkia? Sitten kenenkään ei tarvitsisi hoitaa päiväänsä puoliunessa. Mutta mitä talvi- ja kesäaikaan tulee, yksi hailee kunhan kellojen sekoittelu lopetetaan, täällä on talvella pimeää ja kesällä valoisaa joka tapauksessa.

     Lainaa

  28. Sisät. erik. kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +8 (42 ääntä)

   NipaMan: Ei ollut valoisaa aamulla ei, mutta kotiin lähtiessä on jo pimeää. On siinä sitten hyvä kertoa pojalle, ettei mennä tuonne pimeään pelaan futista, vaan sen sijaan voi pelata futista vaikka tabletilla.

   Talviaika on normaaliaika joo, mutta onko oikeasti jotain hyvää perustetta sille, että sen tarvisi olla se käytettävä [...]

   Ihmisen elimistön toiminta tahdittuu nimenomaan aamuisen valon mukaan. Jos aamut ovat hyvin varhain valoisat, sisäinen kello alkaa jätättää. Illan nukahtaminen viivästyy ja seuraavana aamuna on vielä vaikeampi herätä.

   Iltainen valo, myös keinovalo, haittaa nukahtamista.

   Uniongelmat ovat erittäin iso kansanterveysongelma näillä pohjoisilla leveyksillä. Saattaa pitkälti selittää niin depressiotaipumusta, alkoholismia kuin kovaa kahvinjuontiakin.

     Lainaa

  29. Aamu-uni en kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +22 (66 ääntä)

   N:
   Eihän talviajasta ole kellekään muulle hyötyä kuin pimeästä nauttivalle. Suurin osa taas on riskissä sairastua masennukseen pimeyden johdosta, eli en kyllä keksi mitään syytä jäädä talviaikaan. Nytkin olisi tunti enemmän valoa iltapäivästä, jos oltaisiin kesäajassa.

   Normaaliaika on biologisen kellomme aika. Talvipäiviä ei mikään viisarien ruuvailu pidennä!
   Poikkeaminen biologisesta normaaliajasta pahentaa aamu-unisten univaikeuksia entisestään. Meitä on 1/3-1/2 väestöstä ja piirre on synnynnäinen. Jatkuva univaje sairastuttaa ja tappaa. Pimennysverhot js korvatulpat eivät täysin poista liian pitkien valoisien kesäpäivien vaikutusta, etenkään kun naapuri ei ilmeisesti erota yötä päivästä.
   Valoherättimiä käytetään, koska silmien kautta saatava aamuvalo virkistää. Samasta syystä illalla pitäisi vähentää valoja jo muutana tunti ennen nukkuma-aikaa, jotta melatoniinieritys käynnistyy.
   Aamu-unisilla on koko kesän kestävä jetlag.

     Lainaa

  30. sillanallayöpynyt kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +45 (67 ääntä)

   On niin kamalan masentavaa tulla talvella töistä iltapäivällä kun ulkona on jo pilkkopimeää. Ei siitä valosta ehdi aamulla nauttia kun pitää mennä töihin tai olla jo töissä. Ihmisillä on tietenkin kaikilla omat aikataulunsa, mutta lapsenakin toivoin aina että koulusta tullessa olisi ollut vielä valoa ulkona kun kävelin talvisin koulusta kotiin.

   Mutta tuskin se tunti mihinkään suuntaan tuo kauheasti lisää valoa suomalaisen elämään.

     Lainaa

  31. Neoneo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -6 (46 ääntä)

   Karpalo: “Kesäaika on ainoastaan erittäin aamuvirkuille hyvä, mutta ne, jotka tahtovat nukkua niin pitkään, että aurinko ehtii nousta, hyötyvät talviajasta.” Siis hetkinen nyt, tästä väitteestäsi en kyllä ole lainkaan samaa mieltä.

   Kesällä kesäajassa auringon nousuaika esim. Helsingissä 1.7. on klo 3:59. Jos siirryttäisiin [...]

   Hanki pimennysverhot jos noin vaikeeta.

     Lainaa

  32. varpu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +6 (24 ääntä)

   Karpalo: “Kesäaika on ainoastaan erittäin aamuvirkuille hyvä, mutta ne, jotka tahtovat nukkua niin pitkään, että aurinko ehtii nousta, hyötyvät talviajasta.” Siis hetkinen nyt, tästä väitteestäsi en kyllä ole lainkaan samaa mieltä.

   Kesällä kesäajassa auringon nousuaika esim. Helsingissä 1.7. on klo 3:59. Jos siirryttäisiin [...]

   Siis koetko väsymystä kellotaulun vai valoisuuden mukaan?

     Lainaa

  33. varpu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +36 (66 ääntä)

   NipaMan: Ei ollut valoisaa aamulla ei, mutta kotiin lähtiessä on jo pimeää. On siinä sitten hyvä kertoa pojalle, ettei mennä tuonne pimeään pelaan futista, vaan sen sijaan voi pelata futista vaikka tabletilla.

   Talviaika on normaaliaika joo, mutta onko oikeasti jotain hyvää perustetta sille, että sen tarvisi olla se käytettävä [...]

   1. aika monet kentät ovat valaistuja, joten pimeyden vaikutus ulkoiluharrastukseen ei ole ihan noin dramaattinen
   2. kesällä on valoisaa aika lailla ympäri vuorokauden. Miksi ihmeessä haluaisit tunkea pelaamaan jalkapalloa auringonnousun aikaan?

     Lainaa

  34. Nups kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -45 (55 ääntä)

   Sanna:
   Okei. Nyt on taas saatu tänne kunnolla päräyttävä sekopää. Just se aito elämys, jota on vaikea kuvata muuten kuin kuluneilla anglismeilla. (“Mitä, siis… Mitä…” tai “mitä vittua mä just luin” tai “sehän eskaloitui nopeasti” ).

   Anglisismi. Älä käytä, ellet osaa. Koskee myös svetisismiä.

     Lainaa

  35. yli opisto hörhö kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -34 (64 ääntä)

   Mikä on tämä perustelu “normaaliajassa keskipäivä on kello 12″ tai “normaaliajassa vuorokausi vaihtuu keskiyöllä”?? Kesäajassako vuorokausi mystisesti lakkaa vaihtumasta keskiyöllä ja keskipäivä ei enää olekaan kello 12? On se kesä- tai talviaika, vuorokausi edelleen tulee vaihtumaan ns. samalla kellonlyömällä ja keskipäivä tulee edelleen olemaan silloin kello 12. Opetelkaa artikuloimaan pliis, tuollaiset argumentit ei tarkoita yhtään mitään.

   En tiedä mistä tuo “talviaika on normaaliaika, ja se on normaaliaika sen takia koska siinä nimessä on normaali” tulee, liekö siitä sitten kun tämä kellojen siirtely kuitenkin on aika tuore juttu ja sitä ennen kenties ollaan oltu siinä talviajassa? Ei ole kiinnostanut sen vertaa että googlettelisin. Periaatteessahan se on ihan samantekevää kumpi aika otetaan käyttöön. Itse tykkään kyllä tästä kellojen siirtelystä enkä haluaisi siitä luopua mutta jos on pakko niin menköön.

     Lainaa

  36. Tips kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +27 (75 ääntä)

   En tiedä oletteko huomanneet, mutta tällä hetkellä elämme “normaaliajassa” ja ainakin meiltä lähdettiin töihin/kouluun aikalailla pimeässä. Se, että nouseeko aurinko 8 vai 9 jälkeen ei koulumatkalaisia paljoa lämmitä kun herätään kuitenkin pimeään. Sen sijaan laskeeko aurinko 15 vai 16 jälkeen onkin merkityksellinen ei vain ulkona olemiselle vaan mielialalle, että saa nauttia valoisasta ajasta edes hetken. Lisäksi kesäiltoina on merkitystä laskeeko aurinko 21 vai 22, saattaisivat nämä normaaliajan fanit hämmentyä kun jo heinäkuun lopulla on pimeitä iltoja.

   Mitä tulee normaaliajan “luonnollisuuteen”, niin näin pohjoisessa auringon liike on sen verran vaihtelevaa että unohtaisin tuon argumentin.

     Lainaa

  37. Kesäaika kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +24 (70 ääntä)

   Normaaliaika:
   Kannatan itse normaali- eli talviaikaa, loogisuuden lisäksi myös kansanterveyssyistä. Valoisaan aamun on hyväntuntuista nousta ja se myös tutkimuksin todistettu terveellisemmäksi kuin valoisat illat. Kesäaika on ainoastaan erittäin aamuvirkuille hyvä, mutta ne, jotka tahtovat nukkua niin pitkään, että aurinko ehtii nousta, hyötyvät talviajasta.

   Mä väitän että on yhtälailla tutkimuksia siitä, että kesäaika on kansanterveydelle myös hyväksi mielenterveyden kannalta. Työ on muuttunut Suomessa pitkälti monella toimistoaikaan tehtäväksi koulut mukaan lukien, jolloin toimistoaikaa tekevät eivät talviajalla näe ollenkaan aurinkoa moneen kuukauteen. Kesäajalla aurinkoa näkisi jonkin aikaa vielä töistä päästessään ja ehtisi tekemään jotain valoisalla. On useita tutkimuksia miten pimeä vaikuttaa mielialaan ja aiheuttaa masennusta monilla, varsinkin kaamoksen aikaan, joten pieni valoisuus lienee hyväksi mielenterveydelle muutenkin ankeassa ja pimeässä Suomessa. Valoisuus saa ihmiset myös lähtemään herkemmin ulos liikkumaan ja se piristää.

   Itse en ole myöskään ollenkaan aamuvirkku, mutta minulle on aivan sama aamulla onko kesä vai talviaika. Suurin osa ihmisistä menee kahdeksaksi tai ennen kahdeksaa töihin tai kouluun, eikä siihen aikaan näy aurinkoa muutenkaan, oli kesä tai talviaika. Suurinta osaa Suomalaisista ei siis näin ollen pitäisi haitata nouseeko aurinko kello 9 vai 10, mutta sillä on suuri vaikutus laskeeko se kello 4 vai 5. Toki vuoden pimeimpänä aikana on pakostakin pimeää, mutta 4 kuukauden totaalisen pimeyden sijaan pimeää olisi vain vajaa 2kk iltapäivästä.

     Lainaa

  38. tiril kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +46 (48 ääntä)

   Jaakko:
   Itse kannatan sille aikavyöhykkeelle siirtymistä, millä on vuorokaudessa eniten valoisaa.

   siinä tapauksessa kehotan muuttamaan talveksi etelämantereelle ja kesäksi grönlantiin :)

     Lainaa

  39. Kerubi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +21 (29 ääntä)

   Kellojen siirtelystä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Henkilökohtainen suosikkini olisi ihan mikä tahansa aika, kunhan sitä ei siirrellä.

   Vaan miksi ei samalla vaivalla tästä tekisi myös vaikeampaa. Nyt aikavyöhykkeet menee n. maiden rajojen mukaan ja n. tunnin porrastuksilla, poikkeuksia tietysti on, mutta suuret linjat noin. Ei niiden tarvitsisi noin mennä. Aikavyöhykkeet voisi olla siivutettu vaikka sekunnin siivuiksi ja satelliittipaikannuksella voisi kännykästä kätevästi katsoa paljonko oikeasti kello on.

   Kesä/talviajan saisi kätevästi siivuttamalla toiseen suuntaan (leveyspiirin suunta) esim. sekunnin siivuiksi. Siivut olisivat toki paljon leveämpiä geometrisesti kuin pituuspiirisiivutukset, mutta tulisipa vuodenaikojen vaihtelu samalla otettua huomioon.

   Ja mikäli sekunti tuntuu liian karkealta jaolta voi aikavyöhykkeen ilmoittaa desimaalilukuna. Etu systeemissä on ilmeinen, ei olisi (tarkasti) samaa aikaa missään kahdessa pisteessä.

   p.s. Hyvä veto tuo hotelliyö, tuli hiukan puskista. Oikeasti hotellissa vietetyn yön jälkeen on kompetenssia kerääntynyt vain sen verran, että voi siitä kyseisestä hotellista sanoa jotain (pyyhkeiden väri, nitisikö sänky siinä tietyssä huoneessa ja ehkä aamupalasta kertyi jotain sanottavaa), mutta yhden yön perusteella ei vielä kovin paljon voi sanoa esim. muista hotelleista.

     Lainaa

  40. tiril kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +36 (46 ääntä)

   yli opisto hörhö:
   Mikä on tämä perustelu “normaaliajassa keskipäivä on kello 12″ tai “normaaliajassa vuorokausi vaihtuu keskiyöllä”?? Kesäajassako vuorokausi mystisesti lakkaa vaihtumasta keskiyöllä ja keskipäivä ei enää olekaan kello 12? On se kesä- tai talviaika, vuorokausi edelleen tulee vaihtumaan ns. samalla kellonlyömällä ja [...]

   Oletetaan että päivä tarkoittaa auringon nousun ja auringon laskun välistä aikaa ja yö tarkoittaa auringon laskun ja auringon nousun välistä aikaa. Näiden puolivälissä on keskipäivä ja keskiyö. Näin on ollut jo ennen kuin kelloja oli keksittykään. normaaliajassa keskipäivä ja keskiyö osuvat klo 12 (aikavyöhykkeen keskellä, reunoilla toki poiketaan, koska elämme pallolla). eli vastauksena kysymykseesi: ei, kesäajassa keskipäivä ei tosiaan ole klo 12, mitään mystistä siinä tosin ei ole.
   Vuorokauden vaihtumisen hetki voidaan sopia ihan mihin kohtaan vain, mutta keskipäivä ja keskiyö eivät määrity kellosta vaan auringosta

     Lainaa

  41. Pirre kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +21 (31 ääntä)

   Huh huh kaikkea sitä… No onneksi tulee ilmastonmuutos ja tappaa meidät kaikki. Olemme sen kieltämättä ansainneet.

     Lainaa

  42. Jasiu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +22 (42 ääntä)

   Talviaika on “normaaliaika” juu, sen mukaan, että aurinko on silloin korkeimmillaan (ja matalimmillaan) klo 12. Mutta jos lähdetään siitä, että ajan tulisi olla sellainen, että ihmiset keskimäärin nukkuvat pimeään aikaan ja ovat hereillä valoisaan aikaan, niin talviaika täsmäisi unirytmiin, jossa mennään nukkumaan klo 8 illalla ja herätään klo 4 aamulla. Ei kuulosta nykyään enää kovin normaalilta.

   Eikä kesäaikakaan tuosta paljoa poikkea, sillä sehän siirtäisi tuota vain tunnilla eteenpäin, eli nukkumaan klo 9 illalla ja herätys klo 5 aamulla. Itse siirtäisin kelloja vielä kesäajastakin tunnin tai kaksi eteenpäin. Sitten oltaisiin jo aika lähellä sitä, missä rytmissä ihmiset nykyään nukkuvat.

     Lainaa

  43. JoJo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +55 (65 ääntä)

   Tätä vääntöä seuratessa on hiipinyt sellainenkin ajatus, että tää nykynen systeemi taisi olla ihan ok.

     Lainaa

  44. hmm kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +3 (15 ääntä)

   vyöhyke:
   Mäkin olisin kovasti kesäajan puolella, mutta oonkin siinä mielessä ehkä omituinen tyyppi että musta pimeissä talviaamuissa on hauska oma tunnelmansa. Se on toinen peruste, että kesäaikana vuorokauden pimeä aika on myös fiksummin. Näin myös taannoin uutisen selvityksestä, jonka mukaan käytettäessä kesäaikaa kolareita [...]

   juu se selvitys oli oikeastaan sellanen, että joku oli laskenut paljonko talvella oli käynyt kolareita ja sitten vaan laskeneet siittä suoraan tuloksensa kuinka paljon kolareita tulis jos kokoajan olis normiaika. Toisaalta siinä ei otettu huomioon säätilan tai valoisuuden tai oikeastaan minkään muunkaan oleellisen asian vaikutusta mukaan. Oikeastaan koko tulos oli vähän sitä luokkaa että, tyyliin “koska ihmiset on olleet tähänkin asti näin tyhmiä, ne tulevat olemaan jatkossakin näin tyhmiä”

     Lainaa

  45. hmm kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +4 (20 ääntä)

   Normaaliaika vai kesäaika, on varmasti keskustelu jossa ei kuitenkaan koeta olevan lopputulokseen tyytyväisiä.

   Yhtäkään hyvää syytä en ole kuullut kesäajan tai talviajan puolesta, toki syitä löytyy kaikilta. Yleensä vaan perustuen “minä, minä, minä. minun nenäni” ajatusmalliin, tai tarkalleen ottaen johonkin omiin harrastuksiin. Hitsi vieköön, mä voisin kannattaa omien harrastuksien takia sekä kesä, että normiaikaa ja vaikka sen lisäksi keskiaikaa.
   Useammasta harrastuksesta kuitenkin on hyötyä normiajasta kuin kesäajasta joten niistä ja muutamasta muusta syystä mä olen enemmänkin normiajan kuin kesäajan kannattaja.

   Toisaalta en mä nyt erityisesti kellojen tai kellonaikojen siirtelyäkään vastusta, toisaalta toisin kuin kesä-/normiaika keskustelujen. Siittä sentään olen kuullut yhden hyvän syyn, miksi asiasta pitäisi luopua. Ja se löytyy tuotantoeläimistä. Esim. lehmät eivät osaa tuottaa heti maitoa kun kelloa siirretään taaksepäin ja toisaalta kun sitä kelloa siirretään eteenpäin ne onkin yllättäen olleet jo valmiina tunnin verran tuottamaan maitoa jota kukaan ei kerää. (ja nyt siis puhutaan vaan niiden eläinten kannalta).

   Kellonaika keskusteluissa kuitenkin se minkä kanssa mä olen samaa mieltä on siinä että, paljon oleellisempaa olisi keskustella aikavyöhykkeen kannalta asiaa kuin kesä-/normiaika tyylillä.
   Suomi on kuitenkin tietyssä mielessä kahden aikavyöhykkeen maa. (tai oikeastaan kolmen, koska kuitenkin Oulussa ja Helsingissä on niin eri tilanteet ;))

   Toki asiaa pitää myös taloudellisesti ja teollisuuden kannalta miettiä. On kuitenkin siinä mielessä paljon tehokkaampaa jos Suomi esim. ottaa naapurimaidensa kanssa saman kuin eri kellonajan.

     Lainaa

  46. Boo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +22 (38 ääntä)

   Minua hämmentää, miten suuria tunteita yksi tunti jaksaa herättää. Ei sillä ole oikeesti noin suurta merkitystä! Siirtelystä aiheutuva hyöty/haitta kestää vaan vähän aikaa, kun suurimman osan vuodesta on joko koko ajan pimeää tai koko ajan valoisaa.

   Aamulla vituttaa aina silti, keväisin kahta enemmän kun yhtäkkiä menettääkin hyvän unitunnin kellon siirtämisen takia. Ihan sama vaikka sen saakin syksyllä takaisin.

   Valitaan vaikka kolikolla kumpaan mennään, kunhan ei tarvitsisi veivata kellojen kanssa enää!

     Lainaa

  47. Hööpölööpö kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +7 (41 ääntä)

   Äitee: Tutkimusten mukaan nimenomaan aamuvalo vaikuttaa ihmisen mielialaan, jaksamiseen ja fyysiseen terveyteen. Kansanterveydellisistä syistä siis nimenomaan talviaika on parempi.

   Pidän myös merkityksellisempänä sitä, että pikkukoululaisten ei pääsääntöisesti tarvitse kulkea koulumatkojaan pilkkopimeässä. Talviaika antaa useammalle koululaiselle valoisan koulumatkan kuin kesäaika.

   Tutkimusten mukaan myös valoisampi iltapäivä lisää ihmisten aktiivisuutta (liikunnallista tai ihan vain sosiaalistakin) ja molemmilla näillä on positiivinen vaikutus terveyteen.

   Lisäksi aktiivisempi elämä myös auttaa illalla nukahtamaan paremmin, saamaan paremmat yöunet ja näin myös heräämään aamulla virkeämpänä.

   Kesäaika ehdottomasti.

     Lainaa

  48. Hihi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +29 (29 ääntä)

   Voihan sitä kuluttaa vaikka kaikki säästönsä hulppeimpaan hotelliyöhön presidentti-sviitissä. Sitten voi nokittaa faktatietämyksellään kaikki, myös Heidin, sillä mikään ei valista niin paljon kuin edes yksi ylihinnoiteltu hotelliyö.

     Lainaa

  49. jukkapalmu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -1 (19 ääntä)

   Kun joku perustelis mulle mitä väliä sillä ajalla on mihin päädytään. Kun aurinko laskee ja nousee eri aikaa joka päivä. Mitä väliä sillä on laskeeko se heinäkuussa klo 02 vai 01 tai marraskuussa klo 15 vai 16?

     Lainaa

  50. Hihi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +43 (47 ääntä)

   Nups: Anglisismi. Älä käytä, ellet osaa. Koskee myös svetisismiä.

   *Anglismi, sanoo Kotuskin. Svetisismi meni kyllä oikein. :)

     Lainaa

  51. Hannu Virtanen kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -7 (27 ääntä)

   Normaaliaika:
   Normaaliaika tarkoittaa sitä, että siinä ajassa aurinko paistaa etelästä klo 12 ja vuorokausi vaihtuu keskiyöllä. Kun aikavyöhykkeet aikoinaan historiassa otettiin käyttöön, määriteltiin kunkin alueen oikea aikavyöhyke tähän perustuen, että keskipäivä ja keskiyö ovat oikeasti keskellä. Myös kellotaulun idea on [...]

   Sulla on nyt mennyt sekasin kesä ja talviaika. Kesäajasta hyötyvät he, jotka heräävät myöhään, kun taas talviajassa aurinko nousee ja laskee aikaisemmin. Itse käyn yötöissä enkä näe aurinkoa laisinkaan talviajassa, mutta kesäajassa minulla olisi siihen mahdollisuus talvellakin.

     Lainaa

  52. Muhveli kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +17 (23 ääntä)

   Neoneo: Hanki pimennysverhot jos noin vaikeeta.

   Pakko laittaa tähän kommentti, mulla on pimennysverhot mutta nukun kesäisin huivi silmillä, se verhon reunasta pilkistävä valo riittää aiheuttamaan mulle päänsäryn aamusin. :D Eli kyllä se vaan voi silti olla melko vaikeeta…

     Lainaa

  53. Muhveli kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +4 (20 ääntä)

   Siitä huolimatta että kellojen siirtäminen on se nykynen systeemi, keskusteluissa tuntuu että oon melkein ainoa joka tästä systeemistä tykkää. :D Juu tulisi kai sitä toimeen ilmankin, aikanaan ne aamut pimenee talvisin kuitenkin ja niin edelleen… Mutta siis mulle tulee oikeasti kellojen siirtyessä se olo, et nyt on asiat paremmin kohdillaan. Keväisin saattaa joskus hetken väsyttää sen tunnin “katoaminen” aamusta, mutta toisaalta kun mulla on juuri ongelma valoisten aamujen kanssa, niin se antaa siihen vähän helpotusta.
   Syksyllä taas se pieni ero, minkä yksi tunti tuo aamutoimien aikaiseen pimeyteen, tuntuu mulle sen siirtämisen “vaivan” arvoiselta. Iltapäivällä sen ei ole niin väliä milloin pimenee. Lisäksi kun syksy on muutenkin sitä väsyneempää aikaa, “ylimääräisen” tunnin saaminen silloin tuntuu ikään kuin pieneltä hengähdystauolta, joka ilahduttaa toki vain lyhyen aikaa, mutta kuitenkin.
   Ja jos se kellojen siirtäminen tuntuisi ihan oikeasti kauhealta säätämiseltä, niin ymmärtäisin että ihmiset mieluummin luopuisi siitä; mutta ainakaan mulle henkilökohtaisesti se ei ole temppu eikä mikään? :D Joten sen tekee ihan mielellään ja sitten sillä on nuo pienet, edellä mainitut edut.

     Lainaa

  54. Kina kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +6 (38 ääntä)

   Kesäaika ehdottomasti! Kun mä meen töihin on aamulla pimeetä oli kumpiaika hyvänsä. Mut kesäajassa olis ees illalla hetken pitempään valosta. Samoin esim mun melontakausi lyhenee, koska syksyllä alkaa tulla talviajassa niin nopeasti pimeetä, etten enää ehdi töiden jälkeen melomaan :((

     Lainaa

  55. Karpalo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +9 (23 ääntä)

   varpu: Siis koetko väsymystä kellotaulun vai valoisuuden mukaan?

   Koen väsymystä valoisten aamujen vuoksi, kellotaulua unohtamatta. Kun töiden takia pitäisi herätä kellotaulun näyttäessä kuutta aamulla(riippumatta siitä, ollaanko kesä- vai talviajassa), mutta todellisuudessa valo herättää mut jo silloin, kun aurinko nousee, niin kyllä sillä on väsymykseen merkitystä, nouseeko se aurinko heinäkuussa aamukolmelta (talviaika) vai aamuneljältä (kesäaika).

     Lainaa

  56. Jepujee. kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +18 (24 ääntä)

   Nups: Anglisismi. Älä käytä, ellet osaa. Koskee myös svetisismiä.

   Älä käytä fetisismiä, jos et osaa.

     Lainaa

  57. Yllättävä käänne kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +8 (34 ääntä)

   Yllättävä käänne. Olen pitänyt pysyvän kesäajan kannattajia joko idiootteina, jotka eivät ymmärrä miten kellon siirto vaikuttaa tai sitten arvelen heidän olevan aamuvirkkuja sadisteja, jotka nauttivat aamu-unisten tuskasta. Nyt mokaaja onkin talviajan kannattaja. Maailmankuvani järkkyi juuri.

     Lainaa

  58. were kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +3 (35 ääntä)

   Olen talviajan kannattaja ihan siitä syystä että aamun kuuluu olla valoisa. Joulu-tammikuussa inhoan juuri sitä kun aamu valkenee vasta 10 aikoihin. Kesäajassa olisi pimeää kestäisi vielä kauemmin mikä olisi masentavaa… Niin ja se ilo sitten kun maaliskuussa alkaa kuuden aikaan olemaan valoisaa ja valon määrä lisääntyy joka aamu (kunnes niitä pirun kelloja siiretään). Ja unikin tulee paremmin kun illat ovat pimeitä. En tekisi mitään valoisilla iltapäivillä. Ei pimeys ole ikinä ollut se mikä estäisi liikkumasta ulkona vaan se kylmyys.

     Lainaa

  59. Tumppu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -5 (15 ääntä)

   Kansanterveys: Eli kansanterveyttä edistävää kun elokuussa pimeä alkaa tulla tuntia aiemmin ja mitä lähemmäs joulua mennään sen aiemmin se pimeys tulee. Kuinka monta lasta saat pistettyä pimeällä pihalle leikkimään? Meillä ei edes taskulampun kanssa aina suostuta menemään. Kesäaikaa kannatan, että illalla töiden/koulun/päiväkodin [...]

   Huonosti kasvatettuja lapsia. Kyllä vanhemmat on ne, jotka määräävät, että nythän muuten menette pihalle ja fikkarit mukaan. Päivätyöaikaan töissä käyvälle on ihan sama ollaanko talvi- vai kesäajassa ja vuorotyöläiselle sillä on vielä vähemmän merkitystä. Sitten on toki niitä, jotka menevät töihin kun huvittaa. Jälkimmäisille voi valoisalla ajalla olla jotain merkitystä. Tai niille, jotka ei käy minkään valtakunnan töissä. Syksyllä päiväsaikaankaan ei ole niin valoisaa, että olisi mitään merkitystä auringon lasku- tai nousuajalla. Kesällä taasen ei ole missään vaiheessa niin pimeää öisin, että tunnin erolla sinne tai tänne olisi mitään merkitystä, talvella taasen tilanne on pitkälti samanlainen kuin syksyllä, aina on pimeää. Keväällä asialla voi olla enemmän merkitystä, kevätsää on yleensä kuivempi ja kirkkaampi, kuin syyssää.

     Lainaa

  60. talvi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -2 (34 ääntä)

   En voisi kuvitellakaan eläväni ikuisessa kesäajassa, elimistö pettäisi varmasti. Nytkin viimeinen kuukausi ennen talviaikaan palaamista oli silkkaa h*****tiä! Aamuisin en ollut päästä sängystä ylös ja illalla kukuin sitten pikkutunneille. Päivät kuluivat uupumuksen kourissa hortoillessa, päätä särki ja ahdisti. Kun kellot siirrettiin normaaliaikaan, oli kuin joku olisi heilauttanut taikasauvaa: nousen aamukuudelta pirteänä kuin pikkulintu, väsymys on tipotiessään, jaksan tehdä töitä vaikka heräämisestä nukkumaanmenoon (klo 22-23), päähän ei koske, eikä pimeys voisi vähempää masentaa.

   Ihmisille joita iltapäivien/iltojen pimeys harmittaa: tuskin te valaisemattomissa pihoissa asutte ja varmasti omistatte tasku- ja otsalamppuja. Jos ette, niitä saa kaupoista. Otsalamppuja on ladattavia ja todella tehokkaita, sellainen päähän ja pihalle. Lisäksi tähän vuodenaikaan pimeä tulee ennen töistä kotiutumista jokatapauksessa, ihan sama, käykö kello kesä- vai talviaikaa. Kesällä valoa riittää vuorokauden ympäri, ihan sama käykö kello kesä- vai talviaikaa.

     Lainaa

  61. Litton kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +7 (9 ääntä)

   Vaan Rikkaat Ymmärtää Maailman Menoista

     Lainaa

  62. Gfggf kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +2 (6 ääntä)

   Onko pakko olla jompi kumpi? Siirretään vaikka vaan puoli tuntia siihen keskelle ja kaikki on onnellisia, ehkä. Ehkä jos hotellissa on päässyt yöpymään, niin sitten voi olla jotain valitettavaa, mutta muut.

     Lainaa

  63. aamu-uninen kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +5 (23 ääntä)

   kyllä mua vaan väsyttää enemmän näin talviaikaan herätä töihin, eikä valoa näy yhtään enempää vaikka kelloja veivataan. Ennen ajattelin, että kunhan ny vaan ei tarttis siirrellä ees taas, ni hyvä olis. Nyt kun tarkemmin miettii, niin onhan se pirun masentavaa touhuta aina pimeässä! Kannatan siis työpäivien lyhentämistä. Ja kesäaikaa. Taidan mennä talviunille, nekin pitäisi laillistaa.

     Lainaa

  64. Pirjo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +14 (24 ääntä)

   Eikös Venäjällä kokeiltu pysyvää kesäaikaa pari vuotta ja siitä luovuttiin, kun kansan yleinen terveys alkoi kärsiä.

     Lainaa

  65. j kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +3 (13 ääntä)

   Sisät. erik.: Ihmisen elimistön toiminta tahdittuu nimenomaan aamuisen valon mukaan. Jos aamut ovat hyvin varhain valoisat, sisäinen kello alkaa jätättää. Illan nukahtaminen viivästyy ja seuraavana aamuna on vielä vaikeampi herätä.

   Iltainen valo, myös keinovalo, haittaa nukahtamista.

   Uniongelmat ovat erittäin iso [...]

   Kyllä mun sisäinen kello jätättää ihan tässä ihanassa talviajassakin. Koen kyllä että suurin ongelma oli se talviaikaan siirtyminen, kun yhtäkkiä olikin illalla pimeää tuntia aikaisemmin. Tärkeintä olis että luovuttaisin kellojen siirtelystä, mutta mulle olis kyllä kesäaika parempi.

     Lainaa

  66. Johan on kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +2 (18 ääntä)

   Normaaliaika:
   Normaaliaika tarkoittaa sitä, että siinä ajassa aurinko paistaa etelästä klo 12 ja vuorokausi vaihtuu keskiyöllä. Kun aikavyöhykkeet aikoinaan historiassa otettiin käyttöön, määriteltiin kunkin alueen oikea aikavyöhyke tähän perustuen, että keskipäivä ja keskiyö ovat oikeasti keskellä. Myös kellotaulun idea on [...]

   Kellon muuttelu edestakaisin aiheuttaa tutkitusti ongelmia ihmisten unirytmiin. Edellämainitun lisäksi kesäaikaan siirtyminen on tarpeetonta, koska suurin osa kesäajan ajankohdasta on suomessa joka tapauksessa valoisinta aikaa vuodesta.

     Lainaa

  67. Moi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -5 (17 ääntä)

   Pirjo:
   Eikös Venäjällä kokeiltu pysyvää kesäaikaa pari vuotta ja siitä luovuttiin, kun kansan yleinen terveys alkoi kärsiä.

   Miten pysyvä talviaika sitten olis parempi? Olis kiva saada jotain lisätietoa tästä.

     Lainaa

  68. Makke kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +10 (12 ääntä)

   Moi: Miten pysyvä talviaika sitten olis parempi? Olis kiva saada jotain lisätietoa tästä.

   Kyllähän Venäjä sitä kokeili. Aiheutti tietojen mukaan stressiä ja terveysongelmia etenkin pohjoisessa. Myös lisääntyneet autokolarit aamuisin laitettiin tämän syyksi, mutta siitä ei ole riittävästi dataa varmistukseen. Kokeilu kesti 3 vuotta. Vuodesta 2014 asti Venäjä on ollut pysyvästi “talviajassa”. BBC asiasta ainakin kirjoitti aikanaan.

     Lainaa

  69. No nyt kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +6 (10 ääntä)

   Tips:
   En tiedä oletteko huomanneet, mutta tällä hetkellä elämme “normaaliajassa” ja ainakin meiltä lähdettiin töihin/kouluun aikalailla pimeässä. Se, että nouseeko aurinko 8 vai 9 jälkeen ei koulumatkalaisia paljoa lämmitä kun herätään kuitenkin pimeään. Sen sijaan laskeeko aurinko 15 vai 16 jälkeen onkin merkityksellinen [...]

   Mitenkähän ihmiset pärjää etelän maissa, kun siellä on pimeät illat kesäkuussakin?

     Lainaa

  70. Rahantuloa ei voi estää kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +1 (15 ääntä)

   Äitee: Tutkimusten mukaan nimenomaan aamuvalo vaikuttaa ihmisen mielialaan, jaksamiseen ja fyysiseen terveyteen. Kansanterveydellisistä syistä siis nimenomaan talviaika on parempi.

   Pidän myös merkityksellisempänä sitä, että pikkukoululaisten ei pääsääntöisesti tarvitse kulkea koulumatkojaan pilkkopimeässä. Talviaika antaa useammalle koululaiselle valoisan koulumatkan kuin kesäaika.

   Tavallaan totta, mutta ongelma on siinä, että kun pimeimpään (masentavimpaan) aikaan eli marras-joulukuu ennen lumia tarvitsisit ns. Aamuvaloa, niin ei talviaikakaan sitä tarjoa. Suurin osa kansasta menee töihin/kouluun kello kahdeksaksi, joten sekä aamuherätys että työ/koulumatka tapahtuu ennen auringonnousua. Joten argumentti ns. aamuvalon puolesta on turha. Kesäaika maksimoisi valoisan ajan vapaa-ajan aikaan suurimmalle osalle eli iltapäiväisin.

     Lainaa

  71. BGB kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +2 (16 ääntä)

   Talviaika. Tulisi kuitenkin selvittää, olisiko keskieurooppalaisesta tai jopa Lontoon aikavyöhykkeestä meille enemmän hyötyä kuin pelkkään talviaikaan siirtymisestä.

   Se lisäisi valoisuutta talviaamuihin selvästi niin, että suuri osa toimittaisi aamuaskareensa ja työmatkansa valossa, jonka virkistävä vaikutus kestää seuraavaan uneen asti. Kesällä pahimpaan aikaan se laskisi taas auringon muutamia tunteja aikaisemmin, mikä helpottaisi nukkumaanmenoa ja viilentäisi ilta-aikaa.

   Kesä- vai talviaikakeskustelussa on vähän se, että näitä perustellaan niin pienillä asioilla. On kaunis ajatus että iltapäivään saisi vähän valoa talvisin kesäajasta, mutta se ei auttaisi sitä joukkoa ihmisiä, jotka kärsivät pimeistä aamuista. Valon oikean vaikutuksen, ja terveysedun mukaisesti, aamuvalosta hyötyisivät kaikki eikä kenenkään tarvitsisi tehdä töitä koomassa.

   Se, että joku “tykkää”(=henkilökohtainen mielipide) harrastaa valoisassa töiden jälkeen, tai se että lapsi pelkää pimeää eikä uskalla siksi talvella leikkiä pihalla, ei hyödytä kuin niitä, jotka ovat samaa mieltä ja sen asian ajaa sisäliikunta. Eikä se yksi tunti kellon kääntämistä siihen auttaisi muutenkaan, pimeä tulee sen verran aikaisin että se ylimääräinen valo kuluu useimmilla työmatkoihin, lastenhakuihin ja kauppareissuihin.

     Lainaa

  72. Tips kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +4 (8 ääntä)

   No nyt: Mitenkähän ihmiset pärjää etelän maissa, kun siellä on pimeät illat kesäkuussakin?

   Eiköhän ne pärjää kun ovat tottuneet. Itse olen ymmärtänyt että Suomen vaaleat kesäyöt ovat jopa jonkinlainen matkailuvaltti ja moni täkäläinenkin niistä nauttii.

   Tässä keskustelussa kesäillat ovat kuitenkin toissijaisia; kyse on siitä, miten ja milloin talven vähät valoisat tunnit käytetään.

     Lainaa

  73. Itseasiass kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +3 (11 ääntä)

   Tips: Eiköhän ne pärjää kun ovat tottuneet. Itse olen ymmärtänyt että Suomen vaaleat kesäyöt ovat jopa jonkinlainen matkailuvaltti ja moni täkäläinenkin niistä nauttii.

   Tässä keskustelussa kesäillat ovat kuitenkin toissijaisia; kyse on siitä, miten ja milloin talven vähät valoisat tunnit käytetään.

   Keskellä päivää ne on joka tapauksessa, vaikka oltaisiin kesäajassa. Kuinka moni oikeasti haluaa aikaustaa töihin lähtöä tunnilla? Meillä on töissä aamuliukuma 6-9 ja todella harva tulee kuudeksi… haluaisikohan kukaan tulla vielä tuntia aikaisemmin? Talviaika on lähempänä useimpien rytmiä. Voitaisiin myös harkita keskieuroopan normaaliaikaa.

     Lainaa

  74. Valuvika kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +5 (7 ääntä)

   Voi Heidiä. Vielä se elämä tulee opettamaan kovalla kädellä tuollaista tyhjäpäätä.

     Lainaa

  75. Paikalla kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -3 (5 ääntä)

   tiril: Oletetaan että päivä tarkoittaa auringon nousun ja auringon laskun välistä aikaa ja yö tarkoittaa auringon laskun ja auringon nousun välistä aikaa. Näiden puolivälissä on keskipäivä ja keskiyö. Näin on ollut jo ennen kuin kelloja oli keksittykään. normaaliajassa keskipäivä ja keskiyö osuvat klo 12 (aikavyöhykkeen [...]

   Aurinko on korkeimmillaan vuodenajasta riippuen 12.10-12.30 (kesällä periaatteessa nyt 13.30). Periaatteessa siis puolen tunnin pysyvä eteenpäinsiirto laittaisi meidät eniten oikeaan aikaan. Luulen, että moni keskipäivästä turiseva ja normaaliajan puolustaja ei tiedä tätä, joten se saa minut kyseenalaistamaan myös heidän tutkimustuloksensa normaaliajan puolesta.

     Lainaa

  76. Paikalla kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +1 (9 ääntä)

   No nyt: Mitenkähän ihmiset pärjää etelän maissa, kun siellä on pimeät illat kesäkuussakin?

   Espanjassa ainakin on siirrytty pysyvästi tunti eteenpäin, jotta illat pysyvät mukavan valoisina. Siellä iltaan ohjautuvaa valoa siis on arvostettu niin paljon, että ollaan jo valmiiksi väärällä aikavyöhykkeellä. He olivat aluksi samassa Portugalin kanssa, mutta siirtyivät, koska halusivat valoisia iltoja ihmisten toiminnallisuuden lisäämiseksi.

     Lainaa

  77. Paikalla kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +4 (8 ääntä)

   Pirjo:
   Eikös Venäjällä kokeiltu pysyvää kesäaikaa pari vuotta ja siitä luovuttiin, kun kansan yleinen terveys alkoi kärsiä.

   Venäjällä myös vähennettiin aikavyöhykkeiden määrää, joten useimpien tyytymättömyys on selkeästi enemmän sidoksissa siihen, että totuttu kellonaika on voinut poiketa 2h aiemmasta.

     Lainaa

  78. Tikru kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: 0 (12 ääntä)

   Talviaika nyt vaan sattuu olemaan se ‘luonnonaika’ joka on myös ihmisten sisäisessä kellossa. Kesaika sekoittaa tuon kellon ihan täysin. Jos ja kun tälle on tieteellinenkin todiste että talviaika on parempi terveyden kannalta jne niin en tajua miks kukaan jaksaa jankata että kesäaika on parempi.
   Ja joo, mulle on toisaalta ihan sama koska en kuitenkaan saa ikinä nukutuks öisin tarpeeks ettei aamulla väsyttäis.

     Lainaa

  79. Serina kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +5 (7 ääntä)

   Yövyin kerran Hiltonissa, joten vain minun mielipiteelläni on väliä!

     Lainaa

  80. Kiti kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +2 (10 ääntä)

   JoJo:
   Tätä vääntöä seuratessa on hiipinyt sellainenkin ajatus, että tää nykynen systeemi taisi olla ihan ok.

   Olen miettinyt ihan samaa! Ja pieni vaiva se on pari kertaa vuodessa siirtää niitä kelloja. Nykyään kaikki katsovat kellon puhelimestaan, jossa siirto tapahtuu automaattisesti.
   Hetken menee itselläni unirytmi sekaisin, mutta pian se tasaantuu ja elämä jatkuu. Tästä kellojen siirrosta on nyt tehty ihan turha kriisi!

     Lainaa

  81. foo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: 0 (6 ääntä)

   Olen ollut töissä projektissa jossa sähkön kulutusta on täytynyt seurata minuutin tarkkuudella. Voi arvata millaista päänvaivaa tämä on tuottanut kun keväällä yksi tunti häviää taivaan tuuleen ja syksyllä yksi tunti tuleekin kahdesti peräkkäin. Yritä siinä sitten keksiä pitääkö kirjaa siitä ajasta jota kello näyttää vai siitä ajasta joka on oikeasti kulunut.

     Lainaa

  82. nyrkillä kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -5 (7 ääntä)

   ollis mahtavaa vätästä häidiä kunnolla turpiin,

     Lainaa

  83. Pipariparru kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -7 (11 ääntä)

   Talviaika hyödyttää puolta väestöstä, mutta kesäaika hyödyttäisi kaikkia.

     Lainaa

  84. Blackcrow85 kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +6 (8 ääntä)

   Mää kannatan talviaikaa. Perusteena, että asustelin tuossa taannoin viikon sokos hotel Albertissa.

     Lainaa

  85. Kake kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -1 (1 ääni)

   Normaaliaika:
   Normaaliaika tarkoittaa sitä, että siinä ajassa aurinko paistaa etelästä klo 12 ja vuorokausi vaihtuu keskiyöllä. Kun aikavyöhykkeet aikoinaan historiassa otettiin käyttöön, määriteltiin kunkin alueen oikea aikavyöhyke tähän perustuen, että keskipäivä ja keskiyö ovat oikeasti keskellä. Myös kellotaulun idea on [...]

   Jaa millä logiikalla? Mä ainakin nukun aamut ja herään siihen auringon laskuun näin keskellä talvea… en muista milloin olen viimeksi nähnyt syksyn jälkeen aurinkoa, koska talviaika.

     Lainaa

  86. Kake kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -2 (2 ääntä)

   jukkapalmu:
   Kun joku perustelis mulle mitä väliä sillä ajalla on mihin päädytään. Kun aurinko laskee ja nousee eri aikaa joka päivä. Mitä väliä sillä on laskeeko se heinäkuussa klo 02 vai 01 tai marraskuussa klo 15 vai 16?

   Koita mennä syömään lounasta klo 10 kesäaikaan näin talviajassa ja huomaa, ettei mikään paikka tarjoa lounasta silloin, kun sinulla olisi luontaisesti nälkä.

     Lainaa

  87. Mainos Mainoskissa kirjoitti:

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  *

  Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Avainsanat: , , , , , , , , , ,