Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Teini keittää perunoita

Se on vaikeampaa kuin luulisi.
Teini keittää perunoita

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 92 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +887 (949 ääntä)
      Jasminin köksäntunnit ihmetyttää, että mitä siellä on tehty tai opetettu. Alle 7 vuotiaale pottujen keittäminen voi olla haastavaa, mutta sen ikäisille ei vielä opeteta kotitaloutta koulussa.

      Lainaa

    2. Tulos: -6 (226 ääntä)
      Ei näin.

      Lainaa

    3. Tulos: +508 (544 ääntä)
      Onhan se perunoiden keitto sellaista ydinfysiikkaa kerrakseen!

      Lainaa

    4. Tulos: +874 (890 ääntä)
      Pitääpä kyllä kokeilla perunoiden keittämistä, kun kerran Jasminkin suosittelee.

      Lainaa

    5. Tulos: +869 (887 ääntä)
      Koe jotain aivan uutta jännitystä ja vaaraa! Tarjolla höyryä, kuplia, ja ihan sikana kuplia! Kun haluat jotain kuumaa ja kosteaa, tule keittämään perunoita uudelle "Apua! Joudun tekemään itse ruokaa" - selviytymiskurssille. Mutta mahtavaa, että Jasmin sai uuden kokemuksen ja vielä positiivisen sellaisen, joten perunoiden keittäminen sujuu jatkossakin :)

      Lainaa

    6. Tulos: -412 (598 ääntä)
      Tämän takia hävettää olla nainen...

      Lainaa

    7. Myrkkymuratti 25.6.2015 2:52
      Tulos: +192 (236 ääntä)
      Eikö Jasmin ole keittänyt edes spagettia aikaisemmin? Ei ilmeisesti ole, sillä ei tiedä, milloin vesi kiehuu... Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka teini Jasmin on.

      Lainaa

    8. Tulos: +166 (202 ääntä)
      Välillä meinaa kiehua yli kun näitä mokia lueskelee. Mikä olisi mahtanut olla Jasminin reaktio jos ohjeissa olisi lukenut että "varo ettei vesi kiehu yli".

      Lainaa

    9. Are You Experienced? 25.6.2015 3:24
      Tulos: +190 (208 ääntä)
      Perunoiden keittäminen on... kokemus.

      Lainaa

    10. Tulos: -53 (121 ääntä)
      Kielenkäytöstä päätellen Jasmin onkin erikoistunut liharuokiin.

      Lainaa

    11. Tulos: -7 (55 ääntä)
      Voi hyvä luoja :DDD

      Lainaa

    12. Pekka Kana 25.6.2015 4:40
      Tulos: +70 (200 ääntä)
      Itselläni oli kerran 23-vuotias tyttöystävä, joka ei osannut makaronia keittää. Hirveä googlaus (ei edes älynnyt pussin kyljestä katsoa). Onneksi ei ole häntä enää elämässä.

      Lainaa

    13. Tulos: +40 (50 ääntä)
      Vilman reaktio on aikalailla tyhjentävä

      Lainaa

    14. Tulos: +363 (389 ääntä)
      Hienostihan Jasmin suoriutui! Juuri noin uusia asioita oppii, kun rohkeasti vain yrittää. Ja tosiaan jos ei ikinä ole nähnyt kun vesi kiehuu, niin mistä sen voisi tietääkään miltä se kiehuminen näyttää.

      Lainaa

    15. Tulos: +227 (247 ääntä)
      Ymmärtäähän sen miksi teinit ei tiedä milloin vesi kiehuu. Kemian ope sanoo että sillon kun höyryä nousee ja kotitalouden ope sillon kun kuplii. Prkl kierot opettajat. :(

      Lainaa

    16. Tulos: -23 (131 ääntä)
      Miten mulle tuli tunne et tää oli vaan semisti huomion hakua? Miten joku ei voi tietää miltä näyttää kun vesi kiehuu?! "Sikana kuplia"....

      Lainaa

    17. Tulos: -24 (118 ääntä)
      Uusavuttomuus level 30. Miten nää tällaiset pärjää koskaan itsekseen?

      Lainaa

    18. Tulos: -10 (64 ääntä)
      dkdkfjxkf: Ymmärtäähän sen miksi teinit ei tiedä milloin vesi kiehuu. Kemian ope sanoo että sillon kun höyryä nousee ja kotitalouden ope sillon kun kuplii. Prkl kierot opettajat.
      Itse asiassa molemmat ovat oikeassa, sillä vesihöyry on näkymätöntä kaasua. Se mitä kansankielessä kutsutaan höyryksi ei ole oikeasti höyryä vaan hyvin pieniä pisaroita jotka lämpimän ilmavirran mukana kohoavat. ;)

      Lainaa

    19. Tulos: +119 (143 ääntä)
      apua mä oon aina keittäny perunat väärin ku oon laittanu ne heti kylmään veteen niinku äitiki. onks se vaarallist?

      Lainaa

    20. Tulos: +95 (143 ääntä)
      Noh noh, ihan hyvinhän se Jasmin kuitenkin lopulta veti. Ei kaikkea voi osata jos ei ole tullut ennen tehtyä ja siitä kokeilemisestahan se kuitenkin lähtee. En itse syö perunoita, mutta niitä on pitänyt pari-kolme kertaa elämän aikana keittää ja aina on kuulkaa pitänyt googlettaa, ettei vaan mee potut pieleen :D

      Lainaa

    21. perunamestari 25.6.2015 7:43
      Tulos: +75 (105 ääntä)
      Garza: apua mä oon aina keittäny perunat väärin ku oon laittanu ne heti kylmään veteen niinku äitiki. onks se vaarallist?
      Uudet perunat aina kiehuvaan veteen. "Vanhat" kylmään. :)

      Lainaa

    22. Tulos: +66 (84 ääntä)
      Meillä köksäntunneilla tehtiin vaa muffinsseja, piirakkaa, kinuskikakkua, juustotikkuja (?), pizzaa, lasagnea, sämpylöitä ja runebergintorttuja. Ei perunoita keitelty, ellen sitten juuri silloin ollut poissa. Sentään niitä perunoita osaan kuitenkin keittää :) Ja köksäntunneilla olen ollut 2007-2008.

      Lainaa

    23. Tulos: 0 (48 ääntä)
      Voi rakas pieni.

      Lainaa

    24. Tulos: +58 (68 ääntä)
      Garza: apua mä oon aina keittäny perunat väärin ku oon laittanu ne heti kylmään veteen niinku äitiki. onks se vaarallist?
      On. Se on vaarallista.

      Lainaa

    25. Tulos: -29 (47 ääntä)
      Kokkasko se jotain sikaa?

      Lainaa

    26. Osaan laskea perunaan 25.6.2015 8:36
      Tulos: -14 (48 ääntä)
      Eipä kyllä ole itsekään tullut seiskaluokan jälkeen (siitä on jo 7 vuotta) perunoita keitettyä, mutta miksi keittäisinkään, kun en pidä keitetyistä perunoista. Siitä huolimatta osaisin kyllä jos tarve vaatisi.

      Lainaa

    27. Mother of Vile Excrement 25.6.2015 8:46
      Tulos: +161 (183 ääntä)
      Tytteli: Tämän takia hävettää olla nainen…
      Ei mua kyllä hävetä yhtään.

      Lainaa

    28. Tulos: +116 (132 ääntä)
      Miks pitää keittää perunoita, kun voi grillata?

      Lainaa

    29. Tulos: +36 (112 ääntä)
      Olin 23 kun ekan kerran keitin perunoita. Silloinen poikaystävä sanoi mökillä että laita perunat kiehumaan niin minä lähden grillaamaan. Soitin äitille mitä pitää tehdä. Ja kysykää vaan mitä minä tein köksän tunneilla, en ainakaan keittänyt perunoita! Kuuluin siihen pöydänkattamistiimiin enemmänkin :D Ja ei, ei ollut kotona opetettu perunankeittoa, eikä ollut siihen mennessä tullut mieleen että alanpa opiskelemaan.

      Lainaa

    30. Tulos: +50 (68 ääntä)
      Susanna: Meillä köksäntunneilla tehtiin vaa muffinsseja, piirakkaa, kinuskikakkua, juustotikkuja (?), pizzaa, lasagnea, sämpylöitä ja runebergintorttuja. Ei perunoita keitelty, ellen sitten juuri silloin ollut poissa. Sentään niitä perunoita osaan kuitenkin keittää Ja köksäntunneilla olen ollut 2007-2008.
      Just näin! Menen ensi vuonna kasille, jolloin ei enää ole pakollista kotitaloutta ja me keitettiin perunat n. 1-2 kertaa seiskan aikana. Sämpylöitä ja pullaa osaan kyllä tehdä vaikka silmät kiinni kotitalouden ansiosta, mutta kotona nyt harjoittelen peruskotiruuan valmistusta, tosin en ole yhtä onneton kuin Jasmin.

      Lainaa

    31. Tulos: +33 (59 ääntä)
      Vuonna 1994 ollessani seitsemännellä luokalla luokka-asteemme tytöistä alle puolet tiesi, mistä tietää veden kiehuvan. Ensimmäinen kotitaloustunti ei onnistunut, kun eivät saaneet ruokia valmiiksi tämän tiedonpuutteen vuoksi. Seuraavalla kemiantunnilla opiskeltiin sitten pari tuntia asiaa vedestä, kiehumisesta ja kiehumispisteistä. Mokan perusteella samoja ongelmia on edelleen.

      Lainaa

    32. Tulos: +63 (67 ääntä)
      No mut hei, hyvä et onnistu! :D

      Lainaa

    33. Tulos: +98 (108 ääntä)
      Luojan kiitos ettei Facea silloin ollut kun muutin omilleni, se oli sellaista sähläystä että huh. Taisin polttaa teevedenkin, ruoasta nyt puhumattakaan. Kaikilla ei ollut äitiä joka olisi opettanut miten se peruna keitetään. Mutta kyllä se siitä, aikani sählättyäni olen nyt miehenikin mielestä oikein pätevä kokki =)

      Lainaa

    34. Tulos: -30 (80 ääntä)
      Uusavuttomat ihmiset ovat todella rasittavia.

      Lainaa

    35. Tulos: +17 (27 ääntä)
      Osaan laskea perunaan: Eipä kyllä ole itsekään tullut seiskaluokan jälkeen (siitä on jo 7 vuotta) perunoita keitettyä, mutta miksi keittäisinkään, kun en pidä keitetyistä perunoista. Siitä huolimatta osaisin kyllä jos tarve vaatisi.
      Vähän sama, tasan kerran oon keittänyt perunoita sen jälkeen kun oon muuttanut yksin asumaan. Silloinkin onnistuin (en tosin kokenut sitä noin jännittävänä kokemuksena), mutta mitäpä niitä keittämään kun en niistä niinkään välitä.

      Lainaa

    36. Tulos: +27 (35 ääntä)
      Hyvä Jasmin! :D

      Lainaa

    37. yli opisto hörho 25.6.2015 10:06
      Tulos: +74 (80 ääntä)
      Nojoo, onhan tuo kiehumisaste vähän epäselvä välillä. "Kun vesi alkaa kiehumaan, lisää ainesosa" herättää vähän epäluuloa tarkoittaako se niitä paria kuplaa vaiko vasta sitä kun siinä ei muuta olekaan kuin kuplia. Mutta tuskinpa se on ihan niin justiinsa. Tämmöisen pohdiskelevan elämänasenteen omaava henkilö on välillä hieman hukassa näiden asioiden kanssa :P

      Lainaa

    38. Tulos: -2 (22 ääntä)
      yli opisto hörho: Nojoo, onhan tuo kiehumisaste vähän epäselvä välillä. “Kun vesi alkaa kiehumaan, lisää ainesosa” herättää vähän epäluuloa tarkoittaako se niitä paria kuplaa vaiko vasta sitä kun siinä ei muuta olekaan kuin kuplia. Mutta tuskinpa se on ihan niin justiinsa. Tämmöisen pohdiskelevan elämänasenteen omaava henkilö on välillä hieman hukassa näiden asioiden kanssa
      Ei olekaan niin justiinsa koska ne perunat sinne heittää, kunhan ne kiehuisi suunnilleen sen puolisen tuntia. Ite tökin aina haarukalla niitä, huomaa onko varmasti kypsiä : D En kyl menis mielelläni kuumaan veteen perunoita heittämään. Meillä tehdään sillai uusien perunoiden kanssa, että kiehautetaan vedet vedenkeittimessä ja kipataan siitä kattilaan. Meillä tosin syödään aina koko kattilallinen perunoita, kun on niin paljon populaa. Muistikohan Jasmin lisätä suolan?

      Lainaa

    39. Tulos: -16 (24 ääntä)
      Petkele: Jasminin köksäntunnit ihmetyttää, että mitä siellä on tehty tai opetettu. Alle 7 vuotiaale pottujen keittäminen voi olla haastavaa, mutta sen ikäisille ei vielä opeteta kotitaloutta koulussa.
      ei opetettu meillekkää aikoinaa :D mitää järkevää köksäs :D mut kyll ny luulis perunankeittämisen... onnistuvan. oikeesti mitä täällä taas tapahtuu

      Lainaa

    40. Tulos: -10 (28 ääntä)
      ei luulis perunoitte keittämisen olevan rakettitiedettä :D

      Lainaa

    41. Tulos: +183 (189 ääntä)
      meillä äiti ei aikoinaan päästänyt lapsia keittiöön. siitä, kun saattoi tulla sotkua ja sitä paitsi hän osasi kaiken paremmin. hän ei siis koskaan opettanut tekemään ruokaa. muistan kerran tehneeni makaronilaatikon (pussin kyljestä katsoin ohjeen), kun ajattelin yllättää perheen ja etenkin äitini, koska heillä oli pitkä työpäivä ja minä lomalla. kun äitini tuli kotiin, hän sanoi, että makaronit ja jauhelihat olisi pitänyt kasata kerroksittain, eikä sekoittaa, ja heitti koko ruuan roskiin maistamatta. onneksi olin itse jo syönyt sitä ja ihan hyvää se minusta oli. oli miten oli, kotona en siis saanut ruokaa laittaa. opettelin kaiken ihan itsekseni, kun muutin pois kotoa. googlea ei ollut, mutta onneksi oli kirjastokortti ja keittokirjoja. nykyään ruuanlaitto on rakkaimpia harrastuksiani. en siis myötähäpeile jasminin puolesta lainkaan, vaan sanon, että siitä se tyttö lähtee.

      Lainaa

    42. Tulos: +101 (103 ääntä)
      Ei sille tosiaan mitään voi jos kotona ei ole päässyt keittelyn pariin. Aikuisena on turhauttavaa opetella perusruokien tekemistä. Onneksi meillä sentään pääsi mukaan sotkemaan aina lapsesta asti, niin tällaiset eivät olleet myöhemmin vaikeita. Ipanat mukaan keittiöön edes yleisöksi niin ei tarvitse myöhemmin pävitellä uusavuttomuutta kun harvoin se on nuoresta itsestään kiinni.

      Lainaa

    43. Tulos: +102 (106 ääntä)
      Mauno: Uusavuttomuus level 30. Miten nää tällaiset pärjää koskaan itsekseen?
      Hyvin pärjää, kun näköjään on kuitenkin halua oppia uutta ja kykyä iloita onnistumisesta. Itse en osannut laittaa mitään ruokaa kun muutin pois kotoa, joten söin kalapuikkoja ja makaronia ensimmäiset puoli vuotta. Sitten kyllästyin, kaivoin kaapista vanhan köksänkirjan ja pari muutakin keittokirjaa ja opettelin kokkaamaan. Nykyään olen vähintäänkin hyvä kokki.

      Lainaa

    44. Tulos: +113 (121 ääntä)
      Ihminen on siitä vekkuli eläin, että se ei osaa juuri mitään ilman opettelua. Olemme eläinkunnan älykkäin laji ja meillä on kehittynyt yhteiskunta, mutta sen vastapainona meillä ei ole mitään mahdollisuutta selviytyä hengissä pelkillä vaistoilla. Kaikki täytyy opetella. Ihmisen perusominaisuuksiin kuuluu myös tietynlainen laiskuus. Asiat täytyisi saada tehtyä mahdollisimman helposti. Tästä seuraa, että tässäkin tapauksessa syyttävä sormi kohdistuu vanhempiin. On heidän vastuullaan opettaa lapselle elämiseen tarvittavat perustaidot. Itse asiassa tässä tapauksessa surkeasti kasvatettu ihminen oli itse aloitteellinen. Hän katsoi netistä ohjeet. Sanoisin, ettei tuo ole ollenkaan uusavuttomuutta, vaan päinvastoin se on neuvokkuutta selviytyä nykyaikaisessa maailmassa.

      Lainaa

    45. Tulos: +2 (40 ääntä)
      Ilmeisesti köksän tunneilla ei opeteta mitä kiehuminen on, olettavat etä ihmisen (teinin) pitäisi se kyllä tietää jo. Ja niin pitäisikin, hemmetti soikoon! Jasminin kotona ilmeisesti on nautittu vain mikroaterioita :( Ja teetäkään ei ole keitetty, vai onko vedenkeitin, jonka sisälle ei näe, kuinka sikana tulee kuplia :D

      Lainaa

    46. Tulos: +29 (41 ääntä)
      Moka itsessään on todella suloinen. xD Olihan se itselläkin ensialkuun ihan hakusessa... Tosin taisin silloin olla kyllä jotain seitsemän ikäinen.

      Lainaa

    47. Tulos: +61 (67 ääntä)
      Jostainhan se jokaisen pitää aloittaa. Hyvinhän tuo vaikutti sitten menevän. Hyvä, Jasmin. (Ja jotenkin aika suloistahan tuo höyryn ja kuplien ihmettely on. :D )

      Lainaa

    48. Tulos: +16 (18 ääntä)
      Petkele: Itse asiassa molemmat ovat oikeassa, sillä vesihöyry on näkymätöntä kaasua. Se mitä kansankielessä kutsutaan höyryksi ei ole oikeasti höyryä vaan hyvin pieniä pisaroita jotka lämpimän ilmavirran mukana kohoavat.
      Kemianopettaja silti väärässä. Vettä haihtuu useimmiten ilman kiehumista. Höyryä taasen tulee kun ilman kosteus ylittää 100% eikä vesi enää liukene ilmaan.

      Lainaa

    49. korallikakku 25.6.2015 13:43
      Tulos: -48 (52 ääntä)
      Ihan sama, mutta en silti voi käsittää että teini ei tunnista kiehuvaa vettä?! Meillä pikkulapsikin osaa käydä napsauttamassa vedenkeittimen päälle ja tietää, että napin painasun jälkeen vedenkeittimeen ei koske kuin aikuiset, koska sisällä on kiehuvaa vettä.

      Lainaa

    50. keittäminen 25.6.2015 14:06
      Tulos: 0 (22 ääntä)
      Minun ex tyttöystäväni soitti minulle joskus ja kysyi tosissaan, että miten keitetään spagettia?

      Lainaa

    51. Käyttäjä 25.6.2015 14:33
      Tulos: +74 (76 ääntä)
      Hyvinhän se meni Jasminilla! Ei mikään avuton teini, vaan sentään rupeaa ruuanlaittoon, osaa etsiä ohjeet ja lopputuloskin onnistui! Useimmiten ei ole nuoren oma vika jos ei ole oppinut kokkauksen perusteita - vanhempien vastuullahan se on. Joskus jokainen tekee ekaa kertaa, ja jokaisen pitää myös joskus oppia mitä on "oikea" kiehuminen. Voin kuvitella miten palkitsevalta Jasminista tuntui kun oli itse tehty onnistunut ruoka edessä!!:)

      Lainaa

    52. Käyttäjä 25.6.2015 14:40
      Tulos: +47 (57 ääntä)
      Tytteli: Tämän takia hävettää olla nainen…
      Voisitko vielä tarkemmin selventää, miksi? Veikkaanpa että keskimäärin naiset ovat parempia perunankeittäjiä kuin miehet, jos nyt silläkään on mitään väliä... Jos Jasmin on ruskeasilmäinen 180-senttinen oululainen taitoluistelija, tällä logiikalla nyt pitäisi hävetä kaikkien ruskeasilmäisten, pitkien, oululaisten (oikeastaan kaikkien Jyväskylästä pohjoiseen päin) ja luistelua harrastavien. Muistakaakin nyt katsella maahan sinne luistelukoppiin salailevasti hipsiessänne.

      Lainaa

    53. Tulos: +46 (50 ääntä)
      Kyllä minäkin syyttävän sormen tässä tapauksessa osoitan huoltajiin/huoltajaan. Jos ei tyttö ole ikinä päässyt edes vierestä seuraamaan ruuanlaittoa niin miten voisikaan ymmärtää miten vesi kiehuu. Siksi hienoa, että ottaa itse selvää ja opettelee, siitä se lähtee. Itse siitä onnellisessa asemassa, että kotona oli huolehtiva ja opettava äiti, joka näytti ruuanlaiton perusteet. Ja kun oli vain yksi vanhempi niin pienestä pitäen myös osallistui siihen ruuanlaittoon. Kyllä vanhempien homma on perusjutut näyttää, jos haluavat lapsensa joskus omassa kodissa pärjäävän. Muutenkin mielestäni lapsien tulee osallistua kotitöihin kotona asuessaan (ilman, että siitä maksetaan. Miksi vanhemmat maksaisivat omalle lapselleen siitä, että viitsivät tehdä kotitöitä..??)

      Lainaa

    54. Tulos: +18 (26 ääntä)
      Äitinä, täytyy pitää huoli että kun lapset lähtee maailmalle niin osaavat nämä perusasiat. Onneksi tässä kun kysäisin 9v pojalta, mistä tietää että vesi kiehuu? Vastauksena tuli, "kun siinä on kuplia"

      Lainaa

    55. Tulos: -24 (48 ääntä)
      mari: Hienostihan Jasmin suoriutui! Juuri noin uusia asioita oppii, kun rohkeasti vain yrittää. Ja tosiaan jos ei ikinä ole nähnyt kun vesi kiehuu, niin mistä sen voisi tietääkään miltä se kiehuminen näyttää.
      Pointti onkin se, että teini-ikäsen pitää kyllä tietää millon vesi kiehuu. Herranjumala sentään. Eniten ihmetyttää se, miten nämä uusavuttomat tuntuvat olevan suorastaan ylpeitä omasta osaamattomuudestaan. Eikä taida Jasmin olla ainut uusavuton, kun näitä kommentteja luki. Surullista kerta kaikkiaan.

      Lainaa

    56. Tulos: -77 (95 ääntä)
      Tyttäret.kysykää nyt herranjumala siltä äiskältä miten sitä ruokaa laitetaan jos haluatte miehen pitää kotona,ei sellaisella naisella tee yhtään mitään mikä ei osaa kokata ,oli se sitten kuinka hyvännäköinen tahansa...

      Lainaa

    57. Tulos: +46 (48 ääntä)
      Jessejee: Välillä meinaa kiehua yli kun näitä mokia lueskelee.
      Tuleeko höyryä, pikkasen kuplia vai peräti sikana...?

      Lainaa

    58. Tulos: +29 (33 ääntä)
      Petkele: Jasminin köksäntunnit ihmetyttää, että mitä siellä on tehty tai opetettu. Alle 7 vuotiaale pottujen keittäminen voi olla haastavaa, mutta sen ikäisille ei vielä opeteta kotitaloutta koulussa.
      Hmph. Olin aktiivinen köksän tunneilla ja siitä huolimatta minun piti itsenäisesti opetella keittämään perunat muuttettuani pois kotoa.

      Lainaa

    59. Tulos: +27 (41 ääntä)
      Tähän antaa vähän kontrastia, kun katsoo Junior Masterchefin finaalijakson, jossa 9-vuotias kokkaa kyyhkyä...

      Lainaa

    60. Tulos: +59 (69 ääntä)
      Joo, voisin haukkua tämän oikealta iältäänkin teinin ihan kauheaksi uusavuttomaksi pelleksi. Mutta empä taida. Tyttö on jutusta päätellen oikeastikkin teini-ikäinen eikä esimerkiksi yli parikymppinen aikuinen. Ja mikä tärkeintä: tää tyttö otti ja opetteli perunoiden keiton eikä soittanut äitilleen/isälleen että "Tuutko keittää perunat ku ite en osaa enkä haluu opetella?". Ihan vaan että olen tavannut niitä reilusti yli parikymppisiä jotka ei osaa keittää perunoita eikä kananmunia ja polttaa joka ikinen kerta riisit pohjaan. Eivätkä he viitsi edes opetella koska onhan aina olemassa mutsi jonka luokse voi mennä syömään vaikka ikää olisi lähemmäs 30 vuotta siunaantunut. Toi tyttö sentään opettelee tekemään itse, ennen kuin täyttää sen 20. Onhan toi hieman koomista joo että kirjoittaa siitä noin pähkinöissään Facebookiin mutta mun mielestä tuosta tekstistä kävi ilmi kuinka innokas hän on sentään oppimaan asioita. Kuinkahan moni tuota tyttöä uusavuttomaksi tuominneet hakevat seuraavan vuorokauden aikana jostakin eines-paskaa/roskaruokaa tai tilaa ravintolasta?

      Lainaa

    61. Tulos: +44 (64 ääntä)
      Jorkku: Tyttäret.kysykää nyt herranjumala siltä äiskältä miten sitä ruokaa laitetaan jos haluatte miehen pitää kotona,ei sellaisella naisella tee yhtään mitään mikä ei osaa kokata ,oli se sitten kuinka hyvännäköinen tahansa…
      Sorry, mutta ne on kyllä vielä toistaiseksi useimmiten ne miehet jotka ovat uusavuttomia lapsia jotka ovat tottuneet elämään kuin sika pellossa koska äiti laittaa kaiken valmiiksi. Ja ei, se ei itseasiassa ole miesten syy koska vanhemmat on siitä vastuussa miten lapsensa kasvattaa. Liian moni mamma vaan paapoo poikalapsensa niin pilalle että kun tyttöystävät tulee ajankohtaiseksi niin rankkaa tulee olemaan. Kukaan, yksinkertaisesti kukaan naisista ei siedä silmissään aikuista lasta jonka kasvatus on mammalta siirretty tyttöystävälle, joka olettaa saavansa aikuisen parisuhteen. Tälläisille miehille tulee kova koulu eteen kun pitää alkaa 20-30 vuotiaana alkaa opettelemaan itsenäistymistä.

      Lainaa

    62. Tulos: +56 (58 ääntä)
      Nyt tulevana kotitalousopettajana tiedän mitä ensimmäisellä oppitunnillani käydään läpi...

      Lainaa

    63. Tulos: +28 (40 ääntä)
      Mansikka: Sorry, mutta ne on kyllä vielä toistaiseksi useimmiten ne miehet jotka ovat uusavuttomia lapsia jotka ovat tottuneet elämään kuin sika pellossa koska äiti laittaa kaiken valmiiksi. Ja ei, se ei itseasiassa ole miesten syy koska vanhemmat on siitä vastuussa miten lapsensa kasvattaa. Liian moni mamma vaan paapoo poikalapsensa niin pilalle että kun tyttöystävät tulee ajankohtaiseksi niin rankkaa tulee olemaan. Kukaan, yksinkertaisesti kukaan naisista ei siedä silmissään aikuista lasta jonka kasvatus on mammalta siirretty tyttöystävälle, joka olettaa saavansa aikuisen parisuhteen. Tälläisille miehille tulee kova koulu eteen kun pitää alkaa 20-30 vuotiaana alkaa opettelemaan itsenäistymistä.
      Niin jo toivoinkin, että joku on ennättänyt tarttua tähän ennen kuin itse ehdin. Loistava vastine, olen kanssasi täysin samaa mieltä. Tästä itsensä löytävät miehet tosin vain suutuvat ja haukkuvat sinua feministihu''aksi tai vastaavaksi, kun eivät osaa katsoa peiliin kun ei heidän tarvitse. Joskus nämä herrasmiehet ovat vielä työttömiä sohvaperunoita jotka käskevät tuomaan kaljaa kaapista. Onneksi on miehiä jotka haluavat itsenäisesti ajattelevia puolisoita eikä pavelijoita.

      Lainaa

    64. Tulos: +22 (24 ääntä)
      Garza: apua mä oon aina keittäny perunat väärin ku oon laittanu ne heti kylmään veteen niinku äitiki. onks se vaarallist?
      Pakko myöntää, että mietin samaa.. Kyllä mäki ne kylmään veteen oon laittanut ja sit liedelle. Hah, kohta Iltalehessä juttu "Oletko keittänyt perunasi väärin"

      Lainaa

    65. Tulos: +7 (9 ääntä)
      Perunat kannattaa höyryttää, tulee parempia kuin keittämällä ja pysyvät paremmin koossa (eivät hajoa, kun yrittää haarukalla niitä lautaselle kahmia). Höyryttäminen on muutenkin helpompaa kuin keittäminen ja siihen menee vähemmän vettä. Ostaa vain tämmöisen vempeleen: https://www.prisma.fi/wcsstore/PRISMA_StorefrontAssetStore/images/product/iso/8002522543005.jpg ja heittää sen ja vähän vettä kattilaan, sinne sitten perunat ja hyvää tulee. Höyryttämällä vihanneksissa ja juureksissa säilyy vitamiinit ja hivenaineetkin paremmin kuin keittämällä.

      Lainaa

    66. Tulos: +24 (26 ääntä)
      Musta tää oli loppujen lopuks aika hellyyttävä juttu :) positiivinen kasvutarina

      Lainaa

    67. Tulos: +4 (6 ääntä)
      Massive: Hmph. Olin aktiivinen köksän tunneilla ja siitä huolimatta minun piti itsenäisesti opetella keittämään perunat muuttettuani pois kotoa.
      Perunoiden keittäminen tulee veren perintönä, joten sitä ei kai sen takia opeteta koulussa. Pastan keittäminen on sitten edistyneemmille ensikertalaisille. Sen kun voi oikeasti ryssiä keittämällä siitä liisteriä. Ja kyllä olen usein "onnistunut" siinä, kun unohtuu kattila liedelle. Onneksi ei tarvitse muille kokata. ;)

      Lainaa

    68. Tulos: +10 (12 ääntä)
      Hyuo: Ei olekaan niin justiinsa koska ne perunat sinne heittää, kunhan ne kiehuisi suunnilleen sen puolisen tuntia. Ite tökin aina haarukalla niitä, huomaa onko varmasti kypsiä : D En kyl menis mielelläni kuumaan veteen perunoita heittämään. Meillä tehdään sillai uusien perunoiden kanssa, että kiehautetaan vedet vedenkeittimessä ja kipataan siitä kattilaan. Meillä tosin syödään aina koko kattilallinen perunoita, kun on niin paljon populaa.
      Saat sekä peukun ylös että alaspäin. Itsekin kiehautan aina makaronien ja perunoiden ym. keitinvedet vedenkeittimessä, yksinkertaisesti koska on nopeampi ja tekee lämpöhävikkiä (kuluttaa sähköä) hirmu paljon vähemmän. Sen sijaan toi puolen tunnin keittoaika nyt on ihan huuhaata. Sehän riippuu ihan täysin perunoiden koosta, pienimmät ei vaadi varmaan kymmentäkään minuuttia. Itse pilkon aina suurimmat potut suunnilleen pienimpien kokoisiksi, niin valmistuvat samoihin aikoihin - eikä yleensä kyllä mene likikään puolta tuntia. Jotkut pienet uudet potut kun keität puolen tunnin verran, et saa kattilasta ulos yhtään kokonaista perunaa vaan siellä odottaa laihaa muusia.

      Lainaa

    69. Tulos: +13 (15 ääntä)
      Itsehän laitan kuoritut perunat kylmään veteen jonka sitten keitän! Tulee silti hyviä, vaikkei kiehuvaan laittanutkaan ;)

      Lainaa

    70. Tulos: -12 (26 ääntä)
      tiainen: Musta tää oli loppujen lopuks aika hellyyttävä juttu positiivinen kasvutarina
      hellyttävä, EI hellyyttävä. Ei mulla muuta.

      Lainaa

    71. Tulos: -13 (19 ääntä)
      Panisin <3

      Lainaa

    72. Tulos: +7 (7 ääntä)
      Chandelure: Perunat kannattaa höyryttää, tulee parempia kuin keittämällä ja pysyvät paremmin koossa
      Oman kokemukseni mukaan keittämällä perunat saa helpommin kypsäksi kuin höyryttämällä. Eli käytin höyrykattilaa välillä mutta palasin sitten perunoiden keittämiseen vedessä. Toki sinun kokemuksesi voi olla erilainen.

      Lainaa

    73. Tulos: +3 (3 ääntä)
      kkyh: Kyllä mäki ne kylmään veteen oon laittanut ja sit liedelle.
      Sama täällä. ☻

      Lainaa

    74. Tulos: -10 (22 ääntä)
      vitun nykyajan meno,kun vanhemmat ei opeta mitään nykyajan lapsilleen. Räplätään vaan älypuhelimilla ja pelataan pleikkaa ja vedetään es.

      Lainaa

    75. Tulos: +20 (22 ääntä)
      Miksei vanhemmat opeta lapsia ruoanlaittoon jo pienestä pitäen? Meinasivatko, että lapset mystisesti vain jotenkin oppivat laittamaan ruokaa ilman kotoa annettua mallia ja oppia?

      Lainaa

    76. Tulos: +33 (35 ääntä)
      J: Miksei vanhemmat opeta lapsia ruoanlaittoon jo pienestä pitäen?
      mä oon sitä sukupolvea, josta ihan ekana alettiin puhua uusavuttomana. monesti olen miettinyt, että mikä tuohon ajoi. siis mikä sai kokonaisesta sukupolvesta uusavuttoman siinä määrin, että siitä ihan lehdissä asti kirjoitettiin. omalla kohdallani (omien vanhempieni kohdalla siis) uskon, että syynä oli kiire ja työelämän vaatimukset ja tietynlainen toive siitä, että elämä olisi helpompaa. vanhemmille oli varmasti oikeasti helpompi tehdä kaikki itse, kuin raskaan ja pitkän työpäivän jälkeen alkaa opettaa vielä lapsille ruuanlaittoa ja siivota sotkut. minä tiedän, että meidän perheemme oli taatusti yhdenlainen poikkeus. äiti oli perfektionisti, joka ei sietänyt minkäänlaisia poikkeamia arjessaan. me lapset yritimme kovasti miellyttää häntä, mutta jossain vaiheessa siihen turhautui, kun olimme esimerkiksi äitiä ilahduttaaksemme tehneet viikkosiivouksen hänen ollessaan töissä ja hän kotiin tultuaan pesi lattiat uudestaan. oli mukavampi käydä mummolassa kastelemassa kukkia, kun sieltä sai joskus kiitostakin. :)

      Lainaa

    77. Tulos: +6 (8 ääntä)
      reiska: Kemianopettaja silti väärässä. Vettä haihtuu useimmiten ilman kiehumista. Höyryä taasen tulee kun ilman kosteus ylittää 100% eikä vesi enää liukene ilmaan.
      Väärin meni. Ilmassa on höyryä koko ajan. Vesihöyry on veden kaasumainen olomuoto, eikä sitä silmin nähdä. Kun ilman kosteus ylittää 100 %, alkaa höyry tiivistymään nesteeksi. Käytännössä muodostuu sumua, jonka me voimme nähdä. Pilvetkin ovat sumua eivätkä vesihöyryä.

      Lainaa

    78. Tulos: +1 (3 ääntä)
      Pikkuveli kyseli ihan samaa yläasteella... "Eiks vesi kiehu silloin kun se kuplii?" ... kyllä, vesi kiehuu silloin kun se kuplii. Ja selvennykseksi vielä, että siellä kattilalla, liedellä, lieden ollessa päällä. Kyllä olen sen jälkeen miettinyt, että mitä ne siellä kotitaloustunneilla todellakin opettavat nykyään, kyllä me melkein joka kerta pottuja ja riisiä tai pastaa keitettiin??

      Lainaa

    79. Tulos: +27 (29 ääntä)
      lha: mä oon sitä sukupolvea, josta ihan ekana alettiin puhua uusavuttomana. monesti olen miettinyt, että mikä tuohon ajoi. siis mikä sai kokonaisesta sukupolvesta uusavuttoman siinä määrin, että siitä ihan lehdissä asti kirjoitettiin. omalla kohdallani (omien vanhempieni kohdalla siis) uskon, että syynä oli kiire ja työelämän vaatimukset ja tietynlainen toive siitä, että elämä olisi helpompaa. vanhemmille oli varmasti oikeasti helpompi tehdä kaikki itse, kuin raskaan ja pitkän työpäivän jälkeen alkaa opettaa vielä lapsille ruuanlaittoa ja siivota sotkut. minä tiedän, että meidän perheemme oli taatusti yhdenlainen poikkeus. äiti oli perfektionisti, joka ei sietänyt minkäänlaisia poikkeamia arjessaan. me lapset yritimme kovasti miellyttää häntä, mutta jossain vaiheessa siihen turhautui, kun olimme esimerkiksi äitiä ilahduttaaksemme tehneet viikkosiivouksen hänen ollessaan töissä ja hän kotiin tultuaan pesi lattiat uudestaan. oli mukavampi käydä mummolassa kastelemassa kukkia, kun sieltä sai joskus kiitostakin.
      Mutta (kaikella kunnioituksella vanhempiasi kohtaan) toihan on juuri klassinen esimerkki siitä, kuinka pakkasella pissa pöksyssä lämmittää kivasti. Elikkäs jos ei "jaksa" siivota lapsien elämän opiskelun jälkiä työpäivänsä jälkeen vaan tekee kaiken itse mitään opettamatta, saa tehdä sen vielä silloinkin kun lapset täyttää 19. Sen sijaan parin vuoden hermojen venytyksellä lapset saa jakamaan taakkaa merkittävästi jo helposti jostain 7-vuotiaasta alkaen, joka päivä auttaen enemmän ja enemmän. Itse ainakin kasvatan pojistani vanhanajan tyyliin kunnon kotiorjat. ;) Juuri nytkin 4-v. siivoaa itse Legojaan ja kohta saa tulla kattamaan pöydän kolmelle siltä osin kuin pystyy. Eilen pyöritteli lihapullia, ja joka askareessa pikkuveli ottaa vieressä mallia. En usko että ihmettelevät aikuisiässä, että miten uuni toimii.

      Lainaa

    80. Tulos: +20 (26 ääntä)
      ...ja välittömästi edellisen viestin lähetettyä, se samainen yllä mainittu pikkuveli 2-v. kantoi pesusta oman syöttötuolinsa pehmusteen ja laitteli oman tuolinsa valmiiksi ihan oma-aloitteisesti ja haki oman kuu-lusikkansa - tietysti samalla sotkien kaikki muut ruokailuvälineet vähän ehkä vääriin paikkoihin. Hymyilytti. :) Heti mainio tosielämän esimerkki elämän opiskelusta - ja sen tuomasta sotkusta.

      Lainaa

    81. Tulos: -1 (9 ääntä)
      Ei mullekaan koskaan varsinaisesti opetettu kotona mitään kotitaloushommia, mutta silti kaikki sujui ongelmitta kun muutin omaan asuntoon. Kyllähän mä nyt kuitenkin olin nähnyt miten ne hommat hoituu, ja tosiaan Google kertoi loput.

      Lainaa

    82. Tulos: +8 (10 ääntä)
      Olin jo amiksessa ravintola-alalla enkä osannut keittää perunoita(v.2007). Se on varmaan niin itsestäänselvä asia ettei sitä edes tajuta opettaa köksän tunneilla peruskoulussa saati ravintola-alalla amiksessa?

      Lainaa

    83. Tulos: +8 (10 ääntä)
      Ei meijän köksän tunneil opetettu keittään perunoita :o tehtiin kyl kaikkee keittoo ja leivottii yms...

      Lainaa

    84. Tulos: +7 (11 ääntä)
      mari: Hienostihan Jasmin suoriutui! Juuri noin uusia asioita oppii, kun rohkeasti vain yrittää. Ja tosiaan jos ei ikinä ole nähnyt kun vesi kiehuu, niin mistä sen voisi tietääkään miltä se kiehuminen näyttää.
      Juuri näin! Itsekin katsoin ensimmäisellä kerralla perunoiden keittoon ohjeet uusavuttomien blogista. Hyvää tuli.

      Lainaa

    85. Tulos: +9 (15 ääntä)
      nore: Kyllä minäkin syyttävän sormen tässä tapauksessa osoitan huoltajiin/huoltajaan. Jos ei tyttö ole ikinä päässyt edes vierestä seuraamaan ruuanlaittoa niin miten voisikaan ymmärtää miten vesi kiehuu. Siksi hienoa, että ottaa itse selvää ja opettelee, siitä se lähtee. Itse siitä onnellisessa asemassa, että kotona oli huolehtiva ja opettava äiti, joka näytti ruuanlaiton perusteet. Ja kun oli vain yksi vanhempi niin pienestä pitäen myös osallistui siihen ruuanlaittoon. Kyllä vanhempien homma on perusjutut näyttää, jos haluavat lapsensa joskus omassa kodissa pärjäävän. Muutenkin mielestäni lapsien tulee osallistua kotitöihin kotona asuessaan (ilman, että siitä maksetaan. Miksi vanhemmat maksaisivat omalle lapselleen siitä, että viitsivät tehdä kotitöitä..??)
      Meillä äiti antoi keskimäiselle lapselle rahaa kotitöistä. Siis, vain tälle keskimäiselle. Minä(esikoinen) eikä 10v pikkuveljeni (kuopus) emme ole saaneet rahaa kotitöistä. Kaikki, tiskaamisesta koiran pihalle vientiin, keskinmäinen on rikastunut 2e joka kerta. Me muut teimme hommat ilmaiseksi. Keskinmäinen sai myös rahaa kokeista. Mulle ei annettu rahaa koska "ei sulla koulu sen paremmin mene kuitenkaan" kiitos siitäkin motivaation viemisestä äiti.

      Lainaa

    86. Tulos: +9 (11 ääntä)
      korallikakku: Ihan sama, mutta en silti voi käsittää että teini ei tunnista kiehuvaa vettä?! Meillä pikkulapsikin osaa käydä napsauttamassa vedenkeittimen päälle ja tietää, että napin painasun jälkeen vedenkeittimeen ei koske kuin aikuiset, koska sisällä on kiehuvaa vettä.
      Tuo logiikka on niin pahasti pielessä, että meinasin saada aivohalvauksen.

      Lainaa

    87. Tulos: -7 (13 ääntä)
      Noloa: Uusavuttomat ihmiset ovat todella rasittavia.
      Ja hirveästi miinusta, taisi osua monen omaan nilkkaan.

      Lainaa

    88. Tulos: +2 (10 ääntä)
      Pekka Kana: Itselläni oli kerran 23-vuotias tyttöystävä, joka ei osannut makaronia keittää. Hirveä googlaus (ei edes älynnyt pussin kyljestä katsoa). Onneksi ei ole häntä enää elämässä.
      Laitoitko hänet makaroonien sekaan kiehumaan?

      Lainaa

    89. Tulos: -1 (7 ääntä)
      Artu: Ihminen on siitä vekkuli eläin, että se ei osaa juuri mitään ilman opettelua. Olemme eläinkunnan älykkäin laji ja meillä on kehittynyt yhteiskunta, mutta sen vastapainona meillä ei ole mitään mahdollisuutta selviytyä hengissä pelkillä vaistoilla. Kaikki täytyy opetella. Ihmisen perusominaisuuksiin kuuluu myös tietynlainen laiskuus. Asiat täytyisi saada tehtyä mahdollisimman helposti. Tästä seuraa, että tässäkin tapauksessa syyttävä sormi kohdistuu vanhempiin. On heidän vastuullaan opettaa lapselle elämiseen tarvittavat perustaidot. Itse asiassa tässä tapauksessa surkeasti kasvatettu ihminen oli itse aloitteellinen. Hän katsoi netistä ohjeet. Sanoisin, ettei tuo ole ollenkaan uusavuttomuutta, vaan päinvastoin se on neuvokkuutta selviytyä nykyaikaisessa maailmassa.
      ihmisetkö älykkäitä?älykästä onkin sotia uskontojen takia ja käydä ydinsotaa jne

      Lainaa

    90. Murehduttava sarvikuono 31.1.2021 13:30
      Tulos: +6 (6 ääntä)
      mä ainakin kunnioitan Jasminin asennetta aivan kybällä! Sama tutkiva asenne mieluusti myös sitten seurustelussa, matkustamisessa jne... Vielä kuvaus kokemuksesta ja suositukset perään! Puhdasta timanttia tämä neito! Ja ei, ei ole ironiaa. Aidosti ihailen. Se että pitäisikö perunoita osata keittää on eri asia mutta en ymmärrä miksi just se pitäisi osata.

      Lainaa

    91. Oksaton myyrä 5.7.2022 17:50
      Tulos: 0 (0 ääntä)
      Jasmin on melko syytön siihen, että edellinen sukupolvi epäonnistui opettamaan kuinka peruna keitetään.

      Lainaa

    92. Asuttu pöllö 15.11.2022 11:22
      Tulos: +1 (1 ääni)
      Jorkku: Tyttäret.kysykää nyt herranjumala siltä äiskältä miten sitä ruokaa laitetaan jos haluatte miehen pitää kotona,ei sellaisella naisella tee yhtään mitään mikä ei osaa kokata ,oli se sitten kuinka hyvännäköinen tahansa...
      Ehkä me naiset emme halua, että "meillä tehdään mitään". Ei kai sitten miehelläkään tee mitään, ellei se osaa remontoida kotia ja vaihtaa autonrenkaita? Onneksi myös miehet osaavat laittaa ruokaa, niin ei tarvitse ottaa vastenmielistä naista kyökkipiiaksi.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: perunat, keittää, kiehua, vesi, ruoka, ruoanlaitto