Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Luontoilta, osa 90

"Luontokadosta on minulle vain hyötyä."
Luontoilta, osa 90

Lupiineista on taisteltu myös edellisessä osassa.

Eikä tässä vielä kaikki! Parempaa mieltä löydät päivän ylimääräisestä julkaisusta. 👇

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 52 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Korska puuma 9.7.2024 0:34
   Tulos: +234 (244 ääntä)
   Riitta ja Hanna, teidän kohdalla ei riitä edes "Jumalauta, ei helvetti" -hiiri 🤷‍♀️🤦‍♀️

   Lainaa

  2. Taltioitu hylje 9.7.2024 0:53
   Tulos: +171 (197 ääntä)
   Lupiini on vieraslaji. Vieraslajeista pitää päästä eroon, muuten ne korvaavat kotoperäiset lajit.

   Lainaa

  3. Tulos: -61 (109 ääntä)
   Taltioitu hylje: Lupiini on vieraslaji. Vieraslajeista pitää päästä eroon, muuten ne korvaavat kotoperäiset lajit.
   No ei se niin yksinkertaista aina ole. Kuusikin on alunperin vieraslaji, vaikkakin luokitellaan jo muinaistulokkaisiin. Ja ilmaston muuttuessa luontokin muuttuu, eikä ongelman oireiden kitkeminen ole monessa tapauksessa kovin hyödyllistä jos juurisyyn annetaan rehottaa. Lisäksi me ei aina osata ennustaa parasta lopputulosta, eikä voida aina tietää miten minkäkin lajin levittyminen millekin alueelle vaikuttaa kokonaiskuvaan. Mutta koska tää ei tosiaan ole aivan mustavalkoista, niin jotain toimia varmaan kannattaakin tehdä ainakin lupiinin kaltaisten kasvien kohdalla, joiden uusia aluevaltauksia on itse vielä joskus pantu alulle.

   Lainaa

  4. Kiihkoileva päärynä 9.7.2024 1:44
   Tulos: +235 (237 ääntä)
   "Höpöhöpö" ja sillä kuitattu.

   Lainaa

  5. Kuutamokka 9.7.2024 2:01
   Tulos: +211 (217 ääntä)
   On lupiini minustaki hieno kukka, mutta vaikka ois kuinka hieno, nii voi se olla silti myös haitallinen, ja oon kohalle sattuneita niittänykki. Joillekki eivaa mee kaaliin ettei ne oo toisiaan pois sulkevia asioita..

   Lainaa

  6. Soma vuohi 9.7.2024 2:21
   Tulos: +136 (146 ääntä)
   se on kyllä jännä, että näitä tiedettä paremmin tietäviä dunning-gruger esimerkkejä löytyy ihan jokaiselta elämän osa-alueelta. tai siis luultavasti nää samat tyypit käyttää eteerisiä öljyjä rokotteiden sijaan koska tietävät itte paremmin.

   Lainaa

  7. Tulos: +79 (83 ääntä)
   En lue, ei kiinnosta. Ei helvata Riitta, ei...äh ihan sama.

   Lainaa

  8. Syövyttävä flamingo 9.7.2024 6:52
   Tulos: +72 (82 ääntä)
   "Kun ei ole enää pölyttäjiä, ei ole enää lakkojakaan" Ehkä on vähän huonosti nukuttu yö takana, kun ekana tulee mieleen kevään lakkokimara.

   Lainaa

  9. Sosiopaattinen Sosiologi 9.7.2024 7:29
   Tulos: +102 (112 ääntä)
   Taltioitu hylje: Lupiini on vieraslaji. Vieraslajeista pitää päästä eroon, muuten ne korvaavat kotoperäiset lajit.
   Sellainen tarkennus että kaikki vieraslajit eivät ole haitallisia, mutta esim. lupiini on.

   Lainaa

  10. Sukukypsä metso 9.7.2024 7:42
   Tulos: -150 (160 ääntä)
   Korska puuma: Riitta ja Hanna, teidän kohdalla ei riitä edes "Jumalauta, ei helvetti" -hiiri 🤷‍♀️🤦‍♀️
   Aika useasti kun täällä lukee ei voi kun nauraa kuinka pihalla ihmiset ovat. Ruuan tuotanto ei ole kiinni hyönteisistä, mutta ne toki auttaa viljelijää kun ei tarvitse itse ravistella kasveja tai tökkiä kukkia vanupuikolla. En ehkä itse kehtaisi huudella sivistymättömäksi noilla tiedoilla ja sivistystä ei ole se, että on lukenut lehdistä pölyttäjien vähentyneen. "kuinka kertoa olevansa sivistymätön kertomatta olevansa sivistymätön" <- juuri tuolla lauseella.

   Lainaa

  11. Itseasiassa 9.7.2024 8:22
   Tulos: +75 (79 ääntä)
   Syövyttävä flamingo: "Kun ei ole enää pölyttäjiä, ei ole enää lakkojakaan" Ehkä on vähän huonosti nukuttu yö takana, kun ekana tulee mieleen kevään lakkokimara.
   Lakotkin kyllä loppuvat, jos ei ole ruokaa. Sen vähentyessä ne varmaankin kyllä lisääntyvät. Tai ne todennäköisesti ovat kyllä mellakoita, sekasortoa ja oikeasti hillitöntä siirtolaisuutta koska ihmisillä on nälkä.

   Lainaa

  12. Itseasiassa 9.7.2024 8:22
   Tulos: +88 (96 ääntä)
   Sukukypsä metso: Aika useasti kun täällä lukee ei voi kun nauraa kuinka pihalla ihmiset ovat. Ruuan tuotanto ei ole kiinni hyönteisistä, mutta ne toki auttaa viljelijää kun ei tarvitse itse ravistella kasveja tai tökkiä kukkia vanupuikolla. En ehkä itse kehtaisi huudella sivistymättömäksi noilla tiedoilla ja sivistystä ei ole se, [...]
   Tämä on kamala kommentti.

   Lainaa

  13. Voittoisa ilves 9.7.2024 8:44
   Tulos: +31 (81 ääntä)
   Persukin on vieraslaji, vanhaan hyvään aikaan ei persuja ollut, olen sitä mieltä, että persuista pitää päästä eroon, ottaisitko Venäjä niitä vaikka vaihtokaupalla?

   Lainaa

  14. Waldomasila 9.7.2024 8:46
   Tulos: +94 (100 ääntä)
   Ja samat ihmiset varmaan kitisevät siitä kuinka luonnosta vieraantunutta nuoriso on.

   Lainaa

  15. Niin kutsuttu kiivi 9.7.2024 9:24
   Tulos: +9 (17 ääntä)
   En saanut parempaa mieltä päivän ylimääräisestä julkaisusta, koska sitä ei pysty avaamaan.

   Lainaa

  16. Peruuttamaton riikinkukko 9.7.2024 9:26
   Tulos: +50 (54 ääntä)
   Oon melko varma, että tuo Riitta on henkilö, joka käy mesomassa joka foorumilla minkä löytää ja on aina eri mieltä kuin muut. Tämä epäilemäni Riitta on myös julkisesti myöntänyt lyövänsä koiraansa ja oli ylpeä siitä.

   Lainaa

  17. Rikas alokas 9.7.2024 9:33
   Tulos: +101 (107 ääntä)
   Minustakin tämä lupiinivillitys on jännä, mutta enemmänkin siltä osin, että miten hanakasti jotkut haluaa ne väkisin säilyttää ja miten voi olla niin vaikea uskoa niiden haittoja. Juuri väittelin erään puolitutun kanssa aiheesta, kun hän oli vahvasti sitä mieltä, että tämä lupiinien poistovillitys on nyt joku hallituksen uusi salaliitto. Ihan en selkoa saanut, että kuka tästä salaliitosta oikein sitten hyötyisi.

   Lainaa

  18. Epästabiili papaija 9.7.2024 9:45
   Tulos: +59 (75 ääntä)
   Nimi: No ei se niin yksinkertaista aina ole. Kuusikin on alunperin vieraslaji, vaikkakin luokitellaan jo muinaistulokkaisiin. Ja ilmaston muuttuessa luontokin muuttuu, eikä ongelman oireiden kitkeminen ole monessa tapauksessa kovin hyödyllistä jos juurisyyn annetaan rehottaa. Lisäksi me ei aina osata ennustaa parasta [...]
   On se aika yksinkertaista, koska siihen on olemassa tietty luokittelu. Kuusi ei uhkaa luontomme muita puita. Ei ole mahdollista että pihlajat ja petäjät häviäisivät Suomesta kuusen leviämisen takia. Lupiini taas vie elintilan Suomen omilta niittykasveilta. En ala perustelemaan tätä koska jos asiaa ei tiedä niin se on kyllä omaa tietämättömyyttä ottaen huomioon että viimeiset parikymmentä vuotta asiasta on kerrottu jokaikisellä uutissivustolla joka ikinen kesä esimerkiksi luonnonvarakeskuksen haastattelulla. Lupiinin puolustaminen on vähän sama asia kuin puolustaisi roskien "hävittämistä" kivenkoloihin. Sitä harrastettiin satoja vuosia, ja jos hyvä tuuri käy niin vanhojen kesämökkien lähistöiltä saatat vielä nykyäänkin löytää isojen kivien koloista muovipusseja täynnä roskia. Kuin aikakapseleita isoisien ja isoisoisien aikakaudelta.

   Lainaa

  19. Erotettu poro 9.7.2024 9:49
   Tulos: +115 (119 ääntä)
   Sukukypsä metso: Aika useasti kun täällä lukee ei voi kun nauraa kuinka pihalla ihmiset ovat. Ruuan tuotanto ei ole kiinni hyönteisistä, mutta ne toki auttaa viljelijää kun ei tarvitse itse ravistella kasveja tai tökkiä kukkia vanupuikolla. En ehkä itse kehtaisi huudella sivistymättömäksi noilla tiedoilla ja sivistystä ei ole se, [...]
   Sen minä kyllä haluaisin nähdä kun viljelijä kyykkii pellolla "pölyttämässä" 5000 perunaa. Tai marjatilalla "pölyttämässä" 25000 mansikkaa. Joo, eihän se ruoantuotanto ole kiinni hyönteisistä tai pölyttäjistä. Voit vapaasti alkaa harrastamaan tuota hommaa niin nähdään miten helppoa se onkaan.

   Lainaa

  20. Tulos: +60 (66 ääntä)
   Voi vaan miettiä että miksi kaikki on menossa päin p*rsettä tällä planeetalla. Tällaisia ihmisiä on aivan liikaa.

   Lainaa

  21. Tulos: -26 (42 ääntä)
   Nimi: No ei se niin yksinkertaista aina ole. Kuusikin on alunperin vieraslaji, vaikkakin luokitellaan jo muinaistulokkaisiin. Ja ilmaston muuttuessa luontokin muuttuu, eikä ongelman oireiden kitkeminen ole monessa tapauksessa kovin hyödyllistä jos juurisyyn annetaan rehottaa. Lisäksi me ei aina osata ennustaa parasta [...]
   oletpa ärsyttävä

   Lainaa

  22. Tulos: +50 (60 ääntä)
   Nimi: No ei se niin yksinkertaista aina ole. Kuusikin on alunperin vieraslaji, vaikkakin luokitellaan jo muinaistulokkaisiin. Ja ilmaston muuttuessa luontokin muuttuu, eikä ongelman oireiden kitkeminen ole monessa tapauksessa kovin hyödyllistä jos juurisyyn annetaan rehottaa. Lisäksi me ei aina osata ennustaa parasta [...]
   Aloitapa googlaamalla vieraslajin ja tulokaslajin ero, niin et vaikuta ihan niin yksinkertaiselta. Toki tämä ero on ehkä hiukan hämärtynyt viime vuosikymmeninä ilmastonmuutoksen myötä, mutta päälinja on aika selkeä.

   Lainaa

  23. Vihanta soturi 9.7.2024 10:48
   Tulos: +20 (26 ääntä)
   Leechwife: Voi vaan miettiä että miksi kaikki on menossa päin p*rsettä tällä planeetalla. Tällaisia ihmisiä on aivan liikaa.
   Toivottavasti alkavat pian vähenemään

   Lainaa

  24. Kumiton kani 9.7.2024 11:07
   Tulos: +66 (72 ääntä)
   Nimi: No ei se niin yksinkertaista aina ole. Kuusikin on alunperin vieraslaji, vaikkakin luokitellaan jo muinaistulokkaisiin. Ja ilmaston muuttuessa luontokin muuttuu, eikä ongelman oireiden kitkeminen ole monessa tapauksessa kovin hyödyllistä jos juurisyyn annetaan rehottaa. Lisäksi me ei aina osata ennustaa parasta [...]
   Mielestäni on todella hauska, että joku jaksaa raapustaa tällaisen besserwisseröinti-kommentin ja menee samantien ihan metsään. Tulokas- ja vieraslaji ovat aivan eri asioita.
   Tulokaslaji = Laji leviää kutakuinkin luontaisesti alueelta toiselle. Esimerkiksi kuusi on ihan itse levittäytynyt jääkauden jälkeen. Tuoreempi esimerkki tulokaslajista on villisika, joka on ilmastonlämpenemisen johdosta levinnyt pohjoiseen.
   Vieraslaji = Laji on tullut keinotekoisesti. Lupiini ei olisi mitenkään levinnyt Suomeen ilman ihmisen vaikutusta, koska alkujaan sitä esiintyi Pohjois-Amerikassa. Muita vieraslajeja on esim. valkohäntäpeura, minkki, kanadanmajava ja täplärapu.

   Lainaa

  25. Kumiton kani 9.7.2024 11:12
   Tulos: +37 (45 ääntä)
   Kumiton kani: Mielestäni on todella hauska, että joku jaksaa raapustaa tällaisen besserwisseröinti-kommentin ja menee samantien ihan metsään. Tulokas- ja vieraslaji ovat aivan eri asioita. Tulokaslaji = Laji leviää kutakuinkin luontaisesti alueelta toiselle. Esimerkiksi kuusi on ihan itse levittäytynyt jääkauden jälkeen. Tuoreempi [...]
   Lisättäköön, että tulokas- ja vieraslaji termeinä ei ota kantaa, kuinka haitallinen tai aggressiivisesti levinnyt laji on. Jos vapauttaisin luontoon muutama kymmentä marsua, niitä pidettäisiin vieraslajina, vaikka tuskin ne aiheuttavat suurta vahinkoa. Muinaistulokaslaji kuusi levisi aikoinaan hyvinkin aggressiivisesti ja jos tämä olisi tapahtunut nykyaikana, kuusta olisi varmaan pidetty haitallisena tulokaslajina.

   Lainaa

  26. It's a deal 9.7.2024 11:38
   Tulos: +54 (62 ääntä)
   Jos enemmän reissaa pitkin Suomea ja aktiivisesti kiinnittää huomiota lupiinien määrään, ymmärtää sen massiivisen leviämisen luonnossa. Joissain paikoissa on kymmeniä kilometrejä piennarta täynnä. Kova on savotta.

   Lainaa

  27. Vaka kolibri 9.7.2024 12:09
   Tulos: -12 (28 ääntä)
   Kumiton kani: Lisättäköön, että tulokas- ja vieraslaji termeinä ei ota kantaa, kuinka haitallinen tai aggressiivisesti levinnyt laji on. Jos vapauttaisin luontoon muutama kymmentä marsua, niitä pidettäisiin vieraslajina, vaikka tuskin ne aiheuttavat suurta vahinkoa. Muinaistulokaslaji kuusi levisi aikoinaan hyvinkin [...]
   Fasaanikin on tuotu vieraslaji, samoin Laukon peura. Ei haitallisia eikä kukaan kampanjoi niitä vastaan.

   Lainaa

  28. Kuitti kirsikka 9.7.2024 12:11
   Tulos: -4 (20 ääntä)
   Rikas alokas: Minustakin tämä lupiinivillitys on jännä, mutta enemmänkin siltä osin, että miten hanakasti jotkut haluaa ne väkisin säilyttää ja miten voi olla niin vaikea uskoa niiden haittoja. Juuri väittelin erään puolitutun kanssa aiheesta, kun hän oli vahvasti sitä mieltä, että tämä lupiinien [...]
   Hallituksen ovela salaliitto karsia vieraslajit, lupiineista aloitetaan. Persuthan käyttävät jo kaksoismerkityksiä viestinnässään.

   Lainaa

  29. Tittelintuure 9.7.2024 13:15
   Tulos: +7 (39 ääntä)
   Ihmiskunta voisi selviytyä pölyttäjien menetyksestä, koska tärkeimmät ruokaviljat ovat tuuli- tai itsepölytteisiä, kuten monet leipäviljat, maissit ja riisi. Silti, tämä olisi kyllä todella paha isku etenkin ruoan monimuotoisuudelle. Useimmat hedelmät ja vihannekset vaativat pölyttäjiä, joten aika yksipuoliseksi menisi ruokavalio ja paikallisia nälänhätiä kyllä varmaan syntyisi. Käsin pölyttäminen ei ole mikään kestävä optio. Mansikat ja perunat nyt voisi edes jotenkin pölyttää käsin, vaikka siis ihan hirveä ja kallis operaatio se olisi ja näistä tulisi tosi kalliita erikoisherkkuja. Mutta pölytäpä hedelmäpuita käsin... Lisäksi, menettäisimme kahvin. Kahvi vaatii mehiläisen pölyttäjäkseen. Mutta ehkä tuo kommentoija ei juo kahvia.

   Lainaa

  30. Tulos: +47 (51 ääntä)
   Tittelintuure: Ihmiskunta voisi selviytyä pölyttäjien menetyksestä, koska tärkeimmät ruokaviljat ovat tuuli- tai itsepölytteisiä, kuten monet leipäviljat, maissit ja riisi. Silti, tämä olisi kyllä todella paha isku etenkin ruoan monimuotoisuudelle. Useimmat hedelmät ja vihannekset vaativat pölyttäjiä, [...]
   Toki muun muassa semmoinen pieni haaste on, että happi, mitä hengitämme syntyy kasveissa ja tuskin kukaan edes pystyy arvailemaan, millaisia seurauksia siitä syntyisi, jos kaikki hyönteisten pölyttämät kasvit kuolisivat sukupuuttoon. Lienee aivan selvää itsepäisimmällekin persulle, että maailma tulisi muuttumaan siinä tapauksessa aika radikaalisti ja tuskin parempaan suuntaan...

   Lainaa

  31. Järjestyksetön mehiläinen 9.7.2024 14:47
   Tulos: +39 (43 ääntä)
   Höpöhöpöttäjät ovat varsin rasittava ihmistyyppi.

   Lainaa

  32. Letittämätön banaani 9.7.2024 18:02
   Tulos: +4 (8 ääntä)
   Vaka kolibri: Fasaanikin on tuotu vieraslaji, samoin Laukon peura. Ei haitallisia eikä kukaan kampanjoi niitä vastaan.
   Kumiton kani mainitsi jo valkohäntäpeuran eli laukon peuran.

   Lainaa

  33. Kullattu pöllö 9.7.2024 18:27
   Tulos: +26 (30 ääntä)
   Kyllä Riitta, koska teidän pihallanne on amppareita ja mehiläisiä niin paljon, ne riittävätkin jo koko Suomen pölytettävien kasvien tarpeeksi.

   Lainaa

  34. Tulos: +29 (31 ääntä)
   Riitta on kyllä aivan saatanan tyhmä ihminen 😅

   Lainaa

  35. Esteetön maito 9.7.2024 21:21
   Tulos: +34 (36 ääntä)
   Ihmeesti näitä "en lue ei kiinnosta" -tyyppejä kuitenkin aina kiinnostaa inttää vastaan siitä asiasta joka "ei kiinnosta."

   Lainaa

  36. Pisteliäs maksamakkara 9.7.2024 21:49
   Tulos: -25 (35 ääntä)
   Voittoisa ilves: Persukin on vieraslaji, vanhaan hyvään aikaan ei persuja ollut, olen sitä mieltä, että persuista pitää päästä eroon, ottaisitko Venäjä niitä vaikka vaihtokaupalla?
   Vanhaan hyvää aikaan ei tarvittu persuja kun Suomi oli turvallinen maa. Taitavat olla ainoita tällä hetkellä jotka ymmärtävät mitä tällainen haitallinen maahanmuutto aiheuttaa

   Lainaa

  37. Liittoutumaton taikuri 9.7.2024 23:40
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   Syövyttävä flamingo: "Kun ei ole enää pölyttäjiä, ei ole enää lakkojakaan" Ehkä on vähän huonosti nukuttu yö takana, kun ekana tulee mieleen kevään lakkokimara.
   Minulle tuli tämä ihan sama mieleen. Ensimmäiseksi tuumasin, että nyt on hutera aasinsilta hallituksen politiikkaan ja sitten vasta rupesin miettimään, että mistä siinä puhuttiin 😄

   Lainaa

  38. Tulos: +10 (16 ääntä)
   Vaka kolibri: Fasaanikin on tuotu vieraslaji, samoin Laukon peura. Ei haitallisia eikä kukaan kampanjoi niitä vastaan.
   Kyllä valkohäntäpeuran (Laukon peura) haitallisuudesta on viime aikoina ollut paljonkin uutisia ja keskustelua, esim. Luonnonsuojeluliitto haluaisi luokitella sen haitalliseksi vieraslajiksi. https://yle.fi/a/3-12459692

   Lainaa

  39. Kukkahattuneiti 10.7.2024 8:01
   Tulos: +13 (15 ääntä)
   Voitaisko internettiin pääsy julistaa pääsykokeen/ylläpitokokeen taakse? Kolmesta rikkeestä saisi porttikieltoa ensin kuukauden, puoli vuotta ja sit vaan 5 vuotta samantein, mahdollisesti lopullisesti 😄 sitten voisi höpönhöpöt ja "kyllä meillä on ampiaisia pihalla, niistä riittää kaikille".

   Lainaa

  40. Vetelä pussieläin 10.7.2024 9:21
   Tulos: +11 (21 ääntä)
   Pisteliäs maksamakkara: Vanhaan hyvää aikaan ei tarvittu persuja kun Suomi oli turvallinen maa. Taitavat olla ainoita tällä hetkellä jotka ymmärtävät mitä tällainen haitallinen maahanmuutto aiheuttaa
   Suomi oli turvallisempi maa, koska ei ollut persuja.

   Lainaa

  41. Jalkineeton karhu 10.7.2024 12:57
   Tulos: +1 (5 ääntä)
   🤭🤨🙄

   Lainaa

  42. Mäntylahti-Piiras 10.7.2024 17:15
   Tulos: +12 (14 ääntä)
   Kieltoon aikuiset ihmiset jotka sanoo "höpöhöpö" toisille aikuisille ihmisille.

   Lainaa

  43. heimosenkeimo 10.7.2024 19:20
   Tulos: +8 (12 ääntä)
   Riitan ruoka tulee kaupan hyllyltä ja sähkö seinästä. Ikävä hommma että "terdellä" on ampiaisia👴🧓👨‍🦳👱‍♀️👩‍🦰👨‍🦰👱‍♂️👩‍🦱👸🤴👨‍🦱👩‍🦲👳‍♀️👳‍♂️👨‍🦲🕵️‍♀️👮‍♀️👮‍♂️🤶🎅🧔👼

   Lainaa

  44. Haikaileva ämpäri 10.7.2024 19:32
   Tulos: -4 (6 ääntä)
   Mäntylahti-Piiras: Kieltoon aikuiset ihmiset jotka sanoo "höpöhöpö" toisille aikuisille ihmisille.
   Niin, koska oikea termi on kirjoitettuna "höpö höpö" ja se sopii hyvin monelle vastaukseksi näilläkin kommenttikentillä.

   Lainaa

  45. Sitoutunut raataja 10.7.2024 22:16
   Tulos: -26 (26 ääntä)
   Lupiini siis muuttaa Suomen luontoa. Mikä siinä on ongelmana? Luonto muuttuu aina ja jatkuvasti. Eikä ihminen ole ainoa joka levittää 'tulokaslajeja', muuttolinnut ovat tehneet samaa työtä vuosimiljoonia.

   Lainaa

  46. Neuvoton laama 10.7.2024 22:35
   Tulos: +13 (15 ääntä)
   Sitoutunut raataja: Lupiini siis muuttaa Suomen luontoa. Mikä siinä on ongelmana? Luonto muuttuu aina ja jatkuvasti. Eikä ihminen ole ainoa joka levittää 'tulokaslajeja', muuttolinnut ovat tehneet samaa työtä vuosimiljoonia.
   Pölyttäjät.

   Lainaa

  47. Kuuluisa järvisieni 11.7.2024 3:18
   Tulos: -10 (12 ääntä)
   Soma vuohi: se on kyllä jännä, että näitä tiedettä paremmin tietäviä dunning-gruger esimerkkejä löytyy ihan jokaiselta elämän osa-alueelta. tai siis luultavasti nää samat tyypit käyttää eteerisiä öljyjä rokotteiden sijaan koska tietävät itte paremmin.
   Höpöhöpö

   Lainaa

  48. Neuvoton laama 11.7.2024 13:14
   Tulos: -13 (19 ääntä)
   Neuvoton laama: Pölyttäjät.
   Pöyttäjät kehittävät jossain vaiheessa kantoja mitkä kestävät lupiinin myrkkyjä. Tai jokin muu eliö täyttää vapautuneen ekologisen lokeron. Seuraava?

   Lainaa

  49. Suhteutettu pähkinä 11.7.2024 17:30
   Tulos: +12 (14 ääntä)
   Neuvoton laama: Pöyttäjät kehittävät jossain vaiheessa kantoja mitkä kestävät lupiinin myrkkyjä. Tai jokin muu eliö täyttää vapautuneen ekologisen lokeron. Seuraava?
   "Jossain vaiheessa jotain tai joku muu tekee ehkä jotain" ei ihan kelpaa argumentiksi. Yritä uudelleen.

   Lainaa

  50. Sairas vesimeloni 13.7.2024 7:44
   Tulos: +4 (8 ääntä)
   Sosiopaattinen Sosiologi: Sellainen tarkennus että kaikki vieraslajit eivät ole haitallisia, mutta esim. lupiini on.
   Kiitos! Jostain syystä tuo tärkeä tarkennus jää usein pois ja puhutaan vain vieraslajeista, joista iso osa ei ole lainkaan haitallisia, vaikka vieraslajeja ovatkin! 

   Lainaa

  51. Neuvoton laama 13.7.2024 8:51
   Tulos: 0 (4 ääntä)
   Neuvoton laama: Pöyttäjät kehittävät jossain vaiheessa kantoja mitkä kestävät lupiinin myrkkyjä. Tai jokin muu eliö täyttää vapautuneen ekologisen lokeron. Seuraava?
   Miksi otit mun nimeni?

   Lainaa

  52. Viaton lihapiirakka 14.7.2024 14:20
   Tulos: +2 (6 ääntä)
   Neuvoton laama: Pöyttäjät kehittävät jossain vaiheessa kantoja mitkä kestävät lupiinin myrkkyjä. Tai jokin muu eliö täyttää vapautuneen ekologisen lokeron. Seuraava?
   No mitä hyötyä siitä vapautuvan ekologisen lokeron täyttäjästä on ihmisen ruuantuotannon kannalta, jos se ei samalla myös toimi yhtä tehokkaasti kasvien pölyttäjänä? 
   Ja tuo ympäristössä tapahtuville muutoksille resilientin kannan kehitys on kaiketi mahdollista, mutta nopeassa muutoksessa käytännössä mahdoton. Ja se on juuri se ongelma nopeissa, ihmisen avittamissa ympäristön muutoksissa. Luonto ei ehdi sopeutua. 
   Eikä ole mitään takuuta, että se muutos on ihmiselle suotuisa. Ei se ole sanottua etteikö meidänkin ekologiselle lokerolle tule täyttäjää. Tai on se varmaa, kyllä se ennenpitkää tulee. Mutta onko sitä pakko kiirehtiä? 

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: clas ohlson, hyttyset, karkotin, luonto, luontokatu, lupiinit, metsä, pölyttäjät