Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Uutiskatsaus, osa 36

Naisilla ei ole mitään asiaa armeijaan. T: 2050-luku.
Uutiskatsaus, osa 36

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 68 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Läpimätä ahma 12.9.2023 0:12
   Tulos: +227 (339 ääntä)
   Irkku taitaa olla sellainen konservatiivi, mikä on myös kovaa huutoa nykyisessä hallituksessa.

   Lainaa

  2. Tiivis roska 12.9.2023 0:17
   Tulos: +230 (250 ääntä)
   Eeva lienee elänyt uutispimennossa. Nämä leidit kun ei miehiä tarvi avioliittoon.

   Lainaa

  3. Jormakainen 12.9.2023 0:36
   Tulos: +144 (154 ääntä)
   Espoon Tejatteri

   Lainaa

  4. Saappaaton mato 12.9.2023 0:38
   Tulos: +162 (170 ääntä)
   Ei taida Irkku olla vuonna 2050 synnyttämässä lapsia.

   Lainaa

  5. Köyhä haukka 12.9.2023 0:41
   Tulos: +178 (198 ääntä)
   Teatterin logossa näen kaksi kahdeksikkoa. Eli sanoisin nimeksi ”kasikasi” ja veikkaisin pubiksi. Harvinaisen epäonnistunut kieltämättä.

   Lainaa

  6. Kaukaloton vadelma 12.9.2023 0:42
   Tulos: +127 (147 ääntä)
   Irkku vois pysyä poissa internetistä vuoteen 2050 asti.

   Lainaa

  7. Kujeileva apina 12.9.2023 1:49
   Tulos: +180 (186 ääntä)
   Kuuluin aikanaan uskonnolliseen lahkoon, jossa uskonnollinen vakaumus kielsi asepalvelun. Mä en oo koskaan tajunnut, miksi vapautus piti saada sivaristakin. 🤔

   Lainaa

  8. Tulos: +77 (97 ääntä)
   Onpa ikävää, että Espoon Teatterin kyltti on tuolla lailla töhritty, ja vieläpä noin välinpitämättömien vandaalien toimesta. Yleensä ne, joilla on taito maalata näkyviä paikkoja jäämättä kiinni, on yleensä ihan hieno jälki ja joku sanoma sillä graffitillaan. Mutta niinhän sitä on uutisoitu, että ilkivalta on nousussa ja pahoinvointi myös, tässä lopputulos :(

   Lainaa

  9. Jalkineeton viikinki 12.9.2023 3:08
   Tulos: +232 (236 ääntä)
   Irkkua ei tarvitse puolustella, koska hän ei ole sotilaallisesti kiinnostava kohde. Niinpä, ihan turhaan siviilit pakenee sota-alueilta, luulevat vissiin olevansa jotenkin sotilaallisesti kiinnostavia.

   Lainaa

  10. Älä selitä 12.9.2023 3:59
   Tulos: -221 (253 ääntä)
   Naisten tehtävänä on näyttää kauniilta ja miellyttää miehiä. Mutta tätähän ei saisi ääneen sanoa, vaikka tätähän naiset itsekin salaa toivovat.

   Lainaa

  11. Tulos: -54 (140 ääntä)
   Heti kun valtio ehdottoman vankeustuomion uhalla pakottaa jokaisen nuoren naisen suljettavaksi valtion synnytysleirille keinohedelmöitettäväksi minimissään puoleksi vuodeksi, voidaan sanoa että armeija on tasa-arvoinen koska naiset synnyttävät. Nyt kun synnyttäminen on kuitenkin täysin vapaaehtoinen toimenpide, tulisi Suomessa tasa-arvon nimissä ottaa Israelista oppia ja laajentaa kansalaispalvelus koskemaan kaikkia sukupuolia, kulttuureja ja uskontoja tasapuolisesti. Äänestämiseen ja sosiaalipalveluihin oikeuttavan kansalaispalveluksen voisi suorittaa joko 6kk varushenkilöpalveluna, 12kk upseeripalveluna tai 12kk siviilipalveluna josta poistetaan koulutusjakson nimellä kulkeva höpöheinän poltteluun keskittyvä kesäleiri ja kaikki käyvät ensin poikkeuksetta saman alokaskauden varushenkilön peruskoulutuksen ja asuvat kaikki ns. "gines" kasarmeilla, näin siis myös työleirillä kansalaisvelvollisuutensa kuittaava kansanosa. Ja noin, Suomi näyttää esimerkkiä skandinaavisesta tasa-arvosta muille maille eikä ennää sorra ketään sukupuolensa perusteella. Kun yleisin perusmallin kansalaispalvelus minimissään kestää vain yhden lukukauden verran, häiriintyy nuoren opiskelu mahdollisimman vähän ja kasarmien täyttöaste on jatkuvasti lähes samalla tasolla helpottaen logistiikkaa ja ruokahuoltoa. Jos yhdellä on OIKEUS halutessaan mennä armeijaan ja toisella ehdottoman vankeustuomion nojalla PAKKO perustuen vain kiveksien lukumäärään niin siitä on vielä tasa-arvo kaukana.

   Lainaa

  12. Suopea hilleri 12.9.2023 7:05
   Tulos: +229 (253 ääntä)
   Älä selitä: Naisten tehtävänä on näyttää kauniilta ja miellyttää miehiä. Mutta tätähän ei saisi ääneen sanoa, vaikka tätähän naiset itsekin salaa toivovat.
   Tiiätkö suurin osa, sanoisin jopa joku 99%, ei halua miellyttää miehiä. Se bussissa "olet ihanaa" huuteleva deeku tai metrosta perään lähtevä juha ei ole imartelevaa huomiota kenenkään mielestä. 
   Olen johtotöissä rakennusalalla ja edes se valkonen pomolätsä ei estä idiooteimpia "imartelemasta". Ei, en tullut tänne sopimaan treffejä, tulin katsomaan että onnistuuko se laatoitus vai aloitatteko alusta kolmatta kertaa.

   Lainaa

  13. karvaturpa 12.9.2023 7:11
   Tulos: -43 (51 ääntä)
   Based Irkku

   Lainaa

  14. Häikäilemätön myyrä 12.9.2023 7:28
   Tulos: +71 (73 ääntä)
   Köyhä haukka: Teatterin logossa näen kaksi kahdeksikkoa. Eli sanoisin nimeksi ”kasikasi” ja veikkaisin pubiksi. Harvinaisen epäonnistunut kieltämättä.
   Teatterin kotisivulla käyttävät &&-merkintää teksteissä jollain omalla fontilla, jolloin se näyttää tuolta logolta. Jolloin teatterin nimi olisikin && eikä &.

   Lainaa

  15. Tietty timantti 12.9.2023 7:31
   Tulos: +195 (215 ääntä)
   Älä selitä: Naisten tehtävänä on näyttää kauniilta ja miellyttää miehiä. Mutta tätähän ei saisi ääneen sanoa, vaikka tätähän naiset itsekin salaa toivovat.
   Setämies kertoo mitä naiset oikeasti haluavat, osa 67223

   Lainaa

  16. Boheemi kuormaeläin 12.9.2023 8:07
   Tulos: +40 (44 ääntä)
   Kuinka pihalla voi olla historiasta?

   Lainaa

  17. Tulos: +43 (47 ääntä)
   Kujeileva apina: Kuuluin aikanaan uskonnolliseen lahkoon, jossa uskonnollinen vakaumus kielsi asepalvelun. Mä en oo koskaan tajunnut, miksi vapautus piti saada sivaristakin. 🤔
   Sillä verukkeella että siviilipalvelus on osa pakollista maanpuolustusvelvollisuutta, eikä siksi ole parin mentaaliakrobatiaperformanssin jälkeen enää pasifistista toimintaa.

   Lainaa

  18. Itseasiassa 12.9.2023 8:50
   Tulos: +7 (33 ääntä)
   Kujeileva apina: Kuuluin aikanaan uskonnolliseen lahkoon, jossa uskonnollinen vakaumus kielsi asepalvelun. Mä en oo koskaan tajunnut, miksi vapautus piti saada sivaristakin. 🤔
   Sen ajateltiin kuuluvan asiaa uskonnonvapauden vuoksi. Mutta laki on muuttunut ja lahkolaiset pääsevät taas vankilaan, jos eivät mene inttiin tai sivariin. Mutta vankila käy kyllä siihen marttyyriksi heittäytymiseen, lahkolaiset kun tykkäävät ajatella, että juuri heitä vainotaan. Taidetaan nykyään vainota kyllä kaikkia sopivan ikäisiä miehiä koko maassa.

   Lainaa

  19. Räkäpää 12.9.2023 8:53
   Tulos: +92 (100 ääntä)
   Suopea hilleri: Tiiätkö suurin osa, sanoisin jopa joku 99%, ei halua miellyttää miehiä. Se bussissa "olet ihanaa" huuteleva deeku tai metrosta perään lähtevä juha ei ole imartelevaa huomiota kenenkään mielestä.  Olen johtotöissä rakennusalalla ja edes se valkonen pomolätsä ei estä idiooteimpia "imartelemasta". Ei, en tullut tänne [...]
   "Oppisit ottamaan kehut kehuina" -Perusmulgero

   Lainaa

  20. Itseasiassa 12.9.2023 8:56
   Tulos: +102 (112 ääntä)
   Suopea hilleri: Tiiätkö suurin osa, sanoisin jopa joku 99%, ei halua miellyttää miehiä. Se bussissa "olet ihanaa" huuteleva deeku tai metrosta perään lähtevä juha ei ole imartelevaa huomiota kenenkään mielestä.  Olen johtotöissä rakennusalalla ja edes se valkonen pomolätsä ei estä idiooteimpia "imartelemasta". Ei, en tullut tänne [...]
   Mulla kävi kiln, että osalle miehistä mun mestarina olo oli aika trikkeröivää ja osa sitten puolusti mua, yleensä kun en ollut paikalla käytiin sanomassa miten käyttäydytään. Itse yritin toimia ammattimaisesti vaikka joillakin miehillä tuntui olevan vaikea edes ymmärtää, mitä mä puhun. Ihan yksinkertaisesta asiasta saatiin ihan käsittämättömän vaikeita. Yleensä nää vaikeimmar tapaukset oli alihankkijoilta ja sitten niiden pomo soitteli ja pahoitteli niiden työntekijöiden käytöstä. Välillä tietysti siellä käytiin ihan ääneen ihmettelemässä, miten täällä on näin hyvännäköinen mestari. Olisin kyllä mielummin keskittynyt töihin. Ehkä ainoa huomio mistä nautin oli lapsilta. Toivottavasti joku tekniikasta kiinnostunut tyttölapsi valitsee haluamansa alan, kun on saanut isommilta mallia. Tuota piti kyllä välillä ajatella, ettei tienraivaaja paikka ole aina helppo. Nykyään onneksi toimistohommissa, mutta se raksalla olo oli kokemuksen puolesta arvokasta aikaa.

   Lainaa

  21. Hapero hanki 12.9.2023 9:21
   Tulos: +44 (50 ääntä)
   Häikäilemätön myyrä: Teatterin kotisivulla käyttävät &&-merkintää teksteissä jollain omalla fontilla, jolloin se näyttää tuolta logolta. Jolloin teatterin nimi olisikin && eikä &.
   Tejajatteri

   Lainaa

  22. Rutiköyhä pingviini 12.9.2023 9:50
   Tulos: +37 (41 ääntä)
   Häikäilemätön myyrä: Teatterin kotisivulla käyttävät &&-merkintää teksteissä jollain omalla fontilla, jolloin se näyttää tuolta logolta. Jolloin teatterin nimi olisikin && eikä &.
   Että se on niinkuin? Espoon JaJa / Esbo OchOch vai aiempaa esimerkkiä säätäen Espoon Tejajatteri? 😁

   Lainaa

  23. Tämmönen kivi 12.9.2023 10:06
   Tulos: +79 (89 ääntä)
   Asevelvollisuuden uudistaminen ei ole niin yksinkertainen asia, kuin useimmat ilmeisesti kuvittelevat. Ongelmia on kaikissa vaihtoehdoissa, mukaanlukien nykyinen systeemi, eikä poliitikoilla, kansalla tai edes Puolustusvoimilla ole varsinaista konsensusta siitä, mitkä ongelmat voidaan hyväksyä jos muut vältetään. Siksi on kovin vaikea saada enemmistöä minkään muutoksen puolelle. Nykyinen systeemi (miehille pakollinen, naiset ja muut saavat tulla jos huvittaa) on epätasa-arvoinen, mutta toimii. Miehiä koskeva asevelvollisuus (+ muut vapaaehtoisina) tarjoaa Puolustusvoimille (ainakin toistaiseksi) juuri sen verran varusväkeä kuin Puolustusvoimat tarvitsee riittävän reservin tuottamiseen. Tasa-arvoistettu versio nykyisestä (kaikille pakollinen) olisi tietysti tasa-arvoinen, muttei silti ongelmaton, koska Puolustusvoimilla ei ole kapasiteettia (eikä tarvetta) tuplata varusväen määrää. Käytännössä pelkästään tasa-arvoistettu versio nykyisestä ei siis ole toimiva vaihtoehto. Mistä pääsemmekin seuraaviin kahteen ehdokkaaseen: Vapaaehtoinen palvelus (kaikki saavat tulla jos huvittaa, kenenkään ei ole pakko). Tämä olisi toki kaikille kivaa niin kauan kuin vapaaehtoisia on tarpeeksi (luultavasti parin vuosikymmenen ajan riittävästi miehiä menisi armeijaan ihan tottumuksesta), mutta vähitellen sen suosio laskisi, jolloin joko Suomella ei olisi armeijaa tai sitten... Puolustusvoimat valitsee ikäluokasta tarvitsemansa määrän asevelvollisia. Tämä olisi sukupuolten suhteen tasa-arvoista, mutta silti kansalaisia kohdeltaisiin eriarvoisesti, kun osa määrätään palvelukseen ja osaa ei. Tasa-arvon suhteen tämä ei siis olisi sen parempi tai huonompi kuin nykyinenkään, mutta tällä olisi kansanterveydellisesti varsin ei-toivottuja seurauksia. Käytännössä kutsuntaikäisiä rangaistaisiin pakollisella asepalveluksella, jos he ovat terveitä ja keskimääräistä paremmassa kunnossa (koska Puolustusvoimat tietysti tarvitsee toimintakuntoista varusväkeä). Sitten on tietysti vielä se (hädin tuskin mainitsemisen arvoinen) vaihtoehto, että siirrytään kokonaan palkka-armeijaan. Tämäkään ei valitettavasti toimi, koska nykyisellä budjetilla saataisiin juuri ja juuri Helsingin puolustamiseen riittävästi sopimussotilaita. Suomen kokoinen kansa ei voi puolustaa Suomen kokoista maata muuten kuin laajalla asevelvollisuudella. Summa summarum: Näistä vaihtoehdoista nykyisen systeemin lisäksi ainoastaan vapaaehtoinen palvelus olisi toteuttamiskelpoinen, mutta siihen täytyisi sisällyttää jotain etuja, joilla pystyttäisiin takaamaan riittävä määrä vapaaehtoisia. Näitä etuja voisivat olla esimerkiksi x prosentin veronkevennys loppuiäksi, taattu opiskelupaikka valitsemaltasi alalta, valtion kustantama ensiasunto, tai muita korkeampi perustulo (jos perustuloa ylipäätään saadaan koskaan aikaiseksi). Tämä taas tulisi valtiolle kalliiksi. On kovin vaikeaa vaihtaa nykyistä (epätasa-arvoista, mutta toimivaa ja kustannustehokasta) systeemiä, jota enemmistö kannattaa, vaihtoehtoiseen (tasa-arvoiseen, mutta joko toimimattomaan tai kalliiseen) systeemiin, jolle ei löydy enemmistön tukea kansasta, eduskunnasta tai Puolustusvoimista. Jos jotain tasa-arvokehitystä kuitenkin haluttaisiin saada aikaan, helpointa olisi lähteä liikkeelle vakaumusten eriarvoisuudesta. Kaikille on joka tapauksessa vaihtoehtona suorittaa aseeton palvelus tai siviilipalvelus, joten vakaumuksellisista syistä vapautuksen antaminen on täysin perusteetonta. Työnteon estävä vakaumus ei ole vakaumus vaan laiskuutta.

   Lainaa

  24. Sinivihreä apina 12.9.2023 10:22
   Tulos: -51 (85 ääntä)
   Tämmönen kivi: Asevelvollisuuden uudistaminen ei ole niin yksinkertainen asia, kuin useimmat ilmeisesti kuvittelevat. Ongelmia on kaikissa vaihtoehdoissa, mukaanlukien nykyinen systeemi, eikä poliitikoilla, kansalla tai edes Puolustusvoimilla ole varsinaista konsensusta siitä, mitkä ongelmat voidaan hyväksyä jos muut vältetään. [...]
   Luin (lähes) koko tekstin, (ja panin merkille, että) tykkäät (ilmeisesti) erityisen paljon sulkeista.

   Lainaa

  25. Sinivihreä apina 12.9.2023 10:29
   Tulos: -44 (62 ääntä)
   Tämmönen kivi: Asevelvollisuuden uudistaminen ei ole niin yksinkertainen asia, kuin useimmat ilmeisesti kuvittelevat. Ongelmia on kaikissa vaihtoehdoissa, mukaanlukien nykyinen systeemi, eikä poliitikoilla, kansalla tai edes Puolustusvoimilla ole varsinaista konsensusta siitä, mitkä ongelmat voidaan hyväksyä jos muut vältetään. [...]
   Katsopas tätä karttaa:
   Selitä vielä, miten Suomi on niin erikoinen, ettei täällä saada toimimaan sitä, missä kaikki muut ovat onnistuneet. Muutamaa kyseenalaista valtiota lukuunottamatta.
   Vai eikö kenelläkään muulla ole uskottavaa puolustusta?

   Lainaa

  26. Kallis vadelma 12.9.2023 10:31
   Tulos: -46 (52 ääntä)
   Häikäilemätön myyrä: Teatterin kotisivulla käyttävät &&-merkintää teksteissä jollain omalla fontilla, jolloin se näyttää tuolta logolta. Jolloin teatterin nimi olisikin && eikä &.
   Varmasti ymmärsit että kyseessä on vain tyylitelty yksittäinen &-merkki.

   Lainaa

  27. Tulos: +47 (57 ääntä)
   & lausutaan "et" eikä "ja".

   Lainaa

  28. Katuvaloissa tanssiva tiikeri 12.9.2023 11:17
   Tulos: +95 (99 ääntä)
   Sinivihreä apina: Katsopas tätä karttaa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Asevelvollisuus?wprov=sfti1 Selitä vielä, miten Suomi on niin erikoinen, ettei täällä saada toimimaan sitä, missä kaikki muut ovat onnistuneet. Muutamaa kyseenalaista valtiota lukuunottamatta. Vai eikö kenelläkään muulla ole uskottavaa puolustusta?
   Ensinnäkin: Yllättävän monella maalla ei ole uskottavaa puolustusta, ja etenkin Ukrainan sodan alettua monista maista on kateellisena katseltu Suomen mallia, jossa Puolustusvoimat on pidetty voimissaan rauhanajasta huolimatta.
   Toiseksi: Se, millaisella järjestelmällä valtio pystyy tuottamaan riittävän puolustuskyvyn, riippuu valtion olosuhteista.
   Jos Suomi joutuu sotaan, se sota on hyvin samankaltainen kuin Ukrainassa tällä hetkellä. Vanha kunnon perinteinen rintamasota, moderneilla mausteilla. Hyökkääjä on tuossa ihan naapurissa maarajan takana. Sota koskee koko Suomen aluetta ja koko väestöä. Rajalle tarvitaan riittävästi väkeä viettämään aikaa poteroissa.
   Jos Ranska joutuu sotaan, tilanne on varsin erilainen. Kaikki Ranskan rajanaapurit ovat sen liittolaisia. Vihollinen on jossain kaukana. Sotimisen hoitaa laivasto, ilmavoimat ja erikoisjoukot. Rajoittava tekijä ei ole armeijan koko vaan kaluston määrä, laatu ja liikuteltavuus.
   Jos väestöä on riittävästi, kyllä sieltä löytyy riittävästi vapaaehtoisia tai palkkasotilaita, jolloin laajaa asevelvollisuutta ei tarvita. Suomessa väkeä ei ole ihan liiaksi asti.

   Lainaa

  29. Tulos: -17 (23 ääntä)
   miuta

   Lainaa

  30. Kulunut rätti 12.9.2023 11:24
   Tulos: -55 (63 ääntä)
   Katuvaloissa tanssiva tiikeri: Ensinnäkin: Yllättävän monella maalla ei ole uskottavaa puolustusta, ja etenkin Ukrainan sodan alettua monista maista on kateellisena katseltu Suomen mallia, jossa Puolustusvoimat on pidetty voimissaan rauhanajasta huolimatta. Toiseksi: Se, millaisella järjestelmällä valtio pystyy tuottamaan riittävän puolustuskyvyn, [...]
   Hieman kuulostaa nyt suomalaiselta ekseptionalismilta.

   Lainaa

  31. Vaatimaton aasi 12.9.2023 11:29
   Tulos: +33 (39 ääntä)
   Akrasia: & lausutaan "et" eikä "ja".
   Onko se sitten Espoon Et, Espoon EtEt vai Esbo Ambersand? Montako niitä pirun &-merkkiä siellä on? Mikä perhanan tyylittely tommonen tuplavarjokuva on? Hauska läppä johtokunnalta ja jopa Kotus moittii? Ei voi muuta sanoa kuin että erikoisen tyhmä nimi. Toivottavasti henkilökunta on nyt tatuoinut tuon ihoonsa.

   Lainaa

  32. Loistelias lokki 12.9.2023 11:50
   Tulos: +27 (29 ääntä)
   Akrasia: & lausutaan "et" eikä "ja".
   Etetatteri? 😁

   Lainaa

  33. Itseasiassa 12.9.2023 12:00
   Tulos: +49 (53 ääntä)
   Sinivihreä apina: Katsopas tätä karttaa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Asevelvollisuus?wprov=sfti1 Selitä vielä, miten Suomi on niin erikoinen, ettei täällä saada toimimaan sitä, missä kaikki muut ovat onnistuneet. Muutamaa kyseenalaista valtiota lukuunottamatta. Vai eikö kenelläkään muulla ole uskottavaa puolustusta?
   Suomessa on ainakin pinta-alaa todella paljon väestötiheyteen verrattuna ja valtava vihollinen rajan takana. Myöskin nuo maat, joissa ei ole toimeenpantua asevelvollisuutta, heillä on usein joku muu systeemi. Esim. Jenkeissä armeijaan menee yleensä ihmisiä, joiden on pakko, esim. koska ei ole varaa kouluttautua muuhun tai selviää rikostuomioista vähemmällä.
   Yllä oleva Katuvaloissa tanssiva tiikeri listaus oli kyllä hyvä. 

   Lainaa

  34. It's a deal 12.9.2023 12:02
   Tulos: +7 (23 ääntä)
   Köyhä haukka: Teatterin logossa näen kaksi kahdeksikkoa. Eli sanoisin nimeksi ”kasikasi” ja veikkaisin pubiksi. Harvinaisen epäonnistunut kieltämättä.
   Kai tuossa on joku jo sen kasikasin nähnyt ja "kirjaimellisesti tärisee vieläkin".

   Lainaa

  35. Kulunut rätti 12.9.2023 12:03
   Tulos: -29 (37 ääntä)
   Katuvaloissa tanssiva tiikeri: Ensinnäkin: Yllättävän monella maalla ei ole uskottavaa puolustusta, ja etenkin Ukrainan sodan alettua monista maista on kateellisena katseltu Suomen mallia, jossa Puolustusvoimat on pidetty voimissaan rauhanajasta huolimatta. Toiseksi: Se, millaisella järjestelmällä valtio pystyy tuottamaan riittävän puolustuskyvyn, [...]
   Emme ole enää yksin. Suomi voi säilyttää uskottavan puolustuksen ilman laajaa asevelvollisuuttakin, kunhan se sopeutuu nykypäivän haasteisiin ja hyödyntää kansainvälisiä liittolaissuhteitaan. Naton ja EU:n kautta Suomi voi saada sellaista tukea ja apua ulkoisissa uhkissa, jota Ukrainalle ei ole tarjottu. Jopa Ukraina on pysynyt pinnalla lähinnä kansainvälisen yhteisön avustuksella, vaikka apu on ollut rajattua. Teknologian kehitys on mahdollistanut uudenlaisia puolustusratkaisuja. Älykkäät järjestelmät, kuten droonit ja automatisoidut asejärjestelmät, voivat tarjota tehokkaampia ja kustannustehokkaampia ratkaisuja kuin suuret asevelvollisuusarmeijat. Suomessa voitaisiin harkita mallia, jossa ammattilaissotilaat ja vapaaehtoiset muodostavat ytimen puolustusvoimista. Tämä mahdollistaisi paremman erikoistumisen ja koulutuksen. Asevelvollisuus on vanhentunut järjestelmä, joka ei enää välttämättä vastaa nykypäivän turvallisuustarpeita eikä ole yhdenmukainen tasa-arvon periaatteiden kanssa. Ammattisotilaiden koulutus ja asiantuntemus eroavat merkittävästi lyhyen asevelvollisuusajan suorittaneista, ja tämä heijastuu kentällä. Ukrainan tilanne on valitettava esimerkki siitä, miten ammattisotilailla voi olla ratkaiseva merkitys maan puolustuksessa. Venäjän aggressioon vastaavat Ukrainan asevoimat ovat sisältäneet paitsi ammattisotilaita myös vapaaehtoisia ja reserviläisiä ja on huomattu, että yksiköt, joissa on enemmän ammattisotilaita, ovat menestyneet paremmin. Tietysti myös lyhyen asevelvollisuusajan suorittaneilla on oma arvokas roolinsa kansallisen puolustuksen resurssina, mutta heidän tehtävänsä ja valmiutensa ovat rajatumpia kuin ammattisotilaiden. Laatu ja asiantuntemus ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin sotilaiden määrä.

   Lainaa

  36. Tulos: -9 (41 ääntä)
   Tämmönen kivi: Asevelvollisuuden uudistaminen ei ole niin yksinkertainen asia, kuin useimmat ilmeisesti kuvittelevat. Ongelmia on kaikissa vaihtoehdoissa, mukaanlukien nykyinen systeemi, eikä poliitikoilla, kansalla tai edes Puolustusvoimilla ole varsinaista konsensusta siitä, mitkä ongelmat voidaan hyväksyä jos muut vältetään. [...]
   ” Tasa-arvoistettu versio nykyisestä (kaikille pakollinen) olisi tietysti tasa-arvoinen, muttei silti ongelmaton, koska Puolustusvoimilla ei ole kapasiteettia (eikä tarvetta) tuplata varusväen määrää.”
   Anteeks mä en ihan tajunnut tätä? Ensinnäkin eihän kaikki naiset menisi armeijaan kuitenkaan, vaan osa valitsisi siviilipalveluksen, eli kaikki eivät ole tunkemassa sinne nykyisille koulutuspaikoille.
   Ja voihan niitä koulutuspaikkoja rakentaa lisää? 
   Toisekseen, miksei Puolustusvoimilla olisi tarvetta tuplata varusväen määrää? Luulis että on parempi kaikille mitä enemmän on ”varamiehiä”? 
   Itse kannatan todellakin kaikille pakollista systeemiä. Jos ei halua armeijaan, voi suorittaa siviilipalveluksen, josta saa hyvää työkokemusta ja oppii sosiaalisia taitoja yms. Voin sanoa kokemuksesta että se ensimmäisen työpaikan löytäminen ujona tyttönä, ilman ”aikuisten apua” tai suhteita, oli ihan helvetin vaikeaa. Vasta 19-vuotiaana vihdoin tärppäsi. 

   Lainaa

  37. Heikko mehiläinen 12.9.2023 12:19
   Tulos: -7 (17 ääntä)
   Lisään tähän puolustusvoimakeskusteluun, että Ukrainassa tarvitaan enemmän kehittyneitä välineitä kuin sotilaita. Suurin pullonkaula liittyy näiden välineiden asianmukaiseen kouluttamiseen ja käyttöön. Siksi on ensisijaisen tärkeää keskittää resurssit välineiden hankintaan ja koulutukseen, eikä niinkään metsässä hiihtämiseen. Olen siis armeijan käynyt, mutta minusta ei ainakaan olisi operoimaan yhtään mitään.

   Lainaa

  38. Valkaistu alpakka 12.9.2023 12:27
   Tulos: +59 (65 ääntä)
   Olen ekaa tai tokaa kertaa täällä ja täytyy sanoa, että tämä kommenttiosasto on villi paikka, kun täällä puhutaan sujuvasti samaan hengenvetoon Minna Haapkylän avioliitosta, sodasta, asevelvollisuudesta, kieliopista ja Espoon teatterista. 😅 Tämä ei siis ole kritiikkiä, ihan mielenkiinnolla olen lueskellut näitä tämän aamun.

   Lainaa

  39. Onnekas robotti 12.9.2023 12:52
   Tulos: +56 (58 ääntä)
   Vaikuttaa siltä, että Elon Muskin ehdotus teatterin uudeksi nimeksi voitti.

   Lainaa

  40. Vauhditon kalkkuna 12.9.2023 13:27
   Tulos: +67 (81 ääntä)
   Iso Hoo: Heti kun valtio ehdottoman vankeustuomion uhalla pakottaa jokaisen nuoren naisen suljettavaksi valtion synnytysleirille keinohedelmöitettäväksi minimissään puoleksi vuodeksi, voidaan sanoa että armeija on tasa-arvoinen koska naiset synnyttävät. Nyt kun synnyttäminen on kuitenkin täysin [...]
   Olen sitä mieltä että asevelvollisuutta tarvitsee päivittää, mutta aika älytön tuo synnytysleiri vertaus.
    Raskaudella voi olla isoja ja pysyviä muutoksia ruumiiseen. Itselläni alkoi liitokset löystyä liian aikaisin, mikä johti siihen etten pystynyt juurikaan kävelemään puolen välin jälkeen. Samasta syystä alaselästäni meni asioita vääriin asentoihin, jonka seurauksena minulla on edelleen vuosien jälkeen selkävaivoja. Minulla oli myös hyperemeesi eli oksensin koko raskauden ajan joka päivä useita kertoja. Yhdessä välissä ei pysynyt edes vesi sisällä ja jouduin olemaan tiputuksessa. Sain syöpäpotilaille tarkoitetun pahoinvointilääkkeen ja loppuraskauden menin enimmäkseen juotavilla ravintolisillä ja imeskelemällä jäisiä marjoja. Hampaiden kiilteet meni tohjoksi. 
   Synnytyksessä repesin pahasti ja kaksi lääkäriä oli kursimassa kasaan. Silti osa tikeistä repesi ja arpi kiristää edelleen välillä. Kolme päivää synnytyksen jälkeen jouduin ambulanssilla sairaalaan kohtutulehduksen takia. Meni kolme viikkoa ennenkuin pystyin kävelemään edes tien toisella puolella olevaan puistoon. Alkuaika meni myös siinä, että aina vauvan nukkuessa itkin, koska kaikkialle sattui niin perkeleesti.
   Miten oma armeija-aikasi meni? Kauan kesti toipua ennenkuin olit entisesi? Minulla kesti kaksi vuotta ennenkuin pystyin aivastamaan ilman, että tuli pissa housuun.

   Lainaa

  41. Tulos: -40 (54 ääntä)
   Iso Hoo: Heti kun valtio ehdottoman vankeustuomion uhalla pakottaa jokaisen nuoren naisen suljettavaksi valtion synnytysleirille keinohedelmöitettäväksi minimissään puoleksi vuodeksi, voidaan sanoa että armeija on tasa-arvoinen koska naiset synnyttävät. Nyt kun synnyttäminen on kuitenkin täysin [...]
   Miksi tämä on saanut niin paljon miinusta. Mielestäni hyvin tartuttu suurimpaan yksittäiseen ongelmakohtaan tasa-arvoasiassa. Jännä kun normaalisti tasa-arvoa haluavat kommentit saavat paljon plussaa mutta jos haluaa tasa-arvoa ja mainitsee tämän kohdan jolle pitäisi ensin tehdä jotain saakin alapeukkua. Haluaisin itse tasa-arvoa ja ihmetyttää että se on ihmisille ok että ajetaan sukupuoltenvälistä tasa-arvoa mutta isoin ongelma on sellainen joka kuuluu olla niin. Tietysti alapeukkuja saattaa tulla siksi että esitetään lisävaatimuksia myös sille toiselle sukupuolelle ja se ei käy. Eli sanoisin että kannattaa miettiä minkä takia sitä tasa-arvoa on vaikea saavuttaa kun itsekään ei halua luopua mistään etuuksistaan tai ottaa lisää velvollisuuksia vastaan sen saavuttamiseksi. Eli jos mietit alapeukuttavasi tätä niin perustele myös syysi miksi tämän asian vaatiminen on huono asia.

   Lainaa

  42. Vahattu guava 12.9.2023 13:31
   Tulos: +27 (37 ääntä)
   Laura: ” Tasa-arvoistettu versio nykyisestä (kaikille pakollinen) olisi tietysti tasa-arvoinen, muttei silti ongelmaton, koska Puolustusvoimilla ei ole kapasiteettia (eikä tarvetta) tuplata varusväen määrää.”
   Anteeks mä en ihan tajunnut tätä? Ensinnäkin eihän kaikki naiset menisi armeijaan kuitenkaan, vaan osa valitsisi siviilipalveluksen, eli kaikki eivät ole tunkemassa sinne nykyisille koulutuspaikoille.
   Ja voihan niitä koulutuspaikkoja rakentaa lisää? 
   Toisekseen, miksei Puolustusvoimilla olisi tarvetta tuplata varusväen määrää? Luulis että on parempi kaikille mitä enemmän on ”varamiehiä”? 
   Itse kannatan todellakin kaikille pakollista systeemiä. Jos ei halua armeijaan, voi suorittaa siviilipalveluksen, josta saa hyvää työkokemusta ja oppii sosiaalisia taitoja yms. Voin sanoa kokemuksesta että se ensimmäisen työpaikan löytäminen ujona tyttönä, ilman ”aikuisten apua” tai suhteita, oli ihan helvetin vaikeaa. Vasta 19-vuotiaana vihdoin tärppäsi. 
   Ei ole tarvetta, koska nykyinen reservi on riittävä Puolustusvoimien tarpeisiin. Toki jos voitaisiin vapaasti valita onko enemmän reserviä vai vähemmän, niin tietysti enempi parempi, mutta kun PV:llä on budjetti, jota pitäisi noudattaa, niin valinta ei ole noin yksinkertainen. Mieluummin koulutetaan riittävästi sotilaita riittävällä budjetilla kuin ylen määrin sotilaita alimitoitetulla budjetilla. Koulutuspaikat, -henkilöstö ja -kalusto eivät ole ilmaisia.
   Myös siviilipalvelusjärjestelmä maksaa valtiolle suoraan ja välillisesti paljon, eikä se sinänsä ole samanlainen välttämättömyys kuin Puolustusvoimat. Jos miesten lisäksi myös kaikkien naisten opintoihin tai työelämään siirtymistä siirrettäisiin 6-12 kuukautta eteenpäin, se tekisi melkoisen loven BKT:hen.

   Lainaa

  43. Tulos: +2 (8 ääntä)
   Vahattu guava: Ei ole tarvetta, koska nykyinen reservi on riittävä Puolustusvoimien tarpeisiin. Toki jos voitaisiin vapaasti valita onko enemmän reserviä vai vähemmän, niin tietysti enempi parempi, mutta kun PV:llä on budjetti, jota pitäisi noudattaa, niin valinta ei ole noin yksinkertainen. Mieluummin koulutetaan riittävästi [...]
   No se on totta että osallistujamäärän kasvaessa budjetin pitäisi kasvaa myös. Sekä armeijan että siviilipalveluksen budjettia tulisi siis korottaa jos kaikille pakolliseen systeemiin siirryttäisiin, tottakai.
   Onko tästä olemassa joku laskelma, että nykyisinkään BKT kärsisi nuorten miesten siirtyessä työelämään myöhemmin? Voi kai armeijaan lähtöä tehdä portaittain? (Eikö nytkin aloita osa porukasta talvella ja osa kesällä?) ja aiemmin aloittaneita tulee sieltä ”putken” toisesta päästä ulos samaan tahtiin, he astuvat työelämään sitä mukaa kun vuotta nuoremmat lähtevät armeijaan. 

   Lainaa

  44. Numeroimaton apina 12.9.2023 14:12
   Tulos: +24 (28 ääntä)
   Kulunut rätti: Emme ole enää yksin. Suomi voi säilyttää uskottavan puolustuksen ilman laajaa asevelvollisuuttakin, kunhan se sopeutuu nykypäivän haasteisiin ja hyödyntää kansainvälisiä liittolaissuhteitaan. Naton ja EU:n kautta Suomi voi saada sellaista tukea ja apua ulkoisissa uhkissa, jota Ukrainalle ei ole tarjottu. Jopa [...]
   "Emme ole enää yksin. Suomi voi säilyttää uskottavan puolustuksen ilman laajaa asevelvollisuuttakin, kunhan se sopeutuu nykypäivän haasteisiin ja hyödyntää kansainvälisiä liittolaissuhteitaan.
   Naton ja EU:n kautta Suomi voi saada sellaista tukea ja apua ulkoisissa uhkissa, jota Ukrainalle ei ole tarjottu. Jopa Ukraina on pysynyt pinnalla lähinnä kansainvälisen yhteisön avustuksella, vaikka apu on ollut rajattua."
   NATO-jäsenyys ja EU:n turvallisuusyhteistyö antavat Puolustusvoimille tukea, eivät korvaa sitä.
   Vaikka Suomi saisi Saksasta tuhat Leopardia, Ranskasta kolme ydinsukellusvenettä, jenkeiltä sata hävittäjää, avoimen pääsyn brittien tiedustelutietoihin, ja kaupan päälle vielä Israelin Rautakupolin Uudenmaan ympärille, rajalle tarvitaan silti riittävästi jalkaväkeä pitämään puolustuslinja siinä, missä se päätetään pitää. Eivät venäläiset Ukrainassakaan pysähtyneet siksi, että Ukrainalle alettiin antaa kalustoa, vaan koska Ukrainan armeija päätti missä menee viimeinen raja ja asetti sen varrelle riittävästi miehiä aseiden kanssa.
   Suomenkielisessä kirjallisuudessa en ole törmännyt vastaavaan termiin, mutta jos aiheeseen tutustuu englanniksi, asejärjestelmistä ja modernista kalustosta käytetään termiä Force multiplier. Hyvä kalusto lisää sotilaiden tehokkuutta, mutta se ei korvaa sotilaita.
   "Asevelvollisuus on vanhentunut järjestelmä, joka ei enää välttämättä vastaa nykypäivän turvallisuustarpeita eikä ole yhdenmukainen tasa-arvon periaatteiden kanssa. Ammattisotilaiden koulutus ja asiantuntemus eroavat merkittävästi lyhyen asevelvollisuusajan suorittaneista, ja tämä heijastuu kentällä. Ukrainan tilanne on valitettava esimerkki siitä, miten ammattisotilailla voi olla ratkaiseva merkitys maan puolustuksessa. Venäjän aggressioon vastaavat Ukrainan asevoimat ovat sisältäneet paitsi ammattisotilaita myös vapaaehtoisia ja reserviläisiä ja on huomattu, että yksiköt, joissa on enemmän ammattisotilaita, ovat menestyneet paremmin.
   Tietysti myös lyhyen asevelvollisuusajan suorittaneilla on oma arvokas roolinsa kansallisen puolustuksen resurssina, mutta heidän tehtävänsä ja valmiutensa ovat rajatumpia kuin ammattisotilaiden. Laatu ja asiantuntemus ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin sotilaiden määrä."
   Asevelvollisuusarmeija sopii erinomaisesti nykyaikaiseen rintamasodankäyntiin, mihin Suomen on pakko olosuhteista johtuen varautua. Totta kai ammattisotilaat ovat suhteessa tehokkaampia, mutta kun heitä ei riitä koko rintamalinjalle. Ammattisotilaat lähetetään sinne, missä vihollinen yrittää läpimurtoa tai sinne, missä itse aiotaan tehdä läpimurto.

   Lainaa

  45. Oikea maahinen 12.9.2023 14:35
   Tulos: +39 (41 ääntä)
   On toi teatterin nimenvaihdos kyllä aivan idioottimainen ratkaisu. Olisivat nyt laittaneet vaikka kysymysmerkin ennemmin.

   Lainaa

  46. Tulos: +59 (65 ääntä)
   Pluri: Miksi tämä on saanut niin paljon miinusta. Mielestäni hyvin tartuttu suurimpaan yksittäiseen ongelmakohtaan tasa-arvoasiassa. Jännä kun normaalisti tasa-arvoa haluavat kommentit saavat paljon plussaa mutta jos haluaa tasa-arvoa ja mainitsee tämän kohdan jolle pitäisi ensin tehdä jotain saakin alapeukkua. Haluaisin [...]
     Yrität tukea ideaa, että naiset pitäisi pakottaa synnyttämään. Sellainen olisi jonkinlainen pidennetty raiskaus. Kukakohan sen lapsen isä olisi? Miten se lapsi saataisiin alulle? Kuka siitä huolehtisi?
     Olen periaatteessa sitä mieltä, että asevelvollisuudelle pitäisi tehdä jotain, ei se tällaisenaan ole tasa-arvoinen. Toisaalta kuten ylläpostanneetkin ovat havainneet, niin ei se ihan niin helposti käy. Mutta meuhkata jonkinlaisesta synnytyspakosta on täysin sairasta: armeija kuitenkin kestää alle vuoden, äitiys (tai muukin vanhemmuus toki) loppuiän. Itse äitinä, olisin mieluummin palvellut armeijassa vaikka vuosikymmenen kuin antanut yksityisimmät osat kehostani jollekin satunnaiselle käyttöön. 

   Lainaa

  47. Söpö tonttu 12.9.2023 16:06
   Tulos: -20 (28 ääntä)
   Vauhditon kalkkuna: Olen sitä mieltä että asevelvollisuutta tarvitsee päivittää, mutta aika älytön tuo synnytysleiri vertaus. Raskaudella voi olla isoja ja pysyviä muutoksia ruumiiseen. Itselläni alkoi liitokset löystyä liian aikaisin, mikä johti siihen etten pystynyt juurikaan kävelemään puolen välin jälkeen. Samasta syystä [...]
   Et kysynyt minulta, mutta vastaan silti.
   Oma armeija-aikani meni varsin mukavasti. Opin paljon uusia taitoja ja johtamista.
   Sain siis aliupseerin(alikersantti) koulutuksen. Se mistä en niinkään pitänyt oli se, että jouduin olemaan erossa perheestäni ja lapsestani. En saa koskaan takaisin sitä menetettyä vuotta elmässäni, kun lapseni kasvoi 1,5-vuotiaasta 2,5-vuotiaaksi minun ollessani armeijassa. Tuohon aikaan mahtui useita tärkeitä tapahtumia, mistä jäin paitsi. Siitäkin huolimatta, että pääsin viikonloppulomille 1-2 kertaa kuukaudessa.
   En asettaisi armeijaa ja pakkosynnyttämistä samalle viivalle. Se tuntuu olevan nykyaikana kovin yleinen argumentti.
   Minua henkilökohtaisesti joskus harmittaa ,että en voi miehenä kokea raskaana olemista ja synnyttämistä.
   Siksi tuntuukin absurdilta ajatus, että koska en voi synnyttää, niin joudun sen lisäksi vielä "rangaistuksena" armeijaan...

   Lainaa

  48. Typerä neuvonantaja 12.9.2023 16:21
   Tulos: +48 (52 ääntä)
   Iso Hoo: Heti kun valtio ehdottoman vankeustuomion uhalla pakottaa jokaisen nuoren naisen suljettavaksi valtion synnytysleirille keinohedelmöitettäväksi minimissään puoleksi vuodeksi, voidaan sanoa että armeija on tasa-arvoinen koska naiset synnyttävät. Nyt kun synnyttäminen on kuitenkin täysin [...]
   Niin, jokainen nainen ei niitä lapsia tee mutta ne jotka tekee niin niillä siinä onkin hommaa vähän pidemmäksi aikaa. Ensin 9kk vauvan tekemiseen ja vähintään toinen mokoma täysipäiväisesti sen hoitamiseen. 18 vuoden vastuu vielä sen hengissä pitämisestä ja yhteiskuntakelpoiseksi kasvatuksesta. Ja sitten YH:lle vielä vittuillaan siitä kun "paneskeli ympäri kaupunkia". Sun pitäisi olla vaan kiitollinen että edes joku tekee lapsia vapaaehtoisesti.

   Lainaa

  49. Tahokas konna 12.9.2023 16:49
   Tulos: +63 (73 ääntä)
   Pluri: Miksi tämä on saanut niin paljon miinusta. Mielestäni hyvin tartuttu suurimpaan yksittäiseen ongelmakohtaan tasa-arvoasiassa. Jännä kun normaalisti tasa-arvoa haluavat kommentit saavat paljon plussaa mutta jos haluaa tasa-arvoa ja mainitsee tämän kohdan jolle pitäisi ensin tehdä jotain saakin alapeukkua. Haluaisin [...]
   Kysytkö ihan oikeasti miksi tuollaiset raiskausfantasiat ovat saaneet miinusta?

   Lainaa

  50. Tulos: +25 (29 ääntä)
   Kallis vadelma: Varmasti ymmärsit että kyseessä on vain tyylitelty yksittäinen &-merkki.
   Ihan selkeä silmänisku oikealle koska se on 88

   Lainaa

  51. Tulos: +25 (29 ääntä)
   Älä selitä: Naisten tehtävänä on näyttää kauniilta ja miellyttää miehiä. Mutta tätähän ei saisi ääneen sanoa, vaikka tätähän naiset itsekin salaa toivovat.
   En tiennytkään, että täällä on avoimet komiikkapäivät.

   Lainaa

  52. Tulos: +23 (27 ääntä)
   Älä selitä: Naisten tehtävänä on näyttää kauniilta ja miellyttää miehiä. Mutta tätähän ei saisi ääneen sanoa, vaikka tätähän naiset itsekin salaa toivovat.
   Vittu tappaisin itseni tässä maailmassa T. Nainen

   Lainaa

  53. Työssä käyvä jääkarhu 12.9.2023 19:55
   Tulos: +11 (15 ääntä)
   Kaikki inselit armeijaan!

   Lainaa

  54. Tulos: +10 (16 ääntä)
   Laura: No se on totta että osallistujamäärän kasvaessa budjetin pitäisi kasvaa myös. Sekä armeijan että siviilipalveluksen budjettia tulisi siis korottaa jos kaikille pakolliseen systeemiin siirryttäisiin, tottakai. Onko tästä olemassa joku laskelma, että nykyisinkään BKT kärsisi nuorten miesten siirtyessä työelämään [...]
   Sinänsä tasa-arvoisessa palveluksessa on pointtinsa, että ikäluokat pienenevät koko ajan ja jossain vaiheessa saattaa ollakin tarpeen, että kaikki suorittavat joko armejian tai sivarin. 
   Ehkä tätä on jossain pohdittukin, asiaan perehtyneet lienevät tehneet pidemmän tähtäimen suunnitelmia.

   Lainaa

  55. Itsestäänselvä alpakka 12.9.2023 20:39
   Tulos: +30 (32 ääntä)
   Tulkki: Ihan selkeä silmänisku oikealle koska se on 88
   Sehän koodautuu auki Heippa Hilleri eli lastenteatteria tulossa 😁

   Lainaa

  56. Tulos: +21 (25 ääntä)
   Kivi:   Yrität tukea ideaa, että naiset pitäisi pakottaa synnyttämään. Sellainen olisi jonkinlainen pidennetty raiskaus. Kukakohan sen lapsen isä olisi? Miten se lapsi saataisiin alulle? Kuka siitä huolehtisi?  Olen periaatteessa sitä mieltä, että asevelvollisuudelle pitäisi tehdä jotain, ei se tällaisenaan ole [...]
   Ymmärsin edellisen kommentoijan provosoineen tarkoituksella tuolla järjettömällä vertauskuvalla ja ajattelin muidenkin ajattelevan hänen tehneen samoin. Kirjoitin huonosti kun en tuonut asiaa ilmi omassa kommentissani. En tietenkään ajattele mitään tuon suuntaistakaan ja nyt kyllä nolasin itseni ajattelemattomuudellani. Pelkästään tuota palvelusasiaa tarkoitin mihin ei liity mitään noin pitkälle henkilön kajoamiseen meneviä asioita. Muistan vain että jo pienenä poikana ihmettelin että miksi toisten pitää mennä ja toisten ei tarvitse. Silloin en ollut tasa-arvoasiasta kuullutkaan. Totta on se että tuossa tasa-arvoasiassa on todella paljon tehtävää moniltakin osin mm. epätasa-arvoinen palkkaus on oikea ongelma. Mutta en nyt tässä kohtaa sen enempää jauhamaan kun oma avaus meni todella alta lipan. Nämä ovat mielestäni hyviä keskustelunaiheita hyvien keskustelijoiden kanssa joilla on hyviä mielipiteitä. Tänään ei minusta hyväksi keskustelijaksi ollut. Nöyrästi käsi pystyyn virheen merkiksi.

   Lainaa

  57. Nasta nuija 13.9.2023 1:54
   Tulos: +21 (23 ääntä)
   Valkaistu alpakka: Olen ekaa tai tokaa kertaa täällä ja täytyy sanoa, että tämä kommenttiosasto on villi paikka, kun täällä puhutaan sujuvasti samaan hengenvetoon Minna Haapkylän avioliitosta, sodasta, asevelvollisuudesta, kieliopista ja Espoon teatterista. 😅 Tämä ei siis ole kritiikkiä, ihan mielenkiinnolla olen lueskellut näitä tämän aamun.
   Ja laita huomiolle, että keskustelu on ihan järkyttävän asiallista, ottaen huomioon erittäin vähäiseltä tuntuvan moderoinnin :)

   Lainaa

  58. Viimi eläin 13.9.2023 7:27
   Tulos: +24 (26 ääntä)
   Valkaistu alpakka: Olen ekaa tai tokaa kertaa täällä ja täytyy sanoa, että tämä kommenttiosasto on villi paikka, kun täällä puhutaan sujuvasti samaan hengenvetoon Minna Haapkylän avioliitosta, sodasta, asevelvollisuudesta, kieliopista ja Espoon teatterista. 😅 Tämä ei siis ole kritiikkiä, ihan mielenkiinnolla olen lueskellut näitä tämän aamun.
   Tervetuloa, Valkaistu alpakka! Toivottavasti viihdyt täällä pidempäänkin. Feissarimokien kommenttiosasto on best! 
   Onko muuten kukaan miettinyt, miten mokat ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa tosi paljon, mutta kommenteissa on aina ollut hyvä meininki. Muutamat satunnaiset trollihyökkäykset poislukien…

   Lainaa

  59. Kiltti pulu 13.9.2023 7:42
   Tulos: +16 (18 ääntä)
   Söpö tonttu: Et kysynyt minulta, mutta vastaan silti. Oma armeija-aikani meni varsin mukavasti. Opin paljon uusia taitoja ja johtamista.Sain siis aliupseerin(alikersantti) koulutuksen. Se mistä en niinkään pitänyt oli se, että jouduin olemaan erossa perheestäni ja lapsestani. En saa koskaan takaisin sitä menetettyä vuotta [...]
   Kieltäytymällä palveluksesta olisit todennäköisesti suorittanut valvontarangaistuksesi panta nilkassa kotona ja päässyt nauttimaan koti-isyydestä. Valintoja, valintoja.

   Lainaa

  60. Kuolematon hyeena 13.9.2023 7:56
   Tulos: +14 (18 ääntä)
   Tämmönen kivi: Asevelvollisuuden uudistaminen ei ole niin yksinkertainen asia, kuin useimmat ilmeisesti kuvittelevat. Ongelmia on kaikissa vaihtoehdoissa, mukaanlukien nykyinen systeemi, eikä poliitikoilla, kansalla tai edes Puolustusvoimilla ole varsinaista konsensusta siitä, mitkä ongelmat voidaan hyväksyä jos muut vältetään. [...]
   Mites sellainen malli, jossa kansalaispalvelus olisi kaikille pakollinen. Armeija voisi valita päältä parhaat, muut pääsisivät apukäsiksi vanhusten ja lasten huoltohommiin.

   Lainaa

  61. Kouluttamaton muurahainen 13.9.2023 8:27
   Tulos: +3 (9 ääntä)
   Minulla on ratkaisu synnytys vs. armeija -tasa-arvo-ongelmaan. Hankitaan Suomeen riittävästi maahanmuuttajia. Valmiiksi kasvatettuja ja koulutettuja veronmaksajia, niin itse ei tarvitsisi lisääntyä. Heistä monilla saattaisi olla jo ihan sotimiskokemustakin, joten kaikki ensin armeijaan ja sitten palkkatöihin. Tuo oli vitsi, kun joku ei kuitenkaan ymmärtänyt. Pointti on, että elämä on epätasa-arvoista, johonkin on tehtävä rajanvetoja. Jos kaikki pakotetaan armeijaan, koulutetaan kalliilla rahalla (ottaisitko sen mieluiten terveydenhuollosta, koulutuksesta vai lisäämällä veroja?) paljon sotilaita, jotka tosiasiallisesti eivät voi osallistua sotaan, koska sota-aikanakin pitää hoitaa myös siviiliasiat ja pyörittää Suomea. Toisaalta, koska yhteiskunnan kannalta lisääntyminen on pakollista ja olosuhteiden johdosta pitkälti naisten hommaa, niin taloudellisen tasa-arvon nimissä siitä voisi olla omavastuuta vaikka se 0,5-1 vuotta, mikä armeijassakin ollaan, ja valtio kompensoisi taloudelliset menetykset sen jälkeen. Minulla ei siis ole alussa esittämääni parempaa ratkaisua asiaan, mutta tasa-arvoista elämästä ei missään olosuhteissa saa. Ai niin. Suomalainenhan maksaa mieluummin siitä, ettei joku toinen saa pientä etua kuin ottaa riskin, että toinen pääsee jossain asiassa helpommalla.

   Lainaa

  62. Kiero hyönteinen 13.9.2023 11:35
   Tulos: +13 (19 ääntä)
   Viimi eläin: Tervetuloa, Valkaistu alpakka! Toivottavasti viihdyt täällä pidempäänkin. Feissarimokien kommenttiosasto on best!  Onko muuten kukaan miettinyt, miten mokat ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa tosi paljon, mutta kommenteissa on aina ollut hyvä meininki. Muutamat satunnaiset trollihyökkäykset poislukien…
   Onkohan siitä yhdestä T:llä alkavasta vihdoin päästy eroon? En tiedä uskaltaako edes nimellä mainita.

   Lainaa

  63. Jumalaton kyyhky 13.9.2023 14:02
   Tulos: +9 (11 ääntä)
   Kiero hyönteinen: Onkohan siitä yhdestä T:llä alkavasta vihdoin päästy eroon? En tiedä uskaltaako edes nimellä mainita.
   Älä mainitse. Oli vasta pois mutta joku onnistui manaamaan paikalle. Ollutkin trollit aika vähissä. Trans-keskustelussa jokunen.

   Lainaa

  64. Ikävä lohikäärme 13.9.2023 14:07
   Tulos: +14 (20 ääntä)
   Kutsunnat kaikille ja niissä valitaan asepalvelukseen sukupuoleen katsomatta nykyisen saapumiserän verran halukkaita ja kyvykkäitä. Muille tietty määrä kriisiajan tehtäviin, suojautumiseen, ensiapuun ym. valmentavia kursseja, jotka on suoritettava 30 ikävuoteen mennessä. Siviilipalvelusta ei tarvita. Ei se sen vaikeampaa ole.

   Lainaa

  65. Syyntakeeton mustikkamehukeitto 14.9.2023 0:59
   Tulos: +12 (16 ääntä)
   https://www.reservilaisliitto.fi/kirjoitus/kuka-resursoisi-laajennetut-kutsunnat/ Laajennetut kutsunnat on olleet toiveissa jo pitempään, tuossa reserviläisliiton kolumnissa pohditaan esim. niitä kustannuskysymyksiä. Itse olin tosi kiinnostunut armeijasta nuorena. Valitettavasti olin niin ujo, että en todellakaan uskaltanut hakeutua kutsuntoihin, mutta valmiiksi määrätty päivä ja paikka olisi varmasti auttanut asiaa. En sitten tiedä olisinko todellisuudessa läpäissyt esim lääkärintarkastusta, kun painoin 37kg silloin lukioaikoina. Ainakin tiedän useampia poikia, ketkä laitettiin vielä kasvattamaan massaa että pärjäävät. Toinen asia on se epätasa-arvoisuus, mitä osa miehistä kokee koko ajatusta kohtaan, että naiset on armeijassa. Yhtäkkiä naiset onkin vain tupapilluja, tai valitetaan miten miehet joutuu auttamaan rinkan kantamisessa metsäleireillä yms. Vieläkin saa olla suht "kova akka", että on valmis tuollaiseen. Laajennettu kutsunta olisi varmasti lääke tähänkin, kun naiset ei itse hakeutuisi "miesten hommiin"?

   Lainaa

  66. Puolisuppea lepakko 17.9.2023 15:20
   Tulos: +1 (5 ääntä)
   Kujeileva apina: Kuuluin aikanaan uskonnolliseen lahkoon, jossa uskonnollinen vakaumus kielsi asepalvelun. Mä en oo koskaan tajunnut, miksi vapautus piti saada sivaristakin. 🤔
   Pointti on se, että valtio ei halua tarjota sivaria vaihtoehtona. Samaan tapaan kuin puolisonsa tappamista ei tarjota vaihtoehtona avioerolle. Armeijasta kieltäytyminen on mahdollista ja siitä seuraa jokin rangaistus, esim sivari. Ja tästä seuraa, että jos saa vapautuksen armeijasta (minkä tahansa syyn takia), saa vapautuksen myös rangaistuksista (myös siviilipalveluksen suorittamisesta).

   Lainaa

  67. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Kuinka paljon paremman ja pitemmän koulutuksen ammattisotilas saa? Mihin olisi varaa? Maailmalla joku nurmipora tai tykäri saa muutaman kuukauden koulutuksen, siitä eteenpäin on taitojen ja kaluston ylläpitoa. US Army lähetti jalkaväkeä Irakiin neljän kuukauden koulutuksen jälkeen. Kuinka paljon parempia nämä ovat suomalaiseen (tai sveitsiläiseen, tai norjalaiseen, tai itävaltalaiseen) varusmieheen verrattuna?

   Lainaa

  68. Tulos: +2 (4 ääntä)
   Kuolematon hyeena: Mites sellainen malli, jossa kansalaispalvelus olisi kaikille pakollinen. Armeija voisi valita päältä parhaat, muut pääsisivät apukäsiksi vanhusten ja lasten huoltohommiin.
     Ottaen huomioon, millaisia tunareita on liikkeellä, en ole ihan varma, että juuri vanhusten ja lasten hoito olisi paras sijoituspaikka, sittemminkin kun esitit, että armeija ottaa työkykyisimmät ja täyspäisimmät ensin. "Et ole tarpeeksi hyvä oppimaan armeijaa, päästämme siis sinut käsiksi haavoittuvaisimpiin yhteiskunnan jäseniin". 
     Suurin osa 17-18 -vuotiaista ei osaa tehdä mitään erityisen vaativaa. Heitä ei voi laittaa pakolla sellaisiin töihin, joita he muuten tekevät, vaikkapa Mäkkäriin -ainakin Briteissä on "pakkotyötä" kokeiltu (tosin työttömillä), ja siitä ei seurannut muuta kuin se, että Tescot ja muut erottivat palkatut työntekijät ja ottivat tilalle näitä "työkokeilijoita" (ja tietysti kun kokeilu loppui, otettiin uusi kokeiltava eikä palkattu ketään). Yritykset hyötyisvät nuorten kustannuksella, ja ne ihmiset, jotka haluaisivat elättää itsensä sellaisilla töillä, tai ainakin ansaita interreillrahat, eivät tykkäisi ollenkaan. Eivätkä ne tahot, jotka maksaisivat heidän työttömyyskorvauksensa.
     Ei myöskään olisi kansantaloudellisesti järkevää, että kaikki korkeampaan koulutukseen soveltuvat nuoret tekevät vuoden hanttihommia, kun he voisivat opiskella ensin ja mennä sitten koulutuksen mukaisiin töihin, jolloin veronmaksu ei vuodella myöhästyisi. (Ei ole sekään, että vain nuorille miehille käy niin, mutta jostainhan se armeija on otettava). 
     Palkka-armeija olisi yksi idea , mutta ongelmansa siinäkin: ensinnäkin meillä olisi armeijassa vain porukkaa, jotka todella haluavat huitoa pyssyillä, mikä tekisi siitä aika lailla rauhattomamman kuin se on nyt. Toisekseen, joko palkka olisi huono, ottaen huomioon, että kuitenkin pyydetään tarvittaessa sotimaan, mikä on paljon pyydetty, ja tasa-arvo-ongelma olisi sitten toinen kuin se nyt on, mutta ongelma kuitenkin: vain köyhien lapset sotisivat. Silloin poliitikoille olisi paljon helpompaa tehdä aggressiivista politiikkaa: lähetetään vain suomalaisten lapsia kaiken maailman konflikteihin NATOn riveissä -eiväthän ne meidän lapsiamme ole. Jos taas armeija maksaisi niin hyvin, että se olisi aidosti himoittava työpaikka, niin sitten valtiontalous tulee taas vastaan. 
     Koko ikäluokkaa ei missään tapauksessa tarvita Suomen puolustamiseen, tulevaisuudessa yhä vähemmän, kun sotaa käyvät dronet ja muut. Sitä paitsi kaikkia aikuisia ei voisi lähettää sotimaan jos tilanne tulisi -jonkun täytyy hoitaa lapset ja pellot. Näille pitäisi keksiä jotain partiopuuhailua, yllä selitetyistä syistä, ja se maksaisi, eikä hyödyttäisi puolustusta. 
     Puolustusvoimien intresseissä ei kerta kaikkiaan ole olla mikään tasa-arvolaitos tai muutenkaan kiva, sen intresseissä on saada Suomi puolustetuksi mahdollisimman halvalla. Onko tämä reilua suomalaisille miehille, no ei, mutta kukaan ei ole keksinyt muuta ideaa, ei ainakaan niin, ettei kävisi järkyttävän kalliiksi, eikä poliittista tahtoa maksaa kansalaisten tasa-arvosta pahemmin ole, tällä hallituksella varmaan vähemmän kuin koskaan. 
     Olen ensimmäisenä -kun olen pienen pojan äiti -kannattamassa jotain muuta ratkaisua, mutta kun en tiedä, mikä se olisi. Ehkä joka ikäluokasta pitäisi arpoa sopiva määrä?

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: armeija, asevelvollisuus, avioliitto, espoon teatteri, häät, imuri, joanna haartti, kuva, merkki, minna haapkylä, naimisiin, nimenmuutos, puolustus, uusi nimi