Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Luontoilta, osa 82

Someviidakon villit vinkit: Suolaa ja purovett√§. ūüćÉ
Luontoilta, osa 82

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 41 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Seniili öykkäri 26.9.2023 0:21
   Tulos: +180 (202 ääntä)
   Voi helvetti nyt Outi. Ja olipa lutunen lumikko ūüėć

   Lainaa

  2. Tornipöllö 26.9.2023 0:27
   Tulos: +272 (280 ääntä)
   Se on kätevää jos on vaikka saaristossa lomailemassa ja keittiöstä loppuu suola kesken, ottaa vain haavin kainaloon ja menee pyydystämään parit lokit rannalta. Vähän kun niitä ravistaa niin suola irtoaa niiden sulista ja sen voi sitten kerätä talteen käyttöä varten.

   Lainaa

  3. Sotilasarvoltaan hylje 26.9.2023 0:30
   Tulos: +223 (237 ääntä)
   Vissiin jotkut ovat jo ehtineet sotkea ne puhtaat luonnonvedet Hannukurussa. "Hannukurun kaivon vesi on keitett√§v√§ ennen k√§ytt√∂√§. Kaikkien luonnonvesien keitt√§mist√§ suositellaan ennen k√§ytt√∂√§. √Ąl√§ tiskaa tai peseydy kaivon kannella tai 15 m l√§hemp√§n√§ sit√§, jotta veteen ei p√§√§se bakteereja." N√§in sit√§ saadaan pilattua Outien avulla Lapin puhdas luontokin.

   Lainaa

  4. Ohut simpanssi 26.9.2023 0:58
   Tulos: -263 (271 ääntä)
   EI KURTTURUUSUA TARVI MIHINK√Ą√ĄN KITKE√Ą VAIKKA JOKU HELVETIN EU JUTTU NIIN SANOIS, LUPIINIT ON PAHEMPI.

   Lainaa

  5. Ohut simpanssi 26.9.2023 0:59
   Tulos: -162 (172 ääntä)
   Ohut simpanssi: EI KURTTURUUSUA TARVI MIHINK√Ą√ĄN KITKE√Ą VAIKKA JOKU HELVETIN EU JUTTU NIIN SANOIS, LUPIINIT ON PAHEMPI.
   Nii, vai oliko se edes EU-juttu vai jotain Suomen sekoilua vieraslajeista. Emmää ny muista, no kuitenkin.

   Lainaa

  6. Reseptivapaa Dinosaurus 26.9.2023 2:17
   Tulos: +184 (200 ääntä)
   Näiden Outien takia meilläkin on kohta taas kolerat ja muut mukavat kierrossa 1800-luvun malliin. Ei mitään jätöksiä mihinkään vesistöihin, ikinä! Jos hätä yllättää luonnossa, niin tee tarpeet vähintään parinkymmenen metrin päähän rannasta ja hautaa tuotoksesi. Ja sitten kun vielä uimarannoilla muistettaisiin, että myös pikkulasten vaippoihin ilmaantuu ihan sitä itseään, eikä tosiaankaan ole hyvä idea käydä pesemässä sitä mukulaa laiturinnokassa. Joka kesä saa lukea siitä, miten on vähän väliä joku ranta suljettuna ulosteiden mukana tulleiden pöpöjen takia. Se vesseli siivoontuu aivan riittävän hyvin esimerkiksi kosteuspyyhkeellä. Kala kavereineen saa kakkia veteen, mutta aikuisen ihmisen pitäisi jo osata käydä ihan itse vessassa ilman, että saastuu kokonainen elinympäristö!

   Lainaa

  7. Tulos: +163 (165 ääntä)
   Juuri oli Yle kirjoittanut juttua miten osa autiotupien käyttäjistä ei ymmärrä autiotupien käyttöä koskevasta etiketistä tuon taivaallista, häiriten muita eränkävijöitä tai aiheuttaen muuta haittaa. Siinä puhdasvesiämpärissä tai sen yllä ei saa pestä mitään.

   Lainaa

  8. Ylittämätön taistelija 26.9.2023 7:59
   Tulos: +48 (52 ääntä)
   Maantiesuola on muuten magnesium-kloridi

   Lainaa

  9. Peitettävä albatrossi 26.9.2023 8:08
   Tulos: +27 (113 ääntä)
   Reseptivapaa Dinosaurus: Näiden Outien takia meilläkin on kohta taas kolerat ja muut mukavat kierrossa 1800-luvun malliin. Ei mitään jätöksiä mihinkään vesistöihin, ikinä! Jos hätä yllättää luonnossa, niin tee tarpeet vähintään parinkymmenen metrin päähän rannasta ja hautaa tuotoksesi. Ja sitten kun vielä [...]
   tämä. ja sitten syytetään koiranomistajia kun "piskit paskantavat uimaveteen". Kyllä ne on ne pikkupiltit jotka niissä paskavaipoissaan niitä pöpöjä sinne vääntää. Mutta toki kukaan vanhempihan tätä ei pysty myöntämään / käsittämään, koska lisääntyminen on sumentanut aivotoiminnan.

   Lainaa

  10. Vehmas pupu 26.9.2023 8:53
   Tulos: +17 (47 ääntä)
   Peitettävä albatrossi: tämä. ja sitten syytetään koiranomistajia kun "piskit paskantavat uimaveteen". Kyllä ne on ne pikkupiltit jotka niissä paskavaipoissaan niitä pöpöjä sinne vääntää. Mutta toki kukaan vanhempihan tätä ei pysty myöntämään / käsittämään, koska lisääntyminen on sumentanut aivotoiminnan.
   Ei se itse lisääntyminen aivotoimintaa sumenna, vaan siitä johtuva valvominen. Jotkut lisääntyneet jopa saavat nukuttua ihan hyvin.

   Lainaa

  11. Kirkas etana 26.9.2023 9:22
   Tulos: -111 (147 ääntä)
   Ei outi käskenyt sitä riepua kaivossa pestä, vaan purossa. Siinä on erittäin suuri ero. Tunturipurojen vesi on yleensä varsin puhdasta ja liikkuvassa vedessä pöpöt hajoavat niin suurelle alalle ettei niistä enää saa tautia millään. Tuli kerran vaelluksella hörpittyä kuksalla suoraan purosta vettä. Tauon päätyttyä huomasin että 10m yläjuoksulla makasi kuollut poro vedessä. Silloin jännitti minkälaisen vatsataudin saa, mutta kellekkään seurueesta ei tullut mitään oireita (lukuun ottamatta erästä jolle mätänevän poron raato sai oksennuksen nousemaan). Millään minkä ihminen saa itsestään elävänä irti ei saa virtaavaa vesistöä pilattua.

   Lainaa

  12. Huolestuttava hampurilainen 26.9.2023 9:22
   Tulos: +57 (63 ääntä)
   Ylittämätön taistelija: Maantiesuola on muuten magnesium-kloridi
   Yleisemmin kalsiumkloridi, mutta magnesiumkloridiakin voidaan käyttää. Ja kirjoitetaan ilman väliviivaa.

   Lainaa

  13. Pelottava ahma 26.9.2023 9:41
   Tulos: +77 (85 ääntä)
   Purosta voisi ottaa astialla vettä ja huuhdella sadesuojaa varoetäisyyden päässä, 20-30 m rannasta. Ajattelin ensin että sitten vaate olisi märkä ja painava kantaa, mutta sadesuojan ei luulisi kastuvan läpimäräksi (varsinkaan sen hintaisen, mistä viitsii alkaa korvauksia penäämään) vaan olevan päinvastoin helppo huuhdella.

   Lainaa

  14. Häikäilemätön hyönteinen 26.9.2023 10:30
   Tulos: -10 (86 ääntä)
   Peitettävä albatrossi: tämä. ja sitten syytetään koiranomistajia kun "piskit paskantavat uimaveteen". Kyllä ne on ne pikkupiltit jotka niissä paskavaipoissaan niitä pöpöjä sinne vääntää. Mutta toki kukaan vanhempihan tätä ei pysty myöntämään / käsittämään, koska lisääntyminen on sumentanut aivotoiminnan.
   No ihan syystä koiranomistajia syytetään, jos he tuovat rakkinsa uimarannalle uimaan. Koirille kyllä löytyy omat uimarannat.

   Lainaa

  15. Levätön lintu 26.9.2023 10:38
   Tulos: -11 (69 ääntä)
   Lumikko taitaa olla kärppä. Lumikko on kesälläkin valkoinen, kärppä ruskea. Tai jokin näätä.

   Lainaa

  16. Tulos: +110 (116 ääntä)
   Kirkas etana: Millään minkä ihminen saa itsestään elävänä irti ei saa virtaavaa vesistöä pilattua.
   Tervetuloa Intiaan. Saat maistaa vett√§. ūüėä

   Lainaa

  17. It's a deal 26.9.2023 11:02
   Tulos: +64 (64 ääntä)
   Levätön lintu: Lumikko taitaa olla kärppä. Lumikko on kesälläkin valkoinen, kärppä ruskea. Tai jokin näätä.
   Lumikko ei ole koko kesää valkoinen, mutta vaihtaa väriä ennen lumen tuloa.

   Lainaa

  18. Likempi viikinki 26.9.2023 11:06
   Tulos: +42 (64 ääntä)
   Kirkas etana: Ei outi käskenyt sitä riepua kaivossa pestä, vaan purossa. Siinä on erittäin suuri ero. Tunturipurojen vesi on yleensä varsin puhdasta ja liikkuvassa vedessä pöpöt hajoavat niin suurelle alalle ettei niistä enää saa tautia millään. Tuli kerran vaelluksella hörpittyä kuksalla suoraan purosta [...]
   Suuntautuiko vaelluksesi elokuvateatteriin katsomaan Napapiirin sankarit 3:sta? Kuollut poro puron varressa tapahtui ainakin kyseisessä leffassa. Mutta siinä kaikille taisi tulla seurauksena yrjötauti.

   Lainaa

  19. Sinervä papukaija 26.9.2023 11:10
   Tulos: +58 (60 ääntä)
   Levätön lintu: Lumikko taitaa olla kärppä. Lumikko on kesälläkin valkoinen, kärppä ruskea. Tai jokin näätä.
   Sekä lumikko että kärppä ovat kesällä ruskeita ja talvella valkoisia. Parhaiten ne erottaa hännästä. Kärpän hännänpää on kesät talvet musta ja lumikolla taas muun turkin kanssa samanvärinen. Lumikon häntä on myös kärpän häntää lyhyempi.

   Lainaa

  20. Tulos: +62 (66 ääntä)
   Kirkas etana: Ei outi käskenyt sitä riepua kaivossa pestä, vaan purossa. Siinä on erittäin suuri ero. Tunturipurojen vesi on yleensä varsin puhdasta ja liikkuvassa vedessä pöpöt hajoavat niin suurelle alalle ettei niistä enää saa tautia millään. Tuli kerran vaelluksella hörpittyä kuksalla suoraan purosta [...]
   Ei sen yhden ihmisen eritteet ehkä. Mutta kun muutkin toimivat samoin, on tilanne sama kuin Laihan pupun mainitsemassa Intiassa.

   Lainaa

  21. Tulos: +40 (48 ääntä)
   Hieno vauhdikas lumikko -kuva! ūüėć mihink√∂h√§n sill√§ on kiire? ‚ÄĚApua m√§ my√∂h√§styn balettitunnilta!‚ÄĚ ūüźÄūüŹÉ‚Äć‚ôāÔłŹūüŹÉ‚Äć‚ôāÔłŹūüŹÉ‚Äć‚ôāÔłŹ

   Lainaa

  22. Tulos: +8 (18 ääntä)
   Tornipöllö: Se on kätevää jos on vaikka saaristossa lomailemassa ja keittiöstä loppuu suola kesken, ottaa vain haavin kainaloon ja menee pyydystämään parit lokit rannalta. Vähän kun niitä ravistaa niin suola irtoaa niiden sulista ja sen voi sitten kerätä talteen käyttöä varten.
   ūüėā no hyi!

   Lainaa

  23. Tulos: +24 (28 ääntä)
   Lumikko pelastaa päivän!

   Lainaa

  24. Messevä valas 26.9.2023 12:48
   Tulos: +38 (48 ääntä)
   Vaikka luonnonvesistöä ei kannata tieten tahtoen saastuttaa eritteillä, kannattaa muistaa, että luonnonvesiin kyllä pissivät, kakkivat, oksentavat ja kuolevat linnut, kalat ja muut villieläimet sekä joskus myös lehmät, hevoset, lampaat ja porot.

   Lainaa

  25. Itseasiassa 26.9.2023 17:06
   Tulos: +32 (38 ääntä)
   Ohut simpanssi: EI KURTTURUUSUA TARVI MIHINK√Ą√ĄN KITKE√Ą VAIKKA JOKU HELVETIN EU JUTTU NIIN SANOIS, LUPIINIT ON PAHEMPI.
   Tää on kyllä taas todellista isänmaallisuutta. Annetaan vaan luonnon rauhassa mennä pilalle, kun ei ymmärretä uhan yksinkertaisia asioita, eihän me siitä luonnosta mitään tarvita.

   Lainaa

  26. Tulos: -38 (48 ääntä)
   Laiha pupu: Tervetuloa Intiaan. Saat maistaa vett√§. ūüėä
   Etkö oikeasti huomaa mikä ero on viidella vaeltajalla vuodessa ja viidellä miljoonalla ihmisellä viikossa? Ihan turha verrata tuota tilannetta Intiaan.

   Lainaa

  27. Itseasiassa 26.9.2023 17:13
   Tulos: +30 (30 ääntä)
   Laiha pupu: Tervetuloa Intiaan. Saat maistaa vett√§. ūüėä
   Eikä tarvitse tuhlata rahaa paluulippuun.

   Lainaa

  28. Vessapaperiton vesinokkaeläin 26.9.2023 18:47
   Tulos: -44 (60 ääntä)
   Itseasiassa: Tää on kyllä taas todellista isänmaallisuutta. Annetaan vaan luonnon rauhassa mennä pilalle, kun ei ymmärretä uhan yksinkertaisia asioita, eihän me siitä luonnosta mitään tarvita.
   Millä tapaa luonto menee pilalle vieraslajeista? Jos tulokas sopeutuu paremmin kuin nykyiset niin eikös se ole hyvä? Luonto on ehkä vähän aikaa "epätasapainossa" mutta sopeutuu ja monimuotoistuu taas kyllä niinkuin on aina tehnyt, evoluutio pitää siitä huolen. Lupiinikin on hyvä maaperän ravitsija koska sitoo typpeä siihen. Jos koetetaan pitää ympäristö väkisin status quossa niin se on täysin tuhoon tuomittu ajatus. Ainoa pysyvä asia luonnossa on sen jatkuva muutostila.

   Lainaa

  29. Vedetön aprikoosi 26.9.2023 20:51
   Tulos: +36 (42 ääntä)
   Ohut simpanssi: Nii, vai oliko se edes EU-juttu vai jotain Suomen sekoilua vieraslajeista. Emmää ny muista, no kuitenkin.
   Niin, onhan se hienoa kun kurtturuusu ja lupiini käytännössä tuhoaa Suomen alkuperäiset kukkakasvit.

   Lainaa

  30. Naatti käärme 26.9.2023 21:00
   Tulos: -38 (46 ääntä)
   Vedetön aprikoosi: Niin, onhan se hienoa kun kurtturuusu ja lupiini käytännössä tuhoaa Suomen alkuperäiset kukkakasvit.
   Paitsi ettei tuhoa, mutta ei anneta faktojen haitata.

   Lainaa

  31. Lohduton laama 26.9.2023 21:01
   Tulos: -13 (21 ääntä)
   Itseasiassa: Tää on kyllä taas todellista isänmaallisuutta. Annetaan vaan luonnon rauhassa mennä pilalle, kun ei ymmärretä uhan yksinkertaisia asioita, eihän me siitä luonnosta mitään tarvita.
   Se ei liity isänmaallisuuteen millään tavalla.

   Lainaa

  32. Käypä delfiini 26.9.2023 21:04
   Tulos: +31 (35 ääntä)
   Vessapaperiton vesinokkaeläin: Millä tapaa luonto menee pilalle vieraslajeista? Jos tulokas sopeutuu paremmin kuin nykyiset niin eikös se ole hyvä? Luonto on ehkä vähän aikaa "epätasapainossa" mutta sopeutuu ja monimuotoistuu taas kyllä niinkuin on aina tehnyt, evoluutio pitää siitä huolen. Lupiinikin on hyvä maaperän ravitsija koska sitoo typpeä [...]
   Mitä tämä "jos tulokas sopeutuu paremmin kuin nykyiset" edes tarkoittaa? Meinaatko että kenties tuhansia vuosia Suomessa kasvaneet kasvit eivät olisi sopeutuneet tänne vain sen takia että jokin toinen laji siirtyy (yleensä ihmisen avustuksella) sen elintilaan ja vie siltä mahdollisuuden kasvaa?

   Lainaa

  33. Itseasiassa 26.9.2023 22:51
   Tulos: +39 (39 ääntä)
   Vessapaperiton vesinokkaeläin: Millä tapaa luonto menee pilalle vieraslajeista? Jos tulokas sopeutuu paremmin kuin nykyiset niin eikös se ole hyvä? Luonto on ehkä vähän aikaa "epätasapainossa" mutta sopeutuu ja monimuotoistuu taas kyllä niinkuin on aina tehnyt, evoluutio pitää siitä huolen. Lupiinikin on hyvä maaperän ravitsija koska sitoo typpeä [...]
   Lupiinin ongelmia on mm. että siitä ei kaikki hyönteiset saa syötyä mettä ja joillekin se aiheuttaa lisääntymiskyvyttämyyttä. Nyt kun meillä on jo hyönteiset rankasti vähentyneet niin mielellään ei anneta niitä tuhoavien kasvien levittäytyä. Ja sullekin löytyy varmasti tietoa netistä, miksi jotkut vieraslajit ovat täällä huonoja, nehän kaikki eivät ole.

   Lainaa

  34. Itseasiassa 26.9.2023 22:53
   Tulos: +27 (31 ääntä)
   Lohduton laama: Se ei liity isänmaallisuuteen millään tavalla.
   Isänmaallista on myös kunnioittaa Suomen luontoa. Ihan pitämällä se puhtaana ja suojelemalla sitä.

   Lainaa

  35. Tulos: -12 (18 ääntä)
   Vessapaperiton vesinokkaeläin: Millä tapaa luonto menee pilalle vieraslajeista? Jos tulokas sopeutuu paremmin kuin nykyiset niin eikös se ole hyvä? Luonto on ehkä vähän aikaa "epätasapainossa" mutta sopeutuu ja monimuotoistuu taas kyllä niinkuin on aina tehnyt, evoluutio pitää siitä huolen. Lupiinikin on hyvä maaperän ravitsija koska sitoo typpeä [...]
   Tässä vieraslajikeskustelussa on isossa roolissa ihmisten halu hallita kaikkea. Kyllä, me on aiheutettu monen vieraslajin leviäminen, mutta luonto itse osaa hakea tasapainon paremmin kuin me ihmiset. Se, että alettaisiin tappamaan joukolla vaikka piisameita, ei välttämättä ole loppujenlopuksi sen jalompi tai tasapainon kannalta parempi teko, kuin piisamit syrjäyttämässä alkuperäistä lajistoa. Lisäksi meillä on puolueelliset kriteerit, sillä ihmistähän ei lueta missään päin maailmaa vieraslajiksi, vaikka ollaan joka suhteessa niistä varmasti se haitallisin. 
   Kuusikin on muuten Suomessa alunperin vieraslaji. Ehkä tässäkin kannattaisi pyrkiä nimenomaan siihen luonnolliseen tasapainoon, eli ettei tieten tahtoen levitetä tai vapauteta vieraslajeja, muttei lähdetä myöskään sotaan jotain kurtturuusua tai lupiinia vastaan. 
   Ja fakta on myös se, että meidän omat toimet ovat mahdollistaneet monen lajin leviämisen uusille alueille, eli ongelman perisyy ei ole se kasvi- tai eläinlaji uudessa ympäristössä vaan muuttuneet olosuhteet, jotka ovat otollisemmat uudemmille kuin alkuperäisille lajeille. 

   Lainaa

  36. Kaksipäinen alligaattori 27.9.2023 13:56
   Tulos: +5 (19 ääntä)
   Aika huono sadesuoja, jos siitä ei oksennusta saa huuhdeltua pois.

   Lainaa

  37. Indifferentti lihapulla 27.9.2023 23:16
   Tulos: 0 (6 ääntä)
   En usko että Outi on vaeltanut ikinä. Ei kukaan vaeltaja voi olla noin tietämätön.

   Lainaa

  38. Kiusattu puuma 28.9.2023 6:52
   Tulos: -8 (10 ääntä)
   Itseasiassa: Isänmaallista on myös kunnioittaa Suomen luontoa. Ihan pitämällä se puhtaana ja suojelemalla sitä.
   Mistä tämän määritelmän voi lukea? Vai kävikö niin että tämä on sinun itse keksimäsi juttu, mikä nyt sattui sopimaan tähän kohtaan?

   Lainaa

  39. Tulos: +6 (10 ääntä)
   Nimi: Tässä vieraslajikeskustelussa on isossa roolissa ihmisten halu hallita kaikkea. Kyllä, me on aiheutettu monen vieraslajin leviäminen, mutta luonto itse osaa hakea tasapainon paremmin kuin me ihmiset. Se, että alettaisiin tappamaan joukolla vaikka piisameita, ei välttämättä ole loppujenlopuksi sen jalompi tai [...]
   Luonto osaa hakea tasapainon, joo. S√§√§li vaan ett√§ se luonnon ‚ÄĚtasapaino‚ÄĚ yleens√§ tarkoittaa alkuper√§isen lajin sukupuuttoa ūüėě

   Lainaa

  40. Höyli sirkka 29.9.2023 4:48
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   Sotilasarvoltaan hylje: Vissiin jotkut ovat jo ehtineet sotkea ne puhtaat luonnonvedet Hannukurussa. "Hannukurun kaivon vesi on keitett√§v√§ ennen k√§ytt√∂√§. Kaikkien luonnonvesien keitt√§mist√§ suositellaan ennen k√§ytt√∂√§. √Ąl√§ tiskaa tai peseydy kaivon kannella tai 15 m l√§hemp√§n√§ sit√§, jotta veteen ei p√§√§se [...]
   Ei tarvita Outia. Riittää kun poro kuolee jokeen tai sen partaalle ja hajoamistuotteet valuvat veden mukana virtaa alas tai sonta sadeveden mukana kaivoon. 
   Luonnonveden puhtaudesta ei voi ikinä olla varma. Siksi retkeilijöillä on vedenpuhdistustabletteja.

   Lainaa

  41. Rajoittunut hamsteri 29.9.2023 8:22
   Tulos: +2 (4 ääntä)
   Höyli sirkka: Ei tarvita Outia. Riittää kun poro kuolee jokeen tai sen partaalle ja hajoamistuotteet valuvat veden mukana virtaa alas tai sonta sadeveden mukana kaivoon.  Luonnonveden puhtaudesta ei voi ikinä olla varma. Siksi retkeilijöillä on vedenpuhdistustabletteja.
   Ei kaikilla. Ihan turhia useimmiten.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: hoitaja, hävitys, kurtturuusu, kuva, lumikko, merisuola, norovirus, oksennus, pesu, puro, suola, tiesuola, vaellus, vesi, vinkit, vinkki