Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhempainilta, osa 111

Kelvottoman teinin aamuherätys: Ratkaisu löytyy roskalavalta.
Vanhempainilta, osa 111

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 64 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tehty rakki 25.5.2023 0:08
   Tulos: +374 (390 ääntä)
   Mistä näitä salaliitto-Kirsejä oikein riittää?

   Lainaa

  2. Soukka sakaali 25.5.2023 0:25
   Tulos: +332 (340 ääntä)
   Kiinnostaa, että mitä teinille olisi seuraavaksi oltu suunniteltu

   Lainaa

  3. Äänioikeutettu oliivi 25.5.2023 0:45
   Tulos: +167 (219 ääntä)
   Kunpa Kirsin voisi laittaa tahdosta riippumattomaan hoitoon, niin saataisiin syömään psykoosilääkkeensä ajallaan.

   Lainaa

  4. Tulos: +187 (199 ääntä)
   Tehty rakki: Mistä näitä salaliitto-Kirsejä oikein riittää?
   Pelko ajanut kaninkoloon, eikä rakennettua vaihtoehtomaailmaa pysty myöntämään valheeksi. Seiniä vahvistetaan vouhottamalla joka kommenttipalstalla omia uskomuksia.

   Lainaa

  5. Äänioikeutettu oliivi 25.5.2023 0:49
   Tulos: -293 (353 ääntä)
   Siis Eevan mies oli päästänyt _ensimmäisenä_ päivänä pikkulapset keskenään kadulle vieraassa kaupungissa. Äly hoi…

   Lainaa

  6. Tauoton paprika 25.5.2023 0:58
   Tulos: +353 (379 ääntä)
   Äänioikeutettu oliivi: Siis Eevan mies oli päästänyt _ensimmäisenä_ päivänä pikkulapset keskenään kadulle vieraassa kaupungissa. Äly hoi…
   kyllä 12-vuotiaan täytyy osata jo kulkea itsenäisesti ja pitää huolta pari vuotta nuoremmasta sisaruksesta parin tunnin ajan. Jos kotoa löytyy sen ikäinen, joka ei siihen kykene, niin äkkiä opettamaan.

   Lainaa

  7. Voitokas ämpäri 25.5.2023 6:29
   Tulos: +199 (219 ääntä)
   Äänioikeutettu oliivi: Siis Eevan mies oli päästänyt _ensimmäisenä_ päivänä pikkulapset keskenään kadulle vieraassa kaupungissa. Äly hoi…
   Eihän se välttämättä ollut vieras kaupunki, vaikkei lapset entuudestaan tienneetkään poliisilaitoksen sijaintia.

   Lainaa

  8. Tehtävä tyyny 25.5.2023 6:31
   Tulos: -177 (231 ääntä)
   Tauoton paprika: kyllä 12-vuotiaan täytyy osata jo kulkea itsenäisesti ja pitää huolta pari vuotta nuoremmasta sisaruksesta parin tunnin ajan. Jos kotoa löytyy sen ikäinen, joka ei siihen kykene, niin äkkiä opettamaan.
   Kyllä 12-vuotiaan täytyy osata jo kulkea itsenäisesti kotikaupungissa, jossa tuntee paikat. Nyt oli kyse siitä, että lapset on viety heille ennestään tuntemattomaan kaupunkiin ja lähetetty kadulle eksymään heti ensimmäisenä päivänä, ja oman kartallapysymisensä lisäksi 12-vuotiaan pitää vielä vahtia pikkusisarustaan.

   Lainaa

  9. Myrskyisä ilonpilaaja 25.5.2023 6:34
   Tulos: +61 (77 ääntä)
   Voitokas ämpäri: Eihän se välttämättä ollut vieras kaupunki, vaikkei lapset entuudestaan tienneetkään poliisilaitoksen sijaintia.
   Postauksessa nimenomaan eksplisiittisesti sanottiin, että olivat vieraassa kaupungissa.

   Lainaa

  10. Törkiä kala 25.5.2023 6:43
   Tulos: -55 (119 ääntä)
   Tauoton paprika: kyllä 12-vuotiaan täytyy osata jo kulkea itsenäisesti ja pitää huolta pari vuotta nuoremmasta sisaruksesta parin tunnin ajan. Jos kotoa löytyy sen ikäinen, joka ei siihen kykene, niin äkkiä opettamaan.
   Aika harvan vanhemman työpäivä on parin tunnin mittainen, ja tuo viittaus ensimmäiseen päivään tarkoittanee, että siellä ollaan useampi päivä, eikä vain pyörähdetty pari tuntia työmaalla ja illaksi kotiin.
   Kyllä 12-vuotiaan pitää tarvittaessa voida katsoa pienempien perään kotona/tutuissa paikoissa, mutta täysin vieraan kaupungin kaduilla olisi syytä olla vanhempi tai edes joku 15+ -vuotias mukana.

   Lainaa

  11. Kouluttamaton muurahainen 25.5.2023 6:52
   Tulos: +170 (178 ääntä)
   Tehtävä tyyny: Kyllä 12-vuotiaan täytyy osata jo kulkea itsenäisesti kotikaupungissa, jossa tuntee paikat. Nyt oli kyse siitä, että lapset on viety heille ennestään tuntemattomaan kaupunkiin ja lähetetty kadulle eksymään heti ensimmäisenä päivänä, ja oman kartallapysymisensä lisäksi 12-vuotiaan pitää vielä vahtia pikkusisarustaan.
   Hyvin näyttivät pysyvän kartalla, mikä ei nykyään ole mikään temppu tuon ikäiselle, kun karttasovellukset näyttää, missä on ja mihin mennään. Sen käyttäminen onnistuu jo siltä 9-vuotiaalta. Vanhemmillekin voi soittaa heti, jos tarvetta tuntuu olevan. Tuskin sitä 9-vuotiasta on tarvinnut mitenkään aktiivisesti vahtia. Ovat varmasti yhdessä suunnitelleet kaupunkiin tutustumista ja etsineet poliisilaitosta. Itse matkustin 12-vuotiaana ensimmäistä kertaa yksin Viroon kirjekaverilleni (joka oli perhetuttumme ystäväperheestä, joten luotettavaksi arvioitu). Silloin ei ollut kännyköitä eikä karttasovelluksia, eivätkä vanhemmat tienneet viikkoon, olenko edes hengissä, kun eivät pystyneet ottamaan yhteyttä ennen kuin palasin. Omia lapsiani en kyllä päästäisi ihan noin, mutta vieraassa kaupungissa Suomessa kännykän kanssa en näe mitään ongelmaa. Eiköhän ne lapset ole mukaan sinne halunneet ja jos eivät uskaltaisi liikkua ulkona, pysyisivät hotellihuoneessa tai missä majoittuivatkaan.

   Lainaa

  12. Kilokalori 25.5.2023 7:21
   Tulos: +169 (177 ääntä)
   Me käytiin junalla Helsingissä shoppailemassa seiskaluokan alussa, lähdettiin lauantaiaamuna kotoa ja illaksi palattiin. Seiskalla taisin olla just 12v silloin lukukauden alussa. Kyllä tuon ikäinen jo pärjää. Eikä ollut ysärillä mitään kännyköitä, kännykkäkarttoja eikä osoitteita, kunhan haahuiltiin Helsingin keskustassa etsimässä levykauppoja ja vaatekauppoja.

   Lainaa

  13. Kilokalori 25.5.2023 7:22
   Tulos: +78 (88 ääntä)
   Törkiä kala: Aika harvan vanhemman työpäivä on parin tunnin mittainen, ja tuo viittaus ensimmäiseen päivään tarkoittanee, että siellä ollaan useampi päivä, eikä vain pyörähdetty pari tuntia työmaalla ja illaksi kotiin. Kyllä 12-vuotiaan pitää tarvittaessa voida katsoa pienempien perään kotona/tutuissa paikoissa, mutta täysin [...]
   Keikkatyö voi hyvin olla esim. tavaroiden viemistä sinne työmaalle tai jonkun tuotteen esittely ja pois. Siinä just menee tunti tai kaksi.

   Lainaa

  14. Tulos: +169 (179 ääntä)
   Törkiä kala: Aika harvan vanhemman työpäivä on parin tunnin mittainen, ja tuo viittaus ensimmäiseen päivään tarkoittanee, että siellä ollaan useampi päivä, eikä vain pyörähdetty pari tuntia työmaalla ja illaksi kotiin. Kyllä 12-vuotiaan pitää tarvittaessa voida katsoa pienempien perään kotona/tutuissa paikoissa, mutta täysin [...]
   Mitkä ovat mielestäsi niitä isoja riskejä, joita nuo lapset kohtaavat Rovaniemellä? Samalla tavalla sitä katsotaan ennen tien ylittämistä kuin kotonakin ja kännykkäverkko ja Google Maps toimivat myös Lapissa. 
   Lapsia on erilaisia. Se, että sinä et olisi 12-vuotiaana pystynyt/uskaltanut liikkua kaupungissa ei tarkoita, että kukaan ei pystyisi. 

   Lainaa

  15. Suuri majava 25.5.2023 8:12
   Tulos: +75 (89 ääntä)
   Kilokalori: Me käytiin junalla Helsingissä shoppailemassa seiskaluokan alussa, lähdettiin lauantaiaamuna kotoa ja illaksi palattiin. Seiskalla taisin olla just 12v silloin lukukauden alussa. Kyllä tuon ikäinen jo pärjää. Eikä ollut ysärillä mitään kännyköitä, kännykkäkarttoja eikä osoitteita, kunhan [...]
   Olen varmaan kamala äiti kun jätin kaksi 11-vuotiasta shoppaileen Revontuli kauppakeskukseen 3 tunniksi ja menin nukkumaan hotellille. Molemmilla kännykät mukana ja paikannettavissa etänä. Helsingissä olisin mennyt mukaan.

   Lainaa

  16. Sähköistetty karjalanpiirakka 25.5.2023 8:53
   Tulos: +104 (110 ääntä)
   Kyllähän vekarat jo ala-asteella tekee reissuja itsenäisestikin kaupunkiin ja pärjää aivan mainiosti. Tietenkin se on yksilöllistäkin, mutta pääasiassa paljolti riippuvainen juuri siitä, miten on annettu lapsen itsenäistyä ja kokea erilaisia tilanteita ja paikkoja. Esimerkiksi itse olin melko arka ja koko ikäni asunut todella syrjässä enkä päässyt juuri käymään missään, joten minulla oli vähän vaikeuksia vielä yläasteellakin lähteä kotikylää kauemmaksi, kun en tahtonut uskaltaa kysyä edes neuvoja eikä kokemusta ollut oikein mistään. Pari kaveria taas sitten olivat jo käyneet vanhempiensa kanssa eri paikoissa ja kokeilleet pienestä asti miten toimitaan eri tilanteissa, kuten julkisissa liikennevälineissä, ravintoloissa, kaupoissa, liikenteessä yleensäkin jne. joten he taas olivat jo ala-asteella todella rempseitä ja itsenäisesti pärjääviä. Tässäkin hyvin todennäköistä että lapset ovat aiemminkin reissanneet isän mukana, vaikka eivät juuri Rovaniemellä olisikaan aiemmin käyneet.

   Lainaa

  17. Luodinkestävä lihapiirakka 25.5.2023 8:56
   Tulos: +63 (65 ääntä)
   Mitkä suunnitelmat? Päivittäkää nyt kommentteihin roskalavan jäsenet!

   Lainaa

  18. Itseasiassa 25.5.2023 9:03
   Tulos: +71 (77 ääntä)
   Kirsi ei ole ensimmäinen sossun kanssa yhteydessä ollut, joka kuvittelee kaikkien viranomaistietojen katoavan kun muuttaa. Olen tällaista paria joutunut kuuntelemaan, sossu oli heidän perässään" ja suunnittelivat Suksi muuttoa toiseen kaupunkiin. Lopulta lapset olivat huostaanotettu, ovat olleet jo vuosikymmenen että kai se nyt vaan kuuluu tähän 2030 agendaan.

   Lainaa

  19. Itseasiassa 25.5.2023 9:07
   Tulos: +92 (96 ääntä)
   Yks päivä luin FB:ssä keskustelua jostain kierrätys tms. ryhmästä, jossa ihmeteltiin isoa kasaa lasten parittomia sukkia. Siinä joku sitten kertoi, että parittavat ne keskenään ja niitä käytetään. Mielenkiintoiseksi keskustelu meni, kun joku kertoi opettajan tehneen lasun, koska lapsella oli ollut parittomat sukat. En tiedä onko lapsella ajateltu olevan joku muukin huonosti, mutta toivottavasti sukat eivät olleet se syy.

   Lainaa

  20. Jäätynyt sakaali 25.5.2023 9:23
   Tulos: -10 (44 ääntä)
   Tehty rakki: Mistä näitä salaliitto-Kirsejä oikein riittää?
   Työttömyyskassasta, kun on ollut aikaa "tutkia" asioita.

   Lainaa

  21. Jäätynyt sakaali 25.5.2023 9:25
   Tulos: +102 (108 ääntä)
   Itseasiassa: Yks päivä luin FB:ssä keskustelua jostain kierrätys tms. ryhmästä, jossa ihmeteltiin isoa kasaa lasten parittomia sukkia. Siinä joku sitten kertoi, että parittavat ne keskenään ja niitä käytetään. Mielenkiintoiseksi keskustelu meni, kun joku kertoi opettajan tehneen lasun, koska lapsella oli ollut parittomat sukat. En [...]
   No meistä tehtiin lasu, kun lapsen krooninen atooppinenihottuma ei parane. Ei tainnut päiväkodin opettaja tietää mitä sana krooninen tarkoittaa. Luulivat ettei meillä ollut varaa hoitaa ihottumaa.

   Lainaa

  22. Pekka Kana 25.5.2023 9:40
   Tulos: -49 (73 ääntä)
   -x-x-: Mitkä ovat mielestäsi niitä isoja riskejä, joita nuo lapset kohtaavat Rovaniemellä? Samalla tavalla sitä katsotaan ennen tien ylittämistä kuin kotonakin ja kännykkäverkko ja Google Maps toimivat myös Lapissa.  Lapsia on erilaisia. Se, että sinä et olisi 12-vuotiaana pystynyt/uskaltanut liikkua kaupungissa ei tarkoita, että kukaan ei pystyisi. 
   Kannattaa katsoa elokuva Reindeerspotting. Siinä näkee mimmosta porukkaa Rovaniemellä on.

   Lainaa

  23. Koherentti pähkinä 25.5.2023 9:45
   Tulos: +104 (112 ääntä)
   Onhan se tietysti hyvä että lapsista huolehditaan koulussa ja päiväkodissa, ja pidetään silmällä näkyykö mitään huolestuttavia merkkejä. Varmasti on ollut vaikutusta muunmuassa sillä taannoisella Eerikan tapauksella jossa sossu ei vaan kyennyt tekemään mitään hyvää jonka seurauksena hän kuoli isänsä ja äitipuolensa käsittelyssä. Että joo, hyvä että vähän pidetään silmällä oppilaita. Mutta jos muksu on huono matematiikassa, myöhästyy pari kertaa taksista ja sillä on tukka vähän takussa niin mikä ihmeen ensimmäinen siirto on tehdä suoraan lastensuojeluilmoitus?? Kun ei edes kysytä oppilaalta tai vanhemmilta onko jokin vialla, kyseessähän voisi olla vaikka koulukiusaaminen eikä siihen lasut auta yhtään mitään.

   Lainaa

  24. Väistämätön sitruuna 25.5.2023 10:20
   Tulos: +59 (79 ääntä)
   Koherentti pähkinä: Onhan se tietysti hyvä että lapsista huolehditaan koulussa ja päiväkodissa, ja pidetään silmällä näkyykö mitään huolestuttavia merkkejä. Varmasti on ollut vaikutusta muunmuassa sillä taannoisella Eerikan tapauksella jossa sossu ei vaan kyennyt tekemään mitään hyvää jonka seurauksena hän kuoli [...]
   Juuri näin. Järkevää olisi ensin keskustella perheen kanssa kotioloista ja usein asiat selviävät sillä. Aiheettomat lastensuojeluilmoitukset kuormittavat ruuhkaista lastensuojelua turhaan. Aiheeton ilmoitus lisäksi aiheuttaa pelkoa vanhemmissa ja tämä pelko vaikuttaa lapsiin. Lastensuojelu tulee tutkimaan ja haastattelemaan ja  etsimään virheitä. Surullista että Suomessa joutuvat lastensuojelua pelkäämään nekin perheet joissa asiat on hyvin. Moni ei uskalla kertoa vaikkapa masennuksesta neuvolassa lastensuojelun pelossa.

   Lainaa

  25. Esiintyvä käärme 25.5.2023 10:27
   Tulos: +35 (39 ääntä)
   Itseasiassa: Kirsi ei ole ensimmäinen sossun kanssa yhteydessä ollut, joka kuvittelee kaikkien viranomaistietojen katoavan kun muuttaa. Olen tällaista paria joutunut kuuntelemaan, sossu oli heidän perässään" ja suunnittelivat Suksi muuttoa toiseen kaupunkiin. Lopulta lapset olivat huostaanotettu, ovat [...]
   Ennen tämä toimikin. Esim. kun olimme erkkalapsen palvelujen vuoksi lasun asiakkaita, kunnasta toiseen muuttaessa oli ihan itse pidettävä huoli siitä että tiedot siirtyvät uuteen asuinpaikkaan, itse asiassa oltava itse sinne uuden kunnan sossuunkin yhteydessä. Ja tämä siis tilanteessa jossa lapsen haasteet oli sitä luokkaa, että sijoitusta mietittiin toistuvasti.

   Lainaa

  26. Tulos: +41 (55 ääntä)
   Pandemia taisi tosiaan työntää osan ihmiskunnasta mielenterveyden rajalle ja sen yli

   Lainaa

  27. Huolestuttava hampurilainen 25.5.2023 10:54
   Tulos: +37 (45 ääntä)
   Vain otettu lääke auttaa, Kirsi!

   Lainaa

  28. Tulos: +30 (38 ääntä)
   Lapsiparat jos joutuu jatkuvasti muuttamaan sossua ”pakoon” ja huonot olot jatkuu vaan toisessa kaupungissa 😔 Sitäpaitsi ei kai noita (toivottavasti) pakoon edes pääse. Uusi osoite pitää kuitenkin ilmoittaa kaikkialle kun muuttaa, myös niihin KELA papereihin. Sieltä sitten viimeistään sossu löytää.

   Lainaa

  29. Tyytyväinen aprikoosi 25.5.2023 11:41
   Tulos: +82 (84 ääntä)
   Itseasiassa: Yks päivä luin FB:ssä keskustelua jostain kierrätys tms. ryhmästä, jossa ihmeteltiin isoa kasaa lasten parittomia sukkia. Siinä joku sitten kertoi, että parittavat ne keskenään ja niitä käytetään. Mielenkiintoiseksi keskustelu meni, kun joku kertoi opettajan tehneen lasun, koska lapsella oli ollut parittomat sukat. En [...]
   Oma teinini käytti parittomia sukkia koepäivinä tuomaan onnea. Siitä ei koulussa huolestuttu, mutta hänen isosiskonsa takia kutsuttiin koulun oppilashuoltoryhmä kokoon, koska kuudesluokkalaisella oli mustia vaatteita koulussa.

   Lainaa

  30. Viisto ilves 25.5.2023 12:15
   Tulos: +73 (83 ääntä)
   Äänioikeutettu oliivi: Siis Eevan mies oli päästänyt _ensimmäisenä_ päivänä pikkulapset keskenään kadulle vieraassa kaupungissa. Äly hoi…
   Päästänyt. Mitenköhän sinä estäisit 12-vuotiasta lähtemästä ulos isän työpäivän aikana? Kahlitsemalla sen kellariin?

   Lainaa

  31. Tulos: -10 (22 ääntä)
   Voitokas ämpäri: Eihän se välttämättä ollut vieras kaupunki, vaikkei lapset entuudestaan tienneetkään poliisilaitoksen sijaintia.
   No olihan se vieras kaupunki kun äiti itse niin sanoin. Vai väitätkö näillä tiedoilla jutun äitiä valehtelijaksi?

   Lainaa

  32. Tulos: +54 (58 ääntä)
   Koherentti pähkinä: Onhan se tietysti hyvä että lapsista huolehditaan koulussa ja päiväkodissa, ja pidetään silmällä näkyykö mitään huolestuttavia merkkejä. Varmasti on ollut vaikutusta muunmuassa sillä taannoisella Eerikan tapauksella jossa sossu ei vaan kyennyt tekemään mitään hyvää jonka seurauksena hän kuoli [...]
   Ihmetyttää, että nuo asiat edes jonkun mielestä tarkoittavat sitä, että jonkin täytyy olla vialla. Silleen, jotkut vaan ovat luonnostaan vähän huolimattomia (tai sitten on vain sellainen hiuslaatu, että takkuuntuu herkästi) tai vaikka huonoja matikassa, tai sitten pitää mustista vaatteista. Ahdistaa ajatella, että jossain kouluissa jo tällaistakin syynätään ja omana itsenä olemisen muotti on noin ahdas.

   Lainaa

  33. Tietty hanhi 25.5.2023 15:35
   Tulos: +28 (40 ääntä)
   Tehty rakki: Mistä näitä salaliitto-Kirsejä oikein riittää?
   VKK:laisuus on varmaan joku virustauti ja rokotustahan ne ei ota :D

   Lainaa

  34. Tekopirteä orja 25.5.2023 16:11
   Tulos: +23 (29 ääntä)
   Koherentti pähkinä: Onhan se tietysti hyvä että lapsista huolehditaan koulussa ja päiväkodissa, ja pidetään silmällä näkyykö mitään huolestuttavia merkkejä. Varmasti on ollut vaikutusta muunmuassa sillä taannoisella Eerikan tapauksella jossa sossu ei vaan kyennyt tekemään mitään hyvää jonka seurauksena hän kuoli [...]
   Jos luvattomia poissaoloja on yli 50 tuntia, niin Helsingissä tehdään automaattisesti lasu.

   Lainaa

  35. Häijy kobra 25.5.2023 16:57
   Tulos: -4 (34 ääntä)
   Äänioikeutettu oliivi: Siis Eevan mies oli päästänyt _ensimmäisenä_ päivänä pikkulapset keskenään kadulle vieraassa kaupungissa. Äly hoi…
   Tuolla ajatusmallilla saadaan vain pumnpulissa paapottuja pentuja, jotka nössöyttään eivät osa löytää tietään ulos edes paperisesta pukupussista. 🙄

   Lainaa

  36. Loistelias lokki 25.5.2023 17:34
   Tulos: +39 (41 ääntä)
   Tyytyväinen aprikoosi: Oma teinini käytti parittomia sukkia koepäivinä tuomaan onnea. Siitä ei koulussa huolestuttu, mutta hänen isosiskonsa takia kutsuttiin koulun oppilashuoltoryhmä kokoon, koska kuudesluokkalaisella oli mustia vaatteita koulussa.
   Luin jo mokaa hikikarpalo otsalla että nyt paukkuu meilläkin lasun kriteerit - sairauspoissaoloja, huono matikkapää, hiukset takussa, busseista myöhästely ja huono koulumoti - ja lisäksi vieläpä mustat vaatteet! Mutta vielä ei opettajat ole huomanneet huolestua 🤨

   Lainaa

  37. Uhkaava hauki 25.5.2023 17:50
   Tulos: +24 (24 ääntä)
   Luodinkestävä lihapiirakka: Mitkä suunnitelmat? Päivittäkää nyt kommentteihin roskalavan jäsenet!
   Ei se kertonut tarkemmin, eikä kukaan kehdannut kysyä :(

   Lainaa

  38. Tulos: +31 (35 ääntä)
   Itseasiassa: Yks päivä luin FB:ssä keskustelua jostain kierrätys tms. ryhmästä, jossa ihmeteltiin isoa kasaa lasten parittomia sukkia. Siinä joku sitten kertoi, että parittavat ne keskenään ja niitä käytetään. Mielenkiintoiseksi keskustelu meni, kun joku kertoi opettajan tehneen lasun, koska lapsella oli ollut parittomat sukat. En [...]
   Auts. Meillä 4v vaatimalla vaatii itselleen parittomat sukat ja polvista risat housut päiväkotiin. Kaappi olisi täynnä kotimaisten merkkien housuja ja lukemattomia parillisia sukkia, mutta kun "tuntuu ikävältä". Niin annan pukea mitä haluaa, eipä toistaiseksi ole päiväkodista huomautettu (lasua odotellessa...)

   Lainaa

  39. Nurja jyrsijä 25.5.2023 19:07
   Tulos: +29 (37 ääntä)
   Väistämätön sitruuna: Juuri näin. Järkevää olisi ensin keskustella perheen kanssa kotioloista ja usein asiat selviävät sillä. Aiheettomat lastensuojeluilmoitukset kuormittavat ruuhkaista lastensuojelua turhaan. Aiheeton ilmoitus lisäksi aiheuttaa pelkoa vanhemmissa ja tämä pelko vaikuttaa lapsiin. Lastensuojelu tulee tutkimaan ja [...]
   Surullista jos ei uskalla kertoa. Lastensuojelusta kun voisi saada apua ja tukea arjen pyörittämiseen niin helpottaisi ainakin vähän masentuneen elämää. Lasun tekeminen ei tarkoita automaattisesti huostaanottoa, ensin tarjotaan perheelle tukitoimia.

   Lainaa

  40. Kiitettävä tohtori 25.5.2023 19:09
   Tulos: +27 (27 ääntä)
   Aina pitää ottaa selvää ja sitko googlettaa ni google ei ookkaa luotettava lähde.

   Lainaa

  41. Tulos: +33 (35 ääntä)
   Onneksi 12v lapsen tapauksessa kaikki päättyi hyvin. Poliisit laittoi karkulaiset putkaan, tehtiin kymmenkunta lasua, lasten puhelimet takavarikoitiin, ja KRP:tä ja Supoa konsultoitiin. Natolta ei vielä kysytty.

   Lainaa

  42. Säkkipimeä siili 25.5.2023 19:52
   Tulos: +24 (28 ääntä)
   -x-x-: Mitkä ovat mielestäsi niitä isoja riskejä, joita nuo lapset kohtaavat Rovaniemellä? Samalla tavalla sitä katsotaan ennen tien ylittämistä kuin kotonakin ja kännykkäverkko ja Google Maps toimivat myös Lapissa.  Lapsia on erilaisia. Se, että sinä et olisi 12-vuotiaana pystynyt/uskaltanut liikkua kaupungissa ei tarkoita, että kukaan ei pystyisi. 
   Porot tietty. Ja joulupukki. 😉

   Lainaa

  43. Säkkipimeä siili 25.5.2023 19:58
   Tulos: -2 (16 ääntä)
   Tekopirteä orja: Jos luvattomia poissaoloja on yli 50 tuntia, niin Helsingissä tehdään automaattisesti lasu.
   Mulla oli aikoinaan seiskan keväällä yli 200 tuntia enimmäkseen luvattomia poissaoloja. Kukaan ei tehnyt lasua. Eipä tosin silloin enää asuttu Helsingissä.

   Lainaa

  44. Korpulentti hevonen 25.5.2023 20:35
   Tulos: -23 (37 ääntä)
   Hei nimetön jäsen: ei ole toimittu oikein. Huolehdi lapsestasi niin ettei se jää yhteiskunnan kontolle.

   Lainaa

  45. Tulos: +8 (30 ääntä)
   Väistämätön sitruuna: Juuri näin. Järkevää olisi ensin keskustella perheen kanssa kotioloista ja usein asiat selviävät sillä. Aiheettomat lastensuojeluilmoitukset kuormittavat ruuhkaista lastensuojelua turhaan. Aiheeton ilmoitus lisäksi aiheuttaa pelkoa vanhemmissa ja tämä pelko vaikuttaa lapsiin. Lastensuojelu tulee tutkimaan ja haastattelemaan ja  etsimään virheitä. Surullista että Suomessa joutuvat lastensuojelua pelkäämään nekin perheet joissa asiat on hyvin. Moni ei uskalla kertoa vaikkapa masennuksesta neuvolassa lastensuojelun pelossa.
   Joutuvat pelkäämään lastensuojelua? Masentuneiden vanhempien tapauksessa sieltä vois saada esim kotiapua pari kertaa viikossa. Jos asiat perheessä on hyvin, lastensuojelu kyllä huomaa sen ja sanoo vaan että hyvää jatkoa teille. Mitä virheitä ne sinun mielestä etsii?

   Lainaa

  46. Irvokas luovuttaja 26.5.2023 1:33
   Tulos: +14 (14 ääntä)
   Säkkipimeä siili: Porot tietty. Ja joulupukki. 😉
   Jälkimmäinen eteenkin on paha. Vanha partainen ukko joka tykkää pitää lapsia sylissä :D Eikös ne yhdessä elokuvassa ihan metsästä sitä?

   Lainaa

  47. Kouluttamaton muurahainen 26.5.2023 8:05
   Tulos: +55 (55 ääntä)
   Itseasiassa: Yks päivä luin FB:ssä keskustelua jostain kierrätys tms. ryhmästä, jossa ihmeteltiin isoa kasaa lasten parittomia sukkia. Siinä joku sitten kertoi, että parittavat ne keskenään ja niitä käytetään. Mielenkiintoiseksi keskustelu meni, kun joku kertoi opettajan tehneen lasun, koska lapsella oli ollut parittomat sukat. En [...]
   Ystäväni vauvasta neuvolan terveydenhoitaja teki lasun, koska äidillä on liian etäinen suhde lapseensa. Vauva oli puolivuotias, ja äiti ei ollut neuvolakäynnillä jutellut juurikaan vauvalle. Itse sanoi, ettei tajunnut, että sinne pitää mennä ensisijaisesti lepertelemään vauvan kanssa eikä keskustelemaan terveydenhoitajan kanssa lapsen kasvusta. Sosiaalitoimistossa oltiin kuitenkin fiksuja. Sieltä tuli soitto, jossa kysyivät, mistä on kyse. Äiti selitti, ja he totesivat, ettei aihetta jatkotutkimuksiin ole. Näin ystävänä olen kyllä todistanut hänen monet lässytykset vauvalle, joten en näe syytä olla huolissani.

   Lainaa

  48. Tarkoitettu pohatta 26.5.2023 10:14
   Tulos: +14 (28 ääntä)
   Kauhistuttaa lukea näitä lasu-juttuja. Itse kasvattanut neljä maailmalle ja on tapahtunut vaikka minkälaista kommellusta. Nykyisillä mittareilla olisi ollut sossulla asiaa meille monta kertaa. Ei luulisi että noin kauas on karannut ajatus normaalista perhe-elämästä eri kasvatusaloilla. Ammatti-ihmisen luulisi huomaavan mikä on normaalia ja mikä ei. Näin ei ammattilaisenakin kyllä huomaa, jos jollain lapsella on oikeasti joku hätä. Harmittaa lasten ja vanhempien puolesta, että pitää olla varpaillaan kaikesta. Mutta jos jotain hyötyä tästä, niin sitten oikeat tapaukset tulevat ilmi.

   Lainaa

  49. Suolaton kameli 26.5.2023 11:16
   Tulos: -44 (60 ääntä)
   Pandariini: Joutuvat pelkäämään lastensuojelua? Masentuneiden vanhempien tapauksessa sieltä vois saada esim kotiapua pari kertaa viikossa. Jos asiat perheessä on hyvin, lastensuojelu kyllä huomaa sen ja sanoo vaan että hyvää jatkoa teille. Mitä virheitä ne sinun mielestä etsii?
   Sijaisperheet tarvii lapsia elääkseen, niin kyllä sossutädit hätätilanteessa ottaa lapsia kiireellisesti huostaan, vaikka ilman hyvää syytä, niin ymmärrän kyllä täysin vanhempien huolen. Lasten suojelu on bisnestä sijaisperheille ja sossut saa monissa kunnissa lisäksi provikkaa huostaanotosta. Toimivat yhdessä.

   Lainaa

  50. Luettu orja 26.5.2023 12:10
   Tulos: +40 (40 ääntä)
   Kroonisena aamuväsyneenä ihmisenä (ja myöhästelijänä), Marin teinille sympatiat täältä. Ihan sama kuinka monta heräyskelloa hankitaan ja kuinka ärsyttäviä ne on, ne ei korjaa sitä allapiilevää ongelmaa. Ainakin noin omasta kokemuksesta, ihan sama miten aikaisten menen sänkyyn, uni ei tule ennen kuin vasta yömyöhään, ja sitten muutaman tunnin unilla pitäisi nousta ylös. Ihan näin vinkkinä vanhemmille, jotka painii tämän saman asian kanssa - selvittäkää, mistä se unisuus oikeasti johtuu. Valvominen ei aina ole _pelkästään_ tietokoneen tai puhelimen syytä. Pitkään valvominen laitteiden äärellä on yleensä oire ongelmasta, ei syy.

   Lainaa

  51. Tulos: +14 (24 ääntä)
   Vaikka jutussa puhutaankin vieraasta kaupungista, niin ei kuitenkaan käy ilmi onko ko. kaupunki ihan täysin tuntematon lapsosille. Vieras kaupunki omassa puheessani tarkoittaa hyvinkin tuttua ei-kotikaupunkia.

   Lainaa

  52. Uhattu siili 26.5.2023 13:39
   Tulos: +13 (39 ääntä)
   Itseasiassa: Yks päivä luin FB:ssä keskustelua jostain kierrätys tms. ryhmästä, jossa ihmeteltiin isoa kasaa lasten parittomia sukkia. Siinä joku sitten kertoi, että parittavat ne keskenään ja niitä käytetään. Mielenkiintoiseksi keskustelu meni, kun joku kertoi opettajan tehneen lasun, koska lapsella oli ollut parittomat sukat. En [...]
   Samoin viranomaiset ottaa eläimet huostaan heti, kun sillä on pieni Takku tai vesikuppi kaatunut. Aina ihan aiheetta vainotaan, ilman mitään oikeaa syytä. Kannattaa aina uskoa mitä nämä viattomat uhrit kertovat.
   Usein nimittäin se "lapsella eri pari sukat" onkin todellisuudessa aivan liian pienet tai suuret säähän sopimattomat vaatteet, likaiset ja rikkinäiset vaatteet tms. "Hiukset harjaamatta" tarkoittaa viikkoja harjaamatta olleita, usein likaisia hiuksia. "Huono matikassa" taas tarkoittaa, ettei kotoa saa tukea koulunkäyntiin, eikä kotona välttämättä ole edes huolestuttu asiasta. Voin olla täysin väärässäkin, mutta yleensä se todellisuus on tarua karumpaa.

   Lainaa

  53. En se mä ollu 26.5.2023 20:20
   Tulos: +29 (31 ääntä)
   Itseasiassa: Yks päivä luin FB:ssä keskustelua jostain kierrätys tms. ryhmästä, jossa ihmeteltiin isoa kasaa lasten parittomia sukkia. Siinä joku sitten kertoi, että parittavat ne keskenään ja niitä käytetään. Mielenkiintoiseksi keskustelu meni, kun joku kertoi opettajan tehneen lasun, koska lapsella oli ollut parittomat sukat. En [...]
   Tyttärestä tehtiin lasu koska oli samat vaatteet peräkkäisinä päivinä. Sossu ihmetteli kovasti ja pahoitteli sekä puhutteli koulun kertoen miten heillä on riittävästi töitä ilman tuollaisia ilmoituksia.

   Lainaa

  54. Mietteliäs lihapulla 26.5.2023 21:43
   Tulos: +38 (46 ääntä)
   Tossa lasujutussahan voi taustalla olla nimenomaan oppilaassa näkyvä muutos. En mäkään opettajana huolestu oppilaista joilla on hiukset takussa tai ovat huonoja matematiikassa, mutta kyllä huoli herää jos aina siististi pukeutuva ja aikaisemmin opinnoissaan menestyvä oppilas yhtäkkiä alkaa tulemaan epäsiistin näköisenä kouluun ja ei pärjääkään akateemisesti. Siihen vielä joku "vitsillä" heitetty kommentti, että ei halua mennä kotiin tai vaikkapa kirjoitustunnilla kirjoitettu tarina perheväkivallasta päälle niin pakkohan siitä on ainakin konsultoida lasua. Lapset voi oireilla ihan valtavia asioita todella pienesti ja vanhemmat saattavat vähätellä asioita, niin kyllä mä ainakin oon mielummin "virkaintoinen lasutehtailija" ku otan sen riskin, että kukaan ei auta lasta jolla on hätä.

   Lainaa

  55. Nuutunut kivi 27.5.2023 0:05
   Tulos: +18 (22 ääntä)
   Salaliitto-Kirsi kertoo yllättävän paljon kommenteissan. Yleensä käsketään vain etsiä, eikä kerrota mitä ja mistä.

   Lainaa

  56. Puhumaton undulaatti 27.5.2023 11:25
   Tulos: +25 (29 ääntä)
   Suolaton kameli: Sijaisperheet tarvii lapsia elääkseen, niin kyllä sossutädit hätätilanteessa ottaa lapsia kiireellisesti huostaan, vaikka ilman hyvää syytä, niin ymmärrän kyllä täysin vanhempien huolen. Lasten suojelu on bisnestä sijaisperheille ja sossut saa monissa kunnissa lisäksi provikkaa huostaanotosta. Toimivat yhdessä.
   Eräs sukulaiseni on kahden lapsen sijaisvanhempi, eikä hän pyöritä mitään muuta kuin normaalia lapsiperheen arkea. Ja töissä käy siinä samalla, kuten moni muukin huoltaja. Kai hän jotain rahallista tukea saa sijaisvanhempana toimimiseen, muttei todellakaan sellaisia summia, et sillä pelkästään elättäisi itsensä ja lapset.

   Lainaa

  57. Tulos: +6 (12 ääntä)
   Tehty rakki: Mistä näitä salaliitto-Kirsejä oikein riittää?
   Ne ovat niitä, jotka olisivat ennen olleet hyvässä hoidossa lähimmässä mielisairaalassa, mutta jotka nyt joutuvat selviytymään avohoidossa lääkedosetin ja mielenterveyspalvelujen kanssa. Yleensä molemmat unohtuvat, ja sitten mennään.

   Lainaa

  58. Tulos: +15 (21 ääntä)
   Äänioikeutettu oliivi: Siis Eevan mies oli päästänyt _ensimmäisenä_ päivänä pikkulapset keskenään kadulle vieraassa kaupungissa. Äly hoi…
   Ethän sä vaan ole tosissas? Pliis ethän?😅 Me paineltiin 12-vuotiaina jo keskenämme kavereiden kanssa naapurikaupunkeihin bussilla/junalla kiertelee kauppoja (matka kesti 1-2h/suunta), kaupunkilomilla turvallisissa paikoissa saatiin pyöriä keskenämme juurikin keskustoissa yms. Ja 9v on jo myös ihan kykeneväinen hengailee keskenään saatika vielä kun 12v kaverina siinä. Tuon ikäinen on jo iso ja jos on luonteeltaan rohkea ja pärjäävä, niin antaa mennä!

   Lainaa

  59. Letittämätön kyyhky 29.5.2023 11:53
   Tulos: +34 (36 ääntä)
   Tarkoitettu pohatta: Kauhistuttaa lukea näitä lasu-juttuja. Itse kasvattanut neljä maailmalle ja on tapahtunut vaikka minkälaista kommellusta. Nykyisillä mittareilla olisi ollut sossulla asiaa meille monta kertaa. Ei luulisi että noin kauas on karannut ajatus normaalista perhe-elämästä eri kasvatusaloilla. [...]
   Aika monesti näistä tarinoista saattaa oleellinen jäädä osa kertomatta. Omassa lähipiirissä eräs perhe, josta tehty useampi lasu, ja aina kova päivittely "meistä tehtiin kiusallaan lasu, koska lapsi leikki yksin taloyhtiön pihalla!" Kun todellisuus oli, että päiväkoti-ikäinen lapsi itki kylmyyttä keskellä talvea liian vähissä vaatteissa pyytäen päästä sisälle oltuaan pitkääm pihalla, mutta vanhempi ei suostunut päästämään, koska oli siivous kesken, eikä halunnut jalkoihin pyörimään. Vanhemmat eivät monesti edes itselleen halua myöntää, että heissä olisi voinut olla vikaa, vaan helpompi kaunistella asiota. Toki on myös turhan herkästi tehtyjä lasuja, mutta harva, josta se on aiheellisesti tehty myöntää, että aihetta on.

   Lainaa

  60. Syyntakeeton mustikkamehukeitto 30.5.2023 10:33
   Tulos: +17 (19 ääntä)
   Letittämätön kyyhky: Aika monesti näistä tarinoista saattaa oleellinen jäädä osa kertomatta. Omassa lähipiirissä eräs perhe, josta tehty useampi lasu, ja aina kova päivittely "meistä tehtiin kiusallaan lasu, koska lapsi leikki yksin taloyhtiön pihalla!" Kun todellisuus oli, että päiväkoti-ikäinen lapsi itki kylmyyttä keskellä talvea [...]
   Meillä päin oli muutama vuosi sitten kans ihan kansallinen kohu, kuinka ilkeät lastensuojelun natsit veivät viattomat ja hyvinvoivat lapset mallivanhemmiltaan. Ihan videota julkaistiin itkevistä lapsista. Mutta jos taustaa yhtään tiesi niin hyvä päätös oli. Ei se huostaanotto tarkoita, ettei lapset rakastaisi ja suojelisi vanhempiaan, tai että ne vanhemmat ei niin tekisi. Mutta arki voi olla jotain niin muuta, ja jos sama tyyli jatkuisi ilman puuttumista, lapsilla ei olisi mitään mahdollisuutta normaaliin elämään.

   Lainaa

  61. Kompetentti metsämarja 1.6.2023 18:38
   Tulos: +17 (19 ääntä)
   Suolaton kameli: Sijaisperheet tarvii lapsia elääkseen, niin kyllä sossutädit hätätilanteessa ottaa lapsia kiireellisesti huostaan, vaikka ilman hyvää syytä, niin ymmärrän kyllä täysin vanhempien huolen. Lasten suojelu on bisnestä sijaisperheille ja sossut saa monissa kunnissa lisäksi provikkaa huostaanotosta. Toimivat yhdessä.
   Mihin perustat väitteen huostaanotoista maksetuista provisioista? En nimittäin usko hetkeäkään. Sosiaalityöntekijät ovat kuntien ja kaupunkien, nykyään hyvinvointialueiden palveluksessa. Kunnat ja kaupungit ei voi maksattaa provikoita mitenkään piilossa, eli tiedon pitäisi löytyä julkisista asiakirjoista, vähintäänkin kokouspöytäkirjoista.
   Sitäpaitsi miksi ihmeessä kunta/kaupunki maksaisi sossuille provikkaa huostaanotoista, kun ne tulevat todella kalliiksi kunnille/kaupungeille muutenkin. Huostaanotot siis.

   Lainaa

  62. Itkevä kana 2.6.2023 16:27
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   "Kuolon piikki".

   Lainaa

  63. Tulos: -2 (2 ääntä)
   Tässä on opettaja kyllä ollut turhan herkkään liikkeellä... olin itse lapsena huono matematiikassa enkä juuri leikkinyt muiden lasten kanssa (aina istuskelin jossain omillani). Ei sieltä silti mitään lastensuojeluilmoitusta tehty. Ja lopulta selvisi se syykin tuolle omissa oloissaan viihtymiselle. Virallinen Asperger-diagnoosi 90-luvun lopulla, osittain Lennart von Wendtin kynästä.

   Lainaa

  64. Juonitteleva herukka 8.4.2024 8:07
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Mietteliäs lihapulla: Tossa lasujutussahan voi taustalla olla nimenomaan oppilaassa näkyvä muutos. En mäkään opettajana huolestu oppilaista joilla on hiukset takussa tai ovat huonoja matematiikassa, mutta kyllä huoli herää jos aina siististi pukeutuva ja aikaisemmin opinnoissaan menestyvä oppilas yhtäkkiä alkaa [...]
   Ja tähän vielä lisäisin, että aina sen ei tarvitse olla se muutoskaan taustalla ja silti ne mitättömältä kuulostavat asiat voivat olla aihe huoleen. Minä olin juuri sellainen lapsi. Pukeuduin epäsiististi ja epäsopiviin vaatteisiin, tukka oli aina valtavassa takussa ja olin melko vetäytyvä, koska olin arka. Samasta syystä olin lapsena myös huono koulussa, kun en uskaltanut pyytää apua, jos en jotain ymmärtänyt ja uskoin jo ekalta luokalta lähtien, etten mitään oppisi kuitenkaan, joten en nähnyt vaivaa. Keskityin löytämään edes jotain huvia elämästä. Minun kohdalla olisi todella ollut syytä huoleen, vaan apua en koskaan saanut. Onneksi aikuisiällä sain itse haettua viimein apua ja käsiteltyä asiat ja nykyään on tutkinto huippuarvosanoin kasassa ja hyvin menee niin työ- kuin yksityiselämässä. Eli lopulta kävi hyvin, mutta olisihan ne eväät olleet paljon paremmat elämään, jos asioihin olisi aikanaan puututtu. En ole silti katkera. Ymmärrän täysin, miten vaikeita asioita nämä ovat.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: herätys, herätyskellot, koulu, kuva, lastensuojelu, lastensuojeluilmoitus, lasu, myöhässä, poliisit, pyörä, salaliittoteoriat, vanhemmat