Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Ihana kielemme, osa 13

Kutsuin ihmisiä vahingossa alapääni esittelyyn.
Ihana kielemme, osa 13

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 61 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Säädytön lehmä 18.5.2023 1:00
   Tulos: +122 (142 ääntä)
   Pitkään ihmettelin, et mikä logiikka sanonnassa ’Aika alta yksikön’ on ja miten ihmeessä se liittyy mihinkään nopeasti tapahtuvaan…

   Lainaa

  2. Kulunut henkilö 18.5.2023 1:50
   Tulos: -216 (294 ääntä)
   Mikä tuossa lavuaarissa on mokana? Itsellekkin vakiintunut käyttää lavuaaria, kun puhutaan.. no, lavuaarin viemäristä. Esim. jos sormus tippuu lavuaarin viemäriin. "Sinne meni sormus lavuaariin"

   Lainaa

  3. Letittämätön sitruuna 18.5.2023 2:47
   Tulos: +146 (150 ääntä)
   Joskus meinasi mennä hermo, kun eräs opiskelijakaveri kutsui jatkuvasti dioraamaa diadraamaksi, eikä mitkään korjausyritykset menneet perille.

   Lainaa

  4. Oksaton tohtori 18.5.2023 3:03
   Tulos: +90 (118 ääntä)
   Ymmärrän jotkin vitsikkäät heitot ja sanontojen muokkaukset, kuten vaikka omat käyttämät "how the turn tables" ja "mä piirreskelen" (hehe), mutta jatkuva keksityillä sanoilla puhuminen... Jaksaako joku oikeasti yrittää tulkita ja koodailla koko ajan jonkun puheita vaikka säästä puhuttaessa?

   Lainaa

  5. Tulos: +218 (240 ääntä)
   Mulla on kokemusta Millan kuvaamalla tavalla puhuvista ihmisistä. He ovat kaikki alle 3-vuotiaita.

   Lainaa

  6. Tulos: +223 (233 ääntä)
   Minun isä kirjoittaa välillä perheen keskeiseen ryhmään niin paksua savonmurretta (jossa puolet sanoista on varmaa keksittyjä itte), että myönnän joskus skippaavani koko viestin. Aina ei jaksa purkaa mystisiä savokoodeja. Niin, ja kukaan meistä ei asu Savossa.

   Lainaa

  7. Muuttumaton kurkkusalaatti 18.5.2023 6:35
   Tulos: -31 (87 ääntä)
   Ei ole sanonnasta kyse, mutta joskus keskusteluissa tulee ihan tahallaan puhuttua pulustusvoimista. Herättää yleensä hilpeyttä.

   Lainaa

  8. Anteeksiantava kirahvi 18.5.2023 6:57
   Tulos: +6 (24 ääntä)
   Zippo: Minun isä kirjoittaa välillä perheen keskeiseen ryhmään niin paksua savonmurretta (jossa puolet sanoista on varmaa keksittyjä itte), että myönnän joskus skippaavani koko viestin. Aina ei jaksa purkaa mystisiä savokoodeja. Niin, ja kukaan meistä ei asu Savossa.
   Meilläpäin alkaa jokainen puhua ugrien kurkkuäänillä, kun meno yltyy liian villiksi...

   Lainaa

  9. Itseasiassa 18.5.2023 8:42
   Tulos: +86 (102 ääntä)
   Millalle, voi olla kyse lukivaikeudesta. Itselläni on se ja joskus tulee suusta ihan vääriä sanoja. Oon sanonut varmaan tuhat kertaa mm. bloideri, enkä ymmärrä miksi se naurattaa muita ihmisiä. Myös jos tuo tapaus puhuu jatkuvalla syötöllä, niin se ei varmaan ehdi keskittyä siihen sen vertaa, että muodostaisi sanat oikein. Tai ajatus on jo tulevassa, kun edelliset sanat ovat vielä suussa.

   Lainaa

  10. Katteeton papaija 18.5.2023 8:56
   Tulos: +149 (157 ääntä)
   "puu edellä perseeseen" on aivan loistava

   Lainaa

  11. Uneton meduusa 18.5.2023 9:59
   Tulos: +25 (31 ääntä)
   Letittämätön sitruuna: Joskus meinasi mennä hermo, kun eräs opiskelijakaveri kutsui jatkuvasti dioraamaa diadraamaksi, eikä mitkään korjausyritykset menneet perille.
   🤔 Tavallaan pystyn kuvittelemaan opiskelukaverin logiikan tälle.

   Lainaa

  12. hilipatipippaa 18.5.2023 10:21
   Tulos: -17 (29 ääntä)
   "Jos puhun memorandumista, mitä se merkitsee? Mutta kun puhun menstruaatiosta, niin nuoretkin upseerit höristävät korviaan kuullakseen, mitä päälliköllä on esitettävänään." Nikke Pärmi

   Lainaa

  13. Tulos: -74 (82 ääntä)
   Mä lähetin kerran pomolle viestin että "Olen kipeenä, enkä pääse tänään".

   Lainaa

  14. Tuttu sateenvarjo 18.5.2023 11:22
   Tulos: +24 (34 ääntä)
   Vaimo puhuu imurimesta ja laturimesta.

   Lainaa

  15. Tulos: +58 (74 ääntä)
   Mulla on joitakin itselleni luonnostaan suusta tulevia sanoja, joita oon todennäköisesti alkanu joskus kauan sitten nuorena sanomaan ihan huvin vuoksi, ehkä koska kuulostivat hassuilta, ja nyt en osaa enää olla sanomatta "pilppoa vihanneksia" ja "vesi kiehuu kun se mublii", mitä nyt muistan häthätää esimerkkeinä. En tiedä mitä ihmiset yleisesti ottaen mahtavat musta ajatella silloin kun puhelen moisia.

   Lainaa

  16. Letittämätön sitruuna 18.5.2023 13:10
   Tulos: +34 (36 ääntä)
   Uneton meduusa: 🤔 Tavallaan pystyn kuvittelemaan opiskelukaverin logiikan tälle.
   Joo, onhan siinä tavallaan jotain logiikkaa ja erehdyksiä sattuu jokaiselle, ei siinä mitään, varsinkin kun kyseessä vierasperäinen sana. Mutta asia selitettiin hänelle moneen kertaa ja silti hän edelleen esim. ryhmätöinä tehtäviin harjoitustöihin kirjoitti dioraaman sijaan "dia draama". Ja ei, hänellä ei ollut lukihäiriötä eikä muuten vaikeuksia oikeinkirjoituksen kanssa.

   Lainaa

  17. Tulos: +54 (54 ääntä)
   Mun isä sanoo mm ADHD:ta AHDH:ksi ja on monia muitakin sananvääntöjä. Kun yrittää korjata se sanoo vaan että hän haluaa puhua noin.

   Lainaa

  18. Idearikas noppa 18.5.2023 13:28
   Tulos: +34 (44 ääntä)
   Nämä ennakoivaa tekstinsyöttöä tms. syyttävät eivät ilmeisesti lue viestejään ennen lähettämistä. Kyllähän oikoluvun jälkeenkin saattaa jäädä kirotusvihreitä, mutta saa niitä ainakin karsittua ja halutessaanhan sen voi lukea vaikka useampaankin kertaan ennen lähetystä.

   Lainaa

  19. Uneton meduusa 18.5.2023 13:30
   Tulos: +31 (43 ääntä)
   Akrasia: Mulla on joitakin itselleni luonnostaan suusta tulevia sanoja, joita oon todennäköisesti alkanu joskus kauan sitten nuorena sanomaan ihan huvin vuoksi, ehkä koska kuulostivat hassuilta, ja nyt en osaa enää olla sanomatta "pilppoa vihanneksia" ja "vesi kiehuu kun se mublii", mitä nyt muistan [...]
   Tuo pilppoa ei edes ole väärin, sanasta on monta eri versiota historiallisesti/alueellisesti. Esim. pilputa.

   Lainaa

  20. Tulos: +5 (7 ääntä)
   https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00557

   Lainaa

  21. Hemmoteltu viikuna 18.5.2023 14:21
   Tulos: +66 (66 ääntä)
   Mulla oli pitkään vaikeuksia muistaa, onko sellainen tietynlainen haka nimeltään karabiinihaka vai karbiinihaka. Ihmettelin, miten se voi olla niin vaikea muistaa, kunnes Googlasin ja selvisi, että molempia käytetään. Olin siis kuullut ihmisten puhuvan molemmilla termeillä ja luullut useimmiten itse muistavani taas väärin.

   Lainaa

  22. Tyven apina 18.5.2023 15:04
   Tulos: +91 (91 ääntä)
   Tuttavani tokaisi joskus mökillä: yksi kärpänen, monta iskua. Kun piti sanoa että monta kärpästä yhellä iskulla. Jäi käyttöön :D

   Lainaa

  23. Tuttu sateenvarjo 18.5.2023 16:00
   Tulos: -32 (50 ääntä)
   Kulunut henkilö: Mikä tuossa lavuaarissa on mokana? Itsellekkin vakiintunut käyttää lavuaaria, kun puhutaan.. no, lavuaarin viemäristä. Esim. jos sormus tippuu lavuaarin viemäriin. "Sinne meni sormus lavuaariin"
   Ei mikään, joillain vain ei riitä aivokapasiteetti ymmärtämään että, mitä tarkoitetaan, jos joku ei puhu täysin oikein.  En aina edes huomaa "virheitä" lukiessa kun aivot kääntää kyseiset sanat suoraan oikeiksi.

   Lainaa

  24. Tulos: +100 (108 ääntä)
   Kulunut henkilö: Mikä tuossa lavuaarissa on mokana? Itsellekkin vakiintunut käyttää lavuaaria, kun puhutaan.. no, lavuaarin viemäristä. Esim. jos sormus tippuu lavuaarin viemäriin. "Sinne meni sormus lavuaariin"
     "Huuhtaisin salaattivihannekset nopeasti lavuaarissa". "Huuhtaisin salaattivihannekset nopeasti viemärissä". Kummat jäisi syömättä?

   Lainaa

  25. Letittämätön sitruuna 18.5.2023 17:06
   Tulos: +84 (90 ääntä)
   Kivi:   "Huuhtaisin salaattivihannekset nopeasti lavuaarissa". "Huuhtaisin salaattivihannekset nopeasti viemärissä". Kummat jäisi syömättä?
   Tai pesetkö kätesi mieluummin lavuaarissa vai viemärissä?

   Lainaa

  26. Loistelias lokki 18.5.2023 17:12
   Tulos: +37 (39 ääntä)
   Enna: Mulla on kokemusta Millan kuvaamalla tavalla puhuvista ihmisistä. He ovat kaikki alle 3-vuotiaita.
   Tämä, ja meillä on jääny paljon muksun pikkulapsiaikaisia sanoja käyttöön :'D En tiedä mitä muut ihmiset miettii kun puhutaan esim. makakuusta ja tursookista. Nykyään tosin vähän vähemmän, lapsen kasvaessa puhetapakin on kasvanut. Silti, kun muksu alkoi muutama viikko sitten seuraamaan yhtä suomalaista tubettajaa... Voi että kun ottaa päähän tän henkilön väärin sanotut sanat ja sanonnat! Minä kielioppinatsi istun vieressä kun lapsi kattoo videoita, ja korjaan tubettajan pahimpia typoja 😅 Ei oo ees niin nuori jonne että menisi sen piikkiin muistaa kaikki väärin.

   Lainaa

  27. Tarkoitukseton kavioeläin 18.5.2023 18:57
   Tulos: +32 (34 ääntä)
   Uneton meduusa: Tuo pilppoa ei edes ole väärin, sanasta on monta eri versiota historiallisesti/alueellisesti. Esim. pilputa.
   Oi, hämäläismummoni ja tätini pilppoivat ja pilppusivat. Olin jo unohtanut!

   Lainaa

  28. Yrjö_Komero 18.5.2023 19:02
   Tulos: +64 (64 ääntä)
   "Otan noita kaalipaaleja." Siitä tuli kerrasta vakiosana, paljon parempi, kuin kaalikääryle.

   Lainaa

  29. Rakas karhu 18.5.2023 21:35
   Tulos: +25 (25 ääntä)
   Tiedän parikin tyyppiä, jotka puhuu kuin Millan sukulainen. Toisella on ongelmia esim. firmojen nimien kanssa tyyliin Viking Line ja Silja Line hänen on mahdotonta erottaa toisistaan. Toisella taas ihmisten nimien kanssa, esim. Suomen entistä presidenttiä hän voisi hyvin kutsua Mauri Koivulaksi ja vierasperäiset nimet hänelle myös haastavia, tyyliin automerkki voisi olla Merbedes Cents.

   Lainaa

  30. Kesytön avokado 18.5.2023 22:00
   Tulos: +20 (56 ääntä)
   Kerran olin pilvessä ja koitin sanoa "Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta" tai "Se tuli puun takaa", kun tapahtui jotain odottamatonta. Päädyin sanomaan sitten "Se tuli kuin salama kirkkkaan puun takaa". Vähän hämmästeltiin kavereiden kanssa, että mitähän vittua sitä tuli sanottua, kunnes alkoi hervoton naurun remakka 😄

   Lainaa

  31. Eka pussieläin 18.5.2023 22:31
   Tulos: +3 (7 ääntä)
   toi viimenen oli kyllä hyvä :D mullakin tuttavapiirissä noita "väärin puhujia" ja ihmettelen aina että miten helvetissä ne onnistuu joka sanan vetämään aivan vihkoon :D:D

   Lainaa

  32. Eloton nainen 18.5.2023 22:35
   Tulos: +9 (37 ääntä)
   Zippo: Minun isä kirjoittaa välillä perheen keskeiseen ryhmään niin paksua savonmurretta (jossa puolet sanoista on varmaa keksittyjä itte), että myönnän joskus skippaavani koko viestin. Aina ei jaksa purkaa mystisiä savokoodeja. Niin, ja kukaan meistä ei asu Savossa.
   Olen itse Savosta ja vihaan ytimiä myöten mongerruksella kirjoitettuja viestejä, FB-päivityksiä, somejulkaisuja ja kaikkea savoksi (tai millään murteella) kirjoitettua tekstiä. Juntit!

   Lainaa

  33. Tulos: +21 (25 ääntä)
   Mulla käytössä iho kanan lihottumalla = kananlihalla. Ei mitään ajatusta mistä on tullut, olen vaan aina sanonut näin vaikka tiedän kyllä tuon oikean versionkin.

   Lainaa

  34. Tulos: -28 (54 ääntä)
   Säädytön lehmä: Pitkään ihmettelin, et mikä logiikka sanonnassa ’Aika alta yksikön’ on ja miten ihmeessä se liittyy mihinkään nopeasti tapahtuvaan…
   Sanonta kuuluu "alta aikayksikön" ja ajan yksikkö on sekunti SI-järjestelmässä. Sanonnan mukaan suorittamiseen menee vähemmän kuin tuo (alta, ali) eli jokin tapahtuu nopeasti.

   Lainaa

  35. Irstas vesinokkaeläin 19.5.2023 1:00
   Tulos: +30 (32 ääntä)
   Exäni taivutti aina sanan laturi muotoon "laturimen" (vrt. laturin, esim. "Antaisitko mun puhelimen laturimen". Ei uskonut vaikka kuin monesti sanoin että ei se noin taivu.

   Lainaa

  36. Tulos: +39 (39 ääntä)
   Exäni kysyi minulta aikanaan väenpaljoudessa että voisitko tunkea tuonne eteenpäin olkapäätekniikalla.

   Lainaa

  37. Itsestäänselvä taistelija 19.5.2023 6:59
   Tulos: +59 (59 ääntä)
   Varpain jaloin.. :D

   Lainaa

  38. Höyrystetty mango 19.5.2023 8:14
   Tulos: +34 (36 ääntä)
   Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja siitä johtuen joskus pahaa aivosumua. Joskus katoaa samassa työhuoneessa kolme vuotta istuneen nimi. Saattaisin hyvinkin kutsua viemäriä lavuaariksi kotona, koska oikea sana ei vain tule millään mieleen. "Kaada se sinne "mikä vain sana tuleekaan mieleen, joka on tarpeeksi lähellä"". Vieraiden luona olen sitten vain hiljaisempi (mietkin etukäteen, mitä sanon), mutta kotona on tottuneet ja ymmärtävät yleensä mitä tarkoitan.

   Lainaa

  39. Roteva flamingo 19.5.2023 8:42
   Tulos: +5 (9 ääntä)
   Olen kuullut sellaisen sanonnan kuin "hei, me tienataan tällä". Mutta mitä olen ymmärtänyt tienataan sanasta huolimatta tällä sanonnalla ei tarkoiteta että saisi rahaa.

   Lainaa

  40. Tulos: +5 (13 ääntä)
   Irstas vesinokkaeläin: Exäni taivutti aina sanan laturi muotoon "laturimen" (vrt. laturin, esim. "Antaisitko mun puhelimen laturimen". Ei uskonut vaikka kuin monesti sanoin että ei se noin taivu.
   Samalla tavoin purkamosta tulee ärsyttävän usein purkaamo, taimesta taimen ja kaivusta kaivuu (vrt. korjaamo, siemen, kaipuu).

   Lainaa

  41. Kouluttamaton muurahainen 19.5.2023 10:18
   Tulos: +49 (51 ääntä)
   Kulunut henkilö: Mikä tuossa lavuaarissa on mokana? Itsellekkin vakiintunut käyttää lavuaaria, kun puhutaan.. no, lavuaarin viemäristä. Esim. jos sormus tippuu lavuaarin viemäriin. "Sinne meni sormus lavuaariin"
   Jos puhut lavuaarista, on ihan oikein puhua lavuaarista. Sormus voi tippua lavuaariin, jolloin se mahdollisesti jatkaa matkaa myös viemäriin, joten molemmat ovat oikein riippuen siitä, mitä haluaa sanoa. Jos taas viemärin korvaa sanalla lavuaari, niin silloin menee useimmissa tapauksissa pahasti pieleen. "Kaupunki kunnostaa keskustan lavuaariverkostoa ja rakentaa isompia yhdyslavuaareja tulvien ehkäisemiseksi jatkossa."

   Lainaa

  42. Nurja päärynä 19.5.2023 10:36
   Tulos: +26 (32 ääntä)
   Kun kirjoittaa sähköpostia puhelimella, niin "Best regards" muuttuu aivan liian usein ja helposti muotoon "Beat r*tards". Onneksi olen tähän mennessä aina sen huomannut ennen lähettämistä.

   Lainaa

  43. Saastunut sarvikuono 19.5.2023 10:38
   Tulos: +19 (27 ääntä)
   Joskus kieli voi myös olla leikittelyä. Kielellä leikittely on vapauden abstrakti muoto, erään lainen kulttuurin villiintynyt esiintymä. Kielen oikeellisuuden tarkkailu on vallan käytön muoto, kuten esimerkiksi Orwell on asia kuvannut kirjassaan 1984. Toivottavasti jokainen kielipoliisi ymmärtää, minkä koneiston pussiin pelaa. On tietenkin myös muistettava, että yhteistyö ja kommunikointi ilman yhteistä kieltä on haasteellista ja sitä voi myös tahallaan vaikeuttaa yksilöiden välillä tapahtuvan "pelin" hallinnan pyrkimyksenä. Millan tapauksessa tunnistan kuitenkin ainakin kaksi sanaa tai sanamuotoa lounaissuomessa esiintyviksi aivan normaaleiksi puhetavoiksi, joten tahtoisin tässä tapauksessa kallistua sille kannalle, että sukulaisen kielenkäyttö on alueellisen murteen ja ehkä sukupolven, asennemaailman ja pienen piirin huumorin muokkaamaa kielenkäyttöä, joka johtuu puhtaasti monivivahteisesta ihmisyydestä sekä kielestä vuorovaikutuksen ja itseilmaisun muotona.

   Lainaa

  44. Tulos: +25 (29 ääntä)
   Saastunut sarvikuono: Joskus kieli voi myös olla leikittelyä. Kielellä leikittely on vapauden abstrakti muoto, erään lainen kulttuurin villiintynyt esiintymä. Kielen oikeellisuuden tarkkailu on vallan käytön muoto, kuten esimerkiksi Orwell on asia kuvannut kirjassaan 1984. Toivottavasti jokainen kielipoliisi [...]
     Niinkin. Kaikilla puhujaryhmillä on oma tapansa puhua, ja saakin olla. Meillä kaksikielinen taapero on luonut lukuisia uudissanoja, esim ei kukaan puhu lastenvaunuista, vaan "kini"'stä. "Aivan niin, tuo sininen kini on meillä lainassa. Kohoa nyt siihen" (kohoa = nouse). (Kinderwagen -lastenvaunut -eli pienelle kini). Kissa-poes-puush. "Tarjoa puushille!" = ruoki kissa. Ja niin edelleen, joku ei-perheenjäsen ei ymmärtäisi mitä täällä oikein solkataan. 
     Mutta tällainen voi myös kostautua: vanhempani puhuivat vesikirahvista (karahvi). Olin varhaisteininä syvästi nolo, kun luulin julkisesti, että se tosiaan on kirahvi, joku olisi voinut mainita, että se on perheensisäinen vitsi ja sana on karahvi. 
     Perheen sisällä se on silti aika viatonta, mutta tällaista kieltä moni ammatti- yms. ryhmä käyttää ihan tahallaankin saadakseen ei-sisäpiiriläiset tuntemaan, ettei heitä kaivata. 
     Ja sitten on tietysti sekin, että useimmilla viesteillä on useampi kuulija/ lukija kuin puhuja/ kirjoittaja. Tämänkin lukee ehkä kolme ihmistä, mutta kirjoittajia on tasan yksi. Olen kunnioittava niitä kolmea kohtaan, kun koitan muokata sanomani sellaiseksi, että he pystyvät ymmärtämään, mitä oikein ajan takaa. "En viitsi, arvailkaa te" kuulostaa suunnilleen samalta kuin "jos teitä on kolme, minun aikani on sitten neljä kertaa arvokkaampaa kuin teidän, koska en näe sitä vaivaa, ettei teidän tarvitsisi pähkäillä". 

   Lainaa

  45. Leuto kalkkuna 19.5.2023 21:04
   Tulos: +27 (29 ääntä)
   Onhan näitä kun vauhdilla selostetaan ADHD:t maksimissaan: "Kyllä nyt saa Schumacher katsoa kantapään kautta peiliin."

   Lainaa

  46. Viitteetön kurkku 19.5.2023 21:07
   Tulos: +10 (14 ääntä)
   Itseasiassa: Myös jos tuo tapaus puhuu jatkuvalla syötöllä, niin se ei varmaan ehdi keskittyä siihen sen vertaa, [...]
   Tässähän voi olla että aivojen kellotaajuus on niin korkea, että ajatukset on jo niin paljon edellä puhetta että puhe tulee sitten perässä miten sattuu tulemaan, kun siihen ei enää riitä kapasiteettia. Pitäisi vaan hellittää tahtia.

   Lainaa

  47. rottanpää 19.5.2023 22:21
   Tulos: +44 (44 ääntä)
   Pluri: Exäni kysyi minulta aikanaan väenpaljoudessa että voisitko tunkea tuonne eteenpäin olkapäätekniikalla.
   Olkapäätekniikka on varmaan sellainen kohtelias versio, jossa pyritään puikkelehtimaan huomaamattomasti ihmisten välistä mahdollisimman pieneksi litistyneenä.

   Lainaa

  48. Peruuttamaton riikinkukko 20.5.2023 12:23
   Tulos: +19 (21 ääntä)
   Höyrystetty mango: Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja siitä johtuen joskus pahaa aivosumua. Joskus katoaa samassa työhuoneessa kolme vuotta istuneen nimi. Saattaisin hyvinkin kutsua viemäriä lavuaariksi kotona, koska oikea sana ei vain tule millään mieleen. "Kaada se sinne "mikä vain sana tuleekaan [...]
   Suosittelen etsimään lääkärin, joka tarkistuttaa sulta T3V:n. Hoitosi ei ole tasapainossa, jos tyroksiinilääkityksestä huolimatta esiintyy jatkuvasti aivosumua. On olemassa myös yhdistelmälääkitys, jota määrätään aivan liian harvoin.

   Lainaa

  49. Tulos: +23 (23 ääntä)
   Pentuna tuli kuulemma sanottua "siipale" kun tarkoitin siivua tai viipaletta. Se tarttui sitten vanhemmille käyttöön, ja heiltä vakiintui virheestä oikeaksi sanaksi itselleni. Tunsin oloni petetyksi kun nyt muutama vuosi sitten tajusin ettei se olekaan sana.

   Lainaa

  50. Tietty hanhi 21.5.2023 10:58
   Tulos: -6 (10 ääntä)
   Enna: Mulla on kokemusta Millan kuvaamalla tavalla puhuvista ihmisistä. He ovat kaikki alle 3-vuotiaita.
   Mulle tuli mieleen jonkinlainen vaurio aivojen puhekeskuksessa. Tukos, aivoverenvuoto, kasvain.

   Lainaa

  51. Tulos: +26 (26 ääntä)
   Siipale: Pentuna tuli kuulemma sanottua "siipale" kun tarkoitin siivua tai viipaletta. Se tarttui sitten vanhemmille käyttöön, ja heiltä vakiintui virheestä oikeaksi sanaksi itselleni. Tunsin oloni petetyksi kun nyt muutama vuosi sitten tajusin ettei se olekaan sana.
     Kuinka monen pitää ilmaisua käyttää, ennen kuin se on sana? Siipaleita oli myös omassa lapsuudenkodissani, enkä usko, että tunnen sinua =7

   Lainaa

  52. Sarvipäinen haisunäätä 21.5.2023 15:06
   Tulos: +12 (12 ääntä)
   Itellä vuosikaudet menneet iloisesti ristiin monttu/kuoppa ja töyssy. Autoa ajaessa kun tienpinnassa on töyssy, yleensä hidaste-sellainen, yleensä hihkaisen "monttu". Ja toisin päin: kun tiessä on monttu, hihkaisen jostain perhanan syystä aina "töyssy". En hitto vie tiedä miksi. Samoin ajamiseen liittyvä: "on aika mmatkaa jatkaa", mutta lausun sen niin, kuin matkan m olisi painotettu konsonantti kuten sanassa "jatkaa". Yritän siis sanoa jatkaa matkaa, mutta aivot nyrjäyttää nuo toisin päin. Kutsun kaikkia lompakkoja aina kukkaroiksi. Tästä alan sentään päästä eroon. Aiemmin mainituista kommenteista "varpain jaloin" on tuttu, samoin "siipale". Työslangiin/jargoniin en edes mene. Teen töitä pääosin englanninkielisen termistön parissa mutta suomalaisella porukalla, jolloin ammatti-finglish menee ihan hävyttömälle tasolle.

   Lainaa

  53. It's a deal 22.5.2023 12:04
   Tulos: +5 (7 ääntä)
   Kiihtymysvaiheen ADHD aiheuttaa etenkin stressitilanteissa puheongelmia, kun suu ei vain pysy aivojen vauhdissa ja siirtyy lauseessa seuraaviin sanoihin, jonka jälkeen lisätään välistä jääneet sanat perään. Sitten otetaan uusi yritys paremmalla keskittymisellä. Kirjoitettua tekstiä voi onneksi editoida, joten se hässäkkä ei välity lukijalle.

   Lainaa

  54. Kukkahattuneiti 23.5.2023 6:42
   Tulos: +15 (15 ääntä)
   Huonokuuloiselle tarttuu monenlaista vähän väärää sananpartta, kuten esim vuosia puhuin siitä, miten joku tekee asiat leveäperäisesti 😄 ennen kuin joku ystävällisesti mainitsi, että se on leväperäisesti, mikä kuulostaa edelleen ihan hassulta ....

   Lainaa

  55. Häveliäs näätä 23.5.2023 13:46
   Tulos: +8 (8 ääntä)
   Kommentoin kerran vahingossa omaa ahdistustani "kuin olisin tulisilla hiirillä". Hihittelen sitä välillä vieläkin.

   Lainaa

  56. Vedessäelävä lepakko 28.5.2023 10:27
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   hilipatipippaa: "Jos puhun memorandumista, mitä se merkitsee? Mutta kun puhun menstruaatiosta, niin nuoretkin upseerit höristävät korviaan kuullakseen, mitä päälliköllä on esitettävänään." Nikke Pärmi
   Eikö Pärmi tunnettu siitä, että äänsi t-äänteet d-äänteinä? Jos siis puhutaan everstiluutnantti pärmistä

   Lainaa

  57. Häjy paarma 13.7.2023 10:17
   Tulos: -2 (2 ääntä)
   Milla siukulainein taitaasisi olla ihan perus turkkulainen

   Lainaa

  58. Tilattava tuhatjalkainen 3.10.2023 21:03
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   "sivistys aukossa"

   Lainaa

  59. Tuntematon matelija 19.1.2024 21:55
   Tulos: +4 (4 ääntä)
   Siipale on tuttu täälläkin. Liekö se sitten ihan yleisemminkin käytössä oleva termi vai yhdistyykö siivu ja viipale vain usein ihmisten suussa samaksi sanaksi?

   Lainaa

  60. Hapeton ilves 18.3.2024 10:30
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   Säädytön lehmä: Pitkään ihmettelin, et mikä logiikka sanonnassa ’Aika alta yksikön’ on ja miten ihmeessä se liittyy mihinkään nopeasti tapahtuvaan…
   Sehän tarkoittaa alle sekunnissa, pikimmiten. SI‐järjestelmän aikayksikkö s, sekuntti!

   Lainaa

  61. Ainoa kuormaeläin 18.3.2024 18:08
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Siipale oli jossakin mainoksessa joskus. Niin vaan on makua on joka siipaleessa (tai jotain). Lauseessa siis muutakin vikaa kuin siipale. Muistaakseni. Siinä oli joku Fabio takkatulen ääressä. Älkää vaan sanoko, että olen nähnyt unta.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kirjoitusvirhe, orja, osanotto, pomp de lux, sanat sekaisin, sanonnat, suomi