Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Ei nimi naista pahenna, osa 2

Olipa kerran Kivi, Vuori ja Virta.
Ei nimi naista pahenna, osa 2

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 44 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Kolkko sirkka 27.12.2022 0:56
   Tulos: +657 (663 ääntä)
   Oho, sellaset Stenbergit sieltä sitte. Enpä oo ennen nähny että joku flexais ruotsinkielisellä sukunimellä. Kun tietyillä alueilla valtaosa ihmisistä oli ruotsinkielisiä, niin eiköhän se tarkoita että Stenbergin esivanhemmat saatto olla piikoja ja renkejä siinä ku Kivivuoretkin.

   Lainaa

  2. Impotentti vaatekappale 27.12.2022 0:56
   Tulos: +374 (384 ääntä)
   Naurattaa, itkettää ja oksettaa samaan aikaan Stenbergin puolesta

   Lainaa

  3. Väritön lohikäärme 27.12.2022 1:11
   Tulos: +481 (483 ääntä)
   Nyt jäi vähän vaivaamaan, mikä oli Minnan osa yhteiskunnassa ennen vanhaan.

   Lainaa

  4. Lyhyt hamsteri 27.12.2022 1:14
   Tulos: +296 (330 ääntä)
   Ei kyllä Virta ole Power englanniksi. Current se on.

   Lainaa

  5. Tulos: +327 (355 ääntä)
   Stenberg aloitti väkevästi "nimi on vaan nimi eikä tarkoita mitään, uskokaa jo!" argumentilla mutta sitten kun rupesi tarpeeksi kiukuttamaan niin pelasi odottamattomasti Uno reverse kortin itselleen ja siitä saatiin luontevasti sukunimien muinaishistoriallista etymologiaa mukaan, kun Minna lienee joku Orpo tai Kämänenkylänpolkupyörä. Diggaan.

   Lainaa

  6. Solmuton orava 27.12.2022 1:59
   Tulos: +174 (260 ääntä)
   Smith on kylläkin Seppä. Ei ole Virta-sukunimen vastine

   Lainaa

  7. Vikuri ahven 27.12.2022 2:22
   Tulos: +49 (145 ääntä)
   Stenbergiltä on mennyt ohi 1900-luvun alun nimien suomalaistaminen. Jotkuthan siihen kelkkaan eivät halunneet lähteä ja m*stalaiset eivät vaan saaneet aikaseksi eikö ilmeisesti eräät t@ulapäätkään...

   Lainaa

  8. Jumalaton krokotiili 27.12.2022 3:41
   Tulos: +159 (203 ääntä)
   Solmuton orava: Smith on kylläkin Seppä. Ei ole Virta-sukunimen vastine
   Eiköhän tuossa haettu Smithille vastinetta merkityksessä ”niin yleinen sukunimi, ettet voi olla osumatta vähintään muutamaan Smithiin jos heität ruuhkabussissa tennispallon satunnaiseen suuntaan”. Tosin Virtanen tai Mäkinen olisivat silti parempia vastineita kuin Virta.
   Ei kukaan väitänyt, että Smith ja Virta ovat merkitykseltään samat.

   Lainaa

  9. Loikoileva lepakko 27.12.2022 3:46
   Tulos: +41 (87 ääntä)
   Nyt oli niin monta asiaa taas väärin että huhhuh. Ja Seppä(nen/lä) tosiaan olisi kyllä se oikea vastine, kun yleisyydestä ja merkityksestä puhutaan… Jos tiedätte yhtään mikä sen Smithin osa oli ennen vanhaan yhteiskunnassa!

   Lainaa

  10. Tulos: +208 (208 ääntä)
   Jos täytyy leveillä jollain agraariyhteiskunnan aikaisilla sukustatuksilla, niin ei voi olla kovin suuria saavutuksia omassa elämässä. :D

   Lainaa

  11. Tornipöllö 27.12.2022 7:23
   Tulos: +221 (225 ääntä)
   Miten Stenbergin mielestä sukunimi voi kertoa historiasta, jos nimen merkitys ei mukamas tarkoita mitään?

   Lainaa

  12. Pasi Kuskala 27.12.2022 8:34
   Tulos: +91 (107 ääntä)
   Vikuri ahven: Stenbergiltä on mennyt ohi 1900-luvun alun nimien suomalaistaminen. Jotkuthan siihen kelkkaan eivät halunneet lähteä ja m*stalaiset eivät vaan saaneet aikaseksi eikö ilmeisesti eräät t@ulapäätkään...
   Kamalia kirosanoja, onneksi sensuroit ne.

   Lainaa

  13. Tulos: +62 (68 ääntä)
   Tornipöllö: Miten Stenbergin mielestä sukunimi voi kertoa historiasta, jos nimen merkitys ei mukamas tarkoita mitään?
   Nimi ei tarkoita mitään, mutta sen merkitys tarkoittaa jotakin. Tjsp.

   Lainaa

  14. Itseasiassa 27.12.2022 9:12
   Tulos: +91 (93 ääntä)
   Piti oikein katsoa, onko Stenbergillä oikeasti jotain lesoiltavaa. On löytynyt ainakin konepaja Helsingissä, joten ainakin siellä on voinut olla jotain porvarisukua. Löytyy myös sukuseura jostain Säkkijärvi-Pyhtää-akselilta, mutta se nyt ei kerro juuri mitään, koska itsellänikin on sukuseura. Meidän sukuseura nyt on kyllä huonompi, koska on jotain tarkoittavia suomen kielisiä nimiä Pohjanmaalla. Ihan siis roskasakkia Stenbergiin verrattuna.

   Lainaa

  15. Tulos: +58 (62 ääntä)
   Piti ihan katsoa, mitä korho "tarkoittaa": "Sen arvellaan mahdollisesti tulevan ’korho/korhu’-sanasta, joka tarkoittanut paikoin huonokuuloista ja kuuroa, paikoin sanalla on ollut merkitys ”vähän tyhmä, huomaamaton, kömpelö”." Wikipediassa oli enemmänkin "tarkoituksia", mutta en nyt kaikkea tähän alkanut kopioimaan. Oma sukunimeni tarkoittaa alkuainetta, Mäki tarkoittaa mäkeä, Kivi kiveä...

   Lainaa

  16. Kenkku ampiainen 27.12.2022 9:35
   Tulos: +92 (94 ääntä)
   Ihmiset voi niin huonosti monin eri tavoin.

   Lainaa

  17. Karnevaali-kenguru 27.12.2022 12:23
   Tulos: +53 (55 ääntä)
   Korho: Piti ihan katsoa, mitä korho "tarkoittaa": "Sen arvellaan mahdollisesti tulevan ’korho/korhu’-sanasta, joka tarkoittanut paikoin huonokuuloista ja kuuroa, paikoin sanalla on ollut merkitys ”vähän tyhmä, huomaamaton, kömpelö”." Wikipediassa oli enemmänkin "tarkoituksia", mutta en nyt kaikkea [...]
   Korho on myös talvella lumesta törröttävä kasvi ja joillain alueilla tarkoittanut ylpeää.

   Lainaa

  18. Tulos: +49 (55 ääntä)
   Vai että on suomalaisetkin nyt ruotsalaisia sukunimen perusteella. Ja näin ollen tietysti parempaa väkeä. Niin, kyllähän vietaskielisen nimen voi kääntää ja kertoa, että Rowan tarkoittaa Pihlajaa, mutta nimi on ja pysyy edelleen Rowanina missä maassa sitten onkaan menossa.

   Lainaa

  19. Triviaali pähkinä 27.12.2022 13:43
   Tulos: -25 (55 ääntä)
   Paljon melua tyhjästä. Stenberg varmasti tarkoittaa sitä, että sukunimi (eikä edes etunimi, vaikka todennäköisemmin) kerro nykypäivänä kantajastaan mitään. Siinä mielessä sukunimi on satunnainen joukko kirjaimia peräkkäin, vaikka pienellä kirjoitettuna niillä jokin merkitys olisikin. Ennen oli tietty toisin, (suku)nimillä oli oikeasti kosketus esim. asuinpaikkaan tai jossain tapauksissa ammattiin tai suvun kantaisän ulkomuotoon. Mutta eiväthän sukunimet ole olleet Suomessa käytössä kovin pitkään, "Etunimi Isänsäpoikia" olivat kaikki.

   Lainaa

  20. Tulos: +72 (78 ääntä)
   Sattuu päähän tuon Kivikasan järkeilyt nimistä.

   Lainaa

  21. Arvonen eläin 27.12.2022 14:18
   Tulos: +29 (31 ääntä)
   Lyhyt hamsteri: Ei kyllä Virta ole Power englanniksi. Current se on.
   Voi olla myös Stream. Ruotsiksi Ström mikä kuulostaa aika uskottavata sukunimeltä.

   Lainaa

  22. Tahrittu tonttu 27.12.2022 15:11
   Tulos: -7 (17 ääntä)
   Solmuton orava: Smith on kylläkin Seppä. Ei ole Virta-sukunimen vastine
   Tässä todennäköisesti haettiin nimen yleisyyttä eikä mitään käännöstä. Minnan sukunimi lienee Virtanen, mikä on Suomen yleisin tai yksi yleisimmistä sukunimistä. Vastaava olisi varmaan se Smith. Ei se ihan hirveästi liity asiaan mitenkään.

   Lainaa

  23. Tulos: -4 (18 ääntä)
   Solmuton orava: Smith on kylläkin Seppä. Ei ole Virta-sukunimen vastine
   Vastineella tarkoitti sitä, että sukunimenä Virta on Suomessa noin suurinpiirtein yhtä yleinen kun esim. USA:ssa ja UK:ssa Smith sukunimi on.

   Lainaa

  24. Lumisateessa kastunut kyyhky 27.12.2022 16:53
   Tulos: +83 (83 ääntä)
   Mikähän mun osa oli yhteiskunnassa ennen vanhaan? Ai niin, ei mikään, kun en ollut syntynytkään.

   Lainaa

  25. Kasapäin simpanssi 27.12.2022 18:18
   Tulos: +2 (10 ääntä)
   Arvonen eläin: Voi olla myös Stream. Ruotsiksi Ström mikä kuulostaa aika uskottavata sukunimeltä.
   Kuka ön Pertti Ström?

   Lainaa

  26. Tulos: +19 (27 ääntä)
   starbar: Vastineella tarkoitti sitä, että sukunimenä Virta on Suomessa noin suurinpiirtein yhtä yleinen kun esim. USA:ssa ja UK:ssa Smith sukunimi on.
   Jos ei nyt kuitenkaan. Yhdysvalloissa Smith on yleisin sukunimi, Suomessa Virta on 156. yleisin sukunimi. Väestömäärään suhteutettuna Yhdysvalloissa on kymmenkertaisesti sama määrä Smithejä mitä Virta nimisiä Suomessa.

   Lainaa

  27. Järjestämätön joutsen 27.12.2022 20:31
   Tulos: -2 (16 ääntä)
   Vikuri ahven: Stenbergiltä on mennyt ohi 1900-luvun alun nimien suomalaistaminen. Jotkuthan siihen kelkkaan eivät halunneet lähteä ja m*stalaiset eivät vaan saaneet aikaseksi eikö ilmeisesti eräät t@ulapäätkään...
   Itse asiassa juuri m/stalaiset ottivat aikoinaan ruotsalaisia sukunimiä vaikuttaakseen paremmalta väeltä, ja sittemmin ovat suomentaneet sukunimiään, kun tietyt ruotsinkieliset sukunimet ovat saaneet huonon maineen.

   Lainaa

  28. Tulos: -9 (17 ääntä)
   Lyhyt hamsteri: Ei kyllä Virta ole Power englanniksi. Current se on.
   Voi olla myös power. Esim. “tarkista, että virta on päällä” on ”make sure the power is on”.

   Lainaa

  29. Sanaton haltija 27.12.2022 20:58
   Tulos: +28 (30 ääntä)
   Triviaali pähkinä: Paljon melua tyhjästä. Stenberg varmasti tarkoittaa sitä, että sukunimi (eikä edes etunimi, vaikka todennäköisemmin) kerro nykypäivänä kantajastaan mitään. Siinä mielessä sukunimi on satunnainen joukko kirjaimia peräkkäin, vaikka pienellä kirjoitettuna niillä jokin merkitys olisikin. Ennen [...]
   Länsi-Suomessa oltiin jonkunpoikia, Itä-Suomessa on sukunimet olleet käytössä rahvaallakin kauemmin kuin suurimmassa osassa Eurooppaa (monella seudulla ollut enempi ylempien luokkien juttu). Monet niistä savolaisista nen-päätteisistä nimistä, joiden merkitys ei enää ole ilmiselvä, on ollut käytössä 1400-luvulta saakka. Virtaset ja Mäkiset on sitten uudempaa kamaa, niitä keksi itselleen ne länsisuomalaiset Antti Matinpojat kun sukunimet tuli pakollisiksi.

   Lainaa

  30. Nuutunut kivi 27.12.2022 22:17
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   Arvonen eläin: Voi olla myös Stream. Ruotsiksi Ström mikä kuulostaa aika uskottavata sukunimeltä.
   Entäpä Surströmming?

   Lainaa

  31. Tulos: +2 (28 ääntä)
   Mokassa ollaan oikeassa siinä, että vaikka nimi olisi Kivivuori, niin nimeä ei käytetä tarkoittamaan kivivuorta vaan ihmistä. Se että samat kirjaimet samassa järjestyksessä olisivat toisessa yhteydessä merkitykseltään kivivuori ei tarkoita että nimen yhteydessä niin olisi. ”Kivivuori kävi ostoksilla” esimerkiksi tarkoittaa että ihminen kävi ostoksilla, eikä mikään kivivuori. Huolimatta siitä että toisessa yhteydessä kivivuorella voitaisiin viitata myös muuhun kuin ihmiseen. Minusta tässä on hyvä muistaa että sanat eivät tarkoita mitään vaan ihmiset ovat niitä jotka tarkoittavat sanoilla. Eli samalla sanalla voidaan tarkoittaa montaa eri asiaa ja merkitys syntyy kontekstissa, ei koskaan ilman sitä. Pelkkä sana ei tarkoita mitään ilman yhteistä sopimusta sanan silloisesta merkityksestä.

   Lainaa

  32. Tulos: +19 (25 ääntä)
   On aivan parasta kuinka porukka näissä tuntuu flippaavan ihan totaalisesti sillä samaisella sekunnilla kun he huomaavat että olen tässä nyt selittänyt itseni pussiin, enkä pääse sieltä pois. Koska myöntääkään ei voi, että ehkä olet oikeassa.

   Lainaa

  33. Tulos: +36 (36 ääntä)
   Stenberg antaa itsestään sellaisen vaikutelman, ettei hänellä ole kaikki kivet vuoressa.

   Lainaa

  34. Nimetön marja 28.12.2022 22:42
   Tulos: +14 (14 ääntä)
   Mummoni oli piika. Ruotsinkielinen oli sukunimi.

   Lainaa

  35. Vilkas Kettu 29.12.2022 9:05
   Tulos: -18 (22 ääntä)
   Stenberg on ihan oikeassa. Sukunimi on vain sukunimi, vaikka silläkin on etymologiansa ja voi olla muita merkityksiä. Sukunimi on vain peräkkäisiä kirjaimia, jotka sattuvat joskus olemaan samassa järjestyksessä kuin jossain yleisemmin tunnetussa sanassa jolla on jokin merkitys. Harmi että menetti hermonsa ja rupes selittää jostain yhteiskuntaluokista 🤦🏽‍♀️

   Lainaa

  36. Stenberg Raimo 31.12.2022 11:50
   Tulos: -19 (19 ääntä)
   En tiedä onko kyseinen Stenberg sukua mutta sukuani tutkittuani tiedän että alueemme Stenbergit eivät olleet mitään köyhää tavan rahvasta vaan sahanomistajia ja (suur)tilallisia. Siis yhteiskunnan tukipilareita ja työpaikkojen luojia. Ja kyllä, sukumme juuret ovat Ruotsissa.

   Lainaa

  37. Ingraeus H. 31.12.2022 12:08
   Tulos: -22 (22 ääntä)
   Itse olen ruotsalaisesta sukunimestäni ylpeä, samaten kaksikielisyydestäni. Sukumme on aina ollut hyvin toimeentulevaa. Äitini on kartanontytär ja itsekin toimin aktiivisesti paikallispolitiikkona.

   Lainaa

  38. Tulos: +22 (24 ääntä)
   Ingraeus H.: Itse olen ruotsalaisesta sukunimestäni ylpeä, samaten kaksikielisyydestäni. Sukumme on aina ollut hyvin toimeentulevaa. Äitini on kartanontytär ja itsekin toimin aktiivisesti paikallispolitiikkona.
   Luulitko että nimimerkkiä vaihtamalla saisit vakuuttavuutta kommentillesi?

   Lainaa

  39. Tulos: +18 (18 ääntä)
   Kyllä nimet käytännössä aina jotain tarkoittaa vaikka joku Stenberg ei haluakaan sitä myöntää. Miulla esimerkiksi nimeni etymologia viittaa kukkaan, vaikka onkin vuosisatojen aikana vääntynyt suomalaisten suussa aika tavalla. Tunnen ainoastaan pari ihmistä, jotka ovat vetäneet uuden sukunimensä aivan hatusta tai järjestelemällä sattumanvaraisia kirjaimia niin pitkään uudelleen kunnes olivat tyytyväisiä lopputulokseen ja myös maistraatti on hyväksynyt lopputuloksen.

   Lainaa

  40. Tulos: +12 (14 ääntä)
   En ihan ymmärrä miksi Kivivuori raivoaa siitä, että kaikilla sukunimillä on joku alkulähde. Esim hänen sukunsa on varmaan joskus asunut kivisellä vuorella/omistanut tontin jossa on ollut joku iso kivikasa tms. Se että nimi on Kivivuori, ei poista sitä tosiasiaa että "kivivuori" tarkoittaa myös kivistä vuorta. (Esim jos jonkun nimi olisi Vessanpytty, se sana tarkoittaisi edelleen pienellä kirjoitettuna Wc-istuinta.) Ja vaikka joku nimi, esim Smith, olisi kuinka yleinen, se tarkoittaa silti englanniksi "seppää".

   Lainaa

  41. rottanpää 5.1.2023 14:30
   Tulos: +3 (7 ääntä)
   Vikuri ahven: Stenbergiltä on mennyt ohi 1900-luvun alun nimien suomalaistaminen. Jotkuthan siihen kelkkaan eivät halunneet lähteä ja m*stalaiset eivät vaan saaneet aikaseksi eikö ilmeisesti eräät t@ulapäätkään...
   *romanit

   Lainaa

  42. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Et taida itse tietää osaasi historiassa, ei ihan kartanon herroja oltu, vaikka niin yritit vihjata, ihan tavallisia duunareita vaan (lähde Sukunimi-info): Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa 27 Stenbergiä. Kuolleista 24 kuului punaisiin, 1 valkoisiin ja 2 tuntemattomaan osapuoleen. Ollaan suomalaisia ja ylpeitä siitä

   Lainaa

  43. Pysyvästi kana 1.1.2024 13:54
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Kun täällä kommenteissa usein keskustellaan rasismista ja toisinaan keskustellaan, että voiko suomalainen kokea rasismia. Tämä voisi olla lähimpänä sitä, mitä olen nähnyt tällä sivustolla. Stenberg viittaa, että suomalainen olisi historian takia häntä alempana ja joutuisi siksi miettimään, että kenelle kommentoi ja mitä. Tästä voi sitten empatian avulla yrittää miettiä, tuntuuko se hyvältä ja miten raskasta tuollainen rasismi voi olla, kun siihen törmää paljon useammin, kuin vain yhden erikoisen tyypin mokassa. Voi olla, että ylitulkitsen ja kommentti liittyi nimenomaan Minnan sukunimen merkitykseen, eikä random suomalaiseen sukunimeen (mitä epäilen, koska silloin feissarimokat olisi ehkä jättänyt sen näkyviin etunimen sijaan.)

   Lainaa

  44. Utelias krokotiili 1.1.2024 15:12
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Pysyvästi kana: Kun täällä kommenteissa usein keskustellaan rasismista ja toisinaan keskustellaan, että voiko suomalainen kokea rasismia. Tämä voisi olla lähimpänä sitä, mitä olen nähnyt tällä sivustolla. Stenberg viittaa, että suomalainen olisi historian takia häntä alempana ja joutuisi siksi miettimään, [...]
   Paitsi että jos yksi kaukasialainen kuvittelee jostain syystä olevansa toista kaukasialaista ylempänä, kyse ei ole rasismista.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: asema, historia, kivivuori, käännös, merkitys, nimet, nimi, ruotsi, smith, stenberg, stream, sukunimet, suomi, virta