Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhat hyvät ajat, osa 2

Kyllä ennen kaikki oli paremmin...
Vanhat hyvät ajat, osa 2

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 38 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +462 (470 ääntä)
   "Kerran juhlittiin ja sekin oli kamalaa."

   Lainaa

  2. Tulos: +222 (236 ääntä)
   Häät ei ole naurun asia.

   Lainaa

  3. Tulos: -20 (52 ääntä)
   Häät eivät ole mikään naurun asia.

   Lainaa

  4. Tulos: +165 (189 ääntä)
   Mitäs sanot Petkele, onko häät naurun asia?

   Lainaa

  5. Letittämätön sitruuna 17.11.2022 3:47
   Tulos: +75 (145 ääntä)
   Niin no, noihin aikoihin ei useinkaan menty naimisiin rakkaudesta. "Elämän onnellisin päivä" on nykyajan haihatteluja.

   Lainaa

  6. Lahjoava fretti 17.11.2022 5:35
   Tulos: +221 (235 ääntä)
   Kiva kun isä menit häviämään vedon ja nyt joudun naimisiin Erkin kanssa.

   Lainaa

  7. Tulos: +395 (403 ääntä)
   Kysely: Palaisitko 20 vuotta taaksepäin ajassa? Minä: Siis 80-luvulle? ...

   Lainaa

  8. Arveluttava fretti 17.11.2022 7:18
   Tulos: +161 (177 ääntä)
   Letittämätön sitruuna: Niin no, noihin aikoihin ei useinkaan menty naimisiin rakkaudesta. "Elämän onnellisin päivä" on nykyajan haihatteluja.
   No ei tuo kuva mistään keskiajalta ole. Wanhoissa valokuvissa on vain se, että niissä piti olla liikkumatta pitkän aikaa, että kuvan ehti ottaa. Kuvat ovat usein tuollaisia todella vakavia siksi, että kuvaaja ei uskonut kenenkään jaksavan hymyillä liikkumatta niin kauan kuin olisi pitänyt. Hymykuviakin kyllä löytyy kun googlaa.

   Lainaa

  9. Peruuttamaton riikinkukko 17.11.2022 7:53
   Tulos: +139 (143 ääntä)
   clover: Kysely: Palaisitko 20 vuotta taaksepäin ajassa? Minä: Siis 80-luvulle? ...
   Ajattelin muuten ihan samoin! 🤣

   Lainaa

  10. Hedelmällinen metsämarja 17.11.2022 8:00
   Tulos: +134 (140 ääntä)
   Itekin katoin että kyllä juu, 35 vuotta sitten oli vielä 70-luku.

   Lainaa

  11. Itseasiassa 17.11.2022 8:08
   Tulos: +81 (93 ääntä)
   clover: Kysely: Palaisitko 20 vuotta taaksepäin ajassa? Minä: Siis 80-luvulle? ...
   Mä olisin menny 90-luvulle, se oli pari vuotta sitten vielä viime vuosikymmen.

   Lainaa

  12. Pehmeä jänis 17.11.2022 8:20
   Tulos: -46 (58 ääntä)
   Haulikkohäät, siinä näkyypu olevan sukulaiset vielä keskenää.

   Lainaa

  13. Itseasiassa 17.11.2022 8:22
   Tulos: +102 (124 ääntä)
   Arveluttava fretti: No ei tuo kuva mistään keskiajalta ole. Wanhoissa valokuvissa on vain se, että niissä piti olla liikkumatta pitkän aikaa, että kuvan ehti ottaa. Kuvat ovat usein tuollaisia todella vakavia siksi, että kuvaaja ei uskonut kenenkään jaksavan hymyillä liikkumatta niin kauan kuin olisi pitänyt. Hymykuviakin kyllä löytyy kun googlaa.
   Tuossa on pitänyt puoliso valita omasta säädystä, tai siis vanhemmat ovat valinneet, ja vielä sitä ennen varmistaa, että molempien talous on kunnossa. Valintaan vaikutti enemmän hyvä maine ja raha, kuin morsiusparin välinen tunneside. Aikoinaan huomenlahjakin oli jotain niin romanttista, että se oli käytännössä pakollinen summa morsiamelle, jotta hänellä on varaa selvitä jos aviomies kuolee. Aika harva nainen selvisi taloudellisesti yksin, jollei ollut sukua auttamassa.
   Ja jännitykseen vielä vähän lisää, suuri osa varsinkin varakkaista naisista ei ollut koskaan kuullut mistä lapset tulevat. Köyhemmät nähneet todennäköisesti eläinten toimituksen tai kuulleet samassa tuvassa vanhempien toimitusta. Siinä sitten ihminen, joka on ikänsä ollut vaatetettu muiden edessä, on yhtäkkiä aviovuoteessa tekemässä elämänsä intiimeintä asiaa käytännössä vieraan tai henkilön johon ei ole tunnesidettä, mutta velvollisuuksia sitäkin enemmän. Avioliitto alkoi siis usein järkyttävillä traumoilla. Onnellisia ne köyhät, joita ei ihan samalla tavalla valvottu, tai asuivat kesät lutissa ihan riiausta varten ja saivat jo aiemmin tutustua sukupuolielämään valitsemansa ihmisen kanssa. 

   Lainaa

  14. Kyllästynyt pussieläin 17.11.2022 8:29
   Tulos: +59 (69 ääntä)
   Tuo 20 vuotta ajassa taaksepäin ei taitaisi hirveän suurta muutosta tuoda elämään. Varmaan suuri osa lukijoista on silloin jo ollut olemassakin, tosin ei ollut vielä feissarimokia. Jos tämän ikäinen minä siirtyisi näillä tiedoilla ja kokemuksilla suoraan menneisyyteen, niin pitäisi mennä hieman pidemmällekin, että voisi edes käskeä sitä nuorempaa versiota olemaan tekemättä sitä valintaa, joka osoittautui huonoksi ja edelleen vaikuttaa moniin asioihin.

   Lainaa

  15. Tulos: +75 (83 ääntä)
   Ennen ajateltiin, että turvavyöt autossa oli merkki auton vaarallisuudesta. Kas, kun eihän turvallisessa autossa ollut vaaraa sattua mitään niin miksi pitäisi olla vyö?

   Lainaa

  16. Kamala mansikka 17.11.2022 9:29
   Tulos: -34 (48 ääntä)
   Tuon hääkuvan miehen silmistä on aistittavissa pelko.

   Lainaa

  17. Kalvas greippi 17.11.2022 10:29
   Tulos: +65 (71 ääntä)
   Letittämätön sitruuna: Niin no, noihin aikoihin ei useinkaan menty naimisiin rakkaudesta. "Elämän onnellisin päivä" on nykyajan haihatteluja.
   Niissä vanhoissa kuvissa ei hymyilty sen takia että päivä olisi ollut onneton, vaan siksi koska leveän hymyn katsottiin sopivan lähinnä juopoille ja vähämielisille. Naimisiin meno hyvin usein tosiaan saattoi olla "elämän onnellisin päivä" vaikkei rakkautta ollutkaan suhteessa vielä siinä vaiheessa. Naiset ja miehet kuitenkin opetettiin lapsesta asti siihen että aviolitto on nimenomaan liitto sukujen välillä.

   Lainaa

  18. Harkittu pingviini 17.11.2022 10:39
   Tulos: +58 (64 ääntä)
   Jos katselette vanhoja valokuvia, niissä harvoin hymyillään. Valokuvaus oli vakava paikka ennen vanhaan ja hymyily tuli mukaan vasta myöhemmin.

   Lainaa

  19. Alustavasti vaatekappale 17.11.2022 11:30
   Tulos: +16 (24 ääntä)
   clover: Kysely: Palaisitko 20 vuotta taaksepäin ajassa? Minä: Siis 80-luvulle? ...
   Mie oon ihan samanlainen xD

   Lainaa

  20. Symppis hämähäkki 17.11.2022 11:55
   Tulos: +88 (92 ääntä)
   Vaakku: Ennen ajateltiin, että turvavyöt autossa oli merkki auton vaarallisuudesta. Kas, kun eihän turvallisessa autossa ollut vaaraa sattua mitään niin miksi pitäisi olla vyö?
     Rakastan tuollaista käänteistä logiikkaa. Elektrodeja (eda) muinoin maailmassa käytettiin valheenpaljastukseen oikeudessa -ja ilmeisesti jossain tosi-tv'ssä vieläkin. Nehän eivät paljasta valheita, vaan sen, onko mitattava ihminen hermostunut (kädet kostuvat aivan hiukanhiukan, jos on, ja sen voi laite havaita). Idea oli, että jos kerran on viaton, niin ei ole mitään syytä olla hermostunut! Kuka olisi hermostunut tultuaan pidätetyksi, revityksi labraan, kiinnitetyksi kasaan piuhoja, ja jouduttuaan ristikuulusteluun? Toki ihminen, jolla ei ole mitään omatunnollaan, olisi siinä aivan peilityyni!

   Lainaa

  21. Koherentti ankka 17.11.2022 12:53
   Tulos: +51 (63 ääntä)
   Tuossa hääkuvassa ei mainita, miltä vuosikymmeneltä (tai edes -sadalta) se on, mutta veikkaisin kumminkin 1900-lukua. Isovanhempani avioituivat noin vuonna 1930 (en nyt jaksa lähteä penkomaan tarkkaa vuosilukua) ja aivan rakkaudesta. Silti molemmat ovat hääkuvassa erittäin vakavia. Mummo tosin inhosi hääkuviaan, osin juuri siksi että piti olla niin hymytön. Rakkausliittoja on ollut kautta aikojen. Toki myös järkiliittoja, joko sukujen välillä tai esimerkiksi oman elannon turvaamiseksi nainen suostunut puolisoksi vaikkapa leskimiehelle. Ja järjestetyt avioliitotkin ovat voineet olla hyvinkin rakkaudentäyteisiä, jopa jo hääpäivänä. Suosittelen lukemaan vaikkapa Myrskyluoto-sarjan, niin ehkä ymmärrys avautuu.

   Lainaa

  22. Impotentti kurkku 17.11.2022 13:21
   Tulos: +41 (51 ääntä)
   Vaakku: Ennen ajateltiin, että turvavyöt autossa oli merkki auton vaarallisuudesta. Kas, kun eihän turvallisessa autossa ollut vaaraa sattua mitään niin miksi pitäisi olla vyö?
   Tunnen ihmisen joka uskoo, että mopot ja moottoripyörät ovat vaarallisia koska hänen äitinsä tunsi nuoruudessaan ihmisen joka ajoi kakspyöräsellä omaa kotitietään, suistui tieltä, törmäsi puuhun ja kuoli kun kallo irtosi selkärangasta. Mutta autot ovat tosiaan turvallisia kun samassa paikassa ei ole autolla kukaan suistunut tieltä ja kuollut, eikä hänellä ole muutenkaan kytköksiä keneenkään joka olisi kuollut auto-onnettomuudessa.

   Lainaa

  23. Symppis hämähäkki 17.11.2022 13:30
   Tulos: +61 (75 ääntä)
   Koherentti ankka: Tuossa hääkuvassa ei mainita, miltä vuosikymmeneltä (tai edes -sadalta) se on, mutta veikkaisin kumminkin 1900-lukua. Isovanhempani avioituivat noin vuonna 1930 (en nyt jaksa lähteä penkomaan tarkkaa vuosilukua) ja aivan rakkaudesta. Silti molemmat ovat hääkuvassa erittäin vakavia. Mummo [...]
     Yksi tuttavani on järjestetyssä liitossa, eivätkä he onnettomilta vaikuta. Hän siis pyysi vanhempiaan sen järjestämään. Bangladeshilainen, asuu Suomessa. Oppinut kielen ja saanut kansalaisuuden, asiantuntijatyössä (korkeampi tutkinto kuin minulla), mutta deittailusta ei tahtonut tulla mitään -hänen lähestymistapansa oli enempi "ansaitsen niin ja niin paljon, pystyn elättämään x lasta ja ne haluaisin pian, osaatko tehdä hyvää ruokaa?". Sellainen ymmärettävästi hämmensi täkäläisiä. 
     Jos ei ole ajatellutkaan rakastua syvästi, vaan haluaisi jonkun, jolla on suunnilleen sama käsitys siitä, miten pitää käyttäytyä ja montako lasta pitäisi olla, ja joka on myös siihen tyytyväinen, niin en oikeastaan näe mitään syytä miksei. Toisaalta olen omaan rakkausliittooni tyytyväinen, mutta toisaalta oli aikamoista sekoilua ennenkuin sopivan miehen löysin. Jos olisi pitänyt olla nimenomaan perheelle elättäjä ja lapselle isä, eikä oma huvittelukumppani, niin ehkä järjestäminen olisi ollut juttu. Ovathan kumppanuusvanhemmuudet meilläkin alkamassa olla juttu, kun romanssi on siitä hankala, ettei se aina toimi.

   Lainaa

  24. Rättiväsynyt alligaattori 17.11.2022 17:23
   Tulos: +8 (14 ääntä)
   clover: Kysely: Palaisitko 20 vuotta taaksepäin ajassa? Minä: Siis 80-luvulle? ...
   Palaisin, milleniumin alku oli kovaa aikaa!

   Lainaa

  25. Kliffa pöllö 17.11.2022 18:01
   Tulos: +60 (66 ääntä)
   Symppis hämähäkki:   Yksi tuttavani on järjestetyssä liitossa, eivätkä he onnettomilta vaikuta. Hän siis pyysi vanhempiaan sen järjestämään. Bangladeshilainen, asuu Suomessa. Oppinut kielen ja saanut kansalaisuuden, asiantuntijatyössä (korkeampi tutkinto kuin minulla), mutta deittailusta ei tahtonut tulla [...]
   Niin, sinun tuttavasi pyysi vanhempiaan järjestämään avioliiton. Mikä tarkoittaa että hänellä oli valinnanvapaus ja luotto vanhempiensa arviointikykyyn.

   Lainaa

  26. Juokseva karjalanpiirakka 17.11.2022 23:18
   Tulos: +20 (22 ääntä)
   20 vuotta sitten mun äiti oli vielä elossa.

   Lainaa

  27. Rakastettu näätä 17.11.2022 23:27
   Tulos: +40 (44 ääntä)
   Mut jos noi ei hymyilekään sen takia hääkuvassaan, kun onhan väritön maailma aika ankea. 😅

   Lainaa

  28. Tulos: +42 (46 ääntä)
   Kyllästynyt pussieläin: Tuo 20 vuotta ajassa taaksepäin ei taitaisi hirveän suurta muutosta tuoda elämään. Varmaan suuri osa lukijoista on silloin jo ollut olemassakin, tosin ei ollut vielä feissarimokia. Jos tämän ikäinen minä siirtyisi näillä tiedoilla ja kokemuksilla suoraan menneisyyteen, niin pitäisi mennä [...]
   Noin 20v takaperin yritin itsemurhaa joten taidan jättää väliin. Kiitos kuitenkin tarjouksesta. Ja muistakaa muksut, miksei aikuisetkin, että asiat saavat helposti kohtuuttomat mittasuhteet päänsisällä mutta puhuttuna saattaa itsekin kuulla oman hölmöytensä. Jotenka älkää jääkö yksin vaan hakekaa apua ja puhukaa myös vaikeista asioista. Onneksi ainakin löytyy netistä chattiä jne vaikka oma paikkakunta ei olisi mielenterveystyön kanssa kondiksessa. Ja perkele kun aina tästä samasta asiasta saa paasata mutta kun kerran sulla on se äänioikeus niin käytä sitä, saatana.

   Lainaa

  29. Tulos: +36 (46 ääntä)
   Itseasiassa: Tuossa on pitänyt puoliso valita omasta säädystä, tai siis vanhemmat ovat valinneet, ja vielä sitä ennen varmistaa, että molempien talous on kunnossa. Valintaan vaikutti enemmän hyvä maine ja raha, kuin morsiusparin välinen tunneside. Aikoinaan huomenlahjakin oli jotain niin romanttista, [...]
   Tälleen todella off topic, mutta ootteko koskaan miettineet miten hölmöltä kuulostaa sana "sukupuolielämä"? 😂

   Lainaa

  30. Tarvittava alligaattori 18.11.2022 9:24
   Tulos: +23 (29 ääntä)
   En tarvitse turvavaljaita. Jos näyttää pahalta niin hyppään katolta.

   Lainaa

  31. Symppis hämähäkki 18.11.2022 13:07
   Tulos: +15 (19 ääntä)
   Kliffa pöllö: Niin, sinun tuttavasi pyysi vanhempiaan järjestämään avioliiton. Mikä tarkoittaa että hänellä oli valinnanvapaus ja luotto vanhempiensa arviointikykyyn.
     Joo, vaimo oli pyytänyt omiltaan samaa, ja perheet sitten keskustelivat kellä oli millainen koulutus ja mitä tulevaisuudensuunnitelmia ja niin edelleen, jotta saatiin riittävän koulutettu ja sopivan ikäinen (mikään hellaorjahan ei Suomessa pärjäisi, piti katsoa ihan CV, kuten mitä tahansa liikekumppania valitessa). Tämähän käy päinsä vain jos perheet ovat järjissään. (Tiedän koko jutusta ihan liikaa, koska asia oli kaikkien puheenaiheena silloin kun sitä järjestettiin -sellaista kuitenkin näkee harvemmin, ja toisaalta tuttava ihan mielellään kertoi, kun havaitsi että me muut olimme uteliaita mutta emme kielteisiä).
     Toisaalta on havaittava sekin, että vaikka valitsee itse, niin monilla meistä sekopäinen perhe vaikuttaa siihen, että omakin valinta on huono -jos on kurjan parisuhdemallin kotoa oppinut, niin siitä ei helposti opi ilman terapiaa pois. Eli molemmissa systeemeissä tuntuu olevan aika tärkeää, että suku on täyspäistä -voi olla, että käy hyvin vaikkei olisikaan, mutta parempi jos on.

   Lainaa

  32. Muikea Mastodontti 19.11.2022 21:54
   Tulos: +11 (15 ääntä)
   Koherentti ankka: Tuossa hääkuvassa ei mainita, miltä vuosikymmeneltä (tai edes -sadalta) se on, mutta veikkaisin kumminkin 1900-lukua. Isovanhempani avioituivat noin vuonna 1930 (en nyt jaksa lähteä penkomaan tarkkaa vuosilukua) ja aivan rakkaudesta. Silti molemmat ovat hääkuvassa erittäin vakavia. Mummo [...]
   Stormskär-saagan Janne/Johan on kyllä kirjoitettu melkoisen ylikiltiksi "Matty-Johniksi" (vrt. Mary-Sue) joka kuuntelee vaimonsa mielipidettä vähän joka asiassa ja kiikuttaa tenaville kandisokeria joka kaupunkireissulta. 
   Suolaveden, stressin ja myrskyjen kovettamat 1800-luvun  Saaristomeren miehet eivät todellakaan olleet tuollaisia kultamussuja kuin Majan/Marian puoliso, vaan enemmän Lapin erämaiden kovapintaisten "Moskujen" kaltaisia joilla oli vaimo enemmän ruoan/lapsien/kotitöiden tekoa varten kuin romanttisena kumppanina. 
   Mutta Stormskär-kirjat ovatkin romantisoitu kuvaus kirjoittaja Anni Blomqvistin omista ja isoäitinsä elämäntarinoista mixattuna yhteen, ei mikään täysin realistinen kuvaus elämästä 1800s loppupuolen Ahvenanmaan saaristossa

   Lainaa

  33. Liekehtivä satuhahmo 20.11.2022 14:00
   Tulos: -18 (20 ääntä)
   Impotentti kurkku: Tunnen ihmisen joka uskoo, että mopot ja moottoripyörät ovat vaarallisia koska hänen äitinsä tunsi nuoruudessaan ihmisen joka ajoi kakspyöräsellä omaa kotitietään, suistui tieltä, törmäsi puuhun ja kuoli kun kallo irtosi selkärangasta. Mutta autot ovat tosiaan turvallisia kun samassa [...]
   Höpsis. Kiva stoori kuitenkin.

   Lainaa

  34. Ravitseva albatrossi 20.11.2022 15:14
   Tulos: -4 (8 ääntä)
   clover: Kysely: Palaisitko 20 vuotta taaksepäin ajassa? Minä: Siis 80-luvulle? ...
   Turvavyöpakko _takapenkille_ 35 vuotta sitten, _etupenkille_ 70-luvulla. 🙄

   Lainaa

  35. Neiti Knatterton 20.11.2022 15:52
   Tulos: +6 (10 ääntä)
   Höpö: Noin 20v takaperin yritin itsemurhaa joten taidan jättää väliin. Kiitos kuitenkin tarjouksesta. Ja muistakaa muksut, miksei aikuisetkin, että asiat saavat helposti kohtuuttomat mittasuhteet päänsisällä mutta puhuttuna saattaa itsekin kuulla oman hölmöytensä. Jotenka älkää jääkö yksin vaan [...]
   Sama. Jäin sattuman oikusta henkiin itsemurhayrityksen jälkeen v.2003.
      Keinon hain Final Exit-itsemurhakirjasta, siinä on muuten tehokkaita neuvoja.  
   Nykyään kerron tutuille ja kavereille, kun minulla on huono olo, yksinäisyys on myrkkyä kun masentaa. 

   Lainaa

  36. Tulos: +7 (11 ääntä)
   clover: Kysely: Palaisitko 20 vuotta taaksepäin ajassa? Minä: Siis 80-luvulle? ...
   Piti hetki miettiä, että mitä hauskaa tässä muka on... Nauratti ja vähän itketti ja hävettikin, kun tajusin. Taidan siis kuulua samaan ryhmään. Jotenkin matikka on vaikeeta oman elämänkaaren sisällä.

   Lainaa

  37. Nimikoneeni ei toimi 22.11.2022 7:06
   Tulos: +14 (16 ääntä)
   Ace: Tälleen todella off topic, mutta ootteko koskaan miettineet miten hölmöltä kuulostaa sana "sukupuolielämä"? 😂
   En, mut nyt mietin. Siis todella hölmöltä. Joskus penskana mä saatoin jäädä miettii jotain sanaa et miks tää kuulostaa näin hölmöltä, siis niinku ihan pitemmäks aikaa. Yleensä sillon kun piti tiskata tai hakata mattoja (”mattopiiska, eihän tää mikään piiskan muotonen ees oo. Täähän on tällane läpyskä. Onks joskus ollu sellasia ratsupiiska-mattopiiskoja?”). Äiskä sitte jossain välissä kävi sanomassa et pistäs vähän vauhtia siihen.

   Lainaa

  38. Limetinvihreä kenguru 22.11.2022 12:03
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   Ylen Pieleen mennyt historia -podcastissa on varsin mielenkiintoinen jakso avioliitoista historian saatossa. https://areena.yle.fi/podcastit/1-63449184

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: heinäsuova, historia, hääkuva, häät, neula, onnellinen, turvavyö, turvavyöpakko, uutiset, yle