Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Uutiskatsaus, osa 11

Quiet quitting rantautuu Suomeen.
Uutiskatsaus, osa 11

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 76 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tunnukseton jääkarhu 22.9.2022 0:35
   Tulos: +370 (412 ääntä)
   Jenni poltti Mikaelin aika hyvin. :)

   Lainaa

  2. Tulos: +236 (256 ääntä)
   Anteeksi, että nauroin, mutta "actornauts" on oikeasti aika hauska sanaleikki. Joku siellä nyt ollut nokkelana.

   Lainaa

  3. Lievä nuija 22.9.2022 1:18
   Tulos: +282 (296 ääntä)
   Voi olla pieni yllätys edessä Tommilla jos joskus tosiaan ajaa 180 km tunnissa ja joku "hyppää penkalta eteen"... ei taida ihan oikeus olla samaa mieltä Tommin kanssa siitä kenen vika se on jos noin älytöntä ylinopeutta ajaa. Kyllä niillä nopeusrajoituksilla on ihan syynsä, reaktionopeus ja jarrutusmatka on ihan pikkuisen erit ajaako 80 vai 120 vai 180 kilsaa tunnissa.

   Lainaa

  4. Hartiakas vadelma 22.9.2022 1:31
   Tulos: -324 (454 ääntä)
   Näitä Z-sukupolven edustajia on nyt tullut meille töihin ja eihän he ylitöitä tee. Ei kelpaa yövuorot, eikä perjantain iltavuorot.Aloituspalkka on sama, kuin meillä keski-ikäisillä laman lapsilla on peruspalkka vuosien jälkeen. Ja me venytään kiltisti ja tehdään ylityöt ja yötvuorot, kun nuoren pitää saada nauttia elämästä...

   Lainaa

  5. Tulos: +503 (575 ääntä)
   Hartiakas vadelma: Näitä Z-sukupolven edustajia on nyt tullut meille töihin ja eihän he ylitöitä tee. Ei kelpaa yövuorot, eikä perjantain iltavuorot.Aloituspalkka on sama, kuin meillä keski-ikäisillä laman lapsilla on peruspalkka vuosien jälkeen. Ja me venytään kiltisti ja tehdään ylityöt ja yötvuorot, kun nuoren pitää saada nauttia elämästä...
   Ja se on aivan oikein, ota sinäkin itseäsi niskasta kiinni ja nauti elämästä. Ei sua kukaan pakota venymään kiltisti tai tekemään ylitöitä jos et halua. Valintakysymyksiä nämä tälläiset.

   Lainaa

  6. Tulos: +353 (373 ääntä)
   Ajattelin ensin että quiet quitting tarkoittaa että vaan kaikessa hiljaisuudessa lopettaa duunit kokonaan eikä vaivaudu kertomaan siitä kenellekään. Menee vaan puiston penkille istuskelemaan katse kaukaisuudessa kuten tämä Hanna tässä.

   Lainaa

  7. Uniikki norppa 22.9.2022 1:55
   Tulos: +343 (389 ääntä)
   Hartiakas vadelma: Näitä Z-sukupolven edustajia on nyt tullut meille töihin ja eihän he ylitöitä tee. Ei kelpaa yövuorot, eikä perjantain iltavuorot.Aloituspalkka on sama, kuin meillä keski-ikäisillä laman lapsilla on peruspalkka vuosien jälkeen. Ja me venytään kiltisti ja tehdään ylityöt ja yötvuorot, kun nuoren pitää saada nauttia elämästä...
   Ylityöt on vapaaehtoisia, ihan omaa typeryyttä jos niihin vastentahtoisesti kerta toisensa jälkeen suostuu. Tai jatkuvasti "epäreiluihin" vuoroihin.

   Lainaa

  8. Tulos: +316 (336 ääntä)
   traumcity: Ja se on aivan oikein, ota sinäkin itseäsi niskasta kiinni ja nauti elämästä. Ei sua kukaan pakota venymään kiltisti tai tekemään ylitöitä jos et halua. Valintakysymyksiä nämä tälläiset.
   Mä en voi uskoa että oon kerrankin traumacityn kanssa samaa mieltä. Ihmiset muutenkin tekevät liikaa töitä elämänsä aikana, toki niitä töitä pitää tehdä, mutta ei koko elämän pitäisi pyöriä sen ympärillä että mihin alaan kouluttautuu ja sitten työskentelee hautaan asti. Ja sitten vielä kun pitäisi niitä "oikeita töitä" tehdä, eikä mitään taidetta tai toimistonössötyksiä.

   Lainaa

  9. Karkea albatrossi 22.9.2022 5:29
   Tulos: +256 (266 ääntä)
   Ei se kenestäkään parempaa ihmistä tee, että tekee ylitöitä. Jokanen itse valitsee, mihin suostuu ja mitä jaksaa, ja jos firmassa aina edellytetään ylityövalmiutta, on johdossa ja/tai toimintatavoissa vikaa. Ja jos ei saada riittävästi tekijöitä, kertoo sekin jotain. Jos vaan mahdollista, niin sellaisesta paikasta kannattaa lähteä lätkimään. Olin yhdessä työpaikassa, jossa jopa asiakkaat oletti, että ollaan paikalla sulkemisajan jälkeenkin. Heidän mielestään meillä oli liukuva työaika, vaikka näin ei ollut. Ongelmia paikassa oli toki muitakin, mutta osittain tän ylityökierteen takia paloin loppuun. Toki olin liian kiltti, kun en vaan lähtenyt työajan päätyttyä, mutta no, opin kantapään kautta.

   Lainaa

  10. Veneetön pomelo 22.9.2022 5:42
   Tulos: +145 (157 ääntä)
   Juuson asenne on just se minkä takia Suomessa iso osa onnettomuuksista johtuu.

   Lainaa

  11. Verraton hauki 22.9.2022 6:24
   Tulos: +127 (143 ääntä)
   Hartiakas vadelma: Näitä Z-sukupolven edustajia on nyt tullut meille töihin ja eihän he ylitöitä tee. Ei kelpaa yövuorot, eikä perjantain iltavuorot.Aloituspalkka on sama, kuin meillä keski-ikäisillä laman lapsilla on peruspalkka vuosien jälkeen. Ja me venytään kiltisti ja tehdään ylityöt ja yötvuorot, kun nuoren pitää saada nauttia elämästä...
   En minäkään tee ylitöitä kuin aniharvoin. Ei tarvitse. Teen työni työaikana, en rupattele joutavia tai seiso käytävillä valittamassa miten kiire on. Tämä jatkuva kiireen valittaminen ja sen kehuminen kuinka ei edes vessaan edhi - työaikana - on hyvin pitkälti minun sukupolveni, 50+-ikäisten tapa. Sen valittamisen aikana ehtisi kuitenkin hyvin pissalla käväistä. Silti näitä hitaita ja piilotaukoja pitäviä pidetään ahkerina, tietämättä mikä se tulos oikeasti on. Onneksi nykyään olen alalla, jossa tulos on helposti mitattavissa ja työn tuloksen näkee. Esimieheni on monta kertaa ihmetellyt nopeuttani. En ole nopea, teen vain työni tehokkailla tavoilla ja osaan tehostaa niitä itse.

   Lainaa

  12. Verraton hauki 22.9.2022 6:50
   Tulos: +186 (192 ääntä)
   Kukaan ei sitä paitsi tule haudalle muistelemaan, kuinka paljon teit töitä. Äitini oli aina töissä, niin että lapsenlapset ei edes muista muuta kuin hautajaiset, toki olivat aika pieniä äitini kuollessa. Kun käyn äidin haudalla, näen paljon näitä hänen ikäisten kovien työihmisten hautoja hoitamattomana, moni kuollut sydänkohtaukseen kuusikymppisenä. Eikä se, että tekee paljon töitä, takaa mitään uralla etenemistä. B.Virtasia on Suomessa paljon, eli tylsää työtä toimistossa ja mitään korvausta ei saa. Toisaalta se työpaikalla vietetty aika ja tulos ovat kaksi täysin eri asiaa. Seurasin kun sukulainen oli käymässä, sellainen aina töissä, jolle tuli joku työpuhelu. Koska hän oli samassa huoneessa, en voinut olla kuulematta puhelua. Tunnin puhelu, josta suurin osa oli saman toistoa ja tyhjänpäivästä jargonia. Itse asian olisi voinut käydä läpi alle viidessä minuutissa. Myös esimiheni harrastaa ihan samaa, kyselee ihan itse niitä näitä kuulumisia ja sitten valittaa, kun toinen puhuu niin paljon. Jotkut lopettavatkin hänen kanssaan puhelut aika nopeasti ja vaikuttaa loukkaantuvan.

   Lainaa

  13. Kilokalori 22.9.2022 7:22
   Tulos: +189 (199 ääntä)
   Mikael hyvä esimerkki ihmisestä, jolle työnteko on ainoa ihmisyyden mittari. Vielä aivoinfarktin saaneenakin juoksee ylitöitä työnantajan iloksi, "levätä ehtii sitten haudassa". Surullista, mutta näitä työlle elämänsä identiteetin rakentaneita on 100% isoista ikäluokista ja lapsiinsakin monet ovat saaneet tuon tartutettua. Työtä tehdään kun ollaan töissä, mutta ylitöistä pitää maksaa ja niistä SAA kieltäytyä.

   Lainaa

  14. Suonensisäinen lokki 22.9.2022 7:29
   Tulos: +132 (148 ääntä)
   traumcity: Ja se on aivan oikein, ota sinäkin itseäsi niskasta kiinni ja nauti elämästä. Ei sua kukaan pakota venymään kiltisti tai tekemään ylitöitä jos et halua. Valintakysymyksiä nämä tälläiset.
   Mä ymmärrän ylitöistä kieltäytymisen eikä työajan ulkopuolella tarvi työasioita setviä, mutta vuorojen poiminta vuorotyössä on täyttä paskaa muita työntekijöitä kohtaan.
   Jos ei käy perjantai-illat ja viikonloput silloin tällöin niin älä mene työhön, jossa tällaisia vuoroja on.

   Lainaa

  15. Tulos: +155 (157 ääntä)
   Varsinkin jenkeissä, missä tuo quiet quitting on nostanut päätään, monella työpaikalla paheksutaan avoimesti, jos työntekijä ei tule etuajassa töihin ja tee ainakin pari tuntia ylitöitä päivässä. Parikin kertaa lukenut, että työntekijä oli saanut varoituksen, kun on tullut "myöhässä" töihin (= aloittanut työt juuri sillä minuutilla kuin pitääkin). Onneksi meillä jatkuva ylitöiden kertyminen ilman tarpeeksi painavaa syytä (varsinkin toimistotyössä) taitaa olla jopa laitonta.

   Lainaa

  16. Tulos: +112 (114 ääntä)
   Kyllähän se varmaan oloa helpottaa kun sairaalan vuoteella halvaantuneena syyttää hirveä, että mitäs meni hyppäämään tielle, ei tietenkään ole kuskin vika, vaikka ajoikin 80km/h ylinopeutta

   Lainaa

  17. Tulos: +80 (82 ääntä)
   Koska en ole omavarainen, joudun tehdä omaa osaamistani vastaavaa työtä, jotta saan rahaa. Maksan veroja, koska voi tulla tilanne etten pysty sillä rahalla saamaan vaikka hoitoa sairauteen. Tai hankkimaan rahaa sairauden aikana. Valitsen työn jota pystyn tehdä ja jossa viihdyn, sillä vietän lähes kolmasosan arjestani siinä. Plussaa on että se paikka menestyy, jossa työni teen. Se luo jatkuvuutta. Tuo on se mistä lähdetään. Jotta se oma aika siellä työssä ei sairastuta minua, meillä on liitot huolehtineet hyvistä, tai vähän huonommista rajoista liitosta riippuen. Kosks yksin sitä oikeutta on vaikeaa saada. No joku toinen on perustanut yrityksen ja tarvitsee palveluani menestyäkseen.Hänellä on taustalla samat tarpeet. Minä myyn aikaani hänelle ja teen työni laadukkaasti. Koska siitä maksetaan. Jos haluaa käyttää enemmän aikaani, on siitä maksettava.

   Lainaa

  18. Tulos: +86 (96 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Mä ymmärrän ylitöistä kieltäytymisen eikä työajan ulkopuolella tarvi työasioita setviä, mutta vuorojen poiminta vuorotyössä on täyttä paskaa muita työntekijöitä kohtaan.Jos ei käy perjantai-illat ja viikonloput silloin tällöin niin älä mene työhön, jossa tällaisia vuoroja on.
   Se nyt on täysin kiinni työkavereista. Joillekin sopii vain aamuut ja toiselle illat, joten onko mitään järkeä väkisin laittaa noita kahta toisin päin? Ylipäätään parhaat vuorotyöt on sellaisia joissa porukalla voi keskustella ja sopia vuorot tai vuorotoiveet. Ongelma tuollaisesta tulee vain silloin kun noita poimintoja tehdään pelkästään yhden ihmisen halujen perusteella kysymättä muilta.

   Lainaa

  19. Tulos: +130 (134 ääntä)
   Hartiakas vadelma: Näitä Z-sukupolven edustajia on nyt tullut meille töihin ja eihän he ylitöitä tee. Ei kelpaa yövuorot, eikä perjantain iltavuorot.Aloituspalkka on sama, kuin meillä keski-ikäisillä laman lapsilla on peruspalkka vuosien jälkeen. Ja me venytään kiltisti ja tehdään ylityöt ja yötvuorot, kun nuoren pitää saada nauttia elämästä...
   Ylitöiden kuuluu olla poikkeus, joilla reagoidaan yllättävään tilanteeseen, johon ei olla pystytty varautumaan etukäteen. Tällainen voisi olla vaikka useiden työntekijöiden sairastuminen etukäteen tai jonkun yllättävän virheen seurausten korjaaminen. Tällaisissa tilanteissa työntekijöiden on hyvä venyä vähän, kunhan vain firma muistaa sitten venyä toiseen suuntaan. 
   Jatkuva ylitöiden tekeminen taas on vain bullshittiä. Tätä on erityisesti ylemmillä toimihenkilöillä, joilla ei ole määriteltyä työaikaa, eli ylitöistä ei makseta ja kaiken ylimääräisen teettäminen heillä on yritykselle ilmaista ainakin lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä sitten maksellaan burnoutsaikkuja, mutta se on ilmeisesti sen ajan murhe.

   Lainaa

  20. Kilokalori 22.9.2022 9:28
   Tulos: +52 (58 ääntä)
   Vaakku: Kyllähän se varmaan oloa helpottaa kun sairaalan vuoteella halvaantuneena syyttää hirveä, että mitäs meni hyppäämään tielle, ei tietenkään ole kuskin vika, vaikka ajoikin 80km/h ylinopeutta
   Ja on ihan jeesustelua sanoa että yhteiskunta joutuu näiden hurjastelijoiden ja kyydissä olleiden sairaalakulut sitten maksamaan. Varsinkin ne teini-mieskuskit, jotka yöllä ajavat 180km/h pellolle ja auto kolme kertaa katon kautta ympäri, 4 kaveria kyydissä. Ihan on ulinaa vaan moralisoida ylinopeudesta, kun yhteiskunta maksaa kaikille teho-osastolla leikkaukset ja kuntoutuksen ja kahdelle sairaseläkkeet lopuksi elämää, kun se jalka tai käsi jäi sinne kuusenrungon ja auton A-palkin väliin.
   Jos siis selviävät hengissä. Ihan jeesustelua sanoa asiasta.

   Lainaa

  21. Tulos: +69 (79 ääntä)
   bleb: Mä en voi uskoa että oon kerrankin traumacityn kanssa samaa mieltä. Ihmiset muutenkin tekevät liikaa töitä elämänsä aikana, toki niitä töitä pitää tehdä, mutta ei koko elämän pitäisi pyöriä sen ympärillä että mihin alaan kouluttautuu ja sitten työskentelee hautaan asti. Ja sitten vielä kun pitäisi [...]
   Juu, no, tuskin traumcity muita tyhmempi onkaan, vaan toimii varmaan jotenkin niin, että jos sille tulee nopeasti mieleen oikeaa sanottavaa niin sitten sanoo oikean mielipiteensä, ja jos ei, heittää läskiksi. Silloin kun traumcity ei trollaa, on hänen sanomisensa usein minusta hyvin oivaltavia ja kiteytettyjä. 
   Mä uskon että traumcityn pimeä puoli on voitettavissa lempeällä ymmärryksellä paljon tehokkaammin kuin sättimällä. Korostetaan oikein porukalla kaikkia positiivisia asioita hänen sanomisistaan jotka vaan ikinä on löydettävissä, ja jätetään huomiotta uhmakkuusoireet, jotka juuri sitä huomiota saamalla kaikkein sitkeimmin pysyvät yllä. Vähemmän niitä satoja alapeukkuja ja enemmän sinun kommenttisi kaltaisia positiivisia nostoja! 

   Lainaa

  22. Kalevioletettu 22.9.2022 9:40
   Tulos: -65 (99 ääntä)
   Kilokalori: Mikael hyvä esimerkki ihmisestä, jolle työnteko on ainoa ihmisyyden mittari. Vielä aivoinfarktin saaneenakin juoksee ylitöitä työnantajan iloksi, "levätä ehtii sitten haudassa". Surullista, mutta näitä työlle elämänsä identiteetin rakentaneita on 100% isoista ikäluokista ja lapsiinsakin monet ovat [...]
   Luuletko että Suomi ois nykyään vauras hyvinvointivaltio jos ”isot ikäkuokat” ois vaan vähän quiet quittaillut. 
   Meidän ikäsille on niin vaikeaa ymmärtää että vielä joku vuosikymmen sitten suomalaisilla kovan työn tekemisellä ei ollut identiteetin rakentamisen kanssa mitään tekemistä. Oli pakko tehdä niin paljon kuin irtosi. 

   Lainaa

  23. Tulos: +78 (86 ääntä)
   traumcity: Ajattelin ensin että quiet quitting tarkoittaa että vaan kaikessa hiljaisuudessa lopettaa duunit kokonaan eikä vaivaudu kertomaan siitä kenellekään. Menee vaan puiston penkille istuskelemaan katse kaukaisuudessa kuten tämä Hanna tässä.
   (Tykkäsinkö mä just traumcityn kommentista)
   Mä ajattelin, että quiet quitting on sitä, kun poistuu Facebook-ryhmästä ilman, että ilmoittaa siitä ryhmässä.

   Lainaa

  24. Vihanta soturi 22.9.2022 10:01
   Tulos: +33 (43 ääntä)
   Banaani: Juu, no, tuskin traumcity muita tyhmempi onkaan, vaan toimii varmaan jotenkin niin, että jos sille tulee nopeasti mieleen oikeaa sanottavaa niin sitten sanoo oikean mielipiteensä, ja jos ei, heittää läskiksi. Silloin kun traumcity ei trollaa, on hänen sanomisensa usein minusta hyvin oivaltavia ja [...]
   Ehkä tämä feissarimokat on traumcitylle sellainen varoventtiili, missä voi päästellä synkempiä trollaustunteita

   Lainaa

  25. Vihanta soturi 22.9.2022 10:05
   Tulos: +58 (60 ääntä)
   -x-x-: Ylitöiden kuuluu olla poikkeus, joilla reagoidaan yllättävään tilanteeseen, johon ei olla pystytty varautumaan etukäteen. Tällainen voisi olla vaikka useiden työntekijöiden sairastuminen etukäteen tai jonkun yllättävän virheen seurausten korjaaminen. Tällaisissa tilanteissa työntekijöiden on hyvä [...]
   Tuntuu siltä, että ylemmät toimihenkilöt on työnantajille hehkulamppuja. Mitä enemmän siihen syöttää omasta tahdosta tai työnantajan tahdosta virtaa, sitä kirkkaammin se loistaa. Toki lamppu myös silloin nopeammin poksahtaa. Työnantajalle tämä ei ole ongelma, koska palaneen lampun voi nakata roskiin ja korvata uudella, jonossaolevalla ylemmällä toimihenkilöllä.

   Lainaa

  26. Itseasiassa 22.9.2022 10:09
   Tulos: +66 (68 ääntä)
   Lievä nuija: Voi olla pieni yllätys edessä Tommilla jos joskus tosiaan ajaa 180 km tunnissa ja joku "hyppää penkalta eteen"... ei taida ihan oikeus olla samaa mieltä Tommin kanssa siitä kenen vika se on jos noin älytöntä ylinopeutta ajaa. Kyllä niillä nopeusrajoituksilla on ihan syynsä, reaktionopeus ja [...]
   Niinpä, vituttaa nää ihmiset jotka eivät ymmärrä että riskit kasvavat todella paljon jokaisen 10 km/h noston välillä. Jos Juuso vetää 180 km/h pusikkoon, ei se sen jälkeen ole kommentoimassa että kannattiko.

   Lainaa

  27. Itseasiassa 22.9.2022 10:12
   Tulos: +88 (90 ääntä)
   Karkea albatrossi: Ei se kenestäkään parempaa ihmistä tee, että tekee ylitöitä. Jokanen itse valitsee, mihin suostuu ja mitä jaksaa, ja jos firmassa aina edellytetään ylityövalmiutta, on johdossa ja/tai toimintatavoissa vikaa. Ja jos ei saada riittävästi tekijöitä, kertoo sekin jotain. Jos vaan mahdollista, niin [...]
   Kyllä se kertoo ihmisestä paljon. Mulle yks työkaveri ihmetteli mun loman alkaessa, että eikö mua haittaa kun kukaan ei silloin tarvitse mua. Onneksi oma elämä ei kytkeydy pelkästään siihen tunteeseen, että jonkun on pakko tarvita mua.

   Lainaa

  28. Tulos: +24 (30 ääntä)
   Puskasta motarille hyppääminen ja esim. motarin ylittäminen jalan taitaa olla lain vastaista. Joskus ja jotkut kuitenkin silleen oikaisee nimenomaan jos on tyhjä motari. Ja jotkut eläimet ihan muutenkin. Juusolla on itse omalla harkinnalla isosti lakia rikkovana jännä asenne muihin, jotka tekevät pienemmän rikkeen. Oma vika ja ansaitsevat kuolla.

   Lainaa

  29. Kiihkoileva hirvi 22.9.2022 10:23
   Tulos: +51 (57 ääntä)
   Olen toteuttanut quiet quittingia koko 43 vuotta kestäneen työurani, nyt olen eläkeläinen. Mutta täytyy sanoa, että koko laajasta sydämestäni inhoan tuota termiä quiet quitting ja samaan syssyyn kaikkia anglismeja. Quiet guitting on suomalaiselle hemmetin vaikea lausua, miksi e voi sanoa suomeksi asiaa.

   Lainaa

  30. Räkäpää 22.9.2022 11:07
   Tulos: +61 (65 ääntä)
   Ottaen huomioon ostovoiman laskun viime vuosina voitaisiinkin julistaa termi "quiet paying", joka kuvastaa niitä työnantajia, jotka eivät nosta palkkoja vaikka ihan kaikki kallistuu.

   Lainaa

  31. Räkäpää 22.9.2022 11:08
   Tulos: +60 (64 ääntä)
   Kiihkoileva hirvi: Olen toteuttanut quiet quittingia koko 43 vuotta kestäneen työurani, nyt olen eläkeläinen. Mutta täytyy sanoa, että koko laajasta sydämestäni inhoan tuota termiä quiet quitting ja samaan syssyyn kaikkia anglismeja. Quiet guitting on suomalaiselle hemmetin vaikea lausua, miksi e voi sanoa suomeksi asiaa.
   Koska suomeksi sanottais että tekee töitä rahaa vastaan ja se ei kuulosta tarpeeksi syyllistävältä.

   Lainaa

  32. Vähä näyttelijä 22.9.2022 11:15
   Tulos: -57 (67 ääntä)
   Varmasti lohduttaa tosi paljon bussikuskeja nuo ylinopeuden mittaamiset. Siinä on hyvä matkustajan jeesustella kun firma on määritellyt missä ajassa auton pitää olla milläkin pysäkillä, ja kuskin tauon pituus riippuu siitä ollaanko ajoissa vai ei. Jos pysytään aikataulussa niin saadaan pitää viiden minuutin tauko "päätepysäkillä", mutta jos jokaisella pysäkillä joudutaan odottamaan kaksi minuuttia että se mummo köpöttelee takapenkille istuskelemaan, ja matkan varrella on tietöitä joita ei tietenkään ole otettu huomioon matka-aikalaskelmissa, niin hyvin äkkiä ollaankin aikataulusta jäljessä eikä sitä taukoa pystytä pitämään. Itseäni ei matkustajana haittaa se ylinopeus ollenkaan, enemmänkin ärsyttää jos körötellään rajoitusten mukaan vaikka oltaisiin jo valmiiksi myöhässä aikataulusta.

   Lainaa

  33. Neuloutuva piirroshahmo 22.9.2022 11:18
   Tulos: -59 (81 ääntä)
   Veneetön pomelo: Juuson asenne on just se minkä takia Suomessa iso osa onnettomuuksista johtuu.
   Mieluummin silti hiukan yli rajoituksen, saati mikä tuntuu nykyään olevan trendi, että ajetaan 100 alueella 80-90 ja noita ohitellessa ne vaaratilanteet muodostuu. Menkää bussilla jos ette uskalla edes sallittua ajaa, tai jos bensaa säästätte, niin edelleenkin menkää vaikka kävellen

   Lainaa

  34. Tulos: +74 (82 ääntä)
   Vähä näyttelijä: Varmasti lohduttaa tosi paljon bussikuskeja nuo ylinopeuden mittaamiset. Siinä on hyvä matkustajan jeesustella kun firma on määritellyt missä ajassa auton pitää olla milläkin pysäkillä, ja kuskin tauon pituus riippuu siitä ollaanko ajoissa vai ei. Jos pysytään aikataulussa niin saadaan pitää viiden [...]
   Minua puolestaan haittaa se, että joku vaarantaa toisten hengen, jotta sinä pysyisit aikataulussasi.
   Ne rajoitukset ovat olemassa turvallisuuden takia. Turvallisuuskysymykset eivät maagisesti lakkaa olemasta vain siksi, että bussiliikenne on huonosti johdettua - syynä luultavasti johdon ahneus, kuten yleensä.
   Itse en tekisi työtä, jota en voi tehdä lakia rikkomatta ja toisia vaarantamatta.

   Lainaa

  35. Tulos: +51 (55 ääntä)
   bleb: Anteeksi, että nauroin, mutta "actornauts" on oikeasti aika hauska sanaleikki. Joku siellä nyt ollut nokkelana.
   Tuo on muuten todella surullinen ja yleistyvä ilmiö, että uskotaan maan olevan litteä ja avaruuden pelkkä projektio tai maan ympärillä pyörivä hologrammi. 
   Ihan sairasta, että ihminen voi taantua noin pahasti, varsinkin tiedonsaannin helppouden aikakaudella. Mutta niin se kai menee, että mitä helpommin informaatio on saatavilla, sitä helpommin myös disinformaatio on saatavilla...

   Lainaa

  36. Vyölaukkuun pukeutunut lisko 22.9.2022 13:05
   Tulos: +67 (71 ääntä)
   -x-x-: Ylitöiden kuuluu olla poikkeus, joilla reagoidaan yllättävään tilanteeseen, johon ei olla pystytty varautumaan etukäteen. Tällainen voisi olla vaikka useiden työntekijöiden sairastuminen etukäteen tai jonkun yllättävän virheen seurausten korjaaminen. Tällaisissa tilanteissa työntekijöiden on hyvä [...]
   Ylityöt on hoitoalan arkea. Sitähän ne nyt lakkoilee, kun korona-ajalla piti lisäksi luopua lomistakin, mutta palkassa se ei näy, eikä resursseja lisätä. Näin off topic.

   Lainaa

  37. Kalevioletettu 22.9.2022 13:09
   Tulos: -41 (73 ääntä)
   Kalevioletettu: Luuletko että Suomi ois nykyään vauras hyvinvointivaltio jos ”isot ikäkuokat” ois vaan vähän quiet quittaillut.  Meidän ikäsille on niin vaikeaa ymmärtää että vielä joku vuosikymmen sitten suomalaisilla kovan työn tekemisellä ei ollut identiteetin rakentamisen kanssa mitään tekemistä. Oli pakko tehdä niin paljon kuin irtosi. 
   Kommenttini saamasta miinuksesta voi päätellä että aika monia meitä nuorem ikäpolvem edustajia ilmeisesti sattuu katsoa totuutta silmiin. Naureskelkaa vaan raataneille sukupolville, mutta jos sotien jälkeen olisi suhtauduttu työhön samalla asenteella kuin nyt monet suhtautuvat, niin tämä maa näyttäisi hyvin erilaiselta eikä varmasti hyvällä tavalla. 
   En nyt siis ota kantaa quiet quit-trendin oikeellisuuteen mutta sanon vain miten asiat ovat. Sukupolvilla meitä ennen ei ole ollut mahdollisuutta työmääränsä säätelyyn. Oli pakko tehdä. Ei siis pilkata heitä ”työllä identiteettinsä rakentaneiksi” niin kuin raataminen vapaa-ajan kustannuksella olisi ollut heidän oma valintansa. Jos he jotain ovat työllään rakentaneet niin tätä maata. Kiitos siitä heille!

   Lainaa

  38. Tulos: +39 (41 ääntä)
   Juuso, toivottavasti se lohduttaa sinua kun olet 180km/h törmännyt hirveen, että se oli sen hirven vika!

   Lainaa

  39. Tulos: +37 (39 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Mä ymmärrän ylitöistä kieltäytymisen eikä työajan ulkopuolella tarvi työasioita setviä, mutta vuorojen poiminta vuorotyössä on täyttä paskaa muita työntekijöitä kohtaan.Jos ei käy perjantai-illat ja viikonloput silloin tällöin niin älä mene työhön, jossa tällaisia vuoroja on.
   Tämä! Ja ne pyydetään sit ajoissa vapaaksi ja mieluiten jollain kiertävällä systeemillä. Ei niin että yksi saa aina haluamansa vapaat ja muut paikkaa. (ainoa poikkeus joku force majeure, eli hautajaiset tms)

   Lainaa

  40. Tulos: +53 (57 ääntä)
   Vaakku: Varsinkin jenkeissä, missä tuo quiet quitting on nostanut päätään, monella työpaikalla paheksutaan avoimesti, jos työntekijä ei tule etuajassa töihin ja tee ainakin pari tuntia ylitöitä päivässä. Parikin kertaa lukenut, että työntekijä oli saanut varoituksen, kun on tullut "myöhässä" töihin (= [...]
   Jenkkien työkulttuuri on kyllä melkein yhtä sairasta kuin Japanissa 😱

   Lainaa

  41. Symppis hämähäkki 22.9.2022 13:25
   Tulos: +66 (82 ääntä)
   Kalevioletettu: Luuletko että Suomi ois nykyään vauras hyvinvointivaltio jos ”isot ikäkuokat” ois vaan vähän quiet quittaillut.  Meidän ikäsille on niin vaikeaa ymmärtää että vielä joku vuosikymmen sitten suomalaisilla kovan työn tekemisellä ei ollut identiteetin rakentamisen kanssa mitään tekemistä. Oli pakko tehdä niin paljon kuin irtosi. 
     Niin, vanhoina aikoina sitä hiihdettiin kouluun, ylämäkeen molempiin suuntiin, ja ruoaksi saatiin vain poroksi palanutta poroa. 
     Mutta oikeasti, suuret ikäluokat? Jotka, jos vain pääsivät johonkin kouluun, saivat valmistuttuaan työpaikan annettuna, ja lukuunottamatta heitä, jotka jäivät laman kynsiin, saivat asuntolainansa inflaation puolesta anteeksi annetuksi ja elintaso ei muuta kuin noussut. Itse en näin x-sukupolven edustajana edes odota saavani eläkettä kun se aika joskus tulee, suuret ikäluokat ovat käyneet liian kalliiksi. Säästän itse. 
     Millenniaalit käyttävät vähemmän alkoholiakin, uskon, että ei siksi, että kaikki olisivat tulleet järkiinsä, vaan siksi, että ei opintoputkessa enää pärjää, eikä pätkätöissä, jos on ollut sitseissä aamuyöhön. Kaiken aikaa on oltava skarppina, bilettämiseen ei jää aikaa. (Marinkin kertoi bilettävänsä parin siiderin voimalla, ja uskon. Senikäiset tekevät juuri niin).
     Ja tosiaan, työ josta ei makseta mutta on pakko tehdä tunnetaan myös orjuutena. 

   Lainaa

  42. Kalevioletettu 22.9.2022 14:49
   Tulos: -42 (68 ääntä)
   Symppis hämähäkki:   Niin, vanhoina aikoina sitä hiihdettiin kouluun, ylämäkeen molempiin suuntiin, ja ruoaksi saatiin vain poroksi palanutta poroa.   Mutta oikeasti, suuret ikäluokat? Jotka, jos vain pääsivät johonkin kouluun, saivat valmistuttuaan työpaikan annettuna, ja lukuunottamatta heitä, jotka jäivät laman [...]
   Viittasin myös sodat käyneeseen sukupolveen jolle elämän rankkuus symboloi jotakin muuta kuin sitä että pitää valita sitsien ja opiskeluun käytetyn ajan välillä. Useimilta tuon ikäpolven suomalaisilta ei kysytty, mitä he haluaisivat tehdä. Valinnan tilannetta ei tullut. 
   Ennen sotia syntyneelle sukupolvelle pakko tehdä töitä ei ollut orjuutta, vaan pakko oli siinä että sai perheelle talon ja pöytään ruokaa. Että sai velat maksettua ja vanhemmat hoidettua hautaan. Että oli rahaa kustantaa lapsille koulutus vähän itseä pidemmälle (aivan, sekään ei ole Suomessa kovin kauaa vielä ollut maksutonta). 
   Kun suomalainen yhteiskunta ei ollut vielä sellainen, jona me sen tunnemme, yksilöt ymmärsivät vastuun omasta ja perheidensä elämästä aivan eri tavalla kuin nyt. Suuret ikäluokat jo paljolti olivat vanhempiensa työstä nauttivia suomalaisia sukupolvia, kuten suuri elintason nousu ja kaupungistuminen kuvastavat. 
   Mutta sen sijaan että me nuoret osaisimme suhteuttaa omia ongelmiamme tähän aiempaan todellisuuteen, me uhriudumme, valitamme ja ahdistumme. Ja tunnemme olevamme kovinkin viisaita verrattuna sodat käyneeseen sukupolveen. ”Mitäs menitte sinne sotimaan” pilkkasivat 70-luvun taistolaiset veteraaneja jotka laittoivat henkensä alttiiksi isänmaan eteen kun oli pakko. Ja nyt on trendikästä pilkata iso- ja isoisovanhempiemme sukupolvia työn teosta ja yhteiskunnan rakentamisesta. 

   Lainaa

  43. Tulos: +69 (83 ääntä)
   Kalevioletettu: Kommenttini saamasta miinuksesta voi päätellä että aika monia meitä nuorem ikäpolvem edustajia ilmeisesti sattuu katsoa totuutta silmiin. Naureskelkaa vaan raataneille sukupolville, mutta jos sotien jälkeen olisi suhtauduttu työhön samalla asenteella kuin nyt monet suhtautuvat, niin tämä maa [...]
   Nämä ikäluokat, jotka rakensivat mm. systeemin, jolla pääsevät jäämään eläkkeelle 55 vuotiaina ilman, että heidän tarvitsee itse maksaa käytännössä yhtään eläkemaksuja? Systeemi rakennettiin niin, että seuraavat polvet maksavat eläkeläisten elämän ja heitä edeltäville polville ei tarvinnut maksaa eläkettä, kun ei ollut järjestelmää. Tällä systeemillä nykyeläkeläiset puhalsivat miljardeittain rahaa nuoremmilta sukupolvilta. Ja ennen kuin painat miinusta, niin tarkista toki faktat: paljonko työnantajan työntekijästä maksamasta kulusta käytettiin eläkkeiden kerryttämiseen 70-luvun alussa ja paljonko tänä päivänä. Voin jopa vastata. 70-luvulla eläkkeisiin säästettiin alle 5% kun nykyään työnantajan maksamasta rahasta lähes 25 % menee eläkejärjestelmän ylläpitoon ja meidän sukupolven eläkkeistä ei ole mitään takuita.

   Lainaa

  44. Uupunut orja 22.9.2022 15:26
   Tulos: +50 (62 ääntä)
   Kalevioletettu: Kommenttini saamasta miinuksesta voi päätellä että aika monia meitä nuorem ikäpolvem edustajia ilmeisesti sattuu katsoa totuutta silmiin. Naureskelkaa vaan raataneille sukupolville, mutta jos sotien jälkeen olisi suhtauduttu työhön samalla asenteella kuin nyt monet suhtautuvat, niin tämä maa [...]
   Sun sukupolven raataminen on yhtä potaskaa. Harva työ oli 24/7 työtä tai vuorotyötä. Nyt työn kiire ja määrä on kaksinkertaistunut. Eli se sama lapiolla ojan kaivaminen on nyt puolta nopeampaa ja sitä tehdään myös työajan ulkopuolella. Ennen työt loppuivat kun työaika päättyi. Suoraan sanoen sun sukupolvi sai kultalusikalla kaiken paljon helpommalla kuin nykyään.

   Lainaa

  45. Tulos: +4 (10 ääntä)
   traumcity: Ja se on aivan oikein, ota sinäkin itseäsi niskasta kiinni ja nauti elämästä. Ei sua kukaan pakota venymään kiltisti tai tekemään ylitöitä jos et halua. Valintakysymyksiä nämä tälläiset.
   Olin sanomassa tasan samaa.

   Lainaa

  46. Kalevioletettu 22.9.2022 15:34
   Tulos: -20 (40 ääntä)
   -x-x-: Nämä ikäluokat, jotka rakensivat mm. systeemin, jolla pääsevät jäämään eläkkeelle 55 vuotiaina ilman, että heidän tarvitsee itse maksaa käytännössä yhtään eläkemaksuja? Systeemi rakennettiin niin, että seuraavat polvet maksavat eläkeläisten elämän ja heitä edeltäville polville ei tarvinnut maksaa [...]
   En ajatellutkaan painaa miinusta, olet ihan oikeassa eläkejärjestelmämme epäkohdasta tästä näkökulmasta. Mulla ei ole tapana miinustaa toisten kommentteja vain siksi että he eivät ole kanssani kaikesta samaa mieltä. Ei tarvitse olla. Sellaista onkin julkinen keskustelu. 
   Mutta omassa pointissani ei ollutkaan kyse ensisijaisesti eläkejärjestelmästä (vaikka se toki onkin merkittävä asia) vaan kaikesta siitä työstä jolla sukupolvet meitä ennen ovat pystyttäneet kansantaloutemme ja hyvinvointiyhteiskuntamme. Ei se ole ollut mikään luonnonlaki että pääomaköyhään ja syrjäiseen Suomeen on syntynyt aikanaan edistyksellisiä verorahoitteisia palveluita ja kansainväliseen menestykseen nousseita yrityksiä. 
   Oikeastaan eläkejärjestelmän ja esimerkiksi julkisen terveydenhuoltomme kriisi tänä päivänä johtuukin siitä että myöhemmät sukupolvet (suuret ikäluokat ja heidän lapsensa ja lopulta me) emme ole kyenneet uudistamaan rakenteita muuttuvan maailman mukana. On myös rikottu sellaista mikä ei ole rikki ja toisaalta oltu haluttomia korjaamaan uudistuksia jotka eivät ole johtaneet haluttuihin lopputuloksiin. 

   Lainaa

  47. Tulos: +47 (59 ääntä)
   Kalevioletettu: Luuletko että Suomi ois nykyään vauras hyvinvointivaltio jos ”isot ikäkuokat” ois vaan vähän quiet quittaillut.  Meidän ikäsille on niin vaikeaa ymmärtää että vielä joku vuosikymmen sitten suomalaisilla kovan työn tekemisellä ei ollut identiteetin rakentamisen kanssa mitään tekemistä. Oli pakko tehdä niin paljon kuin irtosi. 
   Eikö se ole ihan hyvä, että asiat on mennyt parempaan? Vai pitääkö kaikkien tulevaisuudessakin kärsiä ihan vaan siksi, että joskus joku muukin on kärsinyt?

   Lainaa

  48. Hartiakas vadelma 22.9.2022 16:44
   Tulos: -24 (36 ääntä)
   Symppis hämähäkki:   Niin, vanhoina aikoina sitä hiihdettiin kouluun, ylämäkeen molempiin suuntiin, ja ruoaksi saatiin vain poroksi palanutta poroa.   Mutta oikeasti, suuret ikäluokat? Jotka, jos vain pääsivät johonkin kouluun, saivat valmistuttuaan työpaikan annettuna, ja lukuunottamatta heitä, jotka jäivät laman [...]
   Tai parin viivan... Ei tuu krapulaakaan.

   Lainaa

  49. Koemaistettu viikinki 22.9.2022 16:50
   Tulos: +46 (52 ääntä)
   Kalevioletettu: En ajatellutkaan painaa miinusta, olet ihan oikeassa eläkejärjestelmämme epäkohdasta tästä näkökulmasta. Mulla ei ole tapana miinustaa toisten kommentteja vain siksi että he eivät ole kanssani kaikesta samaa mieltä. Ei tarvitse olla. Sellaista onkin julkinen keskustelu.  Mutta omassa pointissani ei [...]
   Minusta se mitä et tässä hoksaa on se, että vanhempi sukupolvi tultiin hakemaan peruskoulusta töihin; mitään ei tarvinnut osata edes vaan oppi siinä työn lomassa. Nykysukupolvien pitää taistella pitkien koulutuksien kanssa ja se "pitkä raataminen" pitäisi tehdä paljon lyhyemmässä ajassa, joten niitä töitä oikeasti tehdään edelleen valtavasti ja yhä enemmän.
   Toki sodan jälkeen oli vaikeaa ja oli haastavaa, mutta se että yksi tai kaksi ihmistä tekee perheestä kaikki työt mitä vain irtoaa, ei takaa omistustaloa ja vanhempien saattamista hautaan ja niitä muita asioita mitä mainitsit. Puhumattakaan siitä että pääsisi eläkkeelle joissain vaiheessa.
   Kyllä minusta oman terveyden ja arvon voi tuntea samalla kun puhaltaa yhteen hiileen muiden kanssa. Niitä rikkaita toimitusjohtajia jotka voisivat nostaa palkkoja ja ottaa enemmän työvoimaa samaan tehtävään löytyy Suomestakin.

   Lainaa

  50. Symppis hämähäkki 22.9.2022 16:58
   Tulos: +52 (54 ääntä)
   Kalevioletettu: En ajatellutkaan painaa miinusta, olet ihan oikeassa eläkejärjestelmämme epäkohdasta tästä näkökulmasta. Mulla ei ole tapana miinustaa toisten kommentteja vain siksi että he eivät ole kanssani kaikesta samaa mieltä. Ei tarvitse olla. Sellaista onkin julkinen keskustelu.  Mutta omassa pointissani ei [...]
     Sotaa käyneet sukupolvet ovat järjestään jo kuolleita, ja ne harvat jotka eivät ole, eivät ole Feissarimokissa. Heillä oli toki kurjaa, ja täytyi tehdä uhrauksia, ei sitä kukaan kiistä. 
     En vain oikein näe, eikä ilmeisesti moni muukaan, mitä tekemistä on sillä, että köyhässä, sotaa käyvässä maassa elämä on kovaa, sen kanssa, että työnantaja varsin vauraassa maassa rauhan aikana yrittää pakottaa työntekijöitä venymään yli kaiken kohtuuden. Suomen itsenäisyyden puolustaminen kaiketi oli sen arvoista että tultiin "työstä" takaisin mielenterveys hajalla ja mahdollisesti muutama raaja irti -jos tultiin ollenkaan. Mutta en oikein näe, miten osakkeenomistajan voiton maksimointi olisi minun (tai kenenkään) mielenterveyden tai perhe-elämän arvoista.

   Lainaa

  51. Kalevioletettu 22.9.2022 17:30
   Tulos: -18 (38 ääntä)
   Koemaistettu viikinki: Minusta se mitä et tässä hoksaa on se, että vanhempi sukupolvi tultiin hakemaan peruskoulusta töihin; mitään ei tarvinnut osata edes vaan oppi siinä työn lomassa. Nykysukupolvien pitää taistella pitkien koulutuksien kanssa ja se "pitkä raataminen" pitäisi tehdä paljon lyhyemmässä ajassa, joten [...]
   Mä en puolestani kykene ymmärtämään tätä sinun maalamaa asetelmaa jossa suoraan kansakoulusta enemmän tai vähemmän kovaan fyysiseen työhön siirtyminen ois ollut jotenkin ”helpompaa” kuin meidän elämä jossa useimmat kouluttautuu ainakin 25-vuotiaiksi asti ennen työelämää. Ei näitä todellisuuksia ole mitään järkeä verrata toisiinsa. Ja se töiden tuleminen vapaa-ajalle mistä nykyään ahdistutaan, luulemmeko että ollaan jotenkin ensimmäinen sukupolvi joka siitä kärsii? Kyllä me olemme loistavia löytämään kaiken mikä on pielessä mutta siitä mikä on paremmin kuin koskaan on liian helppo vaieta. 
   Joku voisi sanoa että on meillä suomalaisilla edelleen verrattain helppoa kun valtio subventoi valtavasti sekä opiskelua itseään että opiskelijoiden taloudellista selviytymistä. Tiedän itsekin yliopisto-opiskelijana että ei tää opiskelijaelämä leveää ole aina mutta sentään tiedostan että mulla on pitkässä sukupolvien ketjussa parempi asema kun edes saan opiskella. Jos joku väittää että suomalaisen opiskelijan arki on vaativampaa kuin 1950-luvun pientilallisen niin elää mielenkiintoisessa utopiassa. 

   Lainaa

  52. Hartiakas vadelma 22.9.2022 20:11
   Tulos: -15 (33 ääntä)
   Koemaistettu viikinki: Minusta se mitä et tässä hoksaa on se, että vanhempi sukupolvi tultiin hakemaan peruskoulusta töihin; mitään ei tarvinnut osata edes vaan oppi siinä työn lomassa. Nykysukupolvien pitää taistella pitkien koulutuksien kanssa ja se "pitkä raataminen" pitäisi tehdä paljon lyhyemmässä ajassa, joten [...]
   Höpöhöpö. Keskelle Suomen historian pahinta lamaa valmistuttiin ja maassa oli 500000 työtöntä. Ei tultu kotoa hakemaan. Ei ollu mielenterveyspalveluja tarjolla. Ei ollu kuin pahimmillaan 18% korolla velkaa tarjolla. Jotkut rohkeat meistä perusti kuitenkin yrityksiä ja me muut mentiin niihin töihin. Ja me jotka päästiin töihin, tehtiin pitkää päivää, ylitöitä ja viikonloppuja kun kerran oli töitä. Siellä oli satoja tuhansia ihmisiä, jotka ei löytäneet töitä. Monelta meni kaikki, lopuksi henki oman käden kautta. Oliko helppoa hä?

   Lainaa

  53. Tulos: +33 (37 ääntä)
   Hartiakas vadelma: Näitä Z-sukupolven edustajia on nyt tullut meille töihin ja eihän he ylitöitä tee. Ei kelpaa yövuorot, eikä perjantain iltavuorot.Aloituspalkka on sama, kuin meillä keski-ikäisillä laman lapsilla on peruspalkka vuosien jälkeen. Ja me venytään kiltisti ja tehdään ylityöt ja yötvuorot, kun nuoren pitää saada nauttia elämästä...
   En mä lähtisi keulimaan sillä että tietoisesti sallin itseni hyväksikäytön. Itse tykkään tehdä töitä ja venyä firman suuntaan mutta se kestää vain niin kauan kun juna kulkee molempiin suuntiin. En tee ylitöitä jos ei kiinnosta. Olen pari loppuunpalamista seurannut vierestä ja omakin oli lähellä yhdessä kohtaa. Kun huomasin merkit oli pakko vähentää työkuormaa eikä minua tippaakaan kiinnostanut pomojen kiinnostamiset tai tarpeet siinä kohtaa. Minä tiedostan että minulla on vain yksi elämä joten pidän itseäni etusijalla siinä. Se ei tarkoita sitä ettei voisi olla kohtelias ja ottaa muita huomioon. Se tarkoittaa sitä että ymmärtää oman arvonsa oman elämänsä tärkeimpänä ihmisenä niissä kohdissa kun sillä on itselle merkitystä. Typerintä mitä tiedän on elää elämäänsä työnantajan kautta.

   Lainaa

  54. Impotentti kurkku 22.9.2022 22:50
   Tulos: 0 (18 ääntä)
   Räkäpää: Ottaen huomioon ostovoiman laskun viime vuosina voitaisiinkin julistaa termi "quiet paying", joka kuvastaa niitä työnantajia, jotka eivät nosta palkkoja vaikka ihan kaikki kallistuu.
   Ja mistähän ajattelit ottaa kun kaikki kallistuu? Se kaikki on yhtälailla kalliimpaa myös työnantajalle. Omassa työpaikassani näkyy selvästi raaka-aineiden ja energian hintojen nousu suoraan tuotteiden hinnoissa jotta saataisiin maksettua kaikki juoksevat kulut ja myös ne työntekijöiden palkat. Ja kun sähkölasku tuli jouduttiinkin jo miettimään tuotannon keskeyttämistä talveksi. Ei vaan ole enää mistä ottaa.

   Lainaa

  55. Pehmeä jänis 23.9.2022 6:10
   Tulos: -24 (28 ääntä)
   traumcity: Ja se on aivan oikein, ota sinäkin itseäsi niskasta kiinni ja nauti elämästä. Ei sua kukaan pakota venymään kiltisti tai tekemään ylitöitä jos et halua. Valintakysymyksiä nämä tälläiset.
   Se on kuule tulos tai ulos. Mutta mitäpä sinä "eläkeläinen" mitään tiedät

   Lainaa

  56. Raivo kivi 23.9.2022 6:37
   Tulos: +30 (38 ääntä)
   Persunatsimisogynistihuoh: Henkilö Ylen jutussa kyllä näyttää sellaiselta keskivertofemakolta. Sellaiselta joka voimaantuu joko heiluttamalla kadulla läskejä tissejään tai pahoinpitelemällä miestään.
   Älä huoli, tuskin sinä kelpaisit hänellekään.

   Lainaa

  57. Sotilasarvoltaan tomaatti 23.9.2022 9:16
   Tulos: -8 (24 ääntä)
   Kalevioletettu: Luuletko että Suomi ois nykyään vauras hyvinvointivaltio jos ”isot ikäkuokat” ois vaan vähän quiet quittaillut.  Meidän ikäsille on niin vaikeaa ymmärtää että vielä joku vuosikymmen sitten suomalaisilla kovan työn tekemisellä ei ollut identiteetin rakentamisen kanssa mitään tekemistä. Oli pakko tehdä niin paljon kuin irtosi. 
   Juuri näin. Niillä ylitöillä maksettiin lasten elättäminen ja asuntolainat. Lisäksi, vaikka varmaan alapeukkuja tulee, niitä tekemällä sai pidettyä työsuhteestaan kiinni YT-rumban aikaan. Eihän se mukavaa ollut ja toivotaan että nykyään on helpompaa.

   Lainaa

  58. Kampura kirjohylje 23.9.2022 12:16
   Tulos: +17 (23 ääntä)
   Hartiakas vadelma: Näitä Z-sukupolven edustajia on nyt tullut meille töihin ja eihän he ylitöitä tee. Ei kelpaa yövuorot, eikä perjantain iltavuorot.Aloituspalkka on sama, kuin meillä keski-ikäisillä laman lapsilla on peruspalkka vuosien jälkeen. Ja me venytään kiltisti ja tehdään ylityöt ja yötvuorot, kun nuoren pitää saada nauttia elämästä...
   Kannattaa selvittää myös, mikä on z-sukupolvi ennen kuin termiä käyttää: "Z-sukupolven edustajat ovat syntyneet vuosien 1996 ja 2015 välillä. Heidän ikähaarukkansa vuonna 2022 on siis noin 7–26 vuotta."
   Jutun henkilö on 28-vuotias eli ei edusta z-sukupolvea. 

   Lainaa

  59. Kahvia juova hiiri 23.9.2022 15:21
   Tulos: +12 (20 ääntä)
   Kalevioletettu: Mä en puolestani kykene ymmärtämään tätä sinun maalamaa asetelmaa jossa suoraan kansakoulusta enemmän tai vähemmän kovaan fyysiseen työhön siirtyminen ois ollut jotenkin ”helpompaa” kuin meidän elämä jossa useimmat kouluttautuu ainakin 25-vuotiaiksi asti ennen työelämää. Ei näitä todellisuuksia ole [...]
   Ensin sanot, ettei ole mitään järkeä verrata ja sitten vertaat itse. 
   Vielä sitäkin kummallisempaa on sellaisen ajan nostalgisointi, jota ei ole itse edes elänyt. Kai tajuat, että se on mahdollista vain luomalla romantisoitu, mitä todennäköisimmin hyvin löyhästi realiteetteihin pohjaava, kuva siitä aikakaudesta, ja sitten jotenkin fiilistellä sitä romantisoitua kuvaa? Eli se on vähän sama kuin julkkikseen rakastuminen, ja sikäli siis ihan somaa ja täysin ymmärrettävää, jos on (esi)teini-ikäinen, mutta vähän kiusaannuttavaa vanhemmalta ihmiseltä, jonka pitäisi jo ymmärtää, ettei se romantisoitu kuva ole todellinen. 
   Nyt on ihan pakko tehdä susta oletus – anna anteeksi jos se on väärä – mutta olette te aikamoisia vempuloita te historian opiskelijat.

   Lainaa

  60. Tulos: +18 (20 ääntä)
   Pehmeä jänis: Se on kuule tulos tai ulos. Mutta mitäpä sinä "eläkeläinen" mitään tiedät
   Siinä tapauksessa ehdottomasti ulos.

   Lainaa

  61. Tosikko ahven 23.9.2022 19:59
   Tulos: -17 (21 ääntä)
   Kalevioletettu: Luuletko että Suomi ois nykyään vauras hyvinvointivaltio jos ”isot ikäkuokat” ois vaan vähän quiet quittaillut.  Meidän ikäsille on niin vaikeaa ymmärtää että vielä joku vuosikymmen sitten suomalaisilla kovan työn tekemisellä ei ollut identiteetin rakentamisen kanssa mitään tekemistä. Oli pakko tehdä niin paljon kuin irtosi. 
   Suomi on niin syvällä veloissa, ettei se ole vaurasta nähnytkään.

   Lainaa

  62. Laineeton viinirypäle 23.9.2022 21:16
   Tulos: +23 (27 ääntä)
   Tosikko ahven: Suomi on niin syvällä veloissa, ettei se ole vaurasta nähnytkään.
   Höpsis. Valtionvelka on vakioselitys, millä kusetetaan tyhmiä ja jonka varjolla tehdään lisää leikkauksia, jotta sinun kaltaiset saavat selityksen kasvaville kuluille. Onhan ne miljardit tosi isoja lukuja, vai mitä? Todellisuudessa Suomen valtion julkinen velka bruttokansantuotteesta on ihan eurooppalaista keskitasoa, ja jos jätetään huomiotta nuo hyvinvoinniltaan ja yhteiskuntarauhaltaan kehitysmaihin verrattavissa olevat Romania, Puola, Latvia, Bulgaria, Liettua ym. niin Suomen velka on hyvinkin maltillinen. Koko maailman tasolla Suomen velka ei ole edes mainitsemisen arvoinen.

   Lainaa

  63. Sutki paarma 24.9.2022 3:59
   Tulos: +26 (26 ääntä)
   Ylityöt on ollut hyvä idea silloin aikanaan kun työtä piisasi kaikille ja ylikin. Nykyään kun neljännes kansasta on kortistossa on lähinnä älytöntä että työn saaneet poltetaan loppuun sen sijaan että ne lisätyöt annettaisiin jollekkin muulle jolla muuten ei töitä ole ollenkaan.

   Lainaa

  64. Haihtuva tuhatjalkainen 24.9.2022 9:13
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Mä ymmärrän ylitöistä kieltäytymisen eikä työajan ulkopuolella tarvi työasioita setviä, mutta vuorojen poiminta vuorotyössä on täyttä paskaa muita työntekijöitä kohtaan.Jos ei käy perjantai-illat ja viikonloput silloin tällöin niin älä mene työhön, jossa tällaisia vuoroja on.
   Jos on sellaisessa vuorotyössä, jossa omat vuorot voi valita, niin miksi ei saisi valita? Niistä epäsuosituista vuoroista maksetaan ihan syystä lisiä, ja jos lisät on kohdillaan, riittää niille vuoroille ottajia. Monella alalla ilta- ja yötyö ei ole välttämätöntä. Näillä aloilla, esim päivittäistavarakaupat, homma pyörii markkinavoimien ehdoilla. Niin kauan kun iltamyynti kattaa lisistä koituvat kustannukset, se kannattaa. Jos näihin vuoroihin ei saisi tekijöitä nykyisillä lisillä, pitäisi supistaa aukioloaikoja, tai nostaa iltalisiä.
   Itse ollessani kaupan alalla töissä, työvuorotoiveita pystyi jossain määrin esittämään ja ne pääosin toteutettiin. Kenelläkään ei ollut kuitenkaan mahdollista kategorisesti kieltäytyä joistain tietyistä vuoroista. Poikkeuksena tilapäiset elämäntilanteen muutokset, joissa työnantaja tuli vastaan.

   Lainaa

  65. Haihtuva tuhatjalkainen 24.9.2022 9:46
   Tulos: +24 (24 ääntä)
   Kalevioletettu: Luuletko että Suomi ois nykyään vauras hyvinvointivaltio jos ”isot ikäkuokat” ois vaan vähän quiet quittaillut.  Meidän ikäsille on niin vaikeaa ymmärtää että vielä joku vuosikymmen sitten suomalaisilla kovan työn tekemisellä ei ollut identiteetin rakentamisen kanssa mitään tekemistä. Oli pakko tehdä niin paljon kuin irtosi. 
   Työn luonne oli ennen erilaista. Luin joskus tästä artikkelin, jota en nyt millään löydä tähän lähteeksi. Taukoja pidettiin enemmän, vaikka päivät oli pidempiä. Työ oli myös monella kausittaista, riippuen elinkeinosta. Maatiloilla oli keväisin ja syksyisin kova kiire, ja työtä aamusta iltaan. Talvisin ei tehty niin kovasti töitä. 
   Työtahti oli muutenkin inhimillisempää, ja kaiken maailman hommille oli omat tekijänsä. Nykyään näitä töitä, joita ennen hoiti useampi ihminen, on tehostettu yhden hoidettavaksi.

   Lainaa

  66. Kykenemätön peura 24.9.2022 13:32
   Tulos: +23 (25 ääntä)
   Haihtuva tuhatjalkainen: Työn luonne oli ennen erilaista. Luin joskus tästä artikkelin, jota en nyt millään löydä tähän lähteeksi. Taukoja pidettiin enemmän, vaikka päivät oli pidempiä. Työ oli myös monella kausittaista, riippuen elinkeinosta. Maatiloilla oli keväisin ja syksyisin kova kiire, ja työtä aamusta iltaan. [...]
   Hyvin sanottu. 
   Haluaisin vielä lisätä tähän, että työn luonne on myös muuttunut siten, että sen merkityksellisyyttä on vaikea nähdä. Yhä useampien työn tulos ei ole mitään konkreettista, jonka voisi havaita ja kokea saavuttaneensa jotain, vaan ennemminkin jotain abstraktia ja hyvin pieni osa kokonaisuutta, jota ei koskaan näe.
   Omakin työ tuntuu välillä yhtä järkevältä kuin kantaisi vettä avannosta toiseen ja se turhauttaa ja kuluttaa, vaikka se ei ole fyysisesti rankkaa ja siitä maksetaan hyvin. Eläkeikää lähestyvät kollegatkin ovat sitä mieltä, että tilanne menee koko ajan hullummaksi ja heidän uransa alkupuolella työelämä oli vähemmän kuormittavaa.
   Nuorempana tein perinteisempää suorittavaa työtä, eikä se valunut samalla tavalla työajan ulkopuolelle kuin nykyinen asiantuntijatyö. Työpäivät ovat niin hektisiä ja täynnä keskeytykisiä, että kun mieli pääsee rauhoittumaan, niin hyvin usein aivot alkavat pyörittää jotain unohtunutta tai muuten vaivaamaan jäänyttä työasiaa ja usein mutkikkaammatkin asiat ratkeavat silloin. Ei sitä kuitenkaan työajaksi lasketa.
   En suinkaan sano, että sotia ennen syntyneiden elämä olisi ollut ruusuilla tanssimista tai että olisin mieluummin elänyt silloin, mutta kaikilla sukupolvilla on omat haasteensa. Mielestäni on aiemmilta sukupolvilta hyvin ylimielistä väittää, että he ovat luoneet tuleville sukupolville täydellisen maailman ja nuoret valittavat turhasta. Oikeastaan on aika turhaa vertailla eri aikojen kärsimyksiä, kun voisi miettiä miten asiat voisi tehdä paremmin.

   Lainaa

  67. Punahilkka tohtori 24.9.2022 18:10
   Tulos: +5 (5 ääntä)
   Vaakku: Kyllähän se varmaan oloa helpottaa kun sairaalan vuoteella halvaantuneena syyttää hirveä, että mitäs meni hyppäämään tielle, ei tietenkään ole kuskin vika, vaikka ajoikin 80km/h ylinopeutta
   Uskomattoman hyvä tuuri käy, jos halvaantuneena siitä selviää.

   Lainaa

  68. Tulos: +10 (10 ääntä)
   Hartiakas vadelma: Näitä Z-sukupolven edustajia on nyt tullut meille töihin ja eihän he ylitöitä tee. Ei kelpaa yövuorot, eikä perjantain iltavuorot.Aloituspalkka on sama, kuin meillä keski-ikäisillä laman lapsilla on peruspalkka vuosien jälkeen. Ja me venytään kiltisti ja tehdään ylityöt ja yötvuorot, kun nuoren pitää saada nauttia elämästä...
   Kohtuus kaikessa, ei kannata polttaa itseään loppuun mutta kyllä työntekijöiden on järkevää ajatella myös työnantajan puolta niin se työpaikka säilyykin. Yhdessä paikassa tiesi aina kun tietylle tyypille osui viikonloppuna vuoroja että silloin olisi hätäylitöitä tarjolla kun tyyppi käytännössä joka kerta saikutti. Samaisen tyypin takia myös katosi kolmen vuorokauden saikku mahdollisuus ilman sairastodistusta. Yksi tyrää kaikki kärsii, taas kerran. Ei siinä muuten mitään mutta työterveyshuollon piste oli yli tunnin matkan päässä niin oli kiva lähteä vatsataudin kourissa bussilla seikkailemaan.

   Lainaa

  69. Hartiakas vadelma 26.9.2022 8:48
   Tulos: -15 (15 ääntä)
   Tosikko ahven: Suomi on niin syvällä veloissa, ettei se ole vaurasta nähnytkään.
   Niin, syystä että nuoremmat sukupolvet elää yli varojensa ja vaatii valtiolta kaikenlaista kivaa.

   Lainaa

  70. Tulos: +3 (5 ääntä)
   Pehmeä jänis: Se on kuule tulos tai ulos. Mutta mitäpä sinä "eläkeläinen" mitään tiedät
   Mielenkiintoista miten se on "tulos tai ulos" sinulle, mutta ei sille jonka poissaoloa joudut tuuraamaan?
   Sanoisin että jos työpaikalla on tuollaista tiettyjen työntekijöiden suosimista, lähtisin ilomielin muualle. 

   Lainaa

  71. Tulos: +8 (8 ääntä)
   Höpö: Samaisen tyypin takia myös katosi kolmen vuorokauden saikku mahdollisuus ilman sairastodistusta. Yksi tyrää kaikki kärsii, taas kerran. Ei siinä muuten mitään mutta työterveyshuollon piste oli yli tunnin matkan päässä niin oli kiva lähteä vatsataudin kourissa bussilla seikkailemaan.
   Rasittavaa että täysin looginen juttu poistetaan yhden (tai muuten vähemmistö) väärinkäytön vuoksi mutta kyseenalaistan silti kuinka järkevää on esim. vatsataudissa (tai muussa tarttuvassa taudissa) lähteä bussilla seikkailemaan yhtään mihinkään. Kyseenalaistan myös puhelimitse saatavat sairaustodistukset, joita ainakin minä saan ongelmitta terveyskeskuksesta kertomalla oireet ja kysymällä että onko tarvetta käydä paikan päällä. Sama asia kuin kertoisi suoraan työnantajalle että olen sairas ja tulen töihin kun paranen kun mitään oikeaa varmistusta ei ole kuitenkaan missään kohtaa tehty. Plus että mihin tahansa lähteminen sairaana tuskin auttaa sitä paranemistakaan. Täällä ainakin saa varata parhaimmassakin tapauksessa vähintään tunnin sairaslomanhakureissulle ja helposti menee 2-4 tuntiakin jos sattuu kiireellisempi päivä/hetki.
   Ihan ylipäänsä rasittaa että elämää pitää säätää tiettyjen perseilijöiden ehdoilla.

   Lainaa

  72. Syyntakeeton mustikkamehukeitto 27.9.2022 16:47
   Tulos: +9 (9 ääntä)
   seppo: Rasittavaa että täysin looginen juttu poistetaan yhden (tai muuten vähemmistö) väärinkäytön vuoksi mutta kyseenalaistan silti kuinka järkevää on esim. vatsataudissa (tai muussa tarttuvassa taudissa) lähteä bussilla seikkailemaan yhtään mihinkään. Kyseenalaistan myös puhelimitse saatavat [...]
   Kroonista migreeniä sairastavana olen ollut myös lopen uupunut saikun hakemiseen. Kuka minun pääni sisään oikeasti näkee, joten jos tapauksessa se sairaslomapäivä tulee minun kertoman oirekuvan perusteella. Muutama teoreettinen vaaratilanne tullutkin, kun ainoa aika lääkäriin on ollut tyyliin 15 minuutin päästä. Tällöin olen joutunut hyppäämään auton rattiin ja voin kertoa että se ei ole ollut turvallista, mutta taksiinkaan ei ole ollut varaa (tai aikaakaan näissä tilanteissa). 
    Työkaverit tosin näkevät minun silmistäni, jo pari tuntia ennen migreeniä, että kohtaus on tulossa ja tiedänkin ottaa särkylääkecoctailini siinä vaiheessa kun joku kysyy, että onko minulla migreeni. Joskus toimii, useimmiten ei. Ehkä pitäisi työnantajan laittaa saikut työkavereiden harkinnan varaiseksi? 

   Lainaa

  73. Sähköistetty sotilas 28.9.2022 10:03
   Tulos: -1 (1 ääni)
   Veneetön pomelo: Juuson asenne on just se minkä takia Suomessa iso osa onnettomuuksista johtuu.
   Vaikka Juuson asenteessa korjattavaa onkin, olen silti sitä mieltä, että ennen kuin esittää minkäänsorttisia mielipiteitä onnettomuuksien syistä, kannattaisi käydä vaikka kirjastossa lukemassa Moottori-lehdestä tutkintalautakuntien raportteja kuolonkolareista ja niiden syistä. Näitä löytyy siis ko. lehden jokaisesta numerosta.

   Lainaa

  74. Ylläoleva kenguru 28.9.2022 17:17
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Mitennii pitää harrastaa seksiä avaruudessa? Höpö höpö.

   Lainaa

  75. Luha salaatti 28.9.2022 22:55
   Tulos: +5 (5 ääntä)
   Hartiakas vadelma: Näitä Z-sukupolven edustajia on nyt tullut meille töihin ja eihän he ylitöitä tee. Ei kelpaa yövuorot, eikä perjantain iltavuorot.Aloituspalkka on sama, kuin meillä keski-ikäisillä laman lapsilla on peruspalkka vuosien jälkeen. Ja me venytään kiltisti ja tehdään ylityöt ja yötvuorot, kun nuoren pitää saada nauttia elämästä...
   Hetkinen. Palkka on sama kuin pidempään töissä olleilla, eivät tee ylitöitä, eivätkä tee mielellään perjantai-iltoja... Pakko kysyä, mitä te olette saaneet siitä ilosta, että venytte ja paukutte töissä? Jos minä olisin z-sukupolven kanssa töissä ja työnantaja tuollainen kokovartalovehje, niin minäkin ottaisin nuoremmista mallia. Tai siis olen minä kerran elämässäni ilmoittanut esimiehelle, että lopetan ylimääräisen homman tekemisen, kun siitä ei mitään kiitosta tai palkkiota tule. Ja lopetin. Eikä esimies voinut tehdä asialle mitään. Mutta se ei ollut quiet quitting, sen verran ääneen työtahtini muutoksesta ilmaisin.

   Lainaa

  76. Kalevioletettu 29.9.2022 21:19
   Tulos: +2 (4 ääntä)
   Kahvia juova hiiri: Ensin sanot, ettei ole mitään järkeä verrata ja sitten vertaat itse.  Vielä sitäkin kummallisempaa on sellaisen ajan nostalgisointi, jota ei ole itse edes elänyt. Kai tajuat, että se on mahdollista vain luomalla romantisoitu, mitä todennäköisimmin hyvin löyhästi realiteetteihin pohjaava, kuva siitä [...]
   Oletit hieman väärin. Opiskelen englannin kieltä/englantilaista filologiaa.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: astronautit, avaruus, bussit, quiet quitting, tiede, työelämä, ylinopeus