Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhempainilta, osa 73

Jo yksi huikka energiajuomaa voi tappaa.
Suurenna näkymä
Vanhempainilta, osa 73
Ilman lukijoita emme saa materiaalia. Muista jakaa, jotta voimme julkaista tasaiseen tahtiin myös koko kesän ajan. Lähetä linkki kaverille, jaa Facebook-ryhmässä tai vaikka seinälläsi. Jokainen jako auttaa!

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 62 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Mukava Norppa 5.5.2022 0:14
   Tulos: +420 (692 ääntä)
   Olipa kyllä oikeesti kamala "jäynä" veljeltä siskolle tuossa Heidin jutussa. Mietin heti, miten kauheelta mun omasta tyttärestä tuntuisi, jos joku noin häpäisisi hänelle rakkaan unikaverin. En ymmärrä, miksi Heidi on halunnut jakaa tämän jutun. Oliko se tarkoitus ottaa hauskana? Ja todellakin sylettää tuollainen "pojat on poikia" -kuittaus, jolla tytöllekin annettiin samalla opiksi, että pojat saa tehdä mitä vaan sikailuja. Kamalaa vähättelyä, kun lapselle se tärkeä lelu voi olla ihan kaikista tärkeintä. Rupesin miettimään myös Mallan jutusta, että hauskaako tuon piti olla. Mitä jos kyseessä olisi ollut poika, joka kävi "vetämässä turpaan" tyttöjä? Olisiko yhä hauskaa? Miksi toisin päin on? Kyllä nyt vähän ihmetyttää tän mokan jutut.

   Lainaa

  2. Syyntakeeton mustikka 5.5.2022 0:20
   Tulos: +78 (188 ääntä)
   Nyt kyllä oli sellaiset torstaiyön mokailut, että tuli aika monta wtf hetkeä. Yhteen energiajuomaan nyt tuskin kuolee se kahdeksanvuotiaskaan, mutta eihän se nyt sama asia ole kuin limukka tai kahvi. Energiaa siinä toki on saman verran eikä se tee hyvää hammaskiilteelle, mutta kofeiini, tauriini ym piristävät aineet ovat sitä juoman energiaoivaa osaa, jotka tottumatomalle lapselle saa niitä pärinöitä aikaan.

   Lainaa

  3. Valittu mestari 5.5.2022 0:21
   Tulos: +109 (241 ääntä)
   "Energiajuomat on sama kuin jos jois limua"? Ei ole. 8 -vuotias on ihan liian nuori juomaan energiajuomia. Lapset juo niitä että "pärisee".

   Lainaa

  4. Peeaa vadelma 5.5.2022 0:25
   Tulos: -193 (227 ääntä)
   Mukava Norppa: Olipa kyllä oikeesti kamala "jäynä" veljeltä siskolle tuossa Heidin jutussa. Mietin heti, miten kauheelta mun omasta tyttärestä tuntuisi, jos joku noin häpäisisi hänelle rakkaan unikaverin. En ymmärrä, miksi Heidi on halunnut jakaa tämän jutun. Oliko se tarkoitus ottaa hauskana? Ja todellakin [...]
   Kyseessä tais olla nykyajan tasa-arvoajattelu. O tempora, o mores

   Lainaa

  5. Arkistoitu siili 5.5.2022 0:34
   Tulos: +34 (62 ääntä)
   Mukava Norppa: Olipa kyllä oikeesti kamala "jäynä" veljeltä siskolle tuossa Heidin jutussa. Mietin heti, miten kauheelta mun omasta tyttärestä tuntuisi, jos joku noin häpäisisi hänelle rakkaan unikaverin. En ymmärrä, miksi Heidi on halunnut jakaa tämän jutun. Oliko se tarkoitus ottaa hauskana? Ja todellakin [...]
   No ne on nimenomaan mokia. Siksi päässyt feissarimokiin.

   Lainaa

  6. Kuuluisa laama 5.5.2022 1:26
   Tulos: -390 (490 ääntä)
   Se Heidin poika on 6v. Mitä muuta sille itkevälle tytöllä voi sanoa kun ettei se nyt niin vakavaa ole, pojat nyt vaan on poikia.

   Lainaa

  7. Polvihousu-pussirotta 5.5.2022 1:33
   Tulos: +313 (381 ääntä)
   Peeaa vadelma: Kyseessä tais olla nykyajan tasa-arvoajattelu. O tempora, o mores
   Taas-arvoa? Pojat on poikia on ollut ikiaikainen tekosyy antaa poikien tehdä mitä huvittaa. Siinä ei ole mitään taas-arvoa.
   Tosin tämä lapsen tekemä hölmö pierupila on juuri sitä - lapsen tekemä hölmö pila. Pehmolelu pesuun ja pojalle puhuttelu. 

   Lainaa

  8. Honottava huuhkaja 5.5.2022 2:14
   Tulos: +412 (446 ääntä)
   Olen kyllä samaa mieltä siitä, että pojat on poikia-ajattelutapa on vanhanaikainen, vähättelevä ja syytä unohtaa.

   Lainaa

  9. Tulos: +506 (534 ääntä)
   Kuuluisa laama: Se Heidin poika on 6v. Mitä muuta sille itkevälle tytöllä voi sanoa kun ettei se nyt niin vakavaa ole, pojat nyt vaan on poikia.
   Esimerkiksi ojentaa sitä poikaa, eikä nyt siis ainakaan missään nimessä todeta, että "pojat on poikia, älä välitä".
   Se opettaa niille kummallekin lapselle, että poikien perseilyä pitää vaan sietää kun eihän ne itelleen mitään voi. Poika jatkaa perseilyä ja tyttö oppii pitämään suunsa kiinni poikien perseilyä kohdatessaan. Kukaan ei voita.

   Lainaa

  10. Enemmän poro 5.5.2022 6:00
   Tulos: -93 (159 ääntä)
   Eihän yksittäinen myyjä voi kieltäytyä myymästä energiajuomaa. Oisko vanhemman syytä katsoa peiliin ja laittaa vaikka rahahanat kiinni eikä syytellä muita.

   Lainaa

  11. Eräsvaan 5.5.2022 7:06
   Tulos: +158 (162 ääntä)
   Enemmän poro: Eihän yksittäinen myyjä voi kieltäytyä myymästä energiajuomaa. Oisko vanhemman syytä katsoa peiliin ja laittaa vaikka rahahanat kiinni eikä syytellä muita.
   Eikös moni kauppa ole päättynyt, ettei energiajuomia myydä kuin 15+ vuotiaille? Tietysti, jos kyseinen kauppa ei ole noin päättänyt, niin ei se ole sen myyjän päätettävissä.

   Lainaa

  12. Mustanpuhuva lihapiirakka 5.5.2022 7:09
   Tulos: +292 (338 ääntä)
   Harmiton, joskin ihan helvetin huono "jäynä". Sellaista mitä tuon ikäiseltä ehkä sitten sopisi odottaakin? Ei-toivotun käytöksen kuittaaminen lapsen sukupuolen peruselementtinä taas ei ole harmitonta, ja laaja-alaisemmin on mm. osa raiskauskulttuuria.

   Lainaa

  13. Korventamaton pulu 5.5.2022 7:30
   Tulos: -10 (16 ääntä)
   Jaakolla pettämätön argumentti.

   Lainaa

  14. Tulos: -20 (52 ääntä)
   Enemmän poro: Eihän yksittäinen myyjä voi kieltäytyä myymästä energiajuomaa. Oisko vanhemman syytä katsoa peiliin ja laittaa vaikka rahahanat kiinni eikä syytellä muita.
   Ööh, pitäisikö sitä siis kysyä kaikki kaupan myyjät paikalle pähkäilemään? Yksittäinen myyjä aina päättää vuorossa ollessaan harkintansa mukaan siitä mitä voi myydä ja kenelle.

   Lainaa

  15. Tulos: +39 (67 ääntä)
   Valittu mestari: "Energiajuomat on sama kuin jos jois limua"? Ei ole. 8 -vuotias on ihan liian nuori juomaan energiajuomia. Lapset juo niitä että "pärisee".
   Juu ei ole sama. Energiajuomissa on kertaluokkia enemmän kofeiinia sun muuta kuin missään limussa tai kahvissakaan tilavuusprosentteina.

   Lainaa

  16. Syömäkelvoton mustikka 5.5.2022 8:11
   Tulos: +39 (57 ääntä)
   Heidin poika varmaan kasvaa kieroon ja tyttö katkaisee välit äitiinsä.

   Lainaa

  17. Pinttynyt ahma 5.5.2022 9:09
   Tulos: +101 (119 ääntä)
   Taas todettu, että nämä mitä hauskaa lapseni teki -jutut ovat hauskoja vain niiden lasten vanhempien mielestä, ei muiden. Ei jatkoon.

   Lainaa

  18. Kaljapossu 5.5.2022 9:16
   Tulos: +177 (187 ääntä)
   Kuuluisa laama: Se Heidin poika on 6v. Mitä muuta sille itkevälle tytöllä voi sanoa kun ettei se nyt niin vakavaa ole, pojat nyt vaan on poikia.
   No miten olis vaikka komentoidä jotain tän suuntaista "Velipoika ei nyt oikein tainnut ymmärtää, että teki tyhmästi ja hänelläkin on nyt varmasti paha mieli kun sai sinut itkemään..." Sit vois keskustella pikkuveljen kanssa ja laittaa sisarukset sopimaan riita/pahamieli. Ite en lähtis hyväksyttämään lapsen pahaa mieltä 'pojat on poikia' tai 'tytöt on tyttöjä' heitolla. Poikia ja tyttöjä on hyvin erilaisia ja se, että ootko tyttö vai poika, ei oikeita toimimaan jollain tietyllä tavalla tilanteissa (sori, jos ajatusmaailmaani ei mahdu ihmisten lokeroiminen - saatte vapaasti olla eri mieltä).

   Lainaa

  19. Päiväämätön mustikka 5.5.2022 9:17
   Tulos: -184 (208 ääntä)
   Oho johan on ihmiset herkkäihoisia kun lapsetkaan eivät saa tehdä jäyniä. Koivuniemen herraa ja nurkassa istumista HETI tuollaisesta tyttöjä ja naisia häpäisevästä sovinistisesta "jäynästä"

   Lainaa

  20. Estävä hampurilainen 5.5.2022 9:28
   Tulos: -177 (211 ääntä)
   Ihan normaalia jäynää veljeltä siskolle. Pojat on poikia ja tytöt on tyttöjä. :)

   Lainaa

  21. Tulos: +139 (147 ääntä)
   Kuinkahan moni niistä, jotka opettaa lapsilleen "pojat on poikia", vanhempana jatkaa samalla linjalla kertoen, että miehet on sellaisia/ just tollasia/ jne.. epäilemättä moni.

   Lainaa

  22. Korea roska 5.5.2022 9:46
   Tulos: +197 (213 ääntä)
   Minä olen aina ihmetellyt, että jos kerran "pojat ovat poikia", eli itseään hallitsemattomia raakalaisia, jotka eivät osaa eivätkä ymmärrä mitään, niin miksi niillä on lupa olla yhteiskunnassa mukana? Miksi ne saavat olla normaalissa koulussa häiritsemässä oikeiden ihmisten oppimista, kaupassa häiriköimässä toisten asiointia, elokuvissa pilaamassa toisten leffaillan, ja kotonakin juosta vapaana pilaamassa toisten omaisuudet, elämät ja mielenterveydet? Jos pojat kerran ovat sellaisia typeriä ali-ihmisiä, joita ei auta kasvattaa eikä ojentaa, kun eivät ole kykeneviä oppimaan mitään, niin eikö ne pitäisi sulkea jonnekin poikalaitoksiin niin, että toiset saisivat elää heiltä turvassa? ... Ei kun olisiko kyse ehkä sittenkin siitä, että pojat ovat kyllä ihmisiä niin kuin muutkin, mutta aikuiset ovat vain niin huonoja vanhempia ja ammattitaidottomia kasvattajia, että heillä ei ole osaamista eikä kiinnostusta suojella vastuullaan olevia lapsia kiusaamiselta, rikoksilta ja jatkuvalta terrorilta, ja peitelläkseen oman huonoutensa nämä aikuiset sysäävät kaikki ongelmat olemaan mukamas poikalapsien synnynnäisen luonnevikaisuuden syytä? Ei kai se nyt niin voi olla :D

   Lainaa

  23. Tulos: +150 (156 ääntä)
   Syömäkelvoton mustikka: Heidin poika varmaan kasvaa kieroon ja tyttö katkaisee välit äitiinsä.
   Ehkä tämän oli tarkoitus olla sarkasmia... Mutta... Minä olen lapsena kokenut tuollaista omien tunteitteni vähättelyä, juurikin veljen kiusatessa minua. Se satuttaa ja opettaa lapselle, ettei hänellä ole merkitystä. Välit äitiini eivät edelleenkään ole hyvät (olen pian 40 v). Omien lasten kanssa olen todella tarkka siitä, että ketään ei kiusata eikä kenenkään tunteita väheksytä.

   Lainaa

  24. Mukava Norppa 5.5.2022 10:00
   Tulos: +82 (114 ääntä)
   Mustanpuhuva lihapiirakka: Harmiton, joskin ihan helvetin huono "jäynä". Sellaista mitä tuon ikäiseltä ehkä sitten sopisi odottaakin? Ei-toivotun käytöksen kuittaaminen lapsen sukupuolen peruselementtinä taas ei ole harmitonta, ja laaja-alaisemmin on mm. osa raiskauskulttuuria.
   Muutoin olen kanssasi samaa mieltä, mutta en julistaisi harmittomaksi. Noi rakkaat lelut voi todella olla kaikki kaikessa lapsille, niiden luotetaan olevan aina tarpeen vaatiessa kunnossa ja ne voi tuoda valtaisaa lohtua. 7-vuotias on jo sen verran iso, että sen ikäisen voi olla tosi vaikeaa unohtaa, että omalle tärkeälle lelulle on tehty noin törkeä pila, vaikka sen pesisikin. Pahimmillaan tuollainen voi olla traumaattistakin (en väitä, että tässä nyt olisi, mutta lapsesta riippuen) ja vertautua väkivallan tekemiseen omalle läheiselle. Lapsille ne lelut voi olla niin tärkeitä ja rakkaita, vaikka ne aikuisesta voi tuntua ihan vähäpätöisiltä.
   Tokikaan tämä 6-vuotias ei ole ymmärtänyt, miten typerästi on käyttäytynyt, joten tuossa olisi oleellista käydä asiaa läpi niin, että jonkinlainen ymmärrys asiasta syntyisi. Missään nimessä sukupuolella kuittaaminen ei ole oikea tapa käsitellä asiaa, vaikka tässä kyllä kerrottiin, että poika sai asiasta puhuttelun. Mutta jotenkin vaikuttaisi siltä, ettei ehkä kovinkaan vakavasti oo asiaan puututtu, jos tytöllekin asia on kuitattu noin. Tytölle olisi mielestäni pitänyt osoittaa ymmärrystä aiheutuneesta mielipahasta ja tehdä selväksi, ettei pojan käytös ollut millään tavalla oikein, olla lohtuna. Ei kuitata "älä välitä".

   Lainaa

  25. Tulos: -5 (41 ääntä)
   Syyntakeeton mustikka: Nyt kyllä oli sellaiset torstaiyön mokailut, että tuli aika monta wtf hetkeä. Yhteen energiajuomaan nyt tuskin kuolee se kahdeksanvuotiaskaan, mutta eihän se nyt sama asia ole kuin limukka tai kahvi. Energiaa siinä toki on saman verran eikä se tee hyvää hammaskiilteelle, mutta kofeiini, tauriini ym [...]
   Jaakko ei verrannut energiajuomia limuihin tai kahviin, vaan limuihin JA kahviin. Näin ollen ainoa piristävä ainesosa joka puuttuu on tauriini.
   Ja "pärinöiden" määrä riippunee pitkälti kofeiinin määrästä. Itse join kahvia satunnaisesti jo alle kymmenvuotiaaana enkä kyllä pärinlitä saanut, kun sain pienen kupposen laihaa kahvia.

   Lainaa

  26. Ihku konna 5.5.2022 11:11
   Tulos: -32 (82 ääntä)
   Onhan tuo tilanne tosi huonosti hoidettu Heidiltä mut kyl mua silti naurattaa et poika on huvikseen vetäny semmoset pierut pehmoleluun että Mirri haisee vahvasti.

   Lainaa

  27. jukkapalmu 5.5.2022 11:46
   Tulos: -47 (69 ääntä)
   "Haisee pierulle"? No ei jumalauta haise jos ei paskanna siihen. Ja toi "tilannetiimi" kuulostaa just tollaselta surullisten ihmisten kerholta jotka vinkuu tuolla asioista mitkä ei sinne kuulu. Menis sinne kauppaan öyhöttämään. Ainiin, liikaa vaivaa. Helpompi vinkua netissä. Ei tarvi persettänsä nostaa.

   Lainaa

  28. Tulos: +35 (41 ääntä)
   Kyllä, energiajuomien käyttö on suunnilleen sama kuin joisi limua ja kahvia. Ruokaviraston sivuilta: "14. Onko energiajuomien käytöstä haittaa nuorille? Kohtuullisesti käytettynä energiajuomien käytöstä ei ole osoitettu olevan haittaa vaaraa nuorille: kohtuus tarkoittaa, että tölkissä mainittua suurinta vuorokautista käyttömäärää ei ylitetä. Liiallisesta energiajuomien käytöstä voi olla samoja haittavaikutuksia kuin liiallisesta kahvin tai kolajuomien juonnista: ahdistuneisuutta, jännittyneisyyttä ja unettomuutta. Lisäksi kofeiinipitoisten juomien säännöllinen ja runsas käyttö voi johtaa kofeiinin sietokyvyn lisääntymiseen, joka on merkki kofeiiniriippuvuudesta. Ihmisten herkkyys kofeiinille on yksilöllinen: toiset ovat herkempiä kuin toiset. On myös syytä pitää mielessä, että kuten muutkin virvoitusjuomat, energiajuomat ovat happamia ja sisältävät useimmiten sokeria. Siten ne ovat myös hammasterveyden kannalta ongelmallisia jos niitä käytetään säännöllisesti. 15. Kuinka paljon kofeiinia on yhdessä tölkillisessä (0,33 litraa) energiajuomaa? Yhdessä 0,33 litran tölkillisessä energiajuomaa on kofeiinia noin 105 milligrammaa. Se on suurin piirtein yhtä paljon kuin yhdessä kahvikupillisessa." Samalta sivulta selviää myös, että suomalaiset lapset/nuoret saavat eniten kofeiiniakolajuomista ja kahvista. Kolajuomissa on noin kolmasosa energiajuoman kofeiinimäärästä.

   Lainaa

  29. Harmaa kivi 5.5.2022 12:52
   Tulos: +39 (51 ääntä)
   Jimbo: Jaakko ei verrannut energiajuomia limuihin tai kahviin, vaan limuihin JA kahviin. Näin ollen ainoa piristävä ainesosa joka puuttuu on tauriini.Ja "pärinöiden" määrä riippunee pitkälti kofeiinin määrästä. Itse join kahvia satunnaisesti jo alle kymmenvuotiaaana enkä kyllä pärinlitä saanut, kun sain pienen kupposen laihaa kahvia.
     Epäilenpä, että teinien "pärinät" ovat puhdasta mielikuvituksen tuotetta -joku kertoi aikanaan antaneensa pikkusiskolle ja kavereille, jotka olivat viinaa pyydelleet, mehukattia, ja kuulemma varhaisteini-ikäiset olivat heiluneet niin "kännissä" että. Energiajuoman erikoisuus on silkkaa markkinointia, ihan yhtä hyvin voisi juoda sokeroitua laihaa kahvia (paitsi se olisi parempaa). Päihtymyksen ihannointi teineissä ei ole hyvä juttu, eivätkä pärisevät teinit -vaikka sitten ihan plaseboefektillä -ole mikään kaupan kaunistus, joten ymmärrän kyllä ettei lapsille myydä -mutta jos kaupalla ei ole sitä sääntöä, niin ei kai yksittäinen myyjä voi kieltäytyä? Voisiko yksittäinen myyjä kieltäytyä myymästä aikuiselle karkkia, koska hänen mielestään ei aikuisten pidä karkkia syödä, se on naurettavaa, vai tulisiko sanomista? 
     Mitä "pojat on poikia" tulee, jos halutaan rakentaa rauhaa, oikea muoto olisi ollut "ymmärrän täysin, että on paha mieli, syytäkin, mutta pikkuveljesi on vielä niin pieni, ettei ymmärrä miten typerästi tuli tehtyä". Eivät pojat ole lähtökohtaisesti tyttöjä törkeämpiä, ellei heitä sellaisiksi kasvateta, joten en ymmärrä miksi pitäisi väittää, että ovat. Onko se nyt kilttejä poikiakaan kohtaan oikein? Ovatko he jotenkin vähemmän poikia, ja pitäisikö heitä pilkata nössöiksi, jolleivat käyttäydy huonosti? 

   Lainaa

  30. Mukava Norppa 5.5.2022 13:21
   Tulos: +41 (53 ääntä)
   Harmaa kivi:   Epäilenpä, että teinien "pärinät" ovat puhdasta mielikuvituksen tuotetta -joku kertoi aikanaan antaneensa pikkusiskolle ja kavereille, jotka olivat viinaa pyydelleet, mehukattia, ja kuulemma varhaisteini-ikäiset olivat heiluneet niin "kännissä" että. Energiajuoman erikoisuus on silkkaa [...]
   Tuommoinen "ymmärrän, mutta.." selitys lapselle on vähättelevää, eikä tuollaisessa tilanteessa pitäisi sitä käyttää, kun lapsen mieltä on pahoitettu. Se tavallaan kieltää lapsen tunteiden oikeutuksen tarjoamalla selityksen, miksi niin ei saisi tuntea. Että sisältö voi olla melko pitkälti sama, mutta ilman linkitystä lapsen kokemuksen ja toisen käytöksen välille. Siis mieluummin näin: "Ymmärrän, että tuntuu tosi pahalta. Veli käyttäytyi tosi ikävästi ja siitä tuli varmasti paha mieli. Nyt ei pikkuveli ymmärtänyt yhtään, miten kurjan tempun teki. Se ei kuitenkaan ole oikein". Sillä on tosi paljon merkitystä, miten sanansa asettelee.

   Lainaa

  31. Pohjaton kiivi 5.5.2022 13:25
   Tulos: -66 (86 ääntä)
   Jotenkin sisarusten välisestä pilailusta saatiin aikaan sukupuolten välinen tasa-arvo -keskustelu.. Meni kyllä maailma pilalle niin monella kommentoijalla että tuntuu kuin mokasta olisi muokattu jotain pois jälkikäteen. Kyllä jos kuusivuotias pieraisee sisaruksensa pehmolelun "päälle" niin pitäähän siitä nyt herranjumala vähintään viikko kotiarestia tulla ja syyllistää häntä kaikkien maailman miesten tekemistä vääryyksistä. Tietysti jos olisi ollut sisko joka tekee saman siskolle niin ei ongelmaa.

   Lainaa

  32. Konkurssikypsä näyttelijä 5.5.2022 13:32
   Tulos: +10 (20 ääntä)
   Kyöpeli: Kyllä, energiajuomien käyttö on suunnilleen sama kuin joisi limua ja kahvia. Ruokaviraston sivuilta: "14. Onko energiajuomien käytöstä haittaa nuorille? Kohtuullisesti käytettynä energiajuomien käytöstä ei ole osoitettu olevan haittaa vaaraa nuorille: kohtuus tarkoittaa, että tölkissä mainittua [...]
   En tiedä onko tämä muuttunut, mutta itse join todella paljon energiajuomia joskus viitisentoista vuotta sitten, ja silloin ainakin eri valmistajien tuotteissa oli eri pitoisuuksia kofeiinia ja tauriinia. Joissakin oli enemmän ja joissakin vähemmän. Siinä mielessä en tiedä onko tuo ruokaviraston maininta mitenkä paikkansapitävä. Joissakin saattoi olla kolmen tai neljän kahvikupillisen verran yhdessä tölkissä.
   Hankala nähdä mitään hyvää syytä miksi jotkut kaupat myyvät niitä esimerkiksi alle 16-vuotiaille. Paitsi no tietysti kauppiaan näkökulmasta jos kauppa sijaitsee alakoulun vieressä. Ruokatunnilla on parikymmentä muksua es-tölkit kädessä jonottamassa kassalle.

   Lainaa

  33. Tulos: +84 (94 ääntä)
   Päiväämätön mustikka: Oho johan on ihmiset herkkäihoisia kun lapsetkaan eivät saa tehdä jäyniä. Koivuniemen herraa ja nurkassa istumista HETI tuollaisesta tyttöjä ja naisia häpäisevästä sovinistisesta "jäynästä"
   Eihän tässä ollut kyse pojan teosta vaan siitä, miten äiti hoiti tilanteen. Pehmoleluun pieraiseminen ei kaiketi ole sukupuolittunut/sovinistinen teko :D Ja ei täällä kukaan ole mistään piiskasta tai nurkassa istumisesta puhunut. Ihan riittää, että pojalle sanotaan että teki väärin, pyytää anteeksi ja tytölle, että veljesi teki väärin ja ymmärrän, että susta tuntuu pahalta = viestii lapselle, että hänen negatiiviset tunteensa ovat oikeutettuja eikä niitä tarvitse tukahduttaa, mikä on aika lailla normaalin tunne-elämän kehityksen perusjuttu.

   Lainaa

  34. Tunteeton raadonsyöjä (pluri) 5.5.2022 14:59
   Tulos: +12 (24 ääntä)
   Valittu mestari: "Energiajuomat on sama kuin jos jois limua"? Ei ole. 8 -vuotias on ihan liian nuori juomaan energiajuomia. Lapset juo niitä että "pärisee".
   Tuo päriseminen on joku tämän ajan trendi. Kaveri joi kahvia sokerilla jo 7-vuotiaana eikä se pärissyt. Minä join energiajuoman silloin tällöin jo ala-asteella enkä pärissyt. Se päriseminen on 90% plaseboa. Kyllähän kofeiini ja sokeri piristää mutta noissa määrissä ei pitäisi aiheuttaa ns. juopumustilaa. Eihän tuo kura terveellistä ole mutta kyllä se on niin yli paisuteltu juttu ja kieltämällä se on entisestään lisännyt lasten ja nuorten kiinnostusta.

   Lainaa

  35. Tulos: -11 (33 ääntä)
   Kovasti täällä epäillään "pärinöintiä" ja sen olemassaoloa. Mä join joskus putkeen 2.5 litraa energiajuomaa. Tuli aikamoiset olotilat. Täysi yliherkkyys äänille. Säpsähdyksiä. Ja tietty sitä energiaa. Seuraavana yönä en nukkunut hetkeäkään. Kroppaa väsytti, mutta silmät pojottaa auki.

   Lainaa

  36. Tunteeton raadonsyöjä (pluri) 5.5.2022 15:57
   Tulos: +33 (39 ääntä)
   seppo: Kovasti täällä epäillään "pärinöintiä" ja sen olemassaoloa. Mä join joskus putkeen 2.5 litraa energiajuomaa. Tuli aikamoiset olotilat. Täysi yliherkkyys äänille. Säpsähdyksiä. Ja tietty sitä energiaa. Seuraavana yönä en nukkunut hetkeäkään. Kroppaa väsytti, mutta silmät pojottaa auki.
   Niin. Jos juot vettä ison määrän putkeen voit kuolla siihenkin. Käytännössä siis vetämällä mitä tahansa isot määrät pääsee jonkinlaisiin oloihin. Jopa energiajuomien valmistajat suosittelee ettei joisi yli litraa päivässä ja sinä joit yli tuplaten tuon yhdeltä istumalta. Jonne juo sen puolen litran tölkin ja pärisee. Silloin se on suurimmalla osalla näyttelyä tai plaseboa. Jotkut ovat varmasti herkempiä ja saavat "oikeat pärinät" mutta keskimäärin ei se kuitenkaan niin mene.

   Lainaa

  37. Räväkkä kirsikka 5.5.2022 17:42
   Tulos: -76 (94 ääntä)
   Hyvin tyypillistä, että poikia ei ymmärretä eikä poikien maailmaa ja se, joka itsee ekana hallitsee tilannetta. Sitten tädit tulevat kertomaan, miten paha on olla poika - ja että ilmeisesti vain naisellinen käyttäytyminen on sallittua ja hyvää. Sen sijaan olisi voinut kertoa tytölle, että pierun haju katoaa nopeasti (vie vaikka ulos hetkeksi) ja käy pieraisemassa kostoksi pojan tyynelle. Olisi varmasti ollut hauskempaa kaikilla. Ja tädit voi kauhistella maailman ääriin, mutta sillä ei aiheuteta kuin lisää pahaa mieltä.

   Lainaa

  38. Tulos: -17 (43 ääntä)
   Kuuluisa laama: Se Heidin poika on 6v. Mitä muuta sille itkevälle tytöllä voi sanoa kun ettei se nyt niin vakavaa ole, pojat nyt vaan on poikia.
   Sille voi sanoa, ettei sen nyt niin vakavaa ole, haju lähtee ja veikka teki tyhmästi. 6-vuotiaalle voi sanoa, että noin ei toimita, se on ällöttävää piste. Sukupuolia ei tarvitse mainita, saati antaa vapauttavaa korttia sukupuolen vuoksi. 
   Sivumennen sanoen meillä on kaksi tyttöä, ja ihan samanlaista jäynää voisin kuvitella tekevän. Joskus olen isosiskoa lohduttanut, että "3-vuotiaat nyt on tuollaisia, itsekin taisit olla". 
   Ja se 3-vuotias juo kahvia. Laihana tosin, niin ei pärise. Usein myös ilman kofeiinia. 
   Mutta. Eksyin aiheesta.

   Lainaa

  39. Tosikko kiivi 5.5.2022 18:11
   Tulos: -16 (46 ääntä)
   "Älä välitä" on ihan oikein sanottu. Haju haihtuu hetken päästä eikä lelu siitä kärsi. Eikä sitä sen takia pestä tarvitse. Kärpäsestä ei pidä tehdä härkästä. Vähän kyllä ihmettelen miten lapsi ei tuohon ikään asiaa itse tiedä, eihän tämä hänen ensimmäinen pierunsa voinut olla. Sen sijaan tuo "pojat on poikia" -sanonta on tosiaan vahvasti seksistinen eikä sitä pitäisi missään yhteydessä käyttää. Ei lapsellisella pierujekulla ollut mitään tekemistä sukupuolen kanssa. Lapset vain tapaavat olla välillä vähän lapsellisia.

   Lainaa

  40. Löperö seuraeläin 5.5.2022 18:42
   Tulos: +15 (21 ääntä)
   Itsehän olisin lyönyt pikkuveljeä jollain kovalla esineellä päähän, jos olisi tehnyt noin minun unikaverilleni, enkä olisi puhunut saati leikkinyt hänen kanssa ainakaan viikkoon. Olisipa oppinut olemaan. Nykyään onneksi hallitsen väkivaltaiset impulssini paremmin.

   Lainaa

  41. Tulos: +12 (20 ääntä)
   En todellakaan myisi 8-vuotiaalle energiajuomaa, edesvastuutonta. Onneksi ei tarvi noita asioita nykyisessä työpaikassa miettiä.

   Lainaa

  42. Tulos: +15 (21 ääntä)
   Meidän lapsista 4-v tyttö on se pahin piereskelijä, jolle 6-v veli koittaa kertoa ettei niin paljoa pierujuttuja. Voisin hyvin kuvitella tuon tapahtuvan meillä toistapäin, koska se 4-v on väsyksissään myös täysin ajattelematon muita ihmisiä kohtaan, eikä tajuaisi tai välittäisi että veljelle voi tulla paha mieli. Tämä kommentti liittyy vain ja ainoastaan ”pojat on poikia” -selitykseen.

   Lainaa

  43. Kuuluisa laama 5.5.2022 22:58
   Tulos: -10 (22 ääntä)
   Irvikisu: Esimerkiksi ojentaa sitä poikaa, eikä nyt siis ainakaan missään nimessä todeta, että "pojat on poikia, älä välitä".Se opettaa niille kummallekin lapselle, että poikien perseilyä pitää vaan sietää kun eihän ne itelleen mitään voi. Poika jatkaa perseilyä ja tyttö oppii pitämään suunsa kiinni poikien perseilyä kohdatessaan. Kukaan ei voita.
   Siinähän sanotaan että sitä poikaa ojennetaan. Pyytämällä selitystä typerälle käytökselle.

   Lainaa

  44. Korea roska 6.5.2022 8:27
   Tulos: +45 (65 ääntä)
   Tosikko kiivi: "Älä välitä" on ihan oikein sanottu. Haju haihtuu hetken päästä eikä lelu siitä kärsi. Eikä sitä sen takia pestä tarvitse. Kärpäsestä ei pidä tehdä härkästä. Vähän kyllä ihmettelen miten lapsi ei tuohon ikään asiaa itse tiedä, eihän tämä hänen ensimmäinen pierunsa voinut olla. Sen sijaan tuo "pojat [...]
   "Älä välitä" on yksi typerimmistä asioista, mitä aikuinen voi lapselle sanoa.
   Se sanotaan tilanteissa, jossa lapsella on jo paha mieli, eli hän todellakin välittää. Tunteita ei voi käskeä pois, mutta jos yrität, niin lapsi oppii vain piilottamaan kaikki tunteensa ja ongelmansa sinulta, koska tietää, että SINÄ et välitä.
   Se, mikä on aikuisen mielestä typerä pikkujuttu, voi lapselle olla iso ja tärkeä. Jos lapselle sanoo, että "älä välitä siitä, kun sisaruksesi tahallaan häpäisi asian, jonka tiesi olevan sinulle tärkeä", niin se on sama asia, kuin aikuiselle sanoisi "älä välitä siitä, että naapurisi tahallaan väänsi autosi peilit väärään suuntaan, jätti roskansa kuistillesi ja opetti koiransa kakkaamaan lastesi hiekkalaatikkoon, koska peilithän saa aina asetettua oikein, kuistillasi mahtuu yhä kävelemään ja kakat voi siivota hiekkalaatikosta pois :) ".
   Surkeaa, että aikuiset eivät piittaa edes omista lapsistaan sen vertaa, että kunnioittaisivat sitä, että jotkin asiat ovat näillekin tärkeitä. Ihan kuin ihmisellä olisi oikeus kutsua itseään, elämäänsä ja omia asioitaan tärkeiksi vasta täytettyään 18 vuotta.
   Ja outoa, miten 25-vuotias aikuinen saa sanoa 5-vuotiaalle lapselle, että tämän lelut eivät ole tärkeitä ja niistä ei saa välittää, mutta jos 85-vuotias sanoo 25-vuotiaalle, että tämän seurustelusuhteen ongelmat eivät ole tärkeitä ja niistä ei saa välittää, niin sitten tuo 85-vuotias on mukamas ilkeä vanha harppu, jolla ei ole mitään empatiakykyä. Miksikäs se 25-vuotias ei sitten ole empatiakyvytön ja ilkeä, vaikka sai sen 5-vuotiaan tuntemaan ihan samoin, kuin 85-vuotias sai 25-vuotiaan tuntemaan?
   Minullekin sanottiin "älä välitä" silloin, kun sisarukseni tahallaan pilasivat värityssivuni, ja rikkoivat tahallaan leikkirakennelmani. Minulle sanottiin "älä välitä", kun toiset lapset avasivat vessan lukon saksilla ja tulivat katsomaan ja nauramaan, kun istuin pöntöllä. Minulle sanottiin "älä välitä", kun koulussa minua heiteltiin lumipalloilla ja tavarani rikottiin.
   Ja kun sanoin, että yksi aikuinen oli käskenyt minut valokuviin, vaikka en olisi halunnut, niin silloinkin sanottiin "älä välitä, valokuvistahan jää kivoja muistoja sitten myöhemmäksi, vaikka nyt niiden ottaminen ei tuntuisikaan tärkeältä". En edes ehtinyt kertomuksessani siihen kohtaan, että olin tilanteessa alasti, ja niihin valokuviin piti poseerata niin, että koskin itseäni. Enkä sitten kertonutkaan, koska tiesin jo, että kun aikuinen sanoo "älä välitä", se tarkoittaa, että "minä en välitä enkä jaksa kuunnella typeriä juttujasi".
   Mutta nyt olen onneksi aikuinen ja elämä on tosi helppoa, kun on pienestä asti treenattu olemaan välittämättä mistään. Isovanhemmat kuolevat yksi toisensa perään, en välitä. Äiti menetti kotinsa, en välitä. Isä on parantumattomasti sairaana, en välitä. Äidillä on muistisairaus, en välitä. Ja heillä ei ole mitään varaa valittaa, koska tätähän he halusivat :) Kaikki ne vuodet, heitä kiinnosti opettaa minulle ainoastaan yksi asia: olla välittämättä. He onnistuivat tuossa ainoassa tavoitteessaan oikein hyvin, ja saavat nyt luvan olla iloisia siitä, että saivat juuri tämän haluamansa lopputuloksen. 

   Lainaa

  45. Loskasta märkä rotta 6.5.2022 8:29
   Tulos: +12 (16 ääntä)
   Enegiajuomagate muistaakseni jatkui jotenkin niin että lapsen huoneesta löytyikin kasapäin tölkkejä eikä syykään enää ollut yksin kaupan vaan lapsen vanhempien. Eli oman lapsen. Mutta kannattaahan ne toki puida tilannetiimissä ennemmin kuin perhepiirissä.

   Lainaa

  46. Nuutunut kivi 6.5.2022 14:24
   Tulos: -1 (3 ääntä)
   KooPee: Juu ei ole sama. Energiajuomissa on kertaluokkia enemmän kofeiinia sun muuta kuin missään limussa tai kahvissakaan tilavuusprosentteina.
   Eli parempi olisi, kun joisi limua tai kahvia.

   Lainaa

  47. Mukava Norppa 6.5.2022 17:49
   Tulos: +43 (47 ääntä)
   Korea roska: "Älä välitä" on yksi typerimmistä asioista, mitä aikuinen voi lapselle sanoa. Se sanotaan tilanteissa, jossa lapsella on jo paha mieli, eli hän todellakin välittää. Tunteita ei voi käskeä pois, mutta jos yrität, niin lapsi oppii vain piilottamaan kaikki tunteensa ja ongelmansa sinulta, koska tietää, [...]
   Mä oon tosi pahoillani siitä, mitä oot joutunut kokemaan ja kuinka sinua on kohdeltu yrittäessäsi kertoa aikuiselle tilanteesta. Siitä, että sun tunteet on sivuutettu kerta toisensa jälkeen.
   Tässä oli tosi vahva viesti siitä, miten meidän aikuisten käyttämät sanat jää lapsen sisäiseksi puheeksi ja muovaa heidän kasvuaan ja identiteetin kehitystä. Kaikilla meillä on kokemusta tästä, hyvässä ja/tai pahassa.
   Toivon jatkoosi kaikkea hyvää <3

   Lainaa

  48. Räväkkä kirsikka 6.5.2022 19:24
   Tulos: -1 (5 ääntä)
   Räväkkä kirsikka: Hyvin tyypillistä, että poikia ei ymmärretä eikä poikien maailmaa ja se, joka itsee ekana hallitsee tilannetta. Sitten tädit tulevat kertomaan, miten paha on olla poika - ja että ilmeisesti vain naisellinen käyttäytyminen on sallittua ja hyvää. Sen sijaan olisi voinut kertoa tytölle, että pierun [...]
   Mikä oli todistettavaa.

   Lainaa

  49. Syyntakeeton mustikka 6.5.2022 20:26
   Tulos: +5 (7 ääntä)
   Konkurssikypsä näyttelijä: En tiedä onko tämä muuttunut, mutta itse join todella paljon energiajuomia joskus viitisentoista vuotta sitten, ja silloin ainakin eri valmistajien tuotteissa oli eri pitoisuuksia kofeiinia ja tauriinia. Joissakin oli enemmän ja joissakin vähemmän. Siinä mielessä en tiedä onko tuo ruokaviraston [...]
   Totta, varmaan ne pahimmat kofeiini- ja tauriinijuomat on rajattu pois tässä vuosien varrella. Ainakin muutamia vuosia sitten työpaikan kioskilla myytiin pois viimeiset battery xxx? juomat eurolla, kun ne sisälsi liikaa piristäviä aineita eikä niitä sen viikon jälkeen olisi saanut enää myydä.
   En minä sitä kahviakaan lapselle antaisi, ja limonadeista mountain dew:t ja colat sisältää kofeiinia, eli mahdollisuuksien mukaan niidenkin juottamista välttäisin. Lapset ei tarvitse koukuttavia piristeitä (tai edes sokeria), turha opettaa niihin tieten tahtoen. Kofeiinin sieto on joillain yksilöillä korkeampi ja toisilla herkempi, eihän kaikki aikuisetkaan voi juoda esim. iltakahvia tai eivät nuku koko yönä.

   Lainaa

  50. Abortoitu kaksonen 6.5.2022 23:53
   Tulos: -24 (32 ääntä)
   Kyllä hameväen on syytä jo nuorena totutella siihen, että miehet pierevät mirriin tai pahempaa (ns. Alabama hot pocket).

   Lainaa

  51. Itseasiassa 7.5.2022 9:49
   Tulos: +15 (25 ääntä)
   Kuuluisa laama: Se Heidin poika on 6v. Mitä muuta sille itkevälle tytöllä voi sanoa kun ettei se nyt niin vakavaa ole, pojat nyt vaan on poikia.
   Voit kuvitella sanan tilanteen, jossa Heidin tyttö on pierryt itkevän pojan pehmoleluun. Kuulostaa sun mielestä varmaan ihan luonnolliselta Heidin tokaisu "tytöt nyt vaan on tyttöjä"? Tuo sanonta on vain peruste poikien vähemmille käyttäytymis- ja muiden huomioimisvaatimuksille.

   Lainaa

  52. Itseasiassa 7.5.2022 10:03
   Tulos: +13 (15 ääntä)
   jukkapalmu: "Haisee pierulle"? No ei jumalauta haise jos ei paskanna siihen. Ja toi "tilannetiimi" kuulostaa just tollaselta surullisten ihmisten kerholta jotka vinkuu tuolla asioista mitkä ei sinne kuulu. Menis sinne kauppaan öyhöttämään. Ainiin, liikaa vaivaa. Helpompi vinkua netissä. Ei tarvi persettänsä nostaa.
   Vastaavien jekkujen kohteeksi joutuneena, kyllä se haisee. Pierun haju säilyy esim. tyynyssä aikansa.

   Lainaa

  53. Ontto sitruuna 7.5.2022 11:53
   Tulos: +2 (6 ääntä)
   kummasti kaikki ohittaa tuon tytön joka pahoinpiteli veljeään ja sen kavereita

   Lainaa

  54. Ikävystynyt henkilö 8.5.2022 20:31
   Tulos: +8 (8 ääntä)
   KooPee: Juu ei ole sama. Energiajuomissa on kertaluokkia enemmän kofeiinia sun muuta kuin missään limussa tai kahvissakaan tilavuusprosentteina.
   Kyllä ne vaan on sama. Esim redbull vastaa noin kupillista kahvia. Toki on eri kokoisia ja vahvuisia energiajuomia, niin kuin on kahvejakin. Ja tilavuusprosenteissa espresso pesee kyllä suurimman osan energiajuomista. Ennen pikkulapselle juotettiin yleisesti kahvia, ja jos ei kahvi maistunut,  niin sit lisättiin sokeria ja maitoa enemmän. Itse olen sitä mieltä että kumpikaan ei sovi lapsille, mutta toi jeesustelu, että koska itse tykkää kahvista, niin se on ok, ja energiajuomat on pahuutta, on vaan naurettavaa.

   Lainaa

  55. Tulos: +6 (6 ääntä)
   KooPee: Juu ei ole sama. Energiajuomissa on kertaluokkia enemmän kofeiinia sun muuta kuin missään limussa tai kahvissakaan tilavuusprosentteina.
   Ei ole. Tavallisessa energiajuomassa on 30-40mg kofeiinia per desi. Mustassa kahvissa on 80-120, espressossa yli 300. 300ml energiajuomatölkissä on yhtä paljon kofeiinia kuin kupillisessa kahvia. Toki makeat energiajuomat maistuvat lapsille paljon paremmin kuin kahvi mutta mittayksikköä kohti kahvissa on paljon enemmän kofeiinia

   Lainaa

  56. Tulos: -3 (3 ääntä)
   Tips: Sille voi sanoa, ettei sen nyt niin vakavaa ole, haju lähtee ja veikka teki tyhmästi. 6-vuotiaalle voi sanoa, että noin ei toimita, se on ällöttävää piste. Sukupuolia ei tarvitse mainita, saati antaa vapauttavaa korttia sukupuolen vuoksi.  Sivumennen sanoen meillä on kaksi tyttöä, ja ihan [...]
   Kaikissa sivustoissa jne missä on ylä- ja alapeukku tms äänestys/reagointi mahdollisuus pitäisi olla myös trolliskeidaa vaihtis. Ei haluis vastata mitään mutta tekee mieli ilmoittaa tunnistaneensa siellä sillan alla lymyilevän otuksen ettei muut siihen lankea ja kertoa trollille et mene pois. Jos kommentoit, niinku nyt minä, ni sehän vaan ruokkii sitä vammaa mistä trollaaminen johtuu. Parempaakaan vaihtoehtoa en ole keksinyt tilanteeseen jossa pää räjähtää jos ei mitenkään reagoi. Kun aina ei pysty pitää sisällään sitä painetta.

   Lainaa

  57. Tulos: -1 (3 ääntä)
   Itseasiassa nyt kun niin mietin ni voihan Tips olla niin skutsissa mitä lapsilleen antaa. Onhan noita kaikenlaisia ihmisiä. Yhden tiedän kuka antaa koiralle kahvia ja juovat vielä samasta kupista ja jotkut antaa lapsille alkoholia että rauhoittuu, varmaan myös lääkkeitä ja huumeita. Mutta ihan se ja sama niin trollipainiketta kaipailen välillä. Ei mulle sen enempää. Kai.

   Lainaa

  58. entinen_poika 10.5.2022 11:38
   Tulos: +3 (9 ääntä)
   Kuuluisa laama: Se Heidin poika on 6v. Mitä muuta sille itkevälle tytöllä voi sanoa kun ettei se nyt niin vakavaa ole, pojat nyt vaan on poikia.
   Jotain järkevämpää voisi sanoa kuin "pojat on poikia"  antaa sen sallia jatkossakin tuollaiset jutut eli tosinsanoen sanoa että sinun täytyy vain kestää poikien tekemisiä No sanotko sinä että "pedifiilit on pedifiilejä,  no raiskaajat on raiskaajia,  jne."?

   Lainaa

  59. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Höpö: Itseasiassa nyt kun niin mietin ni voihan Tips olla niin skutsissa mitä lapsilleen antaa. Onhan noita kaikenlaisia ihmisiä. Yhden tiedän kuka antaa koiralle kahvia ja juovat vielä samasta kupista ja jotkut antaa lapsille alkoholia että rauhoittuu, varmaan myös lääkkeitä ja huumeita. Mutta ihan se ja [...]
   Niin anteeksi sinä luulet että trollaan kun mainitsen lapsen juovan kahvia? Ookoo, mennään näillä. Kokeilen huomenna maistuisiko sille viski jäillä vai pitääkö sekin lantrata.

   Lainaa

  60. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Todellakin tuo "pojat on poikia" juttu on haitallista. Siitä selvästi tässäkin tilanteessa saa kuvan, että pojan tekemää typeryyttä yritetään normalisoida ja tätä kautta voi jo hyvissä ajoin elämässä muodostua käsitys siitä, että miehet ovat yleisesti tyhmiä. Onhan tämä jo huomattu nykyisten modernien feministien keskuudessa, he kun ovat juuri niitä joihin tämä "pojat on poikia" paska on uponnut. Tämä kasku voi hyvinkin olla osa sitä, miksi ovat nykyään rasistin kaltaisia misandristeja. Vähän sama kuin jonkun tytön harrastamaa säädyttömyyttä kuittailtaisiin "tytöt on tyttöjä", eli pillun holtitonta jakamista alitajuntaisesti iskostettaisiin.

   Lainaa

  61. Parantava mansikka 29.7.2022 19:39
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Hassuja nuo "energiajuomat", toisissa ei ole yhtään kaloreita eli energiaa. Ne on oikeasti stimulantteja, ei niistä mitään energiaa saa.

   Lainaa

  62. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Jukan kommentin luettua oisin voinu vannoa kirjoittajan nimen olevan "Tuula" tai "Jaana"

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: energiajuomat, myydä, myyjä, pojat ovat poikia, vanhemmat, vetää turpaan