Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Luontoilta, osa 53

Näetkö kuvassa hirven vai karhun?
Suurenna näkymä
 Luontoilta, osa 53
Ilman lukijoita emme saa materiaalia. Muista jakaa, jotta voimme julkaista tasaiseen tahtiin myös koko kesän ajan. Lähetä linkki kaverille, jaa Facebook-ryhmässä tai vaikka seinälläsi. Jokainen jako auttaa!

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 48 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Monenlaenen sotilas 17.5.2022 0:23
   Tulos: +63 (85 ääntä)
   https://ihmeellinenluonto.wordpress.com/tag/kasvien-viestinta/ Porkkanallakin on tunteet!

   Lainaa

  2. Kursivoitu meduusa 17.5.2022 0:27
   Tulos: +243 (297 ääntä)
   No julmaahan se on elävää puuta ruuvata. Kasveilla on kyllä aistit.

   Lainaa

  3. Tulos: -169 (273 ääntä)
   Kursivoitu meduusa: No julmaahan se on elävää puuta ruuvata. Kasveilla on kyllä aistit.
   Onko sulla kotona kaikki huonekalut muovisia ja jos on niin onko se ympäristöystävällisempi ratkaisu?

   Lainaa

  4. Tulos: +290 (292 ääntä)
   Ensinnäkin tuo on järviruoko eikä kaisla ja toiseksi tehokas niittäjä, kun joka rannalla on noita joka vuosi.

   Lainaa

  5. Katkaistu avokado 17.5.2022 1:39
   Tulos: -94 (184 ääntä)
   Kursivoitu meduusa: No julmaahan se on elävää puuta ruuvata. Kasveilla on kyllä aistit.
   Mitä helvetin väliä kun niillä ei kuitenkaan ole tietoisuutta?

   Lainaa

  6. Leikkaava puimuri 17.5.2022 1:41
   Tulos: -70 (186 ääntä)
   Kursivoitu meduusa: No julmaahan se on elävää puuta ruuvata. Kasveilla on kyllä aistit.
   Niinpä. Aina kesäisin kuuluu julmettu kirkuna joka puolelta kun väki leikkaa ruohikkoa ja ruohoparat huutavat kun ne mestataan! Mutta odottakaapa syksyä... silloin vielä leikkuupuimurit teurastavat kymmeniä miljoonia kasveja! Ei voi enää syödä eläin- tai kasviperäistä ruokaa kun kaikki ne kärsivät :(

   Lainaa

  7. Alushousuton öykkäri 17.5.2022 3:05
   Tulos: +138 (148 ääntä)
   Kyllä nyt on Mervillä hankalaa kun joku tuommoisia jekkuja tekee! Eikun rikosilmoitus kehiin ja naapurin mökit syyniin!

   Lainaa

  8. Harhaton biisoni 17.5.2022 5:16
   Tulos: +75 (101 ääntä)
   Mutta jos altaan laittaa maahan, niin ruohoon sattuu :(

   Lainaa

  9. Tulos: +238 (256 ääntä)
   En tiiä tunteeko puut mitään, mut ruuvit kuitenkin vaurioittaa puuta ja tuloksena voi olla myöhemmin kaatuva ja mätänevä puu.

   Lainaa

  10. Tuottamaton ankerias 17.5.2022 8:00
   Tulos: -52 (104 ääntä)
   Kursivoitu meduusa: No julmaahan se on elävää puuta ruuvata. Kasveilla on kyllä aistit.
   No aisteihin kyllä tarvitaan hermosto ja en ole kuullut että kasvikunnasta olisi hermosoluja löytynyt.

   Lainaa

  11. Kastunut henkilö 17.5.2022 8:22
   Tulos: +125 (143 ääntä)
   Tuottamaton ankerias: No aisteihin kyllä tarvitaan hermosto ja en ole kuullut että kasvikunnasta olisi hermosoluja löytynyt.
   Niin, eihän sitä suinkaan kannata selvittää mitään kun vaan suorilta kertoilla omia uskomuksia täytenä faktana. Kasveilla on ihan todistetusti aistit, vaikkei se aistien signalointi toimikaan samalla tavalla kuin ihmisillä. Onhan näitä tutkimuksia jo julkaistu jonkin aikaa. https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kasvi_nakee_haistaa_kuulee_ja_maistaa

   Lainaa

  12. Kursivoitu meduusa 17.5.2022 8:24
   Tulos: +87 (103 ääntä)
   Tuottamaton ankerias: No aisteihin kyllä tarvitaan hermosto ja en ole kuullut että kasvikunnasta olisi hermosoluja löytynyt.
   https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kasvi_nakee_haistaa_kuulee_ja_maistaa
   Ylemmästä: 
   ”Jos ravintotilanne on huono, kasvien juuret alkavat kasvaa ja etsiä ravintoa. Ne aistivat ainakin typpeä, vettä ja happea. Vastaavasti kuin kasvi kääntää lehtensä valoa kohti myös sen juuret kasvavat ravinteita, vettä ja happea kohti.” 
   Kasvit myös viestivät tuottamalla ja aistimalla kemikaaleja. Hyväksyit sen tai et. 

   Lainaa

  13. Tuottamaton ankerias 17.5.2022 8:28
   Tulos: -11 (87 ääntä)
   Kursivoitu meduusa: https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kasvi_nakee_haistaa_kuulee_ja_maistaa https://tieku.fi/luonto/kasvit/onko-kasveilla-aistit Ylemmästä: ”Jos ravintotilanne on huono, kasvien juuret alkavat kasvaa ja etsiä ravintoa. Ne aistivat ainakin typpeä, vettä ja happea. Vastaavasti kuin kasvi [...]
   Edelleen: siihen mitä me ymmärrämme aisteina tarvitaan hermosto kokoamaan havaitut ärsykkeet. Tiedonkulkua tapahtuu kyllä kemiallisesti aivan kuten koneissa tapahtuu sähköisesti mutta se ei ole 'aistimista'.

   Lainaa

  14. Tulos: +137 (145 ääntä)
   Meille opetettiin jo lapsena, että elävään puuhun ei hakata nauloja, koska puu kärsii siitä. Aina on tehnyt pahaa nähdä nauloja puunrungoissa, toki en nyt niin pitkälle mene, etten voisi kaataa puita. Mutta se onkin kerrasta elo pois, ei hitaasti kituuttaen!

   Lainaa

  15. Peseytymätön nuija 17.5.2022 9:53
   Tulos: +62 (68 ääntä)
   Kyllähän tuo on hirvi. Pää oikealla, maassa. Vasemmalla puolella näkyy takajalan reiden vaaleampi osa

   Lainaa

  16. Odottamaton orava 17.5.2022 9:59
   Tulos: -8 (58 ääntä)
   Naulasta ei oo puulle haittaa, vaan metsäteollisuudelle. Kasvit reagoi joo kemiallisesti ympäristön muutoksiin, mutta aistimiseen tarvis kyllä hermoja.

   Lainaa

  17. Tulos: -4 (40 ääntä)
   Mimmi: Meille opetettiin jo lapsena, että elävään puuhun ei hakata nauloja, koska puu kärsii siitä. Aina on tehnyt pahaa nähdä nauloja puunrungoissa, toki en nyt niin pitkälle mene, etten voisi kaataa puita. Mutta se onkin kerrasta elo pois, ei hitaasti kituuttaen!
   Kyllä mä otan mielummin turpaan kuin tulen tapetuksi.

   Lainaa

  18. Listaamaton etana 17.5.2022 11:09
   Tulos: +34 (58 ääntä)
   Mimmi: Meille opetettiin jo lapsena, että elävään puuhun ei hakata nauloja, koska puu kärsii siitä. Aina on tehnyt pahaa nähdä nauloja puunrungoissa, toki en nyt niin pitkälle mene, etten voisi kaataa puita. Mutta se onkin kerrasta elo pois, ei hitaasti kituuttaen!
   Muistan itsekin, kuinka aina jankutettiin, ettei puuhun saa hakata nauloja, kun puu kärsii. Ilmeisesti koko valistus oli kuitenkin puuteollisuuden lobbaamaa, koska sahat (tai muut työkoneet) saattoivat hajota, jos tukeissa oli sisällä nauloja, joita ei havaittu. En tiedä totuutta asiasta, mutta netistä löytyy valtavasti kuvia, joissa puut ovat "nielaisseet" kokonaisia polkupyöriä, kun ne ovat olleet nojaamassa puuhun vuosikausia ja puu on ajan saatossa kasvanut. Jos puu selviää polkupyörästä sisässään, luulisi, ettei yksi naulakaan hirveästi häiritsisi. Linkin takana on paljon kuvia puista, jotka ovat kasvaneet sisässään aitoja, puistonpenkkejä, pyöriä... https://www.inspiremore.com/10-hungry-trees/

   Lainaa

  19. apinaattori 17.5.2022 11:19
   Tulos: +63 (87 ääntä)
   Leikkaava puimuri: Niinpä. Aina kesäisin kuuluu julmettu kirkuna joka puolelta kun väki leikkaa ruohikkoa ja ruohoparat huutavat kun ne mestataan! Mutta odottakaapa syksyä... silloin vielä leikkuupuimurit teurastavat kymmeniä miljoonia kasveja! Ei voi enää syödä eläin- tai kasviperäistä ruokaa kun kaikki ne kärsivät :(
   Periaatteessa kyllä kuuluu kirkuna, vastaleikatun nurmikon tuoksu on joku hormonin tuoksu joka on nurmikon tapa huutaa apua kun niitä leikataan. Kasvit ja puut keskustelee keskenään ja ison metsän toisella laidalla olevat puut tietävät ryhtyä tuottamaan omia myrkkyjään kun toisella laidalla puihin ilmestyy haitallisia tuho hyönteisiä. Siitä en ole varma kulkeeko tieto vain esim koivuista koivuihin vai myös eri lajien välillä.

   Lainaa

  20. Maineikas maahinen 17.5.2022 11:20
   Tulos: +33 (51 ääntä)
   Tuottamaton ankerias: Edelleen: siihen mitä me ymmärrämme aisteina tarvitaan hermosto kokoamaan havaitut ärsykkeet. Tiedonkulkua tapahtuu kyllä kemiallisesti aivan kuten koneissa tapahtuu sähköisesti mutta se ei ole 'aistimista'.
   Itse asiassa viimeaikaisten tutkimusten perusteella kasveilla saattaa sittenkin olla hermosto https://tieku.fi/luonto/kasvit/valokoe-paljasti-kasvien-hermoston

   Lainaa

  21. Tulos: +21 (39 ääntä)
   Poikavain: En tiiä tunteeko puut mitään, mut ruuvit kuitenkin vaurioittaa puuta ja tuloksena voi olla myöhemmin kaatuva ja mätänevä puu.
   Kaikki luonnonvaraiset puut kaatuu ja mätänee jossain vaiheessa, mutta terve puu ei parista ruuvista välitä. Lähes kaikilla elävillä eliöillä ja kasveilla on mekanismeja joilla ne voivat joko korjata vaurioita tai kiertää vaurioiden vaikutuksia puut mukaanlukien.

   Lainaa

  22. Tuottamaton ankerias 17.5.2022 12:06
   Tulos: +28 (48 ääntä)
   Maineikas maahinen: Itse asiassa viimeaikaisten tutkimusten perusteella kasveilla saattaa sittenkin olla hermosto tieku.fi/luonto/kasvit/valokoe-paljasti-kasvien-hermoston
   On näköjään maksumuurin takana mutta mitä pystyin lukemaan niin artikkelissa venytetään hermoston käsitettä. Kasvien signalointi muistuttaa enemmän eläinten immuunijärjestelmän toimintaa jossa solut vahingoiduttuaan kommunikoivat erittämällä sytokiinejä. Sen ja hermoston toiminnalla sekä tarkoituksella on iso ero. Kasveja ei pidä inhimillistää. https://www.aka.fi/tietysti/kysy-tieteesta/tunteeko-kasvi-kipua-voiko-kasvi-masentua/#429521a8

   Lainaa

  23. Tulos: -30 (36 ääntä)
   Alushousuton öykkäri: Kyllä nyt on Mervillä hankalaa kun joku tuommoisia jekkuja tekee! Eikun rikosilmoitus kehiin ja naapurin mökit syyniin!
   Paitsi, että lain mukaan ne pitää kerätä pois, eikä saa jättää ajelehtimaan toisten rannoille.

   Lainaa

  24. Pehmeä jänis 17.5.2022 15:36
   Tulos: -25 (37 ääntä)
   traumcity: Onko sulla kotona kaikki huonekalut muovisia ja jos on niin onko se ympäristöystävällisempi ratkaisu?
   Vastapalloon, ootko sä se joka tökkii kissan pennuilta silmät puhki ja uittaa koiran pentuja perunasäkissä?

   Lainaa

  25. Klooriton hyönteinen 17.5.2022 18:57
   Tulos: +48 (56 ääntä)
   Niin no, nämä nyt on aina vähän mielipidekeskusteluja kun vielä ei tiedetä tarpeeksi mistään. Joku vajaa pari sataa vuotta sitten kinasteltiin siitä pystyvätkö eläimet tuntemaan kipua. Nykyäänhän ollaan jo tultu siihen tulokseen että jopa kalat tuntevat kipua. Tekee urheilukalastuksesta vähän kyseenalaista hommaa, enkä tarkoita tätä mitenkään tuomitsevasti ketään kohtaan. En ihmettelisi jos parinsadan vuoden kuluttua olisi täysi itsestäänselvyys että kasvit ovat jollain tavalla tietoisia ja pystyvät tuntemaan kipua. Voi tietysti olla että tuo on pelkkää scifiä.

   Lainaa

  26. Tulos: +15 (33 ääntä)
   Katkaistu avokado: Mitä helvetin väliä kun niillä ei kuitenkaan ole tietoisuutta?
   Tuleeko siitä paha mieli jos myönnät että kasvikin tuntee kipua, vai miksi väität vastaan? Kyllä se on jo vuosia sitten tutkittu asia, mutta niiden mahdollisesta tietoisuudesta me ei toisaalta vielä ymmärretä mitään. Jos jokin toimii eri lailla kuin ihminen, ei se vielä tarkoita että mitään ei olisi olemassa <- juuri tuo virhe tehtiin kasvien suhteen myös kivun aistimisen kanssa vuosisatoja.

   Lainaa

  27. Tuottamaton ankerias 17.5.2022 21:54
   Tulos: +7 (25 ääntä)
   Pöh: Tuleeko siitä paha mieli jos myönnät että kasvikin tuntee kipua, vai miksi väität vastaan? Kyllä se on jo vuosia sitten tutkittu asia, mutta niiden mahdollisesta tietoisuudesta me ei toisaalta vielä ymmärretä mitään. Jos jokin toimii eri lailla kuin ihminen, ei se vielä tarkoita että mitään ei olisi [...]
   Se että jokin toimii erilailla kuin ihminen tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, myös kipuaistin kohdalla. Kipu on eläinkunnan hermojärjestelmän asia joka kasvikunnasta puuttuu. Jos ajatellaan että kasvit reagoivat jotenkin ärsykkeisiin niin meidän kokemamme aistimukset eivät varmasti ole mitään vastaavaa. Analogiana voi pitää virusinfektiota eläimessä. Infektoitunut solu itse ei tunne mitään koska siinä ei ole tarvittavia hermopäätteitä, mutta se 'kommunikoi' muiden solujen kanssa kemiallisesti. Joku voi pitää tulehdusreaktiota 'aistimisena' mutta käytännössä se on mekaaninen solutason kemiallinen tapahtuma. Kuten kasvien reagointi eri ärsykkeisiin - niillä ei ole mitään keinoa toimia toisin kuin ne toimivat.

   Lainaa

  28. Alushousuton öykkäri 17.5.2022 22:25
   Tulos: -14 (14 ääntä)
   Merppa: Paitsi, että lain mukaan ne pitää kerätä pois, eikä saa jättää ajelehtimaan toisten rannoille.
   Varmastikin totta, mutta eiköhän olisi ihan paras mennä suoraan kyseisen ihmisen juttusille, eikä kaikkea vatoo facebookissa

   Lainaa

  29. Loistelias lokki 17.5.2022 23:21
   Tulos: +28 (36 ääntä)
   Klooriton hyönteinen: Niin no, nämä nyt on aina vähän mielipidekeskusteluja kun vielä ei tiedetä tarpeeksi mistään. Joku vajaa pari sataa vuotta sitten kinasteltiin siitä pystyvätkö eläimet tuntemaan kipua. Nykyäänhän ollaan jo tultu siihen tulokseen että jopa kalat tuntevat kipua. Tekee urheilukalastuksesta vähän [...]
   Oon kuullut että joitakin aikoja sitten kinasteltiin jopa siitä, tunteeko ihmisvauvat kipua :D Ja jatkuvastihan tieto niistäkin lisääntyy - ei ole enää ok esim. huudattaa vauvaa jotta "keuhkot vahvistuu," tai olla pitämättä sitä ikinä sylissä, ettei vaan "totu liian hyvään." Vaikka joskus vielä noitakin neuvoja joidenkin vanhusten suusta kuulee...

   Lainaa

  30. Tulos: +6 (20 ääntä)
   Kursivoitu meduusa: No julmaahan se on elävää puuta ruuvata. Kasveilla on kyllä aistit.
   Se, että kasvi reagoi, ei ole aistimista. Se, että eläin aistii reagoidessaan, ei tarkoita, että reaktiot ihan muissa asioissa olisivat aistimista. Ei myöskään sen perusteella, että asia on elollinen. Kasvi ei tekisi kipuaistilla yhtään mitään, sillä niihin vähäisiin asioihin, joita kasvi sitä vahingoittavalle tilanteelle äkkiseltään mahtaa, se pystyy paljon yksinkertaisempienkin reaktiomekanismien, kuin aistimusten, turvin.

   Lainaa

  31. Pätemätön norppa 18.5.2022 7:01
   Tulos: 0 (10 ääntä)
   Kursivoitu meduusa: Kasveilla on kyllä aistit.
   Juu ei ole.

   Lainaa

  32. Evätön viikuna 18.5.2022 7:04
   Tulos: -30 (40 ääntä)
   Loistelias lokki: Oon kuullut että joitakin aikoja sitten kinasteltiin jopa siitä, tunteeko ihmisvauvat kipua 😁 Ja jatkuvastihan tieto niistäkin lisääntyy - ei ole enää ok esim. huudattaa vauvaa jotta "keuhkot vahvistuu," tai olla pitämättä sitä ikinä sylissä, ettei vaan "totu liian hyvään." Vaikka joskus vielä noitakin neuvoja joidenkin vanhusten suusta kuulee...
   Missäs tällaiset kinastelut on tapahtunut? Entä koska ja kenen mielestä vauvan huutaminen on vahvistanut vauvan keuhkoja? Missä ja milloin on sanottu ettei vauvaa saisi ikinä pitää sylissä?

   Lainaa

  33. Höylätty lammas 18.5.2022 7:07
   Tulos: -4 (14 ääntä)
   apinaattori: Periaatteessa kyllä kuuluu kirkuna, vastaleikatun nurmikon tuoksu on joku hormonin tuoksu joka on nurmikon tapa huutaa apua kun niitä leikataan. Kasvit ja puut keskustelee keskenään ja ison metsän toisella laidalla olevat puut tietävät ryhtyä tuottamaan omia myrkkyjään kun toisella laidalla puihin [...]
   Juu eivät keskustele. Kyseessä on kasvien evoluution osa. Keino, jolla luonto suojelee itseään. Ei tosiaan minkään puiden keskinäisten juttelutuokioiden tulos.

   Lainaa

  34. Rytmikäs vihannes 18.5.2022 8:10
   Tulos: +32 (34 ääntä)
   Evätön viikuna: Missäs tällaiset kinastelut on tapahtunut? Entä koska ja kenen mielestä vauvan huutaminen on vahvistanut vauvan keuhkoja? Missä ja milloin on sanottu ettei vauvaa saisi ikinä pitää sylissä?
   "Hämmästyttävän hiljattain" on yleisluontoinen vastaus. Luin juuri tästä "vauvat eivät tunne kipua" -aiheesta pitkän artikkelin, löytyy täältä: https://www.bostonglobe.com/ideas/2017/07/28/when-babies-felt-pain/Lhk2OKonfR4m3TaNjJWV7M/story.html
   Esim. 80-luvulla oli vielä aivan tavallista että vauvoille tehtiin leikkauksia ilman nukutusta. En nyt muista kasvatusmetodeista lukeneeni vastaavaa, mutta ei vaatine kummoisiakaan googlaustaitoja että löytää halutessaan palan karmivaa historiaa.

   Lainaa

  35. Piparjuuri 18.5.2022 9:26
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Klooriton hyönteinen: Niin no, nämä nyt on aina vähän mielipidekeskusteluja kun vielä ei tiedetä tarpeeksi mistään. Joku vajaa pari sataa vuotta sitten kinasteltiin siitä pystyvätkö eläimet tuntemaan kipua. Nykyäänhän ollaan jo tultu siihen tulokseen että jopa kalat tuntevat kipua. Tekee urheilukalastuksesta vähän [...]
   Se ero eläimillä ja kasveilla kuitenkin on, että kipu on evolutiivisesti hyödyllistä eläimille, muttei kasveille. Eläimet kun pystyvät liikkumaan pois kipua tuottavasta ärsykkeestä, kasvit eivät (ainakaan tarpeeksi nopeasti). Sikäli pidän epätodennäköisenä, että kasveilta löydettäisiin kipuaisti. Muita suojakeinoja kasveilla kyllä on, kuten täälläkin on todettu - mm. erittää kemikaaleja tuhohyönteisiä vastaan.

   Lainaa

  36. Piparjuuri 18.5.2022 9:34
   Tulos: +7 (11 ääntä)
   Suosittelen muuten Stefano Mancuson viihdyttävää ja kiehtovaa kirjaa 'The Revolutionary Genius of Plants: A New Understanding of Plant Intelligence and Behavior' (Loistavat kasvit taitaa olla suomennettu nimi) asiasta kiinnostuneille. Tuli ahmittua äänikirjana ja oli mielenkiintoinen.

   Lainaa

  37. Nuutunut kivi 18.5.2022 11:27
   Tulos: +18 (26 ääntä)
   Listaamaton etana: Muistan itsekin, kuinka aina jankutettiin, ettei puuhun saa hakata nauloja, kun puu kärsii. Ilmeisesti koko valistus oli kuitenkin puuteollisuuden lobbaamaa, koska sahat (tai muut työkoneet) saattoivat hajota, jos tukeissa oli sisällä nauloja, joita ei havaittu. En tiedä totuutta asiasta, mutta [...]
   Onhan se pikkuisen eri asia hakata naula puuhun, kuin puu itse omia aikojaan kasvaa jonkin ympärille. Ensimmäisessä "tehdään haava", jälkimmäisessä puu pysyy "ehjänä" ja kasvaa itsekseen jonkin yli ja ympäri.

   Lainaa

  38. Tuottamaton ankerias 18.5.2022 13:59
   Tulos: -5 (15 ääntä)
   Piparjuuri: Suosittelen muuten Stefano Mancuson viihdyttävää ja kiehtovaa kirjaa 'The Revolutionary Genius of Plants: A New Understanding of Plant Intelligence and Behavior' (Loistavat kasvit taitaa olla suomennettu nimi) asiasta kiinnostuneille. Tuli ahmittua äänikirjana ja oli mielenkiintoinen.
   Kirja on hyvä esimerkki siitä miten tieteellisiä määritelmiä venytetään ja käytetään väärin. Aistihavainnot kuuluvat eläinkuntaan ja ne muodostuvat sen biologian ehdoilla. Kasvipuolen reagointi on taas jotain muuta. Etsimällä analogioita kasvien kyvykkyyksistä eläinkunnan puolelta on oikeastaan loukkaus kasvikuntaa vastaan ja latistaa sen omiin ongelmiinsa tuottamien uniikkien ratkaisumallien arvoa.

   Lainaa

  39. Puuton alpakka 18.5.2022 23:18
   Tulos: +27 (29 ääntä)
   Evätön viikuna: Missäs tällaiset kinastelut on tapahtunut? Entä koska ja kenen mielestä vauvan huutaminen on vahvistanut vauvan keuhkoja? Missä ja milloin on sanottu ettei vauvaa saisi ikinä pitää sylissä?
   Minäkin olen lukenut siitä, että vielä jokin aika sitten, puhutaan siis vain vuosikymmenistä, vauvojen kivunlievitystä ei pidetty tarpeellisena, koska vauvat eivät aisti kipua. 
   Itse muistan lapsuudestani (80-lukua), kuinka vanhempani huudattivat pikkuveljeäni, että keuhkot vahvistuu, eikä sitä saanut mennä lohduttamaan. Se oli kuulemma neuvolan ohje. Minusta tuntui pahalta veljeni puolesta, mutta samalla myös itseni, kun tajusin itsekin tulleeno jätetyksi vauvana yksin huutamaan pitkiksi ajoiksi. Olen ollut tuolloin 4-5-vuotias, mutta traumat näköjään jäi. 
   Tuolloin myös suositeltiin, ettei vauvoja pidettäisi liikaa sylissä (ei nyt sentään ikinä). Muistan useitakin kertoja kuulleeni jonkun huomauttelua tai kommentointia, kun joku leikki vauvansa kanssa tai piti sitä sylissä, että lapsi pilataan liialla huomiolla ja siitä tulee isona itsekäs ja vaativa. 
   Eli 80-luvulla Suomessa on ollut tällaisia ohjeita neuvolassa.

   Lainaa

  40. Itseasiassa 19.5.2022 10:38
   Tulos: +13 (13 ääntä)
   Yle Areenasta löytyy edelleen dokumenttisarja Elävät puut, joka ainakin mulla mullisti käsityksen puista. Oikea hyvänmielen sarja, kannattaa katsoa https://areena.yle.fi/1-4507436

   Lainaa

  41. Tulos: +9 (9 ääntä)
   Tuottamaton ankerias: Kirja on hyvä esimerkki siitä miten tieteellisiä määritelmiä venytetään ja käytetään väärin. Aistihavainnot kuuluvat eläinkuntaan ja ne muodostuvat sen biologian ehdoilla. Kasvipuolen reagointi on taas jotain muuta. Etsimällä analogioita kasvien kyvykkyyksistä eläinkunnan puolelta on oikeastaan [...]
   Oletko lukenut kyseisen kirjan? Mielestäni siinä ei esitetty kasvien kykyjen olevan samanlaisia kuin eläinkunnassa, vaan nimenomaan käsiteltiin kasveille uniikkeja ongelmanratkaisukeinoja, jotka ovat itsessään kovin mielenkiintoisia. Jos jotain kyseisessä kirjassa leikkimielisesti dissattiin, niin ennemmin eläinten lähes kaikkeen saman ratkaisukeinon käyttämistä, eli liikkumista (:

   Lainaa

  42. Itseasiassa 19.5.2022 17:53
   Tulos: +5 (5 ääntä)
   Klooriton hyönteinen: Niin no, nämä nyt on aina vähän mielipidekeskusteluja kun vielä ei tiedetä tarpeeksi mistään. Joku vajaa pari sataa vuotta sitten kinasteltiin siitä pystyvätkö eläimet tuntemaan kipua. Nykyäänhän ollaan jo tultu siihen tulokseen että jopa kalat tuntevat kipua. Tekee urheilukalastuksesta vähän [...]
   Viime vuosisadalla vauvoille tehtiin leikkauksia ilman puudutusta, koska uskottiin ettei vauvat tunne mitään. Onneksi tiede on kehittynyt huimasti.

   Lainaa

  43. Lentävä lapamato 19.5.2022 23:38
   Tulos: +4 (6 ääntä)
   Listaamaton etana: Muistan itsekin, kuinka aina jankutettiin, ettei puuhun saa hakata nauloja, kun puu kärsii. Ilmeisesti koko valistus oli kuitenkin puuteollisuuden lobbaamaa, koska sahat (tai muut työkoneet) saattoivat hajota, jos tukeissa oli sisällä nauloja, joita ei havaittu. En tiedä totuutta asiasta, mutta [...]
   Jo pelkkä puunkuoren rikkominen voi aloittaa tyvilahon. Puu ei välttämättä kuole siihen heti, eikä vuosikymmenessä, mutta pikkuhiljaa se lahoaa pystyyn. Metsätalouteen se vaikuttaa siten, että lahopuusta kun ei makseta tukin hintaa, ja se paksuin tukki tulee aina tyvestä. Puu on toisinaan paljon herkempi kasvultaan, mitä moni ymmärtää. Samoin kuin sakki luulee, ettei metsätalousihmiset ymmärrä puusta muuta kuin sen, että siitä saa rahaa ja näin heidät voi luokitella tietämättömiksi idiootteiksi, jotka riistävät luontoa ja näin on saatu hyvä vastakkainasettelu valmiiksi.

   Lainaa

  44. Pittoreski kultakala 21.5.2022 12:14
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   Ei tulisi mieleenkään lyödä naulaa elävään puuhun. Kunnioitan luontoa silläkin tavoin. Olen repinyt muitten nauloja pois joittenkin majaleikkien jäljiltä.

   Lainaa

  45. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Listaamaton etana: Muistan itsekin, kuinka aina jankutettiin, ettei puuhun saa hakata nauloja, kun puu kärsii. Ilmeisesti koko valistus oli kuitenkin puuteollisuuden lobbaamaa, koska sahat (tai muut työkoneet) saattoivat hajota, jos tukeissa oli sisällä nauloja, joita ei havaittu. En tiedä totuutta asiasta, mutta [...]
   Olin joskus muinoin Venäjän maalla seuraamassa suomalaisten hakkuita ja puuyhtiön edustaja kertoi reilusti Kiteen itäpuolella sijaitsevassa metsikössä, että himppasen aina välillä löytyy puista sellaista ei-ihan-tuoretta rautaa, joita tyypit kylvivät ympärilleen vuosina 1939-1945. Että ikävä ääni kuuluu sahasta, jos kohdalle osuu. Enkä ihan heti usko, että mettäfirmat ryhtyvät varta vasten levittelemään huhuja puun kivusta. Minusta voivat kertoa ihan suoraankin, että jos meinaa hakkuita tehdä, ei kannata hakata puita ihan täyteen rautaa tai ammuskella niihin esimerkiksi rynnäkkökiväärillä.

   Lainaa

  46. Syömätön susi 28.5.2022 17:57
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   apinaattori: Periaatteessa kyllä kuuluu kirkuna, vastaleikatun nurmikon tuoksu on joku hormonin tuoksu joka on nurmikon tapa huutaa apua kun niitä leikataan. Kasvit ja puut keskustelee keskenään ja ison metsän toisella laidalla olevat puut tietävät ryhtyä tuottamaan omia myrkkyjään kun toisella laidalla puihin [...]
   Itse olen ainakin ymmärtänyt, että tieto liikkuisi maan alla olevan sienirihmaston välityksellä. Niinpä tiedon välitys ei olisi käsittääkseni lajisidonnaosta, vaan rihmasto toimii ikäänkuin metsän aivoina. Rihmastot voivat myös käsittää todella suuriakin alueita.

   Lainaa

  47. Ulompi jyrsijä 3.7.2022 14:51
   Tulos: -1 (1 ääni)
   Joakim on oikeassa. Ei vaadi kuin pienen googletuksen ja tämäkin asia selviää

   Lainaa

  48. Tulos: +1 (1 ääni)
   Merppa: Paitsi, että lain mukaan ne pitää kerätä pois, eikä saa jättää ajelehtimaan toisten rannoille.
   Oliskohan se moka tässä (vanhassa) jutussa se että ei niitä kukaan ole tainnut niittää. Jäät keväällä liikkuessaan katkoneet ja vieneet jäänpäällisen osan mihin nyt ovat sattuneet viemään.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: eläimet, hirvet, hirvi, kaislat, karhu, karhut, kasvit, kipu, kuva, luonto, puut, ranta