Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Pääsiäissatoa

Oletko aina virponut vääränä päivänä?
Suurenna näkymä
Pääsiäissatoa

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 30 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: -332 (516 ääntä)
   Virpominen on noituutta ja jumalanpilkkaa, jos yhtään on vanhemmilla järkeä päässä ja/tai lapsien loppusijoituspaikka kiinnostaa niin ne risut katkotaan ja pellemeikit pestään heti pois! Siitä on lyhyt matka pahuuteen. Seuraavaksi sitten "leikkimielistä" wicca-touhua, epäpyhiä alttaritauluja, suonensisäisiä huumeita ja Himin kuuntelua.

   Lainaa

  2. Tulos: -52 (132 ääntä)
   Kun mä skidinä kävin virpomassa sai palkan vasta viikon päästä mutta nykyiset lapsokaiset vaatii heti. No ostin hulluna karkkia eikä tullut kuin sukulaisten kakarat virpomaan niin söin itse melkein kaikki ja sain vatsani kipeäksi. Kiitti vaan. Jos olisi vanhat tavat kunniassa tältäkin olisin säästynyt.

   Lainaa

  3. Vetelä kesyhanhi 19.4.2022 4:20
   Tulos: +54 (54 ääntä)
   Höpö: Kun mä skidinä kävin virpomassa sai palkan vasta viikon päästä mutta nykyiset lapsokaiset vaatii heti. No ostin hulluna karkkia eikä tullut kuin sukulaisten kakarat virpomaan niin söin itse melkein kaikki ja sain vatsani kipeäksi. Kiitti vaan. Jos olisi vanhat tavat kunniassa tältäkin olisin säästynyt.
   Totta! Itsekin ahmin joka pääsiäisen aikaan ja vielä pitkään sen jälkeenkin tuhottomasti suklaamunia, kun virpojia ei tulekaan niin montaa ja kuitenkin pelkään aina, että suklaat loppuisivat kesken, jos hankkii vähemmän. Harkitsen siirtyväni kolikkopalkkoihin, vaikka ovat pienemmistä lapsista varmasti tylsiä.

   Lainaa

  4. Reseptivapaa sirkka 19.4.2022 6:07
   Tulos: +68 (146 ääntä)
   Pohjanmaalaiset virpoo lankalauantaina. Ihmiset palmusunnuntaina.

   Lainaa

  5. Kahen kilon kalori 19.4.2022 7:22
   Tulos: +66 (90 ääntä)
   traumcity: Virpominen on noituutta ja jumalanpilkkaa, jos yhtään on vanhemmilla järkeä päässä ja/tai lapsien loppusijoituspaikka kiinnostaa niin ne risut katkotaan ja pellemeikit pestään heti pois! Siitä on lyhyt matka pahuuteen. Seuraavaksi sitten "leikkimielistä" wicca-touhua, epäpyhiä alttaritauluja, suonensisäisiä huumeita ja Himin kuuntelua.
   Kaiken muun läheiseltäni sietäisin, mutta tuo Himin kuuntelu kyllä ylittäisi kaikki rajat.

   Lainaa

  6. Tulos: -54 (82 ääntä)
   Hämmentävintä mitä olen hetkeen nähnyt on helvetin iso pääsiäismuna Lapinlahden kirkon pihalla. Kelatkaa. Kirkko juhlistaa Saksalaista pakanaperinnettä joka Amerikkoihin siirtyessään muuntui nykyisen kaltaiseksi kaupalliseksi suklaamunahelvetiksi ja levisi muualle maailmaan kuten Suomeen. Tiedän että suomalainen kirkko on aika maallistunutta, mutta eikö niillä ole mitään rajoja?

   Lainaa

  7. Tulos: +79 (91 ääntä)
   Toj Karin: Hämmentävintä mitä olen hetkeen nähnyt on helvetin iso pääsiäismuna Lapinlahden kirkon pihalla. Kelatkaa. Kirkko juhlistaa Saksalaista pakanaperinnettä joka Amerikkoihin siirtyessään muuntui nykyisen kaltaiseksi kaupalliseksi suklaamunahelvetiksi ja levisi muualle maailmaan kuten Suomeen. Tiedän [...]
   Kyllä se kirkko on aika pitkään jo pitänyt sitä munaa uuden elämän symbolina, eli kuvastamaan pääsiäisen sanomaa. Näin ne perinteet muuttuu ja omaksutaan uusia.

   Lainaa

  8. Tulos: -27 (41 ääntä)
   Höpö: Kun mä skidinä kävin virpomassa sai palkan vasta viikon päästä mutta nykyiset lapsokaiset vaatii heti. No ostin hulluna karkkia eikä tullut kuin sukulaisten kakarat virpomaan niin söin itse melkein kaikki ja sain vatsani kipeäksi. Kiitti vaan. Jos olisi vanhat tavat kunniassa tältäkin olisin säästynyt.
   Tässä on aluekohtaisia eroja. Itä-Suomessa saa palkan heti ja lännessä vasta viikon kuluttua käsittääkseni

   Lainaa

  9. Validi mansikka 19.4.2022 9:48
   Tulos: +61 (61 ääntä)
   Piu: Tässä on aluekohtaisia eroja. Itä-Suomessa saa palkan heti ja lännessä vasta viikon kuluttua käsittääkseni
   Päin vastoin. Virpomisperinne on lähtöisin idästä ja perinteisesti palkan on saanut pääsiäissunnuntaina eli viikkoa myöhemmin. Trullitteluperinne on lännestä ja siihen on liittyneet virpomiset ja palkat vasta kun nämä perinteet ovat sekoittuneet.

   Lainaa

  10. Tuhma hyttynen 19.4.2022 9:52
   Tulos: +89 (89 ääntä)
   Höpö: Kun mä skidinä kävin virpomassa sai palkan vasta viikon päästä mutta nykyiset lapsokaiset vaatii heti. No ostin hulluna karkkia eikä tullut kuin sukulaisten kakarat virpomaan niin söin itse melkein kaikki ja sain vatsani kipeäksi. Kiitti vaan. Jos olisi vanhat tavat kunniassa tältäkin olisin säästynyt.
   Miten tämä toimii käytännössä? Lapset tekevät viikon päästä uuden kierroksen samoihin taloihin?

   Lainaa

  11. Tulos: +23 (31 ääntä)
   traumcity: Virpominen on noituutta ja jumalanpilkkaa, jos yhtään on vanhemmilla järkeä päässä ja/tai lapsien loppusijoituspaikka kiinnostaa niin ne risut katkotaan ja pellemeikit pestään heti pois! Siitä on lyhyt matka pahuuteen. Seuraavaksi sitten "leikkimielistä" wicca-touhua, epäpyhiä alttaritauluja, suonensisäisiä huumeita ja Himin kuuntelua.
   Ihan rohkesti nyt vaan juttelemaan sedälle/tädille. Ei sinua kukaan tuomitse. Ota myös ne lääkk...kurkkupastillit ajallaan.

   Lainaa

  12. Tulos: +39 (39 ääntä)
   Tuhma hyttynen: Miten tämä toimii käytännössä? Lapset tekevät viikon päästä uuden kierroksen samoihin taloihin?
   Juurikin niin.

   Lainaa

  13. Häikäilemätön hyönteinen 19.4.2022 12:58
   Tulos: +60 (66 ääntä)
   Validi mansikka: Päin vastoin. Virpomisperinne on lähtöisin idästä ja perinteisesti palkan on saanut pääsiäissunnuntaina eli viikkoa myöhemmin. Trullitteluperinne on lännestä ja siihen on liittyneet virpomiset ja palkat vasta kun nämä perinteet ovat sekoittuneet.
   Onneksi joku vielä tietää. Ala-asteella opettaja väänsi oikein tarkkaan pääsiäisperinteet, että nyt aikuisena mua sattuu päähän, kun pääsiäisperinteet ovat aivan reippaasti sekaisin ja kukaan ei tunnu tietävän niistä. Muutama vuoskymmen sitten nykyvirpojia/-trulleja syytettäisiin varmaan jumalanpilkasta.
   "Oikeaoppisesti" Pohjanmaalla ei virvota lankalauantaina, vaan trullitellaan. Mitään virpoja ei anneta, mutta noidaksi tms. oli suotavaa pukeutua. Näin siksi, koska lankalauantaina Jeesus on kuollut ja pahan voimat ovat valloilla. Perinne muistuttaa aika paljon halloweenin karkki vai kepponen -perinnettä. Anoppini muisteli, että heidän tilalla trullit kävivät kiusaamassa lehmiä, jos eivät saaneet kunnollista palkkaa (ehkä voisi puhua suojelurahasta).
    
   Palmusunnuntain virpojilla on virpomisoksia, mutta noidaksi taas ei pitäisi pukeutua, koska tarkoitus on esittää Jeesuksen saapumista Jerusalemiin, jossa oli ihmiset toivottamassa tervetulleeksi palmunoksilla. Olisihan absurdia saada onnentoivotuksia paholaisen apureilta. Paastonajan takia palkkaa virpomisesta ei annettu heti vaan vasta viikon kuluttua.

   Lainaa

  14. Häikäilemätön hyönteinen 19.4.2022 13:03
   Tulos: +53 (55 ääntä)
   Häikäilemätön hyönteinen: Onneksi joku vielä tietää. Ala-asteella opettaja väänsi oikein tarkkaan pääsiäisperinteet, että nyt aikuisena mua sattuu päähän, kun pääsiäisperinteet ovat aivan reippaasti sekaisin ja kukaan ei tunnu tietävän niistä. Muutama vuoskymmen sitten nykyvirpojia/-trulleja syytettäisiin varmaan [...]
   Haluan nyt vielä lisätä, että en paheksu perinteiden muuttumista. Anoppini muistelemaa eläinten kiusaamista ei kukaan kaipaa.
   Mutta se turhauttaa, jos joku paheksuu, jos palmusunnuntain virpoja ei ole pukeutunut noidaksi (muistaakseni olen törmännyt tällaiseen jossain vauvafoorumilla). Tai joku huomauttaa, että Pohjanmaalla "virvotaan" ihan väärään aikaan tai ärsyyntyy, jos trulli ei luovu rekvisiittana mukana olevasta virpomisoksastaan.

   Lainaa

  15. ihanmummovaan 19.4.2022 13:19
   Tulos: -7 (17 ääntä)
   Höpö: Kun mä skidinä kävin virpomassa sai palkan vasta viikon päästä mutta nykyiset lapsokaiset vaatii heti. No ostin hulluna karkkia eikä tullut kuin sukulaisten kakarat virpomaan niin söin itse melkein kaikki ja sain vatsani kipeäksi. Kiitti vaan. Jos olisi vanhat tavat kunniassa tältäkin olisin säästynyt.
   Miten olisit säästynyt jos ostit "hulluna karkkia" ja vanhat tavat olisi kunniassa; ei kai ne jotka ei tulleet virpomaankaan olisi viikon päästä tulleet sitä palkkaakaan pyytämään?

   Lainaa

  16. Rationaalinen koira 19.4.2022 13:27
   Tulos: -25 (63 ääntä)
   traumcity: Virpominen on noituutta ja jumalanpilkkaa, jos yhtään on vanhemmilla järkeä päässä ja/tai lapsien loppusijoituspaikka kiinnostaa niin ne risut katkotaan ja pellemeikit pestään heti pois! Siitä on lyhyt matka pahuuteen. Seuraavaksi sitten "leikkimielistä" wicca-touhua, epäpyhiä alttaritauluja, suonensisäisiä huumeita ja Himin kuuntelua.
   Jengi ei ymmärrä hyvää satiiria.

   Lainaa

  17. Tulos: +25 (27 ääntä)
   Toj Karin: Hämmentävintä mitä olen hetkeen nähnyt on helvetin iso pääsiäismuna Lapinlahden kirkon pihalla. Kelatkaa. Kirkko juhlistaa Saksalaista pakanaperinnettä joka Amerikkoihin siirtyessään muuntui nykyisen kaltaiseksi kaupalliseksi suklaamunahelvetiksi ja levisi muualle maailmaan kuten Suomeen. Tiedän [...]
   Tarkoitat varmaan Roomaa tai juutalaisia? Ainakin ortodoksisiset pääsiäismunaperinteet juontavat juurensa jo vähintään sieltä asti ja löytyy kuvauksia, miten Rooman keisari Tiberiukselle on tuotu punainen pääsiäismuna. Evlut kirkkoon en ole perehtynyt, mutta olettaisin, että samoista perinteistä se sielläkin juontaa juurensa. Ja todella monet kirkon perinteet ovat lähtöisin jostain pakanallisesta, ensimmäisiä Jeesuksen seuraajiakin on pidetty suorastaan pakanoina  toisissa haaroissa (esim. James the Justin seuraajat), joten huvittaa tämä hämmennys.

   Lainaa

  18. Tosikko kiivi 19.4.2022 15:02
   Tulos: +41 (43 ääntä)
   ihanmummovaan: Miten olisit säästynyt jos ostit "hulluna karkkia" ja vanhat tavat olisi kunniassa; ei kai ne jotka ei tulleet virpomaankaan olisi viikon päästä tulleet sitä palkkaakaan pyytämään?
   Koska virpojien määrä olisi karkkia ostaessa jo tiedossa eikä sitä siis tarvitsisi ostaa kuin niille, jotka kävivät virpomassa.

   Lainaa

  19. Itseasiassa 19.4.2022 15:53
   Tulos: +23 (23 ääntä)
   Jäin miettimään tuota Anna tuskaa. Itse entisenä trullittelijana muistan saaneeni pääsääntöisesti yhden karkin per ovi, tietysti oli hyvä että trulliteltiin kerrostalon pihapiirissä. Jotkut tutummat ja sukulaiset antoivat enemmän karkkia, suklaapatukan tai -munan. Yleensä oli kyllä sen ikäiselle ihan kelpo saalis. Nykyään ei enää trullit kulje, mielelläni olen kyllä avannut heille oven. En muuten ennen tätä julkaisua ollut kuullut edes mainittavan munavitsejä, jostain edes onnekseni jäänyt paitsi.

   Lainaa

  20. Itseasiassa 19.4.2022 15:55
   Tulos: +31 (31 ääntä)
   Ps. Vaikka olen trullittelualueelta, olen itse vienyt ja saanut virpomisoksia. Joskus lapset ovat laulaneet. Onhan se hyvä vähän nähdä vaivaa karkkien eteen.

   Lainaa

  21. Tulos: -31 (33 ääntä)
   Mimmi: Kyllä se kirkko on aika pitkään jo pitänyt sitä munaa uuden elämän symbolina, eli kuvastamaan pääsiäisen sanomaa. Näin ne perinteet muuttuu ja omaksutaan uusia.
   Miksi en ole tuohon törmännyt koskaan? Edes silloin kun aikanaan seurustelin erään teologin/kirkon oppaan/uskonnon opettajan kanssa? Jos se kerran on vakiintunut perinne, miksi sitä pidetään piilossa?

   Lainaa

  22. Tympiä sotilas 19.4.2022 18:04
   Tulos: +50 (50 ääntä)
   Toj Karin: Miksi en ole tuohon törmännyt koskaan? Edes silloin kun aikanaan seurustelin erään teologin/kirkon oppaan/uskonnon opettajan kanssa? Jos se kerran on vakiintunut perinne, miksi sitä pidetään piilossa?
   Eihän lääkärinkään kanssa seukkaava opi diagnosoimaan rasvamaksaa tuosta vain.
   https://www.ortodoksi.net/index.php/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4ismuna

   Lainaa

  23. Tulos: -28 (30 ääntä)
   Tympiä sotilas: Eihän lääkärinkään kanssa seukkaava opi diagnosoimaan rasvamaksaa tuosta vain. ortodoksi.net/index.php/Pääsiäismuna
   Jos et ymmärrä mitä eroa on rasvamaksalla ja selvästi näkyvällä kulttuurisella tavalla, ei sinun kannattaisi ehkä puhua kummastakaan. Puhumattakaan siitä että en puhunut "tuosta vain" oppimisella. Äly hoi, älä jätä...

   Lainaa

  24. Epäsiisti sankari 20.4.2022 13:08
   Tulos: +5 (11 ääntä)
   Kuukkeli kieltoon!

   Lainaa

  25. Nuutunut kivi 20.4.2022 19:39
   Tulos: +16 (16 ääntä)
   Häikäilemätön hyönteinen: Onneksi joku vielä tietää. Ala-asteella opettaja väänsi oikein tarkkaan pääsiäisperinteet, että nyt aikuisena mua sattuu päähän, kun pääsiäisperinteet ovat aivan reippaasti sekaisin ja kukaan ei tunnu tietävän niistä. Muutama vuoskymmen sitten nykyvirpojia/-trulleja syytettäisiin varmaan [...]
   Itse, ja kaikki pihapiirin lapset, virvoin trullina jo 80-luvulla. Ei kukaan meitä noitina ollut polttamassa. Luettiin loru ja annettiin vitsa palkkaa (karkkia, kolikko) vastaan.

   Lainaa

  26. Sairasta menoa t sirkka mäkinen 20.4.2022 23:16
   Tulos: -2 (2 ääntä)
   Teki hirveästi mieli tykätä Tarjan kommentista.

   Lainaa

  27. Tulos: +4 (4 ääntä)
   Vetelä kesyhanhi: Totta! Itsekin ahmin joka pääsiäisen aikaan ja vielä pitkään sen jälkeenkin tuhottomasti suklaamunia, kun virpojia ei tulekaan niin montaa ja kuitenkin pelkään aina, että suklaat loppuisivat kesken, jos hankkii vähemmän. Harkitsen siirtyväni kolikkopalkkoihin, vaikka ovat pienemmistä lapsista varmasti tylsiä.
   Jep. Viime pääsiäisenä virpojia oli enemmän kuin mihin olin varautunut ja annoin kahden euron kolikkoja hätäpäissäni kun ei muutakaan ollut. Olin näkevinäni pettymyksen muutaman kirkas silmäisen pienokaisen kasvoilta kun eivät saaneetkaan herkkuja vaan kylmää käteistä. Rahalla saa ja hevosella pääsee mutta onhan pienelle lapselle ihan eri fiilis yllärimunissa, kuvittelisin.

   Lainaa

  28. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Rationaalinen koira: Jengi ei ymmärrä hyvää satiiria.
   Paskaa satiiria. Juttu oli paska.

   Lainaa

  29. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Höpö: Kun mä skidinä kävin virpomassa sai palkan vasta viikon päästä mutta nykyiset lapsokaiset vaatii heti. No ostin hulluna karkkia eikä tullut kuin sukulaisten kakarat virpomaan niin söin itse melkein kaikki ja sain vatsani kipeäksi. Kiitti vaan. Jos olisi vanhat tavat kunniassa tältäkin olisin säästynyt.
   Nykyiset lapsukaiset "vaatii" heti. Ei nyt ole mikään nykylasten keksimä juttu. Voi luoja.

   Lainaa

  30. Raitti majava 7.5.2022 22:52
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Nuutunut kivi: Itse, ja kaikki pihapiirin lapset, virvoin trullina jo 80-luvulla. Ei kukaan meitä noitina ollut polttamassa. Luettiin loru ja annettiin vitsa palkkaa (karkkia, kolikko) vastaan.
   Mun mutsi 80-luvulla oli harmissaan, kun se noidiksi pukeutuminen oli sotkeutunut virpomisen kaa. Se on Itä-Suomesta kotoisin.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: easter, eastern, englanti, kinder, pohjanmaa, pääsiäinen, pääsiäismunat, salmonella, virpoa