Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Mitä tänään syötäisiin? Osa 27

Eira tietää, miksi olet ylipainoinen.
Mitä tänään syötäisiin? Osa 27

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 68 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Simpsakka ananas 2.9.2021 0:18
   Tulos: +243 (387 ääntä)
   Mulla on O-veriryhmä ja vegaanina (uuu , vegaani mainittu 🙈😂) ollut sen reilu kymmenen vuotta. Hengissä edelleen. Ja kyllä Taru, just tolta sen avokadon kuuluu näyttää 🤢 siitä vaan napostelemaan 🤭😶

   Lainaa

  2. Nimimerkki se tämäkin 2.9.2021 0:20
   Tulos: +263 (271 ääntä)
   Kiitos Eira. Nyt tiedänkin miksi vaimoni on vegaani ja minä en

   Lainaa

  3. Karoliina 2.9.2021 0:23
   Tulos: +495 (509 ääntä)
   Minä olen 0 veriryhmä, syön lihaa ja olen läski. Eira, selitä.

   Lainaa

  4. Varastettu alligaattori 2.9.2021 0:42
   Tulos: +74 (222 ääntä)
   On myös olemassa sellainen totuus kuin, että syöt ennemmän kuin kulutat. Ei siinä paljon veriryhmät, eikä mitkään muutkaan uskomukset asiaa muuksi muuta.

   Lainaa

  5. Tornipöllö 2.9.2021 0:46
   Tulos: +336 (384 ääntä)
   Valistakaa tyhmää: mistä lähtien kesäkurpitsaa on Suomessa alettu kutsua zucchiniksi?

   Lainaa

  6. Pingviini (ent. Soinniton ananas) 2.9.2021 1:05
   Tulos: +188 (200 ääntä)
   Keskimmäisen mokan vihannekset sopivat heille, jotka haluavat alkaa syödä hieman kasvispainotteisemmin :)

   Lainaa

  7. Säädytön lehmä 2.9.2021 1:06
   Tulos: -56 (98 ääntä)
   Ainut edes etäisesti ”järkevä” selitys mitä tulee Eiran väittämään liittyen, olisi veriryhmä 0- (hätäveri), jotta lihasta saisi rautaa ja pystyisi luovuttamaan mahdollisimman paljon verta jne… B:n osalta tää ei oikein täsmää ja koska lihapainotteinen sekasyöjä olen, eikä harmainta aavistustakaan miten ja mistä kasvissyöjä saa ravintona kaiken tarvittavan, epäilen silti että yhtälailla kasvisruokavaliolla saa tarpeeksi rautaa tasapainoisella ruokavaliolla… Pinaatti tais olla yks sellainen josta sitä saa? 😁

   Lainaa

  8. Tulos: +211 (213 ääntä)
   Pinaatista ei itse asiassa saa kovin hyvin rautaa. Se sisältää kyllä rautaa, mutta pääosin yhdisteinä joita ihmisen ruoansulatus ei pysty käsittelemään. Rautaa saa kasvissyöjänä esim. parsakaalista, pavuista, cashewpähkinöistä, avokadosta ja aprikooseista. (En silti suosittele syömään avokadoa joka näyttää samanlaiselta kuin tuo Tarun.)

   Lainaa

  9. Kirjoittamaton raadonsyöjä 2.9.2021 3:11
   Tulos: +36 (146 ääntä)
   Varastettu alligaattori: On myös olemassa sellainen totuus kuin, että syöt ennemmän kuin kulutat. Ei siinä paljon veriryhmät, eikä mitkään muutkaan uskomukset asiaa muuksi muuta.
   Nyt on kyllä vihdoin pakko kysyä: oletko sä joku yks ja sama ihminen joka käy vuodesta toiseen täällä kirjoittamassa tän käytännössä saman kommentin jokaiseen mokaan jossa edes viitteellisesti ohimennen mainitaan lihavuus tai laihdutus? 
   Jos olet, niin miten olet tällaiseen elämäntehtävään päätynyt? Käytkö julistamassa tätä omaperäistä ajatustasi ihan ympäri nettiä vai kohdistatko sanomasi vain Feissarimokiin? Onko sulla noin muuten elämässä kaikki asiat ihan ok?
   Jos et ole yks ja sama ihminen niin pitäisikö nyt teidän viimeistenkin hoksata, että tuo ei ole mikään mysteeri tai suuri oivallus jonka sanominen tai kirjoittaminen tekee susta muita nokkelamman tai paremman ihmisen. Oikeastaan se on aika laaja-alaisen ilmiön räikeä yksinkertaistus, ja sikäli suorastaan älyllistä epärehellisyyttä. 
   Mutta koska tuo kommentin kirjoitusasu ja sävy toistuu näiden tän aiheen ympärillä pyörivien mokien kommenttikentissä niin samankaltaisena, alkaa nousta epäilys että kaikkien niiden takana on sama ihminen. Toivon että näin ei ole, muuten tarvitsisit todella ripeästi laajempaa prioriteettien uudelleen tsekkausta elämässäs. 

   Lainaa

  10. Suurehko lihapulla 2.9.2021 3:37
   Tulos: +195 (199 ääntä)
   Tästä lähtien voinkin olla kylässä ja ravintolassa, että "anteeksi, olisiko teillä mitään veriryhmä AB:lle soveltuvaa?"

   Lainaa

  11. Ameriikan ihmelaspi 2.9.2021 3:51
   Tulos: -11 (35 ääntä)
   Onkohan Niinan miehen nimi Olli?

   Lainaa

  12. Natiivi timantti 2.9.2021 5:22
   Tulos: +63 (87 ääntä)
   Jee! Saan vihdoinkin syyn jättää tämän vegaanihömpötyksen elämästäni ja syödä ihan mitä vain. Ystävällisin terveisin O-

   Lainaa

  13. Räkäpää 2.9.2021 6:41
   Tulos: +111 (119 ääntä)
   Säädytön lehmä: Ainut edes etäisesti ”järkevä” selitys mitä tulee Eiran väittämään liittyen, olisi veriryhmä 0- (hätäveri), jotta lihasta saisi rautaa ja pystyisi luovuttamaan mahdollisimman paljon verta jne… B:n osalta tää ei oikein täsmää ja koska lihapainotteinen sekasyöjä olen, eikä harmainta aavistustakaan [...]
   Ei ole mitään järkevää selitystä Eiran höpinöille. Joskus on parempi vain torpata suoraan.

   Lainaa

  14. Liikkumaton haukka 2.9.2021 7:19
   Tulos: +71 (77 ääntä)
   Natiivi timantti: Jee! Saan vihdoinkin syyn jättää tämän vegaanihömpötyksen elämästäni ja syödä ihan mitä vain. Ystävällisin terveisin O-
   Veriryhmäsi on ainakin jättänyt pois ihan kaiken hömpötyksen. Muista luovuttaa verta. O- on superkätevä kaikille sopiva.

   Lainaa

  15. Apinaattori 2.9.2021 7:59
   Tulos: +32 (36 ääntä)
   Eira, tietäjien.tietäjä. Jopa tuolla tasolla, hänen täytyy opiskella varmaankin yopistossa.

   Lainaa

  16. Tulos: +75 (91 ääntä)
   Tarjan luumut näyttää mun mielestä ihan hyviltä, meidän vanha luumupuu tuotti tuollaisia enkä koskaan ajatellut, että oman pihan luumuista kuuluisi sen isompia tullakaan. :D Niitä tuli hyvin runsas määrä, ja herkullisia olivat.

   Lainaa

  17. Suopa kilpikonna 2.9.2021 9:14
   Tulos: +26 (30 ääntä)
   Minä olen lihaa syövä, ylipainoinen O-ryhmäläinen.

   Lainaa

  18. Tulos: +127 (131 ääntä)
   Muhveli: Tarjan luumut näyttää mun mielestä ihan hyviltä, meidän vanha luumupuu tuotti tuollaisia enkä koskaan ajatellut, että oman pihan luumuista kuuluisi sen isompia tullakaan. 😁 Niitä tuli hyvin runsas määrä, ja herkullisia olivat.
   Luulen että tossa tapauksessa oli kyse luumusadon pienuudesta jos koko sato mahtuu yhteen käteen

   Lainaa

  19. Tulos: +20 (48 ääntä)
   Muhveli: Tarjan luumut näyttää mun mielestä ihan hyviltä, meidän vanha luumupuu tuotti tuollaisia enkä koskaan ajatellut, että oman pihan luumuista kuuluisi sen isompia tullakaan. 😁 Niitä tuli hyvin runsas määrä, ja herkullisia olivat.
   Joo, mutta kuvassa on puun sato. Ei esimerkki millaisia luumuja puusta saa. Aina hauskaa, kun saa selittää vitsiä jollekin!

   Lainaa

  20. Tulos: -128 (154 ääntä)
   Simpsakka ananas: Mulla on O-veriryhmä ja vegaanina (uuu , vegaani mainittu 🙈😂) ollut sen reilu kymmenen vuotta. Hengissä edelleen. Ja kyllä Taru, just tolta sen avokadon kuuluu näyttää 🤢 siitä vaan napostelemaan 🤭😶
   Mistä tietää että ihminen on vegaani?Elä huoli se takuulla kertoo sen itse

   Lainaa

  21. Kilokalori 2.9.2021 10:08
   Tulos: +146 (188 ääntä)
   supo: Mistä tietää että ihminen on vegaani?Elä huoli se takuulla kertoo sen itse
   Mistä tietää että ihmisellä on paha mieli omista ruokavalinnoistaan, ja projisoi kognitiivisen dissonanssin takia omat sisäiset mielen ongelmansa vegaanien syyksi? Elä huoli, hän kyllä juoksee ivailemaan vegaaneja jokaiseen nettikeskusteluun.

   Lainaa

  22. Tulos: +103 (107 ääntä)
   Jos kasviksia voisi tilata Wishistä

   Lainaa

  23. Tulos: +42 (50 ääntä)
   Voiko veriryhmää vaihtaa, en halua alkaa vegaaniksi :(

   Lainaa

  24. Mauton orava 2.9.2021 12:41
   Tulos: +107 (127 ääntä)
   supo: Mistä tietää että ihminen on vegaani?Elä huoli se takuulla kertoo sen itse
   Laskitko kuinka moni kertoi tässä kommenttikentässä syövänsä lihaa?

   Lainaa

  25. Piparjuuri 2.9.2021 13:03
   Tulos: +23 (33 ääntä)
   Vuohi: Pinaatista ei itse asiassa saa kovin hyvin rautaa. Se sisältää kyllä rautaa, mutta pääosin yhdisteinä joita ihmisen ruoansulatus ei pysty käsittelemään. Rautaa saa kasvissyöjänä esim. parsakaalista, pavuista, cashewpähkinöistä, avokadosta ja aprikooseista. (En silti suosittele syömään avokadoa joka näyttää samanlaiselta kuin tuo Tarun.)
   Pinaatista ja muusta eihemirautaa sisältävästä saa raudan paremmin kehonsa käyttöön kun lisäksi syö jotain C-vitamiinia sisältävää; hyvä vinkki kaikille kasvissyöjäksi aikoville (:

   Lainaa

  26. Tulos: +31 (41 ääntä)
   Tuo Eiran toteamus perustuu johonkin veriryhmädieettiin, joka taas perustuu johonkin pseudotieteeseen. Äidilläni oli kirja, seurasin sitä huvikseni yhden kesän. O-verisenä söin punaista lihaa ja alkoholeista vain punaviiniä kohtuudella, vältin gluteiinia noin yksinkertaistettuna. Vihanneksia ja hedelmiä toki useimpia. Painoa lähti, mutta luulen sen johtuvan siitä että vain tarkkailin syömisiäni eri tavoin ja jätin esim. leivät, pastat, pullat ym. pois. En silti vetäisi dieetistä johtopäätöksiä Eiran tavoin.

   Lainaa

  27. Hurskas unikeko 2.9.2021 14:36
   Tulos: +47 (55 ääntä)
   Suurehko lihapulla: Tästä lähtien voinkin olla kylässä ja ravintolassa, että "anteeksi, olisiko teillä mitään veriryhmä AB:lle soveltuvaa?"
   Näin entisenä tarjoilijana tää ajatus ois kyllä kauhistuttava. ;) Kun muutenkin asiakkailla oli mitä ihmeellisimpiä vaatimuksia ja logiikkaa niille valinnoille, niin etten aina oikein tajunnu, mitä olisi pitänyt tajuta. Jos vaikka joku oli kasvissyöjä, niin punanen liha käy, jos siinä on hyvä kastike sivussa tai jos pihvi on vaan suht pieni jne. Toisaalta ehkä vähän ihme, ettei vielä oo tämmöstä veriryhmäkommenttia tullut vastaan, koska melkeen kaikki muut tuli kuultua.

   Lainaa

  28. Vilpitön alpakka 2.9.2021 14:37
   Tulos: +14 (16 ääntä)
   Veriryhmä B, vegaani, hoikka. Niin että sori vaan Eira.

   Lainaa

  29. Peruuttamaton riikinkukko 2.9.2021 14:58
   Tulos: +24 (32 ääntä)
   Veriryhmäni on O+. Olen aina ollut ylipainoinen, vaikka liha on aina kuulunut ruokavaliooni. Syön edelleen lihaa, mutta olen lisännyt runsaasti kasviksia ruokavaliooni ja vähentänyt lihan määrää. Painoni on pudonnut 13 kg. Aloin miettimään, onko veriryhmäni jollain salaperäisellä tavalla ehkä muuttunut isältä peritystä O:sta äidin A:han. 🤔

   Lainaa

  30. Tulos: +16 (18 ääntä)
   Karoliina: Minä olen 0 veriryhmä, syön lihaa ja olen läski. Eira, selitä.
   Kuten myös. Ehkä veriryhmäni on lääkärien salaliitto, olen oikeasti AB tai TMS.

   Lainaa

  31. Viaton apina 2.9.2021 15:21
   Tulos: -13 (17 ääntä)
   Simpsakka ananas: Mulla on O-veriryhmä ja vegaanina (uuu , vegaani mainittu 🙈😂) ollut sen reilu kymmenen vuotta. Hengissä edelleen. Ja kyllä Taru, just tolta sen avokadon kuuluu näyttää 🤢 siitä vaan napostelemaan 🤭😶
   Minä olen 0+ kasvikset ja tuoreet rehut eivät sovi ollenkaan, kaikki eivät haudutettuinakaan.

   Lainaa

  32. Tulos: +41 (45 ääntä)
   Tips: Tuo Eiran toteamus perustuu johonkin veriryhmädieettiin, joka taas perustuu johonkin pseudotieteeseen. Äidilläni oli kirja, seurasin sitä huvikseni yhden kesän. O-verisenä söin punaista lihaa ja alkoholeista vain punaviiniä kohtuudella, vältin gluteiinia noin yksinkertaistettuna. Vihanneksia ja [...]
   Joo luulen että turvottavien hiilareiden pois jättäminen vaikutti tossa enemmän 😅 Itse koitin keto dieettiä tossa viime kesänä. Toimi kyllä siinä mielessä että painoa lähti, mutta päänsärkyä ja huimausta alkoi tulla. Sitten lääkäri kertoi että hiilareita tarvitaan aivojen hyvinvointiin. Eli vanha kunnon "kaikkea kohtuudella" taitaa sittenkin olla se terveellisin tapa.

   Lainaa

  33. Ilmaapitävä opas 2.9.2021 16:05
   Tulos: +18 (22 ääntä)
   Apinaattori: Eira, tietäjien.tietäjä. Jopa tuolla tasolla, hänen täytyy opiskella varmaankin yopistossa.
   Siinä kovista kovimmassa Elämän Yliopistossa, jossa opitaan copy/pastettamaan internet, mutta ei ymmärtämään oman tiedon kovin lähellä olevia rajoja.

   Lainaa

  34. Tulos: -11 (27 ääntä)
   Varastettu alligaattori: On myös olemassa sellainen totuus kuin, että syöt ennemmän kuin kulutat. Ei siinä paljon veriryhmät, eikä mitkään muutkaan uskomukset asiaa muuksi muuta.
   Tässä ihmettelen, miksi noin 120 peukusta Varastettu alligaattori on minun lukiessani plussalla vain 34. Tarkoittaako se sitä, että useampi kymmentä prosenttia kommenttien lukijoista uskoo, että ylläoleva ei pidä paikkaansa?

   Lainaa

  35. Ex Hoitaja 2.9.2021 23:41
   Tulos: +12 (24 ääntä)
   Banaani: Tässä ihmettelen, miksi noin 120 peukusta Varastettu alligaattori on minun lukiessani plussalla vain 34. Tarkoittaako se sitä, että useampi kymmentä prosenttia kommenttien lukijoista uskoo, että ylläoleva ei pidä paikkaansa?
   Itse en antanut kumpaankaan suuntaa peukkua, mutta sanotaapa nyt mielipide asiaan sittenkin.
   Onhan se totta. Mikä tekee monelle kipeää. Siksi peukkua alas?
   TAI
   Kävikö edes mielessä, ettei kaikki lihavuus johdu ruokatottumuksista. On todella paljon lääkkeitä, joiden sivuvaikutus on enemmän tai vähemmän lihavuus ja myös sairauksia joissa tämä oire, kun lääketasapaino ei ole kohdallaan.
   Eli ensikerralla kun näet ylipainosen. Älä ajattele "läski mee liikkumaan". Eikös muuten ole aika mielenkiintoista, että läskejä katsotaan pahalla kuntosaleissa. Ketä semmoinen ympäristö kiinnostaa? 
   Ps. Loukatun polven myötä on kulutukseni vähentynyt, mutta ruokahaluni ei. Minun kohdallani valitettavasti tämä on lievän ylipainoni syy on liika ruoka. 

   Lainaa

  36. Tulos: +48 (56 ääntä)
   Mauton orava: Laskitko kuinka moni kertoi tässä kommenttikentässä syövänsä lihaa?
   Sinä et nyt ymmärrä. Kyllä LIHAN syönnistä kuuluu jauhaa. Vähän niin kuin Kaisa ja Petteri saavat tottakai jauhaa seksielämänsä ongelmista työpaikkaruokalassa, mutta  Sarin ei pidä kertoa lähtevänsä Minnan kanssa lomareissulle, koska se on sitä kaameaa homorummutusta.

   Lainaa

  37. Kilokalori 3.9.2021 9:14
   Tulos: +5 (19 ääntä)
   Banaani: Tässä ihmettelen, miksi noin 120 peukusta Varastettu alligaattori on minun lukiessani plussalla vain 34. Tarkoittaako se sitä, että useampi kymmentä prosenttia kommenttien lukijoista uskoo, että ylläoleva ei pidä paikkaansa?
   No netti nyt on pullollaan kaikkea pseudotiedettä, varsinkin tuo ketoilijoiden "rasvaa ja proteiinia saa syödä vaikka miten paljon koska ne ei lihota mutta hiilihydraatit on paha"-menoa on jokainen liikuntapalsta pullollaan. Heidän mielestään ilmeisesti fysiikan perusteoria energian säilymisestä on humpuukia... Mutta kuten yllä Laurallekin oli lääkäri kertonut, aivot käyttävät energianlähteenään ainoastaan glukoosia. Jos sen jättää pois, aivotoiminta heikkenee merkittävästi, vaikka elimistö alkaakin epätoivoissaan hajottaa lihaksia gluteiiniksi.
   Luultavasti kumminkin kohta joku ketoilija juoksee kertomaan että aivot pärjäävät ihan hyvin pekonilla ja ketoosin aivosumu vain kertoo onnistuneesta dieetistä, ja kolesteroliarvotkin on vain yhdysvaltalaisten lääkefirmojen rahastusjuoni.

   Lainaa

  38. Tulos: +2 (18 ääntä)
   Kirjoittamaton raadonsyöjä: Nyt on kyllä vihdoin pakko kysyä: oletko sä joku yks ja sama ihminen joka käy vuodesta toiseen täällä kirjoittamassa tän käytännössä saman kommentin jokaiseen mokaan jossa edes viitteellisesti ohimennen mainitaan lihavuus tai laihdutus? Jos olet, niin miten olet tällaiseen elämäntehtävään päätynyt? [...]
   Minun on puolestani täysin vapaaehtoista kysyä, miksi vaikutat ärsyyntyneen alligaattorin kommentista? Miksi menet vastauksessasi henkilöön monin eri tavoin? Miksi näet sen ”elämäntehtävänä” sen enempää kuin näet omana elämäntehtävänäsi täällä kommentoida? 
   Ei alligaattori väittänyt itseään muita välkymmäksi eikä sellainen kuva tule mistään; päin vastoin, mielestäni alligaattori totesi asiansa juuri sellaiseen sävyyn, kuin sen pitäisi olla itsestään selvää melkein kaikille. Laihtuminen ja lihominen pelkistyvät melkein aina syödyn ja kulutetun energian väliseen suhteeseen vaikka kyseessä olisikin monimutkainen tilanne asian ympärillä, kuten sairaus tai elämäntilanne. Mielestäni älyllistä epärehellisyyttä voi yhtä potentiaalisesti olla perusasioiden eksyttäminen suuren tietomäärän sekaan. Esimerkki: ”lihoin koska jalka oli poikki enkä päässyt liikkumaan aikoihin”. Tuolloin voidaan joko perustella lihomista sillä vaivalla tai sitten todeta, että kulutuksen väliaikaisen laskemisen takia olisi terveydellisessä mielessä ollut perusteltua myös syödä vähemmän. Asia on täysin samoin monesti silloin kun lääkkeillä sanotaan olevan lihottava vaikutus; niin, lihottava vaikutus ruokahalun kasvun ja/tai kulutuksen laskun muodossa. En puhu tässä maailman kaikista lääkkeistä mutta monista sellaisista, joista muuta väitetään, kyllä. Jos lihominen on lääkkeen yleinen sivuvaikutus niin sitä voi ehkäistä pitämällä tarkkaa kirjaa syömisistä ja painosta ja reagoimalla ruokavaliomuutoksin heti painon muuttuessa. Se ei ole kivaa eikä helppoa eikä tarkoitus ole sanoa, että lihominen olisi esim potilaan ”oma vika”, mutta ei se silti poista sitä tosiasiaa että lopulta kyse on lähinnä kulutuksen ja syömisen välisestä suhteesta. Ja sama asia todetaan lähes aina prikulleen näin myös tutkimuksissa. Jotenkin ne salaperäiset itsestäänlihomiset eivät ikinä ilmene tutkittaessa. 
   Uskon, että sinua ärsyttää se, jos joku ajattelee lihomisen olevan ”oma vika”. Alligaattori ei kuitenkaan kommentissaan tehnyt kenestäkään pahaa tai hyvää ihmistä lihomisen suhteen, joten vaikuttaa että enemmänkin projisoit omaa tunnettasi hänen kommenttiinsa. Saatan olla väärässä koska en tiedä ajatuksistasi paljoa ja jos niin on, pahoittelen.
   Laihtumisen ja lihomisen mekanismeihin liittyvän tiedon polttaminen itsetunnon alttarilla on sellainen juttu, joka ei ainakaan minun pirtaani sovi, minkä takia ainakin minä olen sanonut aika usein vastaavaa kuin alligaattori. Tällä samalla nimimerkilläni kylläkin aina, alligaattorista en tiedä.

   Lainaa

  39. Tulos: -16 (20 ääntä)
   Kilokalori: No netti nyt on pullollaan kaikkea pseudotiedettä, varsinkin tuo ketoilijoiden "rasvaa ja proteiinia saa syödä vaikka miten paljon koska ne ei lihota mutta hiilihydraatit on paha"-menoa on jokainen liikuntapalsta pullollaan. Heidän mielestään ilmeisesti fysiikan perusteoria energian säilymisestä on [...]
   No… niin, ketoilussa aivosumu tosiaan liittyy siihen kun ketoosi vasta käynnistyy. Se tosiaan väistyy terveillä ihmisillä lähes varmuudella sitten kun ketoosi on käynnissä. Sen jälkeen aivojen toiminta on normaalia :) ja ketoosissa ollessa - pitkänkin ajan kuluttua - verensokeritkin tuppaavat olemaan kunnossa, jos ei muuta terveyshäikkää ole. Mutta se nyt ei suoranaisesti toki tuohon laihtumiseen välttämättä liity, tuli vaan mieleen.

   Lainaa

  40. Pelkäämätön Soturi 3.9.2021 12:36
   Tulos: -14 (26 ääntä)
   Banaani: Tässä ihmettelen, miksi noin 120 peukusta Varastettu alligaattori on minun lukiessani plussalla vain 34. Tarkoittaako se sitä, että useampi kymmentä prosenttia kommenttien lukijoista uskoo, että ylläoleva ei pidä paikkaansa?
   Se johtuu vain siitä, että läskeillä on paha mieli omasta ylipainostaan.
   Totuus sattuu, ja jaetaan protestipeukkuja kun joku muistuttaa ylipainosta.

   Lainaa

  41. Pollea järvisieni 3.9.2021 13:10
   Tulos: +13 (27 ääntä)
   Banaani: Tässä ihmettelen, miksi noin 120 peukusta Varastettu alligaattori on minun lukiessani plussalla vain 34. Tarkoittaako se sitä, että useampi kymmentä prosenttia kommenttien lukijoista uskoo, että ylläoleva ei pidä paikkaansa?
   Ei, vaan suurin osa ymmärtää sen, että kyseessä on raju yksinkertaistus, ja vielä aika asenteellinen sellainen. 
   Tuo kommenttihan pyrkii viestimään, että kaikki lihavat ovat liikkumattomia eli laiskoja, ja syövät liikaa eli ovat ahneita mässäilijöitä. Tämähän ei tietenkään pidä paikkansa. 
   On nimittäin niin, että monet sairaudet lihottavat. Samoin jotkut lääkkeet. Voi olla liikuntarajoitteita, jotka estävät riittävän reippaan liikunnan. 
   Ja sitten on semmoinen, että pelkkä ruokahan ei esim ole lihottavaa. Kerrottakoon, että itse laihduin 30kg kun lopetin juomisen (ja ettei tartte erikseen kysyä niin kyllä, join paljon.) Tämähän tavallaan menee tuohon kategoriaan, eli saa alkoholista enemmän kaloreita kuin kuluttaa, mutta tarkoitetaankohan kommentilla ihan tätä kuitenkaan? 
   Syitä lihavuuteen on monia, eivätkä ne yksinkertaisesti kaikki kytkeydy siihen, että söisi liikaa ja liikkuisi liian vähän. Tämä on ihan helppo selvittää lukemalla aiheesta yhtään. Kommentin asenteellinen, moralisoiva retoriikkakaan ei auta ketään; kaikki lihavat nimittäin kyllä tietävät olevansa lihavia, ja todennäköisimmin myös tietävät miksi. Syyllistäminen ja moralisointi eivät myöskään ole minkäänlaisia motivaattoreita mihinkään suuntaan, vaikka selvää onkin ettei tuollaisilla kommenteilla olekaan tarkoitus ketään mihinkään motivoida, vaikka se sellaiseksi ehkä yritetäänkin verhota. 

   Lainaa

  42. Pollea järvisieni 3.9.2021 13:22
   Tulos: +29 (31 ääntä)
   Ja siis itseäni ihan rehellisesti ainakin jurppii se, että lihavat tuntuvat olevan sellainen ryhmä, jota saa tässä maailmassa ihan avoimestikin dissata. Toisaalta siinä nähdään edes se, ettei ole laihuuskaan niin autuaaksi tekevä asia, että se toisi sellaisen itsevarmuuden ja itsensä arvostamisen, että pärjäisi elämässä painamatta joitakin muita alas.

   Lainaa

  43. Samea kuormaeläin 3.9.2021 14:03
   Tulos: +12 (16 ääntä)
   Ex Hoitaja: Itse en antanut kumpaankaan suuntaa peukkua, mutta sanotaapa nyt mielipide asiaan sittenkin. Onhan se totta. Mikä tekee monelle kipeää. Siksi peukkua alas?TAIKävikö edes mielessä, ettei kaikki lihavuus johdu ruokatottumuksista. On todella paljon lääkkeitä, joiden sivuvaikutus on enemmän tai vähemmän [...]
     Koska se on puutaheinaa, ihmiskeho ei toimi niin. On lahestulkoon mahdotonta olla nalkainen kovin kauan, vahan samaan tapaan kuin itsensa tappaminen on aika vaikeaa: keho ei halua kuolla ja ihminen valttelee nalkaa, kipua, jne vaikka kehon aivot olisivat paattanyt mita. Jos haluaa laihtua, ei auta etta soisi vahemman kuin kuluttaa, jos ei pysty siihen, enempaa kuin pystyisi leikkaamaan tyynesti pari sormea saksilla irti. Kaiken muun hyvan lisaksi ravintoaineita tarvitaan, joten jos syo vaikka pelkkaa sokeria ja rasvaa, on mahdollista kuolla aliravitsemukseen samalla kun on ylipainoinen. Keho kirkuisi lisaa ruokaa, koska se saisi kylla riittavasti kaloreita mutta ihan vaaranlaisia. 
     Koko kulttuurimme on seonnut oikean ravitsemuksen suhteen; kaikenlaisia suurimpia pudottajia. Jos ei olla naantymassa nalkaan koska uusin muotidieetti, sitten tankataan kymmenen metrin hyllysta karkkia. Eika median esittelema unelmakeho ole useimmille mitenkaan mahdollinen. 
     Jos syo kohtuudella, saannollisiin ruoka-aikoihin, lahinna kasveja, pysyy terveena ilman, etta sairastuu syomishairioon. Jos yrittaa vain syoda vahemman, aineenvaihdunta sotkeentuu. Terveisin en ole missinmittainen, mutta laakarintarkistuksissa aina onnittelevat, etta kyllapas paino pysyy kurissa. 

   Lainaa

  44. Tulos: -10 (22 ääntä)
   Pollea järvisieni: Ja siis itseäni ihan rehellisesti ainakin jurppii se, että lihavat tuntuvat olevan sellainen ryhmä, jota saa tässä maailmassa ihan avoimestikin dissata. Toisaalta siinä nähdään edes se, ettei ole laihuuskaan niin autuaaksi tekevä asia, että se toisi sellaisen itsevarmuuden ja itsensä arvostamisen, että pärjäisi elämässä painamatta joitakin muita alas.
   Onko esim tässä ketjussa joku siis tehnyt nähdäksesi niin?

   Lainaa

  45. Harmittava hamsteri 3.9.2021 15:19
   Tulos: +25 (27 ääntä)
   Banaani: No… niin, ketoilussa aivosumu tosiaan liittyy siihen kun ketoosi vasta käynnistyy. Se tosiaan väistyy terveillä ihmisillä lähes varmuudella sitten kun ketoosi on käynnissä. Sen jälkeen aivojen toiminta on normaalia 😊 ja ketoosissa ollessa - pitkänkin ajan kuluttua - verensokeritkin tuppaavat [...]
   Mä niin en ymmärrä tätä ketoosi innostusta. Lehmillä ketoosia yritetään välttää kaikin keinoin, koska se on kehon epätasapainotila ja lehmä voi huonosti. Ihmiset taas pyrkii tietoisesti ketoosiin. Ei ymmärrä, ei.

   Lainaa

  46. Tulos: -7 (13 ääntä)
   Harmittava hamsteri: Mä niin en ymmärrä tätä ketoosi innostusta. Lehmillä ketoosia yritetään välttää kaikin keinoin, koska se on kehon epätasapainotila ja lehmä voi huonosti. Ihmiset taas pyrkii tietoisesti ketoosiin. Ei ymmärrä, ei.
   No, lehmällä myös on neljä mahaa ja ne sanoo ”ammuu”, eläimet on erilaisia. Ketoosista on joillekin selvää hyötyä, mutta yleensä väliaikaisestihan sitä toteutetaan, koska pitkällä tähtäimellä ruokavalio olisi vaikeaa pitää tarpeeksi monipuolisena pysyen ketolla. En minä ainakaan ole sikäli mikään ketoosin ”kannattaja” tai puolesta puhuja saati siitä innostuja, mutta kärjistäen, parempi se terveydelle on ottaa vaikka ketolla ylipaino pois ja sitten monipuolistaa uudelleen ruokavaliota, kuin vetää perunalla, leivällä, jälkkäreillä ja leffasipseillä parikymmentä ylimääräistä kiloa ja sitten valitella metabolista häiriötään ja lisäksi syyttää kehityskulusta mahdollisesti vielä ikää ja työkiireitäkin. Kahdesta em. vaihtoehdosta eka vaan on terveellisempi, varmaan ainakin melkein sata kertaa sadasta.

   Lainaa

  47. Tervetullut undulaatti 3.9.2021 17:19
   Tulos: +7 (13 ääntä)
   Tornipöllö: Valistakaa tyhmää: mistä lähtien kesäkurpitsaa on Suomessa alettu kutsua zucchiniksi?
   Siitä lähtien kun oikein ULKOMAILLA käyneet juntit ovat yrittäneet päteä heittämällä hienolta kuulostavia sanoja ymmärtämättä niitä täysin. Jo n. 60-luvulta lähtien.
   Nämä väärinymmärretyt sanat ovat usein italiaa. Tosin osa on italia-englanti-käännöksiä. Lasagna-levyt, zucchino, broccoli jne. 

   Lainaa

  48. Muodoton kala 5.9.2021 6:59
   Tulos: -6 (10 ääntä)
   Muhveli: Tarjan luumut näyttää mun mielestä ihan hyviltä, meidän vanha luumupuu tuotti tuollaisia enkä koskaan ajatellut, että oman pihan luumuista kuuluisi sen isompia tullakaan. 😁 Niitä tuli hyvin runsas määrä, ja herkullisia olivat.
   Hänellä meni hieman ohi että tässä esiteltiin epäonnistuneita satoja ja mini tuotoksia. Ehkä hän on saanut vain pienen sadon puustaan ja tuli esittelemään normaali kokoisia luumujaan, koska pitäähän se huomio saada kaikkialta

   Lainaa

  49. Tulos: -1 (15 ääntä)
   Pollea järvisieni: Ei, vaan suurin osa ymmärtää sen, että kyseessä on raju yksinkertaistus, ja vielä aika asenteellinen sellainen. Tuo kommenttihan pyrkii viestimään, että kaikki lihavat ovat liikkumattomia eli laiskoja, ja syövät liikaa eli ovat ahneita mässäilijöitä. Tämähän ei tietenkään pidä paikkansa. On [...]
   Yksinkertaistus ei ole mielestäni sen takia raju, että se pitää paikkaansa lähes aina. On erittäin poikkeuksellista, että se ei pitäisi paikkaansa. Joten miksei samalla tavalla syytetä sinun näkökulmaasi edustavia rajusta monimutkaistamisesta? 
   Miten tuo on asenteellinen itsessään? Toteamus oli todenmukainen eikä siimä eritelty sitä, kenen kannalta tuo tosiasia on edullinen tai epäedullinen. Toteamuksen voidaan toki nähdä valottavan sitä seikkaa, että lihomiseen voi vaikuttaa valinnoilla, ja tämä tosiasia on asianosaisille toisinaan kestämätön, mutta se saattaa silti olla asia joka ylipainoisen on kuultava muutoksen mahdollistamiseksi. Kysyn sinulta: jos lihomiseen ei vaikuteta valinnoilla, kuinka lihomista sitten mielestäsi voisi ehkäistäkään valinnoilla? Eikö mielestäsi tosiaan voi? Entä kuinka voisi laihtua tekemällä valintoja jos ei lihomiseenkaan voi valinnoilla vaikuttaa? Jos sanot lihavalle (oli kyse sitten yksittäistapauksesta tai yleisesti kaikista ylipainoisista), että lihominen ei ollut ehkäistävissä valinnoilla, sanot samalla, ettet voi ehkä laihtuakaan valinnoilla. Niinkö tosiaan haluat ylipainoiselle viestiä? Silloin minusta palvelet hänen egoaan muttet terveyttä tai vointia. Enkä minä yritä sanoa että joka ikisen kuuluisi päästä normaalipainoon, vaan vain, että niille jotka sitä saattaisivat haluta, pitäisi tehdä selväksi, että se todellakin on mahdollista. Se on lihaville siis oikeastaan HYVÄ uutinen enemmän kuin huono.
   Kuka kuvaili ”ahneiksi mässäilijöiksi” niitä, jotka ovat lihoneet, sinä vai alligaattori? On täysin eri asia todeta jokin asia kuin arvottaa se. Vaikka todetaan lihomisen mekanismin liittyvän lähes aina siihen että energiaa saadaan liikaa kulutukseen nähden, ei olla automaattisesti alasarvotettu niitä, joiden tekemät valinnat vaikuttavat tämän tosiasian valossa epäedullisilta. Eikä sellaisesta voi automaattisesti syyttää viestintuojaa. 
   Itse juuri sanot laihtuneesi lopetettuasi juomisen. There you go. Olet tehnyt elämäntapavalinnan ja laihtunut. Laihtumisen takana on joko kulutuksen lisääntyminen (onko elämääsi tullut raittiina enemmän liikkumista?) tai nautittujen kalorien väheneminen (alkoholijuomat ovat tosi energiarikkaita), tai niiden yhdistelmä. Juuri sitähän alligaattorin kommentissa alunperinkin yritetään sanoa; se ei ole ylistämistä tai tuomitsemista, vaan seikka, johon liittyvät negatiiviset ja positiiviset assosiaatiot ovat jokaisen oma vastuu, ei alligaattorin. 
   Vastuu siirtyy ihmiselle itselleen tuon alligaattorin toteamuksen ollessa totta, mutta se on yhtä lailla mahdollisuus kuin uhkakin, ja jokainen voi ihan itse päättää, kumpaa enemmän tuijottaa. 

   Lainaa

  50. Tulos: +3 (13 ääntä)
   Valintojen ja vastuun merkitystä voidaan pohtia myös vertaamalla vaikka juurikin siihen alkoholismiin, jonka sieni mainitsit. Voidaan todeta totuudenmukaisesti, että alkoholismi aiheuttaa syöpää. Se on nyt analogiassa sama kuin sanoisi että liian suuri kalorien sisäänotto kulutukseen nähden johtaa lihomiseen. Molemmat ovat fysiologisesti totta HUOLIMATTA SIITÄ, onko kohtuullista odottaa jokaisen pystyvän kaiken aikaa tekemään vastuullisia valintoja noiden tietojen pohjalta. Kuitenkin on tärkeää tiedostaa alkoholin vaarat. Ei siksi, että saataisiin haukkua alkoholisteja, vaan siksi, että ihmiset ymmärtäisivät halutessaan toimia oman terveydensä kannalta edullisella tavalla tuon tiedon pohjalta. Alkoholivalistus ei ole alkoholistien haukkumista sen enempää, kuin ravintovalistus on lihavien haukkumista. Mikä sitten määrittelee sen, mikä agenda kulloinkin on minkäkin valistuspuheenvuoron takana? Ei siihen ole yhtä vastausta. Mutta ei toisia voi syyttää haukkumisesta vain siksi, että joku tosiasia särähtää omaan korvaan. Se syytös pitäisi löytyä joko sanotun kontekstista tai sisällöstä. Jos kertoo kahden kesken maksasyöpää sairastavalle alkoholistille, että todennäköisesti edesautoit syöpäsi kehittymistä alkoholinkäytöllä, se olisi HYÖDYTÖNTÄ, mistä voidaan ehkä päätellä (mutta ei varmuudella), että ollaan liikkeellä mollaamismielialalla. Jos taas sanotaan terveille mutta kovaa ryyppääville parikymppisille, että tuo elämäntapa voi aiheuttaa useita eri syöpiä, saattaa tiedonannosta tällä kertaa olla todellista hyötyä, eikä toisen ihmisen terveyden hyödyttäminen tiedonannolla oikein sovi yhteen mollaamisagendan kanssa. Samoin siis lihavuuttakin voidaan sekä ehkäistä että myös terveydellisten hyötyjen ja haittojen kannalta ”parantaa” tiedonannolla. Lihavuudesta kun voidaan tulla edes osan matkaa parempaan suuntaan ja saada todella merkittäviö terveyshyötyjä. Saatetaan puhua helposti useista vuosista lisää elinaikaa ja terveitä vuosia. Mitä tarkoitusta palvelee sellainen, että syyttää tiedottajaa mollaamisesta silloin, kun tiedonantaminen tehdään neutraalilla foorumilla (=eli sellaisella jolla lueskelee sekä yli- että normaalipainoisia) ilman sanaakaan ylipainoisista ihmisistä ihmisinä? Sieni, sinunkin kommentissasi oli oleellisen tiedon hukuttamista ”rajuun monimutkaistamiseen”. Puhut vammoista jotka estävät ”riittävää” liikkumista, jolloin kätevästi unohtuu, että liikkumisen väheneminen antaa aihetta syömisenkin vähentämiselle. Sellaista kaloria ei tarvitse syödä, jota ei tule kuluttamaan. Ja miljoonannen kerran, on eri asia onko hoikkana pysyminen helppoa tai edes kohtuullinen vaatimus kaikissa elämäntilanteissa. Esim minä ainakin ymmärrän oikein hyvin sen jos vammautuminen tai lääkitys lihottaa, koska ruokahalun vastustaminen vaatii valtavasti psyykkisiä resursseja varsinkin, jos on tapahtunut jokin nopea muutos. En minä hauku ihmistä joka lihoo vaikka masennuksen tai jalan katkeamisen takia. Mutta haluaisin viestiä sellaisille ihmisille, että elämäntilanteiden ja terveydentilojen negatiiviset vaikutukset on mahdollista lähteä pikku hiljaa korjaamaan jos on sellaisesta kiinnostunut. Ja vaikkei olisi, on silloin turha olla kiinnostunut siitäkään että jotkut jaksavat yhä tähdentää että lihomisessa on kyse kulutuksen ja energiansaannin suhteesta. Lihava voi joko tuijottaa haasteitaan tai mahdollisuuksiaan tai punnita yhtä aikaa molempia. Tai olla kiinnostumatta koko aiheesta ja elää mielenrauhassa ylipainosta huolimatta. Se ei tarkoita, että kaikkien pitäisi olla sitä mieltä, että lihominen on kovinkaan monelle mikään väistämätön elämänkohtalo. Se voi olla joko aktiivinen tai tiedostamaton valinta, suuntaan tai toiseen.

   Lainaa

  51. Pollea Järvisieni 5.9.2021 20:48
   Tulos: +12 (20 ääntä)
   Nyt on niin monta ja pitkää kommenttia Banaanilta että huhhuh. Yritän nyt silti vastata jotain. No. Ensinnäkään en nyt ihan tiedä mistä sait sellaisen käsityksen, että olisin jotenkin sanonut, että painoon ei voisi ollenkaan valinnoilla vaikuttaa. Tietysti voi. Se, että sanoo lihavuuden syitä olevan monia, ei nähdäkseni tarkoita, että se olisi jotenkin täysin valintojen ulkopuolella oleva asia. Passaako sitten udella, että ensinnäkin millaista hyötyä katsot esimerkiksi juuri sinun vieraalle ihmiselle pyytämättä antamallasi terveysvalistuksella siis olevan? Miksi juuri sinä olet pätevä tätä valistusta antamaan? Kuten sanoin, jokainen lihava tietää olevansa lihava. Suurin osa myös tietänee mistä se johtuu. Se, että joku täysin vieras ihminen alkaa toisen tilanteesta kummempia tietämättä ”valistaa”, ei yleensä ole kovin hedelmällistä. Vai mitä olet mieltä, jos minä nyt alkaisin alvariinsa ”valistaa” ihmisiä lihan epäterveellisyydestä ja kasvisruokavalion hyödyistä, uskotko, että siitä kovin moni lihansyöjä ottaisi onkeensa? Vai olisiko niin, että minua pidettäisiin ärsyttävänä, omaa ruokavaliotani tuputtavana mulkvistina? Tämä on nyt se pointti. Mitä ihmisten henkilökohtaisiin valintoihin ja terveyteen tulee, ne ovat todella sitä: henkilökohtaisia asioita. Suurin osa lienee sitä mieltä, että terveellistyyteen vedoten kasvisruuasta paasaava vege on rasittava urpo, mutta jostain syystä tuota mieltä oleva ihminen saattaa kuitenkin kokea, että jokaisella laihalla on vähintään oikeus, jos ei velvollisuus, vähän ”valistaa” lihavaa ihmistä tämän terveydestä. Ja vielä kerran: ihan niinkuin se lihava ei niitä asioita jo valmiiksi tietäisi. Tämä aika ilmeinen kaksoisstandardi siitä, kelle saa tai pitää valistaa, missä tilanteessa ja kenen toimesta, tekee nähdäkseni aika näkyväksi sen lihavien tietynlaisen kyykyttämisen. Kas kaikille muille ihmisille heidän terveytensä on heidän henkilökohtainen asiansa, (joissain tapauksissa ehkä hieman myös läheisten asia), mutta lihavien terveys on asia, jota saa puida ihan kuka hyvänsä.

   Lainaa

  52. Pollea Järvisieni 5.9.2021 22:00
   Tulos: +9 (17 ääntä)
   Ja sanotaan nyt vielä sekin, että oikeastaan minusta on vähän hassua ja ristiriitaista, että puhut ylevästi kuinka ”lihaville pitää viestiä, että heidän valinnoillaan on merkitystä”, mutta kuitenkin ilmeisesti koet, ettei lihava, siis normaali, fiksu aikuinen ihminen, ole kykenevä näitä valintoja tekemään ilman sinulta (tai keltä tahansa laihalta) saamaansa valistusta? Että toimijuus heillä on, mutta vasta sitten, kun ovat saaneet riittävästi tietoa, jonka lähtökohtaisesti oletat heiltä puuttuvan? Eikö tuo ole sinusta ehkä hieman infantilisoivaa? Ennen kuin aloitat terveysvalistuksen itsellesi vieraalle, lihavalle ihmiselle, kai otat ensiksi selvää hänen terveyshistoriastaan? Niistä valinnoista, joita hän on jo tehnyt? Vai teetkö vain oletuksen, että koska hän on lihava, hän ei tiedä painon ja terveyden suhteesta? Onko niin, että laihdutus on ainoa oikea valinta, minkä lihava ihminen voi tehdä? Entä teetkö pelkän lihavuuden perusteella sen oletuksen, että ihminen ei joko ole tietoinen painostaan tai ainakaan yrittänyt tehdä asialle mitään? Sehän se viesti nimittäin on, kun alat vieraalle ihmiselle ”valistaa” hänen painostaan. Siitäkin huolimatta, että tutkimusten mukaan huomattava määrä ihmisistä on oikeastaan niin kutsuttuja jatkuvia laihduttajia, ja että jatkuva laihdutus on oikeastaan lihavuutta isompi terveysriski, joka ei myöskään yleensä johda painon lopulliseen tippumiseen, vaan ennemminkin jatkuvaan jojoiluun.

   Lainaa

  53. Tyydyttävä aprikoosi 6.9.2021 0:37
   Tulos: +7 (11 ääntä)
   Tervetullut undulaatti: Siitä lähtien kun oikein ULKOMAILLA käyneet juntit ovat yrittäneet päteä heittämällä hienolta kuulostavia sanoja ymmärtämättä niitä täysin. Jo n. 60-luvulta lähtien. Nämä väärinymmärretyt sanat ovat usein italiaa. Tosin osa on italia-englanti-käännöksiä. Lasagna-levyt, zucchino, broccoli jne. 
   Ja sitten on ihan kotoperäisiä sanoja, joiden merkitys on unohtunut vieraskielisten korvattua ne. Esimerkkeinä vaikka sinappikaali (rucola) ja mäkimeirami (oregano).

   Lainaa

  54. Pelkäämätön Soturi 6.9.2021 13:03
   Tulos: -17 (23 ääntä)
   Pollea Järvisieni: Ja sanotaan nyt vielä sekin, että oikeastaan minusta on vähän hassua ja ristiriitaista, että puhut ylevästi kuinka ”lihaville pitää viestiä, että heidän valinnoillaan on merkitystä”, mutta kuitenkin ilmeisesti koet, ettei lihava, siis normaali, fiksu aikuinen ihminen, ole kykenevä näitä valintoja [...]
   Jos läski on syönyt itsensä sairaalloisen kuntoon, sen näkee ihan päällepäin. Ei se vaadi mitään terveystietojen ronkkimista.

   Lainaa

  55. Tulos: -1 (17 ääntä)
   Pollea Järvisieni: Nyt on niin monta ja pitkää kommenttia Banaanilta että huhhuh. Yritän nyt silti vastata jotain. No. Ensinnäkään en nyt ihan tiedä mistä sait sellaisen käsityksen, että olisin jotenkin sanonut, että painoon ei voisi ollenkaan valinnoilla vaikuttaa. Tietysti voi. Se, että sanoo lihavuuden syitä [...]
   Hehe :) no, välillä on sopivasti asia mielenpäällä ja sopivasti aikaa kirjoitella. Yritän vastata edes pariin tärkeänä pitämääni kohtaan. 
   Mikä tekee minusta pätevän? Mielestäni mikään ei tee ihmisestä sen pätevämpää, kuin miten pätevää sanottavaa hänellä on. En pidä sitä henkilökohtaisena ominaisuutenani. Kuka vain voi jakaa tietoa ja ajatuksia. Mutta puhut minulle vieraan lihavan valistamisesta; en minä muista koskaan tehneeni sellaista. Syy on juurikin se, että yksittäisen ihmisen kohdalla kyse on luultavasti monista henk koht asioista ja en todellakaan tekisi ”valistuksella” mitään hyvää. Sen sijaan keskustelen asiasta mielelläni yleisellä tasolla, ja sanomani asiat koskevat mielestäni yhtä lailla hoikkia kuin ylipainoisia. Toivoisin sekä hoikkien että ylipainoisten aivan yhtä lailla ymmärtävän perusasiat lihomisen takana, koska lihominen itsessään on valtava yhteiskunnallinen ongelma siinä missä henkilökohtainenkin; lihavuudesta johtuvien sairauksien hoitaminen on todella kallista (diabetes, liikuntaelinsairaudet, sydänsairaudet, syövät, mielenterveysongelmat… hinta on aivan jotain muuta kuin tulee ehkä monestikaan ajatelleeksi) ja se raha on pois niiden hoitamisesta, jotka eivät voineet valinnoillaan vaikuttaa omiin sairauksiinsa. Eikä mikään mielen pahoittaminen muuta tätä tosiasiaa. Syyllistämisestä kuitenkaan ei ole mitään hyötyä, vaan pidän järkevämpänä kohdistaa huomio mieluummin siihen lihomiseen ilmiönä, koska siinä ilmiössähän ne ratkaisutkin piilevät, eivät ihmisten hyveellisyydessä tai ihmisarvossa tai paskuudessa. 
   Sanot että terveys on muutoin henkilökohtainen asia mutta lihavien terveyttä saa puida. Näen tämän eri tavalla; esimerkiksi alkoholin käyttöä ja tupakointia valvotaan ihan laeilla ja määrää säädellään verotuksella. Pyöräillessä täytyy lain mukaan olla kypärä ja autossa kuljettajallakin turvavyö. Ja tosin päin: me kaikki maksamme siitä että hoitoa tarvitsevat saavat sitä. Eli kukaan ei varmaan tosissaan haluaisi, että yhteiskunta (=ihmiset) lakkaisi välittämästä muiden terveydestä? Eikö se tarkoittaisi silloin sitäkin, että ne sairaudet myös olisivat oma eikä yhteiskunnan ongelma hoitaa? Terveyttä ei saisi ”puida” mutta maksumiehenä täytyisi kuitenkin olla? En ajattele että se olisi reilua. Yhteiskunnan turvaverkko ei tule mistään ilmaiseksi, joten sen saadakseen on yksilö mielestäni vähintään jonkin verran vastuussa itsestään myös muille. Ei voi olla vain saajapuolella. 

   Lainaa

  56. Tulos: -3 (15 ääntä)
   Vielä muutama juttu tuli mieleen jatkoksi. Ai lihavat tietävät jo sen, mitä joku ”valistaja” heille kertoo? Miksi sitten niin moni vaikuttaa luulevan, että ”lääkkeen sivuvaikutuksena painonnousu” tarkoittaa sitä, että rasvakerros paksunee ihan vain itsestään? Koska ei se tarkoita. Lääkkeen ja lihomisen välillä vain tarkoitetaan silloin olevan korrelaatio samoin kuin kesähelteiden ja jäätelönkulutuksen välilläkin on. Ei aurinkoinen keli silti iske jäätelöä itsestään jokaisen kouraan. Ja tämän esimerkin ei ole tarkoitus pilkata ketään tai olla alentuva, vaan analogia vain on mielestäni täysin osuva. Jos ihmiset luulevat lihomiseen vaikuttavien asioiden aiheuttavan lihominen ”väkisinkin”, he silloin loogisestikin käyttävät yhä vähemmän energiaa yrittääkseen välttää sitä itse; miksi yrittää sellaista minkä uskoo olevan täysin jonkin ulkoisen olosuhteen ohjaamaa? Joten jos asenne olisi sellainen, että painoon voi aina vaikuttaa ainakin jonkin verran, se voi olla monta kiloa kotiin päin, vaikka lihomista esimerkiksi jollain lääkityksellä sitten vielä jonkin verran tapahtuisikin. Vähäkin on minusta kotiin päin, eli en todellakaan vedä hyvän ja huonon ihmisen rajaa bmi 24 kohdalle tai mihinkään muuhunkaan kohtaan, mutta sen sijaan passivoitumista vastustan, koska se johtaa tilastollisesti yhä pahenevaan ylipaino-ongelmaan. Siinä ei puhuta vain tämän hetken ylipainoisista vaan ihmisistä yleensä ottaen, varsinkin seuraavista sukupolvista, joiden on todennäköisesti meidänkin sukupolvea helpompaa kaataa sokeria suuhunsa ja välttää vähääkin liikkumista. Ja nämä ovat yleisiä kärjistyksiä jotka koskevat yhteiskuntaa keskimäärin, en yritä tuossa kuvailla keskivertoa ylipainoista. Myös normaalipainoiset ovat keskimäärin joka sukupolvi kaataneet yhä enemmän sokeria suuhun. Joten näyttääkö siltä, että jokainen lihava kyllä tietää tosiasiat ilman valistamistakin? Ensinnäkään, minusta näyttää ettei jokainen ihminen yhtään missään painoluokassa vaikuta tietävän perusasioita, kerta niiden vastaisia näkemyksiä saa jatkuvasti lukea ympäri keskustelupalstoja, ja toisekseen, ei sillä ole väliä ymmärtääkö juuri nimenomaan ylipainoinen lihomisen syyt; kaikkien pitäisi yhtä lailla, ja jos jokseenkaan tämänsuuntaiset perustelut, joita tähän näpyttelin, eivät tunnu sen asian suhteen riittäviltä niin tuskin mikään perustelu sitten riittää. Sitten ei auta muuta kuin selittää ylipaino-ongelman jatkuvaa yleistymistä geeneillä, jalkavammoilla, lääkkeillä, iällä ja elämäntilanteen kuormittavuudella. Toistaa itselle, että ylipainon ollessa yleisyydeltään useiden kymmenten prosenttien luokkaa on oletettava olevan takana jokin ihmisen käytöksestä riippumaton syy. Tutkimukset eivät sellaista puolla, eikä sellainen käsitys vastaa yleistä käsitystä ihmisen biologiasta tai edes olemassa olon fyysisistä perusperiaatteista, mutta kuka sellaisia tuijottaa, pääasia on ettei kenenkään omatunto kolahda.

   Lainaa

  57. Tulos: -3 (15 ääntä)
   Lihomisen mekanismit ja ihmisten hyvyys tai arvo tai kauneus eivät sulje toisiaan pois. Ja siitä tulen takaisin alligaattorin kommenttiin, jota alunperin lähdin puolustamaan: se, mitä kommentti sanoi, oli yksinkertaisesti totta, vaikkei se olekaan sama asia kuin inhimillinen selitys kaikkiin niihin asioihin, jotka ihmisten käyttäytymiseen vaikuttavat, mutta tuon kommentin MERKITYS puolestaan on jokaisen oma päätös. Sen voi ottaa neutraalina olankohautuksena tai hyökkäyksenä lukijan tekemiä valintoja kohtaan tai vaikka terveysvalistusteemaviikon banderollina jos siltä tuntuu - mutta ei alligaattori asiaa todetessaan tehnyt mitään merkitykseen tai kenenkään ihmisen arvoon tai itsetuntoon liittyvää päätöstä kenenkään puolesta. On siis mielestäni epäoikeudenmukaista ikään kuin päättää alligaattorin puolesta, mitä tämä halusi tai oli haluamatta kenenkin tuntevan tai kokevan kommenttiaan kohtaan. Se kalikka ja älähdys on mielestäni vähän ärsyttävä sanonta mutta se nyt silti tuli hänen saamistaan reaktioista mieleen.

   Lainaa

  58. Pollea Järvisieni 7.9.2021 0:33
   Tulos: +6 (12 ääntä)
   Pelkäämätön Soturi: Jos läski on syönyt itsensä sairaalloisen kuntoon, sen näkee ihan päällepäin. Ei se vaadi mitään terveystietojen ronkkimista.
   No oikeastaan juuri siksi vaatii, koska niitä lihavuuden syitä on monia, tämä oli se pointti josta lähdin liikkeelle. Kuten sanoin, esim itse olin muutamia vuosia sitten lihava ylettömän alkoholin juomisen takia, eli esim siihen minun tilanteeseen ei olisi jeesannut ollenkaan se, että joku olis alkanut valistaa mua ravintoympyrästä ja liikunnasta. Kun ei enää juonut mäyräkoiraa päivässä, tippui painokin, vaikka muita elämäntapamuutoksia en tehnyt.

   Lainaa

  59. Pollea Järvisieni 7.9.2021 0:33
   Tulos: +1 (7 ääntä)
   Pelkäämätön Soturi: Jos läski on syönyt itsensä sairaalloisen kuntoon, sen näkee ihan päällepäin. Ei se vaadi mitään terveystietojen ronkkimista.
   No oikeastaan juuri siksi vaatii, koska niitä lihavuuden syitä on monia, tämä oli se pointti josta lähdin liikkeelle. Kuten sanoin, esim itse olin muutamia vuosia sitten lihava ylettömän alkoholin juomisen takia, eli esim siihen minun tilanteeseen ei olisi jeesannut ollenkaan se, että joku olis alkanut valistaa mua ravintoympyrästä ja liikunnasta. Kun ei enää juonut mäyräkoiraa päivässä, tippui painokin, vaikka muita elämäntapamuutoksia en tehnyt.

   Lainaa

  60. Pollea Järvisieni 7.9.2021 1:11
   Tulos: +5 (13 ääntä)
   Banaani: Hehe 😊 no, välillä on sopivasti asia mielenpäällä ja sopivasti aikaa kirjoitella. Yritän vastata edes pariin tärkeänä pitämääni kohtaan.  Mikä tekee minusta pätevän? Mielestäni mikään ei tee ihmisestä sen pätevämpää, kuin miten pätevää sanottavaa hänellä on. En pidä sitä henkilökohtaisena [...]
   Joskus on joo ja mikäs sen mukavampaa, mä yritän ny edes jotain saada vastatuks taas. 
   Se on hyvä, ettet valista. Ymmärsin jotain joko väärin, tai sitten kyse siitä, että koska tulkitsin tuon, alligaattoriko se oli, kommentin tiiviiksi pakatuksi ”valistukseksi”, niin tulkitsin myös sen kommentin puolustuksen puolustuspuheeksi nimenomaan sellaiselle vieraiden ihmisten ”valistamiselle.”
   Itse en myöskään oikein osta tuota ihmisten holhoamisen tai kyykyttämisen perustelua kansantaloudella, mutta se on sitten taas jo niin pitkä keskustelu, että ehkä siihen ei kannata kummemmin mennä. Muistuttaisin kuitenkin, että myös lihavat maksavat veroja, joista se terveydenhuolto maksetaan. Toisin sanoen he ovat jo niitä veroja maksamalla maksaneet terveydenhuoltonsa, ja siksi mielestäni ylimääräinen moralisointi tässä yhteydessä on aika turhaa. Hyvinvointivaltio nyt myös kuitenkin tarkoittaa sitä, että niistä yhteisistä verovaroista esim ne sotepalvelut kustannetaan. Jotkut sairastavat elämänsä aikana enemmän, jotkut vähemmän, ja ymmärtääkseni jotkut uudet tutkimukset viittaavat siihen, ettei lihavuuden ja paljon sairastamisen välillä oikeastaan ole järin isoa korrelaatiota; sairausalttius taitaa olla helkkarin paljon ymmärtääkseni geeneistä kiinni. Jotkut lihavat elävät elämänsä terveenä vaikka kuinka pitkälle, jotkut laihat sairastavat jatkuvasti. Ja toisin päin. 
   Ymmärrän tavallaan kyllä pointtisi, mutta minusta nuo esim alkoholin ja röökin terveysverot eivät ole nyt ihan verrattavissa tähän. Sehän onkin eri asia, että valtio verottaa epäterveellisiä asioita, ja näin kerää varoja esim siihen terveydenhuoltoon. Itse tarkoitin enempi sitä, että, ainakaan minun nähdäkseni, esim niiden alkkisten ja röökaajien ei yleensä tarvitse kuunnella tuntemattomien terveysvalistuksia siinä missä lihavien – että esim täällä internetsissä moni kokee, että lihavia on ihan ok esim haukkua läskiksi tai mitä nyt vaan, mutta aika harvoin törmää samanlaiseen sävyyn kirjoitettuihin juttuihin alkkiksille tai röökaajille. 
   Ja vielä noihin viimeisiin kysymyksiin: semmoista se kait on, että elämä ei ole reilua. Kaikilla varmasti on omat taistelunsa. Minun nähdäkseni vieraiden ihmisten henkilökohtaisten asioiden puiminen julkisesti etenkin silloin, kun he eivät itse ole ottaneet asiaa esille, tai ihmisten ihan suora haukkuminen on huonoa käytöstä. Ja kuten jo sanoin, suurin osa lihavista kyllä maksaa veronsa – toisin sanoen eivät laihat tässä miksikään maksumiehiksi joudu. Hyvinvointivaltiossa jokainen veronmaksaja on julkisten palveluiden maksumies, ja hyvä niin. Mieluummin niin, kuin yksityinen terveydenhuoltojärjestelmä. 
   Tuohon sinun toiseen kommenttiin vielä, niin itse en ihan ymmärrä mitä epäoikeudenmukaista on siinä, että tehdään tulkintoja ihmisten julkisesti esittämistä kommenteista. Jokainen meistä on vastuussa omista (julkisista) puheistaan, mutta sitähän se keskustelu kait on, että näkemyksiä kerrotaan, toiset yrittävät ymmärtää niitä, ja toki jos kokee tulevansa väärin tulkituksi, niin sitten nostaa sen asian siinä esiin, jotta keskustelu voisi jatkua mielekkäänä niin, että kaikki ymmärtäisivät mitä muut puheillaan tarkoittavat. 

   Lainaa

  61. Tulos: -9 (13 ääntä)
   Pollea Järvisieni:  Ja kuten jo sanoin, suurin osa lihavista kyllä maksaa veronsa – toisin sanoen eivät laihat tässä miksikään maksumiehiksi joudu.
   Jos tarkastellaan asiaa ylipainon aiheuttamien kustannusten osalta niin eikö nimenomaan voida sanoa että se ryhmä joka aiheuttaa vähemmän kustannuksia myös joutuu maksumieheksi toisen ryhmän aiheuttamille kuluille?
   Samalla lailla kuin tupakoimattomat joutuvat maksamaan tupakoijienkin aiheuttamista terveysmenoista. Tosin tähän monesti vastataan että tupakan hinnassa se jo maksettaisiin mutta vaikka näin olisikin (mistä en ole kauhean vakuuttunut), niin sama ei pätene ylipainoisten kohdalla koska ylipainoa voi kertyä ilman haittaverollisiakin tuotteita.
   Mitä tällaiseen maksumieheksi joutumiseen taas tulee: mielelläni olen mukana maksamassa asioista, joille ihminen ei ole juuri voinut mitään, kuten erilaiset sairaudet ja muut. Ylipainolle, tupakoinnille ja alkoholin käytölle taas voi. Ainakin niin kauan kun tietty raja on ylittynyt, sillä riippuvuudet on sitten asia erikseen ja luokitellaanhan ne kai sairauksiksi. Tosin siinä olet oikeassa että ei se itsestäänselvä "valistus" auta vaan ihmisestä itsestään se muutos on kiinni. Toisaalta Banaani (vai kuka olikaan alunperin) on siinä mielestäni oikeassa että faktojahan siinä kirjoiteltiin. Nehän juuri usin on itsestäänselvyyksiä.
   Pollea Järvisieni: esim täällä internetsissä moni kokee, että lihavia on ihan ok esim haukkua läskiksi tai mitä nyt vaan, mutta aika harvoin törmää samanlaiseen sävyyn kirjoitettuihin juttuihin alkkiksille tai röökaajille. 
   Ehkä lihavien kritisointi liittyy siihen että lienee helppo kuvitella että sen korjaaminen olisi näistä helpointa? Onhan tupakka ja alkoholi selvästi tunnetumpia riippuvuutta aiheuttavia asioita vaikka ilmeisesti ruokakin sitä voi aiheuttaa. Näin ollen on helppo ajatella että kaksi muuta ryhmää "eivät voi mitään" itselleen siinä missä ylipainoiset voisivat "vain lopettaa ylensyömisen". Myönnän että itsekin näin helposti ajattelen ja saattaisin jopa yleistää että suurella osalla ylipainoisista ei takana ainakaan varsinaista riippuvuutta ole siinä missä tupakoijilla ja alkoholisteilla voi oikeasti tulla oireita vähentämistä/lopettamista. Eli jonkinlainen logiikka sieltä takaa on löydettävissä.

   Lainaa

  62. Halkeava kuormaeläin 7.9.2021 12:28
   Tulos: +4 (4 ääntä)
   Tervetullut undulaatti: Siitä lähtien kun oikein ULKOMAILLA käyneet juntit ovat yrittäneet päteä heittämällä hienolta kuulostavia sanoja ymmärtämättä niitä täysin. Jo n. 60-luvulta lähtien. Nämä väärinymmärretyt sanat ovat usein italiaa. Tosin osa on italia-englanti-käännöksiä. Lasagna-levyt, zucchino, broccoli jne. 
   Tervetulleen undulaatin kotona ei syödäkään lasagnea, vaan pastalevyvuokaa!

   Lainaa

  63. Brutaali ankka 8.9.2021 9:18
   Tulos: 0 (4 ääntä)
   Joo: Luulen että tossa tapauksessa oli kyse luumusadon pienuudesta jos koko sato mahtuu yhteen käteen
   Kyllä, mutta ei tuo ihan ole verrattavissa noihin muihin. Oma luumupuuni tuotti viisi luumua, mutta kyseessä on nuoren puun ensimmäinen sato, joten olen hyvin tyytyväinen (etenkin kun luumut olivat aivan hemmetin hyviä).

   Lainaa

  64. Tahdistamaton keiju 8.9.2021 23:56
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Huh! Onneks veriryhmä B, saa edelleen syödä lihaakin!

   Lainaa

  65. Harmaa kivi 9.9.2021 23:42
   Tulos: +12 (14 ääntä)
   seppo: Jos tarkastellaan asiaa ylipainon aiheuttamien kustannusten osalta niin eikö nimenomaan voida sanoa että se ryhmä joka aiheuttaa vähemmän kustannuksia myös joutuu maksumieheksi toisen ryhmän aiheuttamille kuluille? Samalla lailla kuin tupakoimattomat joutuvat maksamaan tupakoijienkin aiheuttamista [...]
     Olen lukenut, että syömishäiriö on se pahin korjattava. Alkoholista ja nikotiinista voi snaoa tuttavuuden kokonaan irti; mocktailit ovat muodissa ja julkinen polttaminen jo vähän sopimatonta. Narkomaaneja hoidetaan pistämällä heidät erilaiseen elämänpiiriin; työkoulutukseen tai opiskelemaan, tarvittaessa vaikka sairaalaan, jotta ei syntyisi niin suurta kiusausta palata vanhojen frendien pariin. Mutta ruoka? Sitä on pakko syödä, ei muuten pysy hengissä. Ei ole olemassa elämäntapaa, jossa ei tarvitsisi syödä.  
      Eli tilanne on vähän kuin alkoholistin olisi pakko ottaa kolme drinkkiä joka päivä muttei enempää, tai nikotiiniriippuvaisen tehdä työtä paikassa, jossa on lakisääteinen päivittäinen puolen tunnin tupakointitauko ja, outo olet jos et tule mukaan. Tai narkomaanin jäädä vanhaan ystäväpiiriinsä, koska ihmisiä, jotka eivät käytä, ei olisi olemassakaan. Ole nyt siinä sitten. 
     Mielestäni, jos halutaan puhua siitä miten ylipaino on pahasta yhteisölle ja veronmaksajalle, tulisi puhua siitä miksi roskasyötävää (ruoaksi en sanoisi) pitää tuputtaa ihan kaikkialla. Jos joutuu kontrolloimaan häiriönsä ruoka-aikaan niin se on varmasti tarpeeksi hankalaa, jos joutuu kontrolloimaan sen pistääkseen vain nenänsä ovesta ulos, niin aina paranee. (Tai ei tarvitse edes mennä ulos, pitsamainokset tulevat sisään). Itse sain vanhanaikaisen ateriakasvatuksen ja kokemukseni mukaan syöminen ja paino tulevat luonnostaan aika vakaiksi jos saavat sellaisiksi rauhassa kasvaa -vähän kuin harva aloittaa polttamista enää parinkympin jälkeen -mutta silti mässytyskulttuuri on ärsyttävää. Voin vain kuvitella millaista se on heille, joilla on vaikea ruokasuhde. 

   Lainaa

  66. Rationaalinen koira 7.4.2022 0:11
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Kirjoittamaton raadonsyöjä: Nyt on kyllä vihdoin pakko kysyä: oletko sä joku yks ja sama ihminen joka käy vuodesta toiseen täällä kirjoittamassa tän käytännössä saman kommentin jokaiseen mokaan jossa edes viitteellisesti ohimennen mainitaan lihavuus tai laihdutus? Jos olet, niin miten olet tällaiseen elämäntehtävään päätynyt? [...]
   Olen nähnyt näitä paljon myös feissarimokien kommenteissa. Uskon että ne on monien ihmisten kirjoittamia. Koska tämä on painonpudotuksen perussääntö jonka ympärille kaikki muu kietoutuu, ja tästä on hyvä muistuttaa ihmisiä joilla on perusasiat hukassa. Kaikki muu laihdutukseen liittyvä fakta/tietotaito liittyy oikeastaan vain siihen että miten saadaan toteutumaan tämä tilanne, jossa energiankulutus ylittää energiansaannin.
   Miksi sinua niin harmittaa tämän pikku nippelifaktan toistelu eri ihmisten toimesta? Kuulutko Nordinin lahkoon? Tienaatko elantosi levittämällä disinformaatiota terveysasioista?

   Lainaa

  67. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Tuo veriryhmädieetti on täyttä soopaa, itse asiassa kaikki dieetit ovat. Niistä ei yhdestäkään ole mitään hyötyä - ainoa mikä toimii on täydellinen elintapojen muutos. Minulta tippui painoa 10 kiloa puolessa vuodessa vain sillä, että jätin margariinit ja voit pois leivän päältä ja vaihdoin ne oliiviöljyyn.

   Lainaa

  68. Nukkavieru nektariini 15.4.2023 2:51
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Kirjoittamaton raadonsyöjä: Nyt on kyllä vihdoin pakko kysyä: oletko sä joku yks ja sama ihminen joka käy vuodesta toiseen täällä kirjoittamassa tän käytännössä saman kommentin jokaiseen mokaan jossa edes viitteellisesti ohimennen mainitaan lihavuus tai laihdutus? Jos olet, niin miten olet tällaiseen elämäntehtävään päätynyt? Käytkö [...]
   Ihminen lihoo syömällä enemmän kuin kuluttaa. Kaavamainen kirjoitusasu johtuu kaavamaisen loogisesta syy-seuraussuhteesta. Kellään tuskin edes olisi aikaa käydä kirjoittamassa tätä jokaisella keskustelu palstalla.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: avokadot, dieetti, kurkku, kurkut, kuva, lihoa, niina kuhta, ruoka, ruokavalio, sato, tomaatit, veriryhmä, vihannekset, ylipaino