Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Lihan todellinen väri

Minkä väristä on värjäämätön liha?
Lihan todellinen väri

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 36 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +429 (433 ääntä)
      Tuore liha ja varsinkin jauheliha tummuu hyvin nopeasti, vaikka ei olekaan vielä pilalla. Joskus muinoin lihan pintaan siveltiin salpietaria, että liha pysyisi punaisena lihatiskissä.

      Lainaa

    2. Soinniton ananas 1.10.2020 0:17
      Tulos: +142 (188 ääntä)
      Vaan tärkein kysymys jäi vastauksetta: oliko jauheliha pilalla?

      Lainaa

    3. Tulos: +52 (84 ääntä)
      Vai norjalaisessa teurastamossa töissä. Saanen huomauttaa, että teurastamossa eläimet teurastetaan, poistetaan sisäelimet, nahka sekä muut ylimääräiset roippeet ruhosta. Tämän jälkeen ruhot viedään lihanleikkaamoon, joka saattaa olla ihan erillinen rakennus tai yhtiö. Lihanleikaamossa sitten ruhoista leikataan lihat ja valmistellaan jatkojalostukseen joko valmisruokiin tai paketoitavaksi.

      Lainaa

    4. Tosi eläin 1.10.2020 0:43
      Tulos: +172 (180 ääntä)
      Soinniton ananas: Vaan tärkein kysymys jäi vastauksetta: oliko jauheliha pilalla?
      No ei, koska siitä kohti puuttui väriaine.

      Lainaa

    5. Martti Ahtis... kyl te tiätte. 1.10.2020 2:04
      Tulos: 0 (24 ääntä)
      Anni vanha väristäjä!

      Lainaa

    6. Tietokoneeton mango 1.10.2020 3:14
      Tulos: -32 (64 ääntä)
      Soinniton ananas: Vaan tärkein kysymys jäi vastauksetta: oliko jauheliha pilalla?
      Samapa tuo, ei sitä ruskistamisen jälkeen huomaa 😌

      Lainaa

    7. Luvuton kauris 1.10.2020 4:18
      Tulos: +179 (185 ääntä)
      Ei punaista lihaa tarvi punaiseksi värjäillä, mutta lihatiskillä on usein punaisuutta voimistava lamppu/ valaisu jotta liha näyttää herkullisemmalta ja tuoreemmalta.

      Lainaa

    8. Epäilyttävä lammas 1.10.2020 4:29
      Tulos: +71 (97 ääntä)
      Ei vittu ollu hyökkäävä vielä!!!

      Lainaa

    9. Tulos: +54 (78 ääntä)
      Jauheliha on pilalla vasta sitten kun se yrittää paeta pannulta paistettaessa.

      Lainaa

    10. Kummikäki 1.10.2020 6:43
      Tulos: +2 (48 ääntä)
      Oispa lihaa.

      Lainaa

    11. Sateeton ampiainen 1.10.2020 6:58
      Tulos: +226 (228 ääntä)
      Tuore liha on kyllä punaista, mutta hyvinkin äkkiä muuttuu harmahtavaksi ilman käsittelyä tai pakastamista. T: lihajalostamolta päivää

      Lainaa

    12. Holtiton delfiini 1.10.2020 7:23
      Tulos: +45 (51 ääntä)
      Täh? Eihän sitä myoglobiinia tarvitse lihaan lisätä. Sitähän on siinä jo valmiiksi.

      Lainaa

    13. jukkapalmu 1.10.2020 7:30
      Tulos: +50 (52 ääntä)
      Luvuton kauris: Ei punaista lihaa tarvi punaiseksi värjäillä, mutta lihatiskillä on usein punaisuutta voimistava lamppu/ valaisu jotta liha näyttää herkullisemmalta ja tuoreemmalta.
      Ei se korosta sitä punaisuutta, mutta valon sävy on oltava oikea, koska muuten se lihan väri muuttuu. Ei siis näytä erilaiselta vaan siitä tulee erilainen. Olin aikoinani vartijana Citymarketissa ja kun niitä loisteputkia vaihdeltiin niin niihin piti olla eri sävyinen putki kun yleisvalaistukseen. Sama tietysti valmiiksi pakattujen lihojen osastolla. Ei se liha siitä huonoksi mene, mutta tuleehan sitä ruskeampaa. Jokainen voi kotona kokeilla kun jättää sen lämpimään ennen paistoa ja vertaa väriä.

      Lainaa

    14. Tulos: +131 (135 ääntä)
      Myoglobiini on lihassa esiintyvä aine, joka värjää sen punaiseksi, kuten hemoglobiini värjää veren. Molempien tehtävä elävässä eläimessä on hapen sitominen. Kun kyseinen -globiini alkaa hajota, muuttuu kudos väriltään ruskeaksi. Tämä on lihassa merkki siitä että viimeinen käyttöpäivä alkaa lähestyä, muttei välttämättä että ruoka on vielä pilalla. Hyvä yleissääntö ruoan kanssa on että jos se ei haise pilaantuneelta, sitä uskaltaa maistaa ja jos se ei maistu pilaantuneelta, sitä uskaltaa syödä. Miltä haisee tai maistuu pilaantunut ruoka? Kuvottavalta. Keho kertoo kyllä kun syvään nuuhkii tai oikein maistellen pyörittelee, jos mitään pilaantunutta on.

      Lainaa

    15. Tulos: +86 (88 ääntä)
      Kerrankin moka, jossa ryhmän ylläpitäjä ei mokannut mitenkään vaan toimi fiksusti! Miten tässä nyt näin pääsi käymään?

      Lainaa

    16. Vihreä päärynäomenatomaatti 1.10.2020 11:50
      Tulos: +41 (53 ääntä)
      Eräs vähän vähemmän ruokaa laittava tuttu kerran kysyi, että mistä tietää, onko jauheliha pilalla. Teki mieli sanoa, että jos ei oikeasti haista eroa pilalla olevan lihan ja syömäkelposen välillä, niin kyllähän vatsa sen sit lopulta kertoo. Musta ainakin vähänkään huono jauheliha haisee niin kuvottavalle, että ei tulis mieleenkään edes ajatella sen syömistä.

      Lainaa

    17. Joku ihme Pelle 1.10.2020 11:51
      Tulos: +26 (36 ääntä)
      Hauska toi "mää oon nähny ku elukka leikellään, on se hirvi sisältä punanen!" Juu onhan se liha veitsituoreena punaista. Ja sitten jonkin ajan päästä ruskehtavaa vaan ei välttämättä kauttaaltaan. Ei siihen tarvita vuosien työkokemusta, eikä sekään näköjään viisasta että on ollut riistan kanssa tekemisissä. Itselläni on sormet vain jälkimmäisessä lihamyllyssä eikä asiantuntijuutta sen enempää kuin että on silmät päässä ja niissä toimii värit.

      Lainaa

    18. Kierrätetty gerbiili 1.10.2020 13:26
      Tulos: +48 (50 ääntä)
      Soinniton ananas: Vaan tärkein kysymys jäi vastauksetta: oliko jauheliha pilalla?
      Kaikki on pilalla, pelkkää paskaa tilalla.

      Lainaa

    19. Tulos: +36 (38 ääntä)
      Myoglobiini on lihan punainen väriaine, jota on siinä ihan luonnostaan. Kun myoglobiini reagoi ilman kanssa, se menettää hiljalleen punaisen värin. Tätä voidaan ehkäistä pakkaamalla liha suojakaasuun, jolloin myoglobiini ei menetä väriään.

      Lainaa

    20. Tulos: +37 (39 ääntä)
      Hän: Kerrankin moka, jossa ryhmän ylläpitäjä ei mokannut mitenkään vaan toimi fiksusti! Miten tässä nyt näin pääsi käymään?
      Kyseisessä ryhmässä on melko fiksu ylläpito (tämmöisiäkin on!) ja toisaalta ikäviin sävyihin puututaan hyvin pian koska vauvojen/taaperoiden ruokintaan liittyvät asiat on kuitenkin joskus melko herkkiä. Lapsentahtisuuteen liittyvät ryhmät tuppaa muutenkin suojelemaan ja ymmärtämään myös aikuisten tunteita, kun se nyt ryhmien henkeen loogisesti sattuu sopimaan.

      Lainaa

    21. Tulos: +23 (23 ääntä)
      Hyviä pointteja tullu tässä Joku ihme Pelleltä ja rudelta. Ite kun tossa puhuin että liha rusketessaan lähenee viimeistä käyttöaikaa, niin perus cityhipsterinä mietin tosiaan sitä vasta-avattua kaupasta saatua lihapakkausta, enkä ajatellu koko suojakaasuasiaa ollenkaan. :D Ilman kanssa kosketuksissa se liha siis ruskenee jo tuoreenakin, eikä sinänsä lähene mitään viimeistä käyttöaikaa, joka taas edellyttää mikrobitoiminnan etenemistä siinä lihassa tarpeeks pitkälle. Toki kun ilman happi reagoi myoglobiinin kanssa niin se reagoi myös lihasta löytyvän rasvan kanssa, eli eltaannuttaa sen. Sekään ei oo vaarallista, muttei kyllä hyvälle maistu. Parhaimmillaan voisin ehkä sit sanoa että rusketessaan liha alkaa lähestyä parasta ennen -aikaa.

      Lainaa

    22. Pelkäämätön soturi 1.10.2020 15:03
      Tulos: -3 (19 ääntä)
      Miten pitää olla metsästäjä tai teurastamolla töissä tietääkseen miten lihaa syödään? Itse en edes syö, annan kissoille, ja kyllä sen piru vie tietää jos paketti on avattaessa pilalla -sitten tuuletetaan antaumuksella. Pilaantunut liha haisee aivan hirveältä ja jauheliha on aika usein vähän ruskeaa. Miten tarvitaan metsästyslupa tai vähintään hygieniapassi että osaa syödä yleisintä mahdollista ruokaa?

      Lainaa

    23. Tulos: -21 (27 ääntä)
      Moka tässä oli se, kun yp tuli sanomaan keskustelua hyökkääväksi.

      Lainaa

    24. Tulos: +19 (21 ääntä)
      Hän: Kerrankin moka, jossa ryhmän ylläpitäjä ei mokannut mitenkään vaan toimi fiksusti! Miten tässä nyt näin pääsi käymään?
      Niin, YP ei pistäny ketään lihoiksi. 

      Lainaa

    25. Tulos: +12 (18 ääntä)
      Mutta oliko keskustelun sävy punainen vai ruskea?

      Lainaa

    26. Tulos: +9 (13 ääntä)
      Vihreä päärynäomenatomaatti: Eräs vähän vähemmän ruokaa laittava tuttu kerran kysyi, että mistä tietää, onko jauheliha pilalla. Teki mieli sanoa, että jos ei oikeasti haista eroa pilalla olevan lihan ja syömäkelposen välillä, niin kyllähän vatsa sen sit lopulta kertoo. Musta ainakin vähänkään huono jauheliha haisee niin kuvottavalle, että ei tulis mieleenkään edes ajatella sen syömistä.
      Minäkin kerran tietämättömänä kysyin. Sain tietää, että lihatiskin jauheliha kestää n. päivän. Toki se jo kolmen päivän jälkeen haisi jonkin verran epäilyttävältä. Mieluummin siis kysyy kuin antaa vatsan kertoa.

      Lainaa

    27. Arvoton jänis 2.10.2020 20:59
      Tulos: 0 (10 ääntä)
      Pistää kyllä miettimään, että missä kiven alla tämä henkilö on ruokaa laittanut, jos ei koskaan ole nähnyt hieman harmahtavaa lihaa.

      Lainaa

    28. Vanha Viisas Setä 3.10.2020 1:05
      Tulos: +19 (19 ääntä)
      Aika ruskistaa muistot.

      Lainaa

    29. Lunki simpanssi 6.10.2020 10:41
      Tulos: +13 (13 ääntä)
      Soinniton ananas: Vaan tärkein kysymys jäi vastauksetta: oliko jauheliha pilalla?
      Ei ollut, vaan paikoitellen hapettunut. Jauhelihassa on paljon pinta-alaa, joten se on kokolihaa alttiimpi hapettumaan ja tummumaan, muttei ole pilalla jos haju on normaali.

      Lainaa

    30. Tahraton järvisieni 6.10.2020 13:47
      Tulos: -4 (4 ääntä)
      Anni ylireagoi. Ilmeisesti henkilökohtaisesti ahdistuu vaikka muut väittelee.

      Lainaa

    31. Itseasiassa 6.10.2020 17:35
      Tulos: +10 (12 ääntä)
      Woodrow: Myoglobiini on lihassa esiintyvä aine, joka värjää sen punaiseksi, kuten hemoglobiini värjää veren. Molempien tehtävä elävässä eläimessä on hapen sitominen. Kun kyseinen -globiini alkaa hajota, muuttuu kudos väriltään ruskeaksi. Tämä on lihassa merkki siitä että viimeinen käyttöpäivä alkaa [...]
      Oon kyllä joskus saanut ruokamyrkytyksen, lähdevaihtoehtoina lohi, salaatti ja omenamehu. Mitään erikoista en kyllä haistanut, kaikissa oli käyttöaikaakin vielä hyvin jäljellä. Ei sitä aina haista, joskus pöpö pääsee ohi tämän nykyelämänmuodon heikentämän immuniteetin. 

      Lainaa

    32. Uskottava norppa 8.10.2020 17:08
      Tulos: +2 (4 ääntä)
      Huolestuin siitä että jauheliha oli laitettu kylmälle pannulle!

      Lainaa

    33. Selviävä pingviini 12.10.2020 9:13
      Tulos: +7 (7 ääntä)
      Geimo: Vai norjalaisessa teurastamossa töissä.
      Ainahan nää Feissarimokien kaikkitietävät on milloin kokeellisen fysiikan tohtoreita, astronautteja yms. mikä nyt sattuu sopimaan päivän teemaan.

      Lainaa

    34. Työkyvytön sika 11.7.2021 16:02
      Tulos: -2 (2 ääntä)
      Uskottava norppa: Huolestuin siitä että jauheliha oli laitettu kylmälle pannulle!
      Ja koko setti kerralla. Ei varmaan ole paljon väliä jos jauheliha on vähän pilalla, kun sen kuitenkin pilaa valmistaessa tuolla tavalla. Niin yksinkertainen ruoka-ainekin voi näemmä olla haasteellinen jos on älyllisesti rajoittunut.

      Lainaa

    35. Tulos: +4 (4 ääntä)
      Itseasiassa: Oon kyllä joskus saanut ruokamyrkytyksen, lähdevaihtoehtoina lohi, salaatti ja omenamehu. Mitään erikoista en kyllä haistanut, kaikissa oli käyttöaikaakin vielä hyvin jäljellä. Ei sitä aina haista, joskus pöpö pääsee ohi tämän nykyelämänmuodon heikentämän immuniteetin. 
      Ruokamyrkytys ei olekaan merkki siitä, että ruoka on välttämättä pilaantunut, vaan siihen on saattanut esim päätyä joku bakteeri epähygieenisen käsittelyn tai huonon kypsennyksen seurauksena.

      Lainaa

    36. Tulos: 0 (0 ääntä)
      Just tuli yks päivä Jodelissa vastaan kun joku väitti et jauheliha värjätään vedellä 😂

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: kuva, liha, myoglobiini, punainen, ruskea, väri, värjätty liha, värjätä