Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Luomu on huijausta

Luomulakujen ystävä pettyy karuun totuuteen: "Miten tämä on mahdollista?"
Suurenna näkymä
Luomu on huijausta

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 63 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Huikea kirsikka 29.9.2020 0:12
   Tulos: +1038 (1046 ääntä)
   Aivan, ja mistähän eläimestä sitä sokeria nyt saikaan? 🤔

   Lainaa

  2. Himoton kesyhanhi 29.9.2020 0:20
   Tulos: +391 (401 ääntä)
   Kärpässieni on täysin luomu..

   Lainaa

  3. Lahkeeton kavioeläin 29.9.2020 0:39
   Tulos: +635 (643 ääntä)
   Huikea kirsikka: Aivan, ja mistähän eläimestä sitä sokeria nyt saikaan? 🤔
   Sokeritoukasta.

   Lainaa

  4. Kummikäki 29.9.2020 0:44
   Tulos: -233 (335 ääntä)
   Huikea kirsikka: Aivan, ja mistähän eläimestä sitä sokeria nyt saikaan? 🤔
   Jos saivartelemaan aletaan niin nisäkkäästä. Laktoosi on maitosokeria.

   Lainaa

  5. Mukava viikuna 29.9.2020 0:45
   Tulos: +284 (290 ääntä)
   ...tuoteseloste, ihmiset, tuoteseloste. Radiossa oli aikoinaan juontaja, joka piti keskusteluohjelmia kuulijoille aiheista, joista herran oma tietämys oli ööömmm...sanotaan hatarahkoa, esim. kerran terveellinen ruokavalio. Juontajan käsitys tästä terveellisestä ruokavaliosta oli, että ruoka tulee tällöin pakkauksessa, jossa lukee light tai kevyt. Siispä esim kevytgrillimakkara, light-limsa jne (molemmat mainittiin useaan kertaan, varsinkin se makkara). Muutama soittaja yritti tätä näkemystä kyseenalaistaa, mistä ei tosin seurannut oikein muuta kuin vähän hämmentyneempi juontaja.

   Lainaa

  6. Mauton orava 29.9.2020 1:56
   Tulos: +404 (406 ääntä)
   Siis miksei ihmiset voi ottaa selvää, mitä sanat, merkinnät ja sertifikaatit tarkoittaa? Tähän törmää yllättävän usein, että oletetaan tuotteen olevan kaikinpuolin hyvä ja juuri omien arvojen mukainen, jos siinä on mikä tahansa erityistermi (esim. vegaaninen kosmetiikka olisi aina luonnonkosmetiikkaa, tai gluteeniton ruoka vegaanista). Ja sitten syytetään valehtelusta ja viherpesusta, kun asia ei olekaan niin kuin on kuviteltu. En käsitä.

   Lainaa

  7. Tulos: +384 (388 ääntä)
   Luuleeko tuo oikeasti että lakupalat kasvavat suoraan lakritsipensaassa ja siitä ne sitten vain poimitaan pussiin?

   Lainaa

  8. Tulos: +249 (253 ääntä)
   Mauton orava: Siis miksei ihmiset voi ottaa selvää, mitä sanat, merkinnät ja sertifikaatit tarkoittaa? Tähän törmää yllättävän usein, että oletetaan tuotteen olevan kaikinpuolin hyvä ja juuri omien arvojen mukainen, jos siinä on mikä tahansa erityistermi (esim. vegaaninen kosmetiikka olisi aina [...]
   Ihmisethän ei erota parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä-merkintöjäkään toisistaan, joten varmasti menee myös nämä "kehittyneemmät" ilmaisut yli hilseen. 

   Lainaa

  9. Jumalaton rotta 29.9.2020 5:27
   Tulos: +97 (117 ääntä)
   Himoton kesyhanhi: Kärpässieni on täysin luomu..
   Paitsi ettei taida olla ellei se kasva luomusertifioidulla alueella(?) :D

   Lainaa

  10. Epäilyttävä lammas 29.9.2020 5:49
   Tulos: +117 (145 ääntä)
   Himoton kesyhanhi: Kärpässieni on täysin luomu..
   Luomu voi olla mutta ei vegaaninen, koska siinä on kärpäsen lihaa.

   Lainaa

  11. Tulos: -52 (128 ääntä)
   Himoton kesyhanhi: Kärpässieni on täysin luomu..
   Luomu ja luonnonmukainen on eri asia. Luomu-kasvit ovat kasvatettu ihmisen toimesta. Luonnonmukaiset kasvit ovat kasvaneet itse luonnollisessa ympäristössään. Metsästä poimittu kärpässieni ei ole luomua.

   Lainaa

  12. Väkivahva banaani 29.9.2020 6:49
   Tulos: +118 (120 ääntä)
   Toj Karin: Luomu ja luonnonmukainen on eri asia. Luomu-kasvit ovat kasvatettu ihmisen toimesta. Luonnonmukaiset kasvit ovat kasvaneet itse luonnollisessa ympäristössään. Metsästä poimittu kärpässieni ei ole luomua.
   Sienikin voi olla luomu, jos metsä josta se on poimittu, on sertifioitu luomuun.

   Lainaa

  13. Tulos: +94 (94 ääntä)
   Keskusteluissa valitettavasti ihmiset alkavat ennemmin vänkäämään omaa näkemystä, jos joku on erimieltä. Tuossakin olisi ollut helppo selvittää ensin, mitä oikeasti tarkoittaa luomu ja luomulakun arvoitus olisi ratkennut siihen. Sama juttu vegaaniuden kanssa. Usein vielä näkee, että kolmannen vänkäämisen jälkeen unohdetaan asia mistä kiistellään ja ennemmin haukutaan toista osapuolta. Toki itse olen säännöllisesti väärässä, enkä ole netin kaikkien alojen asiantuntija.

   Lainaa

  14. Luuton mandariini 29.9.2020 6:56
   Tulos: +135 (155 ääntä)
   Toj Karin: Luomu ja luonnonmukainen on eri asia. Luomu-kasvit ovat kasvatettu ihmisen toimesta. Luonnonmukaiset kasvit ovat kasvaneet itse luonnollisessa ympäristössään. Metsästä poimittu kärpässieni ei ole luomua.
   Kannattaa nyt ekana vaikka selvittää, mistä se Luomu on lyhenne...

   Lainaa

  15. Koeajettu hirvi 29.9.2020 6:57
   Tulos: +125 (125 ääntä)
   Hyvä esimerkki siitä kun mennään hieno aate edellä mutta ei ymmärretä siitä yhtään mitään.

   Lainaa

  16. Vesisateeton juhta 29.9.2020 6:58
   Tulos: +128 (128 ääntä)
   Väkivahva banaani: Sienikin voi olla luomu, jos metsä josta se on poimittu, on sertifioitu luomuun.
   Ja esim. hirvenliha ei ole luomua, koska ei voida olla 100% varmoja siitä mitä hirvi on syönyt. Ihan hyvin on voinut käydä ei-luomusertifioidussa viljapellossa syömässä.

   Lainaa

  17. Tornipöllö 29.9.2020 7:14
   Tulos: +263 (267 ääntä)
   Lakritsikasvithan tunnetaan siitä, että niissä kasvaa valmiita lakritsikaramellejä. Isot pahat karkkitehtaat vain ilkeyttään lisäävät niihin sokeria sadonkorjuun jälkeen. Eri lakritsilaatuja saadaan yksinkertaisesti risteyttämällä lakritsikasvi muiden kasvien kanssa. Esimerkiksi Sukulakua saadaan kaakaopuun ja lakritsikasvin yhdistelmästä, metrilaku taas tulee lakritsi-köynnöskasvista.

   Lainaa

  18. Tulos: +43 (49 ääntä)
   Pääsettekö te lukemaan nuo kaksi edellistä sivua? Mä en, vaan herjaa jotain.

   Lainaa

  19. Kaita etana 29.9.2020 7:38
   Tulos: +27 (29 ääntä)
   Myy: Pääsettekö te lukemaan nuo kaksi edellistä sivua? Mä en, vaan herjaa jotain.
   En mäkään!! Aamu pilalla :(

   Lainaa

  20. Saamaton nahjus 29.9.2020 8:59
   Tulos: +103 (107 ääntä)
   Toj Karin: Luomu ja luonnonmukainen on eri asia. Luomu-kasvit ovat kasvatettu ihmisen toimesta. Luonnonmukaiset kasvit ovat kasvaneet itse luonnollisessa ympäristössään. Metsästä poimittu kärpässieni ei ole luomua.
   Ettet nyt sekoita luonnonvaraiseen?

   Lainaa

  21. Tulos: -46 (80 ääntä)
   "Mitä vitun järkee koko luomus sitten on jos voi tehä mitä vaan paskaa?" Neiti osui tahtomattaan asian ytimeen.

   Lainaa

  22. Ahdas satuhahmo 29.9.2020 9:16
   Tulos: -96 (120 ääntä)
   Luomu on todellakin huijausta. Tuplahinnalla myydään hölmöille samaa teholannoitettua ruokaa. Valmistaja on ostanut vihreän sertifikaatin jotta saa ylihinnoiteltua tuotteensa. Ja tyhmät maksaa.

   Lainaa

  23. Tulos: +64 (64 ääntä)
   Myy:
   Pääsettekö te lukemaan nuo kaksi edellistä sivua? Mä en, vaan herjaa jotain.
   Sivuston palomuuri epäili muutaman julkaisun olevan hyökkäyksen kohteena. Nyt pitäisi taas toimia. 

   Lainaa

  24. Jerry Cotton ja Sininen Lavuaari 29.9.2020 10:23
   Tulos: +82 (84 ääntä)
   Vuohi: Luuleeko tuo oikeasti että lakupalat kasvavat suoraan lakritsipensaassa ja siitä ne sitten vain poimitaan pussiin?
   Hyvin todennäköisesti luulee. Osa ihmisistä on nykyään niin vieraantunut luonnosta, ettei mitään järkeä. Eikös täälläkin ollut jokin aika sitten postaus siitä, miten joku ei tiennyt kinkkusiivujen tulevan siasta?

   Lainaa

  25. Tulos: +69 (75 ääntä)
   Huikea kirsikka: Aivan, ja mistähän eläimestä sitä sokeria nyt saikaan? 🤔
   Sokeri ei aina itsestäänselvästi ole vegaanista, sillä periaatteessa valkoinen sokeri on saatettu valkaista luujauholla. Käytännössä suurimmassa osassa maailmaa (Suomi mukaan lukien) näin ei toimita kuitenkaan. Tosin mokaajan ajatuksenjuoksulla en edes usko, että kyse nyt oli tästä...

   Lainaa

  26. Pelkäämätön soturi 29.9.2020 11:21
   Tulos: +130 (130 ääntä)
   Mauton orava: Siis miksei ihmiset voi ottaa selvää, mitä sanat, merkinnät ja sertifikaatit tarkoittaa? Tähän törmää yllättävän usein, että oletetaan tuotteen olevan kaikinpuolin hyvä ja juuri omien arvojen mukainen, jos siinä on mikä tahansa erityistermi (esim. vegaaninen kosmetiikka olisi aina [...]
     Entinen poikaystäväni kunnostautui tässä. Hän ryhtyi laihduttamaan, ja söi salaattia, johon holvasi käsittämättömät määrät oliiviöljyä, fetaa, oliiveja ja muuta sellaista. "Kulta, tuossa on kaksi desiä öljyä. Se on aika kaloritiheää, tiedäthän". "Ei, ei ole, se on terveellistä". "Niin on, mutta silti kaloritiheää". "Ei ole mahdollista, tämä on *salaatti* ja salaatti on *terveellistä*!" 
     Pari viikkoa myöhemmin, alkaa epäillä kuurinsa tehoa ja lukea pakkausmerkintöjä... "MITÄ VITTUA MITEN ÖLJYSSÄ ON KALOREITA! SEN PITI OLLA TERVEELLISTÄ!!! MIKSEI KUKAAN SANONUT!"
     Ei hän kyllä koskaan kuunnellut ketään missään muussakaan asiassa, katso kohdasta _entinen_ poikaystävä.

   Lainaa

  27. Tulos: +94 (94 ääntä)
   Voi sitten tulla yllätyksenä tälle tapaukselle, että mansikoissa on jo itsessäänkin sokeria, niinkuin kaikissa hedelmissäkin.

   Lainaa

  28. Rampa hilleri 29.9.2020 12:26
   Tulos: -3 (15 ääntä)
   Huikea kirsikka: Aivan, ja mistähän eläimestä sitä sokeria nyt saikaan? 🤔
   No sokeritoukista! (◠‿◠)

   Lainaa

  29. Arkkienkeli 29.9.2020 12:50
   Tulos: +51 (51 ääntä)
   Vuohi: Luuleeko tuo oikeasti että lakupalat kasvavat suoraan lakritsipensaassa ja siitä ne sitten vain poimitaan pussiin?
   Ennen pussittamista pitää kuoret poistaa koneellisesti.

   Lainaa

  30. Pöyristymätön 29.9.2020 13:02
   Tulos: +38 (38 ääntä)
   Mauton orava: Siis miksei ihmiset voi ottaa selvää, mitä sanat, merkinnät ja sertifikaatit tarkoittaa? Tähän törmää yllättävän usein, että oletetaan tuotteen olevan kaikinpuolin hyvä ja juuri omien arvojen mukainen, jos siinä on mikä tahansa erityistermi (esim. vegaaninen kosmetiikka olisi aina [...]
   Koska on paljon mukavampi elää omien luulojen mukaisesti, kuin faktoihin pohjautuen. Täten voi myös sitten aina tasaisin väliajoin pöyristyä ja tehdä joka kerta tulikivenkatkuisen päivityksen siitä asiasta someen. Jos ottaisi itse asioista selvää jäisi kaikki tämä hupi välistä.

   Lainaa

  31. aamu-uninen 29.9.2020 13:03
   Tulos: +74 (80 ääntä)
   jollain tavalla aivan hullunkurista, että aikana, jolloin melkein mikä tahansa tieto on saatavilla parilla sormen liikahduksella, ollaan tyhmempiä, kuin aikana, jolloin oikeasti piti nähdä vaivaa tiedon ja oppimisen eteen. Onko nämä ihmiset kuulleet googlesta edes?

   Lainaa

  32. Martti Ahtis... kyl te tiätte. 29.9.2020 13:44
   Tulos: -65 (69 ääntä)
   Huikea kirsikka: Aivan, ja mistähän eläimestä sitä sokeria nyt saikaan? 🤔
   Eläimestä? Meinaatko siis, että eläinperäiset tuotteet eivät voi olla luomua, vai sorruinko nyt trolliin?

   Lainaa

  33. Arkkienkeli 29.9.2020 13:50
   Tulos: +21 (23 ääntä)
   aamu-uninen: jollain tavalla aivan hullunkurista, että aikana, jolloin melkein mikä tahansa tieto on saatavilla parilla sormen liikahduksella, ollaan tyhmempiä, kuin aikana, jolloin oikeasti piti nähdä vaivaa tiedon ja oppimisen eteen. Onko nämä ihmiset kuulleet googlesta edes?
   Ei. He yrittävät vielä käyttää Altavistaa Netscape Navigatorilla.

   Lainaa

  34. Taskulämmin norppa 29.9.2020 14:08
   Tulos: +17 (25 ääntä)
   Arkkienkeli: Ennen pussittamista pitää kuoret poistaa koneellisesti.
   Sit ei ole luomu! Ei ole luonnonmukaista poistaa kuoria. Jos mä kuorin esim. banaanin, niin eihän se sit enää ole luomu.

   Lainaa

  35. Tulos: +16 (32 ääntä)
   Luuton mandariini: Kannattaa nyt ekana vaikka selvittää, mistä se Luomu on lyhenne...
   Tiedän kyllä että se on lyhenne LUOnnon MUkaisesta. Saatoin sekoittaa sen luonnonvaraiseen, tms. mutta kommentin sisältö pitää edelleen paikkansa. Luomu on sertifikaatti joka liittyy tuotantoprosessiin ja jota ei täten voi saada luonnonvaraisille asioille.

   Lainaa

  36. Merkitön juhta 29.9.2020 15:34
   Tulos: +47 (47 ääntä)
   Martti Ahtis... kyl te tiätte.: Eläimestä? Meinaatko siis, että eläinperäiset tuotteet eivät voi olla luomua, vai sorruinko nyt trolliin?
   Sorruit siihen, että et ymmärtänyt mokan loppua. 

   Lainaa

  37. Taskulämmin norppa 29.9.2020 15:51
   Tulos: +18 (28 ääntä)
   Toj Karin: Tiedän kyllä että se on lyhenne LUOnnon MUkaisesta. Saatoin sekoittaa sen luonnonvaraiseen, tms. mutta kommentin sisältö pitää edelleen paikkansa. Luomu on sertifikaatti joka liittyy tuotantoprosessiin ja jota ei täten voi saada luonnonvaraisille asioille.
   Sen sertifikaatin idea nyt on kuitenkin vain varmistaa, ettei tuotteen kasvatuksessa ole käytetty esim. tiettyjä torjunta-aineita. Joku luonnonvarainen sieni on luomua parhaimmillaan. Sertifiointi on otettu käyttöön vasta jälkikäteen, ettei kuka tahansa voi väittää mitä tahansa luomuksi. "Suomessa olisi metsistä suoraan luomuun sertifioitavissa 97 – 99 prosenttia alueesta riippuen jo tällä hetkellä. Toimenpiteitä, jotka rajaisivat alueen pois luomusta, tehdään erittäin vähän. Lapin metsistä on 99,9 prosenttia mukana luomusertifioinnissa ja luomusertifioitu pinta-ala on noin 9 miljoonaa hehtaaria. Se on maailman suurin yhtenäinen luomukeruualue." https://www.metsakeskus.fi/uutiset/metsien-luomusertifiointi-kiinnostaa-metsanomistajia

   Lainaa

  38. Tietokoneeton avokado 29.9.2020 16:10
   Tulos: +35 (35 ääntä)
   aamu-uninen: jollain tavalla aivan hullunkurista, että aikana, jolloin melkein mikä tahansa tieto on saatavilla parilla sormen liikahduksella, ollaan tyhmempiä, kuin aikana, jolloin oikeasti piti nähdä vaivaa tiedon ja oppimisen eteen. Onko nämä ihmiset kuulleet googlesta edes?
   Ja tässä tapauksessa olisi riittänyt, että olisi joskus vilkaissut sen lakritsipussin kääntöpuolta...

   Lainaa

  39. Kalvoton kani 29.9.2020 16:33
   Tulos: -11 (29 ääntä)
   vittu sokeria... nam... (Oi miksi menetimmekään hänet joka näistä aina salamana kommentoi?)

   Lainaa

  40. Kapeahko muurahainen 29.9.2020 16:41
   Tulos: -20 (30 ääntä)
   Himoton kesyhanhi: Kärpässieni on täysin luomu..
   Itse asiassa ei ole. Luomu on sertifikaatti, joka myönnetään viljelijälle/tuottajalle, joka noudattaa tuotannossaan sertifikaatin kriteerejä. Villinä kasvavat kasvit, sienet ja eläimet eivät voi saada luomusertifikaattia. Vain ihmisen kasvattama ruoka voi olla luomusertifioitua.

   Lainaa

  41. Taskulämmin norppa 29.9.2020 17:03
   Tulos: +29 (29 ääntä)
   Kapeahko muurahainen: Itse asiassa ei ole. Luomu on sertifikaatti, joka myönnetään viljelijälle/tuottajalle, joka noudattaa tuotannossaan sertifikaatin kriteerejä. Villinä kasvavat kasvit, sienet ja eläimet eivät voi saada luomusertifikaattia. Vain ihmisen kasvattama ruoka voi olla luomusertifioitua.
   Ei pidä paikkaansa. Levität paskaa: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.453527 Lue myös kommenttini tuosta hieman ylempää.

   Lainaa

  42. Martti Ahtis... kyl te tiätte. 29.9.2020 17:57
   Tulos: +37 (39 ääntä)
   Merkitön juhta: Sorruit siihen, että et ymmärtänyt mokan loppua. 
   Totta! Sorruin hätäilyyn! Mutta eikös tän vois mokista mallia ottaen nyt korjata sillä, että pitäisin pääni ja inttäisin seuraavat 50viestiä vastaan, faktoista välittämättä tietenkin?😂

   Lainaa

  43. Lukematon käärme 29.9.2020 19:54
   Tulos: +15 (15 ääntä)
   Huikea kirsikka: Aivan, ja mistähän eläimestä sitä sokeria nyt saikaan? 🤔
   Sugarbear

   Lainaa

  44. Tulos: +26 (38 ääntä)
   Jos sitä näin maatalousyrittäjänä selventäisi käsitteitä. Luomu= luonnonmukaisesti tuotettu raaka-aine, joka on sertifioitu, eli todennettu ettei tuotannossa ole käytetty kemiallisia/keinotekoisia lannoitteita tms. Luonnonmukainen tuote = tuote mikä on tuotettu myös ilman keinolannoitteita tms, mutta jolta puuttuu sertifikaatti eli todistus tästä. Metsässä kasvavat sienet voivat olla luonnonmukaisesti kasvaneita, mutta ne eivät ole luomua, koska niitä ei ole sertifioitu. Aikaisemmin oli myös kommentti jossa kerrottiin että sertifikaatin saa ostaa. Eip, eip eip. Jotta tuote voi saada sertifikaatin, sen tuottajan pitää olla käynyt erillinen koulutus luomu tuotannosta ja peltojen pitää olla todistetusti olla 3 vuotta viljelyssä, ilman mitään keinotekoisia lannoitteita jne.(=Siirtymäaika) Suomessa ei ole käytössä kuin yksi Eun luomusertifikaatti. Kun taas esimerkiksi Saksassa on useita luomu sertifikaatteja, joista osa sallii jopa keinotekoisten kasvinsuojeluaineiden käytön. Näillä sertifikaateilla ei ole sitten taas mitään tekemistä Eu:n yhteisen sertifikaatin kanssa.

   Lainaa

  45. Tarkoitukseton haltija 29.9.2020 21:03
   Tulos: +13 (17 ääntä)
   Viljelijä: Jos sitä näin maatalousyrittäjänä selventäisi käsitteitä. Luomu= luonnonmukaisesti tuotettu raaka-aine, joka on sertifioitu, eli todennettu ettei tuotannossa ole käytetty kemiallisia/keinotekoisia lannoitteita tms. Luonnonmukainen tuote = tuote mikä on tuotettu myös ilman keinolannoitteita tms, [...]
   Jos sinäkin maatalousyrittäjänä ottaisit paremmin selvää metsien luomusertifioinnista:

   Lainaa

  46. Tulos: +7 (11 ääntä)
   Tarkoitukseton haltija: Jos sinäkin maatalousyrittäjänä ottaisit paremmin selvää metsien luomusertifioinnista: https://luomu.fi/kasvit/keruuluomua/
   Kuten tuolla lukee, kaikki alueet eivät ole automaattisesti sertifikaatin piirissä, ja metsäpuolellakin on myös sääntöjä tuon sertifikaatin suhteen eli sitä ei mille tahansa ole myönnetty.

   Lainaa

  47. Kypsynyt norppa 29.9.2020 22:32
   Tulos: +15 (15 ääntä)
   aamu-uninen: jollain tavalla aivan hullunkurista, että aikana, jolloin melkein mikä tahansa tieto on saatavilla parilla sormen liikahduksella, ollaan tyhmempiä, kuin aikana, jolloin oikeasti piti nähdä vaivaa tiedon ja oppimisen eteen. Onko nämä ihmiset kuulleet googlesta edes?
   En menisi takuuseen. Kärsivällisyys ei kyllä nykyään riitä mihinkään, mutta tyhmiä ihmisiä on varmasti ollut aina. Nyt niiden selityksiä on vaan helpompi jakaa muille.

   Lainaa

  48. Tulos: +27 (27 ääntä)
   Ahdas satuhahmo: Luomu on todellakin huijausta. Tuplahinnalla myydään hölmöille samaa teholannoitettua ruokaa. Valmistaja on ostanut vihreän sertifikaatin jotta saa ylihinnoiteltua tuotteensa. Ja tyhmät maksaa.
   Jossain vinkuintiassa se onkin mahdollista, mutta ei kotimaassamme. Ja sanktiot sääntöjen rikkomisesta ovat niin järjettömät, ettei kukaan viljelijä rupea sellaista riskiä ottamaan muutaman lisäpennin tähden. Yleensäkin mainitsemasi "teholannoite" on käsitteenä sellain, että heti huomaa sinun elävän enemmän luulon kuin faktan varassa. 

   Lainaa

  49. Kastunut hyönteinen 29.9.2020 23:18
   Tulos: -3 (11 ääntä)
   Tarkoitukseton haltija: Jos sinäkin maatalousyrittäjänä ottaisit paremmin selvää metsien luomusertifioinnista: https://luomu.fi/kasvit/keruuluomua/
   Niin hän sanoikin, että metsän antimet eivät ole luomua koska niitä ei ole sertifiotu. Eli toisinsanoen sertifioidun alan antimet ovat luomua. Turha lähteä saivartelemaan muodollisuuksista.

   Lainaa

  50. Tulos: +6 (10 ääntä)
   Mauton orava: Siis miksei ihmiset voi ottaa selvää, mitä sanat, merkinnät ja sertifikaatit tarkoittaa? Tähän törmää yllättävän usein, että oletetaan tuotteen olevan kaikinpuolin hyvä ja juuri omien arvojen mukainen, jos siinä on mikä tahansa erityistermi (esim. vegaaninen kosmetiikka olisi aina [...]
   Vai pitäisikö sertifikaattien määrittelyssä ottaa ensin selville, mitä sanat tarkoittavat. Haluaisin nimittäin nähdä sellaisen fyysisen objektin, joka ei ole peräisin luonnosta ja siten luonnonmukainen. 
   Siitä on toki joitain vuosikymmeniä, kun minä olen luonnontieteitä lukenut, mutta en ole kuullut, että ihminen olisi sittemminkään erotettu yli-, tai epäluonnolliseksi. 
   Voidaan tietysti tehdä ero ns villin luonnon ja kulttuuriympäristön kesken, mutta mikään luonnon ulkopuolinen ilmiö ihmisen sivilisaatio ei ole ja se kannattaisi ihmisen pitää tarkasti mielessään, tai huonosti käy.

   Lainaa

  51. Tarkoitukseton haltija 29.9.2020 23:53
   Tulos: +13 (13 ääntä)
   Viljelijä: Kuten tuolla lukee, kaikki alueet eivät ole automaattisesti sertifikaatin piirissä, ja metsäpuolellakin on myös sääntöjä tuon sertifikaatin suhteen eli sitä ei mille tahansa ole myönnetty.
   Sanoiko joku, että kaikki on automaattisesti sertifioitu?
   Sen sijaan täällä on useamman kerran väitetty, etteivät metsän antimet voi olla luomua, koska niitä ei voi muka sertifioida. 

   Lainaa

  52. Tarkoitukseton haltija 29.9.2020 23:59
   Tulos: +13 (17 ääntä)
   Kastunut hyönteinen: Niin hän sanoikin, että metsän antimet eivät ole luomua koska niitä ei ole sertifiotu. Eli toisinsanoen sertifioidun alan antimet ovat luomua. Turha lähteä saivartelemaan muodollisuuksista.
   Hän väitti:
   "Metsässä kasvavat sienet voivat olla luonnonmukaisesti kasvaneita, mutta ne eivät ole luomua, koska niitä ei ole sertifioitu."
   Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Esim. käytännössä kaikki Lapin metsät on sertifioitu. 

   Lainaa

  53. Valkea monni 30.9.2020 6:12
   Tulos: -17 (17 ääntä)
   Jumalaton rotta: Paitsi ettei taida olla ellei se kasva luomusertifioidulla alueella(?) :D
   Kärpässienet ja muut luonnossa kasvavat eivät ole luomua. Luomumerkinnän voi saada vain tuotteelle joka on luonnonmukaisesti tuotettu.

   Lainaa

  54. Vanhahtava mato 30.9.2020 7:11
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   Gonamies: Vai pitäisikö sertifikaattien määrittelyssä ottaa ensin selville, mitä sanat tarkoittavat. Haluaisin nimittäin nähdä sellaisen fyysisen objektin, joka ei ole peräisin luonnosta ja siten luonnonmukainen.  Siitä on toki joitain vuosikymmeniä, kun minä olen luonnontieteitä lukenut, mutta en ole [...]
   "Peräisin luonnosta" =/= luonnonmukainen.

   Lainaa

  55. Tulos: +18 (18 ääntä)
   Mutta onko varmasti SUOMALAISTA LÄHILAKUA? Kasvaako lakritsikasvi Suomessa :D

   Lainaa

  56. Tarkoitukseton haltija 30.9.2020 8:57
   Tulos: +10 (10 ääntä)
   Valkea monni: Kärpässienet ja muut luonnossa kasvavat eivät ole luomua. Luomumerkinnän voi saada vain tuotteelle joka on luonnonmukaisesti tuotettu.
   Olet väärässä. Luepas vähän näitä kommentteja, ennen kuin tulet turhia pätemään. 

   Lainaa

  57. Tulos: +1 (9 ääntä)
   Huikea kirsikka: Aivan, ja mistähän eläimestä sitä sokeria nyt saikaan? 🤔
   Saa kai sitä vaikka mistä, jos haluaa. Mehiläisten tuottamasta hunajasta varmaan helpoiten.

   Lainaa

  58. Tulos: +12 (12 ääntä)
   Tornipöllö: Lakritsikasvithan tunnetaan siitä, että niissä kasvaa valmiita lakritsikaramellejä. Isot pahat karkkitehtaat vain ilkeyttään lisäävät niihin sokeria sadonkorjuun jälkeen. Eri lakritsilaatuja saadaan yksinkertaisesti risteyttämällä lakritsikasvi muiden kasvien kanssa. Esimerkiksi Sukulakua saadaan [...]
   Ihanan maaginen maailma olisi tämä.

   Lainaa

  59. Tulos: -9 (15 ääntä)
   Milloin paljastuu, ettei ilmastohätätilojen julistamisella, miekkaroinnilla ja somekuvilla olekaan vaikutusta ilmastonmuutokseen?

   Lainaa

  60. Gaius Blatar 30.9.2020 14:08
   Tulos: +8 (8 ääntä)
   Vuohi: Luuleeko tuo oikeasti että lakupalat kasvavat suoraan lakritsipensaassa ja siitä ne sitten vain poimitaan pussiin?
   Ei vaan että poiminnan jälkeen ne sokeroidaan.

   Lainaa

  61. Setä Tiramisu 30.9.2020 23:35
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   Wisegyu: Milloin paljastuu, ettei ilmastohätätilojen julistamisella, miekkaroinnilla ja somekuvilla olekaan vaikutusta ilmastonmuutokseen?
   Huomenna. Ylen TV2 kello 10.

   Lainaa

  62. Itseasiassa 10.10.2020 16:12
   Tulos: -3 (3 ääntä)
   Himoton kesyhanhi: Kärpässieni on täysin luomu..
   Itseasiassa ei ole jos metsä on lannoitettu. 

   Lainaa

  63. Kiistelty raadonsyöjä 21.7.2022 23:15
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Itse asiassa yllättävästi (mutta eri syystä) luomu on enimmäkseen huijausta. Ei ole ekologisempaa (koska samaan määrään ruokaa tarvitaan moninkertainen määrä peltopinta-alaa). Eikä terveellisyyskään kulje mitenkään käsi kädessä. GMO-tuotteet esimerkiksi ovat usein terveellisiä, kun niitä on helppo ja kätevä jalostaa, eivätkä myöskään jalostuksen vuoksi vaadi niin paljon torjunta-aineita. Isoin ongelma niissä jos lähtevät leviämään pellon ulkopuolelle luontoon. Ja jos pelkäät Geenimuuntelua, kysy itseltäsi, tiedätkö edes mitä se on ja miten se tehdään? Aivan niin, et tiedä. Luomun mainostus perustuu 99% mielikuviin ja tunteisiin, 0-1% faktoihin, tutkimukseen ja järkeen. Ja vaikka olet järkevä ja tieteeseen luottava ihminen, sun on vaikea uskoa tätä. Niin ne mielikuvat on vahvoja, ja lobbaus ja mainostus toimineet. Googleta lisää, ei tää oo mikään salaisuus.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kasvis, keskustelu, kuva, lakut, luomu, messenger, sokeri, vegaani, viesti, yv