Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kurkistus koiraryhmään, osa 42

Haussa Helsingin suurin koiraperhe.
Suurenna näkymä
Kurkistus koiraryhmään, osa 42

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 58 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +741 (785 ääntä)
   No nyt. Tankoparsakommentti yllätti täysin ja vielä viihdytti.

   Lainaa

  2. Tulos: -239 (363 ääntä)
   Törkeää seksismiä keskimmäisen mokan Sannalta olettaa koiran sukupuolta!

   Lainaa

  3. Limetinvihreä rotta 11.6.2020 0:36
   Tulos: +381 (421 ääntä)
   Miksi koiran tulisi syödä tankoparsaa?

   Lainaa

  4. taksitakasi 11.6.2020 0:37
   Tulos: +172 (220 ääntä)
   Mikko: Törkeää seksismiä keskimmäisen mokan Sannalta olettaa koiran sukupuolta!
   Kerro ihmeessä vielä se toinen vitsi.

   Lainaa

  5. Tulos: +149 (469 ääntä)
   Hah, rupee ruttuturvan kasvattajaa vituttaan, kun yhä useampi koiranomistaja haluaa sekarotuisen koiran eikä ylijalostettua, lonkkavikasta, hengitysvaikeuksista "rotu"koiraa :D

   Lainaa

  6. Hankaloittava kalkkuna 11.6.2020 0:56
   Tulos: +335 (363 ääntä)
   Limetinvihreä rotta: Miksi koiran tulisi syödä tankoparsaa?
   Mikäli koira on syönyt jotain terävää, esim.kanan luita, ne voivat rikkoa koiran suolen -> tankoparsa kiertyy luiden ympärille estäen toivon mukaan suolen puhkeamisen!

   Lainaa

  7. Pieni ananas 11.6.2020 1:07
   Tulos: +185 (345 ääntä)
   Sekarotuisissa koirissa ei ole mitään vikaa. Pilalle jalostetuissa sekasikiöissä sen sijaan....

   Lainaa

  8. Tulos: +136 (264 ääntä)
   Mikäs sekarotuisissa on vikana? Kaikki geenit ei välttämättä sovi yhteen niin hyvin, mutta kunhan ei mastiffia chihuahuaan astuta, niin minä koirista tietämätön en näe mitään ongelmaa.

   Lainaa

  9. Kuningatar 11.6.2020 2:35
   Tulos: +104 (166 ääntä)
   Napael: Mikäs sekarotuisissa on vikana? Kaikki geenit ei välttämättä sovi yhteen niin hyvin, mutta kunhan ei mastiffia chihuahuaan astuta, niin minä koirista tietämätön en näe mitään ongelmaa.
   Oon ite tätä mieltä mut Hannalla oli kyllä hyvä pointti, sekarotuisia on jo valmiiks paljon vailla kotia ja yleensä jengi haluaa puhdasrotuisia eikä "rakkeja". Sekarotuiset on kai vähemmän haluttavia ja tässä oltiin huolissaan niiden pentujen tulevaisuudesta

   Lainaa

  10. Tulos: +262 (308 ääntä)
   En erityisemmin sekarotuisia vastaan ole, itseltäkin tuollainen vahinko löytyy, mutta on kyllä harhaluulo, että olisivat automaattisesti jotenkin terveempiä. Rotukoirien terveyttä sentään tutkitaan ja yritetään välttää sairaiden tai tiettyjä geenejä kantavien yksilöiden käyttöä jalostukseen, mutta sekarotuisilla tai esim. paperittomilla voi ihan yhtä lailla olla samat sairaudet, joita harvemmin tutkitaan ja näin saadaan viat eteenpäin pennuillekin. Esim jos kahdella eri rodun edustajalla on lonkkavika tyypillinen ongelma, niin ei näiden kahden sekoitus sen autuaammaksi tee, vaan lonkkavian riski on silläkin suuri.

   Lainaa

  11. Voi Ei Se On Taas Se 11.6.2020 3:10
   Tulos: +2 (46 ääntä)
   Koiran makunen tankoparsa X)

   Lainaa

  12. Turmeltu ankka 11.6.2020 3:18
   Tulos: -31 (117 ääntä)
   Tiedän että kasvattajat ei osaa lukea, kerran kirjoitin toriin että koira haussa tyyliin "säkä polven korkuinen minimissään, uros" Tyrkytettiin chihuhahuoita, mäyräkoiria ja muita pieniä koiria sekä osassa oli jäljellä enää narttuja. Luulis että kasvattajilla ei olis aikaa turhuuksiin..

   Lainaa

  13. Kummallista 11.6.2020 6:18
   Tulos: +135 (147 ääntä)
   Heimosenkeimo: koirat on kyllä paskimpia eläimiä kautta aikain. kuolaa, räkyttää, paskoo ja välillä joku 140kg hieltä haiseva ämmä sulkee sen hienhajuiseen kainaloon. jos koirat paskantas aina omistajansa kenkään ja olis hiljaa niin saattasin kutsua niitä hyviks elikoiks.
   Jotenkin kirjoituksesta voi päätellä, ettei ole koira ainut eläin, jota voisi kuvailla noin.

   Lainaa

  14. Tulos: -11 (51 ääntä)
   Voi Ei Se On Taas Se: Koiran makunen tankoparsa X)
   Helppo, keittää 40l vettä miedolla lämmöllä, muutama tankoparsa, lisää parsojenjälkeen soppaan 1 kpl koira ei väliä rodusta kunhan on karvat ajeltu  ja makuparanee mitä viileempää veteen sen alkuun laittaa. Nam nam

   Lainaa

  15. Viimeinen artesaani 11.6.2020 8:07
   Tulos: +68 (96 ääntä)
   Hankaloittava kalkkuna: Mikäli koira on syönyt jotain terävää, esim.kanan luita, ne voivat rikkoa koiran suolen -> tankoparsa kiertyy luiden ympärille estäen toivon mukaan suolen puhkeamisen!
   Kiitos tiedosta! Itsekin pohdin mahdollista syytä ja mietin että ei kai tässä nyt ole joku joka haluaa syöttää koiralleen vegedieettiä... 

   Lainaa

  16. Raivo järvisieni 11.6.2020 8:09
   Tulos: +113 (143 ääntä)
   Serapi: Hah, rupee ruttuturvan kasvattajaa vituttaan, kun yhä useampi koiranomistaja haluaa sekarotuisen koiran eikä ylijalostettua, lonkkavikasta, hengitysvaikeuksista "rotu"koiraa :D
   Jos sä laitat kaksi sairasta erirotuista ruttuturpaa yhteen, on edelleen tuloksena sairas ruttuturpa vaikka sekarotuinen onkin. 
   Ei ne geenit siellä yhdistyessään ihmeellisesti parane vaikka eri roduista tulisivatkin. Ainut mikä vähenee kahta eri rotua yhdistäessä on ne sairaudet, jotka ovat ominaisia pelkästään toiselle rodulle, ja sen lisäksi sairaus pitää olla sellainen, joka pitää tulla molemmilta vanhemmilta aktivoituakseen. Mutta sen saman sairauden kantaja voi terveeltä vaikuttava sekarotuinen olla edelleen, joten huonosti yhdistettäessä voi sairaus periytyä pennuille kahdelta terveeltä vaikuttavalta yksilöltäkin. Ja tämä sama genetiikka pätee sekä rotukoiriin että sekarotuisiin, siksi myös sekarotuisilta pitäisi tutkia kaikkien tiedossa olevien taustarotujen tavallisimmat sairaudet ennen jalostusta. 

   Lainaa

  17. Moottoriton seepra 11.6.2020 8:26
   Tulos: +6 (58 ääntä)
   Limetinvihreä rotta: Miksi koiran tulisi syödä tankoparsaa?
   Koiralle ja kissallekin voi satunnaisesti antaa tiettyjä vihanneksia herkkupaloina, jos ne tykkäävät niitä syödä.

   Lainaa

  18. Tiheä kultakala 11.6.2020 8:30
   Tulos: +48 (58 ääntä)
   Alimmassa mokassa lukiessani ajattelin sen heti koiran makuisena parsana. Vasta kommentin jälkeen tajusin, että siinä halutaan syöttää koiralle parsaa. Cool story, bro.

   Lainaa

  19. Tulos: -16 (92 ääntä)
   piski: En erityisemmin sekarotuisia vastaan ole, itseltäkin tuollainen vahinko löytyy, mutta on kyllä harhaluulo, että olisivat automaattisesti jotenkin terveempiä. Rotukoirien terveyttä sentään tutkitaan ja yritetään välttää sairaiden tai tiettyjä geenejä kantavien yksilöiden käyttöä jalostukseen, [...]
   Useimmat rotukoirarodut ovan niin pilalla jalostettuja, että terve yksilö on mahdottomuus.

   Lainaa

  20. Tulos: +63 (117 ääntä)
   Napael: Mikäs sekarotuisissa on vikana? Kaikki geenit ei välttämättä sovi yhteen niin hyvin, mutta kunhan ei mastiffia chihuahuaan astuta, niin minä koirista tietämätön en näe mitään ongelmaa.
   Totta kai niissä on vikaa jos mennään jostain koiraryhmästä kysymään, jossa jokainen on oman elämänsä koiratiedon ekspertti ja ainakin puoliksi kasvattaja. Tää on ollut ikuisuusaihe koirapiireissä, jostain syystä suuri osa koiraihmisistä nyt vaan tuntuu ajattelevan, että sekarotuisen pennuttaminen on turhaa tehtailua, mutta jotain näyttelyvaliota voi ihan hyvin käyttää siitokseen satakin kertaa ja vastuullinen rotukoirakasvattaja voi teetättää monet pentueet vuodessa... 
   Käytännössähän se heikentää rotukoirien asemaa jos aletaan pitää sekarotuisia ihan samanvertaisina. Kennelliitto esimerkiksi on taistellut "hienosti" tätä vastaan vuosikausia antamalla sanktioita ja lokaamalla sekarotuisten kasvattajia (joiden toimet eivät mitenkään heidän toimivaltaansa kuulu, kun eivät hekään ole Kennelliiton jäseniä). 
   Lisäksi on ikävää joutua kyseenalaistamaan oman ajattelun eettisyyttä, kun rotukoirissakin suunnilleen jokaisella rodulla on omat tyyppisairautensa joista voitaisiin päästä eroon roturisteytyksillä, ja onhan se muutenkin vähän kummallista katsoa elävää olentoa sen kautta, että minkälaisia ominaisuuksia sillä täytyy olla ja arvottaa se niiden kautta. Astuttaminenkin tapahtuu monesti ihmisten säännöillä eikä eläinten, kun ihmiset tosiaan sen puolison valitsee ja joskus vielä pakottavat toimenpiteen.. Onhan se nyt ihan absurdi ajatus, että eläin voisi myös esim. nauttia äitiydestä (mikähän meillä ihmisillä sen tunteen aiheuttaa, jos ei hormonit, joiden tuotantoa tapahtuu muillakin nisäkkäillä?). Eivät lienee ole koskaan katsoneet esim. luontodokumenttia ja nähneet miten eläinäiti hoitaa poikasiaan ja esim. suree jos yksi niistä kuolee. 

   Lainaa

  21. Tulos: +46 (48 ääntä)
   Moottoriton seepra: Koiralle ja kissallekin voi satunnaisesti antaa tiettyjä vihanneksia herkkupaloina, jos ne tykkäävät niitä syödä.
   Sitä annetaan myös joskus sitomaan esim. vierasesineitä jotka ovat joutuneet mahaan. Koiran ruoansulatus ei juurikaan sulata sitä joten pienet terävät kappaleet saattavat kulkeutua sen mukana ulos vahingoittamatta suolistoa. 

   Lainaa

  22. Rimppakinttu hanhi 11.6.2020 9:37
   Tulos: +19 (27 ääntä)
   Ihan tavallisia koiranomistajia ne kasttavajatkin yleensä on ainakin Suomessa...

   Lainaa

  23. Rimppakinttu hanhi 11.6.2020 9:39
   Tulos: -40 (96 ääntä)
   Jennin vitsi oli vähän huono, ei edes kysytty miten saa tankoparsan maistumaan koiraLTA. Huonoa suomea Jenniltä.

   Lainaa

  24. Tulos: +10 (30 ääntä)
   Raivo järvisieni: Jos sä laitat kaksi sairasta erirotuista ruttuturpaa yhteen, on edelleen tuloksena sairas ruttuturpa vaikka sekarotuinen onkin. Ei ne geenit siellä yhdistyessään ihmeellisesti parane vaikka eri roduista tulisivatkin. Ainut mikä vähenee kahta eri rotua yhdistäessä on ne sairaudet, jotka ovat [...]
   Sekarotuisen jalostaminen? Saanko kysyä, että mitä oikein yrität selittää?

   Lainaa

  25. Tulos: +39 (87 ääntä)
   Niin. Sairas ruttuturpa ja takapihalla tehtaillut sekarotuiset onkin ne ainoat kaksi vaihtoehtoa. Mitään välimuotoa ei ole. Varsinkaan terveitä, alkukantaisia rotuja. Jotenkin epäilen, ettei fb-ryhmästä löydetyltä astutuskoiralta ole testattu ainoatakaan geneettistä sairautta. Olisin myös huolissani siitä, saako emo tarvittavan eläinlääkärihoidon tiineyden aikana, puhumattakaan siitä, jos jotain menee pieleen. Rotukasvatuksessa on ongelmia ja paljon, mutta siinä asioita myös valvotaan ihan eri tavalla. Rotukoirien kasvattajat ovat yleensä valmiita etsimään pennuille hyvää kotia pidempäänkin ja tarvittaessa pitämään pennut, random sekarotuisen astuttajat tuskin. Haluaisin myös tietää, miten perehtynyt tämä kasvattajanalku on esimerkiksi perinnöllisiin luonteenpiirteisiin ja millaista kokemusta ne pentujen tulevalta omistajalta vaativat. Mut hei tärkeintähän on, että ne on söpöjä! Ja sekarotuiset on aina terveitä!

   Lainaa

  26. Tulos: +66 (102 ääntä)
   nimi: Totta kai niissä on vikaa jos mennään jostain koiraryhmästä kysymään, jossa jokainen on oman elämänsä koiratiedon ekspertti ja ainakin puoliksi kasvattaja. Tää on ollut ikuisuusaihe koirapiireissä, jostain syystä suuri osa koiraihmisistä nyt vaan tuntuu ajattelevan, että sekarotuisen pennuttaminen [...]
   Suomessa on eniten rotukoiria suhteessa koko maan koirapopulaatioon. Ja se on yksi merkittävä syy, miksi meillä on niin vähän koiria, joita hylätään. Eikä esimerkiksi ollenkaan katukoiria. Rotukoira nimittäin maksaa. Ja ihan hyvän summan maksaakin. Karsii tehokkaasti ne, jotka ottavat koiran hetken mielijohteesta kun olis kato kiva kun olis vaikka koira meillä. Ja sitten laitetaan kiertoon tai päästetään luontoon, kun ei ollutkaan enää kiva se koira. Parin tonnin rotukoiraa ei niin vaan laiteta ilmaiseksi eteenpäin tai nakata eläinsuojaan. Lisäksi rekisteröidyn rotu koiran kasvattajalla on tiettyyn rajaan asti korvausvastuu "viallisesta tuotteesta". Kun ostat sekarotuisen, niin siitä harvoin mitään papereita tehdään ja jos koira ei olekaan sitä mitä on luvattu (lue: tuote on myyty virheellisenä) on turha odotella minkään sortin korvauksia. Perinnöllisistä sairauksista ei ole mitään hajua tai suvusta ylipäätään. Voi tulla ihan mitä sattuu ja se on ostajan riski. Sekarotuisia tai rotukoiria vastaan mulla ei ole mitään. Koira kuin koira. Mutta katsopa mikä osuus Suomen kissoista on maatiaisia eli sekarotuisia. Ja mieti millainen kissan arvostus on yhteiskunnassa, kuinka paljon kissoja otetaan hetken mielijohteesta ja hylätään luontoon kun kyllästytään. Löytöeläintalot on täynnä sekarotuisia kissoja. Rotukissoja ei hylätä. Siksi rotukoira/kissa on parempi kuin sekarotuinen (sille eläimelle itselleen)

   Lainaa

  27. Tulos: +47 (51 ääntä)
   Meillä on yleensä lisätty koirankarvoja parsojen keitinveteen. Toimii oikein hyvin, tulee mukavan villaisa koiran maku.

   Lainaa

  28. Häikäisevä henkilö 11.6.2020 13:32
   Tulos: -35 (53 ääntä)
   Ei, toi koiralle maistuminen vitsinä ei toimi noin päin.

   Lainaa

  29. Tulos: -11 (23 ääntä)
   Mikko: Törkeää seksismiä keskimmäisen mokan Sannalta olettaa koiran sukupuolta!
   Täh? Vaikka nyt "vitsinä" varmaan heititkin, mutta kyllähän tuossa kysellään astuttamiseen sitä toista osapuolta. Ja jos nyt ei vieläkään sinulla leikkaa, niin astutettava on se "ottava" osapuoli. 

   Lainaa

  30. Laikukas kana 11.6.2020 14:13
   Tulos: +52 (54 ääntä)
   nimi: Totta kai niissä on vikaa jos mennään jostain koiraryhmästä kysymään, jossa jokainen on oman elämänsä koiratiedon ekspertti ja ainakin puoliksi kasvattaja. Tää on ollut ikuisuusaihe koirapiireissä, jostain syystä suuri osa koiraihmisistä nyt vaan tuntuu ajattelevan, että sekarotuisen pennuttaminen [...]
   Eiköhän vika ole enemmän siinä että sekarotuisia koiria on enemmän kuin tilaa. Itseänikin ketutti hakea (maatiais)kissani eläinsuojelusta ja jättää ne kaikki muut -eläinsuojelu oli aivan korviaan myöten täynnä ja joka viikko lauma kissoja meni piikille. Sen kokemuksen jälkeen -"tässä on kahdeksantoista kissaa, valitse niistä ne kaksi jotka saavat elää, muut sitten lopetetaan" vähän ketuttaa ihmiset jotka eivät leikkauta maatiaiskissojaan. Oletettavasti koiraihmisiä ketuttavat "ylijäämäkoirat" ja niiden tuottajat, ehkä juurikin siksi että ne ovat hyviä koiria ja ansaitsisivat parempaa.   Ja uskon kyllä että muut nisäkkäät kokevat äitiyden onnea siinä missä ihmisetkin, mutta kun katsoo mitä seurauksia tällä ihmisten äitiyden onnella on ollut planeetalle, niin ehkä siitä voi päätellä ettei sitä kannattaisi määrättömästi olla.

   Lainaa

  31. Vastustava simpanssi 11.6.2020 16:44
   Tulos: -16 (22 ääntä)
   En tiedä mikä tässä olisi pitänyt huvittaa. Kaikki vaan "meh".

   Lainaa

  32. Tulos: +22 (56 ääntä)
   Sekarotuiset ovat terveempiä siksi että niitä ei tutkita, eikä niiden sairauksia kirjata rekisteriin. Autuaita ovat tietämättömät.

   Lainaa

  33. Tulos: -4 (4 ääntä)
   Aaaa: Täh? Vaikka nyt "vitsinä" varmaan heititkin, mutta kyllähän tuossa kysellään astuttamiseen sitä toista osapuolta. Ja jos nyt ei vieläkään sinulla leikkaa, niin astutettava on se "ottava" osapuoli. 
   Tämä on pelkästään oletus. Siinä kysyttin ainoastaan niiltä, ketkä ovat astuttaneet narttuja, että mistä he ovat löytäneet toisen osapuolen eli missä kysyntä ja tarjonta kohtaavat.

   Lainaa

  34. Tulos: +52 (60 ääntä)
   piski: En erityisemmin sekarotuisia vastaan ole, itseltäkin tuollainen vahinko löytyy, mutta on kyllä harhaluulo, että olisivat automaattisesti jotenkin terveempiä. Rotukoirien terveyttä sentään tutkitaan ja yritetään välttää sairaiden tai tiettyjä geenejä kantavien yksilöiden käyttöä jalostukseen, [...]
   Tuo on kyllä paskapuhetta. Esim. vaikka mopseilla mitä lytympi kuono, sitä parempana sitä pidetään, vaikka alunperin mopsien kuonot olivat melko ulkonevia ja hengitysvaikeuksia ei juurikaan ollut. Jos lajin terveyttä ajateltaisiin, pyrittäisiin silloin palaamaan takaisin ulkonevaan kuonoon. Eikä mopsi ole ainoa rotu, jolle on ylimielisen ja omahyväisen jalostuksen kautta aiheutettu ongelmia. Sakemannien lonkkaviat ovat toinen vastaava puhtaasta ihmisen turhamaisuudesta syntynyt rotutyypillinen ongelma.

   Lainaa

  35. Tulos: +10 (38 ääntä)
   Muutama syy miksi itse suosin puhdasrotuisia sekarotuisen sijaan: - Jokaisella rodulla on oma luonnekuvauksensa, jonka määrittelee rodun käyttötarkoitus. Jos tietää minkä luonteista koiraa haluaa, sen löytäminen rotukoirista on helpompaa. Lisäksi kasvattajilla on yleensä tietoa koiran lähisuvun luonteista usean sukupolven ajalta. - Tiedossa on rodulle tyypilliset ongelmat. Monella rodulla on käytössä pakolliset terveystutkimukset ennen astutusta. Jos terveysvaatimukset eivät täyty, koiria ei voi rekisteröidä FI-rekisteriin. - On olemassa rotukoirien jalostustustietokanta, josta näkee tietoja suvun terveyteen ja esim kuolinsyihin liittyen. Tietokannasta näkyy myös tietoja koiran luonteeseen liittyen, esim luonnetestitulokset. Lisäksi on aika oleellinen tieto, jos joku lähisuvun koira on lopetettu aggressiivisen käyttäytymisen vuoksi. - Jalostustietokannasta voi myös tutkia kasvattajan kasvattamia pentueita tarkemmin. Jos jonkun kasvattajan koirilla esiintyy jotain omasta mielestäsi epätoivottua ominaisuutta paljon, kuten lonkkavikaa, tiedät ettei tämä kasvattaja ehkä ole sinun juttusi. - Kennelliitto valvoo, ettei narttuja astuteta liian nuorena eikä liian tiheästi. Rotukoirilla on myös säädetty minimi-ikä luovutukseen. - Koirankauppaan liittyy sopimus, joka suojaa koiran ostajaa ja asettaa kasvattajan tietyissä asioissa vastuuseen. - Kasvattajat ovat miettineet miksi yhdistelmän haluavat tehdä ja osaavat arvioida, millaisia pentuja voisi mahdollisesti olla tulossa luonteen, terveyden ja ulkomuodon lisäksi. - Rotukoirien kasvattajat yleensä ymmärtävät koirien ulkomuodosta paremmin. Ulkomuotoon kuuluu terve, kestävä ja tasapainoinen rakenne. (Ja joo, on ulkomuodoltaan niitä sairaaksi jalostettuja rotuja, mutta valtaosa roduista on aika lähellä kestävää peruskoiran rakennetta.)

   Lainaa

  36. Tulos: +7 (9 ääntä)
   Juunas: Meillä on yleensä lisätty koirankarvoja parsojen keitinveteen. Toimii oikein hyvin, tulee mukavan villaisa koiran maku.
   Näin aamun harittavilla silmillä luin, että " on yleensä lisätty  koiran perskarvoja keitinveteen". Aivoni yhistivät koirankarvat ja parsat samaksi asiaksi 

   Lainaa

  37. Tulos: +16 (30 ääntä)
   Toj Karin: Tuo on kyllä paskapuhetta. Esim. vaikka mopseilla mitä lytympi kuono, sitä parempana sitä pidetään, vaikka alunperin mopsien kuonot olivat melko ulkonevia ja hengitysvaikeuksia ei juurikaan ollut. Jos lajin terveyttä ajateltaisiin, pyrittäisiin silloin palaamaan takaisin ulkonevaan kuonoon. Eikä [...]
   Pointtinihan oli, että "sekarotuiset on automaattisesti terveempiä" on harhaluulo, tämäkö on mielestäsi paskapuhetta? No joo tottakai on aivan pilalle jalostettuja rotuja, mutta kun löytyy vaikka kuinka paljon rotuja, joita jalostetaan käyttöarvo edellä, jossa oleellisena osana on myös terveys. Esim. noutajilla on myös ongelmia lonkkien kanssa ja jalostuksessa näitä tutkitaan ja pyritään välttämään huonojen yksilöiden käyttöä. Mutta kyllähän kahdesta paperittomasta ja tutkimattomasta seropinoutajasta saa paljon terveemmän pennun! Eiku?

   Lainaa

  38. totuuden_torvi 12.6.2020 14:18
   Tulos: +9 (17 ääntä)
   Miksi Janinan kuvassa oleva oikeanpuoleinen koira ei ole kasvanut? Oliko siis kasvattaja vain näiden viiden koiran kohdalla, mutta ei kuudennen?

   Lainaa

  39. Tulos: -15 (27 ääntä)
   Kuningatar: Oon ite tätä mieltä mut Hannalla oli kyllä hyvä pointti, sekarotuisia on jo valmiiks paljon vailla kotia ja yleensä jengi haluaa puhdasrotuisia eikä "rakkeja". Sekarotuiset on kai vähemmän haluttavia ja tässä oltiin huolissaan niiden pentujen tulevaisuudesta
   Ikinä en puhdasrotuista ottais. Hirveetä eläinrääkkäystä muutenkin. Kiva koiralle kun jo syntymästä on geenit niin sukurutsattu ettei hengittääkään voi kunnolla.

   Lainaa

  40. Tulos: -9 (25 ääntä)
   piski: Pointtinihan oli, että "sekarotuiset on automaattisesti terveempiä" on harhaluulo, tämäkö on mielestäsi paskapuhetta? No joo tottakai on aivan pilalle jalostettuja rotuja, mutta kun löytyy vaikka kuinka paljon rotuja, joita jalostetaan käyttöarvo edellä, jossa oleellisena osana on myös [...]
   Ymmärsin tuon pointin sekaroituisten terveydestä ja allekirjoitan sen itsekin. Et voi kuitenkaan perustella sitä valheellisilla yleistyksillä, kuten teit. Halventava puheenpartesi ei myöskään auta yhtään perustelemaan tuota pointtiasi.

   Lainaa

  41. Tulos: -2 (8 ääntä)
   Helsimgissä -_-

   Lainaa

  42. Suunnaton maksamato 13.6.2020 4:18
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   Serapi: Hah, rupee ruttuturvan kasvattajaa vituttaan, kun yhä useampi koiranomistaja haluaa sekarotuisen koiran eikä ylijalostettua, lonkkavikasta, hengitysvaikeuksista "rotu"koiraa :D
   Paitsi että jos postaat edes kuvan jostain seinään juokseesta ruttuturvasta tonne ryhmään niin siellä ollaan soihduilla ja talikoilla kimpussa. 

   Lainaa

  43. Tulos: +16 (26 ääntä)
   Mitä tämä Suomen kielen rappio oikein on? "Maistuu koiralle" tarkoittaa sitä, että koira syö mielellään. "Maistuu koiralta" taas tarkoittaa, että jokin asia maistuu samalta kuin koira. Tosin nyt kun hain lähdettä tälle, opin, että kielitoimiston ohjepankki (http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/490) neuvookin, että molemmat ovat kyllä yleiskielen mukaisia, mutta toisella muodolla on kaksoismerkitys, eli ilmaisu "maistuu koiralle" voitaisiinkin tulkita tarkoittavan myös sitä, että jokin asia on koiranmakuinen. Kieli on ihmeellinen asia. Mitä taas koiran jalostukseen tulee, niin kyllä kieltäminen ja koirien sukupuutto pitäisi ihan ensimmäisenä aloittaa näistä "söpösti puuskuttavista ja röhkivistä" brakyistä. Astmaatikkona ei ole vaikea samaistua koiran oloon. Minulle tosin on toimiva lääkitys olemassa, mutta nuo koirat elävät jatkuvaa astmakohtausta vastaavassa tilassa. Jos se asia edes saataisiin kuntoon, niin voitaisiin käydä kiinni muihin jalostuksen ongelmiin. Ongelmia on varmasti sekarotuisuudessakin. Kumpikaan noista ei ole kuitenkaan (vaikka tärkeitä asioita ovatkin) niin akuutti eläinrääkkäyskriisi tavallisten ihmisten olohuoneissa kuin brakyt ovat.

   Lainaa

  44. Kultivoitunut puhveli 14.6.2020 0:40
   Tulos: +4 (6 ääntä)
   Hankaloittava kalkkuna: Mikäli koira on syönyt jotain terävää, esim.kanan luita, ne voivat rikkoa koiran suolen -> tankoparsa kiertyy luiden ympärille estäen toivon mukaan suolen puhkeamisen!
   Kuitumainen parsa tuo muutkin vierasesineet turvallisesti ulos. 

   Lainaa

  45. Oleva oliivi 14.6.2020 11:42
   Tulos: +6 (14 ääntä)
   Mun käsittääkseni ne tehtailijat on juuri niitä, jotka tekemällä tekevät niitä rotukoiria välittämättä koirien terveydestä ja myyvät ne sitten nopeasti pois mahdollisesti väärillä papereilla. Sitten häviävät ennen kuin asiakas ehtii valittaa, että myivät jo valmiiksi sairaan yksilön. Ja kyllä mun mielestä sekarotuiset ovat hyviä koiria. Pitäisi mielummin olla niitä enemmän, niin ei olisi niin paljoa koiravarkauksia ja sillä lapsiperheellä, joka koiran hankkii, olisi varaa mielummin siihen ylläpitoon, kun kaikki rahat eivät ole menneet siihen itse koiraan. Hämäräperäiset koiramyyjätkin pärjäävät juuri siksi, että niitä varsinaisilta kasvattajilta on liian vaikeaa (ja kallista) ostaa. Jotkut niistä myyvät vain, jos liikut jo valmiiksi oikeissa piireissä ja tunnet oikeat ihmiset.

   Lainaa

  46. Jalostettu manaatti 15.6.2020 14:34
   Tulos: -1 (1 ääni)
   Sitä skeidan määrää..

   Lainaa

  47. Poissaoleva poro 15.6.2020 14:38
   Tulos: +1 (7 ääntä)
   Viimeinen artesaani: Kiitos tiedosta! Itsekin pohdin mahdollista syytä ja mietin että ei kai tässä nyt ole joku joka haluaa syöttää koiralleen vegedieettiä... 
   Voi kyllä kuule niitäkin löytyy, valitettavan paljon jopa. Saihan joku sankari kissansakin miltei sokeaksi syöttämällä sille vegesafkaa. Kissa vieläpä on täysi karnivoori, koira ei ole.

   Lainaa

  48. Tulos: -12 (14 ääntä)
   Kun äidinkieltä ei enää osata 🤦 Kun kysytään miten saa maistumaan jokin jollekulle, niin se kirjoitetaan noin, eli tässä tapauksessa 'koiralle'. Jos taas halutaan ilmaista, että se maistuu joltain, niin silloin se on 'koiralta'. Ärsyttäviä "mokia".

   Lainaa

  49. Korkiton hauki 17.6.2020 10:12
   Tulos: +5 (7 ääntä)
   Neoneo: Kun äidinkieltä ei enää osata 🤦 Kun kysytään miten saa maistumaan jokin jollekulle, niin se kirjoitetaan noin, eli tässä tapauksessa 'koiralle'. Jos taas halutaan ilmaista, että se maistuu joltain, niin silloin se on 'koiralta'. Ärsyttäviä "mokia".
   Kyllä se keitto saattaa maistua kalalle tai kookokselle, ja jokin lihankorvike voi maistua lihalle. En siis osaa enää äidinkieltä, mutta onneksi täältä löytyy apuja. Jaxuhali sulle neoneo! 
   Ja jennille terkut että ei ollu huono 😆

   Lainaa

  50. Tulos: +10 (10 ääntä)
   Ronwe: Suomessa on eniten rotukoiria suhteessa koko maan koirapopulaatioon. Ja se on yksi merkittävä syy, miksi meillä on niin vähän koiria, joita hylätään. Eikä esimerkiksi ollenkaan katukoiria. Rotukoira nimittäin maksaa. Ja ihan hyvän summan maksaakin. Karsii tehokkaasti ne, jotka ottavat koiran [...]
   No ei se rodullisuus kyllä ole sille eläimille mikään paremman elämän tae, joskus jopa huonomman (ainakin jos mennään niihin rotuihin, joissa jalostetaan suunnilleen vammaisia eläimiä).... Sekarotuisiakin voi kasvattaa vastuullisesti, kuten rotukoiriakin voi kasvattaa vastuuttomasti (Suomessa on paljastunut monen monta pentutehtailutapausta joissa kyseessä oli jopa palkittuja kasvattajia, mm. tämä yksi lapinkoirakasvattaja). Esim. Noyal Team kasvattaa sekaroutuisia vähintään yhtä vastuullisesti kuin standardi rotupikasvattaja, tekevät jopa enemmän työtä terveystutkimuksien ja sopivien koirien löytämiseen eteen kuin monet kasvattajat jotka teettävät vain rodun pakolliset tutkimukset ja valitsevat koiralleen parin näyttelymenestyksen perusteella. Korkea hinta myös toisinaan kannustaa omanlaiseensa pentutehtailuun, joka näkyy parhaiten maailmalla kääpiörotujen parissa, niistä kun pyydetään yleensä korkeinta hintaa. Joten ihan hevonjätettä tämä väitös: "Siksi rotukoira/kissa on parempi kuin sekarotuinen (sille eläimelle itselleen)"
   Jos sekarotuisia (tai kissoja) hylätään enemmän, on kyse asenteista eläimen arvostamisessa, ja sitä ei pelkästään rahalla korvata. Niitä rotukoiriakin tosiaan laitetaan kiertoon ja toiset ihmiset ottavat tietynrotuisia koira vain niiden imagon takia ja koira lopulta kärsii siitä (esim. saksanpaimenkoirat ovat tulleet järjettömän suosituiksi kaikkien teeveeohjelmien ja pollisisarjojen yms rodun imagoon vaikuttavien asioiden takia, ja sitten niitä onkin aivan toheloilla ihmisillä jotka eivät ymmärrä, paljonko työtä sellainen koira vaatii omistajaltaan. Niiden suosio on myös eittämättä vaikuttanut siihen, paljonko saksanpaimenkoiria kasvatetaan ja paljonko siellä on ollut vastuuttomia kasvattajia seassa ja se heijastuu rodun terveyteen). 
   Ratkaisu on asenteiden ja arvojen muuttaminen ja jotta se tapahtuu meidän pitää nostaa sekarotuiset yhtä korkealle jalustalle rotukoirien kanssa ja tarjota niille mm. samanlaiset rekisteröinti- ja terveystarkastuspalvelut kuin rotukoirille. Kissan hankinnalle kynnys Suomessa on erittäin pieni, koska niitä on helppo saada, vielä helpompi kuin koiria. Pieni kynnys ottaa eläin vastuulleen yleensä tarkoittaa myös pientä kynnystä hankkiutua siitä eroon. Mielestäni kissojen hankitoja tulisi alkaa myös seuraamaan jollain systeemillä, niitä pitäisi rekisteröidä ja jossain vaiheessa voisi antaa vaikka sanktioitakin sellaisille ihmisille jotka haalivat kissoja ja sitten hylkäävät niitä. Mutta jotta tälläinen olisi mahdollista, tarvittaisiin ihan alkuun joko jonkinlainen kattava järjestö tai lakimuutos hoitamaan asiaa. 

   Lainaa

  51. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Laikukas kana: Eiköhän vika ole enemmän siinä että sekarotuisia koiria on enemmän kuin tilaa. Itseänikin ketutti hakea (maatiais)kissani eläinsuojelusta ja jättää ne kaikki muut -eläinsuojelu oli aivan korviaan myöten täynnä ja joka viikko lauma kissoja meni piikille. Sen kokemuksen jälkeen -"tässä on [...]
   No, jos katsoo mitä seurasta tällä ihmisten äitiyden onnella on planeetalle ollut niin olisi varmaankin aiheellisempaa rajoittaa ensin ihmisten vapaata lisääntymistä kuin eläinten... AIka pieneksi jää koirien vapaan lisääntymisen aiheuttaman murheet verrattuna meidän lajin vastuuttoman lisääntymisen aiheuttamiin ongelmiin... 
   Ja kun joku ihminen on ottanut vastuun siitä eläimestä sen adoptoidessaan, tulisi hänen ottaa vastuu niistä pennuista, joita se eläin mahdollisesti myöhemmin saa -oli ne sitten vapaan rakkauden tai suuremman suunnitelmallisuuden tulos. Tämän pitäisi olla jokaiselle ihan itsestäänselvää. 
   Muakin ketuttaa ne kaikki kodittomat eläimet eläinsuojissa, mutta niin mua ketuttaa myös kaikki rahan takia tehtaillut rotukoirat, sairaat rotukoirat ja monet muut maailman epäkohdat. Edelleen, ratkaisu ei ole kieltää tai paheksua sekarotuisten pennuttamista, vaan nostaa ne yhtä arvostetuiksi kuin rotukoirat ja tarjota niille samanlaiset terveys- ja rekisteröintipalvelut.

   Lainaa

  52. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Rimppakinttu hanhi: Jennin vitsi oli vähän huono, ei edes kysytty miten saa tankoparsan maistumaan koiraLTA. Huonoa suomea Jenniltä.
   Molemmat on kieliopillisesti oikein ja itse ainakin puheessa käytän aina -lle -muotoa, kun täällä päin murteeseen kuuluu se. Mietin pitkään, että mitä sanaa sillä koiralla tarkotettiin, luulin siis kirjotusvirheeksi. Lopulta sit tajusin toisen mahdollisen merkityksen.

   Lainaa

  53. Haiseva kultakala 23.6.2020 10:00
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Ostaisin sekarotuisen puhdasrotuisen ohi silmänräpäyksessä. Pitäkää jalostamalla pilatut koirakantanne.

   Lainaa

  54. Vastuuton kavioeläin 8.7.2020 15:44
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   En jaksanut koko kommenttiosan riitaa lukea, mutta: Siskollani on pieni, sekarotuinen koira. Ostettu pohjois-Suomesta, jotta ei olisi virolainen pentutehtailun tulos (jännä juttu muuten: tori.fi:ssä on isot määrät varsin epäilyttäviä pentujen myynti-ilmoituksia Helsingissä, mutta sisko ei saanut ilmoitustaan läpi, koska se oli automaattisesti pentutehtailuilmoitus ilman rodun rekisteröintiä). Hän halusi sekarotuisen, koska edellinen puhdasrotuinen kääpiömäyräkoira söi elämänsä viimeiset vuodet kipulääkkeitä pitkän selän takia, ei siis mikään terveen rodun merkki. Hän teetti pentuja viime kesänä, ihan vain siksi että halusi. Sulhasen metsästäminen oli tosin aikamoista työtä ja sekin muuten maksaa. Pentuja syntyi 5, ja niille olisi 850 euron hintapyynnöstä huolimatta ollut ottajia enemmän kuin tarpeeksi. Sekarotuisille on nykyään kysyntää ja korkea hintapyyntö yleensä karsii ne, jotka ostaisivat pennun ihan hetken mielijohteesta. Lisäksi rotukoira ei ole mikään tae millekään. Jos kasvattaja haluaa teettää pentuja enemmän kuin pitäisi tai 'väärällä isällä', hän vain jättää pentueen rekisteröimättä. Harvempi ostaja ymmärtää sellaista tarkistaa, jolloin rekisterissä kolme pentuetta tehnyt emo voikin olla viiden pentueen emo.

   Lainaa

  55. Riskaabeli fretti 20.8.2020 1:05
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   Serapi: Hah, rupee ruttuturvan kasvattajaa vituttaan, kun yhä useampi koiranomistaja haluaa sekarotuisen koiran eikä ylijalostettua, lonkkavikasta, hengitysvaikeuksista "rotu"koiraa :D
   Todellakin näin. Sekarotuiset ovat terveempiä, kuin ylijalostetut sairaat koirat, joita jotkut pitävät hienointa, eläinräkkäystä sanon minä.

   Lainaa

  56. Tornipöllö 29.8.2020 18:59
   Tulos: +4 (8 ääntä)
   Tämä kommenttiketju opetti minulle, että suuri osa Feissarimokien lukijoista ilmeisesti uskoo että kaikki rotukoirat ovat mopsien tasoisia sisäsiittoisia terveyshirviöitä ja kaikki sekarotuiset käyttölinjaisten metsästyskoirien virheettömiä jälkeläisiä. Totta helvetissä joku pystykorvamix on erittäin todennäköisesti terveempi kuin moninkertaisesti näyttelyissä palkittu bulldoggi, mutta nämä kaksi edustavat ääripäitä, eivät kaikkia koiria. Monia rotuja jalostetaan edelleen käyttötarkoitus etusijalla, esim. metsästys- ja laumanvartijarodut, ja joillain roduilla kuten sakemanneilla on erikseen käyttö- ja näyttelylinjat. Toisaalta joku kääpiörotumix on todennäköisesti vähintään yhtä sairas kuin puhdasrotuiset vanhempansa ja sillä "ihan terveen näköiselläkin" seropilla voi olla vaikka mitä sairauksia ja/tai luonnevikoja suvussa, mitä onkin sitten pirun vaikea yrittää ennustaa kun molemmista puolista sukua tiedetään vain "kyllä siellä varmaan noutajaa tai paimenta on jossain". Sitä en kiistä etteikö aivan liian monien rotujen kasvatuksessa olisi menty aivan metsään ja ulkonäkökeskeinen jalostus on suoraan sanottuna Saatanasta, mutta ei tämä asia ihan mustavalkoinen ole. Omasta mielestäni paras vaihtoehto olisi että rotuja jalostettaisiin ainoastaan terveys ja luonne edellä ja sekarotuisten omistajia kannustettaisiin terveys- ja luonnetestaamaan koiransa ennen pennutusta, mutta tämä on kaiketi aika utopistinen ajatus.

   Lainaa

  57. Korvamerkitty orja 3.11.2021 12:29
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Eevi: No nyt. Tankoparsakommentti yllätti täysin ja vielä viihdytti.
   "Koivu maistuu metsäjänikselle" otsikko Hesarista vuosia vuosia sitten. Ei muuten maistu, kumpaakin maistaneena, voin kertoa.

   Lainaa

  58. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Olen auttamatta myöhässä kommenttini kanssa, mut ekan mokan aloituskuvassa on lauma todella stressaantuneita koiria… syytä ei voi kuvasta tietenkään sanoa, mutta koiria ahdistaa. (Mm suljetut silmät, korvat luimussa, läähätys)

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: astuttaa, astutus, helsinki, kasvattajat, koirat, kuva, maistua, oikeus, perhe, ruoka, sanaleikki, sekarotuinen, tankoparsa, äitiys