Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhempainilta, osa 19

Mihin lapset voi laittaa kesälomalla?
Suurenna näkymä
Vanhempainilta, osa 19

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 34 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Kummallista 7.1.2020 0:33
   Tulos: -55 (273 ääntä)
   Jos Sanna on kotoisin oulusta, niin ottaisin pienellä varauksella vinkit käyttöön. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000846618.html

   Lainaa

  2. Tulos: +378 (448 ääntä)
   On se aika yksinkertaista ja sisälukutaidon puutetta, jos kaikki pitää vääntää rautalangasta ettei tule otettua tekstiä kirjaimellisesti.

   Lainaa

  3. Tulos: +218 (256 ääntä)
   Topitii: On se aika yksinkertaista ja sisälukutaidon puutetta, jos kaikki pitää vääntää rautalangasta ettei tule otettua tekstiä kirjaimellisesti.
   Luulen, et oli vaa omaan elämäänsä kyllästynyt ja piti päästä vähä pärisee

   Lainaa

  4. Tulos: +405 (425 ääntä)
   Sanna on ihana,rehellisesti myöntää ettei nyt oikee tiiä mihin kirjottelikaan:D

   Lainaa

  5. Tulos: -104 (232 ääntä)
   Ss: Luulen, et oli vaa omaan elämäänsä kyllästynyt ja piti päästä vähä pärisee
   Mä olen näin aamutuimaan kyllä sitten varmaan elämääni kyllästynyt mutta kyllä minusta tuo kuulostaa erikoiselta, että jos pitää työpäivän ajaksi lukita vehkeet kun muuten pelaa oikeasti jatkuvasti, koska sitähän ei vaan voi sitten mitenkään estää kun viimein pääsee töistä ettei pikku hellanteltulle tule paha mieli. Jos nyt normaalisti koulu/työpäivän päättymisen välillä on joku pari tuntia niin onko tuo nyt vakavaa jos juuri sen välin pelaa Samaan viittaisi tuo puhelimen käyttö aamusta aikaisin. Voihan toki olla että käy esim. iltavuoroissa mutta silloin minusta Terhi tulkinta jatkuvasti yksin olemisesta ei ole kovinkaan kaukana. Puhelin pitäisi myös ottaa aina yöksi pois mutta se nyt kuitenkin aina välillä jää silti lapselle yöksi?!

   Lainaa

  6. Tulos: +203 (235 ääntä)
   Murmeli: Mä olen näin aamutuimaan kyllä sitten varmaan elämääni kyllästynyt mutta kyllä minusta tuo kuulostaa erikoiselta, että jos pitää työpäivän ajaksi lukita vehkeet kun muuten pelaa oikeasti jatkuvasti, koska sitähän ei vaan voi sitten mitenkään estää kun viimein pääsee töistä ettei pikku hellanteltulle tule paha mieli. [...]
   En tiedä miten paljon seuraat nykyelämää, mutta ihmiset ovat aikamoisia addikteja teknologian suuntaan. Kuka peli- ja kuka someriippuvainen. Itse nuorena vaikeasta peliriippuvuudesta kärsineen kanssa seurustelleena voin sanoa vain sen, että on hyvä, että vanhemmat puuttuvat asiaan. Ei ole tervettä pelata aamusta iltaan. Toki muutakin apua tarvitaan kuin pelivälineen takavarikointi. Katso vaikka huviksesi kouluun kulkevia lapsia. Yli puolet kulkee kadulla nenä kiinni ruudussa, pienetkin. Ei voi olla kovin terve kehityssuunta.

   Lainaa

  7. Tulos: +55 (71 ääntä)
   Ah, en ole aikoihin nauranut näin makeasti näin spontaanisti. Teki hyvää.

   Lainaa

  8. Tulos: +81 (105 ääntä)
   Murmeli: Mä olen näin aamutuimaan kyllä sitten varmaan elämääni kyllästynyt mutta kyllä minusta tuo kuulostaa erikoiselta, että jos pitää työpäivän ajaksi lukita vehkeet kun muuten pelaa oikeasti jatkuvasti, koska sitähän ei vaan voi sitten mitenkään estää kun viimein pääsee töistä ettei pikku hellanteltulle tule paha mieli. [...]
   Eikai missään sanottu että saa pelata kaiken sen ajan kun on aikuinen kotona. Silloin aikuinen voi reaaliajassa vaikuttaa päivän kulkuun. Poissaollessaan aikuinen ei sitten voisi vaikuttaa siihen että tuleeko esimerkiksi läksyt tehtyä yms koulun jälkeen, kun pelaaminen houkuttaa enemmän. Lisäksi siinä tulee se viesti sinne lapsen suuntaan että vanhempi on se joka edelleenkin määrittää sen peliajan eikä anna noin vain tilaisuuden tehdä varasta*. Minusta tuollainen ”mitä pahaa siinä muka on jos sitten kuitenkin ja plaa plaa” -puuttuminen ilman että tietää / ymmärtää puoliakaan on ärsyttävää. Kyllä se vanhempi on varmaan ihan tilanteen tasalla halutessaan estää lasta pelaamasta koko yksinoloaikaansa. *Kyseessä on sanonta, en siis tarkoittanut että lapsi tilaisuuden tullen varastaisi konkreettisesti mitään. Vähän kuin 247 ei tässä yhteydessä tarkoita kirjaimellisesti viikon jokaista tuntia. Terhi, lukeaksesi mitä kirjoitetaan, on myös asiayhteys huomioitava. Sitä en osaa täältä etänä tietää, oletko tuohon kommunikointitapaasi oikeasti syytön vai et.

   Lainaa

  9. Minäminä 7.1.2020 7:56
   Tulos: +160 (176 ääntä)
   Murmeli: Mä olen näin aamutuimaan kyllä sitten varmaan elämääni kyllästynyt mutta kyllä minusta tuo kuulostaa erikoiselta, että jos pitää työpäivän ajaksi lukita vehkeet kun muuten pelaa oikeasti jatkuvasti, koska sitähän ei vaan voi sitten mitenkään estää kun viimein pääsee töistä ettei pikku hellanteltulle tule paha mieli. [...]
   Meillä lapsi pääsee koulusta vaihtelevasti klo 11-13 päivästä riippuen. Itse olen kotona töistä noin klo 17. Lapselle jää siis keskimäärin viisi tuntia aikaa olla kotona yksin. Jos hän pelaisi sen koko ajan, niin hänen vuorokautinen peliaikansakin olisi minusta liian pitkä. Lisäksi hänen ulkoileminen jäisi iltaan (minun pakottamana), jolloin on jo pimeä ja kaverit menneet sisälle, kun heidän vanhempansa ovat kotona. Silloin ulkoilu ja liikkuminen ei ole enää mielekästä. Läksytkin olisi vielä tekemättä, ne pitäisi tehdä väsyneenä ja kiukkuisena. Lisäksi pitkät pelisessiot tekevät poikani muutenkin huonotuuliseksi. Niinpä näen järkeväksi kieltää lapsen pelaaminen hänen ollessa yksin. Silloin hän tekee koulun jälkeen läksyt ja syö välipalan, minkä jälkeen lähtee kavereiden kanssa ulos. Kun palaan töistä, kotona on reipas ja hyväntuulinen lapsi, jonka liikunnantarve on täytetty ja sosiaalisiakin suhteita on hoidettu. Sitten ehdimme vielä viettää vähän aikaa yhdessä, minkä jälkeen voin sallia hänelle pienen pelihetken. Meilläkin puhelin on yleensä yöt minulla, koska muuten hän pelaa iltayöstä myöhään ja myös herää aamulla aikaisin pelaamaan. Joskus se kuitenkin hänelle unohtuu. Yleensä silloin, kun iltarutiinit jotenkin sotkeutuu. Viimeksi näin kävi, kun olin menossa hänen huoneeseensa sanomaan, että on aika mennä jo nukkumaan, mutta hän nukkuikin jo. En nähnyt puhelinta missään, joten en alkanut sitä etsiä. Kun kahdelta yöllä kävin vessassa, huomasin lapsen pelaavan puhelimellaan. Mikä siinä on niin ihmeellistä, että puhelin unohtuu joskus lapselle, vaikka ei pitäisi? Sinulta ei ehkä koskaan unohdu mitään, mutta uskoisin, että suurimmalta osalta normaaleja ihmisiä unohtuu. Ja miksi noin yleensäkään kenenkään on tarpeen arvostella toisten tapoja kasvattaa lapsiaan? Jokainen tekee varmasti parhaansa oman lapsensa hyvinvointia ajatellen.

   Lainaa

  10. Tulos: -55 (67 ääntä)
   DudeItse nuorena vaikeasta peliriippuvuudesta kärsineen kanssa seurustelleena voin sanoa vain sen, että on hyvä, että vanhemmat puuttuvat asiaan. Ei ole tervettä pelata aamusta [...]
   Niin miten se riippuvuus ilmeni?

   Lainaa

  11. Tulos: +27 (39 ääntä)
   Puhelimeen voi laittaa peliaika rajan, silloin ei tarvitse koko puhelinta ottaa pois. Pleikkariin pitäisi saada vastaavat jutut.

   Lainaa

  12. Tulos: +177 (187 ääntä)
   BGB: Niin miten se riippuvuus ilmeni?
   Ihan villinä arvauksena voisin väittää että riippuvuus ilmeni pelaamisena. Voin toki olla väärässäkin.

   Lainaa

  13. Kuulostellut 7.1.2020 11:14
   Tulos: +68 (80 ääntä)
   BGB: Niin miten se riippuvuus ilmeni?
   Aasiasta on välillä uutisoitu pahoja peliriippuvuuksia, joista äärimmilleen johtaneet tilanteet ovat vieneet pelaajan hengen. Kyseisissä tapauksissa on pelattu kirjaimellisesti lähes 24/7, jolloin unen puute ja vähäinen syönti on yllättänyt. Ääritapauksissa on pelattu vuorokauden ympäri auki olevassa nettikahvilassa ja ympärillä olevat peliriippuvaiset eivät ole huomanneet elotonta vieruskaveriaan. Aasiassa pelirippuvuus on iso ongelma ja sille on kehitetty vieroitushoitoa. Euroopan tasolla ongelmaan ei tietääkseni ole hoitoa, mutta ei myöskään ole ainakaan omaan silmään sattunut uutista äärimmäisestä peliriippuvuudesta.

   Lainaa

  14. Tulos: +34 (40 ääntä)
   Sannan kommentille tykkäys xD

   Lainaa

  15. Kuulostellut 7.1.2020 11:24
   Tulos: +59 (69 ääntä)
   Dude: En tiedä miten paljon seuraat nykyelämää, mutta ihmiset ovat aikamoisia addikteja teknologian suuntaan. Kuka peli- ja kuka someriippuvainen. Itse nuorena vaikeasta peliriippuvuudesta kärsineen kanssa seurustelleena voin sanoa vain sen, että on hyvä, että vanhemmat puuttuvat asiaan. Ei ole tervettä pelata aamusta [...]
   Jututin kerran yhtä isää, joka sanoi suoraan saavansa vieroitusoireita, jos puhelin ei ole käden ulottuvilla jatkuvasti. Hän myönsi, että puhelimen pitäminen pöydällä häiritsi keskittymistä, mutta oireet ilmenivät heti, jos puhelin olisi vaikka repussa. Myöskin taskussa oleva puhelin häiritsi, koska pienikin tärähdys sai kaivamaan puhelimen esille ja tärähdyksen odottaminen aiheutti haamutärähdyksiä. Hän sanoi suoraan tekevänsä kaikkensa, jotta lapsestaan ei tulisi puhelinriippuvainen.

   Lainaa

  16. Isä neljän, joka olet töissä 7.1.2020 12:56
   Tulos: -31 (67 ääntä)
   Tuo lasten pelaaminen on ihan mietittävä asia joo, mutta ehkä tärkeämpä olisi miettiä nuorten aikuisten pelaamista ja sitä kautta valitettavan usein tapahtuvaa yksin jäämistä. Sieltä ne oikeat ongelmat tulee. Pelaaminen ei ole pahasta, mutta jos sen mukana tulee syrjäymistä ja liikunnan puutetta ollaankin jo huonoilla vesillä.

   Lainaa

  17. Tulos: +13 (33 ääntä)
   Topitii: On se aika yksinkertaista ja sisälukutaidon puutetta, jos kaikki pitää vääntää rautalangasta ettei tule otettua tekstiä kirjaimellisesti.
   Minulle äiti opetti aikanaan, että jos ei pysy keskustelussa mukana, niin pitää olla hiljaa. Tekee vaan itsestään typerän. Sattuu tähän kekusteluun täydellisesti.

   Lainaa

  18. Tulos: +54 (64 ääntä)
   Murmeli: Mä olen näin aamutuimaan kyllä sitten varmaan elämääni kyllästynyt mutta kyllä minusta tuo kuulostaa erikoiselta, että jos pitää työpäivän ajaksi lukita vehkeet kun muuten pelaa oikeasti jatkuvasti, koska sitähän ei vaan voi sitten mitenkään estää kun viimein pääsee töistä ettei pikku hellanteltulle tule paha mieli. [...]
   Riippuen siitä paljonko lapsi on yksin kotona, niin voi mennä siinäkin ajassa pelaaminen överiksi. On siinä sekin että jos ei ole kotona valvomassa, ei tiedä mitä lapsi pelaa ja miten. Kysymyshän oli yksinkertainen: "saako tämän härpäkkeen jollain salasanalla lukkoon että voin valvoa sen käyttöä". Kysymykseen voisi ihan vain vastata jos tietää, sen kummemmitta meta-analyyseitta.

   Lainaa

  19. Tulos: +13 (31 ääntä)
   Sehän vaan kehittää lasten ongelmanratkaisutaitoja ja loogista päättelykykyä kun ne keksii keinoja ohittaa ne lukituksen salasanat ja ninjailee puhelimen takaisin haltuunsa ja muuta sellasta, niinku me tehtiin muksuina. :'D

   Lainaa

  20. Tulos: +14 (20 ääntä)
   Joo: Riippuen siitä paljonko lapsi on yksin kotona, niin voi mennä siinäkin ajassa pelaaminen överiksi. On siinä sekin että jos ei ole kotona valvomassa, ei tiedä mitä lapsi pelaa ja miten. Kysymyshän oli yksinkertainen: “saako tämän härpäkkeen jollain salasanalla lukkoon että voin valvoa sen käyttöä”. Kysymykseen voisi ihan vain vastata jos tietää, sen kummemmitta meta-analyyseitta.
   No joo siinä olet kyllä oikeassa, että ehkä alunperinkään ei olisi kuulunut kellekään ylipäätään että miksi joku haluaa lukita pleikkarin ja tosiaan kaikki on sikäli oikeutettuja kasvattamaan lapset omalla tavallaan vaikka nyt itsekin kommentin perusteella tähän sikäli sorruin ja kerroin eriävän näkemykseni. Parille muulle kommentoijalle tosin huomiona että en tarkoittanut ettei saisi rajoittaa lapsen pelaamista vaan nimenomaan päinvastoin, jäi vaan jotenkin mielikuva, että kotona ollessa ei sitä lasta voida mitenkään kieltää pelaamasta mikä voi olla toki väärä tulkinta, mutta noita nyt on niin paljon viime aikoina tullut vastaan että se on voinut olla tuossa terhinkin päätelmä ja siksi takertunut pieniin asioihin jotka tähän päätelmään viittaisi. Mutta ehkä en sitten vaan ymmärrä kun ei lähipiirissäkään ole puhelimista ja peleistä niin kovasti riippuvaisia.

   Lainaa

  21. Tulos: -2 (18 ääntä)
   Kummallista: Jos Sanna on kotoisin oulusta, niin ottaisin pienellä varauksella vinkit käyttöön. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000846618.html
   Ahdistaa nämä Oulun vauvasurmat, kun en keksi niihin minkäänlaista edes vähän järjellistä motiivia. Ei tuo nainen ollut ilmeisesti psykoosissakaan.

   Lainaa

  22. Tulos: +31 (33 ääntä)
   Vastausta alkuperäiseen kysymykseen saako laitetta lukittua ei ilmeisesti edelleenkään ole saatu

   Lainaa

  23. Tulos: -3 (39 ääntä)
   Tuo 24h nyt on itsestäänselvästi pelkkä heitto, sama, kun jos lapselle on sanottu "ainakin sata kertaa" se on oikeasti varmaan n.5 kertaa. Ei näitä nyt pitäis kirjaimellisesti ottaa. Mutta tuo viideltä pelaamisen aloittminen nyt ei ollut mitenkään itsetään selvä. Eli siltä se tosiaan kuulosti kirjotetun perusteella, että äiti itse antaa sen puhelimen lapselle klo 5.

   Lainaa

  24. Tulos: -33 (45 ääntä)
   Sen verran kylmällä asenteelle oli Anne liikenteessä, kun yrittää päässä ekaluokkalaisestaan koko kesäksi eroon, että ei ihme jos pakkasta ehdotellaan.

   Lainaa

  25. Tulos: +10 (18 ääntä)
   Ottais kaikki usb johdot kämpästä duuniin mukaan niin loppuis virta ohjaimesta ja skidi sais äärettömän vitutuksen

   Lainaa

  26. Tulos: -2 (8 ääntä)
   Kuulostellut: Euroopan tasolla ongelmaan ei tietääkseni ole hoitoa, mutta ei myöskään ole ainakaan omaan silmään sattunut uutista äärimmäisestä peliriippuvuudesta. [...]
   Paavo Väyrynen.

   Lainaa

  27. Tulos: +16 (26 ääntä)
   Tuo Terhi tykkää viilata pilkkua melkein jokaisessa naistenhuoneen postauksessa.. Rasittava tyyppi

   Lainaa

  28. Tulos: +39 (49 ääntä)
   Ou JEE!: Sen verran kylmällä asenteelle oli Anne liikenteessä, kun yrittää päässä ekaluokkalaisestaan koko kesäksi eroon, että ei ihme jos pakkasta ehdotellaan.
   Olisiko Anna kuitenkin miettinyt lapselle hoitopaikkaa työpäivän ajaksi, ettei ekaluokkalaisen tarvitse olla pitkää päivää yksin kotona. Usein vanhemmat eivät ole koko kesää lomalla, kun lapset ovat.

   Lainaa

  29. Tulos: -9 (31 ääntä)
   Miks täällä ei arvosteta Terhiä? :D Just oikein kommentoitu, ja eiköhän hänkin nyt ainakin tolla ekalla pointillaan tarkoittanut, että tuskin kovin pienestä lapsesta on kyse kun on 24h (eli jatkuvasti, koko valveillaoloaikansa/vapaa-aikansa) yksin. Ja ei tuo Elena sanonut että lapsi joskus aamuisin herää pelaamaan/puhelimelle. Hänen kommentista sai käsityksen, että lapsi herää joka aamu viideltä sitä varten. Jälkeenpäin selvisi et puhelin otetaan pois joka ilta, joten luonnollisesti se silloin aamuviideltä annetaan lapselle takaisin, jotta molemmat väitteet toteutuu.

   Lainaa

  30. Tulos: -7 (21 ääntä)
   Dude: En tiedä miten paljon seuraat nykyelämää, mutta ihmiset ovat aikamoisia addikteja teknologian suuntaan. Kuka peli- ja kuka someriippuvainen. Itse nuorena vaikeasta peliriippuvuudesta kärsineen kanssa seurustelleena voin sanoa vain sen, että on hyvä, että vanhemmat puuttuvat asiaan. Ei ole tervettä pelata aamusta [...]
   ... Ja suurin osa näistä nenäkiinnipuhelimessakadulla -lapsista on juuri niitä, jotka saa pelata viikossa max. 30min ja soittaa sillä pari vuotta vanhalla iPhonella vain mammalle. Itsellä ei ole (luojan kiitos) koskaan ollut rajoitettua tekniikan käyttöä, eikä sen käyttö koskaan ole ollut ongelma. Tottakai nuorenakin tuli kausia kun tuli pelailtua tms. joitain tunteja päivittäin, mutta vastaavasti oli kausia kun kone ei auennut päiväkausiin. Sillä sitä myös oppi, että miten priorisoida arkiaskareet, huonon priorisoinnin seuraukset ja sitä vastuun ottoa, järjen käyttöä. Mitä addiktioon tulee, niin se ei sillä helpota että asia kielletään kokonaan tai rajoitetaan aivan minimiin. Addikti on aina addikti, sillä ei ole merkitystä mitä kohtaan se ilmenee, yhtä haitallista se on silti. Addiktiin taipuvalle lapselle, esim. tunnin kahden pelirajoitukset päivässä, on sama kun antaisi vastaavasti alkoholistille pari kaljaa päivässä.

   Lainaa

  31. Tulos: +14 (16 ääntä)
   Topitii: On se aika yksinkertaista ja sisälukutaidon puutetta, jos kaikki pitää vääntää rautalangasta ettei tule otettua tekstiä kirjaimellisesti.
   Mitenkään mokaan viittaamatta haluan muistuttaa, että jotkut ihmiset kuitenkin kirjoittavat tosi epämääräisesti ja olettavat, että kaikki (tuntemattomatkin) ymmärtävät puolesta sanasta ja sitten tuohdutaan, kun kaikki eivät osaa lukea niitä ajatuksia. Minusta on vain hyvä asia, että edes joku uskaltaa kysyä tarkennusta lukemaansa, jos ei ymmärrä. Skam-sarjassa sanottiin mun mielestä hyvin: "Jos ihmiset eivät enää saa kysyä tyhmiä kysymyksiä, he alkavat vastata kysymyksiinsä itse ja SE on vaarallista." Eli vähän empatiaa mukaan, jos joku nyt vähän on "typerä". Musta ton "jos ei ole mitään järkevää sanottavaa niin ole hiljaa" -ohjenuoran sais polttaa roviolla ylimielisen kuspäiden mukana. Ugh

   Lainaa

  32. Tulos: -1 (9 ääntä)
   Topitii: On se aika yksinkertaista ja sisälukutaidon puutetta, jos kaikki pitää vääntää rautalangasta ettei tule otettua tekstiä kirjaimellisesti.
   On se aika idiotismia jos ei faktaa pysty kirjoittamaan vaan pitää valehdella että asia näyttäisi vakavammalta kuin se on.

   Lainaa

  33. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Isä neljän, joka olet töissä: Tuo lasten pelaaminen on ihan mietittävä asia joo, mutta ehkä tärkeämpä olisi miettiä nuorten aikuisten pelaamista ja sitä kautta valitettavan usein tapahtuvaa yksin jäämistä. Sieltä ne oikeat ongelmat tulee. Pelaaminen ei ole pahasta, mutta jos sen mukana tulee syrjäymistä ja liikunnan puutetta ollaankin jo huonoilla vesillä.
   Surullista, että on miinustettu, vaikka puhut totta.

   Lainaa

  34. Toraisa kookos 6.1.2021 18:37
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Terhillä on oikeus olla idiootti. Hän käyttää sitä oikeutta. Syytön hän siihen on. Terhillä ei ole aavistustakaan mitä tarkoittaa karrikointi tai karrikoiden puhuminen. Syytön hän siihenkään on. Asbergerkin "aiheuttaa" moista.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kuva, PlayStation, pelikielto, pakastin, pakastaa, kesäloma, joululahja, valvoa