Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Naistenhuoneen ovi jäi auki, osa 59

Koko totuus kuuluu kavereilta – valheella on lyhyet jäljet.
Suurenna näkymä
Naistenhuoneen ovi jäi auki, osa 59

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 53 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +1109 (1173 ääntä)
   Surettaa nähdä naisia, jotka polttavat raskaana ollessaan. Tuttuni poltti läoi raskauden, sen seurauksena pojalla kehittymättömät korvat ja kuulolaite käytössä loppuelämän. Pisteet ja tsempit kuitenkin Helenalle asiallisesta viestistä ja yrityksestä!

   Lainaa

  2. Tulos: +1041 (1085 ääntä)
   Menin iltavuoroon kännissä ja sain potkut, aika naurettavaa ku en ryypännyt ku pari tuntia ennen töitä enkä koko päivää.

   Lainaa

  3. Ihmettelijä 23.5.2019 3:13
   Tulos: +399 (435 ääntä)
   Lähdin aikoinaan kuskiksi porukalle jota en hyvin tuntenut. Kysyjä oli tuttu tyttö vuosien takaa. Hän oli viimeisillään raskaana, ja joi baarissa kun sieni. hirveässä kännissä! Ihmettelin, mut en kehdannut poskaan lähteä, kun olin luvannut kuskina olla. Hävetti olla samassa seurueessa, kun katseita tuli.

   Lainaa

  4. Tulos: -562 (762 ääntä)
   Emppu: Surettaa nähdä naisia, jotka polttavat raskaana ollessaan. Tuttuni poltti läoi raskauden, sen seurauksena pojalla kehittymättömät korvat ja kuulolaite käytössä loppuelämän. Pisteet ja tsempit kuitenkin Helenalle asiallisesta viestistä ja yrityksestä!
   Ei ne kehittymättömät korvat kovinkaan todennäköisesti johtunut siitä tupakanpoltosta. Mun äiti poltti odottaessaan mua, koska silloin ei tupakan vaaroista niin puhuttu, ja ihan normaali musta tuli. 20 vuotta sitten varmasti aika moni muukin poltti raskaana ja aika harvalla vauvalla on silti mitään kehityshäiriöitä, eikä voi silloinkaan sanoa et ne johtuu äidin tupakoinnista. Nyt tietenkin kun tiedetään haitoista, nii ei kenenkään pidä polttaa, oli syy mikä vaan.

   Lainaa

  5. Tulos: +442 (502 ääntä)
   Siihen tupakoinnin lopettamiseen raskaana ollessa on ihan mahtava keino, joka toimii jopa sitä paremmin, mitä vaikeammat ne vieroitusoireet on. Se on tämän ymmärtäminen: Odottava äiti voi valita kärsiikö niistä vieroitusoireista hän nyt ihan itse raskauden alkuvaiheessa vai kärsiikö niistä se viaton vastasyntynyt ensimmäisenä kokemuksenaan elämässä. Vaihtoehtoja kun on lähinnä nämä ja sitten voikin puntaroida mikä on oikein ja mihin on vanhemmuudessaan valmis ja onko siihen valmis ja niin edelleen. On muuten helppo lopettaa, vaikka se onkin vaikeaa.

   Lainaa

  6. Tulos: +757 (785 ääntä)
   Nelzi: Ei ne kehittymättömät korvat kovinkaan todennäköisesti johtunut siitä tupakanpoltosta. Mun äiti poltti odottaessaan mua, koska silloin ei tupakan vaaroista niin puhuttu, ja ihan normaali musta tuli. 20 vuotta sitten varmasti aika moni muukin poltti raskaana ja aika harvalla vauvalla on silti mitään kehityshäiriöitä, [...]
   20 vuotta sitten oli vuosi 1999, ja silloin todellakin tiedettiin tupakan vaaroista ja puhuttiin niistä ihan avoimesti. Ymmärtäisin, jos olisit syntynyt 1919...

   Lainaa

  7. Villiväkkärä 23.5.2019 6:57
   Tulos: +367 (381 ääntä)
   Nelzi: Ei ne kehittymättömät korvat kovinkaan todennäköisesti johtunut siitä tupakanpoltosta. Mun äiti poltti odottaessaan mua, koska silloin ei tupakan vaaroista niin puhuttu, ja ihan normaali musta tuli. 20 vuotta sitten varmasti aika moni muukin poltti raskaana ja aika harvalla vauvalla on silti mitään kehityshäiriöitä, [...]
   Jos mun lapselle olisi tullut jokin kehityshäiriö ja olisin raskauden aikana tehnyt jotain, jolla tiedetään olevan negatiivinen vaikutus sikiön kehitykseen, syyttäisin itseäni ja rankasti. Vaikka ei olisikaan näyttöä siitä, että oma toimintani olisi vain aiheuttanut. Tupakoinnin lopettamiseen kuitenkin on erilaisia keinoja ja kaikki tietävät tupakoinnin haitoista.

   Lainaa

  8. Tulos: -576 (800 ääntä)
   Koska tulee ensimmäinen feministi kiljuun että naisten pitää saada päättää omasta kehostaan. Että ihan sama vaikka on raskaana niin voi vetää vaikka huumeita ja se ei kuulu muille, ei edes sille vauvalle siä mahassa, vaikka syntyykin sen takia vammasena.

   Lainaa

  9. Tulos: +286 (306 ääntä)
   Nelzi: Ei ne kehittymättömät korvat kovinkaan todennäköisesti johtunut siitä tupakanpoltosta. Mun äiti poltti odottaessaan mua, koska silloin ei tupakan vaaroista niin puhuttu, ja ihan normaali musta tuli. 20 vuotta sitten varmasti aika moni muukin poltti raskaana ja aika harvalla vauvalla on silti mitään kehityshäiriöitä, [...]
   Ne vaikutukset voi olla ihan hyvin myös huomaamattomia, niin polttamisella kuin juomisellakin. Joidenkin tutkimusten mukaan äidin tupakointi vaikuttaa lapsen perimään (geenit, sukusolut, jne) ja siten se vaikutus ns. hyppää sukupolven yli. Eli polttavan äidin lapsi voi olla aivan normaali, mutta lapsenlapsella sitten onkin jotain häikkää johtuen juuri tuosta... Ja kuten tuolla jo sanottua niin vaikka lapsen ongelmat ei johtuiskaan polttamisesta, niin yksikään vanhempi ei varmasti koskaan anna itelleen anteeks kun tiedostaa, että se kuitenkin saattaa osaltaan johtua siitä polttamisesta ja/tai juomisesta.

   Lainaa

  10. Tulos: +417 (429 ääntä)
   Nelzi: Ei ne kehittymättömät korvat kovinkaan todennäköisesti johtunut siitä tupakanpoltosta. Mun äiti poltti odottaessaan mua, koska silloin ei tupakan vaaroista niin puhuttu, ja ihan normaali musta tuli. 20 vuotta sitten varmasti aika moni muukin poltti raskaana ja aika harvalla vauvalla on silti mitään kehityshäiriöitä, [...]
   Juu, kyllä minunkin äiti tiesi tupakan vaaroista silloin 29 vuotta sitten, ja silti jatkoi tupakointia odottaessaan mua ja mun isoveljeä. (Klassinen syy "neuvoivat olemaan lopettamatta kun se tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa pahemmat vauriot kun se itse tupakointi") En veljestä tiiä, mutta itsehän synnyin puoliksi sinisenä, ja harkittiin, että menenkö kouluun vuosi normaalia ikäryhmääni myöhemmin erinäisten neurologisten ongelmien takia (lieviä ongelmia). En nyt siis ole mikään "synnyin ilman korvia ja olen kuuro" esimerkki, juurikin sellainen "no tuli susta ihan normaali"... No joo, olisihan elämä varmaan vähän helpompaa, jos äiti olisi malttanut olla tupakoimatta sitä yhdeksää kuukautta. Varmaan voisin keskittyä paremmin, opetella kieliä helpommin, minulla olisi parempi matikkapää ja enkä kuulostaisi Yodalta välillä. Lisäksi minulla voi olla (naisena) hankaluuksia saada omia lapsia. Jälkikäteen googlettelin raskaana olevan naisen tupakoinnin vaikutuksia lapseen ja vaikutukset täsmää osin hyvin minuun. En äitiäni vihaa sen takia, mutta kuten sanoin, elämä voisi olla helpompaakin.

   Lainaa

  11. Jussi Pattitussi 23.5.2019 7:48
   Tulos: +258 (424 ääntä)
   Hohhoijaa: Koska tulee ensimmäinen feministi kiljuun että naisten pitää saada päättää omasta kehostaan. Että ihan sama vaikka on raskaana niin voi vetää vaikka huumeita ja se ei kuulu muille, ei edes sille vauvalle siä mahassa, vaikka syntyykin sen takia vammasena.
   Onpa typerä kommentti. Varmaan ajattelit olevasi kärkevä ja hauska.

   Lainaa

  12. Tulos: +171 (229 ääntä)
   Hohhoijaa: Koska tulee ensimmäinen feministi kiljuun että naisten pitää saada päättää omasta kehostaan. Että ihan sama vaikka on raskaana niin voi vetää vaikka huumeita ja se ei kuulu muille, ei edes sille vauvalle siä mahassa, vaikka syntyykin sen takia vammasena.
   Toisaalta sama tasa-arvoa ajava henkilö luultavasti kiljuisi, että se vauvan keho kuuluu vauvalle eikä äiti saa siihen mitä tahansa myrkkyjä pumpata vastoin lapsen tahtoa.

   Lainaa

  13. Tulos: +159 (161 ääntä)
   Ihmettelijä: Lähdin aikoinaan kuskiksi porukalle jota en hyvin tuntenut. Kysyjä oli tuttu tyttö vuosien takaa. Hän oli viimeisillään raskaana, ja joi baarissa kun sieni. hirveässä kännissä! Ihmettelin, mut en kehdannut poskaan lähteä, kun olin luvannut kuskina olla. Hävetti olla samassa seurueessa, kun katseita tuli.
   Siis mikä ihmisiä vaivaa

   Lainaa

  14. Tulos: -115 (155 ääntä)
   NipaMan: Toisaalta sama tasa-arvoa ajava henkilö luultavasti kiljuisi, että se vauvan keho kuuluu vauvalle eikä äiti saa siihen mitä tahansa myrkkyjä pumpata vastoin lapsen tahtoa.
   Jep, kuten esim. rokotteita tällaisten mielestä kun ei ole lapsen lupaa...

   Lainaa

  15. Tulos: +152 (180 ääntä)
   Ihmettelijä: Lähdin aikoinaan kuskiksi porukalle jota en hyvin tuntenut. Kysyjä oli tuttu tyttö vuosien takaa. Hän oli viimeisillään raskaana, ja joi baarissa kun sieni. hirveässä kännissä! Ihmettelin, mut en kehdannut poskaan lähteä, kun olin luvannut kuskina olla. Hävetti olla samassa seurueessa, kun katseita tuli.
   En mä kyllä tollasta käytöstä jäis hiljaa katselemaan sivusta. Mua olisi enemmänkin jäänyt hävettämään se, etten puutu asiaan, kuin jotkut sivullisten katseet. Oisin sanonu et lähen menee ja akka niskapersotteella ulos baarista. Onnea vaan lapselle. Toivottavasti edes nyt joku seuraa tilannetta.

   Lainaa

  16. Tulos: +55 (105 ääntä)
   Tjaa: 20 vuotta sitten oli vuosi 1999, ja silloin todellakin tiedettiin tupakan vaaroista ja puhuttiin niistä ihan avoimesti. Ymmärtäisin, jos olisit syntynyt 1919…
   Tai edes 70-luvulla. Silloin ja sitä ennen ei todellakaan tiedetty tai tieto ei ollut levinnyt laajalle. 60-luvulla vasta lääketieteellisissä tutkimuksissa alkoi olla viitteitä tupakoinnin riskeistä ja toisaalta kemikaalien vaikutuksista sikiön kehitykseen. 90-luvulla todellakin tietenkin tiedettiin, vaikka tieto onkin tarkentunut nykyään. Toisaalta edelleenkään kaikki lääkärit eivät ole tupakoinnin kanssa kauhean tiukkoja. Osa ei vaan pysty lopettamaan. Oma esikoiseni syntyi 2000-luvun alussa ja silloin kuulin, että jotkut äidit saivat ohjeen, että tupakoinnin lopettamisen aiheuttama stressi on vauvalle ja sikiölle vahingollisempi kuin se tupakka. Vastasyntyneen pienikokoisuus oli ainoa selvästi todistettu oire mitä tupakointi voi aiheuttaa. Paljon vaarallisempaa on sitten passiivinen tupakointi jo syntyneelle ja omilla keuhkoilla hengittävälle. Itseasiassa tupakoivan uloshengitys myös tupakoinnin jälkeen parvekkeelta tullessa tms on sellainen, että ei kannattaisi pitää lasta sylissä/vieressä Alkoholi on paljon vaarallisempi ja siihen suhtaudutaan (syystä) tiukemmin.

   Lainaa

  17. Tulos: +244 (264 ääntä)
   Nelzi: Ei ne kehittymättömät korvat kovinkaan todennäköisesti johtunut siitä tupakanpoltosta. Mun äiti poltti odottaessaan mua, koska silloin ei tupakan vaaroista niin puhuttu, ja ihan normaali musta tuli. 20 vuotta sitten varmasti aika moni muukin poltti raskaana ja aika harvalla vauvalla on silti mitään kehityshäiriöitä, [...]
   Sinusta tuli ihan normaali, joten ei raskausajan tupakoinnista haittaa ole todennäköisesti. Minä voitin lotossa, joten ei jatkuva lottoaminen todennäköisesti ole mikään rahareikä. Serkkuni on sivistynyt viininmaistelija, joten alkoholista ei todennäköisesti ole mitään haittaa.

   Lainaa

  18. Tulos: +232 (314 ääntä)
   Hohhoijaa: Koska tulee ensimmäinen feministi kiljuun että naisten pitää saada päättää omasta kehostaan. Että ihan sama vaikka on raskaana niin voi vetää vaikka huumeita ja se ei kuulu muille, ei edes sille vauvalle siä mahassa, vaikka syntyykin sen takia vammasena.
   Feministit on yleensä koulutettuja ja empaattisia olentoja, jotka ymmärtää ajatella sekä äidin että lapsen parasta. Ennemmin kiljumaan tulee elämäm koululaiset, jotka ei joko tiedä tarpeeksi terveysasioista tai ei vaan välitä, koska minäminäminäminä.

   Lainaa

  19. Tulos: +125 (135 ääntä)
   Murmeli: Siihen tupakoinnin lopettamiseen raskaana ollessa on ihan mahtava keino, joka toimii jopa sitä paremmin, mitä vaikeammat ne vieroitusoireet on. Se on tämän ymmärtäminen: Odottava äiti voi valita kärsiikö niistä vieroitusoireista hän nyt ihan itse raskauden alkuvaiheessa vai kärsiikö niistä se viaton vastasyntynyt [...]
   En havainnut että aloittaja olisi meuhkannut että aikoo polttaa ollessaan raskaana, vaan pyysi helpoimpia keinoja lopettaa. Jos aikoo lopettaa niin miksi sen pitäisi olla Tuskallinen Sankariäitisuoritus eikä voisi päästä helpommalla? (Itselleni toimi sen havainnointi *miksi* oikein poltin, tajusin että hermostuneisuuttani ja saadakseni käsille tekemistä; kuivattujen hedelmien syönti ja kutominen teki tehtävänsä, neuvoisin juuri "havainnoi miksi ja keksi jotain harmittomampaa").

   Lainaa

  20. yli opisto hörhö 23.5.2019 10:30
   Tulos: +157 (165 ääntä)
   Jos tuntuu ettei tahdonvoima riitä niin kannattaa kysyä lääkäriltä. En tiedä saako sitä lääkitystä raskauden aikana mutta tohtori osaa kyllä kertoa vaihtoehdoista. Parempi että selvittää kunnolla asiat kuin kyselee ihmisiltä yleisellä tasolla, kun varmasti tulee miljoona kommenttia jotka on tyyliin huostaanottoa jo valmistelemassa tästä hirveästä kysymyksestä. Sama on tuo "no kyllä pitäisi vain valita kumpi on tärkeämpää", niin no, onhan se monelle itsestäänselvyys kumpi on tärkeämpi, mutta eihän meillä kellään olisi mitään riippuvuuksia jos kaikki pystyis vain seinään lopettamaan röökin tai huumeet tai alkoholin jne. Jotkut pystyy lopettamaan ihan samantein mutta läheskään kaikki eivät pysty. Turha on syyllistää siitä ketään jos henkilö edes yrittää.

   Lainaa

  21. Höpöhöpö 23.5.2019 11:06
   Tulos: +110 (144 ääntä)
   Sanna: Tai edes 70-luvulla. Silloin ja sitä ennen ei todellakaan tiedetty tai tieto ei ollut levinnyt laajalle. 60-luvulla vasta lääketieteellisissä tutkimuksissa alkoi olla viitteitä tupakoinnin riskeistä ja toisaalta kemikaalien vaikutuksista sikiön kehitykseen. 90-luvulla todellakin tietenkin tiedettiin, vaikka tieto onkin [...]
   Olet ”kuullut” 2000-luvun alussa, että lääkärit suosittelivat polttamaan koska lopettaminen olisi ollut sikiölle haitallisempaa? Höpö höpö. 2000-luvun alussa on todellakin jo tiedetty tupakoinnin sikiölle aiheuttamat haitat, jotka ovat ihan todistetusti olemassa (keskittymishäiriöt, lisääntynyt infektioherkkyys, hedelmöityshäiriöt, allergiat jne.). Todellisuus on, että moni tupakoija kuulee mitä haluaa. Jos sanotaan, että parempi olisi, että lopetat kokonaan, mutta jos se ei onnistu, niin vähennä edes. Tupakoitsija kuulee tämän niin, että riittää kun hän vähentää, ei tarvitse lopettaa. Samaa perää on tämä urbaanilegenda, jossa odottavia äitejä kehoitetaan jatkamaan tupakointia, koska lopettaminen aiheuttaisi vauvalle stressiä. Vaarallisempaa tupakointi on, kuin lopettamisen aiheuttama stressi. Ja mitä alkoholiin tulee, niin monessa maassa raskaana ollessa juodaan alkoholia. Runsas raskauden aikainen käyttö voi aiheuttaa FAS-lapsen, mutta esimerkiksi 1-2 annosta viikossa ei ole tutkitusti haitallista. Alkoholia suositellaan kuitenkin kokonaan välttämään, koska turvallista käyttörajaa ei voida antaa. Loppupeleissä yksikin tupakka aiheuttaa sikiölle jo hetkellisen hapenpuutteen mutta yksi annos alkoholia lähinnä vain rentouttaa äitiä. Molempien haitoista on kuitenkin paljon näyttöä, eikä kumpaakaan suositella käytettäväksi ollenkaan raskausaikana. Tupakka ei ole yhtään se vähempi paha, kuin alkoholi, melkein päinvastoin. Muutamalla savukkeella päivässä saa jo sikiölle aivovaurion, vaikka se syntyisikin ”ihan terveenä”. Joskus kannattaa pitää kuulopuheet itsellä, jos ei tiedä totuutta.

   Lainaa

  22. Tulos: +109 (121 ääntä)
   Mun entinen työmatka kulki naisten klinikan ohi. Oli tosi pysäyttävää kuinka usein sen edessä nöpötti erittäin raskaana olevia naisia tupakalla. Tosi vaikea ymmärtää kun itse en ole ikinä polttanut, että miten vierotusoireet voi ajaa sikiön terveyden edelle.

   Lainaa

  23. Tulos: -68 (82 ääntä)
   Veljen puoliso ei lopettanut tupakointia raskauden aikana, koska kuulemma tupakoimattomuudesta tuleva stressi on vaarallisempaa kuin tupakoiminen.

   Lainaa

  24. Kummallista 23.5.2019 11:52
   Tulos: +82 (84 ääntä)
   Itse poltin 15v ja nyt ollut 1,5v polttamatta. Sukupuolen takia en kylläkään voi olla paksuna, mutta neuvoksi sanoisin että tekemistä pitää olla ja mielekästä sellaista. Omalla kohdalla se oli pulmapelit, sali ja lenkkeily. 2-3 ensimmäistä viikkoa oli aivan kauheat, kylmänhikeä, sydän tuntui välillä tulevan rinnasta ulos, tunne ettei saa happea ja kun sitä vihdoin saa niin keuhkot tulee pihalle. 1-3 kuukauden päästä tulee sitten ne unet, että olet tupakalla. Joillekkin tulee "morkkis", mutta onneksi ei tullut itselle. Mutta nyt on ihan normi fiilis, 5km hölkkälenkkejä tulee tehtyä pari kertaa viikossa (koirakin tykkää), salilla palautuu nopeampaa sarjojen välissä ja kai tuo nuppikin on tykännyt. Töissäkin saa enemmän aikaiseksi. Kaverina saatan olla ulkona tuttaville, jotka vielä polttavat, eipä tuo haittaa kunhan ei joka kerta mukaan mene. Säilyy se sosiaalinenkin puoli.

   Lainaa

  25. Tulos: +55 (57 ääntä)
   Joo: Itselleni toimi sen havainnointi *miksi* oikein poltin, tajusin että hermostuneisuuttani ja saadakseni käsille tekemistä; kuivattujen hedelmien syönti ja kutominen teki tehtävänsä, neuvoisin juuri “havainnoi miksi ja keksi jotain harmittomampaa”
   Kuuleman mukaan tavan vaihtaminen toiseen tekee polttamisen lopettamisesta helpompaa (ei välttämättä helppoa, mutta helpompaa). Esimerkiksi tupakoinnista teen juomiseen. En ole itse ollut tilanteessa, joten en tiedä, miten hyvin toimii. Varmasti paremmin, jos tunnistaa, miksi on hermostunut tai stressaantunut. Toivottavasti joku neuvoi tämän Helenallekin.

   Lainaa

  26. Tulos: -19 (51 ääntä)
   Emppu: Surettaa nähdä naisia, jotka polttavat raskaana ollessaan. Tuttuni poltti läoi raskauden, sen seurauksena pojalla kehittymättömät korvat ja kuulolaite käytössä loppuelämän. Pisteet ja tsempit kuitenkin Helenalle asiallisesta viestistä ja yrityksestä!
   Ja veronmaksajat maksavat hoidot, kivaa.

   Lainaa

  27. Tulos: +118 (134 ääntä)
   Hohhoijaa: Koska tulee ensimmäinen feministi kiljuun että naisten pitää saada päättää omasta kehostaan. Että ihan sama vaikka on raskaana niin voi vetää vaikka huumeita ja se ei kuulu muille, ei edes sille vauvalle siä mahassa, vaikka syntyykin sen takia vammasena.
   Koska tulee ensimmäinen mielensäpahoittaja pahoittamaan mielensä jo valmiiksi asiasta, jota ei ole edes tapahtunut eikä todennäköisesti tule tapahtumaankaan. Nyt voit sitten kaikille kavereille kertoa, miten yleinen tämä väittämäsi mielipide on, koska kuvittelet alapeukkujen sitä tarkoittavan

   Lainaa

  28. Tulos: +98 (100 ääntä)
   Nelzi: Ei ne kehittymättömät korvat kovinkaan todennäköisesti johtunut siitä tupakanpoltosta. Mun äiti poltti odottaessaan mua, koska silloin ei tupakan vaaroista niin puhuttu, ja ihan normaali musta tuli. 20 vuotta sitten varmasti aika moni muukin poltti raskaana ja aika harvalla vauvalla on silti mitään kehityshäiriöitä, [...]
   Äitini lopetti tupakoinnin vuonna 1976 odottaessaan ja imettäessään minua, koska tupakan vaaroista puhuttiin ja ne tiedostettiin...

   Lainaa

  29. Pekka Peitsi 23.5.2019 16:16
   Tulos: -29 (55 ääntä)
   Vaikka pidän mustasta huumorista, enkä pahoita siitä mieltäni, niin esim. Simpsoneissa on joissain uudemmissa jaksoissa heitetään vitsiä siitä, kuinka raskaana oleva polttaa tai juo, eikä sitä esitetä negatiivisena asiana. Toisaalta nämä äidit taitavat olla stereotyyppisiä juntteja, mutta silti ihmetyttää, mitä hauskaa asiassa on, ja onko asiaa järkevää esittää tv:ssä. Se saattaa pahimmillaan normalisoida raskaudenaikaista juomista ja tipakointia.

   Lainaa

  30. Tulos: +2 (28 ääntä)
   Höpöhöpö: Olet ”kuullut” 2000-luvun alussa, että lääkärit suosittelivat polttamaan koska lopettaminen olisi ollut sikiölle haitallisempaa? Höpö höpö. 2000-luvun alussa on todellakin jo tiedetty tupakoinnin sikiölle aiheuttamat haitat, jotka ovat ihan todistetusti olemassa (keskittymishäiriöt, lisääntynyt infektioherkkyys,
   Totta munassa on tiedetty. Mutta silti tätä kuuli neuvolassa. Okei, en ollut vieressä kuulemassa, mutta aika yleinen heitto oli. Osa lääkäreistä ja neuvolaterkkareista poltti itsekin.

   Lainaa

  31. Tulos: +41 (63 ääntä)
   Sanna: Totta munassa on tiedetty. Mutta silti tätä kuuli neuvolassa. Okei, en ollut vieressä kuulemassa, mutta aika yleinen heitto oli. Osa lääkäreistä ja neuvolaterkkareista poltti itsekin.
   Kyllä ne tupakoivatkin lääkärit neuvovat olemaan polttamatta. Tuo myytti on alkanut siitä, että lääkäri on voinut neuvoa raskaana olevaa jotakuinkin seuraavilla sanoilla: "Teidän kannattaisi lopettaa tupakointi. Jos lopettaminen on liian stressaavaa, niin vähentäminenkin auttaa." Tuija Tiine Tupakoitsija on sitten tulkinnut sanat optimistisesti siten, ettei tupakointia saisi lopettaa, jos se stressaa liikaa, vaikka sanoilla on tarkoitettu, että "jos et onnistu lopettamaan, koska vieroitusoireista aiheutuva stressi saa sinut ratkeamaan polttamaan pian uudestaan, niin vähentäisit nyt edes". Myyttiä ei ole ikinä kertonut minulle hoitoalaan kuuluva eikä sellainen henkilö, joka ei itse polttaisi.

   Lainaa

  32. Tulos: -7 (17 ääntä)
   Aa: Juu, kyllä minunkin äiti tiesi tupakan vaaroista silloin 29 vuotta sitten, ja silti jatkoi tupakointia odottaessaan mua ja mun isoveljeä. (Klassinen syy “neuvoivat olemaan lopettamatta kun se tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa pahemmat vauriot kun se itse tupakointi”) En veljestä tiiä, mutta itsehän synnyin puoliksi [...]
   mulla oli muuten aika sama; keskittymisongelmia, en meinannut oppia lukemaan, 1,5 vuotta nuorempi sisko oppi ennen mua sitomaan kengännauhat jne., yms., kunnes tapahtui joku "älyspurtti", jonka jälkeen olin aina luokassa kärkioppilaita. Ja helvetin koulukiusattu koska oli hörökorvat, silmälasit ja olin pienikokoinen; 7. luokalla 147cm, (karvat alkoivat kasvamaan hennosti vasta 8. luokalla) 9. luokalla 159cm. Sitten tuli "kasvuspurtti" ja tuskallinen vuosi kasvaa 1cm kuukaudessa, ja viimeiset kaksi senttiä tuli armeijassa! nykyään 175cm, ja äo 132. Synnyin vuonna -75, ja silloin ei ollut niin paljoa tietoa tupakoinnin vaaroista kuin nykyään, ei ainakaan äitilläni, joka oli käynyt vain kansakoulun. Varmasti tupakoinnilla oli jotain vaikutusta alkuun hitaaseen henkiseen ja fyysiseen kypsymiseeni, mutta en silti ole siitä koskaan äitiäni millään tavalla syyllistänyt. Muutoin vanhempani ovat olleet juuri semmoisia kuin hyvät vanhemmat ovat!

   Lainaa

  33. Tulos: -18 (48 ääntä)
   xod: Siis mikä ihmisiä vaivaa
   Todellakin. Mikä ihmisiä vaivaa, kun ei "kehtaa" tehdä mitään, kun viimeisillään raskaan oleva ryyppää. Tuon kommentin kuski on vähintään yhtä vastenmielinen, kuin kyseinen tuleva äitikin.

   Lainaa

  34. Tulos: +53 (55 ääntä)
   Hihi: Kyllä ne tupakoivatkin lääkärit neuvovat olemaan polttamatta. Tuo myytti on alkanut siitä, että lääkäri on voinut neuvoa raskaana olevaa jotakuinkin seuraavilla sanoilla: “Teidän kannattaisi lopettaa tupakointi. Jos lopettaminen on liian stressaavaa, niin vähentäminenkin auttaa.” Tuija Tiine Tupakoitsija on sitten [...]
   Luultavasti ajatuskulku on tosiasiassa mennyt kutakuinkin näin: tutkimusten mukaan äidin stressi on sikiölle haitallista -> tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa voimakasta stressiä äidille -> tupakoinnin lopettaminen on haitallista. Periaatteessa ihan loogisesti ajateltu ja ymmärrän, että maallikko ja jopa joku sellainen terkkari, jolla "ei oo lukupäätä", saattaisi hyvinkin haksahtaa ajattelemaan näin, mutta tässä ajattelumallissa ei ymmärretä sitä, että jokainen äidin polttama savuke saa sikiön voimakkaaseen stressitilaan seuraavien parin tunnin ajaksi.

   Lainaa

  35. Kilokalori 24.5.2019 0:15
   Tulos: -87 (97 ääntä)
   Tuskinpa se nyt kovin paljon vaikuttaa. Ei toki oo suositeltavaa, mutta nykyään on muotia syylistää tupakkaa. Kaiken lisäksi naisilla todellakin saa olla oma tahto omaan vartaloon. Ja se vaiva on osa naiseutta syntymään saakka.

   Lainaa

  36. Tulos: -35 (49 ääntä)
   Aijemman kommenttini peukuista päätellen ihmiset näköjään tykkäävät katsella, kun raskaan oleva ryyppää alkoholia. En oikeasti ymmärrä teitä. Vai menettekö te asenteella "en tee mitään, koska ei koske mua"? Mielestäni tuollaista tilannetta voisi verrata heitteillejättöön.

   Lainaa

  37. Tulos: +28 (30 ääntä)
   Nuoret, jos aiotte joskus hankkia lapsia, yrittäkää pitää terveelliset elämäntavat itsellänne. Tupakointi erityisesti on varmaan kokonaisvaltaisesti yksi pahimpia asioita mitä voitte itsellenne tehdä, pelkästään raskauden aikainen tupakoinnin lopettaminen voi oikeasti olla todella vaikeaa.

   Lainaa

  38. Tulos: +35 (37 ääntä)
   Kilokalori: Tuskinpa se nyt kovin paljon vaikuttaa. Ei toki oo suositeltavaa, mutta nykyään on muotia syylistää tupakkaa. Kaiken lisäksi naisilla todellakin saa olla oma tahto omaan vartaloon. Ja se vaiva on osa naiseutta syntymään saakka.
   Ihminen pyrkii vähättelemään riskejä asioissa joita haluaa itse tehdä. Haluat polttaa tupakkaa, joten et halua uskoa siitä seuraavan haittoja raskauden aikana. Kuitenkin tupakointi vaikuttaa suoraan sikiöön täysin mitattavasti tieteellisesti, kyse on vain siitä miten hyvä / huono tuuri käy yksittäistapauksissa. Jos et pysty lopettamaan, se on inhimillistä, mutta älä vähättele riskejä rationalisoidakseksi vaikeaa tilannetta.

   Lainaa

  39. Elämänohje 25.5.2019 4:24
   Tulos: +30 (32 ääntä)
   Mullaki tuttu imi kessua maha pystysä sen ku kerkesi. Vanhempi poika mennee syksylä kouluun eikä ensimmäistä konsonanttia iliman kunnon kakomista saa suustasa. Nuorempi sammaa tahtia peräsä.. Sattumaako? Ei.

   Lainaa

  40. Tulos: +1 (11 ääntä)
   Jimbo: Jep, kuten esim. rokotteita tällaisten mielestä kun ei ole lapsen lupaa…
   Onko nää rokotusten vastustajat itse rokotettuja? Vai katseleeko ne vaan liikaa amerikkalaista uskonlahkoista kertovia dokumentteja?

   Lainaa

  41. Tulos: +18 (24 ääntä)
   Toj Karin: Todellakin. Mikä ihmisiä vaivaa, kun ei “kehtaa” tehdä mitään, kun viimeisillään raskaan oleva ryyppää. Tuon kommentin kuski on vähintään yhtä vastenmielinen, kuin kyseinen tuleva äitikin.
   Poliisit ja sosiaalityöntekijät olisi ihan hyvin voinut soittaa paikalle. Vaikka huonolta äidiltä salaa.

   Lainaa

  42. tsykoloogi 25.5.2019 9:26
   Tulos: -20 (28 ääntä)
   Miten lopettaa syöpäkääryle kun se vaikuttaa vielä syntymättömään lapseen? No voi vittu nyt taas! Älä sytytä sitä röökiä ja käytä se energia mitä siitä tupakoimattomuudesta tulee vaikka lastenhuoneen järjestelyyn. Yksinkertaista kun suorittaa, eikä itke intternetissä, että on tupakkaan koukussa. 20+v röökaaminen jäi seinään kun oma lapsi alkoi pyöriä jaloissa, enkä ole edes se kantava osapuoli.

   Lainaa

  43. Just saying 25.5.2019 18:08
   Tulos: +23 (27 ääntä)
   Nopeasti googlettamalla tietoa kaikille jotka ajattelee, että ei se nyt niin vakavaa voi olla jos polttaa raskauden aikana https://stumppi.fi/tutkittua-tietoa/vanhempien-tupakointi/tupakointi-ja-raskaus/ "Tupakansavu sisältää tuhansia kemiallisia aineita, joista moni läpäisee istukan. Näistä merkittävimmät ovat nikotiini ja hiilimonoksidi eli häkä. Nikotiini heikentää kohdun ja istukan verenkiertoa ja siten sikiön hapensaantia. Hiilimonoksidi vähentää hapen kuljetusta sikiön kudoksiin. Raskauden aikainen tupakointi: altistaa sikiön kasvuhäiriöille, lisää ennenaikaisen synnytyksen, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja etisen istukan vaaraa aiheuttaa ongelmia myös vastasyntyneelle nostaa kätkytkuoleman riskin viisinkertaiseksi altistaa lapsen oppimishäiriöille, uni- ja keskittymishäiriöille sekä ylivilkkaudelle kouluiässä altistaa lapsen astmalle ja allergioille." + http://www.tuhkalapset.fi/fi/vaikutukset-sikioon/aiti-tupakoi-sikio-tupakoi/

   Lainaa

  44. Tulos: +8 (12 ääntä)
   Nelzi: Ei ne kehittymättömät korvat kovinkaan todennäköisesti johtunut siitä tupakanpoltosta. Mun äiti poltti odottaessaan mua, koska silloin ei tupakan vaaroista niin puhuttu, ja ihan normaali musta tuli. 20 vuotta sitten varmasti aika moni muukin poltti raskaana ja aika harvalla vauvalla on silti mitään kehityshäiriöitä, [...]
   ... Niin ihan normaalipa joo

   Lainaa

  45. Tulos: +13 (17 ääntä)
   Riippuvuus syntyy siitä, että sillä peitetään jotain epämiellyttävää tunnetta. Ei sen tarvitse olla mikään maailmoja mullistavan suuri asia mutta jotain varten riippuvuus on kuitenkin kehittynyt. Ensin on tunnistettava se tunne ja sitten keksittävä vaihtoehtoinen tapa käsitellä sitä. Esimerkiksi itse join turruttaakseni ahdistusta ja alemmuudentunnetta. Nykyään urheilen eikä tee mieli palata juomiseen enää (se kun ei auta ahdistukseen vaan päin vastoin lisää sitä). Tupakoivalla syy voi olla vaikka hermostuneisuus tai pelko siitä ettei kuulu joukkoon tai ole muiden silmissä cool.

   Lainaa

  46. Tulos: +12 (18 ääntä)
   Raskausaikana tupakoivat naiset ovat mielestäni täysin pohjasakkaa.

   Lainaa

  47. Tulos: +2 (8 ääntä)
   Murmeli: Siihen tupakoinnin lopettamiseen raskaana ollessa on ihan mahtava keino, joka toimii jopa sitä paremmin, mitä vaikeammat ne vieroitusoireet on. Se on tämän ymmärtäminen: Odottava äiti voi valita kärsiikö niistä vieroitusoireista hän nyt ihan itse raskauden alkuvaiheessa vai kärsiikö niistä se viaton vastasyntynyt [...]
   Loistavasti sanottu!

   Lainaa

  48. LiirumLaarum 30.5.2019 17:22
   Tulos: -24 (26 ääntä)
   Tuskin siitä lapsesta sen vammasempi tulee, poltti sen raskauden aikana tai ei.

   Lainaa

  49. Tulos: +1 (7 ääntä)
   Sanna: Toisaalta edelleenkään kaikki lääkärit eivät ole tupakoinnin kanssa kauhean tiukkoja.
   Öööhh... kyllä joka ikinen lääkäri tietää haitat ja voin sanoa, että lääkärit ei polta raskaana ollessaan. ;) Se, että mitä joku tupakoiva vajakki sitten raskaana ollessaan tekee, ei ole lääkärin vika. Ei lääkäri sitä voi kieltää. Neuvolassa kyllä jo hoitajat kertoo tupakoivalle äidille, ettei asia ole OK, jos joku odottava äiti ei sitä tiedä. Mitä ajattelit, että lääkäri asialle mahtaa? Ei ole Suomessa lakia, jonka mukaan lääkäri voisi pistää vierotukseen tupakoitsijan.

   Lainaa

  50. Tulos: 0 (4 ääntä)
   Tupakoinnin lopettamisvinkkejä: Allen Carrin kirja Tumppaa tähän. Löytyy netistä ainakin englanniksi. Ei tarvinnut lukea kuin muutama lause ja se toimi! Nikotiinilaastarit. Ihan hyvä ensiapu jos pelottaa lopettaa kylmiltään. Kannattaa lopettaa silloin kun muuttaa. Uusi ympäristö ei muistuta miten kivoja fiiliksiä siihen polttamiseen liittyy.

   Lainaa

  51. Tulos: -5 (5 ääntä)
   Nelzi: Ei ne kehittymättömät korvat kovinkaan todennäköisesti johtunut siitä tupakanpoltosta. Mun äiti poltti odottaessaan mua, koska silloin ei tupakan vaaroista niin puhuttu, ja ihan normaali musta tuli. 20 vuotta sitten varmasti aika moni muukin poltti raskaana ja aika harvalla vauvalla on silti mitään kehityshäiriöitä, [...]
   Et ole normaali. Puolustat äitesi perseilyä. Häpeä

   Lainaa

  52. Tulos: -2 (4 ääntä)
   Hohhoijaa: Koska tulee ensimmäinen feministi kiljuun että naisten pitää saada päättää omasta kehostaan. Että ihan sama vaikka on raskaana niin voi vetää vaikka huumeita ja se ei kuulu muille, ei edes sille vauvalle siä mahassa, vaikka syntyykin sen takia vammasena.
   Ensimmäinen persuhan siinä jo näyttääkin olevan olkinukkea hyväilemässä. Ei vissiin mennyt ihan kuten oletit? :)

   Lainaa

  53. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Yks tuttu poltti koko raskauden ajan - seuraus: Lapsi on hidas ja hiljainen ja selvästi jäljessä kehityksessä muita. Kaksikielisyys voi toki tuohon hiljaisuuteen vaikuttaa jonkin verran, mutta muuten on melkonen tatti se lapsi. Eihän se välttämättä tosiaan siitä tupakoinnista johdu, mutta kuitenkin.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: raskaus, raskaana, tupakointi, tupakka, tupakoida, totuus, kaveri, tupakoinnin lopettaminen, irti tupakasta