Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.
 • Uusimmat

 • Kategoriat

 • RSS Osaatko vastata?


 • Tuhmat tytöt

  Suurenna näkymä

  85 kommenttia

  1. Sami kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +1181 (1203 ääntä)

   Jaaha.. hyvältä näyttää tulevaisuus.

     Lainaa

  2. Siruka kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +870 (936 ääntä)

   Silja, jos tuo olisi ammatti, miksiköhän sitä kutsuttaisiin…

     Lainaa

  3. Pandoora kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +1061 (1085 ääntä)

   Jaden äidiltä tuli vähän erilainen kommentti ku oisin osannu odottaa… juu ei tosiaan hyvältä näytä tulevaisuus!

     Lainaa

  4. Minävain kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +307 (331 ääntä)

   Ei jumalauta

     Lainaa

  5. patu77 kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +258 (486 ääntä)

   Kyllä on nykyajan tytöt halpoja.

     Lainaa

  6. Jeppis kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +639 (669 ääntä)

   MUISTA KÄYTTÄÄ SITÄ CAPS LOCKIA NIIN KELLEKKÄÄN EI JÄÄ EPÄSELVÄKSI.
   Niin kauan kun koulussa on pakkoruotsia, siitä pitää päästä peruskoulutasolla läpi. Vaikka tykkäykset ei tullu täytee ja mammaki boikotoi, förlåt :)

     Lainaa

  7. joku kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +274 (302 ääntä)

   Vielä kehtaa ylpeillä asialla.

     Lainaa

  8. Minä olen asiallinen kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +459 (503 ääntä)

   Taisi olla Ninalle myös äidinkieli turha aine kun ei osaa edes kirjoittaa. Vⅰttu mikä juntti!

     Lainaa

  9. Pikatsu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +204 (218 ääntä)

   Surullista, ei voi muuta sanoo… :(

     Lainaa

  10. CLSMW kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +223 (249 ääntä)

   Kalliiksi taisi tulla Fanta loppujen lopuksi.

     Lainaa

  11. asiakas kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +168 (236 ääntä)

   Jaha. Tuleva sihteeriopiston nainen tämä Silja.

     Lainaa

  12. asiakas kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +32 (180 ääntä)

   asiakas:
   Jaha. Tuleva sihteeriopiston nainen tämä Silja.

   Tai melkonen lumppu ainakin.

     Lainaa

  13. Janne kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +368 (392 ääntä)

   Siljan vanhemmat antoivat sentään jotain sanktiota… Toisin kuin tämä vapaakasvattaja Nina

     Lainaa

  14. Janne kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +102 (132 ääntä)

   Liekö tolla Jadella edes 45 kaveria..

     Lainaa

  15. Juomari kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +245 (273 ääntä)

   Elämäm koulu lainen puolustamassa tukevasti samalla tiellä olevaa jälkikasvuaan. Right or wrong, it’s my child!

     Lainaa

  16. mitähittoo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +13 (71 ääntä)

   Silja ei juma nyt oikeesti

     Lainaa

  17. urso kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -99 (341 ääntä)

   Mä en sinänsä älyä miksi juuri ruotsin opiskelusta puhutaan “pakkona”. Yhtä hyvin on pakkomatikka, pakkokemia jne… Jotka kummankin voisi lakkauttaa by the way.

     Lainaa

  18. bob kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +52 (184 ääntä)

   Siljan ikä olis oleellinen tieto. Toivottavasti ny edes yläasteen lopulla mentäisiin. Miksei meillä ollu aikanaan yläasteella siljoja samalla luokalla. Olis ollu Fanta-tölkki mukana koulussa joka päivä.

   Toisaalta tuo Fanta-kommentti oli kyllä yllätyshauska.

     Lainaa

  19. bob kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +45 (269 ääntä)

   urso:
   Mä en sinänsä älyä miksi juuri ruotsin opiskelusta puhutaan “pakkona”. Yhtä hyvin on pakkomatikka, pakkokemia jne… Jotka kummankin voisi lakkauttaa by the way.

   Pakkofyssa, pakkohistoria, pakkoliikunta, pakkoäidinkieli, pakkomusiikki… Jokainen voi tehdä kansalaisaloitteen inhoamansa aineen pakon lopettamisesta. On nyt vaan muotia dissata ruotsia tai Ruotsia aina kun voi.

   Tunnen useita aikanaan ruotsia vihanneita oppilaita, jotka nykyisin tarvitsevat juuri ruotsia työnsä tai kotikuntansa tai harrastustensa tai kaikkien näiden johdosta. Ilman sen “pakon” nöyrää opettelua eivät olisi tehneet niitä valintoja, joita nyt ovat tehneet. Nämä nyt auotut ovet olisivat olleet peruuttamattomasti lukossa. Itse olen yksi tällainen pakkoa inhonnut, mutta lopulta siitä suunnattomasti hyötynyt. Kiitos päättäjät pakottamisestani.

     Lainaa

  20. Chinaski kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +118 (146 ääntä)

   Siruka:
   Silja, jos tuo olisi ammatti, miksiköhän sitä kutsuttaisiin…

   Eksoottinen tanssija?

     Lainaa

  21. puppeli kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +182 (214 ääntä)

   Onneks oon homo. Ei tarttee ku liikkatuntei oottaa ni saa vilautella ja vilkuilla, eikä maksa muuten mitään.

     Lainaa

  22. lonku kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +141 (201 ääntä)

   mullon semmonen kutina perseessä että tuo rintojen vilautus vois olla myös rintsikoiden vilautus :/ toisaalta, miksi naisten rintoja tarvittee ees erikseen seksualisoida, ois huippuu jos kaikki vois kulkee paidatta 35-asteen helteillä.

     Lainaa

  23. Turhake kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -59 (83 ääntä)

   Harmi kun minulle ei näytetty tissejä yläasteella (oletan että yläaste kyseessä koska välitunti mainittu). Kokeisiin en kyllä koskaan vaivautunut lukea vaan mielummin pelailin pleikkaria tai olin skeittaamassa.

     Lainaa

  24. ... kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +36 (96 ääntä)

   bob: Pakkofyssa, pakkohistoria, pakkoliikunta, pakkoäidinkieli, pakkomusiikki… Jokainen voi tehdä kansalaisaloitteen inhoamansa aineen pakon lopettamisesta. On nyt vaan muotia dissata ruotsia tai Ruotsia aina kun voi.

   Tunnen useita aikanaan ruotsia vihanneita oppilaita, jotka nykyisin tarvitsevat juuri ruotsia työnsä tai kotikuntansa tai harrastustensa tai kaikkien näiden johdosta. Ilman sen “pakon” nöyrää opettelua eivät olisi tehneet niitä valintoja, joita nyt ovat tehneet. Nämä nyt auotut ovet olisivat olleet peruuttamattomasti lukossa. Itse olen yksi tällainen pakkoa inhonnut, mutta lopulta siitä suunnattomasti hyötynyt. Kiitos päättäjät pakottamisestani.

   Ja minä taas tunnen ihmisiä, jotka eivät ole saaneet lukio suoritetuksi loppuun, koska keskittymis- ja oppimishäiriöiden takia kielten oppiminen on vaikeaa ja ruotsin kursseista tuli vain nelosia tai kirjoituksista hylättyjä. Sen takia se pakottaminen on suoraan sanottua aivan peestä.

   Itse pidän kielistä ja ruotsia oli kiva opiskella, mutta se tapa opettaa meidän koulussa oli aivan väärä. 30 nuorta yhdessä luokassa, joista 10 haluaa oppia, 15 ei sano juuta eikä jaata, ja 5 möykkää niin paljon, että opettajan koko aika mene heidän hiljentämiseensä. Jos halusi oppia niin sai oikeasti tehdä töitä sen eteen.

     Lainaa

  25. Akiras kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +117 (169 ääntä)

   bob: Pakkofyssa, pakkohistoria, pakkoliikunta, pakkoäidinkieli, pakkomusiikki… Jokainen voi tehdä kansalaisaloitteen inhoamansa aineen pakon lopettamisesta. On nyt vaan muotia dissata ruotsia tai Ruotsia aina kun voi.

   Tunnen useita aikanaan ruotsia vihanneita oppilaita, jotka nykyisin tarvitsevat juuri ruotsia työnsä tai kotikuntansa tai harrastustensa tai kaikkien näiden johdosta. Ilman sen “pakon” nöyrää opettelua eivät olisi tehneet niitä valintoja, joita nyt ovat tehneet. Nämä nyt auotut ovet olisivat olleet peruuttamattomasti lukossa. Itse olen yksi tällainen pakkoa inhonnut, mutta lopulta siitä suunnattomasti hyötynyt. Kiitos päättäjät pakottamisestani.

   Itse en ole ammattikoulusta pääsemisen jälkeen puhunut sanaakaan Ruotsia tai joutunut sitä lukemaan. Ruotsin vedin aikoinaan kunnialla läpi, mutta voin sanoa, että olisin hyötynyt varmasti jostain toisesta kielestä enemmän. Englantia tulee käytettyä koko ajan ja se pysyykin muistissa, mutta voin sanoa suoraan ettei päähäni ole jäänyt ruotsinkielestä yhtään mitään.

   Siksi olen itse sillä kannalla, että pakkoruotsin vaihtaminen pakkokieleen olisi järkevämpää. Moni varmasti hyötyisi enemmän japanin, venäjän tvs. kielen opiskelusta. Toki jos asuu esim. Pietarsaaressa ruotsin kielen opiskelu voi olla ihan järkevää. Lisäksi luulen, että moni nuori valitsisi sen ruotsin edelleen toiseksi kielekseen vaikka sen valinta olisi vapaaehtoista.

     Lainaa

  26. Pakoruotsii kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +40 (104 ääntä)

   bob: Pakkofyssa, pakkohistoria, pakkoliikunta, pakkoäidinkieli, pakkomusiikki… Jokainen voi tehdä kansalaisaloitteen inhoamansa aineen pakon lopettamisesta. On nyt vaan muotia dissata ruotsia tai Ruotsia aina kun voi.

   Tunnen useita aikanaan ruotsia vihanneita oppilaita, jotka nykyisin tarvitsevat juuri ruotsia työnsä tai kotikuntansa tai harrastustensa tai kaikkien näiden johdosta. Ilman sen “pakon” nöyrää opettelua eivät olisi tehneet niitä valintoja, joita nyt ovat tehneet. Nämä nyt auotut ovet olisivat olleet peruuttamattomasti lukossa. Itse olen yksi tällainen pakkoa inhonnut, mutta lopulta siitä suunnattomasti hyötynyt. Kiitos päättäjät pakottamisestani.

   Ruotsin opiskelusta voi olla hyötyä tai sitten ei.
   Niiralan tai vaalimaan tulliin hakee kaksi hakijaa:

   Janipetteri Haminasta
   -Puhuu suomen lisäksi täydellisesti englantia, ranskaa, saksaa ja venäjää, ruotsiakin ymmärrettävästi muttei pääse virkamiesruotsia läpi.
   -Soveltava koulutus tehtävään.

   Per-Olof Närpiöstä
   -Puhuu täydellistä (ranta)ruotsia, suomea vahvasti närpiöläisittäin korostaen.
   -Ei soveltuvaa koulutusta.

   Mitä luulette, kumpi virkaan valitaan? No Per-Olof, koska Janipetteri ei täytä viran tärkeintä vaatimusta eli virkamiesruotsi ei ole suoritettu.

     Lainaa

  27. Banaani kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +77 (95 ääntä)

   bob: Pakkofyssa, pakkohistoria, pakkoliikunta, pakkoäidinkieli, pakkomusiikki… Jokainen voi tehdä kansalaisaloitteen inhoamansa aineen pakon lopettamisesta. On nyt vaan muotia dissata ruotsia tai Ruotsia aina kun voi.

   Tunnen useita aikanaan ruotsia vihanneita oppilaita, jotka nykyisin tarvitsevat juuri ruotsia työnsä tai kotikuntansa tai harrastustensa tai kaikkien näiden johdosta. Ilman sen “pakon” nöyrää opettelua eivät olisi tehneet niitä valintoja, joita nyt ovat tehneet. Nämä nyt auotut ovet olisivat olleet peruuttamattomasti lukossa. Itse olen yksi tällainen pakkoa inhonnut, mutta lopulta siitä suunnattomasti hyötynyt. Kiitos päättäjät pakottamisestani.

   Saman ajan toisaalta olisi voinut avata muidenkin ovien avaamiseen, siinähän se jekku on. Mieleen tulee nopeasti pitkä lista kieliä jotka avaavat niitä ovia, ja ennustuskyvyttömänä arvaukseksi jää, mutta veikkaan että monellekin aukeaisi enemmän ovia jollain muulla kuin ruotsilla.

     Lainaa

  28. ssss kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +91 (111 ääntä)

   urso:
   Mä en sinänsä älyä miksi juuri ruotsin opiskelusta puhutaan “pakkona”. Yhtä hyvin on pakkomatikka, pakkokemia jne… Jotka kummankin voisi lakkauttaa by the way.

   Koska maailma ei muuttuisi mihinkään vaikka kukaan ruotsin ulkopuolella ei sitä kieltä osaisi. Sen sijaan jos kukaan ei osaisi matematiikkaa tai kemiaa niin oltaisiin aika pulassa nykyisellä määrällä ihmisiä.

     Lainaa

  29. Tiuhti kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +29 (63 ääntä)

   Turhake:
   Harmi kun minulle ei näytetty tissejä yläasteella (oletan että yläaste kyseessä koska välitunti mainittu). Kokeisiin en kyllä koskaan vaivautunut lukea vaan mielummin pelailin pleikkaria tai olin skeittaamassa.

   Logiikka… Harmittelee kun itelle ei oo kukaan näyttäny tissejä, mutta sitten kun tämä Silja näyttää, niin hän on huora?

     Lainaa

  30. mievaa kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -39 (101 ääntä)

   Huoh. Ruotsi koulun turhin aine? Suomihan on kaksikielinen maa. Olisit nyt Nina edes pakottanut lukemaan tuolla huutamisellasi.

     Lainaa

  31. Rankeli kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +29 (29 ääntä)

   Noh, ainakin rehellisyys maan perii…

     Lainaa

  32. Seppo Saviniemi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +87 (105 ääntä)

   Tykkäsi siitä tai ei, tällä hetkellä ruotsin opiskelu on pakollista. Kannattaa siis tsempata ja vetää ne kurssit läpi niin hyvin kuin pystyy. Tässä ei ole kysymys siitä onko ruotsin opiskelu mielekästä taikka hyödyllistä vaan siitä kylmästä faktasta, että tällä hetkellä koulusta ei pääse läpi jos niitä pakollisia ruotseja ei suoriteta, eikä mikään valitus tai vinkuminen sitä tosiasiaa miksikään muuta. Olen omat opiskeluni (toistaiseksi) hoitanut ja henkilökohtaisesti minulle on yksi ja sama luovutaanko pakkoruotsista vai ei, mutta niin kauan kuin se on pakollista kannattaa ne kurssit myös vetää läpi hyväksyttävästi.

     Lainaa

  33. m kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +71 (87 ääntä)

   Elämäm koulussa ruotsi ei ole pakollinen.

     Lainaa

  34. M kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +119 (139 ääntä)

   lonku:
   mullon semmonen kutina perseessä että tuo rintojen vilautus vois olla myös rintsikoiden vilautus toisaalta, miksi naisten rintoja tarvittee ees erikseen seksualisoida, ois huippuu jos kaikki vois kulkee paidatta 35-asteen helteillä.

   Mietin kanssa, että tuskin rintoja näkyi kokonaan. Tulipa mieleen myös se, ettei meillä ainakaan noussut haloo siitä, jos pojat juoksentelivat liintatunnin jälkeen boksereissa pihalla. Toki poikia vähän moitittiin, mutta “pojat on poikia”. Jos tytöt olisivat tehneet saman, niin siitähän olisi haloo noussut. Naisen kehon seksualisointi jne, just sayin’.

     Lainaa

  35. M kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +17 (45 ääntä)

   Seppo Saviniemi:
   Tykkäsi siitä tai ei, tällä hetkellä ruotsin opiskelu on pakollista. Kannattaa siis tsempata ja vetää ne kurssit läpi niin hyvin kuin pystyy. Tässä ei ole kysymys siitä onko ruotsin opiskelu mielekästä taikka hyödyllistä vaan siitä kylmästä faktasta, että tällä hetkellä koulusta ei pääse läpi jos niitä pakollisia ruotseja ei suoriteta, eikä mikään valitus tai vinkuminen sitä tosiasiaa miksikään muuta. Olen omat opiskeluni (toistaiseksi) hoitanut ja henkilökohtaisesti minulle on yksi ja sama luovutaanko pakkoruotsista vai ei, mutta niin kauan kuin se on pakollista kannattaa ne kurssit myös vetää läpi hyväksyttävästi.

   On myös todella mukava mennä korkeakouluun, jos ei ole opsikellut ruotsia kunnolla peruskoulussa ja toisella asteella. Nimimerkillä ruotsia vaille valmis (ja minä sentään opiskelin sitä kunnolla, varsinkin lukiossa. Kielet eivät vain ole vahvuuteni.). Aina voi myös käydä niin, että sieltä peräkyliltä muuttaa rannikolle ja löytää suomenruotsalaisen kumppanin…

     Lainaa

  36. gaius kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +42 (60 ääntä)

   Lukas voisi antaa tästä Siljalle palkintona korurasian.

     Lainaa

  37. ruffel kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -12 (50 ääntä)

   Mielestäni se abortti olisi ollu todella hyvä vaihtoehto.

     Lainaa

  38. Muistuipa mieleen kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -4 (58 ääntä)

   Turhin aine? Kyllä. Mitäs sille kansalaisaloitteelle pakkoruotsin suhteen muuten kävi? Niinpä niin. Hiljaista on ollut. Se toinen kansalaisaloite otettiin kyllä heti käsittelyyn ja meni läpikin vielä..

     Lainaa

  39. Muistuipa mieleen kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +44 (90 ääntä)

   “Mä en sinänsä älyä miksi juuri ruotsin opiskelusta puhutaan “pakkona”. Yhtä hyvin on pakkomatikka, pakkokemia jne… Jotka kummankin voisi lakkauttaa by the way”

   Oletko oikeasti noin tyhmä? Mieti.

     Lainaa

  40. PIN kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +54 (88 ääntä)

   M: On myös todella mukava mennä korkeakouluun, jos ei ole opsikellut ruotsia kunnolla peruskoulussa ja toisella asteella. Nimimerkillä ruotsia vaille valmis (ja minä sentään opiskelin sitä kunnolla, varsinkin lukiossa. Kielet eivät vain ole vahvuuteni.). Aina voi myös käydä niin, että sieltä peräkyliltä muuttaa rannikolle ja löytää suomenruotsalaisen kumppanin…

   Miten se kumppani tähän liittyy? Vai meinaatko että kyseinen “bättre folk” ei osaa suomea? Kyllä se niin on, että valtaväestön kieli on osattava, ja niin kauan kuin täällä ei ole pakkoa opiskella saamea, ei pitäisi olla pakkoruotsiakaan. Parasta olis kun olis pakollisen englannin lisäksi pakollinen valinnainen kieli – oli se sitten saksa, ranska, venäjää tai kiina.

     Lainaa

  41. AESRRDFGHL kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +42 (48 ääntä)

   Turhake:
   Harmi kun minulle ei näytetty tissejä yläasteella (oletan että yläaste kyseessä koska välitunti mainittu). Kokeisiin en kyllä koskaan vaivautunut lukea vaan mielummin pelailin pleikkaria tai olin skeittaamassa.

   Ei muuta kommenttia tähän,mutta yläaste=välintunti.. Ihme päättelyä.. Oli meillä ainakin ala-asteellakin välitunnit.

     Lainaa

  42. AP kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +52 (94 ääntä)

   Onko tää kommenttiosio täynnä jotain RKP-trolleja? “joo kyllä on ruotsin kieli hyvä kun avaa ovia ja kaksikielisyys, mutta pidetään silti saksa, ranska, espanja, venäjä ja kiina vapaaehtoisina, kyllä ruotsi pitää osata jos vaikka tapaa unelmiensa rakkaan”

   Yhtä lailla ne rantaruottalaiset joutuu opettelee suomea, mutta miks jokasella Suomen Lapin ja Itä-Suomen peräkylällä sitä ruotsia tarvii? Eiköhän irrottauduta jo tästä Ruotsin imperialismin jäännöksestä

     Lainaa

  43. Kirputin kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +32 (42 ääntä)

   Siruka:
   Silja, jos tuo olisi ammatti, miksiköhän sitä kutsuttaisiin…

   Strippariksi.

     Lainaa

  44. yodo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +25 (33 ääntä)

   Jade on kaunis nimi tulevalle stripparille USA;n malliin.

     Lainaa

  45. E kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +28 (42 ääntä)

   urso:
   Mä en sinänsä älyä miksi juuri ruotsin opiskelusta puhutaan “pakkona”. Yhtä hyvin on pakkomatikka, pakkokemia jne… Jotka kummankin voisi lakkauttaa by the way.

   Huhhuh, melkoisia huomisen toivoja kasvaisikin, jos matematiikkaa ei opetettaisi. Perustason looginen ajattelu kun tuntuu nykyäänkin olevan niin monella niin hukassa.

   Toisaalta, luulisi pelin olevan
   menetetty siinä vaiheessa, kun keskivertoihminen ei ymmärrä, miksi jotain ainetta opetetaan.

     Lainaa

  46. Artsi13 kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +21 (25 ääntä)

   Elämän koulu on vahvasti läsnä.

     Lainaa

  47. moof kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +40 (86 ääntä)

   Miten voi tissien vilauttelu järkyttää ihmisiä näin paljon? Kaikki heti leimaamassa. Jos on tisseistään ylpeä niin kyllä niitä saa esitellä jos jotakuta kiinnostaa, ei kai se ketään tapa.

     Lainaa

  48. It's a deal kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +42 (52 ääntä)

   Jos 300 ei tykkää tänään, opettelen koulussa ainoastaan sanomaan kauniisti “Eurolla saisit isommat ranskalaiset ja juoman.”

     Lainaa

  49. tomfeltonisgod kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -1 (11 ääntä)

   Jadesta tulee uusavuton.

     Lainaa

  50. Juomari kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +35 (49 ääntä)

   Pakoruotsii: Ruotsin opiskelusta voi olla hyötyä tai sitten ei.
   Niiralan tai vaalimaan tulliin hakee kaksi hakijaa:

   Janipetteri Haminasta
   -Puhuu suomen lisäksi täydellisesti englantia, ranskaa, saksaa ja venäjää, ruotsiakin ymmärrettävästi muttei pääse virkamiesruotsia läpi.
   -Soveltava koulutus tehtävään.

   Per-Olof Närpiöstä
   -Puhuu täydellistä (ranta)ruotsia, suomea vahvasti närpiöläisittäin korostaen.
   -Ei soveltuvaa koulutusta.

   Mitä luulette, kumpi virkaan valitaan? No Per-Olof, koska Janipetteri ei täytä viran tärkeintä vaatimusta eli virkamiesruotsi ei ole suoritettu.

   Jos Janipetteri oikeasti on oppinut 4 vierasta kieltä täydellisesti – joista 2 jopa kuuluu samaan kieliryhmään ruotsin kanssa – niin on kyllä todella outoa että virkamiesruotsi ei mene läpi, viimeistään pienellä harjoittelulla. Täksi aikaa Per-Olof palkataan lyhyelle sijaisuudelle ja potkitaan pois ja Janipetteri tilalle heti kun mahdollista.

     Lainaa

  51. Sprinkles kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +22 (38 ääntä)

   bob: Pakkofyssa, pakkohistoria, pakkoliikunta, pakkoäidinkieli, pakkomusiikki… Jokainen voi tehdä kansalaisaloitteen inhoamansa aineen pakon lopettamisesta. On nyt vaan muotia dissata ruotsia tai Ruotsia aina kun voi.

   Tunnen useita aikanaan ruotsia vihanneita oppilaita, jotka nykyisin tarvitsevat juuri ruotsia työnsä tai kotikuntansa tai harrastustensa tai kaikkien näiden johdosta. Ilman sen “pakon” nöyrää opettelua eivät olisi tehneet niitä valintoja, joita nyt ovat tehneet. Nämä nyt auotut ovet olisivat olleet peruuttamattomasti lukossa. Itse olen yksi tällainen pakkoa inhonnut, mutta lopulta siitä suunnattomasti hyötynyt. Kiitos päättäjät pakottamisestani.

   Hienoa, että Lissu on päässyt Henkkamaukkaan töihin kohtuullisella ruotsinosaamisellaan! :) Minkä tahansa muun kielen osaaminen nykymailmassa avaa muuten ihan tajuttoman paljon enemmän ovia. Jos Suomessa osaa minkään vähän eksoottisemman kielen, niin saa takuuvarmasti tulkkaus- ja käännöstöitä. Voi päästä jopa ihan ulkomaille (muualle kuin Ruotsiin) töihin!

   Globaalissa maailmassa olisi kyllä tajuttoman paljon parempi, jos Suomessakin olisi varaa opettaa äidinkielen ja pakkoenglannin lisäksi pakollinen lisäkieli, jonka opiskelija saa itse valita. Olkoon vaikka ruotsi. Kunhan tarpeen ja halun määrittää opiskelija itse.

   Ja joo, kyllähän “pakkofyssa” ja “pakkomusiikki” esim. ovat turhia aineita, jos myöhemmässä elämässä ryhtyy vaikkapa kampaajaksi. Pakkokoulukin on turha, jos meinaa vapaaehtoisesti jäädä asumaan iskän ja äiskän luo ja harrastella vaikka sivutuloisesti autoradioiden varastelua ja jälleenmyymistä. Mutta ylipäätään yleissivistävien aineiden opiskelu ja niistä suoriutuminen antavat eväät tulevaisuuteen.

   Se, että pystyy suoriutumaan kurinalaisesti annetuista tehtävistä, haluaa menestyä ja antaa parhaansa, kielivät omaa tarinaansa henkilön asenteista ja motivaatioista oppimista, työntekoa ja yhteiskunnan pelisääntöjen hallitsemisesta. Olipa pakkoaiheena sitten ruotsi tai vaikkapa pussihyppely.

   Sen koulun kanssa ei kannata pelleillä. Opiskelette itseänne varten, ette koulua tai ruotsinmaikkaa varten.

     Lainaa

  52. Hölskä kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +30 (32 ääntä)

   Asia selvä. Minä en mene paskomaan alleni julkisella paikalla ja viskon sillä ihmisiä, jos lähetätte minulle viisituhatta euroa.

   Haluaisin kyllä olla tekemättä näin, mutta käteni ovat täysin sidotut. Voi voi, kunpa vain olisin saanut rahaa, ei tarvitsisi ruveta tällaiseen. Voi voi, voi minua uhria.

     Lainaa

  53. Öööh.. kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -4 (16 ääntä)

   En tiedä mutta jäin tuijottaan siljan päivitystä ja sen kommentia suu auki ja mietin että mitä persettä luin. Sit tyydyin vaan skrollaamaan kommenteihin todetakseni etten ollu ainoa joka näin ajatteli.

     Lainaa

  54. bb kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +13 (39 ääntä)

   Asun n. 20 min ajomatkan päässä Ruotsin rajasta, kaikki ruottin opettajat lukioon asti vakuuttivat että tulen tarvitsemaan kyseistä kieltä ennen kuin täytän 20. Siitä huolimatta vetelin kielen hädintuskin läpi (Ruotti Lukion päättärissä 6, enkä tainnut lukeä yhteenkää kokeeseen / sanakokeeseen lukion aikana.)

   Ja tiedättekös mitä? Olen jo 24 vuotias enkä ole vieläkään tarvinnut kertaakaan ruotsia! Joten sinne män sekin teoria että ruottii muka tarttis kun asutaan niin liki.

   Työssäoppimisessakin kassalle tulleet ruåtsalaiset puhu ennemmin englantia kuin ruotsia.

     Lainaa

  55. Virkamiesruotsalainen kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +20 (26 ääntä)

   Pakoruotsii: Ruotsin opiskelusta voi olla hyötyä tai sitten ei.
   Niiralan tai vaalimaan tulliin hakee kaksi hakijaa:

   Janipetteri Haminasta
   -Puhuu suomen lisäksi täydellisesti englantia, ranskaa, saksaa ja venäjää, ruotsiakin ymmärrettävästi muttei pääse virkamiesruotsia läpi.
   -Soveltava koulutus tehtävään.

   Per-Olof Närpiöstä
   -Puhuu täydellistä (ranta)ruotsia, suomea vahvasti närpiöläisittäin korostaen.
   -Ei soveltuvaa koulutusta.

   Mitä luulette, kumpi virkaan valitaan? No Per-Olof, koska Janipetteri ei täytä viran tärkeintä vaatimusta eli virkamiesruotsi ei ole suoritettu.

   Jos Jani-Petteri kerran osaa ruotsia ymmärrettävästi, niin hän pääsee virkamiesruotsista läpi heittämällä. Sehän ei edes ole kuin 1,5 kuukauden kurssi. Itse olen sen juuri suorittanut, vaikka en viimeiseen kymmeneen vuoteen ole varmaan sanaakaan ruotsia puhunut, enkä todellakaan koe, että puhuisin sitä edelleenkään ymmärrettävästi tai että pärjäisin sillä edes ihan välttävästi.

     Lainaa

  56. Sannni kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +29 (35 ääntä)

   Siljalla on ihan hyvin toivoa; tuon ikäisenä ollaan aika iloisesti idiootteja, siksihän tarvitaan kasvatusta, ja ilmeisesti vanhemmat ovat siihen ryhtyneetkin. Jadea sen sijaan käy surku, ei kauhean kiva kun umpiluupäät vanhemmat tärvelevät lastensa elämän…

   (Ihan sama mitä “pakko”ruotsista on mieltä, itse olin aivan tonttu matikassa ja silti selvisin kirjoituksista -matikka oli pakollinen silloin vielä -kun pakotin itseni lukemaan. Opetettiinpa koulussa mitä tahansa, niin mieluummin ainakaan ei sitä että kaiken pitää aina olla helppoa ja kivaa).

     Lainaa

  57. Demoni kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +51 (87 ääntä)

   Jos nyt toitotan epäsuosittua mielipidettäni, niin ei Silja ole tehnyt mitään väärää. Ihmisillä on ihmeellinen ajatus, että seksuaalisuuden (erityisesti naisten) pitäisi olla jollain tapaa hävettävää ja että alastomuutta pitää hävetä.

   Silja sai fantan ja pojat olivat tyytyväisiä. Toki voidaan pysyä keskiaikasessa maailmankuvassa ja ajatella tytön viattomuuden jollain tapaa tahriintuneen. Tai sitten toisaalta voitaisiin hyväksyä, että nainen joka esittelee vartaloaan tai harrastaa paljon irtosuhteita ei ole millään tapaa häpäisty, “halpa” tai arvoton.

   Ja sitäpaitsi, Siljahan tässä hyväksikäyttää kiimaisia teinipoikia eikä päinvastoin. Kaikinpuolin fiksu veto tytöltä omasta mielestäni.

     Lainaa

  58. juu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +16 (22 ääntä)

   bob: Pakkofyssa, pakkohistoria, pakkoliikunta, pakkoäidinkieli, pakkomusiikki… Jokainen voi tehdä kansalaisaloitteen inhoamansa aineen pakon lopettamisesta. On nyt vaan muotia dissata ruotsia tai Ruotsia aina kun voi.

   Tunnen useita aikanaan ruotsia vihanneita oppilaita, jotka nykyisin tarvitsevat juuri ruotsia työnsä tai kotikuntansa tai harrastustensa tai kaikkien näiden johdosta. Ilman sen “pakon” nöyrää opettelua eivät olisi tehneet niitä valintoja, joita nyt ovat tehneet. Nämä nyt auotut ovet olisivat olleet peruuttamattomasti lukossa. Itse olen yksi tällainen pakkoa inhonnut, mutta lopulta siitä suunnattomasti hyötynyt. Kiitos päättäjät pakottamisestani.

   koska itäsuomessa ois enemmän hyötyy venäjän kielestä kun ruotsista, ni ainakin täällä päin se on sellanen aine mitä ei tuu koskaan tarviimaan missään. jos ei muuta ruotsiin. että sen takia se on täällä vähän sellasta pakko-opiskelua.

     Lainaa

  59. juu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +17 (17 ääntä)

   Sprinkles:

   Se, että pystyy suoriutumaan kurinalaisesti annetuista tehtävistä, haluaa menestyä ja antaa parhaansa, kielivät omaa tarinaansa henkilön asenteista ja motivaatioista oppimista, työntekoa ja yhteiskunnan pelisääntöjen hallitsemisesta. Olipa pakkoaiheena sitten ruotsi tai vaikkapa pussihyppely.

   Sen koulun kanssa ei kannata pelleillä. Opiskelette itseänne varten, ette koulua tai ruotsinmaikkaa varten.

   saisko pussihyppelyn pakolliseks aineeks? ois ainakin mielenkiintoista :)

     Lainaa

  60. dollyboy kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -4 (14 ääntä)

   bob: Kiitos päättäjät pakottamisestani.

   Seuraavaksi päättäjät pakottamaan bob lahjoittamaan koko omaisuutensa valtiolle!

     Lainaa

  61. ace in your face kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -5 (43 ääntä)

   Pakko nyt tähän pakkoruotsikeskusteluun sen verran liittyä, että sanon, ettei siitä ruotsin opiskelusta ainakaan haittaa voi koitua. Ihan oikeesti, ihmisille annetaan mahdollisuus oppia vierasta kieltä ihan ilmaseksi ja sitte käytetään kaikki aika siitä valittamiseen sen sijaan, että oikeesti opittais tai edes yritettäisiin oppia kieltä? Fiksua touhua, ei voi muuta sanoa.
   Mun motto on aina ollut, ettei turhaa kieltä ole olemassakaan. Sitä ei ikinä tiedä, millaiseen tilanteeseen elämässä joutuu ja yhtäkkiä se kouluaikana opittu kieli onkin tarpeellinen.
   Ja kyllä niitä kieliä ehtii oppia ihan hyvin sen pakkoruotsinkin ohella, itse luin neljää vierasta kieltä (ranska, englanti, ruotsi ja saksa) ja opiskelen tällä hetkellä Ruotsissa. (Tosin kielet on aina ollut mun vahvuus, joten en ehkä ole paras esimerkki :’D)
   Mutta joo, voitais mun puolesta antaa ihmisten valita vaikka ruotsin ja venäjän välillä sen sijaan, että kaikille tuputetaan ruotsia. En tiedä, auttaisiko se yhtään vaan ruvettaisko sitten valittamaan pakkokielestä… (jännä juttu muuten, ettei enkusta koskaan puhutaa pakkoenkkuna. Onko se tosiaan niin, ettei oppiaineesta voi puhua positiiviseen sävyyn, jollei koe pystyvänsä hyötymään siitä jotenkin?)

     Lainaa

  62. Wääk kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +11 (27 ääntä)

   bob: Pakkofyssa, pakkohistoria, pakkoliikunta, pakkoäidinkieli, pakkomusiikki… Jokainen voi tehdä kansalaisaloitteen inhoamansa aineen pakon lopettamisesta. On nyt vaan muotia dissata ruotsia tai Ruotsia aina kun voi.

   Tunnen useita aikanaan ruotsia vihanneita oppilaita, jotka nykyisin tarvitsevat juuri ruotsia työnsä tai kotikuntansa tai harrastustensa tai kaikkien näiden johdosta. Ilman sen “pakon” nöyrää opettelua eivät olisi tehneet niitä valintoja, joita nyt ovat tehneet. Nämä nyt auotut ovet olisivat olleet peruuttamattomasti lukossa. Itse olen yksi tällainen pakkoa inhonnut, mutta lopulta siitä suunnattomasti hyötynyt. Kiitos päättäjät pakottamisestani.

   Tuntisitpa minut. Minä TARVITSISIN työssäni englannin kieltä, valitettavasti osaan sitä vain välttävästi. Voin tehdä työssäni vain alkeellista asiakaspalvelua, enkä lainkaan työhöni kuuluvia opastuksia.

   Kielet ovat aina olleet minulle vaikeita, englanninkieli oli haastava opeteltava ja “pakon” vuoksi opiskelin nöyränä englannin lisäksi toista vierasta kieltä, joskus jopa yhtä aikaa samoilla kursseilla, vaikka se oli minulle ylivoimaista.

   Jos olisin voinut valita, olisin valinnut vieraaksi kieleksi englannin, jolloin opiskelu englanninkielen osalta olisi tehostunut. Nyt kirjoitin molemmista kielistä A:n. Kiitos päättäjät!

     Lainaa

  63. KarvaKatti kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +5 (15 ääntä)

   Mitäköhän Silja olisi näyttänyt kahdesta fantasta?

     Lainaa

  64. Timonenä kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -14 (30 ääntä)

   juu: koska itäsuomessa ois enemmän hyötyy venäjän kielestä kun ruotsista, ni ainakin täällä päin se on sellanen aine mitä ei tuu koskaan tarviimaan missään. jos ei muuta ruotsiin. että sen takia se on täällä vähän sellasta pakko-opiskelua.

   Kuinkas moni itäsuomalainen penska on sinne kotikonnuilleen jäämässä? Tilastojen mukaan ei kovinkaan moni. Muuttovoittopaikkakuntia ovat mm. Helsinki ja Turku, joissa molemmissa ruotsin osaaminen on tärkeää.

     Lainaa

  65. Rafik kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -9 (13 ääntä)

   puppeli:
   Onneks oon homo. Ei tarttee ku liikkatuntei oottaa ni saa vilautella ja vilkuilla, eikä maksa muuten mitään.

   Meil sellaset tirkistelijät laitettais käytävälle. Sori

     Lainaa

  66. meh kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +12 (14 ääntä)

   Siruka:
   Silja, jos tuo olisi ammatti, miksiköhän sitä kutsuttaisiin…

   Strippari?

     Lainaa

  67. Kala kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +23 (35 ääntä)

   Minä kannatan ruotsin muuttamista valinnaiseksi aineeksi. Mutta hetkinen, minähän rakastan kieliä ja niiden opiskelua, joten mitäs ihmettä minä tällaisella mielipiteellä teen? Ja jos kerran haluan yhden oppiaineen valinnaiseksi, niin miksen sitten kaikkia muitakin?

   Syy on yksinkertainen: ruotsista itketään ja vingutaan ja vollotetaan enemmän kuin mistään muusta aineesta. Olisi kiva, jos vinkuvollottajille annettaisiin tässä asiassa periksi, että saisivat sitten viimein tahtonsa ja elämäntehtävänsä läpi ja voisivat marssia ruotsinluokasta ulos. Sitten me, jotka haluamme oppia kieliä, voisimme opiskella aivan rauhassa ilman, että joutuisimme enää joka tunti kuulemaan niitä ah-niin-fiksuja ja oi-miten-syvällisiä perusteluita sille, miksi pakkoruosti on ahterista. Totuus on, että niistä argumenteista viho viimeinenkin on kuultu jo moneen kertaan jossain muualla, eikä ketään auta se, että ne tietyt opiskelijat jaksavat viedä ihan jokaisesta oppitunnista neljänneksen valittamiseen.

   Sitten myöhemmin nämä valittajat kasvavat aikuisiksi, ja jotkut heistä eivät tulekaan koskaan tarvitsemaan ruotsia mihinkään. Mutta jotkut väistämättä tulevat. Itkeköön he sitten yksikseen sitä, miten eivät nyt saakaan unelmiensa työpaikkaa tai vastakaikua ihanalta ruotsalaisihastukselta.

   Arvostan kyllä ihmisten mielipiteitä ja aktiivista kannanottoa, ja ymmärrän sellaiset argumentit kuten esimerkiksi “venäjä” ja “saami”. Ne ovat fiksua puhetta. Mutta sitä en jaksa ymmärtää, miten jotkut jankuttavat niitä samoja netistä ja kavereilta matkittuja lauseita opettajalle, jonka ilmeisesti kuvittelevat voivan tuosta noin vain päättää, että “okei, Ville ja Maria, vakuutitte minut, nyt ruotsi ei enää ole teille kahdelle pakollista”.

   Ps. Hyvää peliä, Silja :)

     Lainaa

  68. Epo kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +8 (20 ääntä)

   Jaden äiti on kyllä pahin mokaaja. Huomaa kyllä ettei omena kauas puusta putoa, ainakaan korkeakouluun asti.

     Lainaa

  69. Jufenauta kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -11 (23 ääntä)

   Ne (persut) jotka haluaa pakkoruotsin pois ei ite osaa sitä todennäköisesti pätkääkään. Mun mielestä voitais poistaa pakkomatematiikka, pakkoliikunta, pakkoruokatunnit ja pakkofysiikka saman tien. Yhtä turhia ne on ku ruotsikin… tai sit ei!

     Lainaa

  70. Pulla kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +2 (6 ääntä)

   silja sai tän jutun takii kaks kuukautta lisää arestia plus menetti kännyn ja facen :D

     Lainaa

  71. Arttu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +14 (26 ääntä)

   ace in your face:
   Pakko nyt tähän pakkoruotsikeskusteluun sen verran liittyä, että sanon, ettei siitä ruotsin opiskelusta ainakaan haittaa voi koitua.

   Kaikenlaisia aivopieruja sitä saa lukea. Haitaksi et ilmeisesti koe siihen käytettyä aikaa? Sen saman ajan voisi käyttää vaikka venäjän, ranskan, saksan tai espanjan opiskeluun. Kaikki nuo kielet ovat huomattavasti paljon hyödyllisempiä kuin (ranta)ruotsi, jota ei ymmärrä kuin parikymmentä miljoonaa ihmistä. (Lasken siis norjalaiset ja tanskalaiset tähän mukaan.)

   Jos jokaisella ihmisellä olisi rajattomasti aikaa ja energiaa opiskeluun, niin minun puolestani opiskeltaisiin vaikka kaikki maailman kielet. Mutta kun sitä aikaa ja energiaa ei ole. Täytyy valita. Nyt tyhmät päättäjät valitsevat kaikille ruotsin, josta 80 %:lle ei ole mitään hyötyä.

     Lainaa

  72. Arttu kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +12 (24 ääntä)

   Virkamiesruotsalainen:Itse olen sen juuri suorittanut, vaikka en viimeiseen kymmeneen vuoteen ole varmaan sanaakaan ruotsia puhunut, enkä todellakaan koe, että puhuisin sitä edelleenkään ymmärrettävästi tai että pärjäisin sillä edes ihan välttävästi.

   Tästäkö huolimatta kannatat sitä, että kyseinen virkamiesruotsi on pakollinen? Mielestäsi siis kannattaa käyttää pätevän hakijan kouluttamiseen 1,5 kuukautta, jotta hänet saadaan läpi kurssista, josta ei ole mitään hyötyä?

   Itse asiassa argumentointisi on juuri samalla tasolla, jolla pakkoruotsin kannattajat yleensä ovatkin. Yhtään oikeasti järkevää perustelua pakkoruotsillehan ei ole.

     Lainaa

  73. kide kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -2 (10 ääntä)

   Mä en osaa sanallakaan ruotsia enkä englantia, mutta ymmärrän englannin. En puhu enkä kirjoita. Jos tarvitsee kirjoittaa niin käytän google kääntäjää. Mä en sitä koskaan oppinut kumpaskaa. en peruskoulussa enkä amiksessa. En ole kumpaakaa kieltä oo kauheesti tarvinnut.

     Lainaa

  74. Kerubi kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +12 (20 ääntä)

   Se, että Suomi on kaksikielinen maa tarkoittaa sitä, että Suomessa voi elää, opiskella, saada palveluja ja käydä töissä vaikka ei toista kielistä osaisi. Suomenkieliselle tämä on toki itsestäänselvyys kun maa on todellisuudessa yksikielinen, mutta ruotsinkieliselle tuo on melkoinen etuoikeus.

   Pakkoruotsin vertaaminen pakko-jokumuuaine on a) typerää b) valheellista. Suomessa on vain yksi oppiaine, jota ilman ei voi valmistua korkeakoulusta. Ja se on pakkoruotsi. Korkeakoulusta voi valmistua helposti ilman esim. matematiikkaa. Pakkoruotsi on nimityksenä hyvin kuvaava.

   Nykyinen eduskunta on kykenemätön pakkoruotsia poistamaan, vaikka nykyisten edustajien vaalikonevastausten perusteella olisi voinut muuta luulla. Koska kansan enenemmistön tuesta huolimatta pakkoruotsi ei vielä poistunut, on asian muuttamiseksi käytettävä muita keinoja ja niistä sivistynein on lakko. Mikäli lakosta ei saada sovittua yhteisesti (kuten esim. lukiolaiset onnistuivat kymmenisen vuotta sitten tekemään ja pääsivät eroon pakkoruotsin kirjoittamisesta) ovat lakot yksittäisiä, kuten mokassa, ja siten melko tehottomia.

   Mikäli pakkoruotsin selvästi valheelliset perusteet jätetään huomiotta, jää jäljelle kaksi perustetta tai tavoitetta:
   1) Käytännössä yksikielisesti suomenkielisessä vähemmistöjen on käytännössä pakko opetella maan valtakieli (maailmalla marginaalinen, mutta Suomessa tarpeellinen). Tämä koulutuksellinen hidaste halutaan ylikompensoida siten, että pakotetaan suomenkielinen hidastamaan opintojaan pakkoruotsin verran (maailmalla marginaalinen, Suomessa tarpeeton).
   2) Suomessa ei saa olla sivistystä ilman ruotsinkieltä.

   Pakkoruotsin tavoitteet ja perusteet ovat juuri niin hirveitä ja rasistisia kuin miltä ne kuulostavat.

     Lainaa

  75. Realisti kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +1 (7 ääntä)

   Pakoruotsii: Ruotsin opiskelusta voi olla hyötyä tai sitten ei.
   Niiralan tai vaalimaan tulliin hakee kaksi hakijaa:

   Janipetteri Haminasta
   -Puhuu suomen lisäksi täydellisesti englantia, ranskaa, saksaa ja venäjää, ruotsiakin ymmärrettävästi muttei pääse virkamiesruotsia läpi.
   -Soveltava koulutus tehtävään.

   Per-Olof Närpiöstä
   -Puhuu täydellistä (ranta)ruotsia, suomea vahvasti närpiöläisittäin korostaen.
   -Ei soveltuvaa koulutusta.

   Mitä luulette, kumpi virkaan valitaan? No Per-Olof, koska Janipetteri ei täytä viran tärkeintä vaatimusta eli virkamiesruotsi ei ole suoritettu.

   Esimerkkisi oli täysin naurettava.

   Väitän, että jos joku puhuu täydellisesti useampaa kieltä, virkamiesruotsi ei ole kompastuskivi. Yleensä se on ongelmana lähinnä henkilöille, joiden kielitaito ei riitä edes oman äidinkielensä oppimiseen. Asenne voi olla toinen syy. Jos ei huvita opetella jotakin asiaa, niin ei sitä myöskään opi.

   En hirvittävästi itsekään ruotsinkieltä rakasta tai innolla sitä opiskellut. Työssä sitä on tullut käytettyä muutamia kertoja tähän mennessä (42v), joten kyseisen kielen opiskelu on ollut lähes hyödytöntä. Samaa tosin voidaan sanoa lähes kaikista oppiaineista koulussa.

     Lainaa

  76. Realisti kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: 0 (6 ääntä)

   KarvaKatti:
   Mitäköhän Silja olisi näyttänyt kahdesta fantasta?

   Tiedä häntä. Me pojjat ällyytettiin alle kouluikäsenä naapurin tyttö näyttämään värkkinsä. Jotenkin ymmärrän, että sen ikäinen menee lankaan, mutta kouluikäisellä luulisi olevan jo enemmän järkeä päässä. Toisaalta kun saa lukea jonkun Maisa Torpan tms. julkkistyrkyn juttuja lehdistä, niin ehkäpä kaikilla ei sitä älliä vain ole.

     Lainaa

  77. Masa kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -3 (13 ääntä)

   ace in your face: En tiedä, auttaisiko se yhtään vaan ruvettaisko sitten valittamaan pakkokielestä… (jännä juttu muuten, ettei enkusta koskaan puhutaa pakkoenkkuna. Onko se tosiaan niin, ettei oppiaineesta voi puhua positiiviseen sävyyn, jollei koe pystyvänsä hyötymään siitä jotenkin?)

   Voisiko se johtua siitä, että englanninkieli ei ole pakollinen aine? Peruskoulussa tulee opiskella vähintään kahta kieltä (A- ja B-kielet), joista toisen tulee olla ruotsi. Missään ei sanota, että toisen pitäisi olla englanti.

     Lainaa

  78. Lilli kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -5 (15 ääntä)

   Ite en varsinaisesti pakkoruotsia kannata, mut ootteko aatellu, et samalla ku poistuis pakkoruotsi niin samalla tavalla kävis myös pakkosuomelle. Ja ei, kaikki suomenruotsalaiset ei puhu suomea kunnolla, monella ne ainoot vähäiset suomen taidot on perua koulun penkiltä!

     Lainaa

  79. kunkku kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +2 (10 ääntä)

   Silja. Ei noin. Ei ollenkaan noin. Ei edes huvin vuoksi.

     Lainaa

  80. Luokkakaveri kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: -5 (11 ääntä)

   Ja oli rumat tissit.

     Lainaa

  81. rmp kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +4 (4 ääntä)

   bob: bob

   Itse en vihannut ruotsin opiskelua. Suoritin aineen hyvillä arvosanoilla, mutta tiesin jo silloin etten tarvitse kieltä ikinä, ja taitoni todennäköisesti ruostuvat. Näin pitkälti kävikin, vaikka olen yrittänyt ruotsia puhua silloin kun on mahdollista. Suomenruotsalaisetkin tuntuvat vaihtavan kielen heti suomeksi, jos tietävät että olen äidinkieleltäni suomalainen. Eli ainoastaan ruotsalaisten kanssa on kieltä pystynyt treenaamaan. En tunne omalla kohdallani katkeruutta kielen opiskelua kohtaan, mitä nyt pännii että aikaa ja voimavaroja olisi voinut kohdentaa johonkin hyödyllisempään aineeseen. Mutta en halua missään tapauksessa laittaa vahinkoa kiertämään, ja en halua että jälkipolvet joutuvat hamaan loppuun asti kämään läpi samaa tarpeetonta prosessia. Pakollinen opetus on teoriassa ihan kiva asia, mutta käytännössä ihmiset eivät sillä ruotsia juuri opi.

   Työelämässä olen huomannut, että ne virkamiehetkään eivät sitä ruotsiaan hallitse. Yhtä valtiollista projektia olin toteuttamassa, missä laki vaati ruotsin kielen tukea, ja kokonainen virkamieslaitos ei saanut vuosien aikana tuotettua sisältöä ruotsiksi. Täten palvelu toteutettiin vain ensimmäisellä kotimaisella.

     Lainaa

  82. gfddhdh kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +7 (15 ääntä)

   Monet muutkin maat ovat kaksikielisiä, silti niissä ei vaadita toisen kielen osaamista, miksi meillä vaaditaan ? Suomenruottalaisten eliitin vaikutus keinoilla jq suhteilla ? Sillä faktallq, että täytyy osata ruotsiq mutta suomellakin on pakko pärjätä ?

     Lainaa

  83. Vee kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: 0 (4 ääntä)

   Pakoruotsii: Ruotsin opiskelusta voi olla hyötyä tai sitten ei.
   Niiralan tai vaalimaan tulliin hakee kaksi hakijaa:

   Janipetteri Haminasta
   -Puhuu suomen lisäksi täydellisesti englantia, ranskaa, saksaa ja venäjää, ruotsiakin ymmärrettävästi muttei pääse virkamiesruotsia läpi.
   -Soveltava koulutus tehtävään.

   Per-Olof Närpiöstä
   -Puhuu täydellistä (ranta)ruotsia, suomea vahvasti närpiöläisittäin korostaen.
   -Ei soveltuvaa koulutusta.

   Mitä luulette, kumpi virkaan valitaan? No Per-Olof, koska Janipetteri ei täytä viran tärkeintä vaatimusta eli virkamiesruotsi ei ole suoritettu.

   Harvoin tulee vastaan yhtä väkinäisiä ja asenteellisia esimerkkejä. Ruotsinkielistenkin on suoritettava virkamiessuomi, usko tai älä.

     Lainaa

  84. Hihku kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +1 (9 ääntä)

   Kävin Tukholmassa, kertaakaan en puhunut ruotsia. Pelkkää enkkua mulle ruvettiin puhumaan. PALJON hyödyllisempi kuin joku ruotsi. Taidan olla ainut täällä joka ei välitä ruotsin numerostaan? :D
   Kummasta on todennäköisemmin hyötyä maailmalla: ruotsi vai enkku?

     Lainaa

  85. Huhhahhei! kirjoitti:
   VA:F [1.9.7_1111]
   Tulos: +1 (1 ääni)

   Jos olisin saanu kokiksen rintalihaksen näyttämisestä koulun tytöiltä, kukaan ei sanosi mitään!

     Lainaa

  86. Mainos Mainoskissa kirjoitti:

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  *

  Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , ,