Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Tohtori Facebook

"Miten saan palovamman mahdollisimman pieneks?"
Tohtori Facebook

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 41 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +577 (609 ääntä)
      palovammojen(kin) hoidosso vois käyttää iha maalaisjärkee...........

      Lainaa

    2. Tulos: +338 (348 ääntä)
      Siinäs sitten näpytteli viestejä yhdellä kädellä. :p

      Lainaa

    3. Tulos: +343 (367 ääntä)
      Miten ton ikäinen oikeesti voi olla noin idiootti... En vaan kykene ymmärtämään. Kai sen nyt järkikin sanoo, että varmaankin pitäisi johonkin soittaa/mennä näyttämään, kun koko käsi palaa ja noin vakavasti eikä itse osaa hoitaa...

      Lainaa

    4. Tulos: +271 (291 ääntä)
      Ensin facebookiin. Just näin. Prioriteetit selvästikin kunnossa. Ja eihän sitä tarvinnu sinne terveyskeskukseenkaan kun vain pari tuntia suostutella.

      Lainaa

    5. Tulos: -27 (139 ääntä)
      Mikä ihmeen kylmä vesi? Haaleaa sen kylläkin pitää olla.

      Lainaa

    6. Tulos: +193 (193 ääntä)
      Tuosta palovamman hoidosta... Meille opetettiin ensiapukurssilla (spr, kymmenisen vuotta sitten), että veden piti olla kylmää. Mutta nyt kun pengoin useamman sivun aiheesta, niin näyttää siltä, että nykyään suositaan haaleaa tai viileää. Kylmässä on ilmeisesti se ongelma, että se turruttaa kipuaistin, jolloin palovamman viilennys lopetetaan liian aikaisin.

      Lainaa

    7. Tulos: +82 (94 ääntä)
      Kaikkien kannattaisi hankkia kotiin aloe vera-geeliä palovammojen varalle. Vie kivun pois auringon polttamista ja pahemmistakin palovammoista ja edistää paranemista. Sairaaloissa myös käytetään palovammojen hoitoon.

      Lainaa

    8. Tulos: +168 (170 ääntä)
      Tässä konkretisoituu mukavasti sananlasku "Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis". Nykyään hoitosuositus on viileä, ei jääkylmä vesi. Jääkylmässä tulee vain paleltumia palovammojen lisäksi. Pitkäaikainen jäähdytys on hyväksi, sillä palovamma on kuin hapolla syövytetty haava: syöpyy syvemmälle kaiken aikaa. Ihmisen kudosten proteiinit koaguloituvat eli saostuvat peruuttamattomasti +42 asteessa, joten tuo pitäisi pyrkiä jäähdyttämällä pysäyttämään. Mitään jäägeeliä en kyllä menisi ärtyneeseen, palaneeseen ihoon panemaan. Siinähän on mentolia ja ties mitä väkeviä, kirveleviä ainesosia. Niissä lukeekin, että saa käyttää vain ehjälle iholle. Sama kuin hieroisi suolaa haavaan tai chiliä silmään. Palovammoihin on olemassa palovamma-spray, joka viilentää ihoa ärsyttämättä. Lumi on muuten tosi hyvä ensiapu, jos katkeaa varvas. Ei kun töppönen pehmoiseen lumeen hetkeksi. Tajuton kipu muuttuu varsin pian vain ärsyttäväksi.

      Lainaa

    9. Tulos: +51 (79 ääntä)
      Huomionkipeys ja säälin kerjäys on tässä palovammaakin vakavampaa

      Lainaa

    10. Tulos: -106 (126 ääntä)
      Tege: Mikä ihmeen kylmä vesi? Haaleaa sen kylläkin pitää olla.
      kylmääpäs :''D FACEPALM

      Lainaa

    11. Tulos: +20 (40 ääntä)
      täyttä huomionhakua!! Ei voi olla noin idiootti ja avuton ihminen!

      Lainaa

    12. Tulos: +40 (48 ääntä)
      Ida: Kaikkien kannattaisi hankkia kotiin aloe vera-geeliä palovammojen varalle. Vie kivun pois auringon polttamista ja pahemmistakin palovammoista ja edistää paranemista. Sairaaloissa myös käytetään palovammojen hoitoon.
      Itselläni teininä ilotulitteista paloi yli kämmenen kokoinen alue ihoa, aloe vera kasvin nestettä puristettuna ensiapuun ja seuraavana päivänä terveyskeskukseen ja hoitoa rasvasiteillä ja nykyään ei edes huomaa eroa normaaliin ihoon. Ja kasvi lievensi myös kipua.

      Lainaa

    13. Tulos: -12 (52 ääntä)
      "ennemmin ihan kysyn ihmisiltä neuvoan entä istun hiljaa yksin tietämättä miten se pitää hoitaa". Vittu ku ei osaa ees suomee puhua.

      Lainaa

    14. Tulos: +75 (85 ääntä)
      Siis mitä? 20-vuotias ei tiedä mitä tehdä kun on dipannut koko käden kiehuvassa vedessä? Kylmägeeliä, mitä kettua?

      Lainaa

    15. Tulos: -47 (65 ääntä)
      On kyllä matala kipukynnys. En toki vähättele palovammaa. Ps. Jääkylmä vesi muuten tuntuu helvetin paljon paremmalta palovamman saaneessa kädessä kuin jos ei pidä kylmässä vedessä, miten niin siis ei kestä pitää kylmässä vedessä?

      Lainaa

    16. Tulos: +30 (34 ääntä)
      Ida: Kaikkien kannattaisi hankkia kotiin aloe vera-geeliä palovammojen varalle. Vie kivun pois auringon polttamista ja pahemmistakin palovammoista ja edistää paranemista. Sairaaloissa myös käytetään palovammojen hoitoon.
      Tossa pöydällä on 7,50 maksanut 99,9 % aloe vera -geelituubi (luomu), ostettu auringonpolttamia varten. Ja löytyy myös ihan oikeakin kasvi. Tarvittaessa siitä voi leikata lehden, halkaista sen ja laittaa sisustaa tai lehdenpuolikkaan sisustoineen palovammalle. Tehokasta tavaraa, oikeasti :)

      Lainaa

    17. Tulos: +29 (33 ääntä)
      Meille ensiapukurssilla myös joskus kymmenen vuotta sitten sanottiin että mahd. kylmän veden alle minuutiksi, sit säädetään sellaiseksi viileäksi ja pidetään 20 min siellä. Eli joo, mahdollisimman kylmää aluksi, mut sit kannattaa säätää vähä lämpimämmäksi että vedestä tulee viileää ja siellä kärsii pitää sitä kättä sen kauemmin eikä tule paleltumiakaan. Lisäksi ensiapulaukusta löytyy muuten palovammoille tarkoitettuja juttuja, kuten geeliä ja palovammoille tarkoitettuja sidetarpeita.

      Lainaa

    18. Ajatteleva ihminen. 20.12.2012 14:57
      Tulos: +12 (42 ääntä)
      Ida: Kaikkien kannattaisi hankkia kotiin aloe vera-geeliä palovammojen varalle. Vie kivun pois auringon polttamista ja pahemmistakin palovammoista ja edistää paranemista. Sairaaloissa myös käytetään palovammojen hoitoon.
      Kiva myyntipuhe.

      Lainaa

    19. Tulos: +23 (23 ääntä)
      Ida: Kaikkien kannattaisi hankkia kotiin aloe vera-geeliä palovammojen varalle. Vie kivun pois auringon polttamista ja pahemmistakin palovammoista ja edistää paranemista. Sairaaloissa myös käytetään palovammojen hoitoon.
      Toi on muuten hyvää ainakin auringon käristämälle iholle. Itse onnistuin käräyttämään pärstäni pahasti Turkissa ja tuota suositeltiin apteekissa. Kyllä maar tepsi! :D

      Lainaa

    20. Tulos: -9 (15 ääntä)
      Koskettava tarina <3

      Lainaa

    21. Tulos: -9 (33 ääntä)
      Tässä on oikeesti vaan kaiken takana se kun kyseinen henkilö on niin huomionhakuinen! Kaikki pitää facebookissa jakaa ja oikeasti ketää ei kiinnosta hevon paskaakaan. Hankkis elämän. Jokaisesta elämän pikku naarmusta ei tarvi facebookkiin kertoa! Toivottavasti annika luet tämän ja tajuat!!!!!! Katso peiliin ja herää!!!

      Lainaa

    22. Tulos: +24 (28 ääntä)
      Markuksen muka älykäs Darwin-viittaus :D

      Lainaa

    23. Tulos: +19 (23 ääntä)
      Chase: Toi on muuten hyvää ainakin auringon käristämälle iholle. Itse onnistuin käräyttämään pärstäni pahasti Turkissa ja tuota suositeltiin apteekissa. Kyllä maar tepsi!
      Auringonpolttama on pinnallinen vaiva, oikea palovamma taas syvälle kudoksiin ylettyvä. Aloe vera voi olla hyvä auringonpolttamiin, mutta palovamma pitää käydä näyttämässä lääkärille jos alue on 2. tai 3. astetta eli rakkuloilla tai hiiltynyt ja/tai jos se on kämmentä suurempi. Tuoreeseen palovammaan en panisi mitään muuta kuin kylmää vettä tai palovammojen ensiapuun tarkoitettuja tuotteita, joita saa apteekista ja jotka eivät ole tarkoitettuja liiallisen rusketuksen hoitoon. Bakteeritulehduksen riski on suuri, kun iho on kunnolla palanut. Silloinhan se on kypsää kudosta, valmista syötäväksi, eikä suojele enää elimistöä mikrobihyökkäykseltä.

      Lainaa

    24. Tulos: +20 (28 ääntä)
      Yebs: Ensin facebookiin. Just näin. Prioriteetit selvästikin kunnossa. Ja eihän sitä tarvinnu sinne terveyskeskukseenkaan kun vain pari tuntia suostutella.
      Ei ole aina helppo mennä puujakkaralle istuksimaan kolmeksi tunniksi ja pelkäämään, millainen lääkäri siellä nyt on ja millä tuulella. Tod. näk. tuolla vammalla olisi päässyt kuitenkin kivasti jonon ohi suoraan toimenpidehuoneeseen. Palovamma on kiireellinen hoidettava siinä missä katkennut valtimokin. Ei sen kanssa jaakata päiväkausia netissä. Oletteko tarkistaneet, kävikö tämä ihmettelemässä tilannettaan myös forumilla nimeltä Suomi24? Siellähän yleensä kysellään, tietääkö kukaan, mitä meinaa kun virtsassa on verta tai kun näkee äkkiä kaiken kahtena.

      Lainaa

    25. Tulos: +18 (22 ääntä)
      melindae: palovammojen(kin) hoidosso vois käyttää iha maalaisjärkee………..
      Ei voi, jos ei sitä ole.

      Lainaa

    26. hohhoijakkaa 20.12.2012 19:57
      Tulos: -19 (23 ääntä)
      vanhan ajan kunnon tapa tämmösiin on tunget kätes voi purkkiin.

      Lainaa

    27. Tulos: +38 (42 ääntä)
      "Kädestäni meni tunto. Kirjoitanpas siitä siitä reaaliajassa facebookiin. Kas, nyt se mustenee. Mitäköhän se meinaa?"

      Lainaa

    28. Ratiritiralla 20.12.2012 20:37
      Tulos: -4 (16 ääntä)
      Voi raukkaa. :(

      Lainaa

    29. Tulos: -15 (25 ääntä)
      HUOMIOHUORA!!!!!!!

      Lainaa

    30. EA supermies 21.12.2012 2:08
      Tulos: +16 (22 ääntä)
      Jessica: kylmääpäs :”D FACEPALM
      Kannattaisko ottaa asioista selvää ennen ku rupee pätemään? Suoritin just kaks päivää sitten ensiapukurssin ja siel sanottiin että veden pitää olla n. 22 asteista eli viileää. Palovammaa jäähdytetään n. 30min

      Lainaa

    31. Tulos: +7 (7 ääntä)
      Ei kylmää vettä, koska palovammasta on menny tunto, joten saat samalla paleltuman helposti, koska et tunne millon se iho rupee olemaan liian kylmä :) Viileen veden jälkeen palovamma pitää kääriä viileään tai huoneenlämpöiseen maitoon. Lähde: Kotihoidon ja lääkinnän ABC

      Lainaa

    32. Tulos: 0 (6 ääntä)
      Partioon tollaset, siellä oppii ensiapua ja samalla myös maalaisjärkeä!

      Lainaa

    33. pessevisser 22.12.2012 18:49
      Tulos: +9 (11 ääntä)
      Fyge: Miten ton ikäinen oikeesti voi olla noin idiootti… En vaan kykene ymmärtämään. Kai sen nyt järkikin sanoo, että varmaankin pitäisi johonkin soittaa/mennä näyttämään, kun koko käsi palaa ja noin vakavasti eikä itse osaa hoitaa…
      Voi kuule, aikuiset ukot eivät mene terveyskeskukseen edes sydärin saadessaan. Jos on eka kerta, niin ei sitä heti tajua.

      Lainaa

    34. Tulos: +31 (33 ääntä)
      ^ Sanoppa muuta. Pappani kuoli kolmanteen sydänkohtaukseensa. Sai toimivat lääkkeet ja niiden kautta hyvän ennusteen ensimmäisen kohtauksen jälkeen. Äijä heitti lääkkeet roskiin ja ilmoitti, että valkosipuli parantaa kaiken.

      Lainaa

    35. Tulos: -10 (12 ääntä)
      tyhmiltä ihmisiltä pitäs katkasta molemmat kädet...

      Lainaa

    36. Tulos: +7 (11 ääntä)
      Kyllä se kuulkaa ihmiset on haalea vesi, mihin se käsi tyrkätään. Tämä johtuu siitä, että liian kylmä vesi vaikuttaa vain ihon pintakerrokseen ja aiheuttaa "liian nopean parantumisen"... Haalea vesi vaikuttaa "paremmin" ihon alempiin kerroksiin, koska kättä tulee pidettyä huomattavasti kauemmin vedessä. Kun kipu lakkaa haaleassa vedessä pidetyssä kädessä, ollaan jo voiton puolella.

      Lainaa

    37. Tulos: +1 (1 ääni)
      Sillon, kun palovamma on hiiltynyt sitä ei saa pitää kylmän /haalean veden alla vaan heti lääkäriin. Tiedä sitten, miten tässä tapauksessa on ollut.

      Lainaa

    38. Tulos: -2 (2 ääntä)
      Oon minäkin joskus kylmägeeliä palovammaan laittanut. Ei ollut mikään iso vamma ja kyllä se hetkellisesti kipua levitti vaikka ei palovammojen hoitoon missään tapauksessa ole tarkoitettu.

      Lainaa

    39. Tulos: -4 (12 ääntä)
      Nyt olen kujalla... Siis onko joku oikeasti joskus saanut paleltumisvamman kylmästä hanavedestä? Asutteko jossain, missä vesi tulee jäisistä lähteistä, vai onko minulla ylivilkas ääreisverenkierto? Ei meillä vaan tule keittiön hanasta niin kylmää vettä, etteikö siinä huoletta räpyläänsä vaikka pari tuntia, jos se tuskaa helpottaa. Ja oikeastiko terveyskeskukseen, jos kaataa kädelle kuumaa vettä? Tai aina, jos tulee palorakkuloita? En nyt oikein saa kiinni, mitä se hyödyttää. Palorakkulahan tulee nenään, jos on liian kauan auringossa ilman suojaa, enkä nyt ajatellut senkään takia sairaalaan lähteä. Paljonhan tuo asiasta sai draamaa aikaan, mutta kuulosti minusta vammalta, joka paranee itsestään.

      Lainaa

    40. Tulos: -3 (3 ääntä)
      Onkohan kukaan ottanut huomioon, että jos kyseessä on 3. asteen palovamma (mitä kyllä suuresti epäilen), niin siihen ei saa laittaa vettä.

      Lainaa

    41. Tulos: 0 (0 ääntä)
      Suurin osa ihmisistä hoitaa palovammoja liian kylmällä vedellä jolloin eivät pysty pitämään vammaa tarpeeksi kauan vedessä. 20 asteinen vesi riittää, mutta vammaa pidetään vartti siellä vedessä.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: palovamma, käsi, terveyskeskus, vesi, kylmä, voide, rasva, kylmägeeli