Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Sekalaisia, osa 642

Miten aurinko voi laskea?
Sekalaisia, osa 642

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 31 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tilava talitiainen 26.12.2023 0:34
   Tulos: +311 (313 ääntä)
   Olemme kyllä selkeästi kaikki erilaisia selittäjiä joo.

   Lainaa

  2. Oleva meduusa 26.12.2023 0:45
   Tulos: +389 (391 ääntä)
   Voisko internetiini tulla välillä muutakin kuin feissarimokia, kokoajan niitä tulee vaikka haluaisin lukea uutisia

   Lainaa

  3. Viiksikäs viikinki 26.12.2023 1:07
   Tulos: +101 (107 ääntä)
   Ari, älä ajattele asiaa jonkun avaruudessa leijujan näkökulmasta, vaan mieti miltä tilanne näyttää pallon pinnalla seisovan mielestä. Teippaa vaikka jalkapalloon Lego-ukko, ja pyöritä palloa pystyakselinsa ympäri. Mieti miltä huoneen toisella laidalla olevan lampun ”liike” näyttää Lego-ukon näkökulmasta.

   Lainaa

  4. Tulos: +165 (169 ääntä)
   Oleva meduusa: Voisko internetiini tulla välillä muutakin kuin feissarimokia, kokoajan niitä tulee vaikka haluaisin lukea uutisia
   Just katsoin ja huomasin että olet tullut feissarimokat sivulle, ilmankos niitä näet. Sin pitää mennä jonnekin muualle.

   Lainaa

  5. Tulos: +108 (110 ääntä)
   Ja muistakaa nyt olemme kaikki erilaisia selittäjiä jokaisella oma näkemyksensä

   Lainaa

  6. Tulos: +83 (85 ääntä)
   Arilla on selvästi sama ajatusvirhe kuin niillä jotka ihmettelevät miten joki voi virrata pohjoiseen päin.

   Lainaa

  7. Tulos: -72 (96 ääntä)
   Jokainen "Öhö-öhö" voi miettiä, että jos oma vastaus on että "Koska maapallo pyörii" antaa vastauksen ainoastaan siihen, että miksi aurinko näyttää liikkuvan taivaalla, mutta miksi se näyttää liikkuvan ylös ja alas, sekä oikealle onkin jo todennäköisesti asia johon tarvitsette apua netistä ja silloinkin todennäköisesti kopioitte vastauksen ymmärtämättä sen sisältöä. Että ihan kiva että näitä joskus joku kyselee.

   Lainaa

  8. Pinttynyt marsu 26.12.2023 13:09
   Tulos: +28 (34 ääntä)
   Pierujen metsästäjä voisi vaan seurata ihmisiä ja haistella kuka päästelee.

   Lainaa

  9. Tulos: +71 (71 ääntä)
   jukkapalmu: Jokainen "Öhö-öhö" voi miettiä, että jos oma vastaus on että "Koska maapallo pyörii" antaa vastauksen ainoastaan siihen, että miksi aurinko näyttää liikkuvan taivaalla, mutta miksi se näyttää liikkuvan ylös ja alas, sekä oikealle onkin jo todennäköisesti asia johon tarvitsette apua netistä ja [...]
   "Koska maapallo pyörii" on oikea vastaus tähän, mutta koska "olemme kaikki erilaisia selittäjiä", niin siksi meillä on ihmisiä, jotka erikoistuvat tähän selittämiseen (usein heitä kutsutaan opettajiksi) ja muut voivat sitten käyttää heidän selityksiään selittämään tietämättömille asiasta. Fysiikan tuntemus ja kolmiulotteinen hahmottamiskyky eivät aina tule opettamistaidon kanssa samassa paketissa, jolloin asian selittäminen voi olla haastavaa, vaikka itse ymmärtäisikin asian. Eteenkin jos aloitustiedot ovat tuolla Arin kysymyksen tasolla.

   Lainaa

  10. Tulos: +48 (54 ääntä)
   jukkapalmu: Jokainen "Öhö-öhö" voi miettiä, että jos oma vastaus on että "Koska maapallo pyörii" antaa vastauksen ainoastaan siihen, että miksi aurinko näyttää liikkuvan taivaalla, mutta miksi se näyttää liikkuvan ylös ja alas, sekä oikealle onkin jo todennäköisesti asia johon tarvitsette apua netistä ja [...]
   Jos aurinko näyttää sinusta liikkuvan mihinkään muualle kuin hieman kaarevaa viivaa taivaan poikki, suosittelen ensin käyntiä optikolla. Jos se ei auta suoristamaan auringon liikkeitä, varaa aika kallon kutistajalle.

   Lainaa

  11. Auttamaton alligaattori 26.12.2023 15:03
   Tulos: +40 (42 ääntä)
   Oleva meduusa: Voisko internetiini tulla välillä muutakin kuin feissarimokia, kokoajan niitä tulee vaikka haluaisin lukea uutisia
   Saapa nähdä kuoleeko tämä sivusto joskus vielä samaan kuin Pahkasika, joka ei enää pystynyt kilpailevaan parodioilla todellisen maailman kanssa. Eli uutiset ja muut alkavat näyttää kaikki pelkiltä mokilta ettei niitä tänne enää vaan mahdu, koko maailma on vaan yhtä mokaa 😁. No ei ehkä, täällä näitä voi kommentoida ja on edes jonkinlainen suodatus mitä otetaan esille. Ilta-Puluissa ei.

   Lainaa

  12. Sulatettu sotilas 26.12.2023 15:04
   Tulos: +39 (41 ääntä)
   Pinttynyt marsu: Pierujen metsästäjä voisi vaan seurata ihmisiä ja haistella kuka päästelee.
   Ja jos oma havaintokyky ei riitä, niin koiran kanssa liikkeelle. Ei ole niin noloakaan jos se on nimenomaan koira joka nuuhkii tuntemattomien hanuria 🤣

   Lainaa

  13. Pöyhkeä undulaatti 26.12.2023 16:36
   Tulos: +59 (61 ääntä)
   jukkapalmu: Jokainen "Öhö-öhö" voi miettiä, että jos oma vastaus on että "Koska maapallo pyörii" antaa vastauksen ainoastaan siihen, että miksi aurinko näyttää liikkuvan taivaalla, mutta miksi se näyttää liikkuvan ylös ja alas, sekä oikealle onkin jo todennäköisesti asia johon tarvitsette apua netistä ja [...]
   "Koska maapallo pyörii" selittää kyllä tuon kaiken liikkeen. Nyt alkoi kiinnostaa, mistä itse luulet liikkeen johtuvan jos siinä mielestäsi on jotain muutakin jota kukaan meistä ei kykene ymmärtämään?

   Lainaa

  14. Katsastamaton paprika 26.12.2023 16:38
   Tulos: +39 (39 ääntä)
   jukkapalmu: Jokainen "Öhö-öhö" voi miettiä, että jos oma vastaus on että "Koska maapallo pyörii" antaa vastauksen ainoastaan siihen, että miksi aurinko näyttää liikkuvan taivaalla, mutta miksi se näyttää liikkuvan ylös ja alas, sekä oikealle onkin jo todennäköisesti asia johon tarvitsette apua netistä ja [...]
   No jaa… mulla on karttapallo ja mä havainnollistin tän itselleni aikapäiviä sitten pimeässä huoneessa taskulampun kanssa. Siinä kun aikansa pyöritteli palloa ja sitten käänteli sitä eri kulmiin simuloiden vuoden kierron vaikutusta, niin kyllä se alkoi hahmottua aika hyvin ilman nettiä kovakalloisemmallekin, kuten itselleni. 
   Sanoiksi pukeminen on sitten vielä asia erikseen. 
   Mutta sanoisin, että kuvittele ne kappaleet ilmaan ja itsesi niiden kyytiin oikeassa asennossa oikeassa kohdassa. 

   Lainaa

  15. Tulos: -48 (50 ääntä)
   bleb: "Koska maapallo pyörii" on oikea vastaus tähän, mutta koska "olemme kaikki erilaisia selittäjiä", niin siksi meillä on ihmisiä, jotka erikoistuvat tähän selittämiseen (usein heitä kutsutaan opettajiksi) ja muut voivat sitten käyttää heidän selityksiään selittämään tietämättömille asiasta. Fysiikan tuntemus ja [...]
   Ei riitä se maapallon pyöriminen siihen!!!

   Lainaa

  16. Heiluva kettu 26.12.2023 17:33
   Tulos: +63 (65 ääntä)
   Katsastamaton paprika: No jaa… mulla on karttapallo ja mä havainnollistin tän itselleni aikapäiviä sitten pimeässä huoneessa taskulampun kanssa. Siinä kun aikansa pyöritteli palloa ja sitten käänteli sitä eri kulmiin simuloiden vuoden kierron vaikutusta, niin kyllä se alkoi hahmottua aika hyvin ilman nettiä kovakalloisemmallekin, kuten [...]
   Ennen oli kouluissa semmoisia aurinkokeskeisiä pyöriviä vempaimia, missä oli maapallo varren päässä pyörimässä ja maan ympärillä sitten kuu pyöri myös. Sitä pystyi kahvasta kääntämällä pyörittämään ja hammasrattailla oli tehty sopivat välitykset, niin se kuvasi maan kiertoa auringon ympäri (vuosi) ja kuun kiertoa maan ympäri (kuukausi). Siihen taisi saada valonkin aurinkoon niin pystyi esittämään myös vuorokauden ajat ja auringon- ja kuunpimennykset. Hienoja konkreettisia laitteita tommoiset. Liekkö nykyään katsotaan netistä video ja se oli siinä.

   Lainaa

  17. Tulos: -48 (48 ääntä)
   Katsastamaton paprika: No jaa… mulla on karttapallo ja mä havainnollistin tän itselleni aikapäiviä sitten pimeässä huoneessa taskulampun kanssa. Siinä kun aikansa pyöritteli palloa ja sitten käänteli sitä eri kulmiin simuloiden vuoden kierron vaikutusta, niin kyllä se alkoi hahmottua aika hyvin ilman nettiä kovakalloisemmallekin, kuten [...]
   Et sä voi vastata niin että vastaanottajan pitää "kuvitella jotain". Ihan parilla lauseella onnistuu.

   Lainaa

  18. Itseasiassa 26.12.2023 23:13
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Sulatettu sotilas: Ja jos oma havaintokyky ei riitä, niin koiran kanssa liikkeelle. Ei ole niin noloakaan jos se on nimenomaan koira joka nuuhkii tuntemattomien hanuria 🤣
   Mulla oli lapsena tällainen kaveri. Jos joku pieraisi ja kukaan ei tunnistanut, hän alkoi haistella kaikkien takapuolia. Tapahtuu useamman kerran, ja juu, on vähän erikoinen persoona.

   Lainaa

  19. Tulos: +24 (26 ääntä)
   jukkapalmu: Et sä voi vastata niin että vastaanottajan pitää "kuvitella jotain". Ihan parilla lauseella onnistuu.
   Miten niin ei voi vastata/opettaa laittamalla toinen osapuoli sellaiseen tilanteeseen missä hän kuvittelee käytännössä kyseistä asiaa? En minäkään ole omin silmin nähnyt mitä tuolla avaruudessa tarkalleen ottaen tapahtuu kun se on aika iso paikka. Koulussa opetettiin asioita ja aika usein ne pitää yhdistelemällä opetettuja asioita kuvitella oman pään sisällä hahmottaakseen paremmin kokonaisuuden. Mielikuvia kun kykenee luomaan toisen ohjeistamana oppii yleensä aika hyvin. Kuten matematiikan alkeissa havainnollistetaan usein numerot esim. omenoilla niin lasten on helpompi hahmottaa mitä se 1+1 käytännössä tarkoittaa kuviteltuaan sen ensiksi omenoina. Sitten hän oppii perusteet ja osaa käyttää tätä yhtälöä myös pelkillä numeroilla.

   Lainaa

  20. Tulos: +31 (37 ääntä)
   Kuvittelen ymmärtäväni, mitä Ari (ja ehkä myös jukkapalmu) yrittää selittää. Hän ymmärtää, että aurinko liikkuu idästä länteen, koska maapallo pyörii pystyakselinsa ympäri, mutta ei ymmärrä, miksi aurinko liikkuu ylös-alas horisonttiin nähden, koska maahan ei pyöri vaaka-akselinsa ympäri. Vastaus on tietenkin se jo ala-asteella opetettu fakta, että maapallon pyörimisakseli ei ole kohtisuorassa kiertorataan nähden, vaan n. 23,5 asteen kulmassa, mikä aiheuttaa maasta katsottuna auringon aaltoilevan liikeradan.

   Lainaa

  21. Kulmikas dinosaurus 27.12.2023 10:41
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   Itseasiassa: Mulla oli lapsena tällainen kaveri. Jos joku pieraisi ja kukaan ei tunnistanut, hän alkoi haistella kaikkien takapuolia. Tapahtuu useamman kerran, ja juu, on vähän erikoinen persoona.
   Mitäs hänestä tuli isona?

   Lainaa

  22. Tulos: +9 (17 ääntä)
   Heiluva kettu: Ennen oli kouluissa semmoisia aurinkokeskeisiä pyöriviä vempaimia, missä oli maapallo varren päässä pyörimässä ja maan ympärillä sitten kuu pyöri myös. Sitä pystyi kahvasta kääntämällä pyörittämään ja hammasrattailla oli tehty sopivat välitykset, niin se kuvasi maan kiertoa auringon ympäri (vuosi) ja kuun kiertoa [...]
   Kielioppipoliisista terve: "Katsottaneenko nykyään netistä video..."

   Lainaa

  23. Neuvoton herkkuruoka 27.12.2023 22:41
   Tulos: +7 (7 ääntä)
   Kulmikas dinosaurus: Mitäs hänestä tuli isona?
   Satulanhaistelija?

   Lainaa

  24. Tulos: +12 (12 ääntä)
   jukkapalmu: Ei riitä se maapallon pyöriminen siihen!!!
   Maapallon pyöriminen riittää siihen oikein hyvin. Jos et usko, niin tutki asiaa itse pallon kanssa. Tai ota tietokone käteen ja koodaa 3D-ohjelma, jossa on aurinko ja pyörivä maapallo. Sijoita kamera maapallon pinnalle ja katso mitä tapahtuu.

   Lainaa

  25. Lakattu vadelma 28.12.2023 11:29
   Tulos: +15 (15 ääntä)
   Heiluva kettu: Ennen oli kouluissa semmoisia aurinkokeskeisiä pyöriviä vempaimia, missä oli maapallo varren päässä pyörimässä ja maan ympärillä sitten kuu pyöri myös. Sitä pystyi kahvasta kääntämällä pyörittämään ja hammasrattailla oli tehty sopivat välitykset, niin se kuvasi maan kiertoa auringon ympäri (vuosi) ja kuun kiertoa [...]
   Semmoiset mallit on loistavia, ja niille pitäisi uhrata edelleenkin tilaa kouluissa! Monen pyörivän kappaleen havainnollistaminen käy paljon helpommin konkreettisilla kappaleilla kuin kaksiulotteisilla kuvilla. En ole opettaja, mutta työkseni olen asian kanssa jatkuvasti tekemisissä, ja on suuri ilo nähdä ihmisten (yleensä lasten mutta joskus aikuistenkin) käsittävän pyörimisasiat telluurion äärellä.

   Lainaa

  26. Nuutunut kivi 28.12.2023 13:41
   Tulos: +10 (10 ääntä)
   Pyörätuolilla keulien alas laskettelurinnettä, olkoonkin Jouppiska. Jäis itseltä kokeilematta.

   Lainaa

  27. Tulos: +6 (6 ääntä)
   -x-x-: Vastaus on tietenkin se jo ala-asteella opetettu fakta, että maapallon pyörimisakseli ei ole kohtisuorassa kiertorataan nähden, vaan n. 23,5 asteen kulmassa, mikä aiheuttaa maasta katsottuna auringon aaltoilevan liikeradan.
   Ehkä "jukkapalmu" viittasi Maan akselin kaltevuuteen sillä, ettei pelkkä pyöriminen riitä. Toivottavasti.

   Lainaa

  28. Tulos: +2 (4 ääntä)
   Pinttynyt marsu: Pierujen metsästäjä voisi vaan seurata ihmisiä ja haistella kuka päästelee.
   Itse asiassa niin kaasunilmaisinkameroita on olemassa. Ne perustuu siihen että kamera valaisee kohdetta tietylle taajuudelle viritetyllä valolla ja eri kaasut absorboivat sitten tätä valoa eri lailla. Eli vaikka tavallinen infrapunakamera ei tähän pysty niin kyllä infrapunakameroiden valmistajilla on valikoimassaan myös sellaisia kameroita jotka tähän kykenee. Mutta ne on sitten yhden kaasun kameroita eli pitäisi ostaa nimenomaan sille kaasulle viritetty kamera. Esim Teledyne Flir GF77 osaa metaanin josta kai pierutkin koostuvat. Jos siis pelkkä haistelu ei tyydytä.

   Lainaa

  29. Tiedetty kookos 29.12.2023 19:04
   Tulos: +7 (7 ääntä)
   jukkapalmu: Et sä voi vastata niin että vastaanottajan pitää "kuvitella jotain". Ihan parilla lauseella onnistuu.
   Ystävä hyvä, mun älyllinen kapasiteetti on sillä tasolla, että piti taskulampun kanssa tämä kuitenkin lopulta suhteellisen yksinkertainen asia havainnollistaa itselleni oikein pallon kanssa. Siten en voi sanoa ymmärtäväni asiaa niin syvällisesti, että oikeastaan osaisin sen parilla lauseella selittää. Olen se kovakalloinen.  
   Eikö Einstein sanonut, että jos et osaa selittää jotakin lapselle, et ole ymmärtänyt asiaa? 
   Mutta sinulta se varmaan käy kätevästi? Mikset näyttäisi miten se käy?

   Lainaa

  30. Paineistettu orja 2.1.2024 14:17
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Sulatettu sotilas: Ja jos oma havaintokyky ei riitä, niin koiran kanssa liikkeelle. Ei ole niin noloakaan jos se on nimenomaan koira joka nuuhkii tuntemattomien hanuria 🤣
   Ja kun pierulenkille ottaa koiran mukaan voi syyttää sitä äänistä ja hajuista 😉

   Lainaa

  31. Tulos: +1 (1 ääni)
   Heiluva kettu: Ennen oli kouluissa semmoisia aurinkokeskeisiä pyöriviä vempaimia, missä oli maapallo varren päässä pyörimässä ja maan ympärillä sitten kuu pyöri myös. Sitä pystyi kahvasta kääntämällä pyörittämään ja hammasrattailla oli tehty sopivat välitykset, niin se kuvasi maan kiertoa auringon ympäri (vuosi) ja kuun kiertoa [...]
   Telluurio on laitteen nimi.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: aurinko, maapallo, akseli, pyöriä,