Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhat hyvät ajat, osa 5

Näin lapset saatiin harjaamaan hampaansa vanhoina hyvinä aikoina.
Vanhat hyvät ajat, osa 5

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 59 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Hinnakas karhu 13.7.2023 0:10
   Tulos: +274 (316 ääntä)
   Kiitos täysin empatiakyvyttömän hammaslääkärin 80-luvulla, minun hampaat on nyt huonossa kunnossa. Aika pahat traumat jäi ekaluokkalaiselle kun vinot maitohampaat nykäistiin irti ja sanottiin heippa. Mukana ei ollut ketään aikuista.

   Lainaa

  2. Siivekäs salaatti 13.7.2023 0:42
   Tulos: +368 (386 ääntä)
   Kyllähän se tuo nolaamalla ja häpäisemällä kasvattaminen on suomalaisuudessa syvällä. Sitten ihmetellään miksi on huono itsetunto. Onneksi on menty parempaan suuntaan, ainakaan viralliset tahot ei saa tuota harrastaa. On keksitty yksityisyydensuojakin.

   Lainaa

  3. Tulos: -293 (353 ääntä)
   Hinnakas karhu: Kiitos täysin empatiakyvyttömän hammaslääkärin 80-luvulla, minun hampaat on nyt huonossa kunnossa. Aika pahat traumat jäi ekaluokkalaiselle kun vinot maitohampaat nykäistiin irti ja sanottiin heippa. Mukana ei ollut ketään aikuista.
   Anteeksi etten ymmärrä. Siis sinulta vedettiin pois maitohampaat, jotka tippuvat jokaiselta muutenkin ja siksi hampaasi ovat nyt huonossa kunnossa? Tota... jokin ei täsmää.

   Lainaa

  4. Orpo norsu 13.7.2023 1:40
   Tulos: +239 (251 ääntä)
   Kelmiina: Anteeksi etten ymmärrä. Siis sinulta vedettiin pois maitohampaat, jotka tippuvat jokaiselta muutenkin ja siksi hampaasi ovat nyt huonossa kunnossa? Tota... jokin ei täsmää.
   Vastaavan kokeneena voinen valottaa. Ei ne aina ja kaikilta tipu. Itseltäni yksi kulmahampaan maitoversio ei irronnut, vaikka pysyvä oli jo puhjennut. Lidokaiinisuihkaus ikeneen, tokaisu "toi alkaa puuduttamaan viidessä minuutissa" ja ilman hetkenkään odotusta hampaan lohkominen palasiksi ja mutkaisten juurien repiminen tongeilla niin, että luulin leukaluun irtoavan. Palkkahan ei julkisella riippunut työn laadusta tai potilastyytyväisyydestä, etenkään räkänokkaisten kersojen.
   Ymmärrän hammaslääkärikauhuni olevan irrationaalinen ihan siksikin koska tuollaisia kusipäitä ei tarvitse tuolissa enää sietää. Silti en kykene hakeutumaan hammaslääkäriin kuin jos on aivan oikeasti pakko - viimeksi kymmenisen vuotta sitten. Sitä edeltävä kerta oli reilusti yli 20 vuotta sitten, tosin oman tahdon vastaisesti pakotettuna. Toki pidän itse huolta hampaistani ihan normaalisti, mutta eipä se reikiintymisen tai lohkeamien korjaamatta jättäminen varmasti pidennä purukaluston kestävyyttä.

   Lainaa

  5. Syytön konna 13.7.2023 2:21
   Tulos: +254 (260 ääntä)
   Kelmiina: Anteeksi etten ymmärrä. Siis sinulta vedettiin pois maitohampaat, jotka tippuvat jokaiselta muutenkin ja siksi hampaasi ovat nyt huonossa kunnossa? Tota... jokin ei täsmää.
   Kyllä ne joskus täytyy erinäisistä syistä poistaa. Ja pointti oli varmaan, että lapsena koetusta kovakouraisesta, kivuliaasta ja tylystä kokemuksesta jäänyt hammaslääkärikammo on johtanut hammaslääkärin välttelyyn aikuisena. Suhteellisen yleistä.

   Lainaa

  6. Rauhaton lepakko 13.7.2023 4:39
   Tulos: +125 (127 ääntä)
   Hammaslääkäri poisti 6 maitohammasta kerralla, kahteen viimeiseen sain puudutuspiikin, koska ei voitu todellakaan tehdä joko osissa tai puuduttaa kaikkia kerralla, hammaslääkärin mielestä. Suuta revittiin auki väkisin ellei osannut olla kunnolla. Kulmahammas myös vedätettiin takaa paikalleen ja siihen ei saanut kuin vähän vahaa mukaan ettei ikenet hankaa, muutoin piti juuston vahakuorta käyttää. Traumat jäi. Nykyään sentään uskallan mennä hammaslääkärin vastaanotolle jo, kiitos hyvien kokemusten ja ihanien hammaslääkärien.

   Lainaa

  7. heimosenkeimo 13.7.2023 6:34
   Tulos: +44 (78 ääntä)
   Mun mielestä nuo vanhat saunat jotka ovat koko betonisia tai laatotettuja on erittäin comfyn olosia. Varmaa paljo paremmat välit naapureihinkin kun tunnet jokaisen ja käyt niiden kans saunassa. Nykyään kun naapurille moikkaa ni harvemmin edes vastaa mitään, paitti vanhemmat naapurit kyllä jää turiseenkin väliin niitä näitä. En todellakaan ole sosiaalinen ihminen, olen parhaimmillani kun saan olla yksin mutta olen ottanut tavaks morjestaa jokaista naapuria, vastas ne tai ei mutta mulle opetettiin pienenä että varsinkin vanhat ihmiset on vähän huomionkipeitä ja ne tulee hyvälle tuulelle jo pelkästään morotuksesta tai huomenen sanomisesta.

   Lainaa

  8. Kauhia pulu 13.7.2023 6:43
   Tulos: +81 (97 ääntä)
   Mikä tuossa saunajutussa on moka tai hauskaa? Ihan asiaa koko juttu.

   Lainaa

  9. Menevä piimä 13.7.2023 6:57
   Tulos: +43 (53 ääntä)
   Pian asiallisen ja hienon muistelu kommentin olisi saanut vielä paremmaksi, jos hän olisi kirjoittanut loppuun "Tuo kulttuuri on sammumassa kuin saunalyhty, harmi.

   Lainaa

  10. Avaruuden pääkaupunki 13.7.2023 7:17
   Tulos: +40 (76 ääntä)
   Kelmiina: Anteeksi etten ymmärrä. Siis sinulta vedettiin pois maitohampaat, jotka tippuvat jokaiselta muutenkin ja siksi hampaasi ovat nyt huonossa kunnossa? Tota... jokin ei täsmää.
   Ootko trolli vai muuten vaan aivan jumalattoman yksinkertainen ihminen?

   Lainaa

  11. Tulos: -185 (213 ääntä)
   Hinnakas karhu: Kiitos täysin empatiakyvyttömän hammaslääkärin 80-luvulla, minun hampaat on nyt huonossa kunnossa. Aika pahat traumat jäi ekaluokkalaiselle kun vinot maitohampaat nykäistiin irti ja sanottiin heippa. Mukana ei ollut ketään aikuista.
   Niin vikahan ei missään nimessä ollut omassa pesemisessä? Siis sillä ainoalla teolla millä parhaiten välttää hammaslekurikäynnit?

   Lainaa

  12. Tulos: -116 (144 ääntä)
   Syytön konna: Kyllä ne joskus täytyy erinäisistä syistä poistaa. Ja pointti oli varmaan, että lapsena koetusta kovakouraisesta, kivuliaasta ja tylystä kokemuksesta jäänyt hammaslääkärikammo on johtanut hammaslääkärin välttelyyn aikuisena. Suhteellisen yleistä.
   Mutta ikinä ei opita peseen niitä hampaita vaan jatketaan huonoa hoitoa joka traumatisoivaan lääkärireissuun alunperin johtikin. Aina syy jossain muussa.

   Lainaa

  13. Puli paarma 13.7.2023 7:55
   Tulos: +167 (177 ääntä)
   Tulkki: Niin vikahan ei missään nimessä ollut omassa pesemisessä? Siis sillä ainoalla teolla millä parhaiten välttää hammaslekurikäynnit?
   Hampaat voivat mennä huonoon kuntoon muistakin syistä kuin pesun puutteesta tai makean syönnistä.

   Lainaa

  14. Itseasiassa 13.7.2023 8:08
   Tulos: +29 (33 ääntä)
   heimosenkeimo: Mun mielestä nuo vanhat saunat jotka ovat koko betonisia tai laatotettuja on erittäin comfyn olosia. Varmaa paljo paremmat välit naapureihinkin kun tunnet jokaisen ja käyt niiden kans saunassa. Nykyään kun naapurille moikkaa ni harvemmin edes vastaa mitään, paitti vanhemmat naapurit kyllä jää [...]
   Kortteleissa ei välttämättä ollut kuin yksi huusi, jossa oli useampi reikä. Tällaisem voi nähdä esim. Amurin työläismuseokorttelissa. Käytiinköhän siellä vain oman perheen kesken, vai oliko ovi aina auki muillekin hätäisille?

   Lainaa

  15. Itseasiassa 13.7.2023 8:14
   Tulos: +57 (61 ääntä)
   Mutta mitä on pitänyt tapahtua Tal. Tuomas Jyrkiselle, kun vain omat tekoset kelpaavat? Tuo vanha, vähän kiertelevä kirjoitustapa, tekisi kyllä ilmoitusten luvusta äärimmäisen hankalaa, mutta ainakaan Tuomasta ei voi laiskaksi syyttää.

   Lainaa

  16. Tulos: +108 (122 ääntä)
   Hampaissa ja niiden kestävyydessä on eroja. Itse pesen hampaani todella huolellisesti (yli 5 min aamuin illoin) ja silti ne tahtovat reikiintyä aina välillä. Kuulun myös näihin hammaslääkärikammoisiin jotka ensimmäisen luokan kouluhammaslääkäri traumatisoi. Kyllä sillä enemmän hallaa saatiin aikaan kun niin moni nyt, minä mukaanlukien, ei halua mennä hammaslääkärin vastaanotolle ennenkuin kivusta tulee liian sietämätön kipulääkkeidenkin kanssa. Siinä ei harjailut hirveästi auta jos hammas on juurta myöten kuolemaisillaan ja pieni ehkäisypaikkaus vuosia aiemmin olisi pelastanut koko tilanteen. Sivuhuomautuksena myös, että hyvä vaan kun häpeällä kasvattamisesta ollaan siirtymässä pois. Se ei johda kuin ahdistuneisuuteen ja itsensä piilotteluun, ja parhaimmillaan se paha olo puretaan johonkuhun toiseen joka uskaltaakin olla näyttävämmin oma itsensä.

   Lainaa

  17. Tulos: +58 (72 ääntä)
   bleb: Hampaissa ja niiden kestävyydessä on eroja. [...]
   Tässä on kyllä todella paljon eroja.  En tiedä mitä hyvää tein edellisessä elämässä, mutta itsellä hampaat on ihan saatanan hyvät ja kestävät. Erinäisten mielenterveysongelmien takia en ole pessyt hampaita kymmeniin vuosiin, mutta mulla ei ole silti ollut koskaan edes reijän alkuja. Ja runsaasta kahvin juonnista ja  tupakoinnista huolimatta hampaiden värikin on vain hieman kellertävä ja hammaskivestäkään en ole nähnyt edes unia. Pystyn häpeilemättä vetämään pepsodent-hymyn, eikä  kellään ole käryäkään miten huonosti hoidan hampaitani. Outoa tästä tekee sen että olen perheen ainoa jolla on superhampaat. Kaikilla muilla on samanlaisia ongelmia kuin sinulla.

   Lainaa

  18. Raivoraitis appelsiini 13.7.2023 8:58
   Tulos: +44 (58 ääntä)
   Suosittelen sähköhammasharjaa kaikille jotka kärsivät ns. "huonoista hampaista", tai eivät muuten halua käydä joka vuosi tarkistuksissa. Käytin vuosia ihan perinteistä harjaa ja joka kerta tarkastuksessa löytyi vähintään kolme reikää, minkä lisäksi ikenet olivat usein tulehtuneet. Pesin hampaat sekä aamulla että illalla, sokeria tuli kyllä käytettyä aika paljon että varmaan sen takia se harjaus ei toiminut kunnolla. Kun aloin käyttämään sähköhammasharjaa ei ole ollut ainoatakaan reikää eikä ikenet enää ole tulehtuneet.

   Lainaa

  19. Silmäätekevä kookos 13.7.2023 9:25
   Tulos: -78 (90 ääntä)
   Hinnakas karhu: Kiitos täysin empatiakyvyttömän hammaslääkärin 80-luvulla, minun hampaat on nyt huonossa kunnossa. Aika pahat traumat jäi ekaluokkalaiselle kun vinot maitohampaat nykäistiin irti ja sanottiin heippa. Mukana ei ollut ketään aikuista.
   Eksä pese niitä koskaan?

   Lainaa

  20. Tulos: +27 (43 ääntä)
   Ennenkuin sain hoidettua asiani niin ettei tarvitse käydä infektiopoliklinikalla niin jätin tasan viimetinkaan sinne menon. Saatanan kiduttaja kun oli yksi kahdesta lääkäristä kaupungissa ja kun siihen päätyi niin sitäpä ei noin vaan vaihdettu. No nyt ei varmaan enää kovin montaa vuotta mene ennenkuin tekareita joutuu miettimään. Usein ihmetellyt että onko se joku rangaistus joutua hammaslääkäriksi ja sitten siksi kostavat koko asiakaskunnalle kokemansa vääryyden vai miksi niin moni eteen tullut hampulääkäri on ollut täysin empatiakyvyttömiä.

   Lainaa

  21. Tulos: +31 (45 ääntä)
   Kauhia pulu: Mikä tuossa saunajutussa on moka tai hauskaa? Ihan asiaa koko juttu.
   Lähetä juttu -sivulla sanotaan heti ensimmäisenä "Lähetä hauska, nolo tai muuten _mielenkiintoinen_ julkaisu". Mokien ja niiden muiden lisäksi täällä on aina ollut seassa helmiä.

   Lainaa

  22. Hinnakas karhu 13.7.2023 10:03
   Tulos: +39 (49 ääntä)
   Tulkki: Niin vikahan ei missään nimessä ollut omassa pesemisessä? Siis sillä ainoalla teolla millä parhaiten välttää hammaslekurikäynnit?
   Olen aina pessyt hampaat säännöllisesti, kyse ei ole siitä. Reikiä on vuosien saatossa ollut vain muutama.
   Menen kuitenkin hammaslääkäriin vasta kun viimeinen pakko, eli kärsin hammassäryn kanssa niin pitkään kuin voin. Tämä taas on aiheuttanut juurihoitoa, joka taas on aiheuttanut lopulta muutaman hampaan poiston. 

   Lainaa

  23. Vauhditon kalkkuna 13.7.2023 10:05
   Tulos: +70 (76 ääntä)
   Tulkki: Niin vikahan ei missään nimessä ollut omassa pesemisessä? Siis sillä ainoalla teolla millä parhaiten välttää hammaslekurikäynnit?
   Omassa pesemisessä ei ole vikaa, mutta hampaat on silti pilalla. Mulla oli raskauden aikana hyperimeesi. Eli päivästä yksi synnytyssaliin asti oksensin monta kertaa päivässä. Olin myös tiputuksessa, koska sisällä ei yhdessä vaiheessa pysynyt edes vesi. Syöpäpotilaille tarkoitetun pahoinvointilääkkeen kanssa pystyin sitten imeskelemään pakastettuja marjoja ja juomaan apteekin ravinnejuomia. Siinä ei harjaus pelasta. 
   Ongelmallista oli, kun en hammaslääkäripelossa meinannut uskaltaa mennä synnytyksen jälkeen hoitamaan hampaita. Onneksi oli hyvin sympaattinen lääkäri ja osa saatiin hoidettua. Kiilteitähän ei takaisin enää saa.

   Lainaa

  24. Hinnakas karhu 13.7.2023 10:06
   Tulos: +67 (75 ääntä)
   Kelmiina: Anteeksi etten ymmärrä. Siis sinulta vedettiin pois maitohampaat, jotka tippuvat jokaiselta muutenkin ja siksi hampaasi ovat nyt huonossa kunnossa? Tota... jokin ei täsmää.
   Niin etuhampaat jotka oli vinossa otettiin pois ennen kuin ne oli lähdössä itsestään. Menin paniikkiin kivusta ja runsaasta verenvuodosta operaation jälkeen. 
   Siihen aikaan hammaslääkäriin lähdettiin pieneltä kyläkoululla taksilla johon ei lähtenyt aikuisia ollenkaan mukaan. 
   Joko alkaa täsmätä? 

   Lainaa

  25. Tulos: +47 (53 ääntä)
   Kyllähän on hammashoitopelko niin suuri ja koko kansaa koskettava asia, että aina kun jossain mainitaan hammaslääkäri, tulee heti pitkä ketju omia kauhutarinoita joita ei muuten unohdeta ikinä. Kuuluin ennen samaan kastiin, mutta onneksi törmäsin niin hyvään hammaslääkäriin että sai kammon unohtumaan.

   Lainaa

  26. Tulos: +26 (36 ääntä)
   Hinnakas karhu: Kiitos täysin empatiakyvyttömän hammaslääkärin 80-luvulla, minun hampaat on nyt huonossa kunnossa. Aika pahat traumat jäi ekaluokkalaiselle kun vinot maitohampaat nykäistiin irti ja sanottiin heippa. Mukana ei ollut ketään aikuista.
   Sama. "Onneksi" joudun lonkkaleikkaukseen ja sen myötä tulehdusriskin minimoimiseksi hampaat on oltava kunnossa ennen leikkausta, joten sain vihdoin (45v.) hoidettua KAIKKI viat hampaista pois. Kaksi lähti kokonaan :) Kivaa ei ollut, mutta puudutuksen ja esilääkityksen vuoksi ainoa ikävä puoli oli se ääni mikä hampaita irrotettaessa kuului. Kipua en tuntenut missään vaiheessa. Neljä käyntiä ja suu oli kunnossa. Näin jälkeenpäin ajateltuna ei se niin kauheaa ollutkaan. Turhaan pelkäsin. Eli menkää jos on vaivoja. Esilääkityksen (rauhottava) edellytyksenä on että tulee paikalle noin tuntia ennen aikaa ja mukana on oltava saattaja.

   Lainaa

  27. Tulos: +16 (22 ääntä)
   Kotiharjun sauna Helsingin Kalliossa on just samanlainen betoni"portaikko" puupäällyste istuimissa on kuitenkin. Ja kiusas ei ole mikään mökkiharvia vaan sinne menee kirjaimellisesti se kuuluisa "metrinen halko".

   Lainaa

  28. It's a deal 13.7.2023 11:27
   Tulos: +26 (32 ääntä)
   Nykyään touhu on inhimillistynyt niin, että usein voi julkisellakin puolella sopia hammaslääkärin kanssa pienen juttutuokion ja käydä läpi suunnitelman. Sen jälkeen tuoliin istuessa katsellaan pelkällä peilillä ne akuutit ilman niitä ekskavaattorilla ronkkimisia ja repimisiä. Sitten laitetaan uusia hemmetin hyviä puudutusaineita, odotetaan minuutti ja tehdään toimenpiteet. Kun ei tunne edes korviaan ja pitää silmät kiinni, niin hyvin menee. Ehkä siinä hommassa ollaan nykyään enemmän kutsumuksesta ja oma työ täten helpottuu ja nopeutuu eikä tarvitse katsella kenenkään kärsimystä. Jokaisen onnistumisen jälkeen seuraava kerta on helpompi. Yksityisellä sektorilla nuo kaikki ovat itsestäänselvyyksiä, jos niitä osaa pyytää.

   Lainaa

  29. Kauhia pulu 13.7.2023 11:29
   Tulos: +6 (12 ääntä)
   amatsoni: Lähetä juttu -sivulla sanotaan heti ensimmäisenä "Lähetä hauska, nolo tai muuten _mielenkiintoinen_ julkaisu". Mokien ja niiden muiden lisäksi täällä on aina ollut seassa helmiä.
   Ok, en ole huomannut kun en ole ikinä juttua lähettänyt. Enkä tämän tyyppisiä asiapätkiä muista täällä hirveästi nähneeni, mutta hyvä jos näin.

   Lainaa

  30. Kätsy ahma 13.7.2023 12:25
   Tulos: -38 (44 ääntä)
   Puli paarma: Hampaat voivat mennä huonoon kuntoon muistakin syistä kuin pesun puutteesta tai makean syönnistä.
   Onko joku väittänyt jotain muuta?

   Lainaa

  31. Reiätön näätä 13.7.2023 14:38
   Tulos: -38 (44 ääntä)
   Toj Karin: Tässä on kyllä todella paljon eroja.  En tiedä mitä hyvää tein edellisessä elämässä, mutta itsellä hampaat on ihan saatanan hyvät ja kestävät. Erinäisten mielenterveysongelmien takia en ole pessyt hampaita kymmeniin vuosiin, mutta mulla ei ole silti ollut koskaan edes reijän alkuja. Ja runsaasta kahvin juonnista ja  [...]
   Olet perinyt isäsi hampaat. Ei kyse ole siitä mitä olet tehnyt oikein, vaan mitä äitisi teki väärin.

   Lainaa

  32. Tulos: -7 (19 ääntä)
   Kauhia pulu: Mikä tuossa saunajutussa on moka tai hauskaa? Ihan asiaa koko juttu.
   Vissiin jonku kermaperseen mielestä sauna näyttää kidutuskammiolta. Tännehän onkin kommentoitu hienosti tuon ajan saunojen se perimmäinen tarkoitus.

   Lainaa

  33. Hylätty varis 13.7.2023 15:39
   Tulos: -9 (17 ääntä)
   Löylyhuone Dachausta?

   Lainaa

  34. Valittu mestari 13.7.2023 17:06
   Tulos: 0 (8 ääntä)
   Kauhia pulu: Mikä tuossa saunajutussa on moka tai hauskaa? Ihan asiaa koko juttu.
   Olisiko ihan vain merkittävä juttu?

   Lainaa

  35. Tulos: +32 (36 ääntä)
   Tulkki: Mutta ikinä ei opita peseen niitä hampaita vaan jatketaan huonoa hoitoa joka traumatisoivaan lääkärireissuun alunperin johtikin. Aina syy jossain muussa.
    Niin, siis miten alkuperäisen hammaslääkärikammoisen hampaiden pesun puute johtaisi siihen, että maitohampaat eivät irronneet? Pesemälläkö ne irrotetaan?
     Vituttaa trollit, mutta vielä enemmän lukutaidottomat trollit. 
     (Omassakin perheessäni on ihmehampaita. Omani tahtovat kellertää, vaikka en tupakoi tai juo kahvia, ja teetäkin säästeliäästi. Reikiä niihin ei kuitenkaan tule millään. Äidin hampaat olivat niin valkoiset että taittuivat jo siniseen, kuin suoraan hammastahnamainoksesta, ja reikiintyivät teki sitten mitä tahansa). 

   Lainaa

  36. Vastuuton harakka 13.7.2023 18:32
   Tulos: +33 (39 ääntä)
   Muistakaa hei hammaslääkäriä pelkäävät että aikaa varatessa voitte kertoa olevanne pelkopotilaita! Itse olen alkanut sitä kertomaan ajanvarauslipukkeessa tai -puhelussa niin, että pelko on kirjattu ylös ja jokainen hammaslääkäri on sen ottanut huomioon todella hienosti. Itsellä nämä ovat auttaneet pääsemään pikkuhiljaa pahimmasta pelosta yli ♥ Tsemppiä kaikille!

   Lainaa

  37. Mittava sankari 13.7.2023 19:32
   Tulos: +19 (23 ääntä)
   Hampaat on todella erilaisia. Itse olen allerginen jollekin hammastahnan aineelle, joten se kirvelee. Aikuisena olen löytänyt sopivan tahnan. Lapsena kuitenkin luulin, että tämä kirvely on ihan tavallista johtuen jostain mintun mausta. Aloin lapsena vältellä hampaiden hoitoa ja saatoin olla todella monta päivää pesemättä hampaita. (vanhemmille esitin meneväni hammaspesulle kastelin harjan ja "lavastin" pesun tapahtuneeksi) kävin hammaslääkärissä usein lapsena, sillä hampaani kasvoivat vinoon. Joka kertaa sain paljon kehuja miten hyvin olenkaan hoitanut hampaani. Oikeasti olin ollut pesemättä 2 viikkoa ja pessyt ne juuri ennen lääkärin tuoliin istumista. Ensimmäinen reikä minulle tuli yli 20-vuotiaana. Nykyään pesen hampaani säntillisesti.

   Lainaa

  38. Nuutunut kivi 13.7.2023 19:59
   Tulos: +40 (44 ääntä)
   Kommenteissa jotkut ulisee hampaittenhoidosta tai hoitamattomuudesta. Ei niillä ollut vaikutusta tuohon kouluhammaslääkäri käyntiin. Sinne mentiin kun käskettiin.

   Lainaa

  39. Nuutunut kivi 13.7.2023 20:03
   Tulos: -2 (16 ääntä)
   On ne ajat muuttuneet. Vanhaan (hyvään) aikaan öttiäsistä päästiin eroon joukkomurhalla. Nykyään pitää pelastaa pörriäinen.

   Lainaa

  40. Nukkainen lintu 13.7.2023 20:48
   Tulos: +34 (42 ääntä)
   Kelmiina: Anteeksi etten ymmärrä. Siis sinulta vedettiin pois maitohampaat, jotka tippuvat jokaiselta muutenkin ja siksi hampaasi ovat nyt huonossa kunnossa? Tota... jokin ei täsmää.
   Joiltakin on vedetty näköjään lapsena pois empatiakyky.

   Lainaa

  41. Hupaisa päärynä 13.7.2023 21:54
   Tulos: +10 (14 ääntä)
   jukkapalmu: Sama. "Onneksi" joudun lonkkaleikkaukseen ja sen myötä tulehdusriskin minimoimiseksi hampaat on oltava kunnossa ennen leikkausta, joten sain vihdoin (45v.) hoidettua KAIKKI viat hampaista pois. Kaksi lähti kokonaan 😊 Kivaa ei ollut, mutta puudutuksen ja esilääkityksen vuoksi ainoa ikävä puoli oli se ääni mikä [...]
   Voin myös suositella esilääkitystä muille hammaslääkäripelkoisille! Pitäisi onnistua myös julkisella puolella. 
   Olen useamman juurihoidon (ugh!) pystynyt käymään esilääkityksen voimin. Saattajan tarve kyllä sinänsä hankaloittaa suunnittelua, mutta saattaja voi tulla paikalle vasta loppuvaiheessa eli sinänsä nopea juttu, joten luultavasti löytyisi joku perheenjäsen, kaveri, tai tuttu joka voi jeesata sen verran. 

   Lainaa

  42. Ruostumaton fretti 13.7.2023 22:28
   Tulos: +7 (19 ääntä)
   Harjatkaa kunnon sähköhammasharjalla ennen aamiasta, ja langatkaa oikealla tekniikalla ja huolella joka ikinen hammasväli joka ikinen ilta ENNEN harjausta. Sit vielä vähän täysksylitolituotetta katkaisemaan jokainennhappihyökkäys ja syömiskerrat viiteen päivässä. Hammastikkuja kannattaa käyttää. Jos haluaa olla oikein ekstriimi, voi pestä iltapäivästä kolmannen pesun, tästä oli joku tutkimus ulkomailta, että se vähentää sydäntapahtumia (nekinhän usein aiheutuu hammasbakteereista!). Mutta jo noilla ensin mainituilla konsteillaan takaan, että tilanteet paranee huomattavasti.

   Lainaa

  43. Katkaistu mestari 14.7.2023 7:51
   Tulos: -27 (35 ääntä)
   Orpo norsu: Vastaavan kokeneena voinen valottaa. Ei ne aina ja kaikilta tipu. Itseltäni yksi kulmahampaan maitoversio ei irronnut, vaikka pysyvä oli jo puhjennut. Lidokaiinisuihkaus ikeneen, tokaisu "toi alkaa puuduttamaan viidessä minuutissa" ja ilman hetkenkään odotusta hampaan lohkominen palasiksi ja mutkaisten juurien [...]
   Vaikea kuvitella.
   Sulla vaan lapsen kauhu nyt värittää kertomusta. 
   Nimim n multakin maitohampaita vedetty…

   Lainaa

  44. Tulos: +11 (19 ääntä)
   Vastuuton harakka: Muistakaa hei hammaslääkäriä pelkäävät että aikaa varatessa voitte kertoa olevanne pelkopotilaita! Itse olen alkanut sitä kertomaan ajanvarauslipukkeessa tai -puhelussa niin, että pelko on kirjattu ylös ja jokainen hammaslääkäri on sen ottanut huomioon todella hienosti. Itsellä nämä ovat [...]
   Ei auta :( Itse erikseen selvittelin paikkakunnalta pelkopotilaiden suositteleman lääkärin ja vihdoin sain varattua ajan ja kerroin asiasta. Yksityiselle toki.  Istuin odottamassa vuoroani, kun kuulen aulasta mekastusta ja miten joku asiakas valittaa vastaanottotyöntekijälle, miten hänellä piti olla aika varattuna ja miten nyt ei olekaan! Hirveä huuto.  Kun mun vuoro tuli, minut kutsuttiinkin ihan eri huoneeseen, minne piti! Kyseinen mekastaja saikin sen ajan, mikä minulle oli varattu ja ilman että minulta edes kysyttiin, vaihtui lääkäri toiseen. Ei sekään huono ollut, mutta ei oikeasti tajunnut, että olen pelkopotilas. Tieto ei ollut mennyt eteenpäin hänelle asti. Meni taas luotto systeemiin. Ei auta että vaikka maksaa ja ilmottelee, niin ei. Mulle ois ollut ok, että ois sovittu mulle uusi aika ja vaikka joku pieni hyvitysalennus, kun kerta en päässytkään lääkärille, mutta se että kysymättä vaidetaan lääkäriä... Varsinkin kun olin viivytellyt hammaslääkärin kanssa ja vihdoin sain itseäni niskasta kiinni.  Nyt pitäisikin taas etsiä sopiva lääkäri, mutta kun ei voi luottaa että homma toimii...

   Lainaa

  45. Tulos: -5 (7 ääntä)
   Kauhia pulu: Mikä tuossa saunajutussa on moka tai hauskaa? Ihan asiaa koko juttu.
   Ensin kehutaan, että on epämukava ("ei jakarandapuuta") sitten otetaan oma pefletti. Ei tuohon aikaan tiedetty koko sanaa.

   Lainaa

  46. Sulkeutunut ankerias 14.7.2023 10:49
   Tulos: +7 (11 ääntä)
   Ruostumaton fretti: Harjatkaa kunnon sähköhammasharjalla ennen aamiasta, ja langatkaa oikealla tekniikalla ja huolella joka ikinen hammasväli joka ikinen ilta ENNEN harjausta. Sit vielä vähän täysksylitolituotetta katkaisemaan jokainennhappihyökkäys ja syömiskerrat viiteen päivässä. Hammastikkuja kannattaa [...]
   Ja tietysti sen kiilteen kannalta on tärkeää, että hampaita ei harjata heti syönnin jälkeen, happohyökkäyksen ollessa päällä. 
   Siksi siis ennen aamiasta, yön aikaiset plakit pois pahentamasta aamiaisen happohyökkäystä. 

   Lainaa

  47. Mister Mistres 15.7.2023 4:13
   Tulos: -1 (13 ääntä)
   ............................................________ ....................................,.-‘”...................``~., .............................,.-”...................................“-., .........................,/...............................................”:, .....................,?......................................................\, .................../...........................................................,} ................./......................................................,:`^`..} .............../...................................................,:”........./ ..............?.....__.........................................:`.........../ ............./__.(.....“~-,_..............................,:`........../ .........../(_....”~,_........“~,_....................,:`........_/ ..........{.._$;_......”=,_.......“-,_.......,.-~-,},.~”;/....} ...........((.....*~_.......”=-._......“;,,./`..../”............../ ...,,,___.\`~,......“~.,....................`.....}............../ ............(....`=-,,.......`........................(......;_,,-” ............/.`~,......`-...............................\....../\ .............\`~.*-,.....................................|,./.....\,__ ,,_..........}.>-._\...................................|..............`=~-, .....`=~-,_\_......`\,.................................\ ...................`=~-,,.\,...............................\ ................................`:,,...........................`\..............__ .....................................`=-,...................,%`>--==`` ........................................_\..........._,-%.......`\ ...................................,

   Lainaa

  48. Köytetty kana 15.7.2023 11:53
   Tulos: -11 (17 ääntä)
   Ruostumaton fretti: Harjatkaa kunnon sähköhammasharjalla ennen aamiasta, ja langatkaa oikealla tekniikalla ja huolella joka ikinen hammasväli joka ikinen ilta ENNEN harjausta. Sit vielä vähän täysksylitolituotetta katkaisemaan jokainennhappihyökkäys ja syömiskerrat viiteen päivässä. Hammastikkuja kannattaa [...]
   Ei ole väliä lankaako ennen harjausta vai jälkeen. 
   Ksylitolista tulee ripuli, maissijohdannaista ne kaikki nykyään ovat. Viisi ruokailukertaa on ihan älyttömästi, 3, max. 4 on ihan riittävä. 
   Ruokavalion muuttaminen optimaaliseksi parantaa myös syljen koostumusta ja harjauskertojen määrä ei oikeastaan avita yhtään mitenkään. Mutta eipä näitä ksylitolin ja liittojen maassa saa sanoa.

   Lainaa

  49. Hapero ankka 15.7.2023 13:50
   Tulos: +11 (15 ääntä)
   Tulkki: Niin vikahan ei missään nimessä ollut omassa pesemisessä? Siis sillä ainoalla teolla millä parhaiten välttää hammaslekurikäynnit?
   Reiät hampaissa ei todellakaan ole ainoa syy hammaslääkärikäynteihin. Jos kärsii bruksauksesta, joutuu todennäköisesti käymään suht usein hammaslääkärillä, vaikka käyttäisikin purentakiskoa öisin. Itse narskuttelen niin pahasti, että kiskokaan ei meinaa auttaa ongelmiin. Tämän lisäksi syön lääkettä, joka kuivattaa limakalvoja ja liian vähäinen syljeneritys on huonoksi hampaille. 
   Sitten voi käydä vielä niin kuin minulle kävi: suuhygienisti väitti että narskuttelu ei ole syynä kipeisiin leukaperiin, en vain pese hampaita tai lankaa niitä säännöllisesti ja minun pitäisi alkaa tehdä niin. Olin vähän ihmeissäni, koska tähän mennessä hammaslääkärit ovat aina kehuneet hyvästä hammaslangan käytöstäni ja kuitenkin lankaan useita kertoja päivässä + hampaiden harjaus. Noh, kun se ei ilmeisesti ollut vielä riittävää, niin olin vielä ahkerampi hampaiden hoidossa. Jossain vaiheessa yhden hampaan kohdalla alkoi tuntua kipua ja lisäsin vielä hampaiden hoitoa, koska ehkä se suuhygienisti oli tosiaan oikeassa.
    Useamman hampaan kohdalla alkoi tuntua ikävältä, joten ostin myös sensodyne-hammastahnaa, jota hieroin kipeisiin hampaisiin, koska suuhygienisti käski tehdä niin jos hampaaseen sattuu. Normaalisti käytän apteekista ostettavaa kuivalle suulle tarkoitettua hammastahnaa, mutta suuhygienistini sanoi, että sensodyne toimii paremmin jos hampaisiin sattuu ja että jos en kerran halua pestä suuta kokonaan sensodynellä, niin voin hieroa sitä hampaaseen ja huuhdella minuutin tai parin päästä pois.
   Lopulta varasin ajan päivystykseen, koska edes särkylääke ei auttanut kipuun. Hammaslääkäri oli hyvin ihmeissään, että mitä suulleni on oikein voinut tapahtua, koska ongelma ei ollut hampaissa, vaan ikenissä, jotka olivat todella kärsineet. Hammaslääkärin sanoin "sinulla on käytännössä isot avohaavat ikenissä." Sitten selvisi että hampaita on mahdollista hoitaa liikaa. Ikeneni eivät poikkeuksellisesti vuoda verta huonon hammashygienian vuoksi vaan liiallisen hammashygienian vuoksi. Hoito-ohjeena oli olla harjaamatta ja lankaamatta ainakin seuraavat kolme päivää ja sitten aloittaa hyvin varovaisesti uudestaan kivun salliessa. Sain rajoitukset siihen, kuinka monta kertaa päivässä hampaita saa hoitaa ja sensodyne meni täyskieltoon, koska ilmeisesti limakalvoni ovat todella herkät vähäisen syljenerityksen takia ja sensodyne oli aiheuttanut haavoihin kemiallisen palovamman.
   Käyn monta kertaa vuodessa hammaslääkärissä (tänä vuonna olen käynyt muistaakseni kolme tai neljä kertaa ja parin viikon päästä on seuraava käynti) ja silti siitä on ainakin viisi vuotta kun olen viimeksi käynyt hammaslääkärissä reiän takia. Ja ikenissäkään ei ole ollut tulehdusta, vaikka suuhygienisti niin pelottelikin. Onneksi se osoittautui vääräksi hälytykseksi, mutta se oli todella kivulias tapa saada tietää asiasta. 

   Lainaa

  50. Särötön hedelmä 15.7.2023 20:04
   Tulos: +7 (11 ääntä)
   Avaruuden pääkaupunki: Ootko trolli vai muuten vaan aivan jumalattoman yksinkertainen ihminen?
   Kaikilla ei ole empatiakykyä, valitettavasti.

   Lainaa

  51. Tulos: +24 (28 ääntä)
   Katkaistu mestari: Vaikea kuvitella.Sulla vaan lapsen kauhu nyt värittää kertomusta. Nimim n multakin maitohampaita vedetty…
     Nyt vielä kertaalleen: ihmiset eivät ole klooneja, eivätkä varsinkaan sinun kloonejasi. Tällainen ajattelu nyt vielä menee jossain Feissarien kommenteissa, millä ei ole isommassa mittakaavassa mitään väliä, mutta todella toivon, ettet ole missään valta-asemassa kenenkään suhteen. 
     Itse en voinut ollenkaan pahoin raskausaikanani. En edes ihan alussa, en edes ihan aamulla. Kävin pitkillä aamukävelyillä keskellä talveakin, ennen kuin kukaan muu edes heräsi, koska tunsin olevani niin voimissani. En silti väitä, että raskauspahoinvointi on keksitty juttu, aika hyvin se on dokumentoitu, jotkut melkein hyperemeesin kanssa kuivuvat kuoliaaksi.
     Raskausasiathan eivät kuulu hampaisiin, mutta yleinen totuus on: joillain asia x on ihan helppo. Joillain todellakaan ei.

   Lainaa

  52. Kalpea ilonpilaaja 17.7.2023 8:44
   Tulos: -1 (9 ääntä)
   Köytetty kana: Ei ole väliä lankaako ennen harjausta vai jälkeen. Ksylitolista tulee ripuli, maissijohdannaista ne kaikki nykyään ovat. Viisi ruokailukertaa on ihan älyttömästi, 3, max. 4 on ihan riittävä.  Ruokavalion muuttaminen optimaaliseksi parantaa myös syljen koostumusta ja harjauskertojen määrä ei oikeastaan avita yhtään mitenkään. Mutta eipä näitä ksylitolin ja liittojen maassa saa sanoa.
   Ksylitolista ei liene mitään haittaakaan. 
   Viisi ruokailukertaa tarkoittaa todella monelle vähennystä nykyiseen, joten on turha vetää tähtäintä liian alas. 
   Tottakai parempi ruokavalio auttaa, mutta mikä se ihan tarkalleen on, aiheuttaa netissä joutavaa kiistelyä. Mielestäni uudet ravitsemussuositukset ovat todella oikeansuuntaisia. 
   Mutta yhdestä asiasta olen eri mieltä kanssasi, ja se on lankaamisen ajoitus. Lankaaminen poistaa hammasväleistä likaa ja mahdollistaa, että harjauksen yhteydessä tahna pääsee sinnekin kosketuksiin ja puhdistaa. Samalla lankaus kyllä myös levittää sitä möhnää hampaiden pinnoille, ja lankaamalla vasta harjauksen jälkeen levittää siis uutta bakteeripeitettä hampaiden näkyville pinnoille ja mitätöi osan harjaamisen hyödystä. 

   Lainaa

  53. Kaveriton lokki 18.7.2023 1:06
   Tulos: +2 (8 ääntä)
   Tulkki: Niin vikahan ei missään nimessä ollut omassa pesemisessä? Siis sillä ainoalla teolla millä parhaiten välttää hammaslekurikäynnit?
   Lapsen suuhun tarttuvat bakteerit vanhempien suusta. Isoveljeni aikaan oli vielä yleistä käyttää maahan pudonnutta tuttia, tai lusikkaa vanhemman suussa "puhdistaakseen" sen, ja samalla siirrettiin bakteerit lapsen suuhuun. Minun kohdallani tästä puhuttiin jo neuvolassa ja minulla on siksi paremmat hampaat kuin veljelläni.

   Lainaa

  54. Köytettu kana 18.7.2023 8:48
   Tulos: -3 (7 ääntä)
   Kalpea ilonpilaaja: Ksylitolista ei liene mitään haittaakaan.  Viisi ruokailukertaa tarkoittaa todella monelle vähennystä nykyiseen, joten on turha vetää tähtäintä liian alas.  Tottakai parempi ruokavalio auttaa, mutta mikä se ihan tarkalleen on, aiheuttaa netissä joutavaa kiistelyä. Mielestäni uudet ravitsemussuositukset ovat todella [...]
   Kun suuta siis ei ole huuhdeltu ennen lankaamista, fluori kyllä leviää väleihin niitä puhdistaessa. Irronnut bakteerifloora ei jää kiinni hampaisiin muualla. Tahnahan ei ole millään tavalla puhdistava, niin kuin sanoit. Tahnan tarkoitus on auttaa liukastamaan harjaa ja sitten fluori kovettamaan kiillettä.
   Ksylitolin käyttö voi pitää yllä "jotain pientä makeaa ruokailun jäljeen" -mielitekoa. Lapsena opittu pieni makea jokaisen ruuan jälkeen ei lähde ihan hetkessä pois.

   Lainaa

  55. ominkäasin 18.7.2023 9:11
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Tarina ei taida kertoa oliko Jyrkinen 100% omavarainen eli keitti itse omat viinansa, kasvatti ruokansa ja seksihommat omin käsin loppuun asti.

   Lainaa

  56. Neulottu ilonpilaaja 18.7.2023 17:20
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Orpo norsu: Vastaavan kokeneena voinen valottaa. Ei ne aina ja kaikilta tipu. Itseltäni yksi kulmahampaan maitoversio ei irronnut, vaikka pysyvä oli jo puhjennut. Lidokaiinisuihkaus ikeneen, tokaisu "toi alkaa puuduttamaan viidessä minuutissa" ja ilman hetkenkään odotusta hampaan lohkominen palasiksi ja mutkaisten juurien [...]
   Minulla on vähän vastaavanlainen kokemus 90-luvulta. Tosin sillä erotuksella että minulle survastiin puudutuspiikki, luultavasti väärään kohtaan, eikä jääty odottelemaan sen vaikutusta. Taisinpa saada vielä nuhtelua huutamisesta.
   Aikuisena jouduin poistattamaan viisureita. Onneksi olin jo eri paikkakunnalla ja uskalsin sanoa silloiselle hammaslääkärille et nyt tehdään se sitten oikein prkl. Tämä kokemus olikin sitten jo päinvastainen ja kun tuli tilanne että toisetkin viisurit piti poistaa, niin pyysin samaa hammaslääkäriä.

   Lainaa

  57. Tulos: +2 (6 ääntä)
   Tulkki: Niin vikahan ei missään nimessä ollut omassa pesemisessä? Siis sillä ainoalla teolla millä parhaiten välttää hammaslekurikäynnit?
   Hampaita voi myös ylipestä. Ja pesemisen lisäksi on tärkeää ottaa hammasvälit langalla tai lankaimilla. Nykyäänhän se on tosiaan helppoa noiden lankainten avulla, mutta pelkällä langalla värkkääminen on ihan saatanasta, että ei ole ihmekään, jos sitä ei ole oppinut.
   Ja kyllähän se geenilotto vaikuttaa tässäkin. En ole koskaan ollut kovinkaan tunnollinen hammashoidon suhteen (pesu yleensä vain iltaisin, joskus myös aamuisin) mutta minulla ei ole ollut reiän reikää. Ikinä. Hammaskiveä kertyi jonkin verran, mutta nykyään ei juuri sitäkään, kun käytän hammaslankaimia ja sähköhammasharjaa. Ikää on 30+.
   Hampaani ovat tosin aika keltaiset, mutta ymmärtääkseni valkaisu vain kuluttaa kiillettä? Vai onko siihen nykyään hellempiäkin tapoja?
   Joka tapauksessa hammaslääkärin mukaan olen niitä onnekkaita, joiden sylki sisältää jotain suojaavaa entsyymiä, joka ehkäisee reikiintymistä. Selittää eroa esim. puolisooni, jolla on reikiintymistaipumusta ja joutuu juoksemaan hammaslääkärissä aina parin vuoden välein, vaikka sen hammashoitorutiini on ihan samanlainen kuin omani.

   Lainaa

  58. Peittynyt kana 6.8.2023 13:20
   Tulos: -2 (4 ääntä)
   clover: Hampaita voi myös ylipestä. Ja pesemisen lisäksi on tärkeää ottaa hammasvälit langalla tai lankaimilla. Nykyäänhän se on tosiaan helppoa noiden lankainten avulla, mutta pelkällä langalla värkkääminen on ihan saatanasta, että ei ole ihmekään, jos sitä ei ole oppinut. Ja kyllähän se geenilotto vaikuttaa tässäkin. En [...]
   Minulla on mopo.

   Lainaa

  59. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Hinnakas karhu: Kiitos täysin empatiakyvyttömän hammaslääkärin 80-luvulla, minun hampaat on nyt huonossa kunnossa. Aika pahat traumat jäi ekaluokkalaiselle kun vinot maitohampaat nykäistiin irti ja sanottiin heippa. Mukana ei ollut ketään aikuista.
   Sain jossain vuonna 1996 anafylaksian koululuokan yhteisellä hammaslääkärikäynnillä... siellä laitettiin jotain banaaninmakuista töhnää suuhun (en muista miksi), ja yhtenä ainesosana oli mehiläisvahaa siitepölyn jämillä. Ajettuamme takaisin kouluun alkoi hengenahdistus ja nokkosihottuma. Arvatkaa kiinnostiko 8-vuotiasta käydä sen jälkeen hammaslääkärissä.
   Siitepölyallergian oireet ovat nyt aikuisena lieventyneet sen verran etten juuri tarvitse edes antihistamiinia... lapsena ne olivat niin pahat, että lääkäritkin ihmettelivät. Olin esim. mennyt 6-vuotiaana uimaan siitepölyä täynnä olevaan järveen... kotiin palattua koko kroppa päästä varpaisiin oli täynnä visvaa vuotavia paiseita. Lääkäri jolle menimme ei ollut koskaan nähnyt vastaavaa.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: hammaslääkäri, kuva, löylyhuone, sattuneesta syystä, sauna, taudit ja kuolema, tuomas jyrkinen