Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Mitä tänään syötäisiin? Osa 83

Säilötkö marjoja vai pilaatko ne sokerilla?
Mitä tänään syötäisiin? Osa 83

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 60 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Kielevä hylje 13.6.2023 0:22
   Tulos: +100 (242 ääntä)
   Aihevaroitus mistä, valkoisesta sokerista? Kauhean moni vanhemman väestön edustaja tuntuu olevan hukassa sen kanssa, mitä energia ja sokeri ovat. Omassakin lähipiirissä on ollut näitä, joiden mukaan yksikin pala sokeria kahvissa on syypää kaikkiin ongelmiin aina rahahuolista ADHD:seen. Pakko myös kyseenalaistaa, minkälainen ihminen antaa rakkaalle(?) koiralleen pizzaa, oli se palanutta tai ei…

   Lainaa

  2. Tulos: +67 (151 ääntä)
   En pidä sokeria minään keholle vaarallisena myrkkynä (vaikka tietenkin liiallinen sokeri on liikaa), mutta on ihan totta, että esim. mansikoiden upottaminen sokeriin ennen pakastamista on turhaa. Enemmän sitä vanhempi väki harrastaa, mutta on silti yhä sitkeästi marjakansan perinteissä kiinni.

   Lainaa

  3. Tulos: +94 (128 ääntä)
   Kielevä hylje: Aihevaroitus mistä, valkoisesta sokerista? Kauhean moni vanhemman väestön edustaja tuntuu olevan hukassa sen kanssa, mitä energia ja sokeri ovat. Omassakin lähipiirissä on ollut näitä, joiden mukaan yksikin pala sokeria kahvissa on syypää kaikkiin ongelmiin aina rahahuolista ADHD:seen. Pakko myös kyseenalaistaa, minkälainen ihminen antaa rakkaalle(?) koiralleen pizzaa, oli se palanutta tai ei…
   Itse en kyllä maailman suurimpana rikoksena sitä pidä, jos joku joskus palan pitsaa koiralle antaa. Tässäkään tapauksessa on tuskin yritetty koko pitsaa koiralle syöttää.

   Lainaa

  4. Tulos: -37 (97 ääntä)
   Kaloriina on selvästi nauttinut liikaa sokeria.

   Lainaa

  5. Urbaani fretti 13.6.2023 1:22
   Tulos: +99 (113 ääntä)
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Lainaa

  6. Kivulias matelija 13.6.2023 1:42
   Tulos: +193 (201 ääntä)
   Tuo pohjahan näyttää jopa siltä, että pitseria on sen saattanut itse tehdä! Jos ei kelpaa niin Katri on hyvä ja menee mihin tahansa muuhun pitseriaan, jossa saa maksaa 3€ extraa Moilasen gluteenittomasta pakastepitsapohjasta. 2kpl alle 5€ kuluttajahinnoilla kaupoissa, eikä niitä tarvii erityisemmin käsitellä, lätkäsee vuokaan turvaan ristikontaminaatiolta, täytteet päälle ja uuniin.

   Lainaa

  7. Tulos: -44 (254 ääntä)
   Petkele: Kaloriina on selvästi nauttinut liikaa sokeria.
   Mä vaihdoin mun nimen, koska ala-asteella keksittiin muun jokapäiväisen kiusaamisen lomassa kivoja nimiväännelmiä, kuten Kaloriina ja Rakoliina. 
   Voisitko vähän miettiä mitä niin hemmetin kekseliästä päästät näppikseltäsi.

   Lainaa

  8. Tulos: -62 (118 ääntä)
   Olin tulossa kommentoimaan kuinka innostuin viikon mietelauseesta ja toivon siitä nyt jokaviikkoista, mut mieliala kyllä vähän laski.

   Lainaa

  9. Tulos: -39 (151 ääntä)
   Akrasia: Mä vaihdoin mun nimen, koska ala-asteella keksittiin muun jokapäiväisen kiusaamisen lomassa kivoja nimiväännelmiä, kuten Kaloriina ja Rakoliina. Voisitko vähän miettiä mitä niin hemmetin kekseliästä päästät näppikseltäsi.
   Ja nyt luettuani tuon seuraavan mokan koulukiusaamisesta, tarkennan, etten ollut lihava enkä jakorasia. R-vika kyllä oli 10-vuotiaaksi asti ja köyhän perheen vaatetus. Anteeksi kun provosoin.

   Lainaa

  10. Avaimeton kavioeläin 13.6.2023 2:01
   Tulos: +65 (79 ääntä)
   Noin ohut pitsapohja (kuin aidossa italialaisessa pizzeriassa…) paistuu usein aivan kuivaksi, mikä yhdistettynä siihen, että reunoissa on palaneita kohtia, helposti aiheuttaa vaikutelman siitä, että koko pohja on palanut.

   Lainaa

  11. Periytyvä alpakka 13.6.2023 2:01
   Tulos: -31 (65 ääntä)
   Kielevä hylje: Aihevaroitus mistä, valkoisesta sokerista? Kauhean moni vanhemman väestön edustaja tuntuu olevan hukassa sen kanssa, mitä energia ja sokeri ovat. Omassakin lähipiirissä on ollut näitä, joiden mukaan yksikin pala sokeria kahvissa on syypää kaikkiin ongelmiin aina rahahuolista ADHD:seen. Pakko myös kyseenalaistaa, minkälainen ihminen antaa rakkaalle(?) koiralleen pizzaa, oli se palanutta tai ei…
   Aihevaroitus siitä, että pitsassa on ananasta.

   Lainaa

  12. Tulos: +72 (78 ääntä)
   Kivulias matelija: Tuo pohjahan näyttää jopa siltä, että pitseria on sen saattanut itse tehdä! Jos ei kelpaa niin Katri on hyvä ja menee mihin tahansa muuhun pitseriaan, jossa saa maksaa 3€ extraa Moilasen gluteenittomasta pakastepitsapohjasta. 2kpl alle 5€ kuluttajahinnoilla kaupoissa, eikä niitä tarvii [...]
   Aamen!! Nimimerkillä keliaakikko kaupungissa, josta ei saa gluteenittomia leipomuksia edes rahalla.
   Paikkakunnan ainoa gluteeniton burgerikin tulee ABC:ltä.

   Lainaa

  13. Painoton patsas 13.6.2023 6:55
   Tulos: +45 (47 ääntä)
   Viimeisessä kommentissaan Karoliina puhunee itselleen ääneen.

   Lainaa

  14. Vahvistettu riikinkukko 13.6.2023 7:13
   Tulos: +86 (98 ääntä)
   Mikä kumma on Eskon sana "Hinsamiint"? Vitamiinit kirjoitettu "hauskasti" väärin? Histamiini? Plus, onko joskus opetettu tuo pilkku seuraavan sanan eteen (esim. Makkaroita ,näkee)? Noin monta kertaa peräkkäin laitettuna ei voi olla lyöntivirhe.

   Lainaa

  15. Tulos: +112 (126 ääntä)
   Minua ärsyttää ihan suunnattomasti tämä nykyaikainen "terveellistäkin terveellisempi vitamiinipommi" ja ne "superfoodit" ja muut vastaavat. Joo on tärkeää syödä terveellisesti ja tasapainoisesti, mutta jos ruokavalio on niin huonolla tolalla, että purkki mansikoita on terveellistäkin terveellisempi pommi vitamiineja, niin ei sen hokeminen varmaan auta kuitenkaan. Valkoista sokeria ja muita herkkuja kohtuudella niin hyvä tulee. Nautiskelemaan tänne on tultu perkele.

   Lainaa

  16. Peräjälkeen tonttu 13.6.2023 8:42
   Tulos: +18 (36 ääntä)
   Puluparka: En pidä sokeria minään keholle vaarallisena myrkkynä (vaikka tietenkin liiallinen sokeri on liikaa), mutta on ihan totta, että esim. mansikoiden upottaminen sokeriin ennen pakastamista on turhaa. Enemmän sitä vanhempi väki harrastaa, mutta on silti yhä sitkeästi marjakansan perinteissä kiinni.
   Oma äiti harrasti myös mansikoiden upotusta sokeriin ennen pakastamista ja järkytty, kun halusi ystävällisesti ostaa ja siivota sekä pussittaa mulle valmiiks mansikat ja pyysin ettei laita mulle tuleviin sokeria.  Nykyisin ei käytä enää sokeria itekään.

   Lainaa

  17. Tulos: +129 (135 ääntä)
   Marttojen ohjeen mukaan esim. mustikat, puolukat ja karpalot voi pakastaa ilman sokeria. Muille marjoille suositellaan ruokalusikallista lisäsokeria, koska soluhengitystä tapahtuu myös pakkasessa ja marjojen oma sokeri kuluu siinä pois aiheuttaen happamuutta. https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/sailonta/pakastaminen/marjojen-pakastus/

   Lainaa

  18. Maksuunpantu maahinen 13.6.2023 9:12
   Tulos: -40 (92 ääntä)
   JKA: Itse en kyllä maailman suurimpana rikoksena sitä pidä, jos joku joskus palan pitsaa koiralle antaa. Tässäkään tapauksessa on tuskin yritetty koko pitsaa koiralle syöttää.
   Miksi pitää antaa ihmisellekin epäterveellistä ruokaa koiralle edes se yksi pala? Mitä sairasta nautintoa jengi saa siitä, että lemmikeille syöttää niille sopimatonta ruokaa? 
   Ja ei tarvitse sanoa "ei siitä mitään tapahdu", se ei vastaa siihen mikä pakko on syöttää eläimelle roskaruokaa.

   Lainaa

  19. Tulos: +33 (33 ääntä)
   Painoton patsas: Viimeisessä kommentissaan Karoliina puhunee itselleen ääneen.
   Kuka luuli muuta?

   Lainaa

  20. Jonninjoutava orava 13.6.2023 9:27
   Tulos: +59 (75 ääntä)
   152 ihmistä ei tiedä että sokeri ei ole ihmiselle haitallinen aine.. Ja täytyy kyllä sanoa että pitää olla aikamoinen kermaperse jos tuo pitsa on muka palanut. Reuna kärähtänyt yhdestä kohdasta. Veikkaan että jos pohja olisi täysin musta niin se olisi kyllä otettu kuvaan mukaan.

   Lainaa

  21. Tulos: +37 (57 ääntä)
   Esko, ja luultavasti moni muukin, tuntuu kuvittelevan että ruoka vaikuttaa paljonkin ihmisten kognitiivisiin kykyihin ja seksuaalisuuteen, puoluekannasta puhumattakaan jne. Et jos syö liikaa salaattia tebiksen lounaalla niin, puf🧚‍♂️, susta tuli homo. Ja sitten joutuu tekee kaikkee inhottavaa mutta ei vaan muuta voi koska liikaa vegee. Hupsis, kompastuinkohan mä nyt sateenkaari petarien salajuoneen? Jos musta ei kuulu hetkeen mitään niin joko ne myrkyttää mut samalla kun ne salaatit ja olen pridessä vastentahtoisesti tai mut on hiljennetty muuten. Et ottakaa sit yhteyttä johonkin luotettavaan tahoon ja kertokaa mitä on käynyt, vaikkapa mv-lehteen. Ehkä Esko heittää huulta, ehkä ei🤷‍♂️ Niin pirusti kirjoitusvirheitä mutta toisaalta joku 70v känninen joka lopetti koulun koska piti saada ruokaa pöytään saattaisi kirjoittaa noin. Ilman kontekstia ei voi tietää, ja sekös ärsyttää.

   Lainaa

  22. Peruuttamaton riikinkukko 13.6.2023 9:51
   Tulos: +3 (29 ääntä)
   Avaimeton kavioeläin: Noin ohut pitsapohja (kuin aidossa italialaisessa pizzeriassa…) paistuu usein aivan kuivaksi, mikä yhdistettynä siihen, että reunoissa on palaneita kohtia, helposti aiheuttaa vaikutelman siitä, että koko pohja on palanut.
   Eri puolilla Italiaa on erilaiset pohjat. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa italialaista pitsaa.
   Jepajee: Marttojen ohjeen mukaan esim. mustikat, puolukat ja karpalot voi pakastaa ilman sokeria. Muille marjoille suositellaan ruokalusikallista lisäsokeria, koska soluhengitystä tapahtuu myös pakkasessa ja marjojen oma sokeri kuluu siinä pois aiheuttaen happamuutta. martat.fi/marttakoulu/ruoka/sailonta/pakastaminen/marjojen-pakastus
   Martat sanoo paljon muutakin, mitä ei välttämättä tarvii totella. Esim. mansikat ei happamoidu ilman sokeriakaan. Lötköjä niistä tulee, mut niin tulee sokeroituinakin, vaikka sokerin pitäisi monen martan mukaan pitää rakenne parempana.

   Lainaa

  23. Sievä rätti 13.6.2023 10:04
   Tulos: +74 (84 ääntä)
   Akrasia: Olin tulossa kommentoimaan kuinka innostuin viikon mietelauseesta ja toivon siitä nyt jokaviikkoista, mut mieliala kyllä vähän laski.
   Olen tosi pahoillani, että sua on kiusattu koulussa. Se ei kuitenkaan ole kenenkään syy täällä; paitsi, jos täällä pyörii ihmisiä, jotka on konkreettisesti kiusanneet sua. Mua on kiusattu ihan saatanasti koulussa, ja välillä se vaikuttaa elämään näin 30-vuotiaanakin, mutta en silti vastuuta muita ihmisiä varomaan sanomisiaan varsinkaan tavoilla, joita ei millään voi arvata. Mistä joku voi tietää, että juuri sinä loukkaannut jostain nimiväännöksestä? Musta käytettiin ruman merenelävää nimeä, enkä silti hermostu monen kommentin verran jossain feissarimokissa jos joku käyttää sitä. Saat loukkaantua, tietenkin, mutta kuten et voi vastuuttaa muita varomaan sanomisiaan, et voi myöskään vastuuttaa muita pahoittelemaan ja hyvittelemään, mitä tämä ylempi kommentti ihan selkeästi on. Toivot, että joko muille tulee paha mieli koska sullakin on, tai toivot lohdutusta. Se täytyy sun kuitenkin itse antaa itsellesi. 
   Akrasia: Ja nyt luettuani tuon seuraavan mokan koulukiusaamisesta, tarkennan, etten ollut lihava enkä jakorasia. R-vika kyllä oli 10-vuotiaaksi asti ja köyhän perheen vaatetus. Anteeksi kun provosoin.
   Tästä myös saa sellaisen kuvan, että on ok tulla haukutuksi, jos on lihava tai jakorasia, mikä ei tietenkään ole totta. S-vika oli mullakin ja köyhän perheen vaatetus, mutta niihin ei edes ehditty mun kiusaamisessa mennä kun oli niin paljon muutakin mistä kiusata, päällimmäisenä yliherkkyys.

   Lainaa

  24. Tulos: -43 (63 ääntä)
   Kielevä hylje: Aihevaroitus mistä, valkoisesta sokerista? Kauhean moni vanhemman väestön edustaja tuntuu olevan hukassa sen kanssa, mitä energia ja sokeri ovat. Omassakin lähipiirissä on ollut näitä, joiden mukaan yksikin pala sokeria kahvissa on syypää kaikkiin ongelmiin aina rahahuolista ADHD:seen. Pakko myös kyseenalaistaa, minkälainen ihminen antaa rakkaalle(?) koiralleen pizzaa, oli se palanutta tai ei…
   Täälläkin kommenteissa kovasti puolustetaan valkoista sokeria harmittomana, mutta kyllä mä suosittelen todella lukemaan mitä se keholle tekee. Mitään täällä nyt ei tarvitse vältellä aseiden kanssa, mutta kyllä sä voit kokonaisvaltaisesti paremmin ja terveemmin mitä vähemmän käytät valkoista sokeria. 
   Tuntuu, että suomessa terveydestä on haitallista puhua. Milloin olet läskivihaaja ja milloin viherpiipertäjä. Tänään luin HS:stä kuinka liikalihavuus ei itseasiassa ole edes itseaiheutettua. Suomi on yksi maailman ylipainoisimmista maista, odotan innolla, että koska siihen herätään...

   Lainaa

  25. Tulos: +62 (66 ääntä)
   Ihmiskunta: Täälläkin kommenteissa kovasti puolustetaan valkoista sokeria harmittomana, mutta kyllä mä suosittelen todella lukemaan mitä se keholle tekee. Mitään täällä nyt ei tarvitse vältellä aseiden kanssa, mutta kyllä sä voit kokonaisvaltaisesti paremmin ja terveemmin mitä vähemmän käytät valkoista sokeria.  Tuntuu, että [...]
   Valkoinen sokeri on keholle puhdasta energiaa. Harmitonta ja vaaratonta, niin kauan kun sitä ei syö liikaa. Toki keho voi kokonaisvaltaisesti paremmin mitä enemmän sitä välttelee, jotta käyttämänsä energian saisi hitaammin syömästään ruuasta. Terveydestä saa ja pitääkin puhua, mutta myös paikka pitää valita oikein. Jos lähdet sanomaan pyöreähkölle ystävällesi "Tiesitkö muuten että sokeri aiheuttaa liikalihavuutta?" kun hän on makeuttamassa kahviaan, aivan varmasti saat kuulla asiasta. Ystävällinen "Hei olen halunnut kokeilla tällaista reseptiä kun se vaikuttaa herkulliselta ja terveelliseltä, haluaisitko tulla joku päivä syömään meille?" saa aivan varmasti paremman reaktion aikaan, ja ehkä jotakin muutosta pidemmälläkin aikavälillä ruokatottumuksiin. Liikalihavuus on tunnistettu ongelma Suomessa, mutta ei siitä tarvitse tökerö olla tai lähteä holhoamaan ihmisiä heidän ruokailuistaan. Olen jopa kuullut siitäkin, että usein ne herkkuja kaksin käsin vetävät ihmiset ovat kasvaessaan kokeneet todella kurinalaista terveellistä syömistä ja suhde ruokailuun ei ole terve.

   Lainaa

  26. Tulos: +4 (18 ääntä)
   Akrasia: Mä vaihdoin mun nimen, koska ala-asteella keksittiin muun jokapäiväisen kiusaamisen lomassa kivoja nimiväännelmiä, kuten Kaloriina ja Rakoliina. Voisitko vähän miettiä mitä niin hemmetin kekseliästä päästät näppikseltäsi.
   Vähän piti miettiä ja lopputulokseen olen tyytyväinen.

   Lainaa

  27. Impotentti kurkku 13.6.2023 11:39
   Tulos: -5 (27 ääntä)
   Höpö: Esko, ja luultavasti moni muukin, tuntuu kuvittelevan että ruoka vaikuttaa paljonkin ihmisten kognitiivisiin kykyihin ja seksuaalisuuteen, puoluekannasta puhumattakaan jne. Et jos syö liikaa salaattia tebiksen lounaalla niin, puf🧚‍♂️, susta tuli homo. Ja sitten joutuu tekee kaikkee [...]
   Ruoka vaikuttaa kognitiivisiin taitoihin ja seksuaalisuuteen.
   Ruoka on polttoainetta myös aivoille. Esimerkiksi oppiminen on osa kognitiivisia taitoja ja oppiminen vaikeutuu jos ei ole syönyt. Jos linjoilla kulkee vain viesti siitä, että on nälkä niin eipä sinne hirveästi muuta enää sovi, jolloin keskittyminen heikkenee ja tätä kautta tiedon tallentuminen. Yhtälailla säännöllinen ruokailurytmi edesauttaa oppimista.
   Seksuaalisuuden kannalta taas punaista lihaa kannattaa välttää sillä se vähentää erektioiden määrää ja heikentää niiden kestoa. Sen sijaan hedelmät, vihannekset ja kala on hyväksi.

   Lainaa

  28. Itseasiassa 13.6.2023 12:48
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   clover: Aamen!! Nimimerkillä keliaakikko kaupungissa, josta ei saa gluteenittomia leipomuksia edes rahalla. Paikkakunnan ainoa gluteeniton burgerikin tulee ABC:ltä.
   En muuten tykkää ABC:stä, mutta niillä saa hyvän gluteenittoman pitakebabin.

   Lainaa

  29. Tulos: +17 (19 ääntä)
   Kivulias matelija: Tuo pohjahan näyttää jopa siltä, että pitseria on sen saattanut itse tehdä! Jos ei kelpaa niin Katri on hyvä ja menee mihin tahansa muuhun pitseriaan, jossa saa maksaa 3€ extraa Moilasen gluteenittomasta pakastepitsapohjasta. 2kpl alle 5€ kuluttajahinnoilla kaupoissa, eikä niitä tarvii [...]
   No niin! Toihan vaikuttaa just sellaiselta ohuelta, rapsakalta italian style pizzapohjalta! 😋🍕

   Lainaa

  30. Elävä stalkkeri 13.6.2023 12:57
   Tulos: +43 (45 ääntä)
   Eskon omatkaan aivot eivät kyllä toimi. Liekö syynä liian pieni vai suuri määrä hinsamiinejä?

   Lainaa

  31. Tulos: -7 (27 ääntä)
   Impotentti kurkku: Ruoka vaikuttaa kognitiivisiin taitoihin ja seksuaalisuuteen.Ruoka on polttoainetta myös aivoille. Esimerkiksi oppiminen on osa kognitiivisia taitoja ja oppiminen vaikeutuu jos ei ole syönyt. Jos linjoilla kulkee vain viesti siitä, että on nälkä niin eipä sinne hirveästi muuta enää sovi, jolloin keskittyminen [...]
   Kyllä. Esim päänsärky, nälkäkiukku, sokerihumala, pyörtyily, ripuli, aivosumu ja unettomuus on kaikki kehollisia oireita jotka voi johtua ruoasta. Eläinperäinen rasva tukkii verisuonia ja vaikuttaa siten myös aivojen toimintaan (kognitiiviset taidot) ja alapään verenkiertoon (mm seksielämään). Myös hormonituotantoon syöty ravinto vaikuttaa, samoin lihasten kasvuun, suolen toimintaan yms. (Ja nämä asiat taas vaikuttavat kognitiivisiin taitoihin ja/tai seksuaalisuuteen)

   Lainaa

  32. Tulos: +28 (30 ääntä)
   Puluparka: En pidä sokeria minään keholle vaarallisena myrkkynä (vaikka tietenkin liiallinen sokeri on liikaa), mutta on ihan totta, että esim. mansikoiden upottaminen sokeriin ennen pakastamista on turhaa. Enemmän sitä vanhempi väki harrastaa, mutta on silti yhä sitkeästi marjakansan perinteissä kiinni.
   Mitä tuo "sokeriin upottaminen" edes tarkoittaa? Pitäisikö se tulkita ihan kirjaimellisesti, vai mitenkä? En ole koskaan nähnyt oman äitin tai mummon tekevän mitään vastaavaa marjoa säilöessä. Sokeri ollut touhuissa mukana vain silloin kun se on ollut yhtenä ainesosana esimerkiksi hilloa tehdessä.

   Lainaa

  33. Tulos: +17 (19 ääntä)
   hinsamiint

   Lainaa

  34. Tulos: -34 (40 ääntä)
   JKA: Itse en kyllä maailman suurimpana rikoksena sitä pidä, jos joku joskus palan pitsaa koiralle antaa. Tässäkään tapauksessa on tuskin yritetty koko pitsaa koiralle syöttää.
   rasvaa ja suolaa! ei taida kauhean kauan sinun ylipainoiset piskit elää...

   Lainaa

  35. Impotentti kurkku 13.6.2023 14:11
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Laura: Kyllä. Esim päänsärky, nälkäkiukku, sokerihumala, pyörtyily, ripuli, aivosumu ja unettomuus on kaikki kehollisia oireita jotka voi johtua ruoasta. Eläinperäinen rasva tukkii verisuonia ja vaikuttaa siten myös aivojen toimintaan (kognitiiviset taidot) ja alapään verenkiertoon (mm seksielämään). Myös hormonituotantoon [...]
   Niin tähän voisi lisätä vielä, että penis on pääasiassa paisuvaiskudosta jonka toimintaan vaikuttaa nimenomaan verenkierto ja jos suonet on kovasta rasvasta tukossa niin ei se veri kulje sinne jalkojen väliinkään. Ja tämän olettaisi vaikuttavan ihmisen seksuaalisuuteen.
   Ja kognitiivisten taitojen osalta taas voidaan todeta, että suomalaisen maksuttoman kouluruokajärjestelmän juuret on 1900-luvun alun Jyväskylässä. Oppilaat eivät jaksaneet keskittyä opetukseen koska he ovat niin nälissään ja lopulta opettajat ja muut yksityiset tahot rahoittivat Jyväskylään Suomen ensimmäisen kouluruokalan.

   Lainaa

  36. Arkkienkeli 13.6.2023 16:18
   Tulos: -11 (27 ääntä)
   Yrityksessämme on sääntö. Jos ei osaa suomea kirjoittaa, niin ei saa työpaikkaa. Hymiöillä on harvinaisen negatiivinen vaikutus.

   Lainaa

  37. Kohotettu pohatta 13.6.2023 16:44
   Tulos: +15 (17 ääntä)
   Vahvistettu riikinkukko: Mikä kumma on Eskon sana "Hinsamiint"? Vitamiinit kirjoitettu "hauskasti" väärin? Histamiini? Plus, onko joskus opetettu tuo pilkku seuraavan sanan eteen (esim. Makkaroita ,näkee)? Noin monta kertaa peräkkäin laitettuna ei voi olla lyöntivirhe.
   Hivenaineet + vitamiinit?

   Lainaa

  38. Tulos: +42 (44 ääntä)
   kekkers: rasvaa ja suolaa! ei taida kauhean kauan sinun ylipainoiset piskit elää...
   Kyllä, juuri kuten mainitsin koirien ruokavalio tulee koostua pelkästään pitsasta.

   Lainaa

  39. Tulos: +20 (26 ääntä)
   kekkers: rasvaa ja suolaa! ei taida kauhean kauan sinun ylipainoiset piskit elää...
   Sellaisen asian voisit tarkistaa, että onko pitsassa enemmän rasvaa kuin koiralle tarkoitetussa ruoassa. Ei ole. Pitsoissa rasvaa on noin 10%, kun taasen koirien ruuissa lähemmäs 20%. Tosin suolaa varmasti tarpeettoman paljon.

   Lainaa

  40. Sisusteeton seepra 13.6.2023 18:40
   Tulos: +16 (22 ääntä)
   Sievä rätti: Olen tosi pahoillani, että sua on kiusattu koulussa. Se ei kuitenkaan ole kenenkään syy täällä; paitsi, jos täällä pyörii ihmisiä, jotka on konkreettisesti kiusanneet sua. Mua on kiusattu ihan saatanasti koulussa, ja välillä se vaikuttaa elämään näin 30-vuotiaanakin, mutta en silti vastuuta muita ihmisiä varomaan [...]
   Tuhat plussaa tälle.

   Lainaa

  41. Holtiton lisko 13.6.2023 18:53
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Jonninjoutava orava: Ja täytyy kyllä sanoa että pitää olla aikamoinen kermaperse jos tuo pitsa on muka palanut. Reuna kärähtänyt yhdestä kohdasta. Veikkaan että jos pohja olisi täysin musta niin se olisi kyllä otettu kuvaan mukaan.
   Juurikin näin. Joskus pizzan reuna voi kärähtää jos on uunissa lähellä reunaa mutta se on vain yksi pieni kohta. Samoin pizzauunit missä on liekit sisällä saattaa hieman käräyttää reunaa mutta se ei ole vaarallista. Eri asia jos koko pohja on kärynnyt, siitä luulisi olevan kuvan.

   Lainaa

  42. Tulos: +33 (35 ääntä)
   Akrasia: Ja nyt luettuani tuon seuraavan mokan koulukiusaamisesta, tarkennan, etten ollut lihava enkä jakorasia. R-vika kyllä oli 10-vuotiaaksi asti ja köyhän perheen vaatetus. Anteeksi kun provosoin.
   Varmaan harvempaa ala-asteikäistä voi muutenkaan jakorasiaksi luonnehtia? Tai mieluiten ketään, ei kovin kaunis ilmaisu piirteelle, joka ei oikeastaan edes ulkopuolisille kuulu.

   Lainaa

  43. Soma kalkkuna 14.6.2023 8:36
   Tulos: -14 (26 ääntä)
   Sokerisesta ja makeasta kieltäytyminen (syystä tai toisesta, siis vaikka ilman selityksiä) on vähän niinkuin alkoholista kieltäytyminen 70-luvulla. Ihmiset katsoo tosi vinoon, jos ei halua pullaa tai muuta sokerista mitä tarjotaan, vaikka kuinka kohteliaasti (ja selittelemättä ja ”valistamatta” tms) kieltäytyy. Ihan kuin 70-luvulla jos kieltäytyi seurassa alkoholista. Ihme selostusta täällä, ettei sokeri ole epäterveellistä, jos ei liikaa syö. No ei ole alkoholikaan, tai mikään muukaan jos ei liikaa ota. Ongelma onkin siinä että suomalaiset syö liikaa sokeria. Ja käyttäytyy kuin hieman vieroitusoireiset jollei sitä ole saatavilla. Ootteko nähneet sen maanisen ilmeen jonkun kasvoilla kun kolutaan kaikki kaapit läpi, että olisko nyt edes jotain makeaa johonkin kaappiin unohtunut.. Älä valehtele ettet oo tehnyt niin!

   Lainaa

  44. Pikku pelikaani 14.6.2023 9:22
   Tulos: +5 (11 ääntä)
   Vahvistettu riikinkukko: Mikä kumma on Eskon sana "Hinsamiint"? Vitamiinit kirjoitettu "hauskasti" väärin? Histamiini? Plus, onko joskus opetettu tuo pilkku seuraavan sanan eteen (esim. Makkaroita ,näkee)? Noin monta kertaa peräkkäin laitettuna ei voi olla lyöntivirhe.
   Esko on syönyt niitä "viher piirteiden makkaroita", niin siksi ei aivot toimi.

   Lainaa

  45. Ihmiskunta 14.6.2023 9:28
   Tulos: -16 (22 ääntä)
   bleb: Valkoinen sokeri on keholle puhdasta energiaa. Harmitonta ja vaaratonta, niin kauan kun sitä ei syö liikaa. Toki keho voi kokonaisvaltaisesti paremmin mitä enemmän sitä välttelee, jotta käyttämänsä energian saisi hitaammin syömästään ruuasta. Terveydestä saa ja pitääkin puhua, mutta myös paikka pitää valita oikein. [...]
   Tämä on kyllä aivan käsittämättömän hurjaa, miten me operoidaan tälläkin hetkellä sellaisten yhteyksien kautta, joka mahdollistaa tuonkin asian fact checkin minuutissa, mutta silti "valkoinen sokeri on harmitonta ja vaaratonta" kommentti kerää plussat :D 
   Se koira älähtää jne...

   Lainaa

  46. Tulos: +21 (23 ääntä)
   Ihmiskunta: Tämä on kyllä aivan käsittämättömän hurjaa, miten me operoidaan tälläkin hetkellä sellaisten yhteyksien kautta, joka mahdollistaa tuonkin asian fact checkin minuutissa, mutta silti "valkoinen sokeri on harmitonta ja vaaratonta" kommentti kerää plussat :D  Se koira älähtää jne...
   Käykö sulle apteekin "fact check"? Sokeri ei ole ihmiselle, eikä millekään muulle eliölle, vaarallista. Se on se viimeinen ja jalostetuin energiamuoto solujen energiatuotannolle. Ja mitä vähemmän elimistö joutuu työskentelemään energiatuotannon vuoksi, sitä houkuttelevampi asia on syödä (koska elämä pyrkii aina helpoimpaan ja energiatehokkaimpaan ratkaisuun). Ja siksi sitä helposti syökin liikaa. On kurjaa että esimerkiksi Somaa kalkkunaa katsotaan vinoon pullasta kieltäytymisestä, mutta sokeri on pohjimmiltaan elimistölle elinehto (ei valkoisen sokerin lappaminen mutta sokerit itsessään), kun taas etanoli (alkoholi jota löytyy alkoholijuomista) on myrkyllistä. On ongelma, että ihmiset syövät liikaa sokeria. Sokeri on liiallisena haitallista. Tämä ei kuitenkaan tee itse sokerista automaattisesti haitallista tai vaarallista ihmiselle. Tämän lähteen takaa myös löytyy maininta tuosta että kaikesta sokerista ei tarvitse luopua, ja että herkuttelu on osa terveellistä ruokasuhdetta. Itsensä piiskaaminen ja valvominen taas ei ole. https://www.itsehoitoapteekki.fi/artikkelit/terveys-ja-hyvinvointi/mika-maara-sokeria-on-liikaa--6-syyta-kiinnittaa-huomiota-sokerin-saantiin/ Ja loppujen lopuksihan kaikki on aina omia elämänvalintoja. On kurjaa jos ihmisillä menee terveys liiallisen herkuttelun vuoksi, mutta itse ainakin mielummin elän 70-vuotiaaksi nauttien herkuista silloin tällöin kuin 90-vuotiaaksi kyyläten kaikkea mitä suuhun laittaa. On tärkeää kehottaa ja auttaa lähimmäisiä terveellisempään elämäntyyliin, mutta sen paheksunnan ja moraalisaarnaamisen voi jättää niikseen jos henkilö ei itse halua pyrkiä sinun asettamaasi tavoitteeseen.

   Lainaa

  47. Tulos: +1 (1 ääni)
   Karoliina sulla oli hyvä ja hauska kommentti ja nyt sä pilasit sen :(

   Lainaa

  48. Pahansuopa gerbiili 14.6.2023 13:04
   Tulos: -5 (13 ääntä)
   Jotkut laittavat hilloon ohjeen mukaisesti 1 kg marjoja + 1 kg sokeria. Se on kirjaimellisesti sokeriin upottamista. Ja näin opastaa sokerivalmistaja. En yhtään ihmettele, että sitä taivastellaan. Enkä myöskään ihmettele, miksi turhan sokerin lisäämistä pakastettuihin marjoihin taivastellaan. Itsekin ihmettelen! Hillo säilyy erinomaisesti ja on silti makeaa, kun laitat 5 kg marjoja + 1 kg sokeria. Tämän suhteen opin äidiltä, en sokeripusdin kyljestä. On moninkertaisesti terveellisempää lion 1 : 1 hillo.

   Lainaa

  49. Letittämätön banaani 14.6.2023 18:31
   Tulos: +4 (8 ääntä)
   Toj Karin: Mitä tuo "sokeriin upottaminen" edes tarkoittaa? Pitäisikö se tulkita ihan kirjaimellisesti, vai mitenkä? En ole koskaan nähnyt oman äitin tai mummon tekevän mitään vastaavaa marjoa säilöessä. Sokeri ollut touhuissa mukana vain silloin kun se on ollut yhtenä ainesosana esimerkiksi hilloa tehdessä.
   Anoppi upottaa marjat sokeriin kun pakastaa niitä. Sokeria menee paljon pieneen rasiaan/pussiin. Ottaa päähän kun yrittää  saada siitä sokeritahmaklimpistä marjoja irti kun normaalisti pakastepussin marjat ovat irtonaisia ja helppo kaataa pussista. Meni vuosia opettaa, että meille tuoduissa marjoissa ei ole yhtään sokeria! Säilyvät silti ihan täysin pakkasessa!
   Syötti lapsille kun olivat pieniä tuoreita mustikoita ja mansikoita runsaalla sokerilla! Tästä väännettiin monet kerrat että niihin ei lisätä sokeria!!

   Lainaa

  50. Tulos: +14 (14 ääntä)
   Sen sokerin tarkoituksena ei ole makeuttaminen, vaan marjojen osmoottisen paineen nostaminen. Tarkoituksena on nostaa marjojen solunesteen väkevyyttä ja sitä myötä sen osmoottista painetta niin suureksi, että bakteerit ja muut taudinaiheuttajat eivät kertakaikkiaan pysty elämään marjoissa. Samaan vaikutukseen päästään myös vaikkapa suolalla, mutta epäilen kenenkään tykkäävän suolamarjoista.

   Lainaa

  51. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Maksuunpantu maahinen: Miksi pitää antaa ihmisellekin epäterveellistä ruokaa koiralle edes se yksi pala? Mitä sairasta nautintoa jengi saa siitä, että lemmikeille syöttää niille sopimatonta ruokaa?  Ja ei tarvitse sanoa "ei siitä mitään tapahdu", se ei vastaa siihen mikä pakko on syöttää eläimelle roskaruokaa.
   Itse koen asian niin, että kun koirat syövät suurimman osan ajasta terveellisesti niille suunnitellun ruokavalion mukaan, ei pari kertaa kuukaudessa annettu pizzamaistiainen maailmaa kaada. 
   Tulee hyvä fiilis, kun pizzapäivästä innostuvat myös karvaiset kaverit ja ne saavat vähän extrasisältöä elämäänsä. 

   Lainaa

  52. Soma kalkkuna 15.6.2023 8:07
   Tulos: -7 (7 ääntä)
   bleb: Käykö sulle apteekin "fact check"? Sokeri ei ole ihmiselle, eikä millekään muulle eliölle, vaarallista. Se on se viimeinen ja jalostetuin energiamuoto solujen energiatuotannolle. Ja mitä vähemmän elimistö joutuu työskentelemään energiatuotannon vuoksi, sitä houkuttelevampi asia on syödä (koska elämä pyrkii aina [...]
   Höpsis, yksi annos alkoholia päivässä ei ole myrkyllistä. Sokerit toki ovat tarpeellisia (ja alkoholi ei, siinä olet oikeassa), mutta kyllä niitä saa aivan varmasti riittävästi ilman että erikseen lisää valkoista sokeria vielä päälle.
   Tarkastelepa tuota käytöstäsi hieman lähemmin, ihanko tosiaan syöt makeaa vain silloin tällöin? Ettei vaan olis päivittäin? Monilta se onnistuukin vain silloin tällöin, mutta olen huomannut että ne kaikkein kiihkoimmat (lisätyn) sokerin puolustajat syövät makeaa vähintäänkin päivittäin, usein monta kertaa päivässä, ja laittavat vielä kahviinkin sokeria. Ja päälle kertovat syövänsä silloin tällöin makeaa, vaikka käytännössä pitävät yllä pientä sokerinsaantia koko ajan. 
   Ehkä se makeasta kieltäytyjien vinoon katsominen on enemmän sitä että haluavat tarjota saman nautinnon minkä itse saavat, mutta kaaliin ei mahdu etten halua.  No, se on lähinnä vanhempi, eläkkeen kynnyksellä oleva sukupolvi, joka tätä tekee. 

   Lainaa

  53. Apua tarvitseva kotka 15.6.2023 12:59
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Hm, pohjakuva olisi kyllä auttanut. Aika monta varsin hiiltynyttä gluteenitonta pohjaa on tullut nähtyä pizzerioista, varmaan osaltaan tuon ohuuden vuoksi

   Lainaa

  54. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Hieno tuo Nooran moka, mutta miksi nuo keltaisella olevat kommentit ovat mukana?

   Lainaa

  55. Tulos: +3 (5 ääntä)
   Soma kalkkuna: Sokerisesta ja makeasta kieltäytyminen (syystä tai toisesta, siis vaikka ilman selityksiä) on vähän niinkuin alkoholista kieltäytyminen 70-luvulla. Ihmiset katsoo tosi vinoon, jos ei halua pullaa tai muuta sokerista mitä tarjotaan, vaikka kuinka kohteliaasti (ja selittelemättä ja [...]
     Ei tarvitse valehdella (etten olisi tehnyt niin). Karkkipussit tässä huushollissa tahtovat kestää kuukausia, joten jos tekee mieli ottaa yksi, tai vaikka kaksi, niin kyllä on. Paremminkin niitä tahtoo jäädä kaappien pohjalle, kun kukaan ei ole suuri syöjä. 
     En usko, että kukaan yrittäisi sanoa, että on hyväksi vetää rasvaa, sokeria, ja suolaa kaksin käsin, aamiaiseksi, lounaaksi, ja illalliseksi. Suoraan sanoen nykyisen ihmisen ruokavalio on mielestäni suureksi osaksi täysin käsittämätön -kuka edes voi syödä niin paljon?
     Arvelen vain, että vika on siinä, että ihmistä pidetään omituisessa tilanteessa, johon evoluutiomme ei ollenkaan ole sopeutunut, jossa toisaalta pitäisi olla bikini fitness, ja toisaalta kaikkea jättipaketeissa tyrkytetään joka kulmasta. Itse en edes mene ostareille tai megamarketteihin jos ei ole vihonviimeinen pakko. Kun yrittää toisaalta olla aina kalorien alarajoilla ja olla "repsahtamatta", mutta toisaalta ei saa tuubalta hetken rauhaa, onko ihme kun ruokasuhde menee oudoksi? Voiko tästä syyttää yksilöä?
     Itse otan ruokaa jos on nälkä, ja karkkia jos tekee mieli, enkä ruoski itseäni kun herremängood, söin kokonaiset viisi skittleä, koska piruvie teki mieli skittlejä. En edes osaisi syödä koko pussia. Vaikkakaan ei ole terveellistä syödä skittlejä ollenkaan, niin kun niitä kuitenkin on, niin hyvä, jos tulee mieliteko, otan. En venaa kunnes alkaa hajottaa ja syö koko pussia kerralla.
     Katsokaa menneisyyden annoskokoja vaikka ravintolamuseossa -viinilasiinkin sopi sellainen reilu sormustimellinen. Jotenkin nykymaailma tuntuu sairastavan kollektiivista bulimiaa -ei saisi ottaa mitään, mutta jos otetaan, niin otetaan sitten jääkaappi tyhjäksi. 

   Lainaa

  56. Kirpeä ahven 17.6.2023 23:27
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Maksuunpantu maahinen: Miksi pitää antaa ihmisellekin epäterveellistä ruokaa koiralle edes se yksi pala? Mitä sairasta nautintoa jengi saa siitä, että lemmikeille syöttää niille sopimatonta ruokaa?  Ja ei tarvitse sanoa "ei siitä mitään tapahdu", se ei vastaa siihen mikä pakko on syöttää eläimelle roskaruokaa.
   Sairasta nautintoa? Tuskinpa mitään. Mutta lemmikki kyllä tykkää. Samalla tavalla ne eläimet ruosta tykkäävät kuin ihminenkin.

   Lainaa

  57. Häjy paarma 1.7.2023 6:10
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Jepajee: Marttojen ohjeen mukaan esim. mustikat, puolukat ja karpalot voi pakastaa ilman sokeria. Muille marjoille suositellaan ruokalusikallista lisäsokeria, koska soluhengitystä tapahtuu myös pakkasessa ja marjojen oma sokeri kuluu siinä pois aiheuttaen happamuutta. martat.fi/marttakoulu/ruoka/sailonta/pakastaminen/marjojen-pakastus
   Jep, siihen on ihan hyvä syy, miksi marjoihin lisätään sokeria pakastaessa.

   Lainaa

  58. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Pikku pelikaani: Esko on syönyt niitä "viher piirteiden makkaroita", niin siksi ei aivot toimi.
   Lieköhän tarkoittanut viherpiipertäjiä tuolla "viher piirteillä"...

   Lainaa

  59. Ilkeä poro 10.11.2023 17:53
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Häjy paarma: Jep, siihen on ihan hyvä syy, miksi marjoihin lisätään sokeria pakastaessa.
   Mutta, jos ostat kaupan pakastelaarista vaikkapa mansikoita, niin niissä ei ole sokeria! Itsekään en ole moneen vuoteen lisännyt ja hyviä ovat.

   Lainaa

  60. Tulos: -1 (1 ääni)
   Akrasia: Mä vaihdoin mun nimen, koska ala-asteella keksittiin muun jokapäiväisen kiusaamisen lomassa kivoja nimiväännelmiä, kuten Kaloriina ja Rakoliina. Voisitko vähän miettiä mitä niin hemmetin kekseliästä päästät näppikseltäsi.
   ok rakoliinq

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: gluteeniton, hinsamiinit, järvenpää, kuusenkerkkä, nauraa, nauru, palanut, pitsa, pizza, pizza pop, reunat, sokeri, vitamiinit