Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhat hyvät ajat, osa 4

Näin Suomi on muuttunut – Otteita "vanhoista hyvistä ajoista".
Suurenna näkymä
Vanhat hyvät ajat, osa 4
Ilman lukijoita emme saa materiaalia. Muista jakaa, jotta voimme julkaista tasaiseen tahtiin myös koko kesän ajan. Lähetä linkki kaverille, jaa Facebook-ryhmässä tai vaikka seinälläsi. Jokainen jako auttaa!

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 36 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Vähättelevä rotta 4.5.2023 0:31
   Tulos: -252 (472 ääntä)
   Ottamatta kantaa mainoksen kuulumisesta perinnerakentajaryhmään; mainos kuvastaa hyvin millainen kaiku sanalla on ollut tässä kielessä aikaisemmin. Ei suinkaan haukkumasana. Esimerkki ihmisestä joka tekee viisaita valintoja. Ajat toki muuttuneet, mutta en jaksaisi uskoa meitä kovin rasistiseksi kansaksi.

   Lainaa

  2. Korni oppilas 4.5.2023 1:16
   Tulos: -75 (211 ääntä)
   Vappuneekeri-lehtikin ilmestyi vuoteen 2006 saakka. Ja nimi ei viitannut tummaihoisten henkilöön.

   Lainaa

  3. Lukenut joutsen 4.5.2023 1:25
   Tulos: +76 (80 ääntä)
   https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/paaseeko-avioton-pariskunta-yhteiseen-hotellihuoneeseen

   Lainaa

  4. Autoton aasi 4.5.2023 1:45
   Tulos: +242 (310 ääntä)
   Vähättelevä rotta: Ottamatta kantaa mainoksen kuulumisesta perinnerakentajaryhmään; mainos kuvastaa hyvin millainen kaiku sanalla on ollut tässä kielessä aikaisemmin. Ei suinkaan haukkumasana. Esimerkki ihmisestä joka tekee viisaita valintoja. Ajat toki muuttuneet, mutta en jaksaisi uskoa meitä kovin rasistiseksi kansaksi.
   Niin oiskohan todennäköisempi tulkinta sellainen "tyhmäkinhän sen tietää" tyyppinen? Siitä on oikeasti aika yllättävän vähän aikaa, kun vielä koulujen oppikirjoissa sanaa käytettiin kuvaamaan tumma-ihoisten rotua Afrikassa, usein samassa yhteydessä hyvinkin vähättelevään sävyyn.

   Lainaa

  5. Nimikoneeni ei toimi 4.5.2023 4:47
   Tulos: +71 (79 ääntä)
   Sana ”lehtineekeri” tarkoitti ennenvanhaan sanomalehden toimittajaa. Toimittajayhdistyksen lomasaaren nimi Neekerisaari tuli tästä nimtyksestä. Sitä en tiedä, ajelivatko aikoinaan juuri toimittajat mieluiten Opelilla.

   Lainaa

  6. Spesifi maksamato 4.5.2023 5:16
   Tulos: +258 (328 ääntä)
   Autoton aasi: Niin oiskohan todennäköisempi tulkinta sellainen "tyhmäkinhän sen tietää" tyyppinen? Siitä on oikeasti aika yllättävän vähän aikaa, kun vielä koulujen oppikirjoissa sanaa käytettiin kuvaamaan tumma-ihoisten rotua Afrikassa, usein samassa yhteydessä hyvinkin vähättelevään sävyyn.
   Juuri näin. 
   Suomessa ollaan oltu todella hitaita ymmärtämään mikä on rasismia, kun on ajateltu, että eihän me voida olla sellaisia, kun eihän täällä edes ole tummaihoisia.
   Stereotyypit laiskoista romaneista ja humalaisista saamelaisista eleli kovin rauhaisasti ja pitkään puheenparressa tuon tyhmän afrikkalaisen rinnalla, mutta ilmiselvän päivittäisessä elämässä näkyvän orjuuden puutteen vuoksi niitä ei vain osattu yhdistää rasismiksi.

   Lainaa

  7. Eristäytynyt aprikoosi 4.5.2023 6:46
   Tulos: -67 (99 ääntä)
   Ja aina löytyy joku Antti joka pahoittaa mielensä väärään ryhmään postatusta kommentista.

   Lainaa

  8. Kävelevä koala 4.5.2023 7:02
   Tulos: -2 (100 ääntä)
   Äskettäin löysin vanhan maantiedon muistiinpanovihkoni 80-luvulta ja olin sinne kirjoittanut Jamaikaan viitaten "asukkaat neekereitä". Normaalia kieltä siihen aikaan.

   Lainaa

  9. Peruuttamaton riikinkukko 4.5.2023 7:32
   Tulos: +69 (71 ääntä)
   Mun äiti joutui aikanaan maksamaan vanhanpiianveroa.

   Lainaa

  10. Eräsvaan 4.5.2023 7:42
   Tulos: -9 (47 ääntä)
   Vähättelevä rotta: Ottamatta kantaa mainoksen kuulumisesta perinnerakentajaryhmään; mainos kuvastaa hyvin millainen kaiku sanalla on ollut tässä kielessä aikaisemmin. Ei suinkaan haukkumasana. Esimerkki ihmisestä joka tekee viisaita valintoja. Ajat toki muuttuneet, mutta en jaksaisi uskoa meitä kovin rasistiseksi kansaksi.
   Nythän sana heittomerkeissä ja kuvassa taitaa olla kaksi valkoihoista ihmistä, joten viitaisikohan toimittajien vanhaan lempinimeen?

   Lainaa

  11. Toj Karin 4.5.2023 8:07
   Tulos: +100 (158 ääntä)
   Korni oppilas: Vappuneekeri-lehtikin ilmestyi vuoteen 2006 saakka. Ja nimi ei viitannut tummaihoisten henkilöön.
   Nimi nimenomaa viittaa tummaihoiseen. Neekeri-sanalla ei ole koko suomen kielen historiassa ollut mitään muuta merkitystä. Uskomatonta miten ilmiselviä valheita ihmiset keksivät puolustaakseen omaa rasismiaan. "Lehden nimi tulee lehtimiesten leikkimielisestä nimityksestä lehtineekeri, joka puolestaan juontuu siitä, että oikovedoksia lukiessa heille saattoi tarttua painomustetta käsiin ja kasvoihinkin."

   Lainaa

  12. Sovelias jääkarhu 4.5.2023 9:13
   Tulos: +185 (193 ääntä)
   Vanhat hyvät ajat kun 24 vuotiaalla oli jo kuusi synnytystä takana ja neljä keuhkokuumeeseen kuollutta lasta.

   Lainaa

  13. Arkkienkeli 4.5.2023 9:43
   Tulos: -13 (53 ääntä)
   Autoton aasi: Niin oiskohan todennäköisempi tulkinta sellainen "tyhmäkinhän sen tietää" tyyppinen? Siitä on oikeasti aika yllättävän vähän aikaa, kun vielä koulujen oppikirjoissa sanaa käytettiin kuvaamaan tumma-ihoisten rotua Afrikassa, usein samassa yhteydessä hyvinkin vähättelevään sävyyn.
   Rotua?

   Lainaa

  14. Katkaistu kani 4.5.2023 9:50
   Tulos: -32 (116 ääntä)
   Arkkienkeli: Rotua?
   Kyllä, rotua. Usko tai älä, mutta meistä ihmisistä on olemassa useita eri rotuja.

   Lainaa

  15. Tulos: +51 (95 ääntä)
   Arkkienkeli: Rotua?
   Jos kerta rasismi on rotusyrjintää ja sun mielestä ei ole rotuja, miten oot selittäny rasismin itelles tähän asti?

   Lainaa

  16. Tulos: +28 (40 ääntä)
   Eristäytynyt aprikoosi: Ja aina löytyy joku Antti joka pahoittaa mielensä väärään ryhmään postatusta kommentista.
   Ja aina löytyy joku aprikoosi, joka näkee mielensä pahoittamista tavallisessa kysymyksessä.

   Lainaa

  17. Tulos: 0 (38 ääntä)
   Arkkienkeli: Rotua?
   Eikä... Miten pihalla voi oikeasti olla asioista?

   Lainaa

  18. rottanpää 4.5.2023 11:26
   Tulos: +67 (93 ääntä)
   Katkaistu kani: Kyllä, rotua. Usko tai älä, mutta meistä ihmisistä on olemassa useita eri rotuja.
   Mitähän tarkoitat rodulla tässä yhteydessä? Biologisesti mitään ihmisrotuja ei nimittäin ole (kuten esim. koirilla vaikkapa labbis ja dalmatialainen), vaan "rotuihin" jako perustuu ulkonäöllisiin ja kulttuurillisiin eroihin (vrt. koirilla esim. musta ja keltainen labbis).

   Lainaa

  19. Tulos: -16 (26 ääntä)
   Akrasia: Jos kerta rasismi on rotusyrjintää ja sun mielestä ei ole rotuja, miten oot selittäny rasismin itelles tähän asti?
   Mikä on rasismi?

   Lainaa

  20. Uusavuton ankka 4.5.2023 11:57
   Tulos: +19 (35 ääntä)
   Noi "kokemusasiantuntijat" on joskus aika huolestuttavia. Just tuli instassa vastaan et yks henkisesti epävakaa lähinnä persettää kuvaava perus salimuikkeli on alkanu tarjoomaan jotain lyhytterapiaa, vaikka oma psyykekkään ei ilmeisesti oo vielä ihan kunnossa eikä taida olla mitään alan koulutuksia, mutta varmaan koittaa rahastaa sillä että puhuu ympäripyöreitä ja vertailee toisen oloja omiin kokemuksiin. Voi tuollaset puskarit saada vaan isompaa tuhoa aikaan, toivottavasti ei saa "asiakkaita".

   Lainaa

  21. Siirrettävä pingviini 4.5.2023 12:55
   Tulos: +82 (84 ääntä)
   Valmiiksi epäonninen olo kun ei ole löytänyt kumppania, niin kyllä ottaisi päähän, kun siitä hyvästä joutuisi vielä maksamaan rangaistuksena lisäveroa valtiolle.

   Lainaa

  22. Epäpätevä tohtori 4.5.2023 13:14
   Tulos: +74 (82 ääntä)
   Katkaistu kani: Kyllä, rotua. Usko tai älä, mutta meistä ihmisistä on olemassa useita eri rotuja.
   Ihmiset ovat kaikki samaa rotua. Tästä on useita tieteellisiä tutkimuksia ja artikkeleita.
   Ihmisiä on kyllä eri etnisiä ryhmiä, yhteisöjä jne. Rotuja sen sijaan vain yksi, ihmisrotu.
   Näinollen rotuun perustuvaa syrjintää ei pitäisi olla olemassakaan ja se määritelmä pitäisi poistaa rasismista puhuttaessa.
   Rasismia on olemassa, sitä en kiistä laisinkaan.

   Lainaa

  23. Epäpätevä tohtori 4.5.2023 13:18
   Tulos: +51 (53 ääntä)
   Lisäys edelliseen, koska joku kuitenkin haluaa lähteitä, eikä itse jaksa etsiä. Tässä yksi hesarin artikkeli. "BIOLOGISESSA tai geneettisessä mielessä rotuja ei ole, toteaa professori Samuli Ripatti Helsingin yliopistosta ja Suomen molekyylilääketieteen instituutista." https://www.hs.fi/tiede/art-2000005231630.html

   Lainaa

  24. Tulos: +86 (90 ääntä)
   Toi vanhanpojan/-piian vero, ei helvetti! 🤯😡 Ja naimattomat pariskunnat ei saanu viettää öitä yhdessä? Tähän kun vielä yhdistää kaikki muut ihanuudet tyyliin naisella ei saanut olla omaa pankkitiliä, niin kyllä on taas kiitollinen että sattui syntymään milleniaaliksi 😬

   Lainaa

  25. Tulos: +38 (40 ääntä)
   Akrasia: Jos kerta rasismi on rotusyrjintää ja sun mielestä ei ole rotuja, miten oot selittäny rasismin itelles tähän asti?
     No, itse olen selittänyt sen niin, että vaikka biologisessa mielessä ihmisrotuja ei ole, niin jotkut luulevat, että on, ja jatkaa sitten siitä enempiin virheellisiin johtopäätöksiin (ie rotuja ei vain ole, vaan jotkut ovat myös toisia parempia)? Paskoista premisseistä paskoja päätelmiä, niinhän muissakin asioissa käy.

   Lainaa

  26. Valittu mestari 4.5.2023 15:23
   Tulos: +40 (46 ääntä)
   Luulen tavan olla antamatta yhteistä huonetta naimattomille pareille olleen samalla keino estää prostituoitujen työskentelyä matkustajakodeissa.

   Lainaa

  27. Kilokalori 4.5.2023 16:37
   Tulos: +2 (32 ääntä)
   Valittu mestari: Luulen tavan olla antamatta yhteistä huonetta naimattomille pareille olleen samalla keino estää prostituoitujen työskentelyä matkustajakodeissa.
   ...koska niitä hyvään aikaan ennenvanhaan oli ihan joka kylällä niin tiuhaan töissä, että ihan JOKAISTA naista oli syytä epäillä prostituoiduksi? Eiköhän tuo ollut lähinnä typerä keino vahtia sitä, ettei naapurin neiti vaan tapaile muita kuin oman kylän miehiä.

   Lainaa

  28. Tulos: +92 (92 ääntä)
   Kilokalori: ...koska niitä hyvään aikaan ennenvanhaan oli ihan joka kylällä niin tiuhaan töissä, että ihan JOKAISTA naista oli syytä epäillä prostituoiduksi? Eiköhän tuo ollut lähinnä typerä keino vahtia sitä, ettei naapurin neiti vaan tapaile muita kuin oman kylän miehiä.
    En ole historioitsija, mutta vanhempani elivät aikana, jolloin naisia ei päästetty ravintoloihin ilman herraseuraa. Selityksenä ihan vakavissaan oli, että kevytkenkäiset neitoset viettelisivät kunnon perheenisiä, jos tilaisuus olisi. Eli kyllä, teoria oli että jokainen naimaton nainen on prostituoitu, tai kodinrikkoja ainakin, jos vain saa mahdollisuuden. Eli jos näin, niin totta kai prostituoituja kasvaa joka puussa. 
     Isäni kävi ulkomaanmatkalla senaikaisen tyttöystävänsä kanssa, ja pyysi matkanjärjestäjältä luvan tähän, koska se ei ollut suinkaan itsestäänselvyys. Lupa heltisi, mutta saisi olla aika varoissaan oleva opiskelija, että pystyisi maksamaan prostituoidun kokonaiselle matkalle. 
     Mitä siihen tulee, raiskaus avioliitossa tuli laittomaksi vasta 90-luvulla, ja eduskunnan herraseura ankarasti vastusti: viekkaat vaimot käyttäisivät tätä hyväkseen jotenkin (en tiedä miten). 
     Naisista vallitseva käsitys on elävässä muistissa ollut lievemmin sanoen jännä.

   Lainaa

  29. Subwooferilla höystetty muurahainen 4.5.2023 18:43
   Tulos: +34 (46 ääntä)
   Katkaistu kani: Kyllä, rotua. Usko tai älä, mutta meistä ihmisistä on olemassa useita eri rotuja.
   Ihmisistä _oli_ olemassa useita eri rotuja. Nykyihmiset on kaikki Homo Sapienseja, ihonväristä riippumatta.

   Lainaa

  30. Timmi makkara 4.5.2023 21:53
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Subwooferilla höystetty muurahainen: Ihmisistä _oli_ olemassa useita eri rotuja. Nykyihmiset on kaikki Homo Sapienseja, ihonväristä riippumatta.
   Ihmisiä oli eri lajisia.

   Lainaa

  31. Itseasiassa 4.5.2023 22:20
   Tulos: +27 (27 ääntä)
   Valittu mestari: Luulen tavan olla antamatta yhteistä huonetta naimattomille pareille olleen samalla keino estää prostituoitujen työskentelyä matkustajakodeissa.
   Myös siveyden valvomista, ettei naimattomat päässeet ilman esiliinaa reissuun. Tuossa jutussa haastateltu hotellin edustaka esim sanoi, että heillä on kristillisten arvojen mukainen hotelli. Myöskään yksi matkustaville naisille ei annettu huoneita.

   Lainaa

  32. Roosa jääkarhu 5.5.2023 6:37
   Tulos: +21 (21 ääntä)
   Lapsena luin 60-luvulla painetusta tietosanakirjasta: Auto: "kiskottomalla tiellä kulkeva..." ja Neekeri: "tyhmä, mutta hyväntahtoinen..." Aika kauhea ajatus, että tuolla tavalla haukutaan ihan omaa tyhmyyttään. Mutta tottakai tuo lehti kuuluu perinnerakentamisryhmään. Kuitenkin on löytynyt jostain katon välistä, missä on ollut eristeenä. Itse luin joskus eristeenä olleesta lehdestä (vintin luukulla hyvä satavuus) sellaisen aamulehden artikkelin, jossa päiviteltiin kauheasti Tampereelle aiottavan rakentaa valtavan tornin pyörivine ravintoloineen!

   Lainaa

  33. Ekvivalentti kettu 5.5.2023 8:33
   Tulos: -11 (17 ääntä)
   Epäpätevä tohtori: Lisäys edelliseen, koska joku kuitenkin haluaa lähteitä, eikä itse jaksa etsiä. Tässä yksi hesarin artikkeli. "BIOLOGISESSA tai geneettisessä mielessä rotuja ei ole, toteaa professori Samuli Ripatti Helsingin yliopistosta ja Suomen molekyylilääketieteen instituutista." hs.fi/tiede/art-2000005231630.html
   Sama lehti, eri tulkinta:
   https://www.hs.fi/tiede/art-2000004013355.html 
   "Ihmisrotuja on olemassa

   Rotuerojen kiistäminen voi jättää mustat ilman uusia lääkkeitä"

   Lainaa

  34. Epäpätevä karpalo 5.5.2023 12:28
   Tulos: +35 (37 ääntä)
   Ekvivalentti kettu: Sama lehti, eri tulkinta:hs.fi/tiede/art-2000004013355.html  "Ihmisrotuja on olemassaRotuerojen kiistäminen voi jättää mustat ilman uusia lääkkeitä"
   Toi on yli 20 vuotta vanha artikkeli. Ja sen on kirjoittanut toimittaja, joka on tullut tunnetuksi oikeistopopulistisista ja muukalaisvastaisista näkemyksistään. Aikoinaan Tiede-lehden toinen bloggari lopetti bloginsa, koska ei halunnut antaa arvoa tämän toimittajan kirjoituksille.
   Ei artikkelissa tosin edes onnistuttu perustelemaan, miksi rotuja olisi olemassa. Kukaan ei ole väittänyt, etteikö populaatioiden välillä olisi mitään eroja. Eri etnisyyksien riittävä edustus lääketieteellisissä tutkimuksissa on olennainen kysymys, mutta sen ratkaisemiseksi ei tarvita mitään näennäistieteellisiä jaotteluja.

   Lainaa

  35. Tulos: +4 (6 ääntä)
   Epäpätevä tohtori: Ihmiset ovat kaikki samaa rotua. Tästä on useita tieteellisiä tutkimuksia ja artikkeleita.Ihmisiä on kyllä eri etnisiä ryhmiä, yhteisöjä jne. Rotuja sen sijaan vain yksi, ihmisrotu. Näinollen rotuun perustuvaa syrjintää ei pitäisi olla olemassakaan ja se määritelmä pitäisi poistaa rasismista puhuttaessa. Rasismia on olemassa, sitä en kiistä laisinkaan.
   Kyse on siis vain ja ainoastaan "rotu" -sanan määrittelystä. Aikaisemmin sillä viitattiin nimenomaan etniseen ryhmään, ja onhan "rotu" terminä helpompi kuin "etninen ryhmä". Ja vastaavasti "rotuominaisuus" helpompi kuin "etnisen ryhmän ominaisuus". Ja niiden olemassaoloa ei kukaan pysty kumoamaan. Vai onko sattumaa, että esim. olympialaisten juoksumatkojen finaaleissa matkasta riippumatta valtaosa kuuluu samaan etniseen tummaihoisten ryhmään. Sama ilmiö koskee montaa muutakin urheilulajia.

   Lainaa

  36. Pöykäri sateenvarjo 7.5.2023 14:44
   Tulos: +10 (10 ääntä)
   Ihmis- ja koirarotujen ero on myös siinä, että ihmisistä puhuttaessa käytetään englanniksi termiä "race" ja koirilla se on "breed". Koiria on siis jalostettu rodullisesti ihan erilaiseksi, mutta laji on sama.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: hotellit, lehti, mainos, naiset, opel, otra, rasismi, ravintola, vanhanpiian vero, vanhanpojan vero, vanhat ajat