Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Luontoilta, osa 71

Lapamato, suolinkainen vai pettymys?
Luontoilta, osa 71

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 23 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Hiukseton sirkka 25.4.2023 0:22
   Tulos: -67 (117 ääntä)
   Eläimet silloin tällöin kuolee luontoon, joko luonnollisesta syystä tai sitten ihmisen edesauttamana, oli se sitten sähkölinja tai haulikko. Niistähän aina välillä uutisoidaan että jotku paukuttelee muuttolintuja taivaalta. Nyt kävi näin. RIP. Eteenpäin.

   Lainaa

  2. Tulos: +249 (265 ääntä)
   Ei sovi ihmisellekkään sanoa "lepää rauhassa". Mitä jos ko. vainaja ei pitänyt levosta tai edes rauhasta?

   Lainaa

  3. Sateenkaareva marsu 25.4.2023 0:48
   Tulos: +60 (64 ääntä)
   "Sinapit lattialla" -niminen taideteos.

   Lainaa

  4. Liittyvä öykkäri 25.4.2023 1:46
   Tulos: +107 (113 ääntä)
   Tarjan ei pitäis mennä hiplailemaan toisten munia.

   Lainaa

  5. Typistetty orava 25.4.2023 3:16
   Tulos: +87 (91 ääntä)
   Jotenkin hämmentävä tuo Bettinan ja Jukan keskustelu.

   Lainaa

  6. Tornipöllö 25.4.2023 5:40
   Tulos: -15 (35 ääntä)
   Jos tarpeeksi väsyneenä katsoo, niin pötkön oikeanpuoleisessa päässä näyttäisi olevan pitkänokkaisen ja töyhtöpäisen linnun naama. Mikä lie ristisiitos kyseessä.

   Lainaa

  7. Kommentoin 25.4.2023 6:39
   Tulos: +37 (43 ääntä)
   Mä katsoin lyhyiden yöunien jälkeen, ettkä kuvassa joku ihme etanalaji, joka osaa venyttää itsensä piiitkäksi. Ihan etanan sarvilta näytti oikeanpuoleinen pää näin silmät ristissä :D

   Lainaa

  8. Muurattu kobra 25.4.2023 8:21
   Tulos: +62 (62 ääntä)
   Kommentoin: Mä katsoin lyhyiden yöunien jälkeen, ettkä kuvassa joku ihme etanalaji, joka osaa venyttää itsensä piiitkäksi. Ihan etanan sarvilta näytti oikeanpuoleinen pää näin silmät ristissä 😁
   Hävettää, mutta itse katsoin ensisilmäyksellä myös, että kyseessä joku outo etana. Ja olen vielä raksalla töissä, missä noita etanoita kyllä näkyy, joskin aika harvoin ihan noin holtittomasti karanneena. Ehkä pitää mennä vielä takaisin unille.

   Lainaa

  9. Kolmas Peruna 25.4.2023 8:22
   Tulos: -80 (86 ääntä)
   Mua kiinnostaisi tietää millähän helvetin logiikalla linnut kuolee sähkölinjoihin, kun ne tirpat niillä ihan iloisesti istuskelee saamatta sähköiskua ja luulisi että sääksi petolintuna näkee ne langat eikä törmäile. Mutta toki voi aina syyttää sähköä kaikesta.

   Lainaa

  10. Tulos: +58 (58 ääntä)
   Kolmas Peruna: Mua kiinnostaisi tietää millähän helvetin logiikalla linnut kuolee sähkölinjoihin, kun ne tirpat niillä ihan iloisesti istuskelee saamatta sähköiskua ja luulisi että sääksi petolintuna näkee ne langat eikä törmäile. Mutta toki voi aina syyttää sähköä kaikesta.
   Tuossa on selitys asialle:
   Lue kappaleet:
   "
   Miksi linnut eivät saa sähköiskua laskeutuessaan sähkölinjoille?"
   ja
   "
   Mitä sitten tapahtuu niissä tilanteissa, joissa linnut saavat sähköiskun sähkölinjoilla?"

   Lainaa

  11. Kuumennettu hämähäkki 25.4.2023 10:50
   Tulos: +42 (50 ääntä)
   Pääsi hecotus Ciliconnius spruutakselle

   Lainaa

  12. Valittu mestari 25.4.2023 10:57
   Tulos: +79 (85 ääntä)
   Tarja olisi kieltämättä voinut mainita munien olevan edelliseltä vuodelta, ettei kukaan ota tuosta kuvaamistavasta mallia keväällä.

   Lainaa

  13. It's a deal 25.4.2023 11:17
   Tulos: +36 (64 ääntä)
   Ovatko ihmiset nykyään niin rakennustekniikasta vieraantuneita, etteivät tunnista edes yleisimpiä saumausaineita?

   Lainaa

  14. Uljas robotti 25.4.2023 12:04
   Tulos: +46 (46 ääntä)
   Valittu mestari: Tarja olisi kieltämättä voinut mainita munien olevan edelliseltä vuodelta, ettei kukaan ota tuosta kuvaamistavasta mallia keväällä.
   Näyttäs olevan käpylinnun munia. Saattaapi olla ihan tältä keväältä, koska alottavat muninnan jo helmikuussa.

   Lainaa

  15. Itseasiassa 25.4.2023 13:02
   Tulos: +32 (32 ääntä)
   Alkoi vaivata, miksi ylipäänsä toivotetaan rauhallista lepoa. Ekana tulee mieleen, ettei kukaan riko hautarauhaa tai olet todellakin kuollut, etkä pyöri haudassasi. Nopealle googlailulla näyttää olevan satoja vuosia vanha perinne useissa uskonnoissa, kai se on sitten rauhaa kirkon, uskon ja Jumalan kanssa. Haudassa pyörimisestä tuli mieleen, että joskus on tosissaan pelätty elävänä hautausta https://kalmistopiiri.fi/2017/03/01/elavalta-hautaamisen-pelko-ja-viktoriaaniset-turva-arkut/

   Lainaa

  16. Tulos: +34 (34 ääntä)
   Itseasiassa: Alkoi vaivata, miksi ylipäänsä toivotetaan rauhallista lepoa. Ekana tulee mieleen, ettei kukaan riko hautarauhaa tai olet todellakin kuollut, etkä pyöri haudassasi. Nopealle googlailulla näyttää olevan satoja vuosia vanha perinne useissa uskonnoissa, kai se on sitten rauhaa kirkon, uskon ja Jumalan kanssa. Haudassa [...]
     Turva-arkut tiesinkin, mutta täällähän on vaikka mitä. Tosi mielenkiintoinen linkki, kiitos! (Lepäämiseen rauhassa voisi ajatella liittyvän myös sen, että ennen ajateltiin, että ihmiset joiden kuolemassa oli jotain outoa, eivät levänneet rauhassa, vaan lähtivät haahuilemaan pitkin. Itsemurhista saattoi tulla vampyyrejä, murhan uhrista kummituksia, mitä milloinkin).

   Lainaa

  17. Tulos: +49 (49 ääntä)
   Itseasiassa: Alkoi vaivata, miksi ylipäänsä toivotetaan rauhallista lepoa. Ekana tulee mieleen, ettei kukaan riko hautarauhaa tai olet todellakin kuollut, etkä pyöri haudassasi. Nopealle googlailulla näyttää olevan satoja vuosia vanha perinne useissa uskonnoissa, kai se on sitten rauhaa kirkon, uskon ja Jumalan kanssa. Haudassa [...]
   Luulen että se on myös meille yhä eläville tietynlainen rauhoittelumantra. Että nyt hän ei enää tunne kipua ja kärsimystä, vaan on saanut rauhan. (tai vaikka sitä ei satavarmasti tiedetäkään, niin näin ainakin toivotaan)

   Lainaa

  18. Tulos: +15 (15 ääntä)
   Henri: Tuossa on selitys asialle: Miksi linnut eivät saa sähköiskua laskeutuessaan sähkölinjoille? (myanimals.com) Lue kappaleet: "Miksi linnut eivät saa sähköiskua laskeutuessaan sähkölinjoille?" ja "Mitä sitten tapahtuu niissä tilanteissa, joissa linnut saavat sähköiskun sähkölinjoilla?"
   Ilmeisesti tuon kirjoittaja on lukenut tai kuullut oikean selityksen, ymmärtänyt siitä noin puolet ja keksinyt omasta päästään korvaavia selityksiä, jotka menevät välillä täysin hakoteille. Sähkövirta ei esimerkiksi "etsi" yhtä ainoaa helppoa reittiä, vaan se kulkee kaikkien tarjolla olevien reittien kautta jakautuen niin, että suurempi osa kulkee helpomman reitin kautta. Moni muukin asia on vähintäänkin harhaanjohtavasti esitetty. Lisäksi asian ytimen ymmärtämiseksi riittää tarkastella potentiaalia ja jännitettä. Kyse on oleellisesti siitä, että yhden sähköjohtimen lähellä toisiaan olevien kohtien välillä on vain mitättömän pieni potentiaaliero eli jännite, kun taas eri johdinten välillä on vaarallisen suuri jännite. Kun lintu istahtaa johdolle koskettamatta toista, johdon ja linnun välinen potentiaaliero tasoittuu heti aiheuttaen korkeintaan samanlaisen räpsähdyksen kuin staattinen sähkö. Linnun jalkojen välinen jännite on niin pieni, ettei siitä ole mitään haittaa. Jos lintu on kuitenkin niin suuri, että se yltää koskettamaan esim. siivellään toista johdinta tai pylvään osaa, sen siiven ja jalkojen välinen jännite saa aikaan tappavan sähköpurkauksen. Purkaus ei tasoita johdinten välistä potentiaalieroa, jota sähkövoimalan generaattori pitää yllä.

   Lainaa

  19. Lihavahko meduusa 26.4.2023 0:28
   Tulos: +3 (7 ääntä)
   Itseasiassa: Alkoi vaivata, miksi ylipäänsä toivotetaan rauhallista lepoa. Ekana tulee mieleen, ettei kukaan riko hautarauhaa tai olet todellakin kuollut, etkä pyöri haudassasi. Nopealle googlailulla näyttää olevan satoja vuosia vanha perinne useissa uskonnoissa, kai se on sitten rauhaa kirkon, uskon ja Jumalan kanssa. Haudassa [...]
   Wikipedian mukaan sanonta on peräisin raamatusta.

   Lainaa

  20. Kivulias matelija 26.4.2023 7:50
   Tulos: +23 (23 ääntä)
   Onneksi sentään kukaan ei sanonut linnun "nukkuneen pois". Todella rasauttavaa kun näin sanotaan väkivaltaisesti tai onnettomuuksissa kuolleista. Kuoleman sievistelyyn löytyy myös vähemmän harhaanjohtavia termejä.

   Lainaa

  21. Letittämätön banaani 26.4.2023 16:53
   Tulos: +8 (8 ääntä)
   Kolmas Peruna: Mua kiinnostaisi tietää millähän helvetin logiikalla linnut kuolee sähkölinjoihin, kun ne tirpat niillä ihan iloisesti istuskelee saamatta sähköiskua ja luulisi että sääksi petolintuna näkee ne langat eikä törmäile. Mutta toki voi aina syyttää sähköä kaikesta.
   Ihan täällä kotimaassakin kuolee lintuja törmätessään sähkölinjoihin. Pääasiassa suuria vesilintuja joko laskeutuessaan tai noustessaan lentoon. Eivät kykene nopeisiin väistöliikkeisiin eivätkä huomaa lankoja tarpeeksi ajoissa nopeassa vauhdissa.
   Nykyään on joissakin lintujen suosimissa laskupaikoissa laitettu heijastimia sähkölankoihin, että linnut huomaisivat ne paremmin.

   Lainaa

  22. Letittämätön banaani 26.4.2023 16:57
   Tulos: +18 (18 ääntä)
   Kivulias matelija: Onneksi sentään kukaan ei sanonut linnun "nukkuneen pois". Todella rasauttavaa kun näin sanotaan väkivaltaisesti tai onnettomuuksissa kuolleista. Kuoleman sievistelyyn löytyy myös vähemmän harhaanjohtavia termejä.
   Lapsille saattaa aiheuttaa pelkoa kun sanotaan, että isoäiti tms on nukkunut pois, lapsi luulee myös nukkuvansa pois eikä halua mennä nukkumaan.

   Lainaa

  23. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Kivulias matelija: Onneksi sentään kukaan ei sanonut linnun "nukkuneen pois". Todella rasauttavaa kun näin sanotaan väkivaltaisesti tai onnettomuuksissa kuolleista. Kuoleman sievistelyyn löytyy myös vähemmän harhaanjohtavia termejä.
   "Potkaista tyhjää" kuulostaa vielä oudommalta.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: kevät, kuolema, kuva, lepää rauhassa, linnut, luonto, munat, pesiä, pesä, salli, silikoni, sääksi, yle