Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Vanhat hyvät ajat, osa 3

Ennen kaikki oli paremmin – vai oliko? Mummo kertoo.
Vanhat hyvät ajat, osa 3

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 64 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Leppeä liitu 30.3.2023 0:16
   Tulos: +260 (270 ääntä)
   Ei muuta kuin ala-asteella rööki suuhun kaikille niin lähtee hommasta turha hienous ajan myötä.

   Lainaa

  2. Ansioton panda 30.3.2023 0:48
   Tulos: +86 (138 ääntä)
   Linjaautolle..

   Lainaa

  3. Säädytön lehmä 30.3.2023 0:54
   Tulos: +178 (204 ääntä)
   Oi niitä aikoja, kun miehetkin kuoli rintamalla…

   Lainaa

  4. Miehekäs sammakko 30.3.2023 1:05
   Tulos: +278 (290 ääntä)
   Ennen oli kaikki parasta eikä kelläkään koskaan sattunut mitään.

   Lainaa

  5. Kuuma opas 30.3.2023 1:08
   Tulos: +160 (204 ääntä)
   Hyvä kirjoitus Annelilta. Ajat tosiaan muuttuvat ja usein parempaan suuntaan...

   Lainaa

  6. jukkapalmu 30.3.2023 1:14
   Tulos: +484 (498 ääntä)
   Lasten ja nuorten tapaturmakuolemat: 1972 - 710 henkilöä 2017 - 113 henkilöä https://www.duodecimlehti.fi/duo14909

   Lainaa

  7. Tulos: +70 (108 ääntä)
   Säädytön lehmä: Oi niitä aikoja, kun miehetkin kuoli rintamalla…
   50/50 mahikset, että vanhat hyvät ajat palaavat.

   Lainaa

  8. Tulos: +279 (285 ääntä)
   Ikäviä, kauheita, onnettomia, väkivaltaisia ja tarpeettomia asioita tapahtui hemmetin paljon entisaikoina - se ei ehkä vaan tunnu siltä, kun ei voinut parissa sekunnissa tarkistaa koko maailman kattavia pienimipiäkin uutisia ja kuulla kenen tahansa kokemuksista missä tahansa ollessaan.

   Lainaa

  9. Tukintolvana 30.3.2023 3:15
   Tulos: +213 (217 ääntä)
   Oltiin me kasarilapsetkin ihan pöljiä. Remuttiin ties missä ja jäätiin joka syksy ainakin kerran naapurin saviseen peltoon jumiin. Isi sai aina noutaa saveen juuttuneet kumpparit pellosta. Ehkä paras älynväläys oli se että katsottiin minne nuoli tippuu, jos sen ampuu suoraan ylöspäin jousipyssyllä. Tää leikki kyllä kiellettiin sen jälkeen ja jousipyssy takavarikoitiin kun nuoli laskeutui keskelle omaa pottuvarvastani. Oi aikoja tosiaan. Lapset osaa testata rajoja joka vuosikymmenellä.

   Lainaa

  10. eikö pohatan parta&viisket kuulu asiaan! 30.3.2023 3:16
   Tulos: -164 (204 ääntä)
   Miehekäs sammakko: Ennen oli kaikki parasta eikä kelläkään koskaan sattunut mitään.
   ironinen kommentti, joka olisi totuudenmukaisempi ilman ironiaa. tämä aika on pilalle hemmoteltujen, laiskojen, kunnianhimottimien, kirjalliselta ilmaisultaan banaalien, älylliseltä kapasiteetilttaan vajavaisten, evolutiivisen umpikujan kävelevinä esimerkkinä näyttäytyvien ihmisten aikaa. he tästä ajasta nauttivat muiden (niiden harvojen joita vielä jäljellä on) raapiessaan päätään ja kysyessään "olemmeko jo helvetissä vai onko se vasta edessä, sillä sen me ansaitsemme annettuamme tämän tapahtua"

   Lainaa

  11. Tääontää 30.3.2023 4:11
   Tulos: +118 (122 ääntä)
   Pakko kyllä myöntää että -73 syntyneenä ja -80 luvun pienessä rannikkokaupungissa lapsuuteni viettäneenä ne, entisaijat kohdallani, olivat varsin hyviä ja mukavia aikoja. Mentiin missä tykättiin, satamassa, kaatopaikalla heinäladoissa, purkutaloissa ja missä nyt ikinä alle 10v muksut nyt ikinä keksivätkin aikaansa viettä. Onnea taisi matkassa kun ikinä ei isompia onnettomuuksia edes meinannut sattua. Haavoja sun muita nirhaumia kyllä tuli mutta sairaalaan en muista kenenkään joutuneen.

   Lainaa

  12. Epäkelpo hanhi 30.3.2023 5:12
   Tulos: +32 (42 ääntä)
   Tääontää: Pakko kyllä myöntää että -73 syntyneenä ja -80 luvun pienessä rannikkokaupungissa lapsuuteni viettäneenä ne, entisaijat kohdallani, olivat varsin hyviä ja mukavia aikoja. Mentiin missä tykättiin, satamassa, kaatopaikalla heinäladoissa, purkutaloissa ja missä nyt ikinä alle 10v muksut nyt [...]
   Kasari ♡

   Lainaa

  13. Salikelpoinen raatokärpänen 30.3.2023 5:49
   Tulos: +138 (164 ääntä)
   Ennen oli sentään kunnollisia kulkutautejakin. Rutto oli ratkiriemukas, eikä siihenkään mitään rokotuksia kaivattu. Nykyajan hömpötyksiä.

   Lainaa

  14. Tulos: +50 (100 ääntä)
   jukkapalmu: Lasten ja nuorten tapaturmakuolemat: 1972 - 710 henkilöä 2017 - 113 henkilöä duodecimlehti.fi/duo14909
   Poikueet oli isompia, niistä oli vara muutama menettää.

   Lainaa

  15. Kykenemätön lammas 30.3.2023 5:54
   Tulos: +69 (79 ääntä)
   Tomppa -kirjasarjassa, joka on kuitenkin alkanut 1993, äiti jättää tomppa-vauvan kaupan ulkopuolelle vaunuihin ostosreissun ajaksi. Muita kummallisuuksia on esim tompalle syötettävät pullat ja mehu tuttipullossa. Kun lapselleni noita luen niin mietin että oikeastiko 90-luvullakin on ollut tuollaista.

   Lainaa

  16. Kursivoitu sonni 30.3.2023 8:21
   Tulos: +101 (111 ääntä)
   eikö pohatan parta&viisket kuulu asiaan!: ironinen kommentti, joka olisi totuudenmukaisempi ilman ironiaa. tämä aika on pilalle hemmoteltujen, laiskojen, kunnianhimottimien, kirjalliselta ilmaisultaan banaalien, älylliseltä kapasiteetilttaan vajavaisten, evolutiivisen umpikujan kävelevinä esimerkkinä näyttäytyvien ihmisten aikaa. he tästä ajasta nauttivat [...]
   Heh, hyvä vitsi että nyt olisi jotenkin enemmän kunnianhimottomia, laiskoja, hemmoteltuja tai vajavaisia kuin ennen. Ennen aikaan oli oikeasti ihan jeesuksen yksinkertaista ja laiskaa väkeä, mutta se näkyi paljon vähemmän kuin nykyään. Siellä kotipitäjässä kaikki tietää, että siinäkin talossa asuu se melko kummallinen Toivasen ukko ja siinä toisessa se Rauhalan pahapäinen kloppi. Kaikki varmasti on kuulleet tarinoita niistä entisaikojen tyypeistä, jotka keksi mitä nerokkaimpia tapoja vältellä kaikkea työntekoa. Vähän vanhempi väki varmasti jokainen tuntee tai tunsi jonkun sellaisen. Todennäköisesti useampiakin. Ja jos yhtään seuraat vähänkään vanhemman väen kirjoitus- ja puhetyyliä niin suurella osallahan se on oikeasti aivan surkealla tasolla myös. Eri tavalla vaan kuin nykyään. Tällaiset henkilöt vaan jätettiin tuolloin omaan arvoonsa eikä heidän kanssaan tarvinnut useammin asioida. Nykyään kun kaikki pääsee netin kautta ääneen, he myös näkyvät paljon paremmin. Kyllä kehtaan väittää ihan pelkällä mutulla, että nykyään kuitenkin on paljon koulutetumpaa ja kunnianhimoisempaa väkeä. Noita mainitsemiasikin löytyy tietenkin edelleen, mutta ei varmasti yhtään sen enempää kuin nytkään.

   Lainaa

  17. Tulos: +146 (160 ääntä)
   Annelille voi kertoa lohdutuksen sanana, et ne jotka putosivat vaarallisesti ja kuoli jo nuorena, niin he eivät ole jakamassa negatiivisia muistojaan tuosta ajasta. Voisi olla hieman eri mielipide. Muistoja jakaa vain ne, jotka tuosta selvisi.

   Lainaa

  18. Itseasiassa 30.3.2023 8:34
   Tulos: +98 (110 ääntä)
   jukkapalmu: Lasten ja nuorten tapaturmakuolemat: 1972 - 710 henkilöä 2017 - 113 henkilöä duodecimlehti.fi/duo14909
   Pelkästään meidön kaupungissa kuoli 40-50-luvuilla keskimäärin kaksi lapsi vuodessa jäätyään auton alle. Näille on yhdellä paikkakunnalla pystytetty ihan muistomerkki ja siitä laskeskelin että taisi olla 7 tai 8 vuoden ajalta 14 lasta listattu siihen. Ja joku jaksaa kaiholla ajatella tätä aikaa. Autojen määräkin oli vähän toista kun tänä päivänä, mutta kai varakkaille oli ihan ok ajaa jonkun köyhän yli.

   Lainaa

  19. Varjoisa huonekalu 30.3.2023 8:34
   Tulos: +23 (81 ääntä)
   Itse lapsuuteni 70-luvulla viettäneenä voin kyllä vahvistaa, että vapaata ja huoletonta oli meininki. Kesäaikaan kotona käytiin vain syömässä, muuten liikuttiin ympäri kyliä milloin missäkin kaveriporukassa. Jos nyt ei liikaa kaunistella "wanhoja hyviä aikoja", niin ainakin se oli parempaa, että ei ollut älypuhelimia (monilla ei edes lankapuhelimia) tai tietokoneita, vaan tuli elettyä "oikeaa" elämää ruudun ulkopuolella.

   Lainaa

  20. Itseasiassa 30.3.2023 8:42
   Tulos: +132 (138 ääntä)
   Kuukautisten tabu onneksi on vähän hellittänyt, vaikkei vielä ole kadonnut mihinkään. Onneksi itse on saanut sekä koulussa että kotona oikeat ohjeet näiden kesähattujen käyttöön, mutta esim. 50-luvulla syntynyt tätini ei tiennyt mitä tapahtuu kun housuissa olikin verta. Isoäiti oli homman hoitanut lähinnä huutamalla ja kiroilemalla. Ajassa mennään siis parempaan suuntaan myös tässä naiseksi kasvamisessa.

   Lainaa

  21. Lila herne 30.3.2023 8:42
   Tulos: +37 (41 ääntä)
   Miehekäs sammakko: Ennen oli kaikki parasta eikä kelläkään koskaan sattunut mitään.
   Paitsi sille paksutukkaiselle pojalle, joka ei koskaan talvisinkaan käyttänyt pipoa. Sille, joka oli jokaisen isoäidin luokkatoveri.

   Lainaa

  22. Sanaton päärynä 30.3.2023 8:56
   Tulos: +53 (55 ääntä)
   Kykenemätön lammas: Tomppa -kirjasarjassa, joka on kuitenkin alkanut 1993, äiti jättää tomppa-vauvan kaupan ulkopuolelle vaunuihin ostosreissun ajaksi. Muita kummallisuuksia on esim tompalle syötettävät pullat ja mehu tuttipullossa. Kun lapselleni noita luen niin mietin että oikeastiko 90-luvullakin on ollut tuollaista.
   Ainakin kaupan ulkopuolelle lapsia jätettiin ysärillä. En muista, kävikö tämä minulle vai sisarukselleni, mutta toinen meistä ysärilapsista on unohdettu kertaalleen kaupan eteen vaunuissa nukkumaan.

   Lainaa

  23. Lannistumaton ylioppilas 30.3.2023 9:05
   Tulos: -85 (87 ääntä)
   Kykenemätön lammas: Tomppa -kirjasarjassa, joka on kuitenkin alkanut 1993, äiti jättää tomppa-vauvan kaupan ulkopuolelle vaunuihin ostosreissun ajaksi. Muita kummallisuuksia on esim tompalle syötettävät pullat ja mehu tuttipullossa. Kun lapselleni noita luen niin mietin että oikeastiko 90-luvullakin on ollut tuollaista.
   Olet ilmeisesti saanut lapsesi hyvin nuorena.

   Lainaa

  24. Möhlä hyttynen 30.3.2023 9:14
   Tulos: +55 (57 ääntä)
   Tääontää: Pakko kyllä myöntää että -73 syntyneenä ja -80 luvun pienessä rannikkokaupungissa lapsuuteni viettäneenä ne, entisaijat kohdallani, olivat varsin hyviä ja mukavia aikoja. Mentiin missä tykättiin, satamassa, kaatopaikalla heinäladoissa, purkutaloissa ja missä nyt ikinä alle 10v muksut nyt [...]
   Saman vuosikerran edustajana samat muistot. Ja ne kolhut paikattiin itse, ettei jäädä kiinni jännissä paikoissa seikkailuista.
   Nyt kun noita arpia katselee, tulee mieleen, että esim. auennut polvi olisi ehkä vaatinut oikeaa hoitoa...

   Lainaa

  25. Tulos: +47 (49 ääntä)
   NipaMan: Annelille voi kertoa lohdutuksen sanana, et ne jotka putosivat vaarallisesti ja kuoli jo nuorena, niin he eivät ole jakamassa negatiivisia muistojaan tuosta ajasta. Voisi olla hieman eri mielipide. Muistoja jakaa vain ne, jotka tuosta selvisi.
   Pointtihan tuossa olikin se, miten erilaista se elämä oli noihin aikoihin. Nykypäivän pennut perseilevät tyystin erilailla.

   Lainaa

  26. Epämiehekäs appelsiini 30.3.2023 10:15
   Tulos: +58 (62 ääntä)
   Kyllähän nuo muksut aika vapaasti vielä nykyäänkin saavat liikkua esimerkiksi kodin ja leikkipuiston väliä. Taitaa Suomessa olla lapsikaappaukset sen verran harvinaisia tänäkin päivänä että ei hirveästi ole vaikuttanut vanhempien käytökseen.

   Lainaa

  27. Kouluttamaton muurahainen 30.3.2023 11:22
   Tulos: +57 (65 ääntä)
   Epämiehekäs appelsiini: Kyllähän nuo muksut aika vapaasti vielä nykyäänkin saavat liikkua esimerkiksi kodin ja leikkipuiston väliä. Taitaa Suomessa olla lapsikaappaukset sen verran harvinaisia tänäkin päivänä että ei hirveästi ole vaikuttanut vanhempien käytökseen.
   En minäkään lapsikaappauksia pelkää, mutta en silti ole antanut neljävuotiaiden lasteni kulkea pitkin metsiä yksin tai kavereiden kanssa koko päivää tietämättä yhtään missä he liikkuvat. Itse kyllä siinä iässä vietin sujuvasti kesäpäivät aamusta iltaan poissa kotoa. Ja kun omaa lapsuutta ja nuoruutta muistelee, niin tuurillahan siitä on selvitty. Kyllä niin vaarallisia juttuja on tullut tehtyä, että pelottaa näin jälkikäteenkin ajatella. Jos kodin ja leikkipuiston välin kulkeminen yksin on pahinta, mitä sinä keksit, niin kyllä todella erilaisissa maailmoissa olemme lapsena kasvaneet. Oletan, että sinun mielikuvissasi niiden väli ei ole kolmea kilometriä, kuten esimerkiksi minulla oli lapsena. Vaikka olen omat lapseni huomattavasti paremmin vahtinut kuin mitä esimerkiksi minut on, niin silti ihmettelen, miten ihmiset eivät ole jo kuolleet sukupuuttoon, kun kaiken järjen mukaan kenenkään ei pitäisi elää yli viisivuotiaaksi. Niin paljon kaikkea sattuu ja tapahtuu. Joskus sata vuotta sitten moni ei elänytkään.

   Lainaa

  28. Tulos: +85 (87 ääntä)
   Möhlä hyttynen: Saman vuosikerran edustajana samat muistot. Ja ne kolhut paikattiin itse, ettei jäädä kiinni jännissä paikoissa seikkailuista.Nyt kun noita arpia katselee, tulee mieleen, että esim. auennut polvi olisi ehkä vaatinut oikeaa hoitoa...
   Anna kun arvaan, kolhut paikattiin itse laittamalla haavan päälle piharatamon lehti? (näin ainakin me toimittiin ysärillä 😅)

   Lainaa

  29. Välilaskuton kultakala 30.3.2023 11:52
   Tulos: -9 (45 ääntä)
   Varjoisa huonekalu: Itse lapsuuteni 70-luvulla viettäneenä voin kyllä vahvistaa, että vapaata ja huoletonta oli meininki. Kesäaikaan kotona käytiin vain syömässä, muuten liikuttiin ympäri kyliä milloin missäkin kaveriporukassa. Jos nyt ei liikaa kaunistella "wanhoja hyviä aikoja", niin ainakin se oli parempaa, [...]
   Ei sun ole pakko antaa lastesi käyttää tabletteja tai älykännyköitä. Sinne vaan pistät päiväksi pihalle ja katso tulevatko ehjänä takaisin kun aurinko alkaa laskea.
   Mitä? Eikä uskalla koska nykyään on niin paljon vaarallisempaa lapsen liikkua yksin ulkona ja sen ajatellaan olevan heitteillejättöä? Niinpä, parempi sitten vaan antaa lasten olla kotona mutta ainahan sinä heitä voit leikittää ja viihdyttää. Varmasti on mukavaa kun voi askarrella lasten kanssa yhdessä.
   Mitä? Eikö siihenkään ole aikaa eikä kiinnostusta? Ehkä sitten kannattaakin antaa lapsen pelata älylaitteella niin se pysyy poissa jaloista.

   Lainaa

  30. Lehtevä makkara 30.3.2023 12:23
   Tulos: +67 (69 ääntä)
   Lapsena piti istua samassa pöydässä, missä vieraat tupakoi. Sitten kiellettiin nyrpistelemästä, kun tupakan savu teki pahaa.

   Lainaa

  31. Liukuportaissa riehuva kolibri 30.3.2023 13:20
   Tulos: +45 (47 ääntä)
   Nyt vasta tajusin, että tosiaan - ei oo pitkiin aikoihin enää näkynyt lastenvaunuja kauppojen ulkopuolella! Oon itse syntynyt -89 enkä muista omista vaunuajoistani mitään, mutta kyllä ainakin silloin, kun olin vielä teini-ikäinen, oli ihan normaali näky nuo vaunut kauppojen pihalla. Nyt kun miettii, niin kieltämättä melko "huoletonta" toimintaa :D

   Lainaa

  32. Tulos: +82 (86 ääntä)
   Lehtevä makkara: Lapsena piti istua samassa pöydässä, missä vieraat tupakoi. Sitten kiellettiin nyrpistelemästä, kun tupakan savu teki pahaa.
     Lapsena isä poltti autossa, ja selitti, että ei se mitään kun on ikkuna auki. Joo, ei se mitään, viima vetää kaiken savun takapenkille, jossa on sekä vaikea hengittää että kylmä. Jeejee vanhat hyvät ajat. 
     Huvittaa myös tämä nykylehtien kauhistelu väkivaltaisista lapsista: itse ainakin tulin "kovisten jengin" toimesta hakattua ihan sairaalakuntoon, kun en halunnut antaa heille rahojani, kuten heidän mielestään kaikkien piti (suurimman osan hakkaamisesta hoitivat siinä 13-vuotiaiden tyttöjen 18+ poikaystävät, joten jälki oli aika pahaa) -ei siitä sen kummempaa seurannut, vaikka vanhempani olivatkin käärmeissään, "lapset ovat lapsia". Ja kiusata sai virallisestikin, esim "monnitusten" yhteydessä, jossa joku muistaakseni sairastui pahemminkin tultuaan pakotetuksi sukeltamaan kolera-altaaseen. Nykyisin luulen, että iltapaska saisi tällaisista otsikon... No, onneahan minulla kuitenkin oli, vanhempani eivät lyöneet. Saman pihan ikätoveri sai säännöllisesti remmistä (se oli kyllä laitonta jo silloin, mutta niin tuoreesti, ettei kukaan oikein uskonut. Nykyisin lastensuojelu olisi varmaan kiinnostunut, jos sattuisi ehtimään).
     Aika hyvin meillä on, älylaitteen voi laittaa laatikkoon. Kimppuun hyökkääviä ihmisiä vähän huonommin.

   Lainaa

  33. Sukkahousuton vihannes 30.3.2023 15:19
   Tulos: +39 (41 ääntä)
   NipaMan: Annelille voi kertoa lohdutuksen sanana, et ne jotka putosivat vaarallisesti ja kuoli jo nuorena, niin he eivät ole jakamassa negatiivisia muistojaan tuosta ajasta. Voisi olla hieman eri mielipide. Muistoja jakaa vain ne, jotka tuosta selvisi.
   Niin. Kaikkein tyhmimpiä asioita tehneet saattoivat poistaa itsensä geenipoolista. Nykyään suojellaan ja holhotaan ihmisiä enempi. Monet asiat on kuitenkin edistystä, esim. pakolliset lastenistuimet. Ei ennen vanhaan ollut edes turvavöitä, ainakaan takapenkillä. Kolarin sattuessa tulikin kuolemia ja vammautumisia ihan eri malliin.

   Lainaa

  34. Älä selitä 30.3.2023 15:37
   Tulos: -45 (63 ääntä)
   Nykynuoret ja -aikuiset on ihan vammasta porukkaa, jos näin suoraan asian saa sanoa.

   Lainaa

  35. Homme fatale 30.3.2023 16:03
   Tulos: -39 (55 ääntä)
   Älä selitä: Nykynuoret ja -aikuiset on ihan vammasta porukkaa, jos näin suoraan asian saa sanoa.
   Näin on. Valitettavasti eivät tule sitä ikinä itse tajuamaan.
   Jatkavat vaan omaa tiktok netflix citalopram -elämäänsä.

   Lainaa

  36. Sipulinhajuinen appelsiini 30.3.2023 16:45
   Tulos: -37 (53 ääntä)
   Oi niitä aikoja. Silloin miehet oli miehiä, naiset oli naisia ja homot oli vankilassa.

   Lainaa

  37. Pomppiva seepra 30.3.2023 17:04
   Tulos: +42 (66 ääntä)
   Kuukautisten alkaminen ei ole "naiseksi kasvamista" vaan ihan vaan yksi lapsuuden kasvuvaiheista. Lapsi ei ole nainen.

   Lainaa

  38. Tulos: -63 (79 ääntä)
   Pomppiva seepra: Kuukautisten alkaminen ei ole "naiseksi kasvamista" vaan ihan vaan yksi lapsuuden kasvuvaiheista. Lapsi ei ole nainen.
   Nykyään sen lapsen pitäsi saada päättää onko hän nainen vai mies tai mitä näitä nyt nykyään onkaan jo. Oliko jo 70 sukupuolta vai mihin asti on päästy

   Lainaa

  39. Tulos: +24 (36 ääntä)
   Pomppiva seepra: Kuukautisten alkaminen ei ole "naiseksi kasvamista" vaan ihan vaan yksi lapsuuden kasvuvaiheista. Lapsi ei ole nainen.
   No ei se pelkästään yksi lapsuuden ohmimenevä vaihe ole. Se on merkki sukukypsyydestä. Eli silloin lapsi voi saada lapsia. Niistä kai tulee sitten lapsenlapsia jos äiti ei olekaan vielä nainen.

   Lainaa

  40. Innokas perhonen 31.3.2023 0:24
   Tulos: +39 (41 ääntä)
   No joo onhan turvallisuusajattelusta paljon hyötyä. On kiva kun voi esimerkiksi käyttää pyöräillessä kypärää häpeämättä silmiä päästään niinkuin ennen. Toisaalta kyllä tämä nykyaikana joka tuutista pursuava pelon ja ahdistuksen lietsominen on henkisesti ihan helvetin raskasta. Ei paljon tarvi ihmetellä miksi nuoret ja monet aikuisetkin tarvitsevat nykyään niin paljon enemmän mielenterveyspalveluita.

   Lainaa

  41. Lajiteltu sohvaperuna 31.3.2023 1:18
   Tulos: +36 (38 ääntä)
   Lannistumaton ylioppilas: Olet ilmeisesti saanut lapsesi hyvin nuorena.
   90-luvulla syntyneet ovat nyt 22-33-vuotiaita. Osalla on jo teini-ikäisiä lapsia, ne toki nuorena saatuja. Iltasatuikäisiä piisaa.

   Lainaa

  42. Peruuttamaton riikinkukko 31.3.2023 7:27
   Tulos: +31 (33 ääntä)
   Lila herne: Paitsi sille paksutukkaiselle pojalle, joka ei koskaan talvisinkaan käyttänyt pipoa. Sille, joka oli jokaisen isoäidin luokkatoveri.
   Puhutko siitä pojasta, jonka aivot lopulta jäätyi? 😅

   Lainaa

  43. Navakka sitruuna 31.3.2023 9:48
   Tulos: +5 (9 ääntä)
   Muistan itsekin, kuinka kaverin isoveli (10-v.) kiipeili paloportaita pitkin kerrostalomme katolle heilumaan, ja itse tuli melkein päivittäin leikittyä keskellä metsää sen verran korkeiden kallioiden reunoilla, että pudotessa olisi tarvinnut pienen ihmeen selvitäkseen hengissä. Tämä oli tosin jo 2000-luvun alkupuolella. Koskaan ei mitään hirveää sattunut, mutta on varmaan ihan hyvä, että nykyään ei anneta lasten mennä yhtä helposti ihan minne vain

   Lainaa

  44. Kirpeä Ahven 31.3.2023 14:30
   Tulos: -44 (48 ääntä)
   Pomppiva seepra: Kuukautisten alkaminen ei ole "naiseksi kasvamista" vaan ihan vaan yksi lapsuuden kasvuvaiheista. Lapsi ei ole nainen.
   Sukukypsä ihminen ei ole lapsi.

   Lainaa

  45. Tulos: +22 (24 ääntä)
   Homme fatale: Näin on. Valitettavasti eivät tule sitä ikinä itse tajuamaan. Jatkavat vaan omaa tiktok netflix citalopram -elämäänsä.
     Mitä te sitten olette? Aikamatkailijoita?

   Lainaa

  46. Hytitön pelikaani 31.3.2023 23:37
   Tulos: +2 (4 ääntä)
   Salikelpoinen raatokärpänen: Ennen oli sentään kunnollisia kulkutautejakin. Rutto oli ratkiriemukas, eikä siihenkään mitään rokotuksia kaivattu. Nykyajan hömpötyksiä.
   Ruttoon ei ole olemassa rokotusta, ja ruttoa aiheuttava bakteeri on (nykyään) helposti hoidettavissa antibiooteilla.
   Maailmassa on yhä tuhansia ruttotapauksia vuosittain, suurin osa Intiassa.

   Lainaa

  47. Ennenaikainen alligaattori 1.4.2023 8:11
   Tulos: +38 (40 ääntä)
   Selviytymisvinouma. Lapsuuttaan vaarallisesti viettäneet muistelevat hyviä aikoja ja ihmettelevät nykyajan hössötystä. Tosiasiassa kuolemia moninkertaisesti silloin enemmän mutta ne kuolleet eivät ole kertomassa täällä kokemuksistaan.

   Lainaa

  48. Murmurmurmeli 1.4.2023 9:11
   Tulos: +20 (22 ääntä)
   Lannistumaton ylioppilas: Olet ilmeisesti saanut lapsesi hyvin nuorena.
   Voitko vähän avata tätä kommenttia?
   Mistä päättelit kommentoijan tai hänen lapsensa iän? 
   Itselleni selvisi kommentista ainoastaan kirjasarjan ensimmäisen kirjan julkaisuvuosi. 

   Lainaa

  49. Höveli alpakka 1.4.2023 12:56
   Tulos: +38 (40 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Sukukypsä ihminen ei ole lapsi.
   Itse lasken kyllä omalla kohdallani alakouluikäisen lapseksi. Itselläni kun alkoi kuukautiset viidennellä luokalla ja todellakin olin lapsi. Mitä sukukypsät lapset sitten ovat mielestäsi? Poikakin kun saattaa olla jo sukukypsä alakouluikäisenä. Olisi kiva jos avaisit vähän ajatusmaailmaasi.

   Lainaa

  50. Tulos: +20 (22 ääntä)
   Joskus pähkäillyt että kun itsekin viettänyt täysin valvomattoman lapsuuden ilmakiväärien, ikärajattomien koko vuoden myynnissä olevien hullun tehoisten "tykinjyskyjen", täysikokoisten jousipyssyjen yms kanssa, purjehtinut merellä itse tehdyllä lautalla, kiipeillyt kallioilla ja katoilla, rällännyt alaikäisenä monttupyörillä ja viritetyillä mopoilla ja joskus jopa autoilla ja jäänyt kertomaan asiasta niin moniko lopulta ei jäänyt? Jos lasten ja nuorten kuolintilastot ovat about 7 kertaa pienemmät niin ei tässä väärään suuntaan olla menty vaikka holhous väliin menee yli ymmärryksen. On myös turha puhua darwinismistä tässä yhteydessä kun se hullun ja rohkean ero on kuitenkin veteen piirretty viiva ja yhteiskunta kyllä tarvitsee niitä kaistapäisimpiäkin katolla kiipeileviä lapsia aikuisiällä.

   Lainaa

  51. Ketterä peruna 2.4.2023 10:15
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   Kykenemätön lammas: Tomppa -kirjasarjassa, joka on kuitenkin alkanut 1993, äiti jättää tomppa-vauvan kaupan ulkopuolelle vaunuihin ostosreissun ajaksi. Muita kummallisuuksia on esim tompalle syötettävät pullat ja mehu tuttipullossa. Kun lapselleni noita luen niin mietin että oikeastiko 90-luvullakin on ollut tuollaista.
   Ei Hels
   Innokas perhonen: No joo onhan turvallisuusajattelusta paljon hyötyä. On kiva kun voi esimerkiksi käyttää pyöräillessä kypärää häpeämättä silmiä päästään niinkuin ennen. Toisaalta kyllä tämä nykyaikana joka tuutista pursuava pelon ja ahdistuksen lietsominen on henkisesti ihan helvetin raskasta. Ei paljon [...]
   1980-luvulla peloteltiin kolmannella maailmansodalla ja ydinaseilla siinä määrin että se olo vastaava ikäluokan alitajuntaan painunut muisto. Aikakauden yksi ääniraita on "99 luftballons". Myös YLE Arenassa löytyy aiheesta

   Lainaa

  52. Sankka sorsa 2.4.2023 10:24
   Tulos: +36 (38 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Sukukypsä ihminen ei ole lapsi.
   Mitä, olisinko voinut päästä jo 10-vuotiaana baariin, äänestämään ja kuittaamaan itse omat poissaolot reissuvihkosta? Voi hitsi, tyhmänä odotin 8 vuotta aivan turhaan, vaikka olinkin jo täysin aikuinen kun pimpistä tuli verta joka kuukausi!

   Lainaa

  53. Lattea lihapulla 3.4.2023 16:10
   Tulos: -23 (23 ääntä)
   Ei se tupakointi minusta niin kauheeta ole, mutta aika helvetinmoisia vatipäitä ollut vanhemmat aikanaan, jos ihan muksun antanu alkaa ihan varsinaisesti polttamaan. Ei se röökaus jumalauta milleen pikkulapsille kuulu, K-15 tai K-16 se ikäraja voisi olla, jotain tollastahan se aikanaan oli ja taitaa joissain EU-maissa olla edelleenkin. En ainakaan kannata tätä savuton Suomi pelleilyä ja nuuskat kioskeille. Röökin hinnan sais tiputtaa keskimäärin 3€/aski.

   Lainaa

  54. Lattea lihapulla 3.4.2023 16:12
   Tulos: -10 (10 ääntä)
   Lattea lihapulla: Ei se tupakointi minusta niin kauheeta ole, mutta aika helvetinmoisia vatipäitä ollut vanhemmat aikanaan, jos ihan muksun antanu alkaa ihan varsinaisesti polttamaan. Ei se röökaus jumalauta milleen pikkulapsille kuulu, K-15 tai K-16 se ikäraja voisi olla, jotain tollastahan se aikanaan oli ja [...]
   Niin siis jopa EU-maissa, tiedä sitten mitä jossain muualla. Jossain välttämättä edes ikärajaa niissä, mikä ei ole niinkään hyvä juttu.

   Lainaa

  55. Kirpeä Ahven 4.4.2023 0:14
   Tulos: -4 (20 ääntä)
   Höveli alpakka: Itse lasken kyllä omalla kohdallani alakouluikäisen lapseksi. Itselläni kun alkoi kuukautiset viidennellä luokalla ja todellakin olin lapsi. Mitä sukukypsät lapset sitten ovat mielestäsi? Poikakin kun saattaa olla jo sukukypsä alakouluikäisenä. Olisi kiva jos avaisit vähän ajatusmaailmaasi.
   Ok. Anteeksi. En tosiaan tiennyt että voi kuukautiset noinkin nuorena alkaa.

   Lainaa

  56. Lokasuojaton mustikka 4.4.2023 3:11
   Tulos: +11 (15 ääntä)
   Akrasia: Ikäviä, kauheita, onnettomia, väkivaltaisia ja tarpeettomia asioita tapahtui hemmetin paljon entisaikoina - se ei ehkä vaan tunnu siltä, kun ei voinut parissa sekunnissa tarkistaa koko maailman kattavia pienimipiäkin uutisia ja kuulla kenen tahansa kokemuksista missä tahansa ollessaan.
   Niin ja ne joille ne pahimmat jutut tapahtuivat, eivät ole täällä kertomassa niistä. "Ei meille mitään käyny..." no ei teille käynytkään, niillä joille kävi ei oo täällä oikaisemassa asiaa! Aina kuitenkin kuulee välillä vanhemmilta sukulaisilta esim. lapsuuden naapurin taaperosta, joka tippui pää edellä sadevesisankoon.. mummikin kertoi, että kun hän oli reipas 5-vuotias tättärä, niin hänet pistettiin läheisen joen rannalle mattoja pesemään ja samalla käskettiin katella vähän 3-vuotiaan veljen perään siinä rannalla..todennäköisyydet on aika kovia ollu tapaturmille. Huhhuh.

   Lainaa

  57. Sateeton hyttynen 4.4.2023 13:59
   Tulos: +9 (11 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Ok. Anteeksi. En tosiaan tiennyt että voi kuukautiset noinkin nuorena alkaa.
   Kuukautiset alkaa keskimäärin 12-vuotiaana, joten logiikka sanoo että puolet heistä on sitä nuorempia. Itse olin just ehtinyt täyttää 12.

   Lainaa

  58. Kirpeä Ahven 4.4.2023 17:10
   Tulos: -10 (18 ääntä)
   Sateeton hyttynen: Kuukautiset alkaa keskimäärin 12-vuotiaana, joten logiikka sanoo että puolet heistä on sitä nuorempia. Itse olin just ehtinyt täyttää 12.
   Niin. Loogisesti ajatellen kuukautisten pitäisi alkaa murrosiässä, joka on ymmärtääkseni siinä 14-16 vuoden kieppeillä. Ts. puhutaan nuorista eikä enää lapsista. Mutta jännä tosiaan ettei näin ole?

   Lainaa

  59. Sovelias järvisieni 5.4.2023 19:35
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Tukintolvana: Oltiin me kasarilapsetkin ihan pöljiä. Remuttiin ties missä ja jäätiin joka syksy ainakin kerran naapurin saviseen peltoon jumiin. Isi sai aina noutaa saveen juuttuneet kumpparit pellosta. Ehkä paras älynväläys oli se että katsottiin minne nuoli tippuu, jos sen ampuu suoraan ylöspäin [...]
   Mä oon 00 syntynyt ja kokeilin myös jousipyssyllä samaa ja tuli suoraan silmään 😂 Onneksi oli lasten jousipyssy kyseessä ja semmoinen pehmeä kumipää siinä, niin ei käynyt pahemmin. Vanhoina hyvinä aikoina olisi ollut kunnon terävä nuoli ja silmä mennyttä.

   Lainaa

  60. Tulos: +5 (5 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Niin. Loogisesti ajatellen kuukautisten pitäisi alkaa murrosiässä, joka on ymmärtääkseni siinä 14-16 vuoden kieppeillä. Ts. puhutaan nuorista eikä enää lapsista. Mutta jännä tosiaan ettei näin ole?
     Ei ole ei. Kuukautiset alkavat, kyllävain, yleensä lapsilla. En tiedä miksi. 
     Voimme tosin puolittaa riidan sillä, että kuukautiset eivät tee ihmisestä sukukypsää. Maissa, joissa hyvinkin nuoria tyttöjä järjestetään avioliittoon, valistuskampanjat sellaisen estämiseksi eivät suinkaan keskity siihen, ettei nuori tyttö tällaisesta tykkää. Ei tykkää vanhempikaan tyttö, joten sama se. Vaan siihen, ettei kovin nuoren systeemi vielä kestä raskautta ja synnytystä, joten aika luultava lopputulema on kuollut äiti ja kuollut sikiö, eikä sitä kukaan halua. Jos kestäisikin, ei kymmenvuotiaasta ole selviämään jatkostakaan, en antaisi edes lemmikkieläintä yksinhuollettavaksi sen ikäiselle. Joten vaikka täysin lapsen iässä on teknisesti mahdollista tulla raskaaksi, käytännössä ihminen, jolla ei ole koko modernin lääketieteen arsenaalia tukenaan ja lapsen synnyttyä sosiaalihuoltoa, ei selviäisi tapahtumasta hengissä, eikä mahdollinen lapsikaan -voiko sanoa sukukypsäksi, jos käynnistyvä systeemi luultavasti ei voi saada aikaiseksi elävää jälkikasvua, surullisen onnettomuuden vain?

   Lainaa

  61. Mutkikas delfiini 6.4.2023 22:14
   Tulos: +6 (8 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Niin. Loogisesti ajatellen kuukautisten pitäisi alkaa murrosiässä, joka on ymmärtääkseni siinä 14-16 vuoden kieppeillä. Ts. puhutaan nuorista eikä enää lapsista. Mutta jännä tosiaan ettei näin ole?
   Minua huolestuttaa, jos jonkun aikuisen mielestä 14-16-vuotiaat eivät ole lapsia.

   Lainaa

  62. Hailu kana 7.4.2023 9:53
   Tulos: -1 (1 ääni)
   eikö pohatan parta&viisket kuulu asiaan!: ironinen kommentti, joka olisi totuudenmukaisempi ilman ironiaa. tämä aika on pilalle hemmoteltujen, laiskojen, kunnianhimottimien, kirjalliselta ilmaisultaan banaalien, älylliseltä kapasiteetilttaan vajavaisten, evolutiivisen umpikujan kävelevinä esimerkkinä näyttäytyvien ihmisten aikaa. he tästä ajasta nauttivat [...]
   "Muiden raapiessa", sinä pöljä sivistynyttä teeskentelevä apina

   Lainaa

  63. redmanticore 6.5.2023 0:08
   Tulos: -1 (3 ääntä)
   jukkapalmu: Lasten ja nuorten tapaturmakuolemat: 1972 - 710 henkilöä 2017 - 113 henkilöä duodecimlehti.fi/duo14909

   mutta oliko myös lapsia ja nuoria suhteellisesti melkein seitsemän kertaa enemmän vuonna 1972, verrattuna vuoteen 2017?

   Lainaa

  64. Aikaansaava hyeena 14.7.2024 11:02
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Kotilieden jutussa on paljon hyviä sääriä.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: ennen vanhaan, kesähattu, kesähatut, kuva, lapsiparkki, muisto, mummo, raitiovaunu, turvallisuus, vanhukset