Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Ihana kielemme, osa 9

He/She -vääntö on rantautunut Suomeen.
Ihana kielemme, osa 9

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 82 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Leppeä liitu 16.3.2023 0:18
   Tulos: +194 (200 ääntä)
   Hän-mies on speedy

   Lainaa

  2. Tulos: +339 (343 ääntä)
   Saila ei vaan tajua.

   Lainaa

  3. Tuliterä hirvi 16.3.2023 0:21
   Tulos: -221 (313 ääntä)
   Ruotsinkieliset ovatkin usein ammaisia kun kannattavat pakkoruotsia. Myös ulkomaalaiset sossutuilla elävät ovat ammaisia.

   Lainaa

  4. Tulos: +406 (416 ääntä)
   Ai he/she ei sitten ole epätarkka…? No joo en jaksa edes aloittaa, logiikka pätkii liian monessa kohtaa tuossa.

   Lainaa

  5. Tulos: -249 (545 ääntä)
   Mä olen transkakskymppinen ite, passissa lukee joo vähän eri ikä mutta en mä koe itseäni niin vanhaksi vaan oon tälläinen ikinuorekas vipeltäjä. Jos genderi/sukupuoli riippuu ihan omasta fiiliksestä, niin miksei iän kohdalla ole sama homma? Toinen on aina ollut pikkuvanha, toinen rock and roll vielä vanhainkodissa ja kolmas leikkelee itsestään muovisen barbin joka näyttää 15-vuotiaalta karvattomalta kisulta suoraan Stephen Kingin Kissaihmiset- leffasta. Taidankin lampsia aamulla ensin päiväkotiin leikkimään, ja sieltä suoraan uimahalliin naisten saunaan jossa vedän järjettömän kokoisen lerssini kanssa helikopteria. Ja syytän seksuaalisesta häirinnästä jos joku lesbo kiinnittää mun leikkeihin huomiota.

   Lainaa

  6. Etäämpi kissa 16.3.2023 1:46
   Tulos: +45 (55 ääntä)
   Neumann elää vielä!

   Lainaa

  7. Tulos: +357 (389 ääntä)
   Minun tuntemat transihmiset näyttää tykkäävän kun käyttää heistä heidän etunimeä tai ihan vaa hän.

   Lainaa

  8. Kastunut mato 16.3.2023 2:32
   Tulos: +352 (360 ääntä)
   saila mitä helvettiä.... jos nyt pidettäis ne sukupuolitetut pronominit poissa suomen kielestä kuiteski

   Lainaa

  9. Tornipöllö 16.3.2023 3:09
   Tulos: +490 (502 ääntä)
   Saila ei halua sukupuolittaa ketään väärin, joten Saila korvaa suomen täysin sukupuolineutraalin pronominin (joka kattaa kätevästi myös ne ihmiset, jotka eivät käytä maskuliinisia tai feminiinisiä pronomineja) englannin sukupuolitetuilla pronomineilla. Hyvin Saila vetää.

   Lainaa

  10. Täpärä ananas 16.3.2023 3:18
   Tulos: +281 (301 ääntä)
   Ei jenkkien traumoja Suomeen. Kannatetaan.

   Lainaa

  11. Dekadentti lohikäärme 16.3.2023 5:54
   Tulos: +214 (228 ääntä)
   Hämeessä kåytetetään se tai toi, hän on vaan ironisessa käytössä esim. lemmikeistä puhuttaessa. Sukupuolineutraaleja toki kaikki.

   Lainaa

  12. Tylsä ämpäri 16.3.2023 7:21
   Tulos: +271 (271 ääntä)
   Jos "hän" ei kelpaa, niin "hän/hän"

   Lainaa

  13. Kovera lohikäärme 16.3.2023 7:25
   Tulos: +43 (155 ääntä)
   traumcity: Mä olen transkakskymppinen ite, passissa lukee joo vähän eri ikä mutta en mä koe itseäni niin vanhaksi vaan oon tälläinen ikinuorekas vipeltäjä. Jos genderi/sukupuoli riippuu ihan omasta fiiliksestä, niin miksei iän kohdalla ole sama homma? Toinen on aina ollut pikkuvanha, toinen rock and [...]
   Traumcity (onko se joku porukka) taitaa trollata myös vauva.fi palstalla. Ainakin identtistä mussutusta siellä on ollut vuoden ajan translaista. Helikopterit ja transikä länkyti lää.
   Suht surullinen elämä, jos koko elämänsisältö on herätä aamuyöllä tuollaista paskua suoltamaan nettiin. Vai liekkö roikkunut hereillä, f5 painellen, että pääsee heti tänne trollaamaan.

   Lainaa

  14. Räkäpää 16.3.2023 7:32
   Tulos: -89 (163 ääntä)
   Zippo: Minun tuntemat transihmiset näyttää tykkäävän kun käyttää heistä heidän etunimeä tai ihan vaa hän.
   Eihän nyt etunimi kelpaa. Pakko käyttää mahdollisimman montaa eri pronomimia kerralla että varmasti reppana tuntee olonsa erilaiseksi. Kiittääkin vielä siitä, kun sankarit ottavat sillain huomioon ja lopussa ylistetään kurjien pelastajia. Varmaan huomasittekin sen, mikä on nuille hämmentäjille tärkeintä?

   Lainaa

  15. heimosenkeimo 16.3.2023 7:43
   Tulos: -34 (80 ääntä)
   Saila psykiatriselle osastolle.

   Lainaa

  16. Tulos: +91 (115 ääntä)
   "Ruotsalaiset, saamelaiset, viittomakieliset, romanit ja muut vammaiset"

   Lainaa

  17. Kouluttamaton muurahainen 16.3.2023 7:56
   Tulos: +98 (150 ääntä)
   Melkein harmittaa, kun en ole muunsukupuolinen, että voisin loukkaantua Sailan sukupuolittamisesta. Toisaalta nykyäänhän voi onneksi loukkaantua myös muiden puolesta. Puhun suhteellisen sujuvaa englantia, työssäni käytän sitä joka päivä ja usein enemmän kuin suomea. Olen puhunut sitä työssäni jo reilut 25 vuotta. Silti minulta tuppaa menemään puheessa he ja she sekaisin, vaikka tiedän kyllä niiden merkityseron. Jotenkin en vain osaa ajatella asioita sukupuolen kautta. Sen sijaan tunnen tarvetta kysyä, onko kyseessä eno vai setä, kun joku sanoo uncle.

   Lainaa

  18. Syötävä pesusieni 16.3.2023 8:11
   Tulos: -66 (190 ääntä)
   Kouluttamaton muurahainen: Melkein harmittaa, kun en ole muunsukupuolinen, että voisin loukkaantua Sailan sukupuolittamisesta. Toisaalta nykyäänhän voi onneksi loukkaantua myös muiden puolesta. Puhun suhteellisen sujuvaa englantia, työssäni käytän sitä joka päivä ja usein enemmän kuin suomea. Olen puhunut sitä [...]
   "Nykyäänhän voi onneksi lokkaantua myös muiden puolesta."
   Sitä kutsutaan empatiaksi, eikä se ole mikään uusi juttu.

   Lainaa

  19. Valittu mestari 16.3.2023 8:42
   Tulos: +67 (87 ääntä)
   Olen miettinyt milloin vaikka ranskankielisessä maailmassa alkaa vaatimus kielen feminiinisten ja maskuliinisten sanojen vaihdosta neutraaliksi. Siinä kielessä jopa esineillä on sukupuoli. Enpä uskonut että suomenkielen valmiiksi neutraali "hän" olisi ongelma.

   Lainaa

  20. Pelkäämätön peto 16.3.2023 8:44
   Tulos: +67 (81 ääntä)
   Akrasia: "Ruotsalaiset, saamelaiset, viittomakieliset, romanit ja muut vammaiset"
   Niin täähän se oli se vitsi

   Lainaa

  21. Hampaaton mandariini 16.3.2023 8:45
   Tulos: +15 (95 ääntä)
   traumcity: Mä olen transkakskymppinen ite, passissa lukee joo vähän eri ikä mutta en mä koe itseäni niin vanhaksi vaan oon tälläinen ikinuorekas vipeltäjä. Jos genderi/sukupuoli riippuu ihan omasta fiiliksestä, niin miksei iän kohdalla ole sama homma? Toinen on aina ollut pikkuvanha, toinen rock and [...]
   Miten nää jäbylit aina vetää kikkelifantasiansa esiin voi jessus nyt taas

   Lainaa

  22. Aadolf Kärki 16.3.2023 9:17
   Tulos: +84 (88 ääntä)
   Mitä Michael Jacksonin Twitter-esittelyssä lukisi jos hän olisi vielä elossa? ”A he/he.”

   Lainaa

  23. Hytitön pelikaani 16.3.2023 9:19
   Tulos: -25 (71 ääntä)
   He/she on törkeää sukupuolittamista ja lajillistamista! Kuuluu sanoa he/she/they/it!

   Lainaa

  24. Lihava Tiikeri 16.3.2023 9:20
   Tulos: +140 (168 ääntä)
   Syötävä pesusieni: "Nykyäänhän voi onneksi lokkaantua myös muiden puolesta." Sitä kutsutaan empatiaksi, eikä se ole mikään uusi juttu.
   Empatia ja turhanpäiväinen toisen puolesta loukkaantuminen eivät ole millään mittapuulla sama asia.

   Lainaa

  25. Navakka sitruuna 16.3.2023 9:30
   Tulos: +90 (100 ääntä)
   Sailalla on varmasti ihan hyvät aikeet, mutta niiden toteutus on mennyt pahasti metsään. Englannin kielellä toki voidaan pitää epäkohteliaana ja/tai väärin sukupuolittamisena sitä, jos käytät esim. they-pronominia henkilöstä, jonka tiedät olevan nainen tai mies (ja joka ei ole erikseen pyytänyt, että kyseistä pronominia käytetään). Suomen kielellä tämä ei käy järkeen, koska hän/se-pronominit ovat käytössä kaikkia kohtaan, sukupuolesta riippumatta.

   Lainaa

  26. Kauhea päärynä 16.3.2023 9:40
   Tulos: +64 (68 ääntä)
   Saila syrjii nyt them/they-pronominin käyttäjiä ihan urakalla. Törkeetä.

   Lainaa

  27. Itseasiassa 16.3.2023 10:09
   Tulos: +36 (50 ääntä)
   Kouluttamaton muurahainen: Puhun suhteellisen sujuvaa englantia, työssäni käytän sitä joka päivä ja usein enemmän kuin suomea. Olen puhunut sitä työssäni jo reilut 25 vuotta. Silti minulta tuppaa menemään puheessa he ja she sekaisin, vaikka tiedän kyllä niiden merkityseron. Jotenkin en vain osaa ajatella asioita sukupuolen kautta. Sen sijaan tunnen tarvetta kysyä, onko kyseessä eno vai setä, kun joku sanoo uncle. 
   Mulla on sana ongelma. Ja varsinkin miehet korjaavat rivakasti, jos sanon jostain toisesta miehestä she/her, joka minulla herkemmin lipsahtaa. Usein menee väärin jo sen vuoksi, että vierasmaalaisista nimistä on joskus hyvin vaikea tulkita sukupuolta tai sen tulkitsee väärin, ei ole myöskään nimen edessä Mr., Ms. tai Mrs. liitettä. Joskus olen  yrittänyt työkavereiden kanssa tulkita löytynyttä ID-kuvaa tai googlata henkilöä, mutta esim. monista aasialaisista on vaikea sanoa edes kuvan perusteella sukupuolta. Yleensä tekemisiin joutuu kyllä niin nopeasti, ettei taustatietojen etsimiseen ole aikaa. Yritä nyt sitten kohteliaasti puhutella kaikkia. Kannattaisi englannin kieleen myös harkita sukupuolineurtaaleja pronimineja, ettei tarvitsisi tahattomasti loukata ihmisiä.

   Lainaa

  28. Itseasiassa 16.3.2023 10:10
   Tulos: +17 (33 ääntä)
   Valittu mestari: Olen miettinyt milloin vaikka ranskankielisessä maailmassa alkaa vaatimus kielen feminiinisten ja maskuliinisten sanojen vaihdosta neutraaliksi. Siinä kielessä jopa esineillä on sukupuoli. Enpä uskonut että suomenkielen valmiiksi neutraali "hän" olisi ongelma.
   El-etuliite on espanjassa maskuliininen. Mun mielestä on hauskaa kun El Salvador on sitten kokonaan miespuolinen valtio.

   Lainaa

  29. Itseasiassa 16.3.2023 10:12
   Tulos: +32 (36 ääntä)
   Hytitön pelikaani: He/she on törkeää sukupuolittamista ja lajillistamista! Kuuluu sanoa he/she/they/it!
   Joo, tuo they tuosta puuttui. Just opin Googlesta, että se on ollut käytössä ainakin Shakespearen ajoista.

   Lainaa

  30. Hylätty hanki 16.3.2023 10:18
   Tulos: -9 (69 ääntä)
   Kommenttiosioon on taas löytänyt tiensä nämä "kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin siitä että minulle täysin tuntematon ihminen kokee syntyneensä väärään sukupuoleen".

   Lainaa

  31. Inha mäyrä 16.3.2023 10:24
   Tulos: +24 (64 ääntä)
   Valittu mestari: Olen miettinyt milloin vaikka ranskankielisessä maailmassa alkaa vaatimus kielen feminiinisten ja maskuliinisten sanojen vaihdosta neutraaliksi. Siinä kielessä jopa esineillä on sukupuoli. Enpä uskonut että suomenkielen valmiiksi neutraali "hän" olisi ongelma.
   Nyt sinulla on mennyt suku ja sukupuoli sekaisin. Kieliopillinen suku ei liity millään tavalla sukupuoleen ja ei ole feminiinisiä tai maskuliinisia sanoja, vaan ihan vaan feminiinejä, maskuliineja ja neutreja. Kielen natiivipuhujat eivät miellä kieliopillista sukua sukupuoleen verrattavaksi. Esim. saksan kielen Mädchen, 'tyttö', on suvultaan neutri morfologisten ominaisuuksiensa vuoksi. 

   Lainaa

  32. Itse itse asiassa 16.3.2023 10:26
   Tulos: +43 (47 ääntä)
   Itseasiassa: El-etuliite on espanjassa maskuliininen. Mun mielestä on hauskaa kun El Salvador on sitten kokonaan miespuolinen valtio.
   Anteeks mut el ei oo etuliite vaan artikkeli

   Lainaa

  33. It's a deal 16.3.2023 10:49
   Tulos: +74 (80 ääntä)
   Lihava Tiikeri: Empatia ja turhanpäiväinen toisen puolesta loukkaantuminen eivät ole millään mittapuulla sama asia.
   Totta. Empatian kohteena on kärsinyt osapuoli, jälkimmäisessä vain hyökätään mahdollisesti jopa kuvitellun uhrin puolesta, häntä ei edes tarvita koko prosessissa.
   Tarkoitus ei ole parantaa kenenkään toisen asemaa tai fiiliksiä, kunhan pääsee purkamaan omia tuntojaan ja näyttämään paremmalta ihmiseltä.

   Lainaa

  34. Vaalea lammas 16.3.2023 10:51
   Tulos: +57 (59 ääntä)
   Itseasiassa: El-etuliite on espanjassa maskuliininen. Mun mielestä on hauskaa kun El Salvador on sitten kokonaan miespuolinen valtio.
   El Salvador on suomeksi vapahtaja, eli tuo "el" viittaa vapahtajan sukupuoleen, eli tässä tapauksessa Jeesukseen.
   Jos Jeesus olisi ollut nainen, maan nimi olisi La Salvadora.
   Kaikilla substantiiveilla, maita myöten, on espanjassa sukupuoli. Suomi (Finlandia) on feminiini. Kieliopillinen sukupuoli ei kuitenkaan ota kantaa asian naisellisuuteen tai mieheyteen, ellei kyseessä ole ammatti tms., jolloin se vaihtuu kantajansa mukaan. (Director/Directora)
   Esimerkiksi huulipuna on maskuliininen ja useimmat sanat miehen sukupuolielimille ovat feminiinisiä. 

   Lainaa

  35. Ryhmätön flamingo 16.3.2023 11:38
   Tulos: 0 (28 ääntä)
   Akrasia: "Ruotsalaiset, saamelaiset, viittomakieliset, romanit ja muut vammaiset"
   onnittelut! tajusit ihan itse mikä tässä oli se vitsi.

   Lainaa

  36. Ryhmätön flamingo 16.3.2023 11:38
   Tulos: +23 (39 ääntä)
   Saila on kyllä ihan saatanan tyhmä.

   Lainaa

  37. Tulos: +23 (41 ääntä)
   Inha mäyrä: Nyt sinulla on mennyt suku ja sukupuoli sekaisin. Kieliopillinen suku ei liity millään tavalla sukupuoleen ja ei ole feminiinisiä tai maskuliinisia sanoja, vaan ihan vaan feminiinejä, maskuliineja ja neutreja. Kielen natiivipuhujat eivät miellä kieliopillista sukua sukupuoleen verrattavaksi. Esim. saksan kielen Mädchen, 'tyttö', on suvultaan neutri morfologisten ominaisuuksiensa vuoksi. 
   Mutta miksi? Miksei kaikki sanat voi olla vaan niitä neutreja?

   Lainaa

  38. Metsätön kauris 16.3.2023 11:53
   Tulos: +37 (61 ääntä)
   Näin muunsukupuolisena totean itsekin, että ei näin, Saila.

   Lainaa

  39. Suhdanneherkkä haisunäätä 16.3.2023 12:24
   Tulos: -3 (31 ääntä)
   Tylsä ämpäri: Jos "hän" ei kelpaa, niin "hän/hän"
   He-man = Hän hän!

   Lainaa

  40. Tulos: +18 (58 ääntä)
   Navakka sitruuna: Sailalla on varmasti ihan hyvät aikeet, mutta niiden toteutus on mennyt pahasti metsään. Englannin kielellä toki voidaan pitää epäkohteliaana ja/tai väärin sukupuolittamisena sitä, jos käytät esim. they-pronominia henkilöstä, jonka tiedät olevan nainen tai mies (ja joka ei ole erikseen [...]
   Ei voi. "They" on sukupuoleton ja juuri siitä syystä yleistynyt käytössä sanojen "he" ja "she" tilalle. Siitä loukkaantuvia voidaan pitää yksiselitteisesti joko trolleina tai idiootteina. Sitä sanaa käyttämällä nimenomaan ilmaistaan ettei oleta mitään toisen sukupuolesta tai että ei halua tuoda näitä oletuksia julki. Käytännössä täysin sama kuin suomen sukupuoleton "hän".

   Lainaa

  41. Tulos: +34 (56 ääntä)
   Minä ainakin käytän englanniksi aina sanaa them/they ellei joku nyt ihan erikseen pyydä jotain muuta, koska inhoan sukupuolieroteltuja pronomineja ja sitä miten monimutkaiseksi niiden olemassaolo tekee asiat. Suomi-hän vallankumous kaikkiin kieliin, jooko?

   Lainaa

  42. Virkeä patsas 16.3.2023 13:36
   Tulos: -66 (78 ääntä)
   Onhan Sailalla tossa sellainen pointti, että jos kirjoittaa "hän", lauseesta ei käy selväksi, että kunnioittaa kyseessä olevan henkilön oikeutta määrittää sukupuolensa tai että henkilön sukupuolella ei ole merkitystä. Kirjoittamalla he/she tulee asia heti selväksi ja voidaan siksi kokea kohteliaampana.

   Lainaa

  43. Tulos: -8 (88 ääntä)
   Virkeä patsas: Onhan Sailalla tossa sellainen pointti, että jos kirjoittaa "hän", lauseesta ei käy selväksi, että kunnioittaa kyseessä olevan henkilön oikeutta määrittää sukupuolensa tai että henkilön sukupuolella ei ole merkitystä. Kirjoittamalla he/she tulee asia heti selväksi ja voidaan siksi kokea kohteliaampana.
   Suomen kahdeksasta muunsukupuolisesta varmaan puolet voisi pitää tuollaista vammailua kohteliaampana. Loput 5,5 miljoonaa ihmistä haluaa tulla kutsutuksi joko hän tai oikealla sukupuolellaan.
   Kyllähän sen ottaisi ihan pelkkänä vittuiluna jos joku oman elämänsä saila änkyttäisi että "Mä en ole ihan varma ootko mies vai nainen niin en viitsi arvailla"
   Maailma ei pyöri muutaman transun ympärillä vaikka ne perkeleen äänekkäitä oman elämänsä supertähtiä ovatkin.

   Lainaa

  44. Mönjässä kierinyt järvisieni 16.3.2023 14:36
   Tulos: +12 (26 ääntä)
   Oonko mä ainut, joka ei tajunnu tota Neumann-juttua..?

   Lainaa

  45. Itseasiassa 16.3.2023 15:04
   Tulos: +17 (17 ääntä)
   Itse itse asiassa: Anteeks mut el ei oo etuliite vaan artikkeli
   Ei mitään, hyvä kun korjasit.

   Lainaa

  46. Tulos: +43 (47 ääntä)
   Mönjässä kierinyt järvisieni: Oonko mä ainut, joka ei tajunnu tota Neumann-juttua..?
   Oot varmaankin. Lusikka nurkkaan tarkoittaa kuolemista.

   Lainaa

  47. Tulos: +40 (54 ääntä)
   Eniten näissä Sailoissa ärsyttää se, että he omaksuvat "sääntöjä" ihan omalta lonkalta kuuntelematta oikeasti näitä joita luulevat auttavansa. Hän-pronomini ei voi sukupuolittaa ketään väärin, sillä se ei sukupuolita ketään alunperinkään. Lähtökohtaisesti aina kun lähdetään luettelemaan ihmisryhmiä erikseen, todennäköisemmin jättää jonkun ulkopuolelle sen sijaan että käyttäisi sanaa joka kuvaa jokaista. Muutenkin englanninkielisissä sateenkaaripiireissä suositaan they-sanan käyttöä paljon laajemmin kuin kieliopillisesti kankeaa he/she (ja vastaavat variaatiot) -ilmaisua. Omasta mielestäni on muutenkin mukavampaa käyttää tuntemattomasta yksilöstä neutraalia ilmaisua kuin lähteä arvailemaan mitä sanoja he käyttävät itsestään. Sillä, joka suuttuu neutraalin ilmaisun käytöstä itseään kohtaan on jotakin muuta hampaankolossa.

   Lainaa

  48. Tiukka koira 16.3.2023 17:19
   Tulos: +2 (42 ääntä)
   Kovera lohikäärme: Traumcity (onko se joku porukka) taitaa trollata myös vauva.fi palstalla. Ainakin identtistä mussutusta siellä on ollut vuoden ajan translaista. Helikopterit ja transikä länkyti lää. Suht surullinen elämä, jos koko elämänsisältö on herätä aamuyöllä tuollaista paskua suoltamaan nettiin. Vai liekkö roikkunut hereillä, f5 painellen, että pääsee heti tänne trollaamaan.
   Kenellähän se surullinen elämä on kun pitää hakata F5, jotta pääsee lukemaan traumcityn kommentit?

   Lainaa

  49. Tiukka koira 16.3.2023 17:23
   Tulos: -29 (77 ääntä)
   Hylätty hanki: Kommenttiosioon on taas löytänyt tiensä nämä "kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin siitä että minulle täysin tuntematon ihminen kokee syntyneensä väärään sukupuoleen".
   Mielenterveysongelma se on, eikä mikään väärä sukupuoli. Kandee vähän lueskella asioista.

   Lainaa

  50. Tulos: +12 (32 ääntä)
   bleb: Hän-pronomini ei voi sukupuolittaa ketään väärin, sillä se ei sukupuolita ketään alunperinkään.
   Sehän hän-sanan ongelma juuri on. Saila haluaa sukupuolittaa oikein ja tarkasti. Ei se onnistu sukupuolettomalla pronominilla.

   Lainaa

  51. Nuutunut kivi 16.3.2023 18:18
   Tulos: +12 (16 ääntä)
   Saila ei halua sukupuolittaa ketään väärin. Hän/he/she haluaa vain sukupuolittaa toisia.

   Lainaa

  52. Harkittu kotieläin 16.3.2023 18:21
   Tulos: -11 (27 ääntä)
   bleb: Eniten näissä Sailoissa ärsyttää se, että he omaksuvat "sääntöjä" ihan omalta lonkalta kuuntelematta oikeasti näitä joita luulevat auttavansa. Hän-pronomini ei voi sukupuolittaa ketään väärin, sillä se ei sukupuolita ketään alunperinkään. Lähtökohtaisesti aina kun lähdetään luettelemaan [...]
   Ei englannin kielen he/she perustu siihen mitä sanoja joku itsestään käyttää.

   Lainaa

  53. Nuutunut kivi 16.3.2023 18:25
   Tulos: +32 (42 ääntä)
   Virkeä patsas: Onhan Sailalla tossa sellainen pointti, että jos kirjoittaa "hän", lauseesta ei käy selväksi, että kunnioittaa kyseessä olevan henkilön oikeutta määrittää sukupuolensa tai että henkilön sukupuolella ei ole merkitystä. Kirjoittamalla he/she tulee asia heti selväksi ja voidaan siksi kokea kohteliaampana.
   Eikö ole ihan oletusarvona, että kunnioittaa kyseessä olevan henkilön oikeutta määrittää sukupuolensa tai että henkilön sukupuolella ei ole merkitystä?

   Lainaa

  54. Nuutunut kivi 16.3.2023 18:26
   Tulos: +9 (11 ääntä)
   Olisi kiva tietää mikä Sailan ja Karin keskustelun alkuasetelma oli.

   Lainaa

  55. Tulos: -7 (35 ääntä)
   It's a deal: Totta. Empatian kohteena on kärsinyt osapuoli, jälkimmäisessä vain hyökätään mahdollisesti jopa kuvitellun uhrin puolesta, häntä ei edes tarvita koko prosessissa. Tarkoitus ei ole parantaa kenenkään toisen asemaa tai fiiliksiä, kunhan pääsee purkamaan omia tuntojaan ja näyttämään paremmalta ihmiseltä.
   Jos ei saa loukkaantua toisen puolesta, koko "woke" menettää merkityksensä!? Kannatan.

   Lainaa

  56. Tulos: -20 (42 ääntä)
   Nimi: Minä ainakin käytän englanniksi aina sanaa them/they ellei joku nyt ihan erikseen pyydä jotain muuta, koska inhoan sukupuolieroteltuja pronomineja ja sitä miten monimutkaiseksi niiden olemassaolo tekee asiat. Suomi-hän vallankumous kaikkiin kieliin, jooko?
   Minä en käytä, en suomessa enkä englannissa, monikkoa muista kuin kuninkaista. En waikka woke olisi perustuslaissa.

   Lainaa

  57. Sovelias järvisieni 16.3.2023 20:11
   Tulos: +10 (22 ääntä)
   Valittu mestari: Olen miettinyt milloin vaikka ranskankielisessä maailmassa alkaa vaatimus kielen feminiinisten ja maskuliinisten sanojen vaihdosta neutraaliksi. Siinä kielessä jopa esineillä on sukupuoli. Enpä uskonut että suomenkielen valmiiksi neutraali "hän" olisi ongelma.
   Sama juttu saksassa. Ensinnäkin, en ymmärrä millä perusteella esimerkiksi pöllö ja pitsa ovat femiinejä sanoja, omena ja meikkisivellin maskuliinisia ja ravintola ja pyyhe neutraaleja. Varmaan joku logiikka tässä on, mutta ainakaan itselle ei ole sitä logiikkaa opetettu 😂

   Lainaa

  58. Inha mäyrä 16.3.2023 23:37
   Tulos: +13 (19 ääntä)
   Laura: Mutta miksi? Miksei kaikki sanat voi olla vaan niitä neutreja?
   Hyvä kysymys oikeastaan. En kyllä osaa mitään aikaisempaa kieltä kuin klassista latinaa, joten esim. romaanisten kielten suvun syntylogiikka on vähän hämärän peitossa. Latinan kielessä suku on aika merkittävästi sidottu sanan morfologisiin ominaisuuksiin: sanan pääte osoittaa suvun, esim. -a (fem.), -us (mask.) ja -um (neutri). Näin kuitenkin vain 1. ja 2. deklinaation substantiivien kohdalla. On mahdollista, että sanan suvun määrittyminen liittyi jotenkin etäisesti siihen, mikä koettiin feminiinisenä ja mikä maskuliinisena, mutta tämä ei päde läheskään jokaisen sanan kohdalla. Suku on osa tiettyjen kielten logiikkaa, samoin kuin esim. suomen kielen logiikkaan kuuluu paikallissijoja, vaikka indoeurooppalaisiin ei. Kieli on aina puheyhteisön välinen sopimus. 
   Toinen kysymyksesi ei oikeastaan käy järkeen, koska jos kieliopillista sukua ei ole, eivät sanat ole neutreja sen enempää kuin maskuliineja tai feminiinejäkään. Neutria ei myös yleensä kielessä yhdistetä sukupuolettomuuteen vaan elottomuuteen (tähänkin toki poikkeuksia, esim. das Baby, ett djur). Ruotsin kielessä kieliopillinen suku ei vaihtele maskuliinin ja feminiinin välillä, vaan en / ett (joista ett perinteinen neutri). Otetaan vielä huomioon, että jotkin en-sukuiset sanat ovat maskuliineja tai feminiinejä (esim. en båt), mikä näkyy joskus adjektiivin taivutuksesta.
   Mainitaan vielä, että kielen kehittyessä sanan suku voi vaihtua, esim. latinasta nykyranskaan monet neutrit on käsitetty feminiineiksi, koska niiden taipuneet muodot on sekoitettu feminiinin näköisten sanojen kanssa. Nykyranskassahan maskuliini käsittää sekä maskuliinit että neutrit, eli ne ovat sulautuneet yhteen samannäköisiksi.

   Lainaa

  59. Tulos: +15 (25 ääntä)
   Nimi: Minä ainakin käytän englanniksi aina sanaa them/they ellei joku nyt ihan erikseen pyydä jotain muuta, koska inhoan sukupuolieroteltuja pronomineja ja sitä miten monimutkaiseksi niiden olemassaolo tekee asiat. Suomi-hän vallankumous kaikkiin kieliin, jooko?
     Kannatan. Varsinkin työoloissa ihmisiä usein kutsutaan tittellä, joten mahdollisuus on vähän yli 50% että jos asentaja tai professori sukunimi sejasen olettaa kumpaankaan blokkiin näkemättä, niin pieleen menee. (Vähän yli, koska varsinkin opiskelijoista osa on "muu"). Ja näinä aikoina on aika yleistä, ettei kollegaa näe niin usein. They" on vähän kömpelö, joskin siihen tottuu, mutta rakas kielemme on jo antanut maailmalle hyvän sanan sauna, jatketaan sanalla hän. Se on kerta kaikkiaan yksinkertainen ja kätevä -mikä tahansa toimiva olento on "hän". Voimme samalla jatkaa vaikkapa keskusteluun tekoälystä, kysymällä voisiko se koskaan olla "hän", tai ovatko (jotkut) eläimet "hän" -eläinten sukupuolikokemus on kai erilainen, en tiedä, mutta tietoinen kone ei kai ainakaan voisi olla he tai she, ei niin kuin me sen ymmärrämme? "Hän" toimijana on ihastuttava sana, edistäkäämme sen käyttöä.

   Lainaa

  60. Rahakas kettu 17.3.2023 3:01
   Tulos: -21 (45 ääntä)
   Toj Karin: Ei voi. "They" on sukupuoleton ja juuri siitä syystä yleistynyt käytössä sanojen "he" ja "she" tilalle. Siitä loukkaantuvia voidaan pitää yksiselitteisesti joko trolleina tai idiootteina. Sitä sanaa käyttämällä nimenomaan ilmaistaan ettei oleta mitään toisen sukupuolesta tai että ei halua tuoda näitä oletuksia julki. Käytännössä täysin sama kuin suomen sukupuoleton "hän".
   Mutta miksi hemmetissä pitää puhua yksittäisestä ihmisestä monikkomuodossa? Yhtä sekopäistä kuin puhua itsestään kolmannessa persoonassa. Shakespearen aikaan kuninkaallisista on voitu puhua vaikka missä muodossa mutta ne kuvittelikin silloin kuninkaallisten olevan suurin piirtein jumalan lähettiläitä ja edustajia maan päällä.

   Lainaa

  61. Gabriel DJ 17.3.2023 3:32
   Tulos: -17 (17 ääntä)
   Pelkäämätön peto: Niin täähän se oli se vitsi
   Ei.
   "Ruotsinkielisten, saamelaisten, viittomakielisten, romanitaustaisten sekä mahdollisuuksien mukaan myös muiden vammaisten henkilöiden kielellinen ja kulttuurinen tausta tulee ottaa huomioon palveluprosessin eri vaiheissa."

   Lainaa

  62. Tulos: +29 (47 ääntä)
   Rahakas kettu: Mutta miksi hemmetissä pitää puhua yksittäisestä ihmisestä monikkomuodossa? Yhtä sekopäistä kuin puhua itsestään kolmannessa persoonassa. Shakespearen aikaan kuninkaallisista on voitu puhua vaikka missä muodossa mutta ne kuvittelikin silloin kuninkaallisten olevan suurin piirtein jumalan lähettiläitä ja edustajia maan päällä.
   Siksi koska et ymmärrä englannin kielioppia. They-sanaa on voinut käyttää yksikkömuodossa ties kuinka pitkään. Vika on ainoastaan siinä, että Suomessa sana on opetettu virheellisesti yksinomaa monikkona.

   Lainaa

  63. Tulos: +9 (23 ääntä)
   Väsynyt: Minä en käytä, en suomessa enkä englannissa, monikkoa muista kuin kuninkaista. En waikka woke olisi perustuslaissa.
   Käytätkö siis sanaa ”thou” puhutellessasi muita kuin kuninkaallisia?

   Lainaa

  64. Tulos: +1 (13 ääntä)
   Rahakas kettu: Mutta miksi hemmetissä pitää puhua yksittäisestä ihmisestä monikkomuodossa? Yhtä sekopäistä kuin puhua itsestään kolmannessa persoonassa. Shakespearen aikaan kuninkaallisista on voitu puhua vaikka missä muodossa mutta ne kuvittelikin silloin kuninkaallisten olevan suurin piirtein jumalan lähettiläitä ja edustajia maan päällä.
   Tane käyttää yleensä esim. ilmauksia ”yourself” ja ”themself” yksikkömuotojen ”thyself” ja ”him/herself” asemesta. Ensinmainittu muutos tapahtui jo satoja vuosia sitten ja sai silloin jotkut vetämään herneen nenään, toinen näyttää olevan ainakin aluillaan.

   Lainaa

  65. Syrjäytynyt puhveli 17.3.2023 14:26
   Tulos: +25 (35 ääntä)
   Rahakas kettu: Mutta miksi hemmetissä pitää puhua yksittäisestä ihmisestä monikkomuodossa? Yhtä sekopäistä kuin puhua itsestään kolmannessa persoonassa. Shakespearen aikaan kuninkaallisista on voitu puhua vaikka missä muodossa mutta ne kuvittelikin silloin kuninkaallisten olevan suurin piirtein jumalan lähettiläitä ja edustajia maan päällä.
   Opettele englantia ja kuuntele natiiveja, niin ehkä ymmärrät paremmin. Yleensäkin yksikkö ja monikko ei sekoitu keskenään kovinkaan vakavasti, esimerkiksi: "Our customer left a bag here." "Where did they leave it?". Itse inhoan sitä "he or she" sekoilua, kun on paljon yksinkertaisempikin tapa puhutella yksittäistä henkilöä. Ja onhan Suomessakin teitittelyä, eli yksittäisen ihmisen puhuttelua monikossa.

   Lainaa

  66. Tulos: +9 (15 ääntä)
   Väsynyt: Minä en käytä, en suomessa enkä englannissa, monikkoa muista kuin kuninkaista. En waikka woke olisi perustuslaissa.
   Ihme monarkiasimppaaja

   Lainaa

  67. Kulmikas lokki 17.3.2023 17:49
   Tulos: -10 (22 ääntä)
   Tane: Käytätkö siis sanaa ”thou” puhutellessasi muita kuin kuninkaallisia?
   "Thou" on vanhahtava muoto sanasta "you", mutta vain yksikössä. Taipuu thou, thee, thine, thy. Tätähän ei näe kuin vanhoissa teksteissä, näytelmissä, elokuvissa, runoissa jne. Toki tehokeinona voi olla biisien nimissä. Tunnetuin lienee raamatun "thou shalt not kill" eli nykyversiona "you shall not kill". Ei siis mitään tekemistä "them":in kanssa.

   Lainaa

  68. Jäkälänpeittämä tiikeri 17.3.2023 17:52
   Tulos: +2 (18 ääntä)
   Toj Karin: Siksi koska et ymmärrä englannin kielioppia. They-sanaa on voinut käyttää yksikkömuodossa ties kuinka pitkään. Vika on ainoastaan siinä, että Suomessa sana on opetettu virheellisesti yksinomaa monikkona.
   Miksi tuota on opetettu väärin? Tuohan olisi näppärä kun ei tarvisi arvata tuntemattomien vastaanottajien sukupuolta kun kirjoittaa enkuksi. Yleensä se on aina "he/him" mutta koskaan ei voi tietää. Jos tuohon laittaa "they/them" niin onko varma ettei vastaanottajat ärsyynny ja kielipoliisi hyökkää paikalle? Työsähköposteissa eteenkään ei haluaisi mokata.

   Lainaa

  69. Pinkki hampurilainen 17.3.2023 19:01
   Tulos: -3 (17 ääntä)
   Jäkälänpeittämä tiikeri: Miksi tuota on opetettu väärin? Tuohan olisi näppärä kun ei tarvisi arvata tuntemattomien vastaanottajien sukupuolta kun kirjoittaa enkuksi. Yleensä se on aina "he/him" mutta koskaan ei voi tietää. Jos tuohon laittaa "they/them" niin onko varma ettei vastaanottajat ärsyynny ja kielipoliisi hyökkää paikalle? Työsähköposteissa eteenkään ei haluaisi mokata.
   Yleensäkin he/she/they viittaa kolmanteen osapuoleen, joten en osaa kuvitella, missä yhteydessä puhuttelisit tuntematonta vastaanottajaa näillä termeillä. Mutta jos puhut tuntemattomasta kolmannesta osapuolesta, niin on täysin OK sanoa vaikka, "could you give them my number?" ilman, että kukaan pitää sitä asiattomana tai kieliopin vastaisena. Mielensäpahoittajat tulevat esiin vasta siinä vaiheessa, kun sinun tiedetään tietävän ko. henkilön sukuopuoli. Eli "they" on siis yleispätevä vain siinä tapauksessa, että henkilön sukupuoli on puhujalle tuntematon.

   Lainaa

  70. Tulos: +4 (10 ääntä)
   Kulmikas lokki: "Thou" on vanhahtava muoto sanasta "you", mutta vain yksikössä. Taipuu thou, thee, thine, thy. Tätähän ei näe kuin vanhoissa teksteissä, näytelmissä, elokuvissa, runoissa jne. Toki tehokeinona voi olla biisien nimissä. Tunnetuin lienee raamatun "thou shalt not kill" eli nykyversiona "you shall not kill". Ei siis mitään tekemistä "them":in kanssa.
   Kyllä Tane sen tietää. Hän kysyi asiaa, koska "you" on myös monikkomuoto ja sitä käytetään hyvinkin yleisesti myös yhdestä ihmisestä puhuttaessa. Paitsi ehkä tämä edellinen monarkisti.

   Lainaa

  71. Tulos: +1 (13 ääntä)
   Jäkälänpeittämä tiikeri: Miksi tuota on opetettu väärin? Tuohan olisi näppärä kun ei tarvisi arvata tuntemattomien vastaanottajien sukupuolta kun kirjoittaa enkuksi. Yleensä se on aina "he/him" mutta koskaan ei voi tietää. Jos tuohon laittaa "they/them" niin onko varma ettei vastaanottajat ärsyynny ja kielipoliisi hyökkää paikalle? Työsähköposteissa eteenkään ei haluaisi mokata.
   Tuosta ärsyyntyminen on sama kuin ärsyyntyisi kättelystä. Täysin turhaa. Ihan kuin yrittäisit nyt etsimällä etsiä paskaa sieltä missä sitä ei ole. Mene tunkiolle  jos se niin kerran kiinnostaa.

   Lainaa

  72. Tulos: -6 (12 ääntä)
   Mä oon muuten vaan vammainen, asenteentaaltani nyt ainakin, eikä kukaan koskaan ikinä ole ottanut minua huomioon. Parempi varmaan näin mutta josko kuitenkin pitäisi ruveta meteliä nostaa kun se on muotia nykyjään. Vituttaa kun kanssa urpot itkee jotain saatanan oikeuksia meille vatipäille ja samalla tuolla olisi ihmisiä kenen puolesta pitäisi taistella ja nää vemputtajat onnistuu viemään huomion asioista joihin pitäisi kiinnittää huomiota. Louserit Vuittoniin. Eikun loufferit. Niin ja vittuun siis.

   Lainaa

  73. Ketterä peruna 19.3.2023 10:03
   Tulos: +15 (17 ääntä)
   "Hän" on täysin neutraali ja arvolatauksista vapaa ilmaus eikä siihen pidä yhdistää mitään ulkomaantuliaisia.

   Lainaa

  74. Irstas koira 20.3.2023 1:07
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   traumcity: Mä olen transkakskymppinen ite, passissa lukee joo vähän eri ikä mutta en mä koe itseäni niin vanhaksi vaan oon tälläinen ikinuorekas vipeltäjä. Jos genderi/sukupuoli riippuu ihan omasta fiiliksestä, niin miksei iän kohdalla ole sama homma? Toinen on aina ollut pikkuvanha, toinen rock and [...]
   On tämä jo vanha juttu. Yksi eduskuntavaaliehdokas on trans-ikäinen. Hän vaatii jopa korvauksia, jos väität muuta.
   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e0f09616-2850-476d-abdd-b50619d7f28b

   Lainaa

  75. Tulos: +3 (21 ääntä)
   Valitettavasti osalle sukupuolimelskaajista sukupuoli on niin tärkeä, ettei suomen kielen sukupuolineutraalit pronominit kelpaa heille, vaan he tarvitsevat muiden kielten pronomineja voidakseen alleviivata sukupuolta joka käänteessä. Ikävä suuntaus.

   Lainaa

  76. Tulos: +3 (11 ääntä)
   Kouluttamaton muurahainen: Melkein harmittaa, kun en ole muunsukupuolinen, että voisin loukkaantua Sailan sukupuolittamisesta. Toisaalta nykyäänhän voi onneksi loukkaantua myös muiden puolesta. Puhun suhteellisen sujuvaa englantia, työssäni käytän sitä joka päivä ja usein enemmän kuin suomea. Olen puhunut sitä [...]
   Minulla sama. Saatan käyttää samasta ihmisestä samassa virkkeessä eri pronominia, enkä edes huomaa sitä itse. Myöskään lukiessa en havaitse sanoissa he tai she sukupuolta, ja aina jos tekstissä on he/she-kikkailua (eli he said - she did - he responded, jne), pitää teksti lukea uudestaan erityisellä tarkkuudella, jotta tajuan kuka sanoi ja teki mitä. On erittäin vaikeaa yhdistää sukupuolta pronomineihin, vaikka pronominien sukupuolet on opiskeltu ulkoa jo vuosikymmeniä sitten.

   Lainaa

  77. Tulos: +5 (5 ääntä)
   Saila teki jo virheen, mistä jenkit ei anna anteeksi. Hänellä ei ole oikeutta sukupuolittaa ketään, on myös muita kuin she tai he. 😀

   Lainaa

  78. Tulos: +7 (7 ääntä)
   Hiisi ei oo kyllä Suomessa kovin myönteinen termi millekään sukupuolelle

   Lainaa

  79. Tulos: -3 (3 ääntä)
   Tuo vammaisjuttu on toki kontekstissaan juurikin niin kuin se tuossa lukee. Siinä puhutaan ruotsinkielisistä, saamelaisista jne. vammaisista. Vammaisia kun on myös näissä porukoissa :)

   Lainaa

  80. Epänormaali kavioeläin 31.3.2023 14:35
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Jos olisin nainen, loukkaantuisin Sailalle, että hän vihjaa minun olevan mahdollisesti mies. Jos olisin mies, loukkaantuisin Sailalle, että hän vihjaa minun olevan mahdollisesti nainen. Jos olisin muunsukupuolinen, loukkaantuisin Sailalle, että hän vihjaa minun olevan joko mies tai nainen. Jos olisin Saila, en varmaan edelleenkään tajuaisi, vaikka rautalangasta väännettäisiin.

   Lainaa

  81. Epänormaali kavioeläin 31.3.2023 14:36
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Saila onnistuu siis ns. pyllistämään yhdellä kertaa joka suuntaan. Saavutus sekin.

   Lainaa

  82. Ufo mehiläinen 28.4.2023 20:42
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   traumcity: Mä olen transkakskymppinen ite, passissa lukee joo vähän eri ikä mutta en mä koe itseäni niin vanhaksi vaan oon tälläinen ikinuorekas vipeltäjä. Jos genderi/sukupuoli riippuu ihan omasta fiiliksestä, niin miksei iän kohdalla ole sama homma? Toinen on aina ollut pikkuvanha, toinen rock and [...]
   Tiedän että oot trolli ja sulle ei pitäisi vastata, mutta siis. Kuinka sä muutat sun syntymävuotta? Ja jos sun mielestä mitään ei saa passin/syntymätodistuksen sisällössä muuttaa, niin mitä mieltä oot nimen vaihtamisesta? Se on sulle annettu niin sen kanssa sitten elät. Piste. (Terkuin sekä etu- että sukunimensä vaihtanut)

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: englanti, hallitus, he him, he she, hän, lehti, lusikka nurkkaan, muut vammaiset, pakasteet, pakasteita, ruotsinkieliset, saamelaiset, she her, suomi, they them