Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Viikon parhaat vinkit

Näin korvaat 90 asteen pesuohjelman ja mikron.
Suurenna näkymä
Viikon parhaat vinkit

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 61 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +153 (163 ääntä)
   Ahem. Nykyään noin about 40 % hiustenkuivaajankin sähköstä voi tulla ydinvoimasta. Fingrid tietää lisää: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

   Lainaa

  2. Tulos: +534 (540 ääntä)
   Kun et ole varma onko TikTok -videot oikeassa, voit aina käyttää Facebookia faktantarkistukseen. Jes.

   Lainaa

  3. Pehmeä jänis 3.1.2023 0:37
   Tulos: +190 (210 ääntä)
   Mikkopetterin perspyykki on myös ihan normipyykkiä. Mutta toi keskustelu nyt lähti muutenkin ihan raiteiltaan 😅

   Lainaa

  4. Subwooferilla höystetty ananas 3.1.2023 1:07
   Tulos: +190 (218 ääntä)
   Siis kylhä se on ihan totta, että alusvaatteet pitäs pestä ainakin välillä 60°c ohjelmalla, jotta ne puhdistus kunnolla. Esim hiki ei poistu puuvillasta kunnolla muuten. Mut et kahesti 45°c pesu olis sama ku ysikymppi. Mitä ihmettä?

   Lainaa

  5. Kilokalori 3.1.2023 2:26
   Tulos: -152 (170 ääntä)
   Sori kun en torstaina kerennyt kommentoida. Mege veti ihan legit relaa. Jos ette ymmärrä, niin megellä on elämää näiden feissarikommentien ulkopuolellakin. Toisin kuin teillä pissisvalittajilla! Tanssilattialla pystyn heittämään suoraan lennosta robottitanssista vaikka tangoon. Ihan sama mitä DJ soittaa. Siinäpä teille päänaukojille miettimistä! System five!

   Lainaa

  6. Pizzaa rakastava lokki 3.1.2023 2:47
   Tulos: -22 (64 ääntä)
   Uskopuhetta mutta paskon

   Lainaa

  7. Vanhennut mustikka 3.1.2023 5:02
   Tulos: +36 (66 ääntä)
   Subwooferilla höystetty ananas: Siis kylhä se on ihan totta, että alusvaatteet pitäs pestä ainakin välillä 60°c ohjelmalla, jotta ne puhdistus kunnolla. Esim hiki ei poistu puuvillasta kunnolla muuten. Mut et kahesti 45°c pesu olis sama ku ysikymppi. Mitä ihmettä?
   Sen oli tarkoitus olla huumoria.

   Lainaa

  8. Tulos: +58 (68 ääntä)
   Katriin kiteytyy hyvin sosiaalisen medina käyttäjien tyhmyys. Tämä some tekee kaikesta heille totta. kun vieraannutaan kokonaan todellisuudesta.

   Lainaa

  9. Kättelevä mato 3.1.2023 6:33
   Tulos: +140 (162 ääntä)
   En tajua miksi kaikki ei vaan ota sitä sähköä ihan seinässä olevasta pistorasiasta. Onko tämä joku muotijuttu että pitää olla joko ydinvoimaa tai tuulisähköä nykyään?

   Lainaa

  10. Tulos: +10 (50 ääntä)
   Vastasin kyselyyn "muu" koska pyykin pesulämpötila riippuu siitä mitä pesen. Peruspyykki on sen 40 ja hygienia 60. Sitten on myös villapesut ja muut, mut rehellisyyden nimissä minun kämppis tekee ne kun mie oon hieman töhö :D Joutuisin tuonne mokien sekaan.

   Lainaa

  11. Silityskuiva hauki 3.1.2023 7:26
   Tulos: +67 (69 ääntä)
   Zippo: Vastasin kyselyyn "muu" koska pyykin pesulämpötila riippuu siitä mitä pesen. Peruspyykki on sen 40 ja hygienia 60. Sitten on myös villapesut ja muut, mut rehellisyyden nimissä minun kämppis tekee ne kun mie oon hieman töhö 😁 Joutuisin tuonne mokien sekaan.
   Kysymys kuuluikin "useimmiten"

   Lainaa

  12. Toj Karin 3.1.2023 7:28
   Tulos: +42 (52 ääntä)
   Vanhennut mustikka: Sen oli tarkoitus olla huumoria.
   Niin itsekin ajattelin ensin, mutta kun siirryin lukemaan kommentteja ja näkemään miten tyhmiä ihmisiä on olemassa, ei voi olla enää niin varma alkuperäisestäkään postauksesta.

   Lainaa

  13. Tulos: +94 (102 ääntä)
   Itse opin aikanaan että 40 asteessa pestään vaatteet, 60 asteessa pyyhkeet ja lakanat... Pitäisiköhän sitä sitten ottaa tavaksi pestä välillä kuumemmalla.

   Lainaa

  14. Kävelevä papukaija 3.1.2023 7:38
   Tulos: +12 (58 ääntä)
   Miten kädet tulee puhtaaksi jos pesee saippualla, mutta pyykki ei pyykinpesuaineella?

   Lainaa

  15. Tulos: +49 (75 ääntä)
   Tuo että 40 C ei tapa bakteereja mutta 60 C tappaisi, enpä tiedä. Eikai sen 60 asteenkaan tarkoitus ole bakteereja kuumuuteen tappaa, eivät ne ainakaan kaikki missään muuallakaan siihen kuole? Eikö tarkoitus ole että korkeampi lämpö yhdessä pesuaineen kanssa liuottaa sen fyysisen lian paremmin pois jolloin sen sisältämät bakteerit huuhtoutuvat sitä kautta? Saa valistaa jos jollain on täsmätietoa, koska on lähdekriittisyyden nimissä hyvä varmistaa tik tok-videon faktat feissarimokista aina välillä. Ja jos vastaaja voisi aloittaa viestinsä sanoilla ”itse asiassa” niin se todistaa viimeistään asian. Itse en sitä nyt vielä hataralla oletuksellani uskaltanut kirjoittaa.

   Lainaa

  16. Itseasiassa 3.1.2023 8:03
   Tulos: +29 (33 ääntä)
   Kättelevä mato: En tajua miksi kaikki ei vaan ota sitä sähköä ihan seinässä olevasta pistorasiasta. Onko tämä joku muotijuttu että pitää olla joko ydinvoimaa tai tuulisähköä nykyään?
   Kyllä se onnistuu. Meille tuli aiemmin vesivoimalla tuotettua sähköä, mutta se on kuulemma paha ja lakkautettiin se sopimus. Nyt ollaan vain meidän kaupungin sähköllä, joten se varmaan on tarpeeksi lähellä sitä pistorasiaa.
   (ja ennen kun joku tulee valistamaan mua asian oikeista laidoista, kommentoin jo valmiiksi: No shit Sherlock!) 

   Lainaa

  17. apinaattori 3.1.2023 8:05
   Tulos: +58 (58 ääntä)
   No jos se tik tokissa oli ni onhan sen oltava totta.

   Lainaa

  18. Kämänen tonttu 3.1.2023 8:29
   Tulos: -18 (70 ääntä)
   En tiedä onko miesten ja naisten alusvaatteissa erilaiset materiaalit, mutta niinä harvoina kertoina kun olen erehtynyt sotkemaan boksereita petivaatepyykin joukkoon niin koneesta nostettaessa ne on olleet L:n sijasta S tai M -kokoa. Jotenkin on siis vähän vaikea uskoa että ne silti pitäisi välillä pestä siinä kuudessakympissä.

   Lainaa

  19. Hermostumaton kuguaari 3.1.2023 8:44
   Tulos: -1 (75 ääntä)
   Muhveli: Itse opin aikanaan että 40 asteessa pestään vaatteet, 60 asteessa pyyhkeet ja lakanat... Pitäisiköhän sitä sitten ottaa tavaksi pestä välillä kuumemmalla.
   Mä olen oppinut että kaikki pestään kuudessakymmenessä asteessa, lakanat ja pyyhkeet välillä 90 asteessa.
   Ja hyvin on toiminut, pyykit on puhtaita ja pesukone ei haise (mikä tuntuu monella olevan ongelmana).

   Lainaa

  20. Vastarannan kiiski 3.1.2023 9:11
   Tulos: +41 (43 ääntä)
   Minulla on 30 pistorasiasta viidestä suora kaapeli Olkiluotoon ja viisi Loviisaan. Pari taisi olla jonnekin tuulivoimalan roottoreihin, lopuista en tiedä. Ainiin ja televisio on yhteydessä suoraan vesivoimalaan, se on joku waterfall-malli.

   Lainaa

  21. Kilokalori 3.1.2023 9:20
   Tulos: -8 (18 ääntä)
   Kilokalori: Sori kun en torstaina kerennyt kommentoida. Mege veti ihan legit relaa. Jos ette ymmärrä, niin megellä on elämää näiden feissarikommentien ulkopuolellakin. Toisin kuin teillä pissisvalittajilla! Tanssilattialla pystyn heittämään suoraan lennosta robottitanssista vaikka tangoon. Ihan sama mitä [...]
   Tämä onkin jo aika vitsikäs trolli. Tosin silleen huono etten harrasta moisia diskoteekkejä.

   Lainaa

  22. Tulos: +12 (18 ääntä)
   Kilokalori: Sori kun en torstaina kerennyt kommentoida. Mege veti ihan legit relaa. Jos ette ymmärrä, niin megellä on elämää näiden feissarikommentien ulkopuolellakin. Toisin kuin teillä pissisvalittajilla! Tanssilattialla pystyn heittämään suoraan lennosta robottitanssista vaikka tangoon. Ihan sama mitä [...]
   Tyyppi joka käyttää sanoja "mege" ei voi itsekään olla muuta kuin pissis.

   Lainaa

  23. Vetoketjuton peruna 3.1.2023 9:53
   Tulos: +17 (23 ääntä)
   Toj Karin: Niin itsekin ajattelin ensin, mutta kun siirryin lukemaan kommentteja ja näkemään miten tyhmiä ihmisiä on olemassa, ei voi olla enää niin varma alkuperäisestäkään postauksesta.
   Noista nauruhymiöistä päättelisin aloittajan kyllä tavoitelleen huumoria. Vain Pia ymmärsi.

   Lainaa

  24. Tulos: +70 (80 ääntä)
   Hermostumaton kuguaari: Mä olen oppinut että kaikki pestään kuudessakymmenessä asteessa, lakanat ja pyyhkeet välillä 90 asteessa.Ja hyvin on toiminut, pyykit on puhtaita ja pesukone ei haise (mikä tuntuu monella olevan ongelmana).
   Minäkin opin tämän ja sitten pilasin teininä monta vaatettani, kun ne eivät kestä 60 astetta. Joten nykyään pesen korkeimmassa lämpötilassa, mitä pesulappu sallii.

   Lainaa

  25. Peruuttamaton riikinkukko 3.1.2023 10:26
   Tulos: +48 (56 ääntä)
   Kämänen tonttu: En tiedä onko miesten ja naisten alusvaatteissa erilaiset materiaalit, mutta niinä harvoina kertoina kun olen erehtynyt sotkemaan boksereita petivaatepyykin joukkoon niin koneesta nostettaessa ne on olleet L:n sijasta S tai M -kokoa. Jotenkin on siis vähän vaikea uskoa että ne silti pitäisi välillä pestä siinä kuudessakympissä.
   Puuvillaiset kestää kuumemmankin, mutta nykyiset alusvaatteet sisältää yleensä aina keinokuituja, jotka ei ainakaan kovin montaa kuumaa pesua kestä.

   Lainaa

  26. Riitaisa simpanssi 3.1.2023 11:38
   Tulos: +38 (42 ääntä)
   Banaani: Tuo että 40 C ei tapa bakteereja mutta 60 C tappaisi, enpä tiedä. Eikai sen 60 asteenkaan tarkoitus ole bakteereja kuumuuteen tappaa, eivät ne ainakaan kaikki missään muuallakaan siihen kuole? Eikö tarkoitus ole että korkeampi lämpö yhdessä pesuaineen kanssa liuottaa sen fyysisen lian [...]
   Sen lisäksi mitä mainitsit liuottamisesta, 60 astetta tappaa huomattavasti enemmän bakteereja kuin 40. Se ei tapa kaikkea, mutta valtavan osan, ja jokainen aste yli kuudenkympin tappaa vielä enemmän. Esimerkiksi maidon pastörointiin riittää 70 astetta, vaikkei se tee siitä steriiliä.

   Lainaa

  27. Tulos: +45 (57 ääntä)
   Muhveli: Itse opin aikanaan että 40 asteessa pestään vaatteet, 60 asteessa pyyhkeet ja lakanat... Pitäisiköhän sitä sitten ottaa tavaksi pestä välillä kuumemmalla.
   En suosittele, ellei vaate ole 100% luonnonkuitua kuten esim. puuvillaa! Suurin osa nykyajan vaatteista sisältää kuitenkin keinokuituja (varsinkin naisten vaatteet). 
   Keinokuituja voi ajatella ikään kuin muovilankoina, jotka on punottu kankaan sekaan. Ja mitä tapahtuu muoville kun se kohtaa liian suuria lämpötiloja + vähintään tunnin kestävää venymistä ja kiertymistä? Jep, se pehmenee lämmön takia ja sitten katkeilee, vääntyy ja muuttaa muotoaan. (tän takia esimerkiksi "100% puuvillaa" olevat alushousut voi silti menettää muotonsa liian korkeassa lämpötilassa, koska niiden vyötärön kuminauha on keinokuitua) 
   Summa summarum, pese vaatteet aina pesulapun ohjeiden mukaisesti. 

   Lainaa

  28. It's a deal 3.1.2023 12:02
   Tulos: +11 (13 ääntä)
   Itsehän käytän ainoastaan lähivoimalan tuottamaa luomusähköä, siksi .
   Itseasiassa: Kyllä se onnistuu. Meille tuli aiemmin vesivoimalla tuotettua sähköä, mutta se on kuulemma paha ja lakkautettiin se sopimus. Nyt ollaan vain meidän kaupungin sähköllä, joten se varmaan on tarpeeksi lähellä sitä pistorasiaa. (ja ennen kun joku tulee valistamaan mua asian oikeista laidoista, kommentoin jo valmiiksi: No shit Sherlock!) 
   Itsekin käytän nykyisin ainoastaan lähivoimalassa tuotettua luomusähköä.

   Lainaa

  29. Tulos: +9 (13 ääntä)
   Nimi: Kun et ole varma onko TikTok -videot oikeassa, voit aina käyttää Facebookia faktantarkistukseen. Jes.
   Erittäin hyvin sanottu. Toivottavasti parantunut mutta koko ajan jäljessä laahannut mediakasvatus yltää paremmin nuorimpaan sukupolveen. About 1998-2010 syntyneet taisi jäädä ns. välistä.

   Lainaa

  30. Verevä hai 3.1.2023 13:36
   Tulos: +14 (18 ääntä)
   Hyvä tietysti, että näitä mietitään. Ola havainto on se, että hyvällä vaatehuollolla, eli kotona eri vaatteet kuin kylillä, pidossa olevat vaatteet kotona naulakossaan, työvaatteet samaten siististi. Etenkin villaa hoidetaan pääasiassa tuulettamalla, erityisesti pakkaset hyödynnämme. Niinpä varsinaiset pyykinpesukerrat saa harvennetuksi niin paljon, että sit kärsii jo pestä pyyhkeet, lakanat ja alusvaatteet kuudessakympissä. Joskus ToSI harvoin (max. 1 krt/vuosi) jotain siivousrättejä jopa 90 asteessa. Itse pesukone välillä tyhjänä 90 asteessa, jotta kone pysyy ehyenä. Näin olen itse nämä funtsaillut. Pahinta on siis pestä turhaan.

   Lainaa

  31. Koherentti ankka 3.1.2023 13:52
   Tulos: +25 (25 ääntä)
   Kävelevä papukaija: Miten kädet tulee puhtaaksi jos pesee saippualla, mutta pyykki ei pyykinpesuaineella?
   Ei ne välttämättä kovin hyvin tulekaan. Hoitajakoulutukseen kuuluu aseptiikan opinnoissa testi, jossa kädet pestään ensin pelkällä vedellä, sitten hetken aikaa saippualla, sitten ohjeiden mukaan, ja lopuksi vielä käytetään käsidesiä. Joka välissä kädet käytetään valaisimessa, joka paljastaa minkä verran käsiin on jäänyt bakteereja. Riippuen mm. ihon kuivuudesta ja käsipesun huolellisuudesta, sekä (tietenkin!!) veden lämpötilasta, näky voi olla aika pysäyttävä.

   Lainaa

  32. Verevä hai 3.1.2023 15:12
   Tulos: +21 (21 ääntä)
   Verevä hai: Hyvä tietysti, että näitä mietitään. Ola havainto on se, että hyvällä vaatehuollolla, eli kotona eri vaatteet kuin kylillä, pidossa olevat vaatteet kotona naulakossaan, työvaatteet samaten siististi. Etenkin villaa hoidetaan pääasiassa tuulettamalla, erityisesti pakkaset hyödynnämme. [...]
   Pesukertojen harventamisella myös vähentää vaatteiden kulumista, eli kokonaishyöty ympäristölle senkun kasvaa. Ja tulee vähemmän käsiteltävää jätevettä, ei sekään ilman sähköä ja ympäristöhaittoja onnistu.

   Lainaa

  33. Keitetty ilonpilaaja 3.1.2023 15:45
   Tulos: +16 (16 ääntä)
   Kävelevä papukaija: Miten kädet tulee puhtaaksi jos pesee saippualla, mutta pyykki ei pyykinpesuaineella?
   Käsien huolellinen saippuapesu huuhtoo bakteerit ja virukset viemäriin. Ei ole tarkoitus käsiä kuumentaa. Pyykinpesukone taas hieroo pyykinpesuainetta tekstiileihin, puhdistaa niistä sotkut ja hajut ja lopuksi huuhtelee ne pois. Teoriassa siinäkin pitäis virusten ja bakteerien huuhtoutua mutta toki osa voi jäädä lymyilemään johonkin tekstiilin huokoseen (niinkuin voi huonossa käsienpesussakin jäädä).

   Lainaa

  34. Kevyt näätä 3.1.2023 16:01
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   Voi ristus... Huumorialoitus pyykinpesusta facessa, ja sitten hirveä mesoaminen pyykinpesusta ensin facessa ja sitten feissarimokissa.

   Lainaa

  35. Pieni herne 3.1.2023 16:17
   Tulos: +15 (15 ääntä)
   Riitaisa simpanssi: Sen lisäksi mitä mainitsit liuottamisesta, 60 astetta tappaa huomattavasti enemmän bakteereja kuin 40. Se ei tapa kaikkea, mutta valtavan osan, ja jokainen aste yli kuudenkympin tappaa vielä enemmän. Esimerkiksi maidon pastörointiin riittää 70 astetta, vaikkei se tee siitä steriiliä.
   Tästä syystä vaihtoehdot ovat usein juuri 40 ja 60, sillä 50 astetta olisi vain huono kompromissi: kuluttaa vaatteita ja käyttää enemmän energiaa kuin 40 astetta, mutta on edelleen bakteeripesäkevyöhykkeellä lämpötilan suhteen.

   Lainaa

  36. Metallia niellyt hiiri 3.1.2023 17:26
   Tulos: -14 (20 ääntä)
   Kyl ne modernit pesuaineet on sellasta myrkkyä et ei tarvi olla mureissaan vaik huljuuttais 0-asteisella vedellä, kaikki kuolee. Siinä voi sit miettiä onko se ympäristöystävällisempää kuin lämmin vesi (jota ei ole pakko lämmittää polttamalla hiiltä vaan siihen voi käyttää vaikkapa sitä ydinvoimaa!).

   Lainaa

  37. Nuutunut kivi 3.1.2023 17:41
   Tulos: +9 (17 ääntä)
   Peruuttamaton riikinkukko: Puuvillaiset kestää kuumemmankin, mutta nykyiset alusvaatteet sisältää yleensä aina keinokuituja, jotka ei ainakaan kovin montaa kuumaa pesua kestä.
   Tekokuidut ei kestä huuhteluainetta. Se on muutenkin ihan turhake.

   Lainaa

  38. Kirjautuminen epäonnistui 3.1.2023 19:59
   Tulos: +19 (21 ääntä)
   Nimi: Kun et ole varma onko TikTok -videot oikeassa, voit aina käyttää Facebookia faktantarkistukseen. Jes.
   Yleensä lopulliset faktat löytyvät sitten lopulta siivilöityinä ja kirkastettuina täältä Feissarimokien kommenteista 😁

   Lainaa

  39. Tulos: +13 (15 ääntä)
   Metallia niellyt hiiri: Kyl ne modernit pesuaineet on sellasta myrkkyä et ei tarvi olla mureissaan vaik huljuuttais 0-asteisella vedellä, kaikki kuolee. Siinä voi sit miettiä onko se ympäristöystävällisempää kuin lämmin vesi (jota ei ole pakko lämmittää polttamalla hiiltä vaan siihen voi käyttää vaikkapa sitä ydinvoimaa!).
   Pesuaineet huuhtoutuu huonosti pois, niitä pitää annostella riittävästi, mutta ei liikaa. Eikä ne yksin ole ratkaisu, kyllä se on kemiallinen kokonaisuus, johon lämpötila kuuluu oleellisesti. Kun opettelee pitämään vaatteistaan ylipäätään huolta, niin niitä ei ole tarpeen yhden käytön jälkeen nakata pyykkikoriin (ei ainakaan koko vaatekertaa!), ja voi sitten pestä ihan oikeilla asteilla kunkin vaatteen. Pesukonekin kestää paremmin, kun sinne ei jää liiasta pesuaineen annostelusta pesuainejäämiä.

   Lainaa

  40. Tulos: -1 (21 ääntä)
   Erikoisia väitteitä/kokemuksia porukalla pyykinpesusta. Meikäläisen kokemukset: - Useimmat vaatteet kestävät 60 asteen lämpötilan. Myös keinokuidut, ja myös nykyaikaiset alusvaatteet, jotka sisältävät keinokuitua. Vuosien myötä vaatteet toki voihan hieman lerpahtaa. - Keinokuidut kestävät huuhteluainetta, ja nimenomaan joidenkin keinokuitujen kanssa huihteluainetta tarvitaan. Tarvitaan, koska se estää vaatteiden sähköistymisen. Minulta ainakin on aina ollut mekkoja, jotka ilman huihteluainetta liimaantuvat kiinni sääriin tai hiuksiin. - Ajatus, että pesisi kaiken pesulappuun painetulla lämpötilalla, tai pesisi kaiken 40:ssä, ei toimi. Hämmentävää, ettei joillakin ole tätä ongelmaa, mutta minulla monet vaatteet alkavat pitemmän päälle haista pahalta, jos en pese mitä 60:ssä ainakin joskus. Ja ei: etikka tms. konstit eivät ratkaise asiaa. On myös niin, että siinä vaiheessa ei ole väliä, mitä pesulapussa lukee. Pahanhajuisia vaatteita ei voi käyttää. Eli se on joko suoraan roskiin tai kokeilu, miten käy kuudenkympin kanssa. Enimmäkseen käy hyvin. Pyyhkeiden kohdalla dilemma on sama, lukemat eri. Eli normaalisti pyyhkeet pestään 60:ssa. Jossain vaiheessa ne kuitenkin tulevat tunkkaisen hajuisiksi. Haju ei ole yhtä paha kuin vaatteissa, mutta ei ole miellyttäväkään. Tässä vaiheessa pesen pyyhkeet 95 asteessa, ja haju katoaa. Toki se ei tee hyvää pyyhkeille. Niistä tulee joksikin aikaa karheita kuin korppu. Karheus on kuitenkin parempi kuin paha haju. Jos ihmiset uusivat tekstiilejä usein, tällaista ongelmaa ei ehkä ehdi tulla. Meillä monet vaatteet ovat 10 vuotta vanhoja ja pyyhkeet varmaan 25.

   Lainaa

  41. Tulos: +6 (12 ääntä)
   Kyöpeli: Erikoisia väitteitä/kokemuksia porukalla pyykinpesusta. Meikäläisen kokemukset: - Useimmat vaatteet kestävät 60 asteen lämpötilan. Myös keinokuidut, ja myös nykyaikaiset alusvaatteet, jotka sisältävät keinokuitua. Vuosien myötä vaatteet toki voihan hieman lerpahtaa. - Keinokuidut kestävät [...]
   Omista vaatteista ainakin puolet on vähintään kymmenen vuotta vanhoja, eikä ne kyllä millekään haise. Tosin ne vanhat vaatteet, jotka ovat selvinneet noista ajoista kun kaikki pestiin korkeassa lämpötilassa saatan edelleen toisinaan pestä niin, mutta uudemmat eivät kyllä varmaan kestäisi vuottakaan sellaista menoa ja sekin olisi aikamoista ympäristön/rahan hukkaa hankkia uusia tilalle. Uusimmat farkkuni venyivät varmaan pari kokoa kun nakkasin ne ehkä kolmannella pesukerralla vahingossa 40 -asteeseen 30 sijaan. :( Onneksi sain kutistettua niitä uudestaan pelkästään liottamalla kuumassa vedessä. 
   Pyyhkeet ja lakanat haisee vähän, jos pitkään kaapissa säilyttää, mutta ei pelkän pesun jälkeen. 
   Auttaisiko hajuun tekstiilien tuuletus toisinaan? 

   Lainaa

  42. Tulos: +2 (2 ääntä)
   Niin ja lisään, että alusvaatteet pesen kyllä aina 60 -asteessa, enkä kyllä yleensä ostakaan sellaisia jotka vaatisivat alemman lämpötilan. Lisäksi niiden ulkonäkö ei ole ihan niin tärkeää, kunhan istuvat ja tuntuvat hyvältä ja tätä pieni venyminen ja vanuminen yleensä vaan auttaa. Muiden vaatteiden kanssa tämä vaan ei toimi kun olen mieltynyt ulkonäön ja materiaalien puolesta sellaisiin vaatteisiin, jotka eivät kestä kuluttavia pesuja.

   Lainaa

  43. Kärkäs seppä 4.1.2023 5:29
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   En ole vieläkään ymmärtänyt, mihin lämpötilaan eco40/60 oikeasti nousee. En uskalla pestä siinä 40 pyykkiä, jos onkin liian kuuma. Olen pessyt 60 pyykin sillä ohjelmalla, mutta jos ei lämpötila nousekaan 60, niin eihän pyyhkeistä ja alusvaatteista tule puhtaita. Eco on meidän koneessa ainoa ohjelma, jossa rummun saa latoa täyteen. Muissa ohjekirjan mukaan hieman reilu puoli rumpua.

   Lainaa

  44. Tulos: +3 (7 ääntä)
   Muhveli: Itse opin aikanaan että 40 asteessa pestään vaatteet, 60 asteessa pyyhkeet ja lakanat... Pitäisiköhän sitä sitten ottaa tavaksi pestä välillä kuumemmalla.
   Ei, elastinen tavara (eli suurin osa vaatteista nykyisin) menee neljaakymppia lampimammassa pian pilalle. Samasta syysta en kayta kuivaajaa. Kovassa lammossa voi kayttaa vain puhdasta (no pun intended) puuvillaa. Joku saisi tuoda markkinoille viktorianaikaistyylisia alusvaatteita -kiinnitettaisi nyoreilla -kun nama nykyajan pitsielastaaniharpakkeet eivat kauaa kesta kasinpesua kummempaa...

   Lainaa

  45. Tulos: +16 (16 ääntä)
   Naurattaa tuo "itse pesisin mikkopetterin perspyykin 2000 asteessa" ja melkeen samaan hengenvetoon "bakteerikammoisuus ei tee hyvää".

   Lainaa

  46. Hikinen Vonkale 4.1.2023 14:54
   Tulos: +9 (13 ääntä)
   Olen varmaankin persereikä, kun pesen työvaatteeni usein 90 asteessa Maatalouslomittaja kun olen, niin työnantajalta tulee ohjeet että työvälineet on _desinfioitava_ ennen siirtymistä seuraavalle tilalle ja kun 70 asteista pesuohjelmaa ei löydy niin *shrug*

   Lainaa

  47. Tulos: -12 (12 ääntä)
   Mita te teette kankaillanne etta ne *haisevat*? Kissallani oli tyttoaikana tapana nukkua pyykkikorissani, ja tuoksahti siksi aivan kevyesti parfyymilta jota kaytan. Henkilona en haise miltaan, paitsi jos sairastan, sairaus haisee. Miehen sukat ja salikamat, lapsen vaipat, ja tosiaan lakanat jos sairastaa, taytyy vetaa keittolampotiloissa, ja jos ne eivat kesta niin sen pahempi sitten, mutta ei normaali toimistovaatetuksen pitaisi saada mistaan lemua? Mutta miten saatte pyyhkeistanne aivan nukattomat, omani ovat raikkaat kylla mutta polyiset suorastaan, eika mikaan marttaniksi halua tepsia?

   Lainaa

  48. Älä selitä 4.1.2023 19:32
   Tulos: -12 (14 ääntä)
   Luulin että huushollaus on naisten hommaa, mut enää en oo varma. Sen verran taidotonta näyttää olevan.

   Lainaa

  49. Voideltu luumu 4.1.2023 22:34
   Tulos: +22 (24 ääntä)
   Hikinen Vonkale: Olen varmaankin persereikä, kun pesen työvaatteeni usein 90 asteessa Maatalouslomittaja kun olen, niin työnantajalta tulee ohjeet että työvälineet on _desinfioitava_ ennen siirtymistä seuraavalle tilalle ja kun 70 asteista pesuohjelmaa ei löydy niin *shrug*
   Oot Alkutuotannon sankari. Saat anteeksi! 
   Minä pihistelen sinun puolesta sähköä, ei sulla ole oikein vaihtoehtoja. 
   On ne leviävät elukkataudit kuitenkin pahempi juttu, ja jos niitä ei estetä, siitä tulee vaan enemmän ongelmia, ja luonnonvarojen hukkaa. 

   Lainaa

  50. Tulos: -4 (6 ääntä)
   Kävelevä papukaija: Miten kädet tulee puhtaaksi jos pesee saippualla, mutta pyykki ei pyykinpesuaineella?
   Miten kädet tulevat puhtaiksi minuutissa, mutta pyykki ei kymmenessä?

   Lainaa

  51. Männä muurahainen 5.1.2023 16:44
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   Banaani: Tuo että 40 C ei tapa bakteereja mutta 60 C tappaisi, enpä tiedä. Eikai sen 60 asteenkaan tarkoitus ole bakteereja kuumuuteen tappaa, eivät ne ainakaan kaikki missään muuallakaan siihen kuole? Eikö tarkoitus ole että korkeampi lämpö yhdessä pesuaineen kanssa liuottaa sen fyysisen lian [...]
   Legionella ainakin tarvitsee sen 60* että puhdistuisi pois putkistosta. Ongelma toki enemmän muun käyttöveden kuin pyykin kanssa.
   Pyykin suhteen pesen lakanat, pyyhkeet yms. ja uudet kotiin kaupasta/kirpparilta kannetut vaatteet ja kankaat 60⁰. Se on tarpeeksi kuuma tuhotakseen monet ostosten mukana kotiin kantautuvat tuholaiset. Kesällä löytyi yllättäen kotoa kuoriaisia, eikä tietoa lähteestä. Oli siinä s*tana työmaa kun kaikki tekstiilit joko pesu 60⁰C tai pakasti viikon ajan. 😖

   Lainaa

  52. Tulos: +1 (1 ääni)
   Ei kellään olis tietoa, kenen Tiktok-tililtä tää löytyis?

   Lainaa

  53. Metallia niellyt hiiri 6.1.2023 12:39
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Speaari: Pesuaineet huuhtoutuu huonosti pois, niitä pitää annostella riittävästi, mutta ei liikaa. Eikä ne yksin ole ratkaisu, kyllä se on kemiallinen kokonaisuus, johon lämpötila kuuluu oleellisesti. Kun opettelee pitämään vaatteistaan ylipäätään huolta, niin niitä ei ole tarpeen yhden käytön [...]
   Puhuinkin lähinnä pöpöistä. En taannut hyvää jälkeä.

   Lainaa

  54. Tuulenpitävä karhu 6.1.2023 15:14
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   Hikinen Vonkale: Olen varmaankin persereikä, kun pesen työvaatteeni usein 90 asteessa Maatalouslomittaja kun olen, niin työnantajalta tulee ohjeet että työvälineet on _desinfioitava_ ennen siirtymistä seuraavalle tilalle ja kun 70 asteista pesuohjelmaa ei löydy niin *shrug*
   Et kyllä ole persereikä. Tossa tilanteessahan korkea lämpötila on erittäin perusteltua ja vastuullista. Näissä muissa tilanteissa mistä tässä puhutaan mietitään sitä, mikä on järkevää ja paras käytäntö kussakin tapauksessa. Sun tilanteessa toimit just sen parhaan mahdollisen tavan mukaan.

   Lainaa

  55. jukkapalmu 7.1.2023 13:22
   Tulos: -1 (3 ääntä)
   Hermostumaton kuguaari: Mä olen oppinut että kaikki pestään kuudessakymmenessä asteessa, lakanat ja pyyhkeet välillä 90 asteessa.Ja hyvin on toiminut, pyykit on puhtaita ja pesukone ei haise (mikä tuntuu monella olevan ongelmana).
   Sama. 60 astetta aina.

   Lainaa

  56. jukkapalmu 7.1.2023 13:24
   Tulos: -5 (5 ääntä)
   Mistähän noi jää paitsi jos pesee kuudessakympissä neljänkympin sijaan? Sama kun ne ketkä säästää ruokaostoksissa ostamalla halvinta. Ei niillä oo sen enepää rahaa, mutta syövät paskalaatuisia tuotteita.

   Lainaa

  57. Jalostettu harakka 7.1.2023 19:01
   Tulos: +7 (7 ääntä)
   jukkapalmu: Mistähän noi jää paitsi jos pesee kuudessakympissä neljänkympin sijaan? Sama kun ne ketkä säästää ruokaostoksissa ostamalla halvinta. Ei niillä oo sen enepää rahaa, mutta syövät paskalaatuisia tuotteita.
   Ei taida matematiikka(kaan) olla vahvimpia puoliasi.

   Lainaa

  58. Lyhyt hamsteri 8.1.2023 11:31
   Tulos: +9 (9 ääntä)
   Kivi: Ei, elastinen tavara (eli suurin osa vaatteista nykyisin) menee neljaakymppia lampimammassa pian pilalle. Samasta syysta en kayta kuivaajaa. Kovassa lammossa voi kayttaa vain puhdasta (no pun intended) puuvillaa. Joku saisi tuoda markkinoille viktorianaikaistyylisia alusvaatteita [...]
   Vaatteista kuten monista muistakin tavaroista tehdään nykyään tarkoituksella nopeasti hajoavia/loppuun kuluvia. Näin saadaan väki ostamaan uusia. Taitaisi vaatia jonkinlaista lainsäädäntöä moisen toiminnan lopettaminen.

   Lainaa

  59. Vallaton kesyaasi 8.1.2023 16:13
   Tulos: -5 (9 ääntä)
   Lyhyt hamsteri: Vaatteista kuten monista muistakin tavaroista tehdään nykyään tarkoituksella nopeasti hajoavia/loppuun kuluvia. Näin saadaan väki ostamaan uusia.
   Sellaiset teoriat sitten sieltä. Mietihän seuraava askel: ostat vaatteen ja se menee heti rikki. Ostatko uuden, saman valmistajan vaatteen? Niinpä.

   Lainaa

  60. Kirpeä Ahven 9.1.2023 10:28
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Banaani: Tuo että 40 C ei tapa bakteereja mutta 60 C tappaisi, enpä tiedä. Eikai sen 60 asteenkaan tarkoitus ole bakteereja kuumuuteen tappaa, eivät ne ainakaan kaikki missään muuallakaan siihen kuole? Eikö tarkoitus ole että korkeampi lämpö yhdessä pesuaineen kanssa liuottaa sen fyysisen lian [...]
   Aika moni yleisesti sairauksia aiheuttava bakteeri ja virus kuolee nimenomaan tuossa 60 asteen nurkilla. Ei sen tarkoitus olekaan desinfioida mitään.

   Lainaa

  61. Hiuksenhieno pulu 4.3.2023 20:15
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Ite pesen pyykit jotka ei näytä likaisilta ja keinokuidut kolmessakympissä. Tahraiset vaatteet neljässäkympissä. Alusvaatteet ja käsipyyhkeet ja ne pyllypyykit kuudessakympissä. Kaikki pikaohjelmalla ja niin vähällä pesuaineella kun kehtaa. Puhdasta tulee ja vaatteet kestää. En ymmärrä millä mikroskoopilla ja uv-lampuilla ihmiset pyykkiensä bakteereja kyylää ja mitä haittaa niistä edes on.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: 40 astetta, 60 astetta, 90 astetta, asteet, bakteerit, energia, fööni, hiustenkuivaaja, kaakao, kulutus, lämmittää, lämpötila, niksit, pyykki, riittävä lämpö, sähkö, säästövinkit, tiktok, vinkit, vinkki, ydinvoima