Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kohtaamisia kaupoilla, osa 111

Henkkareilla saa – ja voi olla saamatta – yllättäviä asioita.
Kohtaamisia kaupoilla, osa 111

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 79 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +257 (303 ääntä)
   Miljoonakaupunki on aina miljoonakaupunki, ei väliä mitä mittakaavaa käyttää. Oikea muoto voisi olla: Filippiiniläismittakaavan mukaan pieni paikka, mutta kuitenkin miljoonakaupunki.

   Lainaa

  2. Tulos: +401 (411 ääntä)
   Oli se kyllä kieltämättä mielenkiintoista, kun postissa tuli mun passi, jota en saanut itse hakea vanhentuneilla henkkareilla, mutta pikkusisko kyllä sai valtakirjalla. :D

   Lainaa

  3. Tuijottava sateenvarjo 22.11.2022 0:35
   Tulos: +350 (408 ääntä)
   Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, luultavasti toisilleen puhuen niin myyjän on välitysepäilyn takia pakko tarkistaa kummankin paperit. Toki joku myyjä voi lepsuilla tässä, se taas ei ole määräyksiä noudattavan myyjän vika. Vastuu on lopulta aika iso ja mielummin sitä kysyy turhaan kuin päästää jotain läpi. Eli ei, jos olet kassalla pienen lapsen kanssa, niin papereita ei kysytä siltä lapselta. Myöskin jos asiakas ei saa alkoa ulos ja joku tulee perään vielä samalta myyjältä yrittämään samoja alkoja, niin tulee kyllä nopeasti epäiltyä välitystä. Ja tietenkin jos vielä sanotaan, että lapselleen hakee niin ei tosiaan myydä. Kaupoissa liikkuu myös tarkastajia siviilinä jonoissa ja kaupalle voi napsua kovaakin rankkua jos alkoa myydään miten sattuu. Kauppa myös itse seuraa omavalvontakirjauksia ikärajavalvottavista tuotteista joten sekin huomataan, jos joku ei kysy koskaan papereita. Yleisesti muutenkin turhauttavaa kun asiakkaat suuttuvat kun niitä kysytään. Surkuhupaisinta on kun jotkut 1kk sitten 18-vuotta täyttäneet vetävät shown pystyyn kun kehdataan kysyä papereita.

   Lainaa

  4. Hento vihannes 22.11.2022 0:53
   Tulos: +367 (371 ääntä)
   Jenitan isän ois pitäny vaan pitää turpa kiinni kassalla ja ostaa juomat. Niinkuin 99,9% suomalaisista tekee. Ei olisi tullut tätäkään ongelmaa.

   Lainaa

  5. Tulos: -68 (186 ääntä)
   Nykyään ei muuten tarvita postissa edes valtakirjaa. Saapumisilmoitus ja omat henkkarit riittää

   Lainaa

  6. Tallentumaton hirvi 22.11.2022 1:03
   Tulos: -97 (131 ääntä)
   La Llorona: Oli se kyllä kieltämättä mielenkiintoista, kun postissa tuli mun passi, jota en saanut itse hakea vanhentuneilla henkkareilla, mutta pikkusisko kyllä sai valtakirjalla. :D
   Jos ja kun ei mitään tajua oikeustoimista, varmaan voi tuoltakin tuntua

   Lainaa

  7. Mauri mursu 22.11.2022 1:41
   Tulos: -86 (192 ääntä)
   Siis kuka lähtee yhtään mihinkään ilman henkkareita? 😳 itellä ainakin kulkee aina mukana lompakossa, olisi jotenkin tosi outoa liikkua kylillä ilman lompakkoa ja kortteja.

   Lainaa

  8. Tulos: +180 (242 ääntä)
   Mauri mursu: Siis kuka lähtee yhtään mihinkään ilman henkkareita? 😳 itellä ainakin kulkee aina mukana lompakossa, olisi jotenkin tosi outoa liikkua kylillä ilman lompakkoa ja kortteja.
   Sellainen, jolla ei ole ajokorttia. Siihen saakka, kunnes ajoin nelikymppisenä kortin, oli ainoa henkkarini passi, enkä minä sitä aina muistanut tai jaksanut ottaa mukaan.

   Lainaa

  9. Veikeä kalkkuna 22.11.2022 2:36
   Tulos: +86 (120 ääntä)
   Kyöpeli: Sellainen, jolla ei ole ajokorttia. Siihen saakka, kunnes ajoin nelikymppisenä kortin, oli ainoa henkkarini passi, enkä minä sitä aina muistanut tai jaksanut ottaa mukaan.
   Mulla ei oo ajokorttia mut henkilökortti löytyy aina lompakosta, se on perin kätevä kortti meikäläisille :)

   Lainaa

  10. Nimetön marja 22.11.2022 3:37
   Tulos: +55 (83 ääntä)
   Mauri mursu: Siis kuka lähtee yhtään mihinkään ilman henkkareita? 😳 itellä ainakin kulkee aina mukana lompakossa, olisi jotenkin tosi outoa liikkua kylillä ilman lompakkoa ja kortteja.
   Minä. Jos en ole menossa ostamaan mitään, en ota lompakkoa jos vaikka menen miehen kaveriksi kalastustarvikekauppaan. Iltaisin pidän pikkulompakkoa, jossa on vain yksi kortti ja vähän käteistä. Mut en ole nuori enkä siltä näytä. Mulla on passi ja vanhan mallinen ajokortti, liian isoja kuljettaa mukana. Kelakortin otan niin jos joutuu sairaalaan, osaavat selvittää kuka olen.

   Lainaa

  11. Lymfoidi matelija 22.11.2022 6:32
   Tulos: +49 (65 ääntä)
   Veikeä kalkkuna: Mulla ei oo ajokorttia mut henkilökortti löytyy aina lompakosta, se on perin kätevä kortti meikäläisille :)
   Ajokortti löytyy ja niin löytyy henkilökortti. Syy? Ajokortti ei ole käypä henkilötodistus tietyissä asiayhteyksissä ja siitä on noottia tullut. Mutta joo, ilman noita en mihinkään mene.
   Itse kenenkin päätös, että kantaako mukana vai ei. Mutta jos päättää että ei kanna, ei noita ikärajoitettuja tuotteita välttämättä voi ostaa ja omapa on syy; turha siitä kenenkään on muita nostaa syntipukiksi. 

   Lainaa

  12. Karkea albatrossi 22.11.2022 6:51
   Tulos: +85 (109 ääntä)
   Kyöpeli: Sellainen, jolla ei ole ajokorttia. Siihen saakka, kunnes ajoin nelikymppisenä kortin, oli ainoa henkkarini passi, enkä minä sitä aina muistanut tai jaksanut ottaa mukaan.
   Miks tää on saanut näin paljon miinusta? Ihan asiallinen ja todenperäinen kommentti. Kaikilla ei vaan ole ajokorttia tai henkilökorttia vaan pelkkä passi. Ja jos se ei mahdu lompakkoon, niin sillon täytyy aina erikseen muistaa ottaa se mukaan, jos siis on menossa paikkaan, missä saattaa olla tarve henkilöllisyyden todistamiselle.

   Lainaa

  13. Tulos: -24 (48 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   Miten se kauppa seuraa, et kuka kysyy ja kuka ei?

   Lainaa

  14. Lihava Tiikeri 22.11.2022 7:26
   Tulos: +12 (36 ääntä)
   Mauri mursu: Siis kuka lähtee yhtään mihinkään ilman henkkareita? 😳 itellä ainakin kulkee aina mukana lompakossa, olisi jotenkin tosi outoa liikkua kylillä ilman lompakkoa ja kortteja.
   Minulla puolestaan ei ole ollut henkkareita ollenkaan vuosikausiin, kun en ole niitä mihinkään tarvinut (ei ajokorttia, en polta, en käytä alkoholia jne).

   Lainaa

  15. Suonensisäinen lokki 22.11.2022 7:32
   Tulos: +68 (88 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   Tässäpä tämä kiteytettynä.
   ...ja mä olin kerran kasslala kun joku KOLME PÄIVÄÄ aikasemmin 18v muija alkoi raivoamaan kassalla ku kysyttin papereita. Mä JUST täytin 18bla bla bla
   Jotenkin huvittavaa et ne 18-20 vuotiaat saattaa vetää kilarit ja sit kolmenkympin jälkeen naiset yleensä ilahtuu kysymisestä.
   ..toinen huvittava tilanne oli 18 jäbä tuli autolla snägärille, kysyi ostaa tupakkaa. Myyjä kysyi paperit. Ei ollut. Kauhea huuto,mä tulin v**** autolla. Toteisi vain että mistä tietää ettei vaan vaihtanu paikkoja kaverin kaa ja ei se kortittomuus ajoa estä ( tääl ku ei oo poliisia niin yllättävän monesti alle 18v näki ratissa ilman korttia. Tämä siis aikaa kun 17v ei saanut "poikkeuslupaa" mitenkään helposti)

   Lainaa

  16. Tulos: +65 (65 ääntä)
   Mauri mursu: Siis kuka lähtee yhtään mihinkään ilman henkkareita? 😳 itellä ainakin kulkee aina mukana lompakossa, olisi jotenkin tosi outoa liikkua kylillä ilman lompakkoa ja kortteja.
   Kortithan menee lompakossa/kännykkäkotelossa kivasti, mutta passi vaatii vähän enemmän tilaa. Itse kyllä hommasin henkilökortin juuri siksi kun ei sitä passia muistanut koskaan ottaa mukaan

   Lainaa

  17. Tulos: -30 (84 ääntä)
   Omalta osaltani tyrmistykseni oli melkoinen, kun pari päivää sitten kassalla kysyttiin papereita ostaessani tupakkaa. Olen siis 40-vuotias. Olisi varmaan pitänyt olla jotenkin otettu siitä että nuoremmaksi luultiin. Lähinnä ärsytti ihan suunnattomasti, kun tupakat jäi kauppaan.

   Lainaa

  18. Valkea kantojuhta 22.11.2022 8:15
   Tulos: +101 (107 ääntä)
   Angst: Miten se kauppa seuraa, et kuka kysyy ja kuka ei?
   Kun kassakone lukee ikärajavalvottavan tuotteen (tupakkaa, alkoholia, sytkäreitä esim) viivakoodin, tulee kassan näyttöön teksti "ikärajavalvottava tuote, tarkista ikä" ja vaihtoehdot kyllä ja ei, eikä tästä pääse ohi ilman että kuittaa oliko ikää vai ei. Nämä kirjaukset tallentuu omavalvontajärjestelmään jota sitten välillä tarkastellaan. Ja jokaisella myyjällä on oma henk koht numerotunnus jolla kassaan kirjaudutaan, jotain data kyllä kertoo mitä kenenkin tunnuksilla kirjataan. Ja aika harvinaista ettei jokaisen myyjän kohdalle joskus sattuisi sitä alaikäistä ostajaa tai alle 30v näköistä kenellä ei ole henkkareita mukana.

   Lainaa

  19. Tulos: -30 (62 ääntä)
   Mauri mursu: Siis kuka lähtee yhtään mihinkään ilman henkkareita? 😳 itellä ainakin kulkee aina mukana lompakossa, olisi jotenkin tosi outoa liikkua kylillä ilman lompakkoa ja kortteja.
   Vastakysymys: mihin niitä henkkareita yleensä tarvitsee (ellei aja autoa)?

   Lainaa

  20. Nidottu pelikaani 22.11.2022 8:29
   Tulos: +46 (48 ääntä)
   Angst: Miten se kauppa seuraa, et kuka kysyy ja kuka ei?
   Omasta kokemuksesta jo jonkin aikaa, mutta ainakin silloin kassaan kirjauduttiin omilla tunnuksilla. Ja sitten kun niitä henkkareita kyselee, pitää järjestelmään laittaa merkintä mitä varten on kysynyt, ja myikö kyseistä tuotetta vai ei.

   Lainaa

  21. Tulos: +26 (40 ääntä)
   Juu ei mitään valtakirjoja tarvi perus postipaketeille. Järjestelmään kirjataan hakijan nimi ja sotu, joten ihan on tarvittaessa selvitettävissä kuka paketin on hakenut.

   Lainaa

  22. Tulos: +25 (31 ääntä)
   Mauri mursu: Siis kuka lähtee yhtään mihinkään ilman henkkareita? 😳 itellä ainakin kulkee aina mukana lompakossa, olisi jotenkin tosi outoa liikkua kylillä ilman lompakkoa ja kortteja.
   Viime vuosina on tullutkin lähdettyä aika usein, kun maksaminen onnistuu kännykällä ja kellolla, niin lompakkoa ei välttämättä tarvitse. Sellaist läpälliset kännykkäkotrlot mihin mahtuu kortit ovat sitten aika massiivisia farkkujen taskussa.

   Lainaa

  23. Tulos: +2 (34 ääntä)
   Poikaystävä osti kerran kaupassa yhden 0,33l alkoholittoman oluen. Kassa kuitenkin kysyi molemmilta henkkarit, mitä hieman ihmettelen (vaikka onkin toki virallisten sääntöjen mukaista). Muuten kyllä ymmärrän, miksi ei aina myyjä suostu myymään, jos esimerkiksi mukana on nuoremman näköinen henkilö, jolla ei ole papereita mukana

   Lainaa

  24. Kamelinruskea pussieläin 22.11.2022 9:03
   Tulos: -36 (54 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   Ja tämä tässä maassa mättää, pitää epäillä kaikkea vaikka ei olisi edes tapahtumassa.

   Lainaa

  25. Kyllästynyt pussieläin 22.11.2022 9:29
   Tulos: +51 (51 ääntä)
   Vaakku: Poikaystävä osti kerran kaupassa yhden 0,33l alkoholittoman oluen. Kassa kuitenkin kysyi molemmilta henkkarit, mitä hieman ihmettelen (vaikka onkin toki virallisten sääntöjen mukaista). Muuten kyllä ymmärrän, miksi ei aina myyjä suostu myymään, jos esimerkiksi mukana on nuoremman näköinen henkilö, jolla ei ole papereita mukana
   Multakin kerran kysyttiin paperit, kun ostin pienen pullon alkoholitonta valkoviiniä. Hieman ihmettelin, kun ei noista 0,0 prosentin tuotteista muuten ole kysytty, mutta kiltisti kaivoin paperit.

   Lainaa

  26. Tulos: +30 (44 ääntä)
   Mutta jos noita välityspyrkimyksiä tuolla tavalla seurataan, eikö sitten "älykäs" välittäjä aina jättäisi sen teinin kaupan ulkopuolelle? Ymmärrän että tämä on ikävä ongelma, jota yritetään nyt edes jollain keinolla ehkäistä, mutta tämä ei vaikuta kovin tehokkaalta keinolta.

   Lainaa

  27. Nurja päärynä 22.11.2022 9:49
   Tulos: +41 (57 ääntä)
   Kamelinruskea pussieläin: Ja tämä tässä maassa mättää, pitää epäillä kaikkea vaikka ei olisi edes tapahtumassa.
   Tässä maassa taitaa enemmänkin mättää se, että niin nuoret edes ostavat/käyttävät alkoholia niin, että tällaisia systeemejä on edes jouduttu keksimään.

   Lainaa

  28. Pinkki karhu 22.11.2022 10:10
   Tulos: +28 (32 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   Itellä on aina henkkarit mukana jos jotain ikärajavalvottua ostan mutta sitte tulee kyllä hieman paha mieli näin alle 30v:nä jos niitä ei kysytä että joko mie muka näytän yli 30v...

   Lainaa

  29. Tulos: +51 (53 ääntä)
   Banaani: Vastakysymys: mihin niitä henkkareita yleensä tarvitsee (ellei aja autoa)?
   Jos esim haluaa verkkopankkitunnukset pitää olla passi tai henkilökortti. Tai jos olemassaolevat pankkitunnukset menevät lukkoon tai lukitaan väärinkäytön (tai epäilyn) takia, pitää pankkiin mennä paikanpäälle todistamaan henkilöllisyys, että ne saadaan avattua/uusittua. 
   Verkkopankkitunnuksia tarvitsee nykyaikana aika monessa paikassa tunnistautumiseen.

   Lainaa

  30. Pinkki karhu 22.11.2022 10:19
   Tulos: +10 (26 ääntä)
   Kyllästynyt pussieläin: Multakin kerran kysyttiin paperit, kun ostin pienen pullon alkoholitonta valkoviiniä. Hieman ihmettelin, kun ei noista 0,0 prosentin tuotteista muuten ole kysytty, mutta kiltisti kaivoin paperit.
   Jossain kaupassa oli joskus lappu että kysyvät alkoholittomia alkoholituotteen näköisiä tuotteita ostavilta myös henkkarit, koska oli tullut valituksia että myyvät alaikäisille alkoholia. Osa alkoholittomista myös saattaa sisältää 0,5% alkoholia, minkä takia kysytään.

   Lainaa

  31. Kamelinruskea pussieläin 22.11.2022 10:20
   Tulos: -4 (18 ääntä)
   Nurja päärynä: Tässä maassa taitaa enemmänkin mättää se, että niin nuoret edes ostavat/käyttävät alkoholia niin, että tällaisia systeemejä on edes jouduttu keksimään.
   Ei rajaudu pelkästään alkoholiin tuo, että pitää epäillä kaikkea.

   Lainaa

  32. Kukkura omena 22.11.2022 10:21
   Tulos: +5 (37 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   Kamalasti selitystä ja silti alaikäiset saa niin paljon alkoholia kuin vain pystyvät juomaan.
   Pitäis vissiin olla parempi systeemi.

   Lainaa

  33. Rauhaton lepakko 22.11.2022 10:59
   Tulos: +29 (29 ääntä)
   Pinkki karhu: Jossain kaupassa oli joskus lappu että kysyvät alkoholittomia alkoholituotteen näköisiä tuotteita ostavilta myös henkkarit, koska oli tullut valituksia että myyvät alaikäisille alkoholia. Osa alkoholittomista myös saattaa sisältää 0,5% alkoholia, minkä takia kysytään.
   Joo ja esimerkiksi kotikaljassa on myös prosentteja, hyvin hyvin hyvin vähän, mutta joka tapauksessa. Opin, ettei sen pullon kanssa marssita itsepalvelukassalle noin vaan ja nopeasti, kun isovanhemmille kaupassa kävin :D 
   Ajokortti ei ole myöskään henkilöllisyystodistus, vaikka se nyt vielä ainakin käy iän todistamiseen ja postipakettien noutoon, mutta esimerkiksi rahaa ei s-tilille saa laitettua tai nostettua ajokortilla. Ja pankkien palveluiden käyttäminen jos vaatii henkilöllisyyden todistamista, ajokortti ei käy. 

   Lainaa

  34. Tulos: +37 (45 ääntä)
   Veikeä kalkkuna: Mulla ei oo ajokorttia mut henkilökortti löytyy aina lompakosta, se on perin kätevä kortti meikäläisille :)
   Kalkkunoille?

   Lainaa

  35. Merkitön viinirypäle 22.11.2022 11:39
   Tulos: +35 (37 ääntä)
   Jl: Jos esim haluaa verkkopankkitunnukset pitää olla passi tai henkilökortti. Tai jos olemassaolevat pankkitunnukset menevät lukkoon tai lukitaan väärinkäytön (tai epäilyn) takia, pitää pankkiin mennä paikanpäälle todistamaan henkilöllisyys, että ne saadaan [...]
   Ensimmäisen viestin kirjoittanut Mauri mursu ihmetteli, miksi kukaan edes lähtee ulos ilman henkkareita. Listaamasi syyt eivät mielestäni ole sellaisia, joiden takia henkkarit pitää olla aina mukana. Yleensä ainakin tiedän, jos olen menossa avaamaan verkkopankkitunnuksia, niin tiedän ottaa henkkarit mukaan. Jos pankkitunnukset menevät lukkoon kesken shoppailureissun, niin tuskin pystyy hoitamaan tilannetta heti marssimalla lähimpään pankkiin, koska se on todennäköisesti kiinni ja vaatii ajanvarauksen.

   Lainaa

  36. Jäätynyt sakaali 22.11.2022 11:48
   Tulos: +22 (26 ääntä)
   Miarez93: Nykyään ei muuten tarvita postissa edes valtakirjaa. Saapumisilmoitus ja omat henkkarit riittää
   Jep, tässä tapauksessa jos autettu kaveri olisikin joku tilaushuijari niin auttajan henkilötiedot on postin järjestelmässä ja kohta poliisit ovella kolkuttelemassa. Ei kannata toisen tilauksia hakea omilla henkkareilla (tietenkin oman perheen paketit voi)

   Lainaa

  37. Harmaa kivi 22.11.2022 12:06
   Tulos: +17 (29 ääntä)
   Kukkura omena: Kamalasti selitystä ja silti alaikäiset saa niin paljon alkoholia kuin vain pystyvät juomaan.Pitäis vissiin olla parempi systeemi.
     Eivät kaikki. Tiedän, että yläasteella "koulun kovikset" kyllä joivat pullon kossua joka viikonloppu (per nokka), pyysivät puliukkoja hakemaan pientä palkkiota vastaan. Mutta olimme arkajalkoja lapsia, emmekä todellakaan ikinä olisi uskaltaneet puhua puliukolle. Me siis emme juoneet, kun ei ollut vanhempia kavereita niin ei mistään saanut. Lukioikäisenä sitten jo eri asia, mutta on se jotain sekin, että nelitoistavuotiaat jäävät ilman jos ovat ujoja. 
     Eikä minulle ole koskaan kieltäydytty myymästä vaikka onkin kaksivuotias messissä; kai se nyt kassahenkilön järki sanoo, että on eri asia jos pari myöhäisteiniä on ostamassa kaljalavaa ja toisella ei ole papereita, tai jos nelikymppinen tätihenkilö on kaksivuotiaan kanssa ostamassa illallistarvikkeet ja kotikaljaa. Ei oikein ole skenaariota jossa jälkimmäisessä epäilisi välitystä. Toki jos jää paperit kotiin (ajattelee että mies maksaa eikä ota laukkua) niin sitten ei ehkä myydä -huvittaa tuo 18-vuotiaden raportoitu rageaminen kun minultakin kysytään, ja ajokorttinikin on tarpeeksi vanha juodakseen -mutta omapa on moka, eikä siihen nyt kuole jos drinkin saa vasta seuraavalla reissulla.

   Lainaa

  38. Tulos: +26 (40 ääntä)
   Kukkura omena: Kamalasti selitystä ja silti alaikäiset saa niin paljon alkoholia kuin vain pystyvät juomaan.Pitäis vissiin olla parempi systeemi.
   No tervemenoa sitten itse sinne kassalle vahtimaan niin näet mitä se on.
   Nimim. Myöskin entinen kaupan kassa

   Lainaa

  39. Metallia niellyt kookos 22.11.2022 12:30
   Tulos: -63 (67 ääntä)
   Karkea albatrossi: Miks tää on saanut näin paljon miinusta? Ihan asiallinen ja todenperäinen kommentti. Kaikilla ei vaan ole ajokorttia tai henkilökorttia vaan pelkkä passi. Ja jos se ei mahdu lompakkoon, niin sillon täytyy aina erikseen muistaa ottaa se mukaan, jos siis on menossa paikkaan, missä saattaa olla tarve henkilöllisyyden todistamiselle.
   Eli aina kotoa poistuessa. Poliisi voi pysäyttää kenet tahansa kadulla ja vaatia henkilöllisyyden todistamista. Mikäli ei sitä pysty todistamaan niin saa koppihoitoa niin kauan kunnes pystyy.

   Lainaa

  40. Tulos: +32 (40 ääntä)
   Kukkura omena: Kamalasti selitystä ja silti alaikäiset saa niin paljon alkoholia kuin vain pystyvät juomaan.Pitäis vissiin olla parempi systeemi.
   No miten valvot sitä, mitä siellä kaupan ulkopuolella tapahtuu? Niitä aikuisia, jotka suostuu hakemaan alaikäiselle on järkyttävän helppo teininä löytää ja ei siinä juuri mitkään systeemit auta kun ei sitä kukaan ulkopuolinen voi valvoa. Joku haastattelu kassalla, että miksi ostat ne kaljat ja sitten vielä dokumentoit kun kittaat ne saunassa itse? Eniten varmaan auttaisi, jos vanhemmat olisivat hereillä siitä mitä lapsensa puuhaavat.

   Lainaa

  41. Nidottu puuma 22.11.2022 14:21
   Tulos: +55 (63 ääntä)
   Metallia niellyt kookos: Eli aina kotoa poistuessa. Poliisi voi pysäyttää kenet tahansa kadulla ja vaatia henkilöllisyyden todistamista. Mikäli ei sitä pysty todistamaan niin saa koppihoitoa niin kauan kunnes pystyy.
   Suomen kansalaisella ei ole mitään velvollisuutta kantaa henkkareita mukana ulkona liikkuessaan. Poliisille voi tarvittaessa kertoa henkilötunnuksensa, jos jostain syystä on tarve.

   Lainaa

  42. Tulos: -5 (15 ääntä)
   Metallia niellyt kookos: Eli aina kotoa poistuessa. Poliisi voi pysäyttää kenet tahansa kadulla ja vaatia henkilöllisyyden todistamista. Mikäli ei sitä pysty todistamaan niin saa koppihoitoa niin kauan kunnes pystyy.
   Teoriassa ehkä näin, mutta käytännössä poliisi on kyllä kysynyt vaan nimen ja hetun ja mennyt autoon tarkistamaan ne tietojärjestelmästään, jonka jälkeen matka on saanut jatkua.

   Lainaa

  43. Tulos: +26 (26 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Tässäpä tämä kiteytettynä. ...ja mä olin kerran kasslala kun joku KOLME PÄIVÄÄ aikasemmin 18v muija alkoi raivoamaan kassalla ku kysyttin papereita. Mä JUST täytin 18bla bla bla Jotenkin huvittavaa et ne 18-20 vuotiaat saattaa vetää kilarit ja sit kolmenkympin jälkeen naiset yleensä ilahtuu [...]
   Puuttuu vielä joku teini joka kysyisi "Etsä vittu nähny näitä?" heiluttaen moottoripyörän avaimia.

   Lainaa

  44. Jaettu kotka 22.11.2022 14:44
   Tulos: +50 (50 ääntä)
   Metallia niellyt kookos: Eli aina kotoa poistuessa. Poliisi voi pysäyttää kenet tahansa kadulla ja vaatia henkilöllisyyden todistamista. Mikäli ei sitä pysty todistamaan niin saa koppihoitoa niin kauan kunnes pystyy.
   Ei se ihan niin mene. Yleistä papereiden mukanapitovelvollisuutta ei ole. Omat henkilötiedot täytyy tarvittaessa kertoa, mutta silloin poliisilla täytyy olla tietty tehtävä. Esimerkiksi, jos ryöstöstä epäillyn tuntomerkit ovat tiedossa, niin silloin tuntomerkkejä vastaavilta voi kysyä henkilötietoja.

   Lainaa

  45. Villi mäyrä 22.11.2022 15:03
   Tulos: +34 (34 ääntä)
   Kyllästynyt pussieläin: Multakin kerran kysyttiin paperit, kun ostin pienen pullon alkoholitonta valkoviiniä. Hieman ihmettelin, kun ei noista 0,0 prosentin tuotteista muuten ole kysytty, mutta kiltisti kaivoin paperit.
   Tässä voi olla se, että kassakone huomauttaa tarkistamaan iän koska tuote on virheellisesti luokiteltu holillisiin, eikä kassa ehdi pulloista katsoa onko prosentteja vai ei ja sitä kysyy automaattisesti huomattuaan kassan huomautuksen.

   Lainaa

  46. Tulos: +16 (20 ääntä)
   Jl: Jos esim haluaa verkkopankkitunnukset pitää olla passi tai henkilökortti. Tai jos olemassaolevat pankkitunnukset menevät lukkoon tai lukitaan väärinkäytön (tai epäilyn) takia, pitää pankkiin mennä paikanpäälle todistamaan henkilöllisyys, että ne saadaan [...]
   En tainnut kysyä tarpeeksi tarkasti. Tarkoitin, että mihin tarvitsee yleensä henkkaria mukana, kulkiessaan kodin ulkopuolella? En tarkoittanut tilanteita kuten pankkiasiointia jolloin on tod näk etukäteen jo tiedossa että henkkarille tulee tarve sillä kertaa, enkä sitä, että mihin tarkoitukseen henkkari kannattaa omistaa. Puhe oli mukana kuljettamisesta kaikkialle.

   Lainaa

  47. Mäntylahti-Piiras 22.11.2022 15:25
   Tulos: +13 (29 ääntä)
   La Llorona: Oli se kyllä kieltämättä mielenkiintoista, kun postissa tuli mun passi, jota en saanut itse hakea vanhentuneilla henkkareilla, mutta pikkusisko kyllä sai valtakirjalla. :D
   erikoista kun Poliisin ohjeistuksen mukaan uutta passia hakiessa nimenomaan VOI käyttää vanhentunutta henkkaria: https://poliisi.fi/passin-toimitus

   Lainaa

  48. Mäntylahti-Piiras 22.11.2022 15:31
   Tulos: -6 (28 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   viimeisestä virkkeestä, arvaa onko turhauttavaa kun kolmekymppisenä kauppareissulla käy Alkossa ostamassa kirkasta, papereita ei kysytä ja sitten seuraavaksi Prismassa käydessä kassa kysyy vittuuntuneella äänensävyllä papereita kun olet ostamassa BATTERYÄ, Mad Crockin kohdalla vielä sitä juodessa ymmärsi kun myynnissä oli myös alkoholipitoinen versio Crock Tail joka näytti lähes samalta, mutta ei Battery tölkki kyllä ihan niin paljoa joltain siideriltä tai Karhu-tölkiltä näytä...

   Lainaa

  49. Mäntylahti-Piiras 22.11.2022 15:42
   Tulos: +26 (30 ääntä)
   Metallia niellyt kookos: Eli aina kotoa poistuessa. Poliisi voi pysäyttää kenet tahansa kadulla ja vaatia henkilöllisyyden todistamista. Mikäli ei sitä pysty todistamaan niin saa koppihoitoa niin kauan kunnes pystyy.
   Suomessa ei ole mitään pakkoa kantaa mukana henkilöllisyystodistusta ja rattijuoponkaan kotiin unohtama kortti ei kovenna sakkoja (ei ainakaan pitäisi), poliisi näkee sotun perusteella koneeltaan onko korttia vaiko ei.

   Lainaa

  50. Tulos: +40 (42 ääntä)
   foo: Puuttuu vielä joku teini joka kysyisi "Etsä vittu nähny näitä?" heiluttaen moottoripyörän avaimia.
   Mulle eräs koitti kerran todistaa ikänsä näyttämällä taskussaan ollutta tupakka askia, kun olisi halunnut veikkauksen automaatilla pelata.

   Lainaa

  51. Kannusteeton ankerias 22.11.2022 16:53
   Tulos: -15 (27 ääntä)
   Ei se että kysytään henkkareita mutta se että niitä tarjottuja henkkareita tutkitaan ja käännellään joku viisi minuuttia kun jonossa on muitakin ihmisiä.. Joo, sori vaan kauheasti että kaksvitosena näytin huppari päällä ihan joltain max. 16v mutta jos kuvassa on oikea tyyppi ja leimat on oikein niin tuskin se siitä miksikään muuttuu vaikka suurennuslasilla tutkisit seuraavat kaksi tuntia.

   Lainaa

  52. Harmaa kivi 22.11.2022 17:22
   Tulos: -2 (24 ääntä)
   Mäntylahti-Piiras: viimeisestä virkkeestä, arvaa onko turhauttavaa kun kolmekymppisenä kauppareissulla käy Alkossa ostamassa kirkasta, papereita ei kysytä ja sitten seuraavaksi Prismassa käydessä kassa kysyy vittuuntuneella äänensävyllä papereita kun olet ostamassa BATTERYÄ, Mad Crockin kohdalla vielä sitä [...]
     No itseltäni on kysytty pahveja ostaessani melatoniinia, spraymaalia, hedelmäveistä, ja pikaliimaa (siis kutakin erikseen, jos kaikki kerralla niin ymmärtäisin kyllä, että uteliaisuus heräisi). Ei tosin kaikki Suomessa, mutta sattuuhan näitä. En jaksa kettuuntua kassalle, koska en todellakaan usko, että heillä on joku agenda minua yksilönä vastaan -kassakone sanoo ping, tarkista joka kymmenes asiakas, ja kassa tarkistaa. Ei varmaan kassaakaan huvita -mitä sitten jos asiakas suuttuu kun _ei_ kysytty: näytänkö minä muka vanhukselta!
     Sitten alkaisi nyppiä jos poliisi alkaisi kadulla kysellä ilman syytä, mutta en ole sen värinen, että sitä riskiä olisi (se on väärin).

   Lainaa

  53. Pehmeä jänis 22.11.2022 17:48
   Tulos: -13 (25 ääntä)
   Lymfoidi matelija: Ajokortti löytyy ja niin löytyy henkilökortti. Syy? Ajokortti ei ole käypä henkilötodistus tietyissä asiayhteyksissä ja siitä on noottia tullut. Mutta joo, ilman noita en mihinkään mene. Itse kenenkin päätös, että kantaako mukana vai ei. Mutta jos päättää että ei kanna, ei noita [...]
   Ja joka on muuten ihan paskaa ettei ajokortti kelpaa, samanlainen kuvallinen kortti kuin henkilö kortti, ja toisinkuin henkilökortin niin ajokortin saa vain poliisilta

   Lainaa

  54. Pehmeä jänis 22.11.2022 17:50
   Tulos: -23 (23 ääntä)
   Kuntaas henkilökortin saa kuka tahansa mille tahansa sotulle netistä

   Lainaa

  55. Mäntylahti-Piiras 22.11.2022 18:01
   Tulos: -7 (13 ääntä)
   Harmaa kivi:   No itseltäni on kysytty pahveja ostaessani melatoniinia, spraymaalia, hedelmäveistä, ja pikaliimaa (siis kutakin erikseen, jos kaikki kerralla niin ymmärtäisin kyllä, että uteliaisuus heräisi). Ei tosin kaikki Suomessa, mutta sattuuhan näitä. En jaksa kettuuntua kassalle, koska en [...]
   vähän epäilen että kassakone käskisi kysyä papereita luettuaan Battery-tölkin enarin, ja tosiaan myyjän äänensävy oikein tihkui "miten tyhmänä sä mua oikein pidät?" -luokan vittuuntuneisuutta, eli sen lisäksi että myyjä luuli tölkkiä olut- tai siideritölkiksi, myyjä oli myös aivan varma että olen alaikäinen, ja toisinaan silloinkin kun myyjä sattuu kysymään papereita kohteliaalla äänensävyllä, sitä edeltävä ikärajavalvotun tuotteen vilkaisu ja sitä välittömästi seuraava pitkä, päivänselkeä "mittaaminen" että "onko tuo 187cm pitkä rillipää jolla on viikon sänki muka yli 18?" viittaa vähän muuta kuin mitä äänensävy antaisi ymmärtää.

   Lainaa

  56. Pehmeä jänis 22.11.2022 18:04
   Tulos: -12 (18 ääntä)
   Harmaa kivi:   No itseltäni on kysytty pahveja ostaessani melatoniinia, spraymaalia, hedelmäveistä, ja pikaliimaa (siis kutakin erikseen, jos kaikki kerralla niin ymmärtäisin kyllä, että uteliaisuus heräisi). Ei tosin kaikki Suomessa, mutta sattuuhan näitä. En jaksa kettuuntua kassalle, koska en [...]
   Mutta eihäne täällä ihonvärin mukaan kysy, vaan mikä kansallispuku sulla on päällä..

   Lainaa

  57. Kivenkova hylje 22.11.2022 18:40
   Tulos: +27 (27 ääntä)
   Pehmeä jänis: Ja joka on muuten ihan paskaa ettei ajokortti kelpaa, samanlainen kuvallinen kortti kuin henkilö kortti, ja toisinkuin henkilökortin niin ajokortin saa vain poliisilta
   Eikun tää muuttu vähän aikaa sitten ajokortin suhteen. Ajokortin saa nykyään Trafilta, minkä vuoksi se ei käy henkilöllisyystodistukseksi enää. Henkilökortin saa vain ja ainoastaan poliisilta, eikä "mille tahansa sotulle netistä", samalla lailla kuin passinkin.

   Lainaa

  58. Tulos: +21 (21 ääntä)
   Sen paketin saa käydä hakemassa vaikka kaveri omalla henkkarillaan. Ei siinä viestissä lue, että viestin vastaanottajan pitäisi olla paketti hakemassa omalla henkkarillaan. Lukee vaan että henkilöllisyystodistus mukaan.

   Lainaa

  59. Tulos: +16 (22 ääntä)
   Oon ite joutunut tekemään saman, kun olin kaverin kanssa hakemassa pakettia. Mulla oli kyllä henkkarit ja kaikki paketin tiedot mukana, mutta lähettäjä oli kirjoittanut nimen hieman väärin, eli ei vastannut sitä mitä henkkareissa luki, niin eivät suostuneet antamaan pakettia. Jostain kumman syystä väärä nimi ei tuottanut ongelmia valtakirjan kanssa, jonka kirjoitin kaverille siinä viereisellä tiskillä. Toisaalta tuon ymmärtää esimerkiksi henkkareiden puuttuessa sillä valtakirja on laillinen dokumentti mikä poistaa postilta vastuun siitä että ovat ehkä antaneet paketin väärälle henkilölle, mutta omalla kohdalla en voi käsittää mikä se ongelma oli, kun valtakirjassa minun nimi joka ei vieläkään vastannut paketissa ollutta, ei haitannut ollenkaan.

   Lainaa

  60. Tulos: +29 (29 ääntä)
   Mäntylahti-Piiras: erikoista kun Poliisin ohjeistuksen mukaan uutta passia hakiessa nimenomaan VOI käyttää vanhentunutta henkkaria: poliisi.fi/passin-toimitus
   Olet osittain oikeassa, mutta myös väärässä:
   "Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten."
   Omani oli yli vuoden vanha.

   Lainaa

  61. Kokomusta lisko 22.11.2022 19:38
   Tulos: +25 (27 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   Kiinnostaa, että missäs menee se raja teini-ikäisten lasten kanssa? Minulta on kysytty monet kerrat henkkareita kun olen lapsen kanssa kaupassa. Olen 35-vuotias ja lapseni on 14-vuotias teini. Toistaiseksi häneltä ei ole papereita kysytty, mutta olen alkanut miettiä että pitääkö teini kohta jättää varmuuden vuoksi kaupan ulkopuolelle odottamaan kun kipaisen itselleni saunajuomat.

   Lainaa

  62. Sievistelevä mansikka 22.11.2022 20:05
   Tulos: +18 (18 ääntä)
   Nimi: No miten valvot sitä, mitä siellä kaupan ulkopuolella tapahtuu? Niitä aikuisia, jotka suostuu hakemaan alaikäiselle on järkyttävän helppo teininä löytää ja ei siinä juuri mitkään systeemit auta kun ei sitä kukaan ulkopuolinen voi valvoa. Joku haastattelu kassalla, että miksi ostat ne kaljat [...]
   Onpa tullut nähtyä myös vanhempia itse ostamassa kaljoja ja tupakoita teineilleen. Ikärajojen valvonta kannattaa tiettyyn rajaan asti, mutta ei mitään ihmeitä sentään pidä odottaa. Ei kauppa sille mitään voi, mihin kaljalaatikko myynnin jälkeen päätyy.

   Lainaa

  63. Väsynyt Pupu 22.11.2022 22:38
   Tulos: +10 (20 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   En oo koskaan ymmärtäny niitä ketkä suuttuu jos kysytään papereita! Mä oon ahdistunu sillon kun EI oo kysytty papereita, mm. 22-vuotiaana ostin Alkosta viinaa eikä kysytty papereita. Lohdutin itseäni silloin sillä, että johtui varmaan alueesta (Helsingin Malmi), mutta sitten sama tapahtui myös Rovaniemellä.
   Kohdalleni siis osuu säännöllisesti joko välinpitämättömiä myyjiä, tai sit oon täysikäsyydestä asti näyttäny kolmekymppiseltä 😭

   Lainaa

  64. Hemmoteltu hyeena 22.11.2022 23:53
   Tulos: +9 (19 ääntä)
   Kokomusta lisko: Kiinnostaa, että missäs menee se raja teini-ikäisten lasten kanssa? Minulta on kysytty monet kerrat henkkareita kun olen lapsen kanssa kaupassa. Olen 35-vuotias ja lapseni on 14-vuotias teini. Toistaiseksi häneltä ei ole papereita kysytty, mutta olen alkanut miettiä että pitääkö teini kohta [...]
   Riippuu toki myyjästä mutta näin karkeasti sanoisin, että jos ostaa teinin kanssa vain muutaman saunajuoman, kannattaa teini tosiaan jättää muualle. Mutta jos ostat viikon ruuat ja joukossa on pari kaljaa, asia ei näytä välittämiskeissille samalla tavalla.

   Lainaa

  65. Kullattu patsas 23.11.2022 7:37
   Tulos: -7 (9 ääntä)
   Olisikohan Elina voinut olla korttinsa kanssa vaikkapa sarkastinen?

   Lainaa

  66. Kullattu patsas 23.11.2022 7:42
   Tulos: +4 (8 ääntä)
   Valkea kantojuhta: Kun kassakone lukee ikärajavalvottavan tuotteen (tupakkaa, alkoholia, sytkäreitä esim) viivakoodin, tulee kassan näyttöön teksti "ikärajavalvottava tuote, tarkista ikä" ja vaihtoehdot kyllä ja ei, eikä tästä pääse ohi ilman että kuittaa oliko ikää vai ei. Nämä kirjaukset tallentuu [...]
   Siihenhän on helppo laittaa "kyllä", vaikkei papereita kysyisikään.

   Lainaa

  67. Kolari Pussimäyrä 23.11.2022 11:06
   Tulos: +20 (22 ääntä)
   Miarez93: Nykyään ei muuten tarvita postissa edes valtakirjaa. Saapumisilmoitus ja omat henkkarit riittää
   Miksi tällä on niin perkeleesti miinusta? Tottahan tämä on, lukee ihan Postin sivuillakin.  "Aina ei vaan ehdi! Voit hakea kaverin, kummin tai kaiman paketin. Ota mukaan lähetystunnus ja omat henkkarit, valtakirjaa ei tarvita. Kirjatun lähetyksen noutamiseen tarvitaan valtakirja."

   Lainaa

  68. Pro mustikka 23.11.2022 13:20
   Tulos: +14 (14 ääntä)
   Miarez93: Nykyään ei muuten tarvita postissa edes valtakirjaa. Saapumisilmoitus ja omat henkkarit riittää
   Kummalliset miinukset tälle, pitää nimittäin täysin paikkansa. Jos kyseessä on kirjattu kirje tai henkilökohtainen luovutus, tarvitaan valtakirja, mutta tavan pakettiin riittää tosiaan lähetystunnus ja omat henkkarit.

   Lainaa

  69. Kirpeä Ahven 23.11.2022 13:32
   Tulos: +15 (17 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   Mutta tuossahan ei täysi-ikäiselle myyty, koska mukana oli alaikäinen. Minusta tuo ei ole oikein, jos ei ole perusteltua syytä epäillä välitystä, esim jos näkee rahan vaihtavan omistajaa tai kuten esimerkissä sanoo suoraan juomien olevan jollekulle muulle. Ei myyjän tehtävä ole leikkiä poliisia epäselvissä tapauksissa.

   Lainaa

  70. Subwooferilla höystetty ankerias 23.11.2022 14:51
   Tulos: +11 (15 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   On se kyllä aikamoista paskaa miten jotkut kyselevät. Itse kerran lähdin lähimpään prismaan 12km päähän hakemaan vähän halvempaa olutta mutta niin jäivät kassalle kun satuin törmäämään kassajonossa nuoremman näköiseen kaveriini jolla ei henkkareita ollut.

   Lainaa

  71. Tulos: +12 (14 ääntä)
   Ei Postin paketin hakuun tarvi edes mitään valtakirjaa, hakijan henkkarit näytetään vain siksi että tiedetään kenelle se annettiin, nimien ei tarvi täsmätä paketissa olevaan nimeen... Valtakirjaa vaaditaan vain kirjatuissa kirjeissä.

   Lainaa

  72. Tulos: 0 (6 ääntä)
   Kullattu patsas: Siihenhän on helppo laittaa "kyllä", vaikkei papereita kysyisikään.
   Joo-o, mutta kuten edellä sanottiin, on epätodennäköistä, että jonkun kassavuorolla ei koskaan tulisi alaikäistä tai ilman henkkaria asioivaa asiakasta. Eli jos jollain kassalla on pelkkää "kyllää" niin omavalvonta pärähtäisi.

   Lainaa

  73. Kapitalisoitu muurahainen 25.11.2022 2:28
   Tulos: 0 (8 ääntä)
   Niin moni myyjä kysyy henkkarit koko seurueen jäseniltä, vaikka ei olisi mitään välitysepäilyä. Voitteko lopettaa sen. Haittaatte myös meidän muiden työtä.

   Lainaa

  74. Tuulenpitävä greippi 25.11.2022 19:33
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   Tuijottava sateenvarjo: Näin entisenä ruokakaupan kassana jaksaa edelleen ihmetyttää miten ihmiset ei ymmärrä miten henkkareita kysytään ja alkaa tämä "enkö saa 2v kakaran kanssa kaljaa mitä hittoo??". Ihan järkeään voi käyttää. Kaksi nuoren oloista asiakasta ja hoitavat ostostilanteen olemalla yhdessä, [...]
   Kaupoista en tiedä, mut nää just 18 täyttäneet on ainakin baarien ovella hanakasti niitä näyttämässä ihan kysymättäkin. Isoimman shown pistää pystyyn sellainen 21-22 ikäinen. 25 ja sitä vanhemmat on vaan iloisia jos joku kysyy papereita. 
   T: portsari

   Lainaa

  75. Kiilloton kirjohylje 26.11.2022 10:21
   Tulos: +4 (6 ääntä)
   Nykyään kun puhelimella voi maksaa niin en aina ota lompakkoa mukaan joka reissulle. Joskus sitä sitten päätyy tilanteeseen, jossa kaveri tai puoliso ostaakin pari kaljaa ja itse muistaa vasta siinä kassajonossa olevansa liikkeellä ilman niitä papereita (kun ei ole itsellä mitään aikomusta ostaa tai kuluttaa ikäraja valvottuja tuotteita). Kerran väsyneenä kilahdin kassalle joka kieltäytyi myymästä puolisolleni (30v) koko viikon valtavien ruokaostosten mukana saunakaljoja, koska oma lompakkoni oli jäänyt kotiin. Vähän saisi olla tilannetajua, ja samaan kauppaan en ole enää kovin mielelläni tuon jälkeen mennyt. Minusta koko seurueelta henkkarien kysely parin kaljan tapauksessa on turhaa kiusantekoa näiden ohjeiden laatijoilta - myyjää toki yritän muistaa olla syyttämättä koska hän joutuu vain noudattamaan ohjeita. Kuten täällä on jo sanottu, niin Suomessa ei ole mitään velvollisuutta kantaa jatkuvasti henkkareita matkassa ja se ei saisi estää muita ostamasta itselleen ikärajavalvottuja tuotteita.

   Lainaa

  76. Näpsäkkä paimen 27.11.2022 19:29
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Sarkasmi on vaikea laji. Monet ei sitä ymmärrä.

   Lainaa

  77. Koeajettu noita 1.12.2022 12:33
   Tulos: 0 (6 ääntä)
   Vaakku: Poikaystävä osti kerran kaupassa yhden 0,33l alkoholittoman oluen. Kassa kuitenkin kysyi molemmilta henkkarit, mitä hieman ihmettelen (vaikka onkin toki virallisten sääntöjen mukaista). Muuten kyllä ymmärrän, miksi ei aina myyjä suostu myymään, jos esimerkiksi mukana on nuoremman näköinen henkilö, jolla ei ole papereita mukana
   Se vain, että jos tosissaan laitetaan kaveri ostamaan jotain, silloin kyllä jäädään ulkopuolelle odottamaan juuri siitä syystä, että ei kysytä molemmilta henkkareita. Jos kaveri on matkassa, todennäköisyys, että on välittämisestä kyse, on aika pieni. Ja vähintäänkin olisi minusta pitänyt uskoa, jos isänsä tulee ostamaan, että isänsä ei välitä alaikäiselle.

   Lainaa

  78. Mäntylahti-Piiras 3.12.2022 12:57
   Tulos: -3 (5 ääntä)
   La Llorona: Olet osittain oikeassa, mutta myös väärässä: "Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten." Omani oli yli vuoden vanha.
   olettamuksena oli kun, et maininnut että passi oli mennyt vanhaksi yli vuosi sitten, että olisit toiminut kuten normaali ihminen toimii ja uusinut passisi heti sen mentyä vanhaksi/jopa vähän ennen.

   Lainaa

  79. Kumitettava piimä 7.1.2023 11:30
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Näpsäkkä paimen: Sarkasmi on vaikea laji. Monet ei sitä ymmärrä.
   Sarkasmi on vaikea laji. Monet näkevät sarkasmia siellä missä sitä ei ole ja monet luulevat käyttävänsä sarkasmia, vaikka eivät osaa.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: filippiinit, henkilöllisyys, henkilötodistus, henkkarit, ikä, kaupassa, kauppa, laki, lähetys, noutaa, nouto, ostaa, paketti, posti, prisma, valtakirja