Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Mitä tänään syötäisiin? Osa 61

Luulin ostaneeni hampurilaisen...
Mitä tänään syötäisiin? Osa 61

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 130 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: -103 (513 ääntä)
   Vegaani ei syö eläinperäistä, koska eläin ei anna maitoa vapaaehtoisesti. Ihminen voi luvan antaa. Näin ollen ihmisen rintamaito voi olla vegaanista. Kuten teoriassa voisi myös ihmisen lihakin olla. Ei mulla muuta.

   Lainaa

  2. Tulos: +764 (772 ääntä)
   Rakastan tulista ruokaa, mutta eihän se ole mitenkään coolia. Vähän kuin joku makeasta tykkäävä ryhtyisi riehumaan et jumantsuikka jätkät, kaadoin kolme kiloa sokeria mokkapaloihin! Ettepä pystykään syömään, nännää nynnyt. Voi hyvä jumala.

   Lainaa

  3. Pohjattu persoona 27.9.2022 0:25
   Tulos: +278 (280 ääntä)
   Hieno pallokalakakku! 🐡

   Lainaa

  4. Veikeä panda 27.9.2022 0:25
   Tulos: +142 (162 ääntä)
   Kusi mukaan

   Lainaa

  5. Odottamaton orava 27.9.2022 0:32
   Tulos: +42 (378 ääntä)
   Prööt: Vegaani ei syö eläinperäistä, koska eläin ei anna maitoa vapaaehtoisesti. Ihminen voi luvan antaa. Näin ollen ihmisen rintamaito voi olla vegaanista. Kuten teoriassa voisi myös ihmisen lihakin olla. Ei mulla muuta.
   Luulin veganismia ruokavalioks, mut onki ilmeisesti joku uskonto xd

   Lainaa

  6. Sutki paarma 27.9.2022 0:36
   Tulos: +484 (530 ääntä)
   Ylenpalttinen chilin kanssa läträäminen viittaa heikkoon makuaistiin, ei miehekkyyteen.

   Lainaa

  7. Tulos: -29 (203 ääntä)
   Odottamaton orava: Luulin veganismia ruokavalioks, mut onki ilmeisesti joku uskonto xd
   Eikö toi lainaamasi kommentti nimenomaan puhu siitä, että se in johdonmukainen ruokavalio? Uskontoa en tossa näe?

   Lainaa

  8. Tulos: +484 (500 ääntä)
   Chili-machoilu on ihan yhtä koomista kuin muukin machoilu. Mahtavaa mistä kaikesta joku poikanen keksii olevan miehen mitta. Saunominen kuumassa, kovaa ajaminen, kylmässä uiminen, likaisissa vaatteissa oleminen/suihkussa käymättömyys… Aina voi keksiä jotain, mikä erottaa jäneksenpojat oman kerhon väestä.

   Lainaa

  9. Veneetön pomelo 27.9.2022 0:48
   Tulos: +205 (217 ääntä)
   Jos joku on varmaan niin, se että löytyy aina tyyppi jonka mielestä ei ole ikinä tarpeeksi tulista ja pihvi aina liian kypsä.

   Lainaa

  10. Tulos: -63 (169 ääntä)
   Taitaapi tuo chilipää-postaus olla vaan hassuttelua

   Lainaa

  11. Tulos: +191 (205 ääntä)
   Sutki paarma: Ylenpalttinen chilin kanssa läträäminen viittaa heikkoon makuaistiin, ei miehekkyyteen.
   Chilin tulisuus ei liity makuaistiin vaan hermoreseptoreihin. Silti samaa mieltä, että tuo on outo asia ylpeiltäväksi.

   Lainaa

  12. Suurehko lihapulla 27.9.2022 1:22
   Tulos: +453 (467 ääntä)
   Itseäni raivostuttaa tulisen ja mausteisen käyttäminen synonyymeina ruoasta puhuessa. Itse pidän mausteisesta ruoasta, mutta tulisuutta en kestä laisinkaan. Ne on kaksi ihan eri asiaa!

   Lainaa

  13. Tulos: +135 (139 ääntä)
   Siilikakku ois menny rottakakusta.

   Lainaa

  14. Tiedoton maito 27.9.2022 1:57
   Tulos: +93 (231 ääntä)
   Prööt: Vegaani ei syö eläinperäistä, koska eläin ei anna maitoa vapaaehtoisesti. Ihminen voi luvan antaa. Näin ollen ihmisen rintamaito voi olla vegaanista. Kuten teoriassa voisi myös ihmisen lihakin olla. Ei mulla muuta.
   Ihmiset ei selkeästi ymmärrä, että vegaanit syö miten syö pääasiassa eettisistä syistä. Sen takia he eivät juo esim lehmän maitoa koska eivät tiedä antaako lehmä suostumuksen siihen. Ihminen taas suostumuksen pystyy antamaan. Toki jos ihmistä lypsettäisiin ilman suostumusta niin sekään ei olisi vegaanista.

   Lainaa

  15. Kastunut mato 27.9.2022 2:00
   Tulos: +203 (215 ääntä)
   jäi mietityttämään toi "makua lisäämään", maistaako siinä kans oikeesti sit jotain jos se noin tulista on? eikö koko suu ala siitä poltteesta puutumaan....

   Lainaa

  16. Nolostunut lammas 27.9.2022 2:26
   Tulos: +288 (298 ääntä)
   Itse kysyin illallisilla, voisinko laittaa hieman musiikkia soimaan. Kolmen tunnin Cannibal Corpsen ja Infant Annihilatorin jälkeen pyysivät hiljentämään. En suostunut, en vaikka naapuri soitti polisit.

   Lainaa

  17. Irstas koira 27.9.2022 2:31
   Tulos: +25 (35 ääntä)
   Mammutti: Siilikakku ois menny rottakakusta.
   Itselläni tuli mieleen trypofobiaa herättävä hämähäkki.

   Lainaa

  18. Tulos: -44 (108 ääntä)
   Sgfsasg: Taitaapi tuo chilipää-postaus olla vaan hassuttelua
   En ymmärrä miksi tämä on saanut miinuksia (ainakin tässä vaiheessa), eihän tuota tekstiä voi tosissaan ottaa :D toki voi olla että kirjoittaja ihan tosissaan ihmettelee niitä, jotka tulisuutta eivät kestä, mutta ei kukaan nyt koko pullollista mitään tulisia kastikkeita johonkin ruokaan oo laittanut

   Lainaa

  19. Tulos: +60 (84 ääntä)
   Ja tietyissä rajoissa ei ole yhtä tiettyä tapaa tai syytä olla vegaani. Eniten kuulee kyllä sitä, että ei haluta eettisistä syistä tukea eläinten käyttöä ruoan vuoksi, mutta toki on muitakin syitä. Tuo äidinmaitoasia on varmasti sellainen mikä jää jokaisen vegaanin itse päätettäväksi asiaksi. Myös esim. hunajan eettisyyteen liittyen on eri mielipiteitä vegaanien kesken.

   Lainaa

  20. Tulos: +108 (216 ääntä)
   Miksi aikuisimetykseen liittyviä tabuja pitäisi murtaa? Kiva juttu näille hipeille että ovat löytäneet toisensa, mutta se että sulla on joku superouto fetissi ei tarkoita sitä että toi olisi ihan normaalin ihmisen touhua tai että siitä pitäisi kertoa kenellekään ulkopuoliselle. Ja miksi vegaaneilla edes on oma treffisovellus? Hämmentävältä tuntuu että tärkein kriteeri tulevalle sydänkäpyselle on yhtenäinen ruokavalio. Sekasyöjä on ehdoton turn off mutta mä voin imettää sua 4 kertaa päivässä. OOKOO mitä aikoja elämme.

   Lainaa

  21. Takimmaisempi varis 27.9.2022 3:33
   Tulos: +15 (119 ääntä)
   Oon aina luullut että vegaani ei syö eläinperäisiä tuotteita. Taustalla syyt x, y ja z. Eli se on täyskasvisruokavalio, vegetaristilla taas sitten on näitä tasoja, lakto, ovo jne. Tähän asti mä tajuan. Mutta nyt näiden kommenttien perusteella vegaani voikin syödä, jos on eläimen suostumus? Eli jos lehmä/kuttu valuttaa maitoa (niinkuin ne joskus tekee kun on utare täpötäynnä) niin sitä vegaani vois juoda/ käyttää?

   Lainaa

  22. Tornipöllö 27.9.2022 4:33
   Tulos: +6 (44 ääntä)
   Esittääkö tuo siilikakku matoja syövää siiliä vai matojen valtaamaa siilinraatoa?

   Lainaa

  23. Keskisuuri puhveli 27.9.2022 5:29
   Tulos: -100 (156 ääntä)
   Prööt: Vegaani ei syö eläinperäistä, koska eläin ei anna maitoa vapaaehtoisesti. Ihminen voi luvan antaa. Näin ollen ihmisen rintamaito voi olla vegaanista. Kuten teoriassa voisi myös ihmisen lihakin olla. Ei mulla muuta.
   Vegaani ei syö eläinperäistä ja rintamaito tulee eläimestä, eli ihmisestä. Taidat olla joku vegaani, joka koittaaa selitellä oman maidon käytön? Ampiainen tekee hujanaa vapaaehtoisesti, mutta vegaani ei sitä syö, koska se on hänen mielestä eläinperäinen tuote, koska eläin on sen kerännyt ja tehnyt kukista. Nämä. vegaanien selitykset menee vähän ristiin aina, eli kannattaa päättää jo mitä syö ja mitä ei. Vegaani ei kuitenkaan syö rintamaitoa tai sitten hän ei ole vegaani. Selkeää, eikö? 

   Lainaa

  24. Keskisuuri puhveli 27.9.2022 5:31
   Tulos: +124 (126 ääntä)
   Keisari A: Rakastan tulista ruokaa, mutta eihän se ole mitenkään coolia. Vähän kuin joku makeasta tykkäävä ryhtyisi riehumaan et jumantsuikka jätkät, kaadoin kolme kiloa sokeria mokkapaloihin! Ettepä pystykään syömään, nännää nynnyt. Voi hyvä jumala.
   Näin. Kyllä ruuassa maustetta pitää olla, mutta mitään järkeä ei ole peittää ruuan makua chilillä ja kehua kuinka äijä on et pystyi syämään. Koitappa olla niin äijä, että kokkaat ruuan mikä maistuu kaikille ja lisäät sit omaan ruokaas sitä soossia ja elvistelet kun persereikä palaa. Ihan täyttä äijä egon nostattelua tuollaiset etpä pysty syömään niin tulista kun minä. Harmi kun nämä elvistelijät ei itse tajua, että tekevät itsestään naurunalaisia.

   Lainaa

  25. Syötävä marsu 27.9.2022 5:47
   Tulos: +47 (67 ääntä)
   Suurehko lihapulla: Itseäni raivostuttaa tulisen ja mausteisen käyttäminen synonyymeina ruoasta puhuessa. Itse pidän mausteisesta ruoasta, mutta tulisuutta en kestä laisinkaan. Ne on kaksi ihan eri asiaa!
   Onkohan tuo tullut joidenkin tavaksi tarkoittaa mausteisella tulista siksi, että englannin kielessä "spice" = "mauste" ja "spicy" = "tulinen"?

   Lainaa

  26. Prefabricated viikinki 27.9.2022 6:48
   Tulos: +62 (70 ääntä)
   Luulin että chilin ja muun tulisen ruuan syömisellä leuhottelu jäi 2010-luvulle, mutta olin näköjään väärässä. Jukka on varmasti näitä, joiden profiilikuvassakin on joko tavallinen tupakka suupielessä (oli coolia 70-luvulla) tai sitten kuvassa suusta ja/tai nenästä tulee "hieno" pilvi sähkötupakan höyryä (ei ollut coolia koskaan).

   Lainaa

  27. Tulos: +26 (26 ääntä)
   Veikeä panda: Kusi mukaan
   "anything but this" on aika veikeä siinä alla kans.
   Keisari A:n kommentille nauroin enemmän kuin kehtaan myöntää.

   Lainaa

  28. Pasi Kuskala 27.9.2022 6:57
   Tulos: +5 (41 ääntä)
   Sgfsasg: Taitaapi tuo chilipää-postaus olla vaan hassuttelua
   Tämäpä tämä. Jossain yliksellä on ainakin joskus ollut hyvin samankaltaista trollausta liikkeellä (myös chilipääpipot ja blairssin kastikkeet mainittuna). Myös hyvin voimakasta provosoimista havaittavissa (että mua naurattaa, voiko kutsua edes miehiksi jne.). Jos ei olisi ollut tutuntuntuinen teksti, olisi mennyt varmaan läpi itsellenikin, sen verran outoa porukkaa feissarimaailmasta löytyy.

   Lainaa

  29. Laajahko sakaali 27.9.2022 7:01
   Tulos: +68 (100 ääntä)
   Keskisuuri puhveli: Vegaani ei syö eläinperäistä ja rintamaito tulee eläimestä, eli ihmisestä. Taidat olla joku vegaani, joka koittaaa selitellä oman maidon käytön? Ampiainen tekee hujanaa vapaaehtoisesti, mutta vegaani ei sitä syö, koska se on hänen mielestä eläinperäinen tuote, koska eläin on sen kerännyt ja tehnyt [...]
   Ei se ampiainen sitä hunajaa kuitenkaan ihmisravinnoksi tee, vaikka tekeekin sitä vapaaehtoisesti. Ja veganismiin on olemassa erilaisia syitä, joten ei siinä mitään ihmeellistä ole, jos eri vegaanien puheet tuntuvat olevan keskenään ristiriidassa.

   Lainaa

  30. Suonensisäinen lokki 27.9.2022 7:04
   Tulos: -41 (101 ääntä)
   Vegaaninen tarkoittaa kasvisperäistä. Ihminen on eläin joten tissimaito ei ole todellakaan vegaanista eikä sitä tarvi sellaiseksi kutsua, kyllä jokainen täyspäinen ihminen ymmärtää että jos on vauva ja pystyy imettämään niin se on fine vaikka perhe ois vegaaniperhe eikä siitä äidin tarvitse tuntea tuskaa oman lapsensa ruokkimisesta. Termihän on epätoivoisesti keksitty, kun militanttivegaanit ovat alkaneet sheimata vauvojaan imettäviä vegaaneja. Siis ne, joille veganismi on uskonto ja ideologia eikä ruokavalio (oli se syy veganismiin mikä tahansa) Itse moka. Ihan hyvä, että vegaaneille on oma deittiappi jos kerran kumppanin veganismi on tärkeä. Ja sekasyöjät löytää toisia sekasyöjiä. Ite en vegaania/vegetaristia treffaisi koska en halua ottaa riskiä että yhteenmuutoasa alkaisin tuottaminen ruokavalion muutokseen. Fetissit on fetissejä eikä niitä tarvitse "normalisoida". Ne joilla on on ja touteuttavat niitä sellaisten kanssa, jotka sen fetissi jakavat. Siitä kun alkaa sitten se, että jos et suostu fetissiä toteuttamaan niin sinusta tehdään sairas, epänormaali ja syrjivä. PS. Vegaaninen rakastama avokado viljellään tarhaamalla mehiläisiä. Ja sen kasvattaminen aiheuttaa alueille järkyttävää kuivuutta, koska viljely vie paljon vettä. Olisi ilmastoteko olla syömättä avokadoja.

   Lainaa

  31. Pehmeä riikinkukko 27.9.2022 7:21
   Tulos: +28 (52 ääntä)
   Tuo chilipääpostaushan on iän vanha kiertokirje....

   Lainaa

  32. Rapee fretti 27.9.2022 7:26
   Tulos: +132 (134 ääntä)
   Mistä lähtien ampiaiset ovat ryhtyneet hunajaa tekemään?

   Lainaa

  33. Kaljaa perkeeti vieköön 27.9.2022 7:44
   Tulos: +61 (85 ääntä)
   Keskisuuri puhveli: Vegaani ei syö eläinperäistä ja rintamaito tulee eläimestä, eli ihmisestä. Taidat olla joku vegaani, joka koittaaa selitellä oman maidon käytön? Ampiainen tekee hujanaa vapaaehtoisesti, mutta vegaani ei sitä syö, koska se on hänen mielestä eläinperäinen tuote, koska eläin on sen kerännyt ja tehnyt [...]
   Mehiläiset sitä hunajaa tekee. Veganismin eettiset ja käytännölliset rajat on juuri sen muotoiset kuin kukin vegaani itse haluaa ne määritellä. Suurimmilta osin kyse ei ole siitä että eläinperäisten tuotteiden käyttö olisi täysin absoluuttisesti "kielletty" vain siitä syystä että ne ovat eläinperäisiä, vaan sille käyttämättä jättämiselle on joku muu syy. Lihaa ei syödä koska se on poikkeuksetta aiheuttanut eläimelle kärsimystä, joko tuotannollisista syistä tai viimeistään kuoleman hetkellä. Poikkeuksena tähän jotkin vegaanit VOISIVAT syödä esim kuolleen lemmikkieläimen lihaa, tai sitten juuri sitä ihmisen lihaa jos sitä nyt joku vapaaehtoisesti haluaisi lahjoittaa. Valtaosa ei kuitenkaan söisi lihaa tässäkään tapauksessa, mutta näillä esimerkeillä mennään sen lihan syömättä jättämisen eettisen puolen ohi. Lisäksi pitkään vegaanista ruokavaliota seuranneet saattaisivat kohdata ruoansulatuksellisia ongelmia lihaa syödessään. Vastaavasti villimehiläisten hunajaa monikin vegaani voisi harkita käyttävänsä. Kuten tuli jo ilmi, mehiläiset tekee sen hunajan oli ihminen prosessissa mukana tai ei. Eettinen este hunajan käytölle tulee ihmisen tehotuotannosta, ei siitä että se on eläinperäistä. Kolmantena esimerkkinä jotkut vegaanit voisivat mahdollisesti syödä lemmikkikanan munia. Tällä ohitetaan taas tehotuotannon tuoma eettinen miinakenttä, kun on itse vastuussa eläimen oloista. Ja munat itsessäänhän ovat vain "jätettä", kanan kuukautiset.

   Lainaa

  34. Sammaleeton raadonsyöjä 27.9.2022 7:48
   Tulos: +34 (56 ääntä)
   Jukka "maustaminen vähäsen" ei tarkoita pullollista helvetin tulista soossia. Ja tosta voi tehdä rkosilmoituksenkin, koska toi lasketaan pahoinpitelyksi, kun oot syöttänyt NOIN TULISTA tuotetta ihmisille, etkä ole kertonut asiasta "Vähän maustaminen" ei ole tätä.

   Lainaa

  35. Epäjalo henkilö 27.9.2022 7:49
   Tulos: +80 (86 ääntä)
   Saatanasti chiliä = maustaminen. Juntit kokkaa.

   Lainaa

  36. Epäjalo henkilö 27.9.2022 7:51
   Tulos: +26 (44 ääntä)
   Suonensisäinen lokki: Vegaaninen tarkoittaa kasvisperäistä. Ihminen on eläin joten tissimaito ei ole todellakaan vegaanista eikä sitä tarvi sellaiseksi kutsua, kyllä jokainen täyspäinen ihminen ymmärtää että jos on vauva ja pystyy imettämään niin se on fine vaikka perhe ois vegaaniperhe eikä siitä äidin tarvitse tuntea [...]
   Vastuullinen kuluttaja jättää tosuaan avokadot kauppaan. En ymmärrä muten tämä tieto ei oo tavoittanut ihmisiä.

   Lainaa

  37. Puli paarma 27.9.2022 7:54
   Tulos: +15 (25 ääntä)
   Q: En ymmärrä miksi tämä on saanut miinuksia (ainakin tässä vaiheessa), eihän tuota tekstiä voi tosissaan ottaa 😁 toki voi olla että kirjoittaja ihan tosissaan ihmettelee niitä, jotka tulisuutta eivät kestä, mutta ei kukaan nyt koko pullollista mitään tulisia kastikkeita johonkin ruokaan oo laittanut
   Kyseessä on vanha juttu, jonka joku on nyt copypastennut fb-seinälleen.

   Lainaa

  38. Tulos: +13 (29 ääntä)
   Sgfsasg: Taitaapi tuo chilipää-postaus olla vaan hassuttelua
   Kyllä, tuo chiliteksti on varmaan kymmenen vuotta kiertänyt internetissä.

   Lainaa

  39. Vajaa laama 27.9.2022 8:03
   Tulos: -22 (62 ääntä)
   Kyyyllähän vegaanius vähän uskontoja muistuttaa juuri tuossa, että kukin toteuttaa sitä tavallaan, on olemassa auktoriteetteja, jotka kertovat miten kuuluu uskoa/olla vegaani.

   Lainaa

  40. ilmoitusluontoista 27.9.2022 8:15
   Tulos: +20 (36 ääntä)
   Tuota chilipää juttua ei kannata hirveän tosissaan ottaan, tuo teksti on pyörinyt netissä niinsanottuna copypastena jo vuosia. Ihan varmaan laitettu huumorimielessä :)

   Lainaa

  41. Tulos: +8 (52 ääntä)
   Kaljaa perkeeti vieköön: Mehiläiset sitä hunajaa tekee. Veganismin eettiset ja käytännölliset rajat on juuri sen muotoiset kuin kukin vegaani itse haluaa ne määritellä. Suurimmilta osin kyse ei ole siitä että eläinperäisten tuotteiden käyttö olisi täysin absoluuttisesti "kielletty" vain siitä syystä että ne ovat [...]
   Nämä on näitä syitä että vegaanius (käsitteenä) on monelle meille ei vegaaneille vaikea ymmärtää kun siinä kielletään eläimen hyväksikäyttö ihmisen omiin tarpeisiin ja sitten osa voi pitää lemmikkieläimiä. Miksi kukaan ottaisi lemmikkiä jos ei omaksi ilokseen? Jos kana on luonnonvarainen niin sen riistäminen luonnosta on vastoin tuota periaatetta. Jos taas kana on ennestään ihmisen kasvattama ja se otetaan lemmikiksi ja syödään sen munia niin minun mielestäni se ei taas eroa juurikaan tehotuotantokanalle asetetuista kriteereistä. Luonnosta poimitun kananmunan ymmärrän. Silloin pitäisi tosin olla varma että siitä ei ole tulossa tipua. Hunaja kysymyskin on hämmentävä. Eikö mehiläiset kerää sen kuitenkin itselleen eikä ihmiselle. Jos toisen työn varastaminen ei ole hyväksikäyttöä niin mikä sitten?

   Lainaa

  42. Tulos: +11 (13 ääntä)
   Tulisuus ruuassa ei haittaa, mutta en sillä lähde ruakaa maustamaan. Muutenkin suurin osa tulisist kartikkeist mitä ite maistanu oon maistuu pahalta.

   Lainaa

  43. Puuton alpakka 27.9.2022 8:23
   Tulos: +31 (57 ääntä)
   Vegaaninen ruokavalio ihan määritelmällisesti tarkoittaa ruokavaliota, jossa ei ole eläinperäisiä tuotteita. Sitä ruokavaliota voi noudattaa monesta syystä. Syitä voi olla eläinten oikeudet, ilmasto, terveys tai vaikka se, että vaan haluaa. On ihan ok juoda rintamaitoa, jos se on molemmille ok tai on ihan ok syödä kananmuna, jos lemmikkikana sellaisen munii tai on ok syödä ihmisen lihaa, jos joku testamenttaa ruumiinsa kannibaaleille (tuosta saa olla erikin mieltä), mutta silloin ei mahdu vegaanin määritelmään. Eikä sekään haittaa, ei vegaani tarvitse olla. Ja lopulta jos joku haluaa kutsua itseään vegaaniksi, vaikkei sellainen olekaan, niin eipä sekään haittaa. Se ei silti muuta sitä faktaa, että vegaani tarkoittaa henkilöä, joka ei syö mitään eläinperäistä.

   Lainaa

  44. jukkapalmu 27.9.2022 8:29
   Tulos: +98 (118 ääntä)
   Nyt voi jokainen miettiä miksi toi rintamaidon juominen aikuisiällä on oudompaa kun toisen eläimen maidon juominen? No äkkisältäänhän se on, mutta onko kuitenkaan? Ihminen on ainoa eläin joka juo aikuisiällä maitoa ja vieläpä eri lajin maitoa. Tekee se toki muutakin outoa mitä muut ei tee, mutta silti se ainainen maidon tuputtaminen lapsille on vaan niin väärin. Ei maidon käyttö väärin ole, mutta se "Maito on ainoa oikea ruokajuoma ja jos ei sitä juoda niin luut hajoaa etkä kasva ikinä"- sekoilu on ihan perseestä. Sitten ihmetellään kun on kaikenmaailman ripulit ja allergiat.

   Lainaa

  45. Tulos: +46 (64 ääntä)
   Vajaa laama: Kyyyllähän vegaanius vähän uskontoja muistuttaa juuri tuossa, että kukin toteuttaa sitä tavallaan, on olemassa auktoriteetteja, jotka kertovat miten kuuluu uskoa/olla vegaani.
   Eipä se tuossa mielessä sen enempää uskonnon puolelle mene kuin grillaus tai kaljan maistelu.

   Lainaa

  46. Aliarvostettu alpakka 27.9.2022 9:00
   Tulos: +52 (54 ääntä)
   Molemmat kakut on hauskoja ja kivoja.

   Lainaa

  47. Kaksipitkä muovipussi 27.9.2022 9:03
   Tulos: -13 (69 ääntä)
   Tiedoton maito: Ihmiset ei selkeästi ymmärrä, että vegaanit syö miten syö pääasiassa eettisistä syistä. Sen takia he eivät juo esim lehmän maitoa koska eivät tiedä antaako lehmä suostumuksen siihen. Ihminen taas suostumuksen pystyy antamaan. Toki jos ihmistä lypsettäisiin ilman suostumusta niin sekään ei olisi vegaanista.
   Kasviko sen suostumuksen antaa että niitä saa luvan kanssa ravinnokseen, koristeekseen ja huumeikseen käyttää? ”Ota ja revi minut tästä maasta, tapa, pilko ja polta/paista ja nauti.” Kun syöt puolukan, viet karhulta talviunta varten kerättävän vararavinnon. Tässä maassa näyttää olevan periaate, että metsä on nimenomaan ihmisen hyöty- ja virkistyskäyttöä varten, ja jos sitä ei käytetä, se menee ”hukkaan”, ts. tulee hirvittävät kansantaloudelliset tappiot. (Kyllä, sanavalinnat tietoisia) Ihmisellä näyttää olevan pakkomielle keksiä toiminnalleen kaikenlaisia ylevältä kuulostavia perusteita, vaikka tosiasiassa on Suomen haitallisin vieraslaji.

   Lainaa

  48. Horjahtava keiju 27.9.2022 9:17
   Tulos: +21 (29 ääntä)
   Tulisissa ruoissa on se, että aina kun tottuu johonkin tulisuusasteeseen, voi siirtyä seuraavaan. On se kumma, kun ei jätkät harjoittelematta pysty nauttimaaan jostain kuolemanpolttavasta tulisesta ruoasta!

   Lainaa

  49. Hoitamaton hauki 27.9.2022 9:30
   Tulos: -22 (58 ääntä)
   Odottamaton orava: Luulin veganismia ruokavalioks, mut onki ilmeisesti joku uskonto xd
   Lehmä myös vapaaehtoisesti kävelee itse omasta halustaan robottilypsylle kun siltä tuntuu, joten onko robottinavettojen maito vegaanista?

   Lainaa

  50. Kaljaa perkeeti vieköön 27.9.2022 9:37
   Tulos: +67 (77 ääntä)
   Hoitamaton hauki: Lehmä myös vapaaehtoisesti kävelee itse omasta halustaan robottilypsylle kun siltä tuntuu, joten onko robottinavettojen maito vegaanista?
   Tässä nyt on se ero, että ilman ihmisen tehotuotantoa lehmä tuottaa maitoa vain omalle vasikalle, eikä sen imetysajan loputtua tuota maitoa ennen seuraavaa mahdollista raskautta. Ihmisen väliintulon myötä maitoa tuotetaan koko ajan. Eli ei.

   Lainaa

  51. Tulos: +30 (44 ääntä)
   jukkapalmu: Nyt voi jokainen miettiä miksi toi rintamaidon juominen aikuisiällä on oudompaa kun toisen eläimen maidon juominen? No äkkisältäänhän se on, mutta onko kuitenkaan? Ihminen on ainoa eläin joka juo aikuisiällä maitoa ja vieläpä eri lajin maitoa. Tekee se toki muutakin outoa mitä muut ei tee, mutta [...]
   Mun mielestä oudointa tästä tekee tuo maidon imeminen tissistä. Kyllä lehmän utareestakin suoraan imevää katsottaisiin kieroon. Sen sijaan äidinmaidon käytön itsessään, kuten lehmänmaidonkin, jollakin tapaa voin ymmärtää.
   Mutta tuo aikuisen ihmisen rintaruokinta aiheuttaa minulle kyllä ällötystä, ei voi mitään. 

   Lainaa

  52. Valmisteleva fretti 27.9.2022 9:39
   Tulos: +35 (35 ääntä)
   Kaverilla meni jo heti alkuun sekaisin termit mausteisuus ja tulisuus. Lisäksi.. _Pullollinen_ kuulostaa jo aikamoiselta liioittelulta. Ei mitään tiettyä ainesosaa ruoassa pidä olla niin paljoa, että se peittää jonkin muun maun. Mut oonki mammanpoika lälläslää.

   Lainaa

  53. Tulos: +1 (33 ääntä)
   Vegaaniudessa ihminen ja eläin kyllä erotellaan, eli vegaani saisi syödä tai käyttää ihmisperäisiä tuotteita... Eli hehheh, kyllä vegaani voi niellä aktin jälkeen ja vegaani voi juoda ihmisen rintamaitoa ja olla silti vegaani jne.

   Lainaa

  54. Tulos: +1 (27 ääntä)
   Chilijuttu on ikivanha ylilaudan "kiertokirje", älkää menkö noobit lankaan :D

   Lainaa

  55. Kesävihanta papukaija 27.9.2022 10:20
   Tulos: +23 (23 ääntä)
   Baker: Chilin tulisuus ei liity makuaistiin vaan hermoreseptoreihin. Silti samaa mieltä, että tuo on outo asia ylpeiltäväksi.
   Jos se on ainut asia, josta voi ylpeä olla.

   Lainaa

  56. Ponne Jarkka 27.9.2022 10:23
   Tulos: +23 (41 ääntä)
   Puli paarma: Kyseessä on vanha juttu, jonka joku on nyt copypastennut fb-seinälleen.
   Miksi kukaan kopi-peistaisi tuollaista juttua? Tuohan ei ole edes hauska.

   Lainaa

  57. Työtön raparperi 27.9.2022 10:26
   Tulos: +22 (26 ääntä)
   Outoa puhua tuosta chilin läträämisestä "maun lisäämisenä" koska chili itsessään ei kyllä maistu juuri miltään, eikä noissa todella tulisissa hot sauseissa idea ole siinä että ne toisivat ruoan makua paremmin esiin. Paremminkin peittävät kaikki vivahteet. Vain amatöörit pilaavat ruoan liialla tulisuudella kuvitellessaan että näin sitä tulista ruokaa tehdään.

   Lainaa

  58. Mutkikas kärpänen 27.9.2022 10:32
   Tulos: -6 (22 ääntä)
   Prööt: Vegaani ei syö eläinperäistä, koska eläin ei anna maitoa vapaaehtoisesti. Ihminen voi luvan antaa. Näin ollen ihmisen rintamaito voi olla vegaanista. Kuten teoriassa voisi myös ihmisen lihakin olla. Ei mulla muuta.
   Vegaani ei hyväksy eläinten riistoa, lihansyöjä taas riistää ihan ilokseen ketä tahansa.
   Lehtijutussa "vegaanit" on myyneet höpöjutun medialle. Saaneet siitä kaljarahat. Normihomma esim Matti- ja Mervi-vainaalle kun käteisestä tuli pula. Olivatko he vegaaneja? 

   Lainaa

  59. Mahtaileva hanki 27.9.2022 10:35
   Tulos: -2 (28 ääntä)
   Legenda: Vegaaniudessa ihminen ja eläin kyllä erotellaan, eli vegaani saisi syödä tai käyttää ihmisperäisiä tuotteita... Eli hehheh, kyllä vegaani voi niellä aktin jälkeen ja vegaani voi juoda ihmisen rintamaitoa ja olla silti vegaani jne.
   En nyt haluaisi nillittää tyhjästä mutta eihän se silloin ole vegaaniutta jos käytetään eläinperäisiä tuotteita. Halutaan sitä myöntää tai ei, biologisesta näkökulmasta ihminen on eläin. Vain nisäkkäät imettävät pienokaisiaan. 
   En väitä että vegaanius liittyisi noihin seksijuttuihin koska loppujen lopuksi varmaan aika harva nielee spermaa tai muita eritteitä nälkäänsä, kyllä siihen ihan muut syyt liittyy. Tietysti riippuu miten pitkälle itsekukin haluaa fundamentalistisuutensa ulottaa..

   Lainaa

  60. Tulos: -35 (53 ääntä)
   Tiedoton maito: Ihmiset ei selkeästi ymmärrä, että vegaanit syö miten syö pääasiassa eettisistä syistä. Sen takia he eivät juo esim lehmän maitoa koska eivät tiedä antaako lehmä suostumuksen siihen. Ihminen taas suostumuksen pystyy antamaan. Toki jos ihmistä lypsettäisiin ilman suostumusta niin sekään ei olisi vegaanista.
   Mites kun lehmä itse kävelee lypsyautomaattiin, niin silloinhan se tekee suostumuksella? Eli tuolla ajatuksella sekin on vegaanista?

   Lainaa

  61. Leveä lahna 27.9.2022 11:13
   Tulos: +10 (18 ääntä)
   Pikku Britanniassahan oli pitkäkin dokumentti aikuisimetyksestä. Bitty! I want bitty!

   Lainaa

  62. It's a deal 27.9.2022 11:17
   Tulos: +4 (26 ääntä)
   "Ihminen on ainoa eläin joka juo aikuisiällä maitoa ja vieläpä eri lajin maitoa." Tuo johtuu ainoastaan saatavuusongelmasta. Muutoin se olisi saakelin outoa toitottaa, ettei siileille saa antaa maitoa. Kissoistakin olen kuulut jotain juttuja.

   Lainaa

  63. Tulos: +39 (43 ääntä)
   Ymmärtääkseni vegaanius on vähän muutakin kuin ruokavalio. Tuntuisi oudolta jos vegaani lompsisi nahkatakkikauppaan ostoksille.

   Lainaa

  64. Ohennettu jänis 27.9.2022 11:38
   Tulos: -46 (72 ääntä)
   Ottaa näköjään tuo veganismi vaikutteita muistakin ismeistä kun nykyään siihen liitetään jo suostumus. Suostumushan oli kaiketi keskeisessä osassa myös metoo-liikkeen viestissä ja kaikessa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa pitänee jatkossa kysyä kirjallinen lupa kun kaikki sen voi itse määrittää mikä on soveliasta ja mikä ei. Kysykää nyt niiltä kasveiltakin suostumus. Älkääkä alkako selittää kuinka ne ei oo kognitiivisia. Kyllä ne kuitenkin selkeästi pyrkii tavoitteisiin (siemeniin/lisääntymiseen) jotka vegaanit sitten syö.

   Lainaa

  65. Tulos: +31 (37 ääntä)
   Laajahko sakaali: Ei se ampiainen sitä hunajaa kuitenkaan ihmisravinnoksi tee, vaikka tekeekin sitä vapaaehtoisesti.
   No eikä tee, mehiläiset tekee hunajaa.

   Lainaa

  66. Väistämätön sitruuna 27.9.2022 12:04
   Tulos: +30 (30 ääntä)
   Oonko ainoa jonka mielestä tuo rottakakku on hieno?

   Lainaa

  67. Tulos: +23 (23 ääntä)
   Suurehko lihapulla: Itseäni raivostuttaa tulisen ja mausteisen käyttäminen synonyymeina ruoasta puhuessa. Itse pidän mausteisesta ruoasta, mutta tulisuutta en kestä laisinkaan. Ne on kaksi ihan eri asiaa!
   Puhumattakaan siitä että tulinen ruoka voi olla erittäin maukasta kun tulisuutta on käytetty mausteena, mutta ei enää silloin palvele tarkoitustaan kun lautasella oleva sapuska on pelkkä tekosyy syödä jotain suuta polttavaa kastiketta.

   Lainaa

  68. Tulos: +17 (21 ääntä)
   Noi chili-ihmiset on kyllä ihan oma lajinsa 😂

   Lainaa

  69. Moitteeton henkilö 27.9.2022 12:56
   Tulos: -13 (35 ääntä)
   Sellanen tuli mieleeni, että jos vegaaniäiti ei imettäisi lastaan koska se ei ole "sallittua", niin millä he sitten vauvaansa ruokkivat? Onko äidinmaidonvastike vegaanista?

   Lainaa

  70. Tulos: +44 (44 ääntä)
   Keisari A: Rakastan tulista ruokaa, mutta eihän se ole mitenkään coolia. Vähän kuin joku makeasta tykkäävä ryhtyisi riehumaan et jumantsuikka jätkät, kaadoin kolme kiloa sokeria mokkapaloihin! Ettepä pystykään syömään, nännää nynnyt. Voi hyvä jumala.
   Liikaa sokeria syövän tää kommentti sai kyllä repeemään 😂 pitäiskö alkaa itsekin keulimaan että "taas on hampaassa reikä, miehisyys +10!"

   Lainaa

  71. Tulos: +17 (21 ääntä)
   Väistämätön sitruuna: Oonko ainoa jonka mielestä tuo rottakakku on hieno?
   Joo, tosi symppis! 😊 Ja jos teinille ei kelpaa niin voi itse kokeilla osaako tehdä hienomman.

   Lainaa

  72. Tulos: +21 (31 ääntä)
   jukkapalmu: Nyt voi jokainen miettiä miksi toi rintamaidon juominen aikuisiällä on oudompaa kun toisen eläimen maidon juominen? No äkkisältäänhän se on, mutta onko kuitenkaan? Ihminen on ainoa eläin joka juo aikuisiällä maitoa ja vieläpä eri lajin maitoa. Tekee se toki muutakin outoa mitä muut ei tee, mutta [...]
   Aikuiset ihmiset, ainakaan isompana massana, ei pahemmin pelkkää maitoa juo Suomen? ulkopuolella. Ei ole mitenkään erityisen yleinen tapa siis.
   Ja on se ihan saatanasti oudompaa juoda 4 kertaa päivässä puolison tissistä maitoa kuin pikkuvauva, kuin ostaa purkki kaupasta ja kaataa sitä lasiin.
   Se on oudompaa pitää naapurin Jaska pakastimessa kuin tehdä sama naudanlihapaketille.

   Lainaa

  73. Murea pelikaani 27.9.2022 13:17
   Tulos: 0 (22 ääntä)
   Jokainen syököön mitä haluaa ja noudattakoon sellaista ruokavaliota, mikä tuntuu hyvältä. Silti mietin, että jos vegaanin on OK niellä siemennestettä, niin miksi ihmisen rintamaito olisi yhtään sen kummempi asia?

   Lainaa

  74. Tulos: +20 (20 ääntä)
   Suurehko lihapulla: Itseäni raivostuttaa tulisen ja mausteisen käyttäminen synonyymeina ruoasta puhuessa. Itse pidän mausteisesta ruoasta, mutta tulisuutta en kestä laisinkaan. Ne on kaksi ihan eri asiaa!
   Muakin ärsyttää, että jotkut kuvittelevat tulisuuden olevan ainoa tapa saada ruokaan makua. Itse pidän todella tulisestakin ruoasta, mutta täytyy sen nyt maistua jollekin muullekin. :D Varsinkin kaikki etikkaliemet, joiden ainoa pointti on polttaa suuta, voi jättää kaupan hyllylle, niissä on aina joku ihmeellinen sivumaku. Käyttäisivät edes oikeita mausteita tai chilejä.

   Lainaa

  75. Totuuden torvi 27.9.2022 14:31
   Tulos: -19 (37 ääntä)
   Odottamaton orava: Luulin veganismia ruokavalioks, mut onki ilmeisesti joku uskonto xd
   Se on uskonto.

   Lainaa

  76. Pakkattu kobra 27.9.2022 14:45
   Tulos: +20 (28 ääntä)
   Käsittääkseni vegaaniudessa on lähinnä ideana se, että eläimiä ei riistetä eikä vahingoiteta. Maidontuotanto on riistoa, koska nisäkkäät eivät tuota maitoa muuta kuin imettääkseen jälkikasvuaan. Maidon tuotanto loppuu kun emä vieroittaa poikasen, paitsi kun ihminen jatkaa lypsämistä. Kana munii oli sitten ihmisiä mukana kuvioissa eli ei. Jos laumassa ei ole kukkoa, munat ovat hedelmöittymättömiä, eikä niistä voi tulla tipuja. Vaatteeksi voi joillekin kelvata aiemmin käytössä ollut, kierrätetty nahka/turkis, esim. mummon vanha takki. Sitä varten ei tapeta uutta eläintä. Muuten ko. kampe päätyisi vain roskiin.

   Lainaa

  77. Tulos: +29 (35 ääntä)
   Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon. Eläinten hyväksikäyttöön liittyvät eettiset ongelmat ovat todennäköisesti suurin yksittäinen syy veganismin omaksumiseen. Ekologiset syyt ovat joillakin puolestaan se tärkein seikka. Vegaaniksi aletaan myös terveyssyistä sekä uskonnollisista tai henkisistä syistä. Veganismi liittyy myös ihmisoikeuksiin. Eläinten rehuksi menee 40 % maailman viljasadosta, mutta tämä vilja kelpaisi myös ihmisten ravinnoksi. Lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita syövä ihminen vaatii moninkertaisen maa-alan ruoantuotannolleen, koska ravintoa menee ”hukkaan”, kun se kierrätetään eläinten kautta. Veganismi on filosofia ja elämäntapa joka pyrkii, niin pitkälti kuin mahdollista ja toteutettavaa, torjumaan kaikenlaisen eläimiin kohdistuvan hyväksikäytön ja julmuuden niin ruoan, vaatetuksen kuin muidenkin käyttötapojen osalta, ja lisäksi ajaa eläinvapaiden vaihtoehtojen kehittämistä ja käyttämistä eläinten, ihmisten ja ympäristön eduksi. Ruokavalioon liittyen se tarkoittaa kaikkien kokonaan tai osittain eläinperäisten tuotteiden korvaamista. Kaikkien äitien on luonnollista ruokkia lapsensa omalla maidollaan. Ihmisen maito on vegaanista, koska lähtökohtaisesti se ei ole ihmisen hyväksikäyttöä.

   Lainaa

  78. Tulos: -19 (31 ääntä)
   Vegaani: Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon. Eläinten hyväksikäyttöön [...]
   Meitä on niin moneen junaan. Jos mä itse saan ravintolassa pihvin naamani eteen joka on edes ihan hiukan maustettu väärin tai kypsyysaste ei ole täydellisen oikein niin mä paiskaan sen pihvin lattialle ja pyydän uuden tilalle.
   Olen toki sitä mieltä että jos on mahdollista niin mielummin metsästää itse oman ruokansa, koska se on jotenkin niin paljon siistimpää itse pudottaa elukka päiviltä. Mulla onkin naapurin kanssa diili että saan käydä vetämässä turpaan sitä isoa possua joka ei siellä karsinassa pääse kunnolla liikkumaan, muutama avari herättelyksi ja sitten ammuskelen impparin kanssa pusikosta niin kauan että tömähtää kanveesiin.
   Ja hyvää on.

   Lainaa

  79. Kuutioitu fretti 27.9.2022 17:21
   Tulos: +11 (17 ääntä)
   Tiedoton maito: Ihmiset ei selkeästi ymmärrä, että vegaanit syö miten syö pääasiassa eettisistä syistä. Sen takia he eivät juo esim lehmän maitoa koska eivät tiedä antaako lehmä suostumuksen siihen. Ihminen taas suostumuksen pystyy antamaan. Toki jos ihmistä lypsettäisiin ilman suostumusta niin sekään ei olisi vegaanista.
   Kyllä sen sen huomaa jos suostumus puuttuu kun menee silleen luomuna lypsämään. Jos tulee sorkasta ohtaan niin suostumus puuttuu ihan selävästi.

   Lainaa

  80. Tulos: +10 (12 ääntä)
   Kusi mukaan Anything but this AWWW make

   Lainaa

  81. Tulos: 0 (6 ääntä)
   traumcity: Meitä on niin moneen junaan. Jos mä itse saan ravintolassa pihvin naamani eteen joka on edes ihan hiukan maustettu väärin tai kypsyysaste ei ole täydellisen oikein niin mä paiskaan sen pihvin lattialle ja pyydän uuden tilalle. Olen toki sitä mieltä että jos on mahdollista niin mielummin metsästää [...]
   Mä jo luulin että sä oot luomuteurastaja mutta sitten luin jotta käytätkin lutkua ja petyin. No onneksi niitäkin on vielä sillä sen kyllä maussa huomaa onko luomua vai ei.

   Lainaa

  82. Tulos: +15 (19 ääntä)
   Kaljaa perkeeti vieköön: Veganismin eettiset ja käytännölliset rajat on juuri sen muotoiset kuin kukin vegaani itse haluaa ne määritellä. [...]
   Ei ole. Vegaanius tarkoittaa sitä että ei hyödynnetä eläinperäisiä tuotteita. Sitä ei yksittäinen vegaani muuta miksikään.
   Yksittäinen vegaani voi valita vain sen, noudattaako vegaanisuutta vai ei ja millä perusteella. Ei se itse vegaaniudesta mitään muuta tee. 

   Lainaa

  83. Tulos: +21 (27 ääntä)
   Tuo vegaanista ruokavaliota noudattavien ihmisen mollaaminen ja haukkumine on kyllä koomista seurattavaa. Kannattaa katsoa esim Netflixistä pari dokumetti elokuvaa, What the health ja The game Changers, niin sen jälkeen voi miettiä, et onko ne vegaanit sittenkään niin tyhmiä, et heitä pitää joka paikassa haukua ;)

   Lainaa

  84. Eksakti vesinokkaeläin 27.9.2022 20:57
   Tulos: +6 (10 ääntä)
   Sgfsasg: Taitaapi tuo chilipää-postaus olla vaan hassuttelua
   Ikivanhaa pastaa ylilaudalta. Ei ole siis edes Jukan omaa käsialaa, vaan kopioinut seinälleen ikivanhan kiertoviestin. Toki tuo toiminta itsessään on jo vähän "feissarimoka"-ainesta. Sisältö ei niinkään.

   Lainaa

  85. Mustanpuhuva lihapiirakka 27.9.2022 21:07
   Tulos: +3 (15 ääntä)
   Odottamaton orava: Luulin veganismia ruokavalioks, mut onki ilmeisesti joku uskonto xd
   Olit väärässä jo lähtökohtaisesti. Se on elämänfilosofia jossa ei tietentahtoen tapeta tai hyväksikäytetä eläimiä jotka eivät kykenisi sellaiseen suostumaan (koskien täten kaikkia, paitsi ihmistä tietysti).
   Itseäni häiritsee enemmän trendivegaanit jotka tekevät toiminnallaan enemmän haittaa eläimille ja ympäristölle kuin hyvää.

   Lainaa

  86. Riittämätön soturi 27.9.2022 21:21
   Tulos: -15 (21 ääntä)
   Tiedoton maito: Ihmiset ei selkeästi ymmärrä, että vegaanit syö miten syö pääasiassa eettisistä syistä. Sen takia he eivät juo esim lehmän maitoa koska eivät tiedä antaako lehmä suostumuksen siihen. Ihminen taas suostumuksen pystyy antamaan. Toki jos ihmistä lypsettäisiin ilman suostumusta niin sekään ei olisi vegaanista.
   No toi tosiaan oli uutta tietoa, Kiitos siitä. Aina luulin et vaan kasvistuotteet. Mut toisaalta, eikös lehmätki oo yleensä ihan tyytyväisiä siitä että ne lypsetään, eli voisko sen laskea suostumukseksi?

   Lainaa

  87. Tulos: -15 (31 ääntä)
   Prööt: Vegaani ei syö eläinperäistä, koska eläin ei anna maitoa vapaaehtoisesti. Ihminen voi luvan antaa. Näin ollen ihmisen rintamaito voi olla vegaanista. Kuten teoriassa voisi myös ihmisen lihakin olla. Ei mulla muuta.
   Näin maitotilalla työskennelleenä, kyllä ne lehmät ihan vapaaehtoisesti niihin automatisoituihin lypsykoneisiin kävelee. Jotkut jopa useamman kerran päivässä, kun pitävät koneen luomasta tunteesta

   Lainaa

  88. Tulos: -5 (9 ääntä)
   Vegaani: Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon. Eläinten hyväksikäyttöön [...]
   Miinusta tullut kommentilleni kovasti ja tälle kommentille joka on samaa mieltä mitä olen ymmärtänyt on tullut lähes pelkästään plussaa? Se että haluaa tietää asiasta myöntäen ettei täysin ymmärrä asiaa jossa ei käytännössä ole logiikkaa kun jokainen soveltaa sitä tavallaan on jotenkin huono juttu? En minä ole täällä plussia kalastelemassakaan mutta ihmetyttää tämä poruka logiikan puute jopa toisiaan vastaavissa kommenteissa saati syömisissää ja eläinten hyväksikäytön hyväksymisellä itselle sopivissa asioissa. Kukaan ei kuitenkaan ole vastannut viestiini joten tuntuu turhalta tulla takaisin keskusteluun jonka anti tuntuu olevan että mielipiteeni on huono vaikka se on käytännössä täysin sama sen kanssa jonka mielipide on hyvä. Ei tässä ainakaan opi ymmärtämään porukkaa joka itseään vegaanina pitää. Keskustelutaitoa ei löydy eikä perusteluita niihin asioihin miksi oma eläimen hyväksikäyttö (lemmikit) on ok mutta muiden hyväksikäyttö on väärin. Mikä se raja on ja millä perusteella? Kuten sanoin niin olen aina entistä hämmentyneempi jokaisen vegaanikeskustelun jälkeen kun se ei vastaa usein paljoakaan sitä tietoa mitä netistä on saatavilla.

   Lainaa

  89. Tulos: +10 (18 ääntä)
   Pluri: Nämä on näitä syitä että vegaanius (käsitteenä) on monelle meille ei vegaaneille vaikea ymmärtää kun siinä kielletään eläimen hyväksikäyttö ihmisen omiin tarpeisiin ja sitten osa voi pitää lemmikkieläimiä. Miksi kukaan ottaisi lemmikkiä jos ei omaksi ilokseen? Jos kana on luonnonvarainen niin sen [...]
   Pluri: Miinusta tullut kommentilleni kovasti ja tälle kommentille joka on samaa mieltä mitä olen ymmärtänyt on tullut lähes pelkästään plussaa? Se että haluaa tietää asiasta myöntäen ettei täysin ymmärrä asiaa jossa ei käytännössä ole logiikkaa kun jokainen soveltaa sitä tavallaan on jotenkin huono juttu? [...]
   Kaikki vegaanit eivät halua pitää lemmikkieläimiä. Pidän eläimistä, myös niistä jotka syövät lihaa. Minulla ei ole lemmikkejä. Ihmiset kuitenkin voivat esimerkiksi ensin omistaa lemmikin ja sitten vasta alkaa vegaaneiksi, eivätkä he silloin usein halua luopua lemmikistään. Itse en hankkisi esim. pentukoiraa, koska en halua tukea koirien jalostusta ja mahdollista pentutehtailua. Jos aikuinen koira olisi lopetusuhan alla etsimässä kotia, haluaisin varmaankin ottaa koiran vaikka joutuisin sille syöttämään eläinperäisiä ravintoa (koirien vegaaniruokinta on asia erikseen josta en tässä keskustele).
   Jokainen vegaani siis tekee päätöksen itse, haluaako lemmikkiä hankkia vai ei. Jos eläin joutuisi kuolemaan ennen aikojaan, on omasta mielestäni parempi tarjota sille mahdollisimman lajityypillinen elämä ihmisen kanssa kuin tappaa se, jos sitä ei voi vapauttaa luontoon.

   Lainaa

  90. Kahvia juova hiiri 28.9.2022 0:15
   Tulos: +17 (35 ääntä)
   Savolainen: Näin maitotilalla työskennelleenä, kyllä ne lehmät ihan vapaaehtoisesti niihin automatisoituihin lypsykoneisiin kävelee. Jotkut jopa useamman kerran päivässä, kun pitävät koneen luomasta tunteesta
   Totta kai pitävät, kun lypsylehmät on jalostettu tuottamaan mahdollisimman paljon maitoa, jolloin utareet ovat lehmän kokoon nähden mahdottoman suuret ja aiheuttavat, etenkin täytenä, lehmille kipua.
   Tämä on eläimen hyväksikäyttämistä ja eläimelle tuskan aiheuttamista ihmisen hyödyn takia, johon osa kieltäytyy osallistumasta olemalla ostamatta maitotuotteita. 
   Nyt että vielä tulee kaikille selväksi: käveli lehmä lypsykoneeseen itse pakottamatta tai ei, ei lehmä voi antaa suostumusta maitonsa ottamiseen, koska lehmä ei kykene sellaiseen käsitteelliseen ajatteluun, jota suostumuksen antaminen vaatisi. Tämän takia esimerkiksi seksi lapsen kanssa on aina raiskaus, koska lapsi ei ole kykenevä antamaan suostumusta, vaikka aikuinen kuinka olisi sitä mieltä, että lapsi oli tilanteessa vapaaehtoisesti. 
   Tämä oli nyt pakko sanoa, kun täällä näytti olevan asiasta epäselvyyttä, vaikka suostumuksella ei olekaan tämän asian kanssa yhtään mitään tekemistä. 

   Lainaa

  91. Harmaa kivi 28.9.2022 2:23
   Tulos: +13 (19 ääntä)
   Sam: Tuo vegaanista ruokavaliota noudattavien ihmisen mollaaminen ja haukkumine on kyllä koomista seurattavaa. Kannattaa katsoa esim Netflixistä pari dokumetti elokuvaa, What the health ja The game Changers, niin sen jälkeen voi miettiä, et onko ne vegaanit sittenkään niin tyhmiä, et heitä pitää joka paikassa haukua ;)
     On helpompi ajatella että vegaanit ovat kilarivegaaneja ja jotenkin tärähtäneitä (en nyt sanoisi, että aikuisen imettäminen on väärin -jos kerran molemmat haluavat niin siitä sitten vaan. Mutta en sanoisi, että pysyisin aivan pokerinaamaisena, jos joku kertoisi järjestelystä illanistujaisissa). Eihän vegaanius edes kuulu tähän, miksei sekasyöjä voisi nauttia maitoa samaan tapaan. 
     Toinen vaihtoehto olisi ajatella, että on muitakin syitä olla vegaani kuin se, että on sitoutunut olemaan outo -kuten se, ettei maapallo kestä tätä menoa, ja sekin, että eläinten oloissa olisi parantamisen varaa. Sitten pitäisi alkaa tuntea syyllisyyttä =7

   Lainaa

  92. Lymfoidi käärme 28.9.2022 7:21
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   Pullollinen Blairs Deathia? Taitaa hieman paska haista tässä postauksessa.. Eiköhän sitä ole loraus mennyt ruokaan ja lusikallinen machomies kalsareihin myös.

   Lainaa

  93. Tulos: +1 (9 ääntä)
   Sam: Tuo vegaanista ruokavaliota noudattavien ihmisen mollaaminen ja haukkumine on kyllä koomista seurattavaa. Kannattaa katsoa esim Netflixistä pari dokumetti elokuvaa, What the health ja The game Changers, niin sen jälkeen voi miettiä, et onko ne vegaanit sittenkään niin tyhmiä, et heitä pitää joka paikassa haukua ;)
   Toi "The Game Changer" oli kyl tosi hyvä! Todella kiinnostavaa nähdä miten ruokavalio vaikuttaa ihan koko elimistöön, jopa vereen! Ja jo yhden aterian jälkeen 😮

   Lainaa

  94. Laakeriton pöllö 28.9.2022 12:45
   Tulos: +10 (10 ääntä)
   Valmisteleva fretti: Kaverilla meni jo heti alkuun sekaisin termit mausteisuus ja tulisuus. Lisäksi.. _Pullollinen_ kuulostaa jo aikamoiselta liioittelulta. Ei mitään tiettyä ainesosaa ruoassa pidä olla niin paljoa, että se peittää jonkin muun maun. Mut oonki mammanpoika lälläslää.
   Pullollinen on taatusti liikaa. Muistaakseni tuo kastike on sellaista, että pisara koko kattilalliseen saattaa olla monelle liikaa.

   Lainaa

  95. Tulos: -4 (14 ääntä)
   Miksi tuo Jukan ylilauta läppä on täällä? Ei kuuluis feissarimokiin mitenkään. Paitsi jos feissarimokien ylläpito luulee että tuo on oikeasti tapahtunut :D

   Lainaa

  96. It's a deal 28.9.2022 13:33
   Tulos: -12 (24 ääntä)
   Tässä päästään näköjään testaamaan onko rintaruokinta julkisilla paikoilla "maailman luonnollisin asia".

   Lainaa

  97. Kirpeä Ahven 28.9.2022 14:22
   Tulos: -4 (14 ääntä)
   Yritin tähän vastata jonkin kommentin, mikä on "se ainoa ero" uskonnon ja ideologian välillä, mutta en keksinyt yhtään. Pohjimmiltaan kyseessä on ihan sama asia.

   Lainaa

  98. Lumisateessa kastunut kyyhky 28.9.2022 15:25
   Tulos: +2 (8 ääntä)
   Tiedoton maito: Ihmiset ei selkeästi ymmärrä, että vegaanit syö miten syö pääasiassa eettisistä syistä. Sen takia he eivät juo esim lehmän maitoa koska eivät tiedä antaako lehmä suostumuksen siihen. Ihminen taas suostumuksen pystyy antamaan. Toki jos ihmistä lypsettäisiin ilman suostumusta niin sekään ei olisi vegaanista.
   Eikä kyseessä ole pelkästään ruokavalio, vaan ihan kaikki eläinten hyväksikäytön välttäminen.

   Lainaa

  99. Lumisateessa kastunut kyyhky 28.9.2022 15:26
   Tulos: +1 (11 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Yritin tähän vastata jonkin kommentin, mikä on "se ainoa ero" uskonnon ja ideologian välillä, mutta en keksinyt yhtään. Pohjimmiltaan kyseessä on ihan sama asia.
   Tiede.

   Lainaa

  100. Lumisateessa kastunut kyyhky 28.9.2022 15:35
   Tulos: +3 (15 ääntä)
   Ohennettu jänis: Ottaa näköjään tuo veganismi vaikutteita muistakin ismeistä kun nykyään siihen liitetään jo suostumus. Suostumushan oli kaiketi keskeisessä osassa myös metoo-liikkeen viestissä ja kaikessa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa pitänee jatkossa kysyä kirjallinen lupa kun kaikki sen voi itse määrittää [...]
   Väsynyttä. Niin väsynyttä.

   Lainaa

  101. Lumisateessa kastunut kyyhky 28.9.2022 15:40
   Tulos: 0 (10 ääntä)
   Legenda: Vegaaniudessa ihminen ja eläin kyllä erotellaan, eli vegaani saisi syödä tai käyttää ihmisperäisiä tuotteita... Eli hehheh, kyllä vegaani voi niellä aktin jälkeen ja vegaani voi juoda ihmisen rintamaitoa ja olla silti vegaani jne.
   No ei varsinaisesti erotella. Ei veganismiin kuulu ihmisen hyväksikäyttäminen sen enempää, kuin muidenkaan eläinten. Ihmisessä on se ero, että siltä voi kysyä luvan.

   Lainaa

  102. Lumisateessa kastunut kyyhky 28.9.2022 15:41
   Tulos: +5 (17 ääntä)
   Vajaa laama: Kyyyllähän vegaanius vähän uskontoja muistuttaa juuri tuossa, että kukin toteuttaa sitä tavallaan, on olemassa auktoriteetteja, jotka kertovat miten kuuluu uskoa/olla vegaani.
   Mitkä nämä auktoriteetit on, ja mistä ne löytää? Nimim. Tietämätön vegaani.

   Lainaa

  103. Vieras albatrossi 28.9.2022 15:56
   Tulos: -10 (16 ääntä)
   Odottamaton orava: Luulin veganismia ruokavalioks, mut onki ilmeisesti joku uskonto xd
   Sitähän se nykyään onkin, kasvissyöjät ovat sentään usein ihan tolkun ihmisiä.

   Lainaa

  104. Vieras albatrossi 28.9.2022 15:57
   Tulos: -11 (17 ääntä)
   Lumisateessa kastunut kyyhky: Eikä kyseessä ole pelkästään ruokavalio, vaan ihan kaikki eläinten hyväksikäytön välttäminen.
   Kana munii munan ja minä syön sen enkä heitä jätteisiin, olen siis hyväksikäyttäjä. Kai tiesit, että kanat munivat ilman kukkoakin?

   Lainaa

  105. Tulos: +14 (24 ääntä)
   Vieras albatrossi: Kana munii munan ja minä syön sen enkä heitä jätteisiin, olen siis hyväksikäyttäjä. Kai tiesit, että kanat munivat ilman kukkoakin?
   En tahdo itse tukea kanamunateollisuutta, jonka vuoksi en syö munia. 
   Kanojen munintatehokkuuden jalostus on muuttunut nopeasti: 1950-luvulla kanat munivat vuodessa enimmillään 170–180 munaa, nykyään jo noin 300 munaa.
   Munijakanojat ovat siitoshalleissa, joissa kanat munivat hedelmöitettyjä munia. Munat siirretään hautomoihin, joissa tiput kuoriutuvat vajaan kolmen viikon päästä laatikoihin. Hautomon työntekijät kauhovat laatikoista pienet linnunpoikaset liukuhihnalle. Liukuhihnalla työntekijät erottelevat kanan- ja kukonpojat toisistaan. Kukkopojat heitetään takaisin liukuhihnalle, joka vie ne hiilidioksidisäiliöön tai silppuriin. Kukkopoikia ei munantuotannossa tarvita, joten ne tapetaan. Vastakuoriutunut linnunpoikanen sietää hiilidioksidia paremmin kuin vanhempi lintu, joten taintumiseen ja kuolemaan kuluu pidempi aika.
   Sairaat, vammautuneet elävät linnut sekä kuoriutumattomat munat heitetään silppuriin, jossa ne silppuuntuvat kuoliaaksi. Kananpoikaset rokotetaan ja sullotaan laatikoihin. Ne jatkavat matkaansa nuorikkokasvattamoihin. Nuorikkokasvattamoissa lintuja pidetään 14–16 viikkoa, minkä jälkeen ne lähetetään kanaloihin.
   Suomessa munijakanoja voidaan pitää varustelluissa häkeissä (niin sanotut virikehäkit) ja avokanaloissa (lattiakanalat).
   Varustelluissa häkeissä pidetään häkin koosta riippuen 7–65 kanaa per häkki. Lain mukaan kanoilla tulee olla tilaa eläinyksilöä kohden 750 cm2, josta käytettävissä olevaa alaa on oltava 600 cm2, eli noin A4-paperiarkin verran. Varustellussa häkissä on pesä, joka on yleensä vain muoviläpällä rajattu alue. Orsi on lähes häkin alatason korkeudella, eivätkä kaikki kanat mahdu olemaan siinä yhtä aikaa. Pehkupaikan virkaa toimittaa esimerkiksi kynnysmaton tapainen pieni palanen. Suomen kanaloista reilu 60 % on varusteltuja häkkikanaloita.
   Avokanaloissa (lattiakanalat) kanoja voi olla yhdeksän kanaa neliömetrillä. Laissa ei ole minkäänlaisia rajoituksia siitä, kuinka paljon kanoja saa olla samassa hallissa, joten niitä on yleensä tuhansia. Suomen kanaloista reilu 30 % on tavanomaisia lattiakanaloita.
   Suomessa munijakanalassa on keskimäärin noin 10 000 lintua. Suurimmilla kanataloilla kanoja voi olla jopa 130 000. Varsinkin lattiakanaloissa on niin suuret parvikoot, etteivät kanat pysty tunnistamaan toisiaan.
   Silloin, kun kanat eivät pysty käyttäytymään niille synnynnäisellä tavalla, ne purkavat turhautumistaan häiriökäyttäytymällä. Häiriökäyttäytyminen on sellaista, mitä luonnossa villeillä tai villiintyneillä kanoilla ei esiinny. Kanat esimerkiksi kävelevät edestakaisin, nokkivat pakonomaisesti samaa kohdetta, ravistelevat päätään, nokkivat höyheniä, pureskelevat helttaa, leikkivät vedellä tai syövät muniaan.
   Munijakanoilla tavallisin epänormaali käyttäytymisen muoto on toisten kanojen höyhenpuvun nokkiminen ja kannibalismi. Kannibaalisessa käytöksessä kana nokkii toisen linnun ihoa tai ihonalaista kudosta. Esimerkiksi kuoliaaksi nokitun kanan löytäminen kanalasta ei ole epätavallista.
   Kanojen luonnollinen elinikä on noin 7 vuotta, mutta tiedettävästi jotkut kanayksilöt ovat voineet elää jopa 15-vuotiaiksi. Tuotantotiloilla kanat tapetaan niiden tuottavuuden laskiessa, eli noin 1,5 vuoden ikäisinä.
   Pääsääntöisesti munijakanoja ei viedä teurastamoille, sillä ne ovat munintakauden päättyessä niin loppuun kuluneita, ettei niiden teurastaminen ihmisravinnoksi ole kannattavaa. Sen sijaan tiloille ajaa auto, jossa on hiilidioksidikontti: Kanat lastataan konttiin ja tapetaan hiilidioksidilla. Ruhot päätyvät yleensä turkistarhoille rehuksi.

   Lainaa

  106. Tulos: +2 (10 ääntä)
   Mustanpuhuva lihapiirakka: Olit väärässä jo lähtökohtaisesti. Se on elämänfilosofia jossa ei tietentahtoen tapeta tai hyväksikäytetä eläimiä jotka eivät kykenisi sellaiseen suostumaan (koskien täten kaikkia, paitsi ihmistä tietysti). Itseäni häiritsee enemmän trendivegaanit jotka tekevät toiminnallaan enemmän haittaa eläimille ja ympäristölle kuin hyvää.
   Mitä nämä trendivegaanit sitten tarkalleen ottaen tekevät?

   Lainaa

  107. Ylläoleva kenguru 28.9.2022 16:56
   Tulos: -7 (11 ääntä)
   Ei saakeli toi eka, pitäkööt pervoilunsa omana tietonaan. Toi Jukka taas, ei helvetti mikä pelle hermanni ja varmaan onhan tuo kohtuu tulista tuo soosi. Itse vaan neitinä itkee kun muut ei kestä, kun itse turruttanut oman makuaistinsa tulisilla sooseilla.

   Lainaa

  108. Sutki paarma 28.9.2022 21:41
   Tulos: -15 (23 ääntä)
   Vegaani: En tahdo itse tukea kanamunateollisuutta, jonka vuoksi en syö munia.  Kanojen munintatehokkuuden jalostus on muuttunut nopeasti: 1950-luvulla kanat munivat vuodessa enimmillään 170–180 munaa, nykyään jo noin 300 munaa. Munijakanojat ovat siitoshalleissa, joissa kanat munivat hedelmöitettyjä munia. [...]
   Propagandasi on todistettu disinformaatioksi moneen kertaan.

   Lainaa

  109. Kasuaali kurkku 28.9.2022 22:22
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   Kaljaa perkeeti vieköön: Mehiläiset sitä hunajaa tekee. Veganismin eettiset ja käytännölliset rajat on juuri sen muotoiset kuin kukin vegaani itse haluaa ne määritellä. Suurimmilta osin kyse ei ole siitä että eläinperäisten tuotteiden käyttö olisi täysin absoluuttisesti "kielletty" vain siitä syystä että ne ovat [...]
   Munat eivät ole kanalle jätettä vaan kana syö ainakin hedelmöittymättömät mieluiten itse kuorineen päivineen, saa niistä takaisin tärkeitä ravinteita joita ilman ei pysy kovin pitkään terveenä koska on jalostettu munimaan aivan liikaa.

   Lainaa

  110. Tulos: +18 (24 ääntä)
   Sutki paarma: Propagandasi on todistettu disinformaatioksi moneen kertaan.
   Väitätkö että esimerkiksi kukkotipuja ei silputa ja että kanat saisivat elää pienessä laumassa, rakentaa oman pesän, kuopia maata, ottaa hiekkakylpyjä ym. lajityypillistä elämää, kun niillä on A4 kokoinen elintila kanalassa jossa on 10 000 kanaa?

   Lainaa

  111. Lila herne 29.9.2022 6:33
   Tulos: +3 (5 ääntä)
   Lila herne: Mitä nämä trendivegaanit sitten tarkalleen ottaen tekevät?
   Miksi kaikki vain miinustavat tätä kysymystäni? Osaisiko joku vaikka antaa vastauksen kysymykseen? En provosoi enkä ota kantaa, vaan olisin vain vilpittömän utelias kuulemaan, että mitä on tämä toiminta, joka on "trendivegaaniutta", mutta joka aiheuttaa enemmän haittaa ympäristölle ja eläimille.

   Lainaa

  112. Tulos: -16 (16 ääntä)
   Sgfsasg: Taitaapi tuo chilipää-postaus olla vaan hassuttelua
   Kerroppa se feissarimokien vasemmistohörhöille. Voi veljet, että punikit ei ymmärrä huumoria. 😂

   Lainaa

  113. Tulos: -13 (13 ääntä)
   Hoitamaton hauki: Lehmä myös vapaaehtoisesti kävelee itse omasta halustaan robottilypsylle kun siltä tuntuu, joten onko robottinavettojen maito vegaanista?
   On.

   Lainaa

  114. Tulos: +7 (9 ääntä)
   Myöhemmin tossa kävin vähä syömässä pitsaa yhdes karvakäsimestassa. Se on mun lempparipaikka, kun siellä saa tuoda omat chilit ruokaa ja ne laittaa ne pitsaan. Eli menin tosiaan mestoille ja mulla oli mukana Naga Morichia ja Phrik Khi Nun -chilejä ja tietty pari pulloo Blairsin 2am-kastiketta. No tilasin sitten tulisimman pitsan ja heitin chilit pöydälle ja sanoin et paa kaikki pitsaan vaan! Heti viereisessä pöydässä pari muijaa katteli, et "ei jumaa mikä äijjä, hulluna omia tsilejä!". Katoin vaan silleen coolisti sinne muijiin ja otin aika näkyvästi mun Chilipää-pipon pois päästä et ne varmasti näki sen tekstin. Pitsanvääntäjä heitti mulle jotain "hei, sina hullu chilimies taas!" ja mä vaan heitin coolisti et "perussettii vaan..." ja menin pöytään. No, pitsa tuli ja selkeesti mä huomasin, et muilla paikallaolijoilla alko polttaan silmiä siitä hajusta jo. Nauroin siinä ääneen, ku viereisessä pöydässä jotkut isot miehet yski jalapeenosta pitsassa (joku säilyke viipaloitu jalapeno on ihan pellee, ei kunnon chilipäiden kamaa)... Ne katto mun pitsaa joka oli chilistä ihan punainen. Selkeesti näki kunnioituksen niitten silmissä kun ne tajus et mä oon aito chilipää. Otin ekan slaissin pitsaa ja se kyllä poltti jumalaisesti. Oikeestaan mulla meni heti makuaisti, niin heitin päälle sit Blairssii ja sanoin ääneen, et "tarvii lisää poltetta!" Ne isot äijjät katto mua ihan huuli pyöreenä ja ne selkeesti pelkäs mua, kun heitin sitä Blairssii pitsaan. Niiden pöydässä oli Tabasco-pullo, jolle nauroin kyllä kovaan ääneen. Vedin sit toisen pitsanpalan siinä ja ne muijat oli ihan kuumina muhun jo (tuliset ruoat, tulista seksiä -totuus, oli joskus Cosmossa jota luin vahingossa kirjastos)... En tuntenu enään mitään suussani, mutta rinnassa pullisti mieletön ylpeys siitä, miten ihmiset mua kunnioitti

   Lainaa

  115. Tulos: +7 (7 ääntä)
   Toi rottakakku-postaus oli hieno, kymmenittäin "kyllä se pieni lapsi rakastaa tota kakkua 🥰🥰🥰" -kommentteja, kaikilla mielikuva että kirjottajan lapsi on pieni 4v joka tyyliin hyppii tutu päällä ja fanittaa rottia. Mutta ei. Sadistinen 16v. 😃

   Lainaa

  116. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Vegaani: Kaikki vegaanit eivät halua pitää lemmikkieläimiä. Pidän eläimistä, myös niistä jotka syövät lihaa. Minulla ei ole lemmikkejä. Ihmiset kuitenkin voivat esimerkiksi ensin omistaa lemmikin ja sitten vasta alkaa vegaaneiksi, eivätkä he silloin usein halua luopua lemmikistään. Itse en hankkisi esim. [...]
   Kiitoksia vastauksesta vaikka se ei moneen olevassa olevaan kysymykseen vastaakaan. Asia vain taitaa olla että määrittely on oikein netissä ja sitä kun siteeraa saa vihaa niskaansa niiltä jotka hieman soveltaa asiaa mutta silti määrittelevät itsensä vegaaniksi. Tällaisen kuvan kaikki nämä keskustelut (tai alapeukut ilman vastauksia kysymyksiini) ovat minulle tehneet. Minä en kuitenkaan tarkoita morkata ketään mutta niin se tunnutaan ottavan. Minusta on hyvä että on vegaaneita ja heitä jotka itsensä siihen luokittelevat vaikka vähän lipsuvatkin alkuperäisestä mallista koska jos kaikki vetäisivät lihaa kuten minä niin tehotuotannon tila olisi vielä paljon nykyistäkin huonommalla tolalla. Tuntuu vain että pienikin kyseenalaistaminen saa tietyt ihmiset suuttumaan. Ajattelisi että oman aatteen kannalta olisi hyvä jakaa sitä tietoa siitä silloin kun sitä joku vaivautuu kysymään. Luulisi että silloin olisi parempi istutusalusta ajatuksen siemenelle kuin alkaa paasaamaan silloin kun joku julkaisee kuvan lihalautasesta Facebookissa. Sitäkin olen nähnyt tapahtuvan.

   Lainaa

  117. Naulaton pomelo 1.10.2022 15:24
   Tulos: -1 (3 ääntä)
   Sgfsasg: Taitaapi tuo chilipää-postaus olla vaan hassuttelua
   Niinhän se onkin mutta eihän porukka sitä tajua 😂

   Lainaa

  118. Aurinkolasiton Noita 1.10.2022 19:18
   Tulos: +8 (8 ääntä)
   Isälläni on thaimaalainen avovaimo, joten oon melko siedättynyt hyvinkin tulisiin ruokiin tässä vuosien varrella. No,yks tapailemani tyyppi innostui mun "chilinkestävyydestäni", ja halusi kokata mulle. Katselin sivusta kun jätkä tekee valmislasagnettea, ja kaataa sinne puolikkaan purkillisen cayennea. Siinä se urpo sitten veti tekemäänsä sapuskaa vieressä, kyyneleet ja räkä valuen, ihmetellen kun mulle ei maistu. Olin kuulemma ihan vässykkä. Se on ihan eri asia maustaa ruokaa mausteilla, ja buustata sitä chilillä, kuin vaan tehdä siitä polttavaa, ilman muita makuja. Todella coolia vetää pelkkää poltetta. Not.

   Lainaa

  119. Kaikkivaltias unikeko 2.10.2022 10:59
   Tulos: +3 (3 ääntä)
   Aurinkolasiton Noita: Isälläni on thaimaalainen avovaimo, joten oon melko siedättynyt hyvinkin tulisiin ruokiin tässä vuosien varrella. No,yks tapailemani tyyppi innostui mun "chilinkestävyydestäni", ja halusi kokata mulle. Katselin sivusta kun jätkä tekee valmislasagnettea, ja kaataa sinne puolikkaan purkillisen [...]
   Näitähän oli muumama vuosi sitten aika paljon. Pahimmillaan oli ihan hyvätkin ruoka-aineet, jotka pilattiin tuolla samalla tavalla. Sitten puuskuttaen ja hiki otsalla valuen kiskottiin sitä sotkua nassuun ja röhötettiin kun kaikille ei oikein maistunut. "Höh höh, onko vähän liian tulista onko??" En kehdannut koskaan kertoa totuutta, kun "kokit" oli niin tohkeissaan tulisista ruuistaan. Nykyään tuo on oman kokemuksen mukaan vähentynyt aika lailla, mutta näköjään jostain vielä löytyy Jukka. Ja hän kun oli ihan pipotkin varannut!

   Lainaa

  120. Tulos: +2 (4 ääntä)
   Pluri: Kiitoksia vastauksesta vaikka se ei moneen olevassa olevaan kysymykseen vastaakaan. Asia vain taitaa olla että määrittely on oikein netissä ja sitä kun siteeraa saa vihaa niskaansa niiltä jotka hieman soveltaa asiaa mutta silti määrittelevät itsensä vegaaniksi. Tällaisen kuvan kaikki nämä [...]
   Onhan se hyvä että kysyt ja että muutkin kysyvät, koska vegaani -termiä käytetään monessa eri tilanteessa. Jos joku sanoo olevansa vegaani mutta syö silti kananmunia, ei hän silloin ole vegaani vaan käyttää sanaa virheellisesti. Etuliitteitä käytettään myös, esim lacto-ovovegetaristi syö maitotuotteita ja munia, mutta ei lihaa. Omasta mielestäni nämä etuliitteet vain sekoittavat, sanoisivat mieluummin että ovat kasvissyöjiä tai eivät syö lihaa ja kalaa. Näiden takia ne "oikeasti vegaanit" joutuvat korjaamaan ja varmistamaan ravintoloissa tarkkaan mitä syövät. Itsekin olen esim. kysynyt "onko keittonne vegaaninen" ja ravintolan omistaja tai kokki on vastannut "on kyllä". Sitten kun olen kysynyt "eli siinä ei ole lehmänmaitoa?" Vastaus on "no ei sitä kukaan veteenkään tee, tietenkin siinä on maitoa!" Eli kun vegaanitermiä käytetään väärin, voi se aiheuttaa esim. maitoallergiselle vakaviakin seurauksia.
   Vegaani/vegaanius ja vegaaninen ruokavalio ovat kaksi eri asiaa.
   Vegaaninen ruokavalio tarkoittaa ettei syö mitään eläinperäistä, vegaani taas on henkilö joka ei millään tavalla halua hyväksikäyttää eläimiä. Kuten aiemmin sanoin, veganismi on filosofia ja elämäntapa joka pyrkii, niin pitkälti kuin mahdollista ja toteutettavaa, torjumaan kaikenlaisen eläimiin kohdistuvan hyväksikäytön ja julmuuden niin ruoan, vaatetuksen kuin muidenkin käyttötapojen osalta, ja lisäksi ajaa eläinvapaiden vaihtoehtojen kehittämistä ja käyttämistä eläinten, ihmisten ja ympäristön eduksi. Ruokavalioon liittyen se tarkoittaa kaikkien kokonaan tai osittain eläinperäisten tuotteiden korvaamista.

   Lainaa

  121. Tulos: 0 (2 ääntä)
   Sgfsasg: Taitaapi tuo chilipää-postaus olla vaan hassuttelua
   Ikivanha pasta jostain ylilaudalta tms. Hämmästyttävää kuinka moni on ottanut sen täälläkin ihan todesta😅

   Lainaa

  122. Kirpeä Ahven 3.10.2022 17:45
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Lumisateessa kastunut kyyhky: Tiede.
   Ideologia perustuu hyväksyttyyn kaanoniin, eikä tieteeseen, kuin henkilölle itselleen sopivien faktojen osalta. Muutoinhan kyse ei olisi ideologiasta, vaan henkilökohtaisesta näkemyksestä. Kaikenlainen ideologia on aina avointa keskustelua ja reflektointia rajoittavaa, ja siten lähtökohtaisesti tieteenvastaista.

   Lainaa

  123. Tulos: +1 (3 ääntä)
   Vegaani: Onhan se hyvä että kysyt ja että muutkin kysyvät, koska vegaani -termiä käytetään monessa eri tilanteessa. Jos joku sanoo olevansa vegaani mutta syö silti kananmunia, ei hän silloin ole vegaani vaan käyttää sanaa virheellisesti. Etuliitteitä käytettään myös, esim lacto-ovovegetaristi syö [...]
   Juuri näin olen sen ymmärtänyt mutta kun sanon sen ääneen niin tulee miinuksia joten tulee olo että olen ymmärtänyt jotain perustavanlaatuisesti väärin. Tai kun olen esittänyt tarkentavia kysymyksiä. Lemmikkiasian selititkin hyvin lukuunottamatta sitä että voiko olla vegaani jos ottaa uuden lemmikin ollessaan jo vegaani ilman että toinen vaihtoehto on että eläin lopetetaan? Sekin että eläin on lopetusuhan alla on mielestäni vastaan sitä aatetta mitä tuossa kuvailit. Koska se pitää yllä eläintehtailua pitkässä juoksussa kun hätiköidysti lemmikin hankkineet sysäävät eläimiään mm. vegaaneille. Tämä ei ole kovin suora yhtälö mutta sen olemassaoloa lienee kenenkään turha kiistää. Voihan tämän ottaa saivarteluna tai silmiä avaavana pohdintana. Vegaaniuden lopulliset tavoitteetkin ovat minulle epäselvät. Mitä tehdä elossa oleville tuotantoeläimille jos kaikki päättävät alkaa vegaaneiksi? Tämä on hyvinkin hyppteettinen kysymys mutta jos itse olisin vegaani niin kyllä minulla varmasti joku näkemys olisi tähänkin.

   Lainaa

  124. Tulos: +4 (6 ääntä)
   Pluri: Juuri näin olen sen ymmärtänyt mutta kun sanon sen ääneen niin tulee miinuksia joten tulee olo että olen ymmärtänyt jotain perustavanlaatuisesti väärin. Tai kun olen esittänyt tarkentavia kysymyksiä. Lemmikkiasian selititkin hyvin lukuunottamatta sitä että voiko olla vegaani jos ottaa uuden lemmikin [...]
   Lopetusuhan alla olevan eläimen otto lemmikiksi on oma mielipiteeni, en edusta kaikkia vegaaneja. Ei kai tähän voi olla oikeaa tai väärää vastausta.
   Maailmassa ei tule tapaamaan niin, että kaikki alkaisivat kerralla vegaaneiksi. Eläintuotantoa voi ajaa sillä pikkuhiljaa alas, ettei enää hedelmöitetä lisää tuotantoeläimiä. Eläimille voi myös tarjota mahdollisimman lajityypillisen loppuelämän, kuten esim Eläinsuojelukeskus Tuulispää tekee.

   Lainaa

  125. Kyydittävä mäyrä 4.10.2022 15:44
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Sgfsasg: Taitaapi tuo chilipää-postaus olla vaan hassuttelua
   Ja vanha kuin mikä, vähän muokattu vaan mutta samat asiat löytyy kuin edeltäjästäänkin

   Lainaa

  126. ApinaKapina 4.10.2022 16:56
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Baker: Chilin tulisuus ei liity makuaistiin vaan hermoreseptoreihin. Silti samaa mieltä, että tuo on outo asia ylpeiltäväksi.
   Khyl. Ja tulis uuteen tottuu mitä enemmän tulista syö.

   Lainaa

  127. Tulos: -2 (2 ääntä)
   traumcity: Miksi aikuisimetykseen liittyviä tabuja pitäisi murtaa? Kiva juttu näille hipeille että ovat löytäneet toisensa, mutta se että sulla on joku superouto fetissi ei tarkoita sitä että toi olisi ihan normaalin ihmisen touhua tai että siitä pitäisi kertoa kenellekään ulkopuoliselle. Ja miksi vegaaneilla [...]
   Sellaiset kinkshamingit sieltä. Mielestäsi vsrmaan kaikki, mitä ääriuskonnollisissa piireissä on tabua on "superouto fetissi".
   Tiedoksi, että ainakin seksityössä kaikki nämä ruokamokat ovat täysin mainstreamea ja niiden parissa touhuilee ihan normaalit työssäkäyvät ihmiset.

   Lainaa

  128. Symppis hämähäkki 6.10.2022 14:53
   Tulos: -2 (2 ääntä)
   Vajaa laama: Kyyyllähän vegaanius vähän uskontoja muistuttaa juuri tuossa, että kukin toteuttaa sitä tavallaan, on olemassa auktoriteetteja, jotka kertovat miten kuuluu uskoa/olla vegaani.
     No eipä oikein voi uskontoa eikä vegaaniutta toteuttaa miten itse haluaa, kun sanoilla on tapana olla jokin merkitys. Voin tietysti sanoa vaikka että "olen kristitty, mutta en usko Jeesuksen olleen jumalallista alkuperää millään tavalla, kiva tyyppi vain, ja jos olikin, meidän suomalaisten pitäisi kuitenkin enemmän turvata Ukko Ylijumalaan, mutta tästä huolimatta olen kristitty. Ja ne, jotka väittävät, että pitäisi uskoa Jeesukseen Kristukseen, ottavat asiat vain turhan vakavasti". No, voihan sitä sanoa mitä tahansa, mutta sitten puhuu hölynpölyä. Vegaani ei käytä mitään eläinperäistä, koskaan mitenkään (paitsi ehkä vahingossa, eikä äidinmaitoa tietenkään lasketa). Voisi sanoa, että harrastaa henkisyyttä, jossa on kristillisiä piirteitä, ja voi sanoa, että pyrkii syömään vegaanisemmin.
     Tietysti jokapäiväisessä elämässä tulee puhuttua suurpiirteisesti -tarkasti ottaen noudatan pääosin vegaanista ruokavaliota, en ole vegaani, koska en ole heittänyt pois esim vanhoja nahkakenkiäni, enkä jaksa syynätä jokaista  e-koodia. "Antakaa vegaaniruokaa, en nyt selitä jokaista yksityiskohtaa" riittää. 
     Mitä tulisuuteen tulee, älkää nyt korjatko toiseen suuntaan liiaksi. Itse olen täysin kapsisiinikoukussa, ja ruoka aika usein on tosiaan vain tekosyy saada sisään lisää chiliä (jos kysytte miksen syö Poppamiehiäni suoraan lusikalla pullosta, niin teen kyllä niinkin). Se ei ole sen kummempi asia kuin kofeiini -jos jotain nauttii enemmän, siihen tottuu. Itse tulen hyperaktiiviseksi ja huonovointiseksi jos juon enemmän kuin puoli kuppia kahvia, jotkut juovat pannullisia. Toinen ei ole sen juntimpaa kuin toinenkaan, eikä sillä toisaalta kannata lesoillakaan. Aivan neutraaleja makuasioita.
     
     

   Lainaa

  129. Koeajettu noita 1.11.2022 9:06
   Tulos: -2 (2 ääntä)
   Tiedoton maito: Ihmiset ei selkeästi ymmärrä, että vegaanit syö miten syö pääasiassa eettisistä syistä. Sen takia he eivät juo esim lehmän maitoa koska eivät tiedä antaako lehmä suostumuksen siihen. Ihminen taas suostumuksen pystyy antamaan. Toki jos ihmistä lypsettäisiin ilman suostumusta niin sekään ei olisi vegaanista.
   Jos vegaani kävisi maitotilalla, hän huomaisi aika äkkiä, että lehmät käyvät nykyään ihan itse lypsettävänä ja tykkäävät siitä jopa niin paljon, että lypsykoneeseen on pitänyt rakentaa esto, että lehmä ei yritä kahdesti samana päivänä. Eläimet on tuntevia, mutta ei ne ajattele elämää ja kuolemaa samallalailla kuin ihmiset. Ne on tyytyväisiä, kun saavat toteuttaa lajityypillistä elämäänsä.

   Lainaa

  130. Pröötprööt 8.3.2023 13:21
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Prööt: Vegaani ei syö eläinperäistä, koska eläin ei anna maitoa vapaaehtoisesti. Ihminen voi luvan antaa. Näin ollen ihmisen rintamaito voi olla vegaanista. Kuten teoriassa voisi myös ihmisen lihakin olla. Ei mulla muuta.
   Täähän voi tehdä rintamaidosta eettistä, muttq vegaanista se ei ole siltikään.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: aikuisimetys, hampurilainen, kakku, kuva, lapsi, rotta, ruoka, synttärit