Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Johan on asuntomarkkinat! Osa 29

Vuokrantantaja vastaa: Voiko vuokranantaja kieltää dokaamisen?
Suurenna näkymä
Johan on asuntomarkkinat! Osa 29
Ilman lukijoita emme saa materiaalia. Muista jakaa, jotta voimme julkaista tasaiseen tahtiin myös koko kesän ajan. Lähetä linkki kaverille, jaa Facebook-ryhmässä tai vaikka seinälläsi. Jokainen jako auttaa!

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 63 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Aseeton ahma 20.9.2022 0:22
   Tulos: +315 (373 ääntä)
   Oli kyllä niin sekavaa settiä että meni kokonaan ohi. Mutta sinne lääkäriin voi kulkea kelataksilla 25€ suunta

   Lainaa

  2. Sutki paarma 20.9.2022 0:29
   Tulos: +54 (232 ääntä)
   "Helvetti" on kyllä hyvä sana kuvaamaan noita sardiinipurkkeja, joita Helsingissä asunnoiksi väitetään.

   Lainaa

  3. Tulos: +313 (321 ääntä)
   Jarin kaltaisia mulkkuja on ihan liikaa asemissa joissa pääsevät väärinkäyttämään valtaa. Toki paskaa puhuu väittäessään voivansa vaatia vuokralaista elämään oman moraalikoodinsa mukaan mutta joku raukka uskoo vielä tuotakin idioottia eikä uskalla tapella vastaan. Ja mitä se kuvittelee voittavansa sillä että ei anna sitä saunakaljaa ottaa? Ymmärrän ettei millekään spurgulle tai sekakäyttäjälle kämppäänsä anna mutta että pitäisi streittari olla, huhhuh.

   Lainaa

  4. Valittu mestari 20.9.2022 0:33
   Tulos: +133 (143 ääntä)
   Vino seinä ahdistaa mutta parveke on suuri.

   Lainaa

  5. Säädytön lehmä 20.9.2022 0:42
   Tulos: -22 (102 ääntä)
   Aseeton ahma: Oli kyllä niin sekavaa settiä että meni kokonaan ohi. Mutta sinne lääkäriin voi kulkea kelataksilla 25€ suunta
   Niin jos on terveydellinen syy sille, ettei voi matkustaa julkisilla tai muulla kyydillä. Korvatulehdusta ei siihen ihan lasketa…

   Lainaa

  6. Tulos: +79 (85 ääntä)
   Oma kämppä muistaakseni 36 m², tänne ei tosiaankaan mahdu puoliakaan noista asioista.

   Lainaa

  7. Tulos: -17 (95 ääntä)
   Eetulla tais tulla yks nolla matkaan liikaa tai sitten maamme korvalääkäri-tilanne kaipaa uudistusta. Toimiskohan sama laki mitä hoitajille päätettiin?

   Lainaa

  8. Kykenemätön peura 20.9.2022 1:14
   Tulos: +163 (171 ääntä)
   Jarin jutuissa ei ole päätä eikä häntää. Eijän se edes vastannut aloittajan kysymykseen. Viimeiseen ei voi todeta muuta kuin, onnea on 60-luvun järkevät pohjaratkaisut ja 60 neliöiset kaksiot ilman saunaa.

   Lainaa

  9. Tulos: +110 (116 ääntä)
   Napael: Eetulla tais tulla yks nolla matkaan liikaa tai sitten maamme korvalääkäri-tilanne kaipaa uudistusta. Toimiskohan sama laki mitä hoitajille päätettiin?
   Mulla on korvalääkäriin (jos siis spesialistia kaipaa tai sairastuminen sattuu viikonloppuna) ainakin reilu sata kilsaa suunta, koska pikkukunnissa on yleensä vaan yleislääkäri (eikä täälläkään kun siis viikolla). Sitten jos asuu vaikka Kilpisjärvellä, niin siellä on oman käsitykseni mukaan aika sama tilanne, isommat terveysongelmat vaatinevat käyntiä Rovaniemellä keskussairaalassa, ja sinne matkaa se joku 800km eestaas. Että teoriassa mahdollinen tilanne. 
   Ja bonuksena tähän valitukseen, että synnyttäjäthän joutuvat tietysti tekemään tuon matkan myös, eikä tässä olla edes pohtimassa uusien synnytyssairaaloiden avaamista lähemmäksi vaan Rovaniemenkin synnytyssairaala joutuu hakemaan toiminnalleen poikkeusluvat, koska vaadittava tuhat synnytystä ei täyty vuodessa. Joten maamme lääkäri- ja sairaanhoitotilanne kaipaa todellakin uudistusta. :') 

   Lainaa

  10. Pilkukas rakki 20.9.2022 2:37
   Tulos: +99 (105 ääntä)
   Napael: Eetulla tais tulla yks nolla matkaan liikaa tai sitten maamme korvalääkäri-tilanne kaipaa uudistusta. Toimiskohan sama laki mitä hoitajille päätettiin?
   Jos se asuu lapissa ja lähin erikoislääkäri on Oulussa? En tiedä.. onhan noita pieniä terveyskeskuksia vielä jonkin verran. Pisimmillään sairaalan ensiapuun on itse ajettu Keski-Suomessa Jyväskylään 250km suunta. Siinä meni kyllä koko päivä siinäkin touhussa. Virka-aikaan olisi ollut lääkäriä saatavilla lähempääkin.

   Lainaa

  11. Voitokas lokki 20.9.2022 2:40
   Tulos: +13 (51 ääntä)
   https://www.etuovi.com/kohde/t88767 54 neliöinen kolmio ei toki ole tilavimmasta päästä, mutta kyllä minä tuossa viihtyisin.

   Lainaa

  12. Nimetön marja 20.9.2022 2:56
   Tulos: +18 (26 ääntä)
   Säädytön lehmä: Niin jos on terveydellinen syy sille, ettei voi matkustaa julkisilla tai muulla kyydillä. Korvatulehdusta ei siihen ihan lasketa…
   Julkisen liikenteen puuttuessa saa diktänosalta, missä julkisia ei kulje, mutta ei se ihan läpihuutojuttu kuitenkaan ole.

   Lainaa

  13. Tornipöllö 20.9.2022 3:20
   Tulos: +98 (104 ääntä)
   Tuonne parvekkeelle voi kätevästi ottaa alivuokralaiseksi jonkun oman elämänsä Nuuskamuikkusen, niin voi ainakin osan kämpän hinnasta tienata takaisin. Eiköhän tuonne yksi teltta mahdu oikein mukavasti.

   Lainaa

  14. Eksakti vesinokkaeläin 20.9.2022 3:42
   Tulos: +64 (68 ääntä)
   Säädytön lehmä: Niin jos on terveydellinen syy sille, ettei voi matkustaa julkisilla tai muulla kyydillä. Korvatulehdusta ei siihen ihan lasketa…
   Kelataksiin kelpaa joko terveydelliset syyt tai se, ettei ole mahdollista kulkea julkisilla. En nyt toki tarkkaan tiedä heidän tilannetta, mutta se 1h matkan pidentymä ja 2h odotusaika julkisilla todennäköisesti täyttyvät, jos lähimpään paikkaan on 700km matkaa.

   Lainaa

  15. Tulos: +49 (61 ääntä)
   Nimetön marja: Julkisen liikenteen puuttuessa saa diktänosalta, missä julkisia ei kulje, mutta ei se ihan läpihuutojuttu kuitenkaan ole.
   Diktänosalta?

   Lainaa

  16. Parantava pelikaani 20.9.2022 4:02
   Tulos: +36 (46 ääntä)
   Voitokas lokki: etuovi.com/kohde/t88767 54 neliöinen kolmio ei toki ole tilavimmasta päästä, mutta kyllä minä tuossa viihtyisin.
   Havainnekuva on kalustettu ilman vaatehuonetta, eli tuonne kakkosmakkariin saa ehkä juuri ja juuri pinnasängyn tungettua ja jälleen, miksi se vaatehuone siihen yhteyteen. Täysin järjetön pohjaratkaisu.

   Lainaa

  17. Tulos: +134 (136 ääntä)
   Jari siis halusi tulla vain kertomaan, että hänellä on 100 asuntoa vuokralla. Mutta ei vastanut Timon kysymykseen, että voiko Jari kieltää alkoholin käytön vuokra-asunnoissaan. Vastaushan on, "Ei Voi"

   Lainaa

  18. Karsittu koala 20.9.2022 6:13
   Tulos: +67 (77 ääntä)
   Voitokas lokki: etuovi.com/kohde/t88767 54 neliöinen kolmio ei toki ole tilavimmasta päästä, mutta kyllä minä tuossa viihtyisin.
   Mutta maksaisitko 500kt ja 700e/kk vastiketta päälle?

   Lainaa

  19. Järkipuoli lohikäärme 20.9.2022 6:23
   Tulos: +55 (59 ääntä)
   Pelkkä parveke tuossa kämpässä melkein isompi kuin oma kämppä 😅 viimeiset 5kk asunut 25m² kämpässä.

   Lainaa

  20. Karkea albatrossi 20.9.2022 6:31
   Tulos: +31 (53 ääntä)
   Karsittu koala: Mutta maksaisitko 500kt ja 700e/kk vastiketta päälle?
   Jos pystyy ostamaan puolen miltsin asunnon, niin sillon tuskin tuo vastikekaan ongelma on. Jos mulla ois rahaa, niin miksipä en maksais kämpästä, josta itse tykkään ja ois hyvällä sijainnilla. Eikä tuo pohjaratkasu oo ees kummallisin. Ei sentään oo suihku keittiössä.

   Lainaa

  21. Ohjeeton majava 20.9.2022 6:59
   Tulos: +12 (74 ääntä)
   Helsinki onkin ylihinnoiteltu betoni viidakko. Asumiestuet jos laskettaisiin Helsingissä samalle tasolle kuin muualla Suomea niin tyhjenisi puoli Helsinkiä äkkiä. Mutta näin ei tehdä koska päättäjien kaverit pitää saada helppoa rahaa valtiolta.

   Lainaa

  22. heimosenkeimo 20.9.2022 7:10
   Tulos: -30 (112 ääntä)
   Mietin vain että miksi joku haluaa edes asua helsingissä. Tätä ei pysty järjellä selittään.

   Lainaa

  23. apinaattori 20.9.2022 7:35
   Tulos: -62 (66 ääntä)
   Aseeton ahma: Oli kyllä niin sekavaa settiä että meni kokonaan ohi. Mutta sinne lääkäriin voi kulkea kelataksilla 25€ suunta
   Mä en tajunnu koko tästä sivusta oikeen mitään. Ei kenelläkään o Suomessa noi pitkä lääkäriin mutta mikä aunto. Lisää kahvia!

   Lainaa

  24. Tulos: +52 (86 ääntä)
   heimosenkeimo: Mietin vain että miksi joku haluaa edes asua helsingissä. Tätä ei pysty järjellä selittään.
   Koska helsingissä on ihanaa, siksi. Pakko ei ole edes asua missään juustoraastimen muotoisessa puolen miljoonan asunnossa keskellä kamppia, vaan vaihtoehtoja löytyy.

   Lainaa

  25. Vihanta soturi 20.9.2022 8:38
   Tulos: +44 (48 ääntä)
   Pilkukas rakki: Jos se asuu lapissa ja lähin erikoislääkäri on Oulussa? En tiedä.. onhan noita pieniä terveyskeskuksia vielä jonkin verran. Pisimmillään sairaalan ensiapuun on itse ajettu Keski-Suomessa Jyväskylään 250km suunta. Siinä meni kyllä koko päivä siinäkin touhussa. Virka-aikaan olisi ollut lääkäriä saatavilla lähempääkin.
   Niin tai ihan vaan Käsivarresta tai Utsjoelta tai Ivalosta Rovaniemelle. Virka-aikaan löytynee lähempääkin.

   Lainaa

  26. Tyylikäs hyeena 20.9.2022 8:49
   Tulos: +32 (56 ääntä)
   16 neliön lasitettu parveke tuon kokoisessa asunnossa on kyllä aikamoista riistoa Suomessa. Vaikka Helsingissä/pääkaupunkiseudulla onkin niin sääolosuhteet silti on 8-9kk vuodessa sellaiset että et tee mitään sillä parvekkeella. Paitsi säilytät ehkä jotain polkupyöriä siellä. Vaatehuone nyt ei sinänsä haittaa, jos kerta on omistusasunto niin voit repiä ne väliseinät ja mahdolliset vaatekaapit pois ja saat viisi neliötä lisää huonetilavuutta. Parveketta sen sijaan on aika vaikea saada ympärivuotiseen käyttöön.

   Lainaa

  27. Impotentti kurkku 20.9.2022 9:27
   Tulos: -21 (39 ääntä)
   Pilkukas rakki: Jos se asuu lapissa ja lähin erikoislääkäri on Oulussa? En tiedä.. onhan noita pieniä terveyskeskuksia vielä jonkin verran. Pisimmillään sairaalan ensiapuun on itse ajettu Keski-Suomessa Jyväskylään 250km suunta. Siinä meni kyllä koko päivä siinäkin touhussa. Virka-aikaan olisi ollut lääkäriä saatavilla lähempääkin.
   Jyväskylästä on noin 150 km Tampereelle ja Kuopioon ja noin 250 km Helsinkiin joten kyllä kiinnostais tietää että miten tämä on edes mahdollista. Jyväskylästä ei ole kovin montaa kymmentä kilometriä muihin Keski-Suomen kuntiin ja esimerkiksi Jämsästä, Keuruulta ja Saarijärveltä on Jyväskylään noin 60 km joten mistä ihmeestä saadaan noin pitkä matka Jyväskylään ilman että lähempää ei löydy toista ensiapua?

   Lainaa

  28. Arkkienkeli 20.9.2022 9:38
   Tulos: +36 (40 ääntä)
   Napael: Eetulla tais tulla yks nolla matkaan liikaa tai sitten maamme korvalääkäri-tilanne kaipaa uudistusta. Toimiskohan sama laki mitä hoitajille päätettiin?
   Eipä välttämättä. Lähdepä Lapista lääkäriin, niin saa mennä Ouluun.

   Lainaa

  29. Paistettu muurahainen 20.9.2022 9:52
   Tulos: +47 (51 ääntä)
   Aseeton ahma: Oli kyllä niin sekavaa settiä että meni kokonaan ohi. Mutta sinne lääkäriin voi kulkea kelataksilla 25€ suunta
   Eetua ahdisti asua niin korvessa, että lääkärissä käynti on kallista säätöä. Sitten hän näki, miltä ne Helsingin modernit asunnot näyttävät ja helpotti.

   Lainaa

  30. Voimaton tyyny 20.9.2022 10:29
   Tulos: +37 (45 ääntä)
   Tyylikäs hyeena: 16 neliön lasitettu parveke tuon kokoisessa asunnossa on kyllä aikamoista riistoa Suomessa. Vaikka Helsingissä/pääkaupunkiseudulla onkin niin sääolosuhteet silti on 8-9kk vuodessa sellaiset että et tee mitään sillä parvekkeella. Paitsi säilytät ehkä jotain polkupyöriä siellä. Vaatehuone nyt ei [...]
   Meillä on lasitettu parveke Helsingissä käytössä 7 kuukautta vuodesta, enemmänkin onnistuisi jos satsaisi valaistukseen ja lämmittimeen. Tällä hetkelläkin parvekkeen lämpötila lähestyy päiväsaikaan kolmeakymmentä.

   Lainaa

  31. Pelottava ahma 20.9.2022 10:35
   Tulos: +11 (21 ääntä)
   Impotentti kurkku: Jyväskylästä on noin 150 km Tampereelle ja Kuopioon ja noin 250 km Helsinkiin joten kyllä kiinnostais tietää että miten tämä on edes mahdollista. Jyväskylästä ei ole kovin montaa kymmentä kilometriä muihin Keski-Suomen kuntiin ja esimerkiksi Jämsästä, Keuruulta ja Saarijärveltä on Jyväskylään noin [...]
   Pohjoisen Keski-Suomen kunnista on kyllä enemmän kuin muutama kymmenen kilometriä, Pihtiputaalta lienee pisin matka.  Sieltäkään, Elämäjärveltä, ei kyllä ole "kuin" 175km keskussairaalaan, ei 250km. Vaikka uskon sen siltä kyllä tuntuvan, jos ensiavun tarpeessa pitää kiireellä ja kipeänä lähteä Jyväskylää kohti ajelemaan.

   Lainaa

  32. Merkitön viinirypäle 20.9.2022 10:47
   Tulos: +11 (27 ääntä)
   Karsittu koala: Mutta maksaisitko 500kt ja 700e/kk vastiketta päälle?
   Velaton hinta on 468 900 €. Sen maksettua ei tarvitse enää murehtia rahoitusvastikkeesta, vaan maksaa hoitovastikkeen 451,44 €/kk

   Lainaa

  33. Kiihkoileva hirvi 20.9.2022 10:53
   Tulos: +31 (35 ääntä)
   Sam: Jari siis halusi tulla vain kertomaan, että hänellä on 100 asuntoa vuokralla. Mutta ei vastanut Timon kysymykseen, että voiko Jari kieltää alkoholin käytön vuokra-asunnoissaan. Vastaushan on, "Ei Voi"
   Ja mitenpä se vuokranantaja saa kalsarikännisi tietää, paitsi tietysti, jos on ihan pakko somessa joka ikinen ottamasi viini/olut/kossu tiedottaa.

   Lainaa

  34. Tulos: +15 (41 ääntä)
   Nimi: Ja bonuksena tähän valitukseen, että synnyttäjäthän joutuvat tietysti tekemään tuon matkan myös, eikä tässä olla edes pohtimassa uusien synnytyssairaaloiden avaamista lähemmäksi vaan Rovaniemenkin synnytyssairaala joutuu hakemaan toiminnalleen poikkeusluvat, koska vaadittava tuhat synnytystä ei täyty vuodessa. Joten maamme lääkäri- ja sairaanhoitotilanne kaipaa todellakin uudistusta. :') 
   No kiireellisissä tapauksissahan mikä tahansa sairaala ja terveyskeskus pystyy hoitamaan synnytyksen, eli ei sitä kuitenkaan autoon ole pakko synnyttää, jos Rovaniemelle ei ehdi. Kätilöillä ja lääkäreilläkin ammattitaidon ylläpito vaatii sen työn jatkuvaa tekemistä. Mietipä synnytyssairaalaa, jossa olisi vaikka vain 100 synnytystä vuodessa (alle 2 viikossa). Kun synnytyssairaala on kuitenkin 24/7 auki, porukkaa pitää olla ainakin kolmessa vuorossa + varamiehistöä, joten voi helposti mennä viikkoja tai jopa kuukausia, että synnytys sattuu sinun vuorollesi. Mikä on porukan ammattitaito ja rutiinien taso tällaisessa tilanteessa? +tietenkin se, että rahaa palaa aivan järkyttävästi.

   Lainaa

  35. Ehta kesyaasi 20.9.2022 11:00
   Tulos: +3 (29 ääntä)
   Höpö: Jarin kaltaisia mulkkuja on ihan liikaa asemissa joissa pääsevät väärinkäyttämään valtaa. Toki paskaa puhuu väittäessään voivansa vaatia vuokralaista elämään oman moraalikoodinsa mukaan mutta joku raukka uskoo vielä tuotakin idioottia eikä uskalla tapella vastaan. Ja mitä se kuvittelee voittavansa [...]
   Kyse olikin siitä voiko _vuokranantaja_ kieltää vuokralaista dokaamasta _asunnossaan_. En kyllä tajua miksi se vuokralainen haluaisi dokata vuokranantajan asunnossa.

   Lainaa

  36. Tulos: +30 (34 ääntä)
   Sikäli kuin ymmärrän, Jari saa laillisesti kieltää alkoholinkäytön vuokralle antamassaan asunnossa, mutta vuokralaisella ei ole velvollisuutta totella. Naapureita häiritsevä tai asuntoa turmeleva remuaminen on toki kielletty niin päihtyneenä kuin selvin päinkin.

   Lainaa

  37. Sutki paarma 20.9.2022 11:40
   Tulos: +7 (19 ääntä)
   Voitokas lokki: etuovi.com/kohde/t88767 54 neliöinen kolmio ei toki ole tilavimmasta päästä, mutta kyllä minä tuossa viihtyisin.
   Joo kyllä siihen se yksineläjä hyvin mahtuisi, vaikka keittiö olohuoneen nurkassa onkin perseestä. Mutta säälin sitä lapsiperhettä joka tuollaiseen joutuu ahtautumaan.

   Lainaa

  38. Kotoisa bataatti 20.9.2022 11:48
   Tulos: +3 (27 ääntä)
   En nyt ymmärrä, miten korvalääkäri ja tuo asunto liittyvät toisiinsa...?

   Lainaa

  39. Karsittu koala 20.9.2022 11:49
   Tulos: +12 (32 ääntä)
   Karkea albatrossi: Jos pystyy ostamaan puolen miltsin asunnon, niin sillon tuskin tuo vastikekaan ongelma on. Jos mulla ois rahaa, niin miksipä en maksais kämpästä, josta itse tykkään ja ois hyvällä sijainnilla. Eikä tuo pohjaratkasu oo ees kummallisin. Ei sentään oo suihku keittiössä.
   Itse voisin rahallisenakin keksiä 500kt:lle parempaakin käyttöä, mutta kukin tavallaan tietty.

   Lainaa

  40. Kloorattu lehmä 20.9.2022 11:50
   Tulos: +16 (18 ääntä)
   Kotoisa bataatti: En nyt ymmärrä, miten korvalääkäri ja tuo asunto liittyvät toisiinsa...?
   Ylempänä selitetty:
   Paistettu muurahainen: Eetua ahdisti asua niin korvessa, että lääkärissä käynti on kallista säätöä. Sitten hän näki, miltä ne Helsingin modernit asunnot näyttävät ja helpotti.

   Lainaa

  41. Tulos: +42 (46 ääntä)
   "--Helsingissä asuvan yksineläjä elämä-" Miten niin "yksineläjän"? Kenellä helvetillä on varaa tollaiseen kämppään yksin?

   Lainaa

  42. Harmaa kivi 20.9.2022 11:55
   Tulos: +32 (46 ääntä)
   Ohjeeton majava: Helsinki onkin ylihinnoiteltu betoni viidakko. Asumiestuet jos laskettaisiin Helsingissä samalle tasolle kuin muualla Suomea niin tyhjenisi puoli Helsinkiä äkkiä. Mutta näin ei tehdä koska päättäjien kaverit pitää saada helppoa rahaa valtiolta.
     Helsingissä on se kiva puoli, että täällä pääsee korvalääkäriin, tai synnyttämään, tai mitä nyt keksitäänkään, vaikka metrolla vartissa. Ei täällä kaikkien tarvitse asua, mutta en ihan tajua, että ensin itketään, että iso asunto pitää olla, mutta kuitenkin pitäisi saada kaikki ihan oven eteen. Jos kaikki olisi ovesi edessä, se jo veisi tilaa, plus muutkin haluaisivat muuttaa sinne palvelujen äärelle, joten tilan hinta nousisi entisestään -> et saa sitä omakotitaloasi jossa kuusi kylpyhuonetta, paitsi muuttamalla jonnekin, missä tila ei ole niin hintavaa. 
     Kyllä täällä ihan omin rahoin asutaan, ei tuilla, enkä päättäjiä tunne, mutta mitään kodinhoitohuonetta en omaa. En silti niiskuta siitä, ettei kaikkea voi saada.
     (Ymmärsikö joku, mitä Jari selittää? Onko sillä vuokralaisena vasikoita?)

   Lainaa

  43. Itseasiassa 20.9.2022 12:40
   Tulos: +18 (24 ääntä)
   Voimaton tyyny: Meillä on lasitettu parveke Helsingissä käytössä 7 kuukautta vuodesta, enemmänkin onnistuisi jos satsaisi valaistukseen ja lämmittimeen. Tällä hetkelläkin parvekkeen lämpötila lähestyy päiväsaikaan kolmeakymmentä.
   Parvekelasit eristävät yllättävän hyvin. Aikoinaan asuin vanhemmassa talossa, jossa oli isot ikkunat, niin talvella piti jo sen vuoksi pitää parvekelaseja kiinni, että ne pitivät lämmön sisällä. Ero sisäilmassa oli parhaimmillaan useampi aste.

   Lainaa

  44. Tulos: +18 (34 ääntä)
   -x-x-: No kiireellisissä tapauksissahan mikä tahansa sairaala ja terveyskeskus pystyy hoitamaan synnytyksen, eli ei sitä kuitenkaan autoon ole pakko synnyttää, jos Rovaniemelle ei ehdi. Kätilöillä ja lääkäreilläkin ammattitaidon ylläpito vaatii sen työn jatkuvaa tekemistä. Mietipä synnytyssairaalaa, [...]
   Niin, lähin mikään sairaala sijaitsee siis siellä Rovaniemellä, en tiedä ymmärsitkö aivan.. :) Toki terveyskeskukset auttavat, mutta on se eri synnyttää siellä kuin (asiaan erikoistuneessa) sairalassa. Ja tienkin päälle on kyllä synnytty, että joskus todellakin on pakko pistää auto parkkiin ja hoitaa homma loppuun siellä.
   Kyllähän sitä ammattitaitoista henkilökuntaa voisi siirrellä tarpeen mukaan, harvemmin mikään lapsi ihan ilmoittamatta syntyy vaan yleensä tähän on aikaa valmistautua se 9kk. 
   Kannattaisi vaan pitää nämä elämän ja syntyvyyden mahdollistavat peruspalvelut vähän paremmin kaikkien saatavilla tai sitten lopettaa se lehdissä ihmettely, että miksi nuoret lähtevät syrjäkyliltä. 

   Lainaa

  45. Säkkipimeä siili 20.9.2022 14:14
   Tulos: +12 (16 ääntä)
   Tyylikäs hyeena: 16 neliön lasitettu parveke tuon kokoisessa asunnossa on kyllä aikamoista riistoa Suomessa. Vaikka Helsingissä/pääkaupunkiseudulla onkin niin sääolosuhteet silti on 8-9kk vuodessa sellaiset että et tee mitään sillä parvekkeella. Paitsi säilytät ehkä jotain polkupyöriä siellä. Vaatehuone nyt ei [...]
   Mä nukun myös talvisin parvekkeella. Ihanan viileää ja saa hyvin unta.

   Lainaa

  46. Jurpo greippi 20.9.2022 16:03
   Tulos: +6 (22 ääntä)
   Nimi: Niin, lähin mikään sairaala sijaitsee siis siellä Rovaniemellä, en tiedä ymmärsitkö aivan.. 😊 Toki terveyskeskukset auttavat, mutta on se eri synnyttää siellä kuin (asiaan erikoistuneessa) sairalassa. Ja tienkin päälle on kyllä synnytty, että joskus todellakin on pakko pistää auto parkkiin ja [...]
   Nuoret lähtevät kyllä syrjäkyliltä joka tapauksessa, vaikka niitä miten yrittäisi palveluilla tekohengittää. Toki asutus tulee jonkin verran väljenemään, jos etätyö yleistyy merkittävästi, koska aika moni kuitenkin haluaisi jonkinlaisen pihan ja olohuoneesta erillisen keittiön. Pohjois-Lappia tai ulkosaaristoa tällä trendillä ei kuitenkaan asuteta.

   Lainaa

  47. Tulos: +7 (29 ääntä)
   Nimi: Mulla on korvalääkäriin (jos siis spesialistia kaipaa tai sairastuminen sattuu viikonloppuna) ainakin reilu sata kilsaa suunta, koska pikkukunnissa on yleensä vaan yleislääkäri (eikä täälläkään kun siis viikolla). Sitten jos asuu vaikka Kilpisjärvellä, niin siellä on oman käsitykseni mukaan aika [...]
   Ei kiitos kaivata sellaista uudistusta jossa voi asua missä perimmäisessä kolkassa tahansa ja olettaa että miljoonien eurojen terveydenhuolto tuodaan sinne perässä. Koska sellainen uudistus palvelee vain sitä muutamaa harvaa yksilöä sitten kaikkien rahoilla.

   Lainaa

  48. Harmaa kivi 20.9.2022 19:14
   Tulos: +14 (30 ääntä)
   Nimi: Niin, lähin mikään sairaala sijaitsee siis siellä Rovaniemellä, en tiedä ymmärsitkö aivan.. 😊 Toki terveyskeskukset auttavat, mutta on se eri synnyttää siellä kuin (asiaan erikoistuneessa) sairalassa. Ja tienkin päälle on kyllä synnytty, että joskus todellakin on pakko pistää auto parkkiin ja [...]
    Lapset syntyvät milloin sattuu, omani oli kaksi viikkoa myöhässä, ja sittenkin kun suvaitsi, hommassa meni hyvinkin pari vuorokautta käynnistyksestä hätäsektioon (ilmeisesti kerta kaikkiaan ei halunnut ulos). Ystäväni toisaalta ehti juuri ja juuri sairaalaan -Helsingissä! -ja lapsen isä ei, vaikka parhaansa ryntäsi, koko touhu oli niin nopeasti ohi. (Eihän lapsia autoonkaan syntyisi, jos ne ilmaantuisivat aikataulussa).
     Jos synnytyksessä menee se pari päivää, tarvitaan useampi kuin yksi lääkäri/ kätilö, eivät he voi koko ajan hereillä olla. Sitten tietysti jos jotain menee vikaan niin porukkaa vasta tarvitaankin. Ja odotusaika että mitään tapahtuisi, voi olla viikoissa, tai toisaalta voi tapahtua odotettua aikaisemmin. Jos ajattelee, että kokonainen erikoistunut tiimi venailisi yhtä synnyttäjää, ja sitten taas siirtyisi, niin sehän olisi kustannusteknisesti ihan mahdotonta. Varsinkin kun ei tarvita pelkkää tiimiä, Naistenklinikalla on kaikenlaista synnytysammeista perhehuoneisiin, ja niiden siirtely olisi ihan oma lukunsa. 
     Ajatus on kaunis, mutta mahdoton.
     Mitä syrjäkyliltä lähtemiseen tulee, niin sille ei oikein mitään voi jos palveluiden perässä mennään -enhän minä voi esim. odottaa, että lapselleni perustettaisiin päiväkoti kun lapsia on se yksi. Täytyy hakeutua sinne, missä muut lapset ovat. Ja jos muut lapset tulisivat sinne, missä minä olen, niin ei se sitten enää ole syrjäkylä? 
     Ihminen kuitenkin synnyttää aika pienen osan elämästään, ei ole mahdotonta käydä se jossain tekemässä, ja palata sitten siihen kuusimakuuhuoneiseen taloonsa. Mutta kaikkea ei voi saada.

   Lainaa

  49. Tulos: +7 (17 ääntä)
   Nimi: Kyllähän sitä ammattitaitoista henkilökuntaa voisi siirrellä tarpeen mukaan, harvemmin mikään lapsi ihan ilmoittamatta syntyy vaan yleensä tähän on aikaa valmistautua se 9kk. 
   Niin kyllähän se kuulostaa realistiselta, että se synnytystiimi siirtyy aina sinne syrjäkylää, jossa sattuu olemaan raskaana oleva nainen siksi noin kuuden viikon ajaksi kun se lapsi syntyy todennäköisesti. Kaikki ajat noin kuukauden etuaikaisuudesta parin viikon myöhästymiseen ovat kuitenkin suht yleisiä.  Se kun ei nimittäin riitä, että yksi kätilö tulee paikalle, koska tarvittaessa kuka tahansa terveyskeskuslääkäri tai lanssikuski pystyy hoitamaan ongelmattoman normisynnytyksen. Erityistä ammattitaitoa tarvitaan sitten, kun tulee isompia ongelmia ja silloin kätilöstä ei ole paljoa apua, vaan tarvitaan esim. lastenlääkäriä, kun vauvan henkeä pitää pelastaa. 
   Siksi on paljon järkevämpää keskittää synnytykset paikkoihin, joissa on laajaa ammattitaitoa ja välineistöä hoitaa myös haastavammat tapaukset. On paljon kannattavampaa pitää äitejä hetelleissa lähellä sairaalaa enne synnytystä ja tarvittaessa lennättää heitä helikoptereilla kuin ylläpitää käyttämättömiä synnytyssairaaloita. 

   Lainaa

  50. Tulos: +2 (18 ääntä)
   En jaksa lainata jokaista vastausta erikseen, joten yksi yhteinen vastike. En usko, että kovinkaan moni vastaajista myöskään asuu kaupunkien ulkopuolella. :) Maaseutua ja syrjäkyliäkin valitettavasti tarvitaan, jotta te voitte saada kaiken sinne kaupunkeihin ja kauppoihin hyllyille valmiina. Ei vaan ole realista olettaa, että kaikki voivat muuttaa täältä pois jos ei palvelujen taso kelpaa. Sen lisäksi monissa kaupungeissa on asuntopula ja hinnat taivaissa, joten ihan hyväkin, ettei me kaikki sinne tungeta. Tietenkään kaikki nuoret eivät jää (eikä tarvitsekaan!) syrjäkylille vaikka palvelut olisivat kunnossa, mutta ihan turha väittää, etteikö sillä olisi mitään vaikutusta. Lisäksi, en minä ainakaan halua tänne mitään viittä ostoskeskusta ja kaikkia mahdollisia palveluita mitä kuvitella saattaa, mutta olisi ihan kiva, että sairastuessa saisi apua ilman, että ensin ajaa tuntikaupalla paikanpäälle, jossa voikin sitten vielä tuntikaupalla jonottaa päivystyksessä. Lapset toki syntyvät myös milloin sattuu, mutta yllättävän moni syntyy kuitenkin suunnilleen silloin, kun on ajateltu. Olisi täysin mahdollista pitää porukkaa valmiudessa vaikka muutama viikko synnytyksen lähetessä. Minulla oli itselläni matkaa noin 300km synnyttämään, ja eipä ne sinne potilashotelliinkaan ota hengailemaan ennen kuin oikeasti tapahtuu. En edes saanut mitään kunnon ohjeita siihen, milloin tulla paikanpäälle, paitsi "heti" jos on tiettyjä hätätilanteeseen viittaavia vaaranmerkkejä. Ensisynnyttäjää tilanne suorastaan pelotti, joten itse kustansimme sitten hotellin kaupungista ja siellä olimme edeltävät melkein pari viikkoa, eikä muuten tullut halvaksi se lysti (mihin vielä lisäksi Suomen "ilmainen terveydenhuolto" ja noin 400€ lasku normaalista synnytyksestä ja sairaalassa vietetystä ajasta, sanoisin, että kustannan niitä miljoonia takaisin ihan kiitettävästi siihen nähden, mitä saan vastineeksi). Lapsia syntyy autoon myös Helsingissä, mutta tietysti riski kasvaa välimatkan mukaan ja se on tässä oleellinen pointti. Jos välimatka ei olisi noin järkyttävän suuri, niin riskikin olisi huomattavasti pienempi ja niitä synnytyksen riskejähän me nimenomaan yritetään minimoida sillä, että ihmiset ylipäätään synnyttävät sairaaloissa. Pienen synnytyssairaalankaan ei välttämättä tarvitsisi olla täydessä toimintavalmiudessa silloin, kun ei yksinkertaisesti odoteta mitään tapahtuvan, mutta joo, onhan tää kaikki ihan utopiaa nykyisessä terveydenhuollon tilassa. Saa sitä silti haaveilla. Ja kukaan tuskin väitti, että päiväkotia tarvitsisi yhdelle lapselle perustaa. Mutta sitten kun niitä lapsia alkaa olemaan jo se kymmenen tai parikymmentä, niin tarve alkaa olemaan tosi jo useassa perheessä, ja silti edelleen kaupungeista käsin päätetään ja katsotaan, ettei määrä ole riittävä.

   Lainaa

  51. Itkevä biisoni 21.9.2022 23:12
   Tulos: +1 (11 ääntä)
   Tyylikäs hyeena: 16 neliön lasitettu parveke tuon kokoisessa asunnossa on kyllä aikamoista riistoa Suomessa. Vaikka Helsingissä/pääkaupunkiseudulla onkin niin sääolosuhteet silti on 8-9kk vuodessa sellaiset että et tee mitään sillä parvekkeella. Paitsi säilytät ehkä jotain polkupyöriä siellä. Vaatehuone nyt ei [...]
   Se 16 neliön parveke ei vaikuta asunnon hintaan juuri ollenkaan, joten ei siinä mitään riistoa ole. Parhaimmillaan se on yksi huone lisää, ilman että tarvitsee maksaa neliöistä. Itsellä on myös lasitettu parveke 12kk vuodesta käytössä, ei siellä ole ilman lämmittimiäkään talvella kylmä kun pitää vaan lasitukset kiinni. Enemmän ongelmia tuottaa hellepäivät, koska parveke kuumuu ihan saunaksi

   Lainaa

  52. Tulos: +8 (12 ääntä)
   Sattuipa niin sopivasti osumaan tämä silmään, jotta kommentoin vielä: https://yle.fi/uutiset/3-12625499 "Suomen Kätilöliitosta arvioidaan, että suurin syy matkasynnytysten kasvavaan määrään on synnytysosastojen vähentyminen ja välimatkojen pidentyminen. Kätilöliiton varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Kokkonen kertoo synnytyssairaaloiden määrän vähentyneen Suomessa tasaisesti. – Vielä 1990-luvulla meillä oli noin 50 synnytyssairaalaa. Tällä hetkellä niitä on vähän päälle parikymmentä. Synnytysmatkan pidentyessä on todennäköisempää, että synnytys saattaa tapahtua matkalla sairaalaan." Ei varmasti tarvitse olla joka kylällä synnytyssairaalaa, mutta olisiko ihan suotavaa, että kohtuullisen matkan päässä kuitenkin. Esim. Lapissa nuo matkat ovat harvoin mielestäni kohtuullisia ja vaikuttaisi, että ongelmia on muuallakin. Jos on aiemminkin pystytty pitämään useampia synnytyssairaaloita pystyssä, niin pitäisi sen olla mahdollista vastaisuudessakin, ellei sitten olla menossa kohti erittäin ikävää tulevaisuutta. Ja sama koskee muuten muitakin maaseudun palveluita, ei kaikkea tarvitse saada eikä kaikkea edes vaadita, mutta tärkeimmät asiat tulisivat olla kaikkien saatavilla kohtuullisen helposti.

   Lainaa

  53. Kirpeä Ahven 22.9.2022 11:03
   Tulos: +5 (9 ääntä)
   Tyylikäs hyeena: 16 neliön lasitettu parveke tuon kokoisessa asunnossa on kyllä aikamoista riistoa Suomessa. Vaikka Helsingissä/pääkaupunkiseudulla onkin niin sääolosuhteet silti on 8-9kk vuodessa sellaiset että et tee mitään sillä parvekkeella. Paitsi säilytät ehkä jotain polkupyöriä siellä. Vaatehuone nyt ei [...]
   Kyllä minulle kelpaisi pieni kolmio isolla saunalla ja parvekkeella, jos sellaisen kohtuuhintaan saisi, ja olisin vielä yksinasuja kaupungissa. Kyllähän sitä melkein enemmän tulee iltaa kavereitten kanssa vietettyä terassilla kuin sisätiloissa, oli sitten kesä tai talvi. Ja saunottua tulee itsekseenkin n. 4 kertaa viikossa.

   Lainaa

  54. Kirpeä Ahven 22.9.2022 11:06
   Tulos: 0 (6 ääntä)
   Nimi: Sattuipa niin sopivasti osumaan tämä silmään, jotta kommentoin vielä: yle.fi/uutiset/3-12625499 "Suomen Kätilöliitosta arvioidaan, että suurin syy matkasynnytysten kasvavaan määrään on synnytysosastojen vähentyminen ja välimatkojen pidentyminen. Kätilöliiton varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Kokkonen [...]
   Tätä muuten seliteltiin potilasturvallisuudella. Kun ei ole pienessä sairaalassa kirurgia paikalla aina, niin ei voi synnyttää... En pidä tuota nyt niin vakavana asiana täälläpäin, matka lähimpää synnytyssairaalaan on nyt n. 110 km, kun ennen oli 40 km. Mielestäni ihan kohtuullinen matka silti. Mutta kyllä 200 km alkaa olla jo aivan liikaa, ja asia pitäisi korjata.

   Lainaa

  55. Tulos: +8 (10 ääntä)
   Nimi: Sattuipa niin sopivasti osumaan tämä silmään, jotta kommentoin vielä: yle.fi/uutiset/3-12625499 "Suomen Kätilöliitosta arvioidaan, että suurin syy matkasynnytysten kasvavaan määrään on synnytysosastojen vähentyminen ja välimatkojen pidentyminen. Kätilöliiton varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Kokkonen [...]
   Yksi syyn miksi synnytysosastojen määrä on vähentynyt, on vaatimustason kasvu. Onko se hyvä vai huono asia onkin sitten eri keskustelu. Pidettäisiinkö tänä päivänä hyväksyttävänä, että eri synnytysosastoilla lapsilla on erilaiset valmiudet selvitä hengissä? Voitaisiinko perustaa yksiköitä, joilla ei esimerkiksi olisi valmiuksia hoitaa keskosia tai kardiologia ei olisi saatavilla?

   Lainaa

  56. Kirpeä Ahven 23.9.2022 12:41
   Tulos: +4 (8 ääntä)
   -x-x-: Yksi syyn miksi synnytysosastojen määrä on vähentynyt, on vaatimustason kasvu. Onko se hyvä vai huono asia onkin sitten eri keskustelu. Pidettäisiinkö tänä päivänä hyväksyttävänä, että eri synnytysosastoilla lapsilla on erilaiset valmiudet selvitä hengissä? Voitaisiinko perustaa yksiköitä, joilla ei [...]
   Monestihan synnytyssairaalan saa valita, joten en pidä mitenkään huonona asiana, jos mahdollistettaisiin synnyttäminen halutessaan myös kevyemmän palvelun osastoilla. Kunhan vanhemmat tiedostavat asian.

   Lainaa

  57. Nuutunut kivi 24.9.2022 21:47
   Tulos: +6 (8 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Monestihan synnytyssairaalan saa valita, joten en pidä mitenkään huonona asiana, jos mahdollistettaisiin synnyttäminen halutessaan myös kevyemmän palvelun osastoilla. Kunhan vanhemmat tiedostavat asian.
   Meillä ei todennäköisesti olisi eläviä lapsia jos synnytyssairaalassa ei olisi ollut leikkaussalivalmiutta 24/7. Eikä etukäteen ollut mitään viiteitä ongelmista. 
   Vanhemmat toki voivat ottaa tietoisen riskin ja yleensähän kaikki menee hyvin. Silti jos riski realisoituu sen kanssa on varmaankin raskasta elää. 

   Lainaa

  58. Sutki paarma 26.9.2022 18:14
   Tulos: +7 (7 ääntä)
   Kirpeä Ahven: Tätä muuten seliteltiin potilasturvallisuudella. Kun ei ole pienessä sairaalassa kirurgia paikalla aina, niin ei voi synnyttää... En pidä tuota nyt niin vakavana asiana täälläpäin, matka lähimpää synnytyssairaalaan on nyt n. 110 km, kun ennen oli 40 km. Mielestäni ihan kohtuullinen matka [...]
   Valitettavasti luonto ei poliitikkojen selityksistä välitä. Lapsi syntyy kun se syntyy,, oli kirurgia tai ei. Kyllä minä ainakin synnyttäisin mieluummin paikallissairaalassa ilman kirurgia kuin auton takapenkillä puolimatkassa sitä kirurgia tapaamaan.

   Lainaa

  59. Tulos: -2 (2 ääntä)
   -x-x-: Yksi syyn miksi synnytysosastojen määrä on vähentynyt, on vaatimustason kasvu. Onko se hyvä vai huono asia onkin sitten eri keskustelu. Pidettäisiinkö tänä päivänä hyväksyttävänä, että eri synnytysosastoilla lapsilla on erilaiset valmiudet selvitä hengissä? Voitaisiinko perustaa yksiköitä, joilla ei [...]
   No jos kerta kaikki valmiudet pitää lapsia hengissä loppuvat ultimaattisesti siihen Rovaniemen kohdalle jonkun maagisen rajan taakse eikä millään ilveellä saataisi sitä vaadittua henkilökuntaa edes yhteen uuteen synnytyssairaalaan, jotta Lapin synnytysmatkat puolittuisivat (minimivaatimus), niin joo, olisi hyväksyttävää, että siellä silti olisi _joku_ sairaala matkan varrella eri valmiuksilla. Kuten tuossa Sutki paarma sanoi, mieluummin silti sairaalassa kuin auton penkillä. 
   Onko muutenkaan mielestäsi vaikka kilpisjärveläisellä lapsella ja synnyttäjällä samat valmiudet selvitä synnytyksestä hengissä ja hyvinvoivana, kuin niillä joilla on sairaala vaikka max. tunnin ajomatkan päässä? 

   Lainaa

  60. Sulava makkara 27.9.2022 13:32
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Voitokas lokki: etuovi.com/kohde/t88767 54 neliöinen kolmio ei toki ole tilavimmasta päästä, mutta kyllä minä tuossa viihtyisin.
   Asun samankokoisessa kaksiossa!

   Lainaa

  61. Miehevä kärpänen 28.9.2022 20:40
   Tulos: +1 (1 ääni)
   Itsehän ryyppään toisinaan viikon, pari ja tollaset Jarit saa pysyä hiljaa.

   Lainaa

  62. ApinaKapina 6.10.2022 15:22
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   Napael: Eetulla tais tulla yks nolla matkaan liikaa tai sitten maamme korvalääkäri-tilanne kaipaa uudistusta. Toimiskohan sama laki mitä hoitajille päätettiin?
   Toisaalta lapsen korvatulehdus ei nyt suorittaa erikoislääkäriä kaipaakaan, kyllä ne antibiootit voi antaa ihan perus perhelääkäri.

   Lainaa

  63. Löperö hanki 10.10.2022 8:00
   Tulos: -1 (1 ääni)
   ApinaKapina: Toisaalta lapsen korvatulehdus ei nyt suorittaa erikoislääkäriä kaipaakaan,
   Häh?

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: alkoholi, ilmainen, juoda, kielto, moderni, pohjapiirros, uusi, vuokra, vuokranantaja