Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Luontoilta, osa 61

Miten ilves eroaa kotikissasta?
Suurenna näkymä
Luontoilta, osa 61

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 60 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Turta persoona 25.8.2022 0:08
   Tulos: -21 (55 ääntä)
   Kissa puree! Vaiko sittenkin ilves?

   Lainaa

  2. Valittu mestari 25.8.2022 0:22
   Tulos: +369 (397 ääntä)
   Nuo on niin noloja nuo eläinvihan julistajat luontokuvaryhmissä. Joka hemmetin hämähäkki-, käärme-tai susikuvaan tulee jotain messuamista inhottavuudesta. Joskus jopa hanhikuviin. Myös huumorikuvaryhmissä. Pahinta on että mesoamisista selviää ettei suomalaiset usein erota edes vaskitsaa kyystä.

   Lainaa

  3. Viisas ananas 25.8.2022 0:31
   Tulos: +117 (129 ääntä)
   Vastaus otsikon kysymykseen on, että ensin pitää laittaa maistraattiin hakemus ja puolen vuoden harkinta-ajan kuluttua ilves saa paperit postissa, ja eiköhän kotikissallekin se anneta tiedoksi.

   Lainaa

  4. Tulos: +219 (219 ääntä)
   On tuo kissa saattanut nähdä ilveksen, mutta ilves ei ole nähnyt tuota kissaa.

   Lainaa

  5. Uneton meduusa 25.8.2022 1:05
   Tulos: +189 (203 ääntä)
   "Olisko sananvapaus?" ...ei, Nora, ei se kyllä se ollut. Mutta kiva että heität noita arvauksia.

   Lainaa

  6. Hyökkäävä appelsiini 25.8.2022 1:06
   Tulos: +177 (181 ääntä)
   Susiakin on nähty pihapiirissä, joillakin jopa kaulapanta. Tuokin ilves varmaan tekee kakkansa hiekkalaatikolle.

   Lainaa

  7. Tulos: +129 (143 ääntä)
   Joiltakin ihmisiltä vain häviää kaikki käytöstavat sillä sekunnilla kun saa näppäimistön hiveltäväkseen.

   Lainaa

  8. Säädytön lehmä 25.8.2022 1:57
   Tulos: -45 (65 ääntä)
   Mutta mikä ihme tuota kissaa vaivaa 😳 Onko vain epäselviä kuvia, vai onko niin turpean ja sotkuisen näköinen kuin kuvissa näyttää?

   Lainaa

  9. Parantava pelikaani 25.8.2022 2:03
   Tulos: +26 (138 ääntä)
   Hämähäkkikammoisia varten olisi kiva laittaa varoitus otsikkoon. Ei hämähäkkejä kukaan kammoinen mielellään tapa, mutta keinot on vähät saada ehjänä ulos kun on itse paniikin vallassa. Eikä tunnereaktioon yhtään auta tieto siitä, että useimmat niistä eivät voi edes purra, paitsi jotkut, esim. tuo ristilukki tai pilkkupavukki, joka voi puraista kipeästi, vaikkei vaarallisesti. Fobiassa on kyse täysin järjenvastaisesta tunnereaktiosta.

   Lainaa

  10. Honottava huuhkaja 25.8.2022 2:25
   Tulos: -46 (144 ääntä)
   Kuulostan niuhottajalta, mutta jos vain mahdollista, niin voisiko Feissarimokat harkita hämähäkin kuvan piilottamista? Vaikka kaikkien kuvien kohteille varmasti foobikkonsa löytyy, niin hämähäkkikammo on sen verran yleinen ja voimakas, että ihan vain käyttäjäystävällisyyden vuoksi toivoisin kuvan piilottamista tulevia kävijöitä ajatellen. Kiitos jos se onnistuu! Ja mitä tulee Noran käytökseen; häpeäisi nyt hyvä ihminen. Aivan asiatonta lähteä edes kommentoimaan tuollaista listimissontaa toisen kuvaan luontoryhmässä, saati että sitten vetää itkupotkuraivarit ja vielä valehtelee muka poistuneensa ryhmästä välittömästi mutta "jostain syystä" kuitenkin on vielä siellä.

   Lainaa

  11. Jännittävä liitu 25.8.2022 7:16
   Tulos: -30 (138 ääntä)
   Oikeastiko Elinalla on lapsifobia? En ole ikinä kuullut moisesta, hänen fobiansa diagnosoinut lääkäri on varmasti saanut näin harvinaisesta fobiasta paljon mielenkiintoista tutkimusmateriaalia. Vai ettei hän kuitenkin olisi tarkoittanut, että hän tuntee olonsa pikkuisen epämukavaksi lasten seurassa, kun ei osaa jutella näiden kanssa luontevasti ja joskus lapset saattavat jopa olla vähän meluisia... Eeei, eihän kukaan varmasti vetoa fobioihin noin virheellisesti ja ajattelemattomasti.

   Lainaa

  12. Tulos: -41 (87 ääntä)
   Kyllähän araknofobia on ihan oikea juttu, että siinä mielessä tuo Elinan lapsifobia -kommentti oli vähän asiaton. Mutta mitä ihmettä hämähäkkejä pelkäävä ihminen tekee luontokuvaryhmässä...

   Lainaa

  13. Neutraali ankerias 25.8.2022 7:30
   Tulos: +27 (89 ääntä)
   Mua ärsyttää kans nää omahyväset pätijät, jotka muka kysyy (ja aina samoilla sanoilla) että ”onko ihmiset nykyään niin vieraantuneet luonnosta, että..” , ne on kans niin niin parempia ihmisiä olevinaan. Iän kaiken on isoja kissoja luultu ilveksiksi ja suuria koiria susiksi jne.

   Lainaa

  14. Jännittävä liitu 25.8.2022 7:37
   Tulos: +46 (82 ääntä)
   Nyt kun (oikeaa araknofobiaa sairastavana) asiaa mietin, niin kyllä elämä lapsifobian kanssa olisi muuten vaikeaa. Sillä voisi varmasti saada oikeutuksen johonkin yhteiskunnan maksamaan tukeen. Kaupungeissa ei voisi asua eikä liikkua, nettiä ei voisi käyttää, televisiota ei voisi katsoa, kaupoissakaan ei voisi asioida kuin ehkä iltamyöhällä. Ainakaan minä en voisi, jos näissä törmäisi hämähäkkeihin yhtä usein kuin lapsiin.

   Lainaa

  15. Tulos: +103 (105 ääntä)
   Vaakku: Kyllähän araknofobia on ihan oikea juttu, että siinä mielessä tuo Elinan lapsifobia -kommentti oli vähän asiaton. Mutta mitä ihmettä hämähäkkejä pelkäävä ihminen tekee luontokuvaryhmässä...
   Usko tai älä, niin lapsifobia on oikeasti olemassa. Pedofobia tai pediafobia (riippuu siitä onko kyseessä vauva tai lapsi)

   Lainaa

  16. Nimetön marja 25.8.2022 7:44
   Tulos: +6 (16 ääntä)
   Minä laitoin ton Noran sillai etten näe sen juttuja. Muistelen et oikea nimi oli kyllä joku muu tai sit oli joku vastaava känkkis jolla oli samassa ryhmässä samantyyppiset kommentit

   Lainaa

  17. antivaxxerikoronadenialistihörhöpersu 25.8.2022 7:46
   Tulos: +121 (141 ääntä)
   Jotkut pelkää hämähäkkejä (araknofobia), toiset käärmeitä (ofidiofobia), jotkut muurahaisia (mirmecofobia) ja jotkut kissoja (ailurofobia). Niin, pitäiskö kaikesta laittaa aina varoitus otsikkoon vai pelkästään hämähäkeistä ja jos näin, niin miksi pelkästään hämähäkeistä?

   Lainaa

  18. Itseasiassa 25.8.2022 8:31
   Tulos: +78 (78 ääntä)
   Noralla on kyllä toimiva tuo "erosin jo ryhmästä ja silti saan viestejä". Vika tuskin on tekniikassa, joten kannattaa korjata tilanne eroamalla ryhmästä tai eroamalla oikeasta ryhmästä.

   Lainaa

  19. Tulos: -61 (101 ääntä)
   Vois tiimi varottaa hämähäkkejä tulevan, ei kaikki tykkää. Empatia ja käytöstavat ei oo hukassa pelkästään kommentoijilta

   Lainaa

  20. Kilokalori 25.8.2022 8:37
   Tulos: +37 (59 ääntä)
   Noihin "eroan tästä tyhmästä ryhmästä" pitäisi aina vastata jotain lähtijää epämääräisellä tavalla (mutta vain hyvin vähän) loukkaavaa. Kuten "päästiinpä siitäkin turhasta tykkäysten viljelijästä" tai "nyt ryhmän äidinkielen osaamisen taso ehkä paranee".

   Lainaa

  21. Laskuvarjoton hämähäkki 25.8.2022 9:00
   Tulos: +65 (67 ääntä)
   Jännittävä liitu: Oikeastiko Elinalla on lapsifobia? En ole ikinä kuullut moisesta, hänen fobiansa diagnosoinut lääkäri on varmasti saanut näin harvinaisesta fobiasta paljon mielenkiintoista tutkimusmateriaalia. Vai ettei hän kuitenkin olisi tarkoittanut, että hän tuntee olonsa pikkuisen epämukavaksi lasten [...]
   KAIKKEEN, mikä on olemassa, löytyy sekä fobia että filia, ja internetissä rule 34...

   Lainaa

  22. Tulos: -36 (70 ääntä)
   Ei Muuta: Usko tai älä, niin lapsifobia on oikeasti olemassa. Pedofobia tai pediafobia (riippuu siitä onko kyseessä vauva tai lapsi)
   Totta kai tiedän, että tällainen fobia on oikeasti olemassa. Jotenkin nyt vain heräsi epäilys, että kuinka kätevästi keskustelussa mukana olevalla sattuukin olemaan noin harvinainen fobia, ja miten hän on sen tuonut esiin. Eikä "naapurin kersojen" ja hämähäkin tappamista voi oikein verrata keskenään 😅

   Lainaa

  23. Tulos: +84 (92 ääntä)
   Mulla on täysin järjetön ampparipelko. Kun nään tai kuulen sen, meen heti ja automaattisesti paniikkiin, joko huudan ja juoksen niin, että onnistun satuttaa itteni ja tavarat lentelee, tai lamaannun kauhusta enkä saa edes ääntä ulos suustani. En pystyny lähestymään edes kuollutta ampparia mun lasissa heittääkseni sen pois, piti isoisää pyytää avuksi. Monet kerrat oon istunu vessassa oottamassa miestä apuun ampparin häätämisessä. Kerron tästä usein ihmisille etukäteen, ja sanon, että se on niin älytöntä, ettei se oo edes hauskaa (asiaa seuraavan näkökulmasta). En osaa edes täysin sanoa, mitä ja miksi niin pelkään, ihmiset tietty olettaa, että pelkään vain pistoa, mutta se on vain osa totuutta. Ainahan siitä on saanu kuulla, kuinka tyhmä olen ja "mitä pelättävää niissä on, senkun oot vaan rauhassa paikallaan niin ei ne mitään tee"... voi huoh. Paremmat ihmiset ne ei vaan ymmärrä, mitä pelko tekee, vaikka se onkin järjenvastaista. Kuvan näkemisestä en sentään mene paniikkiin, mutta ällöttävän näköisiä ne on, enkä mielellään katsele, mutten silti tarvitse kuvasta mitään ennakkovaroitusta.

   Lainaa

  24. Jännittävä liitu 25.8.2022 9:27
   Tulos: -33 (59 ääntä)
   Laskuvarjoton hämähäkki: KAIKKEEN, mikä on olemassa, löytyy sekä fobia että filia, ja internetissä rule 34...
   No periaatteessa joo, mutta silti ei. Periaatteessa mikä tahansa fobia on mahdollinen, eli voisi sanoa vaikka olevan "pelko siitä,  että vasemman käden peukaloon osuu punainen esine kuun ensimmäisenä parillisena maanantaina".
   Kuitenkin esim. meemistatuksen saaneet anatidaefobia (pelko siitä,  että ankka katsoo) ja trypofobia (reikäpelko) eivät ole oikeita fobioita. Kukaan ei voi todistaa,  etteikö yhdelläkään maailman ihmisellä oikeasti olisi reikien tai ankan katsomaksi tulemisen kammoa, mutta fobioiksi kuitenkin määritellään yleisesti havaitut kammot, kuten hämähäkkien, käärmeiden ja korkeiden paikkojen fobiat. Sillä kiinnostaisi tietää enemmän, onko lapsikammo oikea fobia, vai pelkkä trendisana ihmisille, jotka eivät viihdy lasten seurassa. 

   Lainaa

  25. Jännittävä liitu 25.8.2022 9:38
   Tulos: +68 (84 ääntä)
   Akrasia: Mulla on täysin järjetön ampparipelko. Kun nään tai kuulen sen, meen heti ja automaattisesti paniikkiin, joko huudan ja juoksen niin, että onnistun satuttaa itteni ja tavarat lentelee, tai lamaannun kauhusta enkä saa edes ääntä ulos suustani. En pystyny lähestymään edes kuollutta ampparia mun [...]
   Kiitos. Tämä on raivostuttavaa, kun ihmiset eivät tajua, miten vakavasta asiasta fobioissa on kyse. Naureskellaan ja hekotellaan, että "ei se vaarallinen oo", tai pahimmassa tapauksessa päätetään hassunhauskasti jekuttaa foobikkoa heittämällä häntä hämähäkillä tai lukitsemalla ampiaisen kanssa autoon sisälle.
   Se on sama asia, kuin menisi räpsyttelemään valoja ja paukuttamaan kattiloita migreenikohtauksesta kärsivän lepohuoneeseen, ja naureskelee päälle, että "ei pikku päänsärky ole koskaan ketään tappanut". 

   Lainaa

  26. Tulos: +26 (30 ääntä)
   On kyllä erikoisen näköinen kissa. Osaako joku kissa-asiantuntija kertoa rotua?

   Lainaa

  27. Hiirenharmaa vuohi 25.8.2022 9:55
   Tulos: -17 (27 ääntä)
   Neutraali ankerias: Mua ärsyttää kans nää omahyväset pätijät, jotka muka kysyy (ja aina samoilla sanoilla) että ”onko ihmiset nykyään niin vieraantuneet luonnosta, että..” , ne on kans niin niin parempia ihmisiä olevinaan. Iän kaiken on isoja kissoja luultu ilveksiksi ja suuria koiria susiksi jne.
   Jos "iän kaiken" tarkoittaa viimeistä kahta- tai kolmeakymmentä vuotta niin olet hyvin oikeassa. Ja ihan oikeasti, sun pitää todellakin olla aika vieraantunut luonnosta jos et erota yhdestä kuvasta pientä kotikissaa ilveksen pennusta. Tai jos et erota koiran ja suden jälkeä toisistaan, varsinkin jos jäljestä puuttuu kynnen painaumat.. Sudet kun aika harvoin leikkauttavat kynsiään. Noita näkee todella usein somessa, joskus jopa joissain sensaation hakuisissa iltapäivälehdissä, kun talviaamuna Einari Suonenjoelta kuvasi sudenjäljet omalta kuistiltaan sen jälkeen kun oli päästänyt koiransa sisälle.

   Lainaa

  28. Tulos: +30 (48 ääntä)
   Vaakku: Kyllähän araknofobia on ihan oikea juttu, että siinä mielessä tuo Elinan lapsifobia -kommentti oli vähän asiaton. Mutta mitä ihmettä hämähäkkejä pelkäävä ihminen tekee luontokuvaryhmässä...
   Luontoon kuuluu muutakin kun hämähäkit. Jos niitä oikeasti pelkää niin ei niitä pysty tappamaankaan koska ei halua niin lähelle. Ja fobiat ei tarkoita että pelkäisi jotain. Mulla on trypofobia eikä se tarkoita että pelkäisin siihen kuuluvia juttuja, niistä tulee vaan paha olo. Lapsifobiankin ymmärrän, koska pääsääntöisesti vieraiden ihmisten lapset on ärsyttäviä. Paitsi ne pienet just kävelemään oppineet jotka puetaan talvella niin paksusti että menevät helposti lumessa nurin. Ne on huaskoja. Tep tep tep, humps :D

   Lainaa

  29. Särkemätön nektariini 25.8.2022 10:27
   Tulos: +32 (34 ääntä)
   Hiirenharmaa vuohi: Jos "iän kaiken" tarkoittaa viimeistä kahta- tai kolmeakymmentä vuotta niin olet hyvin oikeassa. Ja ihan oikeasti, sun pitää todellakin olla aika vieraantunut luonnosta jos et erota yhdestä kuvasta pientä kotikissaa ilveksen pennusta. Tai jos et erota koiran ja suden jälkeä toisistaan, varsinkin jos [...]
   Sutta ja koiraa ei todellakaan erota toisistaa  yksittäisten jälkien perusteella. Koirilla on hyvin erilaisia tassuja ja jotkut jättävät "selvän suden jäljen". Ja susikin jättää ihan erilaisia jälkiä riippuen maastosta ja liikkumisnopeudesta.
   Luontoryhmiin tulee jatkuvasti yksittäisiä kuvia jäljistä ja kysymys "voisiko olla susi!?!?". Ni sitäpä ei kukaan osaa sanoa, mutta kaikki saa toki arvata ja huudella mäyrää, norppaa, koiraa ja naapurin Irmaa kommenteissa.
   Hieman auttaa jos on useampi kuva jälkijonosta ja nähdään miten suoraan ja mitä reittiä eläin on liikkunut. Silloinkaan ei pelkän jäljen perusteella voida sanoa varmasti onko koira vai susi.

   Lainaa

  30. Itseasiassa 25.8.2022 10:35
   Tulos: +28 (32 ääntä)
   Akrasia: Mulla on täysin järjetön ampparipelko. Kun nään tai kuulen sen, meen heti ja automaattisesti paniikkiin, joko huudan ja juoksen niin, että onnistun satuttaa itteni ja tavarat lentelee, tai lamaannun kauhusta enkä saa edes ääntä ulos suustani. En pystyny lähestymään edes kuollutta ampparia mun [...]
   Tunnenkohan mä sut? Ainakin oon ollut puhelimessa tällaisen pelon omaavan kanssa, kun sinne toiseen päähän tuli paikalle joku pörriäinen. Puhelun luonne muuttui aika radikaalisti.
   Mutta olen ymmärtänyt, että jokaisella terveellä ihmisellä voi olla pari fobiaa ilman että siinä on mitään ihmeellistä. Joten niillä tyhmäksi kutsuvilla ja neuvoja antavilla on hyvin suurella todennäköisyydellä omat fobiansa, jotka nyt vain tuppaavat unohtumaan. Yritin kyllä siinä puhelussa rauhoitella parhaani mukaan, en paljon muutakaan osannut tehdä. Mutta omien fobioiden kanssa auttaa ehkä jonkun verran, jos joku toinen on läsnä ja antaa empatiaa. Itsehän pelkään neuloja ja mikään ei ole sen ärsyttävämpää, kun joku vähättelemässä sitä, kun yritetään ottaa verikoetta. Mutta joku rauhallinen puhuminen ja myötäeläminen auttaa sen näytteen ottamisessa paljon enemmän. 

   Lainaa

  31. Jännittävä liitu 25.8.2022 10:54
   Tulos: +25 (43 ääntä)
   jukkapalmu: Luontoon kuuluu muutakin kun hämähäkit. Jos niitä oikeasti pelkää niin ei niitä pysty tappamaankaan koska ei halua niin lähelle. Ja fobiat ei tarkoita että pelkäisi jotain. Mulla on trypofobia eikä se tarkoita että pelkäisin siihen kuuluvia juttuja, niistä tulee vaan paha olo. Lapsifobiankin [...]
   Fobia tarkoittaa nimenomaan pelkoa :D Trypofobia on oikea ilmiö,  minuakin ällöttää tietyt reikärykelmäkuvat,  mutta kun juuritunne on ällötys, niin siksi trypofobia ei ole oikea fobia. Oikeat fobiat ovat voimakkaita, epärationaalisia pelkoja, jotka rajoittavat elämää.
   Sitten on tietysti esim. homofobia,  mutta sekään ei ole oikea fobia,  se on vain vihaa.

   Lainaa

  32. Tulos: +9 (15 ääntä)
   jukkapalmu: Luontoon kuuluu muutakin kun hämähäkit. Jos niitä oikeasti pelkää niin ei niitä pysty tappamaankaan koska ei halua niin lähelle. Ja fobiat ei tarkoita että pelkäisi jotain. Mulla on trypofobia eikä se tarkoita että pelkäisin siihen kuuluvia juttuja, niistä tulee vaan paha olo. Lapsifobiankin [...]
   Lähinnä tarkoitinkin, että jos hämähäkki kuvista tulee epämiellyttävä olo, niin ei kannata varmaan olla luontokuvaryhmässä, koska silloin niitä kuvia saattaa hyvinkin tulla vastaan. Ja tiedän myös, että fobia ei aina ole suoraa pelkoa, mutta yleensä esimerkiksi juurikin hämähäkkeihin kohdistuva fobia on pelkoa. Anteeksi yleistys.

   Lainaa

  33. Peruuttamaton riikinkukko 25.8.2022 11:07
   Tulos: +39 (43 ääntä)
   Minulla oli nuorena kynofobia. Se kohdistui ihan kaiken näköisiin ja kokoisiin koiriin, olivatpa rauhallisia tai ei. Ja kyseessä oli todellinen fobia, ei pelkkä ns. normaali pelko. Vaihdoin jopa kävelemään kadun toiselle puolelle, jos koira tuli vastaan, olipa se hihnassa tai ei. En silti silloinkaan ollut kieltämässä koirien kuvia mistään. Ja arvatkaa mitä! Työstin asiaa ja paranin siitä! Nykyään nukun yöni koiran kanssa samassa sängyssä! P.S. Facessa on ryhmät Suomen ötökät ja Suomen hämähäkit ja hämähäkkieläimet. Aina välillä ilahduttaa suuresti, kun ryhmässä joku kertoo alunperin liittyneensä niihin arakno- tai muun ötöfobian vuoksi ja tiedon lisäännyttyä ja vaikkapa niiden hämähäkkien normalisoiduttua ovat saaneet ison avun fobiaansa. Ja sellaista lajiahan ei ole kuin ristilukki muualla kuin Sibeliuksen laulussa. Nuo otukset ovat ristikkejä, entiseltä nimeltään ristihämähäkkejä. Ja niitä on erilaisia.

   Lainaa

  34. Tulos: +5 (13 ääntä)
   antivaxxerikoronadenialistihörhöpersu: Jotkut pelkää hämähäkkejä (araknofobia), toiset käärmeitä (ofidiofobia), jotkut muurahaisia (mirmecofobia) ja jotkut kissoja (ailurofobia). Niin, pitäiskö kaikesta laittaa aina varoitus otsikkoon vai pelkästään hämähäkeistä ja jos näin, niin miksi pelkästään hämähäkeistä?
   Vastaus selviää kysymällä ryhmän jäseniltä, millaisista kuvista he toivovat varoituksia. Kuten totesit, fobioita on niin monenlaisia, ettei sokea arvailu kannata. Toisaalta monet fobiat ovat niin harvinaisia, että suositussakin ryhmässä erilaisia varoituspyyntöjä kertyy vain muutamia.
   Heterografiofobisena eli kirjoitusvirhekammoisena minun täytyy muuten todeta, että muurahaiskammon kreikkalaisperäisen nimen suomenkielinen muoto on "myrmekofobia". Kissakammon muoto "ailurofobia" näyttää vakiintuneen käyttöön, vaikka "elurofobia" olisi johdonmukaisempi.
   (Keksin itse sanan "heterografiofobia" sanakirjan ja harrastelijatasoisen sivistyssanojen tuntemukseni perusteella. Loppuosan merkitystä on venytetty samaan tapaan kuin sanassa "ksenofobia".)

   Lainaa

  35. Kolkko kookos 25.8.2022 11:50
   Tulos: +18 (20 ääntä)
   Sopuli: On kyllä erikoisen näköinen kissa. Osaako joku kissa-asiantuntija kertoa rotua?
   Pitkäkarvainen rotu jonka turkkia on lyhennetty päältä ja jätetty jalkoihin karvat.

   Lainaa

  36. Ryhditön seuraeläin 25.8.2022 11:51
   Tulos: +24 (26 ääntä)
   Tuo kissa näyttä erikoiselta, kun siltä on joku aika sitten ajeltu karvat päätä ja jalkoja lukuunottamatta. Oliskohan pitkäkarvainen, jolla turkki mennyt pahasti takkuun ja siksi ajeltu.

   Lainaa

  37. Kesy viikuna 25.8.2022 12:23
   Tulos: +25 (33 ääntä)
   Jännittävä liitu: Oikeastiko Elinalla on lapsifobia? En ole ikinä kuullut moisesta, hänen fobiansa diagnosoinut lääkäri on varmasti saanut näin harvinaisesta fobiasta paljon mielenkiintoista tutkimusmateriaalia. Vai ettei hän kuitenkin olisi tarkoittanut, että hän tuntee olonsa pikkuisen epämukavaksi lasten [...]
   Lapsifobia, eli pedofobia, on ihan tunnettu eikä siinä ole mitään muita fobioita ihmeellisempää.

   Lainaa

  38. Tulos: +27 (29 ääntä)
   Se on kyl totta ettei toi kissa oo ilvestä nähnytkään - silloin ei olis koko kissaa enää.

   Lainaa

  39. Ikivanha kala 25.8.2022 16:08
   Tulos: +13 (19 ääntä)
   Parantava pelikaani: Hämähäkkikammoisia varten olisi kiva laittaa varoitus otsikkoon. Ei hämähäkkejä kukaan kammoinen mielellään tapa, mutta keinot on vähät saada ehjänä ulos kun on itse paniikin vallassa. Eikä tunnereaktioon yhtään auta tieto siitä, että useimmat niistä eivät voi edes purra, paitsi jotkut, esim. tuo [...]
   Kumpikaan noista lajeista ei voi purra ihmistä, eikä edes ole olemassa ristilukki nimistä hämähäkkiä. Vesihämähäkki taas voi oikeasti purra ja tehdä kipeää, mutta senkin purema vaatii että ihan oikeasti otat sen itse käteesi ja ärsytät sitä tahallasi.

   Lainaa

  40. Peritty keiju 25.8.2022 16:38
   Tulos: +16 (16 ääntä)
   Akrasia: Mulla on täysin järjetön ampparipelko. Kun nään tai kuulen sen, meen heti ja automaattisesti paniikkiin, joko huudan ja juoksen niin, että onnistun satuttaa itteni ja tavarat lentelee, tai lamaannun kauhusta enkä saa edes ääntä ulos suustani. En pystyny lähestymään edes kuollutta ampparia mun [...]
   En itsekään pidä ampiaisista, mutta pystyn jotenkin vielä toimimaan sellaisen nähdessäni. Olen kuitenkin vierestä seurannut jopa kahden läheiseni kuvaamasikaltaista ampiaisfobiaa, niin ymmärrän täysin mistä puhut. Myös tuo pelkäävän ihmisen "hyväntahtoisesti" neuvominen on todella ärsyttävää, kun ei sille järjettömälle pelolle vaan voi mitään (siksihän se on järjetön). Itse puolestani pelkään korkeita paikkoja. Tsemppiä sulle pelkosi kanssa <3

   Lainaa

  41. Itserakas mestari 25.8.2022 18:42
   Tulos: +17 (21 ääntä)
   Akrasia: Mulla on täysin järjetön ampparipelko. Kun nään tai kuulen sen, meen heti ja automaattisesti paniikkiin, joko huudan ja juoksen niin, että onnistun satuttaa itteni ja tavarat lentelee, tai lamaannun kauhusta enkä saa edes ääntä ulos suustani. En pystyny lähestymään edes kuollutta ampparia mun [...]
   Tsemppiä sulle pelkosi (ja sitä vähättelevien ihmisten) kanssa! Itse pelkään perhosia kuollakseni. Varsinkin niitä nokkosperhosia, niitä perhanoita en meinaa pystyä edes ajattelemaan. Sellaisten valkoisten (sitruunaperhonen?) lähellä pystyy jotenkin olemaan, mutta nokkosperhoset..... Se siipien tekemä värisevä ääni, lehahtelu, se miten ne nostaa siivet ylös ja muodostaa semmoisen kolmion jota ei huomaa kunnes menee liian lähelle ja se pirulainen lehahtaa naamalle. Hyi hemmetti miten ahdistavia.
   Ihan vitun naurettavaa ja säälittävää tiedän, aikuinen ihminen, mutta se paniikki vaan iskee ihan täysillä.
   "Eihän se mitään tee, anna nyt vähän istahtaa olkapäälle, kato ku on nätti" joo hahaha ennemmin kuolen

   Lainaa

  42. Kalastava salaatti 25.8.2022 18:47
   Tulos: +33 (33 ääntä)
   Akrasia: Mulla on täysin järjetön ampparipelko. Kun nään tai kuulen sen, meen heti ja automaattisesti paniikkiin, joko huudan ja juoksen niin, että onnistun satuttaa itteni ja tavarat lentelee, tai lamaannun kauhusta enkä saa edes ääntä ulos suustani. En pystyny lähestymään edes kuollutta ampparia mun [...]
   Itsellä taas todella voimakas emetofobia. Ihan pelkästään keskustelu oksentamisesta saa mut erittäin ahdistuneeksi, menen pois tolaltani jos haistan tai kuulen vastaavaa toimintaa. Jos näen oksentavan ihmisen, menen täyteen paniikkiin, mun on pakko päästä pakoon siitä tilanteesta. Esimerkiksi telkkarisarjoissa tai elokuvissa, en voi sietää kohtauksia, joissa oksennetaan. Ja siis ihan oikeasti minulla menee vartista (hyvässä tapauksessa) pariin päivään (jos esimerkiksi kyseessä on tilanne, josta en voi paeta) toipua tuosta paniikista. Jo tässä kirjottaessa tunnen, että syke nousee, olen erittäin varuillani ja kuvittelen vasten tahtoani huonoa oloa. Arvaa montako kertaa olen kuullut "no ei siitä kukaan tykkää".

   Lainaa

  43. Nuutunut kivi 25.8.2022 19:08
   Tulos: -12 (20 ääntä)
   Ei Muuta: Usko tai älä, niin lapsifobia on oikeasti olemassa. Pedofobia tai pediafobia (riippuu siitä onko kyseessä vauva tai lapsi)
   Voin vaan kuvitella tilanteen, kun fobia ja filia menee sekaisin.

   Lainaa

  44. Nuutunut kivi 25.8.2022 19:09
   Tulos: -2 (6 ääntä)
   Laskuvarjoton hämähäkki: KAIKKEEN, mikä on olemassa, löytyy sekä fobia että filia, ja internetissä rule 34...
   Miksi, oi miksi piti tukin kuukkeloida?

   Lainaa

  45. Nuutunut kivi 25.8.2022 19:16
   Tulos: +4 (6 ääntä)
   Nuutunut kivi: Miksi, oi miksi piti tukin kuukkeloida?
   Tukki tai kivi, ei olisi kannattanut.

   Lainaa

  46. Merkitsevä sotilas 25.8.2022 20:14
   Tulos: +18 (20 ääntä)
   Mulla on ihan kauhea käärmekammo, mutta ei mulla mitään tarvetta ole niitä tappaa. Osaan varoa, ja tiedän, mitä kaikkea hyötyä käärmeistä on.

   Lainaa

  47. Haihtuva hyönteinen 25.8.2022 21:21
   Tulos: -18 (22 ääntä)
   En kyllä itsekkään olisi ryhmässä jossa kaikesta pitäisi tykätä (tai esittää tykkäävänsä). Eikä positiiviset kommentit edes tuota hyvää mieltä jos tietää ettei kukaan mitään muuta saa sanoakkaan.

   Lainaa

  48. Tulos: +18 (24 ääntä)
   Ehkä vähän ironista, että joku syyttää toisia pumpulissa kasvamisesta, kun itsellä on ongelma jostain ötökästä. Enkä tarkoita sheimata kenenkään fobioita. Onhan noita, ja saa olla. Silloin vain ei ole osuva kommentti ilkkua toisille, etteivät nämä "kestä mitään". Kuten idioottimaisia tappopuheita.

   Lainaa

  49. Perforoitu timantti 26.8.2022 6:25
   Tulos: +5 (13 ääntä)
   kaikki ötöt ja hämähäkkieläimet (paitsi punkinpirulaiset ja muut verenimijät) on jees niin kauan kun ne ei yhtäkkiä läsähdä lähelle, silloin meikä ainakin flippaa, hetkellisesti. muuten kaikki te jotka podette araknofobiaa, suosittelen lämpimästi videoita ja kuvia hyppyhämähäkeistä. erittäin älykkäitä eläimiä, jotka voivat nähdä peräti unia ja osaavat katsoa naamaan takaisin. ja jos luonnossa tapaa, kokeile ihmeessä jos hyppistä kiinnostaa olla kaveri. ihan mahtavia otuksia :)

   Lainaa

  50. Perforoitu timantti 26.8.2022 6:28
   Tulos: +3 (11 ääntä)
   halusinkin näin jälkeenpäin aikasempaan kommenttiin vielä lisätä, että lukekaa kans artikkeleita hyppisten älykkyydesta (suosittelen englanninkielisiä). kuullut, että se lukeminenkin niiden älykkyydestä ja käytöksestä auttaa pääsemään pelostaan yli ja ymmärtämään hämähäkkejä edes sen verran paremmin ettei jokaista parkaa tahdo teurastaa.

   Lainaa

  51. Tulos: -2 (12 ääntä)
   Honottava huuhkaja: Kuulostan niuhottajalta, mutta jos vain mahdollista, niin voisiko Feissarimokat harkita hämähäkin kuvan piilottamista? Vaikka kaikkien kuvien kohteille varmasti foobikkonsa löytyy, niin hämähäkkikammo on sen verran yleinen ja voimakas, että ihan vain käyttäjäystävällisyyden vuoksi toivoisin kuvan [...]
   Ei.

   Lainaa

  52. Jännittävä liitu 26.8.2022 10:15
   Tulos: +12 (14 ääntä)
   Perforoitu timantti: halusinkin näin jälkeenpäin aikasempaan kommenttiin vielä lisätä, että lukekaa kans artikkeleita hyppisten älykkyydesta (suosittelen englanninkielisiä). kuullut, että se lukeminenkin niiden älykkyydestä ja käytöksestä auttaa pääsemään pelostaan yli ja ymmärtämään hämähäkkejä edes sen verran paremmin ettei jokaista parkaa tahdo teurastaa.
   Kiitos, mutta minulla tuo ainakaan ei toimi. Minunkin mielestäni hämähäkit ovat aivan upeita eläimiä, ne ovat mielenkiintoisia, ja läheltä katsottuna kauniita. Ja niiden seitit ovat kauniita ja uskomattomia luomuksia. 
   Enkä tapa hämähäkkejä, olisi hirveää tappaa viaton olento vain siksi, koska en halua sitä lähelleni. Siirrän hämähäkit aina ulos, mutta on se todella vaikeaa. Joudun silmittömään paniikkiin, jos hämähäkki pääsee yllättämään minut, vaikkapa pelkkänä yllättävänä kuvana lukemani kirjan seuraavalla aukeamalla. Ja jos huomaamattani päädyn koskemaan niiden seittejä, niin saan pitkäksi aikaa sellaisen tunteen, että ihollani ryömii jotain.
   Hämähäkkien siirtäminen ulos on todella vaikeaa, kun ne täytyy ensin saada purkkiin vahingoittumattomina, ja sitten viedä ulos ilman että hämähäkki koskee minua. En pysty "koskemaan" hämähäkkiä edes lasipurkin läpi, siis niin että kosken sitä kohtaa purkista, jossa hämähäkki sillä hetkellä on. Eli jos hämähäkki liikkuu purkin sisällä, minun on pyöriteltävä purkkia käsissäni, ettei hämähäkki liiku käsieni kohdalle. Ulkona en sitten enää jaksa tällaista stressaavaa vaikeilua, viskaan koko purkin vain pihalle ja haen sen sitten seuraavana aamuna, kun hämähäkki on varmasti häipynyt sieltä.
   Tosi kurjaa, kun ajatuksen tasolla tykkäisin hämähäkeistä, mutta ugabuga-sieluni ei vain anna minun rentoutua niiden kanssa. Tämän vuoksi en sitten pysty kesällä liikkumaan metsissä. Suuri menetys. 

   Lainaa

  53. Ontto maksamato 26.8.2022 13:59
   Tulos: +22 (26 ääntä)
   Musta on melko outoa, että joku on LUONTOaiheisessa ryhmässä, ja sitten kokee tarpeelliseksi kommentoida johonkin esim. käärme- tai hämähäkkiaiheisiin julkaisuihin "hyi yäk, oisin tappanut heti" tms. Tätä näkee tosi usein esim. Suomen ötökät-ryhmässä, joka on nimenomaan kaikista ötököistä (hyönteiset, hämähäkit, nilviäiset jne) kiinnostuneille tarkoitettu ryhmä. Ideana on jakaa kuvia ja tietoa, ja ryhmän säännöissä on ihan erikseen kiellettykin ällöttelykommentit, koska ne on täysin tarpeettomia, eikä aja ryhmän tarkoitusta millään lailla. Silti niitä vaan jatkuvasti näkee. Itsellä herää mieleen kysymys, että miksi joku on jäsenenä tällaisissa ryhmissä, jos kerran inhoaa joitakin luontokappaleita niin suuresti, että kokee tarvetta laitella jatkuvasti inhokommentteja. Vai onko joillekin luonto ja ötökät = vain söpöjä oravia, upeita ilveksiä ja kauniita perhosia? Melko itsekäs ja ihmiskeskeinen ajattelutapa, jos ei osaa edes yrittää arvostaa muita luontokappaleita, kuin vain niitä juuri omaa silmää miellyttäviä. Kaikista otuksista ei tietenkään tarvitse tykätä, ja fobiat ymmärrän kyllä, ne ei ole naurun asia. Mutta aina voi silti kuitenkin yrittää oppia uutta ja ymmärtää luonnosta paremmin, vaikka tulisikin inhotus (tai vähintäänkin voisi jättää ne täysin turhat minäentykkää-kommentoinnit pois).

   Lainaa

  54. Ontto maksamato 26.8.2022 14:22
   Tulos: +21 (27 ääntä)
   Haihtuva hyönteinen: En kyllä itsekkään olisi ryhmässä jossa kaikesta pitäisi tykätä (tai esittää tykkäävänsä). Eikä positiiviset kommentit edes tuota hyvää mieltä jos tietää ettei kukaan mitään muuta saa sanoakkaan.
   No ei kai kovinkaan monissa ryhmissä kukaan sentään pakotakaan "esittämään, että tykkäisit kaikesta"? Ei sun tarvitse väkisin kommentoida inhoamiisi kuviin "voi miten ihana!". Jos et tykkää, niin anna olla ja scrollaa ohi. 
   Toki se on eri asia, jos varta vasten oikein kysellään esim. mitä mieltä ihmiset on hämähäkeistä / millaisia reaktioita ne aiheuttaa tms. Mutta jos on laitettu vain kuva upeasta hämpystä seitissään (ja kysellään siinä vaikka lajinnimeä), niin en vaan voi käsittää, miksi joillekin tulee pakottava tarve kommentoida siihen jotain negatiivista ja kaikenlisäksi vielä täysin turhaa. 

   Lainaa

  55. Araknofobiaa poteva tytsä 29.8.2022 1:58
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Akrasia: Mulla on täysin järjetön ampparipelko. Kun nään tai kuulen sen, meen heti ja automaattisesti paniikkiin, joko huudan ja juoksen niin, että onnistun satuttaa itteni ja tavarat lentelee, tai lamaannun kauhusta enkä saa edes ääntä ulos suustani. En pystyny lähestymään edes kuollutta ampparia mun [...]
   Itsekin ampiaisia pelkään hämähäkkien ohella joten samaistun. Mulla iskee kuvista, varsinkin jos lähikuvia, niin kylmät väristykset ja en tykkää yhtään, mutta en mä silti vaadi niille varoituksia.

   Lainaa

  56. Vanhurskas sotilas 29.8.2022 6:58
   Tulos: -3 (9 ääntä)
   Honottava huuhkaja: Kuulostan niuhottajalta, mutta jos vain mahdollista, niin voisiko Feissarimokat harkita hämähäkin kuvan piilottamista? Vaikka kaikkien kuvien kohteille varmasti foobikkonsa löytyy, niin hämähäkkikammo on sen verran yleinen ja voimakas, että ihan vain käyttäjäystävällisyyden vuoksi toivoisin kuvan [...]
   Täällä meinas lentää puhelin, kun ihan viattomasti linkin avasin.  Kannatan tätä hämähäkin piilottamista.

   Lainaa

  57. Pähee tuhatjalkainen 29.8.2022 12:11
   Tulos: -2 (12 ääntä)
   Kannatan erityisesti näiden yleisimpien fobiakuvien piilottamista (tai edes sitten sitä ihan nopeasti lisättävää varoitusta ennen kuvaa). Kauheasti ei tarvitse omaa käytöstä muuttaa jos se tuntuu kovin vaikealta, mut tää on tälläinen helppo tapa huomioida muutkin ja aika suuren osan lukijoista mukavuus. Onneksi tieto fobioista on nykyään paljon paremmalla tolalla, ja jopa netissä kuuluu yleiseen etikettiin piilottaa edes ne kaikista yleisimmät epämukavat ja iljettävät kuvat sekä käyttää cw/tw varoituksia. Toki aina löytyy ne pari trollia, jotka postaa tyyliin sukuelinkuvista muussattuihin hyönteisiin inisten miten ”siedättymällä sä paranet” ja ”älä oo nössö”, jos vähääkään viittaat niiden epämukavuuteen - mutta ne onneksi bännätään aika monella alustalla hyvin nopeasti käytöksen takia.

   Lainaa

  58. Neulottu ilonpilaaja 30.8.2022 11:11
   Tulos: +2 (4 ääntä)
   Itserakas mestari: Tsemppiä sulle pelkosi (ja sitä vähättelevien ihmisten) kanssa! Itse pelkään perhosia kuollakseni. Varsinkin niitä nokkosperhosia, niitä perhanoita en meinaa pystyä edes ajattelemaan. Sellaisten valkoisten (sitruunaperhonen?) lähellä pystyy jotenkin olemaan, mutta nokkosperhoset..... Se siipien [...]
   Pidin kovasti sun kommentointi tyylistä. Se kiteyttää melko hyvin fobian tuntemukset. Kunpa ihmiset oikeasti ymmärtäisivät nuo fiilikset, eikä alkais lässyttämään ja vähättelemään.

   Lainaa

  59. Rytmikäs vihannes 31.8.2022 8:28
   Tulos: +3 (7 ääntä)
   Mulla on (tosi tosi lievä) lapsifobia; en panikoi tai mitään, mutta jos joudun koskemaan lapseen tai johonkin lapsen tavaraan niin mun on PAKKO pestä kädet heti sen jälkeen. Pakko myös scrollata todella nopeasti ohi lasten kuvista tai piilottaa ne jos mahdollista, koska puistattaa. Mitä isompi lapsi niin sitä vähemmän, ja jos vauvalla on joku outo ilme niin se pahentaa asiaa. Luulen että se on vaan joku uncanny valley -fiilis mikä tulee, lapset ovat ihmisiä mutta jotenkin kuitenkin vähän oudon näköisiä. Eikä tulisi mieleenkään ruveta kauhistelemaan kenenkään lasta, pidän vain sellaisen kohteliaan etäisyyden ja katselen muualle. Tuo hämähäkki on aivan todella kaunis.

   Lainaa

  60. Kirpeä Ahven 2.9.2022 7:47
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   Hyökkäävä appelsiini: Susiakin on nähty pihapiirissä, joillakin jopa kaulapanta. Tuokin ilves varmaan tekee kakkansa hiekkalaatikolle.
   Kyllä niitä täällä näkee ihan valtion pannoissa ja suurin osa ilman. Tosin nyt viime vuosi ollut vähän rauhallisempaa.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: fobia, hämähäkit, hämähäkki, ilvekset, ilves, kissat, kuva, ryhmästä poistuminen