Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Sekalaisia, osa 516

Onko tämäkin joku huijaus?
Suurenna näkymä
Sekalaisia, osa 516

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 25 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +196 (246 ääntä)
   Kun kielisantarmien ja pilkunviilaajien toimintaa yleisesti tykätään Internetissä paheksua, Jennican kommentti on jälleen hyvä muistutus siitä, miksi äidinkielen oppiminen on oikeasti tärkeää ja miten se vaikuttaa mm. kriittiseen ajatteluun. Jos kielen perussäännöt ovat hallussa, tuskin tulee mieleen edes viihdyttää ajatusta siitä, että Henkkamaukan mainos olisi mitään muuta kuin huijaus.

   Lainaa

  2. Tulos: +207 (217 ääntä)
   Ei se voi olla huijaus, jos Hassan aamulla tuli.

   Lainaa

  3. Pingviini (ent. Soinniton ananas) 14.9.2021 2:19
   Tulos: +182 (200 ääntä)
   Jennica, oi Jennica... On se. Tämä on sellainen oppikirjaesimerkki, että pureskellaanpa tuo vielä atomeiksi, ettei kukaan menisi tämmöiseen halpaan. Feissarimokien lukijathan ovat taatusti aika mediakriittistä porukkaa, mutta jos tämän sattuisikin lukemaan joku, jolle huijausten tunnistaminen tuottaa päänvaivaa. Verkko-osoite on ensimmäinen tärkeä huomioitava. Jos jotakin tehdään jonkin tunnetun yrityksen nimissä, osoitekin on yleensä edes kohtalaisen järkevä. Tässä tapauksessa kyselyn pitäisi löytyä H&M:n virallisilta sivuilta tai vaihtoehtoisesti kyselyjä hostaavalta sivustolta, kuten Webropol tai Surveymonkey. Jos osoite koostuu sekalaisista numeroista ja kirjaimista, etkä ole päätynyt sinne virallisen sivun kautta, ei kannata ottaa riskiä. Seuraavaksi kannattaa tarkastella kieliasua. Iso yritys kiinnittää huomiota viestintäänsä, jolloin myös kampanjoiden ja arvontojen kieliasut on huoliteltu. Tässä näkymässä tekstissä on suomen kieleen sopimattomia välilyöntejä ja väärin taivutettuja sanoja. Erityisesti huomion kiinnittää kyselyvastausten sopimattomuus kysymykseen (po. kyllä/en) sekä ero vastausvaihtoehtojen alkukirjaimissa (iso/pieni). Tämä on sellaista huolimattomuutta, joka kampanjaa tosissaan laativan Suomessa toimivan yrityksen olisi helppo fiksata. Kolmanneksi pohtisin kuvatun todennäköisyyttä, eli onko tilaisuus liian hyvä ollakseen totta. Miksi H&M jakelisi 500 euron lahjakortteja kyselyyn vastaamisesta, vaikka täyttäisikin huimat 74 vuotta? Miksi se ei kerro siitä tarkemmin? Kampanjoissa tavataan usein kertoa muutakin kuin tilanne ja voittosumma, eli tässä tapauksessa voisi odottaa pienoista historiikkia ja selitystä sille, miten on päädytty jakamaan ilmaiseksi isoja lahjakortteja. Lähtökohtaisesti sellaisia ei ilmaiseksi jaellakaan: isot palkinnot arvotaan, kyselyihin vastaamisesta voi toki joissain tapauksissa saada jotain pientä, kuten 10 % alennuksen seuraavasta ostoksesta. Pitää kuitenkin muistaa samat arvioimisen ohjenuorat kuin tässäkin, jos meinaa osallistua arvontaan tai vastata asiakastyytyväisyyskyselyyn. Seuraavaksi katselisin, miten katsojaa yritetään ohjailla. Aivan selkeät ohjailun paikat ovat alku ja loppu: tässä onnitellaan lukijaa, vaikka H&M olisi syntymäpäivän johdosta oikea onnittelujen kohde. Lopussa on generoituja, konekäännettyjä, ylistäviä kommentteja. Ensimmäinen pyrkii samastamaan epäilijää: luulin ensin, että tämä olisi huijaus, mutta tulinkin (köh) toisiin aatoksiin. Miksi lahjakorttikyselyssä olisi Facebook-kommenttikenttä ylipäätään, jollei vakuuttelemassa epäröivää kuluttajaa? Miksi siellä näkyisi ensimmäisenä huonosti käännetty, huijauspelkoa rauhoittava kommentti? Aidolla ilmoituksella ei olisi tarvetta moiselle. Sivuston muuhun ulkoasuun kannattaa myös luoda silmäys. Onko nähtävissä merkkejä siitä, että sivustoa olisi vain yritetty saada näyttämään aidolta? Esimerkiksi tässä tapauksessa H&M:n logo näyttää oudon sumealta, kuin netistä napatulta. Sen ympärillä myös leijuu outoa värivirhettä, joten epäaitouden voi ns. tarkistaa pikseleistä. Sama juttu on havaittavissa muissakin kuvakkeissa. Lisäksi, jos puhelin varoittaa sivuston olevan turvaton, se voi hyvinkin olla sitä. Turvattomien sivustojen kanssa ei kannata puljailla, ellei tiedä varmaksi, että sivusto on varoituksesta huolimatta luotettava. Esimerkiksi työpaikoilla saatetaan käyttää sivuja, joista selain herjaa - näiden turvallisuus on kuitenkin taattu työnantajan puolesta. H&M:n julkisten sivujen pitäisi olla sellaisia, etteivät ihmisten puhelimet varoittelisi niitä turvattomiksi. Sehän olisi vähän huonoa bisnestä. Varovaisuutta verkossa, siis! Pahoittelut pitkästä kommentista, mutta niin sapettaa nää huijaukset, että täytyy yrittää edes jotenkin vähentää niiden tekemisestä saatavaa hyötyä.

   Lainaa

  4. Julmettu banaani 14.9.2021 3:08
   Tulos: +106 (122 ääntä)
   "Ei turvallinen" ei kertone vielä tarpeeksi Jennicalle?

   Lainaa

  5. Säädytön lehmä 14.9.2021 3:34
   Tulos: +47 (67 ääntä)
   Sprinkles: Kun kielisantarmien ja pilkunviilaajien toimintaa yleisesti tykätään Internetissä paheksua, Jennican kommentti on jälleen hyvä muistutus siitä, miksi äidinkielen oppiminen on oikeasti tärkeää ja miten se vaikuttaa mm. kriittiseen ajatteluun. Jos kielen perussäännöt ovat hallussa, tuskin tulee [...]
   Nomutku se on vaan murretta tai itsediagnosoitu lukihärö.

   Lainaa

  6. Pittoreski kultakala 14.9.2021 7:24
   Tulos: +77 (89 ääntä)
   "Viihdyttää ajatusta" on aika järkyn huonoa kieltä, taikka tahallinen satiiri.

   Lainaa

  7. Hölmö ankerias 14.9.2021 8:02
   Tulos: +6 (72 ääntä)
   Mikä on pergola?

   Lainaa

  8. Kilokalori 14.9.2021 9:20
   Tulos: +104 (106 ääntä)
   Ennen vanhaanhan ihmiset julkaisi tuollaisia Hannun tapaisia huhujen "korjauksia" lehdissä ihan yleisesti. "Minä allekirjoittanut olen kuullut kylillä kerrottavan, että taskuuni olisi ereyksessä unehtunut toisen omistama telefooni, tahi olisin käynyt kauppaa pienikokoisesta lasten polkumankelista. Kiistän väitteet kokonaisuudessaan. Allekirjoittanut Hannu Turhaan-Syytelty."

   Lainaa

  9. Ilmiselvä kala 14.9.2021 9:31
   Tulos: +22 (34 ääntä)
   Säädytön lehmä: Nomutku se on vaan murretta tai itsediagnosoitu lukihärö.
   Noinhan ne sen selittävät, vähälahjaiset kansalaisemme.

   Lainaa

  10. King Arthur 14.9.2021 9:33
   Tulos: +38 (42 ääntä)
   "Viihdyttää ajatusta" sai minut nauramaan perseeni irti.

   Lainaa

  11. Tulos: +72 (72 ääntä)
   Hölmö ankerias: Mikä on pergola?
   Kehikko-mallinen puutarharakennelma, jonka ympärille usein istutetaan köynnöskasveja, jotka sitten kasvavat muodostamaan "katon" kehikolle. Vähän niin kuin huvimaja mutta ilman kiinteää kattoa ja seiniä.

   Lainaa

  12. Laineeton mäyrä 14.9.2021 10:24
   Tulos: +50 (58 ääntä)
   Toivottavasti tuo viimeinen moka on täällä sen takia, että ihmiset on nyt kohta kaks vuotta huudellu tuota samaa pieru-vitsiä ympäri nettiä ja ihan jopa tuolla oikeessa elämässä ah niin hauskana omana juttunaan, eikä feissari-helmenä. Pliis. Onhan.

   Lainaa

  13. Monieivälitä 14.9.2021 10:26
   Tulos: -57 (67 ääntä)
   Moni ei välitä turvaväleistä kirpparilla joka on suosittu,ihmiset toistensa kyljessä katselee vaatteita,vaikka isolla lukee lattiassa ja kyltissä että 2 metrin turvaväli, lisäksi moni ei katso yhtään eteensä,päälle tulevat,jos ei itse väistä! Ihmiset itsekkäämpiä kuin koskaan ennen ja tää pandemia todistanut sen! Tuputetaan, uhkailaan ottamaan kokeellinen rokote,räyhätään,huudetaan yms!

   Lainaa

  14. Tulos: +42 (42 ääntä)
   Kilokalori: Ennen vanhaanhan ihmiset julkaisi tuollaisia Hannun tapaisia huhujen "korjauksia" lehdissä ihan yleisesti. "Minä allekirjoittanut olen kuullut kylillä kerrottavan, että taskuuni olisi ereyksessä unehtunut toisen omistama telefooni, tahi olisin käynyt kauppaa pienikokoisesta lasten polkumankelista. [...]
   Nää on aivan mainioita! Suosittelen kaikille @ylehistoria -tiliä Instagramissa, siellä noita on.

   Lainaa

  15. Tulos: +37 (45 ääntä)
   S: Kehikko-mallinen puutarharakennelma, jonka ympärille usein istutetaan köynnöskasveja, jotka sitten kasvavat muodostamaan "katon" kehikolle. Vähän niin kuin huvimaja mutta ilman kiinteää kattoa ja seiniä.
   Kiitos, opin tänään uutta. Ei ollu mitään hajua mikä tuo pergola on 😅

   Lainaa

  16. Tervetullut undulaatti 14.9.2021 16:49
   Tulos: +54 (58 ääntä)
   Hölmö ankerias: Mikä on pergola?
   Se on vähän niin kuin pordelli, muttei aivan.

   Lainaa

  17. Itsetön preeriasusi 14.9.2021 16:55
   Tulos: +20 (22 ääntä)
   Taas täytyy ihmetellä naurujen ja tykkäysten määrää. Tuossa ekassa jutussa, joka ei minua ainakaan huvittanut, mutta ymmärrän jos se on hauska jonkun muun mielestä, koska huumorintajuja on erilaisia, mutta 3000 (!) nauruhymiötä tai tykkäystä tommoselle jutulle!

   Lainaa

  18. Tulos: +28 (38 ääntä)
   Pingviini (ent. Soinniton ananas): Jennica, oi Jennica... On se. Tämä on sellainen oppikirjaesimerkki, että pureskellaanpa tuo vielä atomeiksi, ettei kukaan menisi tämmöiseen halpaan. Feissarimokien lukijathan ovat taatusti aika mediakriittistä porukkaa, mutta jos tämän sattuisikin lukemaan joku, jolle huijausten tunnistaminen tuottaa [...]
   Kävin läpi nuo kaikki asiat ja pari muuta sekunnin murto-osissa kun silmät osui kuvaan sillä ne ovat itsestäänselvyyksiä minulle, mutta en olis ikinä osannut kirjoittaa näitä ajatuksia noin selkeästi ylös. Hyvä että löytyy kuitenkin samoin ajattelevia ihmisiä jotka osaavat sanoittaa ajatuksensa ja valistaa sitä kautta muita. Pirun hyvää työtä!

   Lainaa

  19. Tulos: +7 (9 ääntä)
   Hölmö ankerias: Mikä on pergola?
   Se on pordellin edessä oleva koriste.

   Lainaa

  20. Nöyrä ilves 14.9.2021 23:02
   Tulos: +38 (38 ääntä)
   Jos tunnet itsesi yksinäiseksi, pieraise. Ihan takuulla joku tulee just silloin paikalle. Toimii joka ikinen kerta.

   Lainaa

  21. Syöty kameli 14.9.2021 23:07
   Tulos: -1 (25 ääntä)
   Sprinkles: Kun kielisantarmien ja pilkunviilaajien toimintaa yleisesti tykätään Internetissä paheksua, Jennican kommentti on jälleen hyvä muistutus siitä, miksi äidinkielen oppiminen on oikeasti tärkeää ja miten se vaikuttaa mm. kriittiseen ajatteluun. Jos kielen perussäännöt ovat hallussa, tuskin tulee [...]
   Melko ironista, että äidinkielen puolesta saarnaava käyttää sitten itse kuitenkin noin tökeröä anglismia.

   Lainaa

  22. Pingviini (ent. Soinniton ananas) 15.9.2021 1:33
   Tulos: +11 (11 ääntä)
   Toj Karin: Kävin läpi nuo kaikki asiat ja pari muuta sekunnin murto-osissa kun silmät osui kuvaan sillä ne ovat itsestäänselvyyksiä minulle, mutta en olis ikinä osannut kirjoittaa näitä ajatuksia noin selkeästi ylös. Hyvä että löytyy kuitenkin samoin ajattelevia ihmisiä jotka osaavat sanoittaa ajatuksensa ja valistaa sitä kautta muita. Pirun hyvää työtä!
   Voe tokkiisa, kiitos!

   Lainaa

  23. Hapero kivi 15.9.2021 20:07
   Tulos: +20 (20 ääntä)
   Koitin pieraista autossa, mutta turvaväli ei kasvanut. Teinkö jotain väärin?

   Lainaa

  24. Väsy pelikaani 21.9.2021 1:10
   Tulos: +8 (8 ääntä)
   Hapero kivi: Koitin pieraista autossa, mutta turvaväli ei kasvanut. Teinkö jotain väärin?
   Kyllä. Sinun pitää pieraista, eikä vain koittaa pieraista.

   Lainaa

  25. Rapattu banaani 26.9.2021 10:17
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   Itsetön preeriasusi: Taas täytyy ihmetellä naurujen ja tykkäysten määrää. Tuossa ekassa jutussa, joka ei minua ainakaan huvittanut, mutta ymmärrän jos se on hauska jonkun muun mielestä, koska huumorintajuja on erilaisia, mutta 3000 (!) nauruhymiötä tai tykkäystä tommoselle jutulle!
   Todennäköisesti Minna on superkuuma ja supersuosittu hottisbabe jonka jutuista noin seitsemän tykkää siksi että ne on hauskoja ja 2993 tykkäisi vaikka laittaisi kuvan perunasta.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: h&m, hm, huijaus, kuva, pergola, pieru, polkupyörä, pyörä, varastaa, yskä