Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kuvakooste, osa 319

Onko nuppineulan pää terävä vai tylppä?
Kuvakooste, osa 319

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 66 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Malttamaton hyönteinen 6.5.2021 1:02
   Tulos: -799 (909 ääntä)
   Nuppineulan pää on B tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan A, koska niitä on niin paljon erikokoisia?

   Lainaa

  2. Tulos: +146 (204 ääntä)
   Tuo nuppineulajuttu on taas esimerkki liian sanatarkasti englannista käännetystä ilmaisusta, "head of a pin". Jos sanottaisiin "neulannuppi" ei olisi mitään epäselvyyttä kummasta päästä on kyse.

   Lainaa

  3. Näsäviisas riikinkukko 6.5.2021 1:42
   Tulos: -148 (200 ääntä)
   Nuppineuloista tuli tällainen mieleen: kummalta puolelta näkkileipä kuuluu voidella, reikäiseltä vai aaltoisalta?

   Lainaa

  4. Sillaton stalkkeri 6.5.2021 1:53
   Tulos: +366 (390 ääntä)
   Näsäviisas riikinkukko: Nuppineuloista tuli tällainen mieleen: kummalta puolelta näkkileipä kuuluu voidella, reikäiseltä vai aaltoisalta?
   Reikäseltä naapurissa nii saa laitettua enemmän voita. Kotona aaltoiselta puolelta nii säästyy voi.

   Lainaa

  5. fruttidinightmare 6.5.2021 2:00
   Tulos: +97 (117 ääntä)
   Näsäviisas riikinkukko: Nuppineuloista tuli tällainen mieleen: kummalta puolelta näkkileipä kuuluu voidella, reikäiseltä vai aaltoisalta?
   Entä jos voiteleekin vain reunat?

   Lainaa

  6. Hyöttämätön Malteinen 6.5.2021 2:01
   Tulos: +531 (581 ääntä)
   Nuppineulan pää on A tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan B, koska olisi täysin sama sanoa että "neulankärki"?

   Lainaa

  7. Masentunut kukka (Pluri) 6.5.2021 2:11
   Tulos: +211 (219 ääntä)
   Näsäviisas riikinkukko: Nuppineuloista tuli tällainen mieleen: kummalta puolelta näkkileipä kuuluu voidella, reikäiseltä vai aaltoisalta?
   Voitelen molemmat puolet niin jos sattuu tippumaan niin tippuu voipuoli ylöspäin.

   Lainaa

  8. Raiteeton norppa 6.5.2021 3:18
   Tulos: +297 (321 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Nuppineulan pää on B tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan A, koska niitä on niin paljon erikokoisia?
   No eihän se "nuppineulan pään kokoinen" nyt mikään tieteellisen tarkka määre ole tarkoitus ollakaan  :D Tietenkään se ei tarkoita neulankärkeä, ei ole koskaan tullut mieleenkään että joku voisi kuvitella sen tarkoittavan neulankärjen kokoista. Kai silloin sanottaisiin että neulankärki eikä nuppineulan pää.

   Lainaa

  9. Tulos: +179 (189 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Nuppineulan pää on B tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan A, koska niitä on niin paljon erikokoisia?
   Haluaisin kuulla sun määritelmät esim. "kouralliselle" ja "nyrkin kokoiselle" käyttäen samaa logiikkaa :D

   Lainaa

  10. Kommentoin 6.5.2021 5:11
   Tulos: +119 (135 ääntä)
   Vaikka nuppineulan päitä onkin erikokoisia, niin itse aina miellän juurikin kuvassa näkyvän pään siksi, mitä sillä lauseella tarkoitetaan. Luulis, että se on se käytetyin koko yleismaailmallisesti 🤔

   Lainaa

  11. Tulos: -266 (332 ääntä)
   A olisi nuppineulan nuppi. B on se kuuluisa nuppineulan pää eli julmetun pieni neulankärki.

   Lainaa

  12. Päihteetön keiju 6.5.2021 6:07
   Tulos: +81 (99 ääntä)
   Ois ollu ees "Live, laugh, slash”

   Lainaa

  13. Toj Karin 6.5.2021 6:11
   Tulos: +121 (139 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Nuppineulan pää on B tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan A, koska niitä on niin paljon erikokoisia?
   Miten? Siten että neulan kärki ja neulan pää on ihan eri asioita. Peukkuäänestyskin  vahvistaa asian että vähemmistössä on  ihmiset joille se on opetettu väärin päin.

   Lainaa

  14. Tukintolvana 6.5.2021 6:11
   Tulos: +181 (203 ääntä)
   Nuppineulan pää on eri kuin nuppineulan kärki. Eli pallero-osa on pää. Ei kukaan ajattele silmäneulastakaan että silmäneulan pää on sen neulan kärki.

   Lainaa

  15. Ruokoton haltija 6.5.2021 6:36
   Tulos: +141 (151 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Nuppineulan pää on B tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan A, koska niitä on niin paljon erikokoisia?
   B on neulan kärki, ja niitäkin on paljon erikokoisia.

   Lainaa

  16. Tulos: +50 (76 ääntä)
   Ruokoton haltija: B on neulan kärki, ja niitäkin on paljon erikokoisia.
   Joo, tosin itse mieltäisin kyllä neulan kärjen kuvaannollisissa viittauksissa ”äärettömän” teräväksi riippumatta sen neulan paksuudesta joten neulan kärki on mielestäni aina saman (mitättömän) kokoinen. 
   Ja nuppineulan pää on luonnollisesti se pallo.

   Lainaa

  17. Tislattu jääkarhu 6.5.2021 7:23
   Tulos: +58 (76 ääntä)
   Iso Hoo: A olisi nuppineulan nuppi. B on se kuuluisa nuppineulan pää eli julmetun pieni neulankärki.
   A on nuppineulan pää, B on neulan kärki. Just Pieno-mokassa mainostit olevasi ketä-alueelta ja pidin sua hyvänä tyyppinä, mutta taidatkin olla salolainen. Hyi hyi

   Lainaa

  18. Muovailtava haisunäätä 6.5.2021 7:42
   Tulos: +81 (81 ääntä)
   Peeke: Joo, tosin itse mieltäisin kyllä neulan kärjen kuvaannollisissa viittauksissa ”äärettömän” teräväksi riippumatta sen neulan paksuudesta joten neulan kärki on mielestäni aina saman (mitättömän) kokoinen.  Ja nuppineulan pää on luonnollisesti se pallo.
   On myös tylppiä neuloja!

   Lainaa

  19. Takkuinen hilleri 6.5.2021 7:44
   Tulos: -48 (62 ääntä)
   Kommentoin: Vaikka nuppineulan päitä onkin erikokoisia, niin itse aina miellän juurikin kuvassa näkyvän pään siksi, mitä sillä lauseella tarkoitetaan. Luulis, että se on se käytetyin koko yleismaailmallisesti 🤔
   Kenestä Juurikista puhut? Tuliko kommentti väärään mokaan? Nyt ahdistaa, kun missään kuvassa ei näy kenenkään päätä, vain nuppineulan pää.

   Lainaa

  20. Takkuinen hilleri 6.5.2021 7:45
   Tulos: -58 (76 ääntä)
   Päihteetön keiju: Ois ollu ees "Live, laugh, slash”
   Miksi? Viiltää on cut.

   Lainaa

  21. Tulos: +4 (22 ääntä)
   Usein termiä käytetään käännösartikkeleissa ja tällöin tarkoitetaan yleensä 1,5mm:n halkaisijaa, joka tapaa olla muovittoman/lasittoman nuppineulan, ns. somistusneulan paksumman pään halkaisija. Vaihteluväli on pieni (n. 1-2mm) toisin kuin niillä nuppineuloilla, jotka helposti tulevat sanonnasta mieleen.

   Lainaa

  22. Tulos: -119 (137 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Nuppineulan pää on B tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan A, koska niitä on niin paljon erikokoisia?
   Naulan kantaan. Esimerkkinä käy mielestäni hyvin edellä mainittu naula. Naulassa A on naulan kanta ja B on pää. Samalla logiikalla nuppineulassa on pää ja kanta. Minun mielestä puhekielessä tarkoitetaan minkä tahansa terävän objektin "päällä" sitä terävintä kärkeä.

   Lainaa

  23. Suojaton roska 6.5.2021 8:13
   Tulos: +73 (77 ääntä)
   Tukintolvana: Nuppineulan pää on eri kuin nuppineulan kärki. Eli pallero-osa on pää. Ei kukaan ajattele silmäneulastakaan että silmäneulan pää on sen neulan kärki.
   Ja eikö tuosta nuppineulan pää -termistä tule jo mielleyhtymä yleensäkin päästä. Esimerkiksi yläpää, pyöreä muoto kuten ihmisen pää jne. 
   Vai onko tää jotenkin sama asia kuin lasi on puolillaan täysi/tyhjä, että meissä ihmisissä on ajattelun eroavaisuuksia. Jotkut toki väittää kiven kovaan, että maapallokin on litteä, tiedä heistä.

   Lainaa

  24. Soittamaton kärpänen 6.5.2021 8:31
   Tulos: +67 (69 ääntä)
   Nuppi on suomenkielinen päätä tarkoittava sana.

   Lainaa

  25. Tulos: -30 (54 ääntä)
   Nuppineulassa on kaksi päätä ja on puhujan vastuulla selventää puhuuko nuppipäästä vai kärkipäästä, jos asialla on mitään väliä.

   Lainaa

  26. Tarmokas raataja 6.5.2021 8:53
   Tulos: -47 (91 ääntä)
   Olen itse miettinyt samaa. Olen käsittänyt, että "nuppineulan pään kokoinen" tarkoittaa "tosi, tosi pieni". Kun puhutaan erikseen nuppineulasta, niin kävisi järkeen, että sanonnalla tarkoitettaisiin sitä neulan nuppia, jota ei muunlaisissa neuloissa ole. Mutta nuppineulan nuppi ei ole "tosi, tosi pieni", vaan ainoastaan "tosi pieni". Joten sen takia kävisi järkeen, että sanonnalla tarkoitettaisiin neulan terävää kärkeä, koska se on "tosi, tosi pieni".

   Lainaa

  27. Lokeroton tuhatjalkainen 6.5.2021 9:17
   Tulos: +90 (100 ääntä)
   Siis mitäh? Nuppineulan pään kokoinen määrä jotain asiaa on tilavuusmitta. Jos kyseessä olisi neulan kärjen pään kokoinen määrä, niin eihän se ole yhtään mitään, koska kärjen pää menee mikro- tai nanometreihin saakka. Sillon myös puhuttaisiin vain neulasta, eikä sillä ole väliä, onko siinä nuppia vai ei.

   Lainaa

  28. Konkurssikypsä lisko 6.5.2021 9:27
   Tulos: +82 (92 ääntä)
   Siis eikö jo nuppineulan "PÄÄ" herätä jengissä assosiaatioita jotka viittaisi pyöreään yläosaan? Jos käsketään laittamaan vaikkapa voidetta nuppineulan pään verran, niin kuinka paljon voidetta saatte kärkeä mittausapuna käyttäen? Samaistun kyllä tuohon että hieman ahdistaa miten eri tavoin ihmiset ajattelee asioita. Toisaalta subjektiivinen taju on rikkaus, toisaalta joillain se on sitä luokkaa että lobotomia olisi paikallaan. Mutta onhan nämä ihan hyviä herätyksiä. Kuinka vanha olit kun sait tietää, että on ihmisiä joilla ei ole "sisäistä silmää", eli he eivät kykene näkemään mielessään visuaalisia kuvia vaan ajattelevat kaiken lähinnä sanoin? Esimerkiksi jos heille sanoisi että kuvittele itsesi rannalle, niin siinä missä toiset pystyvät kuvittelemaan itsensä kuvankirkkaasti rannalle, lähes tuntemaan hiekan varpaissaan ja näkemään ympärillään meren, palmut jne., tämä tyyppi ei siihen suoranaisesti kykene. Ja yleensä he eivät myöskään ole tietoisia että on olemassa tämä toinen ihmistyyppi, joka kykenee näkemään ajatuksensa kuvin.

   Lainaa

  29. Kollo hylje 6.5.2021 9:34
   Tulos: +70 (82 ääntä)
   Eihän sanonnassa "nuppineulanpään kokoinen" olisi mitään järkeä, jos ei puhuttaisi tylpästä päästä. Muutenhan voisi vain sanoa "neulanpään kokoinen"

   Lainaa

  30. Olkaimeton sika 6.5.2021 12:20
   Tulos: +86 (92 ääntä)
   Tarmokas raataja: Olen itse miettinyt samaa. Olen käsittänyt, että "nuppineulan pään kokoinen" tarkoittaa "tosi, tosi pieni". Kun puhutaan erikseen nuppineulasta, niin kävisi järkeen, että sanonnalla tarkoitettaisiin sitä neulan nuppia, jota ei muunlaisissa neuloissa ole. Mutta nuppineulan nuppi ei ole "tosi, tosi [...]
   Olet ymmärtänyt väärin. Ei sillä tarkoiteta "tosi, tosi pientä" tai "mahdollisimman pientä" vaan se on käsite joka havainnollistaa juuri sellaista suunnilleen nuppineulan pään (sen palleron) kokoista, ehkä noin parin millin läpimittaista asiaa. Samoin kuin "herneen kokoinen" havainnollistaa tilavuudeltaan taas vähän isompaa asiaa, tai "golf-pallon kokoinen" taas isompaa. 
   Esimerkiksi nuppineulan pään kokoinen tahra ei tarkoita pistettä vaan, no, suunnilleen sen nuppineulan pallopään kokoista länttiä. 

   Lainaa

  31. Sukkanauhaton sakaali 6.5.2021 12:43
   Tulos: +63 (67 ääntä)
   Siis totta kai pää on se nuppi! Pystysuunnassa olevan minkä tahansa asian pää sijoittuu ylös, ellei sitä ole tarkennettu alapääksi. Pystysuunnassa olevan nuppineulan (esim. neulatyynyssä olevan) terä on luonnollisesti alhaalla ja nuppi ylhäällä. Pää=nuppi.

   Lainaa

  32. Tarmokas raataja 6.5.2021 14:22
   Tulos: -67 (79 ääntä)
   Olkaimeton sika: Olet ymmärtänyt väärin. Ei sillä tarkoiteta "tosi, tosi pientä" tai "mahdollisimman pientä" vaan se on käsite joka havainnollistaa juuri sellaista suunnilleen nuppineulan pään (sen palleron) kokoista, ehkä noin parin millin läpimittaista asiaa. Samoin kuin "herneen kokoinen" havainnollistaa [...]
   Mutta minkä kokoista nuppineulan palleroa? Niitä on eri kokoisia. Neulan kärjet ovat yleensä samaa kokoluokkaa.
   Jos tarkoitus olisi havainnollistaa tiettyä tilavuutta, niin nuppineulan nuppi on silloin huono vertaus. Sama kuin sanoisi, että siemenen kokoinen. Unikon vai mangon siemen?
   Sen vuoksi "nuppineulan pään kokoinen" ei tarkoita mitään tiettyä kokoa, vaan viittaa ainoastaan pienuuteen. Kysymykseksi jää, onko kyse nupin kokoluokan pienuudesta vai kärjen kokoluokan pienuudesta.

   Lainaa

  33. Olkaimeton sika 6.5.2021 15:04
   Tulos: +70 (78 ääntä)
   Tarmokas raataja: Mutta minkä kokoista nuppineulan palleroa? Niitä on eri kokoisia. Neulan kärjet ovat yleensä samaa kokoluokkaa. Jos tarkoitus olisi havainnollistaa tiettyä tilavuutta, niin nuppineulan nuppi on silloin huono vertaus. Sama kuin sanoisi, että siemenen kokoinen. Unikon vai mangon siemen? Sen vuoksi [...]
   Niitä yleisimpiä muovi- tai lasipäisiä nuppineuloja, ei mitään erikoisversioita. Niissä tavallisissa nuppineuloissa ei niin paljoa vaihtelua ole merkkien välillä, jotain milli suuntaan tai toiseen, että siitä olisi haittaa tällaisen silmämääräisyyteen perustuvan suuntaa-antavan havainnollistaminen kannalta, ja tiedät kyllä itsekin suunnilleen millaisia ne ovat jollet haluaisi vääntää vääntämisen vuoksi. Tietenkin "siemenen kokoinen" olisi huono havainnollistaja, siksi sitä ei yleisesti käytetäkään toisin kuin noita mainitsemiani. Herneidenkin koossa on variaatiota, ja silti jokainen normaalilla arkijärjellä käyvä ihminen ymmärtää mitä tarkoittaa jos vaikkapa jotain kosmetiikkatuotetta neuvotaan levittämään herneen kokoinen nokare (jossain naamarasvassani oli tällainen ohje ihan purkissa). Ei nämä ole mitään tieteellisissä yhteyksissä käytettäviä standardisoituja määreitä, joiden aivan tarkka mitta olisi välttämätöntä tietää, siinä tapauksessahan sen koko alunperinkin ilmoitettaisiin milli- tai mikrometreinä - niiden idea on antaa suuntaa-antava idea kokoluokasta, ja se on nuppineulan pään tapauksessa jotakuinkin sen nupin kokoinen. 
   Ei tässä ole mitään avointa kysymystä, olet vain ymmärtänyt asian väärin. 

   Lainaa

  34. perseenreijänsuuaukko 6.5.2021 15:07
   Tulos: -25 (29 ääntä)
   Ass to mouth

   Lainaa

  35. Tarmokas raataja 6.5.2021 16:02
   Tulos: -50 (62 ääntä)
   Olkaimeton sika: Niitä yleisimpiä muovi- tai lasipäisiä nuppineuloja, ei mitään erikoisversioita. Niissä tavallisissa nuppineuloissa ei niin paljoa vaihtelua ole merkkien välillä, jotain milli suuntaan tai toiseen, että siitä olisi haittaa tällaisen silmämääräisyyteen perustuvan suuntaa-antavan havainnollistaminen [...]
   Miksi juuri muovipäisiä nuppineuloja? Yleisimmät nuppineulatyypit ovat seuraavat:
   Ompelunuppineulat pienillä muovinupeilla.
   Ompelunuppineulat isoilla muovinupeilla.
   Ompelunuppineulat pikkuruisilla metallinupeilla (muistuttavat pieniä nauloja).
   Koristenuppineulat todella isoilla nupeilla.
   Tavallisen, metallipäisen nuppineulan nuppi voi olla 1/10 koristenuppineulan nupin koosta.

   Lainaa

  36. Loistava hanki 6.5.2021 19:22
   Tulos: +58 (66 ääntä)
   En ennen tätä päivää tiennyt, että nuppineulanpää ei ole sama asia kaikille. Ja että on näköjään enemmän kuin yksi ihminen täälläkin, jotka on sitä mieltä, että se on se kärki eikä nuppi. Olen hämmentynyt.

   Lainaa

  37. Malttamaton hyönteinen 6.5.2021 20:03
   Tulos: -69 (79 ääntä)
   Tarzan: Naulan kantaan. Esimerkkinä käy mielestäni hyvin edellä mainittu naula. Naulassa A on naulan kanta ja B on pää. Samalla logiikalla nuppineulassa on pää ja kanta. Minun mielestä puhekielessä tarkoitetaan minkä tahansa terävän objektin "päällä" sitä terävintä kärkeä.
   Tämäpä juuri. Mutta nähtävästi täällä suurin osa kommentoijista on naisia, jotka eivät erota kantaa ja päätä toisistaan.

   Lainaa

  38. Laikukas kana 6.5.2021 21:15
   Tulos: +42 (46 ääntä)
   Tarmokas raataja: Mutta minkä kokoista nuppineulan palleroa? Niitä on eri kokoisia. Neulan kärjet ovat yleensä samaa kokoluokkaa. Jos tarkoitus olisi havainnollistaa tiettyä tilavuutta, niin nuppineulan nuppi on silloin huono vertaus. Sama kuin sanoisi, että siemenen kokoinen. Unikon vai mangon siemen? Sen vuoksi [...]
     Mitä ihmeen järkeä olisi kokomäärityksessä "pelkkä piste, paljain silmin näkymätön", ellei sitten olla jo sellaisella tarkkuudella että tarvittaisiin mikrometrejä? Toki erilaisia lääketieteellisiä tai vaikka lävistysneuloja on eri paksuuksia, jotkut nuppineulanpäätä paksumpia, mutta jos puhutaan tavallisesta nuppineulasta, jos aivan kärjestä leikkaisi irti vaikka viidennesmillin, ei sitä voisi ilman mikroskooppia nähdäkään. "Nuppineulanpää" on järkevä "vähän sinnepäin" määritelmänä vain jos tarkoitetaan "pienempi kuin herne, mutta näkyy kuitenkin".

   Lainaa

  39. Turun Murre 6.5.2021 23:55
   Tulos: +39 (43 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Tämäpä juuri. Mutta nähtävästi täällä suurin osa kommentoijista on naisia, jotka eivät erota kantaa ja päätä toisistaan.
   On olemassa mm. "lasipäisiä nuppineuloja"  ja "muovipäisiä nuppineuloja"? Eiköhän se ole kaikille varsin selvää kumman pään materiaalista on kyse.

   Lainaa

  40. katsastamaton maito 7.5.2021 0:14
   Tulos: +17 (19 ääntä)
   Päihteetön keiju: Ois ollu ees "Live, laugh, slash”

   Eat, pray, carve.

   Lainaa

  41. Pehmeä jänis 7.5.2021 0:48
   Tulos: -14 (16 ääntä)
   Seuraava pollaus että: kuka vai ketä?

   Lainaa

  42. Pehmeä jänis 7.5.2021 0:48
   Tulos: -11 (11 ääntä)
   Ja hirtee vai köytee

   Lainaa

  43. Tulos: +37 (41 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Nuppineulan pää on B tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan A, koska niitä on niin paljon erikokoisia?
   Miks ihmeessä sanonnassa täsmennettäisiin, että _nuppineula_ jos siinä ei tarkoitettaisi vaihtoehtoa A?. Eikö olisi helpompi vain "neulan pää", jos tarkoitettaisiin sen kärkeä? Sanonnan ei ole tarkoitus olla tarkka, vaan kuvastaa jotain hyvin pientä. Neulankärki taas olisi olematon.

   Lainaa

  44. Hämärä maahinen 7.5.2021 10:34
   Tulos: +44 (50 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Tämäpä juuri. Mutta nähtävästi täällä suurin osa kommentoijista on naisia, jotka eivät erota kantaa ja päätä toisistaan.
   Sori kerta vedät sukupuolet mukaan niin insinööri mies tässä terve. Kyseinen käsite pää on standardin mukaan nimenomaan se tylppä pää. Eli nyt sen naisten mollaamisen kanssa hiljaa ja unohda ylivertaisuuden tunteesi ja ole rauhassa hiljaa väärässä

   Lainaa

  45. Tarmokas raataja 7.5.2021 10:48
   Tulos: -29 (39 ääntä)
   Laikukas kana:   Mitä ihmeen järkeä olisi kokomäärityksessä "pelkkä piste, paljain silmin näkymätön", ellei sitten olla jo sellaisella tarkkuudella että tarvittaisiin mikrometrejä? Toki erilaisia lääketieteellisiä tai vaikka lävistysneuloja on eri paksuuksia, jotkut nuppineulanpäätä paksumpia, mutta jos puhutaan [...]
   Koska kyse ei ole tarkasta mitasta, vaan kokoluokasta, tai kokoluokan mielikuvasta. Jos kyse olisi tarkasta mitasta, niin silloin kaikkien nuppineulojen olisi oltava samanlaisia, tai olisi oltava yksi selkeästi yleisin nuppineulan koko. Mutta kun ei ole. Kaikki vain olettavat, että nuppineulojen "standardi" on se, mitä heillä sattuu olemaan kotona.
   Minulle on monesti puhuttu "nuppineulan pään" kokoisista asioista yhteyksissä, joissa selvästi tarkoitetaan sitä terävän kärjen kokoluokkaa. Esim. rokotuksessa sanottiin, että "ei tarvitse pelätä, eihän siitä jää kuin nuppineulan pään kokoinen reikä!"
   Siksi olenkin ihmetellyt, että mitä järkeä puhua nimenomaan nuppineuloista, kun kaikkien neulojen kärjet ovat yhtä lailla häviävän pieniä. Ja jos joskus on jäänyt epäselväksi, kumpaa päätä tarkoitetaan, niin ei kehtaa kysyä, ettei pidetä hölmönä. 
   En oikeasti tiedä, mitä tuolla sanonnalla tarkoitetaan, kun tuntuu, että ihmiset tarkoittavat sillä ihan eri asioita. Ja jokainen on tietysti vakuuttunut siitä, että on itse oikeassa ja kaikki muut väärässä. Tämänkin mokan koko idea oli, että eri ihmiset ymmärtävät sanonnan eri tavalla, ja silti kommentit ovat täynnä vihaista rääyntää siitä, että "miten kukaan voi olla niin tyhmä että luulee sen muka tarkoittavan tuota".
   Ei voi muuta kuin olla onnellinen siitä, että tarkoitukset voi usein päätellä myös asiayhteydestä :D

   Lainaa

  46. Tarmokas raataja 7.5.2021 11:49
   Tulos: +3 (27 ääntä)
   No nyt minua jäi ihan häiritsemään koko juttu, joten lähdin hakemaan tietoa tästä sanonnasta. Ja tein mullistavan löydön! Tästä on useita eri versioita! Joskus sanotaan, että "nuppineulan pään kokoinen", ja joskus taas "nuppineulan kärjen kokoinen". Joskus "nuppineulan pallon kokoinen", ja joskus peräti "nuppineulan kokoinen". Ei mikään ihme, että ihmiset ajattelevat asiaa eri tavoilla ja käyttävät sanoja ihan ristiin! Oma arvaukseni on, että alun perin on tarkoitettu puhua nuppineulan pallosta, mutta kun eri ihmiset ovat ajatelleet asiaa mielessään eri tavalla, niin siitä on sitten versonnut kaikki muut nuppineulan kokovertaukset. Kokosin alle löytämiäni esimerkkejä näiden vertausten käytöstä, niistä näette itsekin että osa on täysin järkeviä, kun taas toisissa on selvästi käytetty vahingossa väärää sanaa. Ja mikä oudointa, "nuppineulan pallo" on selvästi harvinaisin kokovertaus, vaikka sehän on kaikkein yksiselitteisin ilmaisu siitä, mitä neulan osaa tarkoitetaan. Ensimmäisenä Oulun kaupunki käyttää sekä "päätä" että "kärkeä" järkevästi samassa julkaisussa: https://www.ouka.fi/oulu/ppm/hyonteisvauriot "Nuppineulanpään kokoisten reikien ohella on puun pinnassa usein myös aivan pieniä, nuppineulan kärjen kokoisia reikiä." Sitten Tekniikka&Talous käyttää samassa julkaisussa sekä "nuppineulan päätä" että "nuppineulaa": https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/nuppineulan-paahan-mahtuisi-4-000-000-000-000-koronavirusta-se-on-100-000-kertaa-enemman-kuin-viruksessa-on-atomeja/e063546b-391d-4cf0-8be5-91e51d213b4f "Nuppineulan päähän mahtuisi 4 000 000 000 000 koronavirusta – se on 100 000 kertaa enemmän kuin viruksessa on atomeja. Koronavirukset ovat hyvin pieniä: jopa niin pieniä, että ne ovat lähempänä atomien kuin nuppineulojen kokoluokkaa." Mainintoja nuppineulan kärjestä: https://yle.fi/uutiset/3-5737276 "Pienimmät näyttelykohteet ovat Suomen vanhimmat kärpäsen munat, jotka ovat vain nuppineulan kärjen kokoisia." http://vintti.yle.fi/yle.fi/tv1/juttuarkisto/tiede-ja-oppiminen/prisma-miksi-virukset-tappavat.html "Virukset ovat niin pieniä, että niitä mahtuisi nuppineulan kärjen kokoiselle alueelle 50 000." http://viljakaarme.net/ruokinta.html "Sopivan kokoinen määrä jauhemaista vitamiinia on aikuiselle eläimelle noin nuppineulan kärjen kokoinen annos joka toisella ruokintakerralla - -" https://kylat.blog/2018/07/15/ampiaisen-syntyma/ "Pienimmät olivat vain nuppineulan kärjen kokoisia ja isoimmat pursusivat jo ulos ahtaista kennoistaan." Mainintoja nuppineulan päästä: https://hsaoy.com/wp-content/uploads/Aurinkokunnan-mitat.pdf "Kuu olisi nuppineulan pään kokoinen ja vajaan 30 cm päässä maasta" https://www.is.fi/digitoday/art-2000001711233.html "Lisäksi näppäimistön yllä olevassa vaaleassa listassa sijaitsi nuppineulanpään kokoinen kamera tunnusluvun tallentamista varten." https://www.duodecimlehti.fi/duo96728 "Molemmissa jalkaterissä oli nuppineulan pään kokoista petekiaalista muutosta - -" https://www.hometalo.fi/hometalon-tunnistaminen/tuhohyonteiset/ "Hirsirytkyn aiheuttavat reiät ovat pyöreitä ja noin nuppineulan pään kokoisia." Mainintoja nuppineulan pallosta: https://www.miesklinikka.com/miesklinikka/kysymyspalsta?discussion_a=forum&discussion_forum_id=2&discussion_offset=400 "- - suurinpiirtein sen keskivaiheilla, on punainen, nuppineulan pallon kokoinen näppy". http://teemuihanpihalla.blogspot.com/2018/08/ "Ensimmäistä kertaa pariin päivään pystyi puhumaan ilman, että nieleskeli samalla nuppineulan pallon kokoisia ötököitä aina hengittäessään." Mainintoja pelkästä nuppineulasta: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002658868.html "Näin vältät pankkikortin kopioinnin – kamera vain nuppineulan kokoinen" https://www.auroralehti.fi/operaatio-avaruusromu/ "Jo yksikin nuppineulan kokoinen kappale voi hajottaa toimintakykyisen satelliitin - -" https://kimmopyykkotaidemuseo.fi/nayttelyt/lasten-lauantai/ "Valolintu oli pienen pieni, ensin vain nuppineulan kokoinen höyhenpallo - -" https://yle.fi/uutiset/3-11523740 "Ihmiset maallisine murheineen kutistuvat nuppineulan kokoisiksi."

   Lainaa

  47. Ovela vihannes 7.5.2021 12:39
   Tulos: +39 (41 ääntä)
   Tarzan: Naulan kantaan. Esimerkkinä käy mielestäni hyvin edellä mainittu naula. Naulassa A on naulan kanta ja B on pää. Samalla logiikalla nuppineulassa on pää ja kanta. Minun mielestä puhekielessä tarkoitetaan minkä tahansa terävän objektin "päällä" sitä terävintä kärkeä.
   Naulassa A on kanta ja B on kärki. En ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan naulan päästä.
   Nuppineulassa vastaavat ovat pää ja kärki.

   Lainaa

  48. Lukematon käärme 7.5.2021 13:34
   Tulos: +19 (23 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Nuppineulan pää on B tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan A, koska niitä on niin paljon erikokoisia?
   Se olis nuppineulan kärjen kokoinen, tai neulankärjen kokoinen.

   Lainaa

  49. Kamala mansikka 7.5.2021 17:35
   Tulos: +24 (26 ääntä)
   Tarzan: Naulan kantaan. Esimerkkinä käy mielestäni hyvin edellä mainittu naula. Naulassa A on naulan kanta ja B on pää. Samalla logiikalla nuppineulassa on pää ja kanta. Minun mielestä puhekielessä tarkoitetaan minkä tahansa terävän objektin "päällä" sitä terävintä kärkeä.
   Eikun se terävä osa on kärki, ihan kuin itsekkin sen tuossa lopussa sanoit. Pää ja kanta on sama asia, eli se nuppi.

   Lainaa

  50. Itseasiassa 7.5.2021 18:47
   Tulos: +23 (27 ääntä)
   Konkurssikypsä lisko: Siis eikö jo nuppineulan "PÄÄ" herätä jengissä assosiaatioita jotka viittaisi pyöreään yläosaan? Jos käsketään laittamaan vaikkapa voidetta nuppineulan pään verran, niin kuinka paljon voidetta saatte kärkeä mittausapuna käyttäen? Samaistun kyllä tuohon että hieman ahdistaa miten eri tavoin ihmiset [...]
   Olin myös hämmentynyt taannoin, kun sain tietää ettei kaikilla ihmisillä ole sisäistä puhetta. En ymmärrä vieläkään miten he ajattelevat, enkä varmaan ymmärrä ikinä.

   Lainaa

  51. Malttamaton hyönteinen 7.5.2021 21:24
   Tulos: -18 (24 ääntä)
   Petrus: Miks ihmeessä sanonnassa täsmennettäisiin, että _nuppineula_ jos siinä ei tarkoitettaisi vaihtoehtoa A?. Eikö olisi helpompi vain "neulan pää", jos tarkoitettaisiin sen kärkeä? Sanonnan ei ole tarkoitus olla tarkka, vaan kuvastaa jotain hyvin pientä. Neulankärki taas olisi olematon.
   Neulojakin on paljon erikokoisia. Siksi nuppineulan pää (siis se terävä) on paremmin kuvaava.

   Lainaa

  52. Tulos: -2 (4 ääntä)
   Hyöttämätön Malteinen: Nuppineulan pää on A tietenkin. Miten ihmeessä joku voisi kuvitella sen olevan B, koska olisi täysin sama sanoa että "neulankärki"?
   Tiiä häntä, mutta kyllä minä aloin ajatella maailmaa ihan uudella tavalla Adan avauksen jälkeen.

   Lainaa

  53. Särkemätön nektariini 8.5.2021 0:35
   Tulos: +42 (44 ääntä)
   Ihmeellisesti jotkut täällä inttää että nuppineulanpää ei voi tarkoittaa sitä palloa, koska NIITÄ ON ERIKOKOISIA!! Mitä sitten :D sillä viitataan kokoluokkaan. Löysin koirasta punkin, jonka oli jo ehtinyt imeä verta ja oli nuppineulanpään kokoinen. Kyllähän sanotaan myös että "herneenkokoinen määrä hammastahnaa", "nyrkin verran pastaa", "peukalonpäänkokoinen" ja vaikka kuinka paljon muuta! Ei tarvita mitään standardoitua millintarkkaa kokoa, riittää että tiedetään suunnilleen mistä puhutaan.

   Lainaa

  54. Tulos: -24 (30 ääntä)
   On olemassa nuppineulan nuppi, ja sitten se pää.

   Lainaa

  55. Nuti bataatti 8.5.2021 10:42
   Tulos: +3 (9 ääntä)
   Purrrr: Usein termiä käytetään käännösartikkeleissa ja tällöin tarkoitetaan yleensä 1,5mm:n halkaisijaa, joka tapaa olla muovittoman/lasittoman nuppineulan, ns. somistusneulan paksumman pään halkaisija. Vaihteluväli on pieni (n. 1-2mm) toisin kuin niillä nuppineuloilla, jotka helposti tulevat sanonnasta mieleen.
   Eikä ole vaikea arvata, mistä maasta nämä artikkelit ovat peräisin. Kuinkahan monta nuppineulan päätä on yksi jalkapallokenttä?

   Lainaa

  56. Nuti bataatti 8.5.2021 10:56
   Tulos: +3 (9 ääntä)
   Laikukas kana:   Mitä ihmeen järkeä olisi kokomäärityksessä "pelkkä piste, paljain silmin näkymätön", ellei sitten olla jo sellaisella tarkkuudella että tarvittaisiin mikrometrejä? Toki erilaisia lääketieteellisiä tai vaikka lävistysneuloja on eri paksuuksia, jotkut nuppineulanpäätä paksumpia, mutta jos puhutaan [...]
   Jos näöntarkkuus on 1.5 tai parempi, erottaa silmä yhden metrin päästä kaksi pistettä eri pisteiksi, jos niiden välimatka toisiinsa on viidesosa millimetristä tai enemmän. 20 cm:n päässä riittää näkökyky 0.3 tai enemmän erottamaan pisteet eri pisteiksi. Väittäisin siis, että lähes kaikki pystyisivät siis näkemään tuon katkaistun neulan pään ilman mikroskooppia.

   Lainaa

  57. Nuti bataatti 8.5.2021 11:00
   Tulos: 0 (4 ääntä)
   Ja edellisestä lainauksesta puuttuu tietenkin juuri se väite, jota kritisoin. Se kuului näin: "jos aivan kärjestä leikkaisi irti vaikka viidennesmillin, ei sitä voisi ilman mikroskooppia nähdäkään."

   Lainaa

  58. ellimelli 9.5.2021 9:29
   Tulos: 0 (2 ääntä)
   Kamala mansikka: Eikun se terävä osa on kärki, ihan kuin itsekkin sen tuossa lopussa sanoit. Pää ja kanta on sama asia, eli se nuppi.
   You hit the nail on the head!

   Lainaa

  59. Tulos: +7 (7 ääntä)
   Itseasiassa: Olin myös hämmentynyt taannoin, kun sain tietää ettei kaikilla ihmisillä ole sisäistä puhetta. En ymmärrä vieläkään miten he ajattelevat, enkä varmaan ymmärrä ikinä.
   Monet meistä tottuvat "ajattelemaan ääneen" eli puemme tietoisuuteen saapuvaa ajatusvirtaa puheeksi, vaikka ihminen pystyy käsittelemään tietoisia kokonaisuuksia monin eri mielikuvin. Ajattele jotain näkemääsi tarinaa jossa ei ole tekstiä tai puhetta. Voit jälkikäteen toistaa tarinan sanoin, mutta ne eivät olleet tarpeen sitä ymmärtäessä.
   Tietoinen ajattelu on kuitenkin asioiden jälkikäsittelyä, ihmisaivot ajattelevat ja tekevät päätöksiä alitajuisesti. Kun jokin päätös on tehty, se nousee tajuntaan joka pyörittää jatkuvaa havaintojen narratiivia ja tajunta perustelee päätöksen tietoisilla assosisaatioilla, sanallisesti tai muutoin. Tällöin ihminen vasta kokee ajatelleensa, vaikka asioiden varsinainen käsittely tapahtui ennen tajuista vaihetta, jossa se vasta voidaan pukea vaikkapa sanojen muotoon.

   Lainaa

  60. Kilokalori 10.5.2021 6:00
   Tulos: -1 (7 ääntä)
   Tunnystan etten edes ole ymmärtänyt, että nuppineulan pää tarkoittaa nuppineulaa. Olen vaan, luullu sen tarkoittavan yleisesti pientä asiaa.

   Lainaa

  61. Tulos: +9 (11 ääntä)
   Tarzan: Naulan kantaan. Esimerkkinä käy mielestäni hyvin edellä mainittu naula. Naulassa A on naulan kanta ja B on pää. Samalla logiikalla nuppineulassa on pää ja kanta. Minun mielestä puhekielessä tarkoitetaan minkä tahansa terävän objektin "päällä" sitä terävintä kärkeä.
   Nuppi:
   "Pieni pallon tai puolipallon muotoinen tavallinen, tavallisesti esineen päässä koristeena tms. oleva paksunnos. Esimerkiksi: Lipputangon nuppi."
   "Nuppineulan pää:
   1. Kanta, pää."
   Nuppi on päässä ja päällä viitataan usein myös nuppiin.
   Ps. Mikä ihmeen naulan pää? Liekö oma käyttämäsi sana, en ole itse koskaan kuullutkaan. Tarkoititko siis naulan kärkeä?

   Lainaa

  62. Morbidi piimä 14.5.2021 13:23
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   Masentunut kukka (Pluri): Voitelen molemmat puolet niin jos sattuu tippumaan niin tippuu voipuoli ylöspäin.
   Optimisti. Itsehän ajattelin tekstiäsi lukiessani että aina tippuu voipuoli alaspäin. 😀

   Lainaa

  63. Odottava lintu 17.5.2021 14:55
   Tulos: +3 (7 ääntä)
   Malttamaton hyönteinen: Tämäpä juuri. Mutta nähtävästi täällä suurin osa kommentoijista on naisia, jotka eivät erota kantaa ja päätä toisistaan.
   Eikös tuollainen viisastelu ole jo mennyt pois muodista? Aika kulahtanutta lukea jo hävinneen aikakauden asenteellisia "hysteerisen hauskoja ja provokatiivisia" juttuja. Tulee mielikuva, että joku 65 v patu siellä tekohengittää nuoruusvuosiaan internetin anonymioissa. Pläh.

   Lainaa

  64. Astmaton lammas 26.5.2021 21:10
   Tulos: -1 (3 ääntä)
   Tarmokas raataja: No nyt minua jäi ihan häiritsemään koko juttu, joten lähdin hakemaan tietoa tästä sanonnasta. Ja tein mullistavan löydön! Tästä on useita eri versioita! Joskus sanotaan, että "nuppineulan pään kokoinen", ja joskus taas "nuppineulan kärjen kokoinen". Joskus "nuppineulan pallon kokoinen", ja joskus [...]
   Wau. Jos joku kaipaa suomen kielen kandintyön aihetta, niin tässä on puolet työstä jo tehtynä.
   Itseänikin on häirinnyt aina kuvaus, että nuppineulan päälle mahtuisi xx bakteeria. Puhutaanko siinä nuppineulan pyöreästä pinnasta vai vain korkeimmasta laesta? Puolikkaasta nuppineulan palloa?
   Mutta onneksi Tarmokas raataja on nimensä mukainen, ja nyt voin todeta, että nuppineulan päätä voi käyttää tilavuusyksikkönä, mihin se muotonsa puolesta sopiikin, ja pinta-alayksikkönä sopivampi on nuppineulan kärki, jota monet lähteet ansioituneesti jo käyttävätkin.

   Lainaa

  65. Sisustettu kuguaari 24.7.2021 10:59
   Tulos: -1 (1 ääni)
   Minäkin rakastuin Adaan tuon pähkäilyn takia. :)

   Lainaa

  66. Kiteetön vadelma 13.10.2022 11:50
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Minulle neuvottiin sormenpäästä verensokeria ottaessa, että "nuppineulan pään kokoinen veripisara". Kyllä se sen pallon kokoinen täytyy olla, että toimii koko laite. En edes ymmärrä miten kukaan voi kuvitella nuppineulan pään olevan se kärki? Miten? Kuinka iso osa kärkeä? Vai koko neula? Hämmentävää, koska kuulostaa siltä, ettei edes trollauksen vuoksi, vaan ihan vilpittömästi niin luulee.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: inspiraatio, kuva, kärki, lihakset, neula, nuppineula, nuppineulan pään kokoinen, puukko, selkä, veitsi