Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Sekalaisia, osa 490

Jäätävä paljastus asuntolainoista.
Suurenna näkymä
Sekalaisia, osa 490

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 29 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Masentunut kukka (Pluri) 20.4.2021 0:18
   Tulos: +280 (294 ääntä)
   Ei tarvi vissiin lukea Talouselämää. Ajattelin että tuollainen perusmatikka on kaikilla ala-asteen käyneillä hallussa.

   Lainaa

  2. Hillitty ananas 20.4.2021 2:03
   Tulos: -166 (214 ääntä)
   Ajokortin juuri saanut ON aikuinen...

   Lainaa

  3. Rosberg Jr 20.4.2021 2:21
   Tulos: +210 (218 ääntä)
   Hillitty ananas: Ajokortin juuri saanut ON aikuinen...
   17-vuotiaiden ajokortillisten määrä on kasvanut huimasti lakimuutoksen myötä...

   Lainaa

  4. Tulos: +190 (208 ääntä)
   Suomessa on yksiä maailman matalimpia liikennekuolleisuusmääriä suhteuttaessa jopa väestöön ja ajettuihin kilometreihin. Mielestäni niin kauan kuin ei olla nollassa, kannattaa järjestelmää aina pyrkiä parantamaan. Yhdysvalloissa, joissa kortin saa jo 16-vuotiaana, on n. kolminkertainen määrä liikennekuolemia suhteutettuna väestömäärään. Toki, tämä ei yksin johdu 16-vuotiaista kuskeista. Liikennekulttuuri on erilainen. Baareista on tapana lähteä omalla autolla kotiin ja tämä ei ole sosiaalisesti yhtä paheksuttua kuin Suomessa, vaikka meillä on kosteampi alkoholikulttuuri. Haluaisin kuitenkin uskoa, että mikäli ajokorttilakia uudistetaan, uudistukset perustuvat kerättyyn tutkimusdataan ja riskianalytiikkaan eikä ”musta tuntuu” -arvontoihin.

   Lainaa

  5. Tarpeeton kiivi 20.4.2021 3:36
   Tulos: +88 (94 ääntä)
   Sprikles: Suomessa on yksiä maailman matalimpia liikennekuolleisuusmääriä suhteuttaessa jopa väestöön ja ajettuihin kilometreihin. Mielestäni niin kauan kuin ei olla nollassa, kannattaa järjestelmää aina pyrkiä parantamaan. Yhdysvalloissa, joissa kortin saa jo 16-vuotiaana, on n. kolminkertainen määrä [...]
   Usan liikenneonnettomuudet on seurausta suht lepsusta opetuksesta ennen kortin saantia. Kaipa siellä tuo oma vapaus liikkumiseen menee liikenteen turvallisuuden edelle.

   Lainaa

  6. Kilokalori2 20.4.2021 5:43
   Tulos: +150 (180 ääntä)
   Hillitty ananas: Ajokortin juuri saanut ON aikuinen...
   18vuotias ei välttämättä aikuinen ole, täysi-ikäinen kyllä.

   Lainaa

  7. Tulos: -4 (40 ääntä)
   No joo, jos tuota ajokorttia pitää uudistaa niin tuommoiset rajoitukset vois paremmin toimia ennen korttia (tosin ei tuossa muodossa tietenkään). Sen kortin kun kuuluisi olla se todistus ajotaidoista ja kyvystä itsenäiseen ajoon. Olishan se jännä kun ajokortin saat todistuksena ja sit kuitenkaan et saa ajaa ennen kuin saat *fanfaareja* ajokortin kortin.

   Lainaa

  8. Myötätunnoton hilleri 20.4.2021 6:51
   Tulos: +84 (106 ääntä)
   Kilokalori2: 18vuotias ei välttämättä aikuinen ole, täysi-ikäinen kyllä.
   Juuri niin. Aikuinen lain puolesta, ei henkisesti.
   18-v aivot on vielä teinitasolla, siinä 23-25 ikävuoden kohdalla ollaan päästy aikuisuuteen.

   Lainaa

  9. Kilokalori 20.4.2021 6:52
   Tulos: +154 (170 ääntä)
   Moderno on itsekin ns. ajan hermolla ja laittoivat työpaikkailmoituksen ihan internettiin omalla kännykällä. TJ keksi että siellä ne nuoretkin on, joten nyt vaan kynä käteen, vähän passiivisaggressiivista rivienvälissä vihjailua paperille niitä just loparit ottaneita valittajia kohtaan, ja sitten vaan odottelemaan hakemuksia. TJllä päivä pulkassa. Seuraavaksi sitten muotoilemaan yleisöosastokirjoitusta siitä, miksi nuoret ei hae töihin, eivätkä kestä yhtään työstressiä. Alku voi olla sama kuin tässäkin, vetää vaan yli tuon "tuu meille töihin".

   Lainaa

  10. Myötätunnoton hilleri 20.4.2021 6:59
   Tulos: +25 (29 ääntä)
   Veeti: No joo, jos tuota ajokorttia pitää uudistaa niin tuommoiset rajoitukset vois paremmin toimia ennen korttia (tosin ei tuossa muodossa tietenkään). Sen kortin kun kuuluisi olla se todistus ajotaidoista ja kyvystä itsenäiseen ajoon. Olishan se jännä kun ajokortin saat todistuksena ja sit kuitenkaan et saa ajaa ennen kuin saat *fanfaareja* ajokortin kortin.
   Vähän hassuja oli ehdotukset alkupeeäisessä artikkelissa 
   Itse ajattelen, että ajokielto mopokortti-iässä estää b-kortin saannin poikkeusluvalla (eli alle18v). Ajokielto ikävuosina 17-20 johtaisi uudestaan autokoulun käyntiin.
   Poikkeusluvalla yöajokielto (22-06), on käytössä jossain maissa ja suurin osa onnettomuuksista ja törkeistä ylinopeuksista taitaa syntyä aamuyöstä. (Kun poikkeuslupa on saatu harrastusta/koulu varten, ei niissä yöllä käydä)
   Toki landella on heikkoa jäädä kiinni ku ei ole oikein poliiseja.
   Jossain on myös käytössä et ei saa olla muita kyydissä.

   Lainaa

  11. Takkuinen hilleri 20.4.2021 7:29
   Tulos: -32 (44 ääntä)
   Kylmäävää faktaa on kirjoiteltu myös EU:n elpymisvälineestä. Eikös takainsinmaksuaika ole samaa luokkaa tuon asuntolainan kanssa? Kuinka moni nelikymppinen on maksamassa tänään otettua lainaa 30 vuoden päästä? Entä viiskymppisistä?

   Lainaa

  12. Tulos: +33 (35 ääntä)
   Kuvailiko Risto juuri normaalin viikonloppunsa?

   Lainaa

  13. Päihteetön hirmulisko 20.4.2021 8:57
   Tulos: +46 (48 ääntä)
   Mitä vittua, Risto?

   Lainaa

  14. Ponne Jarkka 20.4.2021 9:04
   Tulos: +19 (23 ääntä)
   Rosberg Jr: 17-vuotiaiden ajokortillisten määrä on kasvanut huimasti lakimuutoksen myötä...
   Puhumattakaan mopo-/mopoautokortista.  Mielestäni tuo 17-vuotiaiden B-kortin saamiseen pitäisi liittää ehto että saisi ajaa vain silloin kun kortin myöntämisen perusteet täyttyvät eli esim. harrastuksiin ajo tms. Vähenis nuo 17-vuotiaiden aiheuttamat onnettomuudet, ylinopeudet ja yleinen häiritsevä ajo (pilluralli).
   Valvontahan on tietenkin käytännössä mahdotonta ellei poliisin rekisterinnumeron etälukulaitteissa ole kunkin reknron sallitut ajoajat.

   Lainaa

  15. Tulos: +43 (43 ääntä)
   Hillitty ananas: Ajokortin juuri saanut ON aikuinen...
   Nii itse sain kortin vasta noin 30 vuotiaana että melko aikuisena itseäni silloin jo pidin.

   Lainaa

  16. Räkäpää 20.4.2021 10:06
   Tulos: +63 (65 ääntä)
   Myötätunnoton hilleri: Juuri niin. Aikuinen lain puolesta, ei henkisesti.18-v aivot on vielä teinitasolla, siinä 23-25 ikävuoden kohdalla ollaan päästy aikuisuuteen.
   Pappa puhui ennen kuolemaansa vähän yli 90-vuotiaana, että ei ole vielä ehtinyt aikuistua ja tuskin ehtiikään. Melko vähillä tiedoilla tämä matka mennään ja iän lisääntyessä tulee vain lisää asioita, joista ei tajua mitään.

   Lainaa

  17. Tulos: -16 (18 ääntä)
   Sanoisin että Risto ei ole tosissaan.

   Lainaa

  18. Ihana kirjohylje 20.4.2021 11:17
   Tulos: +136 (140 ääntä)
   Onko tuo siis työnhakuilmoitus? Onpa kryptinen, mutta yritän tulkita. "Hyvä työntekijä sietää stressiä, on kärsivällinen ja mukautuva." Eli työpaikalla on epärealistisen tiukat urakka-aikataulut, palkanmaksut viivästyvät ja joskus voi joutua tekemään vieruskaverinkin työt. "Sekä työntekijät että esimiehet odottavat hyvältä työntekijältä toimeliaisuutta ja itsenäisyyttä." Eli taukoja ei pidetä ja työtehtäviin ei perehdytetä. "Hyvä työntekijä jaksaa myös kehittää itseään eli yrittää pysyä työssään ajan tasalla." Eli työhön vaadittavat kurssit sun muut suoritetaan vapaa-ajalla ja maksetaan omasta pussista. Menikö oikein?

   Lainaa

  19. Jorma Ralli-Kukkula 20.4.2021 12:11
   Tulos: +29 (31 ääntä)
   Jotenkin ei yllätä että uutinen on nimen omaan Talousseiskasta. Muistelenko väärin että TE olisi joskus ollut ihan vakavasti otettava lehti, vai oliko se vain ennen someaikaa ja sen otsikoille ja jutuille ei päässyt naureskelemaan yhtä suuri yleisö?

   Lainaa

  20. Kuivakas vihannes 20.4.2021 14:16
   Tulos: +45 (45 ääntä)
   Räkäpää: Pappa puhui ennen kuolemaansa vähän yli 90-vuotiaana, että ei ole vielä ehtinyt aikuistua ja tuskin ehtiikään. Melko vähillä tiedoilla tämä matka mennään ja iän lisääntyessä tulee vain lisää asioita, joista ei tajua mitään.
   Eipä se silti tarkoita sitä, ettei olisi kehittyneempi kyky arvioida syy- ja seuraussuhteita. Vaarisi vitsi on hauska ja kertoo hänen hyvästä kyvystään itsearvioon. Kuitenkin 18-vuotiaana aivot ovat ihan biologisessa mielessä kesken, eikä sen toteamisessa ole mitään väärää tai eriarvoistavaa.

   Lainaa

  21. Tulos: +33 (33 ääntä)
   Kilokalori2: 18vuotias ei välttämättä aikuinen ole, täysi-ikäinen kyllä.
   Jep. Tunnen myös parikin yli viisikymppistä joita en sanois aikuiseksi.

   Lainaa

  22. Arkkienkeli 20.4.2021 18:18
   Tulos: +25 (25 ääntä)
   Sprikles: Suomessa on yksiä maailman matalimpia liikennekuolleisuusmääriä suhteuttaessa jopa väestöön ja ajettuihin kilometreihin. Mielestäni niin kauan kuin ei olla nollassa, kannattaa järjestelmää aina pyrkiä parantamaan. Yhdysvalloissa, joissa kortin saa jo 16-vuotiaana, on n. kolminkertainen määrä [...]
   U.S.A:n kohdalla täytyy ottaa myös huomioon osavaltiokohtaiset säännökset. Osassa voi ajaa 0.5 promillenkin pieruissa ja osassa 0.00 promillen ylittävä voi aiheuttaa 6kk linnatuomion. Nämä säännöt eivät sovi suoraan suomeen. Missään nimessä ei ajokorttia 16v. suomessa. Tuon ikäiset ovat ihan lapsia ja eivät ymmärrä seuraamuksia. 17v. voi saada ajokortin. Mutta tähän vaaditaan myös psykologilla käyntejä ja arviointi siitä, että onko sen ikäinen tarpeeksi kypsä saamaan ajo-oikeuden. Tiedän tämän veljenpojastani joka sai kortin 17v. pitkän koulumatkan (ei enää jaksanut ajaa 27km per suunta kouluun mopolla.) ja puuttuvan julkisen liikenteen vuoksi. On henkisesti ikäistään vanhempi. Samalla tarjoaa koulumatkat myös neljälle muulle, joten Win-Win Situation.

   Lainaa

  23. Tulos: +8 (14 ääntä)
   Myötätunnoton hilleri: Vähän hassuja oli ehdotukset alkupeeäisessä artikkelissa Itse ajattelen, että ajokielto mopokortti-iässä estää b-kortin saannin poikkeusluvalla (eli alle18v). Ajokielto ikävuosina 17-20 johtaisi uudestaan autokoulun käyntiin.Poikkeusluvalla yöajokielto (22-06), on käytössä jossain maissa ja suurin [...]
   Periaatteessa oon pitkälti samaa mieltä tuosta öisestä ajokiellosta, mutta monilla nuorilla etenkin urheiluharrastukset venyy iltakymmenen yli. Mm. höntsävuoroja ei välttämättä ole aiemmin tarjolla ja oon kuullut myös että lätkätreenit voi loppua kymmeneltä. Jos ottaa vielä huomioon että syrjäseudulla asuessa ajomatka voi viedä tunnin tai enemmänkin... myös jotkut työt, esimerkiksi siivous, jota omat kaverit teki jo alaikäisinä, voi jatkua iltamyöhään. Siksi ton ajo-oikeuden pitäis jatkua puoleen yöhön, mikäli jotain rajoituksia siihen määrättäisiin. Tai siihen vois lisätä ehdon, ettei kyydissä saa olla muuta nuorisoa (paitsi hyvästä syystä, esim. kimppakyyti treeneistä samalla suunnalla asuvalle).
   Toisaalta, vaikeaksi menis...

   Lainaa

  24. Kykenemätön peura 20.4.2021 21:39
   Tulos: +29 (29 ääntä)
   Aika jännä. Itse otin 25 vuoden lainan 25-vuotiaana ja saan sen maksettua 50-vuotiaana 2040-luvulla. Pitäisikö tästä kirjoittaa kirja?

   Lainaa

  25. Tulos: +7 (13 ääntä)
   Hillitty ananas: Ajokortin juuri saanut ON aikuinen...
   En kyllä pidä edes alle 25v aikuisena, saatikka 18v.

   Lainaa

  26. Laho paimen 21.4.2021 6:44
   Tulos: +10 (16 ääntä)
   Myötätunnoton hilleri: Juuri niin. Aikuinen lain puolesta, ei henkisesti.18-v aivot on vielä teinitasolla, siinä 23-25 ikävuoden kohdalla ollaan päästy aikuisuuteen.
   Harvemmin alle 25-vuotiaita voi aikuiseksi sanoa, ja kehitys menee koko ajan siihen suuntaan että aikuistuminen tapahtuu aina vaan vanhempana. Taitaa olla lähempänä kolmeakymmentä vuotta se keskiarvo, jolloin ihminen alkaa elämään kuin aikuinen. Ottaa vastuuta omasta elämästään ilman että pakotetaan, huolehtii itse omista asioistaan ja pystyy tulemaan toimeen omillaan vaikkei olisi pakko. Poikkeuksiakin toki löytyy, mutta suurin osa juurikin näitä jotka ovat väkisin joutuneet aikuistumaan syystä tai toisesta.

   Lainaa

  27. Muovailtava pulu 21.4.2021 7:49
   Tulos: +19 (19 ääntä)
   Hienoa, että talouselämä -lehteen on löytynyt joku matemaatikko joka osaa laskea 30+30. Itse pääsimme ostamaan ensiasunnon vasta vähän alle nelikymppisenä, koska lama koetteli talouttamme juuri kun olimme kolmekymppisiä. Sen jälkeen, 15 vuotta myöhemmin, muutimme viisikymppisenä kalliimpaan kaupunkiin ja mieluisa asunto oli sen verran kallis, että tarvittiin lisää lainaa, joka oli alunperin taas 20 vuodeksi. Nostimme summaa, koska huomasimme pärjäävämme vähemmällä netolla ja se lyheni jonkin verran. Osaakohan talouselämän asiantuntijat laskea, että olemme eläkkeellä, ennen kuin lainan maksu loppuu, ellemme myy asuntoa sitä ennen? Mutta onneksi sen näkee suoraan pankin sivuilta, koska on viimeinen lainanmaksupäivä, joten onneksi heitä ei tarvita tähän. Olen 67 kun lainan maksu loppuu, ellemme myy asuntoa ja muuta halvempaan paikkaan sitä ennen.

   Lainaa

  28. Vuolas kärpänen 21.4.2021 8:21
   Tulos: 0 (10 ääntä)
   800 euron ajokortti on niin kallis, että pitää saada auto kaupanpäälle?

   Lainaa

  29. Tulos: +8 (8 ääntä)
   Riston kommentti eskaloitui kyllä suhteellisen nopeasti.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: 30 vuotta, ajokortti, asuntolainat, lainat, liikenneturvallisuus, moderno, sääntö-suomi, työnantaja, työntekijät, työpaikka, työt, töitä

 • Uusimmat

 • Kategoriat