Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Mitä tänään syötäisiin? Osa 19

Voiko omenalle edes olla allerginen?
Mitä tänään syötäisiin? Osa 19

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 92 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Nuorekas gorilla 13.4.2021 0:13
   Tulos: +662 (686 ääntä)
   Ennen myös siedätyttiin paremmin allergeeneille, kun oltiin jatkuvasti tekemisissä kotieläinten, mullan ja muun tän tyyppisen kanssa. Enkä kyllä ihmettelisi jos joku olisi kuollutkin, kun on "syönyt mitä on tarjottu ja ollut kiitollinen"

   Lainaa

  2. Salamannopea kärpänen 13.4.2021 0:13
   Tulos: +561 (579 ääntä)
   Niinpä! Ennen syötiin mukisematta ja hiihdettiin 30km kouluun kesäkuussakin, ja ihan hyvin pärjättiin! Elinajanodote ei ollut lainkaan lyhye...

   Lainaa

  3. Tulos: +400 (452 ääntä)
   Sylvi toivottavasti vielä jostain ruoasta iskee sinulle anafylaktinen sokki, josta selviät täpärästi ja saat lopun elämäs kuunella vittuilua siitä miten nirsoilit vain ja esitit ettei tarvitsisi syödä.

   Lainaa

  4. Tulos: +299 (315 ääntä)
   Voi pyhä Sylvi sentään, kun toisilla on pakonomainen tarve omata mielipide joka asiaan, ei mitään merkitystä onko siinä yhtään mitään järkeä vai ei. Jos sä et ymmärrä jotain asiaa, kuten mä en ymmärrä just vaikka allergioista mitään, tai miten puhelimet toimii, niin se on ihan OK. Sulla on varmasti omat vahvuudet, asioita joissa sä oot tosi hyvä, kuten hiekan syöminen ja epäonnnistuminen perhosten pyytämisessä lippiksen kanssa Sylviseni.

   Lainaa

  5. Veikeä seppä 13.4.2021 0:22
   Tulos: +204 (282 ääntä)
   Ymmärrän Sylviä. Nykynuorten kotkotuksia allergiat ja muut ruokarajoitteet. Minäkään en vain pidä laktoosista, nirso kun olen, joten ostan maitotuotteeni huomattavasti kalliimpana. /s

   Lainaa

  6. Ruostunut lisko 13.4.2021 0:22
   Tulos: +384 (394 ääntä)
   Sylvi varmaan seuraa somessa Maria Nordinia, jonka mielestä moni sairauskin on vain omasta tahdosta kiinni. :)

   Lainaa

  7. Juovikas appelsiini 13.4.2021 0:27
   Tulos: +270 (280 ääntä)
   Ruostunut lisko: Sylvi varmaan seuraa somessa Maria Nordinia, jonka mielestä moni sairauskin on vain omasta tahdosta kiinni. :)
   Jep! tai huono näkö on vain opittu tapa, oot vaan ilman silmälaseja se on sun näkö eikä sun tartte vaatia itteltäs sen enempää!

   Lainaa

  8. Haikaileva metsämarja 13.4.2021 0:52
   Tulos: -315 (341 ääntä)
   Taitaa olla tämän vuosikymmenen muoti-ilmiötä tämä ruokavaliohössötys. Sitä ollaan niin vegaania sun muuta ja kyllä siitä muistetaan myös muillekkin mainita, vaikka kukaan ei sitä edes kysyisi.

   Lainaa

  9. Lihaksikas luumu 13.4.2021 0:52
   Tulos: +203 (207 ääntä)
   Voi aivot mitkä teitte! Rakastan kiiviä, mutta allergian takia en voi nauttia siitä, sillä tämä aiheuttaa ihon kutinaa, pientä turvotusta nieluun ja pistelyä suuhun. Mutta jos kerta se kaikki on pään sisällä, niin ikävää, että aivot päättivät tehdä tällaisen kepposen.

   Lainaa

  10. Työkyvytön hampurilainen 13.4.2021 1:05
   Tulos: +231 (237 ääntä)
   Ahaa, eli en siis silloin ollut tarpeeksi kiitollinen siitä maapähkinällä maustetusta thairuuasta kun jouduin sairaalaan? No sehän selittääkin! Ja minä urpo kun olen sen jälkeen pähkinää vältellyt vaikka kiitollisuutta olis pitäny reenata. Ei sillä, ymmärtääkseni allergioita on kyllä nykyään enemmän kun niinä vanhoina hyvinä aikoina, kun syötiin pelkkää pettuleipää, ja kouluun hiihdettiin kesät talvet. Ja seuraavaan ei ole lähdettä heittää, eli saatan puhua läpiä päähäni, mutta muistaisin jostain lukeneeni, että kasari-ysärillä oli hetken vallassa buumi, että pienille lapsille suositeltiin olevan syöttämättä yleisempiä allergiaa aiheuttavia ruokia, kun tämän siis ajateltiin ehkäisevän allergioiden syntyä, mutta kävikin niin että allergiat lisääntyi räjähdysmäisesti.

   Lainaa

  11. Tulos: +91 (95 ääntä)
   Maria Nordin is that you?

   Lainaa

  12. Penseä kenguru 13.4.2021 1:43
   Tulos: +56 (60 ääntä)
   No voi hyvä sylvi..

   Lainaa

  13. Penseä kenguru 13.4.2021 1:44
   Tulos: +64 (74 ääntä)
   Eipä niitä allergioita voi valitettavasti valita.

   Lainaa

  14. katsastamaton maito 13.4.2021 1:59
   Tulos: +369 (385 ääntä)
   Haikaileva metsämarja: Taitaa olla tämän vuosikymmenen muoti-ilmiötä tämä ruokavaliohössötys. Sitä ollaan niin vegaania sun muuta ja kyllä siitä muistetaan myös muillekkin mainita, vaikka kukaan ei sitä edes kysyisi.

   "Vegaanit tunkee vegaaniuden joka asiaan", sanoo täysin järkevä sekasyöjäoletettu ketjuun, jossa kukaan ei ole sanallakaan maininnut vegaaniutta...

   Lainaa

  15. Aurinkolasiton noita 13.4.2021 3:14
   Tulos: +129 (133 ääntä)
   Nii, no ei sillo ennevanhaan meillä ollukkaan täällä iha kaikkee tarjolla. Noi on ihan jälkeenpäin keksittyjä, kaiken maailman kiivi- ja appelsiiniallergiat, kun rupesivat tänne niin hassunmakuisia hetelmiä laivaamaan. Nih.

   Lainaa

  16. Suihkunraikas papukaija 13.4.2021 3:32
   Tulos: +197 (203 ääntä)
   Omena oli lempihedelmäni. Pidin siitä sellaisenaan, soseena ja mehuna. Tein syksyisin omenapiirakkaa. Sitten, joskus nelikymppisenä, päätin alkaa nirsoilla ja lopetin omenan syömisen. Joku voisi luulla, että syy lempihedelmäni välttämiseen olisi johtunut siitä kerrasta, kun nieluni turposi lähes umpeen ja lääkärini kielsi minulta omenalla herkuttelun...

   Lainaa

  17. Päätön mansikka 13.4.2021 3:43
   Tulos: +183 (207 ääntä)
   Haikaileva metsämarja: Taitaa olla tämän vuosikymmenen muoti-ilmiötä tämä ruokavaliohössötys. Sitä ollaan niin vegaania sun muuta ja kyllä siitä muistetaan myös muillekkin mainita, vaikka kukaan ei sitä edes kysyisi.
   Ja sieltä tultiin taas ensimmäisenä valittamaan kaikkialla huutelevista vegaaneista, ilman että yksikään vegaani on täällä asiasta maininnut.
   Kyllä se tuntuu nämä ylpeät lihan__syäjät olevan niitä joiden on pakko ruokavaliotaan joka paikassa mainostaa :DD
   Ja mulla on kyl jotenkin sellanen fiilis että vegaaneja on voinut olla myös ennen vuotta 2020, ihan varmaksi en mene sanomaan.

   Lainaa

  18. Epämukava kivi 13.4.2021 4:37
   Tulos: +41 (71 ääntä)
   Johanna on muuten ihan oikeessa, vaikka ehkä oudolta kuulostaa. Itse oon allerginen sitruunalle tuoreena, mut jos sitä on kypsennettynä jossain ruoassa, ei aiheuta oireita.

   Lainaa

  19. Masentunut kukka (Pluri) 13.4.2021 5:20
   Tulos: +229 (233 ääntä)
   Ennen vanhaan se allergia saattoi olla jopa hyvin kertaluontoista. Jaha... Pekka ei pitänyt pähkinöistä ja kouristeli itsensä hengiltä.

   Lainaa

  20. Kommentoin 13.4.2021 5:50
   Tulos: +182 (186 ääntä)
   Epämukava kivi: Johanna on muuten ihan oikeessa, vaikka ehkä oudolta kuulostaa. Itse oon allerginen sitruunalle tuoreena, mut jos sitä on kypsennettynä jossain ruoassa, ei aiheuta oireita.
   Joillekkin saattaa siltikin kypsennettynäkin aiheuttaa, niin en ihan lähtis sillä oletuksella toisille allergisille ruokaa tarjoamaan...

   Lainaa

  21. Tulos: +132 (144 ääntä)
   Haikaileva metsämarja: Taitaa olla tämän vuosikymmenen muoti-ilmiötä tämä ruokavaliohössötys. Sitä ollaan niin vegaania sun muuta ja kyllä siitä muistetaan myös muillekkin mainita, vaikka kukaan ei sitä edes kysyisi.
   Vegaanius ei ole allergia vaan valinta, eikä siten liity tähän keskusteluun mitenkään.
   Sitäpaitsi, se kirjoitetaan "muillekin".

   Lainaa

  22. Tulos: +137 (143 ääntä)
   Epämukava kivi: Johanna on muuten ihan oikeessa, vaikka ehkä oudolta kuulostaa. Itse oon allerginen sitruunalle tuoreena, mut jos sitä on kypsennettynä jossain ruoassa, ei aiheuta oireita.
   Tämähän ei päde siis kaikilla. Esim. suvussani on henkilö, joka ei voi syödä sitrushedelmiä missään muodossa. Siksi on hyvä varmistaa allergikolta suoraan missä menee raja.

   Lainaa

  23. Työläs roska 13.4.2021 6:30
   Tulos: -98 (126 ääntä)
   Irvikisu: Vegaanius ei ole allergia vaan valinta, eikä siten liity tähän keskusteluun mitenkään.Sitäpaitsi, se kirjoitetaan "muillekin".
   https://tekniikanmaailma.fi/kielioppivirheista-huomauttelevista-ihmisista-paljastui-yhteinen-piirre-ovat-mantteja/ Tämä pätee.

   Lainaa

  24. Räkäpää 13.4.2021 6:38
   Tulos: +102 (108 ääntä)
   Allergiat on tunnettu antiikin roomassa, kiinassa ja kreikassa. Muuta?

   Lainaa

  25. Polarisoitunut maksamato 13.4.2021 6:48
   Tulos: -66 (104 ääntä)
   Sylvin tarinassa on totta toinen puoli. Allergiat ovat tietenkin totista totta, mutta kyllä niitä todella paljon myös feikataan, koska ei tykätä esim. maidosta. Vilja-allergiakin katoaa usein, jos tarjolla on normipullan sijaan herkullisempia leivoksia, keliaakikko tekee suuren numeron siitä ettei hänelle sopivaa leipää ole tarjolla, mutta vappuna vetää tavallisia munkkeja niin paljon kuin pötsiin mahtuu jne... Em. perustuu tositapahtumiin ruokapalvelua riittävän läheltä seuranneena.

   Lainaa

  26. Kekseliäs mandariini 13.4.2021 6:53
   Tulos: +104 (114 ääntä)
   Haikaileva metsämarja: Taitaa olla tämän vuosikymmenen muoti-ilmiötä tämä ruokavaliohössötys. Sitä ollaan niin vegaania sun muuta ja kyllä siitä muistetaan myös muillekkin mainita, vaikka kukaan ei sitä edes kysyisi.
   Kiva, kun muistit meille mainita, että et ole ruokavaliohössöttäjä, vaikka kukaan ei sitä sinulta kysynytkään. Jostain syystä monille tuo ruokavalionsa ilmoittaminen mitä kummallisimmissa yhteyksissä on tärkeää, kuten sinulla nyt. Monelle se taas ei ole tärkeää, joten kaikenlaisia ruokavalioita noudattavia on myös niiden joukossa, jotka eivät tee siitä numeroa.

   Lainaa

  27. Myötätunnoton hilleri 13.4.2021 7:09
   Tulos: +74 (82 ääntä)
   Aurinkolasiton noita: Nii, no ei sillo ennevanhaan meillä ollukkaan täällä iha kaikkee tarjolla. Noi on ihan jälkeenpäin keksittyjä, kaiken maailman kiivi- ja appelsiiniallergiat, kun rupesivat tänne niin hassunmakuisia hetelmiä laivaamaan. Nih.
   Totta
    Mutta ihan tutkitusti maalla syntyneillä/asuvilla on vähemmän allergioita ja parempi vastustuskyky. Tätä maassamöyrimisen vaikutusta vastustuskykyyn testattiin viime vuonna kaupunkipäiväkodissa tuomalla metaäpohjaa ja lapset leikkivät sen päällä.
   Ja kyllä, on yllättävän paljon ihmisiä jotka eivät vaan pidä jostain ja sanovat olevansa "allergisia" ja se taas hankaloittaa niiden elämää, joilla allergia on.
   Kaikesta huolimatta en vähättele muiden allergioita.

   Lainaa

  28. Sievä luovuttaja 13.4.2021 7:40
   Tulos: -29 (53 ääntä)
   Työkyvytön hampurilainen: Ahaa, eli en siis silloin ollut tarpeeksi kiitollinen siitä maapähkinällä maustetusta thairuuasta kun jouduin sairaalaan? No sehän selittääkin! Ja minä urpo kun olen sen jälkeen pähkinää vältellyt vaikka kiitollisuutta olis pitäny reenata. Ei sillä, ymmärtääkseni allergioita on kyllä nykyään [...]
   Paitsi että maapähkinä ei ole pähkinä vaan palkokasvi. Eli pähkinäallergian sijaan taidatkin olla allerginen hernekasveille tai sitten muulle thairuuassa olleelle ainekselle.

   Lainaa

  29. Työkyvytön karpalo 13.4.2021 7:41
   Tulos: +182 (186 ääntä)
   Aika usein tullut vastaan, että samat vanhemmat ihmiset, jotka sanovat, että ennen syötiin mitä tarjottiin, nirsoilevat melkoisesti itse. Pottumuusin ja läskisoosin pitää kelvata kaikille, mutta "nykyajan hömpötyksiä" he eivät kuitenkaan itse syö. Eikä tarvitse olla edes mitään kovin erikoista. Eräs sanoi pitsaa tällaiseksi nykyajan hömpötykseksi, jota ei syö, vaikka päällä oli yksinkertaisesti vain juustoa, kinkkua ja tomaattia, mitä syö mutuen kyllä ja pullakin kelpaa. Mutta ei samat raaka-aineet leivottuna "nykyajan hömpötyksiin".

   Lainaa

  30. Kilokalori 13.4.2021 8:24
   Tulos: +67 (73 ääntä)
   Epämukava kivi: Johanna on muuten ihan oikeessa, vaikka ehkä oudolta kuulostaa. Itse oon allerginen sitruunalle tuoreena, mut jos sitä on kypsennettynä jossain ruoassa, ei aiheuta oireita.
   Tuo toimii tiettyihin kasvisproteiineihin jotka hajoavat helposti lämmössä, mutta ei esim. selleriin, kurkumaan tai pähkinöihin. Niille allergiset saavat myös lämpimästä kasviksesta oireita.
   Ihmetyttää miten se edes muiden napoja koskee, jos jättää esim. kylässä kahvista maidon ja juo mustana. Että nirsoilua vaan on kaikenlainen laktoosivika ja muu epäkiitollisuus. Ei edes maitoa kahviinsa laittanut vaikka tarjosin.
   Tiedän suvun kotikylältä pari tällaista "allergiat on vain nirsoilua"-mummoa jotka maitoakin vetää vaikka heillä on laktoosivika. Ja kiireellä kotiin. Vaikealta elämä vaikuttaa.

   Lainaa

  31. Ulkoneva opas 13.4.2021 8:29
   Tulos: +45 (49 ääntä)
   Lihaksikas luumu: Voi aivot mitkä teitte! Rakastan kiiviä, mutta allergian takia en voi nauttia siitä, sillä tämä aiheuttaa ihon kutinaa, pientä turvotusta nieluun ja pistelyä suuhun. Mutta jos kerta se kaikki on pään sisällä, niin ikävää, että aivot päättivät tehdä tällaisen kepposen.
   Aivosi eivät tykkää samoista herkuista kuin sinä.

   Lainaa

  32. Kirjautuminen epäonnistui 13.4.2021 8:49
   Tulos: +29 (33 ääntä)
   Lihaksikas luumu: Voi aivot mitkä teitte! Rakastan kiiviä, mutta allergian takia en voi nauttia siitä, sillä tämä aiheuttaa ihon kutinaa, pientä turvotusta nieluun ja pistelyä suuhun. Mutta jos kerta se kaikki on pään sisällä, niin ikävää, että aivot päättivät tehdä tällaisen kepposen.
   Niin no... Pään sisällähän nuo mainitsemasi oireet kuuluvat olevan, joten Sylvi oli sittenkin aika tarkkanäköinen!

   Lainaa

  33. Läpinäkyvä gorilla 13.4.2021 8:59
   Tulos: +131 (135 ääntä)
   Joo nykyajan lapset on niin epäkiitollisia. Minunkin 1v6kk alkoi nirsoilemaan pähkinöiden suhteen niin rajusti että kehitti koko vartalo ihottuman ja turvotti toisen silmän umpeen ettei tarvitsisi enää syödä pähkinää. Kiittämätön penikka.

   Lainaa

  34. Korkeahko kultakala 13.4.2021 9:17
   Tulos: -9 (47 ääntä)
   Myötätunnoton hilleri: Totta Mutta ihan tutkitusti maalla syntyneillä/asuvilla on vähemmän allergioita ja parempi vastustuskyky. Tätä maassamöyrimisen vaikutusta vastustuskykyyn testattiin viime vuonna kaupunkipäiväkodissa tuomalla metaäpohjaa ja lapset leikkivät sen päällä. Ja kyllä, on yllättävän paljon ihmisiä jotka [...]
   Miten nämä henkilöt, jotka sanovat kärsivänsä allergiasta, hankaloittavat varsinaisten allergisten elämää..? Ymmärrän että haasteita voi tulla ruuan laittajalle, jos/kun ruuan syöjillä on syystä tai toisesta johtuvia ruokarajoitteita. Mutta ei kai se allergisten elämää hankaloita. Eikö se vaan mahdollisesti lisää tarjolla olevia vaihtoehtoja, kun allergisten lisäksi mytös muutkin vaativat vaihtoehtoja peruspurtavan lisäksi?
   Minulla ei ole tietääkeni ruoka-allergioita, haasteita ruuan syömisessä sen sijaan liikaakin. En tiedä mistä ne ovat peräisin. Näin on ollut lapsesta lähtien. Yksi selkeä tekijä on se, että vasta aikuisena diagnosoidun laktoosi-intoleranssin takia olen alkanut vältellä/inhota maitoa. Mutta se ei selitä haasteitani syödä vihanneksia sekä ruokia, joissa ruoka-ainekset ovat "epämääräisesti sekaisin". Se lienee joku pyykkinen juttu, syömishäiriö kenties. Kehittyikö se minulle sen takia, että vanhempani eivät osanneet luoda ruokahetkistä miellyttäviä ja tarjota riittävän sinnikkäästi monipuolista ruokaa? Jotkin lähteet väittävät, että lapsuusajan "nirsoilu" voi johtaa syömishäiriöön (selective eating disorder). Mutta miksi tämä ongelma on vain minulla eikä sisaruksillani, jos kyse on vanhempieni kelvottomuudesta? Vai onko se synnynnäinen ominaisuus minussa? On myös tutkimuksia autismin ja ruuan koostumuksesta johtuvat syömishäiriön yhteydestä. Autisimia minulla ei ole, mutta voisihan tämä sama ominaisuus kai esiintyä ihmisella ilmankin autismia..? Näitä mietteitä ja pohdintoja en kuitenkaan jaksa esittää jokaiselle satunnaiselle tuttavuudelle, joka ottaa asiakseen kritisoida syömisiäni tai vitsailla niille. Ihan vaan tiedoksi entiset luokkakaverit, nykyiset työkaverit ja Sellon Subwayn kassa. Jokaisen meistä on pakko syödä. Oman terveyteni takia teen parhaani, että söisin mahdollisimman monipuolisesti. Koitan totuttaa itseäni hankaliin ruokiin (ei vaan tunnu onnistuvan), otan lautaselleni vihanneksia ja tiedättekö mitä... Verikokeiden perusteella kaikki arvoni ovat oikein hyvät. Joten mitä se kellekään kuuluu, mitä laitan suuhuni ja kuinka nopeasti tämä prosessi käy ja jos nyt omaa tuskaani helpottaakseni siirrän jotain lautasen syrjään. Minä maksan kuitenkin esim. työpaikkaruokalassa ihan sen saman summan. Voisitteko pitää katseenne omassa lautasessa? Jo kouluikäisenä tuumin, että ruokatunti on se kaikista suurin inhokkituntini. Se on ollut sitä aina jo on edelleen. Ja jos joskus päätän säästää itseni syömisen aikaiselta ahdistukselta ja hyperventiloinnilta, ja päätän ostaa sen Subin jossa ei ole kuin leipä, juusto, pihvi ja kastiketta, niin keneltä se on pois? Ei kai ainakaan Subwayltä, jolle kuitenkin kyseisestä patongista maksan ihan sen saman summan kuin muutkin...

   Lainaa

  35. Muisteleva sitruuna -83 13.4.2021 9:19
   Tulos: -1 (23 ääntä)
   Työkyvytön hampurilainen: -- kasari-ysärillä oli hetken vallassa buumi, että pienille lapsille suositeltiin olevan syöttämättä yleisempiä allergiaa aiheuttavia ruokia, kun tämän siis ajateltiin ehkäisevän allergioiden syntyä, mutta kävikin niin että allergiat lisääntyi räjähdysmäisesti. 
   Minulle kiellettiin antamasta kalaa jonkin aikaa, kun olin reagoinut joihinkin viljoihin ja muistaakseni mansikkaan lievillä allergisilla oireilla. Toki isän viljelemä ohra sopi kummasti, kun sitä ei oltu ruiskutettu millään "myrkyillä" ml. korrenvahvistaja tms. :) Säästyin kuitenkin allergioilta - maalla asumisella ja pihoilla/pelloilla pienestä pitäen möyrimisellä lie osuutta asiaan. Ja opin syömään kalaakin, vaikka en saanut syödä sitä uusien makujen opetteluun sopivassa iässä.

   Lainaa

  36. Tulos: +48 (50 ääntä)
   Kommentoin: Joillekkin saattaa siltikin kypsennettynäkin aiheuttaa, niin en ihan lähtis sillä oletuksella toisille allergisille ruokaa tarjoamaan...
   Just näin. Minulla on tuo omena-allergia mutta pystyn syömään kuumennettua omenaa, esim. omenapiirakkaa tms. Sitten olen allerginen myös sitrushedelmille, enkä pysty syömään missään muodossa sitrushedelmiä.

   Lainaa

  37. Patalaiska lohikäärme 13.4.2021 9:48
   Tulos: +70 (74 ääntä)
   Kommentoin: Joillekkin saattaa siltikin kypsennettynäkin aiheuttaa, niin en ihan lähtis sillä oletuksella toisille allergisille ruokaa tarjoamaan...

   Jep. paprika-allergia voi tarkoittaa yhdelle ettei voi syödä tuoretta paprikaa, ja toiselle sitä ettei voi syödä mitään missä on ripauskin paprikajauhetta (ja aika valtavan monissa maustesekoituksissa ja eineksissä on). ja jos ei tiedä kuinka vakava omena-allergia jollain on, niin ei ainakaan omenapiirakkaa kannata tarjota.

   Lainaa

  38. Patalaiska lohikäärme 13.4.2021 9:58
   Tulos: +70 (76 ääntä)
   Leikitäänpä hetki, että Sylvi on oikeassa, ja mitään allergioita ei oikeasti ole olemassa. Mikään ruoka-aine ei aiheuta ongelmia, mutta jotkut uskovat vakaasti että pähkinöiden syöminen johtaa hengenvaaralliseen tilaan. Tämä pelko että ruoka-aine voi tappaa olisi silloin täysin todellinen näille henkilöille, ja millä tavalla se on Sylviltä pois, että kunnioittaisi toisten ruokavaliota. Mulle on aivan sama onko allergia todellinen vai päänsisäinen. Jos mulle kertoo, että ei voi syödä kiiviä, niin en laita kiiviä hedelmäsalaattiin. Ja ei, en ole kuin Sylvi, allergiat eivät ole uskon asia, vaan tiedän, että ne ovat todellisia.

   Lainaa

  39. Tulos: +23 (27 ääntä)
   Epämukava kivi: Johanna on muuten ihan oikeessa, vaikka ehkä oudolta kuulostaa. Itse oon allerginen sitruunalle tuoreena, mut jos sitä on kypsennettynä jossain ruoassa, ei aiheuta oireita.
   Itse olen allerginen tuoreelle omenalle ja herneelle, kypsennettynä tai pakkasen kautta käyneenä pystyn syömään. Sensijaan kiiviin, kirsikoihin, pähkinöihin jne jne en koske missään muodossa. Omenasta en edes tiedä miltä maistuu sellaisenaan, en ehdi edes maistamaan sitä ennenkuin oireet tulevat. Herneet ovat niin herkkua että niitä on pakko syödä edes vähäsen vaikka tiedän alkavani oirehtia.

   Lainaa

  40. Tulos: 0 (8 ääntä)
   Itse aiheeseen liittyen: voiko omenalle allerginen oikeasti syödä omenaa lämpökäsittelyn jälkeen? Jos voi, onko omena poikeus vai käyttäytyykö useammat allergiat ja allergeenit samoin?

   Lainaa

  41. Tulos: +37 (41 ääntä)
   Toj Karin: Itse aiheeseen liittyen: voiko omenalle allerginen oikeasti syödä omenaa lämpökäsittelyn jälkeen? Jos voi, onko omena poikeus vai käyttäytyykö useammat allergiat ja allergeenit samoin?
   Riippuu kasvisproteiinin tyypistä, jos proteiini hajoaa lämmön vaikutuksesta helposti, sen allergiaa aiheuttava ominaisuus voi vähentyä. Esim. selleri ja pähkinät ei toimi näin, vaan niiden allergeenit säilyvät lämmössäkin. Ystäväni on allerginen käytännössä kaikille kasviksille paitsi sitruksille, ja hän pystyy silti syömään esim. omenapiirakkaa, muttei selleriä keitossa.

   Lainaa

  42. Kimeä lohikäärme 13.4.2021 12:11
   Tulos: +59 (61 ääntä)
   Minulla on lievää yliherkkyyttä tiettyjä hedelmiä kohtaan jos syön niitä raakana. Esimerkiksi tomaatti, sitruuna ja kiivi aiheuttavat karvaan tunteen suussa ja kurkussa, ja huuleni rohtuvat. Olen lukenut, että tällä on tekemistä siitepölyallergian kanssa. Luulin pitkään, että tämä reaktio tapahtuu kaikille, enkä tajunnut sen olevan yliherkkyyttä. Mainitsin sitten kerran kavereille, että "tiedättehän sen tunteen kun tomaatti kirvelee", ja sain tietää ettei se olekaan normaalia! Se on kyllä totta, että kypsennettynä tätä reaktiota ei tule, ainoastaan raakana. Minulla tämä reaktio on lievä ja voin elää sen kanssa, mutta joillakin se on pahempi, ja sen vähättely "nirsoiluna" on typerää.

   Lainaa

  43. Eloton rotta 13.4.2021 12:15
   Tulos: +36 (38 ääntä)
   Ite oon kyllä allerginen omenapiirakallekkin kun oon allerginen omenalle. Yksilöllisten erojen takia kannattais varmaan kysyä henkilöltä itseltään kelle piirasta aikoo syöttää, et onko vai eikö, facebookin sijasta. Välttyy silloin Sylvienkin kommenteilta.

   Lainaa

  44. Pelkäämätön soturi 13.4.2021 12:16
   Tulos: +73 (79 ääntä)
   Korkeahko kultakala: Miten nämä henkilöt, jotka sanovat kärsivänsä allergiasta, hankaloittavat varsinaisten allergisten elämää..? Ymmärrän että haasteita voi tulla ruuan laittajalle, jos/kun ruuan syöjillä on syystä tai toisesta johtuvia ruokarajoitteita. Mutta ei kai se allergisten elämää hankaloita. Eikö se vaan [...]
     Se on allergisilta pois siksi, että ihmisillä menee nirsoilu ja allergia sekaisin jos nirsot eivät myönnä, että kyse on nimenomaan nirsoilusta.Jos vaikkapa koulussa tai päiväkerhossa on pähkinäallergikko -siis sellainen "anafylaktinen shokki nyt" tasoinen -niin kukaan ei saa pähkinöitä, ettei vahinkoa sattuisi. Jos joku ei pidä niistä, riittää, ettei syö niitä.
     Nirsoille riittää se, ettei heille tarjota ruokalajia josta he eivät pidä -en toki itsekään laita hedelmäsalaattiin kiiviä, jos tiedän ettei joku vieraista pidä kiivistä, enkä pahastu jos joku joka ei pidä nyppii sen pois, jos en tiennyt. Mutta jos paikalla on joku, joka on tosissaan allerginen kiiville, joudun pesemään kaiken keittiössä mikä on koskettanut kiiviä, laittamaan kiivisalaatin ulos tai heittämään sen pois, ja aloittamaan alusta. 
    Ja tässä tulee vastaan "poika joka huusi sutta" -efekti: jos joku on tehnyt tuon operaation kymmenen kertaa koska joku sanoi olevansa allerginen, ja sitten jälkeenpäin totesi notta nah, en vain tykkää, voin syödä kiiviä jos sitä on niin vähän ettei se maistu, niin yhdennellätoista kerralla kokki ei välttämättä enää viitsi ruveta koko operaatioon. Huonolla tuurilla se yhdestoista on oikeasti allerginen. 
     Siksi, syödessäni ulkona, kun pyydän ruokani ilman jotain ainetta, korostan että *en* ole allerginen, keittiötä *ei* tarvitse pestä, ja annosta *ei* tarvitse heittää pois jos joku vahingossa sekoittaa sitä samalla lusikalla kuin jotain muuta. Että en vain halua syödä sitä ainetta.

   Lainaa

  45. Tulos: +19 (21 ääntä)
   Pöljä: Omenasta en edes tiedä miltä maistuu sellaisenaan, en ehdi edes maistamaan sitä ennenkuin oireet tulevat.
   Omena on kyllä siitä jännä, että se maku vaihtuu hyvin dramaattisesti kypsennettäessä.

   Lainaa

  46. Päheä undulaatti 13.4.2021 12:19
   Tulos: +58 (64 ääntä)
   Polarisoitunut maksamato: Sylvin tarinassa on totta toinen puoli. Allergiat ovat tietenkin totista totta, mutta kyllä niitä todella paljon myös feikataan, koska ei tykätä esim. maidosta. Vilja-allergiakin katoaa usein, jos tarjolla on normipullan sijaan herkullisempia leivoksia, keliaakikko tekee suuren numeron siitä ettei [...]
   Aina ei ole kysymys edes feikkaamisesta, vaan allergia on sen verran lievä, että se aiheuttaa lähinnä epämukavuutta eikä välitöntä hengenvaaraa. Allergikko sitten punnitsee tilanteessa riskejä ja hyötyjä ja päätyy mahdollisesti vähemmän fiksuun ratkaisuun eli syö allergisoivaa ainetta sisältävää ruokaa, koska muuta ruokaa ei oikeasti ole saatavilla, ei halua sosiaalisesti kiusalliseen tilanteeseen, ei halua leimautua nirsoilijaksi tai tuottaa ylimääräistä vaivaa, tai kaikista vähiten fiksusti koska ruoka nyt vaan näyttää niin houkuttelevalta ja se ihottuma/ripuli/tms. on sitten myöhempi murhe. Niin että tässä yksi selitys sille, miksi jotkut allergikot syövät joskus ruokaa, jolle oikeasti ovat allergisia. Ihan omasta kokemuksesta puhun, itselläni on sekä lieviä että yksi ihan hengenvaarallinenkin allergia, ja niitten lievien kanssa olen joskus em. tavalla toiminut. En todellakaan suosittele, jälkikäteen olen aina ajatellut, että tyhmä olin ja olisi vain pitänyt sanoa suoraan ruoan tarjoajalle, miten asia on. Omalla terveydellään ei kannata leikkiä.

   Lainaa

  47. Arkkienkeli 13.4.2021 12:19
   Tulos: -11 (15 ääntä)
   Sylvi = pershiki. Ihan samaa kastia. Tarpeeton ja turha. Hyvä että satunnaisella sohvaperunalla on lääketieteellistä faktaa esitetävänä.

   Lainaa

  48. Tulos: +21 (23 ääntä)
   Toj Karin: Itse aiheeseen liittyen: voiko omenalle allerginen oikeasti syödä omenaa lämpökäsittelyn jälkeen? Jos voi, onko omena poikeus vai käyttäytyykö useammat allergiat ja allergeenit samoin?
   Itse olen sillä tavalla allerginen omenalle, etten tuoreena voi syödä ollenkaan, ettei kurkku turpoa umpeen, mutta omenapiirakkaa voin syödä siten, että tulee vain silmien ja ikenien kutinaa muutamaksi tunniksi, eikä sitäkään uskalla syödä yksin ollessa ihan varmuuden vuoksi. Porkkana aiheuttaa taas raakana samanlaisen reaktion, kuin kypsennetty omena ja kypsänä pystyy syömään ongelmitta. Hyvä silti kysyä aina tapauskohtaisesti.

   Lainaa

  49. Pelkäämätön soturi 13.4.2021 12:48
   Tulos: +54 (58 ääntä)
   Päheä undulaatti: Aina ei ole kysymys edes feikkaamisesta, vaan allergia on sen verran lievä, että se aiheuttaa lähinnä epämukavuutta eikä välitöntä hengenvaaraa. Allergikko sitten punnitsee tilanteessa riskejä ja hyötyjä ja päätyy mahdollisesti vähemmän fiksuun ratkaisuun eli syö allergisoivaa ainetta sisältävää [...]
     Nojaa, itse olen allerginen kissoille ja pidän niitä silti -imuroida ja tuulettaa saa aika raivokkaasti, Heinixiä menee, ja nenä on aamulla tukossa. Pidän kissoista. Ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka syövät jotain mille ovat allergisia jos se on aivan vastustamattoman houkuttelevaa, ja ihottuma tms on sen arvoista -jos allergia on lievä. Niitä en ymmärrä, jotka menevät muiden puolesta päättämään että allergia on varmaan lievä, ja myrkyttävät heidät mennessään.

   Lainaa

  50. Irma von Sladdi 13.4.2021 12:49
   Tulos: -27 (29 ääntä)
   jesme: Sylvi toivottavasti vielä jostain ruoasta iskee sinulle anafylaktinen sokki, josta selviät täpärästi ja saat lopun elämäs kuunella vittuilua siitä miten nirsoilit vain ja esitit ettei tarvitsisi syödä.
   Miksi Sylvin pitäisi selviytyä? Jo nimestä päätellen on ihan tarpeeksi kauan Telluksella happea kuluttanut ja pilannut maisemaa...

   Lainaa

  51. Työkyvytön hampurilainen 13.4.2021 13:16
   Tulos: +47 (47 ääntä)
   Sievä luovuttaja: Paitsi että maapähkinä ei ole pähkinä vaan palkokasvi. Eli pähkinäallergian sijaan taidatkin olla allerginen hernekasveille tai sitten muulle thairuuassa olleelle ainekselle.
   Ällös huolehdi, lääkärin ohjeen mukaisesti kävin allergiatesteissä ja positiiviseksi paljastui maa-, hassel- ja muutama muu pähkinä (sekä jotkut siitepölyt.)
   Siispä pakko tuumata vielä, että hyvä homma, että kävin testissä enkä vain luottanut jonkun mutuun – ties mitä siitä olisi seurannut.

   Lainaa

  52. Epäpätevä pöllö 13.4.2021 14:04
   Tulos: -9 (17 ääntä)
   Työläs roska: tekniikanmaailma.fi/kielioppivirheista-huomauttelevista-ihmisista-paljastui-yhteinen-piirre-ovat-mantteja Tämä pätee.
   This just in, introvertit ja tunnolliset ihmiset ovat mänttejä.

   Lainaa

  53. Hammaspeikko 13.4.2021 14:36
   Tulos: +24 (24 ääntä)
   Toj Karin: Itse aiheeseen liittyen: voiko omenalle allerginen oikeasti syödä omenaa lämpökäsittelyn jälkeen? Jos voi, onko omena poikeus vai käyttäytyykö useammat allergiat ja allergeenit samoin?
   Koivun siitepölyn ristiallergiat käyttäytyvät usein näin. Olen itse allerginen mm. tuoreelle omenalle, päärynälle ja porkkanalle ja erityisesti siitepölykaudella, koska kyseessä on ristiallergia. Kypsennettynä ja talviaikaan siedän näitä paremmin. Ristiallergiaa googlaamalla löytyy luetteloa ristiin allergisoivista aineista ja minkä oireet lievenevät kypsennyksessä.

   Lainaa

  54. Kiistaton mango 13.4.2021 14:42
   Tulos: +13 (17 ääntä)
   Epämukava kivi: Johanna on muuten ihan oikeessa, vaikka ehkä oudolta kuulostaa. Itse oon allerginen sitruunalle tuoreena, mut jos sitä on kypsennettynä jossain ruoassa, ei aiheuta oireita.
   Joillakin näin. Osalla allerginen reaktio tulee, vaikka ruoka olisi kuinka prosessoitua tai kypsennettyä.
   Osa hedelmäallergioistakin on itse asiassa allergia ötököiden proteiinille, joita niissä hedelmissä ja hedelmämehuissa on. Sama suklaassa, allergiaa ei useimmiten aiheuta kaakao vaan papujen seassa jauhetut torakat ja muut mukavat.
   Hyvää ruokahalua!

   Lainaa

  55. Tulos: +26 (26 ääntä)
   En ole ruoka-aineille allerginen, mutta lukuisten siitepölytyyppien tuottama ristiallergia aiheuttaa yllätyksiä pitkin kesää, varsinkin kun muistan huonosti joidenkin harvemmin syömieni vihannesten ja hedelmien todennäköisyyttä aiheuttaa oireita. Viimeksi suuta ärsytti kirsikka, mistä en ole koskaan saanut oireita aikaisemmin. Omena ja päärynä ovat tyyliin ainoita varmoja riskihedelmiä ja nekin lähinnä vain koivun kukinta-aikaan. En välttele ruoka-aineita kovinkaan ankarasti, kun oireet ovat sen verran lieviä ja myöskin siksi, että joillakin kasviksilla ja hedelmillä se paras tai ainut satokausi osuu juuri kesään ja joitakin ruoka-aineita on liian ihanaa saada tuoreena pöytään. En suosittele tätä lähestymistapaa kenellekään, joiden henkeä ruoka-aineallergiat oikeasti uhkaavat.

   Lainaa

  56. Kristitty kyyhky 13.4.2021 15:00
   Tulos: +33 (37 ääntä)
   Haikaileva metsämarja: Taitaa olla tämän vuosikymmenen muoti-ilmiötä tämä ruokavaliohössötys. Sitä ollaan niin vegaania sun muuta ja kyllä siitä muistetaan myös muillekkin mainita, vaikka kukaan ei sitä edes kysyisi.
   Niin, ja vaikka missään ei kukaan puhuisi vegaaneista tai asiaan mitenkään liittyvästä, aina löytyy joku tampio joka keksii tulla valittamaan miten vegaanit aina kertovat elämäntavoistaan. Tämä on ainakin omasta mielestäni huomattavasti väsyttävämpää.

   Lainaa

  57. Leveähkö ankka 13.4.2021 15:10
   Tulos: +24 (24 ääntä)
   Kiivi repii mun suuhun haavoja. En oikein ymmärrä miten, mutta jos syön niitä niin yleensä pääsen syljeksimään verta lavuaariin tai wc-pönttöön seuraavaksi puoleksi tunniksi. Ekan kerran kun niin kävi olin ihan varma aluksi että siihen hedelmään oli jotenkin joutunut jotain lasimurskaa. Kitalaki ja kieli täynnä pieniä haavoja. Kiivikarkit ei aiheuta ongelmia mutta en ole uskaltanut kokeilla kiivijäätelöä vaikka mieli tekisikin. Mutta joo Sylvi on oikeassa. Olen vain nirso kun en halua syödä kiivejä.

   Lainaa

  58. Kirpeä tomaatti 13.4.2021 15:25
   Tulos: +15 (15 ääntä)
   Itse olen allerginen ainakin omenalle, päärynälle, persikalle ja passionhedelmälle tuoreena, mutta piiras tai smoothiet eivät aiheuta oireita. Tosin allergiani ei ole muutenkaan ollut pahimmasta päästä, vain tullut kitalakeen ja kurkkuun epämiellyttävä tunne. Herneissä oli ennen sama juttu, mutta rakastan herneitä ja vedän niitä kesäisin kaksin käsin, eikä ole enää vuosiin tullut niistä mitään. Tomaatista meni ennen suupielet halki, mutta syön tomaattiakin nykyään joka päivä ja ongelmaa ei enää ole, joten ilmeisesti on mahdollisuus siedättyäkin jossain määrin..? Ekaa kertaa kun söin tuoreita kirsikoita aikuisiällä, minulle ei tullut mitään oireita, mutta seuraavalla kerralla tuli, joten ei ole tullut ostettua. Kiivistä taas tulee tunne, kuin alkaisi hikoiluttaa ja kieli kirvelemään. Tosin en ole vielä kiiviä kokeillut smoothiessa.

   Lainaa

  59. Tulos: +16 (16 ääntä)
   Leveähkö ankka: Kiivi repii mun suuhun haavoja. En oikein ymmärrä miten, mutta jos syön niitä niin yleensä pääsen syljeksimään verta lavuaariin tai wc-pönttöön seuraavaksi puoleksi tunniksi. Ekan kerran kun niin kävi olin ihan varma aluksi että siihen hedelmään oli jotenkin joutunut jotain lasimurskaa. Kitalaki ja [...]
   Saattaa olla, että kiivi tekee suuhun ohutkalvoisia rakkuloita, jotka puhkeavat välittömästi. Jos on enemmän uteliaisuutta, niin aina voi käydä testeissä, mutta muussa tapauksessa selviää varmaan sillä, että jättää kiivit syömättä.

   Lainaa

  60. Mikroton mango 13.4.2021 16:20
   Tulos: +34 (34 ääntä)
   Nyt kun tiedän, että allergiat on huijausta, voin vaan ihailla lapsuuden näyttelijäntaitojani, kun alle 5-vuotiaana jouduin sairaalan hengityskoneeseen anafylaksian vuoksi. Olen yhä aikuisena samalla lailla allerginen ja siksi usein kieltäydyn kohteliaasti tarjoamisista sen sijaan, että alkaisin selittää. Olkaa ystävällisiä ja hyväksykää ihmisten ruokarajoitukset sellaisinaan. Ei ikinä voi tietää, mitä on taustalla. Helpolla pääsee molemmat, kun vastaus on ok eikä tivaus yksityiskohdista. Allergiat johtuvat yliaktiivisesta immuunijärjestelmästä, siihen ei voi valitettavasti itse sanoa juuta tai jaata vaikka mitkä lie nordinit niin väittäisivät.

   Lainaa

  61. Kasteltu satuhahmo 13.4.2021 16:37
   Tulos: +54 (54 ääntä)
   "Ei ennenkään ollut mitään allergioita..." Niin, muuten vaan esim. iso osa lapsista kuoli ennen aikuisikää, eikä niiden kuolinsyyn perään niin kyselty. Se vaan oli osa elämää, että joku lapsi oli ikänsä sairaalloinen ja lopulta kuoli. Se ettei allergioita tunnettu, ei tarkoita, ettei niitä ollut. Kypsennettyä omenaa jotkut allergikot tosiaan pystyvät syömään, mutta eivät kaikki. Sama koskee monia vihanneksia ja hedelmiä. Sitten taas esim. pähkinä- ja maitoproteiiniallergiat eivät juurikaan riipu siitä, onko ruoka-aine kuumennettu vai tuore.

   Lainaa

  62. Kasteltu satuhahmo 13.4.2021 16:49
   Tulos: +21 (23 ääntä)
   Työkyvytön karpalo: Aika usein tullut vastaan, että samat vanhemmat ihmiset, jotka sanovat, että ennen syötiin mitä tarjottiin, nirsoilevat melkoisesti itse. Pottumuusin ja läskisoosin pitää kelvata kaikille, mutta "nykyajan hömpötyksiä" he eivät kuitenkaan itse syö. Eikä tarvitse olla edes mitään kovin erikoista. Eräs [...]
   Hahah, tämä on muuten totta, ja pätee joskus nuorempiinkin ihmisiin. Että vain se oma tekemä ja totuttu on sitä "kunnon ruokaa".

   Lainaa

  63. Suihkunraikas joutsen 13.4.2021 16:53
   Tulos: +31 (31 ääntä)
   Onkohan Sylvi aatellut tota allergiateoriaansa siltä kantilta, että useesti allergiat rajaa syöntimahdollisuuksia ja joissain tapauksissa korvaavat tuotteet on kalliimpia (vähälaktoosiset/laktoosittomat, gluteenittomat). Että ei kai kukaan järkevä ihminen ihan oikeesti huvikseen alkais ruoasta maksaa enemmän. Kun se on kallista muutenkin. Itellä puhkes kala-allergia 12-vuotiaana, mutta pystyin esim. purkkitonnikalaa syömään (proteiinit jotenkin eri muodossa kuin tuoreissa/muissa kaloissa). Samoin äyriäiset kävi. Sit päätin 10 vuotta myöhemmin alkaa vielä nirsommaks, kun rupes tonnikala ja katkaravutkin plus kalojen haju aiheuttaa suun ja kurkun kutinaa ja huonoa oloa. Veemäistä tässä on se, että kun en tiedä enää, miten pieni määrä voi jotain aiheuttaa, niin jossain Lidlin tuorepastassa, kun lukee, että saattaa sisältää äyräisiä, niin pakko jättää ostamatta. Välillä seison kalapakastehyllyn edessä (koska tuorekalan hajua en kestä) ja muistelen hetken, miten paljon tykkäsin kalasta lapsena. Et joo, hirveen kiva oli tietoisesti alkaa nirsoilemaan.

   Lainaa

  64. Työntyvä kesyaasi 13.4.2021 17:55
   Tulos: +23 (29 ääntä)
   Pelkäämätön soturi:   Nojaa, itse olen allerginen kissoille ja pidän niitä silti -imuroida ja tuulettaa saa aika raivokkaasti, Heinixiä menee, ja nenä on aamulla tukossa. Pidän kissoista. Ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka syövät jotain mille ovat allergisia jos se on aivan vastustamattoman houkuttelevaa, ja ihottuma tms on [...]
   Pointti onkin siinä että ruokapalveluhenkilöstöltä vaaditaan etukäteen ties mitä erityisruokavaliota johonkin allergiaan vedoten, mutta se erityisruoka jää kokonaan syömättä jos sattuu olemaan "allergikon" herkkuruokaa tarjolla. Sen lisäksi että se on puhtaasti ku*ipäistä oman navan tuijottamista, niin se aiheuttaa myös pienemmissä yksiköissä ikäviä tilanteita, koska sitä allergiattomille tilattua ruokaa ei olekaan laskettu niin monelle ruokailijalle. Onhan tällä allergiansa feikkaavalla toki oikeus syödä sitä toistakin ruokaa, jos hän vain tahtoo. Muista viis.

   Lainaa

  65. Pelkäämätön soturi 13.4.2021 18:35
   Tulos: +19 (19 ääntä)
   Työntyvä kesyaasi: Pointti onkin siinä että ruokapalveluhenkilöstöltä vaaditaan etukäteen ties mitä erityisruokavaliota johonkin allergiaan vedoten, mutta se erityisruoka jää kokonaan syömättä jos sattuu olemaan "allergikon" herkkuruokaa tarjolla. Sen lisäksi että se on puhtaasti ku*ipäistä oman navan tuijottamista, [...]
     En ole eri mieltä -feikkiallergiko ovat ruokapalvelun painajainen. Silti, ei se oikeastaan liity allergioihin -ei allergiavapaakaan saisi napata toisen lautasta koska annoskateus iski, sitä syö, mitä tilaa. Se, että pakottaa koko keittiön dekontaminaatiomoodiin koska väittää olevansa allergisempi kuin on, on toki ihan oma lukunsa. Toisaalta tunnen ihmisen joka on aidosti niin allerginen, että joko dekontaminoidaan tai hän syö omat eväät omalla lusikalla, koska sairaalareissu on aito riski. En voi sietää näitä sutta huutavia, mutta en silti ottaisi riskiä että pistän jonkun hengiltä, ja uskon että *järkevät* ihmiset osaavat arvostella sen, miten vakava tilanne heidän omalla kohdallaan on, ja muiden ei pitäisi puuttua suuntaan tai toiseen. Sille että jotkut eivät ole järkeviä ei vielä tietääkseni ole keksitty mitään parannusta :(

   Lainaa

  66. Lyhyenläntä kurkku 13.4.2021 21:17
   Tulos: +15 (19 ääntä)
   Itsellä raaka sipuli aiheuttaa polttelua suussa. Ja jos sitä vähänkin enemmän syön, suussa kirvelee loppu päivän. Lapsena en osannut kunnolla ilmaista itseäni vaan ilmoitin etten tykkää sipulista. Vanhemmat taas rakastivat sipulia ja sitä oli kaikkialla. Niitä koitin aina ruuan seasta nokkia pois ja sain nuhtelut nirsoilusta. Onneksi nyt aikuisena saan jättää sipulit pois ruuista. Tämän lapsuuden trauman jälkeen en nykyisin mielelläni syö edes kypsennettyä sipulia vaikkei se oireita aiheutakaan.

   Lainaa

  67. Lataamaton hyeena 14.4.2021 9:30
   Tulos: +22 (22 ääntä)
   No joo, todella moni peittää nirsoilunsa ja ennakkoluulonsa itse keksimäkseen allergiaksi. Mutta mitä entisiin aikoihin tulee, niin aika vähän syötiin pähkinöitä tai kiiwiä tai muita eksoottisia kasviksi, joille näitä yliherkkyyksiä on. Aika harva on todistetusti allerginen läskipotuille. Ja jos 100 vuotta sitten oli allerginen lehmänmaidolle tai viljojen proteinelle, niin todennäköisesti oli kuollut ennen kuin täytti 2v.

   Lainaa

  68. Lataamaton hyeena 14.4.2021 9:31
   Tulos: -14 (20 ääntä)
   Lyhyenläntä kurkku: Itsellä raaka sipuli aiheuttaa polttelua suussa. Ja jos sitä vähänkin enemmän syön, suussa kirvelee loppu päivän. Lapsena en osannut kunnolla ilmaista itseäni vaan ilmoitin etten tykkää sipulista. Vanhemmat taas rakastivat sipulia ja sitä oli kaikkialla. Niitä koitin aina ruuan seasta nokkia pois ja [...]
   Kenestäpä raaka sipuli ei olisi voimakkaan makuista?!?

   Lainaa

  69. Potra lokki 14.4.2021 9:51
   Tulos: +7 (9 ääntä)
   Juovikas appelsiini: Jep! tai huono näkö on vain opittu tapa, oot vaan ilman silmälaseja se on sun näkö eikä sun tartte vaatia itteltäs sen enempää!
   Itseasiassa tuli mieleen tapaus, jossa henkilö aidosti kuvitteli olevansa sokea.
   Pitäisi kaivaa tapaus esille, mutta kyssessä oli tilanne, jossa sokean esittäjä valehteli itselleen niin kauan olevansa sokea, että tämä unohti esittävänsä.
   Tämä itseasiassa tapahtunut itselle flunssan kohdalla. Kerran halusin pysyä kotona enkä lähteä kaverinluo, ja aloin esittämään sairasta. Illalla otin vahingossa jopa buranan, koska luulin olevani kipeä.

   Lainaa

  70. Reseptivapaa dinosaurus 14.4.2021 10:13
   Tulos: +29 (31 ääntä)
   Työkyvytön karpalo: Aika usein tullut vastaan, että samat vanhemmat ihmiset, jotka sanovat, että ennen syötiin mitä tarjottiin, nirsoilevat melkoisesti itse. Pottumuusin ja läskisoosin pitää kelvata kaikille, mutta "nykyajan hömpötyksiä" he eivät kuitenkaan itse syö. Eikä tarvitse olla edes mitään kovin erikoista. Eräs [...]
   Vanhempi sukulainen nosti taannoin äläkän, kun eräissä juhlissa oli tarjolla kahvin kanssa myös kauramaitoa, kun vieraslistalla oli maitoallergikkoja ja vegetaristeja. Siis niiden perinteisten maidon ja kerman lisäksi. Hän päivysti kahvipöydän tienoilla koko tarjoilun ajan ja yökötteli kuuluvasti sitä hirveää kauramaitoa. Tuli kyllä aivan varmasti kaikille paikallaolijoille selväksi, että hän ei kauramaitoon koske. Saattaa myös olla, että kutsu seuraaviin juhliin katoaa mystisesti postissa

   Lainaa

  71. Lehmuksen alla istuja 14.4.2021 11:14
   Tulos: 0 (4 ääntä)
   Tuollaiset Sylvit on kuvottavia. Niiden pitäisi kadota koko planeetalta.

   Lainaa

  72. Pelkäämätön soturi 14.4.2021 12:35
   Tulos: +39 (43 ääntä)
   Reseptivapaa dinosaurus: Vanhempi sukulainen nosti taannoin äläkän, kun eräissä juhlissa oli tarjolla kahvin kanssa myös kauramaitoa, kun vieraslistalla oli maitoallergikkoja ja vegetaristeja. Siis niiden perinteisten maidon ja kerman lisäksi. Hän päivysti kahvipöydän tienoilla koko tarjoilun ajan ja yökötteli kuuluvasti [...]
     Vegaaniviha on aivan erityisen hilpeää silloin kun se on kohdistettu ihan väärin. Työkaverini vetää lounaalla kauramaitoa ja erilaisia kasvispohjaisia juustonkorvikkeita, ja saa kuulla kettuilua erilaisesta lumihiutaleesta, pitää sitä vegaaniutta mainostaa (pitämällä omia ruokia työpaikan jääkaapissa), etc lässynlää. Huvittavaa on se, ettei hän ole vegaani (syö lihaa), vaan pahasti allerginen maidolle ja kaikelle, mitä siitä tehdään. Tätä tietoa on jouduttu laajasti jakamaan, ettei joku vähän "kiusaisi" "lumihiutalevegaania" ja lisäisi ruokaan jotain, koska siitä tulisi sairaalareissu. Ihmiset ovat outoja.

   Lainaa

  73. Tulos: +7 (11 ääntä)
   Kiitos kaikille asiallisista vastauksista kysymykseeni! Olen todella yllättynyt positiivisesti että täällä näkee välillä sellaisiakin, etenkin tällä minun nimimerkillä kommentoidessa.

   Lainaa

  74. Tulos: +20 (20 ääntä)
   Näin allergikkona toivon etten koskaan joudu syömään Sylvin kaltaisen ihmisen tekemää ruokaa. (varmaan jos hänelle sanoo olevansa pähkinä allergikko niin se laittaa kaikkia löytämiään pähkinöitä ruokaan ihan vaan todistaakseen että on oikeassa)

   Lainaa

  75. Solmuton paprika 14.4.2021 16:31
   Tulos: +29 (29 ääntä)
   Tulee mieleen näitä kommentteja lukiessa, että allergisten lasten vanhempia ei ollut montakaan kommenteissa. Se on nimittäin aivan täyttä helvettiä, kun on laitettava allerginen lapsi päiväkotiin - toki vakihenkilökunta tietää ja muistaa, mutta kun ainakin täällä meillä itä-Helsingissä hoitajien vaihtuvuus ja sijaisuudet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus :( Viime vuonna lähdin kolmesti töistä hakemaan Epipenillä lyötyä tokkuraista lasta ja kahdesti lähdettiin suoraan lääkäriasemalle. Joku ei ollut vain huomannut... huokaus. Samoin vierailut, synttärijuhlat (no, nythän nämä eivät ole ongelma koska korona), päiväkodin retkieväät, jopa mummolareissut... aina saa pelätä mitä voi käydä. Yhdestä kerrasta viisastuneena olen muuten sen jälkeen aina pakannut lapselle kaverisynttäreille omat herkut rasioihin. Kyse oli juuri tästä Sylvi-ilmiöstä: tuskin kukaan lapsi nyt niin allerginen on etteikö voi vähän kakkua ottaa, ihan pientä palaa... Olin jopa itse paikalla silloin ja sanonut tarkasti, että pöydästä voi syödä tätä ja tätä. Lapsi ei itse osannut silloin vielä varoa, ja kun olin hetken toisaalla, ”hyväntahtoinen” synttärisankarin äiti arveli että olen vain nipottaja ja salakuljetti lapselleni kakkua. Lapseni vakavat - siis hengenvaaralliset - allergisoivat ruoka-aineet ovat vehnä ja lehmänmaito. Perinteinen synttärikakku olikin juurikin parasta mitä hänelle voi antaa! (Jos sattumalta luet tämän ja tunnistat itsesi tästä, niin kyllä, olen edelleen sinulle vihainen, ja onneksi lapseni on elossa. Se ei ole kuitenkaan sinun ansiotasi.) Joten ihmiset hei: allergiat ovat ihan todellisia joillakuilla! Jos itse pystyt syömään mitä vain, onnittelut sinulle! Älä kuvittele että dieetit ovat muillekin vain leikkiä.

   Lainaa

  76. Tilattava tuhatjalkainen 14.4.2021 16:38
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   jesme: Sylvi toivottavasti vielä jostain ruoasta iskee sinulle anafylaktinen sokki, josta selviät täpärästi ja saat lopun elämäs kuunella vittuilua siitä miten nirsoilit vain ja esitit ettei tarvitsisi syödä.
   Minulla oli joskus kaveri, joka oli allerginen suklaalle, mutta söi sitä silti. Hän ei ainakaan ollut nirso...

   Lainaa

  77. Tilattava tuhatjalkainen 14.4.2021 16:48
   Tulos: +4 (4 ääntä)
   Epämukava kivi: Johanna on muuten ihan oikeessa, vaikka ehkä oudolta kuulostaa. Itse oon allerginen sitruunalle tuoreena, mut jos sitä on kypsennettynä jossain ruoassa, ei aiheuta oireita.
   Työkyvytön karpalo: Aika usein tullut vastaan, että samat vanhemmat ihmiset, jotka sanovat, että ennen syötiin mitä tarjottiin, nirsoilevat melkoisesti itse. Pottumuusin ja läskisoosin pitää kelvata kaikille, mutta "nykyajan hömpötyksiä" he eivät kuitenkaan itse syö. Eikä tarvitse olla edes mitään kovin erikoista. Eräs [...]
   Tuo on muuten totta. Luvin ton tekstin mummoni äänellä, ja voisin kuvitella hänen sanovan täysin noin !

   Lainaa

  78. Ennenwanhaan 14.4.2021 21:02
   Tulos: +21 (21 ääntä)
   Ennen oli allergiat harvinaisia, koska lievien oireiden kanssa vaan elettiin ja vakaviin kuoltiin nuorina. Isoisoisän sisko oli keliaakikko (todettiin vasta aikuisena 40-luvulla) ja heidän muista sisaruksista kuolikin kaksi alle 5-vuotiaina. Isoisän lapsuudenperheessä myös allergisia, joista muutama kuoli pienenä, ja osa kai vaan raapi ja ripuloi mutta söi kiitollisina.

   Lainaa

  79. Tuhma albatrossi 15.4.2021 9:03
   Tulos: +9 (9 ääntä)
   Tilattava tuhatjalkainen: Minulla oli joskus kaveri, joka oli allerginen suklaalle, mutta söi sitä silti. Hän ei ainakaan ollut nirso...
   Kaikki allergiat eivät näy ulospäin. Osan oireista voi hoitaa etukäteen pillereillä.

   Lainaa

  80. Soikea hyönteinen 15.4.2021 9:11
   Tulos: +17 (19 ääntä)
   Kommenteissa ei muuten juurikaan olla pohdittu, miksi ihmiset feikkaavat allergioita. Yksi syy voi olla, että jos sanot että et pidä jostain, sinut yritetään pakottaa pitämään siitä joko kieltäytymällä pyynnöstä tai ujuttamalla sitä ruokaasi, jotta voidaan sitten lällättää "hei söit just sipulia, tykkäät sipulista!" Inhoamaasi asiaa tietenkin tuputetaan. Jossain kohtaa sitä väsyy ja valitsee helpomman tien ja on ihan vaan allerginen, jolloin asiaan suhtaudutaan paremmin. Näin nirsona, joka ei ole valehdellut allergioita, mutta jolla on myös niitä. Minulle on huomattavasti isompi asia, jos ruuassa on sipulia, josta en pidä, koska silloin oksennan (aistiherkkyys) kuin jos ruuassa on porkkanaa, jolle olen allerginen ja josta saan pahimmassakin tapauksessa vain rakkuloita suuhun ja huulten kutinaa. Näistä vain sipulia minulle yritetään pakkosyöttää. Se on oikeastaan tismalleen sama homma kuin alkoholin kanssa. Jos sinulla ei ole tarpeeksi hyvää syytä olla juomatta, sinut yritetään pakottaa juomaan.

   Lainaa

  81. Patalaiska lohikäärme 15.4.2021 10:24
   Tulos: -4 (6 ääntä)
   Lataamaton hyeena: No joo, todella moni peittää nirsoilunsa ja ennakkoluulonsa itse keksimäkseen allergiaksi. Mutta mitä entisiin aikoihin tulee, niin aika vähän syötiin pähkinöitä tai kiiwiä tai muita eksoottisia kasviksi, joille näitä yliherkkyyksiä on. Aika harva on todistetusti allerginen läskipotuille. Ja jos 100 [...]

   Mitäköhän oikeasti yrität sanoa. että ulkomaan hömpötyksiä niin kuin kiivejä ei pitäisi syödä ja jos joku allergia on harvinainen niin sietääkin kuolla pois? 

   Olkoon vain harvinainen allergia, mutta sille henkilölle hyvinkin todellinen.
   Tiedän henkilön joka on allerginen perunalle, kaikissa muodoissaan. sitä ei tajuakkaan kuinka moneen paikkaan täällä tungetaan perunaa ennenkuin sitä pitää osata välttää.
   Tunnen myös henkilön joka on allerginen eläinproteiinille. Hän ei ole vegaani omasta valinnastaan, vaan terveytensä sanelemasta pakosta, ja allergia on sen verran paha, että hänen astioitaan ei voi tiskata samalla tiskiharjalla kuin sekasyöjien.

   Lainaa

  82. Suomalainen 15.4.2021 11:30
   Tulos: -8 (8 ääntä)
   Työkyvytön hampurilainen: Ahaa, eli en siis silloin ollut tarpeeksi kiitollinen siitä maapähkinällä maustetusta thairuuasta kun jouduin sairaalaan? No sehän selittääkin! Ja minä urpo kun olen sen jälkeen pähkinää vältellyt vaikka kiitollisuutta olis pitäny reenata. Ei sillä, ymmärtääkseni allergioita on kyllä nykyään [...]
   Kannattaa testauttaa itsesi, oletko pähkinöille allerginen. Maapähkinäallergia ei viittaa siihen, sillä maapähkinä on herneiden sukua eikä siis pähkinä ollenkaan. Saatat hyvinkin pystyä syömään oikeita pähkinöitä. :)

   Lainaa

  83. Lukematon käärme 15.4.2021 16:39
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Voi hyvä Sylvi...

   Lainaa

  84. katsastamaton maito 15.4.2021 18:08
   Tulos: +18 (18 ääntä)
   Kasteltu satuhahmo: "Ei ennenkään ollut mitään allergioita..." Niin, muuten vaan esim. iso osa lapsista kuoli ennen aikuisikää, eikä niiden kuolinsyyn perään niin kyselty. Se vaan oli osa elämää, että joku lapsi oli ikänsä sairaalloinen ja lopulta kuoli. Se ettei allergioita tunnettu, ei tarkoita, ettei niitä [...]

   Vanhoja tekstejä on välillä hauska lukea, kun mies puhuu vaimonsa joka keväisestä heikkoudesta ja sairastuksesta, johon auttaa vain meri-ilma Skotlannin kivisillä rannikolla, lääkärin määräyksellä.

   Nykyään tunnetaan siitepölyallergiana.

   Lainaa

  85. Kahvaton siili 17.4.2021 6:59
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Veikeä seppä: Ymmärrän Sylviä. Nykynuorten kotkotuksia allergiat ja muut ruokarajoitteet. Minäkään en vain pidä laktoosista, nirso kun olen, joten ostan maitotuotteeni huomattavasti kalliimpana. /s
   Korvien välistä ne laktoosi intolerantikonkin pierut lähtee. :D
   Kyllä me ihan vaan kuvutellaan ne kaasuhyökkäykset a'la oma suoli.  ::)

   Lainaa

  86. Itseasiassa 17.4.2021 18:48
   Tulos: +2 (2 ääntä)
   Epämukava kivi: Johanna on muuten ihan oikeessa, vaikka ehkä oudolta kuulostaa. Itse oon allerginen sitruunalle tuoreena, mut jos sitä on kypsennettynä jossain ruoassa, ei aiheuta oireita.
   Toimii kyllä joidenkin kanssa. Voin itse syödä ananasta purkista ja kypsennettynä, muta valitsin tuoreen ananaksen syömiseen armottoman nielun kutinan.

   Lainaa

  87. Itseasiassa 17.4.2021 21:23
   Tulos: +5 (5 ääntä)
   Polarisoitunut maksamato: Sylvin tarinassa on totta toinen puoli. Allergiat ovat tietenkin totista totta, mutta kyllä niitä todella paljon myös feikataan, koska ei tykätä esim. maidosta. Vilja-allergiakin katoaa usein, jos tarjolla on normipullan sijaan herkullisempia leivoksia, keliaakikko tekee suuren numeron siitä ettei [...]
   Keliaakikolla, kuten monilla muillakin ruokarajoitteisella, on väärän ruuan syömisessä kyseessä vakava terveyshaitta tai kuolema. Kyllä itseäkin kyrsii katsoa vierestä, kun muut syövät kakkua, pullaa, piirakoita, pasteijoita... Samalla kun itselleni on yksi riisipiirakka ja helvetin kuivia ja kovia keksejä. 
   Hammaspeikko: Koivun siitepölyn ristiallergiat käyttäytyvät usein näin. Olen itse allerginen mm. tuoreelle omenalle, päärynälle ja porkkanalle ja erityisesti siitepölykaudella, koska kyseessä on ristiallergia. Kypsennettynä ja talviaikaan siedän näitä paremmin. Ristiallergiaa googlaamalla löytyy luetteloa ristiin [...]
   Olen myös siitepölyallerginen ja tietoinen porkkanan ristiallergiasta. Kuitenkin yksin kerta sain hyvän idean tilata luomuporkkanaöljyä kasvojen hoitoon, tietysti keväällä juuri ennen koivun kukintaa. No, ei olisi kannattanut.

   Lainaa

  88. Muodokas haltija 18.4.2021 0:33
   Tulos: -1 (5 ääntä)
   Soikea hyönteinen: Kommenteissa ei muuten juurikaan olla pohdittu, miksi ihmiset feikkaavat allergioita. Yksi syy voi olla, että jos sanot että et pidä jostain, sinut yritetään pakottaa pitämään siitä joko kieltäytymällä pyynnöstä tai ujuttamalla sitä ruokaasi, jotta voidaan sitten lällättää "hei söit just sipulia, [...]
   Minkähänlaisessa seurassa sinä oikein liikut? Ilmeisesti aika nuoressa ainakin. Vaikka ei minulle edes nuorena yritetty mitään sipulia syöttää salaa jotta olisi päästy lällättelemään. Alkoholin juomattomuutta kyllä joutui silloin lapsena/nuorena selittelemään, mutta sekin loppui iän myötä.

   Lainaa

  89. Laimea joutsen 19.4.2021 0:44
   Tulos: +4 (6 ääntä)
   Polarisoitunut maksamato: Sylvin tarinassa on totta toinen puoli. Allergiat ovat tietenkin totista totta, mutta kyllä niitä todella paljon myös feikataan, koska ei tykätä esim. maidosta. Vilja-allergiakin katoaa usein, jos tarjolla on normipullan sijaan herkullisempia leivoksia, keliaakikko tekee suuren numeron siitä ettei [...]
   Olet idiootti. Yksikään keliaakikko ei vedä normimunkkeja murunkaan verran, saati ”niin paljon kuin napa vetää”. Emme noudata gluteenitonta ruokavaliota trendin vuoksi, vaan koska ON PAKKO.

   Lainaa

  90. Ylväs gorilla 18.6.2021 19:42
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Masentunut kukka (Pluri): Ennen vanhaan se allergia saattoi olla jopa hyvin kertaluontoista. Jaha... Pekka ei pitänyt pähkinöistä ja kouristeli itsensä hengiltä.
   Kuolinsyy; kurstustauti, nopea...

   Lainaa

  91. Tulos: 0 (0 ääntä)
   Itselläni tulee anafylaktia mm. lohesta ja pähkinöistä, myös maapähkinästä vaikkei se pähkinä olekaan. Testeissä ei allergiaa ole, siispä luokittelu on yliherkkyys. Kiiwi aiheuttaa veren valumisen suusta, omena kutinaa suuhun. Tosin vain ulkomaiset, kyseessä lienee siis jokin torjunta-aineyliherkkyys. Mutta ei se aina allergiaa ole vaikka oireet olisivat rajuja. Tai sitten tietenkin saatan todella rajusti valehdella ”allergiani”…

   Lainaa

  92. Kilokalori 8.3.2022 11:36
   Tulos: -5 (5 ääntä)
   Pähkinöille voi olla oikeasti allerginen. Muut ovat nykyään monesti täysin keksittyjä, huomiohuorausta.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: allergiat, kuva, nirsoilu, omenapiirakka, omenat, pähkinäallergia, ruoka, siskonmakkarat