Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Roskalavalla rapisee, osa 128

Merkkivaatteet jakoon! "Ehkäisee koulukiusausta."
Suurenna näkymä
Roskalavalla rapisee, osa 128

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 71 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Keveä mato 3.9.2020 0:43
   Tulos: +946 (974 ääntä)
   Antakaa mulle ferrari tai mua kiusataan töissä.

   Lainaa

  2. fruttidinightmare 3.9.2020 0:58
   Tulos: -23 (99 ääntä)
   Yv Anneen

   Lainaa

  3. fruttidinightmare 3.9.2020 0:59
   Tulos: -83 (131 ääntä)
   Av eli asiaton viesti Annelle

   Lainaa

  4. Tulos: +95 (201 ääntä)
   Tästä peilistä ei ole kukaan ikinä pärstäänsä katsonut! Ei ole muiden rumuudella saastutettu, toimi siis heti!

   Lainaa

  5. Tulos: -357 (453 ääntä)
   Arvoisa FM-tiimi, avaisitteko hieman mitä on koulukiusaus? Onko se jotain sukua kinkku- tai janssoninkiusaukselle? Vai onko se jotain sellaista, että koulu viettelee viattomia oppilaitaan niin, että heille tulee suuri kiusaus mennä kouluun myös vapaa-ajalla? :D

   Lainaa

  6. Ansioton kameli 3.9.2020 5:38
   Tulos: +388 (416 ääntä)
   Jännä, miks mua kiusattiin koulussa vaikka mulla oli merkkivaatteita 😱

   Lainaa

  7. Tulostettu peto 3.9.2020 5:59
   Tulos: +239 (383 ääntä)
   Oikeastaan moka jei ole Riitan, vaan kaikkien niiden, jotka kiusaavat joidenkin vaatteiden tai yhtään minkään takia. Vaikka eihän se toki mikään ratkaisu ole, että kaikki puetaan samoihin vaatteisiin ja kiusaaminen loppuis siihen. Mutta vähän tuli kuitenkin paha mieli ihmisen puolesta, joka pelkää lapsensa tulevan kiusatuksi kun on taloudellisesti tiukkaa, ja sitten sekin juttu pitää lähettää feissarimokiin ilkuttavaksi.

   Lainaa

  8. Sammaleeton kilpikonna 3.9.2020 6:15
   Tulos: +247 (251 ääntä)
   Ansioton kameli: Jännä, miks mua kiusattiin koulussa vaikka mulla oli merkkivaatteita 😱
   Sulla ei ollu vissiin Hillfigeria? ¯\_(ツ)_/¯

   Lainaa

  9. Hikoileva ankka 3.9.2020 7:15
   Tulos: +267 (289 ääntä)
   Vaatteiden takia voidaan oikeasti kiusata, jopa jo päiväkodissa. Olin töissä yhdessä päiväkotiryhmässä ja päädyin huolestuneiden vanhempien kanssa puhumaan viisivuotiaan lapsen huonosta olosta. Perhe oli vähävaraisempi verrattuna moniin muihin perheisiin. Lasta oli päiväkodissa kiusattu sen takia, kun tällä ei ollut tietynlaisia vaatteita. Kyseessä taisi silloin olla "kääntöpaidat", joita lähes jokaisella lapsella silloin oli, liekkö edelleen. Tällä lapsella ei kuitenkaan sellaista ollut, eikä perheellä varaa ostaa uusia vaatteita. Lapset osaavat jo nuoressa iässä jättää toisen ulkopuolelle, jos hän poikkeaa jotenkin ryhmästä, tässä tilanteessa lapsi saatettiin jättää pois leikeistä, koska hänellä ei ollut tietynlaista paitaa...

   Lainaa

  10. Epämukava kivi 3.9.2020 7:30
   Tulos: -124 (188 ääntä)
   Mua häiritsee ettei Riitta maininnut, tuleeko vaatteet tytölle vai pojalle. Ei sillä ilmeisesti ole enää väliä nykymaailmassa, mutta kyllä mun yläasteaikoina vaaleenpunaiseen pukeutunutta poikaa ois kiusattu vaikka vaatteessa kuinka olis joku tietty logo.

   Lainaa

  11. Tulos: -76 (206 ääntä)
   Mikään sosiaalipsykologinen tutkimus ei ole osoittanut kiusaamisen taustalla olevan maallinen omaisuus. Sori vaa niille vanhemmille, jotka somessa itkevät (tosiasiassa omaa huonommuuden ja riittämättömyyden tunnetta) syyllistäen muita lapsensa (mahdollisesti tulevasta) kiusaamisesta kun sossu ei maksanutkaan uutta Iphonea tai vieraat ihmiset eivät lahjota merkkivaatteita.

   Lainaa

  12. Tulos: +159 (175 ääntä)
   Ace: Arvoisa FM-tiimi, avaisitteko hieman mitä on koulukiusaus? Onko se jotain sukua kinkku- tai janssoninkiusaukselle? Vai onko se jotain sellaista, että koulu viettelee viattomia oppilaitaan niin, että heille tulee suuri kiusaus mennä kouluun myös vapaa-ajalla? :D
   https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/#/koulukiusaus

   Lainaa

  13. Tulos: +38 (58 ääntä)
   se on Hilfiger ei Hillfiger

   Lainaa

  14. Lähtemätön riesa 3.9.2020 8:32
   Tulos: +79 (213 ääntä)
   Äiti yrittää auttaa lastaan ettei kiusata ja tänne naurettavaksi lähetetään... koulukiusaaminen on nykyään tosi julmaa ja sitä on todella paljon. Joku ei uskonut että vaatteiden takia kiusataan, kyllä muuten kiusataan. Kiusataan jos on väärän merkkinen puhelin, pyörä, mitä vaan.. Yritä nyt tämmöisessä pinnallisessa maailmassa opettaa omalle lapselle että ei niillä vaatteilla ja tavaroilla ole merkitystä vaan sillä mitä olet ihmisenä. Kun kuitenkin jopa aikuiset arvostelee toisiaan sen materian kautta. Sieltähän sen lapset oppii, vanhemmiltaan.

   Lainaa

  15. Korvaamaton kookos 3.9.2020 8:34
   Tulos: -23 (105 ääntä)
   Henkari: Mikään sosiaalipsykologinen tutkimus ei ole osoittanut kiusaamisen taustalla olevan maallinen omaisuus. Sori vaa niille vanhemmille, jotka somessa itkevät (tosiasiassa omaa huonommuuden ja riittämättömyyden tunnetta) syyllistäen muita lapsensa (mahdollisesti tulevasta) kiusaamisesta kun sossu ei [...]
   Kummasti ne kiusaajat on kuitenkin usein ollut niitä rikkaita muksuja jotka saa kaiken... ei se tietty niiden lasten vika ole, jotain oiretta se kiusaaminenkin on. 

   Lainaa

  16. Saamaton nahjus 3.9.2020 9:02
   Tulos: +13 (31 ääntä)
   Ansioton kameli: Jännä, miks mua kiusattiin koulussa vaikka mulla oli merkkivaatteita 😱
   Oliko ne Hillfigeriä? Tossa koulussa kaikilla on pelkkää Hillfigeriä ja jos on jotain muuta, niin heti alkaa kiusaus.

   Lainaa

  17. Niin kutsuttu herkkuruoka 3.9.2020 9:24
   Tulos: +44 (120 ääntä)
   Lähtemätön riesa: Äiti yrittää auttaa lastaan ettei kiusata ja tänne naurettavaksi lähetetään... koulukiusaaminen on nykyään tosi julmaa ja sitä on todella paljon. Joku ei uskonut että vaatteiden takia kiusataan, kyllä muuten kiusataan. Kiusataan jos on väärän merkkinen puhelin, pyörä, mitä vaan.. Yritä nyt [...]
   Ahneutensa takia joutaakin tänne naurettavaksi. Siis että kerjää tuollaisella syyllä (ehkä jopa keksityllä tekosyyllä) kalliita merkkivaatteita täysin ilmaiseksi. No, ainahan sitä yrittää saa...

   Lainaa

  18. Jotakin mieltä 3.9.2020 9:33
   Tulos: +133 (141 ääntä)
   Tuo vaatteiden kerjäys -ilmoitus ei yhtään aiheuta koulukiusaamista?

   Lainaa

  19. Tulos: +148 (168 ääntä)
   Henkari: Mikään sosiaalipsykologinen tutkimus ei ole osoittanut kiusaamisen taustalla olevan maallinen omaisuus. Sori vaa niille vanhemmille, jotka somessa itkevät (tosiasiassa omaa huonommuuden ja riittämättömyyden tunnetta) syyllistäen muita lapsensa (mahdollisesti tulevasta) kiusaamisesta kun sossu ei [...]
   En väitä tuntevani alan tutkimuskenttää, mutta kokemusasiantuntemusta aiheesta löytyy ihan riittävästi (sieltä kiusatun puolelta). 
   Kiusatuksi päätyy hyvin usein sillä, että on jollain tavalla erilainen muusta porukasta. Syyt, miksi henkilö erottautuu porukasta, voivat olla aikuisen silmissä naurettavan pieniä tai aivan absurdeja, mutta lasten maailmassa ne voivat olla isoja juttuja. Omassa lapsuudessa oli tärkeää, montako raitaa verkkareissa oli ja montako riviä tikkausta piti olla NHL-lippiksen lipassa, että se oli aito. Itsellä syy oli se, että harrastukseni ei ollut pojalle ehkä se kaikista yleisin. Nämä syyt eivät ole mitenkään rationaalisia ja ei auta yhtään, että vanhemmat sanovat Niken olevan yhtä hyvä kuin Adidas, jos kaikilla PITÄÄ olla kolmitahtiverkkarit. Muoti-ilmiöt voivat olla myös hyvin paikallisia ja saattavat johtua esim. siitä, että luokan suosituin oppilas on saanut Hilfigerin paidan ja sen jälkeen kaikkien pitää apinoida sitä. 
   Tällä en tarkoita missään tapauksessa sitä, että kaikkien pitää mennä samaan muottiin ja erilaisia saa kiusata, vaan sitä, että kaikilla ei ole voimia uida vastavirtaan ja on myös ihan OK haluta sopeuta ja jäädä jätetyksi rauhaan. On siis todella idioottimaista olettaa suoraan, että tässä on vaan mamma lokittamassa merkkivaatteita lapselleen eikä, että lapsella voisi olla oikea ongelma.
   Surullista tietenkin on se, että jos on kerran päätynyt kiusaajien kohteeksi, siitä ei välttämättä pääse eroon uusilla farkuilla. 

   Lainaa

  20. Kirjautuminen epäonnistui 3.9.2020 10:29
   Tulos: +240 (248 ääntä)
   Kyllä, kiusata voidaan vaatteiden takia. Mutta jos kiusattu hankkii ne halutut vaatteet, ei kiusaaminen siihen kyllä lopu, vaan siihen keksitään uusi aihe. Eivät kiusaajat oikeasti kiusaa vaatteiden takia, kännykkämerkin takia, silmälasien takia jne., vaan kiusaamisen takia! Ratkaisu ei ole yrittää mukautua kiusaajien vaatimuksiin. Lapsellekaan ei kannata opettaa, että jos joku jossain huutelee, että ”ai eiks sul oo Hilfigerii”, hänen pitäisi mitenkään sitä ruveta myötäilemään ja ruveta muuttamaan itseään sen takia!

   Lainaa

  21. Ikivanha herne 3.9.2020 10:42
   Tulos: +25 (49 ääntä)
   Riitta vaan on keksinyt, että koulukiusaamiseen on hyvä vedota, kun laittaa tuollaisen ilmoituksen...

   Lainaa

  22. Pomminvarma liitu 3.9.2020 11:05
   Tulos: +50 (66 ääntä)
   Henkari: Mikään sosiaalipsykologinen tutkimus ei ole osoittanut kiusaamisen taustalla olevan maallinen omaisuus. Sori vaa niille vanhemmille, jotka somessa itkevät (tosiasiassa omaa huonommuuden ja riittämättömyyden tunnetta) syyllistäen muita lapsensa (mahdollisesti tulevasta) kiusaamisesta kun sossu ei [...]
   Onko tätä nyt sitten ihan tutkittukin jotenkin? Meinaan vaan että ihan jo kommentteja lukiessa käy ilmi että ihmisiä todellakin on kiusattu, ja kiusataan, vaatteidenkin perusteella. On mulla ihan omakohtaistakin kokemusta, ihan sama minkälaisia vaatteita oli yläasteella päällä, aina niissä oli jotain vikaa. Eihän se nyt varsinaisesti vaatteista johdu, siis tyyliin "öhö öhö sulla ei oo hilfgerin vaatteita öhö öhö nyt me kiusataan sua koko yläaste!!11 Öhö öhö hugo bossi ei kelpaa öhö öhö", mutta jos sulla on aina kaikkein halvimmat rytkyt päällä niin aivan varmasti kuulet siitä, koska olet köyhä ja "sossun elätti" kuten itsekin mainitsit oikein ystävällisesti.

   Lainaa

  23. Tulos: +34 (40 ääntä)
   Keveä mato: Antakaa mulle ferrari tai mua kiusataan töissä.
   Minun työpaikallani jos jollain on ferrari niin sitä juuri kiusataan

   Lainaa

  24. Brightburn 3.9.2020 11:36
   Tulos: +93 (95 ääntä)
   Korvaamaton kookos: Kummasti ne kiusaajat on kuitenkin usein ollut niitä rikkaita muksuja jotka saa kaiken... ei se tietty niiden lasten vika ole, jotain oiretta se kiusaaminenkin on. 
   Ei ainakaan meidän yläasteella. Osa pahimmista kiusaajista tuli ihan perusduunariperheistä, joissa oli jotain ongelmaa pinnan alla. Alkoholisimia oli ainakin paljon niillä kulmilla ja myöhemmin kuultiin juttuja joistain perheistä, et mitä siellä seinien sisällä tapahtui, kun vanhemmat joi. Hurjia juttuja, rikkonaisia perheitä.
   En usko että tähän mitää kaavaa löytyy, et ketkä kiusaa. Osa vaan voi huonosti, vaikka perheessä ei olis mitään vikaa. Tai sit kusee kasvatus, näitäkin on nähty.

   Lainaa

  25. Tulos: +28 (30 ääntä)
   Rappe: se on Hilfiger ei Hillfiger
   Kun etelänmaista ostaa tai Kiinasta tilaa niin logossa voi lukea vaikka Hillfiger.

   Lainaa

  26. Tulos: +43 (61 ääntä)
   Mitä omaa kouluaikaani muistelen, sekä omasta että muiden kiusattujen puolesta, niin kyllä perimmäinen syy kiusatuksi joutumiseksi useimmiten/aina oli hieman outo persoonallisuus. Ja kun tuo oli lähtenyt käyntiin, yksittäisten kiusaustapahtumien ulkoiseksi syyksi sitten riitti vaikka joku vaate tai muu omaisuus. Tuo perisyy ei sitten välttämättä mitenkään käy selväksi ulkopuolisille, eikä varsinkaan vanhemmille; vaan helposti tulee vain kuva että se syy on juurikin tuo yksittäinen vaate tms. toissijainen asia. Mutta ehkä silloin 80-luvulla omalla asuinalueellani kaikki olivat niin köyhiä, ettei tietyn merkkivaatteen puuttuminen vain erottunut mitenkään.

   Lainaa

  27. Himoton kesyhanhi 3.9.2020 13:42
   Tulos: +40 (46 ääntä)
   Peili (käyttämätön) 🤔

   Lainaa

  28. Tulos: +78 (84 ääntä)
   Pomminvarma liitu: Onko tätä nyt sitten ihan tutkittukin jotenkin? Meinaan vaan että ihan jo kommentteja lukiessa käy ilmi että ihmisiä todellakin on kiusattu, ja kiusataan, vaatteidenkin perusteella. On mulla ihan omakohtaistakin kokemusta, ihan sama minkälaisia vaatteita oli yläasteella päällä, aina niissä oli [...]
   On tutkittu. Kiusaaminen on ryhmäilmiö ja kiusaamisen kohteeksi päätyy ihminen, jolla on heikoin sosiaalinen tukiverkko. Sillä ei ole merkitystä kuinka kaunis/ruma, rikas/köyhä, hyvin/huonosti puettu tai massasta poikkeava kohde on.

   Lainaa

  29. Epämukava roska 3.9.2020 14:13
   Tulos: -12 (38 ääntä)
   Montaa koulua olen käynyt ja missään niistä ei ole kiusattu vaatteiden takia, vaikka on ollut ne halvimmat rytkyt ja merkeistä ei tietoakaan.

   Lainaa

  30. jukkapalmu 3.9.2020 14:51
   Tulos: -2 (20 ääntä)
   "Tuot meille Hillfigerin vaatteita tai heitetään sut ruusupuskaan joka välitunti!!!!" - Äitiiii!!! Auta!!!

   Lainaa

  31. Pramea viinirypäle 3.9.2020 17:25
   Tulos: +14 (22 ääntä)
   Tuija: Minun työpaikallani jos jollain on ferrari niin sitä juuri kiusataan
   Ei se haittaa jos on Ferrari 😁

   Lainaa

  32. Tulos: +45 (59 ääntä)
   Sanoisin että nyt on Riitalla vähän väärät keinot puuttua kiusaamiseen. Liekkö tuo ennalta ehkäisevää toimintaa lukukauden alussa vai pelkkä tekosyy saada ilmaisia merkkikuteita.

   Lainaa

  33. Tulos: +7 (17 ääntä)
   Tulostettu peto: Oikeastaan moka jei ole Riitan, vaan kaikkien niiden, jotka kiusaavat joidenkin vaatteiden tai yhtään minkään takia. Vaikka eihän se toki mikään ratkaisu ole, että kaikki puetaan samoihin vaatteisiin ja kiusaaminen loppuis siihen. Mutta vähän tuli kuitenkin paha mieli ihmisen puolesta, joka pelkää [...]
   Tämä. 

   Lainaa

  34. Tulos: +25 (31 ääntä)
   Korvaamaton kookos: Kummasti ne kiusaajat on kuitenkin usein ollut niitä rikkaita muksuja jotka saa kaiken... ei se tietty niiden lasten vika ole, jotain oiretta se kiusaaminenkin on. 
   Tää on muuten mielenkiintoista. Rupesin oikein miettimään niin kyllä, mua kiusasi useampi yksittäinen ihminen, ja kaikki kolme inhottavinta kiusaajaa oli erittäin hyvin toimeentulevista perheistä. En toki muista että vaatteista olisi kiusattu. 
   Mutta oli mulla myös yks hyvä kaveri rikkaasta perheestä. Ja monta vähintäänkin mukavasti toimeentulevista. Eli en vetele tässä yhtäläisyysmerkkejä hyvätuloisten lasten ja kiusaamisen välille missään nimessä.

   Lainaa

  35. Tulos: -7 (39 ääntä)
   Ei oikeen aukea mikä tossa ensimmäisessä on niin hauskaa. Ihan kohtelias ja asiallinen pyyntö tuo on, ja jollakin joka ei sitä paria kymppiä käytetyistä vaatteista tarvi voi hyvinkin olla nurkassa tuollaisia. Lapset on julmia toisiaan kohtaan tämmöisissä asioissa

   Lainaa

  36. Viallinen aasi 3.9.2020 23:46
   Tulos: +25 (33 ääntä)
   -x-x-: En väitä tuntevani alan tutkimuskenttää, mutta kokemusasiantuntemusta aiheesta löytyy ihan riittävästi (sieltä kiusatun puolelta).  Kiusatuksi päätyy hyvin usein sillä, että on jollain tavalla erilainen muusta porukasta. Syyt, miksi henkilö erottautuu porukasta, voivat olla aikuisen silmissä [...]
   Todella hyvin tiivistetty kiusaamisen ydin, kiitos!

   Lainaa

  37. Tulos: -11 (49 ääntä)
   Mua kiusattiin n. 10v sitten ylä-asteella koska olin ”liian rikas” ja ihan ”lellitty” ja sain ”kaiken haluamani”. 13v siskoni on samalla ylä-asteella nyt ja häntäkin kiusataan samasta aiheesta, kutsutaan ”kermaksi” yms. Eikä edes olla mitään lamborghini-rikkaita vaan ihan perus ok tuloinen perhe jolla on varaa ostaa merkkivaatteita ja uudet iPhonet ja AirPodsit yms synttärilahjaksi.

   Lainaa

  38. Tulos: +5 (25 ääntä)
   FMteam: https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/#/koulukiusaus
   Kiitos! Mitä nöyrimmin hyväksyn vastauksenne ja pahoittelen viime vuosituhannelle unohtunutta äidinkielentaitoani. :D

   Lainaa

  39. Tulos: +55 (63 ääntä)
   Kirjautuminen epäonnistui: Kyllä, kiusata voidaan vaatteiden takia. Mutta jos kiusattu hankkii ne halutut vaatteet, ei kiusaaminen siihen kyllä lopu, vaan siihen keksitään uusi aihe. Eivät kiusaajat oikeasti kiusaa vaatteiden takia, kännykkämerkin takia, silmälasien takia jne., vaan kiusaamisen takia! Ratkaisu ei ole yrittää [...]
   "Ai kattokaa Tommi on vihdoin saanu jostian Hilfigerii, pitikö äites myydä p*rsettä et oli varaa lol, noi on muute ihan v*tun rumat"

   Lainaa

  40. Karkea albatrossi 4.9.2020 5:52
   Tulos: +40 (52 ääntä)
   Ala-asteella tyypit kiusasi mua siksi, että en käynyt ratsastustunneilla. Oikeasti ei ollut varaa, mutta käänsin sen niin, että en ollut kiinnostunut. Se ei ollut kelvolllinen syy, koska piti haluta ratsastaa, jos halusi ns. kuulua joukkoon. Yläasteella kiusattiin siksi, että en suostunut tekemään luokan lusmujen tehtäviä niiden puolesta. Lukiossa kiusattin siksi, että olin vaan "fiksumpien" mielestä "nolo". Joten kyllä ne ihmiset keksii minkä vaan syyn kiusata ja saa sen vielä olemaan mukamas oikeutettuakin.

   Lainaa

  41. Ylittämätön persikka 4.9.2020 7:33
   Tulos: +13 (23 ääntä)
   Kumoan edelliset mielipiteet omallani. Tulen hyvintoimeentulevasta perheestä, ylempää keskiluokkaa. Sosiaalinen tukiverkko oli hyvä, suhteeni vanhempiini toimiva ja lämmin. Minulla oli kavereita koko kouluajan, en ollut yksin koulussa tai koulumatkoilla. Minua kiusasivat samaan ylempään keskiluokkaan kuuluvat sekä duunariperheiden tytöt, mukana pari aidosti köyhän perheen tyttökin. Samalla luokalla olevien kanssa suhteet vaihtelivat lähes viikottain, kuka tietyistä henkilöistä suljettiin ulos tai otettiin mukaan porukkaan. Kaikki kiusatut myös osallistuivat toisten kiusaamiseen ja ulossulkemiseen. Ei ollut olemassa kiusatut vs. kiusaajat, kun 90% tytöistä oli molempia. Se 10% on ne muutama tyttö, joita ei kiusattu, vaan olivat pelkästään kiusaajia. Nekään ei olleet kaikki samanlaisista perheistä. Tämä ei tee kiusatuksi tulemisesta yhtään helpompaa. Näin jälkikäteen on todella vaikeaa käsitellä silloin täysin loogiselta tuntuvaa vaihtelun maailmaa, kun nyt pitäisi identifioitua pelkästään kiusatuksi saadakseen hyväksyntää ympäristöstään ja oikeutuksen sille, että on saanut koulutraumoja. Koska kiusaajan roolihan on aina lapsen aktiivinen, oma valinta eikä sen vaikutuksesta kasvamisessa saa sanoa mitään. Kaikki kiusaajat nurkan taakse ja silleen.

   Lainaa

  42. Ryhmätön eläin 4.9.2020 8:08
   Tulos: +24 (36 ääntä)
   Hikoileva ankka: Vaatteiden takia voidaan oikeasti kiusata, jopa jo päiväkodissa. Olin töissä yhdessä päiväkotiryhmässä ja päädyin huolestuneiden vanhempien kanssa puhumaan viisivuotiaan lapsen huonosta olosta. Perhe oli vähävaraisempi verrattuna moniin muihin perheisiin. Lasta oli päiväkodissa kiusattu sen takia, [...]
   Tuo ongelma olisi pitänyt ratkoa puhuttelemalla kaikkia vanhempia. Ilmeinen asenneongelma heillä, jos sallivat ja edistävät lapsillaan moista käytöstä.
   Ennen tästä kodeissa puhuttiinkin, nykyään näköjään ei enää tämäkään kuulu vanhempien yleissivistykseen ja kasvatusvelvollisuuteen.

   Lainaa

  43. Möhlä sotilas 4.9.2020 8:42
   Tulos: +9 (41 ääntä)
   Riitta on huolissaan lapsensa kiusatuksi tulemisesta ja yrittää tehdä asialle jotain. Lopputulemana Riitta joutuu kiusatuksi täällä.

   Lainaa

  44. Tulos: -8 (34 ääntä)
   Korvaamaton kookos: Kummasti ne kiusaajat on kuitenkin usein ollut niitä rikkaita muksuja jotka saa kaiken... ei se tietty niiden lasten vika ole, jotain oiretta se kiusaaminenkin on. 
   No eipä kyllä ole. Koulukiusaajat in yleensä juurikin niitä ”huonompi osaisia” lapsia, jotka ilmeisesti tuntee olevansa huonompia (mitä ei toki ole) ja yrittää pönkittää itseään kiusaamalla muita.

   Lainaa

  45. Tulos: +10 (16 ääntä)
   Henkari: On tutkittu. Kiusaaminen on ryhmäilmiö ja kiusaamisen kohteeksi päätyy ihminen, jolla on heikoin sosiaalinen tukiverkko. Sillä ei ole merkitystä kuinka kaunis/ruma, rikas/köyhä, hyvin/huonosti puettu tai massasta poikkeava kohde on.
   No, kiusaaminen on kyllä monitahoinen ilmiö enkä tietenkään usko, että köyhyys/merkkivaatteiden puute johtaa suoraan kiusaamiseen, mutta kyllä joitain tutkimuksia on, joissa perheen alhainen sosioekonominen status on yhdistetty  kiusatuksi tulemiseen - tosin myös kiusaamiseen. esim. tässä meta-analyysissa: https://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2014.301960 Teinit myös itse mainitsevat "huonot vaatteet" ja perheen köyhyyden yhtenä kiusaamisen syynä: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03055690701811149

   Lainaa

  46. Väkivallaton joutsen 4.9.2020 12:40
   Tulos: +63 (65 ääntä)
   Muistan omilta peruskouluajoiltani, että ensin minua kiusattiin, kun omistin väärän merkkiset tussit, enkä niitä samanmerkkisiä, joita kaikkien suosittujen oppilaiden penaaleista löytyi. Noh, sitten sain sukulaiselta lahjaksi niitä oikean merkkisiä suosittujen oppilaiden tusseja. Tämän jälkeen minua alettiin syyttää matkimisesta; "Meillä oli ensin tää tussit, miks sä matkit meitä hankkimalla samanlaiset?! Nolo matkija!". Jos Riitan lasta todellakin kiusataan siksi, koska hänen vaatteensa ovat väärän merkkisiä, niin oikean merkkisten vaatteien hankkiminen tuskin poistaa kiusaamista, vaan kiusaajat keksivät jotain muuta "vikaa" Riitan lapsesta.

   Lainaa

  47. Tulos: -4 (10 ääntä)
   fruttidinightmare: Yv Anneen
   Onnea pyrkimyksissänne. Todennäköisesti saat lentokonehallillisen mitääntekemätöntä vanha rojua kaupan päälle.

   Lainaa

  48. Tulos: -14 (48 ääntä)
   Tämän vaatehulluuden vuoksi edelleen kannatan koulupukuja Suomeen. Halvemmaksi se joka perheelle tulisi kuin ostaa joka viikonpäivälle uusi merkkivaate. Ja joo joo, lapset keksivät kyllä kiusaamisen aiheita, mutta koulupuku toisi kuitenkin enemmän hyvää kuin pahaa. Ja sitähän ne lapset haluaa: olla samanlaisia kuin muut. Nuo rumat merkkivaatteetkin sen jo kertovat. Koulupuku olisi sentään tyylikäs ja kaikki samanlaidia.

   Lainaa

  49. Perätön mango 4.9.2020 14:43
   Tulos: -4 (20 ääntä)
   Jos on niin huono itsetunto ettei voi käyttää muita kuin merkkivaatteita niin..no en sano mitään.

   Lainaa

  50. Perätön mango 4.9.2020 14:44
   Tulos: -21 (27 ääntä)
   Sätky: Tämän vaatehulluuden vuoksi edelleen kannatan koulupukuja Suomeen. Halvemmaksi se joka perheelle tulisi kuin ostaa joka viikonpäivälle uusi merkkivaate. Ja joo joo, lapset keksivät kyllä kiusaamisen aiheita, mutta koulupuku toisi kuitenkin enemmän hyvää kuin pahaa. Ja sitähän ne lapset haluaa: [...]
   Että sosialismin ehdoilla kaikki lampaiksi jo pienestä pitäen, ei kiitos.

   Lainaa

  51. Perätön mango 4.9.2020 14:46
   Tulos: +2 (18 ääntä)
   E: Mua kiusattiin n. 10v sitten ylä-asteella koska olin ”liian rikas” ja ihan ”lellitty” ja sain ”kaiken haluamani”. 13v siskoni on samalla ylä-asteella nyt ja häntäkin kiusataan samasta aiheesta, kutsutaan ”kermaksi” yms. Eikä edes olla mitään lamborghini-rikkaita vaan ihan perus ok tuloinen perhe [...]
   Näin tapahtuu myös, varsinkin yrittäjien lapsilla ihan normaalia.

   Lainaa

  52. Toipuva hedelmä 4.9.2020 14:49
   Tulos: -9 (13 ääntä)
   Henkari: On tutkittu. Kiusaaminen on ryhmäilmiö ja kiusaamisen kohteeksi päätyy ihminen, jolla on heikoin sosiaalinen tukiverkko. Sillä ei ole merkitystä kuinka kaunis/ruma, rikas/köyhä, hyvin/huonosti puettu tai massasta poikkeava kohde on.
   Tämän takia kiusatuista tulee yleensä kiusaajien kiusaajia. Saavat sitten opettajien lellikkien takia vihat niskaansa ja ovat syyllisiä kaikkeen.

   Lainaa

  53. Maistettu sitruuna 4.9.2020 15:11
   Tulos: +29 (41 ääntä)
   Sätky: Tämän vaatehulluuden vuoksi edelleen kannatan koulupukuja Suomeen. Halvemmaksi se joka perheelle tulisi kuin ostaa joka viikonpäivälle uusi merkkivaate. Ja joo joo, lapset keksivät kyllä kiusaamisen aiheita, mutta koulupuku toisi kuitenkin enemmän hyvää kuin pahaa. Ja sitähän ne lapset haluaa: [...]
   Tästä päästään siihen että jollaki on joka vuosi uusi ja kallis koulupuku ja se jonka perheellä ei ole varaa joutuu kiusatuksi. Tai on se väärän merkkinen penaali/reppu. Ja kiusaamisen aiheita löytyy vaikka kaikki ois jokaista hiusta myöten identtisiä.

   Lainaa

  54. Räyhäkäs noita 4.9.2020 19:01
   Tulos: +21 (25 ääntä)
   Perätön mango: Näin tapahtuu myös, varsinkin yrittäjien lapsilla ihan normaalia.
   Ja työttömien. Ja tavan duunarien. Ja johtajien. Ja alaisten.

   Lainaa

  55. Tulos: -11 (15 ääntä)
   Lähtemätön riesa: Äiti yrittää auttaa lastaan ettei kiusata ja tänne naurettavaksi lähetetään... koulukiusaaminen on nykyään tosi julmaa ja sitä on todella paljon. Joku ei uskonut että vaatteiden takia kiusataan, kyllä muuten kiusataan. Kiusataan jos on väärän merkkinen puhelin, pyörä, mitä vaan.. Yritä nyt [...]
   Ei kiusata. Kiusataan kun "pomo" voi. Kun kerran parrakkaat liivi-kaverit kysyy kotimatkalla "haluut sä todella kiusata", niin kiusaaminen loppuu. Ainakin toisella kerralla.

   Lainaa

  56. Tulos: +10 (18 ääntä)
   Kokko: No eipä kyllä ole. Koulukiusaajat in yleensä juurikin niitä ”huonompi osaisia” lapsia, jotka ilmeisesti tuntee olevansa huonompia (mitä ei toki ole) ja yrittää pönkittää itseään kiusaamalla muita.
   Näin mun tapauksessa. Vähän köyhempi, pienempi, lasit, osaava ("pinko"), jne. Lukiossa loppu kun luuserit oli heitetty v... häiritsemästä. Armeijassa taas törmäs samankaltaisiin "elämäm kululaisiin".

   Lainaa

  57. Tulos: +18 (22 ääntä)
   Tyrkkää likaiset vaatteet siihen 2pv ja ota pois, voin vannoa, että koira nukkuu siinä sen jälkeen oikein mukavasti

   Lainaa

  58. Tulos: +19 (23 ääntä)
   Sätky: Tämän vaatehulluuden vuoksi edelleen kannatan koulupukuja Suomeen. Halvemmaksi se joka perheelle tulisi kuin ostaa joka viikonpäivälle uusi merkkivaate. Ja joo joo, lapset keksivät kyllä kiusaamisen aiheita, mutta koulupuku toisi kuitenkin enemmän hyvää kuin pahaa. Ja sitähän ne lapset haluaa: [...]
   Mitä olen kuullut kaverilta jonka koulussa oli käytössä koulupuvut, niin ne ei olleet halpoja. Niitäkin tarvitsee useamman parin jos menee likaiseksi ect.

   Lainaa

  59. Kähärä henkilö 6.9.2020 18:17
   Tulos: +4 (6 ääntä)
   Haluun ton koiran pedin! Onko vielä vapaana?

   Lainaa

  60. Tulos: +21 (23 ääntä)
   Mua kiusattiin koulussa. Mulla oli vaa äidin tekemiä tai sit halppisvaatteita. Muiden vanhemmat osti kiusaajilleen merkkivaatteita jne. mut mun vanhemmat käytti ison osan iskän duunaripalkasta lomamatkoihin. Mulla ei ollut koulussa yhtään kaveria. Yksi oli, mutta ainoastaan silloin kun hän ei muiden mukaan päässyt. Olisikin rajoittunut vain kouluun, mutta kun koulumatkalla toiset tunkeutuu sun intiimialueille ja huvin vuoksi raiskaa, niin siinä on jo jotain pielessä. Kyllä kouluhallitus puuttui siihen, kun lopulta monen kerran jälkeen uskalsin iskälleni itkeä, miksi en koskaan ollut ajoissa koulussa ja kotona. Olihan se järkytys vanhemmille ja koko paikalliselle kouluhallitukselle, että takiani pidettiin hätäkokous seuraavana iltana ja kotiini soitettiin, että minut siirretään pitkänmatkan oppilaiden kanssa koulukyytiin. Ainakin koulumatkat rauhottui siitä. Onneksi.

   Lainaa

  61. traumcity 8.9.2020 0:14
   Tulos: -17 (17 ääntä)
   Möhlä sotilas: Riitta on huolissaan lapsensa kiusatuksi tulemisesta ja yrittää tehdä asialle jotain. Lopputulemana Riitta joutuu kiusatuksi täällä.
   Kyllä mä voin myös tuota hilfegritöntä vahinkolasta kiusata. 

   Lainaa

  62. Tulos: +11 (13 ääntä)
   Tulostettu peto: Oikeastaan moka jei ole Riitan, vaan kaikkien niiden, jotka kiusaavat joidenkin vaatteiden tai yhtään minkään takia. Vaikka eihän se toki mikään ratkaisu ole, että kaikki puetaan samoihin vaatteisiin ja kiusaaminen loppuis siihen. Mutta vähän tuli kuitenkin paha mieli ihmisen puolesta, joka pelkää [...]
   Niinpä. Kiusaaminen saadaan loppumaan vain sillä, että ollaan kiinnostuneita, että mitä se meidän Milla-Petteri siellä koulussa puuhaa. Toisena aika kovana kriteerinä on se, ettei istuteta niitä omia ennakkoluuloja ja oletuksia pienokaisen päähän, vaan kannustetaan kohtaamaan jokainen uusi tyyppi potentiaalisena kaverina. Näillä päästäisiin jo niin pitkälle. Niin pitkälle!

   Lainaa

  63. Tulos: +3 (15 ääntä)
   ”Äiti” yrittää saada nyyhkytarinalla itselleen ilmaisia merkkivaatteita. Näitä tapauksia on facen ryhmät täynnä nykyään. On ”menny kaikki tulipalossa”, mutta vaan merkkiastiat/vaatteet/tavarat kelpaa. ”Isä ja äiti kuoli kolarissa ja kolme lastakin hukkui ja mies katosi, joten jos jollain on antaa tällaisia MK:n ja D&G:n laukkuja, niin helpottaisi tätä surua, mutta ei pliis mitään viime vuoden malleja”

   Lainaa

  64. Kypsynyt norppa 10.9.2020 23:41
   Tulos: -1 (1 ääni)
   Ansioton kameli: Jännä, miks mua kiusattiin koulussa vaikka mulla oli merkkivaatteita 😱
   Mä taas katsoin, että ai oliko toi se syy, miks mua kiusattiin. Ei löytynyt tuon merkin vaatteita. 

   Lainaa

  65. Kypsynyt norppa 10.9.2020 23:45
   Tulos: +6 (6 ääntä)
   Toipuva hedelmä: Tämän takia kiusatuista tulee yleensä kiusaajien kiusaajia. Saavat sitten opettajien lellikkien takia vihat niskaansa ja ovat syyllisiä kaikkeen.
   Tähän en ole törmännyt. Olen tosin nähnyt, kun kiusaajasta tulee kiusattu, mutta kiusaajina toimivat ne muut alkuperäiset kiusaajat. 

   Lainaa

  66. Kypsynyt norppa 10.9.2020 23:52
   Tulos: +6 (8 ääntä)
   Lähtemätön riesa: Äiti yrittää auttaa lastaan ettei kiusata ja tänne naurettavaksi lähetetään... koulukiusaaminen on nykyään tosi julmaa ja sitä on todella paljon. Joku ei uskonut että vaatteiden takia kiusataan, kyllä muuten kiusataan. Kiusataan jos on väärän merkkinen puhelin, pyörä, mitä vaan.. Yritä nyt [...]
   Mun havainnot on osin samoja, mutta lopputulema eri. Kiusaamisen aihe voi olla juurikin väärän merkkinen ties mikä, väärän kokoinen nenä, väärä musiikkimaku tms. Aina löytyy jokin aihe. Mut ei kukaan pysty noita kaikkia hommaamaan, ei edes ne kiusaajat. Enemmänkin tuossa pönkitetään sitä, että jos kiusaat yhdessä tuota, niin olet kaveri niiden muiden kiusaajien kanssa. Ei esim. merkkivaatteiden hommaaminen yleensä lopettaisi sitä kiusaamista. Sitten vain kiusattaisiin jostain muusta asiasta.

   Lainaa

  67. Paljo varis 11.9.2020 14:32
   Tulos: +11 (11 ääntä)
   Seurasin tuota vaate- ja kiusaamishommaa vierestä ryhmässä. Alkuun kieltämättä nauratti mutta myöhempien postauksien myötä tuli hieman paha mieli. Kiusaajat keksii tietty aina jonkun syyn perseilylleen mutta jos/kun vanhemmat ovat viime kädessä melko avuttomassa tilanteessa koulukiusaamisen suhteen, niin kaipa sitä tulee yritettyä mitä tahansa.

   Lainaa

  68. Tulos: +11 (11 ääntä)
   Te, jotka väitätte, että kiusaaminen johtuu ulkoisista asioista ym. joita kiusaajat väittävät syiksi: Kyllähän pahoinpitelijät väittävät, että vika on uhrissa, "koska se ei tehnyt/sanonut/käyttäytynyt kuten piti" (eli mitä pahoinpitelijä halusi). Tarkoittaako tämä, että uhrin teot/sanomiset/käytös oli syynä? Ei tietenkään! Todellisena syynä oli pahoinpitelijä. Ehkä hän purki pahaa oloaan. Ehkä hän käyttää pahoinpitelyään saadakseen valtaa uhriin. Ehkä hän nauttii tuskan tuottamisesta. Teon ja sen vaikutusten kannalta syyllä ei ole väliä, vain pahoinpitelijän opettamisessa pois pahoinpitelystä, jos mahdollista. Samalla tavalla kiusaaminen johtuu kiusaajasta ja ryhmästä, johon kiusaaja ja kiusattu kuuluvat. Karkeasti ottaen kiusaajat voidaan jakaa kolmeen ryhmään: Enemmän tai vähemmän persoonallisuushäiriöiset, jotka nauttivat tuskan tuottamisesta muille. Nämä ovat onneksi todella harvinaisia. Pahaa oloaan muihin purkavat, jotka tulkitsevat kaiken muun kun selkeästi vastustavan käytöksen muulta ryhmästä hyväksynnäksi tai jopa epäsuoraksi kehuisi. Tällöin kiusaaminen nostaa heidän heikkoa itseluottamustaan. Kiusaavaan kaveriporukkaan kuuluvat, jotka kiusaavat saadakseen kavereilta positiivista huomiota sekä etteivät jäisi yksin. Jos kaveriporukka on ainoa syy kiusaamiseen, kiusaaminen loppuu, jos porukasta pääsee pois terveepään kaveriporukkaan. Kaikissa tapauksissa muut mahdollistavat kiusaamisen joko aktiivisesti hyväksymällä tai katsomalla sormien läpi. Myös estämällä kiusaajia, jotka ovat tajunneet olevansa kiusaajia ja katuvat käytöstään, vaihtamasta rooliaan. Täten ainoa keinoa lopettaa kiusaaminen on opettaa kaikille, sekä lapsille että aikuisille, että heidän käytöksellään on merkitystä. Että heidän on osoitettava, etteivät hyväksy kiusaajan tekoja, mutta myös annettava kiusaajalle mahdollisuus hankkia uusi rooli ryhmässä. En valitettavasti muista tutkimuksesta kirjoitetun kirjan nimeä, mutta jos löydän kirjan, kirjoitan tiedot tänne, jotta muutkin voivat lukea sen.

   Lainaa

  69. Itseasiassa 19.9.2020 16:33
   Tulos: -3 (3 ääntä)
   Ansioton kameli: Jännä, miks mua kiusattiin koulussa vaikka mulla oli merkkivaatteita 😱
   Väärin kiusattu! 

   Lainaa

  70. Tulos: +1 (1 ääni)
   Ace: Arvoisa FM-tiimi, avaisitteko hieman mitä on koulukiusaus? Onko se jotain sukua kinkku- tai janssoninkiusaukselle? Vai onko se jotain sellaista, että koulu viettelee viattomia oppilaitaan niin, että heille tulee suuri kiusaus mennä kouluun myös vapaa-ajalla? :D
   Älä.
   Oikeesti Älä.
   Ei mulla muuta, mut ei, ei tod.

   Lainaa

  71. Tulos: +7 (7 ääntä)
   E: Mua kiusattiin n. 10v sitten ylä-asteella koska olin ”liian rikas” ja ihan ”lellitty” ja sain ”kaiken haluamani”. 13v siskoni on samalla ylä-asteella nyt ja häntäkin kiusataan samasta aiheesta, kutsutaan ”kermaksi” yms. Eikä edes olla mitään lamborghini-rikkaita vaan ihan perus ok tuloinen perhe [...]
   Miksi tälle on noin paljon miinuksia sadellut. 
   Kyllä ne kakarat osaa keksiä sorsimiselleen syyn vaikka ipodeista jos ei muuta. 
   Onko tän E:n ja siskon kokema kiusaaminen yhtään sen helpompaa heille sillä perusteella, että vanhemmilla on rahaa ostaa juttuja.
   Ei ne jutut ihmistä korvaa. Eikä varsinkaan kavereita.
   Mutta kaikkee parasta sulle ja sun siskolle. Kyllä sieltä joukosta monesti löytyy niitä jotka ei halua olla osa laumaa, joten niitten seuraan vaan jotenkin.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: arabia, kirppari, kirppis, kirpputori, koiran sänky, koirat, koulukiusaaminen, koulukiusaus, kuva, marimekko, merkkivaate, merkkivaatteet, sänky, tommy hilfiger, varata, varaus, yv