Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Sekalaisia, osa 438

Laura pelastaa Afrikan.
Sekalaisia, osa 438

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 34 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +611 (653 ääntä)
   Laura on kyllä ihastuttavan naiivi. Toivottavasti sitä ei fleimattu roskiin vaan joku jaksoi selittää sille sillain asiallisesti miten raha toimii.

   Lainaa

  2. Salapoliisi 19.5.2020 4:05
   Tulos: +389 (413 ääntä)
   Lauralla on kyllä pointti ja nyt kun miettii, niin eihän sitä tarvitse Afrikkaan rajoittaa. Omille kanssa, tarttisinkin vähän uutta elektroniikka. Miksei tätä muut ole keksineet. Paitsi no Zimbabwe.

   Lainaa

  3. Tulos: -130 (258 ääntä)
   Keepo : Laura on kyllä ihastuttavan naiivi. Toivottavasti sitä ei fleimattu roskiin vaan joku jaksoi selittää sille sillain asiallisesti miten raha toimii.
   Miten se raha sitten toimii jos sitä ei "vaan printata lisää"?
   Käsittääkseni niin sitä yksinkertaistettuna juuri tehdään ja sen vuoksi kyseinen talousmalli tulisikin päättymään lopulta. Omaan mahdottomuuteensa.
   Eri asia olisi jos valuutat olisi sidottu esimerkiksi kullan arvoon mutta nythän ne on sidottu muihin valuuttoihin tai riippuvat kysynnästä ja tarjonnasta.
   Voin tietenkin olla väärässäkin mutta jos en ole niin Laura kysyy ihan oikeita kysymyksiä. Kusetuksesta en tosin tiedä kun tuskin valuuttamarkkinat ovat kunnolla kenenkään hallittavissa.

   Lainaa

  4. Tulos: +226 (230 ääntä)
   Venezuelahan hiljattain kokeili miten käy ku painetaan lisää seteleitä.

   Lainaa

  5. Tulos: +336 (362 ääntä)
   Onpas tosi hauska pilapuhelu. Oikein paljon naurattaa lasten pelotteleminen.

   Lainaa

  6. Suomi kuntoon 19.5.2020 7:51
   Tulos: +165 (185 ääntä)
   Plöötti : Miten se raha sitten toimii jos sitä ei "vaan printata lisää"? Käsittääkseni niin sitä yksinkertaistettuna juuri tehdään ja sen vuoksi kyseinen talousmalli tulisikin päättymään lopulta. Omaan mahdottomuuteensa. Eri asia olisi jos valuutat olisi sidottu esimerkiksi kullan arvoon mutta nythän ne on sidottu muihin [...]
   Miten suomella voi olla velkoja jos kaikki voitaisiin ratkaista, että senkus painetaan lisää rahaa ja maksetaan velat niillä pois? Ihan vaan siksi, koska rahaa ei "vaan printata lisää" sillä jokainen kerta kun rahaa tehdään lisää, sen arvo laskee. Se että painettaisiin euroja 10x määrä lisää pudottaisi euron arvoa 10x. 

   Lainaa

  7. Tulos: -51 (143 ääntä)
   Fiu : Onpas tosi hauska pilapuhelu. Oikein paljon naurattaa lasten pelotteleminen.
   Siis ei tuossa kukaan aikuinen ole soittanut lapselle pilapuhelua ja huutanut ja kiroillut. Vaan on olemassa sellainen sovellus, jonka voi laittaa soittamaan "pilapuhelun" eli siellä on valmiiksi äänitettynä ne jutut. Tässä tapauksessa ilmeisesti lapsen kaveri tai joku muu pentu ollut asialla.

   Lainaa

  8. Tulos: -26 (66 ääntä)
   Luulin, että tuossa Millalla oli mokana se, että halusi päästä kokemaan maksullisen palvelun ilmaiseksi, sen sijaan, että tukisi sen tarjoajaa.

   Lainaa

  9. Voi Ei Se On Taas Se 19.5.2020 8:16
   Tulos: +128 (136 ääntä)
   Hah, olipa mahatavan hauska pilapuhelu, ha hah, Nauratti kovasti.

   Lainaa

  10. Kahen Kilo Kalori 19.5.2020 8:20
   Tulos: +18 (88 ääntä)
   Keepo : Laura on kyllä ihastuttavan naiivi. Toivottavasti sitä ei fleimattu roskiin vaan joku jaksoi selittää sille sillain asiallisesti miten raha toimii.
   En näe tuossa mitään ihastuttavaa, vaan pelkkää typeryyttä. Ainakin jos kyseinen henkilö on peruskoulun saanut käytyä. 

   Lainaa

  11. Vartia / lukijon käyny 19.5.2020 8:53
   Tulos: +144 (148 ääntä)
   Salapoliisi : Lauralla on kyllä pointti ja nyt kun miettii, niin eihän sitä tarvitse Afrikkaan rajoittaa. Omille kanssa, tarttisinkin vähän uutta elektroniikka. Miksei tätä muut ole keksineet. Paitsi no Zimbabwe.
   Ah, Zimbabwe! Vesilasi maksaa kuusisataa miljardia hölynpölyvaluuttaa,

   Lainaa

  12. Tulos: +66 (84 ääntä)
   Rahaahan luodaan kaikissa maissa jatkuvasti lisää pankkien lainojen muodossa. Esim. kun asuntolaina otetaan niin pankki luo kyseisen rahan tyhjästä. Tämä luo samalla osaltaan myös inflaatiota.

   Lainaa

  13. yli opisto hörhö 19.5.2020 10:38
   Tulos: +113 (123 ääntä)
   Mimmi : Siis ei tuossa kukaan aikuinen ole soittanut lapselle pilapuhelua ja huutanut ja kiroillut. Vaan on olemassa sellainen sovellus, jonka voi laittaa soittamaan "pilapuhelun" eli siellä on valmiiksi äänitettynä ne jutut. Tässä tapauksessa ilmeisesti lapsen kaveri tai joku muu pentu ollut asialla.
   Se pilapuhelu nimenomaan koostuu aikuisesta joka vihaisena kiroilee ja uhkailee pilapuhelun vastaanottajaa. En ehkä lapsille sellaista "kepposta" tekisi. Tai kellekään muullekaan. Menee vähän turhan häiriintyneeksi touhuksi.

   Lainaa

  14. Tulos: +84 (88 ääntä)
   Salapoliisi : Lauralla on kyllä pointti ja nyt kun miettii, niin eihän sitä tarvitse Afrikkaan rajoittaa. Omille kanssa, tarttisinkin vähän uutta elektroniikka. Miksei tätä muut ole keksineet. Paitsi no Zimbabwe.
   Ja Venezuela ja Saksa aikoinaan. Limppu maksoi 2 miljoonaa D-markkaa.
   Miten ruoka lisääntyy painamalla rahaa?

   Lainaa

  15. Tulos: -19 (29 ääntä)
   Philo : Rahaahan luodaan kaikissa maissa jatkuvasti lisää pankkien lainojen muodossa. Esim. kun asuntolaina otetaan niin pankki luo kyseisen rahan tyhjästä. Tämä luo samalla osaltaan myös inflaatiota.
   Totta, mutta se raha häviää kierrosta sitten, kun laina maksetaan takaisin. Itse asiassa kierrosta häviää jopa hieman alkuperäistä luotua rahaa enemmän, koska lainasta peritään korkoa. Molempia (uuden rahan luomista lainoja myönnettäessä ja rahan häviämistä lainoja takaisin maksettaessa) myös tapahtuu koko ajan, joten pidemmällä tähtäimellä nuo toimet luultavasti suunnilleen kumoavat toisensa.

   Lainaa

  16. Tulos: +20 (36 ääntä)
   Keepo: Laura on kyllä ihastuttavan naiivi. Toivottavasti sitä ei fleimattu roskiin vaan joku jaksoi selittää sille sillain asiallisesti miten raha toimii.
   Kerroppa hei sitten asiallisesti, että miten se raha toimii?

   Lainaa

  17. Tulos: +37 (37 ääntä)
   Suomi kuntoon : Miten suomella voi olla velkoja jos kaikki voitaisiin ratkaista, että senkus painetaan lisää rahaa ja maksetaan velat niillä pois? Ihan vaan siksi, koska rahaa ei "vaan printata lisää" sillä jokainen kerta kun rahaa tehdään lisää, sen arvo laskee. Se että painettaisiin euroja 10x määrä lisää pudottaisi euron arvoa 10x. 
   Velkoja ratkaistaan jatkuvasti painamalla lisää rahaa. Suomen kaltaisella valtiolla vain ei ole sitä mahdollista tehdä itsenäisesti niin kuin esimerkiksi USAlla. Ja kun esimerkiksi usa niin tekeekin, niin kyllä se rahan arvo sitten laskeekin. Se vain on hallitun hidasta ja vaikuttaa eri talousalueisiin eri aikaisesti, jonka vuoksi se hyväksytään hiljaisuudessa, kun ei oikeastaan muutakaan voida, ainakaan ilman että romutetaan nykyinen maailmantalous totaalisesti ja aloitetaan - jos ei alusta - niin aika kaukaa kuitenkin uudelleen.

   Lainaa

  18. Tulos: +38 (38 ääntä)
   Plöötti : Miten se raha sitten toimii jos sitä ei "vaan printata lisää"? Käsittääkseni niin sitä yksinkertaistettuna juuri tehdään ja sen vuoksi kyseinen talousmalli tulisikin päättymään lopulta. Omaan mahdottomuuteensa. Eri asia olisi jos valuutat olisi sidottu esimerkiksi kullan arvoon mutta nythän ne on sidottu muihin [...]
   Ei sen tarvitse mahdottomuuteensa kaatua koska mitään ”lopulta” -takarajaa ei ole. Niin kauan, kun oikeat tahot saavat hyötyä nykyisestä systeemistä ja ennen kaikkea USKOVAT sen palvelevan tulevaisuutta niin se jatkuu. Rahan arvo perustuu viime kädessä tässäkin asiassa siihen, että siihen uskoo. 
   Kuitenkin, onhan mahdollista että se kaatuu maailmantalouden eri osapuolten tyytymättömyyteen toisiinsa. Voi esimerkiksi olla, että Kiinalla on tulevaisuudessa varaa jättää ottamatta usalta maksuksi pelkkiä vihreitä paperinpalasia, ja keskittyä käymään kauppaa maiden kanssa, jotka tarjoavat oikeaa vastiketta. Tms. 

   Lainaa

  19. Tulos: +51 (53 ääntä)
   Plöötti: Miten se raha sitten toimii jos sitä ei "vaan printata lisää"? Käsittääkseni niin sitä yksinkertaistettuna juuri tehdään ja sen vuoksi kyseinen talousmalli tulisikin päättymään lopulta. Omaan mahdottomuuteensa. Eri asia olisi jos valuutat olisi sidottu esimerkiksi kullan arvoon mutta nythän ne on sidottu muihin [...]
   Suurinta osaa maailman rahasta ei ole lyöty tai painettu, vaan se on olemassa vain virtuaalisena. ”Uusi” raha ei siis koskaan tule loppumaan eikä nykyinen valuuttajärjestelmä tule siihen kaatumaan. Rahan arvo vain laskee hiljalleen, mikä on toki ikävää, mutta ei kovinkaan haitallista. Euroopan Keskuspankki pyrkii pitämään vuosittaisen inflaation alle kahdessa prosentissa (ja lähes poikkeuksetta siinä myös onnistuu) mutta kuitenkin inflaation puolella, koska pienikin deflaatio on taloudelle todella myrkyllistä, niin kivalta rahan arvon nousu kuulostaakin.
   Niin nurinkuriselta kuin se kuulostaakin, juuri kullan arvosta irrottautuminen on tehnyt esimerkiksi eurosta vakaan. Jos kuka tahansa voisi marssia pankkiin seteli kourassa vaatimaan seteliin kirjatun arvon painosta kultaa, kuten esimerkiksi vanhojen markkojen aikaan, taantuman sattuessa kohdalle valtiolla oli aina edessään myös vakavan finanssikriisin uhka jos ihmiset alkoivat massoittain muuttaa rahojaan kullaksi eikä kultaa tietenkään ole läheskään koko kansan yhteenlaskettujen säästöjen verran pankeissa lojumassa. Kun setelillä ei saa kultaa vaikka pitäisi, usko valuuttaan romahtaa ja kaupankäynti pysähtyy kuin seinään.
   Nykyään 50 euron setelin arvo ei ole kaksi grammaa kultaa, vaan 50 euroa, ilman sen kummempaa selitystä. Voit ostaa sillä kultaa jos haluat, mutta muuntosuhdetta ei ole kiinnitetty mihinkään. Se, mitä eurolla saa, muuttuu hiljalleen, mutta yhden euron arvo on aina täsmälleen yksi euro.

   Lainaa

  20. Tulos: +57 (57 ääntä)
   Silokalori: Ja Venezuela ja Saksa aikoinaan. Limppu maksoi 2 miljoonaa D-markkaa. Miten ruoka lisääntyy painamalla rahaa?
   Muistan nähneeni historian kirjassa kuvan Saksan hyperinflaatiosta kun mies tapetoi asuntonsa seiniä seteleillä kun ne ovat arvokkaampia raakapaperina kuin rahana.

   Lainaa

  21. Kendojanari 19.5.2020 12:42
   Tulos: +46 (46 ääntä)
   Plöötti: Miten se raha sitten toimii jos sitä ei "vaan printata lisää"? Käsittääkseni niin sitä yksinkertaistettuna juuri tehdään ja sen vuoksi kyseinen talousmalli tulisikin päättymään lopulta. Omaan mahdottomuuteensa. Eri asia olisi jos valuutat olisi sidottu esimerkiksi kullan arvoon mutta nythän ne on sidottu muihin [...]
   Koska hyperinflaatio ei ole kenellekkään hyvä. Hyperinflaatiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa kuluttajahinnat nousevat yli 50 prosenttia kuukaudessa. Historian tunnetuimmat esimerkit hyperinflaatiosta liittyvät erityisesti Saksan, Zimbabwen ja Venezuelan tapauksiin. Näissä tilanteissa valtio on joutunut painamaan lisää rahaa sen verotulojen rapautuessa hyödykkeen tai muun valtiolle tärkeän tulonlähteen hinnan tai vaihtoehtoisesti hyödykkeiden tarjonnan laskettua esimerkiksi hintakontrollin tai muun tekijän vuoksi. Esimerkiksi Zimbabwe otti 2009 käyttöön sadan biljoonan (100 000 000 000 000) dollarin setelin.
   Eli tiivistetysti: talous voi romahtaa ja kaiken hinta nousee niin pilviin, ettei kenelläkään ole varaa. Esimerkiksi henkilön x palkka on 3000e kuukaudessa ja kun sitä rahaa painetaan vaan lisää, laskee rahan arvo eikä hän saa ostettua 4000e maksavaa leipää.

   Lainaa

  22. Tulos: +22 (28 ääntä)
   Jasiu: Totta, mutta se raha häviää kierrosta sitten, kun laina maksetaan takaisin. Itse asiassa kierrosta häviää jopa hieman alkuperäistä luotua rahaa enemmän, koska lainasta peritään korkoa. Molempia (uuden rahan luomista lainoja myönnettäessä ja rahan häviämistä lainoja takaisin maksettaessa) myös tapahtuu koko ajan, joten pidemmällä tähtäimellä nuo toimet luultavasti suunnilleen kumoavat toisensa.
   Jos se takaisin maksettu raha häviää niin mitä hyötyä lainaamisesta oli pankille? Kyllä se pankki pitää joka ikisen euron jonka sinne maksaa...

   Lainaa

  23. Tulos: +35 (35 ääntä)
   Kendojanari: Historian tunnetuimmat esimerkit hyperinflaatiosta liittyvät erityisesti Saksan, Zimbabwen ja Venezuelan tapauksiin
   Hyperinflaation maailmanennätys on Unkarista, missä kesällä 1946 inflaatio oli 1,3*10^16 % kuukaudessa eli hinnat kaksinkertaistuivat joka 15:s tunti. Rahayksikkö oli nimeltään pengő, ja suurin liikkeeseen laskettu seteli oli nimellisarvoltaan 100 miljoonaa biljoonaa pengőtä. Luvussa oli siis 20 nollaa, tosin arvoa ei painettu seteliin numeroina. 
   Rahauudistuksessa elokuussa 1946 valuutan nimellisarvosta leikattiin 29 nollaa pois ja sen nimi muutettiin nykyiseksi forintiksi. On laskettu, että juuri ennen muutosta Unkarin kaikkien käteisvarantojen yhteissumma oli arvoltaan pienempi kuin yksi USA:n dollarin sentti. 

   Lainaa

  24. Tulos: +26 (26 ääntä)
   Philo: Jos se takaisin maksettu raha häviää niin mitä hyötyä lainaamisesta oli pankille? Kyllä se pankki pitää joka ikisen euron jonka sinne maksaa...
   Pankki tekee voittonsa lainasta perimistään koroista. Kun laina maksetaan takaisin, alkuperäinen lainasumma lakkaa olemasta, mutta koron osuus jää, ja sen pankki merkitsee voitokseen. Se on jonkin aikaa pois kierrosta (pankin hallussa olevia euroja ei lasketa rahaksi), mutta palaa viiveellä kiertoon, pankin maksaessa palkkaa työntekijöilleen ja osinkoa omistajilleen.

   Lainaa

  25. Tulos: +33 (39 ääntä)
   yli opisto hörhö: Se pilapuhelu nimenomaan koostuu aikuisesta joka vihaisena kiroilee ja uhkailee pilapuhelun vastaanottajaa. En ehkä lapsille sellaista "kepposta" tekisi. Tai kellekään muullekaan. Menee vähän turhan häiriintyneeksi touhuksi.
   Otahan silti huomioon, että tämä pilapuhelu on todennäköisesti myös lapsen lähettämä.
   Ei 12-vuotias lapsi ajattele näin:
   "En ehkä lapsille sellaista "kepposta" tekisi."

   Lainaa

  26. Tulos: +17 (17 ääntä)
   Rahaa syömällähän sitä länsimaissakin pärjätään

   Lainaa

  27. Tulos: -14 (34 ääntä)
   Itselleni opetettiin vasta lukiossa inflaation hallinnasta ja siitä, miksi sitä rahaa ei voi vain painaa lisää. Tämä tieto voi siis hyvinkin mennä ohi ihmisiltä, jotka haluavat mieluummin käydä amiksen ja olla hyödyllisiä, kuin istua koulussa.

   Lainaa

  28. Tulos: +30 (30 ääntä)
   Voi Ei Se On Taas Se: Hah, olipa mahatavan hauska pilapuhelu, ha hah, Nauratti kovasti.
   Joo, melkein yhtä hauskoja kuin nää  "kamut" jotka pistää pilailu mielessä numeros jollekkin random sivulle ja nyt tulee soittoja 20minuutin välein ja ainakun blokkaa yhen numeron niin menee hetki ja uudesta numerosta alkaa tulee soittoja. Oikein hauska pikku källi tosiaan

   Lainaa

  29. Heimosenkeimo 20.5.2020 2:50
   Tulos: -41 (41 ääntä)
   Laita se DHCP pois päältä vitun huora ja lopeta itku.

   Lainaa

  30. Voi Ei Se On Taas Se 20.5.2020 9:09
   Tulos: +8 (10 ääntä)
   Zx: Hyperinflaation maailmanennätys on Unkarista, missä kesällä 1946 inflaatio oli 1,3*10^16 % kuukaudessa eli hinnat kaksinkertaistuivat joka 15:s tunti. Rahayksikkö oli nimeltään pengő, ja suurin liikkeeseen laskettu seteli oli nimellisarvoltaan 100 miljoonaa biljoonaa pengőtä. Luvussa oli siis 20 nollaa, tosin arvoa [...]
   Jos ensin oli 20 nollaa ja sit leikattiin kuiteski 29 nollaa ni jo on ollu erikoista matematiikkaa, mut ymmärrettävää jos on painettu rahattomuden vuoksi lisää rahaa. Tai sit alkaa unettomuuteni tehdä elämästäni hiukan monimutkaisempaa kuin se todellisuudessa onkaan.

   Lainaa

  31. Tulos: +3 (3 ääntä)
   Kahen Kilo Kalori: En näe tuossa mitään ihastuttavaa, vaan pelkkää typeryyttä. Ainakin jos kyseinen henkilö on peruskoulun saanut käytyä. 
   Rahalla ja perskoululla mennään ja yhteiskunta rullaa! Parasta!

   Lainaa

  32. Numeroiden ymmärrys 24.5.2020 19:16
   Tulos: +7 (7 ääntä)
   Voi Ei Se On Taas Se: Jos ensin oli 20 nollaa ja sit leikattiin kuiteski 29 nollaa ni jo on ollu erikoista matematiikkaa, mut ymmärrettävää jos on painettu rahattomuden vuoksi lisää rahaa. Tai sit alkaa unettomuuteni tehdä elämästäni hiukan monimutkaisempaa kuin se todellisuudessa onkaan.
   Siis tuo 20-nollainen oli suurin painettu seteli. Eihän sen tarvitse olla lähelläkään sitä nollien leikkuun tarvetta. Nollia pudotellessa sitten tuo vanha suurin seteli olikin enää 0,000000001 forinttia.

   Lainaa

  33. Hukattu mahdollisuus 3.10.2021 0:49
   Tulos: +4 (4 ääntä)
   Vähän harmittaa, ettei Tauskin myyjällä ollut välähtänyt, että hortensian sijaan olisi voinut saada mustasilmäsusannan. :’D

   Lainaa

  34. Tulos: +1 (1 ääni)
   Vähän harmittaa että tuo Tauski-juttu on menny ohi. Olisin voinut äidilleni moisen hommata. Ihan kiitoksena lapsuuden traumoista…

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: tauski, wifi, pilapuhelu, pila, sovellus, app, turvaväli, äitienpäivä, laulaa, hortensia, kukka, raha, painaa, afrikka, eu, usa, imf, painaa rahaa, rahan paino, printata

 • Uusimmat

 • Kategoriat