Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.
 • Uusimmat

 • Kategoriat

 • RSS Osaatko vastata? • Kirpputorin löytöjä, osa 335

  Saako ilmoituksista tykätä, jos ei ole ostamassa?
  Suurenna näkymä
  Kirpputorin löytöjä, osa 335

  Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 45 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +386 (406 ääntä)
   "Rento kirppis"; "ärsyttää niin maan perkeleesti että ihmiset tykkää ilmotuksista" jooh... Kaukosäätimen puuttuminen ei nykytelkoissa oo mikään ongelma, helposti saa erillisen kapulan liitettyä telkkariin.

   Lainaa

  2. Tulos: +303 (373 ääntä)
   Melko ikävänoloinen "akka" toi Sanna. Pienoista kusipäisyyttä (eiku suorapuheisuutta) ja paskaa ilkeilyhuumoria (eiku huumorintajua) havaittavissa.

   Lainaa

  3. Tulos: +222 (350 ääntä)
   "Hyvä huumorintaju" on näiden äänekkäiden suorapuheisten läskien vakiovaruste aina. Paska huumorintaju niillä aina on ja läpät samoja joille vitosluokan tarkkiksella nauretaan.

   Lainaa

  4. Tulos: -47 (133 ääntä)
   Itse asiassa granaatinpunainen tris on helkutin harvinainen, siitä voi pyytää melkein mitä vain. Tosin pitäisi tuosta hinnasta silti varmaan puolet vähentää jos haluaisi saada kaupaksi.

   Lainaa

  5. Tulos: -31 (45 ääntä)
   Olisikohan Sannalla vähän pätemisen tarve? Syystäkin tosin...

   Lainaa

  6. Piisamirotta 22.8.2019 3:05
   Tulos: +168 (230 ääntä)
   Granu: Itse asiassa granaatinpunainen tris on helkutin harvinainen, siitä voi pyytää melkein mitä vain. Tosin pitäisi tuosta hinnasta silti varmaan puolet vähentää jos haluaisi saada kaupaksi.
   Muniiko se kippo kenties kultamunia ja käyttää koiran lenkillä, vai mikä siitä tekee satojen eurojen arvoisen?

   Lainaa

  7. Määäääää 22.8.2019 3:18
   Tulos: +72 (84 ääntä)
   Tätä ei saa sanoa, mutta haluaisin ilmoituksia vain oikeista asioista. Käytän todella paljon poista tätä ilmoitusta koskevat viestit -toimintoa. Joskus haluaisin poistaa ilmoitukset tykkäyksistä, niin että saisin viestit kommenteista, mutta se ei taida olla mahdollista.

   Lainaa

  8. Tulos: +72 (84 ääntä)
   Granu: Itse asiassa granaatinpunainen tris on helkutin harvinainen, siitä voi pyytää melkein mitä vain. Tosin pitäisi tuosta hinnasta silti varmaan puolet vähentää jos haluaisi saada kaupaksi.
   Eikös mistä tahansa voi sitten pyytää mitä vain? Jos oletetaan, että sillä hinnalla millä tavaran oikeasti voi saada kaupaksi ei ole väliä pyyntihinnan suhteen. Olen hömelönä kuvitellut, että ne korreloivat edes jotenkin keskenään.

   Lainaa

  9. Tulos: +153 (157 ääntä)
   Turhat tykkäykset ja kommentit nostavat ilmoituksen näkyvyyttä ryhmissä, eli ne ovat myyjälle eduksi. Siksi monissa myyntiryhmissä on pääkuvan tilalla huomiokuva (vitsi, leivonnainen, tms.), koska siten ilmoitukselle saa paremmin näkyvyyttä.

   Lainaa

  10. Tulos: +116 (126 ääntä)
   Granu: Itse asiassa granaatinpunainen tris on helkutin harvinainen, siitä voi pyytää melkein mitä vain. Tosin pitäisi tuosta hinnasta silti varmaan puolet vähentää jos haluaisi saada kaupaksi.
   Voi pyytää melkein mitä vaan, mut puolet pitäis saada silti pois. Hmmhmm.

   Lainaa

  11. Tulos: -61 (135 ääntä)
   Antakaa kun arvaan: Sannan koulutus on elämäm_koulu ja tukka mallia Kouvola. Äänestää PS ja vatsa on lantiota isompi sisältäen kaljaa ja kakkostyypin diabeteksen. Voi tätä ihmiskuntaa

   Lainaa

  12. Tulos: -86 (106 ääntä)
   Vaakku: “Rento kirppis”; “ärsyttää niin maan perkeleesti että ihmiset tykkää ilmotuksista” jooh… Kaukosäätimen puuttuminen ei nykytelkoissa oo mikään ongelma, helposti saa erillisen kapulan liitettyä telkkariin.
   Miksi ostaisin telkun ilman kaukosäädintä, jos säätimen hankinta oli ylivoimaista myyjällekin? Ja mikä edes takaa, etten ostaisi 250 eurolla elektriniikkaromua, kun kuluttajansuoja ei yksityisten välistä kauppaa koske?

   Lainaa

  13. Tulos: +287 (295 ääntä)
   Vituttaa sellaiset ihmiset, jotka perustelee huonoa käytöstä "suorapuheisuudella". "Mä vaan sanon suoraan sen mitä mä ajattelen." Se on huonoa käytöstä ja epäkohteliasta, mutta eihän ne sitä tajua.

   Lainaa

  14. Tulos: +205 (211 ääntä)
   Aika usein henkilöt, jotka eivät osaa suodattaa rumaa puhetta, ivaa tai ilkeilyä, vetoavat "suorasanaisuuteen" ja "huumoriin", ihan vaan koska eivät osaa olla yhtä kohteliaita kuin useimmat. "Sanon vaan miten asiat ovat, ei sun siitä tarvi olla moksiskaan!"

   Lainaa

  15. jukkapalmu 22.8.2019 7:54
   Tulos: +93 (113 ääntä)
   Piisamirotta: Muniiko se kippo kenties kultamunia ja käyttää koiran lenkillä, vai mikä siitä tekee satojen eurojen arvoisen?
   Punainen lasi on arvokkaampaa siksi, että sen valmistuksessa on käytetty seleenirubiinia ja lisäksi se joudutaan muista lasiesineistä poiketen polttamaan kertaalleen vielä valmiina lasiesineenäkin. Vasta tässä viimeisessä poltossa lasi saa punaisen värinsä.

   Lainaa

  16. jukkapalmu 22.8.2019 7:57
   Tulos: +83 (101 ääntä)
   Granu: Itse asiassa granaatinpunainen tris on helkutin harvinainen, siitä voi pyytää melkein mitä vain. Tosin pitäisi tuosta hinnasta silti varmaan puolet vähentää jos haluaisi saada kaupaksi.
   Torissa useita myynnissä parilla kympillä :D

   Lainaa

  17. Tulos: +67 (79 ääntä)
   Mikolle vinkkinä että se televisio ihan itse. Katselutunnit löytyvät huoltovalikoista, joihin pääsee pienellä kikkailulla. Oma vanha Sonyni on ollut käytössä jo 21000 tuntia.

   Lainaa

  18. Tulos: +31 (39 ääntä)
   "Miksi ostaisin telkun ilman kaukosäädintä, jos säätimen hankinta oli ylivoimaista myyjällekin? Ja mikä edes takaa, etten ostaisi 250 eurolla elektriniikkaromua, kun kuluttajansuoja ei yksityisten välistä kauppaa koske?" Kuluttajansuoja ei koske, mutta kyllä yksityistenkin välisessä kaupassa on myytävä rehellisin tiedoin. Jos telkkua myydään toimivana, sen siis pitää myös toimia. Toki ostajalla on isompi velvollisuus tavaran tarkastamiseen. ”Tavarassa on virhe, jos se ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on antanut tavaran ominaisuuksista tai käytöstä tavaraa markkinoitaessa tai muuten ennen kaupantekoa ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.– Tavaran ei kuitenkaan katsota olevan virheellinen, jos myyjä ei ollut eikä hänen olisi pitänytkään olla selvillä näistä tiedoista.” KL 18 § ”Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. Jos ostaja on ennen kaupantekoa tarkastanut tavaran tai ilman hyväksyttävää syytä laiminlyönyt noudattaa myyjän kehotusta tarkastaa se, hän ei saa virheenä vedota seikkaan, joka hänen olisi pitänyt tarkastuksessa havaita, ellei myyjä ole menetellyt kunnianvastaisesti ja arvottomasti.” KL 20 §

   Lainaa

  19. Tulos: +128 (132 ääntä)
   Jami: Miksi ostaisin telkun ilman kaukosäädintä, jos säätimen hankinta oli ylivoimaista myyjällekin? Ja mikä edes takaa, etten ostaisi 250 eurolla elektriniikkaromua, kun kuluttajansuoja ei yksityisten välistä kauppaa koske?
   Ei se kaukkarin ostaminen ylivoimaista ollut, kaupassa oli vain hyvä myyjä, joka sai ylipuhuttua uuden töllön ostoon. Tunnen useammankin tyypin, jotka on vienyt auton huoltoon/renkaan vaihtoon ja tullutkin kotiin uudella autolla. Eipä heillekään se huollattaminen ylivoimaista olisi ollut, myyntimies vaan sai ylipuhuttua toisiin aatoksiin

   Lainaa

  20. Tulos: +81 (87 ääntä)
   traumtown: “Hyvä huumorintaju” on näiden äänekkäiden suorapuheisten läskien vakiovaruste aina. Paska huumorintaju niillä aina on ja läpät samoja joille vitosluokan tarkkiksella nauretaan.
   Oikeessa oot ja itsekin samassa ryhmässä uskalsin arvostella tätä tirsktirsk-teinihuumoria, ni hyvä, ettei tullu lähtöpassit.

   Lainaa

  21. Tulos: +79 (79 ääntä)
   jamppa: Eikös mistä tahansa voi sitten pyytää mitä vain? Jos oletetaan, että sillä hinnalla millä tavaran oikeasti voi saada kaupaksi ei ole väliä pyyntihinnan suhteen. Olen hömelönä kuvitellut, että ne korreloivat edes jotenkin keskenään.
   Minkä tahansa asian "arvo" perustuu enemmän tai vähemmän yhteiseen sopimukseen samanmielisten kanssa... jos miettii vaikka kullan arvoa: sitä ei voi syödä, sitä ei voi juoda eikä se sellaisenaan lämmitä. Teollisuudessakin sille on vain rajatusti käyttöä ja silti sen arvo on ollut vuosituhannesta toiseen aika korkea. Miksi? Koska ihminen on aika hassu ja epälooginen olio ajatusmaailmaltaan.

   Lainaa

  22. Tulos: +28 (60 ääntä)
   Jami: Antakaa kun arvaan: Sannan koulutus on elämäm_koulu ja tukka mallia Kouvola. Äänestää PS ja vatsa on lantiota isompi sisältäen kaljaa ja kakkostyypin diabeteksen. Voi tätä ihmiskuntaa
   Tässä parempaa vihapuhetta.

   Lainaa

  23. Määäääää 22.8.2019 12:12
   Tulos: +58 (64 ääntä)
   Pode: Vituttaa sellaiset ihmiset, jotka perustelee huonoa käytöstä “suorapuheisuudella”. “Mä vaan sanon suoraan sen mitä mä ajattelen.” Se on huonoa käytöstä ja epäkohteliasta, mutta eihän ne sitä tajua.
   Minä olen suorapuheinen mutta on paljon asioita, joita en vain ollenkaan ääneen kellekään ja suoraankin sanot sanon asiat kohteliaasti. Hyvin voi olla suorapuheinen olematta ilkeä.

   Lainaa

  24. Tulos: -17 (45 ääntä)
   Vaakku: “Rento kirppis”; “ärsyttää niin maan perkeleesti että ihmiset tykkää ilmotuksista” jooh…
   Jostain kumman syystä nuo akkojen rennot kirppikset ovat kaikkein pahimpia yp-natsismin kasvualustoja. xD

   Lainaa

  25. Tulos: +49 (49 ääntä)
   Sannahan tosiaan samassa ryhmässä myi käytettyä pinkkiä strap-on:ia 200 eurolla/paras tarjous. Piakkoin kommenteissa oli myös selvennetty, että kyllä se hänen mielestään kuuluu vaatekirppikselle (koska puetaan päälle). Jonkun ehdottaessa kauppahinnaksi 400 e Sanna totesi, että jää vielä odottamaan parempia "tarjouxxia" itselleen väärän värisestä(?) vehkeestä, jota ei voi enää palauttaa, koska on pari kertaa käytetty. Porukka kyseli, kuten normisti vaatekirppiksellä, "Venyykö?", "saako kuvaa takaapäin?" jne, mihin vastailikin suht järkevästi, mutta muistutti aina, että "Älä kysele, jos et ole oikeasti kiinnostunut!" Epäilenpä, että ei sitä tosiostajaa kuitenkaan ikinä löytynyt.

   Lainaa

  26. Tulos: +32 (38 ääntä)
   Granu: Itse asiassa granaatinpunainen tris on helkutin harvinainen, siitä voi pyytää melkein mitä vain. Tosin pitäisi tuosta hinnasta silti varmaan puolet vähentää jos haluaisi saada kaupaksi.
   Esim Huutonetissä pyynti keskimäärin 20e tuosta kiposta...

   Lainaa

  27. Tulos: +58 (58 ääntä)
   jukkapalmu: Torissa useita myynnissä parilla kympillä
   Jönni: Esim Huutonetissä pyynti keskimäärin 20e tuosta kiposta…
   Punainen Tris tuikku ei ole sama asia kuin granaatinpunainen Tris tuikku. Ensiksi mainittu on yleinen väri joita on paljon liikkeellä ja jälkimmäinen on hyvin harvinainen keräilyesine.

   Lainaa

  28. yli opisto hörhö 22.8.2019 16:53
   Tulos: +61 (63 ääntä)
   Yleensä nuo jotka vetoavat "ronskiin huumoriin" tai "ei niin vakaviin" keskusteluihin vetävät ananaksen poikittain perseeseen jos sinne meinaa mennä väliin sanomaan että ei ole ihan asiallista meininkiä heittää esim. henkilökohtaista läppää muista ihmisistä.

   Lainaa

  29. Tulos: +12 (30 ääntä)
   huoh: Punainen Tris tuikku ei ole sama asia kuin granaatinpunainen Tris tuikku. Ensiksi mainittu on yleinen väri joita on paljon liikkeellä ja jälkimmäinen on hyvin harvinainen keräilyesine.
   Kerros ny tyhmälle, mikä ero on punaisella ja granaatinpunaisella? Pikasella googletuksella granaatinpunaista ei ole myynnissä, punainen on. Jos ne laittaa vierekkäin niin erottaako ne jotenkin? Ja mistä ostaja tietää kuvasta onko se just granaatinpunainen vai punainen, ellei ole tarkennettu ilmoituksessa?

   Lainaa

  30. Kemikaalikeijo 22.8.2019 17:50
   Tulos: -13 (23 ääntä)
   Granu: Itse asiassa granaatinpunainen tris on helkutin harvinainen, siitä voi pyytää melkein mitä vain. Tosin pitäisi tuosta hinnasta silti varmaan puolet vähentää jos haluaisi saada kaupaksi.
   Huutonetti puolillaan moisia 20-25e.

   Lainaa

  31. Tulos: +42 (44 ääntä)
   Henkka: Kerros ny tyhmälle, mikä ero on punaisella ja granaatinpunaisella? Pikasella googletuksella granaatinpunaista ei ole myynnissä, punainen on. Jos ne laittaa vierekkäin niin erottaako ne jotenkin? Ja mistä ostaja tietää kuvasta onko se just granaatinpunainen vai punainen, ellei ole tarkennettu ilmoituksessa?
   Löysin tällaisen tekstin jostain blogista: ”Yleisempiä värit ovat seuraavat: Harmaa, Hiekka, Keltainen, Punainen, Ruusuoliivi, Ruskea, Sammmaleenvihreä, Turkoosi, Ultramariininsininen, Vihreä Harvinaisempia värjä ovat seuravat: Granaatinpunainen, Pomeranssi, Vaalea lila ja Vaaleanpunainen on tietääkseni tehty Iittalan Unique päiville, joten niitä ei ihan joka paikassa ole myyty.” Ei vastaa kaikkiin kysymyksiisi, mutta vahvistaa tiedon että punainen ja granaatinpunainen tosiaan ovat eri malleja ja jälkimmäinen ilmeisen harvinainenkin. Ei herätä itsessäni omistushaluja.

   Lainaa

  32. Avaruusleijona 22.8.2019 21:48
   Tulos: +41 (41 ääntä)
   Henkka: Ja mistä ostaja tietää kuvasta onko se just granaatinpunainen vai punainen, ellei ole tarkennettu ilmoituksessa?
   Tuossa ainakin näkyy tuikussa oleva tarra, jossa lukee granaatinpun.

   Lainaa

  33. purppurakruunu 22.8.2019 22:07
   Tulos: +76 (76 ääntä)
   Määäääää: Minä olen suorapuheinen mutta on paljon asioita, joita en vain ollenkaan ääneen kellekään ja suoraankin sanot sanon asiat kohteliaasti. Hyvin voi olla suorapuheinen olematta ilkeä.
   Jossain törmäsiin hyvää perspektiiviin tästä asiasta: "The people who call themselves 'brutally honest' are usually more interested in being brutal than honest."

   Lainaa

  34. Tulos: +15 (15 ääntä)
   Henkka: Kerros ny tyhmälle, mikä ero on punaisella ja granaatinpunaisella? Pikasella googletuksella granaatinpunaista ei ole myynnissä, punainen on. Jos ne laittaa vierekkäin niin erottaako ne jotenkin? Ja mistä ostaja tietää kuvasta onko se just granaatinpunainen vai punainen, ellei ole tarkennettu ilmoituksessa?
   Punainen tris: https://muija.fi/wp-content/uploads/2018/12/2018-12-16-16.19.10-600x600.jpg Verrattuna tuohon granaatinpunaiseen näyttää olevan vähän tummempi ja ei niin läpinäkyvä, eli kyllä ne vaikuttaisi erottavan toisistaan ihan silmämääräisestikin.

   Lainaa

  35. Tulos: -25 (29 ääntä)
   Granu: Itse asiassa granaatinpunainen tris on helkutin harvinainen, siitä voi pyytää melkein mitä vain. Tosin pitäisi tuosta hinnasta silti varmaan puolet vähentää jos haluaisi saada kaupaksi.
   Ei kyllä todellakaan ole harvinainen. Mene katsomaan Huudosta ja Torista ni hyvin löytyy kyllä.

   Lainaa

  36. Tulos: +24 (24 ääntä)
   jukkapalmu: Punainen lasi on arvokkaampaa siksi, että sen valmistuksessa on käytetty seleenirubiinia ja lisäksi se joudutaan muista lasiesineistä poiketen polttamaan kertaalleen vielä valmiina lasiesineenäkin. Vasta tässä viimeisessä poltossa lasi saa punaisen värinsä.
   Granaatinpunaisen tris-kipon väristä päätellen värjäykseen on todennäköisesti käytetty ennemmin kuparitinaa tai seleenikadmiumia, kullasta tulee enemmän pinkkiin vivahtava sävy. Lämmitys meni kyllä oikein :) punainen väri sekoitetaan vasta suosituksessa lasiin eli lasi ei ole valmista punaista murskaa joka vain heitetään uuniin. Kipon teon jälkeen se pitää lämmittää tietyksi ajaksi tiettyyn lämpötilaan jotta punainen väri "aktivoituu" mutta pigmentti ei kuitenkaan pala pois. Nämä kaikki vaiheet ovat täysin turhia esim sinisen tai vihreän lasin valmistuksessa eli valmistusprosessi on paljon monimutkaisempi ja siksi tuotteet arvokkaampia.

   Lainaa

  37. Tulos: +36 (38 ääntä)
   Piisamirotta: Muniiko se kippo kenties kultamunia ja käyttää koiran lenkillä, vai mikä siitä tekee satojen eurojen arvoisen?
   Ei esim. moni miljoonien arvoinen maalauskaan tee noita asioita.

   Lainaa

  38. Näintäämenee 23.8.2019 19:51
   Tulos: +24 (24 ääntä)
   Hepsuli: Ei kyllä todellakaan ole harvinainen. Mene katsomaan Huudosta ja Torista ni hyvin löytyy kyllä.
   Kruunujalokivet.com sivuilta: "Granaatinpunainen, Pomeranssi, Vaalea lila ja Vaaleanpunainen on tietääkseni tehty Iittalan Unique päiville, joten niitä ei ihan joka paikassa ole myyty." Minä en kyllä löytänyt yhtään granaatinpunaista enkä vaaleanpunaista.

   Lainaa

  39. Arkkienkeli 24.8.2019 2:33
   Tulos: +5 (5 ääntä)
   Kirppiksen "Sanna" tuntuu olevan varsin pätevä henkilö. Ainakin kirjoitustaidottomuuden osalta.

   Lainaa

  40. Tulos: +8 (8 ääntä)
   Granu: Itse asiassa granaatinpunainen tris on helkutin harvinainen, siitä voi pyytää melkein mitä vain. Tosin pitäisi tuosta hinnasta silti varmaan puolet vähentää jos haluaisi saada kaupaksi.
   Niin ja kaikkein harvinaisin Tris väri on vaaleanpunainen. En tarkoita ruusuoliivia. Granaatinpunainen tris tuikkua kyllä on liikkunut jonkin verran. Samoin Lilan väristä. Pomeranssikin on tris tuikuissa olemassa.

   Lainaa

  41. Tulos: -5 (5 ääntä)
   Muistelija: Granaatinpunaisen tris-kipon väristä päätellen värjäykseen on todennäköisesti käytetty ennemmin kuparitinaa tai seleenikadmiumia, kullasta tulee enemmän pinkkiin vivahtava sävy. Lämmitys meni kyllä oikein punainen väri sekoitetaan vasta suosituksessa lasiin eli lasi ei ole valmista punaista murskaa joka vain heitetään [...]
   Uskomatonta, mutta legenda elää. Suomalainen lasiteolisuus ei ole koskaan käyttänyt kultaa lasissa. Ja tris tuikut on tehty suomessa ja suomalaisella lasiosaamisella. Miksi muuten lukee Made in Finland?

   Lainaa

  42. hämmentynyt 26.8.2019 12:25
   Tulos: +12 (12 ääntä)
   purppurakruunu: Jossain törmäsiin hyvää perspektiiviin tästä asiasta: “The people who call themselves ‘brutally honest’ are usually more interested in being brutal than honest.”
   Mietin että onkohan tuo Sanna se yp, joka perusti "Läskien rättienvaihtoryhmän", kun halusi laihduttuaan eroon liian suureksi jääneistä vaatteista... Eli ryhmän nimi jo itsessään ei ole itseironiaaa vaan halveksuntaa niitä potentiaalisia ostajia kohtaan, jotka ovat sitä kokoa mitä hän itse oli aiemmin.

   Lainaa

  43. Tulos: +4 (4 ääntä)
   jamppa: Eikös mistä tahansa voi sitten pyytää mitä vain?
   Voi.

   Lainaa

  44. Tulos: +5 (5 ääntä)
   traumtown: “Hyvä huumorintaju” on näiden äänekkäiden suorapuheisten läskien vakiovaruste aina. Paska huumorintaju niillä aina on ja läpät samoja joille vitosluokan tarkkiksella nauretaan.
   Ai jaa. Minusta tuntuu että laihoilla on aina pari paskaa läskivitsiä hihassa ja jos kaikki ei tykkää, niin vika on yleisössä.

   Lainaa

  45. Pakollinen nosto 25.2.2020 6:41
   Tulos: 0 (0 ääntä)
   Yleensä se televisio itse pitää kirjaa niistä katselutunneista, ja käytettyä ostaessa onkin mielekästä arvioida että kuinka monta tuntia sillä on vielä jäljellä, tai vaikka kuinka paljon menneet tunnit ovat vaikuttaneet suorituskykyyn. Vähän samaan tyyliin kuin auton kokonaismatkamittari.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Avainsanat: kuva, tuikku, Iittala, hinta, tv, telkkari, televisio, katselutunnit, kaukosäädin, kirpputori, kirppari, kirppis, yp, ylläpito, ylläpitäjä, tykkäykset