Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Luontoilta, osa 8

Mikä tämä lonkero on?
Luontoilta, osa 8

Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 45 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Tulos: +300 (358 ääntä)
   Katri mä voin vastata sun kysymykseen. Olet.

   Lainaa

  2. Tulos: -284 (352 ääntä)
   Mikä toi häntä oikeesti on?

   Lainaa

  3. Tulos: +375 (481 ääntä)
   Jallu: Mikä toi häntä oikeesti on?
   Minusta se on sisiliskon häntä. Lisko pystyy irrottamaan häntänsä päästäkseen saalistajaa karkuun, tuossa on jäänyt kissalle häntä "käteen". Mutta en ole itsekään koskaan livenä tuollaista nähnyt enkä nyt tiedä, miksi sen kysyminen niin kovin tyhmää olisi.

   Lainaa

  4. Tulos: -59 (149 ääntä)
   Jäin oikein miettimään, voisiko tuo olla jotain muuta ja vitsikkäämpää. Naurunaamoista ja hillittömästä komppausmäärästä elämästävieraantumiskommentille voisi päätellä, että kyseessä olisi vähintään jointti tai kortsu. Täh?

   Lainaa

  5. Ruttotohtori 25.7.2019 4:56
   Tulos: +103 (293 ääntä)
   Itse olen nähnyt sisiliskon kahdesti 20-vuotisen elämäni aikana vaikka maalla asunut koko ikäni, että ei se nyt kovin kummaa ole jos joku ei niistä niin tiedä

   Lainaa

  6. Tulos: +302 (306 ääntä)
   Tatja on varmasti meidän sairaalan IT-tuessa töissä. Ainakin saatu tuki on tuota tasoa.

   Lainaa

  7. Tulos: +200 (224 ääntä)
   Itse näin liskoja jatkuvasti kun pienessä kylässä asuin lapsuusajat. Mökillä tuli jopa pyydystettyä niitä vaikka isovanhemmat aina kielsivätkin. Viimeksi kun kävin frisbee-golf radalla kävelemässä, niin meinasin astua yhden liskon päälle. Eivät nuo otukset nyt niin harvinaisia ole.

   Lainaa

  8. Ministeri Nieminen 25.7.2019 7:13
   Tulos: +140 (202 ääntä)
   Ruttotohtori: Itse olen nähnyt sisiliskon kahdesti 20-vuotisen elämäni aikana vaikka maalla asunut koko ikäni, että ei se nyt kovin kummaa ole jos joku ei niistä niin tiedä
   Eikö maalla ole kouluja?

   Lainaa

  9. Tulos: -106 (128 ääntä)
   En ois itekkä tienny mikä toi häntä on. Oisin epäilly joksikin lelun osaks :D

   Lainaa

  10. Tulos: +101 (137 ääntä)
   Ruttotohtori: Itse olen nähnyt sisiliskon kahdesti 20-vuotisen elämäni aikana vaikka maalla asunut koko ikäni, että ei se nyt kovin kummaa ole jos joku ei niistä niin tiedä
   Asuin maalla 12 vuotta ja näin arviolta satoja sisiliskoja. Myös hirviä, metsäkauriita, jäniksiä, ilveksen, tuulihaukkoja, viirupöllön, harmaapäätikan vaskitsan jne, nämä kotipihassa Keski-Uudellamaalla.

   Lainaa

  11. Tulos: +233 (257 ääntä)
   Ai että, kun on aina raivostuttanut tuollainen "ihmettelen vaikka maailman tappiin asti, kun et tiedä kysymääsi asiaa, mutta en vahingossakaan kerro oikeaa vastausta" -kommentointi.

   Lainaa

  12. Tulos: +149 (159 ääntä)
   En ole eläessäni nähnyt sisiliskoa, mutta tiedän niistä. Ihan kaikesta en tiedä, silloin kysyn.

   Lainaa

  13. Tulos: +31 (127 ääntä)
   En kyllä käsitä, miten joku ei ole koskaan sisiliskoa nähnyt. T: helsinkiläinen, joka on nähnyt satoja sisliskoja

   Lainaa

  14. Tulos: +22 (64 ääntä)
   Johan on vaikeaa antaa ihmisten olla tietämättömiä mitättömistä asioista.

   Lainaa

  15. Tulos: +42 (90 ääntä)
   Mitä siellä koulussa nykyään opetetaan, kun ei sisiliskon häntää tunnisteta.

   Lainaa

  16. Tulos: +48 (56 ääntä)
   Tatjalla on tainnu mennä photoshop väärään sieraimeen. Kati ainoana tiesi kertoa mikä tuo sisiliskon häntääkin muistuttava olio oli.

   Lainaa

  17. Kirjautuminen epäonnistui 25.7.2019 10:35
   Tulos: +138 (142 ääntä)
   Voisi kuvitella, että jos joku haluaisi photoshopata kuvan, jolla saada jotain huomiota, niin muokkaisi siihen sentään jotain muuta kuin täysin normaalin maiseman ja tilanteen.

   Lainaa

  18. Tulos: +52 (72 ääntä)
   Kaupungin kasvattina olen nähnyt sisiliskon elävässä luonnossa vain pari kertaa. Tuntuu vähän kummalta ajatukselta, ettei kouluajoilta olisi jäänyt elävästi mieleen tieto sisiliskojen hännistä, itse kun sai kuulla asiasta ala- ja yläasteella sekä muilta lapsilta ja nuorilta. Mulla tuli ihan jostain selkärangasta ensiksi mieleen sisilisko, kun näin kuvan. On se kuitenkin aivan mahdollista jättää moinen seikka huomiotta etenkin nykypäivänä, kun elämästä löytyy kaikkea muutakin mielenkiintoista. Voi olla myös ihan vaan huonoa tuuria, ettei asia ole jäänyt muistiin koulusta eikä muualtakaan.

   Lainaa

  19. Erkki Posti 25.7.2019 11:44
   Tulos: +25 (29 ääntä)
   Tatja - sokea photoshoppausexpertti.

   Lainaa

  20. Tulos: +61 (75 ääntä)
   Sisilisko kuuluu niihin eläimiin, joita ei soisi kissojen pyydystävän, valvomatta ulkona ollessaan. Ovat nimittäin Suomessa rauhoitettuja.

   Lainaa

  21. Tulos: -11 (33 ääntä)
   Voi dämn. Ollut jo aika hunk toi sissari. Jalostusyksilö koosta päätellen..RIP

   Lainaa

  22. Tulos: +20 (44 ääntä)
   Topitii: Kaupungin kasvattina olen nähnyt sisiliskon elävässä luonnossa vain pari kertaa. Tuntuu vähän kummalta ajatukselta, ettei kouluajoilta olisi jäänyt elävästi mieleen tieto sisiliskojen hännistä, itse kun sai kuulla asiasta ala- ja yläasteella sekä muilta lapsilta ja nuorilta. Mulla tuli ihan jostain selkärangasta [...]
   Ei meillä koulussa sisiliskoista kerrottu. Asia piti oppia aku ankoista.

   Lainaa

  23. Tulos: +40 (74 ääntä)
   Perkele ne irtokissat kuriin.

   Lainaa

  24. Jonttufantti 25.7.2019 15:09
   Tulos: +90 (96 ääntä)
   Narskis: Voi dämn. Ollut jo aika hunk toi sissari. Jalostusyksilö koosta päätellen..RIP
   Ei tuo lisko välttämättä kuollut ole, ne kun voivat vaaratilanteessa tuon häntänsä pudottaa hämätäkseen saalistajaa.

   Lainaa

  25. Tulos: +25 (29 ääntä)
   Veikkaan vahvasti, että Tatja näki asian pikseleistä.

   Lainaa

  26. Tulos: +37 (43 ääntä)
   Kiva että Sini laittoi kuvan jakoon. Mäkin olen nähnyt tuhansia sisiliskoja maalla ja kaupungissa mutta en koskaan pelkkää sisiliskon häntää. En edes kuvassa (Google löytäisi vaan en ole kaivannut). Nyt kuitenkin tiedän miltä se näyttää. Luulen että moni muukin tietää ilmiön mutta Sini on nähnyt sen livenä.

   Lainaa

  27. Tulos: +11 (21 ääntä)
   Ruttotohtori: Itse olen nähnyt sisiliskon kahdesti 20-vuotisen elämäni aikana vaikka maalla asunut koko ikäni, että ei se nyt kovin kummaa ole jos joku ei niistä niin tiedä
   Mä oon nähny monta kertaa semmosen ihan pikkusen, mutten mäkää tienny että noin isoja on suomessaki.

   Lainaa

  28. purppurakruunu 26.7.2019 4:32
   Tulos: +36 (40 ääntä)
   Tylsimys: Kiva että Sini laittoi kuvan jakoon. Mäkin olen nähnyt tuhansia sisiliskoja maalla ja kaupungissa mutta en koskaan pelkkää sisiliskon häntää. En edes kuvassa (Google löytäisi vaan en ole kaivannut). Nyt kuitenkin tiedän miltä se näyttää. Luulen että moni muukin tietää ilmiön mutta Sini on nähnyt sen livenä.
   Mä sain tän statuksen kautta myös tietää, että se häntä voi liikkua paljon pidempään, kuin olen olettanut. Mä oon aina ajatellut, että se on ehkä joku yks tai kaks surkeaa nytkähdystä seuraavan sekunnin ajan ja sit loppu. Jos mulle kissa tois pihaan hännän, joka edelleen liikkuu, en mä tiedä, olisinko yhdistänyt sisiliskoon vai pitänyt päättömänä käärmeenä vai mitä.

   Lainaa

  29. Tulos: -22 (46 ääntä)
   Traumcity: Katri mä voin vastata sun kysymykseen. Olet.
   ”Onko Suomessakin sisiliskoja?” - Olet. Maken järki.

   Lainaa

  30. Tulos: +41 (49 ääntä)
   Narskis: Voi dämn. Ollut jo aika hunk toi sissari. Jalostusyksilö koosta päätellen..RIP
   Höpsis, ei sisilisko tuohon kuole. Se on sen verran alkukantainen eläin, että se osaa kasvattaa itselleen uuden hännän pudottamansa tilalle. :p terveisin saaressa kasvanut

   Lainaa

  31. Tulos: +16 (24 ääntä)
   Kyöpeli: Minusta se on sisiliskon häntä. Lisko pystyy irrottamaan häntänsä päästäkseen saalistajaa karkuun, tuossa on jäänyt kissalle häntä “käteen”. Mutta en ole itsekään koskaan livenä tuollaista nähnyt enkä nyt tiedä, miksi sen kysyminen niin kovin tyhmää olisi.
   Harmittaa tuo "Minusta se on". Ihan kuin edelleen epäilisit ja varovasti ehdottaisit, että ehkä se on sisiliskon häntä ;-)

   Lainaa

  32. Tulos: +47 (49 ääntä)
   Se on sisiliskon häntä. Ja sisiliskoja asuu mm. mökiltä rantaan menevien portaiden alla ja ne tulevat aurinkoon lämmittelemään. Niitä ei saa kiusata, koska silloin ne tiputtaa häntänsä.

   Lainaa

  33. Tulos: +32 (44 ääntä)
   Aallot: Asuin maalla 12 vuotta ja näin arviolta satoja sisiliskoja. Myös hirviä, metsäkauriita, jäniksiä, ilveksen, tuulihaukkoja, viirupöllön, harmaapäätikan vaskitsan jne, nämä kotipihassa Keski-Uudellamaalla.
   Voi tulla yllätyksenä, mutta ihmiset kiinnittää huomiota eri asioihin. Olemme kumppanini kanssa asuneet koko ikämme samassa kaupungissa, mutta paikkojen selittämiseen menee tuhottomasti aikaa eikä kumpikaan tajua toisen maamerkeistä mitään. Hän suunnistaa ravintoloiden ja joidenkin muiden liikkeiden (entisten tai nykyisten) avulla, minä rakennusten värin, arkkitehtuurin, patsaiden tms. mukaan. Kaikki eivät huomaa samoja asioita, vaikka se itsestä saattaakin tuntua käsittämättömältä. "Maalla" on myös aika laaja käsite, voi olla että juuri sinun ympäristössäsi luontokappaleita kuhisi enemmän näkyvillä.

   Lainaa

  34. Tulos: +28 (30 ääntä)
   Sisilisko on helppo nähdä. Jos menet jollain lenkkipolulla, niin kannattaa kuunnella. Jos kuuluu rapinaa heinikosta, tai lehtien alta polun vierestä, niin olet kuullut todennäköisesti joko hiiren tai sisiliskon tekemää ääntä. Tässä vaiheessa voit pysähtyä ja odottaa rauhallisesti kamera kädessä, että eläin tulee näkyviin. Pöyhimällä puskia liikaa saat sen menemään vaan enemmän piiloon. Sisiliskot on kivoja eläimiä, eikä niitä kannata pelätä. Tutkin niitä lapsena hyvin paljon ja olen nähnyt jopa liskon poikasten harjoittelevan metsästystä. Iso lisko tuo jonkun saalistamansa kärpäsen tai muun vastaavan ötökän, joka on elossa mutta ei pääse karkuun ja pikkuliskot harjoittelevat sen pyydystämistä.

   Lainaa

  35. Tulos: +17 (23 ääntä)
   Lisäyksenä myös aiempaan kommenttiini. Suomessa on myös toinen liskolaji, eli vesilisko. Niitä voi nähdä esimerkiksi lammen tai metsojan pohjassa keväällä. Ne on värikkäämpiä ja niillä on harja. Kesällä ne asuvat maalla ja ovat hiukan eri näköisiä. Kannattaa googlata. :p

   Lainaa

  36. Tulos: +12 (14 ääntä)
   Gfvvg: Lisäyksenä myös aiempaan kommenttiini. Suomessa on myös toinen liskolaji, eli vesilisko. Niitä voi nähdä esimerkiksi lammen tai metsojan pohjassa keväällä. Ne on värikkäämpiä ja niillä on harja. Kesällä ne asuvat maalla ja ovat hiukan eri näköisiä. Kannattaa googlata.
   Paitsi, että vesilisko ei ole liskolaji vaan sammakkoeläin.

   Lainaa

  37. Tulos: +6 (6 ääntä)
   Kapu: Ai että, kun on aina raivostuttanut tuollainen “ihmettelen vaikka maailman tappiin asti, kun et tiedä kysymääsi asiaa, mutta en vahingossakaan kerro oikeaa vastausta” -kommentointi.
   Tieto on valtaa! Mitä enemmän esim. töissäkin pitää tätä linjaa, sitä enemmän valtaa.

   Lainaa

  38. Tulos: +7 (7 ääntä)
   Meillä maalla yksi kissoista toi aina sisiliskosaalliita näytille. Mourusi oikein ylpeänä ja sitten jäi vain häntä jäljelle, jota hölmistyneenä tökittiin tassulla. Tiesittekö muuten että jos sisilisko pudottaa häntänsä loppukesällä niin se ei välttämättä selviä talven yli.

   Lainaa

  39. Tulos: +2 (6 ääntä)
   Ruma Elsa: Höpsis, ei sisilisko tuohon kuole. Se on sen verran alkukantainen eläin, että se osaa kasvattaa itselleen uuden hännän pudottamansa tilalle. terveisin saaressa kasvanut
   Paitsi kuolee talvella jos häntä putoaa niin,ettei kerkeä kasvattamaan uutta ennen talvehtimista. Kerää nimittäin vararavintoa siihen.

   Lainaa

  40. Tulos: +19 (19 ääntä)
   Gfvvg: Lisäyksenä myös aiempaan kommenttiini. Suomessa on myös toinen liskolaji, eli vesilisko. Niitä voi nähdä esimerkiksi lammen tai metsojan pohjassa keväällä. Ne on värikkäämpiä ja niillä on harja. Kesällä ne asuvat maalla ja ovat hiukan eri näköisiä. Kannattaa googlata.
   Ei kannata opettaa asioita jotka ei pidä pikkaansa! Vesilisko ja rupilisko ei tosiaan ole nimestään huolimatta liskoja vaan sammakkoeläimiä, eli ovat lähempää sukua sammakolle kuin sisiliskolle. Mutta Suomesta kyllä löytyy toinenkin liskolaji, nimittäin jalaton lisko - vaskitsa, eli vaskikäärme! Ja se siis ei taas nimestään huolimatta ole käärme vaan lisko.

   Lainaa

  41. Tulos: +10 (18 ääntä)
   Eivätkö kaikki ihan oikeasti ole koskaan kakarana juosseet jossain ei-asvaltinpeittämällä alueella etsimässä sisiliskoja? Ihan nykyajan lapsista voisin sen vielä uskoa, mutta itse en ole edes asunut maalla ja silti olen vaikka kuinka monta sisiliskoa nähnyt ja toisinaan napannutkin. En siis itsekään kovin vanha ole, mutta kuitenkin lankapuhelinaikaan syntynyt. Olen oikeasti yllättynyt, vaikkei ehkä pitäisi olla.

   Lainaa

  42. Tulos: +9 (13 ääntä)
   Gfvvg: Lisäyksenä myös aiempaan kommenttiini. Suomessa on myös toinen liskolaji, eli vesilisko. Niitä voi nähdä esimerkiksi lammen tai metsojan pohjassa keväällä. Ne on värikkäämpiä ja niillä on harja. Kesällä ne asuvat maalla ja ovat hiukan eri näköisiä. Kannattaa googlata.
   Suomessa on tasan kaksi liskolajia, sisilisko ja vaskitsa. Vesimanterit ovat yhtä paljon liskoja kuin talitiaiset ahvenia.

   Lainaa

  43. Tulos: +2 (2 ääntä)
   Teukka: Suomessa on tasan kaksi liskolajia, sisilisko ja vaskitsa.
   Ja lisäksi joitakin havaintoja hietasisiliskosta, joka on haitallinen vieraslaji.

   Lainaa

  44. notverynice 6.8.2019 18:00
   Tulos: +1 (3 ääntä)
   Jallu: Mikä toi häntä oikeesti on?
   eikös se sisiliskon häntä ole

   Lainaa

  45. Tulos: +3 (9 ääntä)
   Ni.: Ei kannata opettaa asioita jotka ei pidä pikkaansa! Vesilisko ja rupilisko ei tosiaan ole nimestään huolimatta liskoja vaan sammakkoeläimiä, eli ovat lähempää sukua sammakolle kuin sisiliskolle. Mutta Suomesta kyllä löytyy toinenkin liskolaji, nimittäin jalaton lisko – vaskitsa, eli vaskikäärme! Ja se siis ei taas nimestään huolimatta ole käärme vaan lisko.
   No pahoittelut jos loukkasin? En sen sukupuuhun ollut perehtynyt, vaan käyttäytymiseen lähinnä. Suurimmalle osalle kuitenkin tuntemattomia lajeja, enkä itsekään montaa kertaa ole päässyt näkemään. :)

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Avainsanat: sisilisko, kuva, kanit, rusakot, jänikset, Photoshop, elukka, veli, piha