Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Arabialaiset numerot

Pitäisikö Suomen peruskoulussa opettaa arabialaiset numerot?
Arabialaiset numerot

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 46 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Lohikäärme 14.5.2019 0:38
      Tulos: -308 (688 ääntä)
      Menin itsekin lankaan! Opinpahan uutta numerojärjestelmästämme, kannattaa tosiaan googlettaa. :)

      Lainaa

    2. Tulos: +1136 (1164 ääntä)
      "tää oli tiedos kyl" Ei ihan vakuuta. Joskus kannattaisi selvittää ensin ja öyhöttää sitten.

      Lainaa

    3. Tulos: +309 (349 ääntä)
      Joko peruskoulu ei enää ole pakollinen (velvollisuus) niin sitten opetuksen laatu on nykyisin todella surkeata.

      Lainaa

    4. Tulos: -124 (412 ääntä)
      Kun näin ton kyselyn, alkoi päässä jonkinverran hälytyskellot soimaan, että nyt saattaa olla koijaus kyseessä, mutten ollut varma. Googlella arvaukseni vahvistui. Ihan ovela veto tässä joissakin tunteita nostavassa poliittisessa mamutilanteessa. :D

      Lainaa

    5. Mutaattiomena 14.5.2019 1:24
      Tulos: +593 (609 ääntä)
      Meidäm perheessä käytetään vain roomalaisia numeroita.

      Lainaa

    6. Kilokalori 14.5.2019 1:24
      Tulos: +330 (364 ääntä)
      Latinalaiset aakkosetkin joutuu opettelemaan. Mitä seuraavaksi, peruskoulu?? Suvivirsikin lähtöisin 1200-luvun eroottisesta ruotsalaisesta runosta? Oma suosikkini on edelleen Suomalaiset Lääkärit, jotka tietävät lääketieteestä paljon enemmän, kuin vaikkapa virolaiset tahi venäläiset virkaveljensä. Koska Suomi on niin johtava maa lääketieteen saralla.

      Lainaa

    7. Tulos: +240 (284 ääntä)
      Petkele: Joko peruskoulu ei enää ole pakollinen (velvollisuus) niin sitten opetuksen laatu on nykyisin todella surkeata.
      Yllättävän usein kyse on itseasiassa oppilaiden laadusta

      Lainaa

    8. Tulos: +378 (394 ääntä)
      Dipoli: Yllättävän usein kyse on itseasiassa oppilaiden laadusta
      Totta. Jos iskä ja äippä jättävät käytöstavat ja muut perusasiat opettamatta piltille ja luokkaan osuu kolme muuta samanlaista, niin eipä siinä jää aikaa lopuille 26:lle aikaa kertoa, että numeromme ovat nimenomaan arabialaisia ja kirjaimisto latinalainen. Ja vaikka tämän kertoo, vain eturivi kuulee sen muiden seuratessa kiinnostuneina, kun Rami seisoo päällään pulpetilla ja Juike roikkuu kattolampusta.

      Lainaa

    9. Kansaton sosialisti 14.5.2019 7:18
      Tulos: +37 (83 ääntä)
      Kilokalori: Latinalaiset aakkosetkin joutuu opettelemaan. Mitä seuraavaksi, peruskoulu?? Suvivirsikin lähtöisin 1200-luvun eroottisesta ruotsalaisesta runosta? Oma suosikkini on edelleen Suomalaiset Lääkärit, jotka tietävät lääketieteestä paljon enemmän, kuin vaikkapa virolaiset tahi venäläiset virkaveljensä. Koska Suomi on niin johtava maa lääketieteen saralla.
      Entäs saksalaisten ylioppilaiden ryyppyveisuna alun perin tunnettu Maamme-laulu, vapaamuurarien rituaaleihin sävelletty Finlandia-hymni tai PMMP:n Pikkuveli, joka ei itse asiassa ole PMMP:n kappale vaan Noitalinna Huraa- yhtyeen tuotantoa. Törkeää!

      Lainaa

    10. Tulos: +32 (98 ääntä)
      Kilokalori: Oma suosikkini on edelleen Suomalaiset Lääkärit, jotka tietävät lääketieteestä paljon enemmän, kuin vaikkapa virolaiset tahi venäläiset virkaveljensä. Koska Suomi on niin johtava maa lääketieteen saralla.
      Suomalaisen lääkärin puheesta sentään saa joskus jotain selvää, nämä Viron venäläiset kun käskevät nousemaan seisomaan ja nostamaan jalat ylös.

      Lainaa

    11. Tulos: +65 (77 ääntä)
      Tästä numero asiasta oli miljoona kertaa parempi postaus Kuopion puskaradiossa, petyin kun se ei ollu tässä.

      Lainaa

    12. Tulos: +87 (101 ääntä)
      Kilokalori: Oma suosikkini on edelleen Suomalaiset Lääkärit, jotka tietävät lääketieteestä paljon enemmän, kuin vaikkapa virolaiset tahi venäläiset virkaveljensä. Koska Suomi on niin johtava maa lääketieteen saralla.
      Välillä se voi olla osaamisesta kiinni, mutta välillä vastaan tulee kielimuuri. Luin vastikään jonkun jakamia kokemuksia siitä, miten hänen kumppaninsa oli hakenut lähetettä proteesia varten toiseen käteen, jossa ei ollut sormia. Venäläinen lääkäri oli kirjoittanut lähetteeseen että "sormet puutuvat", ja kas kummaa, jostain syystä proteesia ei irronnut puutuneille jäsenille.

      Lainaa

    13. Tulos: +86 (88 ääntä)
      Ramilla on kaikki valmiiksi tiedossa ja logiikkakin aivan kunnossa. :)

      Lainaa

    14. Tulos: +28 (78 ääntä)
      Kertoo aika paljon älykkyydestä, jos tosissaan kuvittelee jonkun vielä uskovan tuon Ramin viimeisen kommentin. Tätä se teettää, kun koulussa ollaan enintään fyysisesti läsnä, koska ei sitä koulua tarvita, jos tulevaisuuden ammatti on artisti tai e-sports pelaaja.

      Lainaa

    15. Lohikäärme 14.5.2019 9:32
      Tulos: -65 (189 ääntä)
      Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että "ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs"?

      Lainaa

    16. Tulos: +133 (147 ääntä)
      Japanilaisia aakkosia ei ole edes olemassa. Ne on tavuja tai kirjoitusmerkkejä, jotka tarkoittavat jotain tiettyä asiaa. Sama pätee myös Kiinan kieleen, josta japanin kirjoitusmerkit (kanjit) on lainattu.

      Lainaa

    17. Tulos: +142 (146 ääntä)
      Hehehee.. Tämä numerokysely on lähes yhtä hyvä koijaus, kuin se "divetymonoksidi-yhdisteiden" kieltämistä vaatineet kiertoviestit ja adressit.

      Lainaa

    18. Tulos: +11 (131 ääntä)
      Lohikäärme: Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että “ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs”?
      Mä en kans oikein tajua mikä tässä nyt on homman nimi. Onko joku niin toisen yläpuolella, että miinustaa kun ei ollutkaan kaikki maailman tieto valmiiksi päässä?

      Lainaa

    19. Tulos: +61 (81 ääntä)
      Aasia: Japanilaisia aakkosia ei ole edes olemassa. Ne on tavuja tai kirjoitusmerkkejä, jotka tarkoittavat jotain tiettyä asiaa. Sama pätee myös Kiinan kieleen, josta japanin kirjoitusmerkit (kanjit) on lainattu.
      Autismini rutisee. Japanissa on olemassa japanilaiset aakkoset, jotka ovat täysin kotitekoiset. Aika moni japanin peruskurssin käynyt oppii ne, eli hiraganat ja katakanat. Aakkoset ovat äänteiden ilmaisuun käytettäviä merkkejä, eli juuri sitä mitä hiraganat ja katakanat ovat. Niillä voi kirjoittaa kaiken japaniksi, mitä ikinä haluatkaan. Kyllä, ne ovat tavuäänteitä, mutta sillä ei ole merkitystä asian kanssa. Lisäksi hiraganojen ja katakanojen tavut eivät itsessään varsinaisesti merkkaa mitään, ovat vain äänteitä. Kanjit kyllä merkkaavat, mutta kun kerran neppaillaan, on hyvä muistaa, että ne ovat _alunperin_ kiinalaista lainakamaa (tai lähinnä, niitä käytettiin Japanin kirjoittamiseen ennen hiraganoja) ja ovat jo jossain määrin eriytyneet. Vertailukohtana voi pitää suomen ja viron sanastoja.

      Lainaa

    20. Tulos: +89 (93 ääntä)
      "ei: 719, jep: 89" Että semmonen miästem houne.

      Lainaa

    21. It's a deal 14.5.2019 11:03
      Tulos: +199 (203 ääntä)
      "Arabian kansallislaulu" kertoo kaiken olennaisen.

      Lainaa

    22. Tulos: +116 (132 ääntä)
      Lohikäärme: Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että “ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs”?
      Kyllä se kerrotaan viimeistään siinä vaiheessa kun opetetaan roomalaiset numerot.

      Lainaa

    23. yli opisto hörhö 14.5.2019 11:33
      Tulos: +94 (134 ääntä)
      Lohikäärme: Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että “ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs”?
      Ihan yleistietoahan se on. Eniten minua tässä ihmetyttää miten vähintään 700 todennäköisesti äänioikeutettua ihmistä ei ole ollut tästä tietoisia.. Jos ostat vaikka näppäimistön jostain nettikaupasta niin siellä saattaa lukea "arabic numbers". En ihan oikeasti ymmärrä miten tätä ei voi tietää, enkä itsekään ole ns. korkeasti koulutettu.

      Lainaa

    24. Tulos: +138 (156 ääntä)
      Olen naureskellut tälle monestikin, sama kysely leviää ympäri nettiä eri kielillä. Mutta samalla tämä vähän surettaa, koska nämä tulokset kertoo tosi hyvin ihmisten asenteista ja rasismista. Nähdään sana Arabia, heti klikataan ei-vastausta, ennen kuin edes ajatellaan tai tarkistetaan mitä ne arabialaiset numerot ovat.

      Lainaa

    25. Tulos: +168 (172 ääntä)
      Edelliseen kommenttiini lisäten, itse asiassa tulee vähän mieleen eräs kysely, jossa kysyttiin pitäisikö USAn pommittaa Agrabah. Iso määrä vastaajia vastasi kyllä. Agrabah on fiktiivinen kaupunki, jossa Disneyn Aladdin seikkailee.

      Lainaa

    26. pinkki puudeli 14.5.2019 11:48
      Tulos: +33 (71 ääntä)
      yli opisto hörhö: Ihan yleistietoa. Jos ostat vaikka näppäimistön jostain nettikaupasta niin siellä saattaa lukea “arabic numbers”. En ymmärrä miten tätä ei voi tietää, enkä itsekään ole ns. korkeasti koulutettu.
      ...sanoo yliopistohörhö. :D xD

      Lainaa

    27. Tulos: -25 (123 ääntä)
      En kyllä ymmärrä sitä määrää ylemmyydentunnetta, jota tämä kysymys herättää. Itse tiedän aimo annoksen nippelitietoa (ymmärrän hiraganojen, katakanojen ja kanjien erot). Peruskoulusta on jäänyt paljon yksittäisiä faktoja mieleen. USA julisti itsenäisyytensä 1776, jota seurasi Ranskan suuri vallankumous 1789 (jälkimmäinen on erityisen helppo muistaa, koska vuosiluvut ovat numeerisessa sekvenssissä nousevat). Ymsyms. En silti muistanut, että länsimaiset numerot ovat arabialaisia numeroja. Jos olisi pitänyt heittää hatusta, olisin vastannut niiden olevan latinalaisia (jotka ovat myös roomalaisia..) En pidä itseäni älykääpiönä. Enkä pidä niitäkään älykääpiöinä, jotka eivät tiedä mitä ”katakana” tarkoittaa tai minä vuonna USA itsenäistyi. Työmuistista on suurimmalle osalle ihmisiä käytännössä katsoen mahdotonta tallettaa kaikkea. Pitkäkestoisen muistin kehitys vaatii monta toistoa ja jos johonkin tietoon ei törmää useasti, ei se jää mieleenkään. Nyt alas sieltä korkean hepan selästä.

      Lainaa

    28. Tulos: +8 (36 ääntä)
      Arabit eivät tosin käytä niitä numeroita, joita alkuperäisen postauksen hassuttelija tarkoittaa. Peruskoulun käyneet ovat toki kuulleet puolikkaan totuuden, mutta sormi voi mennä suuhun, kun joutuu oikeasti lukemaan (itä)arabialaisia numeroita.

      Lainaa

    29. Kaikenlaisia 14.5.2019 20:32
      Tulos: +23 (27 ääntä)
      Sprinkles: Lainaa
      Eipä sitä sitten kannata rueta mussuttamaankaan mitään jos ei kys. asiasta tiedä.

      Lainaa

    30. Tulos: +79 (83 ääntä)
      Mutaattiomena: Meidäm perheessä käytetään vain roomalaisia numeroita.
      Itse kansallismielisenä käytän vain tukkimiehen kirjanpitoa, enkä mitään roomalaista hihhuttelua!

      Lainaa

    31. Tulos: -57 (67 ääntä)
      Ramihan selkeästi heittää itsekin huulta "arabian kansallislaululla". On kyllä peruskoulun taso heikko, kun ei feissarimokien kommentoijat sitä ymmärrä.

      Lainaa

    32. Tulos: +10 (16 ääntä)
      Tzouni:
      Tzouni:Kyllä, ne ovat tavuäänteitä, mutta sillä ei ole merkitystä asian kanssa.
      Itse asiassa on, sillä äänteellä tarkoitetaan nimen omaan yksittäistä ääntä ja aakkosilla merkkejä jotka kuvaavat yksittäisiä äänteitä. Tavut ovat äänneyhdistelmiä.

      Lainaa

    33. Tulos: -40 (70 ääntä)
      Ärsyttävää miten provosoivasti muotoiltu kysymys, ikäänkuin kouluissa ei jo opettaisi niitä. Tietenkin tarkoituksena onkin nolata kaikki maahanmuuttoa vastustavat mutta itse ymmärrän kyllä jos joku ei tiedä käytössä olevien numeroiden olevan nimeltään arabialaisia. Toki päättelin sen tuosta kysymyksen asettelusta, sillä miksi muuten asiaa kysyttäisiin

      Lainaa

    34. Tulos: +16 (38 ääntä)
      Lohikäärme: Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että “ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs”?
      Vaikka tuo olisi mennyt koulussa ohi, niin sivistymällä edes hieman peruskoulun oppisuunnitelman ulkopuolelta vaikkapa lehtiä lukemalla, tuolta tiedolta ei voi välttyä.

      Lainaa

    35. hillevihiiri 15.5.2019 14:53
      Tulos: +51 (57 ääntä)
      Kaikkea ei voi tietää/muistaa, mutta sitä vartenhan on Google, josta asian voi tarkastaa näppärästi. Tuohon kyselyyn “ei” vastanneet henkilöt tuskin ovat vaivautuneet ensin googlettamaan arabialaisia numeroita. Se kai on se oikeasti masentava asia, että enemmistö äänestäjistä ei vaivaudu selvittämään edes yhtä yksinkertaista asiaa ennen äänensä/mielipiteensä antamista, ei niinkään se, että kaikki eivät heti tiedä, mitä esimerkiksi ne arabialaiset numerot ovat.

      Lainaa

    36. purppurakruunu 15.5.2019 22:32
      Tulos: +35 (39 ääntä)
      Huokaus: Ärsyttävää miten provosoivasti muotoiltu kysymys, ikäänkuin kouluissa ei jo opettaisi niitä. Tietenkin tarkoituksena onkin nolata kaikki maahanmuuttoa vastustavat mutta itse ymmärrän kyllä jos joku ei tiedä käytössä olevien numeroiden olevan nimeltään arabialaisia. Toki päättelin sen tuosta kysymyksen asettelusta, sillä miksi muuten asiaa kysyttäisiin
      Tässäkin asiassa olisi auttanut, jos olisi asian suuren puoltamisen ihmetyksen johtamana vaikka googlettanut, miksi sitä ajetaan eteenpäin, mitä faktaperäisiä hyötyjä/haittoja asiasta on, eikä vaan vastata tai varsinkaan väitellä tunnepohjalta.

      Lainaa

    37. Tulos: +10 (14 ääntä)
      Petkele: Joko peruskoulu ei enää ole pakollinen (velvollisuus) niin sitten opetuksen laatu on nykyisin todella surkeata.
      Itekki näin facessa vastaavan kyselyn ja ihmettelin suuresti kun ihmiset olivat sitä niin vastaan. Piti ihan googlettaa että oonko tosiaan nukkunut peruskoulun noin pahasti ohi.

      Lainaa

    38. Tulos: -34 (46 ääntä)
      No se sanottakoon vielä, että ei tällaisia tosiaankaan koulussa opeteta. Itsekin menin lankaan.

      Lainaa

    39. Tulos: +8 (8 ääntä)
      facepalm: divetymonoksidi
      Voihan sitä myöskin kokeilla onneaan Googlella ensin :D

      Lainaa

    40. Tulos: +13 (15 ääntä)
      plop: Arabit eivät tosin käytä niitä numeroita, joita alkuperäisen postauksen hassuttelija tarkoittaa. Peruskoulun käyneet ovat toki kuulleet puolikkaan totuuden, mutta sormi voi mennä suuhun, kun joutuu oikeasti lukemaan (itä)arabialaisia numeroita.
      Se tosiaan sekoittaa, että esim. Saudi-Arabiassa ei käytetä näitä meidän arabialaisia numeroita. Heidän käyttämiään numeroita voi hyvin opetella esim. Dubain ruuhkissa autojen rekisterinumeroista, joissa yleensä ovat ne molemmat.

      Lainaa

    41. Tulos: +3 (11 ääntä)
      Petkele: Joko peruskoulu ei enää ole pakollinen (velvollisuus) niin sitten opetuksen laatu on nykyisin todella surkeata.
      Materiaali on nykyään kovin huonoa.

      Lainaa

    42. Tulos: +4 (12 ääntä)
      Lohikäärme: Menin itsekin lankaan! Opinpahan uutta numerojärjestelmästämme, kannattaa tosiaan googlettaa.
      Numerot on oikeastaan kyllä intialaiset...

      Lainaa

    43. Tulos: +19 (19 ääntä)
      Mutaattiomena: Meidäm perheessä käytetään vain roomalaisia numeroita.
      Meidäm perhesä käytetääm vain suoma laisia numeroita.

      Lainaa

    44. Tulos: 0 (8 ääntä)
      Sprinkles: En kyllä ymmärrä sitä määrää ylemmyydentunnetta, jota tämä kysymys herättää. Itse tiedän aimo annoksen nippelitietoa (ymmärrän hiraganojen, katakanojen ja kanjien erot). Peruskoulusta on jäänyt paljon yksittäisiä faktoja mieleen. USA julisti itsenäisyytensä 1776, jota seurasi Ranskan suuri vallankumous 1789 [...]
      Kysymyshän ei tässä ollut "tiedätkö, mitä nämä ovat..." (719 vastausta: en tiedä, enkä halua tietääkään, ja kenenkään muunkaan ei pitäisi tietää koska MINÄ MINÄ MINÄ nyt tässä päättelen niiden oppimisesta! NIH)

      Lainaa

    45. Tulos: +3 (5 ääntä)
      The cringe is strong in this one.

      Lainaa

    46. Kirpeä Ahven 5.10.2022 6:14
      Tulos: +2 (2 ääntä)
      facepalm: Vaikka tuo olisi mennyt koulussa ohi, niin sivistymällä edes hieman peruskoulun oppisuunnitelman ulkopuolelta vaikkapa lehtiä lukemalla, tuolta tiedolta ei voi välttyä.
      Kyllä voi hyvinkin. Tuo "arabialaiset numerot" on tullut suoraan englannin kielisistä maista käännettynä, ( En sano että USA:sta, vaikka niin epäilen). Suomessa tuota nimitystä ei ole koskaan perinteisesti käytetty. Siksi aika hölmö kysymys. Jos joku voi laittaa linkin 1900-luvulta perisin olevaan Suomen kieliseen lähteeseen. Tai edes 2000-luvun, niin saatan uskoa. Peruskoulussa ei kyllä koskaan puhuttu "arabialaisista numeroista", vaikka numeroiden historia käytiinkin läpi.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: miestenhuone, numerot, aakkoset, koulu, peruskoulu, elämänkoulu, elämän kova koulu, äänestys, kysely