Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.
 • Uusimmat

 • Kategoriat

 • RSS Osaatko vastata? • Arabialaiset numerot

  Pitäisikö Suomen peruskoulussa opettaa arabialaiset numerot?
  Suurenna näkymä
  Arabialaiset numerot

  Arkiston aarre

 • Nimi Juuri nyt
  Tulos: 0 (0 ääntä)

  Kommentti

 • 45 kommenttia

   Ei kommentteja
  1. Lohikäärme 14.5.2019 0:38
   Tulos: -273 (631 ääntä)
   Menin itsekin lankaan! Opinpahan uutta numerojärjestelmästämme, kannattaa tosiaan googlettaa. :)

   Lainaa

  2. Tulos: +994 (1022 ääntä)
   "tää oli tiedos kyl" Ei ihan vakuuta. Joskus kannattaisi selvittää ensin ja öyhöttää sitten.

   Lainaa

  3. Tulos: +287 (325 ääntä)
   Joko peruskoulu ei enää ole pakollinen (velvollisuus) niin sitten opetuksen laatu on nykyisin todella surkeata.

   Lainaa

  4. Tulos: -100 (378 ääntä)
   Kun näin ton kyselyn, alkoi päässä jonkinverran hälytyskellot soimaan, että nyt saattaa olla koijaus kyseessä, mutten ollut varma. Googlella arvaukseni vahvistui. Ihan ovela veto tässä joissakin tunteita nostavassa poliittisessa mamutilanteessa. :D

   Lainaa

  5. Mutaattiomena 14.5.2019 1:24
   Tulos: +545 (561 ääntä)
   Meidäm perheessä käytetään vain roomalaisia numeroita.

   Lainaa

  6. Kilokalori 14.5.2019 1:24
   Tulos: +298 (330 ääntä)
   Latinalaiset aakkosetkin joutuu opettelemaan. Mitä seuraavaksi, peruskoulu?? Suvivirsikin lähtöisin 1200-luvun eroottisesta ruotsalaisesta runosta? Oma suosikkini on edelleen Suomalaiset Lääkärit, jotka tietävät lääketieteestä paljon enemmän, kuin vaikkapa virolaiset tahi venäläiset virkaveljensä. Koska Suomi on niin johtava maa lääketieteen saralla.

   Lainaa

  7. Tulos: +231 (261 ääntä)
   Petkele: Joko peruskoulu ei enää ole pakollinen (velvollisuus) niin sitten opetuksen laatu on nykyisin todella surkeata.
   Yllättävän usein kyse on itseasiassa oppilaiden laadusta

   Lainaa

  8. Tulos: +355 (365 ääntä)
   Dipoli: Yllättävän usein kyse on itseasiassa oppilaiden laadusta
   Totta. Jos iskä ja äippä jättävät käytöstavat ja muut perusasiat opettamatta piltille ja luokkaan osuu kolme muuta samanlaista, niin eipä siinä jää aikaa lopuille 26:lle aikaa kertoa, että numeromme ovat nimenomaan arabialaisia ja kirjaimisto latinalainen. Ja vaikka tämän kertoo, vain eturivi kuulee sen muiden seuratessa kiinnostuneina, kun Rami seisoo päällään pulpetilla ja Juike roikkuu kattolampusta.

   Lainaa

  9. Kansaton sosialisti 14.5.2019 7:18
   Tulos: +34 (78 ääntä)
   Kilokalori: Latinalaiset aakkosetkin joutuu opettelemaan. Mitä seuraavaksi, peruskoulu?? Suvivirsikin lähtöisin 1200-luvun eroottisesta ruotsalaisesta runosta? Oma suosikkini on edelleen Suomalaiset Lääkärit, jotka tietävät lääketieteestä paljon enemmän, kuin vaikkapa virolaiset tahi venäläiset virkaveljensä. Koska Suomi on niin johtava maa lääketieteen saralla.
   Entäs saksalaisten ylioppilaiden ryyppyveisuna alun perin tunnettu Maamme-laulu, vapaamuurarien rituaaleihin sävelletty Finlandia-hymni tai PMMP:n Pikkuveli, joka ei itse asiassa ole PMMP:n kappale vaan Noitalinna Huraa- yhtyeen tuotantoa. Törkeää!

   Lainaa

  10. Tulos: +32 (88 ääntä)
   Kilokalori: Oma suosikkini on edelleen Suomalaiset Lääkärit, jotka tietävät lääketieteestä paljon enemmän, kuin vaikkapa virolaiset tahi venäläiset virkaveljensä. Koska Suomi on niin johtava maa lääketieteen saralla.
   Suomalaisen lääkärin puheesta sentään saa joskus jotain selvää, nämä Viron venäläiset kun käskevät nousemaan seisomaan ja nostamaan jalat ylös.

   Lainaa

  11. Tulos: +64 (72 ääntä)
   Tästä numero asiasta oli miljoona kertaa parempi postaus Kuopion puskaradiossa, petyin kun se ei ollu tässä.

   Lainaa

  12. Tulos: +79 (93 ääntä)
   Kilokalori: Oma suosikkini on edelleen Suomalaiset Lääkärit, jotka tietävät lääketieteestä paljon enemmän, kuin vaikkapa virolaiset tahi venäläiset virkaveljensä. Koska Suomi on niin johtava maa lääketieteen saralla.
   Välillä se voi olla osaamisesta kiinni, mutta välillä vastaan tulee kielimuuri. Luin vastikään jonkun jakamia kokemuksia siitä, miten hänen kumppaninsa oli hakenut lähetettä proteesia varten toiseen käteen, jossa ei ollut sormia. Venäläinen lääkäri oli kirjoittanut lähetteeseen että "sormet puutuvat", ja kas kummaa, jostain syystä proteesia ei irronnut puutuneille jäsenille.

   Lainaa

  13. Tulos: +80 (82 ääntä)
   Ramilla on kaikki valmiiksi tiedossa ja logiikkakin aivan kunnossa. :)

   Lainaa

  14. Tulos: +27 (77 ääntä)
   Kertoo aika paljon älykkyydestä, jos tosissaan kuvittelee jonkun vielä uskovan tuon Ramin viimeisen kommentin. Tätä se teettää, kun koulussa ollaan enintään fyysisesti läsnä, koska ei sitä koulua tarvita, jos tulevaisuuden ammatti on artisti tai e-sports pelaaja.

   Lainaa

  15. Lohikäärme 14.5.2019 9:32
   Tulos: -54 (170 ääntä)
   Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että "ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs"?

   Lainaa

  16. Tulos: +118 (132 ääntä)
   Japanilaisia aakkosia ei ole edes olemassa. Ne on tavuja tai kirjoitusmerkkejä, jotka tarkoittavat jotain tiettyä asiaa. Sama pätee myös Kiinan kieleen, josta japanin kirjoitusmerkit (kanjit) on lainattu.

   Lainaa

  17. Tulos: +130 (134 ääntä)
   Hehehee.. Tämä numerokysely on lähes yhtä hyvä koijaus, kuin se "divetymonoksidi-yhdisteiden" kieltämistä vaatineet kiertoviestit ja adressit.

   Lainaa

  18. Tulos: +16 (122 ääntä)
   Lohikäärme: Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että “ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs”?
   Mä en kans oikein tajua mikä tässä nyt on homman nimi. Onko joku niin toisen yläpuolella, että miinustaa kun ei ollutkaan kaikki maailman tieto valmiiksi päässä?

   Lainaa

  19. Tulos: +54 (74 ääntä)
   Aasia: Japanilaisia aakkosia ei ole edes olemassa. Ne on tavuja tai kirjoitusmerkkejä, jotka tarkoittavat jotain tiettyä asiaa. Sama pätee myös Kiinan kieleen, josta japanin kirjoitusmerkit (kanjit) on lainattu.
   Autismini rutisee. Japanissa on olemassa japanilaiset aakkoset, jotka ovat täysin kotitekoiset. Aika moni japanin peruskurssin käynyt oppii ne, eli hiraganat ja katakanat. Aakkoset ovat äänteiden ilmaisuun käytettäviä merkkejä, eli juuri sitä mitä hiraganat ja katakanat ovat. Niillä voi kirjoittaa kaiken japaniksi, mitä ikinä haluatkaan. Kyllä, ne ovat tavuäänteitä, mutta sillä ei ole merkitystä asian kanssa. Lisäksi hiraganojen ja katakanojen tavut eivät itsessään varsinaisesti merkkaa mitään, ovat vain äänteitä. Kanjit kyllä merkkaavat, mutta kun kerran neppaillaan, on hyvä muistaa, että ne ovat _alunperin_ kiinalaista lainakamaa (tai lähinnä, niitä käytettiin Japanin kirjoittamiseen ennen hiraganoja) ja ovat jo jossain määrin eriytyneet. Vertailukohtana voi pitää suomen ja viron sanastoja.

   Lainaa

  20. Tulos: +81 (85 ääntä)
   "ei: 719, jep: 89" Että semmonen miästem houne.

   Lainaa

  21. It's a deal 14.5.2019 11:03
   Tulos: +181 (183 ääntä)
   "Arabian kansallislaulu" kertoo kaiken olennaisen.

   Lainaa

  22. Tulos: +102 (118 ääntä)
   Lohikäärme: Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että “ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs”?
   Kyllä se kerrotaan viimeistään siinä vaiheessa kun opetetaan roomalaiset numerot.

   Lainaa

  23. yli opisto hörhö 14.5.2019 11:33
   Tulos: +83 (121 ääntä)
   Lohikäärme: Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että “ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs”?
   Ihan yleistietoahan se on. Eniten minua tässä ihmetyttää miten vähintään 700 todennäköisesti äänioikeutettua ihmistä ei ole ollut tästä tietoisia.. Jos ostat vaikka näppäimistön jostain nettikaupasta niin siellä saattaa lukea "arabic numbers". En ihan oikeasti ymmärrä miten tätä ei voi tietää, enkä itsekään ole ns. korkeasti koulutettu.

   Lainaa

  24. Tulos: +124 (142 ääntä)
   Olen naureskellut tälle monestikin, sama kysely leviää ympäri nettiä eri kielillä. Mutta samalla tämä vähän surettaa, koska nämä tulokset kertoo tosi hyvin ihmisten asenteista ja rasismista. Nähdään sana Arabia, heti klikataan ei-vastausta, ennen kuin edes ajatellaan tai tarkistetaan mitä ne arabialaiset numerot ovat.

   Lainaa

  25. Tulos: +151 (155 ääntä)
   Edelliseen kommenttiini lisäten, itse asiassa tulee vähän mieleen eräs kysely, jossa kysyttiin pitäisikö USAn pommittaa Agrabah. Iso määrä vastaajia vastasi kyllä. Agrabah on fiktiivinen kaupunki, jossa Disneyn Aladdin seikkailee.

   Lainaa

  26. pinkki puudeli 14.5.2019 11:48
   Tulos: +32 (64 ääntä)
   yli opisto hörhö: Ihan yleistietoa. Jos ostat vaikka näppäimistön jostain nettikaupasta niin siellä saattaa lukea “arabic numbers”. En ymmärrä miten tätä ei voi tietää, enkä itsekään ole ns. korkeasti koulutettu.
   ...sanoo yliopistohörhö. :D xD

   Lainaa

  27. Tulos: -17 (111 ääntä)
   En kyllä ymmärrä sitä määrää ylemmyydentunnetta, jota tämä kysymys herättää. Itse tiedän aimo annoksen nippelitietoa (ymmärrän hiraganojen, katakanojen ja kanjien erot). Peruskoulusta on jäänyt paljon yksittäisiä faktoja mieleen. USA julisti itsenäisyytensä 1776, jota seurasi Ranskan suuri vallankumous 1789 (jälkimmäinen on erityisen helppo muistaa, koska vuosiluvut ovat numeerisessa sekvenssissä nousevat). Ymsyms. En silti muistanut, että länsimaiset numerot ovat arabialaisia numeroja. Jos olisi pitänyt heittää hatusta, olisin vastannut niiden olevan latinalaisia (jotka ovat myös roomalaisia..) En pidä itseäni älykääpiönä. Enkä pidä niitäkään älykääpiöinä, jotka eivät tiedä mitä ”katakana” tarkoittaa tai minä vuonna USA itsenäistyi. Työmuistista on suurimmalle osalle ihmisiä käytännössä katsoen mahdotonta tallettaa kaikkea. Pitkäkestoisen muistin kehitys vaatii monta toistoa ja jos johonkin tietoon ei törmää useasti, ei se jää mieleenkään. Nyt alas sieltä korkean hepan selästä.

   Lainaa

  28. Tulos: +12 (32 ääntä)
   Arabit eivät tosin käytä niitä numeroita, joita alkuperäisen postauksen hassuttelija tarkoittaa. Peruskoulun käyneet ovat toki kuulleet puolikkaan totuuden, mutta sormi voi mennä suuhun, kun joutuu oikeasti lukemaan (itä)arabialaisia numeroita.

   Lainaa

  29. Kaikenlaisia 14.5.2019 20:32
   Tulos: +17 (21 ääntä)
   Sprinkles: Lainaa
   Eipä sitä sitten kannata rueta mussuttamaankaan mitään jos ei kys. asiasta tiedä.

   Lainaa

  30. Tulos: +69 (73 ääntä)
   Mutaattiomena: Meidäm perheessä käytetään vain roomalaisia numeroita.
   Itse kansallismielisenä käytän vain tukkimiehen kirjanpitoa, enkä mitään roomalaista hihhuttelua!

   Lainaa

  31. Tulos: -46 (54 ääntä)
   Ramihan selkeästi heittää itsekin huulta "arabian kansallislaululla". On kyllä peruskoulun taso heikko, kun ei feissarimokien kommentoijat sitä ymmärrä.

   Lainaa

  32. Tulos: +8 (14 ääntä)
   Tzouni:
   Tzouni:Kyllä, ne ovat tavuäänteitä, mutta sillä ei ole merkitystä asian kanssa.
   Itse asiassa on, sillä äänteellä tarkoitetaan nimen omaan yksittäistä ääntä ja aakkosilla merkkejä jotka kuvaavat yksittäisiä äänteitä. Tavut ovat äänneyhdistelmiä.

   Lainaa

  33. Tulos: -31 (59 ääntä)
   Ärsyttävää miten provosoivasti muotoiltu kysymys, ikäänkuin kouluissa ei jo opettaisi niitä. Tietenkin tarkoituksena onkin nolata kaikki maahanmuuttoa vastustavat mutta itse ymmärrän kyllä jos joku ei tiedä käytössä olevien numeroiden olevan nimeltään arabialaisia. Toki päättelin sen tuosta kysymyksen asettelusta, sillä miksi muuten asiaa kysyttäisiin

   Lainaa

  34. Tulos: +14 (36 ääntä)
   Lohikäärme: Mistä muuten noin paljon miinusta kommenteille, jotka myöntävät hämmennyksensä? Kuinka monelle oikeasti koulussa sanotaan että “ne ei muuten ole numeroita vaan nimenomaan ARABIALAISIA numeroita nääs”?
   Vaikka tuo olisi mennyt koulussa ohi, niin sivistymällä edes hieman peruskoulun oppisuunnitelman ulkopuolelta vaikkapa lehtiä lukemalla, tuolta tiedolta ei voi välttyä.

   Lainaa

  35. hillevihiiri 15.5.2019 14:53
   Tulos: +40 (46 ääntä)
   Kaikkea ei voi tietää/muistaa, mutta sitä vartenhan on Google, josta asian voi tarkastaa näppärästi. Tuohon kyselyyn “ei” vastanneet henkilöt tuskin ovat vaivautuneet ensin googlettamaan arabialaisia numeroita. Se kai on se oikeasti masentava asia, että enemmistö äänestäjistä ei vaivaudu selvittämään edes yhtä yksinkertaista asiaa ennen äänensä/mielipiteensä antamista, ei niinkään se, että kaikki eivät heti tiedä, mitä esimerkiksi ne arabialaiset numerot ovat.

   Lainaa

  36. purppurakruunu 15.5.2019 22:32
   Tulos: +23 (27 ääntä)
   Huokaus: Ärsyttävää miten provosoivasti muotoiltu kysymys, ikäänkuin kouluissa ei jo opettaisi niitä. Tietenkin tarkoituksena onkin nolata kaikki maahanmuuttoa vastustavat mutta itse ymmärrän kyllä jos joku ei tiedä käytössä olevien numeroiden olevan nimeltään arabialaisia. Toki päättelin sen tuosta kysymyksen asettelusta, sillä miksi muuten asiaa kysyttäisiin
   Tässäkin asiassa olisi auttanut, jos olisi asian suuren puoltamisen ihmetyksen johtamana vaikka googlettanut, miksi sitä ajetaan eteenpäin, mitä faktaperäisiä hyötyjä/haittoja asiasta on, eikä vaan vastata tai varsinkaan väitellä tunnepohjalta.

   Lainaa

  37. Tulos: +8 (12 ääntä)
   Petkele: Joko peruskoulu ei enää ole pakollinen (velvollisuus) niin sitten opetuksen laatu on nykyisin todella surkeata.
   Itekki näin facessa vastaavan kyselyn ja ihmettelin suuresti kun ihmiset olivat sitä niin vastaan. Piti ihan googlettaa että oonko tosiaan nukkunut peruskoulun noin pahasti ohi.

   Lainaa

  38. Tulos: -26 (34 ääntä)
   No se sanottakoon vielä, että ei tällaisia tosiaankaan koulussa opeteta. Itsekin menin lankaan.

   Lainaa

  39. Tulos: +6 (6 ääntä)
   facepalm: divetymonoksidi
   Voihan sitä myöskin kokeilla onneaan Googlella ensin :D

   Lainaa

  40. Tulos: +11 (13 ääntä)
   plop: Arabit eivät tosin käytä niitä numeroita, joita alkuperäisen postauksen hassuttelija tarkoittaa. Peruskoulun käyneet ovat toki kuulleet puolikkaan totuuden, mutta sormi voi mennä suuhun, kun joutuu oikeasti lukemaan (itä)arabialaisia numeroita.
   Se tosiaan sekoittaa, että esim. Saudi-Arabiassa ei käytetä näitä meidän arabialaisia numeroita. Heidän käyttämiään numeroita voi hyvin opetella esim. Dubain ruuhkissa autojen rekisterinumeroista, joissa yleensä ovat ne molemmat.

   Lainaa

  41. Tulos: +5 (9 ääntä)
   Petkele: Joko peruskoulu ei enää ole pakollinen (velvollisuus) niin sitten opetuksen laatu on nykyisin todella surkeata.
   Materiaali on nykyään kovin huonoa.

   Lainaa

  42. Tulos: +3 (11 ääntä)
   Lohikäärme: Menin itsekin lankaan! Opinpahan uutta numerojärjestelmästämme, kannattaa tosiaan googlettaa.
   Numerot on oikeastaan kyllä intialaiset...

   Lainaa

  43. Tulos: +13 (13 ääntä)
   Mutaattiomena: Meidäm perheessä käytetään vain roomalaisia numeroita.
   Meidäm perhesä käytetääm vain suoma laisia numeroita.

   Lainaa

  44. Tulos: -1 (5 ääntä)
   Sprinkles: En kyllä ymmärrä sitä määrää ylemmyydentunnetta, jota tämä kysymys herättää. Itse tiedän aimo annoksen nippelitietoa (ymmärrän hiraganojen, katakanojen ja kanjien erot). Peruskoulusta on jäänyt paljon yksittäisiä faktoja mieleen. USA julisti itsenäisyytensä 1776, jota seurasi Ranskan suuri vallankumous 1789 [...]
   Kysymyshän ei tässä ollut "tiedätkö, mitä nämä ovat..." (719 vastausta: en tiedä, enkä halua tietääkään, ja kenenkään muunkaan ei pitäisi tietää koska MINÄ MINÄ MINÄ nyt tässä päättelen niiden oppimisesta! NIH)

   Lainaa

  45. Tulos: +1 (3 ääntä)
   The cringe is strong in this one.

   Lainaa

  Lue lisää

  Kommentoi

  Avatar

  Vastaa

  Nimikone

  Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Avainsanat: miestenhuone, numerot, aakkoset, koulu, peruskoulu, elämänkoulu, elämän kova koulu, äänestys, kysely